Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναγερμός για ακατάλληλα τρόφιμα
  • [02] Κλειστά τα ΚΕΠ
  • [03] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εμπορίας βρεφών
  • [04] Συγκρούσεων συνέχεια στο Πακιστάν
  • [05] Μπους: "Αποτρέψαμε επίθεση στο Λος Άντζελες"
  • [06] Νέες διαμαρτυρίες για τα σκίτσα
  • [07] Δραματική έκκληση ομήρου
  • [08] ΝΒΑ: "Τρένο" οι Μάβερικς
  • [09] Ολυμπιακός: "Έσπασε το ρόδι" στα εκτός
  • [10] Τέλος από τη Στουτγκάρδη ο Τραπατόνι
  • [11] "Η φύση μας προειδοποιεί"
  • [12] Πτυχίο εν πλω

    [01] Κοινωνία

    Αλλοιωμένο γάλα και επικίνδυνες κονσέρβες

    Συναγερμός για ακατάλληλα τρόφιμα

    10/2/2006 7:45:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Καθημερινό φαινόμενο είναι πλέον ο εντοπισμός ακατάλληλων τροφίμων, που φέρνουν στο φως οι έλεγχοι των Νομαρχιών. Την Πέμπτη, δύο μόλις ημέρες μετά την απόσυρση 97 τόνων ακατάλληλου γάλακτος εβαπορέ, που προορίζονταν για το στρατό, η Νομαρχία Πειραιά κατέσχεσε περίπου 2,5 τόνους ακατάλληλου γάλακτος εβαπορέ, με την επωνυμία MARKOMILK, προέλευσης Λιθουανίας, που βρισκόταν στις αποθήκες της εισαγωγικής εταιρείας, στα Καμίνια. Σύμφωνα με τους ελεγκτές, αν και το προϊόν έληγε το Σεπτέμβριο του 2006, ήταν αλλοιωμένο και παρουσίαζε πήγματα στα εσωτερικά του τοιχώματα. Κάποιες ποσότητες από την παρτίδα εξήχθησαν στην Τουρκία και την Κύπρο, ενώ ορισμένες έχουν δοθεί σε πλοία του Εμπορικού Ναυτικού. Στο μεταξύ, αποκαλύφθηκε ότι 20 τόνοι κονσέρβες καλαμάρια με την επωνυμία ΟCEAN BRAND, περιείχαν κάδμιο σε διπλάσιο ποσοστό από το επιτρεπτό.

    Επείγον σήμα σε όλη τη χώρα

    Με επείγον σήμα που στάλθηκε σε Νομαρχίες, στις οποίες υπάγονται οι επιχειρήσεις, που προμηθεύτηκαν τα ακατάλληλα καλαμάρια, ζητείται η άμεση ανάκληση του επικίνδυνου προϊόντος.

    Όπως έγινε γνωστό, ο εισαγωγέας με έδρα τον Πειραιά, έχει ήδη διοχετεύσει τις κονσέρβες σε 27 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

    Η επικινδυνότητα του προϊόντος αποκαλύφθηκε από τους εργαστηριακούς ελέγχους , που διενεργήθηκαν στο Ινστιτούτο Υγιεινής Τροφίμων, στο οποίο στάλθηκαν δείγματα.

