Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόθεσμες οι προσφυγές της Μπουρμπούλια
  • [02] Στην Ελλάδα ο Βαβύλης
  • [03] Ναι υπό όρους στον διαχωρισμό
  • [04] Εκλογικό θρίλερ στην Κόστα Ρίκα
  • [05] Στο εδώλιο ο Μουσάουι
  • [06] Ίδρωσε αλλά τα κατάφερε!
  • [07] "Α …όπως Ακριθάκης"

    [01] Κοινωνία

    Λέει ο εισαγγελέας του δικαστηρίου της Λοζάννης

    Εκπρόθεσμες οι προσφυγές της Μπουρμπούλια

    6/2/2006 11:36:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ο εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου της Λοζάννης έκρινε εκπρόθεσμες τις προσφυγές της πρώην ανακρίτριας Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια και κατέθεσε πρόταση να ανοίξουν οι τραπεζικοί της λογαριασμοί. Την Παρασκευή το θέμα θα συζητηθεί και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η απόφαση, ενώ την Τετάρτη αναμένεται η απόφαση του Εφετείου των Παρισίων σχετικά με την έκδοσή της ή μη στη χώρα μας.

    [02] Κοινωνία

    Περί τα τέλη Φεβρουαρίου

    Στην Ελλάδα ο Βαβύλης

    6/2/2006 9:31:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Περί το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να μεταφερθεί στην Ελλάδα ο Απόστολος Βαβύλης για να εκτίσει στον Κορυδαλλό την ποινή των επτά χρόνων που του έχει επιβληθεί από τις ιταλικές δικαστικές αρχές για διακίνηση ναρκωτικών. Η μεταφορά του θα γίνει μυστικά με τη συνεργασία Ιταλών και Ελλήνων αστυνομικών της Ιντερπόλ. Ο Βαβύλης θα χρειαστεί να λογοδοτήσει και στην ελληνική δικαιοσύνη για μια σειρά από βαριές κατηγορίες που έχουν σχέση με τη δράση του στην Ελλάδα, την Ιταλία και το Ισραήλ. Ζητούσε επιμόνως να έρθει στη χώρα μας, καθώς όπως λέει, θέλει να πει και τη δική του άποψη για όσα του αποδίδονται αλλά να είναι και κοντά στους δικούς του.

    Ο Βαβύλης εκτίει ποινή κάθειρξης 7 ετών για διακίνηση ναρκωτικών.

    Η επιστροφή του στην Ελλάδα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα όσα θα καταθέσει για τη δράση του σε Ελλάδα, Ισραήλ και Ιταλία.

    Ερχόμενος στη χώρα μας θα πρέπει να λογοδοτήσει για σειρά κακουργηματικών και πλημελληματικών πράξεων:

    Συγκεκριμένα διώκεται σε βαθμό κακουργήματος για:

    Παραβίαση μυστικών της πολιτείας [που αφορά τις σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ] Απάτη Πλαστογραφία μετά χρήσεως Άμεση συνέργια σε υπεξαίρεση [που αφορούν τη σύσταση του μη κερδοσκοπικού χαραχτήρα σωματείου ΜΑΓΚΝΑ ΓΚΡΕΤΣΙΑ]

    Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται και ο απόστρατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ Γιάννης Τριανταφυλλάκης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παραδίδεται στην Ελλάδα ο Βαβύλης

    [03] Κοινωνία

    Χριστόδουλος για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας

    Ναι υπό όρους στον διαχωρισμό

    6/2/2006 9:01:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Έτοιμος για "βελούδινο χωρισμό", όπως χαρακτηριστικά είπε, Κράτους - Εκκλησίας, δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, αφήνοντας για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει, κάτω από προϋποθέσεις, η Εκκλησία σε σχετικό διάλογο. Μιλώντας κατά την διάρκεια σύσκεψης με θέμα "Ο διαλεκτικός και διακονικός χαρακτήρας της Εκκλησίας", ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι η Εκκλησία μπορεί να συζητήσει το ενδεχόμενο μη συμμετοχής ιερέα σε ορκωμοσίες και αγιασμούς, ωστόσο, τάχθηκε κατηγορηματικά αντίθετος σε θέματα όπως η απομάκρυνση των ιερών εικόνων και η κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία, καθώς και η κατάργηση του σταυρού από τον ιστό της σημαίας. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την αυριανή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα ορίσει και τοποτηρητή στη θέση του παραιτηθέντος μητροπολίτη Πειραιά, Καλλίνικου, που το πρωί αποχαιρέτισε τους κληρικούς της μητρόπολής του.

