Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-03-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έλεγχοι και συντονισμός
  • [02] Συνάντηση για Κυπριακό και Βαλκάνια
  • [03] Συνάντηση Αλαβάνου – ΠΝΟ
  • [04] Παραβάσεις στην "Αγνό"
  • [05] Hi-tech άδειες οδήγησης
  • [06] Νέα αγοροπωλησία βρέφους
  • [07] Απεργία για τις εφημερίες
  • [08] Προφυλακιστέοι για 150 ληστείες
  • [09] Διακοπές νερού
  • [10] "Δώστε προτεραιότητα στο τρένο!"
  • [11] Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν
  • [12] Εν αναμονή των κινητοποιήσεων
  • [13] Πολύνεκρη επίθεση στο Ιράκ
  • [14] Χαμάς "καλεί" Κουαρτέτο
  • [15] Καντίμα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
  • [16] Κλειστές οι τράπεζες
  • [17] Ανυποχώρητοι στις μεταρρυθμίσεις
  • [18] Νίκη κόντρα σε Ακράτητο και προβλήματα
  • [19] Νίκη για Ολυμπιακό Βόλου
  • [20] Ο Πλάουτς σφυρίζει στο "Ζερλάν"
  • [21] "Δέκα Χρόνια Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα"
  • [22] "Εγώ με Μένα όπως Εγώ με Σένα"
  • [23] Επίσκεψη Παπούλια στο Λύκειο των Ελληνίδων
  • [24] Μουσείο Μπέλα Μπάρτοκ
  • [25] Blog υποψήφιο για λογοτεχνικό βραβείο
  • [26] Το διαζύγιο των ονείρων του
  • [27] Όπου υπάρχει καπνός…
  • [28] Γυναίκα στα μέτρα του!
  • [29] Ο Manu Chao στο πλευρό των φοιτητών

    [01] Πολιτική

    Στις προτάσεις της "Επιτροπής των Σοφών"

    Έλεγχοι και συντονισμός

    27/3/2006 12:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/3/2006 7:35:37 μμ)

    Τις προτάσεις τους για θεσμική θωράκιση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών κατέθεσαν, το πρωί της Δευτέρας, έξι πανεπιστημιακοί καθηγητές στον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου. Μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Δημήτρης Τσάτσος, Αντώνης Μανιτάκης, Χρήστος Καψάλης, Παναγιώτης Τσανάκας, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιάννης Μανωλεδάκης ζητούν την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Επίσης, στην 37σέλιδη έκθεση, τονίζεται η ανάγκη να υπάρχει καλύτερος συντονισμός μεταξύ των αρμοδίων φορέων και να ενισχυθεί το πλαίσιο προληπτικού ελέγχου στις εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας από τις κρατικές Αρχές. Επίσης, η δυνατότητα ελέγχου δε θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, αλλά να καλύπτει και τα εσωτερικά δίκτυα των εταιρειών, όπου θα μπορούν να γίνονται έλεγχοι μετά από καταγγελίες πολιτών. Στην έκθεση, γίνεται αναφορά στο τι συμβαίνει στην Ευρώπη και προσδιορίζουν τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα σε τεχνικό, ποινικό και συνταγματικό επίπεδο. Ο κ. Καραμανλής είχε συναντηθεί με τους καθηγητές στις 13 Φεβρουαρίου και τους είχε ζητήσει τις προτάσεις τους.

    "Θέμα εθνικής σημασίας"

    Στο υπόμνημα, είπε ο κ. Τσάτσος αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ άλλων περιγράφεται η κατάσταση στο εξωτερικό, η μορφή του ηλεκτρονικού εγκλήματος και το νομικό καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα. Απαντώντας σε ερώτηση εάν χρειάζεται ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕ, ο κ. Τσάτσος απάντησε ότι χρειάζεται "αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων και γενικής συνεργασίας".

    Πάντως, ο κ. Τσάτσος συνέστησε, να μην μετατραπεί το ζήτημα σε "θέμα κουτσομπολιού", υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για εθνικής σημασίας θέμα που αφορά την προάσπιση της Δημοκρατίας και της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών. Πρόσθεσε δε ότι "κάναμε κόπο, δουλειά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε και το προνόμιο της σοφίας", σημειώνοντας ότι μπορεί και άλλοι να συμβάλλουν με τις δικές τους προτάσεις και τελικά, όπως είπε, "ο παντοδύναμος νομοθέτης θα αποφασίσει".

    Το μέλος της Επιτροπής που είναι και μέλος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Καψάλης , απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν υπήρξε συζήτηση για το θέμα της Vodafone με τον Πρωθυπουργό, ενώ σε άλλη ερώτηση εάν προτείνεται και έλεγχος σε ιδιωτικά τηλεπικοινωνιακά κέντρα παρέπεμψε στο υπόμνημα.

    "Οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν ότι η προσωπικότητά τους όσο και η ιδιωτική ζωή τους είναι εκτεθειμένες, όσο ποτέ άλλοτε, σε νέες, άγνωστες μέχρι τώρα, διακινδυνεύσεις", σημειώνουν οι καθηγητές.

    Στο υπόμνημα, τονίζεται ότι η ασφάλεια των τηλεπικοινωνιακών δικτύων και το απόρρητο των επικοινωνιών θα πρέπει να περιέλθουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ, ενώ προβλέπεται η καθιέρωση πιστοποίησης τηλεπικοινωνιακής ασφάλειας δικτύων, που θα χορηγείται στις εταιρείες από την ΑΔΑΕ, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

    Οι "Σοφοί" προτείνουν, επίσης, τα θύματα να πετυχαίνουν καταστροφή των προϊόντων υποκλοπής καθώς και την άμεση διεξαγωγή ενός εθνικού διαλόγου για την ελευθερία και την ασφάλεια των επικοινωνιών.

    Στη συνάντηση ήταν παρών και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, ενώ ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης , που ήταν παρών στην πρώτη συνάντηση στις 13 Φεβρουαρίου σήμερα δεν παραβρέθηκε καθώς απουσιάζει στις Βρυξέλλες.

    Μετά τη συνάντηση, που είχε με τον Πρωθυπουργό, και την παράδοση του υπομνήματος της "Επιτροπής των Σοφών", ο κ. Παπαληγούρας ανακοίνωσε τη σύσταση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης που θα αξιοποιήσει τις προτάσεις και τις απόψεις της επιστημονικής κοινότητας και άλλων φορέων, καθώς και τα πορίσματα των Ανεξάρτητων Αρχών για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών και υπογράμμισε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει τις απόψεις που υπάρχουν για να ενισχύσει το "νομοθετικό οπλοστάσιο ".

    Απαντώντας σε ερώτηση, σχετική με δημοσιεύματα ότι ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης , εμπλέκεται σε υποκλοπές είπε χαρακτηριστικά: "αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα".

    Για τις υποκλοπές

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης , μιλώντας το πρωί στην εκπομπή "Πρώτη Γραμμή" της ΝΕΤ εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για το θέμα των υποκλοπών. Ο κ. Βουλγαράκης κάλεσε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να καταθέσει στον Εισαγγελέα ό,τι στοιχεία έχει για την υπόθεση.

