Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-10-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψυχραιμία και ετοιμότητα
  • [02] Ο παγκόσμιος χάρτης της διαφθοράς
  • [03] Αυτό θα πει υπεράνω!
  • [04] Οι νέοι είναι... hi – tech
  • [05] Στο επίκεντρο τα δημόσια έργα
  • [06] Με νηφαλιότητα οι χειρισμοί στο Σκοπιανό
  • [07] Αναπτυξιακές περιφέρειες για το Δ΄ ΚΠΣ
  • [08] Προτάσεις ΟΣΠΑ για Ολυμπιακή
  • [09] Σεισμός 4,9 Ρίχτερ δυτικά της Κόνιτσας
  • [10] Ισχυρό πλήγμα στη παιδική πορνογραφία
  • [11] Ανέσυραν την ...ελπίδα
  • [12] Πρόεδρος της Μπούντεσταγκ ο Λάμερτ
  • [13] Νέες ταραχές στο Ναλτσίκ
  • [14] Αιματηρή καλημέρα
  • [15] Αύριο η δίκη του Σαντάμ
  • [16] Έλεγχοι για νοθεία
  • [17] Αυξητική τάση ο πληθωρισμός
  • [18] Με ψυχολογία στα ύψη
  • [19] Αναχώρησε ο Ολυμπιακός
  • [20] Εκτός ο Γκέκας
  • [21] Ο Βασσάρας στο ΑΕΚ-ΠΑΟ
  • [22] Νέα επέμβαση ο Βενετίδης
  • [23] Το ιταλικό design "πάει" Μέγαρο
  • [24] "Ζωντανεύει" το αρχαιότερο ιατρικό κέντρο
  • [25] Ο διαβήτης φέρνει αστάθεια
  • [26] Αγωνία για τη γαλοπούλα
  • [27] Λάστιχο νέας γενιάς
  • [28] "Ιερή" μήνυση
  • [29] Καλύτερο εξώφυλλο ο Λένον
  • [30] Ουγιέ: "Σαν τελικό Τσάμπιονς Λιγκ"
  • [31] Αποκλείστηκε ο Ξαβιέ
  • [32] Παραίτηση Μωυσή από το ΔΣ της ΔΕΗ

    [01] Υγεία

    Έτοιμη για παν ενδεχόμενο η Ελλάδα

    Ψυχραιμία και ετοιμότητα

    18/10/2005 4:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2005 7:20:11 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Η Ελλάδα είναι απόλυτα έτοιμη για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, δήλωσε απόψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, μιλώντας στο συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Η Ελλάδα έλαβε εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα και είναι πλήρως προετοιμασμένη να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις σε οποιοδήποτε επόμενο στάδιο, εφόσον αυτό χρειαστεί", ανέφερε ο υπουργός, τονίζοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συνεργασία, με τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Δημόσιας Υγείας Μάρκο Κυπριανού, για πρόσθετα μέτρα. Ο κ. Κυπριανού από την πλευρά του τόνισε ότι, η εμφάνιση κρουσμάτων της νόσου στη νοτιοανατολική Ευρώπη δεν αυξάνει τον κίνδυνο πανδημίας γρίπης μεταξύ των ανθρώπων, τονίζοντας όμως την ανάγκη του συντονισμού των κρατών μελών, για την αντιμετώπιση μιας πιθανής πανδημίας. Με το θέμα ασχολήθηκε σε έκτακτη συνεδρίασή του και το άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, το οποίο επισήμανε την καλή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, αλλά και την ανάγκη συντονισμού σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί "η παγκόσμια απειλή" της γρίπης των πτηνών. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, το Συμβούλιο ζητά να γίνουν συντονισμένες δράσεις σε διεθνές επίπεδο.

    Αύριο τα πρώτα αποτελέσματα

    Την ίδια ώρα στα εργαστήρια της Θεσσαλονίκης και του Λονδίνου, οι επιστήμονες, εξετάζουν το δείγμα αίματος της γαλοπούλας από τις Οινούσσες, προκειμένου να καταλήξουν στο αν πρόκειται για μια απλή μορφή γρίπης των πτηνών, ή αν το δείγμα περιλαμβάνει αντισώματα του φονικού στελέχους Η5Ν1.

    Όπως ανέφερε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων (ΙΛΠΑΝ) στη Θεσσαλονίκη, Παναγιώτης Στεφάνου τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένονται αύριο Τετάρτη.

    Σύμφωνα όμως με τους επιστήμονες του ΙΛΠΑΝ, θα πρόκειται για ενδείξεις, αφού τα τελικά αποτελέσματα θα προκύψουν από εξετάσεις ορολογικές που θα δείξουν αν υπάρχουν αντισώματα οποιουδήποτε ιού της γρίπης των πτηνών και όχι μόνο του συγκεκριμένου επικίνδυνου και για τον άνθρωπο ιού Η5Ν1.

    Συγχρόνως ξεκίνησαν οι ιολογικές εξετάσεις, οι οποίες θα δείξουν αν υπάρχει ο ιός Η5Ν1 και τα αποτελέσματα ενδέχεται να βγουν σε περίπου οκτώ ημέρες.

    Στις Οινούσσες έφτασαν σήμερα δυο γιατροί του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, οι οποίοι εξέτασαν το ζεύγος, Κομνηνάρη, χωρίς να προβούν σε ανακοινώσεις.

    Το ζεύγος που θα είναι υπό κατά οίκο παρακολούθηση για εφτά ημέρες, όσο κρατά δηλαδή και η επώαση του ιού, είχε υποβληθεί στις αρχές φθινοπώρου σε προληπτικό εμβολιασμό.

    Πάντως εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι γιατροί του νησιού είχαν εμβολιάσει τους περισσότερους κατοίκους του νησιού, καθώς είναι υπερήλικες.

    Παράλληλα οι εμπειρογνώμονες του ΚΕΕΛ μαζί με τους επικεφαλής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γιατρούς του νοσοκομείου Χίου πραγματοποίησαν σήμερα ειδικούς ελέγχους στο νησί.

    Οι αρχές αφού απολύμαναν το πτηνοτροφείο της οικογένειας Κομνηνάρη, από αύριο θα προχωρήσουν σε απολύμανση και των υπόλοιπων κοτετσιών της γύρω περιοχής, καθώς αναμένεται επιπλέον υλικό απολύμανσης, το οποίο ήδη έχει αποσταλεί και θα φθάσει στη Χίο σήμερα το βράδυ.

    Απόψε το βράδυ αναμένεται η άφιξη δύο ειδικών πτηνιάτρων από την Αθήνα που θα μεταβούν αύριο το πρωί στις Οινούσσες για επιζωοτιολογική έρευνα.

    Κακλαμάνης: "Έχουμε πάρει όλα τα μέτρα"

    Σήμερα ο υπουργός Υγείας κ. Νικήτας Κακλαμάνης, σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που προβλέπονται στις Οινούσσες, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως στο νοσοκομείο της Χίου υπάρχει σε ετοιμότητα ακόμα και θάλαμος απομόνωσης.

    Ο υπουργός Υγείας τόνισε επίσης ότι ήδη έχουν παραγγελθεί 100.000 εμβόλια από την εταιρία Γερολυμάτος, 90.000 από την "Γκλάξο" και 50.000 από την εταιρία Γιαννακόπουλου, ενώ 40.000 αντιγριπικά εμβόλια έχει παραγγείλει με δική του πρωτοβουλία το ΙΚΑ.

    Από το σύνολο αυτό των εμβολίων, στα οποία θα προστεθούν και 25.000 από το Ινστιτούτο Παστέρ τα μισά θα διατεθούν στην αγορά και τα υπόλοιπα θα δεσμευτούν από το υπουργείο Υγείας ώστε να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

    Επίσης όπως επισήμανε, ο υπουργός Υγείας,ως τον Απρίλιο θα έχουν παραληφθεί 200.000 κουτιά του αντιικού φαρμάκου Tamiflou, παρά το γεγονός, όπως τόνισε ο υπουργός, ότι θεωρεί εξαιρετικά απίθανο να έχει υπάρξει κρούσμα της γρίπης των πουλερικών σε άνθρωπο.

    Τέλος, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να συντονίσει εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης όλες τις προσπάθειες για την πρόληψη της γρίπης των πτηνών σε Βαλκανικές χώρες σε μία συνδιάσκεψη που προγραμματίζεται για το θέμα στις 15 και 19 Νοεμβρίου.

    Σ' επιφυλακή οι Νομαρχίες

    Την ίδια ώρα, με απόλυτη σοβαρότητα εξετάζονται και αντιμετωπίζονται όλες οι περιπτώσεις νεκρών πουλιών, που βρέθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας από πολίτες.

    Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κρούσματος της νόσου των πουλερικών στην ευρύτερη περιοχή των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης όπου ζουν πολλά οικόσιτα και ελεύθερα πτηνά αλλά και διέρχονται αποδημητικά πουλιά.

    Με εγκύκλιό του ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός καλεί τους διευθυντές εκπαίδευσης να επικοινωνήσουν με τις διευθύνσεις Κτηνιατρικής της νομαρχίας σε περίπτωση που εντοπίσουν νεκρά πτηνά στο περιβάλλοντα χώρο των σχολείων.

    Όχι πρόσθετα μέτρα

    Επιστρέφοντας τώρα στο συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ο κ. Μπασιάκος τόνισε ότι, εκτός της απαγόρευσης της διακίνησης των πουλερικών και των πτηνοτροφικών προϊόντων από το Νομό Χίου, τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς το εξωτερικό, προς το παρόν, δεν τίθεται θέμα υιοθέτησης πρόσθετων μέτρων, πέραν αυτών που υιοθετήθηκαν χτες.

    Ο κ. Μπασιάκος υπογράμμισε επίσης ότι στην παρούσα φάση οι δύο βασικές προτεραιότητες για την ελληνική κυβέρνηση είναι η προστασία του καταναλωτή καθώς και η στήριξη των πτηνοτρόφων.

    Ειδικότερη αναφορά έκανε στην ανάγκη στήριξης και με αποζημιώσεις του κλάδου της πτηνοτροφίας που όπως σημείωσε πλήττεται λόγω της μείωσης της κατανάλωσης, αλλά και λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί ή θα επιβληθούν.

    Σύμφωνα με τους Έλληνες πτηνοτρόφους, μετά από την εμφάνιση του ύποπτου κρούσματος στη Χίο, υπάρχει μείωση ακόμη και 70% στην κατανάλωση του κοτόπουλου.

    Μάλιστα όπως επισήμαναν ανάλογη μείωση αναμένεται να υπάρξει και στην κατανάλωση των αυγών.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγωγών υπολογίζεται ότι από του 15.000 περίπου τόνους ελληνικού κοτόπουλου που παράγεται μηνιαίως, οι 10.000 τόνοι θα μείνουν αδιάθετοι μόνο για τον τρέχοντα μήνα.

    Οι πτηνοτρόφοι πάντως από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, καθώς και τα επιπλέον μετά την εμφάνιση του ύποπτου κρούσματος.

    Μετά την ανακοίνωση του ύποπτου κρούσματος Ουκρανία και Βουλγαρία ανακοίνωσαν την απαγόρευση εισαγωγής πουλερικών και πτηνοτροφικών προϊόντων από την Ελλάδα.

    Σωστά τα μέτρα υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ

    Την εκτίμηση ότι έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα βήματα στο επίπεδο της προετοιμασίας για τη γρίπη των πτηνών, έκανε σήμερα ο Τομεάρχης Υγείας του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο του ΚΕΕΛ, ’γγελο Χατζάκη. Παράλληλα τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει την Πολιτεία προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση.

