Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-03-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεβίωσε ο Γεώργιος Ράλλης
  • [02] Κοινό ευρωπαϊκό όραμα
  • [03] Όχι στην αγορά των επιπλέον F-16
  • [04] Μαζική απεργία
  • [05] Αιχμές κατά Vodafone
  • [06] Υποχωρεί η στάθμη του νερού
  • [07] Μαζική συμμετοχή
  • [08] Στο Βελιγράδι η σορός Μιλόσεβιτς
  • [09] Κεκλεισμένων των θυρών η δίκη Χουσέιν
  • [10] Απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα
  • [11] Συνεργασία για τον Τουρισμό
  • [12] Ικανοποίηση για την Οικονομία
  • [13] ΑΕΚ: Εντάξει ο Τσιρίλο
  • [14] ΠΑΟ: Αντεπίθεση τώρα
  • [15] ΝΒΑ: Ασταμάτητος Τσακαλίδης
  • [16] Φήμες αποχώρησης για Βαν Νίστελρόι
  • [17] Στην 21η θέση η Εθνική Ελλάδας
  • [18] Ο Σαμαράς "πήρε το όπλο του"
  • [19] Κύκλος Μότσαρτ στο ΜΜΘ
  • [20] Άνοιξαν οι ουρανοί και έβρεξε... μπύρα

    [01] Πολιτική

    Σε ηλικία 88 ετών

    Απεβίωσε ο Γεώργιος Ράλλης

    15/3/2006 3:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/3/2006 7:53:19 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πλήρης ημερών από έμφαγμα του μυοκαρδίου, έφυγε την Τετάρτη, από τη ζωή ο πρώην πρωθυπουργός, Γεώργιος Ράλλης. Η κηδεία του, θα γίνει αύριο στις 4 το απόγευμα με τιμές εν ενεργεία Πρωθυπουργού από το Α΄Νεκροταφείο Αθηνών. Γεννημένος στην Αθήνα, στις 26 Δεκεμβρίου του 1918, ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία το 1950, οπότε εκλέχθηκε βουλευτής Αθηνών με το Λαϊκό Κόμμα, και συνέχισε να εκλέγεται σε όλες τις επόμενες εκλογές, εκτός από του 1958, στις οποίες δεν έλαβε μέρος. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες (1939), ατρατεύθηκε και υπηρέτησε ως έφεδρος ανθυπίλαρχος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, όπου διακρίθηκε και παρασημοφορήθηκε. Μετά την ανακωχή, γράφτηκε στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και ασχολήθηκε με τη δικηγορία έως τον Οκτώβριο του 1944 όταν στρατεύθηκε εκ νέου. Το 1954, ορκίστηκε για πρώτη φορά ως υπουργός Προεδρίας Κυβερνήσεως, με πρωθυπουργό το στρατάρχη Αλέξανδρο Παπάγο, ενώ το 1980, εκλέχθηκε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και ορκίστηκε πρωθυπουργός. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ιδρυτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, το 1974. Ο Γ. Ράλλης έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και το Μεγαλόσταυρο της Τιμής, ενώ επέδειξε και πλούσιο συγγραφικό έργο.

    Απόγονος πολιτικής οικογένειας με σημαντική παρουσία στη νεοελληνική πολιτική ιστορία, καθώς ο παππούς του, Δημήτριος Ράλλης, διετέλεσε συνολικά έξι φορές πρωθυπουργός, ενώ ο πατέρας του, Ιωάννης Ράλλης, διετέλεσε πρωθυπουργός το 1943.

    Επί υπουργίας του, στο Υπουργείο Προεδρίας, με ιδρύθηκε το Φεστιβάλ Αθηνών, ενώ τα χρόνια, που ακολούθησαν (1956-58) διετέλεσε Υπουργός Δημοσίων Έργων και Συγκοινωνιών . Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ίδρυσε την Ολυμπιακή Αεροπορία, ενώ έθεσε τις βάσεις για την κατασκευή του Μετρό στην Αθήνα, όταν ανέθεσε σε Γάλλους ειδικούς την εκπόνηση μελέτης για το έργο.

    Την περίοδο 1961-63 διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών. Στις 21 Απριλίου 1967, ως Υπουργός Δημοσίας Τάξης διέφυγε τη σύλληψη και προσπάθησε να κινητοποιήσει το Γ Σώμα Στρατού εναντίον των κινηματιών. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συνελήφθη, φυλακίστηκε και εκτοπίστηκε στην Κάσο, ενώ όταν επέστρεψε συνέχισε την αντιδικτατορική του δράση, στο πλαίσιο της οποίας έλαβε ενεργό μέρος στον αγώνα εναντίον του δημοψηφίσματος, τον Ιούλιο του 1973.

    Έλαβε μέρος στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, ως Υπουργός Προεδρίας, αξίωμα που διατήρησε και στην Κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 1974 και από τον Ιούλιο του 1976 ανέλαβε και το Υπουργείο Παιδείας. Από τη θέση αυτή καθιέρωσε τη δημοτική στα σχολεία και την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

    Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 1977 ανέλαβε το Υπουργείο Συντονισμού και το Μάιο του 1978 το Υπουργείο Εξωτερικών . Από τη θέση αυτή, συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με την ΕΟΚ, που το Μάιο του 1979 κατέληξαν στην υπογραφή της συμφωνίας εισδοχής της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

    Στις 8 Μαΐου 1980, εκλέχθηκε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και ορκίστηκε πρωθυπουργός, ενώ παραιτήθηκε μία ημέρα μετά την ήττα του κόμματος στις εκλογές του 1981. Το Γ. Ράλλη διαδέχθηκε ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Μετά την παραίτησή του από την αρχηγία του κόμματος, παρέμεινε απλός βουλευτής, ενώ το 1987 ανεξαρτητοποιήθηκε και δεν πολιτεύθηκε στις εκλογές του Ιουνίου 1989.

    Στις εκλογές του Νοεμβρίου 1989 και του Απριλίου 1990 συμμετείχε εκ νέου με τη Νέα Δημοκρατία και εκλέχθηκε βουλευτής Κερκύρας . Διαφωνώντας με το χειρισμό του Σκοπιανού, το Μάρτιο του 1993 παραιτήθηκε από βουλευτής.

    Τιμητικές διακρίσεις και πλούσιο συγγραφικό έργο

    Ο Γεώργιος Ράλλης έχει τιμηθεί με το Μεγαλόσταυρο της Τιμής, το ανώτατο ελληνικό παράσημο που απονέμεται σε εν ενεργεία πρωθυπουργούς, τους Μεγαλόσταυρους της Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Γιουγκοσλαβίας, Ταϊλάνδης και Αβησσυνίας.

    Από το πλούσιο συγγραφικό του έργο διακρίνονται τα: "Χωρίς προκατάληψη για το παρόν και το μέλλον" (1983), "Γεώργιος Θεοτόκης" (1986) και "Εις ώτα μη ακουόντων" (1995).

    Συλλυπητήρια από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία

    Τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η Πρόεδρος της Βουλής και ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, οι οποίοι αναφέρονται στο ήθος και την προσφορά τού Γ. Ράλλη, που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο για πολλά χρόνια στην πολιτική ζωή της χώρας.

    "Όλοι μας, σήμερα, θρηνούμε την απώλεια ενός πολιτικού, που πρωταγωνίστησε σε μια εποχή που η Ελλάδα αντιμετώπιζε μεγάλες προκλήσεις. Η πολιτική και προσωπική πορεία του Γεώργιου Ράλλη σφραγίζεται από την αγάπη του προς την πατρίδα και την πίστη του σε μια Ελλάδα με καλύτερο μέλλον", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

    "Πνεύμα ανήσυχο και καινοτόμο, ο Γεώργιος Ράλλης έθετε πάντα ως πρώτιστο στόχο του τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας, την υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών. Γνήσιος δημοκράτης επεδίωκε σταθερά το διάλογο, τη συνεννόηση και τη συναίνεση στα μείζονα θέματα", ανέφερε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

    "Η ηπιότητα του χαρακτήρα του, η έμφυτη ευγένειά του, και η πλούσια πείρα του, του έδωσε τη δυνατότητα να εκφράζει με νηφαλιότητα τις πάντα χρήσιμες παρεμβάσεις του για τον τόπο. Υπήρξε ένας άξιος πολιτικός αντίπαλος", αναφέρεται μεταξύ άλλων στη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου.

    "Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων αλλά και προσωπικά εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μας για την απώλεια του Γεωργίου Ράλλη, κορυφαίας πολιτικής προσωπικότητας της σύγχρονης Ελλάδας", τονίζει στη δήλωσή της η πρόεδρος της Βουλής, Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα.

