Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα δεδομένα για τις εκδρομές
  • [02] Καταγγελία - σοκ
  • [03] Επεισοδιακή μεταφορά ασθενούς
  • [04] "Αναπόφευκτη" η συνάντηση με τη Χαμάς
  • [05] Πέρασε στην αντεπίθεση η Ξάνθη
  • [06] Στους "Φαραώ" η "κούπα" της Αφρικής
  • [07] Ανησυχία σε τρεις ηπείρους

    [01] Κοινωνία

    Με στόχο την ασφάλεια των μαθητών

    Νέα δεδομένα για τις εκδρομές

    10/2/2006 10:28:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Νέα μέτρα θα ισχύσουν στις πενθήμερες σχολικές εκδρομές, που ήδη έχουν αρχίσει να σχεδιάζονται για την ’νοιξη. Περισσότεροι συνοδοί καθηγητές ανά μαθητή, απαγόρευση ταξιδιού κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύναψη συμβολαίου μεταξύ του διευθυντή του σχολείου και του υπεύθυνου του ταξιδιωτικού γραφείου είναι μερικά από τα μέτρα που υιοθετεί το υπουργείο Παιδείας, που μοναδικό στόχο έχουν την προστασία και την ασφάλεια των μαθητών.

    Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν για τις εκδρομές της περιόδου Μαρτίου- Μάιου, σύμφωνα με την εγκύκλιο είναι τα εξής:

    -Αυξάνονται οι συνοδοί με αναλογία ένας καθηγητής ανά 30 μαθητές και όχι ανά 40 που ίσχυε.

    - Συγκροτείται επιτροπή, υπό την προεδρία του διευθυντή και τη συμμετοχή καθηγητών αλλά και εκπροσώπων γονέων και μαθητών και επιλέγουν μεταξύ των προσφορών που θα καταθέσουν τα ταξιδιωτικά γραφεία τη πιο συμφέρουσα.

    -Ο διευθυντής του σχολείου και ο υπεύθυνος του γραφείου συνάπτουν συμβόλαιο, όπου περιλαμβάνονται όλες οι λεπτομέρειες και ενημερώνονται εκ των προτέρων γονείς και μαθητές, ενώ υπάρχουν κυρώσεις για το γραφείο αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

    -Όταν οι εκδρομές πραγματοποιούνται οδικώς, η εκκίνηση από το χώρο του σχολείου δεν θα γίνεται πριν τις 6 το πρωί, ενώ η άφιξη στον τόπο προορισμού και η επιστροφή στο σχολείο θα πραγματοποιείται το αργότερο μέχρι τις 10 το βράδυ, ώστε να αποφευχθεί το ταξίδι κατά τη διάρκεια της νύκτας

    Τέλος, εκφράζεται η προτροπή προς καθηγητές και μαθητές να επιλέγουν ως τόπο προορισμού ακριτικούς νομούς της χώρας την Κύπρο, αλλά και περιοχές που παρουσιάζουν ιστορικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον.

    [02] Κοινωνία

    Καταγγελία - σοκ

    10/2/2006 9:01:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μία δικηγόρος, η μητέρα της και άλλες δύο συγγενείς τους διώκονται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, μετά από την καταγγελία - σοκ του συζύγου της δικηγόρου ότι οι τέσσερις γυναίκες σκότωσαν το βρέφος που είχαν αποκτήσει, επειδή έπασχε από σύνδρομο Dawn. Ο πατέρας υποστηρίζει ότι ο φόνος είχε γίνει το 1995, παρουσιάστηκε ως θάνατος από παθολογικά αίτια και αφήνει αιχμές για συμμετοχή στη συγκάλυψη εναντίον γιατρών, του γραφείου τελετών και άλλων αρμοδίων. Το κατήγγειλε τώρα, δέκα χρόνια μετά, γιατί όπως λέει δεν άντεχε άλλο τις τύψεις.