    Ορθή και πλήρη ενημέρωση του κοινού αλλά και άμεση ενημέρωση και παροχή του αναγκαίου υγειονομικού υλικού στις πιο ευάλωτες ομάδες ζήτησε από την Πολιτεία ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο κ.Αλαβάνος πρότεινε ακόμη την άμεση αποζημίωση όσων υποστούν ζημιές και αυστηρούς ελέγχους ώστε να αποφευχθεί η διάθεση στην αγορά επικίνδυνων προϊόντων τονίζοντας πως η καλλιέργεια πανικού είναι ο χειρότερος σύμβουλος σε τέτοιες περιπτώσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αγωνία για τη γαλοπούλα

    Ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

    Εμβόλιο με συνταγή

    [02] Οικονομία

    Σύμφωνα με τον κατάλογο Transparency International

    Ο παγκόσμιος χάρτης της διαφθοράς

    18/10/2005 7:22:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Eνδιαφέροντα στοιχεία για την κατάσταση της διαφθοράς στον κόσμο δίνει για το 2005 ο κατάλογος της Transparency International. Πρωταθλητές διαφθοράς αναδεικνύονται το Τσαντ, το Μπανγκλαντές και το Μιανμάρ ενώ η πιο "καθαρή" χώρα του κόσμου είναι η Ισλανδία και ακολουθούν η Φιλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Δανία, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία, η Ελβετία, η Νορβηγία, η Αυστραλία και η Αυστρία. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 47η θέση της λίστας μαζί με την Τσεχία τη Ναμίμπια και τη Σλοβακία. Αν και παρουσιάζουμε βελτίωση (ανεβήκαμε δυο θέσεις) σε σχέση με πέρσι, υστερούμε σε διαφάνεια από τη Μποτσουάνα, την Ουρουγουάη και τη Λιθουανία! Ευτυχώς, είμαστε σε πλεονεκτική θέση έναντι της Κολομβίας, της Κόστα Ρίκα και του Μεξικού αλλά είμαστε πολύ πίσω από την Ολλανδία και τη Βρετανία που μοιράζονται την 11η θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ μειονεκτούν σε θέματα διαφάνειας από τη Βρετανία και βρίσκονται στη 17η θέση της λίστας.

    Σχετικά Links: Transparency International

    [03] Παράξενα

    Αυτό θα πει υπεράνω!

    18/10/2005 3:32:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μαθήματα αξιοπρέπειας έδωσε μια γυναίκα από το Βέλγιο, που έγινε κουμπάρα του πρώην άνδρα της. Που είναι το παράξενο; Στο ότι ο πρώην εκλεκτός της καρδιάς της ήρθε εις γάμου κοινωνία με... τον κομμωτή της! Σύμφωνα με τοπική εφημερίδα, ο Guy Van Autreve, 40 ετών, πρώην σύζυγος της 41χρονης Tania Van Rysselberghe και ο Danny Van der Heyden, 44 ετών, ήταν αμφότεροι παντρεμένοι, με γυναίκες φυσικά, πέντε χρόνια πριν γνωριστούν. Μια ωραία πρωία και ενώ είχαν βγάλει βόλτα στο πάρκο τα σκυλιά τους, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και ερωτεύθηκαν κεραυνοβόλα. Αρχικά, κράτησαν την σχέση τους κρυφή, ωστόσο, ο έρωτας, όπως και ο βήχας, δεν κρύβεται... "Για πολύ καιρό νόμιζα ότι ήταν φίλοι, ώσπου, ένα καλοκαίρι που πήγαμε και τα δύο ζευγάρια διακοπές στην Ισπανία, άρχισα να υποψιάζομαι", εξομολογήθηκε η κ. Rysselberghe στην εφημερίδα. Τις υποψίες επιβεβαίωσε η γυναίκα του κομμωτή, που τηλεφώνησε και της αποκάλυψε την "καυτή" σχέση. Πώς αντέδρασε τότε; "Αρχικά έγινα θηρίο, αλλά στη συνέχεια το αποδέχθηκα", είπε η ίδια. Κι αν αναρωτιέστε γιατί έγινε κουμπάρα των δύο ανδρών, αντί να ρίξει μαύρη μέτρα πίσω της, η "κ. Υπεράνω" λέει πως ο πρώην σύζυγός της και ο κομμωτής της ταιριάζουν σαν δύο σταγόνες νερό, ενώ θα αντιδρούσε με τον εντελώς αντίθετο τρόπο αν ο άνδρας της παντρευόταν μια άλλη γυναίκα.

    [04] Ζωής ...σΤάσεις

    Έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας

    Οι νέοι είναι... hi tech

    18/10/2005 2:32:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Το προφίλ του Έλληνα που κατέχει ηλεκτρονικό υπολογιστή και περιηγείται στο Διαδίκτυο σκιαγραφεί έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το πρώτο τρίμηνο του 2005. Όπως προκύπτει, το ενδιαφέρον των νοικοκυριών για τις νέες τεχνολογίες αυξάνεται σταθερά, καθώς, το 29% χρησιμοποίησε ηλεκτρονικό υπολογιστή και το 34% απέκτησε έναν (αύξηση κατά 5% σε σχέση με πέρυσι), ενώ το 22% έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το σπίτι του. Μεγάλη αγάπη φαίνεται ότι αποτελεί το κινητό τηλέφωνο, αφού το 76% των νοικοκυριών δήλωσε ότι το διαθέτει και το χρησιμοποιεί, με κυρίαρχη λειτουργία την αποστολή sms (52% καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά). Αναφορικά με τον Έλληνα κυβερνοναύτη, είναι νέος, από 16 μέχρι 34 ετών, απόφοιτος Λυκείου ή Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και εργαζόμενος. Κυριότερος λόγος χρήσης του Διαδικτύου, ΅ε ποσοστό 98%, είναι η αναζήτηση πληροφοριών και on-line υπηρεσιών (όπως η αναζήτηση για ταξίδια και καταλύ΅ατα, η ανάγνωση εφη΅ερίδων και περιοδικών), ενώ ΅ε ποσοστό 64% ακολουθεί η επικοινωνία (e-mail, chat). Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των χρηστών του Ίντερνετ που το χρησιμοποιούν ως μέσο συναλλαγής με το Δημόσιο (αποστολή συμπληρωμένων αιτήσεων ή φορολογικών δηλώσεων) και αγγίζει το 32%.

    Προβληματίζουν οι on-line αγορές

    Κι ενώ η διείσδυση των νέων τεχνολογιών στα ελληνικά νοικοκυριά φαίνεται ότι αυξάνει, οι χρήστες του Διαδικτύου μάλλον διστάζουν να πραγματοποιήσουν on-line αγορές.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το ποσοστό αγορών μέσω Ίντερνετ παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (6,6%), αν και αυξήθηκε κατά 2,7% σε σχέση με το 2004. Επίσης, το 13% των κυβερνοναυτών αγοράζει ή πωλεί προϊόντα και υπηρεσίες ή πραγματοποιεί τραπεζικές ή άλλες οικονομικές συναλλαγές.

    Βασικοί λόγοι για το χαμηλό ποσοστό είναι τόσο οι διαφορετικές καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, όσο και η έλλειψη ασφάλειας στις on-line αγορές (π.χ. φαινόμενα υποκλοπής του pin μιας πιστωτικής κάρτας).

    Πάντως, οι Έλληνες εμφανίζονται να υπεραγαπούν το κινητό τηλέφωνο, ενώ οι συσκευές με δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο αυξήθηκαν κατά 11% σε σχέση με το 2004. Εκτός από την αποστολή γραπτών μηνυμάτων, το 32% των ερωτηθέντων δήλωσε πως μιλά, κατά μέσο όρο, 29 λεπτά το μήνα, το 26% μιλά από 30 έως 60 λεπτά, ενώ το 42% κάνει τηλεφωνικές συνδιαλέξεις διάρκειας άνω της μιας ώρας.

    Η έρευνα διενεργήθηκε τηλεφωνικά σε 4.485 τυχαία επιλεγμένα άτομα, ηλικίας 16 έως 74 ετών, από ισάριθμα νοικοκυριά σε ολόκληρη τη χώρα.

    Σχετικά Links: Εθνική Στατιστική Υπηρεσία

    [05] Πολιτική

    Στη συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ

    Στο επίκεντρο τα δημόσια έργα

    18/10/2005 6:09:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Η κατάσταση των μεγάλων έργων και το Εθνικό Κτηματολόγιο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης των συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε, ότι τα δημόσια έργα στη χώρα μας βρίσκονται στο κόκκινο λόγω των μεγάλων εκπτώσεων, αλλά και των προσφυγών στη δικαιοσύνη από κατασκευαστικές εταιρείες. Επίσης, σημειώθηκαν επικρίσεις όσον αφορά το μειοδοτικό σύστημα ανάθεσης έργων του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ενώ έγινε λόγος για φαινόμενα αδιαφάνειας στην ανάθεση των έργων. Νωρίτερα, το πρωί συνάντηση είχαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου και η υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας Μαρία Δαμανάκη με τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, πατέρα Γεώργιο Μεταληνό και Θεσσαλονίκης, Χρήστος Οικονόμου. Στο σύνολό τους, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση των Εκκλησιαστικών Σχολών.

    Αντίθετοι στο νομοσχέδιο

    Όπως τόνισε, η κ Δαμανάκη, η αντίθεση του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο δεν εντάσσεται σε μια προσπάθεια να πολεμήσει την Εκκλησία.

    "Θεωρούμε ότι, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει πολλά σοβαρά συνταγματικά προβλήματα και δε δημιουργεί ένα ελεύθερο Πανεπιστήμιο όπως θα θέλαμε, αλλά αντίθετα, οδηγεί σε μια κατάσταση που επιστρέφει την Ελλάδα πολλές δεκαετίες πίσω", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    "Η αγάπη μας προς την Εκκλησία, και μάλιστα από ένα κληρικό που μιλά από αυτή τη θέση, είναι δεδομένη. Προσπαθούμε να σώσουμε το κύρος της Εκκλησίας, τη θέση των Θεολογικών Σχολών ως Σχολών ελευθέρας σκέψης και έρευνας μέσα στα Πανεπιστήμια, και πιστεύω ότι, η Βουλή όταν κατανοήσει -και με την παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ- την ουσία του προβλήματος, δεν μπορεί να επιτρέψει να προχωρήσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο" ανέφερε ο πατέρας Μεταληνός.

    Από την πλευρά του, ο κ Οικονόμου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ψευδεπίγραφο και εκτίμησε, ότι δε θα βοηθήσει στην καλύτερη μόρφωση των κληρικών.

    [06] Πολιτική

    Συναίνεση στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

    Με νηφαλιότητα οι χειρισμοί στο Σκοπιανό

    18/10/2005 3:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2005 4:13:54 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό, τα Ευρωτουρκικά αλλά και το θέμα του Κοσόβου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, το οποίο συνήλθε υπό τον Πέτρο Μολυβιάτη μετά από αίτημα του ΣΥΝ. Για τις εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι οι χειρισμοί γίνονται με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα ενώ για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, επισημάνθηκε ότι έχουν πλήρως διασφαλιστεί οι θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου. "Η συζήτηση έγινε σε απόλυτα συναινετικό κλίμα" δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της βουλής, Σωτήρης Χατζηγάκης, σημειώνοντας ότι σε αντίθεση με κάποιες φωνές ανεύθυνης και επικίνδυνης κριτικής, στη συνεδρίαση, επικροτήθηκαν οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο Σκοπιανό και τα ευρωτουρκικά.

