Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Βρέχει" λάσπη
  • [02] Πλοίο με κλίση στο Λακωνικό Κόλπο
  • [03] Νέο παραδικαστικό κύκλωμα
  • [04] "Όχι" στην ένταξη της Τουρκίας
  • [05] Σεισμός 6,2 Ρίχτερ στο νότιο Ιράν
  • [06] Πολύνεκρη επίθεση Μαοϊστών στην Ινδία
  • [07] Παραμένει η έκτακτη ανάγκη στις Φιλίππινες
  • [08] Αποκαταστάθηκε η τάξη στη φυλακή Πουλ-ι-Σάρκι
  • [09] "Πέφτει" η δημοτικότητα του Μπους
  • [10] Επίθεση ανταρτών στην Κολομβία
  • [11] Νέο χτύπημα της ΕΤΑ
  • [12] Σύγκρουση τρένων στο Μπουένος Άιρες
  • [13] Στην Ε.Ε η συγχώνευση Gaz de France -Suez
  • [14] "Ο εικαστικός ήχος στην Τέχνη του 20ου αιώνα"

    [01] Κοινωνία

    Θυελλώδεις άνεμοι

    "Βρέχει" λάσπη

    28/2/2006 9:23:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/2/2006 11:31:26 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Νέα σύννεφα αφρικανικής σκόνης και λασποβροχή πλήττουν από το πρωί την Αθήνα και πολλές περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας ενώ εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων πνέουν στα πελάγηδεν γίνονται τα δρομολόγια των πλοίων από Πειραιά για Κρήτη και Δωδεκάνησα. Όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν πρέπει να επικοινωνήσουν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία αφού το απαγορευτικό δνε ισχύει για όλα τα λιμάνια. Στο μεταξύ αναμένεται ότι η ένταση και η διάρκεια του φαινομένου της λασποβροχής θα είναι μικρότερη σε σχέση με αυτή της περασμένης Παρασκευής.

    Ο καιρός σήμερα

    Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει για σήμερα, βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στα δυτικά, κεντρικά, βόρεια και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ πνέουν θυελλώδεις άνεμοι, εντάσεως μέχρι 7 μποφώρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 4 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 έως 17 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κυρίως το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Βροχές, καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, θα επικρατήσουν στη Θεσσαλονίκη. Οί άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

    [02] Κοινωνία

    Έχουν σπεύσει παραπλέοντα πλοία και Super Puma

    Πλοίο με κλίση στο Λακωνικό Κόλπο

    28/2/2006 8:56:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε ετοιμότητα έχει τεθεί το Λιμενικό καθώς το φορτηγό πλοίο "Αμιράλ Αγητενς", υπό σημαία Λιβύης, με 14μελές αλλοδαπό πλήρωμα και φορτωμένο κοντέϊνερς, πήρε κλίση 20 μοιρών ενώ έπλεε στο Λακωνικό Κόλπο. Ενώ το πλοίο έχει απαγκιάσει στον όρμο Σκουτάρι και ο πλοίαρχός του, σύμφωνα με το ΥΕΝ αρνείται να δώσει την εντολή εγκατάλειψης, στην περιοχή έχουν σπεύσει παραπλέοντα σκάφη καθώς και ελικόπτερο Super Puma. Στην περιοχή επικρατούν άνεμοι 5-6 μποφόρ.

