Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έρευνες για τις υποκλοπές
  • [02] Θρίλερ με πτώμα στην Εθνική
  • [03] Στη Ρωσία η σορός του Ζελίν
  • [04] Οργή από το μουσουλμανικό κόσμο
  • [05] Σβήνουν οι ελπίδες
  • [06] Στο ΣΑ του ΟΗΕ το Ιράν
  • [07] Β' Εθνική: Έχασε την ευκαιρία
  • [08] Εύκολο πέρασμα από την Λάρισα
  • [09] Πέρασε από την Κοζάνη ο Άρης
  • [10] ΝΒΑ: Ακάθεκτα τα "πιστόνια"
  • [11] "Ποινικοποιημένο" φαρμακείο

    [01] Πολιτική

    Έρευνες για τις υποκλοπές

    4/2/2006 1:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/2/2006 2:32:22 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Προς κάθε κατεύθυνση ανέλαβε να διερευνήσει την υπόθεση των υποκλοπών, ο τακτικός ανακριτής Γεώργιος Ακτύπης, ώστε να δοθεί, εάν είναι δυνατόν, απάντηση στο βασικό ερώτημα, ποίοι οργάνωσαν το δίκτυο των παρακολουθήσεων. Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι οι υποκλοπές δεν έπληξαν την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια της χώρας και απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της, υποστηρίζει ότι ενήργησε όπως επιβάλλει ένα τέτοιο θέμα εθνικής σημασίας. Χθες ανακοινώθηκε, ότι την ερχόμενη Πέμπτη ο εκπρόσωπος της Vodafone θα παραστεί ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, προκειμένου να δώσει διευκρινήσεις για την υπόθεση υποκλοπών. Την ερχόμενη Τρίτη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης θα ενημερώσει την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ευθύνες στην Κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση, καταλογίζει το ΚΚΕ. "Η κυβέρνηση δεν απαλλάσσεται των ευθυνών της παραπέμποντας το θέμα των υποκλοπών στη δικαιοσύνη. Και μόνο το γεγονός ότι επί 11 μήνες σιωπούσε, την καθιστά υπόλογη" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κομμουνιστικό κόμμα.

    Ζητούν απαντήσεις

    Παράλληλα, σήμερα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της ΝΕΤ, άνδρες Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, μετέβησαν στα γραφεία της Vodafone στο Χαλάνδρι, προκείμενου να ελέγξουν αν υπάρχουν και άλλες παραβιάσεις του δικτύου και να πιστοποιήσουν αν το αντίγραφο του λογισμικού, που εταιρία λέει ότι έχει στα χέρια της και δείχνει την ακριβή εικόνα του δικτύου πριν από την αφαίρεση του λογισμικού, μπορεί να δώσει στοιχεία που θα δείξουν το δρόμο στις Αρχές για να φτάσουν στους δράστες.

    Στο μικροσκόπιο η αυτοκτονία

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες και για το αν σχετίζεται η αυτοκτονία του 38χρονου στελέχους της εταιρίας με τις υποκλοπές. Η ασφάλεια Αττικής, με επικεφαλής ανώτατο αξιωματικό, έχει αρχίζει να αναζητεί στοιχεία από τον υπολογιστή του αυτόχειρα αλλά και από έγγραφα τα οποία είχε χειριστεί ο ίδιος. Από την πλευρά της η εταιρεία χαρακτηρίζει άστοχη κάθε προσπάθεια συσχέτισης.

    Παράλληλα, οι Αρχές επανεξετάζουν έναν άλλο φάκελο που αφορά τη δολοφονία ενός υπαλλήλου της Vodafone τον Σεπτέμβρη του 2003. Ο υπάλληλος είχε βρεθεί νεκρός στο σπίτι του, χτυπημένος στο κεφάλι με ένα μπουκάλι. Η αστυνομία τότε είχε πει ότι πρόκειται για έγκλημα πάθους. Τώρα ο φάκελος επανεξετάζεται για το αν σχετίζεται η δολοφονία με τις υποκλοπές, σχέση που μέχρι στιγμής δε φαίνεται να υφίσταται.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανακριτής για τις υποκλοπές