    Σε διάσταση το ζευγάρι

    Στις 7 Μαρτίου 1995, ένα κοριτσάκι έρχεται στην ζωή, όχι όμως απολύτως υγιές. Οι γιατροί ενημερώνουν τον πατέρα και τις δύο θείες του βρέφους, ότι γεννήθηκε με σύνδρομο Dawn . Ο φόβος κλονισμού της μητέρας οδηγεί στο πρώτο από μια σωρεία σφαλμάτων.

    Η μητέρα δεν ενημερώθηκε και της είπαν πως το παιδί πέθανε.

    Το παιδί μεταφέρεται από τον πατέρα στην Νευροκλινική Παίδων, όπου και παραμένει για επτά μήνες. Σε ανύποπτο χρόνο, η αλήθεια αποκαλύπτεται και η μητέρα ζητάει το μωρό να έρθει στο σπίτι.

    Η παραμονή του βρέφους στην οικογενειακή εστία δεν κράτησε για πολύ. Στις 20 Νοεμβρίου 1995, το παιδί πεθαίνει, σύμφωνα με τον πατέρα όχι από παθολογική αιτία.

    Όπως δηλώνει ο πατέρας : "Το έπνιξε μόνη της η σύζυγός μου με το μαξιλάρι και την βοήθεια της μικρής αδελφής της, η οποία του κρατούσε τα πόδια. Μάλιστα, μου είπε χαρακτηριστικά. "Μας ταλαιπώρησε το άτιμο". Έγινα έξω φρενών και άρχισα να σπάω ότι έβρισκα μπροστά μου. Τότε η σύζυγός μου άρχισε να φωνάζει και να με απειλεί".

    Το βρέφος τάφηκε έχοντας πιστοποιητικό θανάτου για καρδιακή προσβολή και με τη συμβολή μεγάλου γραφείου τελετών. Μαζί του, θάφτηκε και το μυστικό. Και θα παρέμενε το επτασφράγιστο μυστικό της οικογένειας, εάν ο πατέρας δεν αποφάσιζε να σπάσει την σιωπή του.

    Το 2004 το ζευγάρι έρχεται σε διάσταση και η μήνυση του πατέρα κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2005.

    Την Πέμπτη, ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά της μητέρας του παιδιού, στις δύο αδελφές της αλλά και στη γιαγιά του βρέφους, οι οποίες αρνούνται τις κατηγορίες κατηγορηματικά.

    Το ζευγάρι έχει δύο παιδιά, καθώς απέκτησαν ένα πριν και ένα μετά τον θάνατο του βρέφους. Την ερχόμενη Δευτέρα εξετάζεται το θέμα της επιμέλειας τους.

    [03] Κοινωνία

    Στη Ρώμη 14χρονο κορίτσι για μεταμόσχευση ήπατος

    Επεισοδιακή μεταφορά ασθενούς

    10/2/2006 4:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/2/2006 8:08:07 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Επεισοδιακή ήταν η μεταφορά μιας 14χρονης από τη Θεσσαλονίκη στη Ρώμη, όπου θα υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος. Το C130, που ξεκίνησε από Αθήνα, για να παραλάβει την ασθενή, παρουσίασε μηχανική βλάβη στον ένα κινητήρα κι αναγκάστηκε να επιστρέψει στην πρωτεύουσα. Αμέσως επιστρατεύτηκε δεύτερο αεροσκάφος και η 14χρονη τελικά αναχώρησε για Ρώμη στη μία και μισή το μεσημέρι. Το κορίτσι πάσχει από τη νόσο του Wilson, μια σπάνια ασθένεια που αφορά τη διαταραχή του μεταβολισμού του χαλκού και προκαλεί κίρρωση του ήπατος. Μετά από ενέργειες των αρμοδίων, βρέθηκε ιστοσυμβατό μόσχευμα στη Ρώμη και με κινητοποίηση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η 14χρονη μεταφέρθηκε στο εξειδικευμένο μεταμοσχευτικό κέντρο της Ιταλίας.