    [03] Κοινωνία

    Εξελίξεις στις επόμενες μέρες

    Νέο παραδικαστικό κύκλωμα

    28/2/2006 12:24:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Νέο παραδικαστικό κύκλωμα με εμπλοκή 10 δικαστών και τεσσάρων δικηγόρων, διερευνά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς. Πρόκειται για δικαστές, που φτάνουν και το βαθμό του προέδρου εφετών και έχουν χειριστεί κυρίως υποθέσεις αστικού περιεχομένου και πτωχεύσεις. Οι συγκεκριμένοι ελέγχονται για έκδοση προκλητικών αποφάσεων, που ευνοούσαν τη μία πλευρά. Πρωταγωνιστές από τη πλευρά των δικαστών, φέρεται να είναι ζευγάρι, που έχει προκαλέσει με τον πολυτελή βίο, που διάγει αλλά και την ακίνητη περιουσία, που έχει αποκτήσει τα τελευταία 10 χρόνια και δεν δικαιολογείται από τους μισθούς τους. Μεταξύ των 10 και πρόεδρος πρωτοδικών που, ήδη, διώκεται για εμπλοκή στο κύκλωμα Γιοσάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα κληθούν να καταθέσουν ως ύποπτοι οι εμπλεκόμενοι, μεταξύ άλλων, για παράβαση καθήκοντος και αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης.

    [04] Κοινωνία

    Γεύμα Αρχιεπισκόπου σε Ευρωβουλευτές

    "Όχι" στην ένταξη της Τουρκίας

    27/2/2006 11:50:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκε εκ νέου ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κατά την ομιλία του σε γεύμα που παρέθεσε τη Δευτέρα στους Έλληνες Ευρωβουλευτές. Στο γεύμα παρευρέθησαν συνολικά 12 από τους 24 Ευρωβουλευτές, ενώ στην εκδήλωση δεν παρέστη ευρωβουλευτής του Κ.Κ.Ε. Σχετικά με το ενδεχόμενο της τουρκικής ένταξης, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε, πως "δεν αποφεύγεις ένα κακό, δημιουργώντας ένα πολύ μεγαλύτερο που σε περιμένει αύριο, όπως είναι η κατάργηση της ευρωπαϊκής αυτοσυνειδησίας", προκαλώντας την αντίδραση των περισσοτέρων συνδαιτυμόνων του. Αποστάσεις από τον Αρχιεπίσκοπο κράτησαν και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, ενώ με τις θέσεις του κ. Χριστοδούλου ταυτίστηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και ευρωβουλευτής Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Αντιδράσεις για τις δηλώσεις

    "Η πολιτική ηγεσία της χώρας μας, επικαλείται τα συμφέροντα της Ελλάδας για να εξηγήσει την πολιτική στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής για την Τουρκία. Η Εκκλησία μας βλέπει με άλλο τρόπο το θέμα : Δεν αποφεύγεις ένα κακό, δημιουργώντας ένα πολύ μεγαλύτερο που σε περιμένει αύριο. Και πολύ μεγαλύτερο κακό είναι η κατάργηση της ευρωπαϊκής αυτοσυνειδησίας, πολύ μεγαλύτερο κακό που οι Έλληνες θα το πληρώσουμε ακριβότερα", τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

    Ο επίτροπος της Ελλάδος στην Ε.Ε., Στ. Δήμας, απάντησε στον κ. Χριστόδουλο, ότι ορθώς οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αποφασίσει υπέρ της ένταξης των γειτονικών χωρών, ώστε να διευρυνθεί ο χώρος της ειρηνικής διαβίωσης μας. "Είναι καλύτερα αυτός ο χώρος να είναι χώρος ειρήνης και συνεργασίας, παρά χώρος αντιθέσεων, ανταγωνισμών και όχι φιλικών σχέσεων".

    Η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, απερχόμενη του γεύματος, αναφέρθηκε στα όσα είπε ο Αρχιεπίσκοπος για την Τουρκία τονίζοντας την θέση υπέρ της ένταξης της γειτονικής χώρας, κάτι που, όπως είπε, έχουμε όλοι υποστηρίξει. "Ωστόσο η πορεία αυτή προς την Ε.Ε. προϋποθέτει και τη συμμόρφωση της Τουρκίας. Στην Ευρώπη που οικοδομούμε πρέπει να βλέπουμε πως θα φέρουμε πιο κοντά τους λαούς".

    Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Σέβομαι απόλυτα τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, αλλά διαφωνώ συχνά με τον Χριστόδουλο-πολιτικό".

    Ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε τους Ευρωβουλευτές και βουλευτές που παρακάθισαν στο γεύμα, ότι στη συνάντηση που θα έχει με τον Πάπα Βενέδικτο στο Βατικανό, θα αναζητηθεί η συνεργασία των δύο Εκκλησιών, στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

    [05] Κόσμος

    Σεισμός 6,2 Ρίχτερ στο νότιο Ιράν

    28/2/2006 11:11:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στις 07:31 ώρα Γκρήνουιτς στο νότιο Ιράν, σε μικρή απόσταση από την πόλη Μπαμ, ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Στρασβούργου, στην ανατολική Γαλλία. Η πόλη Μπαμ καταστράφηκε τον Δεκέμβριο του 2003 από ισχυρό σεισμό 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκαλώντας το θάνατο σε 31.000 ανθρώπους. Ωστόσο, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA επικαλούμενο το Γεωφυσικό Κέντρο της Τεχεράνης μετέδωσε ότι ο σεισμός ήταν 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές από το σεισμό αυτό που έπληξε τα σύνορα των επαρχιών Κερμάν και Χορμουζγκάν.

    [06] Κόσμος

    Τουλάχιστον 50 νεκροί

    Πολύνεκρη επίθεση Μαοϊστών στην Ινδία

    28/2/2006 10:54:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τουλάχιστον πενήντα νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός βομβιστικής επίθεσης ανταρτών στην Ινδία. Μαοϊστές αντάρτες πυροδότησαν νάρκη στην κεντρική Ινδία, ανατινάζοντας ένα φορτηγό στο οποίο επέβαιναν δεκάδες άτομα, μέλη αντι-μαοϊκής οργάνωσης που συνεργάζεται με την Κυβέρνηση. "Μαοϊστές πυροδότησαν μία νάρκη στην περιοχή Νταρμαγκούρα, στην περιφέρεια Νταντεουάντα, σκοτώνοντας 50 άτομα. Αναμένουμε λεπτομέρειες για τον αριθμό των τραυματιών", δήλωσε ο Σ. Κ. Πασουάν, αξιωματικός της αστυνομίας στην περιοχή. Η Νταρμαγκούρα βρίσκεται 500 χλμ νοτίως της πρωτεύουσας του κρατιδίου, Ραϊπούρ και θεωρείται προπύργιο των Μαοϊστών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μάχονται για τα δικαιώματα των αγροτών και των άκληρων εργατών. Η επίθεση των ανταρτών γίνεται λίγο πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους στην Ινδία.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: Maoists set off land mine, kill 50 in India

    BBC: 'Many dead' in India rebel attack

    [07] Κόσμος

    Για περισσότερες συλλήψεις ετοιμάζεται η Αστυνομία

    Παραμένει η έκτακτη ανάγκη στις Φιλίππινες

    28/2/2006 10:34:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Εντός των προσεχών ημερών ενδέχεται να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις Φιλιππίνες, ανακοίνωσε η Κυβέρνηση αλλά την ίδια ώρα η Αστυνομία ετοιμάζεται για περισσότερες συλλήψεις υπόπτων για εμπλοκή στη συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της Προέδρου, Γκλόρια Μακαπαγάλ Αρόγιο. Στο Ανώτατο Δικαστήριο έχουν υποβληθεί αρκετές προσφυγές για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αλλά οι δικαστές ανέβαλαν τη συζήτηση για τη συνταγματικότητα της απόφασης της Προέδρου μέχρι την επόμενη Τρίτη. Η Αρόγιο κήρυξε τις Φιλιππίνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δίνοντας διευρυμένες εξουσίες στα σώματα ασφαλείας, με τον ισχυρισμό ότι αποκαλύφθηκε συνωμοσία για την ανατροπή της, στην οποία συμμετείχαν στελέχη της αντιπολίτευσης, κομμουνιστικές ομάδες και κάποιοι στρατιωτικοί. Όμως ο υπουργός Οικονομίας, Μαργκαρίτο Τέβες, που πιέζει για την άρση των έκτακτων μέτρων για να μην διαταραχθούν οι αγορές, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, το Σάββατο, θα επανεξετασθεί η απειλή για την ασφάλεια της χώρας. "Θα δούμε αν μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση (για την άρση των μέτρων) πριν ή κατά τη συνεδρίαση του Σαββάτου. Στο μεταξύ παραμένουμε υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης", δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας των Φιλιππίνων.