    "Παρά τις πολιτικές διαφορές που υπήρξαν, η Αριστερά έχει εκτιμήσει την ειλικρίνειά του, τη δυνατότητά του να υπερβαίνει τις παραδόσεις του συντηρητικού χώρου από τον οποίο προέρχονταν, όπως με την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας, την πίστη του σε μια πλουραλιστική Δημοκρατία και τη συμβολή του στην εναλλαγή διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση της χώρας", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος.

    "Ο πολιτικός πολιτισμός, που ήταν η φιλοσοφία και η επιλογή του, θα αποτελούν για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες πολιτική παρακαταθήκη παραδειγματισμού", τονίζεται στην ανακοίνωση του γραμματέα της Κ.Ε. της ΝΔ, Λευτέρη Ζαγορίτη.

    Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και το ΠΑΣΟΚ, δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου, Νίκου Αθανασάκη, ο οποίος χαρακτήρισε τον εκλιπόντα "σημαντική πολιτική προσωπικότητα και ευπατρίδη της πολιτικής, που συνέβαλε καθοριστικά στην ομαλή μεταπολιτευτική πολιτική ζωή μας".

    "Ο Γεώργιος Ράλλης υπερασπιζόταν με σταθερότητα τις απόψεις του και βρέθηκε πάντοτε απέναντι στις σειρήνες του λαϊκισμού ακόμα και όταν αυτό του στοίχιζε. Ήταν ένας άνθρωπος με σύνεση και μέτρο. Αληθινός ευπατρίδης της πολιτικής και βαθύτατα δημοκρατικός άνθρωπος σεβόταν πάντοτε την αντίθετη άποψη και τους εκφραστές της", δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    "Υπήρξε υπόδειγμα πολιτικού άνδρα συνδυάζοντας την ευπρέπεια με την μαχητικότητα, το μέτρο με την προσήλωση στο στόχο", σημείωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

    "Η ιστορία θα τον κατατάξει μεταξύ των μεγάλων [] Δίδαξε πολιτικό πολιτισμό", τονίζεται στην ανακοίνωση του επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη.

    [02] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή-Φέρχοβσταντ

    Κοινό ευρωπαϊκό όραμα

    15/3/2006 2:59:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την πολιτική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Βέλγος ομόλογός του Γκι Φερχόφσταντ. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι Ελλάδα και Βέλγιο, που έχουν κοινό ευρωπαϊκό όραμα και προσανατολισμό, πρέπει να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες των πολιτών. Υπογράμμισε για μια ακόμη φορά, ότι ειδικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να παίξει η ομάδα των χωρών της ευρωζώνης, ενώ σε ό,τι αφορά το ευρωσύνταγμα επεσήμανε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών. Τέλος ανέφερε ότι συζητήθηκαν ακόμα θέματα που αφορούν τη διεύρυνση, τη στρατηγική της Λισσαβόνας, τα Βαλκάνια, το Κυπριακό και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας καθώς και άλλη διεθνή θέματα. Από την πλευρά του, ο κ. Φερχόφσταντ, ο οποίος πρόσφατα κατέθεσε προτάσεις για το μέλλον της Ευρώπης, υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν υπό το ίδιο πρίσμα την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και μίλησε για την οικονομική και κοινωνική διακυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι μπορούν να συμβάλουν για το μέλλον της Ευρώπης και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, οι χώρες που έχουν κοινή νομισματική πολιτική. Επίσης ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέφερε ότι συζητήθηκαν θέματα του επόμενου Συμβουλίου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ τόνισε ότι έγινε συζήτηση και για το Κυπριακό. Το Βέλγιο, είπε ο κ. Φέρχοφσταντ, έχει αυξημένο ενδιαφέρον για την Κύπρο, σημειώνοντας ότι είναι η ώρα για την αναζήτηση μιας λύσης και στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Αναφέρθηκε μάλιστα στην ανάγκη να υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί.

    [03] Πολιτική

    Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ

    Όχι στην αγορά των επιπλέον F-16

    15/3/2006 2:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/3/2006 6:27:05 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αποφάσισε να μην προμηθευτεί η χώρα μας δέκα επιπλέον αεροσκάφη F16, πέραν δηλαδή από την κύρια αγορά των τριάντα αεροπλάνων του ίδιου τύπου που ήδη έχει αποφασισθεί."Με πολύ σεβασμό στα χρήματα του ελληνικού λαού, του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη, αλλά και με αίσθημα ευθύνης, ώστε να μην διαταραχθεί η ισορροπία δυνάμεων και το αξιόμαχο της Πολεμικής Αεροπορίας, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε ομόφωνα να μην προχωρήσει στην αγορά των επιπλέον 10 F-16" τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, υπογραμμίζοντας ότι η πολεμική αεροπορία θα εξοπλιστεί στο άμεσο μέλλον με μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς.

    Δεν αλλάζει η ισοροπία

    "Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την υλοποίηση της απόφασης του ΚΥΣΕΑ, που είχε λάβει το 2005, σχετικά με τη δομή δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας, για την αγορά των υπολοίπων 30, τέταρτης γενιάς αεροσκαφών" ανέφερε ο υπουργός Αμυνας και πρόσθεσε "θα συστήσουμε Επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει, τόσο επιχειρησιακά, όσο και το κόστος των αεροσκαφών για να εισηγηθούμε σε επόμενο ΚΥΣΕΑ, όταν θα είμαστε έτοιμοι".

    Παράλληλα σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τονίζεται πως η σημερινή απόφαση, ουδόλως επηρεάζει την εγκεκριμένη μελλοντική δομή δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία προβλέπει την απόκτηση 60 σύγχρονων νέων μαχητικών αεροσκαφών.

    Στο ίδιο μήκος κύματος με τον υπουργό Άμυνας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος, εξήγησε ότι με την απόφαση διατηρείται η ισορροπία δυνάμεων, η οποία παραμένει διαχρονικά αναλλοίωτη στην περιοχή μας ενώ προσέθεσε ότι "υπήρξε και η οικονομική διάσταση του θέματος, καθώς εφόσον δεν αλλάζει η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, κρίθηκε ότι πρέπει να σεβαστούμε τα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου". Σε ότι αφορά μια πιθανή αγορά Eurofighter, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι το θέμα "δεν έχει συζητηθεί".

    Ο κ. Ρουσόπουλος διευκρίνισε επίσης ότι από την απόφαση αγοράς των 60 αεροσκαφών έχει ήδη δρομολογηθεί η αγορά των 30, τα οποία θα είναι αεροσκάφη τέταρτης γενιάς. "Το ποιά θα είναι αυτά, θα αποφασιστεί σε επόμενο ΚΥΣΕΑ. Άρα δεν μπαίνουμε τώρα σε συζήτηση για την επιλογή ή την απόρριψη κάποιου τύπου αεροσκαφών", συμπλήρωσε.

    "Για αναξιοπιστία πολιτικής, ανυπαρξία σχεδιασμού, ανευθυνότητα επιλογών που πλήττουν το κύρος και τα συμφέροντα της χώρας", έκανε λόγο ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος συμπλήρωσε ότι για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι, η Ν.Δ. κυβερνά τη χώρα χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα.

    "Αφού πήραν την απόφαση να προχωρήσουν στην αγορά των F-16 με αδιαφάνεια και με απευθείας ανάθεση, υπονομεύοντας την οικονομία της χώρας και την μελλοντική χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους, τώρα μιλούν για σεβασμό στα χρήματα του ελληνικού λαού", τόνισε επίσης.

    Για "εμπαιγμό του ελληνικού λαού" και απόφαση που δεν αλλάζει "τις φιλοατλαντικές επιλογές της Κυβέρνησης" έκανε λόγο ο υπεύθυνος του ΣΥΝ για την Εξωτερική και Αμυντική Πολιτική, Παναγιώτης Τριγάζης, προσθέτοντας πως η Ελλάδα χρειάζεται άλλη πολιτική για την άμυνα και την ασφάλεια.

    [04] Κοινωνία

    Της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ

    Μαζική απεργία

    15/3/2006 4:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/3/2006 7:34:42 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ το μεσημέρι στο Πεδίο του Άρεως και κύρια αιτήματα την υπεράσπιση των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων εργασίας, τη λήψη μέτρων κατά της ανεργίας και της ακρίβειας και τη χορήγηση μεγαλύτερων αυξήσεων στους μισθούς, πραγματοποιήθηκε σήμερα η 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει τα δυο συνδικάτα. Δημόσιος και ευρύτερος δημόσιος τομέας υπολειτούργησαν, ενώ μεγάλη ήταν και η συμμετοχή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε ξεχωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και πορεία στην Αμερικανική πρεσβεία. Ξεχωριστές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, ενώ απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις της χώρας.