    [04] Μ. Ανατολή

    Υποστηρίζει το Κρεμλίνο

    "Αναπόφευκτη" η συνάντηση με τη Χαμάς

    10/2/2006 8:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/2/2006 10:57:20 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    "Αργά ή γρήγορα" η διεθνής κοινότητα θα χρειασθεί να αποκτήσει σχέσεις με τη Χαμάς, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Σεργκέι Ιβανόφ, από την Ταορμίνα της Σικελίας στο περιθώριο συνάντησής του με τους υπουργούς ’μυνας του ΝΑΤΟ, δικαιολογώντας την πρωτοβουλία της Μόσχας να προσκαλέσει την ηγεσία της Χαμάς για συνομιλίες. Μάλιστα, τόνισε, πως θα τολμούσε να προβλέψει, ότι "αργά ή γρήγορα, ένας ορισμένος αριθμός χωρών μεταξύ των οποίων και το Κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ και Ρωσία) θα ταχθούν υπέρ των επαφών με τη Χαμάς". Μάλιστα, ο Ιβανόφ υπενθύμισε ότι η Χαμάς ήρθε στην εξουσία με δημοκρατικές εκλογές, διευκρινίζοντας πάντως ότι η Ρωσία, όπως και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα, δεν είναι ικανοποιημένη από τις αρχές που ασπάζεται η Χαμάς. Παράλληλα, ο Αλεξάντερ Καλούγκιν, ειδικός απεσταλμένος του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι η Ρωσία θα καλέσει την ηγεσία της οργάνωσης να μαλακώσει την πολιτική της έναντι του Ισραήλ. Από την πλευρά της η ηγεσία της Χαμάς ανακοίνωσε ότι θα αποδεχόταν μία πρόσκληση να μεταβεί στη Μόσχα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ορισθεί ημερομηνία για την επίσκεψη. Στο μεταξύ, ο ηγέτης του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ, επανέλαβε, ότι δε θα προχωρήσουν ούτε ένα βήμα, προς την αναγνώριση του Ισραήλ.

    Ρίχνουν τους τόνους οι ΗΠΑ, ανένδοτοι οι Ισραηλινοί

    Στο μεταξύ, η Γαλλία επικρότησε τη ρωσική πρόταση, δια στόματος του αναπληρωτή εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Ντενί Σιμονό, ο οποίος είπε, πως ναι μεν είναι μια πρωτοβουλία που ελήφθη χωρίς διαβουλεύσεις με τους εταίρους του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία) αλλά "εφόσον μένουμε στο πλαίσιο των στόχων και των αρχών που έχουμε ορίσει, κρίνουμε ότι αυτή είναι μια πρωτοβουλία που μπορεί να συμβάλει στην προώθηση των θέσεών μας".

    Αλλά και οι ΗΠΑ, που είχαν ζητήσει διευκρινίσεις από τη Μόσχα για την πρόσκληση, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ, σέβονται την "κυρίαρχη απόφαση" της Ρωσίας να προσκαλέσει τη Χαμάς στη Μόσχα, διαβεβαίωσε. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, τηλεφώνησε νωρίς το πρωί στο Ρώσο ομόλογό της και έλαβε τη "διαβεβαίωση" ότι η Μόσχα θα ζητήσει από τη Χαμάς να σεβαστεί τις αρχές που διατύπωσε το Κουαρτέτο.

    Παράλληλα, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι σέβεται τα αποτελέσματα των παλαιστινιακών εκλογών και κάλεσε τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις ανάγκες του παλαιστινιακού λαού.

    Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί δε βλέπουν κανένα θετικό στοιχείο στην πρόσκληση Πούτιν, την οποία μάλιστα αποκαλούν "πισώπλατο χτύπημα... γιατί έχει στόχο να προσδώσει μια διεθνή νομιμότητα σε μια ομάδα τρομοκρατών και εμείς θα αντιταχθούμε σε κάτι τέτοιο με όλα τα μέσα". Αλλά και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιάπ ντε χουπ Σέφερ, απέκλεισε κάθε πιθανότητα το ΝΑΤΟ να έχει επαφές με τη Χαμάς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρόσκληση Πούτιν στη Χαμάς

    [05] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πέρασε στην αντεπίθεση η Ξάνθη

    10/2/2006 7:39:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Δεν πρόλαβε να... στεγνώσει καλά καλά το μελάνι στην σημερινή ανακοίνωση-απάντηση του Ολυμπιακού περί dvd και ανεκδότων και η ΠΑΕ Ξάνθη απάντησε στο ίδιο πνεύμα στους "ερυθρόλευκους" με νέα ανακοίνωση, δίνοντας συνέχεια στον... χαρτοπόλεμο που έχουν ξεκινήσει ομάδες της Α Εθνικής. Εκτός όμως από την ανακοίνωση ο πρόεδρος της θρακιώτικης ΠΑΕ, λίγες ώρες πριν είχε μιλήσει στο μικρόφωνο του ραδιοφωνικού σταθμού "Sportime Radio", για τη διαιτησία του χθεσινού αγώνα Κυπέλλου της Ξάνθης με τον Ολυμπιακό, αλλά και τη Σούπερ Λίγκα.

    Δεν θα γίνουμε "yes sir"

    Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης-απάντησης της ΠΑΕ Ξάνθης στην ανακοίνωση του Ολυμπιακού.

    Με αφορμή την ανακοίνωση της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, η ΠΑΕ SKODA ΞΑΝΘΗ τοποθετείται ως εξής: "Στο κομμάτι που την αφορά (ανέκδοτα), στόχο είχε και έχει να δείξει την πραγματικότητα της συγκεκριμένης αντιμετώπισης από την διαιτησία, και βεβαίως όχι να πείσει τα εκατομμύρια απογοητευμένους οπαδούς της, πως για ακόμη μια χρονιά απέτυχε στον θεσμό του Κυπέλλου.

    Πέραν από κάθε αμφισβήτηση ο Ολυμπιακός και μια τεράστια ιστορία έχει, και έναν υπέροχο κόσμο, έναν Πρόεδρο που τον αναγέννησε εκ βάθρων και σίγουρα έχει μια πολύ πιο ποιοτική ομάδα από την αντίστοιχη δική μας.

    Μπορεί να συμβεί όμως για χίλιους δύο λόγους, αποκλειστικά και μόνο στα δύο μεταξύ τους παιχνίδια, η "Ξανθούλα" να ήταν καλύτερη.

    Αυτό προσπαθήσαμε να διεκδικήσουμε, μέσα από ένα αποτέλεσμα.

    Νομίζουμε ότι δεν το πήραμε παρόλο που το δικαιούμασταν, γιατί έτυχε η συγκεκριμένη διαιτησία, όπως και άλλες που αντιμετώπισε η ομάδα μας κατά την διάρκεια του Πρωταθλήματος, να μην στάθηκε σε καλό επίπεδο.

    Η προσπάθεια για την γενική αναβάθμιση του Ελληνικού Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου είναι σίγουρο ότι δεν θα μας κάνει να γίνουμε "yes sir", να μην εκφράσουμε την άποψή μας ή την αντίθεσή μας για πράγματα που δεν άπτονται της οργάνωσης, της δομής, της λειτουργίας, της διαφάνειας και του ελέγχου (Διοργανώτρια Αρχή Σούπερ Λίγκα), αλλά άπτονται όπως οι διεθνείς κανόνες της UEFA και της FIFA το απαιτούν, στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

    Ο Ολυμπιακός δικαιωματικά βρίσκεται πρώτος, αυτό όμως δεν μπορεί να στερήσει από εμάς το δικαίωμα να λέμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή η διαιτησία σήμερα στην Ελλάδα βρίσκεται σε άσχημο επίπεδο.

