Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-03-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προετοιμασία για τις ΗΠΑ
  • [02] Πυρά Παπανδρέου
  • [03] Συνεδριάζουν οι Συντονιστές του ΠΑΣΟΚ
  • [04] Φως στα αίτια της πτώσης του Boeing
  • [05] Νέες διαπραγματεύσεις ΓΣΕΕ–ΣΕΒ
  • [06] Εβδομάδα κινητοποιήσεων
  • [07] Παραμένει στη φυλακή ο Γιοσάκης
  • [08] Συμβολικό "λουκέτο" στη Νομ. Θεσσαλονίκης
  • [09] Μοιραίο τροχαίο στο Πικέρμι
  • [10] Τετραψήφια γραμμή εξυπηρέτησης
  • [11] Επικυρώσεις αντιγράφων στα ΚΕΠ
  • [12] Παραίτηση λόγω επικρίσεων
  • [13] Σοκ για τις "παράπλευρες απώλειες"
  • [14] Νωρίτερα το δώρο του Πάσχα
  • [15] Νέες διαπραγματεύσεις ΓΣΕΕ–ΣΕΒ
  • [16] Συζητήσεις για τη νέα "Ολυμπιακή"
  • [17] Πρόκριση από το Καραϊσκάκη
  • [18] Παρελθόν ο Βαζάκας
  • [19] Φαβορί και στην πράξη
  • [20] Η ερασιτεχνική ΑΕΚ για το γήπεδο
  • [21] ΝΒΑ: Διά χειρός "Κόμπε"
  • [22] Νέα ημερομηνία για Κεντέρη-Θάνου
  • [23] "Έσπασαν" τα χρονόμετρα στην Αυστραλία
  • [24] Πρόβλημα ο Σαμαράς
  • [25] Στις αρχές δεύτερο μέλος για τα "στημένα"
  • [26] Ετοιμο σε ένα χρόνο το Μουσείο Ακρόπολης
  • [27] Έκθεση του Ευγ. Σπαθάρη
  • [28] Πρωτοπόρος η ΕΡΤ
  • [29] Επικίνδυνα τα αντικολλητικά σκεύη
  • [30] Ληστές με ολυμπιακές επιδόσεις
  • [31] Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος ο Σπίλμπεργκ

    [01] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή-Μπακογιάννη

    Προετοιμασία για τις ΗΠΑ

    21/3/2006 1:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2006 6:43:30 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, θα έχει την Παρασκευή η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, που από αύριο πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον. Η προετοιμασία του ταξιδιού της, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το πρωί, με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου. Αύριο η υπουργός Εξωτερικών, θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό της, Κοντολίζα Ράις, με την οποία θα έχει συνομιλίες εφ όλης της ύλης, με αιχμή τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενόψει της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Οι σχέσεις των δυο χωρών είναι παραδοσιακά καλές και αυτές οι επαφές είναι πάντα χρήσιμες" τόνισε σχετικά με την επίσκεψή της η κ. Μπακογιάννη. Το μεσημέρι η Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τσαρλς Ρις, για την προετοιμασία της ατζέντας των συνομιλιών που θα έχει η Υπουργός Εξωτερικών.

    "Η Τουρκία οφείλει να τηρήσει τις υποσχέσεις της"

    Εξερχόμενη του Μαξίμου η κ. Μπακογιάννη, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη στάση της Άγκυρας δε συνάδει με τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

    "Εάν η Τουρκία θέλει να έρθει πιο κοντά στην Ε. Ε., οφείλει να τηρήσει τις υποσχέσεις της", τόνισε η κ. Μπακογιάννη, υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα έχει αναλάβει υποχρεώσεις, έχει υπογράψει πρωτοκόλλα και μέχρι το τέλος του 2006 έχει υποχρέωση να τα εφαρμόσει.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τις απειλές της Άγκυρας, τόνισε ότι η Ελλάδα βάσει του Διεθνούς Δικαίου έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της στα 12 ναυτικά μίλια.

    "Η πολιτική της προσκόλλησης σε αναχρονισμούς του παρελθόντος δεν ανήκει στη νέα εποχή και γι`αυτό είναι και θα αποδειχθεί αδιέξοδη" πρόσθεσε.

    Στις 4 Απριλίου, η υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει την πρώτη της επίσκεψη στην Κύπρο ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου της, Γιώργου Ιακώβου, και σε συνέχεια και των σχετικών συνεννοήσεων κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κύπρο, η κ. Μπακογιάννη θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, και θα έχει συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Επικρίσεις από το ΠΑΣΟΚ

    Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά θέματα άσκησε ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής.

    "Η κ. Μπακογιάννη, αντί να υιοθετεί την πολιτική της αδράνειας και να περιορίζεται σε γενικόλογες επισημάνσεις, οφείλει να θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών και να διευκρινίσει εάν η κυβέρνηση θα συναινέσει ή όχι στο άνοιγμα των πρώτων προς διαπραγμάτευση κεφαλαίων ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της Αυστριακής Προεδρίας, όπου απαιτείται ομοφωνία των κρατών-μελών" είπε ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε "αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου, η υποχρέωση της Τουρκίας για την εφαρμογή της επέκτασης του Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ένωσης, με το σύνολο των 10 κρατών - μελών, καθώς επίσης η καλλιέργεια σχέσεων καλής γειτονίας με όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επαφές Μπακογιάννη

    [02] Πολιτική

    Κατά της κυβέρνησης

    Πυρά Παπανδρέου

    21/3/2006 5:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2006 7:34:17 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Οξεία κριτική στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό άσκησε την Τρίτη, κατά τη συνεδρίαση των Συντονιστών του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο Πρόεδρος του Κινήματος κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι κρύβεται στο Μέγαρο Μαξίμου αρνούμενος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών, ενώ, έκανε λόγο για πλήρως απορυθμισμένη κυβέρνηση. Στη συνεδρίαση τέθηκαν τα ζητήματα που αφορούν τις ΔΕΚΟ του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε οτι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο. Παράλληλα, έγινε λόγος για πλήρη διαστρέβλωση της πρότασης του Γ. Παπανδρέου για την ανεργία και για προσπάθεια αντιπερισπασμού από την πλευρά της κυβέρνησης, προσπάθεια που ερμηνεύτηκε ως σημάδι πανικού. Σχετικά με τη συγκεκριμένη πρόταση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι αυτή αποβλέπει στο να δοθούν δικαιώματα εισόδου στους νέους στην αγορά εργασίας χωρίς διακρίσεις και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος απέδωσε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης "κραυγές λαϊκισμού" και "προσπάθεια πόλωσης του πολιτικού κλίματος", στάση που, όπως είπε, αναδεικνύει την αδυναμία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να παραθέσει σοβαρές προτάσεις.

    Ανασφάλεια και κοινωνική ένταση

    Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχει κοινωνική ένταση και ανασφάλεια , συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, ότι έχει χρησιμοποιήσει για "λαγούς" της πολιτικής της την "απογραφή", τις τράπεζες, τον ΣΕΒ, και ουσιαστικά, ενισχύει τους λίγους και εκλεκτούς της σε βάρος των πολλών.

    "Βλέπουμε να 'μεταρρυθμίζουν' τις δήθεν μεταρρυθμίσεις τους, να απορυθμίζουν την κοινωνία, αλλά τελικά, βλέπουμε να απορυθμίζουν και την ίδια τους την κυβέρνηση", είπε, αναφέροντας ως παραδείγματα τα θέματα των ΔΕΚΟ και της Ολυμπιακής.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι "ο πρωθυπουργός, αντί να δώσει λύσεις στα προβλήματα, βρίσκεται κρυμμένος στο Μαξίμου , κάνοντας αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, σαν να μην έχει αναλάβει πρωθυπουργός εδώ και δύο χρόνια".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι ο λαός όλο και περισσότερο κοιτάζει προς το ΠΑΣΟΚ και αυτό δημιουργεί μια μεγάλη ευθύνη για το Κίνημα και τα στελέχη του.

    Το επόμενο διάστημα, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ θα δώσει έμφαση στα προβλήματα της περιφέρειας, στον άνθρωπο της περιφέρειας, στον αγρότη.

    "Προσκλητήρια οξύτητας και πόλωσης"

    "Οι κραυγές του λαϊκισμού και τα προσκλητήρια οξύτητας και πόλωσης, με ενάργεια αναδεικνύουν την αδυναμία του κ. Παπανδρέου να παραθέσει στο έργο της κυβέρνησης εποικοδομητική κριτική, πειστικά επιχειρήματα, σοβαρές και ρεαλιστικές προτάσεις", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας σημερινές δηλώσεις του Γ.Παπανδρέου.

