Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-10-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Κύπρο ο Πρόεδρος
  • [02] "Τερματίστε το εμπάργκο"
  • [03] Άγριο έγκλημα στο Αίγιο
  • [04] Βίαιες συγκρούσεις στο Οχάιο

    [01] Πολιτική

    Για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη

    Στην Κύπρο ο Πρόεδρος

    16/10/2005 11:45:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2005 11:50:07 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι Κύπριοι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, που έφτασε το πρωί της Κυριακής, στη Λάρνακα, για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη. Τον κ. Παπούλια, ο οποίος συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Βαληνάκη, υποδέχθηκε σε ειδική τελετή στο αεροδρόμιο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος. Το μεσημέρι, οι δύο άντρες θα έχουν συνομιλίες στο προεδρικό μέγαρο, στη Λευκωσία, στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθούν το Κυπριακό, τα νέα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, καθώς και σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου. Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδόπουλος θα παρασημοφορήσει τον κ. Παπούλια με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος Μακαρίου του Γ. Το απόγευμα της Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ θα περιοδεύσει σε πολλές πόλεις της νήσου.

    [02] Κόσμος

    Ζητούν οι ηγέτες της Ιβηρο-Αμερικανικής Διάσκεψης

    "Τερματίστε το εμπάργκο"

    16/10/2005 9:17:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2005 10:48:29 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters

    Τον τερματισμό του οικονομικού, εμπορικού και χρηματιστικού αποκλεισμού, που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα, ζήτησαν το Σάββατο οι 22 ηγέτες, που συμμετείχαν στην Ιβηρο-Αμερικανική Διάσκεψη Κορυφής, στη Σαλαμάνκα. Στην τελική δήλωση των συμπερασμάτων της Διάσκεψης αναφέρεται, επίσης, η εγκρίνουν μιας απόφασης για την τρομοκρατία, που υποστηρίζει η Κούβα, βάσει της οποίας θα μπορέσει να εκδοθεί ή να προσαχθεί στη Δικαιοσύνη ο ύποπτος για τη βομβιστική επίθεση εναντίον του κουβανικού επιβατικού αεροπλάνου της εταιρείας Cubana de Aviacion, τον Οκτώβριο του 1976, που στοίχισε τη ζωή σε 73 ανθρώπους. Ο ύποπτος είναι ο πρώην πράκτορας της CIA, Λουίς Ποσάντα Καρίλες, τον οποίο οι ΗΠΑ δεν εκδίδουν στη Βενεζουέλα, με το αιτιολογικό ότι κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια. Έκδηλη η ανησυχία των ΗΠΑ, η πρεσβεία των οποίων στη Μαδρίτη δήλωσε δημόσια: "Θα ήταν ατυχές αν τα κείμενα αυτά ερμηνεύονταν ως ένδειξη υποστήριξης προς τη δικτατορία του Κάστρο". Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που παρευρίσκεται στη Σύνοδο Κορυφής και ο οποίος είπε: "Ελπίζω να μην ερμηνευτεί ως ένδειξη ανοχής στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα".

    Χωρίς Κάστρο η Σύνοδος

    Ωστόσο, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σεναριολογία για διατάραξη των Αμερικανο-ισπανικών σχέσεων, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μαδρίτη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν αδιατάρακτες. Ανακοίνωση η οποία χαρακτηρίζεται από τους πολιτικούς αναλυτές ως σημαντική, μετά και την απόσυρση των ισπανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, στην οποία προχώρησε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, μόλις εξελέγη στην πρωθυπουργία.

    Στη Σύνοδο Κορυφής, παρ' ότι είχε προσκληθεί, δε συμμετείχε ο Φιντέλ Κάστρο. Για την ιστορία είναι η πέμπτη συνεχόμενη Σύνοδος, στην οποία δεν παρευρέθηκε ο Κάστρο. Την Κούβα εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ροκ, που χαρακτήρισε τις δύο αποφάσεις "νίκη της κουβανικής διπλωματίας". Ωστόσο, τον Κουβανό ηγέτη εκπροσώπησε επάξια ο πολιτικός του σύμμαχος, πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, που αφού κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι περιθάλπουν τους τρομοκράτες, χαιρέτησε τις αποφάσεις της Συνόδου και τόνισε: "Νομίζω ότι είναι ένα σημαντικό βήμα το γεγονός ότι η Σύνοδος της Σαλαμάνκα λέει τα πράγματα με το όνομά τους".

    Αντιδράσεις

    Όπως ήταν φυσικό, δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις του κόσμου. Η πρόσκληση προς τον Κάστρο ήταν αυτή που όξυνε τα πνεύματα και προκάλεσε πορείες διαμαρτυρίας στους δρόμους της ιστορικής Σαλαμάνκα. Περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για το καθεστώς στην Κούβα αλλά και για την ισπανική πρόσκληση προς τον Κάστρο. Στους δρόμους και οι υποστηρικτές του Κάστρο και του Τσάβες, που διαδήλωσαν κρατώντας φωτογραφίες του Κουβανού ηγέτη και του Τσε Γκεβάρα.

    Στη Σύνοδο παρατηρήθηκαν και ορισμένες παραφωνίες. Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε, διαμαρτυρήθηκε για το υψηλό κόστος των Συνόδων Κορυφής και υποστήριξε ότι θα ήταν καλύτερο και οικονομικότερο εάν οι συμμετέχοντες συνομιλούσαν μέσω τηλεδιασκέψεων, αντί να συναντώνται κάθε φορά στο μέρος όπου γίνονται οι διασκέψεις. Μάλιστα, χαρακτήρισε τα ταξίδια αυτά "προεδρικό τουρισμό" και τόνισε ότι η λιτότητα πρέπει να είναι απαραίτητο στοιχείο της διπλωματίας.