    Κάποιες αγωνιστικές το χουμε γευτεί εμείς, κάποιες αγωνιστικές άλλες ομάδες, από τις οποίες δεν εξαιρείται ο Ολυμπιακός.

    Και κάτι ακόμα για να το ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα.

    Δεν έχουμε καμία ιδιοτελή άποψη, γιατί πέραν των άλλων, δεν μπορούμε να έχουμε.

    Οι απόψεις και οι θέσεις της SKODA ΞΑΝΘΗ είναι πάγιες, σταθερές και δεν χρωματίζονται κατά καιρούς πράσινες, κατά καιρούς κίτρινες και κατά καιρούς κόκκινες, και ούτε πρόκειται να συμβεί αυτό στο μέλλον.

    Συνεχίζουμε να ζητάμε μέσα από μια καινούργια διοργανώτρια αρχή, μια καλύτερη οργάνωση, μια καλύτερη λειτουργία, διαφάνεια, έλεγχο, ισονομία.

    Αυτό και μόνον αυτό η ΠΑΕ SKODA ΞΑΝΘΗ έχει σαν στόχο".

    Επέμεινε στις απόψεις του ο Πανόπουλος

    Πριν από την ανακοίνωση της Ξάνθης ο πρόεδρος της ομάδας Χρήστος Πανόπουλος σε δηλώσεις του στα ερτζιανά επιχείρησε να πει "τα πράγματα με το όνομά τους" σχετικά με τη διαιτησία, που σύμφωνα με τις δηλώσεις του ευνοούν τις "μεγάλες" ομάδες, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ: "Είμαι ελεύθερος άνθρωπος, μπορώ να πρεσβεύω αυτά που πιστεύω και δεν αλλάζει η σκέψη μου για τη Σούπερ Λίγκα. Όταν όμως βάλλεται η εταιρία μου και μια ολόκληρη περιοχή, είμαι υποχρεωμένος να πω τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν έκανα τίποτα διαφορετικό από το να πω αυτά που θα έλεγε κάποιος που δεν θα ήταν φανατικός οπαδός μιας ή άλλης ομάδας, αλλά ένας απλός φίλαθλος.

    Η διαιτησία του κ. Κασναφέρη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του ματς. Παίζοντας με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό ή ΑΕΚ, θα προτιμούσα να ξέρω ότι θα δοθεί ένα πέναλτι που δεν είναι, εις βάρος της Ξάνθης και μετά το παιχνίδι θα είναι 50-50. Έτσι θα έχω να καλύψω μόνο ένα πέναλτι. Χθες από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, ο κ. Κασναφέρης κοιτούσε που θα έβρισκε τις λεπτομέρειες, τις ισορροπίες, ώστε να βοηθήσει τη μεγάλη ομάδα. Όσες φορές και να δει κάποιος το βίντεο θα το παρατηρήσει σε 50 φάσεις.

    Αυτή τη φορά έτυχε να είναι ο Ολυμπιακός, θα μπορούσε να ήταν με την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό. Οι μεγάλες ομάδες με τέτοια νοοτροπία διαιτησίας εκτίθενται και οι αγνοί φίλαθλοι των ίδιων των ομάδων δεν το θέλουν αυτό. Τι νόημα έχει το Κύπελλο; ’ντε και πήρε ένα ακόμα Κύπελλο ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός, τι έγινε; Γιατί να μην το πάρει μια Ξάνθη, μια Λάρισα, μια Βέροια, μια Πάτρα αν κι εφόσον είναι καλύτερη; Στα συγκεκριμένα δύο ματς, έτυχε η Ξάνθη να είναι καλύτερη, γιατί να την κόψουν; Πότε επιτέλους στην Ελλάδα θα δούμε κάτι διαφορετικό, δεν το έχουν βαρεθεί αυτό όσοι έχουν διοικήσει το ποδόσφαιρο; επεσήμανε ο κ. Πανόπουλος.