    Σαφές μήνυμα

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης στο Πεδίο του Άρεως έκαναν λόγο για σαφές μήνυμα των εργαζομένων προς την κυβέρνηση και τους εργοδότες.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, μιλώντας στους απεργούς, υπογράμμισε ότι έχει έρθει το τέλος της αντοχής των εργαζομένων, αλλά και το τέλος της ανοχής των συνδικάτων απέναντι στις ακολουθούμενες πολιτικές, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για νεοφιλελεύθερη πολιτική που απαξιώνει συνεχώς την εργασία.

    Παράλληλα, προειδοποίησε τους τραπεζίτες να προσέλθουν το ταχύτερο δυνατόν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την ΟΤΟΕ, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει το καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης απεργών και να δώσει μέχρι το τέλος του Μάρτη λύση στα προβλήματα των ναυτεργατών.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος υπογράμμισε από την πλευρά του, ότι η ογκούμενη δυσαρέσκεια γίνεται ογκούμενη δράση και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις συζητήσεις για το ασφαλιστικό, παρομοιάζοντάς τες ως ασφαλιστική τρομοκρατία.

    Ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Κώστας Πουπάκης σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους σημείωσε ότι η σημερινή απεργία στέλνει ένα τριπλό μήνυμα, στους βιομηχάνους να σταματήσουν την αλαζονική και στείρα συμπεριφορά, στους τραπεζίτες να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στην κυβέρνηση να πάρει μέτρα που θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή.

    Στην απεργιακή συγκέντρωση παρευρέθη αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής την γραμματέα του κόμματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος και πολλά άλλα πολιτικά και συνδικαλιστικά στελέχη.

    "Το ΠΑΣΟΚ στέκεται σταθερά δίπλα στους εργαζόμενους, δίπλα στον αγώνα τους και στις κινητοποιήσεις τους, αυτήν την περίοδο που η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ πλήττει τις εργασιακές σχέσεις και συνολικά τις κοινωνικές κατακτήσεις. Μαζί με τους εργαζόμενους δίνουμε τη μάχη, για να αναδείξουμε έναν άλλο δρόμο, μια άλλη πολιτική για την ανάπτυξη, την κοινωνική αλληλεγγύη, την κοινωνική συνοχή, την αναβάθμιση των εργαζομένων", δήλωσε από την πλευρά της γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

    "Ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, νέοι και μεγαλύτεροι, άνεργοι και εργαζόμενοι, όλος ο κόσμος της εργασίας δίνει την μάχη σήμερα, με τη γενική απεργία, για να στηρίξει το κοινωνικό κράτος, να προστατεύσει τα ασφαλιστικά του δικαιώματα, να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και το πρόβλημα της ανεργίας, ιδιαίτερα για τους νέους", δήλωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος.

    Μαζικές συγκεντρώσεις

    Οι συγκεντρωμένοι στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο υπουργείο Οικονομίας, που παρά την βροχή ήταν σύμφωνα με τους συνδικαλιστές μία από τις μαζικότερες των τελευταίων ετών.

    Το τέλος της πορείας στο Σύνταγμα σημαδεύτηκε από περιορισμένης έκτασης επεισόδια με τους αστυνομικούς με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ελαφρά ο Χρήστος Τζούρκος 55 ετών, μέλος του Συνδέσμου Αγωνιστών και Εξορισθέντων κατά την περίοδο της δικτατορίας. Με την παρέμβαση των συνδικαλιστών με επικεφαλής το Χρήστο Πολυζωγόπουλο και το Σπύρο Παπασπύρο τα επεισόδια δεν πήραν έκταση.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, καταδίκασε τα επεισόδια, κάνοντας λόγο για απροκάλυπτη επίθεση των ΜΑΤ. "Οι αγώνες των εργαζομένων δεν προβοκάρονται, δεν τρομοκρατούνται, δεν θα ανασταλούν", επισήμανε ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη σε όσους χτυπήθηκαν.

    Νωρίτερα ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε με πέτρες στο κτίριο του υπουργείου Απασχόλησης καταστρέφοντας υαλοπίνακες και προκαλώντας ζημιές σε αυτοκίνητα του υπουργείου.

    Τα επεισόδια κατήγγειλε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, λέγοντας ότι "ενώ από τη μια μεριά το Υπουργείο Απασχόλησης έμεινε αφύλακτο, από την άλλη διμοιρίες των ΜΑΤ επιτέθηκαν απρόκλητα σε συγκεντρωμένους. Οι δυνάμεις της αστυνομίας είναι για την περιφρούρηση της τάξης, δεν είναι ο ρόλος τους να λειτουργούν ως οιονεί προβοκάτορες".

    Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

    Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιώργος Μαυρίκος μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει «συγκροτήσει αντιλαϊκή ιερή συμμαχία με τον ΣΕΒ, τους εφοπλιστές και τα μονοπώλια». Επίσης, κατηγόρησε τα προεδρεία των συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών για συμμετοχή τους σε "στημένα αντεργατικά παζάρια.

    "Η κυβέρνηση δεν αγνοεί τα προβλήματα"

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ερωτηθείς για το μήνυμα που παίρνει η κυβέρνηση από τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται μέσα στην κοινωνία, δεν αγνοεί τα προβλήματα και δεν τα κρύβει κάτω από το χαλί όπως έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Ρουσόπουλος, πρόσθεσε ότι η προσπάθεια για μείωση των ελλειμμάτων πλησιάζει στο τέλος της και πως οι θυσίες των πολιτών δεν πάνε στο βρόντο.

    Ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης, τους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σέβεται και στηρίζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ για την εισοδηματική πολιτική του 2006 τόνισε, ότι εξάντλησε κάθε περιθώριο του προϋπολογισμού.

    Προβλήματα στις μεταφορές

    Στη γενική απεργία, συμμετείχαν, οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς, τις τράπεζες, τα Ταμεία και τις δημόσιες υπηρεσίες, στην Yγεία και την Eκπαίδευση.

    Στα μπλε λεωφορεία η στάση εργασίας ήταν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7 και μισή το πρωί και από τις 10 και μισή το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

    Τα τρόλεϊ παρέμειναν ακινητοποιημένα από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

    Στον ΟΣΕ εκτελείται ένα δρομολόγιο ανά προορισμό.

    Στις Ολυμπιακές αερογραμμές ακυρώθηκαν 94 πτήσεις .Πραγματοποείται μόνο μια πτήση ανά προορισμό στα δρομολόγια εσωτερικού και μία ανά χώρα στα δρομολόγια εξωτερικού.

    Τράπεζες, Ταμεία, Δήμοι και Εφορίες, υπολειτούργησαν.

    Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι δημοσιογράφοι έκαναν στάση εργασίας από τις 8 το πρωϊ εως τις 12 το μεσημέρι.

    Οι τεχνικοί του Τύπου και οι εφημεριδοπώλες, απεργούσαν απο τις 12 μεσημέρι εως τις 4 το απόγευμα, ενώ οι λιθογράφοι και οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία Εφημερίδων Αθηνών, συμμετέχουν κανονικά στην 24ωρη απεργία.

    Στην ΕΡΤ η ΠΟΣΠΕΡΤ πραγματοποίησε εξάωρη στάση εργασίας απο τις 11 έως τις 5 το απόγευμα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μαζική συμμετοχή

    [05] Κοινωνία

    Από το διευθύνοντα σύμβουλο της Εricsson

    Αιχμές κατά Vodafone

    15/3/2006 2:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/3/2006 6:44:11 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής βρέθηκε, την Τετάρτη, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ericsson Ελλάς, Μπιλ Ζίκου, ο οποίος κατέθετε επί έξι ώρες για την υπόθεση των υποκλοπών. Στην ακρόασή του, ο κ. Ζίκου ισχυρίστηκε ότι το παράνομο λογισμικό ούτε είχε σχεδιαστεί ούτε τοποθετήθηκε από την Εricsson, ενώ άφησε αιχμές κατά της εταιρείας Vodafone λέγοντας ότι για να τοποθετηθεί εξ αποστάσεως, έπρεπε να είχε την έγκριση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Σε γραπτό του υπόμνημα, προς τα μέλη της επιτροπής, ο κ. Ζίκου τόνισε ότι πρώτη η Εricsson διαπίστωσε τις υποκλοπές και αμέσως ενημέρωσε τη Vodafone. Σύμφωνα με τον κ. Ζίκου, στις αρχές του 2003, η Ericsson άρχισε να παραδίδει στη Vodafone τη νέα έκδοση του λογισμικού, που περιελάμβανε τα στοιχεία για τις νόμιμες συνακροάσεις, και την ενημέρωσε για τα χαρακτηριστικά του λογισμικού. Επίσης, τόνισε ότι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους η ίδια η Vodafone παρήγγειλε στην Ericsson το λογισμικό για τις νόμιμες συνακροάσεις.

