Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-10-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπό τη σκιά της Σελήνης
  • [02] Δεύτερη έδρα το ΟΑΚΑ
  • [03] Ψήφισε η Δρέσδη
  • [04] Κριτική Αλαβάνου
  • [05] Συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ν.Δ
  • [06] Με στόχο τη συμφωνία
  • [07] Ύφεση της κακοκαιρίας
  • [08] Οικογενειακή τραγωδία
  • [09] Αρχίζουν οι προθεσμίες
  • [10] Εφιαλτικές στιγμές
  • [11] Νέα φωτογραφία του βομβιστή
  • [12] Δολοφονία υψηλόβαθμου αξιωματούχου
  • [13] Συλλήψεις στην Ιερουσαλήμ
  • [14] Ανακάμπτει η Ρεάλ
  • [15] Εντυπωσιακό το Αμβούργο
  • [16] Ασταμάτητη Τσέλσι
  • [17] Έμειναν στο "χ" στην Τούμπα
  • [18] Η Καλαμαριά είχε "το ρόπαλο"
  • [19] Πόλο: Τυπική διαδικασία για την Πάτρα
  • [20] Πόλο: Προκρίθηκε ο Πανιώνιος
  • [21] Πόλο: Νίκη-πρόκριση για Εθνικό
  • [22] Μνημείο της UNESCO το Αργυρόκαστρο
  • [23] Διαμαρτύρεται η Καλλιθέα
  • [24] Μόνος πρώτος ο Αστέρας

    [01] Τεχνολογία

    Υπό τη σκιά της Σελήνης

    2/10/2005 10:20:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τη Δευτέρα το μεσημέρι, το μεγαλύτερο μέρος της Γης θα βρεθεί στη σκιά της Σελήνης, σε μια μερική έκλειψη Ηλίου, ορατή και από τη χώρα μας. Στην Ελλάδα θα ξεκινήσει στις 11:09, θα κορυφωθεί στις 12:34 και θα σταματήσει στις 14:03. Η παρατήρηση του φαινομένου, μπορεί να γίνει με τα ειδικά ηλιακά φίλτρα. Τυχεροί θα είναι οι κάτοικοι της Μαδρίτης, που θα δουν να χάνεται το 90% του ηλιακού δίσκου.

    Σχετικά Links: NASA - Eclipse

    [02] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Δεύτερη έδρα το ΟΑΚΑ

    2/10/2005 10:04:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Οι δύο Κύπριοι επιθετικοί του Ολυμπιακού "χτύπησαν" στο καταλληλότερο σημείο και έδωσαν τους τρεις εκτός έδρας βαθμούς στο ντέρμπι της 5ης αγωνιστικής με την ΑΕΚ. Η εμπειρία και το καθαρό μυαλό των "ερυθρολεύκων" ήταν εκείνο που έγειρε την ζυγαριά υπέρ του Ολυμπιακού σε έναν αγώνα που ήταν αρκετά ποιοτικός για ντέρμπι και μάλλον ήταν μοιρασμένος, αφού το 1-1 που υπήρχε μέχρι το 87, έμοιαζε δίκαιο αποτέλεσμα. Ωστόσο το ματς δεν τελειώνει πριν το 90 και στα τρία λεπτά που απέμεναν μέχρι το τέλος, έμελλε να είναι και τα καθοριστικότερα! Ο Ολυμπιακός πλέον έχει 15 βαθμούς και φυσικά βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας, με το σημερινό να είναι το πρώτο γκολ που δέχεται στο πρωτάθλημα, ενώ ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο για το μέλλον των "ερυθρολεύκων" είναι πως στους πέντε αυτούς νικηφόρους αγώνες, περιλαμβάνονται και δύο εκτός έδρας ντέρμπι. Η ΑΕΚ μετά την ήττα ισοβαθμεί με τον Παναθηναϊκό στους 8 βαθμούς και ψάχνει τον μεγάλο αντίπαλο με το "κυάλι".

    Λεπτές ισορροπίες

    Η εμπειρία και το "καθαρό μυαλό" του Ολυμπιακού μεταφράζεται σε παίκτες ικανούς να διατηρήσουν τον έλεγχο της μπάλας στο κέντρο και να βγάλουν μια σωστή αντεπίθεση όταν τους δοθεί η ευκαιρία. Η φάση του 41' που ο Αλεξόπουλος άνοιξε το σκορ, ουσιαστικά ήταν ένα μεγάλο διάλειμμα στην πίεση του Ολυμπιακού, που είχε ξεκινήσει από νωρίς και συνεχίστηκε όταν η ομάδα φρεσκαρίστηκε, δηλαδή στο 71'. Η ανατρεπτική απόφαση του Σόλιντ να βγάλει τον αρχηγό σε εκείνο το σημείο, ήταν και αυτό που έφερε την αλλαγή στην εικόνα του αγώνα. Η κούραση του "Τζόλε" αντικαταστάθηκε από την φρεσκάδα του Μπαμπαγκίντα που έφερε κινητικότητα στην άμυνα της ΑΕΚ και λίγο αργότερα ο Νορβηγός τεχνικός έκανε το ίδιο και στην δική του άμυνα, βγάζοντας τον Ανατολάκη και ρίχνοντας στην μάχη τον Καψή. Ο Σάντος από την άλλη προσπάθησε με τον Κρασσά να πιέσει περισσότερο την αδύναμη αριστερή πλευρά του Ολυμπιακού, όμως ο Λάκης αποδείχτηκε πως ήταν καλύτερη λύση για αυτό, αν δεν ήταν κουρασμένος. Ο Γεωργάτος, συνολικά και με την εικόνα που παρουσίασε από την στιγμή που ο Τζόρτζεβιτς του άφησε το περιβραχιόνιο του αρχηγού, αλλά κυρίως κενό χώρο μπροστά του, είναι ανάμεσα στους διακριθέντες και φυσικά διακριθέντες είναι οι δύο Κύπριοι σκόρερ και ο δημιουργός Ριβάλντο.

    Στον αντίποδα η προσπάθεια του Κατσουράνη που μάλλον έκανε το καλύτερο του φετινό ματς, δεν συμπαρέσυρε και τους συμπαίκτες του. Ο Σέζαρ εγκλωβίστηκε από τον Ανατολάκη και ο Σοάρες από το δυνατό αμυντικό παιχνίδι των "ερυθρολεύκων" που μάλιστα ήταν και ψηλά στον αγωνιστικό χώρο. Έτσι έμεινε η αριστερή πλευρά είτε με τον Λάκη, είτε με οποιονδήποτε άλλον και ουσιαστικά αυτή ήταν που προκάλεσε και τους μεγαλύτερους "πονοκεφάλους" για τον Νικοπολίδη. Οι χαμένες ευκαιρίες μάλλον επηρέασαν αρνητικά, ενώ η ευρύτητα του σκορ, είναι όντως "μαγική εικόνα", αφού μετά το 1-2 του Κωνσταντίνου, ο Οκκάς πλάσαρε τον Σορεντίνο για το 1-3 σαν σε προπόνηση, εν μέσω μιας άμυνας που δεν κατάλαβε τι την χτύπησε!