    Με στόχο τη διαφάνεια

    Αναφερόμενος στη Σούπερ Λίγκα ο μεγαλομέτοχος της Skoda Ξάνθης υποστήριξε: "Το θέμα της διαιτησίας δεν έχει καμία σχέση με τη Σούπερ Λίγκα ή με τη σημερινή διοργανώτρια. Έχει να κάνει με την ΕΠΟ όπου ανήκει η διαιτησία. Εμείς μιλάμε για μια διαφορετική οργάνωση, δομή, λειτουργία που στόχο θα έχει τη διαφάνεια και τον έλεγχο της καινούργιας διοργανώτριας αρχής".

    Τέλος σχολιάζοντας την άρνηση της ΠΑΕ Ακράτητος στη "Σούπερ Λίγκα" ο κ. Πανόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει αυτή την απόφαση, καθώς όπως είπε "κάθε εταιρία έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις θέσεις της".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ολυμπιακός: Ανακοίνωση-απάντηση

    Όχι του Ακράτητου στη Σούπερ Λίγκα

    [06] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στους "Φαραώ" η "κούπα" της Αφρικής

    10/2/2006 9:42:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Για 5η φορά, ρεκόρ για τη διοργάνωση, η Αίγυπτος κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο του Κόπα ’φρικα, καθώς στον τελικό του Καϊρου, η "οικοδέσποινα" παρουσία 75.000 θεατών στο "Ιντερνάσιοναλ Στεϊντιουμ", νίκησε 4-2 στα πέναλτι την Ακτή Ελεφαντοστού, του ερυθρόλευκου Γιάγια Τουρέ, που συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη 11άδα του Κόπα ’φρικα. Μοιραίος παίκτης των φιναλίστ αναδείχθηκε ο άσος της Τσέλσι, Ντιντιέ Ντρογκμπά, ο οποίος έχασε πολύ καλές ευκαιρίες για να χαρίσει στους "Ελέφαντες" τον τίτλο, αλλά και το πέναλτι στην τελική διαδικασία. Πέναλτι όμως έχασαν στο 98 και οι "Φαράω" με τον Αχμέντ Χασάν. Η κανονική διάρκεια και η παράταση ολοκληρώθηκαν χωρίς τέρματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός ήταμ ο 6 τελικός του θεσμού, που κρίθηκε στα πέναλτι.

    Από την "άσπρη βούλα"

    Αμπουτρίκα-Γκολ 4-2 Έμπουε-Γκολ 3-2 Σακί-Γκολ 3-1 Κονέ-Απόκρουση Χαντάρι 2-1 Αλί-’ουτ 2-1 Κ. Τουρέ-Γκολ 2-1 Αμπντελαχάμπ-Γκολ 2-0 Ντρογκμπά-Απόκρουση Χαντάρι 1-0 Χασάν-Γκολ 1-0

    Η πορεία προς τον τελικό

    A΄ ΟΜΙΛΟΣ (Στο Κάιρο) 20/1: Αίγυπτος - Λιβύη 3-0 21/1: Μαρόκο - Ακτή Ελεφαντοστού 0-1 24/1: Λιβύη - Ακτή Ελεφαντοστού 1-2 Αίγυπτος - Μαρόκο 0-0 28/1: Αίγυπτος - Ακτή Ελεφαντοστού 3-1 Λιβύη - Μαρόκο 0-0

    Βαθμολογία Β. Τερμ. Αίγυπτος 7 6-1 Ακτή Ελεφαντοστού 6 4-4 ---------------------------- Μαρόκο 2 0-1 Λιβύη 1 1-5

    B΄ ΟΜΙΛΟΣ (Στο Κάιρο) 21/1: Καμερούν - Ανγκόλα 3-1 Τόγκο - Δημοκρατία Κονγκό 0-2 25/1: Ανγκόλα - Δημοκρατία Κονγκό 0-0 Καμερούν - Τόγκο 2-0 29/1: Ανγκόλα - Τόγκο 3-2 Καμερούν - Δημοκρατία Κονγκό 2-0