    [02] Κοινωνία

    Στις 10 και 11 Φεβρουαρίου

    Κλειστά τα ΚΕΠ

    10/2/2006 7:33:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σε 48ωρη πανελλαδική απεργία, σήμερα, Παρασκευή, και αύριο προχωρούν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, που αντιδρούν στην προκήρυξη για τη μονιμοποίηση, καθώς ισχυρίζονται ότι θα απολυθούν πάνω από 1.000 συνάδερφοί τους. Στο πλευρό τους, η ΓΣΕΕ, που με ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει "εμπαιγμό της Κυβέρνησης" το κλείσιμο ΚΕΠ "με επιχείρημα τη δήθεν έλλειψη παραγωγικότητας και να απολύσει πάνω από 1.000 εργαζομένους με πάνω από τρία χρόνια απασχόλησης". Επίσης, όπως αναφέρει ανακοίνωση των σωματείων συμβασιούχων στα ΚΕΠ, "οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης ξεχάστηκαν και η ωμή πραγματικότητα αναδεικνύεται ξεκάθαρα από τα στόματα αρμοδίων, καθώς οι τελευταίες ρυθμίσεις αφήνουν εκτός 1.074 εργαζόμενους". Στο μεταξύ, ένα νέο ΚΕΠ για τους Έλληνες της διασποράς θα λειτουργήσει από την ερχόμενη Δευτέρα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με 22 προξενεία.

    [03] Κοινωνία

    Στη Βουλγαρία

    Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εμπορίας βρεφών

    10/2/2006 12:33:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Πενταμελή σπείρα, η οποία οδηγούσε έγκυες γυναίκες στην Ελλάδα προκειμένου να γεννήσουν, ώστε να δοθούν παρανόμως τα παιδιά τους για υιοθεσία, εξάρθρωσαν οι βουλγαρικές Αρχές. Το κάθε μωρό "κοστολογούταν" 15.000 ευρώ και δεν ήταν λίγες οι φορές, που τα μέλη της σπείρας ανάγκαζαν τις γυναίκες να γεννούν πρόωρα με καισαρική τομή, ώστε να αποφευχθεί η σύλληψή τους, λόγω λήξης της άδειας παραμονής. Μόνο μέσα στο 2004 εξιχνιάστηκαν 13 τέτοιες υποθέσεις παράνομης υιοθεσίας από τους Βούλγαρους αστυνομικούς. Ανάμεσα στους πέντε συλληφθέντες είναι και οι δύο εγκέφαλοι του κυκλώματος. Οι φτωχές τσιγγάνες της Βουλγαρίας υπέκυπταν στον πειρασμό να πωλήσουν τα νεογέννητά τους για 500 μέχρι 5.000 ευρώ. Μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις οι εγκέφαλοι της σπείρας έδιναν δάνεια στα θύματά τους με εξωφρενικά επιτόκια και μετά τους εξανάγκαζαν να πωλούν τα μωρά τους στην Ελλάδα ώστε να εξοφλήσουν το δάνειο. Τα περισσότερα μωρά πωλήθηκαν στην Αθήνα, το Βόλο, την Κατερίνη και τη Λάρισα τα τελευταία έξι χρόνια. Τα μέλη της σπείρας αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης μέχρι οχτώ χρόνια.

    [04] Κόσμος

    Συγκρούσεων συνέχεια στο Πακιστάν

    10/2/2006 11:13:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ακόμη δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τρεις τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια νέων συγκρούσεων, που ξέσπασαν χτες το βράδυ και σήμερα το πρωί, μεταξύ σιιτών και σουνιτών στο Πακιστάν. Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στο χωριό Ιμπραχιμζάι. Αιματηρή ήταν και η χθεσινή μέρα για το Πακιστάν. Στην πόλη Χάνγκου, περίπου 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον πομπής σιιτών.

    [05] Κόσμος

    Παρόμοια με αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου

    Μπους: "Αποτρέψαμε επίθεση στο Λος Άντζελες"