    "Η μόνη συγκεκριμένη πρόταση του κ. Παπανδρέου αναφέρεται στην ανασφάλιστη εργασία των νέων", είπε ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος και πρόσθεσε - συμπληρωματικά σε όσα είχε πει χθες - ότι: "ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να παραπλανήσει τους Έλληνες πολίτες, όταν, προ λίγων εβδομάδων, στη Βουλή δήλωσε πως η πρότασή του είχε την έννοια καταβολής του ασφαλίστρου από το κράτος".

    "Αυτό όμως", είπε, "δεν προκύπτει από την ομιλία του Λαυρίου, όπου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε σημειώσει ότι: η απασχόληση των νέων θα γίνει με τον τρόπο που είχε περιγράψει χωρίς οι επιχειρήσεις ή οι νέοι να υποχρεώνονται να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές, ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι κατ΄ αυτό τον τρόπο δεν επιβαρύνονται οι γονείς, ή το κράτος ή το ασφαλιστικό μας σύστημα".

    Απάντηση Αθανασάκη

    "Αυθεντικό διαστρεβλωτή" των δηλώσεων και προτάσεων του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε από την πλευρά του τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, o Νίκος Αθανασάκης.

    Ο εκπρόσωπος του Κινήματος τόνισε επίσης ότι όσο η κυβέρνηση και ο κ. Ρουσόπουλος "επιμένουν να διαστρεβλώνουν και να συκοφαντούν" τις σχετικές προτάσεις του κ. Παπανδρέου, τόσο επιβεβαιώνουν την παροιμία "ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται", συμπληρώνοντας, μεταξύ άλλων ότι "ο λαϊκισμός, η διαστρέβλωση και η ψευδολογία είναι συνώνυμο της ΝΔ, είτε ως αντιπολίτευσης, είτε ως κυβέρνησης".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεδριάζουν οι Συντονιστές του ΠΑΣΟΚ

    [03] Πολιτική

    Συνεδριάζουν οι Συντονιστές του ΠΑΣΟΚ

    21/3/2006 12:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2006 5:39:59 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Η κατάσταση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, βρίσκονται στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου. Στην ανασφάλεια των πολιτών αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας έμφαση στην αύξηση της εγκληματικότητας. Επίσης, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση άλλα λέει και άλλα κάνει, δεν έχει σχέδιο και όραμα, ενώ χαρακτήρισε λαγούς της Κυβερνητικής πολιτικής την απογραφή, τις τράπεζες και τον ΣΕΒ. "Ο Πρωθυπουργός αντί να δώσει λύσεις κρύβεται στο Μέγαρο Μαξίμου, κάνοντας αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, σαν να μην έχει αναλάβει την εξουσία εδώ και δυο χρόνια. Τον κάλεσα να βγει από το Μαξίμου και να κοιτάξει στα μάτια τον ελληνικό λαό", κατέληξε.

    [04] Κοινωνία

    Ρίχνει το προσχέδιο του πορίσματος των ειδικών

    Φως στα αίτια της πτώσης του Boeing

    21/3/2006 9:25:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στα μέσα Ιουλίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για τα αίτια της πτώσης του Boeing της εταιρείας "Helios", τον Αύγουστο του 2005, που συνετρίβη στο Γραμματικό, παρασέρνοντας στο θάνατο 121 ανθρώπους. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΕΡΤ, στο προσχέδιο του πορίσματος, που ολοκληρώνεται εντός των ημερών από την Επιτροπή Διερεύνησης, αναφέρεται ότι τα ανθρώπινα λάθη στάθηκαν μοιραία. Το πρώτο λάθος επικεντρώνεται στο γεγονός ότι οι χειριστές δεν ήλεγξαν πριν την πτήση ότι η βαλβίδα συμπίεσης βρισκόταν στη σωστή θέση με αποτέλεσμα όταν το αεροσκάφος ανέβηκε στα 10.000 πόδια να σημάνει συναγερμός, λόγω αποσυμπίεσης της καμπίνας. Όμως, το γεγονός ότι το ίδιο ηχητικό σήμα ακούγεται και όταν υπάρχει πρόβλημα στα στοιχεία της απογείωσης, οι δύο χειριστές έστρεψαν την προσοχή τους προς αυτό το ενδεχόμενο χάνοντας πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τελικά τις αισθήσεις τους.

    Στο προσχέδιο σημειώνεται, επίσης, ότι ο έλεγχος έδειξε ότι το αεροσκάφος δεν αντιμετώπιζε κάποια μηχανική βλάβη.

    Στα μέσα Μαΐου, το προσχέδιο θα αποσταλεί στην κυπριακή επιτροπή διερεύνησης και, στη συνέχεια, στην αντίστοιχη αμερικάνική επιτροπή. Μέσα σε δύο μήνες, οι επιτροπές θα πρέπει να αποστείλουν τις παρατηρήσεις τους, ενώ στα μέσα Ιουλίου, η ελληνική επιτροπή αναμένεται να ολοκληρώσει τη σύνταξη του τελικού πορίσματος.

    [05] Κοινωνία

    Για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας

    Νέες διαπραγματεύσεις ΓΣΕΕΣΕΒ

    21/3/2006 8:40:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθονται εκ νέου, την Τετάρτη, ΓΣΕΕ και ΣΕΒ, για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας σε μία κρίσιμη συνάντηση, κατά την οποία θα κριθούν πολλά καθώς η Συνομοσπονδία έχει ζητήσει νέα βελτιωμένη πρόταση, από την πλευρά των εργοδοτών, διαφορετικά απειλεί με απεργιακές κινητοποιήσεις. Στο θέμα αναφέρθηκε ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, που με αφορμή τις ανακοινώσεις του ΣΕΒ για αυξήσεις της τάξης του 2,8% και υιοθέτηση του γαλλικού μοντέλου, τόνισε ότι οι χαμηλόμισθοι έδωσαν ό,τι είχαν να προσφέρουν και κατέστησε σαφές ότι η Κυβέρνηση δε θα υιοθετήσει προτάσεις για ελεύθερες απολύσεις ή ανασφάλιστη εργασία. Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα καταλήξουν σε συμφωνία με αίσθημα ευθύνης. Οι εργοδότες αναμένεται να προσέλθουν με βελτιωμένη πρόταση, για τις αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο, η ΓΣΕΕ, που ζητά αυξήσεις 7% έως 9%, έχει τονίσει ότι εάν η πλευρά των επιχειρηματιών επιμείνει στο 2,8% η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δυσαρεστημένοι οι εργαζόμενοι

    [06] Κοινωνία

    Εβδομάδα κινητοποιήσεων

    21/3/2006 3:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2006 6:28:36 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8 - ΑΠΕ

    Συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη ημέρα οι κινητοποιήσεις στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, από καθηγητές και φοιτητές, οι οποίες θα διαρκέσουν ολόκληρη την εβδομάδα. Κινητικότητα παρατηρείται όμως στα πανεπιστήμια και εν όψει των ριζικών αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους. Η πενταμελής επιτροπή πρυτάνεων θα παρουσιάσει στη σύνοδο της 6ης Απριλίου δέσμη προτάσεων για τις οποίες θα λάβουν τελικές αποφάσεις οι επιμέρους σύγκλητοι. Την Τρίτη, το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ συναντήθηκε με την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ και τον πρόεδρο του Συνασπισμού. Κεντρικά αιτήματα των κινητοποιήσεων είναι να μην ιδιωτικοποιηθεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση και να αυξηθεί η χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Για την ίδια ημέρα, έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία οι διδάσκοντες των ΤΕΙ, ενώ, 24ωρη απεργία πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη και οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ.

    Προτάσεις των Πρυτάνεων

    Μερικές από τις προτάσεις της επιτροπής Πρυτάνεων είναι:

    Διακοπή της φοιτητικής ιδιότητας 3 χρόνια μετά τη λήξη του κανονικού χρόνου σπουδών. Κατάργηση των μετεγγραφών προς τα κεντρικά Πανεπιστήμια Αλλαγή του καθεστώτος των δωρεάν συγγραμάτων Υποτροφίες και δάνεια σε οικονομικά ασθενείς φοιτητές Άσυλο μόνο για τα μέλη της ακαδημαικής κοινότητας Καθολική ψηφοφορία των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές και αναγωγή του αποτελέσματος στο ποσοστό συμμετοχής τους.