    Από τις ένοπλες δυνάμεις διέρρευσε πάντως ένα έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο οι θεωρούμενοι συνωμότες, είχαν στόχο να κινητοποιήσουν περίπου 200.000 ανθρώπους που θα έκαναν πορεία και θα περικύκλωναν το προεδρικό μέγαρο, στις 31 Μαρτίου. "Εάν η κινητοποίηση δεν ήταν η αναμενόμενη, θα έκαναν άλλη κινητοποίηση, την 1η Μαΐου, όπου είχαν στόχο τη συμμετοχή περίπου 500.000 ανθρώπων που θα περικύκλωναν το Προεδρικό Μέγαρο", αναφέρει το έγγραφο που διέρρευσε.

    Η αστυνομία έχει ασκήσει διώξεις εναντίον τουλάχιστον 16 ατόμων, από τα οποία έχουν συλληφθεί δύο. Επίσης πενήντα κομμουνιστές αντιμετωπίζουν άλλες κατηγορίες για εξέγερση.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Filipino legislators evade arrest

    [08] Κόσμος

    Τη μεγαλύτερη φυλακή του Αφγανιστάν

    Αποκαταστάθηκε η τάξη στη φυλακή Πουλ-ι-Σάρκι

    28/2/2006 9:49:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αποκαταστάθηκε σήμερα η τάξη στη φυλακή Πουλ-ι-Σάρκι, τη μεγαλύτερη του Αφγανιστάν, όπου το περασμένο Σάββατο είχαν εξεγερθεί οι κρατούμενοι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστούν είκοσι. "Η κατάσταση είναι ήρεμη και βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο", δήλωσε ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας Μαχμπούμπ Αμίρι, ο οποίος κατηγόρησε περίπου εκατό κρατούμενους, Ταλιμπάν και ξένους που ίσως ανήκουν στην Αλ Κάιντα, ότι ευθύνονται για την αιματηρή εξέγερση. Σύμφωνα με τις αφγανικές Αρχές, ανάμεσα στους 1.500 κρατούμενους βρίσκονται και 300 υποστηρικτές των Ταλιμπάν και ξένοι που πιθανόν να συνδέονται με την Αλ Κάιντα, αλλά δεν θεωρούνται τόσο σημαντικοί ώστε να μεταφερθούν στο Γκουαντάναμο ή στη φυλακή του Μπαγκράμ κοντά στην Καμπούλ. Χθες το βράδυ μοιράστηκαν στους κρατούμενους τρόφιμα και νερό, ενώ σήμερα θα μεταφερθούν σε άλλες πτέρυγες οι τρόφιμοι της πτέρυγας απ όπου ξεκίνησε η εξέγερση γιατί το κτίριο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