    Διαιτητής: Τσίκινης (μεσσηνίας)

    Κίτρινες: Μάλμπασα - Πάντος, Οκκάς, Γεωργάτος

    ΑΕΚ: Σορεντίνο, Κόντης, Τσιρίλο, Αλεξόπουλος, Μάλμπασα, Κατσουράνης, Σέζαρ, Σοάρες, Λάκης (80΄ Κρασσάς), Ίβιτς, Λυμπερόπουλος.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Πάντος, Ανατολάκης (76΄ Καψής), Κωστούλας, Γεωργάτος, Καφές, Τουρέ, Ριβάλντο, Τζόρτζεβιτς (74΄ Μπαμπανγκίντα), Οκκάς, Κωνσταντίνου (90΄ Στολτίδης).

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνέντευξη Τύπου

    Δηλώσεις παικτών

    Έμειναν στο "χ" στην Τούμπα

    Η Καλαμαριά είχε "το ρόπαλο"

    Αήττητος ο Ιωνικός

    [03] Κόσμος

    Ψήφισε η Δρέσδη

    2/10/2005 9:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2005 11:26:54 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Μια μόνο έδρα έδωσαν οι εκλογές στη Δρέσδη και αυτή πηγαίνει στους Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ο υποψήφιος του CDU προβλέπεται ότι θα κερδίσει την έδρα της περιφέρειας, αφού έχει προβάδισμα με 37% έναντι 32% της αντιπάλου του από το SPD. Την "απευθείας έδρα" σε αυτήν την εκλογική περιφέρεια την είχαν κερδίσει οι συντηρητικοί, στις βουλευτικές εκλογές του 2002, με 33,8% έναντι 31,3%. Όπως όλα δείχνουν, οι συντηρητικοί κερδίζουν 226 έδρες στην Μπούντεσταγκ και το SPD 222. Μετά την ψηφοφορία στην υπόλοιπη Γερμανία πριν από δύο εβδομάδες, οι συντηρητικοί κέρδισαν τρεις έδρες παραπάνω από το SPD του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ. Οι διαβουλεύσεις των δύο αντιπάλων για τον σχηματισμό του αποκαλούμενου "Μεγάλου Συνασπισμού" θα συνεχιστούν από τη Δευτέρα, καθώς η γερμανική κοινή γνώμη θεωρεί ότι η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς νέα κυβέρνηση. Οι εκλογές στην ανατολική πόλη Δρέσδη καθυστέρησαν λόγω του θανάτου ενός υποψηφίου.

    [04] Πολιτική

    Στο Φεστιβάλ Νεολαίας του ΣΥΝ

    Κριτική Αλαβάνου

    2/10/2005 8:50:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Σκληρή κριτική προς την Κυβέρνηση, την Αντιπολίτευση και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στο Πεδίον του Άρεως, στο Φεστιβάλ Νεολαίας του κόμματος. Ο κ. Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την άρση της μονιμότητας έρχεται σε σύγκρουση με τα δικαιώματα των νέων ηλικιών, ενώ την κατάγγειλε ότι επιδιώκει να κάνει το οκτάωρο μόνον για τα βιβλία της ιστορίας. Ακόμη, χαρακτήρισε τον ΣΕΒ ως υπ'αριθμόν 1 εχθρό του λαού και της νεολαίας. Αναφερόμενος στον Αρχιεπίσκοπο, του καταλόγισε ότι παπαγαλίζει τη φράση "Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια". Για το 42% που προωθεί η κυβέρνηση για την εκλογή δημάρχων και νομαρχών τόνισε ότι "ο συνασπισμός δεν θα γίνει δορυφόρος κανενός". Την ικανοποίησή του για την επιτυχία του Φεστιβάλ 2005 της Νεολαίας του ΣΥΝ, εξέφρασε ο γραμματέας της Τάσος Κορωνάκης. Ο κ. Κορωνάκης ανέπτυξε την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΝ προς κάθε νέο που ασφυκτιά με το σημερινό αγοραίο, μοντέλο ψυχαγωγίας, διασκέδασης και αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, που δεν δέχεται να τον μεταχειρίζονται σαν πελάτη-καταναλωτή.

    [05] Πολιτική

    Τη Δευτέρα

    Συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ν.Δ

    2/10/2005 6:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2005 7:07:20 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Συνεδριάζει τη Δευτέρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, με κύριο θέμα τον προγραμματισμό δράσης του κόμματος. Αποφασισμένος να βάλει τέλος σε θέματα εσωστρέφειας και να απαντήσει με σκληρούς τόνους στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης, αναμένεται να εμφανιστεί αύριο, ο Πρωθυπουργός. Με ομιλία του Κώστα Καραμανλή θα ξεκινήσουν οι εργασίες του κόμματος και στη συνέχεια θα μιλήσουν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Απόστολος Σταύρου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Βύρων Πολύδωρας, οι συντονιστές του κόμματος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος θα αναφερθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί την ίδια μέρα στη Βουλή. Ο κ. Αλογοσκούφης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το έλλειμμα το 2006 θα μειωθεί στο 2,8%, χωρίς να υπάρξουν νέα φορολογικά μέτρα.

    [06] Πολιτική

    Αισιοδοξία για τις διμερείς σχέσεις

    Με στόχο τη συμφωνία

    2/10/2005 10:54:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Λίγες ώρες απέμειναν πριν από την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο, όπου θα επιχειρήσουν την επίτευξη συμφωνίας για το διαπραγματευτικό πλαίσιο των ενταξιακών συνομιλιών με την Άγκυρα, που έχουν οριστεί να ξεκινήσουν την Δευτέρα. Στην αποψινή συνεδρίαση, θα προσπαθήσουν να βρουν συμβιβαστική λύση, εφόσον η Αυστρία υποχωρήσει από το βασικό της αίτημα, να περιληφθεί στο κείμενο αυτό μια εναλλακτική προσέγγιση, αντί της πλήρους ένταξης της Τουρκίας. Πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι το βράδυ του Σαββάτου είχε μια "πολύ θετική" τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βόλφγκανγκ Σιούσελ. Αισιόδοξος για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας εμφανίζεται ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, σε αποκλειστική του συνέντευξη στη ΝΕΤ, ενώ, σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής", στέλνει μήνυμα προς την Άγκυρα, αναφέροντας ότι η τουρκική πλευρά από τώρα και στο εξής θα πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί στη βάση των κανόνων και των αρχών της Ένωσης. Στο μεταξύ, έκδηλο φιλο-ευρωπαϊσμό και στις δύο πλευρές του Αιγαίου και αισιοδοξία για τις διμερείς σχέσεις διαπιστώνει δημοσκόπηση της Kάπα Research, που διενεργήθηκε ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Τουρκία.

    Ιστορική ευκαιρία για την Τουρκία

    "Ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας δε συμβιβάζεται με στρατιωτικές δραστηριότητες και προκλήσεις στο Αιγαίο και με την παράταση της αναχρονιστικής λογικής του casus belli", αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Καθημερινή της Κυριακής".

    Ταυτόχρονα, ο κ. Μολυβιάτης σημειώνει ότι δεν πρέπει να τρέφουμε ψευδαισθήσεις ότι όλα αυτά θα γίνουν ως διά μαγείας στις 4 Οκτωβρίου.

    Επιπλέον, ο υπουργός τονίζει ότι "θα ήταν σφάλμα για την Τουρκία να χάσει την ιστορική ευκαιρία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση" και επαναλαμβάνει ότι η προσδοκία για τη χώρα μας από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γείτονος είναι η εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης.