    [02] Κοινωνία

    Θρίλερ με πτώμα στην Εθνική

    4/2/2006 6:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/2/2006 6:48:16 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Μπροστά σε ένα μακάβριο θέαμα βρέθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής, που ειδοποιήθηκαν από διερχόμενους για την ύπαρξη ενός πτώματος νεαρού άνδρα αγνώστων στοιχείων, στις Αφίδνες, στο 25ο χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας. Το κλιμάκιο της Ασφάλειας και ιατροδικαστής, που έσπευσε στο σημείο, διαπίστωσαν ότι ο άτυχος νεαρός ήταν θαμμένος σε βάθος 80 εκατοστών και προεξείχε μόνο το χέρι του, το οποίο είδαν και οι διερχόμενοι με αποτέλεσμα να καλέσουν την αστυνομία. Η αστυνομία κάνει λόγο για εγκληματική ενέργεια δεδομένου ότι τα χέρια και τα πόδια του πτώματος ήταν δεμένα και έφερε τραύματα στο λαιμό και το κεφάλι. Το θύμα, ο χρόνος θανάτου του οποίου δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, φορούσε μόνο το εσώρουχό του και ένα μπλουζάκι. Φως στην υπόθεση αναμένεται να ρίξει η νεκροτομή, που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, ενώ προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Τμήμα Εγκλημάτων κατά ζωής της Ασφαλείας Αττικής.

    [03] Κοινωνία

    Πραγματοποιήθηκε η εκταφή

    Στη Ρωσία η σορός του Ζελίν

    4/2/2006 4:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/2/2006 7:28:19 μμ)

    Πηγή: NET

    Ένα μήνα μετά τη δολοφονία του Ρώσου κακοποιού, Μαξίμ Ζελίν, μετά από εντολή του Υπουργείου Εξωτερικών και της ρωσικής πρεσβείας, πραγματοποιήθηκε η εκταφή της σορού του, προκειμένου να μεταφερθεί στη Ρωσία. Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα από το Ρώσο πρόξενο, στη Θεσσαλονίκη, και την Παρασκευή, οι αρμόδιες Αρχές της Λάρισας, προχώρησαν στην εκταφή. Μετά το θάνατό του, ο Ζελίν είχε παραμείνει στα "αζήτητητα" του νεκροτομείου Λάρισας, ενώ ενταφιάστηκε στο κοιμητήριο της πόλης, κατόπιν παρέμβασης της ιατροδικαστικής υπηρεσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ρωσικά ΜΜΕ σχολίασαν έντονα την απροθυμία του ρωσικού κράτους να καλύψει τα έξοδα μεταφοράς της σορού του 23χρονου, που δεν ξεπερνούσαν τις 6.000 ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι στις 30 Δεκεμβρίου, κατά τη μεταφορά του στις φυλακές Κομοτηνής κατηγορούμενος για τη δολοφονία μιας 42χρονης γυναίκας στην Κέρκυρα, σκότωσε δύο αστυνομικούς και απέδρασε.

    [04] Κόσμος

    Με αφορμή τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ

    Οργή από το μουσουλμανικό κόσμο

    4/2/2006 5:47:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/2/2006 7:33:51 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται να παίρνουν οι αντιδράσεις των Μουσουλμάνων σχετικά με τα σατιρικά σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, που δημοσιεύτηκαν σε δυτικά έντυπα. Το Σάββατο, τη σκυτάλη των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας πήραν τα Παλαιστινιακά Εδάφη, το Ιράν, η Ινδονησία, το Πακιστάν, το Ιράκ, το Μαρόκο, το Κατάρ, η Συρία και το Σουδάν. Στη Συρία, μάλιστα, φανατικοί Μουσουλμάνοι έβαλαν φωτιά στην πρεσβεία της Δανίας, που βρίσκεται στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα η Κοπεγχάγη να καλέσει τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν τη χώρα. Λίγη ώρα αργότερα, στόχος τους έγινε και η πρεσβεία της Νορβηγίας, που, επίσης, την πυρπόλησαν. Όμως, δεν έλειψαν και οι πορείες διαμαρτυρίας σε ευρωπαϊκές πόλεις, όπως στο Λονδίνο αλλά και την Αθήνα, όπου το απόγευμα του Σαββάτου περίπου 500 Μουσουλμάνοι διαδήλωσαν έξω από την πρεσβεία της Δανίας. Η κατάσταση έχει προκαλέσει την εύλογη ανησυχία των δυτικών κυβερνήσεων, ενώ μετά τον Οικουμενικό Πατριάρχη, παρέμβαση για το θέμα έκανε και το Βατικανό, που με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι η ελευθερία της έκφρασης δε σημαίνει ότι επιτρέπεται να προσβάλλεται το θρησκευτικό αίσθημα των ανθρώπων.

