Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξύπνημα με Ρίχτερ
  • [02] Νέες διαμαρτυρίες για τα σκίτσα
  • [03] Μετά τον Κατρίνα ανεμοστρόβιλοι
  • [04] Σε τεντωμένο σκοινί
  • [05] Είχαν προσυμφωνήσει για πόλεμο
  • [06] Συναντήσεις για τις συλλογικές συμβάσεις
  • [07] Στάση Μαϊάμι για τους "Καβς"
  • [08] Η Ίντερ στον ημιτελικό
  • [09] Ορυχείο στο φεγγάρι

    [01] Κοινωνία

    Σε Καστοριά και Κεφαλονιά

    Ξύπνημα με Ρίχτερ

    3/2/2006 6:50:00 πμ

    Δυο ασθενείς σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,4 και 4,3 Ρίχτερ σημειώθηκαν στη 1.55 και στις 2 το πρωί με επίκεντρο νότια της Καστοριάς, 330χλμ βδ της Αθήνας και έγιναν αισθητές σε Κοζάνη Φλώρινα και Καστοριά. Σεισμός 4, 4 βαθμών σημειώθηκε 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα και στο θαλάσσιο χώρο νότια της Κεφαλονιάς.

    [02] Κόσμος

    Κατάληψη της πρεσβείας της Δανίας στη Τζακάρτα

    Νέες διαμαρτυρίες για τα σκίτσα

    3/2/2006 9:50:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/2/2006 11:07:45 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-REUTERS

    Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στον ισλαμικό κόσμο για τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, τα οποία δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδα της Δανίας αλλά και της Γαλλίας και θεωρήθηκαν προσβλητικά για τους μουσουλμάνους. Σήμερα, εκατοντάδες φανατικοί μουσουλμάνοι κατέλαβαν προσωρινά τμήμα της πρεσβείας της Δανίας στην πρωτεύουσα Τζακάρτα της Ινδονησίας διαμαρτυρόμενοι για τη δημοσίευση των 12 σκίτσων. Οι διαδηλωτές που ανήκαν στο ριζοσπαστικό ισλαμικό Μέτωπο Υπερασπιστών του Ισλάμ (FPI),συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από την πρεσβεία φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του "ιερού πολέμου" και στη συνέχεια εισέβαλαν στο χολ, όπου παρέμειναν μέχρι να απομακρυνθούν λίγη ώρα αργότερα από τους φρουρούς ασφαλείας. Σύμφωνα πάντως με εκπρόσωπο των οργανωτών της διαδήλωσης, ο πρεσβευτής, Νιλς Αντερσεν, συνομίλησε με τρεις εκπροσώπους των διαδηλωτών στους οποίους υποσχέθηκε ότι θα ζητήσει εγγράφως συγγνώμη με άρθρο που θα στείλει στις εφημερίδες της Ινδονησίας. Η διαδήλωση διαλύθηκε χωρίς να υπάρξουν επεισόδια.

    Αντιδράσεις και στη Γάζα

    Για τον ίδιο λόγο, τριάντα ένοπλοι οπαδοί της Φατάχ πραγματοποίησαν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το Γαλλικό Πολιτιστικό Κέντρο στη Γάζα, ενώ άλλοι είκοσι ένοπλοι οπαδοί της Φατάχ και της Τζιχάντ έγραψαν συνθήματα στην είσοδο των γραφείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γάζα, με τα οποία ζητούσαν να κλείσουν.

    Παράλληλα οι Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης και οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα με ανακοίνωσή τους που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο στη Γάζα προειδοποιούν ότι "όλοι οι Νορβηγοί, οι Δανοί ή Γάλλοι που βρίσκονται στα εδάφη μας αποτελούν στόχο".

    Υπεραμύνονται της ελευθερίας του Τύπου

    Ωστόσο, σήμερα οι περισσότερες γαλλικές εφημερίδες αν και οι περισσότερες παραδέχονται ότι οι μουσουλμάνοι υπέστησαν σοκ, υπεραμύνονται του δικαιώματος της ελευθερίας του Τύπου.

    "Είναι ένα πραγματικό σεισμικό κύμα που δείχνει πόσοι από εμάς έχουν το δικαίωμα να σημάνουν συναγερμό" γράφει η Φρανς Σουάρ, η πρώτη γαλλική εφημερίδα που δημοσίευσε τα σκίτσα και είχε ως αποτέλεσμα να απολυθεί ο διευθυντής της.

    "Η ελευθερία στην έκφραση είναι αναφαίρετο δικαίωμα στις δημοκρατίες" σημειώνει η Ουμανιτέ από την πλευρά της.

    "Η δημοκρατία δεν μπορεί να επιβάλει αστυνόμευση της γνώμης ,εκτός κι αν καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα" γράφει η Μοντ.