    Διπλή δημοσκόπησε σε Αθήνα - Κωνσταντινούπολη

    Έκδηλο φιλο-ευρωπαϊσμό και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, κοινή δυσπιστία έναντι των Αμερικανών και αισιοδοξία για τις διμερείς σχέσεις, διαπιστώνει διπλή δημοσκόπηση της Kάπα Research στην Ελλάδα και στην Τουρκία, για λογαριασμό του "Βήματος της Κυριακής" και της τουρκικής εφημερίδας "Χουριέτ ".

    Στη δημοσκόπηση επισημαίνεται πως η μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Έ. θα επηρεάσει ευνοϊκά τις σχέσεις των δύο χωρών.

    Η διπλή έρευνα με τίτλο "Αθήνα-Κωνσταντινούπολη, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας" είναι η πρώτη μεγάλη έρευνα που γίνεται ταυτόχρονα στις ομάδες της πολιτικής και οικονομικής "ελίτ" των δύο πόλεων.

    Περίπου 1.000 ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα επιχειρηματικών στελεχών, από ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών της επικοινωνίας και πολιτικά στελέχη, από 15 έως 26 Σεπτεμβρίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ενόψει της κρίσιμης απόφασης

    Σχετικά Links: Hurriyet

    Το Βήμα

    [07] Κοινωνία

    Από το μεσημέρι και μετά

    Ύφεση της κακοκαιρίας

    2/10/2005 9:01:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2005 2:50:36 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σοβαρότατα προβλήματα προκάλεσαν στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι ισχυρές καταιγίδες, που άρχισαν την Παρασκευή. Πολλά σπίτια πλημμύρισαν στη Θεσσαλονίκη, όπου η ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας μετατράπηκε σε λίμνη καθώς το νερό ξεπέρασε το 1,5 μέτρο, την Καβάλα, τη Χαλκιδική και την Ηλεία, ενώ, στη Θάσο σημειώθηκαν κατολισθήσεις. Επιπλέον, χωρίς ρεύμα και νερό έμειναν αρκετές περιοχές στον νομό Θεσσαλονίκης. Με λεωφορεία μετακινούνται οι επιβάτες των δρομολογίων του ΟΣΕ μεταξύ των σταθμών Ξάνθης Κομοτηνής και αντίστροφα, λόγω προβλημάτων που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στην περιοχή της Ξάνθης από το πρωί της Κυριακής. Έντονες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν και στην Αττική. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει και για σήμερα τη συνέχιση των καιρικών αυτών φαινομένων, με εξασθένησή τους από το μεσημέρι και μετά.

    Προβλήματα σε δρομολόγια του ΟΣΕ

    Όσοι επιβάτες έχουν προμηθευτεί εισιτήρια για προορισμούς μεταξύ των Σιδηροδρομικών Σταθμών Ξάνθης - Κομοτηνής θα τους επιστρέφεται ολόκληρο το αντίτιμο των εισιτηρίων, λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας στο ανωτέρω τμήμα, εφ όσον το επιθυμούν.

    Για περισσότερες πληροφορίες και πριν την έκδοση εισιτήριων ή την αναχώρησή του, παρακαλείται το επιβατικό κοινό να επικοινωνεί με το κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης του ΟΣΕ στο τετραψήφιο αριθμό 1110 ή με τους κατά τόπους σταθμούς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχίζεται η κακοκαιρία

    Σχετικά Links: Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

    ΟΣΕ

    [08] Κοινωνία

    Οικογενειακή τραγωδία

    2/10/2005 10:02:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2005 10:10:02 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τριανταεξάχρονος ασθενής έσπρωξε το βράδυ του Σαββάτου από το παράθυρο του δευτέρου ορόφου του ψυχιατρικού ξενώνα, όπου νοσηλεύεται, επί της οδού Δωδεκανήσου 59, στο Περιστέρι, την 58χρονη μητέρα του που είχε πάει να τον επισκεφθεί, με αποτέλεσμα η άτυχη γυναίκα να τραυματιστεί θανάσιμα. Προανάκριση για το τραγικό περιστατικό διενεργεί το Β΄ Αστυνομικό Τμήμα Περιστερίου.

    [09] Κοινωνία

    Για τη νομιμοποίηση των μεταναστών

    Αρχίζουν οι προθεσμίες

    2/10/2005 4:17:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Από αύριο και έως το τέλος του χρόνου αρχίζουν οι προθεσμίες για τη νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά τους μπορούν να καταθέτουν από αύριο στους δήμους, όπου κατοικούν οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται παράνομα στην Ελλάδα, ενώ έως τις 31 Οκτωβρίου μπορούν να καταθέτουν όσοι είχαν στο παρελθόν άδεια παραμονής που έληξε στις 23 Αυγούστου 2005, αλλά δεν κίνησαν διαδικασίες για την ανανέωση της. Στο δήμο της Αθήνας, τα δικαιολογητικά θα κατατίθενται από τη Τρίτη, καθώς λόγω του αυριανού εορτασμού του Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, η υπηρεσία θα παραμείνει κλειστή.

    [10] Κόσμος

    Συντονισμένες επιθέσεις

    Εφιαλτικές στιγμές

    2/10/2005 5:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2005 10:11:11 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: REUTERS, ΑΠΕ

    Αναγνωρίστηκαν 16 από τις 26 σωρούς των θυμάτων των τριών επιθέσεων αυτοκτονίας στο Μπαλί. Όπως ανακοίνωσε ένας από τους υπευθύνους του νοσοκομείου Σανγκλάχ στο Ντενπασάρ, μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται 14 Ινδονήσιοι, ένας Αυστραλός κι ένας Ιάπωνας. Νωρίτερα, το νοσοκομείο είχε ανακοινώσει τον θάνατο τριών Αυστραλών, ενώ αργότερα το διέψευσε. Από την πλευρά της η Αυστραλία επιβεβαίωσε τον θάνατο δύο υπηκόων της. Οι τραυματίες ανέρχονται στους 122, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό: 83 Ινδονήσιοι, 20 Αυστραλοί, έξι Αμερικανοί, τρεις Ιάπωνες, επτά Νοτιοκορεάτες, ένας Γερμανός, ένας Γάλλος, κι ένα ακόμη άτομο χωρίς να έχει ακόμη αναγνωριστεί. Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι περίπου 100 Έλληνες που βρίσκονται στο Μπαλί για διακοπές, είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Ωστόσο, έξι ήταν τα πρόσωπα που εμπλέκονταν τις συντονισμένες επιθέσεις με διαφορά δέκα λεπτών στα τουριστικά θέρετρα Τζιμπαράν και Κούτα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Οι αρχές εκτιμούν ότι η ισλαμιστική οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια χτύπησε ξανά, λίγες μέρες πριν από την επέτειο των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων του 2002.

    Διαψεύδει η Μαλαισία

    Τις αιτιάσεις της Ινδονησίας διέψευσε η Μαλαισία, σύμφωνα με τις οποίες στην Κουάλα Λουμπούρ έχουν βρει καταφύγιο τρομοκρατικοί πυρήνες, μία ημέρα μετά τις επιθέσεις στη νήσο Μπαλί. "Για τη μαλαισιανή κυβέρνηση δεν υπάρχουν ενεργοί τρομοκρατικοί πυρήνες, που επιχειρούν μέσα στη χώρα. Η κυβέρνηση μπορεί να παράσχει διαβεβαιώσεις πως μία τέτοια απειλή βρίσκεται υπό έλεγχο", τόνισε ο υπουργός Αμύνης της Μαλαισίας Νατζίμπ Τουν Ραζάκ, μεταδίδει το εθνικό πρακτορείο Μπερνάμα.