    10/2/2006 10:57:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, ο οποίος σε ομιλία του στην Εθνοφυλακή, την Πέμπτη, είπε ότι στις αρχές του 2002 οι ΗΠΑ κατάφεραν να αποτρέψουν τρομοκρατική επίθεση, με στόχο το ψηλότερο κτήριο του Λος Άντζελες. Σύμφωνα με τον Μπους, η σχεδιαζόμενη επίθεση θα πραγματοποιούνταν από την οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια, για λογαριασμό της Αλ Κάιντα, και θα ήταν ανάλογη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Μιλώντας στην Εθνοφυλακή, σε εκδήλωση για το διεθνή αντιτρομοκρατικό αγώνα, αποκάλυψε πως το σχέδιο προέβλεπε ότι άνδρες με εκρηκτικά κρυμμένα στα παπούτσια τους, θα εισέβαλαν στην καμπίνας πλοήγησης αεροσκάφους και θα ανάγκαζαν τους πιλότους να το ρίξουν πάνω στο κτήριο. Προς στιγμή δημιουργήθηκε σύγχυση αναφορικά με το κτήριο καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι το εν λόγω κτήριο ήταν ο Πύργος της Ελευθερίας, ενώ αργότερα διευκρινίστηκε ότι εννοούσε τον Πύργο της Βιβλιοθήκης.

    Όπως είπε ο Μπους, η συνωμοσία αποκαλύφθηκε όταν συνελήφθη ένα εκτελεστικό στέλεχος της Αλ Κάιντα, που καταγόταν από χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, στο πλαίσιο επιχείρησης για τον εντοπισμό πυρήνων της οργάνωσης στο αμερικανικό έδαφος.

    "Η Αμερική είναι σε κίνδυνο γι αυτό πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή", είπε χαρακτηριστικά ο Μπους και πρόσθεσε ότι ο "εγκέφαλος" των επιθέσεων της 11/9, Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, προετοίμαζε χτύπημα στο Λος Άντζελες, με τη βοήθεια ατόμων από τη νοτιοανατολική Ασία για να μην κινήσει υποψίες.

    Όπως έγινε γνωστό, η συνωμοσία αποκαλύφθηκε με τη βοήθεια δύο χωρών από τη νοτιοανατολική Ασία και δύο από τη νότια Ασία. Ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ συνελήφθη το Φεβρουάριο του 2002, ενώ συνελήφθησαν, επίσης, και άλλα τρία άτομα, που συμμετείχαν στην οργάνωση της επίθεσης. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να αποκαλύψει τις χώρες, όπου έγιναν οι συλλήψεις.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: Bush details Qaeda plot to hit LA

    Telegraph: Al-Qa'eda planned to crash airliner into LA skyscraper

    New York Times: Bush Gives New Details of 2002 Qaeda Plot to Attack Los Angeles

    ABC News: Bush Says Spy Work Helped Stop 2002 Attack

    [06] Κόσμος

    Στο κέντρο της Μανίλα

    Νέες διαμαρτυρίες για τα σκίτσα

    10/2/2006 10:19:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/2/2006 11:15:51 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Εξακολουθούν οι διαδηλώσεις στο μουσουλμανικό κόσμο για τα σατυρικά σκίτσα του Μωάμεθ, που δημοσιεύθηκαν σε ευρωπαϊκές εφημερίδες. Στη Μανίλα εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μετά την πρωϊνή προσευχή της Παρασκευής μπροστά από τέμενος στη συνοικία Κιάπο και έκαψαν σημαίες της Δανίας ,φωνάζοντας συνθήματα. "Δεν φοβόμαστε ούτε την Αμερική ούτε την Ευρώπη καθώς αγωνιζόμαστε για τη θρησκεία μας" φώναζαν οι διαδηλωτές. Ευτυχώς, η διαδήλωση διαλύθηκε ήρεμα χωρίς να υπάρξουν άλλα επεισόδια. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, ο πρόεδρος του Ισλαμικού Συμβουλίου των Φιλιππίνων, Τάχα Μπάσμαν απηύθυνε έκκληση για "αυτοσυγκράτηση" χαρακτηρίζοντας, ωστόσο, τη δημοσίευση των σκίτσων ως "προβοκάτσια". Την ίδια ώρα στη Τζακάρτα, οι αρχές κατηγορούν για βλασφημία τον Ιμάμ Τρι Κάρσο Χάντι, διευθυντή της εβδομαδιαίας εφημερίδας, Peta επειδή αναδημοσίευσε τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.