    Παπουτσής για βέτο / δημοψήφισμα

    Για ανευθυνότητα και έλλειψη στρατηγικής έκανε λόγο ο επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής σημειώνοντας ότι για το θέμα της ΠΓΔΜ "το βέτο και το δημοψήφισμα στον παρόντα χρόνο είναι ανεύθυνες θέσεις".

    Θα πρέπει πρόσθεσε, να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για ενιαία ονομασία, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με διεθνείς συμμαχίες.

    " Στρατηγική του ΠΑΣΟΚ είναι η συναίνεση στα εθνικά θέματα, αυτό όμως δεν σημαίνει και λευκή επιταγή στην κυβέρνηση" πρόσθεσε.

    Πρωτοβουλίες ζητά ο Κωνσταντόπουλος

    Εγρήγορση και ανάληψη πρωτοβουλιών ζήτησε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ευχήθηκε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής να μην χρησιμοποιούνται για πολιτικά συμφέροντα ενόψει δημοτικών και εθνικών εκλογών.

    "Έχουμε δυο χρόνια μπροστά μας" είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την ένταξη της Τουρκίας και η αντιδήλωση της Ε.Ε. δίνουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να συνεχίσει τις προσπάθειες σε ένα πλαίσιο όχι αρνητικό.

    Σε ότι αφορά το θέμα των Σκοπίων, χαρακτήρισε απαράδεκτες και προσβλητικές τις πρόσφατες δηλώσεις του Νίκολας Μπερνς (θα ήταν ντροπή για την Ελλάδα να μπλοκάρει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ) υπογραμμίζοντας ότι "αν ο κ. Μπερνς θέλει να γίνει βαλκανιάρχης, δεν μπορεί να το κάνει στην πλάτη της Ελλάδας".

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες 10 με 12 μέρες θα πραγματοποιηθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική.

    [07] Πολιτική

    Χωρίς να θίγεται η αυτοτέλεια των ΟΤΑ

    Αναπτυξιακές περιφέρειες για το Δ΄ ΚΠΣ

    18/10/2005 2:19:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: NET, NET 105.8, AΠΕ

    Τη δημιουργία πέντε αναπτυξιακών περιφερειών για να διαχειριστούν τα κονδύλια του Δ ΚΠΣ με στόχο να προσφέρουν την υποδομή για την καλύτερη απορροφητικότητα σε όλους τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή, που συνεδρίασε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό. Παράλληλα συζητήθηκε το πρόγραμμα Κοινωνίας της Πληροφορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβερνητική επιτροπή, αποφασίστηκε να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να περιοριστούν οι πιθανότητες να χαθούν κονδύλια από το Γ' ΚΠΣ, ενώ έγινε γνωστό ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ζητήσει από την Κοινότητα το ποσό των 300 εκατομμυρίων ευρώ, για έργα. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε, ότι το υπουργείο θα καταγράψει άμεσα και τις απόψεις των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού και της ΚΕΔΚΕ έτσι ώστε η δημιουργία των πέντε περιφερειών για το Δ΄ ΚΠΣ να γίνεται χωρίς να θίγεται η αυτοτέλεια των δήμων και των νομαρχιών, προσθέτοντας, ότι το σχετικό σχέδιο νόμου θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης επεσήμανε, ότι χρειάζεται να γίνουν πολλές αλλαγές και να δοθεί έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, στη σύνδεση με τις διαδικασίες της Λισσαβόνας, τη σύνδεση της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες, στην ψηφιακή ανάπτυξη και σε θέματα περιβάλλοντος.

    Φιλικό κράτος, ανταγωνιστική οικονομία

    Επίσης, ο Κώστας Καραμανλής ενημερώθηκε και για τους ταχείς ρυθμούς με τους οποίους προχωρά το πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας. Στόχος του προγράμματος η μηχανοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, είχε καθυστερήσει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, ο υπουργός, τόνισε, ότι σε ενάμιση χρόνο θα έχουν γίνει τόσες εντάξεις έργων όσες έγιναν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

    Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη αυτού του προγράμματος θα κάνει το κράτος πιο φιλικό προς τον πολίτη και την οικονομία πιο ανταγωνιστική. Επίσης, ο υπουργός Οικονομίας έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της ψηφιακής στρατηγικής της χώρας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει ένα ψηφιακό άλμα γιατί είχε μείνει πίσω. Ακόμα προσέθεσε, πως η δημόσια διαβούλευση σε αυτό το ζήτημα θα έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Νοεμβρίου.

    [08] Κοινωνία

    Στην Αθήνα ο Αλεξάκης

    Προτάσεις ΟΣΠΑ για Ολυμπιακή

    18/10/2005 5:51:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Τις προτάσεις τους για το μέλλον των Ολυμπιακών Αερογραμμών ανέπτυξαν σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Προστασίας την ώρα που στην Αθήνα βρίσκεται για δεύτερη φορά μέσα στον τελευταίο μήνα ο Κώστας Αλεξάκης. Ο εκπρόσωπος της Olympic Investors, επανέλαβε το ενδιαφέρον της εταιρείας του για την εξαγορά των Ολυμπιακών Αερογραμμών, αν και όπως είπε, δεν μπορεί να αντιληφθεί για ποιο λόγο έχουν παγώσει οι διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια παραμονής του στην Αθήνα, δεν αποκλείεται να έχει συναντήσεις και με κυβερνητικά στελέχη.

    Νέα διοίκηση χωρίς κομματικές δεσμεύσεις

    Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπ. Μεταφορών πραγματοποιούν αυτήν την ώρα οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή.

    Νωρίτερα, οι εργαζόμενοι ζήτησαν νέα διοίκηση που θα συγκροτείται από γνώστες του αεροπορικού περιβάλλοντος και θα διορίζεται από τα 2/3 της Βουλής, ώστε να λειτουργεί χωρίς κομματικές δεσμεύσεις.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΣΠΑ, Μανώλη Πατέστο, η νέα διοίκηση θα πρέπει να υλοποιεί συγκεκριμένους στόχους στο πλαίσιο ενός πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος.

    Κάθε έξι μήνες θα πρέπει να δίνει λόγο και να έρχεται αντιμέτωπη με σαφείς και ξεκάθαρες ρήτρες σε περίπτωση αποτυχίας.

    Για να πετύχει το πρόγραμμα αυτό, η ΟΣΠΑ προτείνει μεταξύ άλλων, τη σύναψη συμφωνιών στρατηγικής σημασίας με μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και εξορθολογισμό του δικτύου και του στόλου βάσει των αναγκών της χώρας και των δυνατοτήτων της εταιρείας.

    [09] Κοινωνία

    Αισθητός σε μεγάλο τμήμα του νομού Ιωαννίνων

    Σεισμός 4,9 Ρίχτερ δυτικά της Κόνιτσας

    18/10/2005 4:37:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Σεισμική δόνηση, μεγέθους 4.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 15.06 το μεσημέρι, δυτικά της Κόνιτσας, στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Το επίκεντρο του σεισμού που έγινε αισθητός σε μεγάλο τμήμα του νομού Ιωαννίνων εντοπίζεται 380 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Αθηνών. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

    [10] Κοινωνία

    Εξάρθρωση κυκλώματος

    Ισχυρό πλήγμα στη παιδική πορνογραφία

    18/10/2005 3:30:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στην εξάρθρωση, του μεγαλύτερου κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας μέσω Internet, προχώρησε η Ασφάλεια Αττικής. Σε αυτό, σύμφωνα με τη δικογραφία, εμπλέκονται 20 άτομα από διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων ένας καθηγητής νομικής σε πανεπιστήμιο Ιταλίας, ένας καθηγητής μαθηματικός, ένας αρχιτέκτονας μηχανικός, επιχειρηματίες, τρεις μαθητές λυκείου και τρεις γυναίκες. Η ασφάλεια συνέλαβε, τον καθηγητή Πανεπιστημίου που μένει στην Αθήνα και τέσσερις κάτοικους Βέροιας, ιδιοκτήτες εταιρίας παροχής τηλεπικοινωνιακών παροχών, οι οποίοι διατηρούσαν κεντρικό υπολογιστή (σέρβερ) για να αποθηκεύονται ιστοσελίδες μεταξύ των οποίων και διακίνησης παιδικής πορνογραφίας, τις οποίες ανανέωναν και συντηρούσαν.

    Δράση από το 2004

    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους κατά τόπους αρμόδιους εισαγγελείς, ενώ η έρευνα συνεχίζεται από την Ασφάλεια Αττικής και σε άλλες χώρες μέσω της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας.

    Η σπείρα δρούσε από τις αρχές του 2004 και σύμφωνα με αξιωματικούς της ασφάλειας Αττικής διακινούσαν ιδιαίτερα σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας, ακόμα και φωτογραφίες με βιασμούς παιδιών.

    Όπως ανακοίνωσαν ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Στέφανος Σκώτης και ο διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων Μανώλης Σφακιανάκης, η υπόθεση είναι η μεγαλύτερη που αποκαλύπτεται μέχρι σήμερα στη χώρα μας με θέμα τη διακίνηση παιδικής πορνογραφίας μέσω internet.

    Η επιχείρηση για την εξιχνίασή της, η οποία έφερε την κωδική ονομασία "Στόρμ" έχει ξεκινήσει εδώ και έξι μήνες στην Αθήνα, τη Λάρισα, την Ελευσίνα, τη Νάουσα, τη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα, τη Βέροια, τις Σέρρες, καθώς και τον Αγ. Νικόλαο και τα Χανιά της Κρήτης.

    [11] Κόσμος

    Ζωντανό 5χρονο κοριτσάκι 10 μέρες μετά το σεσμό

    Ανέσυραν την ...ελπίδα

    18/10/2005 8:03:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2005 12:10:38 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC

    Δέκα ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ που ισοπέδωσε το βόρειο Πακιστάν στις 8 Οκτωβρίου, τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν σήμερα ζωντανό ένα πεντάχρονο κοριτσάκι από τα ερείπια του σπιτιού της στο χωριό Χάσα. Όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μέλη των υπηρεσιών αρωγής ανέφεραν ότι την ώρα που μοίραζαν τρόφιμα σε έναν πρόχειρο καταυλισμό σεισμοπλήκτων, μια γυναίκα έτρεξε προς το μέρος τους ζητώντας βοήθεια. "Μας είπε ότι άκουσε κλάματα στα ερείπια του σπιτιού της και πιστεύει ότι είναι η πεντάχρονη κόρη της", δήλωσε ο ταγματάρχης Μουράντ. "Αρχίσαμε αμέσως να απομακρύνουμε τα ερείπια και μετά από μεγάλες προσπάθειες βρήκαμε ζωντανή την μικρή Ταζουνίσα, που είχε χάσει τις αισθήσεις της", πρόσθεσε ο πακιστανός ταγματάρχης. "Η καρδούλα της χτυπούσε και την μεταφέραμε αμέσως στο πλησιέστερο νοσοκομείο", πρόσθεσε. Η μικρούλα κατόρθωσε να σωθεί γιατί βρέθηκε κάτω από ένα έπιπλο που την προστάτευσε, όταν γκρεμίστηκε το σπίτι της από τον σεισμό. Ωστόσο το περιστατικό αυτό αποτελεί μόνο μια στιγμή στην τραγωδία διαρκείας που ζουν οι σεισμόπληκτοι.