    Βαθμολογία Β. Τερμ. Καμερούν 9 7-1 Δημοκρατία Κονγκό 4 2-2 ---------------------------- Ανγκόλα 4 4-5 Τόγκο 0 2-7

    Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ (στην Αλεξάνδρεια) 22/1: Τυνησία - Ζάμπια 4-1 Νότια Αφρική - Γουϊνέα 0-2 26/1: Ζάμπια - Γουϊνέα 1-2 Τυνησία - Νότια Αφρική 2-0 30/1: Τυνησία - Γουϊνέα 0-3 Ζάμπια - Νότια Αφρική 1-0

    Βαθμολογία Β. Τερμ. Γουϊνέα 9 7-1 Τυνησία 6 6-4 ---------------------------- Ζάμπια 3 3-6 Νότια Αφρική 0 0-5

    Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ (στο Πορτ Σάιντ) 23/1: Νιγηρία - Γκάνα 1-0 Ζιμπάμπουε - Σενεγάλη 0-2 27/1: Γκάνα - Σενεγάλη 1-0 Νιγηρία - Ζιμπάμπουε 2-0 31/1 Νιγηρία - Σενεγάλη 2-1 Γκάνα - Ζιμπάμπουε 1-2 (στην Ισμαϊλια)

    Βαθμολογία Β. Τερμ. Νιγηρία 9 5-1 Σενεγάλη 3 3-3 ---------------------------- Γκάνα 3 2-3 Ζιμπάμπουε 3 2-5

    ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ 1. Γουϊνέα-Σενεγάλη 2-3 2. Αίγυπτος-Δημοκρατία Κονγκό 4-1 4/2: 3. Νιγηρία-Τυνησία 1-1 (6-5 πεν.) 4. Καμερούν-Ακτή Ελεφαντοστού 1-1 (11-12 πεν.)

    ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ 7/2: 5. Νιγηρία - Ακτή Ελεφαντοστού 0-1 6. Σενεγάλη - Αίγυπτος 1-2

    ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ 3η ΘΕΣΗ (Κάιρο) 9/2: Νιγηρία - Σενεγάλη 1-0

    ΤΕΛΙΚΟΣ (Κάιρο) 10/2: Ακτή Ελεφαντοστού - Αίγυπτος 0-0 (4-2 στα πέναλτι)

    [07] Υγεία

    Σε επαγρύπνηση

    Ανησυχία σε τρεις ηπείρους

    10/2/2006 8:54:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Με ανησυχία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί την εξάπλωση του φονικού ιού από χώρα σε χώρα. Η εμφάνιση της γρίπης σε πουλερικά στη Νιγηρία οδήγησε σε "κόκκινο" συναγερμό τις Υπηρεσίες του Διεθνούς Οργανισμού, καθώς πολλοί κάτοικοι τής αφρικανικής αυτής χώρας έσπευσαν να πουλήσουν ενδεχομένως και άρρωστα πτηνά, πριν επιβληθούν μέτρα προστασίας. Ο φόβος της μετάδοσης του ιού σε ανθρώπους και της μετάλλαξής του επανέρχεται, μαζί και η αγωνία για την πιθανότητα πανδημίας. Ο ΠΟΥ αποστέλλει άμεσα ομάδα εμπειρογνωμόνων στη Νιγηρία, όπου και στρέφεται το ενδιαφέρον και οι φόβοι των ειδικών. Την ίδια ώρα, τo όγδοο θύμα της γρίπης των πτηνών ανακοίνωσε η Κίνα, μία 20χρονη γυναίκα, ενώ μία ακόμη νέα εστία της νόσου εντοπίστηκε στη νότια Ρουμανία και δύο κρούσματα στη Βουλγαρία.

    Γρήγορη εξάπλωση

    Το τελευταίο διάστημα ο ιός Η5Ν1 εξαπλώθηκε ταχύτατα από τη ΝΑ Ασία, στην ανατολική Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τώρα στην υποσαχάρεια Αφρική.