    Η εφημερίδα, αναδημοσίευσε τα επίμαχα σκίτσα στο πλαίσιο έρευνας για τη διαμάχη, που έχει ξεσπάσει σε όλο τον κόσμο και με αφορμή τις μαζικές διαδηλώσεις στην Ινδονησία. Από την πλευρά τους, οι εκδότες της Peta, που υποχρεώθηκε την Τρίτη να αποσύρει από την κυκλοφορία 3.000 φύλλα της, ζήτησαν συγγνώμη, διαβεβαιώνοντας, ότι δεν είχαν πρόθεση να προσβάλουν το Ισλάμ.

    Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Αμπντουλάχ Μπαντάουϊ, δήλωσε, ότι με τη δημοσίευση των σκίτσων και τις διαμαρτυρίες άνοιξε ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στο Ισλάμ και τη Δύση. Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι η Δύση και το Ισλάμ πρέπει να σταματήσουν να δαιμονοποιούν ο ένας τον άλλο και να προσπαθήσουν να αμβλύνουν τις διαφορές, προωθώντας τη μετριοπάθεια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κατηγορούν Συρία και Ιράν οι ΗΠΑ

    [07] Ιράκ

    Νέο βίντεο της δημοσιογράφου, Τζιλ Κάρολ

    Δραματική έκκληση ομήρου

    10/2/2006 8:18:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/2/2006 9:53:08 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Ένα συγκλονιστικό βίντεο με την Αμερικανίδα δημοσιογράφο, Τζιλ Κάρολ, που απήχθη από τη Βαγδάτη στις 7 Ιανουαρίου, με την όμηρο να απευθύνει δραματική έκκληση προκειμένου να ικανοποιηθούν "όσο το δυνατόν γρηγορότερα" τα αιτήματα των απαγωγέων, μεταδόθηκε, την Πέμπτη, από ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό του Κουβέιτ. Στο βίντεο, εμφανίζεται η Κάρολ να φορά μαντίλα και να λέει ότι της έχει απομείνει πολύ λίγος χρόνος, καλώντας την αμερικανική κυβέρνηση να κάνει ό,τι ζητούν οι απαγωγείς της. Η δημοσιογράφος της εφημερίδας "Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ", έχει απαχθή από την οργάνωση "Ταξιαρχίες της Εκδίκησης", που ζητά την απελευθέρωση όλων των γυναικών που κρατούνται σε φυλακές του Ιράκ. Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ερωτηθείς για το βίντεο είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει την αυθεντικότητα της βιντεοκασέτας.

    Ώρες αγωνίας

    Στο βίντεο, η Κάρολ αναφέρεται και σε μία επιστολή, που έχει γράψει η ίδια. "Σας έστειλα ένα χειρόγραφο γράμμα με το οποίο ζητούσατε περισσότερες αποδείξεις. Έτσι, σας το στέλνουμε για να σας αποδείξω ότι είμαι με το μέρος των μουτζαχεντίν", λέει στην κασέτα η δημοσιογράφος. Το κανάλι είπε ότι διαθέτει αντίγραφο του γράμματος και ότι θα το δώσει στις Αρχές.

    Η 28χρονη δημοσιογράφος, εργαζόταν στη Μέση Ανατολή για την εφημερίδα της, τα τελευταία τρία χρόνια. Την ημέρα της απαγωγής της είχε κανονίσει να πάρει συνέντευξη από έναν Ιρακινό πολιτικό, όμως, σύμφωνα με τη μαρτυρία του οδηγού της, που κατάφερε να ξεφύγει από τους απαγωγείς, ο πολιτικός δεν είχε πάει στο ραντεβού τους. Όταν οι τρεις μπήκαν στο αυτοκίνητο για να φύγουν, τους σταμάτησαν ένοπλοι, και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης απαγωγής, σκοτώθηκε ο Ιρακινός διερμηνέας της.

