Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκληρή κριτική Παπανδρέου
  • [02] Εκτός κινδύνου
  • [03] Εν αναμονή της απόφασης
  • [04] 21ο Τακτικό Συνέδριο ΠΟΣΠΕΡΤ
  • [05] Ερευνες για διάσωση λαθρομεταναστών
  • [06] Επίθεση μαοϊστών ανταρτών στο Νεπάλ
  • [07] "Εναλλακτική στροφή" Μπους
  • [08] Βυθίστηκε πλοίο στην Ινδονησία
  • [09] Χιονοστιβάδα καταπλάκωσε σπίτια
  • [10] Εκτελέστηκε θανατοποινίτης στο Τέξας
  • [11] Επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη
  • [12] Νέο βίντεο με τους Γερμανούς ομήρους
  • [13] Ανυποχώρητη η Τεχεράνη
  • [14] Αδιάλλακτη η Χαμάς
  • [15] Προειδοποιούν με απεργία
  • [16] Στο επίκεντρο οι νέες τεχνολογίες
  • [17] Υποβολή φορολογικών δηλώσεων
  • [18] Νίκες για Εθνικό, Μεσσηνιακό
  • [19] Πήρε το "Χ" ο Αγροτικός
  • [20] Ολυμπιακός: Μόνο νίκη
  • [21] ΠΑΟ: Μόνος στόχος η νίκη
  • [22] ΝΒΑ: Τα "πιστόνια" σταμάτησαν στο Τζέρσεϊ
  • [23] Κολύμβηση: Σπάει τα ρεκόρ η Τζόουνς
  • [24] Ανανέωσε η Τσέλσι με Τσεχ
  • [25] Στην Τότεναμ ο Μέρφι
  • [26] Συναυλία των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ
  • [27] "Κινηματογράφος &amp; Πραγματικότητα"
  • [28] Το πάθος "σβήνει" χημικά
  • [29] Ασκήσεις ετοιμότητας για τη γρίπη
  • [30] Νιάου, μπορώ να σας βοηθήσω;
  • [31] Δεν πίστευε στα αυτιά του!
  • [32] Στην ελίτ του Χόλιγουντ ο Σάμιουελ Τζάκσον
  • [33] Εύσημα στους λιμενικούς

    [01] Πολιτική

    Συνεδρίαση συντονιστών του ΠΑΣΟΚ

    Σκληρή κριτική Παπανδρέου

    1/2/2006 2:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/2/2006 4:11:04 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Επιστροφή στο μεσαίωνα χαρακτήρισε την άρνηση των τραπεζών να διαπραγματευθούν με την ΟΤΟΕ ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική υψηλών τόνων στην Κυβέρνηση και για την εξέλιξη στο θέμα των τραπεζών, επισημαίνοντας ότι η Κυβέρνηση έχει διορίσει τις διοικήσεις των τραπεζών, ενώ έκανε λόγο για εικόνα αποσύνθεσης, τονίζοντας, ότι η Νέα Δημοκρατία αρκείται να κτίζει σενάρια ανασχηματισμού χωρίς ουσία. Ακόμα, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χαρακτήρισε την άρνηση των τραπεζών ως επίθεση και πράξη που υπονομεύει βασικά δημοκρατικά δικαιώματα, όπως η έννοια των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Πίσω από την επίθεση αυτή, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, ο οποίος έχει προσωπική ευθύνη, ενώ πρόσθεσε ότι με τον τρόπο αυτό ανοίγει η πόρτα στον ιδιωτικό τομέα. Απαντώντας, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, τόνισε ότι η Κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς πρόκειται για θέμα των κοινωνικών εταίρων.

    Επίθεση στην Κυβέρνηση

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, κατηγόρησε ακόμα την Κυβέρνηση, ότι δε θέλει και δεν μπορεί να παρακολουθήσει τα γεγονότα, λέγοντας χαρακτηριστικά, "βλέπουμε κλεμμένα στρατιωτικά αυτοκίνητα και ανενόχλητους δραπέτες. Οι κρίσεις αντιμετωπίζονται επικοινωνιακά και προπαγανδιστικά, έχουμε αποκλεισμένα νησιά από το χιόνι και υπουργούς σε νευρική κρίση".

    "Η μόνη πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση τα δυο χρόνια", επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, "είναι η επίθεση κατά του μέσου και φτωχού Έλληνα πολίτη, η απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος και η περιστολή των εργατικών δικαιωμάτων".

    Αναφερόμενος στο χθεσινοβραδινό επεισόδιο ξυλοδαρμού του προέδρου της ΓΣΕΕ, τόνισε, ότι ο κ. Πολυζωγόπουλος "υπήρξε θύμα μιας βάρβαρης πράξης από ανθρώπους που έχουν φασίζουσες αντιλήψεις και που ενθαρρύνονται από το κλίμα πόλωσης και απαξίωσης, το οποίο, έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της Κυβέρνησης".

    [02] Κοινωνία

    Ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ

    Εκτός κινδύνου

    1/2/2006 11:41:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/2/2006 4:36:32 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Ικανοποιητικά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του προέδρου της ΓΣΣΕ, Χρήστου Πολυζωγόπουλου που νοσηλεύεται εκτός κινδύνου αλλά με κρανιο-εγκεφαλική κάκωση και πολλαπλά χτυπήματα στη Γενική Κλινική έπειτα από επίθεση που δέχτηκε την Τρίτη το βράδυ, από άγνωστους νεαρούς αντιεξουσιαστές στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς ο κ. Πολυζωγόπουλος δέχτηκε περισσότερα από 40 χτυπήματα στο κεφάλι. Σε πρωινές δηλώσεις του, ο ιατρός Γιώργος Σαφός, τόνισε ότι η κατάσταση του, δεν εμπνέει ανησυχία και αύριο αναμένεται να πάρει εξιτήριο, αφού ολοκληρώσει πρώτα τον εργαστηριακό έλεγχο. Σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με τηλεγράφημα του καταδίκασε απερίφραστα την απαράδεκτη επίθεση, ενώ ευχήθηκε στον κ. Πολυζωγόπουλο ταχεία ανάρρωση. Μετά από έκτακτη κοινή συνεδρίασή τους, οι εκτελεστικές επιτροπές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αφού καταδίκασαν την αποτρόπαια πράξη αποφάσισαν να προχωρήσουν σε διάβημα διαμαρτυρίας αύριο στις έντεκα το πρωί στη Βουλή.

    Καταδίκασε ο πολιτικός κόσμος

    Την άνανδρη πράξη βίας καταδίκασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την ανεύρεση των δραστών.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος επανέλαβε, ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Ακόμα, ο κ. Αντώναρος, τόνισε πως "οι πολίτες στην Ελλάδα αισθάνονται ασφαλείς", προσθέτοντας, πως "απόφαση της Κυβέρνησης είναι να επιβάλλεται η τάξη και ο νόμος, όπου απαιτείται".

    Μιλώντας στους συντονιστές του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, υπήρξε θύμα μιας βάρβαρης πράξης από ανθρώπους που έχουν φασίζουσες αντιλήψεις και που ενθαρρύνονται από το κλίμα πόλωσης και απαξίωσης, το οποίο, όπως είπε, έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης.

    Σε σημερινή ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, καταδίκασε την επίθεση τονίζοντας πως το εργατικό κίνημα είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε τέτοιες πρακτικές που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες του ταξικού αγώνα.

    "Το σκηνικό της δολοφονικής επίθεσης στο συνάδελφο και σύντροφο Πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρήστο Πολυζωγόπουλο είναι σαφές ότι έχει τη διάσταση της επίθεσης απέναντι στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, τον αγώνα του συνδικαλιστικού κινήματος, στοιχεία που εκφράζουν και συμβολίζουν τα συνδικάτα και οι ηγεσίες τους", αναφέρει επίσης σε σημερινή του δήλωσή του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, για τον τραυματισμό του Χρ.Πολυζωγόπουλου.

    Τον πρόεδρο της ΓΣΣΕ, επισκέφτηκε σήμερα και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, για να του ευχηθεί ταχεία ανάρρωση.

    "Δεν αμαυρώνονται οι δημοκρατικοί θεσμοί"

    Τον αποτροπιασμό του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας μας για την άνανδρη επίθεση που δέχθηκαν οι κ.κ. Πολυζωγόπουλος και Ρομπόλης, εξέφρασε ο ΣΕΒ, τονίζοντας, πως οι ενέργειες που βάλλουν ενάντια στους δημοκρατικούς θεσμούς, δε θα πετύχουν τον στόχο τους.

    Την επίθεση καταδίκασε και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), τονίζοντας, πως εκφράζει "τον αποτροπιασμό του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας για την θρασύτητα κάποιων φασιστοειδών υποκειμένων, που επιχειρούν να αμαυρώσουν τον κοινωνικό διάλογο και το σύστημα αξιών του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος".

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Ο.Κ.Ε.) καταδίκασε "απερίφραστα τέτοιου είδους ενέργειες, οι οποίες στρέφονται όχι μόνο κατά των θυμάτων τους προσωπικά, αλλά και κατά των δημοκρατικών θεσμών και του κοινωνικού διαλόγου, που υπηρέτησαν και υπηρετούν ο κ. Πολυζωγόπουλος και ο κ. Ρομπόλης με συνέπεια και αφοσίωση".