    Ακόμη, ο ίδιος επεσήμανε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργασθεί με την Τζακάρτα.

    Νωρίτερα, ο επικεφαλής του αντιτρομοκρατικού τομέα του ινδονησιακού υπουργείου Αμύνης Ανσιάαντ Μμπάι δήλωσε ότι "υπάρχουν υποψίες πως πίσω από τις επιθέσεις στο Μπαλί βρίσκονται δύο Μαλαίσιοι ισλαμιστές, ειδικοί στα εκρηκτικά".

    Πρόκειται για τους Νοορντίν Μοχάμαντ και Αζαχάρι Χούσιν, δύο μέλη της Τζαμάα Ισλαμίγια, που ευθύνονταν για τις βόμβες στο Μπαλί τον Οκτώβριο του 2002 (202 νεκροί) και κατά του ξενοδοχείου Μάριοτ στη Τζακάρτα τον περασμένο χρόνο (12 νεκροί).

    Σκηνές φρίκης

    Ερασιτεχνικό βίντεο έδειξε η ινδονησιακή αστυνομία, στο οποίο απεικονίζεται ένας από τους καμικάζι του Μπαλί. Ένας άνδρας με μαύρο φανελάκι και σακίδιο πλάτης περνάει αργά ανάμεσα στα τραπέζια των ινδονήσιων και ξένων τουριστών στο εστιατόριο Ράτζα της Κούτα. Ο καμικάζι φθάνει στο βάθος του εστιατορίου και στη συνέχεια εισέρχεται στην κουζίνα, η οποία χωρίζεται από την υπόλοιπη αίθουσα με ένα διαχωριστικό ύψους 1,5 μέτρου.

    Ένα εκτυφλωτικό φλας παράγεται και ακολουθεί έκρηξη που γκρεμίζει το πίσω μέρος του εστιατορίου, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.

    "Η ταυτότητα του ερασιτέχνη κινηματογραφιστή κρατήθηκε μυστική για λόγους δικής του ασφάλειας", δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του νησιού, Μάντε Μάνγκου Παστίκα.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλή της αστυνομίας, από την επίθεση σκοτώθηκε, εκτός από τον καμικάζι, άλλος ένας άνθρωπος. Ο αστυνομικός δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει γιατί ο καμικάζι διάλεξε μια περιοχή που δεν είχε τόσο πολύ κόσμο για να ανατιναχθεί.

    "Οι ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν αν ο καμικάζι ενεργοποίησε ο ίδιος τη βόμβα ή αν χρησιμοποίησε χρονόμετρο", κατέληξε.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επιθέσεις αυτοκτονίας

    [11] Κόσμος

    Νέα φωτογραφία του βομβιστή

    2/10/2005 1:40:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC

    Στη δημοσιότητα έδωσε η βρετανική αστυνομία τη φωτογραφία ενός από τους βομβιστές της 7ης Ιουλίου, με την ελπίδα ότι ίσως συγκεντρώσει νέα στοιχεία για τις κινήσεις του. Πρόκειται για τον 18χρονο Χασίμπ Χουσεΐν, που τοποθέτησε τη βόμβα στο λεωφορείο νούμερο 30, με αποτέλεσμα 13 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Στη φωτογραφία, από κάμερα ασφαλείας, φαίνεται την ώρα που φεύγει από ένα κατάστημα στο σταθμό του Κινγκς Κρος στις 9 το πρωί, τοπική ώρα. Η αστυνομία γνωρίζει ήδη ότι έφθασε εκεί από το Λούτον και πιστεύει ότι ίσως να επιβιβάστηκε και σε άλλο λεωφορείο προτού μπει στο νούμερο 30. Ζητά, λοιπόν, από τους Λονδρέζους να δουν προσεκτικά τη φωτογραφία και να επικοινωνήσουν με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, εάν μπορούν να δώσουν επιπλέον στοιχεία.

    [12] Ιράκ

    Δολοφονία υψηλόβαθμου αξιωματούχου

    2/10/2005 7:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2005 7:34:06 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: REUTERS

    Ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ιρακινού Υπουργείου Δημοσίων Έργων. Σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία, ο Σαφάα Μουχάμαντ, γενικός διευθυντής του υπουργείου, δολοφονήθηκε στη συνοικία Μανσούρ της δυτικής Βαγδάτης. Αξιωματούχοι του Υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσαν τη δολοφονία.

    [13] Μ. Ανατολή

    Από την ισραηλινή μεθοριακή αστυνομία

    Συλλήψεις στην Ιερουσαλήμ

    2/10/2005 3:54:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Από την περασμένη Παρασκευή, η ισραηλινή μεθοριακή αστυνομία έχει συλλάβει στην περιοχή της Ιερουσαλήμ 1350 Παλαιστινίους, οι οποίοι κατοικούσαν παράνομα στο ισραηλινό έδαφος. Στη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 1350 Παλαιστίνιοι, οι 1200 στην περιοχή της Ιερουσαλήμ και 20 Ισραηλινοί που τους μετέφεραν. Στην πλειονότητά τους οι Παλαιστίνιοι επαναπροωθήθηκαν στη Δυτική Όχθη, ενώ ορισμένοι εξ αυτών κρατήθηκαν για να ανακριθούν. Σύμφωνα με τον ισραηλινό νόμο, κάθε Παλαιστίνιος που έχει συλληφθεί τρεις φορές για έλλειψη άδειας εργασίας μπορεί να διωχθεί δικαστικά. "Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν ποινικό παρελθόν κι είχαν έλθει απλώς για να βρουν δουλειά. Άλλοι ήθελαν απλώς να επισκεφθούν τεμένη ή να δουν τις οικογένειές τους", πρόσθεσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Από τις 24 Σεπτεμβρίου, ο ισραηλινός στρατός έχει αποκλείσει στο σύνολό τους τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ανακάμπτει η Ρεάλ

    2/10/2005 10:36:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Από την αρχή η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν το φαβορί στην αναμέτρηση με την Μαγιόρκα και το έκανε με άνεση στην πράξη, αφού επιβλήθηκε με 4-0. Η αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ είχε σε μεγάλη ημέρα τους "βραζιλιάνους της", Ρονάλντο, Ρομπέρο Κάρλος και Μπαπτίστα που πέτυχαν τα τέσσερα γκολ. Ο "Ρον" άνοιξε το χορό τον γκολ, στο 32. Τη σκυτάλη πέρα μετά ο "Κάρλος" που πέτυχε άλλα δύο τέρματα (44΄ και 65΄), ενώ το τελικό σκορ διαμόρφωσε στο 76΄ ο Ζούλιο Μπαπτίστα.