    "Όποιος έχει στοιχεία για τις υποκλοπές να πάει στον Εισαγγελέα, διαφορετικά είναι κοινός συκοφάντης και παίζει με τη Δημοκρατία", τόνισε ο κ. Βουλγαράκης, ενώ, όπως ανέφερε, στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων λειτούργησε συναινετικά για την ομαλή διεξαγωγή τους. "Αν μιλούσα, οι αγώνες δε θα γίνονταν", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού. "Δε μιλάμε για 11 μήνες συγκάλυψης αλλά για 11 μήνες ερευνών. Από τη στιγμή που ειχα εγώ την ευθύνη, όλα έγιναν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου και τις επιταγές της Δημοκρατίας", κατέληξε ο κ. Βουλγαράκης.

    "Ο κ. Βουλγαράκης έχει δώσει επαρκή απάντηση στο θέμα", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του Υπουργού Πολιτισμού, ότι εάν έλεγε τα όσα γνώριζε δε θα γίνονταν Ολυμπιακοί Αγώνες, στην Ελλάδα, και χαρακτήρισε "ορθότατη " την παρατήρηση ότι "θα παραμείνουν απλώς συκοφάντες" όσοι γνωρίζουν στοιχεία για την υπόθεση και δεν τα καταθέτουν στη Δικαιοσύνη.

    Για "φτηνό αντιπερισπασμό" έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης , σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Βουλγαράκη και πρόσθεσε: "Δημοσίως το ΠΑΣΟΚ, έχει θέσει ερωτήματα και θα συνεχίσει να τα θέτει όσο μένουν αναπάντητα".

    Στο μεταξύ, για την πορεία των ερευνών σχετικά με τις υποκλοπές, αλλά και των συνθηκών θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη, ενημερώθηκε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Λινός, από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

    [02] Πολιτική

    Μεταξύ της Ντ. Μπακογιάννη και του Κόφι Ανάν

    Συνάντηση για Κυπριακό και Βαλκάνια

    27/3/2006 3:39:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σημαντική συνάντηση, στο επίκεντρο της οποία θα βρεθεί το Κυπριακό καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις στα Βαλκάνια, θα έχει στις 23:30 (ώρα Ελλάδας) στη Νέα Υόρκη, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, με το γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Νωρίτερα, η κ. Μπακογιάννη θα λάβει μέρος στη θεματική συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που διοργανώνεται από την Αργεντινή, προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου για τον τρέχοντα μήνα, με θέμα την κατάσταση στην Αϊτή. Μετά τη συνεδρίαση, η κ. Μπακογιάννη θα δώσει συνέντευξη Τύπου, ενώ θα αναχωρήσει για την Αθήνα, τα ξημερώματα της Τρίτης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Περιμένουμε ανταπόκριση"

    [03] Πολιτική

    "Πυρά" στην πολιτική επιστράτευση

    Συνάντηση Αλαβάνου ΠΝΟ

    27/3/2006 3:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Χουντικής έμπνευσης μέτρο χαρακτήρισε την πολιτική επιστράτευση ο Αλέκος Αλαβάνος, παρουσιάζοντας στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) την πρόταση του ΣΥΝ για την κατάργησή της. Ο κ. Αλαβάνος κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι στην περίπτωση των ναυτεργατών αγνόησε τη δικαιοσύνη, ενώ τόνισε πως τα θέματα των ναυτικών, όπως η αυξημένη ανεργία και η κατάσταση του ΝΑΤ, θα βρεθούν με ερωτήσεις του ΣΥΝ στη Βουλή. Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, χαρακτήρισε "κακούργημα" την πολιτική επιστράτευση, προσθέτοντας πως η Ομοσπονδία έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ ευχαρίστησε τον κ. Αλαβάνο για τη συμπαράστασή του.

    Στο μεταξύ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης, έστειλε επιστολή στους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων και τους ανεξάρτητους βουλευτές, καλώντας τους σε διάλογο για κοινή πρόταση για την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης.

    [04] Κοινωνία

    Διαπίστωσε ο ΕΦΕΤ

    Παραβάσεις στην "Αγνό"

    27/3/2006 4:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/3/2006 6:18:57 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΕΦΕΤ, ΝΕΤ

    Νέα περίπτωση υγειονομικών παραβάσεων σε βιομηχανία τροφίμων διαπιστώθηκε, την Παρασκευή (24/3), κατά τη διάρκεια ελέγχου, που διενήργησε κλιμάκιο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Συγκεκριμένα, έλεγχοι, που έγιναν, στη βιομηχανία γάλακτος ΑΓΝΟ Α.Ε., στη Θεσσαλονίκη, αποκάλυψαν ότι η εταιρεία μεταχρονολογούσε την ημερομηνία παστερίωσης των προϊόντων της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, κατά την τυποποίηση και συσκευασία κρέμας γάλακτος, η εταιρεία μεταχρονολογούσε την ημερομηνία παστερίωσης κατά δύο ημέρες, ενώ κατά τη διάρκεια ελέγχου στα ψυγεία συντήρησης, βρέθηκαν ποσότητες φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος, στα οποία ως ημερομηνία παστερίωσης αναφέρονταν η 26η Μαρτίου, το οποίο σημαίνει ότι τα προϊόντα μεταχρονολογούνταν τουλάχιστον κατά δύο ημέρες. Συνολικά δεσμεύτηκαν προϊόντα βάρους άνω των 64 τόνων, ενώ οι επιθεωρητές θα συντάξουν έκθεση προκειμένου η επιχείρηση να παραπεμφθεί στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές.

    [05] Κοινωνία

    Για όλους τους πολίτες της Ε.Ε.

    Hi-tech άδειες οδήγησης

    27/3/2006 8:13:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Νέα εποχή στις άδειες οδήγησης έρχεται μετά την απόφαση Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προβλέπει ότι έως το 2012 όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να εκδίδουν διπλώματα οδήγησης υψηλής τεχνολογίας. Οι νέες άδειες θα απέχουν πολύ από το γνωστό ροζ τρίπτυχο καθώς θα έχει τη μορφή κάρτας, όπως είναι οι πιστωτικές κάρτες, στην οποία θα είναι ενσωματωμένο ένα μικροτσίπ με όλα τα απαραίτητα στοιχεία του οδηγού, όπως, για παράδειγμα, την ομάδα αίματός του και το είδος των τροχαίων παραβάσεων, που έχει κάνει. Το μικροτσίπ θα επιτρέπει την ταχεία ανάγνωση των στοιχείων του οδηγού, με σεβασμό στους κοινοτικούς κανόνες που αφορούν την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Με το "έξυπνο δίπλωμα" αναμένεται να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πλαστογράφηση, κάτι που στο εξής θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, ενώ θα είναι άμεσος ο έλεγχος των οδηγών.

    Αυστηρότεροι κανόνες για μεγαλύτερη ασφάλεια

    Το Υπουργείο Μεταφορών έχει ως στόχο η νέα κάρτα να ισχύσει μέσα στο 2007.

    Παράλληλα, καθιερώνονται κοινές ελάχιστες προϋποθέσεις για τις ιατρικές εξετάσεις καθώς και αυστηρότερα κριτήρια για την επιλογή των εξεταστών.