    Ο νομάρχης Αθηνών Γ. Σγουρός εξέφρασε την οργή του "γιατί τέτοιες ενέργειες μας πάνε πίσω ως κοινωνία και δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή του τόπου", ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος σε δήλωση του αναφέρει ότι η επίθεση "εγείρει σοβαρό πολιτικό ζήτημα και υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών".

    "Τέτοιου είδους εγκληματικές επιθέσεις, οι οποίες είναι καταδικαστέες από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και της ελληνικής κοινωνίας στρέφονται κατά της Δημοκρατίας και του συνδικαλιστικού κινήματος", τόνισε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να ενεργοποιηθούν για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, για την προστασία των θεσμών και την εξασφάλιση της λειτουργίας του Δημοκρατικού πολιτεύματος.

    Την επίθεση καταδίκασαν παράλληλα η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), η Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο, η ΟΜΕ-ΟΤΕ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Πολιτισμού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών υπαλλήλων Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής.

    Έρευνες της αστυνομίας

    Όσον αφορά τις έρευνες της αστυνομίας, το πρωί πήγαν στα γραφεία της κρατικής ασφάλειας και κατέθεσαν για το συμβάν έξι αυτόπτες μάρτυρες.

    Παράλληλα η σήμανση εξετάζει το αυτοκίνητο αλλά και η τσάντα του προέδρου της ΓΣΕΕ που βρέθηκε πεταμένη σε έναν κάδο απορριμμάτων λίγα μέτρα πιο μακριά από το σημείο της επίθεσης, για την ανεύρεση αποτυπωμάτων των δραστών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βάναυση επίθεση

    [03] Κοινωνία

    Εκδικάζεται η έκδοση της Μπουρμπούλιας

    Εν αναμονή της απόφασης

    1/2/2006 12:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/2/2006 5:19:19 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Στις τρεις ώρα Ελλάδος αναμένεται να ξεκινήσει στο Παρίσι, η διαδικασία για την έκδοση ή μη της πρώην ανακρίτριας Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια στην Ελλάδα. Η κυρία Μπουρμπούλια αναμένεται να προσκομίσει το απειλητικό γράμμα που ισχυρίζεται ότι έλαβε 15 μέρες πριν από τη σύλληψή της και το οποίο την οδήγησε στην απόφαση να αρνηθεί την έκδοσή της. Ωστόσο όπως τόνιζαν εισαγγελικοί κύκλοι το αίτημα της δεν θα γίνει δεκτό καθώς οι ισχυρισμοί της δεν έχουν καμία νομική βάση. Τους ισχυρισμούς της κ. Μπουρμπούλιας, αντέκρουσε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, ο οποίος χθες δήλωσε ότι η ελληνική πολιτεία είναι απόλυτα σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια κάθε κατηγορουμένου όπως και το δικαίωμά του για μια δίκαιη δίκη. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε μια εβδομάδα. Όπως έγινε εξάλλου γνωστό εντός των δεκαπέντε επόμενων ημερών θα συζητηθεί στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Λοζάννης και το αίτημα της χώρας μας για το άνοιγμα των λογαριασμών της πρώην ανακρίτριας στην τράπεζα USB.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέες διώξεις για το ΧΑΑ

    [04] Κοινωνία

    21ο Τακτικό Συνέδριο ΠΟΣΠΕΡΤ

    1/2/2006 11:22:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Άρχισαν σήμερα οι εργασίες του 21ου τακτικού συνεδρίου της ΠΟΣΠΕΡΤ, το οποίο θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Για το ρόλο της Δημόσιας Τηλεόρασης μίλησε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Σήφης Κακκαβούλης, τονίζοντας ότι η Δημόσια Τηλεόραση πρέπει να είναι ανταγωνιστική αλλά με όρους ποιότητας και σε πλαίσια ευπρέπειας. Όπως τόνισε το εμπορικό στοιχείο ως μοναδική προϋπόθεση ανταγωνισμού είναι αδιανόητο για έναν σημαντικό σε επιρροή εκπολιτιστικό φορέα της χώρας μας. Στη διάρκεια του συνεδρίου θα καταγραφούν τα συνδικαλιστικά θέματα του κλάδου και θα αναπτυχθούν τα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα των εργαζομένων.

    [05] Κοινωνία

    Στο Φαρμακονήσι της Λέρου

    Ερευνες για διάσωση λαθρομεταναστών

    1/2/2006 12:19:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες για τη διάσωση λαθρομεταναστών στο Φαρμακονήσι της Λέρου, όπου εντοπίστηκε από στρατιωτικό φυλάκιο ένας Λίβυος λαθρομετανάστης, ο οποίος τους είπε ότι έφτασε στο νησί με βάρκα στην οποία επέβαιναν και άλλα 15 άτομα. Λίγο αργότερα άντρες από το στρατιωτικό φυλάκιο εντόπισαν στη βόρεια πλευρά του νησιού και άλλα οχτώ άτομα. Στις έρευνες συμμετέχουν σκάφη του λιμενικού, ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας και παραπλέοντα σκάφη.

    [06] Κόσμος

    Πριν την επίσημη ομιλία του βασιλιά Γκιανέντρα

    Επίθεση μαοϊστών ανταρτών στο Νεπάλ

    1/2/2006 9:55:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/2/2006 10:53:29 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC

    Δεκαέξι αστυνομικοί και τρεις στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους μετά την επίθεση μαοϊστών ανταρτών στο Νεπάλ. Δεκάδες αγνοούνται μεταξύ αυτών και ο διοικητής της περιοχής. Όπως ανακοινώθηκε από το στρατό της χώρας, η επίθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας λίγο πριν την επίσημη ομιλία του βασιλιά Γκιανέντρα ενόψει των δημοτικών εκλογών της 8ης Φεβρουαρίου και με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από την άνοδό του στο θρόνο.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: 'Major Maoist attack' in Nepal

    [07] Κόσμος

    Για καθαρότερες μορφές ενέργειας

    "Εναλλακτική στροφή" Μπους

    1/2/2006 9:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/2/2006 5:17:52 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-REUTERS-ASSOCIATED PRESS

    Τομές στην ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ προανήγγειλε ο πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους που στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους (State of the Union) χαρακτήρισε τις Ηνωμένες Πoλιτείες " εθισμένες στο πετρέλαιο το οποίο συχνά εισάγεται από ασταθείς περιοχές του κόσμου". Για την απεμπλοκή της χώρας του από αυτή την κατάσταση εξάρτησης ο Τζορτζ Μπους, ζήτησε την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας, με στόχο τη μείωση των εισαγωγών πετρελαίου από την Μέση Ανατολή κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 75% έως το 2025. Για αυτό τον λόγο έκανε γνωστό ότι θα αυξήσει κατά 22% τον προϋπολογισμό της έρευνας για "καθαρότερη ενέργεια" στον προϋπολογισμό του 2007.

    Ανάμεσα στα πεδία της έρευνας περιλαμβάνονται η ηλιακή και αιολική ενέργεια, το καθαρότερο καύσιμο κάρβουνο, η πυρηνική ενέργεια και τα υβριδικά οχήματα που λειτουργούν με ηλεκτρισμό ή βενζίνη και μπορούν να επαναφορτίζονται.

    Ωστόσο παρά τις εξαγγελίες του ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την ομιλία του δεν έκανε καμιά αναφορά για βραχυπρόθεσμη μείωση των τιμών της βενζίνης και του φυσικού αερίου ή της δημιουργίας ενός προτύπου για φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα στα κυβερνητικά οχήματα.

    Σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους, αυτός θα ήταν ένας αποφασιστικός παράγοντας για μια σημαντική μείωση της χρήσης βενζίνης και των εισαγωγών πετρελαίου.

    Οι στόχοι και οι δεσμεύσεις του Μπους δεν αποτελούν έκπληξη, καθώς εν μέρει εντάχθηκαν στον ενεργειακό νόμο που πέρασε από το Κογκρέσο τον Αύγουστο.

    Μέση Ανατολή

    Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική ο Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την εντατική προσπάθειά τους ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο το Ιράν "να αποκτήσει πυρηνικά όπλα" το οποίο κατηγόρησε για άλλη μια φορά το Ιράν ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία στα Παλαιστινιακά Εδάφη και τον Λίβανο.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι πολιτικές των ΗΠΑ δεν έχουν στόχο να πλήξουν τους απλούς Ιρανούς, ενώ δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειές τους να "κερδίσουν την ελευθερία τους".

    Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στους Αμερικανούς πολίτες να συνεχίσουν να στηρίζουν την πολιτική του στο Ιράκ, τάχθηκε κατά του "απομονωτισμού" και επανέλαβε ότι οι αποφάσεις του έχουν στόχο την προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών ,παρά το γεγονός ότι επικρίθηκαν έντονα τον τελευταίο χρόνο.

    Όμως ζήτησε να υπάρξει ευρύς διάλογος με εκείνους που διαφωνούν με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στο Ιράκ, χωρίς ταυτόχρονα να διατυπώσει κάποιες νέες πρωτοβουλίες για το εσωτερικό της χώρας που θα προκαλούσαν την έντονη αντίδραση των Δημοκρατικών.

    Τέλος απαίτησε από την Χαμάς που πρόσφατα κέρδισε τις εκλογές στην Παλαιστίνη να αποκηρύξει την βία και να αναγνωρίσει το δικαίωμα του Ισραήλ να υφίσταται, μετά την εκλογική της νίκη.