    Παρέμβαση από τις κυβερνήσεις

    Οι πιο ακραίες αντιδράσεις ήρθαν από τον πρόεδρο του Ιράν , Μαχμούντ Αχμαντινετζάν, ο οποίος διέταξε τη διακοπή των οικονομικών σχέσεων της χώρας του με τη Δανία αλλά και τις υπόλοιπες χώρες, έντυπα των οποίων δημοσίευσαν τα επίμαχα σκίτσα. Ο Ιρανός Πρόεδρος δικαιολόγησε αυτή την απόφαση κάνοντας λόγο για "προσβολή εναντίον του Προφήτη, που δείχνει πόσο μισούν το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους οι σιωνιστές, που κυβερνούν αυτές τις χώρες".

    Στην Ινδονησία , τη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, ο πρόεδρος, Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντόι Όνο, ο οποίος καταδίκασε τη δημοσίευση των σκίτσων αλλά προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα καθώς, την Παρασκευή, η πρεσβεία της Δανίας δέχθηκε επίθεση από διαδηλωτές.

    Απαιτούν συγγνώμη

    Στη Γάζα , εξοργισμένοι Παλαιστίνιοι έριξαν πέτρες εναντίον του κτηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έχει κλείσει από την Πέμπτη, τραυματίζοντας δύο αστυνομικούς. Οι διαδηλωτές έσπασαν τη τζαμαρία και κατάφεραν να εισβάλουν στο κτήριο, όμως, στη συνέχεια, απωθήθηκαν από την αστυνομία. Παρόμοια τύχη είχε και ένα γερμανικό πολιτιστικό κέντρο στη περιοχή, στο οποίο εισέβαλαν διαδηλωτές, έκαψαν τη γερμανική σημαία και κατέστρεψαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους.

    Ανάλογες σκηνές διαδραματίστηκαν στη Ναζαρέτ και τη Χεβρώνα , όπου αρκετές χιλιάδες Μουσουλμάνοι κατέβηκαν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα όπως: "Η επίθεση εναντίον του Προφήτη είναι επίθεση εναντίον όλων των Μουσουλμάνων του κόσμου". Μάλιστα, στη Χεβρώνα, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από την έδρα της Προσωρινής Διεθνούς Παρουσίας, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης διεθνών παρατηρητών, έκαψαν μια δανέζικη σημαία και παρέδωσαν στους παρατηρητές ένα μήνυμα με παραλήπτη την Κοπεγχάγη, απαιτώντας από τη Δανία να ζητήσει συγγνώμη.

    Στο Αμάν της Ιορδανίας, συνελήφθη ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Σιχάνε, που είχε δημοσιεύσει τα επίμαχα σκίτσα, ενώ όπως έγινε γνωστό από δικαστική πηγή, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας έχει ξεκινήσει έρευνα και για ένα άλλο περιοδικό, το αλ-Μεουάρ, που επίσης δημοσίευσε τις γελοιογραφίες.

    Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν, επίσης, στο Ιράκ, το Πακιστάν, το Μαρόκο, το Σουδάν και το Κατάρ.

    Διαδηλώσεις στην καρδιά της Ευρώπης

    Οι πορείες διαμαρτυρίας και οι διαδηλώσεις, όμως, δεν περιορίστηκαν στα μουσουλμανικά εδάφη. Ανάλογες αντιδράσεις υπήρξαν και στο Λονδίνο, όπου περίπου 400 άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πρεσβεία της Δανίας, ζητώντας απ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να ασκήσουν πιέσεις στον Τύπο ώστε να αποσυρθούν οι γελοιογραφίες. Μάλιστα, ζητούν από τους ηγέτες του μουσουλμανικού κόσμου να διακόψουν κάθε διπλωματική και οικονομική σχέση, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που επιτρέπουν τη δημοσίευση των σκίτσων.