    Το υπουργείο Παιδείας θεωρεί την αξιολόγηση κλειδί για την ενίσχυση της ποιότητας της Γ'βάθμιας εκπαίδευσης. Μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας αντιδρά, παρόλο που η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της Ε.Ε. που εφαρμόζει οργανωμένο σύστημα αξιολόγησης.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, η υπουργός Παιδείας αντέκρουσε τους ισχυρισμούς των πανεπιστημιακών που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ολόκληρη την εβδομάδα, για χαμηλή χρηματοδότηση των πανεπιστημίων. Όπως επεσήμανε, τα κεφάλαια για την Παιδεία έχουν αυξηθεί κατά 13,5%.

    "Αντιδραστικά μέτρα"

    Για νέο πακέτο αντιδραστικών μέτρων, στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, το οποίο στηρίζει και η αξιωματική αντιπολίτευση, μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα , μετά την συνάντηση που είχε αργά το μεσημέρι της Τρίτης με τους Πανεπιστημιακούς καθηγητές.

    Η Γ.Γ. του ΚΚΕ ζήτησε να συγκροτηθεί ενιαίο μέτωπο πάλης , που θα εμποδίσει την εξέλιξη που έρχεται, όπου η ιδιωτική παιδεία θα παίζει κυρίαρχο ρόλο.

    Από την πλευρά τους, οι καθηγητές δια του προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ, Λάζαρου Απέκη, δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το δημόσιο πανεπιστήμιο, και να αποτρέψουν την αλλαγή του Συντάγματος που θα επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

    Στήριξη στις κινητοποιήσεις καθηγητών και φοιτητών παρείχε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος , με τον οποίο συναντήθηκε στη συνέχεια το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού στα Πανεπιστήμια, αλλά και των φοιτητών "κινούνται με τους παλμούς των ημερών μας, όλης της ευρωπαϊκής κοινωνίας, της νεολαίας στη Γαλλία, στην Ελλάδα, αλλού" και είναι κινητοποιήσεις που "έχουν ως στόχο να πάει τη χώρα μας μπροστά".

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι στηρίζει την προσπάθεια να φτάσουμε στο 5% του ΑΕΠ για την παιδεία και στο 1,5% για την έρευνα και την προσπάθεια για Πανεπιστήμια, "τα οποία δεν θα είναι χώρος κερδοσκοπίας όπου θα αλωνίζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Λουκέτο" στα ΑΕΙ

    [07] Κοινωνία

    Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών

    Παραμένει στη φυλακή ο Γιοσάκης

    21/3/2006 9:06:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Απορρίφθηκε, την Τετάρτη, η προσφυγή του πρώην αρχιμανδρίτη, Ιάκωβου Γιοσάκη, κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησής του, που είχε εκδοθεί μετά την απολογία του για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος. Με βούλευμά του, το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών απέρριψε την προσφυγή του πρώην αρχιμανδρίτη, ο οποίος στην αίτησή του, έκανε λόγο για σκευωρία σε βάρος του, χαρακτήρισε το κατηγορητήριο σαθρό και αρνήθηκε τις κατηγορίες για χρηματισμό δικαστών, ενώ έχει επανειλημμένως αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος.

    [08] Κοινωνία

    Την Τετάρτη 22 Μαρτίου

    Συμβολικό "λουκέτο" στη Νομ. Θεσσαλονίκης

    21/3/2006 8:29:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συμβολικό κλείσιμο της Νομαρχία Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαρτίου. Η κίνηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προβλήματα της πόλης και της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης και με αίτημα την έκτακτη επιχορήγηση της νομαρχίας με τουλάχιστον 40 εκατομμύρια ευρώ. Όπως είπε ο κ. Ψωμιάδης, η νομαρχία δεν είναι ικανοποιημένη από την κατάσταση στο θέμα της σχολικής στέγης (σύμφωνα πάντα με το νομάρχη Θεσσαλονίκης τα 20 εκατομμύρια ευρώ χρειάζονται άμεσα για την κάλυψη χρεών για σχολεία που έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν), το κυκλοφοριακό πρόβλημα, το ζήτημα της ανεργίας και τους τομείς των υποδομών.

    Έτσι αύριο Τετάρτη καμία υπηρεσία της νομαρχίας δεν θα λειτουργήσει εκτός από τα ΚΕΠ, ενώ τα προγραμματισμένα για την Τετάρτη ραντεβού για τα ΚΤΕΟ μετατίθενται για την Πέμπτη 30 Μαρτίου στα ίδια ΚΤΕΟ, τις ίδιες ώρες. Σημειώνεται ότι σε όλες τις υπηρεσίες θα υπάρχουν δύο με τρεις υπάλληλοι για λόγους εξυπηρέτησης έκτακτων αναγκών. Ο κ. Ψωμιάδης διευκρίνισε ότι το κλείσιμο της νομαρχίας δεν είναι μομφή κατά της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, δεν μπορεί να χρεωθεί τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων και διοικήσεων.

    [09] Κοινωνία

    Ένας 52χρονος πεζός έχασε τη ζωή του

    Μοιραίο τροχαίο στο Πικέρμι

    21/3/2006 8:12:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του το πρωί, όταν προσπάθησε να περάσει από τη διαχωριστική νησίδα της Λεωφόρο Μαραθώνος, παραβιάζοντας τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας που ισχύουν και για τους πεζούς. Το θύμα έχασε την ισορροπία του, σκόνταψε και παρασύρθηκε από διερχόμενο φορτηγό. Ο 52χρονος άνδρας βρήκε τραγικό τέλος όταν στις 10.30 το πρωί, επιχείρησε να περάσει από το διαχωριστικό κιγκλίδωμα στο 21ο χλμ της Λεωφόρου, στο Πικέρμι. Για μεγάλη του ατυχία σκόνταψε, με αποτέλεσμα να βρεθεί κάτω από τις ρόδες ενός φορτηγού, που εκείνη την ώρα κατευθυνόταν προς τον Μαραθώνα, χωρίς να έχει αναπτύξει ταχύτητα. Οι 12 πυροσβέστες που έφτασαν στον τόπο του δυστυχήματος, ανέσυραν νεκρό τον 52χρονο, ενώ η Τροχαία υπέβαλλε σε αλκοτέστ τον οδηγό του φορτηγού, που ήταν αρνητικό.

    [10] Κοινωνία

    Για τη διευκόλυνση των πολιτών της Νομ. Αθηνών

    Τετραψήφια γραμμή εξυπηρέτησης

    21/3/2006 7:35:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε πολύτιμο βοηθό των πολιτών που κατοικούν σε κάποιον από τους 45 Δήμου και 3 Κοινότητες της Νομαρχίας Αθηνών, ευελπιστεί να αναδειχθεί ένας νέος τετραψήφιος αριθμός 1539, που τίθεται σε λειτουργία από αύριο, Τετάρτη. Από το πρωί στις 08:00 έως τις 20:00 το βράδυ, όλες τις εργάσιμες ημέρες, ο αριθμός αυτός θα είναι στη διάθεση των πολιτών που επιθυμούν να ενημερωθούν για το σύνολο των υπηρεσιών της νομαρχίας Αθηνών, να καταθέσουν τις καταγγελίες τους ή να λύσουν τις όποιες απορίες τους σχετικά με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

    Σχετικά Links:

    Νομαρχία Αθηνών

    [11] Κοινωνία

    Και βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής

    Επικυρώσεις αντιγράφων στα ΚΕΠ

    21/3/2006 7:10:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην επέκταση των αρμοδιοτήτων των ΚΕΠ ώστε να μπορούν να διεκπεραιώνουν δύο από τις συνηθέστερες διοικητικές διαδικασίες, τη βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής και την επικύρωση αντιγράφων εγγράφων, προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών. Με εγκύκλιο που υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, γνωστοποιεί τη θεσμοθέτηση της νέας νομικής διάταξης, η οποία με γνώμονα την ευελιξία και τη αποδοτικότητα των διοικητικών διαδικασιών και με στόχο την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη στις καθημερινές του συναλλαγές, δίνει στους υπαλλήλους των ΚΕΠ, που υπηρετούν με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή με σύμβαση μίσθωσης χρόνου, τη δυνατότητα να περαιώνουν τις δύο παραπάνω διαδικασίες.