    [09] Κόσμος

    "Πέφτει" η δημοτικότητα του Μπους

    28/2/2006 9:25:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μόλις ένας στους τρεις Αμερικανούς (ποσοστό 34%, το χαμηλότερο όλων των εποχών), εγκρίνει τις ενέργειες του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, εν μέσω της σφοδρής αντιπαράθεσης που έχει προκαλέσει η παράδοση του ελέγχου έξι αμερικανικών λιμανιών σε μεγάλο όμιλο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, το ποσοστό έγκρισης της πολιτικής του Μπους μειώθηκε κατά 8 μονάδες. Το 59% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αποδοκιμάζει τις ενέργειες του Προέδρου. Όσον αφορά το Ιράκ, το 30% των Αμερικανών (από 37% τον Ιανουάριο) απάντησε ότι συμφωνεί με τους χειρισμούς του Μπους. Ένα ποσοστό 62% κρίνει ότι οι αμερικανικές προσπάθειες για σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή δεν φέρνουν καρπούς ενώ το 36% θεωρεί ότι τα πράγματα πάνε καλά. Στο ζήτημα των λιμανιών, επτά στους δέκα Αμερικανούς δηλώνουν ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στον όμιλο Dubai Ports World να αναλάβει τον έλεγχό τους. Μόνο το 21% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

    Ένας στους πέντε "πιστεύει" στον Τσέινι

    Όσον αφορά τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι, μόνο το 18% δήλωσε ότι έχει θετική άποψη, ενώ το 46% τον αποδοκιμάζει. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν από το κυνηγετικό ατύχημα του αντιπροέδρου: για το 76% των ερωτηθέντων, αυτά τα πράγματα "συμβαίνουν".

    Η δημοσκόπηση ήταν τηλεφωνική, σε δείγμα 1.018 ενηλίκων και το περιθώριο λάθους ανέρχεται στις τρεις μονάδες.

    [10] Κόσμος

    Επίθεση ανταρτών στην Κολομβία

    28/2/2006 9:09:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αντάρτες της μαρξιστικής οργάνωσης FARC επιτέθηκαν την Δευτέρα εναντίον ξενοδοχείου στα νότια της Κολομβίας, στο οποίο διεξαγόταν συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι τρεις τραυματίσθηκαν. Σύμφωνα με το ιδιωτικό ραδιοφωνικό δίκτυο "Καρακόλ" αρχικά είχε ενημερώσει για πέντε νεκρούς από την επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά ξενώνα στην κοινότητα Ριβέρα, στην επαρχία της Ουΐλα, 400 χλμ νοτίως της Μπογοτά. Το περασμένο Σάββατο, εννέα πολίτες σκοτώθηκαν και 13 άλλοι τραυματίσθηκαν από επίθεση της FARC εναντίον λεωφορείου στα νότια της χώρας.

    [11] Κόσμος

    Νέο χτύπημα της ΕΤΑ

    28/2/2006 7:43:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείου

    Έκρηξη παγιδευμένου δέματος σημειώθηκε την Δευτέρα στη Μουνγκία, στη Χώρα των Βάσκων, με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να τραυματιστεί ελαφρά. Οι τοπικές αρχές αποδίδουν την έκρηξη στη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ. Το δέμα βρισκόταν μέσα σε ένα σακίδιο που έφερε την επιγραφή "κίνδυνος βόμβα" και ήταν τοποθετημένο στο παράθυρο του τοπικού δικαστηρίου. Οι αστυνομικοί, ειδοποιημένοι από έναν περαστικό, έφτασαν στο σημείο τη στιγμή ακριβώς που σημειώθηκε η έκρηξη, με αποτέλεσμα ένας από αυτούς να τραυματιστεί ελαφρά, ενώ προκλήθηκαν και σημαντικές υλικές ζημιές.

    [12] Κόσμος

    Σύγκρουση τρένων στο Μπουένος Άιρες

    28/2/2006 7:21:00 πμ

    Δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν δύο επιβατικά τρένα και μία αμαξοστοιχία με εμπορεύματα συγκρούστηκαν την Δευτέρα στο Μπουένος Άιρες. Όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός σιδηροδρόμων της Αργεντινής, σοβαρή είναι η κατάσταση της υγείας του ενός μηχανοδηγού ο οποίος εγκλωβίστηκε στα συντρίμμια. Το ατύχημα σημειώθηκε στη συνοικία Παλέρμο γύρω στις 10:30 το βράδυ, τοπική ώρα. "Το τρένο ήταν μισογεμάτο. Ήμασταν τυχεροί που κανείς δεν στεκόταν όρθιος", δήλωσε επιβάτης της μιας αμαξοστοιχίας, ο οποίος επέστρεφε στο σπίτι του και τραυματίστηκε ελαφρά.