    Στη Δανία, τη χώρα απ όπου ξεκίνησε η όλη ιστορία, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν πάρει άλλη μορφή καθώς πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις οργανώσεων, με αφορμή τις αντιδράσεις του μουσουλμανικού κόσμου. Η ακροδεξιά οργάνωση "Μέτωπο" οργάνωσε διαδήλωση διαμαρτυρόμενη για "τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον της χώρας και της σημαίας της" από τους Μουσουλμάνους, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι οργανώσεις της άκρας αριστεράς, που διαμαρτύρονται για τις "ρατσιστικές αντιδράσεις" της άκρας δεξιάς. Στο Φρέντρικσμπερκ, κοντά στην Κοπεγχάγη, τα μέλη του κινήματος "Αμοιβαίος Σεβασμός" οργάνωσαν μια τρίτη συγκέντρωση, τασσόμενοι υπέρ του διαλόγου.

    Διασφάλιση της ελευθεροτυπίας αλλά και της πίστης

    Στην υπόθεση παρενέβη και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία καταδίκασε τις πράξεις βίας, ωστόσο, δήλωσε ότι κατανοεί πως έχει πληγωθεί το θρησκευτικό αίσθημα των Μουσουλμάνων.

    Παράλληλα, είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει λόγο να παρέμβει και τόνισε ότι η ελευθερία του Τύπου και της θρησκευτικής πίστης, που στο γερμανικό σύνταγμα αποτελούν βασικές αρχές, πρέπει να διασφαλίζονται. "Έχω την αίσθηση ότι αυτή είναι η θέση των κρατών μελών της Ε.Ε.", είπε και πρόσθεσε ότι η Δανία "δεν πρέπει να νιώσει εγκαταλειμμένη".

    Στο μεταξύ, η γαλλική εφημερίδα "Le Monde" δημοσιεύει στο φύλλο της Κυριακής, δύο από τα δώδεκα επίμαχα σκίτσα, ενώ σε άρθρο της σημειώνει ότι αποφεύγει να δημοσιεύσει τις πιο "προσβλητικές" γελοιογραφίες αλλά ότι θέλει να τις παρουσιάσει, ώστε να γίνουν κατανοητά τα αίτια που προκάλεσαν την κρίση αυτή. Τις ίδιες δύο γελοιογραφίες είχε δημοσιεύσει την Παρασκευή η, επίσης γαλλική, εφημερίδα "Liberation". Τόσο η "Liberation", όσο και η ισπανική "El Pais" απαγορεύτηκαν στο Μαρόκο εξαιτίας των σκίτσων αυτών, όπως είχε γίνει και την 1η Φεβρουαρίου με το φύλλο της εφημερίδας "France Soir".

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Telegraph: Muslims protest in London over prophet cartoons

    Bloomberg: Germany's Merkel `Understands' Muslims' Anger Over Cartoons

    Washington Post: Irate Muslims Stage New Protests

    Reuters: Syria protesters set Danish embassy ablaze over cartoon

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντιδράσεων συνέχεια για τα σκίτσα

    [05] Μ. Ανατολή

    Θρήνος και οργή

    Σβήνουν οι ελπίδες

    4/2/2006 11:40:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/2/2006 7:22:44 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Όσο περνά ο χρόνος οι ελπίδες για την ανεύρεση των 800 και πλέον αγνοουμένων του αιγυπτιακού πλοίου "Αλ Σαλάμ Βοκκάκιος 98", που βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα την Πέμπτη, εξανεμίζονται, αν και οι λιμενικές αρχές της Σαουδικής Αραβίας εντόπισαν και διέσωσαν 22 ναυαγούς, το Σάββατο. Μέχρι στιγμής από τα επικίνδυνα, λόγω της ύπαρξης καρχαριών, νερά έχουν διασωθεί περίπου 389 ναυαγοί, ενώ έχουν ανασυρθεί 195 σοροί. Σε κατάσταση απόγνωσης φίλοι και συγγενείς αναζητούν να μάθουν κάτι για την τύχη των ανθρώπων τους, αλλά η πληροφόρηση είναι ελλιπής. Στη Σαφάγκα πολιορκούνται τα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας που εκμεταλλευόταν το φέρι. Μάλιστα ένας αγανακτισμένος Αιγύπτιος, που ζητά πληροφορίες για την τύχη των ανθρώπων του, δήλωσε στο Reuters ότι δεν τους έχουν πληροφορήσει ούτε για το πού είναι οι νεκροί, ούτε πού έχουν διακομιστεί οι επιζώντες. Στο μεταξύ, σύμφωνα με μαρτυρίες λίγο μετά τον απόπλου, στο πλοίο εκδηλώθηκε φωτιά, κάτι που επιβεβαίωσε ο υπουργός Μεταφορών της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μανσούρ. Όπως δήλωσε ένας επιβάτης στο Reuters καπνός άρχισε να βγαίνει από τις μηχανές. Τα μέλη του πληρώματος ζήτησαν από τους επιβάτες να συγκεντρωθούν στο κατάστρωμα του πλοίου ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν την πυρκαγιά και ενώ η φωτιά συνεχιζόταν για πολλή ώρα, το πλήρωμα επέμενε ότι η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο. Στον πρωθυπουργό της Αιγύπτου, Αχμέτ Ναζίφ, απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