    Εσωτερικά-Οικονομία

    Στα εσωτερικά τώρα, και παρά τις έντονες επικρίσεις των οργανώσεων για τα πολιτικά δικαιώματα αλλά και στελεχών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ,ο πρόεδρος Μπους υπεραμύνθηκε της απόφασής του να εγκρίνει την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με στόχο την αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών στο αμερικανικό έδαφος.

    Στη σημερινή του ομιλία ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε επίσης να ρίξει τους τόνους στο θέμα του σχεδίου ριζικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, προτείνοντας τη συγκρότηση επιτροπής που θα εξετάσει πως η επόμενη γενιά των συνταξιούχων θα επηρεάσει τα κοινωνικά προγράμματα της κυβέρνησης.

    Αναφορικά με τη φορολογία, ο πρόεδρος Μπους κάλεσε το Κογκρέσσο να παρατείνει επ αόριστον τις περικοπές φόρων που ενέκρινε η κυβέρνησή του, υποστηρίζοντας ότι είναι ζωτικές για την συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

    Ο Μπους υποστήριξε ότι οι μειώσεις φόρων εξοικονόμησαν 880 δισεκατομμύρια δολάρια στους αμερικανούς πολίτες τα τελευταία πέντε χρόνια και πρόσθεσε ότι "χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από προσωρινές μειώσεις φόρων".

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    CNN: Bush has plan to end oil 'addiction'

    BBC: Bush vows to face dangers head on

    [08] Κόσμος

    Με 100 επιβάτες και 20μελές πλήρωμα

    Βυθίστηκε πλοίο στην Ινδονησία

    1/2/2006 7:40:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/2/2006 8:39:21 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πορθμείο που μετέφερε 100 επιβάτες και 20μελές πλήρωμα ναυάγησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ανατολικά της Ινδονησίας. Σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού διέσωσε 74 ανθρώπους ενώ δεκάδες αγνοούνται, ανέφερε ο λιμενικός αξιωματούχος, Μάρθεν Μανού. "Χθες βράδυ διασώθηκε ένα άτομο, οι υπόλοιποι περισυνελέγησαν σήμερα", δήλωσε ο Μανού, προσθέτοντας ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί καμία πληροφορία σχετικά με τον αριθμό των νεκρών. Το σκάφος ταξίδευε από την πόλη Κουπάνγκ, στην υπό Ινδονησιακό έλεγχο πλευρά της νήσου Τιμόρ, προς την κοντινή νήσο Ρότε, όταν το λιμενικό έχασε την επαφή μαζί του, το βράδυ της Τρίτης. Τα πορθμεία είναι ο συνηθέστερος τρόπος μεταφοράς για τους κατοίκους της Ινδονησίας που ταξιδεύουν ανάμεσα στα 17.000 νησιά στο μεγαλύτερο αρχιπέλαγος του κόσμου. Οι ναυτιλιακές συγκοινωνίες είναι φθηνότερες και πολύ πιο συχνές από τις αερομεταφορές.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    ΒΒC: Ferry sinks in eastern Indonesia

    Reuters: Indonesia ferry sinks in heavy seas, scores rescued

    [09] Κόσμος

    20 νεκροί

    Χιονοστιβάδα καταπλάκωσε σπίτια

    1/2/2006 7:20:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 18 ανασύρθηκαν ζωντανοί, από χιονοστιβάδα που καταπλάκωσε επτά σπίτια σε ένα χωριό, ανατολικά του Τατζικιστάν. Οι χιονοστιβάδες και οι κατολισθήσεις κοστίζουν πολυάριθμες ζωές ετησίως στο Τατζικιστάν, μια χώρα της Κεντρικής Ασίας που καλύπτεται από ορεινούς όγκους σε ποσοστό που φθάνει περίπου το 90%.

    [10] Κόσμος

    Εκτελέστηκε θανατοποινίτης στο Τέξας

    1/2/2006 8:51:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Mε θανάσιμη ένεση εκτελέστηκε την Τρίτη, ο Χάιμε Ελισάλδε ο νεότερος, 34 ετών, που είχε καταδικαστεί από τις αρχές του Τέξας για τις δολοφονίες δύο ανθρώπων το 1994. Ο Ελισάλδε ήταν ο δεύτερος θανατοποινίτης που εκτελέστηκε στο Τέξας το 2006 και είχε υποστηρίξει ότι είναι αθώος σε όλη την διάρκεια της δίκης του αλλά και σε συνεντεύξεις του προς ΜΜΕ των ΗΠΑ ενόσω παρέμενε φυλακισμένος. Μέχρι στιγμής, οι αρχές του Τέξας έχουν προγραμματίσει άλλες 12 εκτελέσεις εντός 2006.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: Texas man executed for 1994 double murder

    [11] Ιράκ

    8 νεκροί - 30 τραυματίες

    Επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη

    1/2/2006 8:08:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: REUTERS, BBC

    Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 30 τραυματίστηκαν, το πρωί της Τετάρτης, από επίθεση αυτοκτονίας στο κέντρο της Βαγδάτης. Η επίθεση σημειώθηκε στην Μπάαμπ αλ Σαρτζί, όπου συγκεντρώνονται εργάτες σε αναζήτηση προσωρινής εργασίας, και έχουν σημειωθεί επανειλημμένες βομβιστικές επιθέσεις. Αντάρτες που μάχονται εναντίον της κυβέρνησης και των πολυεθνικών δυνάμεων κατοχής έχουν σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους από το 2003.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Baghdad suicide bomb kills eight

    Reuters: Suicide bomber kills at least eight in Baghdad

    [12] Ιράκ

    Διορία 72 ωρών δίνουν οι απαγωγείς

    Νέο βίντεο με τους Γερμανούς ομήρους

    1/2/2006 12:10:00 πμ

    Οι απαγωγείς των δύο Γερμανών ομήρων που κρατούνται στο Ιράκ ανακοίνωσαν ότι θα εκτελέσουν τους ομήρους μέσα σε 72 ώρες εάν η Γερμανία δεν διακόψει τη συνεργασία της με το Ιράκ και δεν κλείσει την πρεσβεία της στη Βαγδάτη, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε επίσης μια νέα βιντεοταινία με τους ομήρους, οι οποίοι βρίσκονταν δίπλα σε άνδρες που τους σημάδευαν με τα όπλα.

    [13] Μ. Ανατολή

    Μετά την αναφορά της από το Σ.Α. για τα πυρηνικά

    Ανυποχώρητη η Τεχεράνη

    1/2/2006 4:42:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Έντονα αντέδρασε ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, στην χθεσινή απόφαση των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία) να ζητήσουν από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη και την Παρασκευή, να παραπέμψει το θέμα των πυρηνικών της Τεχεράνης ενώπιον του ΟΗΕ. "Το Ιράν θα αντισταθεί μέχρι να εξασφαλίσει τα δικαιώματά του", τόνισε ο κ. Αχμαντινετζάντ, απευθυνόμενος στις "ψευτοϋπερδυνάμεις" και επεσήμανε πως η χώρα του θα επιμείνει στην κατασκευή εργοστασίων ατομικής ενέργειας. "Το έθνος μας δεν θα υποχωρήσει εξαιτίας της πολιτικής εκφοβισμού ορισμένων χωρών", υπογράμμισε ο Ιρανός Πρόεδρος, προσθέτοντας πως θέλει να προσάγει τον Αμερικανό πρόεδρο ενώπιον λαϊκού δικαστηρίου για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει. Από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Άμυνας, Μοσταφά Μοχάμεντ Νατζάρ, προειδοποίησε πως η Τεχεράνη θα απαντήσει "άμεσα και με καταστροφικό τρόπο" σε κάθε επίθεση εναντίον των πυρηνικών της εγκαταστάσεων. Την ίδια ώρα, οι διεθνείς πιέσεις συνεχίζονται.

    Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις

    Μιλώντας στην εφημερίδα "Le Parisien", ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Φιλίπ Ντουστ - Μπλαζί, χαρακτήρισε κατανοητή την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, προσθέτοντας ότι, τον Μάρτιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να λάβει την σχετική απόφαση. "Το Ιράν αποτελεί πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα, την παγκόσμια ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Πρέπει να απαντήσουμε ενωμένοι με σταθερότητα και αποτελεσματικότητα", πρόσθεσε ο κ. Μπλαζί.

    Έκκληση στην Τεχεράνη να θεωρήσει την θέση που υιοθετήθηκε από την διεθνή κοινότητα "όχι απειλή, αλλά ευκαιρία", απηύθυνε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, που συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του, Μανουσέρ Μοτακί.

    Στην ομιλία του για την "Κατάσταση του Έθνους", ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την εντατική προσπάθειά τους, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Παράλληλα, ο κ. Μπους κατηγόρησε για ακόμα μία φορά την Τεχεράνη ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία στα παλαιστινιακά εδάφη και τον Λίβανο και κατέληξε: "το Ιράν είναι ένα έθνος που κρατείται όμηρος από μια μικρή κληρικαλιστική ελίτ, η οποία απομονώνει και καταπιέζει τον λαό της".