    Σύμφωνα με τον ΟΗΕ οι σκηνές σ ολόκληρο τον κόσμο δεν επαρκούν για να προστατεύσουν τους πληγέντες οι ανάγκες των οποίων ξεπερνούν σε μέγεθος εκείνες που δημιούργησε το καταστροφικό τσουνάμι στον Ινδικό το Δεκέμβρη του 2004.

    Τραγωδία χωρίς τέλος

    Ωστόσο μετά από προσπάθειες ημερών τα συνεργεία και οι εκσκαφείς του πακιστανικού στρατού κατόρθωσαν να απομακρύνουν τους τεράστιους βράχους και να ανοίξουν, σε μήκος έξι χιλιομέτρων, το δρόμο που οδηγεί από την πόλη Μπαλακότ στο βόρειο Πακιστάν προς δεκάδες αποκλεισμένα χωριά και ο οποίος παρέμενε κλειστός λόγω των κατολισθήσεων, που είχε προκαλέσει ο σεισμός.

    Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου το κομμάτι του δρόμου που είναι πλέον ανοικτό οδηγεί στην ορεινή περιοχή Σανγκάρ, όπου δεκάδες χωριά παραμένουν αποκομμένα μετά το σεισμό και η μόνη επαφή τους με την υπόλοιπη περιοχή είναι τα ελικόπτερα που μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία άρχισαν και πάλι να πετούν μετά την αισθητή βελτίωση του καιρού.

    Ωστόσο, το 20% των περιοχών που έχουν πληγεί εξακολουθούν να παραμένουν δύσβατες.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τουλάχιστον δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, στο έλεος της επερχόμενης βαρυχειμωνιάς, σε περιοχές του Κασμίρ, του Πακιστάν, της Ινδίας και του Αφγανιστάν

    Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων αγγίζει τις 53.000, όμως, εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω αύξησή τους

    ΄Ελλειμμα ομοψυχίας

    Στο μεταξύ Πακιστάν και Ινδία δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το συντονισμό των επιχειρήσεων αφού η Ινδία αρνήθηκε να στείλει στρατιωτικά ελικόπτερα χωρίς πιλότους και πλήρωμα στο Πακιστάν, όπως της ζητήθηκε από την Κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ. Από την πλευρά του, το πακιστανικό Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει πως "για λόγους προφανούς ευαισθησίας, δεν είναι δυνατόν να γίνουν δεκτοί Ινδοί στρατιωτικοί στις δικές μας επιχειρήσεις διάσωσης". Πάντως, σύμφωνα με το BBC, εάν η Ινδία αποδεχόταν τον όρο αυτό, τότε θα διπλασιάζονταν τα ελικόπτερα που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στο Πακιστάν και στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μακραίνει η μακάβρια λίστα

    [12] Κόσμος

    Με συντριπτική πλειοψηφία

    Πρόεδρος της Μπούντεσταγκ ο Λάμερτ

    18/10/2005 3:36:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έχοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών βουλευτών στο πλευρό του, ο συντηρητικός Νόρμπερτ Λάμερτ εξελέγη σήμερα στο Βερολίνο Πρόεδρος της γερμανικής βουλής (Μπούντεσταγκ) κατά την πρώτη συνεδρίαση του σώματος μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου. Ο 56χρονος Λάμερτ είναι 25 χρόνια βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU). Το αξίωμα του προέδρου της Βουλής του το έδωσαν οι 564 από τους 607 παρόντες βουλευτές. Εικοσιπέντε ψήφισαν κατά και 17 απείχαν. Ο Λάμερτ έλαβε πάνω από 100 ψήφους περισσότερες από την πλειοψηφία που θα έχει ο "μεγάλος συνασπισμός" μεταξύ συντηρητικών (CDU-CSU, 226 βουλευτές) και σοσιαλδημοκρατών (SPD, 222 βουλευτές). Στη νέα βουλή, εκτός από αυτές τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, μετέχουν οι Φιλελεύθεροι του FDP με 61 βουλευτές, το Κόμμα της Αριστεράς με 54 και οι Πράσινοι με 51 βουλευτές.

    Συγχαρητήρια από την Μέρκελ

    Ο νέος Πρόεδρος της βουλής δέχθηκε τα θερμά συγχαρητήρια της προέδρου της CDU και μελλοντικής καγκελαρίου ’γγελα Μέρκελ, η οποία τον ασπάστηκε και του έδωσε ένα μπουκέτο λουλούδια. Η Κυβέρνηση Μέρκελ θα αναλάβει καθήκοντα μετά την επικύρωσή της από την Μπούντεσταγκ.

    Ο Λάμερτ διαδέχεται τον σοσιαλδημοκράτη Βόλφγκανγκ Τίρσε. Το αξίωμα του προέδρου της Μπούντεσταγκ τον καθιστά δεύτερο στην ιεραρχία του γερμανικού κράτους, μετά τον συντηρητικό Πρόεδρο Χορστ Κέλερ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Μοίρασε" η Μέρκελ

    [13] Κόσμος

    Tα τοπικά ΜΜΕ μιλούν για ένα νεκρό

    Νέες ταραχές στο Ναλτσίκ

    18/10/2005 1:27:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την αιματηρή απελευθέρωση των επτά ομήρων, που κρατούνταν από Τσετσένους αντάρτες στην πόλη Ναλτσίκ, νέες ταραχές ξέσπασαν στην πόλη του Καυκάσου. Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι βρίσκονται εν μέσω νέων επιχειρήσεων εναντίων ένοπλων, οι οποίοι θεωρείται ότι έχουν συνδέσμους με Τσετσένους αντάρτες. Μάλιστα, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί σκότωσαν έναν άνδρα, ο οποίος αρνήθηκε να δείξει τα χαρτιά του σε έλεγχο. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, δύο άλλοι άνδρες που ήταν μαζί του κατάφεραν να ξεφύγουν. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ακούγονται πυροβολισμοί, ενώ οι αρχές καλούν τους κατοίκους να μένουν στα σπίτια τους, ενώ ζητήθηκε από τους γονείς να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο. Την περασμένη εβδομάδα στην Ναλτσίκ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 86 άνθρωποι στις μάχες μεταξύ ανταρτών και δυνάμεων ασφαλείας, ενώ στην πόλη έχουν μεταβεί εκατοντάδες επιπλέον στρατιώτες. Χθες ο Τσετσένος πολέμαρχος Σαμίλ Μπασάγιεφ, υπεύθυνος για το μακελειό στο σχολείο του Μπεσλάν ανέλαβε την ευθύνης για τις αιματηρές συγκρούσεις της περασμένης εβδομάδας στην πόλη Ναλτσίκ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ταραχές στον Καύκασο δια χειρός Μπασάγιεφ

    Έληξε η κρίση στο Καύκασο

    Αιματηρή επιδρομή

    [14] Ιράκ

    Τα αποτελέσματα θα αργήσουν αρκετές μέρες

    Αιματηρή καλημέρα

    18/10/2005 12:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2005 12:27:18 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΒΒC

    Νεκρός έξω από την κατοικία σε συνοικία νότια της Βαγδάτης του έπεσε σήμερα το πρωί ο σύμβουλος του υπουργείου Βιομηχανίας του Ιράκ, Αγιεντ Αμπντελ Γκάνι Γιούσεφ. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο σύμβουλος του υπουργείου Βιομηχανίας έπεσε νεκρός από πυρά αγνώστων τη στιγμή που έβγαινε από το σπίτι του στη συνοικία αλ-Τζαντίντα. Παράλληλα, στη δυτική Βαγδάτη σημειώθηκε έκρηξη εναντίον αστυνομικής αυτοκινητοπομπής, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός. Τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός, δύο Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης δυτικά της Βαγδάτης, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία. Στην ανακοίνωση αναφέρεται, ότι οι πεζοναύτες δέχτηκαν επίθεση από άγνωστους ενόπλους. Από το περασμένο Σάββατο, οπότε διεξήχθη το δημοψήφισμα, έχουν σκοτωθεί οκτώ Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ από την έναρξη του πολέμου, έχουν πέσει νεκροί 1.962 πεζοναύτες.

    Εν αναμονή των αποτελεσμάτων

    Στο μεταξύ, η ανεξάρτητη επιτροπή συνεχίζει την καταμέτρηση των ψήφων για το ιρακινό Σύνταγμαι, καθώς εκφράζονται φόβοι για παρατυπία των αποτελεσμάτων. Μάλιστα, Ιρακινοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι η προσέλευση σε ορισμένες περιοχές ήταν αφύσικα υψηλή και τα ψηφοδέλτια πρέπει να ελεγχθούν ξανά, αν και παρατηρητές από τον ΟΗΕ, δήλωσαν, ότι η ψηφοφορία διεξήχθη καλά.

    Πάντως, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα καθυστερήσει αρκετές ακόμα ημέρες, αν και ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν έγκριση του νέου Συντάγματος, ενώ η κεντρική εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε ότι το Σύνταγμα υπερψηφίστηκε με ποσοστό 90% σε επαρχίες όπου πλειοψηφούν οι Σιίτες και οι Κούρδοι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αργεί η καταμέτρηση

    [15] Ιράκ

    "Σημαντικό βήμα η δίκη του Σαντάμ"

    Αύριο η δίκη του Σαντάμ

    18/10/2005 7:23:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2005 11:23:31 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ - Γαλλικό Πρακτορείο

    Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αρχίζει αύριο στη Βαγδάτη η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν, που κρατείται σε αμερικανική στρατιωτική βάση κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της ιρακινής πρωτεύουσας. Ο έκπτωτος ηγέτης θα δικαστεί σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στην αυστηρά φρουρούμενη Πράσινη Ζώνη. Ενδεικτικό είναι ότι, για λόγους ασφαλείας, έχει κρατηθεί μυστική ακόμη και η ταυτότητα των πέντε δικαστών που θα δικάσουν τον πρώην ισχυρό άντρα της χώρας. Σε πρώτη φάση, το κατηγορητήριο αφορά τη συμμετοχή του Σαντάμ και επτά συνεργατών του στη σφαγή 143 κατοίκων του σιϊτικού χωριού Ντουτζάιλ, το 1982. Στο μεταξύ, σημαντικό βήμα με το οποίο θα κλείσει "ένα ζοφερό κεφάλαιο" στην ιστορία του Ιράκ, χαρακτηρίζει τη δίκη η Ουάσιγκτον. Ωστόσο, η οργάνωση Human Rights Watch εξέφρασε την ανησυχία ότι ο Σαντάμ ενδέχεται να μην έχει μία δίκαια δίκη, διακυβεύοντας την αξιοπιστία του συγκεκριμένου δικαστηρίου. Παράλληλα, εξέφρασε τους φόβους της για τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί η υλική και χρηματική βοήθεια που έχει χορηγήσει η Ουάσιγκτον για τη σύσταση αυτού του δικαστηρίου.

    "Απόδοση ευθυνών από τον ιρακινό λαό"

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Σον Μακ Κόρμακ, ο πρώην ηγέτης της χώρας είναι υπεύθυνος για την ωμή καταπίεση του λαού του και το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, κατά τη διάρκεια των είκοσι χρόνων που βρισκόταν στην εξουσία.

    Ο Μακ Κόρμακ τόνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες κι άλλες χώρες χορήγησαν συμβουλές για τη δίκη και πως οι Αμερικανοί συνέβαλαν και στα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της δίκης και της εξέτασης των μαρτύρων.