    Σχετικά Links:

    Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών

    [12] Κόσμος

    Τσουνάμι και Μωάμεθ "έκαψαν" την Λάιλα Φράιβαλντς

    Παραίτηση λόγω επικρίσεων

    21/3/2006 12:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2006 8:14:36 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-REUTERS

    Παραιτήθηκε την Τρίτη, έπειτα από τις έντονες επικρίσεις που δέχτηκε τους τελευταίους μήνες για τη διαχείριση της κρίσης του τσουνάμι στην Ασία αλλά και τους χειρισμούς της στην υπόθεση των σκίτσων του Μωάμεθ, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Λάιλα Φράιβαλντς. Η υπουργός Εξωτερικών, επικρινόταν για το γεγονός ότι οι σουηδικές αρχές δεν κατόρθωσαν να προσφέρουν ιατρική βοήθεια, δυνατότητες επαναπατρισμού και οποιαδήποτε άλλη μορφή βοήθειας στους Σουηδούς πολίτες που βρέθηκαν στους τόπους της καταστροφής τις πρώτες ημέρες μετά το τσουνάμι. Χθες η Φράιβαλντς,, βρέθηκε και πάλι στο στόχαστρο, αυτή τη φορά διότι άσκησε πιέσεις τον Φεβρουάριο ώστε ένα μικρό κόμμα της σουηδικής άκρας δεξιάς, οι Δημοκράτες της Σουηδίας, να σταματήσουν έναν διαγωνισμό με σκίτσα του Μωάμεθ στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση. "Λυπάμαι για την παραίτηση της. Υπήρξε μια ικανή και ενεργητική υπουργός Εξωτερικών", δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Γκόραν Πέρσον. ανακοινώνοντας, ότι προσωρινά τα χρέη υπουργού θα ασκεί ο Μπο Ρίνγκχολμ, αντιπρόεδρος της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης. Η Λάιλα Φράιβαλντς ορίσθηκε υπουργός Εξωτερικών τον Σεπτέμβριο 2003 μετά τη δολοφονία της προκατόχου της Αννα Λιντ.

    [13] Ιράκ

    Πράξη αντιποίνων η σφαγή αμάχων στη Χαντίθα;

    Σοκ για τις "παράπλευρες απώλειες"

    21/3/2006 10:48:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Time-BBC-Reuters

    Ένα σκοτεινό περιστατικό τυφλής βίας, μέσα σε ένα πρωινό το Νοέμβριο του 2005 έκοψε τα νήματα στις ζωές 15 άμαχων Ιρακινών -μεταξύ των θυμάτων και τρία παιδιά 3 έως 15 ετών. Το περιστατικό έφερε στη δημοσιότητα το αμερικανικό περιοδικό ΤΙΜΕ. Τα όσα καταγράφονται στο βίντεο που τράβηξε ένας νεαρός Ιρακινός φοιτητής δημοσιογραφίας και παρέδωσε στο περιοδικό, μέσω μιας οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δύσκολα περιγράφονται με λέξεις. Είναι το ντοκουμέντο του άδικου τέλους που είχαν άμαχοι πολίτες μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, από τα πυρά Αμερικανών πεζοναυτών. Ο αμερικανικός στρατός που διενήργησε μια πρώτη έρευνα έκανε λόγο για "παράπλευρες απώλειες" μιας βομβιστικής επίθεσης, σε δρόμο της Χαντίθα, στην οποία σκοτώθηκε κι ένας πεζοναύτης. Όμως, οι κάτοικοι της περιοχής δίνουν μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων. Λένε ότι τα μέλη δύο οικογενειών πλήρωσαν με τις ζωές της τη μήνι των πεζοναυτών που ζητούσαν εκδίκηση για το θάνατο του συντρόφου τους. Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο η υπόθεση ερευνάται εκ νέου, προκειμένου να δοθεί απάντηση στο κατά πόσο αυτοί οι άνθρωποι ήταν "παράπλευρες απώλειες" ενός αθέατου πολέμου ή υπήρξαν θύματα ψυχρών αντιποίνων.

    Ντοκουμέντο θηριωδίας

    Όλα συνέβησαν στις 7.15 το πρωί στις 19 του περασμένου Νοέμβρη, όταν ένα τζιπ του αμερικανικού στρατού που μετέφερε πεζοναύτες, ανατινάχθηκε από βόμβα που ήταν τοποθετημένη στην άκρη του δρόμου. Ενας Τεξανός δεκανέας σκοτώθηκε ακαριαία, ενώ άλλοι δυο στρατιώτες τραυματίστηκαν. Στην στρατιωτική έκθεση που συντάχθηκε την επόμενη ημέρα, αναφέρθηκε ότι κατά την έκρηξη σκοτώθηκαν, επίσης, 15 Ιρακινοί πολίτες. Στην ίδια έκθεση προστίθεται ότι η αυτοκινητοπομπή δέχθηκε αμέσως μετά επίθεση από αντάρτες και στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε σκοτώθηκαν οκτώ μαχητές.

    Δέκα εβδομάδες αργότερα το ΤΙΜΕ δίνει το βίντεο στη δημοσιότητα, εγείροντας πληθώρα ερωτημάτων για το τι τελικά συνέβη εκείνο το μοιραίο πρωινό. Οι εικόνες που τράβηξε ο νεαρός φοιτητής είναι συγκλονιστικές. Δείχνουν ένα φτωχικό σπίτι γεμάτο με πτώματα, διάτρητα από σφαίρες. Πέντε άντρες, επτά γυναίκες και τρία παιδιά. Όλα μέλη δύο οικογενειών. Στα πατώματα, ακόμα και στους τοίχους υπάρχει αίμα. Μόνο ένα κοριτσάκι τεσσάρων μηνών γλίτωσε από τη σφαγή.

    Σύμφωνα με το περιοδικό, οι εικόνες δείχνουν με σαφήνεια ότι οι άνθρωποι δεν βρήκαν το θάνατο στην έκρηξη, όμως μέσα από το βίντεο δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα για το αν πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ από τους Αμερικανούς στρατιώτες.

    Κατόπιν τούτων η υπόθεση ξανανοίγει και η στρατιωτική επιτροπή που επιφορτίζεται με την έρευνα εκδίδει πόρισμα, το οποίο αποδίδει τους 15 θανάτους σε διασταυρούμενα πυρά μεταξύ στρατιωτών και ανταρτών.

    Όμως οι περίοικοι και αυτόπτες μάρτυρες θυμούνται αλλιώς τα αιματηρά γεγονότα. Κάνουν λόγο για 12 πεζοναύτες, οι οποίοι μετά την έκρηξη, σχεδόν σε κατάσταση αμόκ, εισέβαλαν στα γύρω σπίτια πυροβολώντας αδιακρίτως όποιον συναντούσαν.

    Πλέον, η υπόθεση παραδίδεται στα χέρια τρίτης επιτροπής η οποία καλείται να διερευνήσει κατά πόσο οι 12 στρατιώτες που πέρασαν πέντε ώρες μετά την έκρηξη ψάχνοντας για αντάρτες στα σοκάκια της Χαντίθα, εμπλέκονται και στη διάπραξη εγκλήματος. Όσο για την έρευνα, οι οργανώσεις ανθρωπινών δικαιωμάτων ελπίζουν τουλάχιστον αυτή να προχωρήσει σε βάθος, όχι όπως σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις που έχει καταγγείλει η Διεθνής Αμνηστία.

    Η εν λόγω υπόθεση όμως δεν είναι η μόνη του είδους που απασχολεί τον αμερικανικό στρατό. Αντικείμενο ξεχωριστής έρευνας έχουν γίνει άλλες καταγγελίες, εκ μέρους της ιρακινής αστυνομίας αυτή τη φορά, ότι Αμερικανοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν μία ενδεκαμελή οικογένεια μέσα στο σπίτι της την περασμένη εβδομάδα, στην πόλη Μικνταντίγια, 80 χιλιόμετρα ΒΑ της Βαγδάτης. Οι στρατιώτες υποστηρίζουν ότι σκότωσαν τέσσερα άτομα συμπεριλαμβανομένου ενός ενόπλου.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Time-Collateral Damage or Civilian Massacre in Haditha?

    [14] Οικονομία

    Νωρίτερα το δώρο του Πάσχα

    21/3/2006 2:40:00 μμ

    Πηγή: NET

    Μήνας καταβολής αναδρομικών σε μισθούς και συντάξεις είναι ο Απρίλιος, αλλά και μήνας γρηγορότερης καταβολής του δώρου του Πάσχα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζει στον ΟΑΕΔ η προπληρωμή του επιδόματος ανεργίας και του δώρου του Πάσχα. Μάλιστα, τα δώρα του Πάσχα θα πληρώνονται ανεξάρτητα από το χρόνο θεμελίωσης του δικαιώματος λήψης του εν λόγω βοηθήματος από τους δικαιούχους. Επίσης, ξεκινά από τον ΟΑΕΔ η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων στους 355.000 δικαιούχους.