    Να σημειωθεί πως, δυτικές χώρες εκφράζουν φόβους ότι το Ιράν προσπαθεί να κατασκευάσει ατομική βόμβα. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Τεχεράνης υποστηρίζει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα αποσκοπεί μόνο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το κλίμα "δυναμιτίστηκε" στις αρχές Ιανουαρίου, οπότε και το Ιράν ανακοίνωσε ότι επαναλαμβάνει τις πυρηνικές έρευνες που είχε αναστείλει για περίπου δυόμισι χρόνια.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Tehran Times: Report or referral to UN means end of diplomacy

    CNN: Iran president hits back at Bush

    Sueddeutsche Zeitung: Iran besitzt Dokumente zum Bau von Atombombe

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το Ιράν αντιμέτωπο με τον ΟΗΕ

    Σχετικά Links:

    IAEA

    [14] Μ. Ανατολή

    Απέρριψε την πρόταση Μπους

    Αδιάλλακτη η Χαμάς

    1/2/2006 12:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/2/2006 3:32:12 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-REUTERS-ASSOCIATED PRESS

    Την έκκληση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους να αφοπλιστεί και να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, απέρριψε σήμερα η ισλαμική οργάνωση Χαμάς, που πρόσφατα κέρδισε τις εκλογές στην Παλαιστίνη. Παράλληλα κατήγγειλε τη στάση του ως μεροληπτική υπέρ του Ισραήλ. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της οργάνωσης, Μουσίρ αλ Μάσρι, η πρόταση αποτελεί πάγια αμερικανική θέση και είναι επιζήμια για τον παλαιστινιακό λαό. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η οργάνωση είναι έτοιμη να συνομιλήσει με όλους τους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας χωρίς προκαθορισμένους όρους διότι οι όροι αυτοί θα εμπόδιζαν κάθε πρόοδο. Την Παρασκευή ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα συναντηθεί στη Γάζα με τους ηγέτες της Χαμάς για να τους ζητήσει να σχηματίσουν κυβέρνηση. Το χρόνο και τον τόπο της συνάντησης έκανε γνωστό ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στον Αραβικό Σύνδεσμο Μοχάμεντ Σομπέι.

    Σύμφωνα όμως με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αιγύπτου Ομάρ Σουλεϊμάν, που ήταν παρών στη συνάντηση που ο είχε ο Μαχμούντ Αμπάς με τον πρόεδρο της χώρας Μουμπάρακ ο Παλαιστίνιος πρόεδρος θα θέσει τρεις όρους στη Χαμάς για να σχηματίσει κυβέρνηση.

    Πρώτον, να αποκηρύξει τη βία, δεύτερον, να δεσμευτεί για την αποδοχή όλων των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί έως τώρα ανάμεσα στην Παλαιστινιακή αρχή και το Ισραήλ και τρίτον να αναγνωρίσει το Ισραήλ.

    "Αν δεν γίνει αυτό, ο Αμπού Μάζεν (Μαχμούντ Αμπάς) δεν θα τους ζητήσει να σχηματίσουν κυβέρνηση, αντίθετα θα σχηματίσει ο ίδιος κυβέρνηση με άλλα κόμματα", είπε χαρακτηριστικά ο αιγύπτιος στρατηγός.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Άδικους όρους" βλέπει η Χαμάς

    [15] Οικονομία

    Κρίσιμη συνάντηση στο υπουργείο Απασχόλησης

    Προειδοποιούν με απεργία

    1/2/2006 4:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/2/2006 5:32:44 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Με 24ωρη προειδοποιητική απεργία τη Δευτέρα στις τράπεζες απαντά η ΟΤΟΕ στην πρόθεση των διοικήσεων έξι μεγάλων τραπεζών να υπογράφουν στο εξής συμβάσεις απευθείας με το κάθε σωματείο ερήμην της ομοσπονδίας, ενώ συνεχίζεται στο υπουργείο Απασχόλησης, η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Πάνου Παναγιωτόπουλου με το προεδρείο της ΟΤΟΕ. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέλαβε μεσολαβητική προσπάθεια στην κρίση που ξέσπασε μεταξύ τραπεζών και τραπεζοϋπαλλήλων μετά την άρνηση έξι μεγάλων τραπεζών να μην υπογράψουν συλλογική σύμβαση με την ομοσπονδία και τη γνωστοποίηση της πρόθεσής τους να συνάπτουν στο εξής συμβάσεις, η κάθε μια απευθείας με το σωματείο των εργαζομένων. "Η Κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στις συμβάσεις, αυτό είναι θέμα των κοινωνικών εταίρων". Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι "σε τρεις από τις Τράπεζες που αρνούνται τις συλλογικές διαπραγματεύσεις" συμμετέχει το ελληνικό δημόσιο και άρα εικάζεται ότι υπήρξε προσυνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ο κ. Αντώναρος επεσήμανε πως "όλες οι Τράπεζες λειτουργούν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια".

    Έντονη αντίδραση από αντιπολίτευση

    Ευθύνες στην Κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό για το μέτωπο που άνοιξε μεταξύ τραπεζιτών και ΟΤΟΕ επέρριψε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας μάλιστα για "επιστροφή στον Μεσαίωνα". Παράλληλα, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χαρακτήρισε την άρνηση των τραπεζών ως επίθεση και πράξη που υπονομεύει βασικά δημοκρατικά δικαιώματα, όπως η έννοια των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

    Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για επιδίωξη του κεφαλαίου να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τονίζοντας, πως η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στη συνολική και γενικευμένη επίθεση της πλουτοκρατίας και της αντιλαϊκής πολιτικής στα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι να αποδυναμώσουν τα κόμματα και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που υπηρετούν τη στρατηγική του κεφαλαίου. Αύριο η Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με το προεδρείο της ΟΤΟΕ.

    Για ολομέτωπη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων στις τράπεζες και συνολικά του κόσμου της εργασίας κάνει λόγο σε ανακοίνωση του ο ΣΥΝ ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για κατάργηση συμβατικών υποχρεώσεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Καταιγίδα" στις τράπεζες

    [16] Οικονομία

    Συμφωνία Κυβέρνησης-Microsoft

    Στο επίκεντρο οι νέες τεχνολογίες

    1/2/2006 4:50:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ- ΑΠΕ

    Στρατηγική συμφωνία της Κυβέρνησης με την Microsoft, υπέγραψε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης στην Πορτογαλία, στο πλαίσιο υλοποίησης της νέας Ψηφιακής Στρατηγικής 2006-2013 και της στενότερης συνεργασίας του ελληνικού Δημοσίου με τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα για θέματα πληροφορικής. Η συμφωνία προβλέπει την εξασφάλιση προνομιακών οικονομικών όρων για την αγορά αδειών λογισμικού από το ελληνικό Δημόσιο, δωρεάν δικαιώματα χρήσης του λογισμικού και στο σπίτι για τους εργαζόμενους στους οργανισμούς του Δημοσίου τομέα και εκπαίδευση στην χρήση νέων τεχνολογιών, ενώ σημαντικά θα είναι τα οφέλη και για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

    Τι προβλέπει η συμφωνία

    Στα πλαίσια της συμφωνίας, προβλέπεται η ίδρυση κέντρου καινοτομίας της Microsoft στην Ελλάδα, το οποίο θα υποστηρίζει την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις ελληνικές εταιρείες λογισμικού στην ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής, που θα είναι ανταγωνιστικές στην διεθνή αγορά.

    Ακόμη συμφωνήθηκε η δημιουργία από την Microsoft τουλάχιστον 10 κέντρων - εργαστηρίων υπολογιστών για την εκπαίδευση ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων (ανέργων, ηλικιωμένων, κατοίκων ακριτικών περιοχών).

    Επίσης, ορίζεται, ότι η Microsoft θα παρέχει υποτροφίες σε διδακτορικούς φοιτητές και δωρεάν λογισμικό της ακαδημαϊκά ιδρύματα για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

    Προβλέπεται, ακόμη, η υλοποίηση πιλοτικών προγραμμάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καθώς και η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που τους παρέχονται.

    Χαμόγελα και ικανοποίηση

    Για παροχή σημαντικών ευκαιριών στην νεότερη γενιά των Ελλήνων μαθητών και φοιτητών, ερευνητών και επιχειρηματιών, μίλησε ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος πρότεινε στον πρόεδρο της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα ένα από τα επόμενα συνέδρια των κυβερνητικών ηγετών για την Κοινωνία Της Πληροφορίας.

    "Η στρατηγική συμφωνία που υπεγράφη, αξιοποιεί τις προμήθειες λογισμικού της Microsoft που είτε έγιναν ως τώρα, είτε θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των ευρισκομένων σε εξέλιξη έργων και διαγωνισμών του προγράμματος την Κοινωνίας της Πληροφορίας, ώστε να επιτευχθούν επιπρόσθετα οφέλη για τους πολίτες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το Δημόσιο", επεσήμανε ο Ειδικός Γραμματέας για την Κοινωνία Της Πληροφορίας, Καθηγητής, Βασίλης Ασημακόπουλος.

    [17] Οικονομία

    Από 1η Μαρτίου έως 31 Μαΐου

    Υποβολή φορολογικών δηλώσεων

    1/2/2006 10:48:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Από την 1η Μαρτίου έως και τις 31 Μαΐου θα υποβληθούν εφέτος οι φορολογικές δηλώσεις από μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Από την 1η μέχρι τις 16 Μαρτίου θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους οι εισοδηματίες, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο το ΑΦΜ τους. Θα ακολουθήσουν οι αγρότες έως τις 17 Απριλίου, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους από τις 3 έως τις 31 Μαΐου.