    Εκπληκτική η Χετάφε

    Στα υπόλοιπα ματς, μεγάλη νίκη πέτυχε η Οσασούνα που επικράτησε εκτός έδρας της Λα Κορούνια με 0-1 και είναι πλέον συγκάτοικος της Ρεάλ στην τρίτη θέση με 12 βαθμούς, ενώ στην κορυφή παρέμεινε η εκπληκτική Χετάφε που νίκησε τη Βαλένθια με 2-1. Η Βιγιαρεάλ νίκησε με 3-1 την Αθλέτικ Μπιλμπάο ενώ τα παιχνίδια Σεβιλη Εσπανιόλ, Κάντιθ Θέλτα και Σοσιεδάδ Μπέτις έλιξαν χωρίς νικητή με το τελικό σκορ να είναι το ίδιο 1-1. Μεγάλη νίκη και την Αλαβές που επικράτησε εκτός έδρας της Σανταντέρ με 2-1. Το παιχνλιδι ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής με το παιχνίδι Μάλαγα Ατλέτικο Μαδρίτης.

    Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ

    Μπαρτσελόνα-Σαραγόσα 2-2

    78΄ Ροναλντίνιο, 88΄ Ετο - 48΄ Γκαμπριέλ Μίλιτο, 52΄ Ντιέγκο Μίλιτο

    Χετάφε-Βαλένθια 2-1

    43΄ Ρίκι, 89΄ Ρεντόντο - 30΄ Νταβίντ Βίγια

    Βιγιαρεάλ-Αθλέτικ Μπιλμπάο 3-1

    45΄+ Ρικέλμε, 62΄ Χοσέ Μαρί, 78΄ Σένα - 20΄ Ετσεμπαρία

    Σεβίλη-Εσπανιόλ 1-1

    90΄+ (αυτ) Χάρκε - 16΄ Φρέντσον

    Καντίθ-Θέλτα 1-1

    15΄ Φλερκέν - 25΄ Μπαϊάνο

    Λα Κορούνια-Οσασούνα 0-1

    19΄ Μουνιόθ

    Σοσιεδάδ-Μπέτις 1-1

    49΄ Κοβάτσεβιτς - 21΄ Χουανίτο

    Σανταντέρ-Αλαβές 1-2

    78΄ Χουάνιο - 32΄ Ουέσλι, 90΄+ Καρπιντέρο

    Ρεάλ Μαδρίτης-Μαγιόρκα 4-0

    32΄ Ρονάλντο, 44΄, 65΄ Ρομπέρτο Κάρλος, 76΄ Μπαπτίστα

    Μάλαγα-Ατλέτικο Μαδρίτης 22:00

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 6 αγώνες)

    Χετάφε 14

    Θέλτα 13

    Ρεάλ Μαδρίτης 12

    Οσασούνα 12

    Μπαρτσελόνα 9

    Βαλένθια 9

    Λα Κορούνια 9

    Σαραγόσα 8

    Βιγιαρεάλ 8

    Μάλαγα 7 -5αγ

    Σανταντέρ 7

    Εσπανιόλ 7

    Σοσιεδάδ 7

    Σεβίλη 6

    Κάντιθ 6

    Μπέτις 6

    Αθλέτικ Μπιλμπάο 5

    Αλαβές 5

    Ατλέτικο Μαδρίτης 4 -5αγ

    Μαγιόρκα 4

    [15] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Εντυπωσιακό το Αμβούργο

    2/10/2005 9:00:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Εντυπωσιακή εμφάνιση και νίκη για το Αμβούργο, που πέρασε με άνεση από την έδρα της Καϊζερσλάουτερν. Η ομάδα του Τόμας Ντολ επικράτησε 3-0 και παραμένει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας του γερμανικού πρωταθλήματος με 20 βαθμούς, ένα λιγότερο από τη Μπάγερν.

    Αποτελέσματα(8η αγωνιστική)

    Λεβερκούζεν-Αρμίνια Μπίλεφελντ 1-1

    84` Βορονίν-58` Μποάκιε

    Γκλάντμπαχ-Μάιντς 1-0

    32` Ζε Αντόνιο

    Χέρτα Βερολίνου-Βέρντερ Βρέμης 1-2

    48` Νταρντάι-85` Μπορόφσκι, 89` Βαλντές

    Νυρεμβέργη-Κολονία 2-1

    32`, 67` Κίσλινγκ-76` Χέλμες

    Μπάγερν Μονάχου-Βόλφσμπουργκ 2-0

    66` Σάντα Κρους, 90` Λούσιο

    Αϊντραχτ Φρανκφούρτης-Σάλκε 0-1

    64` Λάρσεν

    Ανόβερο-Ντούισμπουργκ 1-1

    8` Ντελούρα-14` Αχανφουφ

    Ντόρτμουντ-Στουτγκάρδη 0-0

    Καϊζερσλάουτερν-Αμβούργο 0-3

    36`, 82` Φαν ντερ Φάαρτ, 50` Μπάρμπαρεζ

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 8 αγώνες)

    Μπάγερν Μονάχου 21

    Αμβούργο 20

    Βέρντερ Βρέμης 19

    Σάλκε 16

    Χέρτα Βερολίνου 14

    Γκλάντμπαχ 14

    Βόλφσμπουργκ 12

    Λεβερκούζεν 11

    Ντόρτμουντ 10

    Στουτγκάρδη 10

    Κολονία 9

    Καϊζερσλάουτερν 7

    Ανόβερο 7

    Ντούισμπουργκ 6

    Αρμίνια Μπίλεφελντ 6

    Νυρεμβέργη 6

    Μάιντς 4

    Αϊντραχτ Φρανκφούρτης 4

    [16] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ασταμάτητη Τσέλσι

    2/10/2005 8:29:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ποιος μπορεί να σταματήσει αυτή την Τσέλσι, διερωτώνται όλοι πλέον στην Αγγλία, αφού και φέτος δείχνει ασταμάτητη. Η ομάδα του Μουρίνιο έκανε επίδειξη δύναμης κόντρα στην "Πρωταθλήτρια Ευρώπης Λίβερπουλ μέσα στο "Άνφιλντ", επικρατώντας με 4-1 και έδειξε πως και ο φετινός τίτλος της Πρέμιερ Λιγκ αρχίζει "παίρνει μπλε χρώμα". Αυτή ήταν η 8η νίκη της Τσέλσι σε ισάριθμα παιχνίδια, έφτασε τους 24 βαθμούς και βρίσκεται εννέα ολόκληρους βαθμούς μπροστά από τις Τότεναμ και Τσάρλτον. Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη νίκη της Τσέλσι στο Ανφιλντ μετά από 98 χρόνια, αφού οι «μπλε» είχαν επικρατήσει με το ίδιο σκορ τα Χριστούγεννα του 1907, στον πρώτο επίσημο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων!

    Δύσκολη νίκη για την Άρσεναλ

    Στα υπόλοιπα παιχνίδια της 8ης μέρας, η Άρσεναλ κατάφερε πολύ δύσκολα να κάμψει την αντίσταση Μπέρμινχαμ επικρατώντας με 1-0, ενώ η Μάντσεστερ Σίτι επικράτησε της Έβερτον με 2-0. Πλέον οι "μπλε" βρίσκονται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας. Η Μίντλεσμπρο πέτυχε σπουδαία εκτός έδρας νίκη επό της Άστον Βίλλα με 3-2 ενώ η Μπόλτον γνώρισε την ήττα από τη Γουίγκαν με 2-1.

    Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ

    Μπλάκμπερν-Γουέστ Μπρομ 2-0

    (80΄,88΄ Κούκι)

    Τσάρλτον-Τότεναμ 2-3

    (25΄, 48΄ Μπεντ - 51΄ Κινγκ, 64΄ Μίντο, 80΄ Κιν)

    Φούλαμ-Μάντσεστερ Γιουν. 2-3

    (2΄ Τζον, 28΄ Γένσεν - 17΄πεν.,45΄ Φαν Νίστελροϊ, 18΄ Ρούνι)

    Πόρτσμουθ-Νιούκαστλ 0-0

    Σάντερλαντ-Γουέστ Χαμ 1-1

    (45΄ Μίλερ - 72΄ Μπεναγιούν)

    Μάντσεστερ Σίτι-Εβερτον 2-0

    (73΄ Μιλς, 90΄ Βασέλ)

    Άρσεναλ-Μπέρμιγχαμ 1-0

    (81΄αυτ. Κλέμενς)

    Άστον Βίλα-Μίντλεσμπρο 2-3

    (50΄ Μουρ, 90΄ Ντέιβις - 33΄,88΄πεν. Αγεγκμπένι, 64΄ Μπόατενγκ)

    Γουίγκαν-Μπόλτον 2-1

    (48΄ Καμαρά, 63΄ ΜακΚάλοχ - 68΄ Ζαϊντι)

    Λίβερπουλ-Τσέλσι 1-4

    (36΄ Τζέραρντ - 27΄πεν. Λάμπαρντ, 43΄ Νταφ, 63΄ Κόουλ, 82΄ Γκέρεμι)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 8 αγώνες)

    Τσέλσι 24

    Τότεναμ 15

    Τσάρλτον 15 -7αγ

    Μάντσεστερ Γ. 14 -7αγ

    Μπόλτον 14

    Μάντσεστερ Σίτι 14

    Αρσεναλ 13 -7αγ

    Γουίγκαν 13 -7αγ

    Γουέστ Χαμ 12 -7αγ

    Μίντλεσμπρο 11

    Μπλάκμπερν 11

    Νιουκάστλ 9

    Λίβερπουλ 7 -6αγ

    Αστον Βίλα 6 -7αγ

    Μπέρμιγχαμ 6

    Πόρτσμουθ 6

    Φούλαμ 5

    Γουέστ Μπρομ 5

    Σάντερλαντ 5

    Εβερτον 3 -7αγ

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Διαβολικός" Ολλανδός

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Έμειναν στο "χ" στην Τούμπα

    2/10/2005 9:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2005 10:01:07 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι στην Τούμπα, ΠΑΟΚ και Λάρισα μοιράστηκαν βαθμούς και εντυπώσεις για το παιχνίδι της 5ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος της Α Εθνικής, με το τελικό σκορ να είναι 2-2. Η διακύμανση του σκορ ήταν εντυπωσιακή με την ΑΕΛ να ανοίγει το σκορ μόλις στο 2 αυτογκόλ του Καρυπίδη, αλλά οι Θεσσαλονικείς με αντεπίθεση διαρκείας στο δεύτερο μέρος κατάφεραν να ανατρέψουν την κατάσταση με γκολ των Σαλπιγγίδη με πέναλτι (61΄) και Μαλαδένη (78΄) πήραν προβάδισμα. Ωστόσο η ομάδα του Γιώργου Δώνη κατάφερε στο τέλος να πάρει τον πόντο της ισοπαλίας με τον Κυπαρίσση.

    Εκπληκτική εξέλιξη

    Με το ξεκίνημα της αναμέτρησης η Λάρισα "πάγωσε" την Τούμπα αφού μόλις στο 2 κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ και μάλιστα από το πουθενά. Σε μία τελείως ανύποπτη φάση, ο Καρυπίδης γύρισε τη μπάλα στον Φερνάντεζ, αυτός προσπάθησε να τη διώξει όμως... βρήκε αέρα και η μπάλα κύλησε αργά-αργά στα δίχτυα του, δίνοντας απρόσμενο προβάδισμα στη Λάρισα. Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να αντιδράσει αλλά στο πρώτο ημίχρονο δεν τα κατάφερε αφού η κεφαλιά του Σαλπιγγίδη στο 35΄ έφυγε άουτ, ενώ στο 40΄ ο Κοτσόλης αντέδρασε και πάλι σωστά στο δυνατό σουτ του Κωνσταντινίδη.

    Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε να φτάσει στην ισοφάριση από την αρχή του δευτέρου μέρους και η πίεση αυτή καρποφόρησε στο 61. Ο διαιτητής της αναμέτρησης καταλόγισε (μάλλον αυστηρό) πέναλτι σε μαρκάρισμα του Κωνσταντινίδη από τον Νταμπίζα και ο Σλπιγγίδης που εκτέλεσε εύστοχα την εσχάτη των ποινών "έγραψε" το 1-1. Το γκολ αυτό άνοιξε φτερά στον "Δικέφαλο του Βορρά" και στο 78 με ωραία κεφαλιά του Μαλαδένη έκανε το 2-1. Ένα λεπτό αργότερα η Λάρισα έμεινε με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Νταμπίζα και εκεί φάνηκε πως ο ΠΑΟΚ θα έπαιρνε τη νίκη. Όμως η ΑΕΛ δεν είχε πει την τελευταία της λέξη και στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων έφτασε στην ισοφάριση με δυνατό σουτ του Κυπαρίσση, κάνοντας το 2-2 που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

    Διαιτητής: Κοντογιαννίδης (Ξάνθης)

    Κίτρινες: Μαλαδένης - Σέρμπαν, Κατσιαρός, Νταμπίζας

    Κόκκινη: Νταμπίζας (2η κίτρινη, 83΄)

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΟΚ: Φερνάντεζ, Ουντέζε, Καρυπίδης (31΄ Χριστοδουλόπουλος), Χασιώτης, Χαραλάμπους, Ζαγοράκης, Μπαλάφας (46΄ Μαλαδένης), Φουτσίνι, Κωνσταντινίδης, Σαλπιγγίδης, Μίετσελ (81΄ Ηλιάδης)

    ΑΕΛ: Κοτσόλης, Σίμος, Γκαλίτσιος, Σέρμπαν (64΄ Σπάσιτς), Νταμπίζας, Παπακώστας, Βέλα Ζούνιορ, Αλωνεύτης (64΄ Γκίκας), Γαβριλόπουλος (70΄ Κυπαρίσσης), Διγκόζης, Κατσιαρός.

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Η Καλαμαριά είχε "το ρόπαλο"

    2/10/2005 9:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2005 9:26:54 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Για δεύτερη συνεχόμενη φορά, ο Απόλλωνας Καλαμαριάς πήρε τους τρεις βαθμούς μέσα στο "Καυταντζόγλειο", αφού επικράτησε του Ηρακλή με 1-0, στο παιχνίδι της 5ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος της Α Εθνικής. Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε ο Παππάς στο 69. Με αυτή τη νίκη ο Απόλλωνας Καλαμαριάς έφτασε τους 7 βαθμούς και ατενίζει το μέλλον με μεγάλη αισιοδοξία ενώ ο "Γηραιός" παρέμεινε στους 4 βαθμούς και τις τελευταίες θέσεις του πίνακα.