    Ο εκδότης της εφημερίδας, στην οποία εργάζεται η Κάρολ, Ρίτσαρντ Μπέργκενχαϊμ, είπε ότι αναζητούνται περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το γράμμα και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την οικογένεια της ομήρου προκειμένου να γίνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να απελευθερωθεί η δημοσιογράφος.

    Έκκληση έχει απευθύνει και η οικογένειά της, που ευχαριστεί όσους εργάζονται για την απελευθέρωση της 28χρονης κοπέλας και εκφράζει την αισιοδοξία της. Στο πλευρό της οικογένειας, βρίσκονται πολλές κυβερνήσεις και οργανισμοί, που απευθύνουν έκκληση να αφεθεί η Κάρολ ελεύθερη.

    Το πρόσφατο βίντεο είναι το τρίτο με την Κάρολ. Τα δύο πρώτα είχαν μεταδοθεί από το Αλ Τζαζίρα.

    Σχετικά Links:

    CNN: Captive reporter: 'There is very short time'

    New York Times: Kidnapped U.S. Journalist Pleads, 'Just Do Whatever They Want'

    BBC: US hostage makes third video plea

    [08] Μπάσκετ

    ΝΒΑ: "Τρένο" οι Μάβερικς

    10/2/2006 11:19:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με τον Ντιρκ Νοβίτσκι να είναι για μία ακόμα φορά ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 27 πόντους, οι Ντάλας Μάβερικς επικράτησαν με το εντυπωσιακό 112-76 των Μαϊάμι Χιτ. Παράλληλα η ομάδα του Ντάλας είχε ακόμα 4 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, Από τους Χιτ, πρώτος σκόρερ ήταν ο Σακίλ Ο Νιλ με 23 πόντους. Οι Μάβερικς είναι ασταμάτητοι τον τελευταίο καιρό, καθώς αυτή ήταν η 13η σερί νίκη τους και βρίσκονται στην κορυφή της Νοτιοδυτικής περιφέρειας. Στο άλλο παιχνίδι που έγινε τα ξημερώματα στην Καλιφόρνια οι Σακραμέντο Κινγκς πέτυχαν άνετη νίκη επί των Σικάγο Μπουλς με 98-80. Πρώτος σκόρερ για τους "Βασιλιάδες" ο Κέβιν Μάρτιν με 23 πόντους, (τους 20 στο πρώτο μέρος), και τον ακολούθησαν ο Μάικ Μπίμπι που πέτυχε άλλους 20 πόντους, ο Ραχίμ με 15 και ο Μίλερ με 11 πόντους.

    Τα αποτελέσματα

    Ντάλας-Μαϊάμι 112-76 Σακραμέντο-Σικάγο 98-80

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

    ΑΝΑΤΟΛΗ

    Περιφέρεια Ατλαντικού

    Νιού Τζέρσεϊ 26-21 Φιλαδέλφεια 24-25 Βοστώνη 18-31 Τορόντο 17-32 Νέα Υόρκη 14-34

    Κεντρική περιφέρεια

    Ντιτρόϊτ 40-8 Κλίβελαντ 29-19 Ιντιάνα 24-22 Μιλγουόκι 25-23 Σικάγο 21-28

    Νοτιοανατολική περιφέρεια

    Μαϊάμι 30-20 Ουάσινγκτον 24-23 Ορλάντο 19-28 Ατλάντα 15-32 Σάρλοτ 14-36

    ΔΥΣΗ

    Βορειοδυτική περιφέρεια

    Ντένβερ 26-25 Γιούτα 24-25 Μινεσότα 22-26 Σιάτλ 19-30 Πόρτλαντ 17-30

    Περιφέρεια Ειρηνικού

    Φοίνιξ 32-17 Λ.Α. Κλίπερς 29-18 Λ.Α. Λέικερς 25-24 Γκόλντεν Στέϊτ 22-26 Σακραμέντο 22-27