    Όμως, πρόσθεσε πως η ακροαματική διαδικασία διεξάγεται από τους Ιρακινούς καθώς "διότι ο ιρακινός λαός πρέπει να αποδώσει τις ευθύνες εκείνης της περιόδου βαναυσότητας σε αυτά τα πρόσωπα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο εδώλιο ο Σαντάμ

    [16] Οικονομία

    Συνεχίζονται οι δειγματοληψίες

    Έλεγχοι για νοθεία

    18/10/2005 12:11:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι για την σωστή παράδοση του πετρελαίου θέρμανσης στους πολίτες, που έχει ξεκινήσει η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Ανάπτυξης ενώ παράλληλα η Γ.Γ. Καταναλωτή εξέδωσε ειδικό φυλλάδιο με χρήσιμες συμβουλές για την αγορά και χρήση του πετρελαίου θέρμανσης το οποίο διανέμεται μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Από τη μεριά τους οι ιδιοκτήτες πρατηρίων βενζίνης κατηγορούν τους μεταπωλητές του πετρελαίου θέρμανσης για τα φαινόμενα λαθρεμπορίου και νοθείας, που παρατηρούνται στην αγορά. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Δημήτρης Μακρυβέλιος ζήτησε την πιστή εφαρμογή του νόμου στη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης και άφησε αιχμές εναντίον του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σαλαγκούδη, γιατί όπως είπε είναι αρμόδιος για τη διαχείριση των θεμάτων της ενέργειας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι αυτά τα φαινόμενα ενθαρρύνονται από κάποιες πλευρές. Από τη μεριά του ο Υφυπουργός, απαντώντας στις αιτιάσεις των πρατηριούχων, τονίζει σε ανακοίνωση του ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη δεσμευτεί απέναντι τους ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να προωθήσει, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, την επίλυση των θεμάτων αυτών.

    Στο μεταξύ πτωτικά κινήθηκε χθες η τιμή του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου , στις ηλεκτρονικές, μετά τη συνεδρίαση, συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) καθώς εικάζεται, ότι η τροπική καταιγίδα «Βίλμα», που αναπτύσσεται στην Καραϊβική, ενδέχεται να μην πλήξει τις μεγάλες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικό. Οι τιμές υποχώρησαν κατά 38 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 63,98 δολ. το βαρέλι. Στις 9:15 π.μ. στη Σιγκαπούρη το πετρέλαιο διαπραγματευόταν στα 64,12 δολ. το βαρέλι. Χθες οι τιμές του πετρελαίου για τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου, από το φόβο της «Βίλμα» αλλά και του ψυχρού χειμώνα που αναμένεται στις ΗΠΑ, είχε σκαρφαλώσει στα 64,36 δολ. το βαρέλι κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 3 Οκτωβρίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Οδηγίες για την αγορά και χρήση πετρελαίου

    Έλεγχοι εκεί που ...καίει

    Από το φόβο του χειμώνα ...

    [17] Οικονομία

    Σε Ελλάδα και ευρωζώνη

    Αυξητική τάση ο πληθωρισμός

    18/10/2005 6:51:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στο 3,8%, κυμάνθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για το μήνα Σεπτέμβριο παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 0,2% σε σχέση με τον Αύγουστο. Τα στοιχεία έδωσε η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat, επισημαίνοντας ότι είναι ο τέταρτος υψηλότερος στους "25". Αυξητικές τάσεις για το μήνα Σεπτέμβριο, παρουσίασε ο πληθωρισμός και στην ευρωζώνη φτάνοντας από το 2,2% τον Αύγουστο σε 2,6%, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,1%. Σε σχέση με τον Αύγουστο ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε 21 κράτη μέλη, μειώθηκε στη Μάλτα, παρέμεινε αμετάβλητος στην Ιταλία (2,2%) και την Πολωνία (1,8%), ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τη Μεγάλη Βρετανία. Το Σεπτέμβριο τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στη Σουηδία και τη Φιλανδία (από 1,1%) , την Ολλανδία (1,7%) και την Πολωνία (1,8%), ενώ τα υψηλότερα στη Λετονία με 7,4%, την Εσθονία με 4,9%, το Λουξεμβούργο με 4,7% και την Ελλάδα και την Ισπανία (από 3,8%).

    [18] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Με ψυχολογία στα ύψη

    18/10/2005 5:38:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Χωρίς τους τρεις τραυματίες στην αποστολή αναχώρησε το πρωί ο ΠΑΟΚ για την Ουκρανία, όπου την Πέμπτη το βράδυ θα αντιμετωπίσει την Σαχτάρ στην πρώτη του αναμέτρηση για την φάση των ομίλων του κυπέλλου UEFA. Οι τρυαμτίες είναι οι Φουτσίνι, Ανσδράλας, ενώ επίσης θα απουσιάσουν και οι τιμωρημένοι Καρυπίδης, Γιασεμή. Στις αποσκευές του ΠΑΟΚ ωστόσο υπάρχει η μεγάλη τόνωση του ηθικού μετά την σπουδαία νίκη επί του Ολυμπιακού μέσα στο Καραϊσκάκη. Οι παίκτες του Κωστίκου έχουν καλή ψυχολογία και αυτό είναι κάτι που σημείωσε και ο ίδιος ο τεχνικός του "Δικεφάλου του Βορρά". "Θα πρέπει να δείξουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Ταξιδεύουμε για δεύτερη φορά στην Ουκρανία αλλά τώρα έχουμε ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι. Η καλή ψυχολογία της ομάδας είναι ένα θετικό στοιχείο για τον αγώνα της Πέμπτης αλλά μόνο αυτή δεν φτάνει. Θα πρέπει να παίξουμε καλύτερα και από ό,τι στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό για να πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα καθώς πρόκειται για την δυνατότερη αντίπαλο που έχουμε στην φάση των ομίλων", ήταν τα λόγια του Κωστίκου.

    Μαζί με την αποστολή ταξίδευσε και ο πρόεδρος της ΠΑΕ κ. Γιάννης Γούμενος που δήλωσε: "Θέλουμε την πρόκριση στην επόμενη φάση και πρέπει να κάνουμε θετικό ξεκίνημα από το δύσκολο αυτό παιχνίδι που έχουμε μπροστά μας". Ο ΠΑΟΚ και οι φίλαθλοι του που θα βρεθούν στην Ουκρανία, έχουν στην διάθεση τους 300 εισιτήρια για το παιχνίδι της Πέμπτης. Για τον αγώνα αυτόν ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Σαχτάρ Αντρέϊ Μπαμπέσκο μίλησε στο ραδιοσταθμό "ExtraSpor" και ανέφερε τα εξής : "Όλα τα τμήματα της ομάδας προετοιμάζονται για τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Θεωρούμε ό,τι την Πέμπτη το Ολυμπίνσκι θα γεμίσει και υπάρχει μια λογική προσμονή για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Η χωρητικότητα είναι 25.500 φιλάθλων, συνήθως στο πρωτάθλημα η Σαχτάρ έχει 20-22 χιλιάδες θεατών, αλλά την Πέμπτη το γήπεδο θα είναι γεμάτο".

    Στην σημερινή της έκδοση η αθλητική εφημερίδα της Ουκρανίας "Sport Arina" φιλοξενεί συνέντευξη του προπονητή της Σαχτάρ, Μιρτσέα Λουτσέσκου ο οποίος μεταφέρει και τις εντυπώσεις του συνεργάτη του και απεσταλμένου στην Ελλάδα. Νικολίνι, που "κατασκόπευσε" τον ΠΑΟΚ στον πρόσφατο αγώνα του με τον Ολυμπιακό. "Δεν περίμενα αυτό το αποτέλεσμα καθώς ο Ολυμπιακός είχε μόνο νίκες ως τώρα" είπε ο κ. Λουτσέσκου μεταξύ άλλων και συνεχίζει "όπως μου ανέφερε ο συνεργάτης μου, ο ΠΑΟΚ είναι μια κλασσική ελληνική ομάδα με πειθαρχία και οργάνωση στο παιχνίδι της, και γρήγορους παίκτες που προτιμούν να παίζουν με αντεπιθέσεις, είναι προσεκτικός στην άμυνα, και θέλει προσοχή" Ο κ. Λουτσέκου που είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής στην Ουκρανία έχει τις δυο κασέτες των αγώνων της ελληνικής ομάδας με την Μέταλουργκ και από αυτές θα αρκεστεί στην προσωπική "κατασκοπεία" του αντιπάλου του ΠΑΟΚ.

    [19] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Αναχώρησε ο Ολυμπιακός

    18/10/2005 1:43:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Χωρίς τον Ριβάλντο και τον Γρηγόρη Γεωργάτο αναχώρησε το πρωί η αποστολή του Ολυμπιακού για τον αγώνα με την Λιόν στο "Ζερλάν". Οι ενοχλήσεις του Βραζιλιάνου στους προσαγωγούς δεν του επιτρέπουν να ταξιδέψει στην Γαλλία, ενώ ο Γεωργάτος έχει ένα διάστρεμμα. Πρόβλημα βέβαια υπάρχει και με τον Μιχάλη Καψή, ο οποίος υποφέρει επίσης από ένα διάστρεμμα, όμως ακολούθησε κανονικά την ομάδα και θα εξεταστεί τελευταία στιγμή αν είναι σε θέση να συμμετάσχει και αν είναι απαραίτητη η παρουσία του. Στην αποστολή επέστρεψαν οι Μαυρογενίδης και Καστίγιο με τον τελευταίο έπειτα από πολύ καιρό.

    Συγκρατημένη αισιοδοξία

    Στις δηλώσεις του κατά την αναχώρηση από το Ελευθέριος Βενιζέλος ο Γιάγια Τουρέ εμφανίστηκε ρεαλιστής για την δυναμικότητα της Λιόν, ωστόσο δεν παρέλειψε να εκφράσει και την αισιοδοξία του για ένα καλό αποτέλεσμα. "Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Η Λιόν είναι μια από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη, αλλά δεν έχουμε πολλά περιθώρια και θα προσπαθήσουμε για την ισοπαλία και -γιατί όχι- ακόμη και για τη νίκη", δήλωσε ο Αφρικανός μέσος των πρωταθλητών Ελλάδας.

    [20] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Εκτός ο Γκέκας

    18/10/2005 10:57:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Φάνης Γκέκας θα είναι ο παίκτης που θα απουσιάσει από την αποστολή του Παναθηναϊκού με την Μπαρτσελόνα, αφού ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι αποφάσισε να μην τον συμπεριλάβει σε αυτήν. Ο λόγος είναι πως η ομάδα είναι πλήρης μετά την επιστροφή όλων των ποδοσφαιριστών και έτσι ο Ιταλός αποφάσισε να κρατήσει τις ισορροπίες, καθώς στις προηγούμενες αναμετρήσεις εκτός αποστολών έμενε ο Ολισαντέμπε. Οι καλές εμφανίσεις του Παπαδόπουλου δεν επιτρέπουν αυτή την φορά να μην συμπεριληφθεί στα πλάνα, έτσι η λύση του Γκέκα ήταν η καλύτερη. Η αποστολή για τον αυριανό αγώνα στο πλαίσιο της 3ης ημέρας του Τσάμπιονς Λιγκ: Γκαλίνοβιτς, Σιημητράς, Βύντρα, Δάρλας, Γκούμας, Μόρις, Κώτσιος, Φλάβιο Κονσεϊσάο, Μπίσκαν, Γκονζάλες, Σέριτς, Βόουτερ, Μάντζιος, Ολισαντέμπε, Τόργκελε, Παπαδόπουλος, Νίλσον, Τζιόλης, Λεοντίου και Χαραλαμπίδης.