    Η συμφωνία των 25 Υπουργών Μεταφορών προβλέπει, επίσης, τη σταδιακή αντικατάσταση των 110 διαφορετικών μορφών αδειών οδήγησης, που υπάρχουν σήμερα στην Ε.Ε., και η οποία πρέπει να γίνει μέσα σε διάστημα 26 ετών, δηλαδή το αργότερο έως το 2032. Η κοινοτική οδηγία θα αρχίσει να εφαρμόζεται στο τέλος του 2006, ενώ το αργότερο έως το 2012 όλες οι ευρωπαϊκές άδειες οδήγησης θα πρέπει να εκδίδονται με τη νέα τους μορφή.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινοτική οδηγία δεν προβλέπει τη θέσπιση κοινών κανόνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την απόκτηση άδειας οδήγησης, ωστόσο, η ανανέωση των αδειών οδήγησης θα πρέπει να γίνεται κάθε 10 χρόνια, με τη δυνατότητα η περίοδος αυτή να επεκτείνεται στα 15 χρόνια, για όσα κράτη-μέλη το επιθυμούν. Παράλληλα με την ανανέωση, θα γίνεται επικαιροποίηση (ανανέωση) των στοιχείων του οδηγού, ενώ τα κράτη-μέλη θα μπορούν να υποβάλουν τους οδηγούς σε προληπτικές ιατρικές εξετάσεις.

    Αλλαγές, όμως, έρχονται και για τους μοτοσικλετιστές καθώς προβλέπεται διαφοροποίηση των αδειών οδήγησης, ανάλογα με τον κυβισμό της μοτοσικλέτας. Μεγάλου κυβισμού μοτοσικλέτες θα μπορούν να οδηγούν μόνο όσοι είναι άνω των 24 ετών. Οι οδηγοί μικρότερης ηλικίας θα μπορούν να οδηγούν μεγάλου κυβισμού μοτοσικλέτες μόνον εφόσον είναι σε θέση να αποδείξουν ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια οδηγούσαν μικρότερου κυβισμού μοτοσικλέτες.

    [06] Κοινωνία

    Εξαρθρώθηκε κύκλωμα στο Παγκράτι

    Νέα αγοροπωλησία βρέφους

    27/3/2006 7:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/3/2006 8:05:20 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Ένα ακόμη κύκλωμα εμπορίας βρεφών εξάρθρωσε την Δευτέρα, η Ασφάλεια Αττικής, καθώς σε έφοδο που έκανε το πρωί στο Παγκράτι, συνέλαβε τρεις Βούλγαρους την ώρα που προσπαθούσαν να πουλήσουν ένα κοριτσάκι 20 ημερών σε ζευγάρι από τη Βόρειο Ελλάδα. Αργότερα οι αστυνομικοί προσήγαγαν άλλες δύο γυναίκες και ένα μωρό ενός μηνός, που πιθανότητα προοριζόταν κι εκείνο για πούλημα. Ανώτατοι αξιωματικοί, χαρακτηρίζουν την υπόθεση ως ιδιαίτερα σοβαρή, δεδομένου ότι θεωρείται πως αποτελεί συνέχεια, άλλων υποθέσεων αγοραπωλησίας βρεφών από τη Βουλγαρία που έχουν απασχολήσει τους τελευταίους μήνες τις αστυνομικές αρχές σε όλη την Ελλάδα. Για την εξιχνίασή της, συνεργάζονται το Τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας, με την Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος.

    Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά από την Αστυνομία, στην υπόθεση εμπλέκονται τουλάχιστον δέκα άτομα και συγκεκριμένα τέσσερις Έλληνες (τρεις άνδρες και μία γυναίκα) και έξι Βούλγαροι (εκ των οποίων τρεις γυναίκες έγκυες).

    Οι Έλληνες συνελήφθησαν το μεσημέρι στο Παγκράτι την ώρα που παρέδιδαν σε ζευγάρι αστυνομικών που εμφανίστηκαν ως αγοραστές, ένα κοριτσάκι 20 ημερών, αντί 15.000 ευρώ.

    Οι αρμόδιοι αξιωματικοί ερευνούν ως πιθανότερη εκδοχή το συγκεκριμένο κύκλωμα να σχετίζεται με τη πρόσφατη σύλληψη ενός Βουλγάρου στη Λαμία, όπου μαζί με δύο αδέλφια ομοεθνείς του, κρατούσαν τέσσερις έγκυες νεαρές γυναίκες από τη χώρα τους μέχρι να γεννήσουν και να πουλήσουν τα παιδιά, καθώς και με τη σύλληψη πριν από μια εβδομάδα άλλων πέντε Βουλγάρων στο Βόλο που ήθελαν να πουλήσουν ένα αγοράκι 40 ημερών αντί 13.000 ευρώ.

    Ανακοινώσεις από την Αστυνομία αναμένεται ότι θα γίνουν αφού ολοκληρωθεί η προανάκριση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αγοραπωλησία βρέφους

    [07] Κοινωνία

    Στο Νοσοκομείο Βόλου

    Απεργία για τις εφημερίες

    27/3/2006 7:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/3/2006 7:40:30 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Απεργία διαρκείας έχουν εξαγγείλει από σήμερα Δευτέρα, οι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου, διεκδικώντας την ικανοποίηση σειράς αιτημάτων σχετικών με τις εφημερίες τους. Οι γιατροί ζητούν να ανασταλούν οι δικαστικές και διοικητικές διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει, με αφορμή την εισαγγελική έφοδο στο Νοσοκομείο και τη διαπίστωση ότι απουσίαζε το μεγαλύτερο μέρος των γιατρών που εφημέρευαν. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι στην επαρχία είναι συχνό φαινόμενο η εφημερία από το σπίτι, αφού μέσα στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν καταλύματα και οι εφημερίες ξεπερνούν τις 15 ημέρες το μήνα. Πάντως όπως υποστηρίζουν ποτέ τα νοσοκομεία δεν μένουν ακάλυπτα από ειδικότητες αιχμής. Το όλο θέμα έχει προκαλέσει προβληματισμό στο υπουργείο Υγείας αφού είναι κοινό μυστικό ότι η εφημερία από το σπίτι αποτελεί παγιωμένο γεγονός, όχι μόνο λόγω έλλειψης κοιτώνων, αλλά και λόγω έλλειψης προσωπικού. Ωστόσο το θέμα εξετάζεται διεξοδικά για να δοθεί λύση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βάρδια από το σπίτι

    [08] Κοινωνία

    Απολογήθηκαν οι τέσσερις τσιγγάνοι

    Προφυλακιστέοι για 150 ληστείες

    27/3/2006 5:24:00 μμ

    Πηγή: AΠE - NET

    Προσωρινά προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι τέσσερις τσιγγάνοι, μέλη της συμμορίας που κατηγορείται για σωρεία διαρρήξεων και κλοπών σε σπίτια στη δυτική Στερεά και τη βορειοανατολική Αττική. Σύμφωνα με την Αστυνομία, που συνέλαβε τους κατηγορούμενους έπειτα από επιχείρηση την περασμένη Τετάρτη, οι τέσσερις -μεταξύ των οποίων και ένας 16χρονος- εμπλέκονται και σε υπόθεση δολοφονίας μιας 80χρονης στο Ύπατο Βοιωτίας. Οι συλληφθέντες απολογήθηκαν ενώπιον του ανακριτή, ενώ ένταση δημιουργήθηκε κατά την έξοδό τους από το γραφείο του, όταν συγγενείς των κατηγορουμένων κινήθηκαν κατά των αστυνομικών. Στο μεταξύ, όπως προέκυψε από την συνεχιζόμενη έρευνα της Ασφάλειας, η σπείρα βαρύνεται και για άλλες διαρρήξεις. Θύματα των τσιγγάνων έπεσαν μια 74χρονη στο Μαρτίνο και μια 83χρονη στο Μοσχοχώρι Φθιώτιδας, ενώ στοιχεία εις βάρος τους προέκυψαν και για άλλες 13 ληστείες στην Πετρούπολη, το Περιστέρι, την Αγία Βαρβάρα, τη Νέα Ιωνία, το Μαρούσι και την Κηφισιά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εξάρθρωση σπείρας τσιγγάνων

    [09] Κοινωνία

    Σε Καλλιθέα και Άνω Πετράλωνα

    Διακοπές νερού

    27/3/2006 8:42:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Προσωρινή πτώση της πίεσης έως πλήρη διακοπή της ύδρευσης από τις 10 απόψε έως τις 9 το πρωί της Τρίτης θα σημειωθεί στις περιοχές του δήμου Καλλιθέας και των Άνω Πετραλώνων. Η διακοπή γίνεται με αφορμή την εκτέλεση απαραιτήτων τεχνικών εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης και θα αποκατασταθεί πλήρως αύριο το πρωί.