    Αυξήσεις και αναδρομικά

    Σε προπληρωμή του επιδόματος ανεργίας και του δώρου του Πάσχα, προχωρά ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

    Περισσότεροι από 260.000 άνεργοι θα λάβουν από τη Δευτέρα 3 Απριλίου τα τακτικά επιδόματα ανεργίας που θα καταβάλλονται κανονικά μέχρι και τις 24 Απριλίου.

    Από τη Δευτέρα 3 Απριλίου θα πληρώνονται και τα δώρα του Πάσχα, ανεξαρτήτως με το χρόνο θεμελίωσης του δικαιώματος για τη λήψη του βοηθήματος.

    Την ίδια ημέρα ξεκινά και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων σε 355.000 εργαζόμενους. Το ποσό για το 2006 ξεκινά από το 98,64 ευρώ ετησίως, για δικαιούχους με ένα παιδί, και φτάνει ως τα 843,72 ευρώ, για δικαιούχους με τέσσερα παιδιά.

    Αύριο 22 του μηνός, θα λάβουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ τα αναδρομικά για της αύξησης για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο.

    Όσον αφορά το δώρο του Πάσχα αυτό θα καταβληθεί στις 13 Απριλίου στους συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΙΚΑ και τους αυτοαπασχολούμενους.

    Την ίδια ημερομηνία θα πάρουν το δώρο και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, στα σώματα ασφαλείας και οι στρατιωτικοί.

    Οι αναπροσαρμοσμένες συντάξεις του δημοσίου θα καταβληθούν στις 19 Απριλίου, ενώ οι αυξήσεις στους μισθούς και τα αναδρομικά θα δοθούν στις 27 Απριλίου.

    [15] Οικονομία

    Για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας

    Νέες διαπραγματεύσεις ΓΣΕΕΣΕΒ

    21/3/2006 8:40:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθονται εκ νέου, την Τετάρτη, ΓΣΕΕ και ΣΕΒ, για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας σε μία κρίσιμη συνάντηση, κατά την οποία θα κριθούν πολλά καθώς η Συνομοσπονδία έχει ζητήσει νέα βελτιωμένη πρόταση, από την πλευρά των εργοδοτών, διαφορετικά απειλεί με απεργιακές κινητοποιήσεις. Στο θέμα αναφέρθηκε ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, που με αφορμή τις ανακοινώσεις του ΣΕΒ για αυξήσεις της τάξης του 2,8% και υιοθέτηση του γαλλικού μοντέλου, τόνισε ότι οι χαμηλόμισθοι έδωσαν ό,τι είχαν να προσφέρουν και κατέστησε σαφές ότι η Κυβέρνηση δε θα υιοθετήσει προτάσεις για ελεύθερες απολύσεις ή ανασφάλιστη εργασία. Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα καταλήξουν σε συμφωνία με αίσθημα ευθύνης. Οι εργοδότες αναμένεται να προσέλθουν με βελτιωμένη πρόταση, για τις αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο, η ΓΣΕΕ, που ζητά αυξήσεις 7% έως 9%, έχει τονίσει ότι εάν η πλευρά των επιχειρηματιών επιμείνει στο 2,8% η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δυσαρεστημένοι οι εργαζόμενοι

    [16] Οικονομία

    Απειλούν με κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

    Συζητήσεις για τη νέα "Ολυμπιακή"

    21/3/2006 6:46:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Προς τη λύση της δημιουργίας μιας νέας εταιρείας, που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα έχει ιδιώτη μάνατζερ, προσανατολίζεται η Κυβέρνηση για την Ολυμπιακή Αεροπορία. Καθοριστικό για το μέλλον του εθνικού μας αερομεταφορέα, ωστόσο, θα είναι τα κεφάλαια, που θα θελήσουν να επενδύσουν οι υποψήφιοι επενδυτές, καθώς και η απόφαση της Κομισιόν για επιστροφή ή όχι των κρατικών ενισχύσεων, που δόθηκαν στο παρελθόν, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης, που είχε τη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος είπε ότι η τελική πρόταση θα κατατεθεί σύντομα και στην Ε.Ε. "ώστε να έχουμε το έχειν καλώς και από την Κομισιόν". Από την πλευρά της, η εταιρεία με αγωγές της απαιτεί από το Δημόσιο περίπου 1 δις ευρώ από ανεξόφλητες υποχρεώσεις. "Ευαίσθητη διαδικασία" χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, την προσπάθεια της Κυβέρνησης για τη δημιουργία της νέας εταιρείας, κάνοντας λόγο για λεπτές διαδικασίες, που πρέπει να τηρηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιχειρησιακό σχέδιο θα παρουσιαστεί στην Κομισιόν έως τα τέλη του μήνα και σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει 2.190 εργαζόμενους και δρομολόγια σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.

    Απειλούν με κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

    Η νέα εταιρεία θα διατηρήσει τους χαρακτηριστικούς κύκλους στο εμπορικό σήμα της και θα φέρει ονομασία παρεμφερή με της Ολυμπιακής, αλλά ώσπου να ανοίξει φτερά με την τελική της μορφή θα ονομάζεται "Πάνθεον Airways ".

    Η Κομισιόν αναμένει τις δεσμευτικές προσφορές , όσων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στην υπό ίδρυση νέα εταιρεία, προκειμένου να εγκρίνει το επιχειρησιακό σχέδιο. Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων , εάν δεν υπάρξει διάλογος για την υπό ίδρυση αεροπορική εταιρεία.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί το Δημόσιο χρειάζεται να φτιάξει άλλη εταιρεία, από τη στιγμή που φαίνεται ότι κλείνει η Ολυμπιακή, ο γραμματέας της Κ.Ε. της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης, απάντησε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε τα χρήματα που έχει εισπράξει ο αερομεταφορέας να επιστραφούν στην Ε.Ε. με τη μορφή προστίμων .

    Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

    Το θέμα της Ολυμπιακής απασχόλησε και τη συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας για την υπόθεση, ο πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου , κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι απαξιώνει την επιχείρηση, με στόχο να πουλήσει σημαντικά κομμάτια της με αδιαφανή τρόπο και έκανε λόγο για έλλειψη συντονισμού.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αρμόδιου τομεάρχη του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου , που υποστήριξε ότι η Ολυμπιακή δωρίζεται στα μονοπώλια. Μάλιστα, είπε ότι η Κυβέρνηση επιστρέφει στο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ, μετά από δύο χρόνια "περαιτέρω απαξίωσης της εταιρείας".

    Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Χρίστος Βερελής , σε γραπτή του δήλωση χαρακτήρισε την Ολυμπιακή "Μουντζούρη της Κυβέρνησης" και κατηγόρησε τους αρμόδιους υπουργούς ότι στόχος τους είναι η αποφυγή του προσωπικού τους πολιτικού κόστους.

    "Στο Πάνθεον στο Παρίσι θάβουν τη στάχτη και τα κόκαλα των ιστορικών προσωπικοτήτων από την πολιτική και την πνευματική ζωή της Γαλλίας. Εδώ η κυβέρνηση έφτιαξε ένα Πάνθεον για να θάψει την Ολυμπιακή Αεροπορία που έχει μια μεγάλη ιστορία. Εγώ όμως πιστεύω ότι τελικά θα θαφτούν τα σχέδια της κυβέρνησης", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος , απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις αλλαγές στην εταιρεία και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα αγωνιστεί για να σωθεί ο εθνικός αερομεταφορέας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο επίκεντρο η Ολυμπιακή

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πρόκριση από το Καραϊσκάκη

    21/3/2006 11:17:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ένα σκορ πρόκρισης θα προσπαθήσει να πάρει αύριο ο Ολυμπιακός κόντρα στη Λάρισα. Η ομάδα του Τροντ Σόλιντ υποδέχεται στο γήπεδο Καραϊσκάκη (18:45) την ομάδα του Γιώργου Δώνη, στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, και οι "ερυθρόλευκοι" θα επιδιώξουν να πετύχουν κάτι ανάλογο με αυτό που πέτυχαν στον αγώνα του πρωταθλήματος, όταν επιβλήθηκαν της ΑΕΛ με 4-0. Ο Νορβηγός τεχνικός δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Αρούνα Μπαμπανγκίντα, που αισθάνθηκε ενοχλήσεις στους προσαγωγούς και ακολούθησε σήμερα πρόγραμμα θεραπείας. Ο Νιγηριανός επιθετικός θα επανεξεταστεί μετά από δύο ημέρες. Απών θα είναι οι επίσης τραυματίες Ντάνι, Πάντος και για άλλη μια φορά ο Καψής. Αντίθετα, ο Γεωργάτος γυμνάστηκε κανονικά και συμπεριλήφθηκε στην αποστολή, η οποία απαρτίζεται από 19 ποδοσφαιριστές. Αυτοί είναι οι: Νικοπολίδης, Παναγόπουλος, Ανατολάκης, Μαυρογενίδης, Οκκάς, Κωνσταντίνου, Σούρερ, Ριβάλντο, Μπουλούτ, Γεωργάτος, Μάριτς, Καστίγιο, Καφές, Κωστούλας, Στολτίδης, Τουρέ, Τζόρτζεβιτς, Ταραλίδης και Κυριάκος.