    [21] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ο Βασσάρας στο ΑΕΚ-ΠΑΟ

    18/10/2005 2:02:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Κύρος Βασσάρας θα σφυρίξει στο μεγάλο ντέρμπι της 7ης ημέρας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό. Στο άλλο σημαντικό ματς της αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας, μεταξύ του ΟΦΗ και του Ολυμπιακού, διαιτητής θα είναι ο Θανάσης Μπριάκος.

    Αναλυτικά οι διατητές της 7ης αγωνιστικής

    ΑΕΚ-Παναθηναϊκός : Κύρος Βασσάρας (Θεσσαλονίκης)

    ΟΦΗ-Ολυμπιακός : Θανάσης Μπριάκος: (Ηπείρου)

    ΠΑΟΚ-Ιωνικός : Αντώνης Κουκλακης (Χανίων)

    Αιγάλεω-Ξάνθη : Βασίλης Παμπορίδης (Κιλκίς)

    Λάρισα-Καλαμαριά : Δημήτρης Δέτσης (Αθηνών)

    Λεβαδειακός-Καλλιθέα: Μάκης Ευθυμιάδης (Δράμας)

    Ηρακλής-Ατρόμητος : Δημήτρης Νταμπώσης (Πιερίας)

    Ακράτητος-Πανιώνιος : Απόστολος Νικολαΐδης (Θεσσαλονίκης)

    [22] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νέα επέμβαση ο Βενετίδης

    18/10/2005 11:20:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Σε επέμβαση θα υποβληθεί σήμερα ο Στέλιος Βενετίδης. Ο αμυντικός του Ολυμπιακού, που αισθανόταν ενοχλήσεις τον τελευταίο καιρό, εξετάστηκε σήμερα από τον Παντελή Νικολάου. Ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας έκρινε πως απαιτείται μικροεπέμβαση καθαρισμού της λαγονοκνημιαίας ταινίας. Στο μεταξύ, αμέσως μετά την χθεσινή προπόνηση, η τεχνική ηγεσία και οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού γευμάτισαν όλοι μαζί στις εγκαταστάσεις του Ρέντη και στη συνέχεια παρακολούθησαν σε βίντεο στιγμιότυπα του χθεσινού αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Οπως τους είπε ο Τροντ Σόλιντ, αυτό θα γίνεται μετά απ όλους τους αγώνες.

    [23] Πολιτισμός

    Μέχρι 11 Νοεμβρίου

    Το ιταλικό design "πάει" Μέγαρο

    18/10/2005 1:42:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: cultureguide.gr

    Μια ανεπανάληπτη βόλτα στο ιταλικό design, που κατάφερε να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, υπόσχεται το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συνεργασία με το ατελιέ Mendini. Μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, φίλοι και μη του design έχουν την δυνατότητα να θαυμάσουν έπιπλα, χρηστικά αντικείμενα, μινιατούρες, φωτογραφικό υλικό και μερικά από τα σημαντικότερα περιοδικά του χώρου. Για πρώτη φορά, ο επισκέπτης μπορεί να δει συγκεντρωμένες όλες τις διαφορετικές τάσεις που αναπτύχθηκαν στο Μιλάνο από το 1950, να παρακολουθήσει την διαδρομή τους μέχρι σήμερα, αλλά και να απολαύσει τους νέους Ιταλούς ντιζάινερς. Η έκθεση, με περισσότερα από 400 εκθέματα και χωρισμένη σε εννέα ενότητες που "αφηγούνται" την ιστορία του οικιακού αντικειμένου, περιλαμβάνει μια αναδρομή στους πρώτους μεγάλους δημιουργούς, όπως οι Gio Ponti, Bruno Munari και Ettore Sottsass, παρουσιάζει την σύγχρονη ιταλική σκηνή (Foggini, Santachiara, Citterio, Sadler) και αναδεικνύει την πολλά υποσχόμενη νέα γενιά. Τα εισιτήρια κοστίζουν 5 ευρώ (φοιτητικό 2 ευρώ), ενώ υπάρχουν και οικογενειακά έναντι 9 ευρώ. Οι πύλες της έκθεσης είναι ανοικτές από τις 10 το πρωί, μέχρι τις 6 το απόγευμα.

    Σχετικά Links: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    Ατελιέ Mendini

    [24] Πολιτισμός

    Αναστηλώνεται το Ασκληπιείο της Επιδαύρου

    "Ζωντανεύει" το αρχαιότερο ιατρικό κέντρο

    18/10/2005 12:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Τα Νέα - Υπουργείο Πολιτισμού

    Στην αποκατάσταση του αρχαιότερου ιατρικού κέντρου στον κόσμο, του Ασκληπιείου της Επιδαύρου, αποσκοπούν οι εργασίες αναστήλωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η λατρεία στο ιερό ξεκίνησε στα μέσα του 6ου π.Χ. αιώνα, καθώς μεγάλωσαν οι λατρευτικές ανάγκες της πόλης. Το Ασκληπιείο απέκτησε μεγάλη φήμη και έφτασε την ακμή του τον 4ο και 3ο π.Χ. αιώνα, οπότε κατασκευάστηκαν οικοδομήματα για την στέγαση της λατρείας (όπως ο ναός και ο βωμός του Ασκληπιού, η Θόλος και το ’βατο), αλλά και κτήρια για κοσμικές δραστηριότητες (για παράδειγμα το Θέατρο, το Εστιατόριο και η Παλαίστρα). Το Ασκληπιείο έζησε μέχρι το τέλος της αρχαιότητας, αφού γνώρισε μια δεύτερη ακμή, τον 2ο μ.Χ. αιώνα. Μέχρι πρότινος, το ιερό, που καλύπτει έκταση περίπου 100 στρεμμάτων στη "σκιά" του θεάτρου της Επιδαύρου, ήταν χαμένο στα ερείπια. Με τις εργασίες αναστήλωσης, όμως, αποκαλύφθηκαν τα πρώτα κτήρια και στοιχεία της λατρείας του Ασκληπιού, ενώ ανατράπηκαν παγιωμένες αντιλήψεις για τον ναό. Εκτός από το στάδιο και το ναό του Ασκληπιού, στο επίκεντρο των επεμβάσεων βρίσκονται άλλα έξι μνημεία: η Θόλος, το μεγαλύτερο κυκλικό οικοδόμημα της αρχαιότητας, το ’βατο ή Εγκοιμητήριο, καθώς και το Εστιατόριο - Γυμνάσιο (ένα κτήριο 69x75 μέτρα) με το Πρόπυλο του.

    Αποκαθίστανται σημαντικά μνημεία

    Η "αποκάλυψη" του μνημείου ξεκίνησε από την Αρχαιολογική Εταιρεία, με ανασκαφές από το 1879 έως το 1926, ενώ μια μικρή έρευνα διεξήχθη στο ’βατο από τα έτη 1942 - 1943. Οι ανασκαφές επαναλήφθηκαν την περίοδο 1948 - 1951 και από το 1974 συνεχίζονται στο ιερό του Απόλλωνος Μαλεάτα, του πρώτου λατρευτικού κέντρου του Ασκληπιού στην πόλη - κράτος της Επιδαύρου.

    Από το 1985 μέχρι σήμερα διεξάγεται από την Ομάδα Εργασίας για την Συντήρηση των Μνημείων του Ασκληπιείου της Επιδαύρου του Υπουργείου Πολιτισμού συμπληρωματική ανασκαφική έρευνα .

    Η πρώτη αναστήλωση πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο το 1907 και συνεχίσθηκε στο διάστημα 1954 - 1963. Σήμερα, βρίσκεται σε εξέλιξη η μερική αποκατάσταση του Αβάτου, της Θόλου, του Προπύλου, του "Γυμνασίου" και η αποκατάσταση της δυτικής παρόδου του θεάτρου, ενώ λειτουργεί πρόγραμμα εκτεταμένης συντήρησης του αυθεντικού υλικού και άλλων μνημείων, όπως του "Γυμνασίου".

    Να σημειωθεί πως, το 1988, το ιερό ενεγράφη στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

    [25] Υγεία

    Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων

    Ο διαβήτης φέρνει αστάθεια

    18/10/2005 1:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Reuters

    Νέα στοιχεία για την σχέση μεταξύ του διαβήτη και των περιστατικών πτώσεων σε ηλικιωμένους φέρνει στο φως έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, που δημοσιεύεται στο έντυπο Journal of Gerontology. Ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέα Υόρκης παρακολούθησε 39 ηλικιωμένους που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και διαπίστωσε πως οι πάσχοντες από διαβήτη, ανεξαρτήτως φύλου, είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να πέσουν, σε σχέση με όσους δεν πάσχουν από την νόσο. Συνολικά, το 78% των διαβητικών ηλικιωμένων είχαν κάποια πτώση κατά τη διάρκεια της μελέτης, ενάντι 30% των ατόμων χωρίς διαβήτη."Ένας αριθμός επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη συμβάλλουν στις πτώσεις", εξήγησε ο επικεφαλής των ερευνητών, δρ. Μάθιου Μάουρερ, αναφέροντας ως παραδείγματα την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, που καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία τα οποία αιματώνουν τον αμφιβληστοειδή χιτώνα με αποτέλεσμα την απώλεια της όρασης, καθώς και την διαβητική νευρική βλάβη, που προκαλείται από την ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης και προάγει την ζαλάδα και τελικά την πτώση.

    Ωστόσο, στα άτομα που έπεσαν δεν παρατηρήθηκαν συχνές αλλαγές της αρτηριακής πίεσης, ούτε τα προβλήματα όρασης συνδέθηκαν ξεκάθαρα με αυτές. Όπως εικάζει ο δρ. Μάουρερ, βασική αιτία των αυξημένων πτώσεων στους διαβητικούς ενδέχεται να είναι η περιφερειακή νευροπάθεια, μια νευρική βλάβη που επηρεάζει την αίσθηση στα κάτω άκρα και ίσως διαταράσσει την ισορροπία.

    "Ξεκάθαρο είναι πως ο διαβήτης έχει σχέση με τα περιστατικά πτώσης των ηλικιωμένων", πρόσθεσε ο δρ. Μάουρερ, επισημαίνοντας πως, με αυτό το δεδομένο, οι οίκοι ευγηρίας ξέρουν σε ποιά άτομα πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους.

    [26] Υγεία

    Κλιμάκιο ειδικών στις Οινούσσες

    Αγωνία για τη γαλοπούλα

    18/10/2005 8:51:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2005 5:28:59 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΕΡΑ, ΝΕΤ

    Τη λήψη πρόσθετων μέτρων για το ενδεχόμενο εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών, θα εξετάσει σήμερα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εμπορίου της ΕΕ. Η Ελλάδα προστέθηκε από χθες στις χώρες με κρούσματα γρίπης των πτηνών. Στις ελληνικές υγειονομικές Αρχές, αλλά και στην ΕΕ, έχει σημάνει συναγερμός με τον εντοπισμό του ιού Η5 της γρίπης των πουλερικών, σε μια γαλοπούλα σε οικόσιτη εκμετάλλευση στις Οινούσσες. Το σχετικό δείγμα είχε ληφθεί στις 13-10 και σήμερα έγινε η ταυτοποίηση. Διατάχθηκαν επανέλεγχοι και νέα επιζωοτολογική διερεύνηση. Την Πέμπτη, η αρμόδια κτηνιατρική επιτροπή της Ε.Ε. αναμένεται να ανακοινώσει τα μέτρα που θα λάβει για την προστασία του κοινού στην Ελλάδα. Παράλληλα, στο Λονδίνο θα πραγματοποιηθεί και το ’τυπο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας και η Ελλάδα, όπως τόνισε ο Ν. Κακλαμάνης, θα στηρίξει την επιθυμία της Κομισιόν να παίξει το ρόλο του συντονιστή κοινής δράσης των "25". Η Ελλάδα θα προτείνει ακόμα να υπάρξει ένα κοινό σχέδιο δράσης, στο οποίο ωστόσο, θα πρέπει να λαμβάνονται υπ όψιν οι ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας. Η χώρα μας, φιλοδοξεί ακόμα να συντονίσει το πλαίσιο των δράσεων για τη γρίπη των πτηνών, στις χώρες της Βαλκανικής και της Μαύρης Θάλασσας.