    Νοτιοδυτική περιφέρεια

    Ντάλας 39-10 Σαν Αντόνιο 38-10 Μέμφις 26-22 Νέα Ορλεάνη/Οκλαχόμα 25-23 Χιούστον 19-30

    [09] Μπάσκετ

    Ολυμπιακός: "Έσπασε το ρόδι" στα εκτός

    9/2/2006 11:58:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την πρώτη του εκτός έδρα νίκη μετά από το Νοέμβριο του 2004 πέτυχε ο Ολυμπιακός, ο οποίος επικράτησε στην Ιταλία της Αρμάνι Μιλάνο με 84-75, στο παιχνίδι για την 14η και τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης της Ευρωλίγκα. Οι "ερυθρόλευκοι" τερμάτισαν έτσι στον Β όμιλο στην 5η θέση με απολογισμό 7 νίκες και 7 ήττες και περιμένουν πλέον την κλήρωση των "16" τη Δευτέρα. Στα του παιχνιδιού, στο πρώτο μέρος ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να ακολουθήσει τον γρήγορο ρυθμό των Ιταλών και στην ανάπαυλα βρέθηκαν πίσω με 34-28. Στο δεύτερο μέρος οι "ερυθρόλευκοι" ήταν καλύτεροι, βρήκαν πολλές επιθετικές λύσεις αλλά είχαν και πολύ καλή αμυντική λειτουργία και έτσι αρχικά στο 3ο δεκάλεπτο ισοφάρισαν σε 51-51 και στο τέταρτο πήραν με 75-84 τη νίκη. Τα δεκάλεπτα: 24-19, 34-28, 51-51, 75-84.

    Οι συνθέσεις:

    ΜΙΛΑΝΟ (Σάσα Τζέρτζεβιτς): Γκαλάντα 11 (3), Κολντεμπέλα 1, Μπλερ 14, Σούμπερτ 26 (3), Καλάμπρια 7 (1), Τζίτζενα 3 (1), Σούλτσε 1, Μοντέκια 2, Γκραντ 3, Μπουλέρι 7 (1).

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιόνας Καζλάουσκας): Σεϊμπούτις 15 (3), Βασιλόπουλος 11 (2), Εντνι 17, Σχορτσιανίτης 12, Λιούις 13 (1), Χαρίσης, Χατζής, Πρίντεζης 9, Μπάρλος 3 (1), Ζίζιτς 1, Παπαμακάριος 3 (1).

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Τέλος από τη Στουτγκάρδη ο Τραπατόνι

    10/2/2006 10:49:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την πολύ κακή απόδοση αλλά και τα άσχημα αποτελέσματα, (12 ισοπαλίες σε 20 αγώνες στο γερμανικό πρωτάθλημα και μολις 27 βαθμούς συγκομιδή που την έφεραν στην έβδομη θέση), "πλήρωσε" ο Τζιοβάνι Τραπατόνι, ο οποίος αποτελεί παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της Στουτγκάρδης. Η διοίκηση της γερμανικής ομάδας απέλυσε τον διάσημο Ιταλό τεχνικό, ενώ παράλληλα "παρελθόν" από την ομάδα αποτελεί και ο βοηθός του 866χρονου "Τραπ" στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, Αντρέας Μπρέμε. Πάντως όπως αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής της Στουτγκάρδης, Χορστ Χελστ, ο αντικαταστάτης του Τραπατόνι θα αποκαλυφθεί άμεσα σε Συνέντευξη Τύπου.