    Το "αντίο" του Καλλίνικου

    Σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα και έπειτα από 28 χρόνια προσφοράς, ο κ. Καλλίνικος μετέβη το πρωί στο μητροπολιτικό ναό της Αγίας Τριάδος για μιλήσει για τελευταία φορά ως ποιμενάρχης.

    Αναφερόμενος στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, ο παραιτηθείς μητροπολίτης είπε ότι έχει μεγαλώσει και ο χρόνος φθείρει, τονίζοντας ότι κόβεται συνεχώς η αναπνοή του και γι΄ αυτό είναι απαραίτητη η θεραπεία.

    Παράλληλα, ζήτησε από τους ιερείς του να προσεύχονται γι αυτόν και να συνεχίσουν το κοινωνικό του έργο, ενώ ευχόμενος να μη συρρικνωθεί το έργο του και ο διάδοχός του όχι μόνο να το συνεχίσει αλλά να είναι και ανώτερός του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παραιτήθηκε ο Καλλίνικος

    [04] Κόσμος

    Κανείς δεν μιλά για νίκη

    Εκλογικό θρίλερ στην Κόστα Ρίκα

    6/2/2006 7:59:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: BBC

    Εκλογική μάχη σώμα με σώμα, δίνουν τα δυο μεγάλα κόμματα στην Κόστα Ρίκα. Με καταμετρημένο το 80% των ψήφων, ο πρώην Πρόεδρος Όσκαρ Αρίας, λαμβάνει ποσοστό 40,6% έναντι του 40,2% που λαμβάνει ο αρχηγός του κόμματος "Δράσεις Πολιτών". Οι δημοσκοπήσεις, έφεραν τον 65χρονο πρώην πρόεδρο βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης το 1987 να επικρατεί του αντιπάλου του με μεγάλη διαφορά. Η υπόθεση όμως από περίπατος για τον Αρίας, εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα εκλογικά θρίλερ, με κανέναν από τους δυο υποψηφίους να μπορούν να μιλήσουν για νίκη ή ήττα. " Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το τέλος, με τόσο μικρή διαφορά, τα πάντα μπορούν να συμβούν" δήλωσε ο Όττον Σόλις. "Δεν θεωρώ τον εαυτό μου νικητή" υποστηρίζει από την πλευρά του ο Όσκαρ Αρίας, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να μετατεθούν χρονικά για λίγο οι πανηγυρισμοί. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι στην Κόστα Ρίκα, υπάρχει δεύτερος επαναληπτικός γύρος, σε περίπτωση που ο νικητής δεν συγκεντρώσει ποσοστό 40%.

    [05] Κόσμος

    Για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ

    Στο εδώλιο ο Μουσάουι

    6/2/2006 7:50:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μόλις δύο λεπτά διήρκησε η πρώτη μέρα της δίκης του Ζαχαρία Μουσάουι, που κάθεται στο εδώλιο για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, λόγω της ανάρμοστης συμπεριφοράς του. Φωνάζοντας "εγώ είμαι η Αλ Κάιντα", ο κατηγορούμενος κατέκρινε τους δικηγόρους που ανέλαβαν να τον εκπροσωπήσουν και, όταν η δικαστής Λεονί Μπρίνκεμα διέταξε την απομάκρυνσή του από την αίθουσα, χαρακτήρισε την ακροαματική διαδικασία "τσίρκο". Ο 37χρονος μαροκινής καταγωγής Γάλλος πολίτης, που συνελήφθη στη Μινεσότα των ΗΠΑ ένα μήνα πριν τις επιθέσεις, είναι το μοναδικό πρόσωπο εναντίον του οποίου ασκήθηκε δίωξη και τον περασμένο Απρίλιο κρίθηκε ένοχος και για τις έξι κατηγορίες που τον βαρύνουν. Ο ίδιος έχει ομολογήσει την ενοχή του, παραδεχόμενος ότι εισήλθε στις ΗΠΑ με στόχο να συμμετάσχει σε επιθέσεις της Αλ Κάιντα, ωστόσο, αρνήθηκε ότι γνώριζε τις λεπτομέρειες για τους στόχους της 11ης Σεπτεμβρίου. Στην τωρινή δίκη, οι 12 ένορκοι καλούνται να αποφασίσουν αν στον Μουσάουι θα επιβληθεί η θανατική ποινή ή ισόβια κάθειρξη.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    CNN: Moussaoui: 'I am al Qaeda'

    Le Monde: Ouverture du proces de Zacarias Moussaoui, seul accuse pour les attaques du 11-Septembre

    [06] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ίδρωσε αλλά τα κατάφερε!