    Τυχερός

    Το πρώτο μισάωρο της αναμέτρησης κύλησε, πέραν του δέοντος, ήρεμα με τις δύο ομάδες να μην κάνουν τίποτα στον αγωνιστικό χώρο. Ο Ηρακλής από εκεί κει πέρα ανέβασε ρυθμούς και στο 24 έχασε μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει το σκορ όταν, μετά από απίστευτο διπλό λάθος, πρώτα του Κόβατς και μετά του Αμπονσά, ο Λαγός βρέθηκε απέναντι από τον τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων, που όμως απέκρουσε. Η Καλαμαριά απάντησε στο 29΄, με την κεφαλιά του Μουράφσκι που απομάκρυνε στη γωνία του ο Διλμπέρης, και στο 32΄, με το σουτ του Πετκάκη από πολύ καλή θέση να πηγαίνει πάνω στον τερματοφύλακα των "κυανόλευκων" και τις δύο ομάδες να μένουν με το μηδέν στα αποδυτήρια.

    Ο "Γηραιός" ξεκίνησε καλύτερα το δεύτερο μέρος και στο 65΄έφτασε και πάλι κοντά στο να ανοίξει το σκορ, αλλά το σουτ του Επαλέ στάματησε στο δοκάρι. Και εκεί που ο Ηρακλής προσπαθούσε, το γκολ το πέτυχε η Καλαμαριά. Ο Χάρης Παππάς έφυγε γρήγορα μπροστά, έφτασε απέναντι από τον Διλμπέρη και με ψύχραιμο πλασέ έκανε το 0-1. Ο Ηρακλής προσπάθησε για την ισοαφάριση αλλά δεν τα κατάφερε και οι Πόντιοι πήραν μ/ία πολύ σημαντική νίκη.

    Διαιτητής: Κασναφέρης (Αθήνας)

    Κίτρινες: Μουράτι, Παπαζαχαρίας - Καραμανλής, Μουράφσκι, Κλέιτον, Ν.Χ. Παπαδόπουλος, Κόβατς

    Οι συνθέσεις:

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Διλμπέρης, Σνάουτσνερ, Παπαζαχαρίας (60΄ Κατσιαμπής), Σεγκιρί, Δρούγας (60΄ Γεωργιάδης), Λαβάλ (74΄ Π.Καπετάνος), Πρίττας, Μουράτι, Επαλέ, Λαγός, Ερέρα

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ: Κόβατς, Αμπονσά, Ιωάννου, Φυτανίδης, Πετκάκης (55΄ Καραλιόπουλος), Ν.Χ.Παπαδόπουλος, Καραμανλής, Μουράφσκι, Παππάς, Κλέιτον, Ουέλινγκτον (79΄ Ματιάσεβιτς)

    [19] Πόλο: Τυπική διαδικασία για την Πάτρα

    2/10/2005 4:37:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Έχοντας εξασφαλίσει από χτες την πρόκριση στον β΄ προκριματικό γύρο του LEN Trophy ανδρών στην υδατοσφαίριση, η Πάτρα γνώρισε την ήττα σήμερα 10-7 από την κροατική, Μέντβεστσακ Ζάγκρεμπ. Με απολογισμό τριών νικών και τριών ηττών ο ΝΟΠ ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στον 3ο όμιλο της 1ης προκριματικής φάσης, στην Μπρέσια.

    Τα οκτάλεπτα: 2-3, 1-0, 0-4, 4-3

    Για τον ΝΟΠ σκόραραν οι: Κανελλόπουλος 2, Αποσκίτης 1, Κοντάκος 1, Βαμβουνάκης 1, Αυγουστιανάκης 1, Χριστοφής 1.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πόλο: Προκρίθηκε η Πάτρα

    [20] Πόλο: Προκρίθηκε ο Πανιώνιος

    2/10/2005 4:29:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Με νίκη ολοκλήρωσε ο Πανιώνιος τους αγώνες του στον 1ο προκριματικό όμιλο του LEN TROPHY, που διεξάγεται στο Νόβισαντ. Οι "κυανέρυθροι", έχοντας εξασφαλίσει την πρόκριση τους στην επόμενη φάση, επικράτησαν της ισπανικής Ματαρό με 11-10, πετυχαίνοντας την πέμπτη τους νίκη.

    Τα οκτάλεπτα: 2-3, 2-2, 3-1, 4-4

    Για τον Πανιώνιο σκόραραν οι: Λούδης 4, Αφρουδάκης 3, Σάντα 3, Πέτροβιτς 1.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πόλο:Εύκολα ο Πανιώνιος

    [21] Πόλο: Νίκη-πρόκριση για Εθνικό

    2/10/2005 4:16:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Μετά τον Ολυμπιακό και ο Εθνικός προκρίθηκε στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Η πειραϊκή ομάδα πήρε τη νίκη-πρόκριση, επικρατώντας με 11-8 της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Ποζίλιπο Νάπολι, στον τρίτο αγώνα του για τον 7ο όμιλο της β΄ προκριματικής φάσης, τον οποίο φιλοξενεί στο κολυμβητήριο του Πειραιά.

    Τα οκτάλεπτα: 3-2, 5-3, 2-2, 1-1

    Για τον Εθνικό σκόραραν οι: Μυλωνάκης 3, Μάζης 2, Χατζηκυριακάκης 2, Κοκκινάκης 2, Μπλάνης 2.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ήττα αποκλεισμός για Εθνικό

    [22] Πολιτισμός

    Μνημείο της UNESCO το Αργυρόκαστρο

    2/10/2005 12:32:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στον κατάλογο με τα προστατευόμενα από την UNESCO Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομίας συγκαταλέγεται πλέον η πόλη του Αργυροκάστρου, μετά και από τον αρχαιολογικό χώρο του Βουθρωτού, κοντά στους Αγίους Σαράντα. Το Αργυρόκαστρο, που αποτελεί το σημαντικότερο διοικητικό κέντρο στο νότο της Αλβανίας, διακρίνεται για την αρχιτεκτονική και τον τρόπο κατασκευής των αρχοντικών σπιτιών του. Ξεχωριστή θέση στα μνημεία της πόλης έχει το κάστρο της, χτισμένο σε έκταση που αγγίζει τα 30 στρέμματα και διατηρημένο σε καλή κατάσταση. Τα θεμέλια του κάστρου υπολογίζεται ότι τέθηκαν τον 6ο αιώνα, ενώ η κατασκευή του κάστρου στη σημερινή του μορφή ολοκληρώθηκε τον 18ο αιώνα. Το Σάββατο, ο αναπληρωτής διευθυντής της UNESCO, Μουνίρ Μπουσενάκι, παρέδωσε στο δήμαρχο Αργυροκάστρου την επίσημη ανακοίνωση για την καταχώριση της πόλης στον κατάλογο με τα προστατευόμενα από την UNESCO πολιτιστικά μνημεία.

    Σημαντικό κέντρο του ελληνικού στοιχείου

    Η πόλη μέχρι τον 11ο αιώνα βρισκόταν εντός των τειχών του κάστρου, ενώ το παραδοσιακό τμήμα της πήρε τη σημερινή του μορφή γύρω στον 18ο και 19ο αιώνα. Πρόκειται για χαρακτηριστική ηπειρωτική αρχιτεκτονική της περιόδου.

    Μια από τις εκδοχές για το όνομα της πόλης αναφέρει ότι πρόκειται για το όνομα του ιδρυτή του κάστρου, τον Αργυρό, έναν από τους απογόνους των ιδρυτών της Δρόπολης.