    "Η Ericsson δεν έχει τίποτα να κρύψει"

    Σημειώνεται ότι, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ζίκου, από την στιγμή, που τοποθετήθηκε το λογισμικό, υπεύθυνος για την προστασία του ήταν ο πελάτης, που το είχε παραγγείλει, δηλαδή η Vodafone, ενώ με τα λεγόμενά του αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του διευθύνοντος συμβούλου της Vodafone, Γιώργου Κορωνιά, που είχε υποστηρίξει ότι δε γνώριζε την ύπαρξη της δυνατότητας των νόμιμων συνακροάσεων.

    "Αυτό που συνέβη στο περιστατικό των υποκλοπών είναι ότι ένα σύνθετο, πολύπλοκο, παρείσακτο non-Ericsson λογισμικό εμφυτεύθηκε στο δίκτυο της Vodafone Ελλάδος", αναφέρεται χαρακτηριστικά στο υπόμνημα του διευθύνοντος συμβούλου της Ericsson προσθέτοντας ότι το παρείσακτο λογισμικό χρησιμοποίησε τα βασικά στοιχεία των νόμιμων συνακροάσεων παρακάμπτοντας, παράλληλα, την ανάγκη χρησιμοποίησης κωδικών πρόσβασης, ενώ είχε τη δυνατότητα να μη γίνεται αντιληπτό και να σβήνει τα ίχνη του.

    Τέλος, αναφέρει ότι η Ericsson "δεν έχει απολύτως τίποτα να κρύψει" και ότι προσκάλεσε εξαρχής την ΑΔΑΕ και τη Vodafone να διεξαγάγουν έλεγχο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναμένοντας το πόρισμα των ειδικών

    [06] Κοινωνία

    Έκλεισαν τα φράγματα στη Βουλγαρία

    Υποχωρεί η στάθμη του νερού

    15/3/2006 2:05:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Νύχτα αγωνίας η χθεσινή στον Έβρο, καθώς η στάθμη του νερού στο ποτάμι ήταν σε υψηλά επίπεδα, ενώ, στη συνέχεια άρχισε να υποχωρεί. Στο χωριό Λάβαρα εκκενώθηκαν περισσότερα από 70 σπίτια, ενώ, στο Πύθιο προσπαθούν με αναχώματα να σταματήσουν τα νερά. Οι αρχές εξακολουθούν να βρίσκονται σε επιφυλακή για παν ενδεχόμενο, ενώ και οι κάτοικοι ελπίζουν πως σύντομα θα επιστρέψουν στα σπίτια τους. Πάντως, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η συνδυασμένη επιχείρηση των τριών όμορων χωρών αποδίδει καρπούς και οι Βούλγαροι έκλεισαν τα φράγματα. Σημειώνεται ότι η ΓΣΕΕ ανέστειλε την απεργιακή κινητοποίηση στο νομό ως ένδειξη συμπαράστασης.

    Κρίσιμη η κατάσταση

    Στο σταθμό μέτρησης του Πυθίου, στις 10:00 το πρωί της Τετάρτης, η στάθμη των νερών του ποταμού Έβρου ήταν 6,58μ. με όριο συναγερμού τα 5,70μ. (6,70μ. ήταν χτες το απόγευμα), στον Άρδα 5,60μ. με όριο συναγερμού 5,20μ, στο Πέταλο 6,80μ. με όριο συναγερμού 6μ., και στους Κήπους 4,85μ. με όριο συναγερμού 4μ.

    "Σήμερα η κατάσταση παραμένει κρίσιμη με κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία, όπως είναι η μείωση των νερών που μας έρχονται από την Βουλγαρία. Σταμάτησαν τα φράγματα να στέλνουν νερά. Υπάρχει δηλαδή μια βελτίωση είναι όμως πάνω από το όριο συναγερμού", δήλωσε στο ΑΠΕ ο αντινομάρχης Έβρου, Μιχάλης Κουγιουμτζής, κάνοντας μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης. Ωστόσο, όπως είπε, "υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα από τη Βύσσα μέχρι το νότιο Έβρο και αυτήν την στιγμή γίνονται ενέργειες σε πολλά σημεία για να σταματήσουν να πλημμυρίζουν καλλιέργειες".

    Στο μεταξύ, γίνονται μεγάλες προσπάθειες και για τη διάσωση 1.000 περίπου αιγοπροβάτων που είναι εγκλωβισμένα στην περιοχή του Σοφικού, από ομάδες διάσωσης, την Πυροσβεστική την Αστυνομία και τον Στρατό.

    Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών πλημμύρισαν

    Οι κάτοικοι έχουν αρχίσει την καταμέτρηση των ζημιών, ενώ υπολογίζεται πως πάνω από 200.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έχουν καλυφθεί από νερά. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, δεσμεύτηκε για την άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες.

    Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές και συνομίλησε με κατοίκους και διασώστες, ενώ συμμετείχε σε σύσκεψη στην Ορεστιάδα για την εκτίμηση της κατάστασης.

    Τις περιοχές του νομού Έβρου που δοκιμάζονται επισκέφτηκε και κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής την Άννα Διαμαντοπούλου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κρίσιμες ώρες στον Έβρο

    [07] Κοινωνία

    Παρά την ισχυρή βροχόπτωση

    Μαζική συμμετοχή

    15/3/2006 2:09:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μαζική ήταν η συμμετοχή, παρά την ισχυρή βροχόπτωση, στην απεργιακή συγκέντρωση που προκήρυξε με κοινή απόφαση η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ με βασικά αιτήματα τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και τις επερχόμενες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις. Το κεντρικό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε στις 12 από το Πεδίον του Άρεως, ενώ του ΠΑΜΕ στις 11 το πρωί από το Σύνταγμα με προορισμό την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Ξεχωριστές συγκεντρώσεις έγιναν και στη Θεσσαλονίκη. "Η κυβέρνηση ζει μέσα στην κοινωνία και γνωρίζει τα προβλήματα καθημερινότητας του Έλληνα πολίτη. Δεν τα αγνοεί, δεν τα παραγνωρίζει, δεν τα κρύβει κάτω από το χαλί - όπως έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζοντας αυτά τα προβλήματα έχουμε κοιτάξει στα μάτια τον Έλληνα πολίτη και του έχουμε πει τον τρόπο με τον οποίο τα αντιμετωπίζουμε. Ήδη, στη διετία που πέρασε υπήρξαν αποτελέσματα. Οι Κασσάνδρες δεν θα επιβεβαιωθούν και η κυβέρνηση διαβεβαιώνει τους Έλληνες πολίτες, ότι οι θυσίες τους δεν πάνε χαμένες", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος σχετικά με την σημερινή απεργία. Λίγο μετά τη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, ομάδα αναρχικών κατευθύνθηκε στο υπουργείο Απασχόλησης και προκάλεσε ζημιές στις προθήκες του κτιρίου και σε αυτοκίνητα.

    Στη γενική απεργία, συμμετείχαν, οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς, τις τράπεζες, τα Ταμεία και τις δημόσιες υπηρεσίες, στην Yγεία και την Eκπαίδευση.

    Στα μπλε λεωφορεία η στάση εργασίας ήταν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7 και μισή το πρωί και από τις 10 και μισή το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

    Τα τρόλεϊ παρέμειναν ακινητοποιημένα από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

    Στον ΟΣΕ εκτελείται ένα δρομολόγιο ανά προορισμό.

    Στις Ολυμπιακές αερογραμμές ακυρώθηκαν 94 πτήσεις .Πραγματοποείται μόνο μια πτήση ανά προορισμό στα δρομολόγια εσωτερικού και μία ανά χώρα στα δρομολόγια εξωτερικού.

    Τράπεζες, Ταμεία, Δήμοι και Εφορίες, υπολειτούργησαν.

    Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι δημοσιογράφοι έκαναν στάση εργασίας από τις 8 το πρωϊ εως τις 12 το μεσημέρι. Οι τεχνικοί του Τύπου και οι εφημεριδοπώλες, απεργούν απο τις 12 μεσημέρι εως τις 4 το απόγευμα, ενώ οι λιθογράφοι και οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία Εφημερίδων Αθηνών, συμμετέχουν κανονικά στην 24ωρη απεργία.

    Στην ΕΡΤ η ΠΟΣΠΕΡΤ πραγματοποιεί εξάωρη στάση εργασίας απο τις 11 έως τις 5 το απόγευμα .