    Λήψη μέτρων μετά τον εντοπισμό της ύποπτης γαλοπούλας

    Ανησυχία έχει προκαλέσει ένα ύποπτο κρούσμα γρίπης των πτηνών σε γαλοπούλα στις Οινούσσες. Από τη μονάδα στάλθηκαν 9 δείγματα και το 1 εμφανίστηκε θετικό στον ιό Η5. Αυτό όμως δεν αρκεί για να επιβεβαιώσει ότι το ζώο είναι άρρωστο ή πως είναι βέβαιο ότι πρόκειται για τη συγκεκριμένη νόσο. Γι αυτό και οι ιδιοκτήτες δεν είναι σε καραντίνα, αλλά τίθενται υπό παρακολούθηση για μία εβδομάδα.

    Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που σε συνεργασία με τη Νομαρχία Χίου έθεσε σε εφαρμογή το ειδικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της νόσου, συνιστά ψυχραιμία και διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας:

    α) Ετέθη σε εφαρμογή το σχέδιο Επείγουσας Επέμβασης Μέτρων , σύμφωνα με την ισχύουσα Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία.

    β) Γίνεται απογραφή και καταγραφή της κλινικής εικόνας των εκτρεφομένων πουλερικών.

    γ) Πραγματοποιείται περιορισμός τους στην εκμετάλλευση των πτηνών και απαγορεύεται η πώληση των αυγών τους.

    δ) Απαγορεύεται η μετακίνηση προσώπων , οχημάτων, άλλων ζώων, κρέατος κλπ. από την περιοχή όπου εντοπίστηκε το κρούσμα.

    ε) Υπό ιατρική παρακολούθηση θα μείνουν για τουλάχιστον 7 ημέρες οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τις γαλοπούλες αυτές. Όλοι θα εξεταστούν κλινικά και θα υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο αν χρειαστεί.

    Πανικός με τα εμβόλια

    Το υπουργείο Υγείας στην Ελλάδα ανακοίνωσε ότι το αντιγριπικό εμβόλιο θα παρέχεται στο εξής μόνο με συνταγή γιατρού, ενώ το επόμενο 15θήμερο θα εισαχθούν άλλα 210.000 εμβόλια, καθώς και 42.000 αντι-ιικά φάρμακα.

    Τα 120.000 δεσμεύθηκαν από τον ΕΟΦ και τα 90.000 θα διατεθούν στα φαρμακεία. Τα εμβόλια που δεσμεύθηκαν θα χρησιμοποιηθούν από τις ευπαθείς ομάδες που πραγματικά τα έχουν ανάγκη.

    Οσον αφορά στο αντι-ιικό φάρμακο Tamiflu, που θεωρείται το αποτελεσματικότερο εναντίον της γρίπης των πτηνών, οι υγειονομικές Αρχές της χώρας μας έχουν ήδη παραλάβει 32.000 κουτιά, ενώ μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα παραλάβουν άλλες 10.000.

    Έτοιμη να περιορίσει το μονοπώλιό της στην παρασκευή του αντιγριπικού φαρμάκου Ταμιφλού δήλωσε σήμερα η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης με τη γρίπη των πτηνών. Σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε στην έδρα της, στη Βασιλεία, η ελβετική φαρμακοβιομηχανία αναφέρεται στο ενδεχόμενο να παραχωρήσει και σε άλλες εταιρείες την άδεια παρασκευής του Ταμιφλού, που θεωρείται ως το πιο αποτελεσματικό σκεύασμα κατά της νόσου των πτηνών.

    Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί τους Ευρωπαίους πολίτες ότι το σκεύασμα αυτό δεν είναι εμβόλιο και δεν απευθύνεται, ανεξαιρέτως, σε όλον τον κόσμο. Το Ταμιφλού ανακαλύφτηκε στο εργαστήριο Gilead, στην Καλιφόρνια, που παραχώρησε την αποκλειστική άδεια παρασκευής και εμπορίας του στην Roche το 1999.

    Να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο απόθεμα αντι-ιικών φαρμάκων για το ενδεχόμενο πανδημίας, κάλεσε τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο αρμόδιος επίτροπος Μάρκος Κυπριανού .

    Νέο πιθανό κρούσμα στη Ρουμανία

    Στο μεταξύ, πιθανό νέο κρούσμα της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε στη Ρουμανία, στο Δέλτα του Δούναβη. Όπως ανακοίνωσε ο Ρουμάνος υπουργός Γεωργίας, Γκεόργκε Φλουτούρ, σε συνέντευξη Τύπου στο Βουκουρέστι, "αντισώματα της γρίπης των πτηνών ανιχνεύτηκαν σε έναν κύκνο".

    Ο υπουργός σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν πρόσθετες εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί αν πρόκειται για τον ίδιο ιό με τον θανατηφόρο H5N1, που εντοπίστηκε σε πουλερικά στην περιοχή Τσαμούρλια.

    Βρέθηκαν νεκρά περιστέρια στην Αθήνα

    Δέκα νεκρά περιστέρια εντοπίστηκαν από διερχόμενους στην οδό Μανουτίου 10 στους Αμπελοκήπους. Ειδοποιήθηκε η Νομαρχία Αθηνών και κτηνίατροι έσπευσαν στην περιοχή για να παραλάβουν τα νεκρά περιστέρια και να ακολουθήσουν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες για να διαπιστωθεί αν συμβαίνει κάτι ύποπτο ή αν ο θάνατος των περιστεριών είναι άσχετος με τη γρίπη των πτηνών.

    Ανησυχία σε Ιταλία

    Η εμφάνιση της γρίπης των πτηνών στην Ιταλία είναι ζήτημα ημερών, εκτιμά Ιταλίδα ειδικός, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα, ενώ πολλές περιοχές στην ιταλική χερσόνησο εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν το κυνήγι.

    Η Ιλάρια Καπούα, ειδική επιστήμων στο ινστιτούτο ζωικής προφύλαξης στη Βενετία, τόνισε ότι "η Ελλάδα κι η Ιταλία βρίσκονται στον ίδιο γεωγραφικό παράλληλο, που σημαίνει πως εάν τα αποδημητικά πουλιά που είναι φορείς του ιού έφθασαν στην Ελλάδα, ορισμένα από αυτά έχουν έρθει ήδη και στην Ιταλία".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

    Ανησυχία και μέτρα

    Ευρωπαϊκά μέτρα κατά του ιού

    Θωρακίζονται για τον ιό

    [27] Τεχνολογία

    Στο φως η "συνταγή"

    Λάστιχο νέας γενιάς

    18/10/2005 10:49:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ένα βήμα πιο κοντά στην δημιουργία άφθαρτου ελαστικού βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα. Μέλη του οργανισμού επιστημονικής και βιομηχανικής έρευνας CSIRO της Αυστραλίας κατάφεραν να παρασκευάσουν στο εργαστήριο την ουσία ρεζιλίνη, που δίνει αξεπέραστη ελαστικότητα και αντοχή στα φτερά των εντόμων. Η εν λόγω πρωτεΐνη θα μπορούσε να έχει απεριόριστες εφαρμογές, από μπάλες με καλύτερη αναπήδηση μέχρι άφθαρτα ιατρικά εμφυτεύματα. "Η ρεζιλίνη είναι πιο εύκαμπτη από οποιοδήποτε άλλο διαθέσιμο ελαστικό υλικό", σχολίασε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature ο επικεφαλής των ερευνητών, Κρις Έλβιν. Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε ένα τμήμα του γονιδίου που περιέχει την πληροφορία για την σύνθεση της ρεζιλίνης και κατάφερε να αποκαλύψει την "συνταγή", που μέχρι σήμερα παρέμενε επτασφράγιστο μυστικό. Τώρα, οι ερευνητές θα επιχειρήσουν να προσθέσουν στη βακτηριακή καλλιέργεια και τα γονίδια του μεταξιού από τον ιστό της αράχνης, ώστε να δημιουργήσει ένα νέο υλικό, ελαστικό σαν τη ρεζιλίνη και ανθεκτικό όπως το ατσάλι.

    Έμπνευση από τα έντομα

    Η ρεζιλίνη "βαπτίσθηκε" από το αγγλικό επίθετο resilient, που σημαίνει εύκαμπτος, καθώς χαρακτηριστικό της είναι η δυνατότητα να κάμπτεται εκατομμύρια φορές, χωρίς να χάνει την ελαστικότητά της.

    Πρόκειται για μία πρωτεΐνη που υπάρχει στην άρθρωση των φτερών πολλών εντόμων, αλλά και στα πόδια των ψύλλων, όπου λειτουργεί ως ελατήριο, επιτρέποντάς τους να κάνουν τεράστια άλματα.

    Αν και οι επιστήμονες γνώριζαν από καιρό το γονίδιο που περιέχει την πληροφορία για τη σύνθεση της ρεζιλίνης, η ακριβής "συνταγή" δεν ήταν γνωστή. Οι Αυστραλοί ερευνητές απομόνωσαν ένα τμήμα του γονιδίου, το οποίο περιέχει επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες. Όπως παρατήρησαν, πολλές ελαστικές πρωτεΐνες αποτελούνται από επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες αμινοξέων, οι οποίες με τη σειρά τους προέρχονται από γονίδια με επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες.

    Ο δρόμος για την παραγωγή ρεζιλίνης άνοιξε όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν την σωστή αλληλουχία. Το τμήμα του γονιδίου εισήχθη σε καλλιέργειες του βακτηρίου E.coli και το μικρόβιο άρχισε να παράγει το πρόδρομο μόριο προρεζιλίνη.

    Το "γλυκό" έδεσε με την βοήθεια ενός καταλύτη, χάρη στον οποίο το διάλυμα προρεζιλίνης μετατράπηκε σε στερεό σώμα με τις ιδιότητες της ρεζιλίνης, εντός 20 δευτερολέπτων.

    Σύμφωνα με τον κ. Έλβιν, βασικός στόχος της ομάδας είναι να δημιουργηθούν από ρεζιλίνη υποκατάστατα των σπονδυλικών δίσκων, του αφρώδους υλικού που βρίσκεται μεταξύ των οστών της σπονδυλικής στήλης.