    [11] Υγεία

    Ανησυχία του ΟΗΕ για μετάλλαξη του ιού Η5Ν1

    "Η φύση μας προειδοποιεί"

    10/2/2006 8:17:00 πμ

    Σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση βρίσκεται ο ΟΗΕ ώστε να αποτρέψει μια πανδημία στα πτηνά, αλλά και για να αντιμετετωπίσει μία πιθανή μετάλλαξη του ιού. Ο επικεφαλής της ομάδας του διεθνούς οργανισμού για την πρόληψη και αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, Ντέιβιντ Ναμπάρο, τόνισε ότι ο εντοπισμός κρουσμάτων του ιού Η5Ν1 στη Νιγηρία είναι η κορύφωση μίας δραματικής πορείας της νόσου τους τελευταίους επτά μήνες, καθώς εξαπλώθηκε ταχύτατα από τη νοτιοανατολική Ασία στην ανατολική Ευρώπη, τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τώρα στην υποσαχάρεια Αφρική. Αν και ακόμα δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί σε βαθμό ώστε να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, "αυτό δεν είναι μακριά", υπογράμμισε ο Ναμπάρο. "Δεν θέλω να τρομοκρατήσω κανένα, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο ιός υφίσταται αλλαγές με αργό ρυθμό. Αυτή η προειδοποίηση που μας δίνει η φύση πρέπει να ληφθεί υπόψιν", δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ. Πάντως, παρατήρησε ότι είναι ενθαρρυντικό νέο πως η διεθνής κοινότητα έχει εντείνει στο διάστημα αυτό τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενισχύοντας τις υγειονομικές υπηρεσίες, βελτιώνοντας το επίπεδο ετοιμότητας στα συστήματα υγείας και ενημερώνοντας τους πολίτες για τον τρόπο αντίδρασης.

    Κρούσμα στο Αζερμπαϊτζάν, ένας ακόμη θάνατος στην Ινδονησία

    Σήμερα, η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε ο θανατηφόρος ιός Η5Ν1 σε άγρια πτηνά. Το υπουργείο Υγείας του Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε ότι τα δείγματα αίματος από άγρια πτηνά στην Κασπία Θάλασσα, εστάλησαν για εξέταση στο Λονδίνο έδειξαν ότι τα πτηνά είχαν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης των πτηνών. Πάντως, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα της γρίπης σε ανθρώπους.

    Στο μεταξύ, στην Ινδονησία το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι μία γυναίκα πέθανε από τη γρίπη των πτηνών, ενώ μία άλλη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της Τζακάρτα. Τα δείγματα αίματος των δύο γυναικών, οι οποίες είναι από ανατολικό προάστιο της Τζακάρτα, εστάλησαν σε εργαστήριο του Χονγκ Κονγκ, που αναγνωρίζεται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, για επαναληπτικό έλεγχο, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό Η5Ν1. Να σημειωθεί ότι στην Ινδονησία έχουν χάσει τη ζωή τους 16 άνθρωποι από τη γρίπη των πτηνών και άλλοι επτά που προσβλήθηκαν από τον ιό τελικά κατάφεραν να αναρρώσουν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Προσγειώθηκε" στην Αφρική

    [12] Ζωής ...σΤάσεις

    Πλωτό πανεπιστήμιο σε κρουαζιερόπλοιο

    Πτυχίο εν πλω

    10/2/2006 10:54:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στην υπηρεσία την μόρφωσης αποφάσισε να θέσει ένα πολυτελέστατο κρουαζιερόπλοιο το αυστραλιανό πανεπιστήμιο Macquarie University. Ο λόγος για το Scholar Ship, ένα πλοίο της εταιρίας Royal Caribbean Line, που θα "μεταμορφωθεί" σε πανεπιστήμιο, οδηγώντας τους περίπου 700 ανθρώπους που θα αποφασίσουν να επιβιβαστούν σε αυτό σ ένα ταξίδι στη γνώση, διάρκειας 16 εβδομάδων. Τα πλωτά μαθήματα θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2007 από τον Πειραιά, όπου και θα καταλήξουν μετά από οκτώ "στάσεις" σε τέσσερις ηπείρους. Οι κλάδοι που προσφέρονται είναι: Διεθνείς Επιχειρήσεις, Διεθνής Επικοινωνία και Διεθνείς Σχέσεις, ενώ η μονοτονία των μαθημάτων θα σπάει με κολύμπι σε πισίνες, θέατρο και διάφορα σπορ. Στο πρωτότυπο, αλλά και "τσουχτερό", πρόγραμμα συμμετέχουν έξι πανεπιστήμια, ωστόσο, το Macquarie University είναι αρμόδιο για την απονομή των τίτλων σπουδών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