    Τέλος η Λιμπερασιόν αποφάσισε να δημοσιεύσει δύο από τα 12 επίμαχα σκίτσα μετά από μεγάλη συζήτηση που έγινε μεταξύ των δημοσιογράφων της εφημερίδας.

    Ανάμεσα σε αυτά δεν είναι εκείνο που δείχνει τον Μωάμεθ να φορά ένα τουρμπάνι που μοιάζει με βόμβα, γιατί κάτι τέτοιο θα ταύτιζε "όλους τους μουσουλμάνους με τους τρομοκράτες".

    Την ίδια ώρα, η μεγάλης κυκλοφορίας ισπανική εφημερίδα Ελ Παίς αποφάσισε να "εμπλακεί" στην υπόθεση, δημοσιεύοντας σήμερα στην πρώτη της σελίδα "γελοιογραφία" του προφήτη από τη γαλλική εφημερίδα Μοντ.

    Το σκίτσο που ανήκει στον διάσημο σκιτσογράφο Πλαντί δείχνει το κεφάλι του Μωάμεθ σχεδιασμένο με γραμμές που γράφουν στα γαλλικά : "Δεν θα ξανασχεδιάσω τον Μωάμεθ" .

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Muslims in new cartoon protest

    EL PAIS: Dinamarca pide calma mientras se suceden las protestas de los musulmanes contra Europa

    LIBERATION: Les dessins qui attisent la colere musulmane

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τα σκίτσα

    [03] Κόσμος

    Νέο πλήγμα στη Νέα Ορλεάνη

    Μετά τον Κατρίνα ανεμοστρόβιλοι

    3/2/2006 7:31:00 πμ

    Πέντε μήνες μετά το καταστρεπτικό πέρασμα του κυκλώνα Κατρίνα, ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν τη Νέα Ορλεάνη, προκαλώντας την κατάρρευση επτά σπιτιών, αλλά και ζημιές στα δίκτυα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης και σε πολλούς δρόμους. Ζημιές υπέστη και το αεροδρόμιο της πόλης, όπου έσπασαν παράθυρα και καταστράφηκε ένα προσωρινό στέγαστρο στην αίθουσα επιβίβασης επιβατών. Οι συνολικές ζημιές στο αεροδρόμιο υπολογίζονται σε δύο εκατομμύρια δολάρια. Εξαιτίας της κακοκαιρίας ακυρώθηκαν αρκετές πτήσεις. Από τους ανεμοστρόβιλους όπως ανακοίνωσε η αστυνομία πολίτης τραυματίστηκε, από σπασμένα τζάμια.

    [04] Κόσμος

    ΗΠΑ-Βενεζουέλα

    Σε τεντωμένο σκοινί

    3/2/2006 12:01:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νέα επιδείνωση στις, ήδη τεταμένες, σχέσεις ΗΠΑ-Βενεζουέλας αναμένεται να επιφέρει η απόφαση του Προέδρου της δεύτερης, Ούγκο Τσάβες να απελάσει τον Αμερικανό ναυτικό ακόλουθο της πρεσβείας στο Καράκας, με την κατηγορία της κατασκοπείας. "Αποφασίσαμε να χαρακτηρίσουμε ανεπιθύμητο πρόσωπο (persona non grata) ή όπως το λέμε εμείς εδώ, να πετάξουμε έξω από τη χώρα μας, έναν αξιωματικό της αμερικανικής αποστολής λόγω διάπραξης κατασκοπείας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσάβες. Από την πλευρά τους, πάντως οι ΗΠΑ διέψευσαν τις κατηγορίες περί κατασκοπείας που του Τσάβες "Κανένας από τους ακολούθους δεν έχει εμπλακεί σε τέτοιες δραστηριότητες", δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ζανέλ Χιρόνιμους. Η ίδια τόνισε, ότι η Ουάσινγκτον θα αντιδράσει μέσω της διπλωματικής οδού, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

    Στο μεταξύ, με δηλώσεις του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ συνέκρινε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας με τον Αδόλφο Χίτλερ.

    "Στη Βενεζουέλα έχουμε τον Τσάβες που διαθέτει πολλά χρήματα από το πετρέλαιο. Εκλέχθηκε νόμιμα, όπως και ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εκλεγεί νόμιμα. Κατόπιν εδραίωσε την εξουσία του. Και τώρα, φυσικά, συνεργάζεται στενά με τον Φιντέλ Κάστρο (τον πρόεδρο της Κούβας), τον Μοράλες (το νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Βολιβίας) και άλλους", τόνισε ο Ράμσφελντ.