    6/2/2006 11:13:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η στιβαρή άμυνα της Καλλιθέας και οι εκπληκτικές αποκρούσεις του Μπαρτζώκα μετέτρεψαν τον αγώνα με τον οποίο ολοκληρώθηκε η 18η αγωνιστική, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Καλλιθέα σε ένα κανονικό ντέρμπι, με αγωνία μέχρι το τέλος. Οι "ερυθρόλευκοι" κατάφεραν να προηγηθούν νωρίς με τον Ριβάλντο να μετατρέπει με αριστοτεχνική εκτέλεση, σε γκολ, ένα φάουλ που κέρδισε ο Ολυμπιακός στο ημικύκλιο της περιοχής της Καλλιθέας. Αυτό έγινε στο 8', όμως από ακόμη πιο πριν οι παίκτες του Σόλιντ είχαν δείξει τις διαθέσεις τους με τον Κωνσταντίνου να είναι και σε αυτό τον αγώνα αρκετά δραστήριος και επικίνδυνος. Πάντως μετά το 1-0 η Καλλιθέα ήταν εκείνη που προκάλεσε κινδύνους και απείλησε για το 1-1. Την ισοφάριση της στέρησε ο διαιτητής Βασιλείου όταν στο 18' δεν είδε καταφανέστατη ανατροπή του Μαυρογενίδη στον Ραντοβάνοβιτς. Τελικά στο 30' έγινε το 1-1 που δικαιούνταν απολύτως οι φιλοξενούμενοι, όμως και εκεί είχαμε διαιτητικό λάθος, αφού ο Κουτσοσπύρος σκόραρε από θέση οφ σάιντ. Μέχρι το φινάλε του πρώτου μέρους το 1-1 παρέμεινε και η Καλλιθέα έχει να επιδείξει μια ακόμη καλή στιγμή, στο 41' όταν ο Νικοπολίδης αναγκάστηκε να διώξει με υπερένταση σουτ του Κουτσοσπύρου.

    Άγχος μέχρι τέλους

    Στην επανάληψη ο Ολυμπιακός ήταν αφόρητα πιεστικός, όμως η άμυνα της Καλλιθέας άντεχε και κυρίως άντεχε ο Μπαρτζώκας που έκανε ένα από τα καλύτερά του ματς πραγματοποιώντας περισσότερες από 10 αποκρούσεις σε σουτ των "ερυθρολεύκων" από κάθε σημείο του γηπέδου. Ο Ριβάλντο από κοντά, ο Κωνσταντίνου με κεφαλιά και οι Στολτίδης και Μπουλούτ με "βολίδες" δεν κατάφεραν να κερδίσουν τον τερματοφύλακα της Καλλιθέας, έτσι το ματς οδηγήθηκε σε φινάλε θρίλερ με δολοφόνο τον Γεωργάτο, που αποτέλεσε την "χρυσή αλλαγή" του Σόλιντ. Ο αριστεροπόδαρος αμυντικός βρέθηκε μέσα στην αντίπαλη περιοχή σε μία από τις αμέτρητες "πολιορκίες" και ήταν αρκετά ψύχραιμος για να καταφέρει ό,τι δεν μπόρεσαν νωρίτερα οι συμπαίκτες του και μάλιστα με το δεξί πόδι.

    Διαιτητής: Βασιλείου (Ηλείας) Κίτρινες: Οκκάς - Αγγελόπουλος, Μιγιάτοβιτς, Σιλά, Ραντοβάνοβιτς, Μπεϊ, Μπαρτζώκας

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Μαυρογενίδης, Μπουλούτ (83' Γεωργάτος), Σούρερ, Καψής, Στολτίδης, Μπαμπανγκίντα (70' Οκκάς), Καστίγιο (60' Ντάνι), Κωνσταντίνου, Ριβάλντο, Τζόρτζεβιτς. ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Μπαρτζώκας, Βενέτης, Αγγελόπουλος, Κουλακιώτης (89' Κλέμπερ), Μιγιάτοβιτς, Μπεϊ, Τσιώλης (72' Γκεοργκίεφ), Πέτκοβιτς, Κουτσοσπύρος (83' Πασάς), Σιλά, Ραντοβάνοβιτς.