    [10] Κοινωνία

    "Δώστε προτεραιότητα στο τρένο!"

    27/3/2006 8:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/3/2006 8:39:47 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Εκστρατεία ενημέρωσης ξεκινά ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος προκειμένου να ευαισθητοποιήσει όλους τους οδηγούς και πολίτες για την προτεραιότητα των αμαξοστοιχιών έναντι των υπολοίπων οχημάτων. Την αρχή έκανε το διήμερο της 24ης και 25ης Μαρτίου με τη διανομή ειδικού ενημερωτικού εντύπου στο οποίο περιλαμβάνονται οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που αφορούν στη διέλευση των οχημάτων από φυλασσόμενες και αφύλακτες σιδηροδρομικές διαβάσεις, καθώς και συμβουλές για την ασφάλεια τους. Το έντυπο διανεμήθηκε στους οδηγούς που πέρασαν από τους σταθμούς διοδίων των Αφιδνών και της Ελευσίνας καθώς και σε κεντρικά σημεία της πόλης των Αθηνών. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι η τήρηση των διατάξεων του ΚΟΚ μπορεί να σώσει ζωές.

    [11] Κόσμος

    Σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος

    Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

    27/3/2006 5:07:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Με προκλητικό τρόπο αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στο Κυπριακό, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας, στην Άγκυρα, σε τοπικό συνέδριο τού κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ο Ερντογάν κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για αδιαλλαξία, ιδίως μετά την ένταξη στην Ε.Ε., λέγοντας ότι "η Τουρκία δεν πρόκειται να ανεβάσει περισσότερο τον πήχη από το σχέδιο Ανάν" και τονίζοντας ότι στο ίδιο σημείο θα πρέπει να φτάσει και η ελληνοκυπριακή πλευρά. Επίσης, αρνήθηκε εκ νέου την υλοποίηση των τουρκικών υποχρεώσεων έναντι της Κύπρου, που προβλέπει το Πρωτόκολλο Σύνδεσης, όπως είναι το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων, λέγοντας ότι πρώτα θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί εις βάρος της τουρκοκυπριακής πλευράς. "Αυτοί που αποφεύγουν να δεχθούν τους Τουρκοκύπριους στο τραπέζι, δε θα μπορέσουν να βρουν ούτε εμάς. Διότι πρέπει να γνωρίζουν ότι πρώτος συνομιλητής είναι η Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου", είπε χαρακτηριστικά. Προκλητικός, όμως, εμφανίστηκε και έναντι της Ελλάδας, ισχυριζόμενος ότι οι Μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης στερούνται θρησκευτικών ελευθεριών.

    "Είναι ενδιαφέρον ότι για παράδειγμα στη Δυτική Θράκη, οι Μουσουλμάνοι δεν μπορούν να εκλέξουν τους θρησκευτικούς τους ηγέτες. Η κυβέρνηση της Ελλάδας λέει ότι η ίδια εκλέγει τους ηγέτες αυτούς. Ωστόσο εμείς δεν καθορίζουμε τον ηγέτη του Πατριαρχείου στην Τουρκία, τον εκλέγουν οι ίδιοι. Συνεπώς εμείς είμαστε πιο φιλελεύθεροι", τόνισε, ενώ αναφερόμενος σε θέματα επισκευής ναών είπε ότι η Τουρκία επιτρέπει την επισκευή των ορθόδοξων εκκλησιών, κάτι που αρνείται η Ελλάδα για τα τρία τζαμιά στην Αθήνα.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, τόνισε: "Η μουσουλμανική μειονότητα απολαμβάνει καθεστώτος ισονομίας και ισοπολιτείας".

    [12] Κόσμος

    Απεργία την Τρίτη στη Γαλλία για τον CPE

    Εν αναμονή των κινητοποιήσεων

    27/3/2006 2:43:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    "Έμφραγμα" αναμένεται να προκαλέσει την Τρίτη στη Γαλλία η γενική απεργία που έχουν εξαγγείλει τα εργατικά συνδικάτα της χώρας, αντιδρώντας στο νόμο για την απασχόληση των νέων (Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης - CPE). Παράλληλα, στους δρόμους του Παρισιού κι άλλων γαλλικών πόλεων έχουν προγραμματισθεί περίπου 130 διαδηλώσεις, ενώ επί ποδός βρίσκονται οι Αρχές ώστε να αποφευχθούν βίαια επεισόδια όμοια με αυτά των προηγούμενων ημερών. "Θα υπάρξουν κινητοποιήσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και μεγάλες διαδηλώσεις", δήλωσε συνδικαλιστής στη γαλλική τηλεόραση, εκτιμώντας πως η συμμετοχή των Γάλλων θα είναι μαζική. Εργατικά συνδικάτα και φοιτητές ζητούν την απόσυρση του CPE, ενώ ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, δηλώνει ανοικτός στο διάλογο μόνο για επιμέρους τροποποιήσεις.

    Αντιδράσεων συνέχεια

    Στο μεταξύ, την Κυριακή, 300 εκπρόσωποι φοιτητών από περίπου εξήντα πανεπιστήμια και 100 εκπρόσωποι μαθητών λυκείου ζήτησαν όχι μόνο την απόσυρση του CPE, αλλά και την παραίτηση του κ. ντε Βιλπέν. Παράλληλα, απηύθυναν έκκληση για νέα γενική απεργία στις 4 Απριλίου, αν η Κυβέρνηση δεν υποχωρήσει, αλλά και για αποκλεισμό των κυριότερων οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων την Πέμπτη.

    Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών και κυριότερος εσωκομματικός αντίπαλος του Πρωθυπουργού, Νικολά Σαρκοζί, χαρακτήρισε "γενναίο και χρήσιμο για την Γαλλία" τον συμβιβασμό. "Όταν οι νέοι βλέπουν τον νόμο ως αδικία, είναι αναγκαίο να απομακρύνουμε την έλλειψη κατανόησης, οργανώνοντας τις συνθήκες για διάλογο και συμβιβασμό", πρόσθεσε ο κ. Σαρκοζί.