    Το Αργυρόκαστρο αποτελούσε σημαντικό πολιτιστικό κέντρο για το ελληνικό στοιχείο. Στην πόλη ήταν εγκατεστημένο τυπογραφείο στην ελληνική γλώσσα, εκδιδόταν εφημερίδα και λειτουργούσε ραδιοφωνικός σταθμός στα ελληνικά.

    Πριν από το 1990, το ελληνικό στοιχείο στην πόλη υπολογίζεται ότι αποτελούσε περίπου το 20-25% του συνολικού πληθυσμού. Σήμερα, οι Έλληνες κάτοικοι του Αργυροκάστρου είναι περίπου 2.000.

    Ωστόσο, στην πόλη βρίσκεται το μεγαλύτερο ελληνικό δημόσιο σχολείο με περίπου 170 μαθητές, καθώς και το μοναδικό ελληνικό δημόσιο λύκειο. Παράλληλα, στο Πανεπιστήμιο της πόλης λειτουργεί τμήμα ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας.

    Σχετικά Links: UNESCO

    [23] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Διαμαρτύρεται η Καλλιθέα

    2/10/2005 8:01:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την πρόθεση της να στείλει επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Κώστα Καραμανλή, είναι η Καλλιθέα. Μετά την ήττα της ομάδας του Μλαντένοφ από τον Παναθηναϊκό στα πλαίσια της 5ης αγωνιστικής, όλοι κάνουν λόγο για κακή διαιτησία τονίζοντας πως φέτος δεν υπάρχει ίση μεταχείριση από την ομάδα του και παράλληλα ο Πρόεδρος της ομάδας λέει πως σκέφτεται ακόμα και να αποσύρει την Καλλιθέα από το πρωτάθλημα της Α Εθνικής.

    Η επιστολή

    "Θα αποσταλεί επιστολή στον πρωθυπουργό ο οποίος είναι φίλος του ποδοσφαίρου, διακηρύσσει την ισονομία και η κυβέρνησή του προγραμματίζει την ένταξη ελληνικών αγώνων στο Στοίχημα. Στην επιστολή θα αναφέρεται ότι η Καλλιθέα είναι μια ομάδα που τηρεί πλήρως όλες τις υποχρεώσεις, δεν έχει τιμωρηθεί ποτέ για επεισόδια και φιλοξενεί όλες τις ομάδες με άριστο τρόπο. Ωστόσο, στο φετινό πρωτάθλημα η ίση μεταχείριση των ομάδων παραβιάζεται συνεχώς με πιο χαρακτηριστικά γεγονότα την αλυσίδα διαιτητικών λαθών εις βάρος της Καλλιθέας.

    Επίσης, η ΠΑΕ θα καταγγείλει τη χθεσινή απερίγραπτη διαιτησία στα αρμόδια όργανα και θα απευθυνθεί με τεκμηριωμένα στοιχεία (κασέτες παιχνιδιών και δημοσιεύματα Τύπου) στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Σε περίπτωση που συνεχιστεί η διαιτητική "τραγωδία" εις βάρος της Καλλιθέας, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Νίκος Σαλευρής θα αποσύρει από το πρωτάθλημα την πρώτη ομάδα και θα αγωνίζεται με τους αναπληρωματικούς".

    [24] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Μόνος πρώτος ο Αστέρας

    2/10/2005 7:48:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Τη δεύτερη νίκη του, στο πρωτάθλημα του 1ου ομίλου της Γ΄ Εθνικής, σημείωσε ο Αστέρας Τρίπολης, που σε αγώνα για τη δεύτερη αγωνιστική του, επικράτησε της Ρόδου με 1-0. Ο Αστέρας έφτασε τους 6 βαθμούς και βρίσκεται στη κορυφή της βαθμολογίας με το Μεσσηνιακό και το Διαγόρα που σήμερα αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 να ακολουθούν έχοντας από 4 βαθμούς. Τους ίδιους βαθμούς έχουν επίσης ο Αιολικός που νίκησε, με σκορ 2-0, τον Αχαρναϊκό και ο Λήλαντας Βασιλικού που συνέτριψε με 5-1 τη Θύελλα Πατρών.

    Κορυφή για τρεις

    Ένας άλλος Αστέρας, ο Αγροτικός, οδηγεί την κούρσα του 2ου ομίλου της Γ Εθνικής καθώς προηγείται στο γκρουπ τριών ομάδων που με 6 βαθμούς βρίσκονται στην κορυφή της βαθμολογίας. Ο Αγροτικός Αστέρας συνέτριψε με 4-0 την Πτολεμαϊδα στον αγώνα που είχε και τα περισσότερα γκολ για τον 2ου όμιλο. Οι άλλες δύο ομάδες της κορυφής είναι ο Πανθρακικός που επικράτησε της Κοζάνης με 2-0 και ο ΠΑΣ Γιάννενα που νίκησε με 3-0 τη Καβάλα.

    1ος Όμιλος - Αποτελέσματα

    Λήλας Βασιλικού-Θύελλα Πατρών 5-1

    Παναιτωλικός-Αγιος Δημήτριος 1-0

    Αστέρας Τρίπολης-Ρόδος 1-0

    Κερατσίνι-Απόλλων Αθηνών 1-1

    Αιολικός-Αχαρναϊκός 2-0

    Διαγόρας-Μεσσηνιακός 1-1

    Ιωνία Χανίων-Ατσαλένιος 2-1

    Βύζας-Εθνικός 0-0

    Ρεπό: Αχαϊκή

    Βαθμολογία (σε 2 αγώνες)

    Αστέρας Τρίπολης 6

    Μεσσηνιακός 4

    Διαγόρας 4

    Λήλας Βασιλικού 4

    Ατσαλένιος 3

    Αχαρναϊκός 3

    Ιωνία Χανίων 3

    Παναιτωλικός 3 -1αγ

    Κερατσίνι 2

    Ρόδος 1

    Άγιος Δημήτριος 1

    Θύελλα Πατρών 1

    Βύζας 1

    Εθνικός 1

    Απόλλων Αθηνών 1

    2ος Όμιλος- Αποτελέσματα

    Πανθρακικός-Κοζάνη 2-0

    Τρίκαλα-Θερμαϊκός 1-1

    Αναγέννηση Αρτας-Πιερικός 1-1

    ΠΑΣ Γιάννινα-Καβάλα 3-0

    Δόξα Δράμας-ΑΕ Γιάννινα 0-0

    Αναγεννηση Καρδίτσας-Πολύκαστρο 0-0

    Ενωση Θράκης-Λαμία 0-1

    Αγροτικός Αστέρας-ΑΕ Πτολεμαϊδας 4-0

    Βαθμολογία (σε 2 αγώνες)

    Αγροτικός Αστέρας 6

    Πανθρακικός 6

    ΠΑΣ Γιάννινα 6

    Δόξα Δράμας 4

    Αναγέννηση Αρτας 4

    ΑΕ Γιάννινα 4

    Ενωση Θράκης 3

    Πτολεμαϊδα 3

    Λαμία 3

    Θερμαϊκός 1

    Πολύκαστρο 1

    Τρίκαλα 1

    Πιερικός 1

    Αναγέννηση Καρδίτσας 1

    Καβάλα 0

    Κοζάνη 0


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 2 October 2005 - 20:55:13 UTC