    [13] Οικονομία

    Εντονη η αντίδραση της Ιταλίας

    Στην Ε.Ε η συγχώνευση Gaz de France -Suez

    28/2/2006 10:56:00 πμ

    Έντονη είναι η αντίδραση της ιταλικής κυβέρνησης για τη συγχώνευση της κρατικής γαλλικής εταιρείας Gaz de France και του ομίλου Suez. Στις Βρυξέλλες μεταβαίνουν σήμερα οι Ιταλοί υπουργοί Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι και Βιομηχανίας Κλάουντιο Σκαγιόλα για να διαμαρτυρηθούν στις ευρωπαϊκές αρχές για τη συγχώνευση αυτή, η οποία -όπως επισημαίνουν- είχε στόχο να εμποδίσει την εξαγορά της Suez από τον ιταλικό όμιλο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Enel. Η ιταλική κυβέρνηση κατηγορεί τη Γαλλία για προστατευτισμό και "προδοσία του ευρωπαϊκού πνεύματος", ενώ ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας μίλησε για "κατάφωρη παραβίαση του κοινοτικού δικαίου", προειδοποιώντας ότι θα προσφύγει στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η συγχώνευση αυτή προκάλεσε έντονη αντιπάραθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Ιταλία. Ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι οι δύο υπουργοί "θα κάνουν ότι είναι αναγκαίο" στις Βρυξέλλες, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνησή του έχει καταστήσει την Ιταλία από οικονομικής άποψης "μαλακό υπογάστριο" της Ευρώπης. Το θέμα απασχολεί έντονα και τον ιταλικό Τύπο. Η εφημερίδα Ρεπούμπλικα σε άρθρο της, με τον τίτλο "ο Τρεμόντι έτοιμος για πόλεμο, διάταγμα για να σταματήσει τους ξένους", επισημαίνει ότι ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών "είναι έτοιμος να εκδώσει σχέδιο νόμου για να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο, όπως απάντησε η γαλλική κυβέρνηση στο σχέδιο συγχώνευσης της Suez από την ιταλική Enel". Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, το σχέδιο νόμου που προωθεί ο Τρεμόντι έχει δύο εκδοχές: Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή που θεωρείται και "η πιο σκληρή", το νομοσχέδιο θα αποτελείται μόνο από ένα άρθρο που θα προβλέπει ότι "η εταιρία που είναι αντικείμενο δημόσιας προσφοράς για εξαγορά, μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στον ιταλικό νόμο ή έναν ανάλογο νόμο χώρας του εξωτερικού". Αυτό σημαίνει, γράφει η εφημερίδα , ότι αν η Suez επιχειρήσει να εξαγοράσει κάποια επιχείρηση στην Ιταλία, αυτή θα μπορεί να επιλέξει για την άμυνά της τη γαλλική νομοθεσία, που είναι πιο περιοριστική στις συγχωνεύσεις . Η δεύτερη εκδοχή του σχεδίου νόμου θα προβλέπει ότι αν μια ξένη εταιρία που ελέγχεται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος εξαγοράσει μία ιταλική επιχείρηση, τότε το δικαίωμα ψήφου του ξένου ομίλου θα "παγώσει" στο 5%. Το κείμενο του σχεδίου νόμου με τις δύο εκδοχές θα υποβληθεί στην προεδρία της Δημοκρατίας και θα παρουσιαστεί από τον Τρεμόντι στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες θα συναντηθεί σήμερα ο ιταλός υπουργός στις Βρυξέλλες, γράφει η Ρεπούμπλικα.