    Όμως,στους μήνες που ακολούθησαν, μέχρι τις αρχές του έτους, κάτι καταστροφικό συνέβη καθώς ο ιός εξαπλώθηκε μαζικά σε όλο τον κόσμο, στη Σιβηρία και στη Ρωσία, στη Μογγολία, μέχρι τη Βαλτική, στο Καζακστάν, στην Τουρκία, στη Ρουμανία, λίγο στην Ελλάδα, στο ιρακινό Κουρδιστάν, στη βόρεια Κύπρο.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας, ανιχνεύθηκε ο ιός της γρίπης των πτηνών - υπότυπος Η5 - σε δύο ακόμη άγριους κύκνους, στα ανατολικά της χώρας.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, δείγματα από πτηνά θα σταλούν στο Λονδίνο για εξετάσεις για να εξακριβωθεί αν πρόκειται για τον θανατηφόρο ιό Η5Ν1.

    Στο μεταξύ, στη Ρουμανία, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Υγεία των ζώων, Νικολάε Στέφαν, δήλωσε στο πρακτορείο ότι τα πρώτα τεστ που έγιναν σε τρεις όρνιθες από το χωριό Κετάτε, στην επαρχία Ντόλι, έδειξαν τον ιό της γρίπης των πτηνών- υπότυπο Η5.

    Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι το χωριό τέθηκε σε καραντίνα και ότι θα θανατωθούν όλα τα πουλερικά.

    Ο ιός της γρίπης των πτηνών έχει εντοπιστεί σε 27 χωριά στη Ρουμανία από τον περασμένο Οκτώβριο όταν εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα.

    Και στην Αφρική

    Το στέλεχος του ιού Η5Ν1 που εντοπίστηκε σε νεκρά πουλερικά στη Νιγηρία είναι "απολύτως όμοιο" με αυτό που είχε βρεθεί σε πουλιά στην Κίνα, την Τουρκία και χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας των Ζώων (ΟΙΕ).

    Η ασθένεια "ήρθε από τις χώρες αυτές και επομένως είναι μάλλον απίθανο να έφτασε μέσω της εμπορικής οδού", πρόσθεσε ο ’λεξ Τίρμαν, εκτιμώντας ότι ο φορείς του ιού ήταν, κατά πάσα πιθανότητα, τα αποδημητικά πτηνά που φωλιάζουν στη λεκάνη της λίμνης Τσαντ.

    Η Νιγηρία είναι η πρώτη αφρικάνικη χώρα στην οποία επιβεβαιώθηκε κρούσμα της γρίπης των πτηνών. Εδώ και ένα μήνα, πέθαιναν κοτόπουλα σε φάρμες της Νιγηρίας, όμως οι αρχές αδυνατούσαν να λάβουν μέτρα.

    Μόλις την Τετάρτη επιβεβαιώθηκε ο ιός Η5Ν1 στα νεκρά πουλερικά και η κυβέρνηση διέταξε να μπουν σε καραντίνα οι συγκεκριμένες μονάδες. Ωστόσο, η κατάσταση μοιάζει εκτός ελέγχου, καθώς οι Νιγηριανοί τρέχουν να πουλήσουν τα άρρωστά κοτόπουλά τους σε υπαίθριες αγορές, πριν επιβληθούν τα μέτρα προστασίας.

    Αν και ακόμα δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί σε βαθμό, ώστε να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, "αυτό δεν είναι μακριά", επεσήμανε αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι δεν θέλει να τρομοκρατήσει κανένα, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο ιός υφίσταται αλλαγές με αργό ρυθμό: "αυτή η προειδοποίηση που μας δίνει η φύση πρέπει να ληφθεί υπόψη".

    Ο επικίνδυνος ιός εντοπίστηκε και σε νεκρά πτηνά στην Κασπία Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ασπίδα προστασίας

    Η γρίπη των κύκνων

    Σχετικά Links:

    Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 10 February 2006 - 21:50:54 UTC