    Σχετικές Ειδήσεις:

    24ωρη πανελλαδική απεργία

    [08] Κόσμος

    Το Σάββατο η ταφή του στο Ποζάρεβατς

    Στο Βελιγράδι η σορός Μιλόσεβιτς

    15/3/2006 6:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/3/2006 7:17:19 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-REUTERS-ASSOCIATED PRESS

    Στο Βελιγράδι βρίσκεται από τις 5 το απόγευμα η σορός του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ύστερα σχεδόν από 5 χρόνια από τη σύλληψή του και τη μεταγωγή του στη Χάγη για να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου. Η σορός του Μιλόσεβιτς μετεφέρθη στο κέντρο του Βελιγραδίου, ενώ αύριο το μεσημέρι θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα σε άγνωστο μέχρι στιγμής χώρο. Το Σάββατο θα μεταφερθεί στη γενέτειρα του, Ποζάρεβατς, όπου και θα γίνει η ταφή στην αυλή του πατρικού σπιτιού του στις τρεις το μεσημέρι.

    Σε λαϊκό προσκύνημα

    Το φέρετρο μετεφέρθη με κανονική πτήση των Σερβικών αερογραμμών.

    Στο αεροδρόμιο μέλη του εκτός νόμου Σοσιαλιστικού κόμματος, είχαν σχηματίσει τιμητικό άγημα υποδοχής.

    Όταν το φέρετρο βγήκε, γεμάτοι συγκίνηση, το κάλυψαν με την Σερβική σημαία, τοποθέτησαν ένα στεφάνι από κόκκινα τριαντάφυλλα, σύμβολο του κόμματος, με μια ταινία που έγραφε «Μιλοσέβιτς ο ήρωας» και έσκυψαν και το φίλησαν.

    Η σορός μετεφέρθη στο κέντρο του Βελιγραδίου.

    Μέλη του Σοσιαλιστικού κόμματος, οι οποίοι ζήτησαν η κηδεία να γίνει με τιμές αρχηγού κράτους, σκοπεύουν να ζητήσουν τώρα από τη κυβέρνηση, η σορός του να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, στο κτήριο της παλαιάς Ομοσπονδιακής Βουλής, στη λεωφόρο Επαναστάσεως, στο κέντρο του Βελιγραδίου.

    Εκεί ακριβώς, που το 2000, οι Σέρβοι, με μαζικές διαδηλώσεις τού ζητούσαν να παραδεχθεί ότι έχασε τις εκλογές και να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή.

    Το προσκύνημα θα διαρκέσει έως το Σάββατο και στη συνέχεια η σορός θα μεταφερθεί στη γενέτειρά του, Ποζάρεβατς, για να ταφεί, στο προαύλιο του πατρικού του σπιτιού.

    Ανοιχτό παραμένει ωστόσο ακόμα το ενδεχόμενο στην κηδεία να μην παραστεί η σύζυγός του Μίριανα Μάρκοβιτς.

    Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ρωσικού κοινοβουλίου Σεργκέι Μπάμπουριν, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την οικογένεια του Μιλόσεβιτς, η Μίριανα θεωρεί ανεπαρκείς τις εγγυήσεις της σερβικής κυβέρνησης για μη σύλληψή της.

    Σημειώνεται ότι εναντίον της συζύγου αλλά και του γιου του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Μάρκο, εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Σερβία η ταφή του Μιλόσεβιτς

    [09] Ιράκ

    Επανάληψη στις 5 Απριλίου

    Κεκλεισμένων των θυρών η δίκη Χουσέιν

    15/3/2006 5:55:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στις 5 Απριλίου θα επαναληφθεί η δίκη του Σαντάμ Χουσέιν και των επτά συγκατηγορουμένων του, που δικάζονται για το θάνατο 148 Σιιτών από το χωριό Ντουζάιλ το 1982. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Ραούφ Αμπντέλ Ραχμάν, έδωσε εντολή για συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας κεκλεισμένων των θυρών, καθώς ο πρώην Ιρακινός πρόεδρος στην κατάθεσή του χαρακτήρισε τη δίκη "κωμωδία" και κάλεσε τους Ιρακινούς "να αντισταθούν στους εισβολείς". "Μην εκφωνείτε πολιτικό λόγο. Τώρα είσαστε κατηγορούμενος", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραχμάν, απαντώντας στα λεγόμενα του Χουσέιν ότι είναι ο πρόεδρος του Ιράκ και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. "Αν δεν ήταν η πολιτική ούτε εγώ θα ήμουν εδώ, ούτε εσύ", ανταπάντησε ο πρώην Ιρακινός ηγέτης. Κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας σημειώθηκε επανειλημμένως ένταση και ο πρόεδρος του δικαστηρίου έκλεισε το μικρόφωνο του Χουσέιν, ενώ ο κατηγορούμενος συνέχιζε να διαβάζει το κείμενο που είχε ετοιμάσει. Τελικά, ο κ. Ραχμάν χαρακτήρισε τη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, δίνοντας εντολή στους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν από την αίθουσα.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Middle East Online: Saddam calls on Iraqis to resist invaders

    Los Angeles Times: Saddam Testifies, but Judge Cuts Him Off

    [10] Μ. Ανατολή

    Απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα

    15/3/2006 12:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/3/2006 6:17:41 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, REUTERS, ΑΠΕ

    Δύο Γάλλοι και ένας Νοτιοκορεάτης που είχαν απαχθεί από μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) την Τρίτη στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, αφέθηκαν το πρωί της Τετάρτης ελεύθεροι, ανακοίνωσε πηγή της παλαιστινιακής ασφάλειας. Οι τρεις όμηροι απελευθερώθηκαν στην πόλη Χάν Γιουνίς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις και μεταφέρονται από την παλαιστινιακή αστυνομία στην Πόλη της Γάζας. Ένοπλοι τους είχαν απαγάγει από ξενοδοχείο της πόλης.

    Στο μεταξύ, από τη χθεσινή ισραηλινή επιδρομή σε παλαιστινιακή φυλακή της Ιεριχούς, στη Δυτική Όχθη, συνελήφθησαν έξι μέλη ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

    Την ισραηλινή επιδρομή στη φυλακή της Ιεριχούς καταδίκασε ο πρόεδρος της παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, κάνοντας λόγο για "απεχθές και ασυγχώρητο έγκλημα". Παράλληλα, ο κ. Αμπάς αποποιήθηκε οποιασδήποτε ευθύνης έναντι της επιχείρησης και αξίωσε από το Ισραήλ να επιστρέψει στην παλαιστινιακή Αρχή τους έξι κρατουμένους που συνέλαβε.

    Τέλος, για "ανώφελη και παράνομη στρατιωτική επιχείρηση" έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ την ισραηλινή επιχείρηση καταδίκασε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καζάνι που βράζει η Γάζα

    [11] Οικονομία

    Των συναρμόδιων Υπουργείων

    Συνεργασία για τον Τουρισμό

    15/3/2006 6:30:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Θέματα τουριστικής ανάπτυξης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, που είχε την Τετάρτη, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Πετραλιά, στόχος του συντονισμού των ενεργειών για τον τουρισμό, είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ για το 2006, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα" (ΕΠΑΝ) και χαρακτήρισε τον τουρισμό "θεμέλιο για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας και της οικονομίας". Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, συζητήθηκαν οι πτυχές του αναπτυξιακού νόμου, που αφορούν τον Τουρισμό, καθώς και οι κοινές δράσεις, που πρόκειται να αναληφθούν από τα δύο Υπουργεία, ενώ εξετάστηκε το ΕΠΑΝ και οι δράσεις του για τον τουρισμό. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της λειτουργίας των τουριστικών εγκαταστάσεων ενόψει της τουριστικής περιόδου, με στόχο η χώρα μας να παρουσιάσει καλή εικόνα με καλές υπηρεσίες, προϊόντα και τιμές. Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση, με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελου Μπασιάκου.

    [12] Οικονομία

    Συνέντευξη Τύπου Γ. Αλογοσκούφη

    Ικανοποίηση για την Οικονομία

    15/3/2006 4:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    "Δικαίωση της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής και των επιλογών της κυβέρνησης στην Οικονομία", χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας τη χθεσινή απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ που ενέκρινε το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης 2005-2008, όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του το βράδυ της Τρίτης. Ο κ. Αλογοσκούφης στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε το μεσημέρι, απέκλεισε τη λήψη νέων μέτρων για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,6% του ΑΕΠ φέτος, ενώ υπογράμμισε ότι το ΕΚΟΦΙΝ ζήτησε να εξαλειφθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος, όπως άλλωστε είναι και ο στόχος της κυβέρνησης. Επίσης, πρόσθεσε ότι στόχος είναι στο τέλος της περιόδου προσαρμογής το έλλειμμα να περιοριστεί στο 1,7% του ΑΕΠ. Το 2007, το έλλειμμα θα μειωθεί στο 2,3% έναντι του 2,6%, το 2006, και του 4,3%, το 2005. Μάλιστα, ο κ. Αλογοσκούφης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην γίνει καν χρήση των προσωρινών εσόδων ύψους 1,1 δις ευρώ, που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός. Όπως είπε ο Υπουργός Οικονομίας, αν πάνε καλά τα έσοδα, όπως το πρώτο δίμηνο του έτους, δε θα χρειαστούν τα προσωρινά μέτρα, επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής κυρίως στο μέτωπο του ΦΠΑ έχει αποτελέσματα. Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, είπε ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι "ένα καλύτερο αύριο".