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νίκες για Εθνικό, Μεσσηνιακό

    1/2/2006 5:28:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Από τα Χανιά πέρασε σήμερα νικηφόρα ο Μεσσηνιακός , καθώς επικράτησε της Ιωνίας με 2-1 και έφτασε τους 39 βαθμούς, παραμένοντας φυσικά στην κορυφή της βαθμολογίας. Την ίδια στιγμή ο Εθνικός επικράτησε εύκολα του Ατσαλένιου σε έναν αγώνα που θεωρητικά θα προκαλούσε δυσκολίες στους Πειραιώτες, αλλά το 3-0 δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης της ανωτερότητάς τους. Έτσι ο εθνικός ανέβηκε στους 31 και παρέμεινε μόνος δεύτερος, εμπρός από τον Αστέρα Τρίπολης, ο οποίος επικράτησε της Αχαίκής με 2-0. Ο Αχαρναϊκός σημείωσε μεγάλη εκτός έδρας νίκη με 2-1 επί του Βύζαντα και ξέφυγε έτσι από τον Ατσαλένιο, ενώ το άλλο "διπλό" της αγωνιστικής σημείωσε η Θύελλα στο Κερατσίνι με 2-0.

    Στον εξ αναβολής αγώνα της 17ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου το Πολύκαστρο δεν συνάντησε δυσκολίες απέναντι στην Αναγέννηση Καρδίτσας και πήρε την νίκη με 3-0, για να ξεφύγει από τις δύσκολες θέσεις της ουράς της βαθμολογίας.

    1ος όμιλος - αποτελέσματα

    Λήλας Βασιλικού-Αγ. Δημήτριος 1-1 Κερατσίνι-Θύελλα Πατρών 0-2 Αστέρας Τρίπολης-Αχαϊκή 2-0 Διαγόρας-Απόλλων Αθ. 0-0 Αιολικός-Ρόδος 1-0 Ιωνία Χανίων-Μεσσηνιακός 1-2 Βύζας-Αχαρναϊκός 1-2 Εθνικός-Ατσαλένιος 3-0 Ρεπό: Παναιτωλικός

    2ος όμιλος - αποτελέσματα

    Κοζάνη-Πανθρακικός 0-1 Πιερικός-Αναγένηση Αρτας 1-2 Καβάλα-ΠΑΣ Γιάννινα 1-0 ΑΕ Πτολεμαϊδας-Αγροτικός Αστέρας 0-2 ΑΕ Γιάννενα-Δόξα Δράμας 0-0 Λαμία-Ενωση Θράκης 2-0 Θερμαϊκός-Τρίκαλα 2-1 Πολύκαστρο-Αναγέννηση Καρδίτσας 2-0

    1ος όμιλος - βαθμολογία

    Μεσσηνιακός 39 Εθνικός 31 Αστέρας Τρίπολης 30 Αχαρναϊκός 29 Ατσαλένιος 26 Λήλας Βασιλικού 26-16αγ Αιολικός 24 Θύελλα Πατρών 24 Διαγόρας 24 Αγιος Δημήτριος 22 Παναιτωλικός 21 Βύζας 19 Ρόδος 18 Απόλλων Αθηνών 17 Αχαϊκή 12 Ιωνία Χανίων 9 Κερατσίνι 9-16αγ

    2ος όμιλος - βαθμολογία

    Πανθρακικός 40 ΠΑΣ Γιάννινα 37 Αγροτικός Αστέρας 35 Καβάλα 29 ΑΕ Γιάννενα 26 Θερμαϊκός 25 Ενωση Θράκης 23 Πιερικός 21 Δόξα Δράμας 21 Λαμία 20 Αναγέννηση Αρτας 20 Πολύκαστρο 19 Τρίκαλα 18 Κοζάνη 18 Αναγ. Καρδίτσας 17 Πτολεμαϊδα 5

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πήρε το "Χ" ο Αγροτικός

    1/2/2006 4:59:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η υπομονή και η επιμονή των παικτών του Αγροτικού Αστέρα επιβραβεύτηκε με ένα πολύτιμο γκολ στην Καισαριανή, το οποίο έφερε το σκορ του αγώνα με τον Εθνικό Αστέρα στο 1-1 και έτσι τους δίνει ένα μεγάλο προβάδισμα για τον επαναληπτικό. Ο δεύτερος αγώνας της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας έγινε σήμερα στο γήπεδο της Καισαριανής και οι γηπεδούχοι αν και προηγήθηκαν δεν κατάφεραν να διατηρήσουν το 1-0 μέχρι τέλους, έτσι πλέον μπαίνουν σε περιπέτειες για την συνέχεια. Το σκορ άνοιξε στο 68' ο Ζουντί με ένα όμορφο σουτ, όμως πέντε λεπτά αργότερα ο Καλαπόδης σε μια αψυχολόγητη ενέργεια προσπάθησε να σταματήσει το σουτ του Μπεκιάρη με το χέρι, έτσι ο διαιτητής Δαλούκας, υπέδειξε το σημείο του πέναλτι. Ο Κυζερίδης ευστόχησε και ο Αγροτικός Αστέρας αυτομάτως αποκτά το μεγάλο πλεονέκτημα για την ρεβάνς της 8ης Φεβρουαρίου.

    Διαιτητής: Δαλούκας (Θεσσαλίας) Κίτρινες : Μπαρμπας, Καλαπόδης

    ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Λιούρδης, Μουλόπουλος, Καλαπόδης, Χασιώτης, Παρασκευαϊδης, Χουζούρης, Ντεμπά, Σανσουί, Χρήστου (46` Ζουντί), Σιαλμάς (63` Φερεκίδης), Ναλιτζής (46` Βερβάλ). ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Θεοφάνους, Τζιώκας, Παπαδόπουλος, Μπάρμπας, Μαλλούς, Λαδάκης, Καλλιάκης, Τελιάδης (90` Κοσμίδης), Κυζερίδης (88` Ιορδανίδης), Σακελλαρίδης, Μπεκιάρης (76` Τσούκλης).

    [20] Μπάσκετ

    Ολυμπιακός: Μόνο νίκη

    1/2/2006 1:07:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με όλα του τα όπλα, αφού και ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος αποθεραπεύτηκε και θα δώσει το "παρών", θα παραταχθεί ο Ολυμπιακός στο πολύ κρίσιμο παιχνίδι για την Ευρωλίγκα με την Τσιμπόνα στο ΣΕΦ. Σε περίπτωση νίκης οι "ερυθρόλευκοι" κάνουν αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση της 5ης θέσης του 2ου ομίλου που οδηγεί στην φάση των "16" της Ευρωλίγκα και αυτός είναι ο μόνος στόχος. Παράλληλα, οι "κόκκινοι" που είχαν ηττηθεί από την Τσιμπόνα εκτός έδρας με 12 πόντους διαφορά (74-62) θα προσπαθήσουν να την καλύψουν και να είναι το απόλυτο αφεντικό σε περίπτωση ισοβαθμίας με τους Κροάτες ενώ οι ιθύνοντες ζήτησαν από τον κόσμο του Ολυμπιακού να δώσει το "βροντερό παρών" στο ΣΕΦ. Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιόνας Καζλάουσκας έδωσε το σύνθημα της νίκης: "Τα πράγματα είναι απλά. Δεν μπορούμε να χάσουμε. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και θα το κάνουμε, όπως ξέρουμε ότι ο κόσμος θα είναι και πάλι στο γήπεδο για να μας οδηγήσει στους "16" της διοργάνωσης. Δεν αρκεί να παίξουμε καλά, πρέπει να τα δώσουμε όλα πάνω στο παρκέ απέναντι σε μια ομάδα που αυτή τη στιγμή είναι σε θέση ισχύος αφού έχει και το +12 από το πρώτο παιχνίδι".

    [21] Μπάσκετ

    ΠΑΟ: Μόνος στόχος η νίκη

    1/2/2006 12:37:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ακόμα ένα δύσκολο παιχνίδι για τον Παναθηναϊκό στα πλαίσια της Ευρωλίγκα, όπου αντιμετωπίζει την Τετάρτη την Ορτέζ στο ΟΑΚΑ. Οι "πράσινοι" θέλουν μόνο νίκη προκειμένου να διατηρήσουν τις ελπίδες τους για κατάκτηση της πρώτης θέσης του 3ου ομίλου. Από την άλλη οι Γάλλοι θα επιδιώξουν τη νίκη για να μείνουν "ζωντανοί" όσον αφορά το θέμα προκριση στους "16" του θεσμού. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Ζέλιμιο Ομπράντοβιτς ζήτησε από τους παίκτες να είναι προσεκτικοί, ώστε να φτάσουν στη νίκη. "Παίζουμε με την Ορτέζ στην έδρα μας και εννοείται πως θέλουμε μόνο τη νίκη. Πρέπει να κερδίσουμε το ματς, από τη στιγμή που θέλουμε να τερματίσουμε σε όσο το δυνατόν ψηλότερη θέση στον όμιλό μας. Περιμένω από τους παίκτες μου να είναι σοβαροί και συγκεντρωμένοι όπως πάντα. Η κατάσταση των τραυματιών είναι σχεδόν η ίδια, αφού οι Τομάσεβιτς και Φέμερλινγκ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Όμως, ο Αλβέρτης επέστρεψε ενώ και ο Χάντερ ήταν πολύ χρήσιμος στον αγώνα με τον Μακεδονικό. Γι αυτό πρέπει να συνεχίσουμε έτσι και να κερδίσουμε τα δύο ματς που απομένουν για να τελειώσει η πρώτη φάση", τόνισε χαρακτηριστικά ο Σέρβος τεχνικός.