    [05] Ιράκ

    Κατά του Ιράκ Μπους και Μπλερ

    Είχαν προσυμφωνήσει για πόλεμο

    3/2/2006 12:24:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Από τις αρχές του 2003, ήταν έτοιμοι για πόλεμο με το Ιράκ ο Τζορτζ Μπους και ο Τόνι Μπλερ, άσχετα με το αν θα υπήρχε απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το βράδυ της Πέμπτης το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Channel 4 επικαλούμενο υπόμνημα του Λευκού Οίκου, που αναφέρεται στη συνάντηση των δύο ηγετών, στις 31 Ιανουαρίου 2003. Όπως αποκάλυψε το τηλεοπτικό δίκτυο, ο Μπους είχε αναφερθεί συγκεκριμένα στην 10η Μαρτίου ως ημέρα έναρξης του πολέμου . Υπενθυμίζουμε, ότι ο πόλεμος κατά του Ιράκ τελικά ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου 2003. Στο υπόμνημα ο Αμερικανός Πρόεδρος φέρεται να δήλωσε, ότι είναι έτοιμος να ρίξει "όλο το βάρος των ΗΠΑ" στην προσπάθεια να υπάρξει μια δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράκ και για να το πετύχει θα μπορούσε ακόμη και να "απειλήσει" ορισμένα μέλη του. "Ό,τι και να γίνει, αν τελικά αποτύχουμε (στον ΟΗΕ), θα ακολουθήσει στρατιωτική δράση", φαίνεται να ανέφερε. Στις δηλώσεις αυτές ο Μπλερ απάντησε, ότι στηρίζει τον Μπους και ότι είναι έτοιμος να κάνει "ότι είναι απαραίτητο για να αφοπλιστεί ο Σαντάμ".

    Παραδόξως, οι δύο ηγέτες δεν φαίνεται να είχαν πειστεί ότι το ιρακινό καθεστώς είχε παραβιάσει την απόφαση 1441 των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους ο Μπους είπε ότι η Ουάσινγκτον σκόπευε να στείλει στο Ιράκ αναγνωριστικά αεροσκάφη τύπου U2, με τα χρώματα των Ηνωμένων Εθνών και συνοδεία καταδιωκτικών.

    Μάλιστα, εξήγησε ότι "αν ο Σαντάμ ρίξει εναντίον τους τότε θα έχει παραβιάσει την απόφαση" του ΟΗΕ. Αναφέρθηκε επίσης υποθετικά στην περίπτωση κάποιος να αποστατήσει από το Ιράκ και "να παρουσιάσει δημοσίως τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ", αλλά και στη "μικρή πιθανότητα" δολοφονίας του προέδρου του Ιράκ.

    [06] Οικονομία

    Του υπουργού Απασχόλησης με επικεφαλής τραπεζών

    Συναντήσεις για τις συλλογικές συμβάσεις

    3/2/2006 10:30:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank Νίκο Νανόπουλο και τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα θα συναντηθεί το μεσημέρι ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος, για το θέμα που έχει προκύψει με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Θέμα το οποίο έχει προκαλέσει έντονες τριβές, μετά την ανακοίνωση έξι διοικητών τραπεζών ότι δεν θα υπογράψουν τη συλλογική σύμβαση εργασίας με την ΟΤΟΕ, η οποία απαντά με 24ωρη προειδοποιητική απεργία τη Δευτέρα. Αυτήν την ώρα, η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου συναντάται με το προεδρείο των τραπεζοϋπαλλήλων. Χθες, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΟΤΟΕ δήλωσε ότι "η εργοδοτική ηγεσία έβαλε πλώρη για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Αράπογλου

    [07] Μπάσκετ

    Στάση Μαϊάμι για τους "Καβς"

    3/2/2006 11:19:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στις επτά σερί νίκες σταμάτησαν οι Καβαλίερς, αφού στο παιχνίδι που έγινε στο Μαϊάμι οι Χιτ σταμάτησαν την πορεία τους, επικρατώντας μάλιστα με το εντυπωσιακό 101-73. Πρώτος σκόρερ για τους Χιτ ήταν ο Ντουέιν Ουέιντ με 24 πόντους και έξι ασίστ και ακολούθησε ο Σακίλ ΟΝίλ με 21 πόντους και 8 ριμπάουντ. Από τους Καβαλίερς προσπάθησε μόνο ο Λεμπρόν Τζέιμς με 29 πόντους. Στο άλλο παιχνίδι οι Σπερς επικράτησαν δύσκολ τον Ουόριορς με 89-86. Πρώτος σκόρερ για την ομάδα του Σαν Αντόνιο ο Τόνι Πάρκερ με 23 πόντους και ακολούθησε ο Τιμ Ντάνκαν με 16 πόντους και 11 ριμπάουντ.