    Θετική η πορεία των φορολογικών εσόδων

    Απαντώντας σε ερώτηση αν λόγω κάποιων επιφυλάξεων της Eurostat το έλλειμμα θα καταμετρηθεί τελικά σε άλλα επίπεδα, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τη μεθοδολογία καταμέτρησης στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ.

    Σε ό,τι αφορά την πορεία των εσόδων, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη φοροδιαφυγή, αυξήθηκαν κατά 6,4% το 2005 έναντι στόχου 5%, ενώ πολύ θετική είναι και η πορεία των φορολογικών εσόδων στο πρώτο δίμηνο του 2006. Ακόμη, ανέφερε δεν αναμένει η θετική αυτή πορεία (17% αύξηση των φορολογικών εσόδων και περίπου 19% αύξηση του ΦΠΑ) να συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, ωστόσο τόνισε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.

    Ο κ. Αλογοσκούφης απέδωσε την αύξηση των φορολογικών εσόδων τόσο κατά το 2005 όσο και το πρώτο δίμηνο του 2006 στους φορολογικούς ελέγχους και υπενθύμισε ότι οι έλεγχοι αυτοί έγιναν κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια οι μικρότερες επιχειρήσεις είχαν προχωρήσει σε περαιώσεις.

    Παράλληλα, επανέλαβε ότι από το 2007 θα αρχίσει η σταδιακή μείωση των συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα, θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ σε 330 και 230 ευρώ αντιστοίχως έως το τέλος του 2008 και θα συνεχιστεί η σύγκλιση των μισθών στη χώρα μας με αυτούς της Ευρώπης.

    Σχετικά με την ανεργία, τα στοιχεία της οποίας θα ανακοινωθούν αύριο ο κ. Αλογοσκούφης είπε, ότι το 2005 κλείνει οριακά κάτω από το 10%, καθώς το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους μειώθηκε στο 9,7%.

    Εξάλλου, σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης, τους διαβεβαίωσε οτι η Κυβέρνηση σέβεται και στηρίζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ για την εισοδηματική πολιτική του 2006 τόνισε, ότι εξάντλησε κάθε περιθώριο του προϋπολογισμού.

    "Για ένα καλύτερο αύριο για τους πολίτες"

    Στόχος της Κυβέρνησης είναι η μείωση των ελλειμμάτων κάτω από το 3% γεγονός που θα επιτευχθεί αν συνεχιστεί η οικονομική πολιτική, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να εξηγήσει το χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού. Ο κ. Ρουσόπουλος υπογράμμισε ότι "με την ακολουθούμενη πολιτική θα έχουμε ένα καλύτερο αύριο, το οποίο οικοδομείται με σταθερότητα, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και στρατηγική".

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ρουσόπουλος διευκρίνισε ότι "δεν είναι άσχετη η πορεία των δημοσίων οικονομικών από την πορεία οικονομικών του κάθε Έλληνα". Κληθήκαμε, είπε, να νοικοκυρέψουμε την οικονομία, αυτό θα οδηγήσει σε μιαν οικονομία πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφή και θα διαμορφώσει καλύτερες προοπτικές για το αύριο όλων των πολιτών.

    Σε ό,τι αφορά στην προοπτική έγκρισης ορισμένων "παροχών", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η ήπια προσαρμογή απέφερε και θα αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα ως το τέλος του 2006.

    Αναφορικά με την επισήμανση του ECOFIN για την εφαρμογή των συμφωνημένων ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων, τόνισε πως "δεν υπάρχει κάτι που να έχει γίνει εν κρυπτώ. Η Κυβέρνηση έχει δηλώσει πως ξεκινά ένα διάλογο, για να μπορέσουμε να προλάβουμε τα προβλήματα και όχι να κληθούμε να τα θεραπεύσουμε. Αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν δείξει αντίστοιχο θάρρος και παρρησία, δεν θα είχαμε τόσα προβλήματα στην οικονομία, όσο αυτά που βρήκαμε το 2004", επεσήμανε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Ερωτηθείς για την αύξηση που ενέκρινε η διοίκηση του ΟΤΕ στα πριμ των στελεχών του, μολονότι παρουσιάζει έλλειμμα, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος υπενθύμισε ότι "ο ΟΤΕ είναι ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο ελληνικό και ξένα Χρηματιστήρια" και τόνισε πως "βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια της διοίκησης του ΟΤΕ να γίνει ο οργανισμός πιο ανταγωνιστικός".

    Εξάλλου, παρατήρησε, "τα πριμ είναι μέθοδοι απλές που ισχύουν παγκοσμίως και μόνο στην Ελλάδα, όταν γίνονται, εμφανίζονται ουρανοκατέβατες ή περίεργες ή θεωρούνται ότι κρύβουν κάποιες σκοπιμότητες".

    Η Κυβέρνηση συνεχίζει να πανηγυρίζει για τη μεγάλη, υποτίθεται, επιτυχία της απόφασης του ECOFIN, όμως, δεν πανηγυρίζουν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι", ήταν η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Αθανασάκη, που κατηγόρησε την Κυβέρνηση για αναξιοπιστία και εξαπάτηση του ελληνικού λαού.

    Αναφερόμενος στην απογραφή τη χαρακτήρισε "απάτη", ενώ υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση, "με το κόλπο της απογραφής μετέφερε δαπάνες των μελλοντικών παραλαβών των αμυντικών δαπανών, δηλαδή αυτές που θα έπρεπε να καταγραφούν από το 2003 ως το 2010, στα προηγούμενα έτη, δηλαδή στους προϋπολογισμούς, που χειρίστηκαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δικαίωση των κόπων

    Θετικά σχόλια από Eurogroup

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΑΕΚ: Εντάξει ο Τσιρίλο

    15/3/2006 4:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με τον Ιταλό αμυντικό, Μπρούνο Τσιρίλο, να παίρνει μέρος κανονικά, συνέχισε η προπόνηση της ΑΕΚ που προετοιμάζεται για τον αγώνα με την Καλλιθέα το Σάββατο στις 19:00. Ο Μπρούνο άφησε άφωνους όλους τους ανθρώπους της "Ένωσης", (υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έμενε εκτός δράσης για μία εβδομάδα λόγω κάκωσης στον έσω πλάγιο) αφού ο ίδιος πήρε μέρος κανονικά στην προπόνηση και τέθηκε στη διάθεση του Φερνάντο Σάντος (προπονήθηκε κανονικά και αφού πρώτα το ιατρικό επιτελείο της Ενωσης του έδεσε το γόνατο, έτσι ώστε να εκλείψει ο κίνδυνος υποτροπής). Από εκεί και πέρα είναι θέμα του Πορτογάλου τεχνικού το αν θα τον χρησιμοποιήσει. Στα υπόλοιπα, καλά ήταν τα νέα όσον αφορά και τον Νίκο Γεωργέα. Ο Έλληνας αμυντικός γυμνάστηκε κανονικά, δείχνοντας πως ξεπέρασε τη γαστρεντερίτιδα που τον ταλαιπώρησε χθες, ενώ ο Στέφανο Σορεντίνο ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα και ο Δημήτρης Κουτρουμάνος αποχώρησε για προληπτικούς λόγους, καθώς αισθάνθηκε «σφίξιμο» στον δικέφαλο. Ο Φερνάντο Σάντος θα έχει στη διάθεση του τον Νίκο Λυμπερόπουλο που εξέτισε την ποινή του, ενώ εκτός πλάνων είναι ο Χρήστος Κόντης που είναι τιμωρημένος και έχει να εκτίσει ακόμα μία αγωνιστική ποινή.

    [14] Μπάσκετ

    ΠΑΟ: Αντεπίθεση τώρα

    15/3/2006 2:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/3/2006 2:58:16 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με τον κόσμο στο πλευρό του, την προϊστορία που είναι με το μέρος του και τον Στόγιαν Βράνκοβιτς! Που θα βρεθεί στο κλειστό του ΟΑΚΑ για να τιμηθεί για την συνεισφορά του, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Τσιμπόνα (19:30) με μοναδικό στόχο την πρώτη νίκη στη φάση των "16" της Ευρωλίγκα και την διατήρηση του για πρόκριση στην επόμενη φάση. Οι "πράσινοι" σε τρία παιχνίδια έχουν μόνο ήττες και η νίκη αποτελεί μονόδρομο, όχι μόνο στο σημερινό αλλά και στα εναπομείναντα δύο παιχνίδια, για να μπορέσει να πάρει την πρόκριση.