    [22] Μπάσκετ

    ΝΒΑ: Τα "πιστόνια" σταμάτησαν στο Τζέρσεϊ

    1/2/2006 11:05:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την πρώτη τους ήττα, μετά από 11 συνεχόμενες νίκες, γνώρισαν οι Πίστονς, που ηττήθηκαν στο Νιού Τζέρσεϊ από τους Νετς με 91-84. Κορυφαίος για τους Νετς ο Τζέισον Κιντ με 23 πόντους και 12 ασίστ. Για τα "πιστόνια" από την άλλη κορυφαίος ήταν ο Τσόνσεϊ Μπίλαπς με 30 πόντους. Ντεμπούτο με τη φανέλα των Ιντιάνα Πέισερς έκανε ο Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς, ο οποίος πέτυχε 17 πόντους, αλλά η ομάδα του γνώρισε τελικά την ήττα από τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς με 84-79. Εύκολη νίκη για τους ΛΑ Λέικερς, που επικράτησαν στη Νέα Υόρκη των Νικς με 130-97. Κορυφαίος για άλλη μια φορά για τους "λιμνανθρώπους" ο Κόμπε Μπράιαντ, που πέτυχε 40 πόντους. Μάλιστα ο "Κόμπε" πέτυχες ένα ακόμη ρεκόρ, καθώς με τους 40 πόντους που πέτυχε έγινε ο δεύτερος παίκτης μετά τον Τσάμπερλεϊν που τελείωσε τον Ιανουάριο με μ.ο. πόντων μεγαλύτερο από 40. Συγκεκριμένα ο άσος των Λέικερς είχε μ.ο. 43.4 πόντους.

    Τα αποτελέσματα

    Ουάσινγκτον-Ιντιάνα 84-79 Φιλαδέλφεια-Φοίνιξ 99-123 Νιού Τζέρσεϊ-Ντιτρόιτ 91-84 Νέα Υόρκη-Λέικερς 97-130 Ντάλας-Σικάγο 98-94 Σακραμέντο-Ντένβερ 98-91

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

    ΑΝΑΤΟΛΗ

    Περιφέρεια Ατλαντικού

    Νιού Τζέρσεϊ 23-20 Φιλαδέλφεια 23-22 Βοστώνη 18-27 Τορόντο 15-30 Νέα Υόρκη 14-30

    Κεντρική περιφέρεια

    Ντιτρόϊτ 37-6 Κλίβελαντ 26-17 Μιλγουόκι 23-21 Ιντιάνα 21-22 Σικάγο 20-24

    Νοτιοανατολική περιφέρεια

    Μαϊάμι 28-18 Ουάσινγκτον 21-22 Ορλάντο 18-24 Ατλάντα 12-31 Σάρλοτ 11-35

    ΔΥΣΗ

    Βορειοδυτική περιφέρεια

    Ντένβερ 25-22 Μινεσότα 21-22 Γιούτα 21-24 Σιάτλ 18-26 Πόρτλαντ 16-27

    Περιφέρεια Ειρηνικού

    Φοίνιξ 29-16 Λ.Α. Κλίπερς 25-17 Λ.Α. Λέικερς 24-20 Γκόλντεν Στέϊτ 20-23 Σακραμέντο 19-26

    Νοτιοδυτική περιφέρεια

    Σαν Αντόνιο 35-10 Ντάλας 35-10 Μέμφις 26-18 Νέα Ορλεάνη/Οκλαχόμα 22-22 Χιούστον 15-29

    [23] Κολύμβηση: Σπάει τα ρεκόρ η Τζόουνς

    1/2/2006 1:31:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στις σειρές κατάταξης της Αυστραλίας που γίνονται ενόψει των αγώνων της Κοινοπολιτείας, η Λέισελ Τζόουνς πέτυχε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο 200μ. πρόσθιο με χρόνο 2:20.54. Η Αυστραλή πρωταθλήτρια βελτίωσε έτσι το δικό της προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ το οποίο ήταν 2:21.72 και το είχε κάνει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του περασμένο Ιουλίου στο Μόντρεαλ.

    [24] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ανανέωσε η Τσέλσι με Τσεχ

    1/2/2006 3:52:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τα καρέ της Τσέλσι θα συνεχίσει να υπερασπίζει έως το 2010 ο Πετρ Τσεχ. Ο Τσέχος τερματοφύλακας ανανέωσε το συμβόλαιο του με την Τσέλσι, καθώς υπέγραψε νέο τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας. Έτσι η ομάδα του Μουρίνιο θα συνέχισε να έχει για πολύ καιρό ακόμα στις τάξεις της έναν από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στο κόσμο. Το αρχικό συμβόλαιο του 23χρονου τερματοφύλακα με την Τσέλσι είχε ισχύ έως το 2008, και υπενθυμίζεται πως είναι διεθνής με την Εθνική Τσεχίας, μετρώντας ήδη 38 συμμετοχές.

    [25] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στην Τότεναμ ο Μέρφι

    1/2/2006 2:39:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Παίκτης της Τότεναμ είναι από σήμερα Τετάρτη και για τα επόμενα 3 χρόνια ο Ντάνι Μέρφι. Ο 28χρονος μέσος συμφώνησε σε όλα με τη διοίκηση των "Σπερς" οι οποίοι τον ανακοίνωσαν λίγο πριν την ολοκλήρωση της μεταγραφικής περιόδου. Το κόστος της μετακίνησης του παίκτη στους "πετεινούς" αγγίζει τα 3 εκατομμύρια ευρώ ενώ την περασμένη περίοδο αγωνίστηκε με τη φανέλα την Τσάρλτον. Ο Μέρφι είχε μεταγραφεί στην Τσάρλτον το 2004 από την Λίβερπουλ, με την οποία είχε αγωνιστεί επτά χρόνια και είχε κατακτήσει το κύπελλο UEFA (2001), το κύπελλο Αγγλίας (2001) και το λιγκ καπ (2003).

    [26] Πολιτισμός

    Συναυλία των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ

    1/2/2006 4:09:00 μμ

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του αφιερώματος για το Έτος Μότσαρτ, τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ πραγματοποιούν συναυλία το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, και ώρα 20:30, στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τη διεύθυνση Χορωδίας της ΕΡΤ έχει ο Αντώνης Κοντογεωργίου και τη μουσική διεύθυνση της συναυλίας ο αρχιμουσικός, Νίκος Χριστοδούλου. Τα εισιτήρια της εκδήλωσης θα διατίθενται από τα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (20, 15, 11, 6, και φοιτητικό 3,50). Σημειώνεται ότι η συναυλία πραγματοποιείται με την ευγενική προσφορά της BMW Ελλάς.

    Με εκλεκτούς σολίστες

    Στο πρώτο μέρος της συναυλίας η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα ερμηνεύσει την Σερενάτα για έγχορδα Μικρή Νυχτερινή Μουσική (Κ. 525), ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του Μότσαρτ.

    Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Αθήνα το έργο Επίσημοι Εσπερινοί (Κ. 339), για χορωδία, σολίστ και ορχήστρα. Ο Μότσαρτ έγραψε το αριστουργηματικό αυτό θρησκευτικό έργο στα πλαίσια της επαγγελματικής, αλλά συχνά προβληματικής του σχέσης με τον Αρχιεπίσκοπο του Σάλτσμπουργκ Ιερώνυμο.

    Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστούν η Εισαγωγή από την όπερα Ντον Τζιοβάνι καθώς και Συμφωνία αρ. 41 "του Διός", η τελευταία συμφωνία του Μότσαρτ, μία από τις κορυφαίες συμφωνικές δημιουργίες στην ιστορία της μουσικής.

    Στη συναυλία συμμετέχουν οι εκλεκτοί και διακεκριμένοι σολίστες: · Σόνια Θεοδωρίδου Σοπράνο · Γιάννης Γιαννίσης Βαρύτονος · Άννα Φιλανδριανού Άλτο · Μιχάλης Δημητρακάκος Τενόρος

    [27] Πολιτισμός

    Από τις 6-12 Φεβρουαρίου

    "Κινηματογράφος & Πραγματικότητα"

    1/2/2006 1:30:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Για 19η συνεχή χρονιά, το γαλλικό ινστιτούτο Αθηνών, και η Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων, παρουσιάζουν το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ "Κινηματογράφος & Πραγματικότητα". Το φεστιβάλ, διοργανώνεται με τη συνεργασία του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών και θα διαρκέσει από τις 6 ως τις 12 Φεβρουαρίου. H είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη στο κοινό και οι ξένες ταινίες θα έχουν ελληνικούς υπότιτλους. Χορηγός επικοινωνίας έχει αναλάβει η ΕΡΤ.

    Θα προβληθούν:

    1. Αγγλικά ντοκιμαντέρ που αφορούν στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, του Humphrey Jennings, στα οποία παρουσιάζει τον αγώνα των απλών ανθρώπων κατά τη διάρκεια του πολέμου. Eίναι πρώτη φορά που παρουσιάζονται στην Ελλάδα ταινίες του Άγγλου αυτού σκηνοθέτη για τον οποίο ο Lendsay Anderson του free cinema έχει πει ότι είναι ο πιο μεγάλος ποιητής του αγγλικού κινηματογράφου. Ο Jennings πέθανε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια προετοιμασίας μιας ταινίας που θα γύριζε εδώ.

    2.Αφιέρωμα « Από το θέατρο στην οθόνη» σε συνεργασία με την ΑFAA, το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου της Γαλλίας και ελληνικές εταιρίες παραγωγής ντοκιμαντέρ.