    Βοήθεια στις φτωχότερες χώρες της ομάδας

    Κατά τα άλλα, στη διάσκεψη αποφασίστηκε να συσταθεί μία μόνιμη Ιβηρο-αμερικανική γραμματεία στόχος της οποίας θα είναι να ελέγχει εάν υλοποιούνται οι αποφάσεις και να λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας, μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών. Γενικός γραμματέας ορίστηκε ο Ενρίκε Ιγκλέσιας, που όπως είπε θα γίνει "η φωνή της Ιβηρο-αμερικανικής κοινότητας".

    Πολλοί, ωστόσο, ήταν οι ηγέτες που δεν κατάφεραν να παρευρεθούν καθώς οι καταστροφές από τον τυφώνα Σταν, τους ανάγκασαν να παραμείνουν στις χώρες τους για να συντονίσουν το έργο των Αρχών. Μεταξύ αυτών οι Πρόεδροι του Εκουαδόρ, της Νικαράγουας, της Γουατεμάλας και του Ελ Σαλβαδόρ, οι οποίοι μίλησαν στη Σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης.

    Οι ηγέτες αποφάσισαν, επίσης, να συστήσουν έναν μηχανισμό που θα συντονίζει τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες, που θα αναλαμβάνονται μετά από φυσικές καταστροφές, ενώ θα παίζει ενεργό ρόλο σε θέματα μετανάστευσης. Παράλληλα, συζήτησαν το ενδεχόμενο διαγραφής χρεών των χωρών της Λατινικής Αμερικής, προκειμένου τα χρήματα, που προορίζονταν για την εξόφληση των οφειλών, να διατεθούν στην εκπαίδευση.

    Μάλιστα, η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει βοήθεια ύψους 65 εκατ. δολαρίων στη Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ, όπου πάνω από 1000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις κατολισθήσεις, που προκάλεσε ο Σταν.

    [03] Κοινωνία

    Τρεις νεκροί από πυρά αγνώστων

    Άγριο έγκλημα στο Αίγιο

    16/10/2005 8:46:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2005 11:15:11 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: NET, NET 105.8

    Απίστευτης αγριότητας έγκλημα σημειώθηκε λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ του Σαββάτου, στο Λόγγο Αιγίου. Δύο ένοπλοι κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο σπίτι Ελληνοαιγυπτίου επιχειρηματία, αφού πρώτα έκοψαν το ηλεκτρικό ρεύμα, και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως μπροστά στα δύο παιδιά της οικογένειας. Από τα πυρά των αγνώστων έπεσε νεκρός ο 40χρονος επιχειρηματίας και οι δύο γονείς του , ενώ σοβαρά τραυματισμένη νοσηλεύεται στο νοσοκομείο η σύζυγός του. Το περιστατικό έγινε γνωστό όταν η μικρή κόρη του θύματος ξέφυγε και ειδοποίησε κατοίκους του χωριού. Η Αστυνομία διενεργεί έρευνα για το συμβάν και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θύμα και η οικογένειά του διέμεναν στο Γέρακα Αττικής και ασχολούνταν με τη διαφήμιση. Στο Λόγγο έχουν μεταβεί ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, Ν. Δαβίλας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας, Θ. Κατσιάρης, και ο Διευθυντής Ασφαλείας Πατρών, Χ. Ρουγκάλας, που συντονίζουν τις ενέργειες για την σύλληψη των δραστών και την αποκάλυψη των κινήτρων της δολοφονίας.

    [04] Κόσμος

    Βίαιες συγκρούσεις στο Οχάιο

    16/10/2005 11:03:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πεδίο μάχης μεταξύ νεοναζί και μελών αντιρατσιστικών οργανώσεων έγινε, το Σάββατο, η πόλη Τολέδο, στο Οχάιο των ΗΠΑ. Οι βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν λίγη ώρα πριν ομάδα λευκών νεοναζί πραγματοποιήσει πορεία στο κέντρο της πόλης. Στους συγκεντρωμένους επιτέθηκαν με μπουκάλια και πέτρες μέλη ομάδων αντιρατσιστικών οργανώσεων, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα γρήγορα να ηλεκτριστεί και η αστυνομία να ακυρώσει την πορεία. Η απόφαση αυτή όξυνε ακόμη περισσότερο τα πνεύματα και οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν. Από τα αντικείμενα, που έριξαν οι συγκεντρωμένοι, τραυματίστηκαν ελαφρά αστυνομικοί και πυροσβέστες, ενώ ζημιές υπέστησαν ορισμένα οχήματα της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. Τουλάχιστον 24 άτομα συνελήφθησαν όταν το εξαγριωμένο πλήθος έβαλε φωτιά σε μία επιχείρηση. Ο αρχηγός της αστυνομίας, Μάικλ Ναβάρ, εκτίμησε ότι η κατάσταση θα παραμείνει έκρυθμη και τις επόμενες ημέρες, ενώ ο δήμαρχος της πόλης, Τζακ Φορντ, κατηγόρησε τις συμμορίες ότι εκμεταλλεύθηκαν την ένταση για να λύσουν τις διαφορές τους. Παράλληλα, απαγόρευσε την κυκλοφορία και κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 16 October 2005 - 8:51:04 UTC