    Παρατυπίες στην ασφάλεια

    Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Χόσνι Μπουμπάρακ, διέταξε έρευνα προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια της τραγωδίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Αιγυπτίου Προέδρου, η ταχύτητα με την οποία βυθίστηκε το πλοίο και το γεγονός ότι δεν υπήρχαν αρκετές σωσίβιες λέμβοι δείχνουν ότι υπήρχαν παρατυπίες στην ασφάλεια. Το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο (βάρους 12 τόνων, χωρητικότητας 1.487 ατόμων και νηολογίου Παναμά) πλοίο ήταν 35 ετών και εκτελούσε δρομολόγιο από το λιμάνι της Ντούμπα της Σαουδικής Αραβίας στο λιμάνι της Σαφάγκα.

    Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, ίσως το κακό να προήλθε από μετατόπιση κάποιων αυτοκινήτων, λόγω της μεγάλης θαλασσοταραχής. Ωστόσο, το τηλεοπτικό κανάλι Nile TV επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών, το ναυάγιο ενδέχεται να οφείλεται σε βλάβη σε μία από τις μηχανές του πλοίου.

    Οι περισσότεροι από τους επιβάτες ήταν Αιγύπτιοι που εργάζονταν στη Σαουδική Αραβία, ενώ στο πλοίο επέβαιναν πολλοί προσκυνητές που επέστρεφαν από τη Μέκκα.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Hopes dim for Egypt ferry missing

    Reuters: Hopes fade for 800 after Egyptian ferry sinks

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φόβοι για "Τιτανικό" στην Ερυθρά

    [06] Μ. Ανατολή

    Εντείνονται οι πιέσεις

    Στο ΣΑ του ΟΗΕ το Ιράν

    4/2/2006 4:30:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ, BBC

    Υπέρ της παραπομπής του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε το συμβούλιο των κυβερνητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Το 35μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Υπηρεσίας, που απαρτίζεται, μεταξύ άλλων, από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Ρωσία και την Κίνα, οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση για να ασκήσει την ύστατη πίεση στην κυβέρνηση της Τεχεράνης στην οποία η Δύση αποδίδει προθέσεις ανάπτυξης πυρηνικού οπλοστασίου και όχι μόνον πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς. Εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ ανέφερε ότι η πρόταση έγινε δεκτή από το 35μελές συμβούλιο με ψήφους 27 υπέρ, τρεις κατά (Κούβα, Συρία και Βενεζουέλα) και πέντε αποχές (Αλγερία, Λευκορωσία, Ινδονησία, Λιβύη και Νότια Αφρική). Η παραπομπή του Ιράν δε σημαίνει ότι θα υπάρχουν κυρώσεις εναντίων του, τουλάχιστον όχι μέχρι την επόμενη συνάντηση της ΙΑΕΑ στις 6 Μαρτίου, αλλά έχει σκοπό να πιέσει την Τεχεράνη να συνεργαστεί με την ΙΑΕΑ.

    Θα επαναλάβουν τον εμπλουτισμό του ουρανίου

    Από την πλευρά της η Τεχεράνη, που είχε προειδοποιήσει ότι η παραπομπή της θα σήμαινε το τέλος της διπλωματίας, επιμένει ότι δεν σκοπεύει να αναπτύξει πυρηνικό πρόγραμμα για πολεμικούς σκοπούς και στην παραπομπή της απαντά, πως θα επαναλάβει τις εργασίες εμπλουτισμού ουρανίου, σε ευρεία κλίμακα και θα διακόψει την εθελοντική εφαρμογή του Επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου, δηλαδή δε θα δέχεται πλέον να γίνονται αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις εκ μέρους της ΙΑΕΑ.