    Θύμα εκβιασμού ο Σόλιντ;

    Στο μεταξύ στο Βέλγιο και στην υπόθεση των στημένων αγώνων, ενεπλάκη και το όνομα του Τροντ Σόλιντ, μέσω του μάνατζέρ του. Συγκεκριμένα ο Πιέτρο Αλάτα που κατηγορείται για την υπόθεση με τους στημένους αγώνες, αντιμετωπίζει κατηγορίες και για εκβιασμό σε έναν άλλο μάνατζερ, τον Χάραλντ Σουέν, ο οποίος φέρεται να έχει παίξει ρόλο στην πρόσληψη του Σόλιντ από τον Ολυμπιακό. Το θέμα έχει να κάνει με μια προμήθεια που δεν καταβλήθηκε στο πλαίσιο της πρόσληψης του Σόλιντ και ο Αλάτα απειλούσε τον Σουέν.

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Παρελθόν ο Βαζάκας

    21/3/2006 10:06:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μετά τις "ντόπες" ηθικού που έκανε ο Γιώργος Βαζάκας στους παίκτες της Καλλιθέας στην πρωινή προπόνηση, ανακοίνωσε στην διοίκηση της ομάδας την απόφαση του να παραιτηθεί, απόφαση που έγινε δεκτή. Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωση της ΠΑΕ για το θέμα, ο Βαζάκας είχε υποβάλλει την παραίτησή του αμέσως μετά το ματς με την ΑΕΚ, ενώ ο Έλληνας τεχνικός τόνισε χαρακτηριστικά, "Δεν επιτρέπεται να πάρω χρήματα όταν η ομάδα βρίσκεται σε αυτή τη βαθμολογική θέση". Η ΠΑΕ ευχαρίστησε τον προπονητή για την συνεργασία και αύριο θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο για να βρεθεί ο αντικαταστάτης του ή έστω το ποιος θα είναι στον πάγκο της ομάδας στον αγώνα του Σαββάτου με τον ΠΑΟΚ.

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Φαβορί και στην πράξη

    21/3/2006 9:33:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με όπλο την εμπειρία και την σοβαρότητα της ως ομάδα η ΑΕΚ πήρε την νίκη που ήθελε απέναντι στον Αγροτικό Αστέρα και έθεσε τις βάσεις για να μην γίνει το νέο "θύμα" μιας ακόμη έκπληξης στην φετινή πορεία της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα η νίκη γίνεται ακόμη πιο σημαντική αν σκεφτεί κανείς πως η Ένωση σημείωσε τρία γκολ χωρίς να δεχτεί κανένα για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι, εκεί που το 3-0 σε όλα τα προηγούμενα παιχνίδια της ομάδας έμοιαζε όνειρο. Στο πρώτο μέρος οι αρκετές καλές στιγμές της ομάδας του Σάντος, περιορίστηκαν σε μερικές ευκαιρίες χωρίς κανένα γκολ. Σε αυτό έπαιξε τον δικό του ρόλο ο τερματοφύλακας του Αστέρα, Θεοφάνους που οτιδήποτε μπορούσε να γίνει απειλή για την εστία του το σταματούσε.

    Στην επανάληψη πάντως η εικόνα άλλαξε και στο 59' ο Λυμπερόπουλος μετά από κόρνερ του Σέζαρ, έπιασε μια κεφαλιά που ήταν άπιαστη για τον τερματοφύλακα του Αγροτικού, έτσι το πρώτο βήμα έγινε και το άγχος έφυγε, κάτι που επέτρεψε στην ΑΕΚ να συνεχίσει να είναι απειλητική με αξιώσεις. Το 2-0 αφού χάθηκε στο 68' σε μια φάση διαρκείας στην εστία του Αγροτικού, ήρθε τελικά στο 80' με τον Σέζαρ να είναι και πάλι ο δημιουργός όταν από φάουλ του ο Μόρας βρέθηκε μόνος στην μικρή περιοχή και με κεφαλιά δεν δυσκολεύτηκε να σημειώσει το γκολ. Το τελικό αποτέλεσμα διαμόρφωσε ο Σαπάνης στο 86', ένα λεπτό μετά την είσοδό του στον αγώνα με ένα γκολ από τα σπάνια των ελληνικών γηπέδων. Από την γραμμή της σέντρας έκανε ένα "γλυκό" και φυσικά δυνατό πλασέ και η μπάλα αφού διένυσε τα 40 μέτρα στον άερα, "έγλειψε" το δοκάρι του Θεοφάνους και κατέληξε στα δίχτυα του, δίνοντας το καταλληλότερο φινάλε σε έναν αγώνα που η ένωση ικανοποίησε με την εμφάνισή της κυρίως ή καλύτερα μόνο, στο δεύτερο μέρος.

    Ο Αγροτικός σε ολόκληρο τον αγώνα είχε δύο καλές στιγμές και θα μπορούσε να είχε κάνει την ζημιά. Στο 8' ένα σουτ του Μπεκιάρη πέρασε λίγο άουτ και στο δεύτερο μέρος και ενώ το σκορ ήταν στο 1-0 μια σύγχυση στην εστία του Χιώτη πέρασε ανεκμετάλλευτη. Γενικώς πάντως η ομάδα της Γ' Εθνικής στάθηκε άκρως ικανοποιητικά μέσα στο ΟΑΚΑ και έδειξε πολύ καλά στοιχεία απέναντι σε έναν καλύτερο αντίπαλο.

    Διαιτητής: Κοντογιαννίδης (Ξάνθης) Κίτρινες: Χιώτης, Έμερσον - Γ. Παπαδόπουλος, Τσούκλης, Κοσμίδης, Καλλιάκης

    ΑΕΚ: Χιώτης, Κόντης (73' Σοάρες), Μάλμπασα, Δέλλας, Μόρας, Έμερσον (81' Ιβιτς), Τσάνκο, Κυριακίδης, Ζούλιο Σέζαρ (85' Σαπάνης), Λυμπερόπουλος, Καπετάνος. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Θεοφάνους, Μπάρμπας, Καλλιάκης, Γ. Παπαδόπουλος, Τζιόκας, Κοσμίδης, Μπεκιάρης, Τσούκλης (84' Νίκιτς), Κυζερίδης, Ιορδανίδης (74' Τελλιάδης), Σακελλαρίδης.

    [20] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Η ερασιτεχνική ΑΕΚ για το γήπεδο

    21/3/2006 10:38:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Την πρώτη του συνεδρίαση πραγματοποίησε σήμερα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, κάνοντας άμεσα ξεκάθαρες τις προθέσεις του αναφορικά με το θέμα του γηπέδου. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της εταιρίας " "ΑΝΑΠΛΑΣΗ Σύμβουλοι Μηχανικοί ΕΠΕ", οι οποίοι ενημέρωσαν για τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί σχετικά με την ανέγερση του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στο σημερινό Δ.Σ. συζητήθηκε και το ενδεχόμενο συμμετοχής της ερασιτεχνικής ΑΕΚ στο διαγωνισμό για το Ολυμπιακό Χωριό, αλλά δεν ελήφθη κάποια απόφαση. Ορίστηκε 3μελης επιτροπή, αποτελούμενη από τους κ.κ. Ανατολιωτάκη, Δημητρέλο και Σταματιάδη, η οποία θα μελετήσει το θέμα και θα κάνει την εισήγησή της σε επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου.

    [21] Μπάσκετ

    ΝΒΑ: Διά χειρός "Κόμπε"

    21/3/2006 11:47:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ασταμάτητος για μία ακόμη φορά ήταν ο Κόμπε Μπράιαντ και έδωσε στος Λ.Λ. Λέικερς τη νίκη επί των Μπόστον Σέλτικς με 105-97. Ο "Κόμπε" πέτυχε 43 πόντους και ήταν ο πρώτος σκόρερ για την ομάδα του, ενώ μάζεψε 5 ριμπάουντ και έδωσε ισάριθμες ασίστ. Παράλληλα η ομάδα του Λος Άντζελες επέστρεψε στις νίκες μετά από τρεις συνεχόμενες ήττες. Σε πολύ καλή κατάσταση βρέθηκε και ο Λαμάρ Οντομ, οποίος τελείωσε το ματς με 17 πόντους και εννέα ριμπάουντ. Από την ομάδα της Βοστόνης, πρώτος σκόρερ ήταν ο Πολ Πίρς με 26 και ο Τόνι Άλεν με 18 πόντους.