    Σχετικά Links: CSIRO

    [28] Παράξενα

    "Ιερή" μήνυση

    18/10/2005 10:03:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με τον Θεό τα έβαλε Ρουμάνος κρατούμενος, κατηγορώντας τον ότι απέτυχε να τον προστατεύσει από το κακό. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Pavel M. αναφέρει στην μήνυσή του: "εγώ, ο Pavel M., που εκτίω ποινή φυλάκισης 20 ετών στο κρατητήριο της Timisoara, ζητώ την ανάληψη νομικής δράσης εναντίον του Θεού, κάτοικο του Παραδείσου και εκπροσωπούμενου από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας". Όσο για τις κατηγορίες; Ο κρατούμενος αναφέρει μεταξύ άλλων εξαπάτηση, κακομεταχείριση και... δωροδοκία! Σύμφωνα με τον κ. Pavel, η βάπτισή του αποτέλεσε συμβόλαιο με τον Θεό, με το οποίο ο τελευταίος έδωσε την υπόσχεση να τον προστατεύσει από τις κακές πράξεις. Έλα, όμως, που τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά... "Ο Θεός έλαβε από εμένα διάφορα αγαθά και προσευχές, με αντάλλαγμα την συγχώρεση και την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής", αναφέρει ο κρατούμενος και καταλήγει: "όμως, αφέθηκα στα χέρια του Διαβόλου". Και μπορεί η μήνυση να σας φαίνεται αστεία, ωστόσο, οι Αρχές την διαβίβασαν στο Δικαστήριο της Timisoara, ακολουθώντας πιστά το γράμμα του Νόμου. Πάντως, σύμφωνα με τον δικαστή, η μήνυση θα απορριφθεί, καθώς η προσαγωγή του Θεού ενώπιον της Δικαιοσύνης είναι κάτι παραπάνω από αδύνατη!

    [29] Ζωής ...σΤάσεις

    Από την Αμερικανική Ένωση Διευθυντών Περιοδικών

    Καλύτερο εξώφυλλο ο Λένον

    18/10/2005 11:48:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ως το καλύτερο εξώφυλλο αμερικανικού περιοδικού τα τελευταία 40 χρόνια ανακηρύχθηκε μια φωτογραφία του Τζον Λένον στο περιοδικό Rolling Stone. Η Αμερικανική Ένωση Διευθυντών Περιοδικών (ASME) εξέτασε συνολικά 450 υποψηφιότητες από περιοδικά όπως το Times, το Newsweek, το National Geographic και το Esquire, ενώ στις υποψήφιες φωτογραφίες περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η εγκυμονούσα Ντέμι Μουρ και το τρυπημένο από βέλη σώμα του Μοχάμεντ ’λι, το εξώφυλλο της Νικόλ Κίντμαν το 2004 για την Vogue, καθώς και ο ’ντι Γουόρχολ που πνίγεται μέσα σε ένα τενεκεδάκι με σούπα ντομάτας. Η φωτογραφία που αναδείχτηκε κορυφαία όλων εικονίζει τον Τζον Λένον γυμνό, σε εμβρυακή στάση, δίπλα στη σύζυγό του, Γιόκο Όνο. Είχε τραβηχτεί από τη διάσημη φωτογράφο ’ννι Λίμποβιτς και φιλοξενήθηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού Rolling Stone τον Ιανουάριο του 1981, λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του τραγουδιστή των Beatles στη Νέα Υόρκη.

    "Υποβλητικό στιγμιότυπο"

    Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το περιοδικό Vanity Fair, με τη φωτογραφία της ηθοποιού Ντέμι Μουρ, γυμνής και σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης (1991), ενώ στην τρίτη το Esquire, για το εξώφυλλο με τον Μοχάμεντ ’λι να παραπέμπει στον ’γιο Σεβαστιανό (1968).

    Ακολούθησαν το New Yorker με μια αναπαράσταση του Μανχάταν από ψηλά (1976) και το Esquire με τον ’ντι Γουόρχολ μέσα στην σούπα ντομάτας (1969).

    Επίσης, μεταξύ των 40 καλύτερων περιλαμβάνονται και τρία εξώφυλλα από τις επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης (στα περιοδικά Time και Fortune).

    "Είναι προφανές ότι τα εξώφυλλα που νίκησαν είχαν συμβολική αξία και εντυπωσίασαν πολύ τα μέλη της κριτικής επιτροπής", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος της ASME, Μαρλίν Κάχαν και καταλήγει: "τα εξώφυλλα αυτά αποτελούν ένα υποβλητικό στιγμιότυπο της χώρας και των προβλημάτων της επί τέσσερις δεκαετίες".

    Σχετικά Links: ASME

    Rolling Stone

    [30] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ουγιέ: "Σαν τελικό Τσάμπιονς Λιγκ"

    18/10/2005 7:30:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ως ένα πολύ κρίσιμο παιχνίδι για τη Λυόν θεωρεί αυτό της Τετάρτης με τον Ολυμπιακό για την 3η αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ζεράρ Ουγιέ. Από τη μία τα "λιοντάρια" αν νικήσουν θα αγκαλιάσουν την πρόκριση, ενώ σε περίπτωση ατυχούς αποτελέσματος τα πράγματα θα "μπλεχτούν" για αυτό και ο Γάλλος τεχνικός χαρακτήρισε το παιχνίδι ως τελικό τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ουγιέ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου είπε μεταξύ άλλων πως η νίκη είναι ο μόνος στόχος της ομάδας του, γνωρίζει τις δυσκολίες της αναμέτρησης καθώς ο Ολυμπιακός είναι μία πολύ καλή ομάδα, ενώ τόνισε πως θα ήθελε να βρει τον Ριβάλντο κόντρα στην ομάδα του και είναι απώλεια για το ποδόσφαιρο η μη συμμετοχή του.

    Γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας

    Η ομάδα του προελαύνει στο γαλλικό πρωτάθλημα ενώ έχει και το απόλυτο δύο νικών στα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ και τόνισε πως θέλει τη νίκη που θα τον φέρει πιο κοντά στην πρόκριση στην επόμενη φάση. Ο προπονητής της Λυόν έδειξε πως είναι καλά διαβασμένος για τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό πρωτάθλημα αλλά και για τον Ολυμπιακό.

    Ξεκινώντας την ομιλία του ο Ουγιέ είπε: "Έχουν περάσει λιγότερα από δύο χρόνια, όταν οι Έλληνες στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης στην Πορτογαλία, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν βελτιωθεί, παρά το γεγονός ότι δεν προκρίθηκαν στο Μουντιάλ. Συμμετείχαν σε έναν πολύ δύσκολο προκριματικό όμιλο, ενώ τους στοίχισε και η κακή αρχή που έκαναν. Οσον αφορά στον Ολυμπιακό, πρόκειται για μία ομάδα δοκιμασμένη στο τσάμπιονς λιγκ. Έχασε τα πρώτα δύο παιχνίδια στην διοργάνωση και ειδικά αυτό με την Ρόζενμποργκ, που εκμεταλλεύθηκε άριστα τις αντεπιθέσεις. Έχω την αίσθηση ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικά κρίσιμο αγώνα για τον Ολυμπιακό. Είναι μία καλή ομάδα, που έχει κατακτήσει το νταμπλ, ενώ άρχισε πολύ καλά το εφετινό πρωτάθλημα. Σε κάθε περίπτωση, στο τσάμπιονς λιγκ, δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις ομάδες. Για να επικρατήσεις, πρέπει να διασφαλίσεις ότι θα κάνεις τα λιγότερα λάθη. Χρειάζεται ρεαλισμός και αλληλεγγύη".

    Όσον αφορά του τα ομίλου είπε: "Και να χάσουν αύριο οι Έλληνες, δεν σημαίνει ότι θα αποκλειστούν. Πρόκειται για ένα μίνι πρωτάθλημα μέχρι τον τελικό Μαραθώνιο. Το αποτέλεσμα της Τετάρτης δεν θα διασφαλίσει την τύχη των δύο ομάδων, παρά το γεγονός ότι εφόσον νικήσουμε, θα κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την πρόκριση. Θα χρειαζόμαστε ακόμη έναν βαθμό για να τα καταφέρουμε. Για μένα ο σημαντικότερος αγώνας ήταν αυτός με την Ρόζενμποργκ, όπου πήραμε τους τρεις βαθμούς. Πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός θα είναι πιό δύσκολος αντίπαλος από τη Ρόζενμποργκ, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπειρία".

    Στη συνέχεια έκανε μία σύγκριση της αναμέτρησης της Λυόν με την Αζαξιό, στην οποία επικράτησε δύσκολα με 3-2 και στο παιχνίδι της Τετάρτης. Ο τεχνικός των "Λυονέ" είπε πως πρόκειται για ένα πολύ διαφορετικό παιχνίδι. "Η συνάντηση με την Αζαξιό ήταν μία καλή πρόβα. Με τον Ολυμπιακό θα είναι διαφορετικά. Οι δύο ομάδες, διαθέτουν διαφορετικούς παίκτες και διαφορετική προσέγγιση του αγώνα. Ο αγώνας της Τετάρτης θα είναι σαν τον τελικό του τσάμπιονς λιγκ. Υπάρχουν 21 ποδοσφαιριστές που ονειρεύονται την πρόκληση υψηλής πτήσης. Η ομάδα μας έχει χαρακτήρα και ταμπεραμέντο, είναι ικανή να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες κάθε αγώνα. Μπροστά στο φάσμα της ήττας, πρέπει να αντιπαραβάλουμε την ισχυρή θέληση για την νίκη".

    Αναφερόμενος τέλος σε ορισμένα θέματα τακτικής, πρόσθεσε: "Έχω παίκτες για να μας δώσουν την φρεσκάδα που χρειάζεται η ομάδα, όπως ο Μαλουντά και ο Ντιαρά. Θα δώ πως πηγαίνει η αποθεραπεία του Αμπιντάλ και σε περίπτωση που δεν παίξει, θα τον αντικαταστήσει ο Μπερτόντ, που δεν με έχει απογοητεύσει ποτέ. Θα αποφασίσω την τελευταία στιγμή".

    [31] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Αποκλείστηκε ο Ξαβιέ

    18/10/2005 5:28:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μετά την ανακοίνωση της Μίντλεσμπρο, ότι ο Αμπέλ Ξαβιέ βρέθηκε θετικός σε χρήση απαγορευμένων ουσιών στο παιχνίδι της 29ης Σεπτεμβρίου με την Ξάνθη για τον επαναληπτικό του Κυπέλλου UEFA, η αρμόδια επιτροπή της FIFA προχώρησε στον αποκλεισμό του Πορτογάλου παίκτη από κάθε αθλητική δραστηριότητα μέχρι νεωτέρας. Ο 29χρονος παίκτης πέρασε από έλεγχο ντόπινγκ αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα με την ακριτική ομάδα στην οποία και βρέθηκε "ντοπέ", χωρίς όμως να γίνει γνωστή η απαγορευμένη ουσία. Πλέον ο Ξαβιέ θα πρέπει να περιμένει την ερευνα της FIFA ώστε να μάθει το ύψος της ποινής που θα του επιβάλλει η παγκόσμια ομοσπονδία. Από μεριάς του πάντως ο Πορτογάλος παίκτης της "Μπόρο" αρνήθηκε πως έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών καθώς όπως είπε "ήμουν άρρωστος και πήρα κάποια φάρμακα. Ποτέ δεν έχω κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών και η αλήθεια θα λάμψει κάποια στιγμή".

    [32] Οικονομία

    Παραμένει στη θέση του Προέδρου της ΔΕΠΑ

    Παραίτηση Μωυσή από το ΔΣ της ΔΕΗ

    18/10/2005 5:07:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Την παραίτησή του από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ υπέβαλε ο Ραφαήλ Μωυσής. Η εκλογή του νέου μέλους του διοικητικού Συμβουλίου θα γίνει στην επόμενη συνεδρίασή του. Ο κ. Μωυσής παραμένει στη θέση του προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 18 October 2005 - 17:00:01 UTC