    Η ιρανική αντιπροσωπεία αμφισβήτησε τέλος την ουσία της συμβιβαστικής ρωσικής πρότασης ο εμπλουτισμός του ουρανίου να γίνει στο δικό της έδαφος ώστε να μην υπάρξουν αμφιβολίες ως προς την τελική του χρήση. Εκπρόσωποι των δύο χωρών επρόκειτο να συναντηθούν, προκειμένου να συζητήσουν τη ρωσική πρόταση, σε δύο εβδομάδες.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    ΒΒC: Iran reported to Security Council

    CNN: Nuclear watchdog reports Iran to U.N.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην ΙΑΕΑ το Ιράν

    Σχετικά Links:

    IAEA

    [07] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Β' Εθνική: Έχασε την ευκαιρία

    4/2/2006 5:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Βαθμούς και εντυπώσεις μοιράστηκαν Άρης και Νίκη Βόλου, στο παιχνίδι που άνοιξε την αυλαία της 18ης αγωνιστικής της Β Εθνικής, με το τελικό αποτέλεσμα το 0-0. Η αναμέτρηση έγινε στο "Κλεάνθης Βικελίδης" κεκλεισμένων των θυρών και ήταν η τελευταία αγωνιστική της τιμωρίας των "κιτρινόμαυρων". Οι δύο ομάδες τελείωσαν το παιχνίδι με 10 παίκτες λόγω αποβολής των Νεμπεγλέρα και Μπλιθικιώτη στις καθυστερήσεις. Με την ισοπαλία αυτή ο Άρης δεν μπόρεσε να ανέβει για λίγο- μόνος 3ος στην βαθμολογία, έμεινε στους 31 πόντους μαζί με τον Εργοτέλη και η Νίκη Βόλου έχασε την ευκαιρία να πλησιάσει στις πρώτες θέσεις, μένοντας στους 25 πόντους.

    Το πρόγραμμα

    Άρης-Νίκη Βόλου 0-0

    ΑΣΚ Ολυμπιακός Βόλου-Εργοτέλης 5/2

    Πανηλειακός-Καλαμάτα 5/2

    Ηλυσιακός-Προοδευτική 5/2

    Χαϊδάρι-Παναχαϊκή 5/2

    Θρασύβουλος-Βέροια 5/2

    Εθνικός Αστέρας-Κέρκυρα 5/2

    Πανσερραϊκός-Καστοριά 6/2

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 17 αγώνες)

    1. Κέρκυρα 38

    2. Θρασύβουλος 34

    3. Εργοτέλης 31

    . Άρης 31 -18αγ

    5. Εθνικός Αστέρας 27

    6. Νίκη Βόλου 25 -18αγ

    7. Προοδευτική 24

    8. Βέροια 23

    9. Χαϊδάρι 22

    . Πανσερραϊκός 22

    11. Καστοριά 21

    12. Παναχαϊκή 18

    13. Καλαμάτα 17

    . ΑΣΚ Ολυμπιακός 17

    15. Ηλυσιακός 15

    16. Πανηλειακός 3

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Πανηλειακός έχει έναν μηδενισμό και -1 βαθμό.

    [08] Μπάσκετ

    Εύκολο πέρασμα από την Λάρισα

    4/2/2006 7:36:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα είχε να επιδείξει ο Γυμναστικός στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό και αυτό χάρη στον Κρις Γκάρνερ που σημείωσε οκτώ συνεχόμενους πόντους, από εκεί και μετά ο Παναθηναϊκός απέκτησε τον έλεγχο του αγώνα και αποκατέστησε την τάξη για να αρχίσει να χτίζει την διαφορά προς την νίκη. Το ημίχρονο βρήκε τις δύο ομάδες σε απόσταση 11 πόντων και η συνέχεια ήταν ανάλογη, παρά το ότι οι Λαρισαίοι βρήκαν κάποιες επιθετικές λύσεις. Χατζηβρέττας και Τσαρτσαρής πήραν τα ηνία στο σκοράρισμα και οι φιλοξενούμενοι διατήρησαν χωρίς πολύ κόπο τη διαφορά γύρω στους δέκα πόντους. Με συνολικά πέντε παίκτες να φτάνουν σε διψήφιο αριθμό πόντων, ο Παναθηναϊκός έφτασε στο 84-72 και σημείωσε τη 13η νίκη του στο πρωτάθλημα. Οσο για τη Λάρισα, ήταν δεδομένο ότι σε άλλα παιχνίδια θα πρέπει να ψάξει τις επιτυχίες που χρειάζεται για να παραμείνει στην κατηγορία.

