Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-10-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φονικά Ρίχτερ στο Πακιστάν
  • [02] Στη Ρουμανία κρούσμα της γρίπης των πτηνών
  • [03] ΗΠΑ: Ψήφισαν νόμο για νέα διυλιστήρια
  • [04] Ώρα για το Κοσόβο "βλέπει" ο Ανάν
  • [05] Σύσκεψη για τον αντικαταστάτη

    [01] Κόσμος

    Φόβοι για δεκάδες νεκρούς

    Φονικά Ρίχτερ στο Πακιστάν

    8/10/2005 9:36:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/10/2005 11:12:45 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: Reuters- ΑΠΕ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε νωρίς το πρωί στα σύνορα Ινδίας και Πακιστάν, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους των δύο χωρών. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ο σεισμός είχε μέγεθος 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ από την πλευρά της η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας εκτίμησε, ότι η δόνηση έφτασε τα 7,8 Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίστηκε 95χλμ βόρεια της πακιστανικής πρωτεύουσας, Ισλαμαμπάντ. Για τον ισχυρότερο σεισμό, που καταγράφηκε ποτέ στην ιστορία του Πακιστάν μίλησε ο σεισμολόγος Μοχάμαντ Χάνιφ. Μάλιστα, αναφέρθηκε. ότι από το σεισμό ολόκληρα χωριά σβήστηκαν από το χάρτη. Σε δεκάδες υπολογίζονται οι νεκροί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των πακιστανικών Υπηρεσιών Ασφάλειας, ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια των σπιτιών τους. "Έχουμε πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς στο Κασμίρ, στην περιοχή Μανσέχρα, 50 χιλιόμετρα βορείως του Ισλαμαμπάντ, καθώς και σε άλλες ζώνες του βορρά. Δεν έχουμε ακόμη ακριβή εκτίμηση, αλλά ο απολογισμός μπορεί να είναι πολύ βαρύς", ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Εξάλλου, η επικοινωνία είναι δύσκολη αφού δε λειτουργεί το τηλεφωνικό δίκτυο. Τεράστιες είναι και υλικές καταστροφές, που προκλήθηκαν.

    Πανικός και φόβος

    Από την πλευρά του, το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι του Πακιστάν Geo TV, έκανε λόγο για 25 νεκρούς, ενώ μετέδωσε εικόνες πολιτών να προσπαθούν να ανασύρουν μέλη των οικογενειών τους και συμπολίτες τους, που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια των κατοικιών τους.

    "Περίπου 75 διαμερίσματα κατέρρευσαν και υπολογίζουμε, ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχουν παγιδευτεί" δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της πακιστανικής Κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στην επιφάνεια και για αυτό εκφράζονται φόβοι, ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος από τις πρώτες αναφορές.

    Ο σεισμός, που διήρκησε περίπου ένα λεπτό, σκόρπισε τον πανικό στους κατοίκους του Πακιστάν, που βγήκαν έντρομοι στους δρόμους φωνάζοντας.

    Η περιοχή, όπου σημειώθηκε ο σεισμός είναι γνωστή για τη σεισμικότητά της και οι επιστήμονες εδώ καιρό μιλούσαν για επικείμενο σεισμό κοντά στην περιοχή των Ιμαλαΐων.

    Αμέσως μετά το σεισμό των 7,6 Ρίχτερ ακολούθησε μια σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 Ρίχτερ, ενώ την ίδια ώρα στην

    Στην πόλη Λαχόρ, που είναι κοντά στο επίκεντρο, εννιά άνθρωποι τραυματίστηκαν, από την κατάρρευση η στέγη κτηρίου της Αστυνομίας.

    Με κραυγές φόβου, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και οι κάτοικοι στην πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί. Ωστόσο, αξιωματούχος της ινδικής Κυβέρνησης, δήλωσε, ότι προς τον παρόν δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

    Η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι και την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, όπου κατέρρευσαν αρκετά σπίτια με αποτέλεσμα δύο παιδιά να χάσουν τη ζωή τους.