    Τα αποτελέσματα

    Ντιτρόιτ-Ατλάντα 91-84 Βοστώνη-Λέικερς 97-105 Χιούστον-Κλίπερς 91-99 Πόρτλαντ-Μιλγουόκι 93-100

    Βαθμολογίες:

    ΑΝΑΤΟΛΗ

    Περιφέρεια Ατλαντικού

    Νιού Τζέρσεϊ 37-28 Φιλαδέλφεια 31-35 Βοστώνη 28-40 Τορόντο 24-42 Νέα Υόρκη 19-46

    Κεντρική περιφέρεια

    Ντιτρόϊτ 53-13 Κλίβελαντ 38-29 Μιλγουόκι 34-33 Ιντιάνα 33-31 Σικάγο 29-38

    Νοτιοανατολική περιφέρεια

    Μαϊάμι 45-21 Ουάσινγκτον 34-31 Ορλάντο 24-42 Ατλάντα 21-44 Σάρλοτ 18-49

    ΔΥΣΗ

    Βορειοδυτική περιφέρεια

    Ντένβερ 38-30 Γιούτα 31-35 Μινεσότα 27-39 Σιάτλ 26-39 Πόρτλαντ 20-47

    Περιφέρεια Ειρηνικού

    Φοίνιξ 45-20 Λ.Α. Κλίπερς 39-26 Λ.Α. Λέικερς 35-34 Σακραμέντο 33-33 Γκόλντεν Στέϊτ 28-37

    Νοτιοδυτική περιφέρεια

    Σαν Αντόνιο 52-14 Ντάλας 52-15 Μέμφις 37-29 Νέα Ορλεάνη/Οκλαχόμα 31-33 Χιούστον 29-38

    [22] Νέα ημερομηνία για Κεντέρη-Θάνου

    21/3/2006 4:41:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το Διεθνές Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάνης όρισε νέα ημερομηνία για τη συνέχιση της εκδίκασης της υπόθεσης των δύο Ελλήνων Ολυμπιονικών, Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου. Το CAS θα εξετάσει την υπόθεση το πενθήμερο 26-30 Ιουνίου 2006, έχοντας στη σύνθεσή του ως πρόεδρο τον Αυστραλό Ουάλας Σάλιβαν, ο οποίος αντικατέστησε τον Καναδό Ιβ Φορτιέ. Τα άλλα δύο μέλη του δικαστηρίου είναι ο Βρετανός Πίτερ Λίβερ (τον επέλεξε η IAAF) και ο Αμερικανός Κρίστοφερ Κάμπελ (επελέγη από τους δύο αθλητές).

    [23] "Έσπασαν" τα χρονόμετρα στην Αυστραλία

    21/3/2006 3:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2006 3:47:09 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 4χ100μ μικτής γυναικών στην κολύμβηση στους αγώνες της Κοινοπολιτείας που διεξάγονται στην Μελβούρνη. Η ομάδα της Αυστραλίας, αποτελούμενη από τις Σόφι Εντινγκτον, Λέιζελ Τζόουνς, Τζέσικα Σχίπερ και Λίμπι Λέντον, τερμάτισε πρώτη με χρόνο 3:56.30, βελτιώνοντας το προηγούμενο δικό της ρεκόρ με 3:57.32, που είχε πετύχει στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας.

    [24] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πρόβλημα ο Σαμαράς

    21/3/2006 3:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Άτυχος στάθηκε ο Γιώργο Σαμαράς, ο οποίος θα μείνει εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων για περίπου ένα μήνα, καθώς η αξονική τομογραφία στην οποία υπεβλήθη έδειξε ράγισμα στον αστράγαλο. Ο Έλληνας διεθνής φορ, ο οποίος δεν αγωνίστηκε στον αγώνα του κυπέλλου της Σίτι με την Γουέστ Χαμ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, θα μπει σε προπονητικούς ρυθμούς σε περίπου ένα μήνα.

    [25] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στις αρχές δεύτερο μέλος για τα "στημένα"

    21/3/2006 12:40:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνεχίζεται η "εκκαθάριση" του κυκλώματος με τα "στημένα παιχνίδια" του ποδοσφαίρου. Στις βελγικές αρχές παραδόθηκε ο μάνατζερ πολλών παικτών, Πιέτρο Αλάτα, ο οποίος φέρεται να είναι από τους πρωταγωνιστές του κυκλώματος που έχουν να κάνουν με "στημένους" ποδοσφαιρικούς αγώνες. Ο Αλάτα, που είχε διαφύγει στην Καραϊβική, καταζητούνταν την τελευταία εβδομάδα, μετά την σύλληψη και του προέδρου της Λα Λουβιέρ, Φίλιπο Γκαόνε. Μετά από διαπραγματεύσεις με την εισαγγελία των Βρυξελλών ο Αλάτα, που εκπροσωπεί πολλούς παίκτες στο Βέλγιο, επέστρεψε και παραδόθηκε στις αρχές.

    [26] Πολιτισμός

    Επίσκεψη Γ. Βουλγαράκη

    Ετοιμο σε ένα χρόνο το Μουσείο Ακρόπολης

    21/3/2006 6:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ικανοποιημένος από την πορεία των έργων κατασκευής του νέου Μουσείου της Ακρόπολης εμφανίστηκε ο υπουργός Πολιτισμού, ο οποίος ξεναγήθηκε σε όλα τα επίπεδα του εργοταξίου. Ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι το 2007 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο, ενώ όπως είπε ο πρόεδρος του Οργανισμού Νέου Μουσείου Ακροπόλεως Δημήτρη Πατερμαλή, το γυάλινο κέλυφος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2006. Επίσης, μέχρι τον Ιούλιο θα έχουν τοποθετηθεί τα υαλοστάσια στην αίθουσα που θα φιλοξενούνται τα γλυπτά του Παρθενώνα, ενώ έχουν ήδη κατασκευαστεί τα τέσσερα υπόγεια, το ισόγειο και ο πρώτος όροφος και ως τα τέλη Απριλίου θα έχει υψωθεί ολόκληρος ο σκελετός του κτηρίου. Το καλοκαίρι θα αρχίσει και η μεταφορά γλυπτών από το παλαιό Μουσείο. Σταδιακά θα ξεκινήσει και η πρόσβαση των επισκεπτών στις αίθουσες του Μουσείου, ακόμη και κατά τη διάρκεια τοποθέτησης των αρχαιοτήτων. Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, 23.000 τ.μ. συνολικά (εκ των οποίων τα 14.000 τ.μ. θα είναι οι εκθεσιακοί χώροι) αποτελείται από τέσσερα υπόγεια, το ισόγειο, ένα κεκλιμένο επίπεδο (που θα περιλαμβάνει ευρήματα από την Ακρόπολη) και τον πρώτο όροφο με Αρχαϊκά και Μεταπαρθενώνεια ευρήματα. Το συνολικό κόστος του έργου φτάνει τα 129 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται και οι αποζημιώσεις από τις απαλλοτριώσεις.

    Σχετικά Links:

    Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης

    [27] Πολιτισμός

    Εμπνευσμένη από φιγούρες της ελληνικής επανάστασης

    Έκθεση του Ευγ. Σπαθάρη

    21/3/2006 5:33:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ο Ευγένιος Σπαθάρης εκτός από "μάγος" του θεάτρου σκιών είναι και ένας γνήσιος λαϊκός ζωγράφος. Ξεκίνησε αρχικά να ζωγραφίζει τις διαφημιστικές ρεκλάμες των έργων του και η πρώτη ατομική του έκθεση έγινε στα χρόνια της κατοχής στο σπίτι του ναυάρχου Καββαδία όπου αμέσως αναγνωρίστηκε το μεγάλο του ταλέντο στη ζωγραφική. Από τότε, δεν έπαψε ποτέ να ζωγραφίζει και έχει κάνει 50 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, παρόλο που αφοσιώθηκε με πίστη στον Καραγκιόζη. Αυτή τη φορά έχει ετοιμάσει μία έκθεση με φιγούρες της ελληνικής επανάστασης και η οποία παρουσιάζεται στην αίθουσα τέχνης "Καπόπουλος", στο Φάληρο. Σημαντικό είναι ότι δίπλα στη λαϊκή ζωγραφική του Ευγένιου Σπαθάρη παρουσιάζονται και οι μεγάλων διαστάσεων πίνακες του 49χρονου Γάλλου καλλιτέχνη της "art brut", Ρομπέρ Κομπά, στο πλαίσιο της κοινής τους έκθεσης που επιμελείται η Ίρις Κρητικού. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 22 Μαρτίου έως τις 6 Μαΐου.