    Στην ενότητα αυτή θα προβληθούν : «Inventaire» του Philippe Minyana, σε σκηνοθεσία του Robert Cantarella «Une autre solitude» ντοκιμαντέρ για τον Patrice Ch&#233;reau, σε σκηνοθεσία του St&#233;phane Metze Τα πορτραίτα : « Brook by Brook », σε σκηνοθεσία του Simon Brook και « Antoine Vitez », του Dominique Gros

    3. Tρία ντοκιμαντέρ, πορτραίτα-συζητήσεις, με τον Βασίλη Βασιλικό σε σκηνοθεσία της Μαίρης Κουτσούρη και παραγωγής ΕΡΤ Α.Ε. : Γιάννης Κόκκος Γιάννης Κουνέλης, Κώστας Γαβράς.

    4. Δύο σπάνια ντοκιμαντέρ του Βασίλη Μάρου: «Κι ο Ορφέας τραγουδάει», με σπάνια αποσπάσματα από παραστάσεις αρχαίου δράματος «Λυκαβηττός, ένα θέατρο γεννιέται» Πορτραίτα των Αντιγόνης Βαλάκου (σκηνοθεσία : Δημήτρης Κοτσιαμπασάτος), Ιάκωβου Καμπανέλλη και Γιώργου Μιχαηλίδη (σκηνοθεσία : Άγγελος Κοβότσος) , απο τον κύκλο «Ιστορία των χρόνων μου» παραγωγής «Περίπλους» του Θάνου Λαμπρόπουλου Πορτραίτα των Κατίνα Παξινού (σκηνοθεσία : Δημήτρης Δημογεροντάκης και Κώστας Μαχαίρας), Μίνωα Βολονάκη (Σκηνοθεσία : Νάνσυ Μπινιαδάκη) και Λευτέρη Βογιατζή (σκηνοθεσία :Γιώργος Σκεύας) από την εκπομπή «Παρασκήνιο», παραγωγής ΕΡΤ.

    5. Παγκόσμια πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας του Rithy Panh « Les artistes du th&#233;&#226;tre br&#251;l&#233;» (οι καλλιτέχνες του καμμένου θεάτρου) παραγωγής 2005. Στο κατεστραμμένο από φωτιά εθνικό θέατρο της Phnom Penh, οι ηθοποιοί εξακολουθούν παρά τις άθλιες συνθήκες και χωρίς κοινό, να ανεβάζουν έργα.

    6. Το ντοκιμαντέρ της Καλλιόπης Λεγάκη για τον Ηλία Πετρόπουλο, με τίτλο «Ενας κόσμος υπόγειος» (Βραβείο από τη Διεθνή Ένωση Κινηματογράφου).

    7. Σύγχρονα ελληνικά ντοκιμαντέρ

    8. Αφιέρωμα στο περιβάλλον και στο νερό με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υδροτόπων. Με την υποστήριξη του MEDWET

    Το πρόγραμμα αναλυτικά:

    Δευτέρα 6/ 2 / 2006

    17:00 : ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ HUMPHREY JENNINGS FIRES WERE STARTED, 1943, 70' 18:15 : ΘΕΑΤΡΟ / ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ του Μιχάλη Λυκούδη, 2002, 18' 18:40 : ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ του ΄Αγγελου Κοβότσου, 2004, 30' 19:15 : ΚΑΙ Ο ΟΡΦΕΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑ του Βασίλη Μάρου, 1966, 40' 20:00 : ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ 20:30 : ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ HUMPHREY JENNINGS LONDON CAN TAKE IT!, 1940, 9' WORDS FOR BATTLE, 1941, 8' LISTEN TO BRITAIN, 1942, 18' 21:00 : ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΜΕΝΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ του Rithy Panh, 2005, 85'

    Τρίτη 7 / 2 /2006

    17:00 : ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ HUMPHREY JENNINGS LONDON CAN TAKE IT!, 1940, 9' WORDS FOR BATTLE, 1941, 8' LISTEN TO BRITAIN, 1942, 18' 17:40 : ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ του Αλέξανδρου Ρήγα, 2005, 85' 20:15 : ΘΕΑΤΡΟ / ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, 2003, 30' 20:45 : ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ HUMPHREY JENNINGS A DIARY FOR TIMOTHY, 1945, 39' 21:30 : ΘΕΑΤΡΟ / ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΟΝΑΞΙΑ του St&#233;phane Metge, 1996, 78'

    Τετάρτη 8 /2 / 2006

    17:00 : ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ HUMPHREY JENNINGS A DIARY FOR TIMOTHY, 1945, 39' 17:45 : ΘΕΑΤΡΟ / ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ των Δημήτρη Δημογεροντάκη - Κώστα Μαχαίρα, 2002, 100' 19:30 : ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ της Μαίρης Κουτσούρη, 1990, 55' 20:30 : ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ HUMPHREY JENNINGS FAMILY PORTRAIT, 1951, 26' 21:00 : ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΟΛΥΜΠΟΣ, ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ του Γιάννη Λάμπρου, 2005, 40' 21:45 : ΘΕΑΤΡΟ / ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ του Jacques Renard, 1990, 48' Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ του J&#233;r&#244;me Descamps, 2002, 26'

    Πέμπτη 9 / 2 / 2006

    17:00 : ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ HUMPHREY JENNINGS FAMILY PORTRAIT, 1951, 26' 17:30 : ΘΕΑΤΡΟ / ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ της Μαίρης Κουτσούρη, 1990, 55' 18:30 : ΜΙΝΩΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ της Νάνσυ Μπινιαδάκη, 2005, 100' 20:15 : ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ του Μιχάλη Λυκούδη, 2000, 40' 21:00 : ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΗΛΙΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ της Καλλιόπης Λεγάκη, 2005, 61' 22:00 : ΘΕΑΤΡΟ / ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΚΚΟΣ της Μαίρης Κουτσούρη, 1990, 55'

    Παρασκευή 10 / 2 / 2006

    17:00 : ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ HUMPHREY JENNINGS LONDON CAN TAKE IT!, 1940, 9' LISTEN TO BRITAIN, 1942, 18' 17:30 : ΘΕΑΤΡΟ / ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ του ΄Αγγελου Κοβότσου, 2003, 30' 18:00 : BROOK PAR BROOK του Simon Brook, 2001, 72' 19:15 : ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΑΚΟΛΥΡΙ 5/44Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ του Σταύρου Ιωάννου, 2005, 75' 20:30 : ΘΕΑΤΡΟ / ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ, Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΘΕΑΤΡΟΥ του Βασίλη Μάρου, 1967, 30' 21:00 : ANTOINE VITEZ, ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ του Dominique Gros, 1990, 70' 22: 10 : ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ του Γιώργου Σκεύα, 2003, 55'

    Σαββάτο 11 / 2 / 2006

    14:00 : ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ (ταινίες του 2004) ΜΟΛΙΣ ΠΡΙΝ ΤΑ ΤΣΕΚΟΥΡΙΑ, του P. Baburaj, 39΄ Ο ΑΛΙ ΚΑΜΠΟΥΚ ΗΤΑΝ ΕΔΩ του Tom Hamilton, 21' ΙΝΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΒΡΟΧΗΣ του Adrian Zschokke, 45' ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ του Albert Sol&#233;, 2004, 57' ΤΟ ΠΕΠΛΟ ΤΗΣ ΜΠΕΡΤΑ του Esteban Larain, 2004, 73'

    17:30: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ HUMPHREY JENNINGS FIRES WERE STARTED, 1943, 70'

    [28] Υγεία

    Επιστημονική εξήγηση στο τέλος του πρώτου πάθους

    Το πάθος "σβήνει" χημικά

    1/2/2006 3:20:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: BBC

    Ορμονική εξήγηση, σε αυτά που αισθανόμαστε για το σύντροφό μας, μετά τα δυο πρώτα χρόνια σχέσης, δίνουν Ιταλοί επιστήμονες. Ομάδα από το πανεπιστήμιο της Πίσα, έλυσε τη χημική εξίσωση του ανθρώπινου σώματός και μας εξηγεί, γιατί ο πόθος και το καρδιοχτύπι στην αρχή μίας σχέσης, καταλήγουν με την πάροδο των μηνών στο λιμάνι μιας αγκαλιάς που μοιάζειμητρική.

    Αλλαγή ορμονικής φρουράς

    Τα πράγματα είναι πολύ απλά.

    Μετά τα δυο χρόνια σχέσης, οι ορμόνες μας γράφουν άλλη ιστορία.

    Για την ακρίβεια γίνεται αλλαγή φρουράς.

    Οι neutrofins γνωστοί και ως χημικοί μεταφορείς που βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα στις αρχές ενός έρωτα, με την πάροδο του χρόνου, μετά δηλαδή τους πρώτους δώδεκα εικοσιτέσσερις μήνες εξαφανίζονται, ακόμα και αν η σχέση δεν έχει διαλυθεί.

    Τη θέση τους, παίρνει, η ωκυτοκίνη, μία άλλη ορμόνη που εμφανίζεται σε εγκύους ή νέες μητέρες και ρυθμίζει την παραγωγή γάλακτος.

    Οι επιστήμονες, εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

    Το παιχνίδι που μας επιφυλάσσουν οι ορμόνες, υπογραμμίζουν, δεν θα πρέπει να θεωρείται αρνητικό.

    Η Δρ. Πέτρα Μπόιντον, της Βρετανικής Εταιρείας Ψυχολογίας, κρούει μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο κάποιοι να θεωρήσουν ότι θα πρέπει να πάρουν φάρμακο για να ξαναζήσουν το πρώτο καρδιοχτύπι.