    [02] Υγεία

    Σε τρεις οικόσιτες πάπιες στο δέλτα του Δούναβη

    Στη Ρουμανία κρούσμα της γρίπης των πτηνών

    7/10/2005 11:47:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το πρώτο πιθανό κρούσμα του θανατηφόρου ιού της γρίπης των πτηνών ανέφερε την Παρασκευή η Ρουμανία, αλλά όπως τονίστηκε δεν γνωρίζουν ακόμη εάν ο ιός που βρέθηκε σε οικόσιτα πτηνά στο δέλτα του Δούναβη είναι βλαβερός για τους ανθρώπους. "Ανακαλύψαμε σήμερα τρεις περιπτώσεις οικόσιτων πτηνών που βρέθηκαν θετικά στην γρίπη των πτηνών στο χωριό Τσεαμουρλία ντε Ζος στο δέλτα του Δούναβη", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Γεωργίας Γκεόργκε Φλουτούρ. "Ήταν τρεις πάπιες στην αυλή μιας αγροτικής οικογένειας". Ο Φλουτούρ δήλωσε πως θα γίνουν τεστ προκειμένου να καθοριστεί αν ο ιός είναι ο θανατηφόρος H5N1 ή κάποιος άλλος λιγότερο επικίνδυνος. "Θα στείλουμε τα δείγματα στη Βρετανία για μια λεπτομερή ανάλυση", είπε.

    Ο Ρουμάνος Υπουργός δήλωσε επίσης ότι η περιοχή σε ακτίνα 3 χλμ έχει τεθεί σε καραντίνα ενώ ήδη έχουν κινητοποιηθεί οι Αρχές προκειμένου να περισυλλέξουν όλα τα οικόσιτα πτηνά ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της ασθένειας στο ευαίσθητο περιβαλλοντολογικά δέλτα του Δούναβη.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι απαγορεύθηκε το κυνήγι σε ολόκληρη την περιοχή καιοι υγειονομικές Αρχές απέστειλαν ήδη ιατρικές ομάδες προκειμένου να εξετάσουν για πιθανά κρούσματα σε ανθρώπους, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Μαύρη Θάλασσα.

    Το δέλτα του Δούναβη είναι ο μεγαλύτερος υδροβιότοπος της Ευρώπης και ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς για αποδημητικά πουλιά που προέρχονται από τη Ρωσία, τη Γερμανία και τις σκανδιναβικές χώρες.

    [03] Κόσμος

    "Κλείνουν" τα μάτια στους περιβαλοντικούς κανόνες

    ΗΠΑ: Ψήφισαν νόμο για νέα διυλιστήρια

    8/10/2005 12:18:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με ισχνή πλειοψηφία η Βουλή των ΗΠΑ ενέκρινε ένα σχέδιο νόμου που έχει σκοπό να ενθαρρύνει την κατασκευή διυλιστηρίων, στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες εφοδιασμού με πετρελαϊκά προϊόντα έπειτα από τους κυκλώνες Κατρίνα και Ρίτα. Το κείμενο αυτό χαλαρώνει τους περιβαλλοντικούς κανόνες που είχαν επιβληθεί στον πετρελαϊκό τομέα παρά τις αντιδράσεις των οικολόγων. Εγκρίθηκε με 212 ψήφους υπέρ έναντι 210 κατά, με πολλούς βουλευτές της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας να δηλώνουν αρχικά εναντίον προτού αλλάξουν γνώμη την τελευταία στιγμή. Το σχέδιο νόμου "Βενζίνη για την ασφάλεια της Αμερικής", που δεν είναι εγγεγραμμένο στην ημερήσια διάταξη της Γερουσίας, προτείνει σειρά μέτρων από τα λιγότερο αμφισβητούμενα, όπως η απαγόρευση της τεχνητής αύξησης της τιμής της βενζίνης, έως τα πλέον αμφιλεγόμενα, όπως εκείνα που προβλέπουν τη δημιουργία νέων διυλιστηρίων. Το τελευταίο διυλιστήριο κατασκευάστηκε το 1976.

    Προβλέπει επίσης παρεκκλίσεις από το "νόμο για την καθαρή ατμόσφαιρα" προκειμένου να απλουστευθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης, καθώς και αποζημιώσεις στις πετρελαϊκές εταιρίες σε περίπτωση καθυστέρησης που οφείλονται σε δικαστικές αγωγές. Διευκολύνει, τέλος, την πώληση εδαφών που ανήκουν στην ομοσπονδιακή διοίκηση, όπως την αλλαγή χρήσης στρατιωτικών βάσεων για την κατασκευή διυλιστηρίων.