    Τέλος, κατά του CPE τάχθηκε και ο διάσημος Γαλλο-ισπανός τραγουδιστής, Μανού Τσάο, που χαρακτήρισε τον νόμο "απαράδεκτο" και δήλωσε χαρούμενος για τις κινητοποιήσεις.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Le Monde: Les Francais rejettent le CPE, la droite soutient Villepin

    Financial Times: Strikes put de Villepin hopes for presidency in danger

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Σνομπάρουν" τον ντε Βιλπέν

    [13] Ιράκ

    Τουλάχιστον 40 νεκροί και 30 τραυματίες

    Πολύνεκρη επίθεση στο Ιράκ

    27/3/2006 3:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/3/2006 8:11:52 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Δίχως τέλος φαίνεται πως είναι η βία στο Ιράκ. Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 30 τραυματίσθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας μέσα σε μια κοινή αμερικανο-ιρακινή στρατιωτική βάση στη Μοσούλη. Όπως δήλωσε τοπικός αξιωματούχος, ένας καμικάζι αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος μέσα στη βάση Αζκί Καλάκ, την ώρα που βρισκόταν μεταξύ πολιτών οι οποίοι περίμεναν για να καταταχθούν στο στρατό. Σε ανακοίνωσή του, ο αμερικανικός στρατός ανέφερε πως μεταξύ των θυμάτων δεν βρίσκεται κανείς Αμερικανός, ενώ πρόσθεσε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένο αυτοκίνητο. Αυτή πάντως δεν ήταν η μοναδική επίθεση της ημέρας, καθώς, ακόμα επτά άτομα σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν σε δυο επιθέσεις με ρουκέτες στην περιοχή Ζααφαρανίγια στο νότιο τμήμα της Βαγδάτης. Στο μεταξύ, σε κλίμα έντασης έγιναν οι κηδείες 20 Σιϊτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης σε τέμενος της Βαγδάτης το βράδυ της Κυριακής.

    Οργή για την επιχείρηση σε τέμενος

    Οι ηγέτες των Σιϊτών κατηγορούν τους Αμερικανούς στρατιώτες για τη σφαγή στο τέμενος, ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται κάθε συμμετοχή στην επίθεση, η οποία είχε στόχο τον ριζοσπάστη Σιίτη ηγέτη Μοκτάντα αλ Σαντρ.

    "Οι αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν στο τέμενος Μουσταφά και σκότωσαν περισσότερους από 20 πιστούς. Τους έδεσαν και τους πυροβόλησαν", δήλωσε συνεργάτης του Σαντρ.

    Από την πλευρά του, ο αμερικανικός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι "οι ιρακινές ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή το βράδυ της Κυριακής στη συνοικία Αντχαμίγια με στόχο τρομοκρατικό πυρήνα", προσθέτοντας ότι Αμερικανοί άνδρες βρίσκονταν στην περιοχή, αλλά είχαν συμβουλευτικό ρόλο.

    Τη σύσταση επιτροπής για να διερευνηθούν οι ακριβείς συνθήκες διεξαγωγής της φονικής επιδρομής, προανήγγειλε ο Ιρακινός πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί της οποίας πρόεδρος θα είναι ο ίδιος.

    Ωστόσο, ο επαρχιακός κυβερνήτης της Βαγδάτης, Χουσέιν αλ Ταχάν, ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει κάθε συνεργασία με τις αμερικανικές δυνάμεις έως ότου διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα, ενώ πρόσθεσε ότι στην ερευνητική επιτροπή θα πρέπει να συμμετέχουν η αμερικανική πρεσβεία και το ιρακινό Υπουργείο Άμυνας, όχι όμως ο αμερικανικός στρατός.

    Την ίδια ώρα η κυβερνητική Σιιτική Ισλαμική Συμμαχία ζητούσε την επιστροφή του ελέγχου της ασφάλειας από τις αμερικανικές δυνάμεις στην ιρακινή κυβέρνηση.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Many dead in US-Iraq base blast

    CNN: Suicide bomber kills 20 near Mosul

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εικόνες φρίκης

    [14] Μ. Ανατολή

    Αναμένεται η ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής

    Χαμάς "καλεί" Κουαρτέτο

    27/3/2006 4:55:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Το πρόγραμμα της 24μελούς Κυβέρνησής του παρουσίασε στην παλαιστινιακή Βουλή ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Ισμαήλ Χανίγια, κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Ο κ. Χανίγια δήλωσε πως η Κυβέρνηση είναι έτοιμη για διάλογο με το Κουαρτέτο (ΟΗΕ, Ε.Ε., ΗΠΑ, Ρωσία), με στόχο "τον τερματισμό της σύγκρουσης και την εγκαθίδρυση της γαλήνης στην περιοχή". "Ουδέποτε υπήρξαμε οπαδοί του πολέμου, της τρομοκρατίας ή της αιματοχυσίας, αλλά είναι η ισραηλινή κατοχή που ασκεί όλες τις μορφές της τρομοκρατίας εναντίον του λαού μας", είπε ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός, ενώ κάλεσε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την πολιτική τους απέναντι στους Παλαιστίνιους, "παύοντας να υποστηρίζουν την κατοχή και να χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά". Η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αναβλήθηκε για την Τρίτη, λόγω του μεγάλου αριθμού βουλευτών που ζήτησαν να λάβουν το λόγο και θεωρείται τυπική, καθώς η Χαμάς καταλαμβάνει 77 από τις 132 έδρες.

    Συνέχεια στην οικονομική βοήθεια

    Ο κ. Χανίγια πρότεινε επίσης διάλογο με όλες τις χώρες, ώστε να εξασφαλισθεί η συνέχιση της διεθνούς βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, διαβεβαιώνοντας πως τα χρηματικά ποσά θα δαπανηθούν "με κάθε διαφάνεια".

    Μεταξύ άλλων, όπως είπε ο κ. Χανίγια, το κυβερνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τον αγώνα κατά της κατοχής, την εξάλειψη των εβραϊκών οικισμών και του τείχους του απαρτχάιντ, καθώς και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

    Ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός τόνισε παράλληλα πως η Κυβέρνησή του απορρίπτει το σχέδιο μονομερούς διαχωρισμού του Ισραήλ, "που έχει στόχο να μεταμορφώσει την πατρίδα μας σε απομονωμένα καντόνια".

    Να σημειωθεί πως η συνεδρίαση της παλαιστινιακής Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ξεκίνησε μια ημέρα πριν τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, όπου οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο κόμμα Καντίμα, που ίδρυσε ο Αριέλ Σαρόν, με επικεφαλής τον Εχούντ Ολμέρτ.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Middle East Times: Hamas ready for international Mideast peace push

    Le Monde: Le Hamas se dit pret au dialogue avec le Quartet pour mettre fin au conflit palestinien

    Ha'aretz: Hamas: We need peace more than any nation

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καντίμα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

    Παρουσίασε Κυβέρνηση η Χαμάς

    [15] Μ. Ανατολή

    Στις κάλπες την Τρίτη το Ισραήλ

    Καντίμα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

    27/3/2006 4:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ένα 24ωρο πριν οι Ισραηλινοί προσέλθουν στις κάλπες για την ανάδειξη της νέας τους Κυβέρνησης και οι δημοσκοπήσεις φέρνουν στην πρώτη θέση το Καντίμα, το κόμμα που ίδρυσε ο Αριέλ Σαρόν και έχει επικεφαλής τον νυν πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ. Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Dahaf σε δείγμα 1.115 ατόμων με ποσοστό λάθους +/-3% για λογαριασμό της εφημερίδας "Yiediot Aharonot", το Καντίμα κερδίζει 34 έδρες από τις 120 της Κνεσέτ, το Εργατικό Κόμμα του Αμίρ Περέτζ 21 και το Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου 13. Σε άλλη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Telseker σε δείγμα 1.300 ατόμων με το ίδιο ποσοστό λάθους που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Ma'ariv", το Καντίμα συγκεντρώνει 34 έδρες, οι Εργατικοί 17 και το Λικούντ 14.