    Από καζίνο βιβλιοθήκη

    Οι εγκαταστάσεις του πλωτού πανεπιστήμιου είναι, σίγουρα, αξιοζήλευτες. Τα καζίνο του κρουαζιερόπλοιου θα μετατραπούν σε βιβλιοθήκες και τα σαλόνια του σε αίθουσες διαλέξεων, ενώ στις εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται κλινική, πλυντήρια, αναγνωστήριο, εστιατόρια, γυμναστήριο, αλλά και χώροι προσευχής.

    Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε περίπου 27.000 ευρώ (31.800 δολάρια).

    Κι αν νομίζετε ότι Scholar Ship σημαίνει αναψυχή, απατάσθε! Μαθήματα θα γίνονται κανονικά με δύο βασικές ενότητες: διεθνή θέματα, όπου οι φοιτητές ασχολούνται με ζητήματα της παγκόσμιας κοινότητας (όπως η οικονομική ανάπτυξη, το περιβάλλον και οι συγκρούσεις των εθνών) και διαπολιτισμική επικοινωνία, όπου εξετάζονται τα σημεία επαφής και διαφοράς μεταξύ των πολιτισμών διαφόρων χωρών.

    "Οι φοιτητές που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να κατακτήσουν τη θέση που επιθυμούν στην επαγγελματική αρένα του 21ου αιώνα", υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι του Scholar Ship.

    Ταξίδι στη γνώση

    Το Scholar Ship θα κάνει δύο ταξίδια ετησίως, τους μήνες Ιανουάριο και Σεπτέμβριο, αρχής γενομένης από τις 10/ 1 /2007.

    Στο παρθενικό του ταξίδι, το πλωτό πανεπιστήμιο θα αποπλεύσει από τον Πειραιά και από 18 έως 25 Ιανουαρίου θα βρίσκεται στην Καζαμπλάνκα, ενώ στη συνέχεια θα βρεθεί στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής και το Μοντεβίντεο στην Ουραγουάη, ταξίδι που θα διαρκέσει από 6 μέχρι 13 Φεβρουαρίου.

    Σε 10 ημέρες, το Scholar Ship θα βρίσκεται στη Νότια Αφρική, όπου θα αγκυροβολήσει στο Κέιπ Τάουν (23 Φεβρουαρίου μέχρι 2 Μαρτίου), ενώ επόμενες στάσεις του θα είναι το Φριμάντλ και το Περθ της Αυστραλίας (14 - 22 Μαρτίου).

    Από τις 28 Μαρτίου και μέχρι τις 4 Απριλίου, το κρουαζιερόπλοιο - πανεπιστήμιο θα βρίσκεται στην Σιγκαπούρη και στη συνέχεια θα πλεύσει προς την Ινδία, όπου θα παραμείνει από τις 9 έως τις 16 Απριλίου.

    Μεταξύ 25 και 27 Απριλίου, το Scholar Ship θα δέσει στη Λευκωσία, απ όπου θα ανοίξει πανιά για Πειραιά και θα ολοκληρώσει το ταξίδι του την Πρωτομαγιά.

    Να σημειωθεί πως, το Macquarie University βρίσκεται βόρεια του Σίδνεϊ και θεωρείται ένα από τα κορυφαία στις Θετικές Επιστήμες και την Τεχνολογία, ενώ κατέχει την 68η θέση μεταξύ των 200 καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Baltimore Sun: Area educator, cruise line to offer study at sea

    Guardian: Flush students to cruise towards degrees

    Σχετικά Links:

    Scholar Ship

    Macquarie University


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 10 February 2006 - 9:52:09 UTC