    Σύνθημα νίκης

    Το σύνθημα είναι ένα. Νίκη και μόνο νίκη για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος θα αντιμετωπίσει την Τσιμπόνα, προκειμένου να μπει για τα καλά στο κόλπο της πρόκρισης. Παράλληλα ο ΠΑΟ θα προσπαθήσει πέραν της νίκης να υπερκαλύψει τη διαφορά της ήττας στο Ζάγκρεμπ με 72-70. Οι "πράσινοι" περιμένουν τον κόσμο τους να δώσει βροντερό παρών για να δώσουν την ώθηση για τη νίκη. Παράλληλα θα ξεκινήσει έτσι την αντεπίθεση που χρειάζεται, να πετύχει νίκες στα τρία παιχνίδια και να υπερκεράσει τις διαφορές με τις οποίες ηττήθηκε.

    Εκτός από τον κόσμο ο Παναθηναϊκός έχει σύμμαχο και την προϊστορία, καθώς σε εννέα αναμετρήσεις με την Τσιμπόνα μετρά επτά νίκες. Μέσα στον κόσμο το παρών θα δώσει ένα φίλος από τα παλιά. Ο Δαλματός γίγαντας, Στόγιαν Βράνκοβιτς θα βρεθεί στο ΟΑΚΑ για να τιμηθεί για προσφορά του στον Παναθηναϊκό και παράλληλα να ανεβάσει την ψυχολογία των παικτών για το μεγάλο και κρίσιμο παιχνίδι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ομπράντοβιτς: "Όλα για την νίκη"

    [15] Μπάσκετ

    ΝΒΑ: Ασταμάτητος Τσακαλίδης

    15/3/2006 1:06:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την καλύτερη περίοδο στην καριέρα του περνάει ο Ιάκωβος Τσακαλίδης. Αυτό απέδειξε για ακόμη μία φορά, αφού ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος στη νίκη των Μέμφις Γκρίζλις επί των Σέλτικς με 93-76. Ο σέντερ την ομάδας του Μέμφις πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση, πετυχαίνοντας 19 πόντους, ενώ παράλληλα "μάζεψε" 16 ριμπάουντ και μοίρασε δύο ασίστ. Σημαντική συμβολή στην τελική επικράτηση είχε και η άμυνα του Μέμφις, που κράτησε τον Πολ Πιρς στους 15 πόντους. Στο Ντάλας, ο Ντίρκ Νοβίτσκι ήταν και πάλι από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας του και έδωσε τη νίκη στους Μάβερικς, επικρατώντας των Καβαλίερς με 91-87. Ο Γερμανός πέτυχε 30 πόντους, "μάζεψε" 13 ριμπάουντ και μοίρασε 6 ασίστ, ενώ για το Κλήβελαντ που δεν τα κατάφερε, κορυφαίος ήταν ο ΛεΜπρον Τζέιμς με 36 πόντους και 12 ριμπάουντ.

    Τα αποτελέσματα

    Φιλαδέλφεια-Τορόντο 97-111 Μαϊάμι-Γιούτα 121-83 Σάρλοτ-Ουάσινγκτον 114-119 Μέμφις-Βοστώνη 93-76 Ντάλας-Κλίβελαντ 91-87 Σαν Αντόνιο-Οκλαχόμα 96-81 Σικάγο-Πόρτλαντ 95-66 Σακραμέντο-Λέικερς 114-98 Σιάτλ-Φοίνιξ 120-129

    ΑΝΑΤΟΛΗ

    Περιφέρεια Ατλαντικού

    Νιού Τζέρσεϊ 34-28 Φιλαδέλφεια 31-32 Βοστώνη 27-37 Τορόντο 23-41 Νέα Υόρκη 17-45

    Κεντρική περιφέρεια

    Ντιτρόϊτ 50-12 Κλίβελαντ 36-29 Ιντιάνα 32-29 Μιλγουόκι 31-32 Σικάγο 29-35

    Νοτιοανατολική περιφέρεια

    Μαϊάμι 42-21 Ουάσινγκτον 32-30 Ορλάντο 22-41 Ατλάντα 20-41 Σάρλοτ 18-47

    ΔΥΣΗ

    Βορειοδυτική περιφέρεια

    Ντένβερ 36-29 Γιούτα 30-33 Μινεσότα 26-37 Σιάτλ 25-39 Πόρτλαντ 20-43

    Περιφέρεια Ειρηνικού

    Φοίνιξ 44-19 Λ.Α. Κλίπερς 37-25 Σακραμέντο 33-31 Λ.Α. Λέικερς 33-32 Γκόλντεν Στέϊτ 26-37

    Νοτιοδυτική περιφέρεια

    Σαν Αντόνιο 50-14 Ντάλας 50-14 Μέμφις 35-29 Νέα Ορλεάνη/Οκλαχόμα 31-32 Χιούστον 29-35

    [16] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Φήμες αποχώρησης για Βαν Νίστελρόι

    15/3/2006 7:25:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    "Δυστυχώς, δεν έχει μέλλον στο Όλντ Τράφορντ"! Αυτές οι δηλώσεις του αδελφού του Ρούουντ Βαν Νίσταλρόι για τον Ολλανδό ποδοσφαιριστή, έχουν πυροδοτήσει τις φήμες περι αποχώρησης του Βαν Νιστελρόι από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο τέλος της τρέχουσας περιόδου. Ο Ολλανδός δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στα τελευταία παιχνίδια και αυτό σε συνδυασμό με την αφλογιστία του, αφού έχει να σκοράρει από τις 11 Φεβρουαρίου, έχει δημιουργήσει ένα κλίμα που θέλει τον Βαν Νιστελρόι να αποχωρεί. Αυτό ήρθε να ενισχύσει με σημερινό δημοσίευμά της η αγγλική εφημερίδα "SUN", τις πληροφορίες της οποίας αναδημοσιεύει και η γαλλική "L' Equipe". Μάλιστα ο Ολλανδός έχει ήδη μπει στο στόχαστρο της Τότεναμ που μοιάζει διατεθειμένη να δαπανήσει τα χρήματα που απαιτούνται προκειμένου να τον εντάξει στο δυναμικό της

    [17] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στην 21η θέση η Εθνική Ελλάδας

    15/3/2006 3:36:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Δύο θέσεις πιο κάτω από αυτές που βρισκόταν τον Φεβρουάριο έπεσε η Εθνική Ελλάδας, παρά τις δύο νίκες στο πρόσφατο τουρνουά της Κύπρου. Η Πρωταθλήτρια Ευρώπης βρίσκονται εκτός 20αδας στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA και συγκεκριμένα στο Νο 21 με 704 βαθμούς. Πάνω από την Ελλάδα, στις ομάδες που βρίσκονται στα προκριματικά του EURO 2008 βρίσκεται η Τουρκία. Όσον αφορά την πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης, η Βραζιλία βρίσκεται και για αυτό το μήνα στην κορυφή της κατάταξης, ενώ η μόνη αλλαγή έχει να κάνει με τις Ηνωμένες Πολιτείες που πέρασαν στην 5η θέση.

    Οι αντίπαλες ομάδες της εθνικής στα προκριματικά του EURO 2008 βρίσκονται στις εξής θέσεις:

    Τουρκία : 11η (χωρίς μεταβολή) Νορβηγία : 39η (χωρίς μεταβολή) Βοσνία : 64η («σκαρφάλωσε» κατά μια θέση) Ουγγαρία : 72η (χωρίς μεταβολή) Μολδαβία : 107η (χωρίς μεταβολή) Μάλτα : 122η (υποχώρησε κατά τρεις θέσεις)

    Αναλυτικά, οι 10 πρώτες ομάδες της παγκόσμιας κατάταξης (σε παρένθεση η θέση κατά τον προηγούμενο μήνα) έχουν ως εξής:

    1. (1) Βραζιλία 835 2. (2) Τσεχία 789 3. (3) Ολλανδία 788 4. (4) Αργεντινή 765 5. (6=) Ηνωμένες Πολιτείες 764 6. (6=) Ισπανία 763 7. (6=) Μεξικό 762 8. (5) Γαλλία 760 9. (9) Αγγλία 756 10. (10) Πορτογαλία 75

    [18] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ο Σαμαράς "πήρε το όπλο του"

    15/3/2006 1:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το δρόμο για τη πρόκριση στους "8" του Κυπέλλου Αγγλίας άνοιξε ο Γιώργος Σαμαράς, ο οποίος με σουτ στο 17 άνοιξε το δρόμο για τη νίκη της Μάντσεστερ Σίτι επί της Άστον Βίλα, στο τελικό 2-1. Το άλλο γκολ των "Σίτιζενς" στον επαναληπτικό αγώνα της φάσης των "16" πέτυχε ο Ντάριους Βασέλ στο 49 ενώ για τους «χωριάτες» μείωσε στο 85 ο Στίβεν Ντέιβις. Η Σίτι στους "8" θα αντιμετωπίσει τη νικήτρια της αναμέτρησης του επαναληπτικού αγώνα Μπόλτον-Γουέστ Χαμ. Στα αξιοσημείωτα αλλά και άσχημα του παιχνιδιού, ήταν ο νέος τραυματισμός του Πάτρικ Μπέργκερ στην προθέρμανση. Κι αυτό γιατί ο Τσέχος μεσοεπιθετικός της Αστον Βίλα επρόκειτο να κάνει στο σημερινό ματς την επανεμφάνισή του μετά από απουσία πέντε μηνών, λόγω προβλήματος στον Αχίλλειο τένοντα.