    Οι βουλευτικές εκλογές πραγματοποιούνται υπό το βάρος της νίκης της Χαμάς στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου στα παλαιστινιακά εδάφη και την αιφνίδια αποχώρηση του πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, από την πολιτική ζωή, έπειτα από το εγκεφαλικό που υπέστη στις 4 Ιανουαρίου.

    Στις κάλπες καλούνται περισσότεροι από 5 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Πάντως, η συμμετοχή αναμένεται να είναι μικρή, ενώ οι αναποφάσιστοι ξεπερνούν το 20%. "Καυτό" θέμα της προεκλογικής ατζέντας, αλλά και ζήτημα με το οποίο καλείται να ασχοληθεί η νέα Κυβέρνηση, είναι η επί μακρόν αναβληθείσα χάραξη των συνόρων του Ισραήλ.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Ha'aretz: On election eve, opinion polls remain 'undecided' as well

    Der Spiegel: Abstimmung uber die Landkarte

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Χαμάς "καλεί" Κουαρτέτο

    [16] Οικονομία

    Για το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης

    Κλειστές οι τράπεζες

    27/3/2006 12:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/3/2006 6:53:57 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι τραπεζοϋπάλληλοι μετά την κατάθεση στη Βουλή τροπολογίας για το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης. Την Κυριακή, η ΟΤΟΕ, κατά την έκτακτη συνεδρίασή της, αποφάσισε 24ωρη απεργία για την Τρίτη, ενώ από σήμερα πραγματοποιούν 48ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στην Εμπορική. Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στην τροπολογία επεσήμανε ότι είχε προαναγγελθεί από τις 17 Φεβρουαρίου και εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχετικού νόμου, ενώ, απαντώντας στις επικρίσεις της ΟΤΟΕ και της Αντιπολίτευσης, πρόσθεσε πως "κατατέθηκε μέρα μεσημέρι και όχι νύχτα". Παράλληλα, ο Υπουργός διευκρίνισε πως η ένταξη κάθε ταμείου τράπεζας στο Ενιαίο Ταμείο θα γίνεται με ειδική διάταξη του νόμου. "Μνημείο πολιτικού αυταρχισμού και νομικής ανοησίας" χαρακτήρισε την τροπολογία ο τομεάρχης απασχόλησης του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι η Κυβέρνηση προκαλεί εντάσεις και συγκρούσεις.

    Στήριξη στους εργαζόμενους από όλα τα κόμματα

    Σημειώνεται ότι, η επίμαχη διάταξη προβλέπει την άμεση υπαγωγή των τραπεζοϋπαλλήλων στο επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ και στο νέο ενιαίο ταμείο, χωρίς να χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη τους.

    Με ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ καλεί τους τραπεζοϋπαλλήλους να αντιδράσουν "άμεσα και αποφασιστικά, με στόχο την ακύρωση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ" και να αγωνιστούν για ένα ταμείο κύριας σύνταξης για όλους και ένα ταμείο επικουρικής ασφάλισης, για όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες.

    "Είναι πρωτοφανές το φαινόμενο, να έχουμε μία κυβέρνηση που [] καταργεί την ασφάλεια δικαίου, δηλαδή τη δυνατότητα να λύσουν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες τις διαφορές τους, μέσα από τα δικαστήρια", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, εκτιμώντας ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων και ιδιαίτερα βαριά μέτρα για τους νέους εργαζόμενους.

    Η ΓΣΕΕ, δια στόματος του προέδρου της, Χρήστου Πολυζωγόπουλου, κάνει λόγο για πραξικόπημα.

    Από την πλευρά τους, οι Υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης σημειώνουν ότι η τροπολογία δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εφαρμογή των νόμων και χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητη την αντίδραση των εργαζομένων. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θεόδωρου Ρουσόπουλου, ο οποίος τονίζει ότι η Κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε, με την κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή.

    "Με την παρούσα τροπολογία, ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις ταμείων προς ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία επικουρικής ασφάλισης, ώστε να υπάρξει απρόσκοπτη τήρηση όλων των κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων", τόνισε ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης.

    "Έτσι που έγινε η τροπολογία παραμονή της 25ης Μαρτίου, πλήττονται οι εργαζόμενοι και τα ταμεία. Με την τροπολογία ευνοούνται οι τραπεζίτες και οι τράπεζες, είτε για να αυξήσουν την κερδοφορία τους, είτε για να πουληθούν ευκολότερα", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης.

    Αύριο, Τρίτη, η ΟΤΟΕ θα συναντηθεί με το γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ, Λευτέρη Ζαγορίτη, ενώ το απόγευμα, που θα ψηφίζεται η τροπολογία, έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανυποχώρητοι στις μεταρρυθμίσεις

    Αντιπαράθεση με απεργίες

    [17] Οικονομία

    Συνέντευξη Τύπου Αλογοσκούφη

    Ανυποχώρητοι στις μεταρρυθμίσεις

    27/3/2006 1:55:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Αμετακίνητη κεντρική επιλογή της Κυβέρνησης χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, που έδωσε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών και τις προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας. "Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω γιατί αυτό θα ήταν καταστροφικό για την χώρα", τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, προσθέτοντας πως στόχος των μέτρων που λαμβάνονται είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης της απασχόλησης, η προσέλκυση επενδύσεων και η κοινωνική συνοχή. "Εάν θέλει η Αντιπολίτευση να ενταχθεί στο στρατόπεδο αυτών που αντιδρούν για τις μεταρρυθμίσεις είναι δικαίωμά της", πρόσθεσε ο Υπουργός, που αναφέρθηκε στο νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΔΕΚΟ, το θέμα της Ολυμπιακής και την τροπολογία για το Ενιαίο Ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Θετική αξιολόγηση

    Ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε πως το νέο πλαίσιο για τις ΔΕΚΟ θα εφαρμοστεί με βάση το χρονοδιάγραμμα, ενώ, σε περίπτωση που ζητηθεί από τις διοικήσεις κάποιων επιχειρήσεων να παρέμβει νομοθετικά η Κυβέρνηση για να προχωρήσουν οι αλλαγές, θα ανταποκριθεί.

    Αναφερόμενος στο θέμα της Ολυμπιακής, ο Υπουργός δήλωσε ότι το όνομα της εταιρείας δεν κινδυνεύει να χαθεί, ενώ τόνισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να μην υπάρξουν επιπτώσεις από το ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν προχωρήσει σε αλληλοκαταγγελίες στην Κομισιόν, η οποία εξετάζει εάν έχουν καταβληθεί κρατικές ενισχύσεις.

    Απαντώντας στις επικρίσεις της ΟΤΟΕ και της Αντιπολίτευσης για την τροπολογία που αφορά στο Ενιαίο Ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων, ο Υπουργός δήλωσε πως "κατατέθηκε μέρα μεσημέρι και όχι νύχτα", προσθέτοντας πως είχε προαναγγελθεί από τις 17 Φεβρουαρίου και εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχετικού νόμου.

    Αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ο κ. Αλογοσκούφης επεσήμανε πως το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αξιολογήθηκε πάρα πολύ θετικά, ενώ πρόσθεσε ότι οι "25" αποφάσισαν την ενίσχυση της ανάπτυξης με περισσότερη απασχόληση και με παράλληλη διατήρηση του κοινωνικού μοντέλου.

    Όπως είπε ο Υπουργός, κατά την Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκε να δοθεί έμφαση στην έρευνα και την τεχνολογία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την αύξηση των θέσεων εργασίας κυρίως για νέους και γυναίκες. Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει σε κάθε νέο που εγκαταλείπει το σχολείο να προσφέρεται ή μια νέα κατάρτιση ή μια θέση εργασίας εντός 6 μηνών, κάτι το οποίο θα καθορίσει στη χώρα μας το αρμόδιο Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας μέσω του ΟΑΕΔ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κλειστές οι τράπεζες

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νίκη κόντρα σε Ακράτητο και προβλήματα

    27/3/2006 1:47:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με ένα "βουνό" προβλήματα αναμένεται να παραταχθεί απόψε στις 21:00 (ALPHA) στο "Γ. Καραϊσκάκης" ο Ολυμπιακός απέναντι στον Ακράτητο, στην αναμέτρηση που θα ρίξει την αυλαία της 25ης αγωνιστικής. Ο Νορβηγός τεχνικός των "ερυθρόλευκων", Τρόντ Σόλιντ, όλη την εβδομάδα είχε αρκετούς "πονοκεφάλους" σχετικά με το σχήμα που θα παρατάξει κόντρα στην ομάδα των Άνω Λιοσίων. Εκτός των τραυματιών Μπαμπαγκίντα και Ντάνι, που επιστρέφει σήμερα από την Ισπανία, μετά τη σχετική άδεια που πήρε οι προβληματισμοί του τιμονιέρη του πειραϊκού συλλόγου, αυξήθηκαν το Σαββατοκύριακο. Οι ενοχλήσεις που ένιωσε στη μέση του ο Ανατολάκης, ανάγκασαν τον κ. Σόλιντ να αποκλείσει τον Έλληνα αμυντικό από την αποστολή του αγώνα, στον οποίο οι γηπεδούχοι θα κυνηγήσουν τους τρεις βαθμούς της νίκης, για να διασκεδάσουν τιος αρνητικές εντυπώσεις, που άφησε στον κόσμο η πρόσφατη ήττα της Ξάνθης, από την ακριτική Σκόντα.

    Με πυρετό ο "Ρίμπο"

    Στους απόντες της αποψινής συνάντησης περιλαμβάνονται ακόμη ο τιμωρημένος Αργεντίνος Σούρερ, ενώ αμφίβολος θεωρείται και ο Βραζιλιάνος, που μέχρι χθες "ψηνόταν" στον πυρετό. Έτσι ως κεντρικό αμυντικό δίδυμο του Ολυμπιακού δεν αποκλείεται να δούμε μετά από αρκετό καιρό τους Κωστούλα Καψή ξανά εν δράσει, ενώ πιθανότερος αντικαταστάτης του "Ρίμπο" δείχνει ο Παντελής Καφές.

    Έτσι στην αποστολή για το αποψινό ματς ο Νορβηγός προπονητής συμπεριέλαβε συνολικά τους εξής 21 παίκτες: Μαυρογενίδης, Οκκάς, Κωνσταντίνου, Ριβάλντο, Μπουλούτ, Λέμενς, Πάντος, Γεωργάτος, Ταραλίδης, Καστίγιο, Καφές, Καψής, Κωστούλας, Στολτίδης, Τουρέ, Νικοπολίδης, Τζόρτζεβιτς, Μάριτς, Χοβανισιάν, Βάλλας και Κυριάκος.

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νίκη για Ολυμπιακό Βόλου

    27/3/2006 7:07:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με δύο γκολ, ένα σε κάθε ημίχρονο, ο Ολυμπιακός Βόλου επικράτησε 2-0 της Βέροιας, στον αγώνα με τον οποίο έπεσε η "αυλαία" της 25ης ημέρας στη Β` Εθνική. Τα τέρματα των νικητών πέτυχαν οι Σάβιτς με ψιλοκρεμαστό σουτ στο 29ο λεπτό, ενώ ο Φλώρος στο 64` με δεξί σουτ από τα πλάγια διαμόρφωσε το τελικό σκορ, το οποίο έφερε την ομάδα του Βόλου στην 10η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

    Τα αποτελέσματα

    Παναχαϊκή-Αρης 1-1 Νίκη Βόλου-Προοδευτική 2-1 Ηλυσιακός-Καλαμάτα 3-1 Πανηλειακός-Εργοτέλης 2-0 Θρασύβουλος-Κέρκυρα 2-0 Εθνικός Αστέρας-Καστοριά 1-1 Πανσερραϊκός-Χαϊδάρι 0-1 ΑΣΚ Ολυμπιακός-Βέροια 2-0

    Η βαθμολογία

    Κέρκυρα 53 Εργοτέλης 48 Αρης 46 Θρασύβουλος 43 Χαϊδάρι 37 Εθνικός Αστέρας 36 Προοδευτική 34 Νίκη Βόλου 32 Καστοριά 31 ΑΣΚ Ολυμπιακός 30 Καλαμάτα 30 Βέροια 29 Ηλυσιακός 29 Πανσερραϊκός 27 Παναχαϊκή 26 Πανηλειακός 7 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Πανηλειακός έχει έναν μηδενισμό και -1 βαθμό.

    [20] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ο Πλάουτς σφυρίζει στο "Ζερλάν"

    27/3/2006 3:05:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ο Αυστριακός διαιτητής Κόνραντ Πλάουτς και ο Γάλλος συνάδελφός του Άλεν Σάρς θα είναι οι "άρχοντες των αγώνων" των πρώτων αναμετρήσεων των προημιτελικών του Τσάμπιονς Λίγκ, μεταξύ Λιόν Μίλαν και Ίντερ-Βιγιαρεάλ (29/3)αντίστοιχα. Η τελευταία φορά που ο κ. Σάρς είχε διευθύνει αγώνα ιταλικής ομάδας, ήταν στο ματς της Ρώμης, ανάμεσα στη Ρόμα και την αγγλική Μίντλεσμπρο, όπου οι "Ρωμαίοι" είχαν επιβληθεί με 1-0, στο πλαίσιο του Κυπέλλου UEFA, ενώ είχε σφυρίξει πέρυσι και τον εμφύλιο του Τσάμπιονς Λίγκ μεταξύ Ίντερ-Μίλαν, όπου οι "ροσονέρι" είχαν επιβληθεί με 2-0. Αντίθετα ο κ. Πλάουτς, σε δύο αγώνες του Τσάμπιονς Λίγκ της προηγούμενης χρονιάς, όπου συμμετείχαν ιταλικές ομάδες, έχουν λήξει ισόπαλοι. Η πρώτη στις 17 Οκτωβρίου Μίλαν-Αϊντχόβεν (0-0) και στις 4 Δεκεμβρίου Ρεϊντζερς-Ίντερ (1-1).

    Σουηδός στο "Χαϊμπουρι"

    Αύριο στο λονδρέζικο "Χάϊμπουρι" την αναμέτρηση της Άρσεναλ με την Γιουβέντους θα διευθύνει ο Σουηδός ρέφερι Πέτερ Φρόιντφελντ , ενώ την ίδια μέρα τον αγώνα της Μπενφίκα κόντρα στην Μπαρτσελόνα θα διαιτητεύσει ο ο Άγγλος Στίβεν Μπένετ.