    Τα δεκάλεπτα: 23-24, 33-44, 50-62, 72-84 Διαιτητές: Μαστραφτσής, Μαχαιριανάκης, Καλδίρης

    ΛΑΡΙΣΑ: Γκάρνερ 19 (4), Λεπόγιεβιτς 6 (2), Παπανικολόπουλος 12 (4), Παπαχρήστος 2, Κατσαρές 3, Μπόγδανος 2, Σπανούλης 3 (1), Παυλίδης 6, Αγγελακόπουλος, Μάσεϊ 12, Τόμας 7 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης 3 (1), Λάκοβιτς 17 (4), Μπατίστ 7, Χατζηβρέττας 17 (1), Σπανούλης 11, Τσαρτσαρής 13 (1), Διαμαντίδης 10 (2), Σάκοτα 6 (2)

    [09] Μπάσκετ

    Πέρασε από την Κοζάνη ο Άρης

    4/2/2006 7:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Καλύτερος, ειδικά στο δεύτερο μέρος, ο Άρης πήρε την εκτός έδρας νίκη επί του Μακεδονικού με 75-60 στο παιχνίδι για την 14η αγωνιστική του Πρωταθλήματος μπάσκετ. Με αυτή τη νίκη η ομάδα του Αντρέα Ματσόν παρέμεινε στην πρώτη τετράδα του Πρωταθλήματος και μάλιστα έπιασε την 3η θέση, εν αναμονή του παιχνιδιού του Πανελληνίου με τον Ολυμπιακό. Από την άλλη αυτή ήταν η 6η συνεχόμενη ήττα για τους "πράσινους" της Κοζάνης που πλέον μπήκαν σε περιπέτειες. Καλύτεροι για τους νικητές οι Στακ και Πάντιους με 22 και 17 πόντους αντίστοιχα. Στα του παιχνιδιού, το πρώτο μέρος ήταν συναρπαστικό, με τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται στο σκορ και τον Μακεδονικό να παίρνει μία διαφορά 6 όντων (34-28) στη λήξη του. Το ίδιο συνέβη και στην 3η περίοδο με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν χέρι-χέρι (46-46). Στην τέταρτη περίοδο ο Άρης μπήκε δυνατά και χάρις στον Πάντιους, (ο οποίος σε όλο το υπόλοιπο παιχνίδι ήταν παρών-απών), που πέτυχε πολλά κρίσιμα καλάθια, κατάφερε να πάρει τη σημαντική νίκη. Τα δεκάλεπτα: 21-19, 34-28, 46-46, 60-75.

    Διαιτητές: Ζαβλανός, Σπυρίδωνος, Φούφης

    Οι συνθέσεις:

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Μπρέισι 7 (1), Φίλιπς 13 (3), Χαραλαμπίδης 17, Καράμπουλας, Τότσιος, Μπράουν 13, Τσακόπουλος, Γκιζογιάννης 3 (1), Καραποστόλου 1, Δαλιάρης, Πέτρουλας 6 (1)

    ΑΡΗΣ: Καστλ 8, Σιγάλας, Ορφανός, Καμπερίδης 3 (1), Τέιλορ 8 (2), Χαριτόπουλος 4, Ασημακόπουλος 6, Πάντιους 17 (1), Πέτροβιτς 5 (1), Στακ 22 (1), Κουλ 2

    [10] Μπάσκετ

    ΝΒΑ: Ακάθεκτα τα "πιστόνια"