    Ενας κολοσσός στον τομέα της ενέργειας

    Η συγχώνευση της κρατικής γαλλικής εταιρείας Gaz de France και του ομίλου Suez έγινε για να αποτραπεί η εξαγορά της βελγικής εταιρείας Electrabel, ιδιοκτήτριας της Suez, από την ιταλική Enel. Η Enel είναι ο τρίτος πανευρωπαϊκός ενεργειακός όμιλος σε μεγέθη χρηματιστηρίου.

    Ο νέος όμιλος που θα προκύψει κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου 2006 θα ονομάζεται Suez Gaz de France και θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως στον τομέα της ενέργειας. Το γαλλικό δημόσιο θα έχει μερίδιο 34%-35%. Οπως διαβεβαίωσαν με κοινή τους ανακοίνωση οι δύο εταιρείες, η συγχώνευση δεν θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας.

    Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Τιερί Μπρετόν δήλωσε ότι ο νέος όμιλος θα είναι "πρώτος σε παγκόσμια κλίμακα στη διάθεση φυσικού αερίου, στον τομέα υγροποιημένου φυσικού αερίου και στην τρίτη θέση στην Ευρώπη στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας". Ο νέος όμιλος θα έχει κύκλο εργασιών ύψους 64 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    [14] Πολιτισμός

    Από 8 Μαρτίου έως 12 Απριλίου

    "Ο εικαστικός ήχος στην Τέχνη του 20ου αιώνα"

    28/2/2006 8:06:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Μουσείο Φρυσίρα

    Σεμινάριο με θέμα "Ο εικαστικός ήχος στην Τέχνη του 20ου αιώνα" διοργανώνει το Μουσείο Φρυσίρα, από τις 8 Μαρτίου έως τις 12 Απριλίου 2006, κάθε Τετάρτη 18.00 - 20.00. Στη διάρκεια του σεμιναρίου θα έχει ιδιαίτερη σημασία το φαινόμενο ήχος και ζωγραφική μέσα από διαφορετικά πρίσματα. Ο 20ος αιώνας χαρακτηρίζεται ο αιώνας των ριζοσπαστικών αλλαγών όχι μόνο σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο αλλά επίσης και στο χώρο των τεχνών και των επιστημών. Η σταδιακή διείσδυση των νέων ηλεκτρονικών τεχνολογιών στη διάρκεια του 20ου αιώνα, προετοίμασαν το τοπίο του ύστερου βιομηχανικού Δυτικού κόσμου για την είσοδό του στην ψηφιακή εποχή της πληροφορικής και της εικονικής πραγματικότητας. Με αφετηρία την αφαίρεση, το 1910, η ζωγραφική αναζητά δεσμούς με μια κατεξοχήν αφαιρετική τέχνη όπως η μουσική. Τα νέα ΜΜΕ που γεννήθηκαν σταδιακά από την ανάπτυξη του ηλεκτρισμού και οι νέες μορφές τέχνης του φωτός (cinema, video) προσφέρουν στη διάρκεια αυτού του αιώνα ένα πεδίο έρευνας ιδιαίτερα γόνιμο στην αντιπαράθεση εικόνας και ήχου. Εισηγητής: Αναστασία Γεωργάκη, Λέκτορας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Οι έξι δίωρες ενότητες του σεμιναρίου διαμορφώνονται ως εξής:

    8 Μαρτίου: Ζωγραφική και μουσική στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα: Kandinsky, Schoenberg, Picabia-Jazz. 15 Μαρτίου: Ιταλικός και Ρώσικος Φουτουρισμός: Russolo, Kupka-Matiuochin, Marchel Duchamp. 22 Μαρτίου: Το καθολικό έργο τέχνης στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα: Cage, Xenakis. 29 Μαρτίου: Το κίνημα Fluxus και live electronics. 5 Απριλίου: Ηχητικές εγκαταστάσεις (sound installations). 12 Απριλίου: Ψηφιακά παράδοξα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 28 February 2006 - 9:53:31 UTC