    [28] Πολιτισμός

    Στην ψηφιακή τεχνολογία

    Πρωτοπόρος η ΕΡΤ

    21/3/2006 3:47:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Νέα εποχή στην ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα φέρνει το πρώτο ψηφιακό κανάλι Prisma +" της ΕΡΤ, που ξεκίνησε από χθες να λειτουργεί και το οποίο προσφέρει πλήρη προσβασιμότητα στα άτομα με προβλήματα ακοής και όρασης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε σήμερα ότι πρόκειται για μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ειδική δημιουργία προγράμματος που να απευθύνεται στα άτομα με αναπηρία". Όπως τόνισε πρόκειται για ένα πολυσυλλεκτικό κανάλι - φιλικό προς τα άτομα με προβλήματα ακοής και όρασης, το οποίο εκπέμπει καθημερινά για 7 ώρες, με εκπομπές που μεταδίδονται με νοηματική διερμηνεία και υποτίτλους. Κάθε βράδυ εξάλλου θα αναμεταδίδεται το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 21.00 με ταυτόχρονη νοηματική διερμηνεία, έτσι ώστε να παρέχεται ενημέρωση σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, ακόμη και όσες ήταν ως τώρα αποκλεισμένες. Ο κ. Ρουσόπουλος υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια του πιλοτικού σταδίου θα εφαρμοστούν οι τεχνικές επιλογής υποτίτλων και το ξεχωριστό κανάλι ήχου που παρέχει αφηγηματική περιγραφή για όσους έχουν προβλήματα όρασης. Σημειώνεται ότι το κανάλι περιλαμβάνει παιδικά, ψυχαγωγικά, ειδησεογραφικά και ενημερωτικά προγράμματα, ντοκιμαντέρ, ελληνικές και ξένες σειρές, κινηματογραφικές ταινίες. Επόμενα βήματα της ΕΡΤ είναι η λειτουργία δύο ακόμη καναλιών, το "Cine+" και το "Sport+", επιτρέποντας στη δημόσια Ραδιοτηλεόραση να μεταβεί στη ψηφιακή εποχή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρεμιέρα για το "Πρίσμα+"

    [29] Υγεία

    Απελευθερώνουν τοξικές ουσίες ύποπτες για καρκίνο

    Επικίνδυνα τα αντικολλητικά σκεύη

    21/3/2006 7:53:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας, και τα οποία είναι επικαλυμμένα με την ουσία τεφλόν. Έρευνες, που διεξήχθησαν, έδειξαν ότι με το μαγείρεμα απελευθερώνονται τοξικές ουσίες, που ενδέχεται να ευθύνονται για καρκινογενέσεις και αναπνευστικά προβλήματα. Μάλιστα, οι μελέτες έδειξαν ότι στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε η παρουσία τεφλόν στο αίμα σε ποσοστό επί του πληθυσμού που ξεπερνά το 90%, με αποτέλεσμα η Υπηρεσία Περιβαλλοντολογικής Προστασίας να αποφασίσει τον περιορισμό της παραγωγής της επικίνδυνης ουσίας κατά 95% μέχρι το 2010 και την πλήρη εξάλειψή της μέχρι το 2015. Το τεφλόν ανακαλύφθηκε το 1938 και εισήχθη στη βιομηχανία το 1946, ενώ η επιστημονική του ονομασία είναι πολυτετραφλουοροαιθυλένιο (PTFE). Το 2005, η αμερικανική Υπηρεσία ανακάλυψε ότι το περφλουοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA), που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του τεφλόν, είναι ύποπτη για καρκινογενέσεις.

    [30] Παράξενα

    Ληστές με ολυμπιακές επιδόσεις

    21/3/2006 5:09:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Νέα ταλέντα στο σπριντ ενδέχεται να ανακάλυψε η ρουμάνικη αστυνομία. Όχι, δεν εισήγαγαν κάποιο νέο πρόγραμμα αθλοπαιδιών, αλλά βρίσκονται στα ίχνη μίας ομάδας ανήλικων ληστών, οι οποίοι ξεπέρασαν στο τρέξιμο μία χρυσή Ολυμπιονίκη. Η 40χρονη πλέον Doina Melinte, η οποία κρατά το ρεκόρ στα 1.500 μέτρα, βρισκόταν σε ένα βενζινάδικο λίγο έξω από το Βουκουρέστι, όταν την πλησίασε μία ομάδα εφήβων, οι οποίοι της άρπαξαν την τσάντα, που περιείχε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 24.500 ευρώ. Η Doina Melinte, η οποία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 800 μέτρα και το ασημένιο στα 1.500, προσπάθησε να τρέξει πίσω από τους ανήλικους κακοποιούς, αλλά μάλλον είχε χάσει λιγάκι τη φόρμα της και δεν μπόρεσε να τους φτάσει. Τα πρώτα 500 μέτρα πήγαινε καλά, αλλά φαίνεται πως οι νεαροί ήταν καλύτερα προπονημένοι και τους έχασε. Πάντως, η αστυνομία λέει πως έχει αναγνωρίσει τους γρήγορους ελαφροχέρηδες και προσπαθεί να τους εντοπίσει.

    [31] Ζωής ...σΤάσεις

    Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος ο Σπίλμπεργκ

    21/3/2006 1:53:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Τον μπελά του βρήκε ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο οποίος για την ανάγκη των γυρισμάτων μίας τηλεοπτικής σειράς, κούρεψε ένα οκτάχρονο κοριτσάκι. Δεν ήταν όμως ένα οποιοδήποτε κοριτσάκι, αλλά μέλος της ινδιάνικης φυλής Μεσκαλέρο των Απάτσι, η παράδοση των οποίων απαγορεύει το κόψιμο των μαλλιών των κοριτσιών, προτού φτάσουν την εφηβεία. Έτσι λοιπόν, η οικογένεια της Κριστίνα Πονς, μήνυσε τους παραγωγούς της σειράς Into the West και ζητά από την Turner Films Inc 250.000 δολάρια για ηθική βλάβη και 75.000 για ζημιές. Σύμφωνα με την παράδοση των Μεσκαλέρο, όταν ένα κορίτσι πλησιάζει στην εφηβεία, πρέπει να έχει μαλλιά μακριά ως τη μέση, προκειμένου να περάσει από μία ειδική τελετουργία, κατά την οποία οι γονείς της, της κόβουν τα μαλλιά. Ο πατέρας της μικρής τονίζει, ότι κανείς δε ζήτησε την άδεια την οικογένειας προτού κόψει τα μαλλιά της κόρης του.

    Χάλασαν την παράδοση

    Σύμφωνα με την παράδοση των Μεσκαλέρο, τα μαλλιά ενός κοριτσιού πρέπει να φτάνουν μέχρι τη μέση. Τα μαλλιά της Κριστίνα πριν τα γυρίσματα έφταναν στη μέση της πλάτης, αλλά πλέον μετά βίας φτάνουν στα αυτιά.

    Ο πατέρας της Κριστίνα, εκφράζοντας τη δυσαρέσεκιά του τόνισε, πως οι παραγωγοί θα έπρεπε να είναι πιο ευαίσθητοι σε θέματα παραδόσεων και να ρωτούν πριν κάνουν κάτι.

    Οι εκπρόσωποι της εταιρίας παραγωγής δε σχολίασαν την αγωγή του κ. Πονς.

    Η σειρά Into the West, στην οποία επικεφαλής της παραγωγής είναι ο Σπίλμπεργκ, βασίζεται στο βιβλίο του Μαξ ΜακΚόι και πραγματεύεται την επέκταση της αμερικανικής δύσης, μέσα από τις ιστορίες δύο οικογενειών, μίας οικογένειας λευκών και μίας Ινδιάνων.

    Η μικρή Κριστίνα πήρε το ρόλο τον περασμένο Μάρτιο, αφού πέρασε από οντισιόν. Τα γυρίσματα κράτησαν τρεις μέρες και έγιναν στο Νιου Μέξικο. Οι στυλίστες της σειράς της έκοψαν τα μαλλιά προκειμένου να μοιάζει με αγοράκι, καθώς το σενάριο απαιτούσε αγόρι


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 21 March 2006 - 21:54:34 UTC