    [07] Πολιτισμός

    Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    "Α όπως Ακριθάκης"

    6/2/2006 8:13:00 μμ

    Ο Αλέξης Ακριθάκης είναι από τις λίγες περιπτώσεις καλλιτεχνών των οποίων ο προσωπικός μύθος τους δεν περιθωριοποίησε το έργο τους. Με τις ίδιες "δόσεις" έντασης που έζησε, άλλο τόσο παρήγαγε έργα ζωγραφικής και έκανε εκθέσεις έως τον πρόωρο θάνατό του, σε ηλικία 55 ετών, το 1994. Μετά τη μεγάλη, αναδρομική έκθεση που διοργανώθηκε μετά το θάνατό του στην Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, εγκαινιάζει την Τετάρτη, 8 του μηνός, τις νέες αίθουσές του και ταυτόχρονα γιορτάζει τα 20 χρόνια λειτουργίας του, με διάσημα έργα του Ακριθάκη και κάποια λιγότερο γνωστά σε μια έκθεση που φέρει τον τίτλο "Α όπως Ακριθάκης". Η έκθεση, που έχει χορηγός επικοινωνίας την ΕΡΤ, θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη από τη Δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

    Είναι ένα ιδιότυπο γλωσσάρι, που είχε εμπνευστεί ο ίδιος ο Ακριθάκης, δεν πρόλαβε όμως να το ολοκληρώσει και τώρα η κριτικός Μαρία Κοτζαμάνη, με την οποία είχε μοιραστεί την ιδέα του, ανέλαβε να το πραγματοποιήσει.

    Μια πρόσκληση στον θεατή να αποκωδικοποιήσει τη γλώσσα των συμβόλων του: το αεροπλάνο για το Α, την ταξιδιάρικη βαλίτσα για το Β, την καρδιά για το Κ, το ναυάγιο για το Ν, τις φλόγες για το Φ, τον χαρταετό και τη Χλόη για το Χ, τις ψευδαισθήσεις για το Ψ κ.ο.κ

    "Πολλές φορές μου συμβαίνει να ζωγραφίζω τα μισό έργο και να συμπληρώνω το υπόλοιπο με λόγια", ανέφερε ο ίδιος στις σημειώσεις του και αυτό ακριβώς επιχειρεί να δείξει και η συγκεκριμένη έκθεσή του.

    Ο ίδιος επίσης έλεγε ότι δάσκαλοί του δεν ήταν κάποιοι ζωγράφοι, αλλά λογοτέχνες και ποιητές όπως ο διανοούμενος Γιώργος Μακρής, ο Μίλτος Σαχτούρης, ο Επαμεινώνδας Χ. Γονατάς.

    Το πάθος του για το χρώμα και η ευρηματικότητα των εικόνων του εξακολουθούν να ξαφνιάζουν τον θεατή, φέρνοντας τον Αλέξη Ακριθάκη, στην πρώτη γραμμή ακόμα και δώδεκα χρόνια μετά το θάνατό του.

    "Ήταν Έλληνας ως τα μύχια της ψυχής του, τον ανέθρεψε η Ελλάδα με την αισθαντικότητά της, η λαϊκή αρχιτεκτονική με τα ξωκλήσια της, τα ταλαίπωρα ξύλα που ξεβράζει η θάλασσα τα μετέπλασε σε δικό του ποιητικό είδος", λέει η επιμελήτρια της έκθεσης, Μαρία Κοτζαμάνη. "Τώρα πια, το σύνολο του έργου του είναι ταξινομημένο και πάντα έχει τη δυνατότητα να οδηγεί σε νέες, απρόβλεπτες αναγνώσεις", συμπληρώνει η ίδια.

    Τα έργα της έκθεσης που θα διαρκέσει έως 8 Απριλίου 2006 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τις γκαλερί Καλφαγιάν και από την οικογένεια του καλλιτέχνη, τη γυναίκα του, Φώφη και την κόρη του, Χλόη.

    Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα και Βασ. Σοφίας), στα πλαίσια της έκθεσης διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ξεναγήσεις στην έκθεση για τα μεγαλύτερα παιδιά και εργαστήρια για τα μικρότερα. Για τη συμμετοχή στις δραστηριότητες που συνοδεύουν την Έκθεση απαραίτητη είναι η προσυνεννόηση στο τηλέφωνο 210. 7239.438 από 13.00 16.00.

    Σχετικά Links:

    Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 6 February 2006 - 21:55:43 UTC