    [29] Υγεία

    Σε νοσοκομεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

    Ασκήσεις ετοιμότητας για τη γρίπη

    1/2/2006 3:06:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕτ 105,8

    Η αντιμετώπιση ενδεχόμενης πανδημίας γρίπης βρέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας, που διοργανώθηκε στο Πολεμικό Μουσείο από το Συντονιστικό Όργανο του Τομέα Υγείας. Στην εισήγησή του, ο Νικήτας Κακλαμάνης ανακοίνωσε, ότι θα πραγματοποιηθούν πολύ σύντομα ασκήσεις ετοιμότητας σε δύο νοσοκομεία, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη. Όπως διευκρίνισε ο κ Κακλαμάνης τα νοσοκομεία αυτά δεν θα εφημερεύουν την ημέρα της άσκησης. Στο μεταξύ, όσον αφορά το θέμα των διοξινών, ο Υπουργός τόνισε, ότι είναι ευθύνη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο θα πρέπει να λάβει την υπόθεση στα χέρια του, υπενθυμίζοντας, ότι ως Ευρωβουλευτής είχε συνυπογράψει δύο φορές πρόταση μομφής εναντίον της Κομισιόν, τη μία για τις τρελές αγελάδες και την άλλη για τις διοξίνες.

    Την ίδια ώρα, θετικά στο θανατηφόρο ιό της γρίπης των πουλερικών βρέθηκαν δύο νεκρά πτηνά στο Χονγκ Κονγκ.

    Οι αρχές απομόνωσαν τρεις ανθρώπους που είχαν έρθει σε επαφή με αυτά για να υποβληθούν σε εξετάσεις.

    [30] Τεχνολογία

    Ρεσεψιονίστ η Hello Kitty

    Νιάου, μπορώ να σας βοηθήσω;

    1/2/2006 12:32:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters

    Καλημέρα σας, είμαι η Hello Kitty, πως μπορώ να σας βοηθήσω; Αν νομίζετε, ότι αυτή είναι ερώτηση που κάνει η κουκλίτσα που κρατά στα χέρια του ένα παιδί, κάνετε λάθος. Την ερώτηση αυτή, θα κάνουν σύντομα, οι νέοι, πολλά υποσχόμενοι "υπάλληλοι" υποδοχής εταιρειών στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου. Η ιαπωνική εταιρεία People Staff, κατασκεύασε με τη μορφή της γνωστής γατούλας, ένα ρομπότ που θα μπορεί να αντικαταστήσει τον ρεσεψιονίστ μίας εταιρείας. Θα αντιλαμβάνεται την παρουσία του πελάτη, θα τον χαιρετά και θα κάνει μαζί του μία σύντομη συζήτηση. Το κόστος της γατούλας ανέρχεται γύρω στα 350 Euros και είναι πραγματικά μικρό, αν το συγκρίνει κανείς με τα 2110 euro που είναι ο μισθός στην Ιαπωνία για μία τέτοια θέση. Βεβαίως, ότι πληρώνεις παίρνεις, και τα ρομπότ, ξεκαθαρίζει εκπρόσωπος της εταιρείας, δεν μπορούν, σε καμία περίπτωση, να κάνουν τις εργασίες που κάνουν οι άνθρωποι.

    [31] Παράξενα

    Ανεξήγητο το φαινόμενο για τους γιατρούς

    Δεν πίστευε στα αυτιά του!

    1/2/2006 11:46:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: BBC

    Ούτε οι γιατροί, μπορούν να εξηγήσουν πως ένας 72χρονος από τη Βρετανία, κατάφερε να βρει την ακοή του ενώ έκανε σκι στις ιταλικές Άλπεις. Ο Ντέρεκ Γκλόβερ, πρώην στρατιωτικός από το Λινκλονσάιρ, έκανε σκι με την κόρη του, σε υψόμετρο 2130 μέτρων, όταν ξαφνικά δεν μπόρεσε να πιστέψει στα ίδια του αυτιά. Ένας κρότος και μετά από 15 χρόνια βαρηκοΐας, μπορούσε να ακούσει ότι συνέβαινε δίπλα του!

    Βοήθησε το υψόμετρο;

    Είχε κάνει όλο το πρωί σκι και είχε κουραστεί, όταν αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το lift για να κατέβει.

    Εκείνη ακριβώς τη στιγμή της καθόδου, συνέβη η απίστευτη και απροσδόκητη εξέλιξη, την οποία πλέον ο ηλικιωμένος αποδίδει σε κάποιο θαύμα.

    Τα πρώτα προβλήματα στην ακοή του Γκλόβερ, άρχισαν πριν από 50 χρόνια στο στρατό.

    Σταδιακά, η κατάσταση του, επιδεινωνόταν και πριν από 15 χρόνια έβαλε ακουστικό βαρηκοΐας.

    Ο 72χρονος, έχασε την ακοή του στις ασκήσεις σκοποβολής, στο στρατό.

    Χάρη στο στρατό, όμως υποστηρίζει, έμαθε και σκι, κάτι που τελικά αποδείχθηκε σωτήριο.

    Για το αν το υψόμετρο βοήθησε τον 72χρονο να βρει την ακοή του, οι γιατροί, είναι κατηγορηματικοί.

    Κάτι τέτοιο, υποστηρίζουν, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο και σπεύδουν να ενημερώσουν ότι το Δημόσιο σύστημα υγείας, δεν πρόκειται να γράψει στους ασθενείς διακοπές στις Αλπεις για να βρουν την ακοή τους!

    [32] Ζωής ...σΤάσεις

    Άφησε τα ίχνη του στη Λεωφόρο της Δόξας

    Στην ελίτ του Χόλιγουντ ο Σάμιουελ Τζάκσον

    1/2/2006 10:44:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Στην ελίτ των κορυφαίων ηθοποιών του κινηματογράφου, και τυπικά, βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες ο Σάμιουελ Τζάκσον. Ο πρωταγωνιστής των ταινιών "Do the Right Thing" "Jungle Fever" και "Pulp Fiction" τιμήθηκε για την προσφορά του στον κινηματογράφο, με την καθιερωμένη λαμπρή τελετή μπροστά από το κινεζικό θέατρο Γκρόμαν. Άφησε τα αποτυπώματα των χεριών και των ποδιών του στο υγρό τσιμέντο, μη κρύβοντας τη συγκίνηση και τη χαρά του για τη μεγάλη τιμή. "Είναι μια απίστευτη εμπειρία, είναι κάτι που δεν τολμάς καν να σκεφθείς όταν είσαι νέος ηθοποιός" δήλωσε ο 57χρονος ηθοποιός, προσθέτοντας "Είναι η στιγμή που σταματούν οι δισταγμοί και φωνάζεις: "Ναι! είμαι μέλος ενός πολύ εκλεκτού κλαμπ". Συνολικά, στη Χόλιγουντ Μπούλβαρντ, έχουν αφήσει τα ίχνη τους, 173 προσωπικότητες του θεάματος, μεταξύ των οποίων, η Μέριλιν Μονρόε, ο Κάρι Γκραντ, ο Κλιντ Ηστγουντ και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ.

    [33] Κοινωνία

    Από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας

    Εύσημα στους λιμενικούς

    1/2/2006 5:33:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τα συγχαρητήρια του στους λιμενικούς για την επιχείρηση που έγινε χθες στο λιμάνι του Πειραιά για τον εντοπισμό των δύο ληστών της Αγροτικής Τράπεζας στη Δραπετσώνα, έδωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης. Ο κ. Κεφαλογιάννης επεσήμανε πως η επιχείρηση έδειξε το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας του Λιμενικού Σώματος και υπεραμύνθηκε του τρόπου δράσης των λιμενικών, υπογραμμίζοντας πως προτιμά κανείς να υπερβάλλει από το να διακινδυνεύσει τη ζωή αθώων πολιτών. Παράλληλα, διέψευσε τα περί κόντρας μεταξύ των Υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας και Δημόσιας Τάξης, κάνοντας, μάλιστα, αναφορά στην μακρόχρονη φιλία του με τον Γιώργο Βουλγαράκη. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε επίσης σε σειρά θεμάτων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

    "Χρονιά δράσης και αποφάσεων"

    Αναφερόμενος στο θέμα της απελευθέρωσης των ναύλων και από το λιμάνι του Πειραιά, ο Υπουργός επεσήμανε ότι αυτή θα γίνει σταδιακά και στην αρχή για προορισμούς με μεγάλο ανταγωνισμό.

    Παράλληλα, ο κ. Κεφαλογιάννης ανακοίνωσε πως υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών για το θέμα των οδικών συνδέσεων του Πειραιά με το Θριάσιο, ενώ πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για το θέμα της οδικής σύνδεσης του Λαυρίου με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο.

    Επίσης, ο Υπουργός είπε πως θα υπάρξει εξυπηρέτηση, και μάλιστα δωρεάν, των κατοίκων απομακρυσμένων νησιών με υδροπλάνα και ανέφερε τις γραμμές Πειραιά - Αντικυθήρων, Πειραιά - Αγίου Ευστρατίου, Πειραιά - Ψαρών και Κέρκυρας - Ωθωνών, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν περίπου δεκαπέντε προορισμοί.

    Μετά το πέρας της συνέντευξης, ο κ. Κεφαλογιάννης, συνοδευόμενος από στελέχη του Υπουργείου και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και δημοσιογράφους, επισκέφθηκαν το κτήριο που θα στεγάσει το Υπουργείο, στην ακτή Βασιλειάδη και διαπίστωσαν την πρόοδο των εργασιών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θρίλερ στον Πειραιά

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 1 February 2006 - 17:30:45 UTC