    4/2/2006 5:03:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σημαντική εκτός έδρας νίκη πέτυχαν οι Ντιτρόιτ Πίστονς, που επικράτησαν στην Φιλαδέλφεια των 76ερς με 87-80. Πρώτος σκόρερ για τα "πιστόνια" ο Ρίτσαρντ Χάμιλτον με 30 πόντους, και τον ακολούθησαν σε απόδοση οι Πρινς με 16 πόντους και ο Μπίλαπς που μοίρασε 14 τελικές πάσες. Το Ντιτρόιτ δείχνει ασταμάτητο φέτος αφού αυτή ήταν η 39η νίκη, ενώ έχει μόλις 6 ήττες. Στα άλλα παιχνίδια, οι Σάρλοτ Μπόμπκατς επέστρεψαν στις νίκες, μετά από 13 συνεχόμενες ήττες, επικρατώντας των Λος Άντζελες Λέικερς του Κόμπι Μπράιαντ (πέτυχε 35 πόντους άλλα τελικά δεν κατάφερε να δώσει τη νίκη στην ομάδα του), στο Τορόντο οι Ράπτος νίκησαν τους Νιου Γιορκ Νικς, οι Ατλάντα Χοκς νίκησαν το Ορλάντο, οι Μπλέιζερς νίκησαν την Μινεσότα, Οι ΛΑ Κλίπερς πέτυχαν σπουδαία νίκη στη Βοστόνη επί των Σέλτικς, οι Χιούστον Ρόκες νίκησαν τους Σιάτλ Σούπερσονικς και στη Γιούτα οι Τζαζ επικράτησαν των Σακραμέντο Κινγκς με τον Κιριλένκο να είναι και πάλι ο "ακρογωνιαίος λίθος" πετυχαίνειντας 24 πόντους.

    Τα αποτελέσματα

    Τορόντο-Νέα Υόρκη 104-90 Ατλάντα-Ορλάντο 96-94 Βοστώνη-Λ.Α. Κλίπερς 81-98 Σάρλοτ-Λ.Α.Λέικερς 112-102 Φιλαδέλφεια-Ντιτρόιτ 80-87 Χιούστον-Σιάτλ 100-77 Γιούτα-Σακραμέντο 89-79 Πόρτλαντ-Μινεσότα 89-85

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

    ΑΝΑΤΟΛΗ

    Περιφέρεια Ατλαντικού

    Νιού Τζέρσεϊ 23-21 Φιλαδέλφεια 23-23 Βοστώνη 18-29 Τορόντο 17-30 Νέα Υόρκη 14-31

    Κεντρική περιφέρεια

    Ντιτρόϊτ 39-6 Κλίβελαντ 27-18 Μιλγουόκι 23-22 Ιντιάνα 22-22 Σικάγο 20-25

    Νοτιοανατολική περιφέρεια

    Μαϊάμι 29-18 Ουάσινγκτον 21-23 Ορλάντο 18-26 Ατλάντα 14-31 Σάρλοτ 12-36

    ΔΥΣΗ

    Βορειοδυτική περιφέρεια

    Ντένβερ 25-23 Γιούτα 23-24 Μινεσότα 21-24 Σιάτλ 19-27 Πόρτλαντ 17-28

    Περιφέρεια Ειρηνικού

    Φοίνιξ 30-16 Λ.Α. Κλίπερς 27-17 Λ.Α. Λέικερς 24-22 Γκόλντεν Στέϊτ 20-25 Σακραμέντο 20-26

    Νοτιοδυτική περιφέρεια

    Σαν Αντόνιο 37-10 Ντάλας 36-10 Μέμφις 26-19 Νέα Ορλεάνη/Οκλαχόμα 23-22 Χιούστον 17-29

    [11] Παράξενα

    "Ποινικοποιημένο" φαρμακείο

    4/2/2006 2:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/2/2006 4:30:16 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Reuters

    Το πρώτο φαρμακείο, που αντί για παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη, προσφέρει στους ασθενείς υψηλής ποιότητας κάνναβη, πρόκειται να ανοίξει, που αλλού, στην Ολλανδία. Σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα NRC Handelsblad το "φαρμακείο" θα ανοίξει στην πόλη Γκρόνινγκεν και σκοπός του είναι να προσφέρει παυσίπονα σκευάσματα με κάνναβη σε λογικές τιμές. Παρόλο που στην Ολλανδία η κάνναβη είναι αποποινικοποιημένη και κυκλοφορεί ελεύθερα σε ειδικά "coffee shops", το ολλανδικό ίδρυμα Κάναβης για Φαρμακευτικούς σκοπούς, τονίζει, ότι το ναρκωτικό που "προσφέρεται" στα coffee shops είνια μεν πιο φθηνό, αλλά δεν είναι καλής ποιότητας, ώστε να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς. Την ιδέα υποστηρίζουν και το ίδρυμα Κάνναβης για Φαρμακευτικούς σκοπούς, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, αλλά και η τοπική αστυνομία. Ήδη έχει επιλεχθεί ο χώρος, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πότε θα κάνει εγκαίνια το "φαρμακείο". Μετά το Γκρόνινγκεν σειρά έχουν οι πόλεις Χούγκενζαντ και Άσεν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 4 February 2006 - 17:52:41 UTC