    Τα αποτελέσματα

    Μαϊάμι-Κλίβελαντ 101-73 Γκόλντεν Στέιτ-Σαν Αντόνιο 86-89

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

    ΑΝΑΤΟΛΗ

    Περιφέρεια Ατλαντικού

    Νιού Τζέρσεϊ 23-21 Φιλαδέλφεια 23-22 Βοστώνη 18-28 Τορόντο 16-30 Νέα Υόρκη 14-30

    Κεντρική περιφέρεια

    Ντιτρόϊτ 38-6 Κλίβελαντ 27-18 Μιλγουόκι 23-22 Ιντιάνα 22-22 Σικάγο 20-25

    Νοτιοανατολική περιφέρεια

    Μαϊάμι 29-18 Ουάσινγκτον 21-23 Ορλάντο 18-25 Ατλάντα 13-31 Σάρλοτ 11-36

    ΔΥΣΗ

    Βορειοδυτική περιφέρεια

    Ντένβερ 25-23 Γιούτα 22-24 Μινεσότα 21-23 Σιάτλ 19-26 Πόρτλαντ 16-28

    Περιφέρεια Ειρηνικού

    Φοίνιξ 30-16 Λ.Α. Κλίπερς 26-17 Λ.Α. Λέικερς 24-21 Γκόλντεν Στέϊτ 20-25 Σακραμέντο 19-26

    Νοτιοδυτική περιφέρεια

    Σαν Αντόνιο 37-10 Ντάλας 36-10 Μέμφις 26-19 Νέα Ορλεάνη/Οκλαχόμα 23-22 Χιούστον 16-29

    [08] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η Ίντερ στον ημιτελικό

    3/2/2006 10:50:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η Ίντερ είναι η ομάδα που ολοκλήρωσε την τετράδα των ημιτελικών για το Κύπελλο Ιταλίας. Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι επικράτησε με 1-0 της Λάτσιο στον δεύτερο προημιτελικό και σε συνδυασμό με 1-1 του πρώτου παιχνιδιού στο "Ολίμπικο" , πήρε την πρόκριση. Το γκολ που έδωσε τη νίκη στην ομάδα του Μιλάνο πέτυχε στο 37 ο Στάνκοβιτς. Στον ημιτελικό η Ίντερ θα αντιμετωπίσει την Ουντινέζε, ενώ στον άλλο ημιτελικό η Παλέρμο θα αντιμετωπίσει τη Ρόμα.

    Τα αποτελέσματα

    Παλέρμο-Μίλαν 3-0 (0-1)

    Σαμπντόρια-Ουντινέζε 2-2 (1-1)

    Ρόμα-Γιουβέντους 0-1 (3-2)

    Ιντερ-Λάτσιο 1-0 (1-1)

    [09] Τεχνολογία

    Ρωσική φιλοδοξία για την εξόρυξη καυσίμου

    Ορυχείο στο φεγγάρι

    3/2/2006 10:06:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μόνιμη βάση στη Σελήνη μέχρι το 2015 σκοπεύει να δημιουργήσει η Ρωσία, με στόχο την εξόρυξη ενός σπάνιου καυσίμου. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αεροδιαστημικής εταιρείας Energia, Νικολάι Σεβαστιάνοφ, από την βάση αυτή θα ξεκινήσει, έως το 2020, η μεταφορά του ισοτόπου ήλιο - 3 σε βιομηχανική κλίμακα. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο ρωσικό σχέδιο διαδραματίζει ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΙSS), του οποίου η ολοκλήρωση εκκρεμεί, καθώς θα αποτελεί ενδιάμεση στάση για τη μεταφορά του φορτίου στη Γη. Τα σκάφη που θα χρησιμοποιούνται θα είναι το επανδρωμένο Klipper, σήμερα στις αρχικές φάσεις του σχεδιασμού, αλλά και η κάψουλα Parom, η οποία θα ρυμουλκεί μεγάλα διαστημικά κοντέινερ. Το ήλιο - 3 είναι ένα μη ραδιενεργό ισότοπο του ηλίου, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ενέργειας με πυρηνική σύντηξη, χωρίς ραδιενεργά κατάλοιπα.

    Μέχρι στιγμής, πάντως, κατάλληλη τεχνολογία για πυρηνική σύντηξη ηλίου - 3 σε βιομηχανική κλίμακα δεν υπάρχει, καθώς οι ποσότητες του ισοτόπου στην Γη είναι περιορισμένες.

    Ανάλογες προτάσεις είχαν κατατεθεί και στο παρελθόν, ωστόσο, δεν κατάφεραν να πάρουν χρηματοδότηση από την ρωσική Κυβέρνηση. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που στις δηλώσεις του κ. Σεβαστιάνοφ διαβλέπουν μια προσπάθεια της Energia να αντλήσει πόρους.

    Να σημειωθεί πως το ρωσικό σχέδιο έρχεται την ώρα που η NASA έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη μέχρι το 2020.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Space.com: Russian Rocket Builder Aims for Moon Base by 2015, Reports Say

    Σχετικά Links:

    Energia


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 3 February 2006 - 9:51:45 UTC