    Τα ζευγάρια για τα προημιτελικά

    Τσάρλτον - Μίντλεσμπρο

    Μάντσεστερ Σίτι - Μπόλτον ή Γουέστ Χαμ

    Τσέλσι - Νιούκαστλ

    Μπέρμιγχαμ - Λίβερπουλ

    [19] Πολιτισμός

    Στα πλαίσια των εορτασμών για το έτος Μότσαρτ

    Κύκλος Μότσαρτ στο ΜΜΘ

    15/3/2006 2:47:00 μμ

    Συμμετέχοντας στον εορτασμό για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Μότσαρτ, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης διοργανώνει Θεματικό Κύκλο Μότσαρτ στις 18, 19 και 27 Μαρτίου. Στις 18 και 19 Μαρτίου, ώρα 21.00 θα παρουσιαστούν διάσημα κοντσέρτα του Μότσαρτ με την Ορχήστρα Πατρών υπό την διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου και σολίστ τους Αλέξανδρο Οικονόμου (φαγκότο), Δόμνα Ευνουχίδου (πιάνο), Σίμο Παπάνα (βιολί) και Κώστα Σίσκο (κόρνο). Στις 27 Μαρτίου, ώρα 20.30 σε μία συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ θα ακουστούν σονάτες για βιολί και πιάνο του Μότσαρτ από τους Όμηρο Γιαβρούμη (βιολί) και Χαράλαμπο Αγγελόπουλο (πιάνο).

    Μουσική μεγαλοφυΐα

    Στη διάρκεια της εξαιρετικά σύντομης ζωής του (πέθανε μόλις 35 χρόνων) ο Wolfgang Amadeus Mozart κατόρθωσε να αφήσει παρακαταθήκη μουσικά έργα άφθαστου μεγαλείου και έμπνευσης, και να συνδέσει το όνομα με τη βαθύτερη έννοια της λέξης "μεγαλοφυΐα".

    Ο Mozart συνέθεσε μουσική σε σχεδόν όλες τις γνωστές φόρμες της εποχής του, ενώ η ποιότητα και το μέγεθος του έργου του είναι εντυπωσιακά. Εργαζόταν ταχύτατα και είχε την ικανότητα σε μικρό χρονικό διάστημα να παραδίδει αριστουργηματικές συνθέσεις. Έχει συχνά ειπωθεί ότι ακόμα και οι καλύτεροι αντιγραφείς θα είχαν ανάγκη περισσότερα χρόνια από όσα έζησε εκείνος προκειμένου απλά να αντιγράψουν τα όσα συνέθεσε. Πεθαίνοντας άφησε πίσω του έργο κολοσσιαίων διαστάσεων: 41 Συμφωνίες, 27 Κοντσέρτα για πιάνο, 5 Κοντσέρτα για βιολί, έργα μουσικής δωματίου, Σονάτες για πιάνο, Σονάτες για πιάνο και βιολί, θρησκευτική μουσική και μια σειρά από όπερες σε ιταλική ή γερμανική γλώσσα.

    Στις 18 Μαρτίου το πρόγραμμα περιλαμβάνει το Divertimento σε Ρε μείζονα για δύο κόρνα, φαγκότο, βιολί, βιόλα και μπάσο, KV205, το Κοντσέρτο για φαγκότο και ορχήστρα σε Σι ύφεση μείζονα, KV191 και το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε Μι ύφεση μείζονα (Jeunehomme), KV271. Στις 19 Μαρτίου το πρόγραμμα περιλαμβάνει το Κοντσέρτο για κόρνο και ορχήστρα σε Μι ύφεση μείζονα, KV495, το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε Λα μείζονα, KV219, και την Συμφωνία σε Λα μείζονα, KV201. Στις 27 Μαρτίου θα ακουστούν το Θέμα και παραλλαγές πάνω στο H&#233;las, jai perdu mon amant για βιολί και πιάνο σε Σολ ελάσσονα, KV360, η Σονάτα για πιάνο και βιολί σε Σολ μείζονα, KV379, το Andante και Φούγκα για βιολί και πιάνο σε Λα ελάσσονα, KV402 και η Σονάτα για πιάνο και βιολί σε Σι ύφεση μείζονα, KV454.

    Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης καθώς και από το εκδοτήριο του ΟΜΜΘ στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι τιμές των εισιτηρίων για τις συναυλίες Τα Κοντσέρτα του Μότσαρτ είναι 10, 20 και 30, μαθητικά-φοιτητικά 10, ενώ για τις Σονάτες του Μότσαρτ η τιμή εισιτηρίου είναι 10.

    Σχετικά Links:

    Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

    [20] Παράξενα

    Άνοιξαν οι ουρανοί και έβρεξε... μπύρα

    15/3/2006 4:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/3/2006 5:37:35 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Για μερικούς το ποτό των θεών είναι η αμβροσία, για άλλους η μπύρα. Έτσι λοιπόν η Haldis Gundersen από τη Νορβηγία, νόμισε πως βρέθηκε στον παράδεισο όταν άνοιξε τη βρύση της κουζίνας της, για να πλύνει κάτι μαχαιροπίρουνα, από την οποία αντί για νερό άρχισε να ρέει άφθονη μπύρα. Η κα. Gundersen χάρηκε, καθώς προφανώς, η μπύρα είναι το αγαπημένο της ποτό και στη Νορβηγία η μπύρα είναι πολύ πιο ακριβή από ότι στις άλλες χώρες. Για αυτό σκέφτηκε, πως είναι πολύ τυχερή, που θα έχει πλέον μόνιμη παροχή μπύρας κατ΄ οίκον! Όμως, η γεύση του μαγικού νερού δεν την ενθουσίασε, καθώς ήταν λίγο περίεργη και το ανθρακικό είχε εξασθενίσει. Την ίδια ώρα, οι σερβιτόροι στην μπυραρία, δύο ορόφους πιο κάτω, άρχισαν να σερβίρουν αντί για μπύρα, αθώο νεράκι

    Ευρηματικός ο "υδραυλικός"

    Όχι δεν ήταν κόλπο κάποιου προγράμματος απεξάρτησης από το αλκοόλ, που είχε σκοπό να κάνει τους Νορβηγούς να κόψουν την μπύρα, απλά κάποιος αφηρημένος εργαζόμενος, συνέδεσε λάθος τους σωλήνες των γεμάτων με μπύρα βαρελιών, που ήταν στο υπόγειο, με αποτέλεσμα να τροφοδοτήσει με μπύρα το διαμέρισμα της κα. Gundersen και με νερό την παμπ. Όπως είπε πάντως ένας εργαζόμενος από την εταιρία διανομής της μπύρας, ναι μεν οι σωλήνες που συνδέουν τα βαρέλια με το μπαρ είναι κοντά με τους σωλήνες του νερού, αλλά κάποιος πρέπει να είναι πολύ ευρηματικός προκειμένου να κάνει αυτή τη σύνδεση

    Ήταν βλέπετε Σάββατο βράδυ, όταν έγινε η "δουλειά" και ποιος ξέρει, ίσως ο υπάλληλος του μπαρ να είχε δοκιμάσει και λίγο από το περιεχόμενο των βαρελιών, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά για να ξέρει τι σερβίρει στους πελάτες.

    Η βλάβη αντικαταστάθηκε γρήγορα και οι πελάτες την μπυραρίας γέμισαν τα ποτήρια τους με το ανθρακούχο ποτό, ενώ η κα. Gundersen δήλωσε πως δεν την πείραξε καθόλου η μικρή της περιπέτεια, αλλά την άλλη φορά θα προτιμούσε η βρύση της να τρέχει Baileys

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: 'Creative plumbing' delivers beer

    Reuters: Hot and cold running beer...


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 15 March 2006 - 17:57:33 UTC