    Μόνον 148 διυλιστήρια λειτουργούν αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, σχεδόν το ένα τρίτο εκείνων που λειτουργούσαν το 1981 (424), αναφέρει η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία. Έχουν ικανότητα διύλισης 17 εκατομμυρίων βαρελιών αργού την ημέρα, ενώ η αμερικανική ζήτηση φθάνει κατά μέσο όρο τα 21 εκατομμύρια βαρέλια.

    [04] Κόσμος

    Πρότεινε την έναρξη συνομιλιών για το καθεστώς του

    Ώρα για το Κοσόβο "βλέπει" ο Ανάν

    8/10/2005 12:11:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την έναρξη συνομιλιών για το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου πρότεινε ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν την Παρασκευή, τονίζοντας πως έφθασε η ώρα για τη συζήτηση του μέλλοντος του Κοσόβου και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να ξεκινήσει συνομιλίες με σκοπό τη διευθέτηση του διαφιλονικούμενου καθεστώτος της σερβικής επαρχίας. "Έχει έρθει η ώρα να περάσουμε στην επόμενη φάση της πολιτικής διαδικασίας", ανέφερε ο Ανάν σε επιστολή του προς το 15μελές Συμβούλιο, το οποίο έχει την εξουσία να καθορίσει το πολιτικό μέλλον του Κοσόβου. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει προγραμματίσει να συζητήσει το θέμα του Κοσόβου στις 25 Οκτωβρίου στη βάση των συστάσεων που θα υποβάλει ο Ανάν. Οι συστάσεις θα προέλθουν από μια έκθεση του ειδικού αντιπροσώπου του, Κάι Εϊντε, που είχε συνομιλίες τους τελευταίους μήνες με Σέρβους ηγέτες, τους Αλβανούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ανάν είπε πως η εκτίμηση του Εϊντε δείχνει πως η εφαρμογή των δημοκρατικών κριτηρίων στο Κόσοβο υπήρξε άνιση, αλλά δεν πρέπει να εμποδίσει την έναρξη των συνομιλιών για το μέλλον του.

    "Θα πρέπει να τονίσω ότι, την ίδια στιγμή, η εφαρμογή των κριτηρίων θα πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη δέσμευση και αποτελεσματικότητα", ανέφερε στην επιστολή του προς το Συμβούλιο. "Η πρόοδος είναι απαραίτητη για την επιτυχία και διατήρηση οποιασδήποτε διαδικασίας για το μελλοντικό καθεστώς".

    Ο Ανάν, που επισκέφθηκε την Παρασκευή τη Γενεύη, είπε πως οι συνομιλίες μπορεί να οδηγήσουν στην ανεξαρτησία ή την αυτονομία του Κοσόβου από τη Σερβία, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουτζάριτς. "Είπε πως οι επιλογές για το καθεστώς του Κοσόβου είναι ανεξαρτησία ή αυτονομία, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι αυτές οι συνομιλίες να ξεκινήσουν" Ο Ντουτζάριτς δήλωσε επίσης πως ο Ανάν σχεδιάζει να διορίσει έναν ειδικό αντιπρόσωπο προκειμένου να ηγηθεί των συνομιλιών.

    [05] Πολιτική

    Στο Μέγαρο Μαξίμου

    Σύσκεψη για τον αντικαταστάτη

    8/10/2005 11:13:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή με τους στενούς του συνεργάτες, για την επιλογή του αντικαταστατή του Αδάμ Ρεγκούζα. Το θέμα της αντικατάστασης του υφυπουργού Οικονομίας έχει συζητηθεί ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών και Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη. Μιλώντας στη ΝΕΤ 105, 8, ο κ Αλογοσκούφης δήλωσε χαρακτηριστικά :"δεν πρέπει να κρίνει ο ένας τον άλλο", ενώ προσέθεσε, ότι η αντικατάσταση του πρώην Υφυπουργού είναι αποκλειστικά θέμα του Πρωθυπουργού. Από την πλευρά του, χθες, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, ξεκαθάρισε, ότι δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης του κ Ρεγκούζα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν εισηγήσεις τόσο για το ενδεχόμενο ο νέος Υφυπουργός να είναι μέλος της ΚΟ, όσο και εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο με γνώση στα οικονομικά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εν αναμονή του αντικαταστάτη


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 8 October 2005 - 8:51:21 UTC