    [21] Πολιτισμός

    Κυκλοφόρησε DVD με αποσπάσματα της εκπομπής

    "Δέκα Χρόνια Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα"

    27/3/2006 7:35:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Δέκα χρόνια επιτυχημένης πορείας στην ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα της ΕΡΤ συμπληρώνει η εκπομπή ντοκιμαντέρ "Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα" του Στέλιου Κούλογλου. Σε αυτά τα δέκα χρόνια, μια μεγάλη σειρά από κρίσιμα κοινωνικά και πολιτικά θέματα, από το διεθνή και τον ελληνικό χώρο στάθηκαν μπροστά από την κάμερα της εκπομπής, ξεδιπλώνοντας τις αθέατες πτυχές τους στα μάτια του τηλεθεατή. Από αυτά τα χρόνια της ακάματης καταγραφής της σύγχρονης πραγματικότητας σταχυολογήθηκαν αποσπάσματα και συγκεντρώθηκαν σε ένα DVD, το οποίο συνοδεύεται και από ένα CD που περιλαμβάνει 16 τραγούδια επιλεγμένα από τον Στέλιο Κούλογλου, πολλά από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε εκπομπές. Την παρουσίαση του DVD τα έσοδα του οποίου κατά ένα μέρος θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου της Διεθνούς Αμνηστίας, έκαναν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ Γιάννης Παπουτσάνης, μαζί με τον διευθυντή του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Γεράσιμο Κουβαρά και το δημοσιογράφο - υπεύθυνο της εκπομπής Στέλιο Κούλογλου.

    Κατά την ομιλία του ο κ. Παπουτσάνης τόνισε ότι το "Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα" είναι μία πολυβραβευμένη εκπομπή στη χώρα μας και το εξωτερικό, η μακροβιότερη στο είδος της και η πρώτη στην Ελλάδα που ασχολήθηκε με διεθνή ρεπορτάζ, αφού στις 120 και πλέον εκπομπές της από το 1996 μέχρι και σήμερα, έχει ασχοληθεί με όλα τα φλέγοντα διεθνή θέματα. "Εκπομπές σαν κι αυτήν, μας βγάζουν από την τηλεοπτική καθημερινότητα, που μετατρέπει το ασήμαντο σε σημαντικό" είπε ο κ. Παπουτσάνης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ότι "μέσα από τέτοιες προσπάθειες δικαιώνεται ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης".

    Ο κ. Κουβαράς τόνισε ότι σε εποχές όπως η σημερινή, όπου η βία πάσης μορφής γνωρίζει έξαρση, η παραπληροφόρηση είναι άμεσο επακόλουθο και το ντοκιμαντέρ έρχεται να ενεργήσει ως μέσο αντίστασης. Όπως είπε ο κ. Κουβαράς, κοινή συνισταμένη της Διεθνούς Αμνηστίας και της εκπομπής είναι η έρευνα και καταγραφή της πραγματικότητας, καθώς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών.

    Από την πλευρά του ο κ. Κούλογλου απέδωσε τη δημιουργία και την επιτυχία της εκπομπής, στην ανάγκη των τηλεθεατών για αξιόπιστη έρευνα, ως απάντηση στο υποβαθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο: "Οι τηλεθεατές ξέρουν να εκτιμούν τη δουλειά που γίνεται σε μια δημοσιογραφική έρευνα, η οποία δεν είναι παιχνίδι δημοσίων σχέσεων με τους ισχυρούς" σημείωσε και ευχαρίστησε τη διοίκηση της ΕΡΤ, η οποία όπως ανέφερε "μου έδωσε και μου δίνει τη δυνατότητα να κάνω ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς τη δουλειά μου".

    Το CD-DVD "10 Χρόνια Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα" κυκλοφορεί από τη Sony BMG.

    Σχετικά Links:

    "Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα"

    [22] Πολιτισμός

    Έργα του Αγγελου Σκούρτη, στη Galerie 3

    "Εγώ με Μένα όπως Εγώ με Σένα"

    27/3/2006 6:44:00 μμ

    Την καινούργια του δουλειά με τίτλο "Εγώ με Μένα όπως Εγώ με Σένα" παρουσιάζει ο Αγγελος Σκούρτης στη Galerie 3 μέχρι τις 15 Απριλίου. Ο Σκούρτης σαυτή την ενότητα της δουλειάς του δημιουργεί μια εικαστική εγκατάσταση με έργα, που κεντρικό άξονα έχουν τη σχέση με τον ίδιο μας εαυτό.

    Αυτόν τον εαυτό που νομίζουμε ότι ξέρουμε. Αυτόν τον άλλο που ανεχόμαστε-τιμωρούμε, αγαπάμε ή μισούμε. Αυτόν που μια ζωή προσπαθούμε να τα βρούμε μαζί του. Αυτόν που φοβισμένος φωνάζει "Ξέρεις ποιος είμαι Εγώ;" ή "Εμένα κανείς δεν με σκέφτεται." Αυτόν τον εαυτό μας, τον πότε εγωκεντρικό - τον ανελέητο κριτή μας, το Νάρκισσο- τον ερωτεύσιμο και υπέροχο. Αυτόν που ζούμε μαζί του τυραννικά - συμβατικά - λυτρωτικά, όπως ακριβώς ζούμε με κάποιον Αλλο.

    Galerie 3, Φωκυλίδου 3, στην Πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι Ωρες Λειτουργίας Τρίτη-Παρασκευή 11.00 -14.00 & 18.00-21.00 Σάββατο 12.00-15.00 Κυριακή και Δευτέρα Κλειστά

    [23] Πολιτισμός

    Σε έκθεση παραδοσιακής ενδυμασίας

    Επίσκεψη Παπούλια στο Λύκειο των Ελληνίδων

    27/3/2006 5:38:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Την έκθεση παραδοσιακής γυναικείας ενδυμασίας, του Πωγωνίου Ηπείρου, που διοργάνωσε το Λύκειο Ελληνίδων, επισκέφθηκε, τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, που η περιοχή αποτελεί την ιδιαίτερη πατρίδα του. Ο κ. Παπούλιας ξεναγήθηκε στους χώρους της έκθεσης από την πρόεδρο του Λυκείου, Ελένη Τσαλδάρη, και την υπεύθυνη της έκθεση, Λίλυ Αντζακά, ενώ επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον περίτεχνο τρόπο με τον οποίο οι κοπέλες έδεναν τον κεφαλόδεσμο. Κατά τη διάρκεια της μικρής δεξίωσης, που ακολούθησε την επίσκεψη, ο κ. Παπούλιας συνεχάρη το ΔΣ του Λυκείου των Ελληνίδων για το έργο του, σε ό,τι αφορά τη διάδοση και διάσωση της ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς.

    [24] Πολιτισμός

    Στη Βουδαπέστη

    Μουσείο Μπέλα Μπάρτοκ

    27/3/2006 7:54:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο

    Η έπαυλη όπου ζούσε ο Μπέλα Μπάρτοκ στις αρχές του 20ου αιώνα στη Βουδαπέστη ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε μουσείο με την ευκαιρία της 125ης επετείου από τη γέννηση του διάσημου Ούγγρου συνθέτη και πιανίστα.

    Το μεγάλο σπίτι κρυμμένο μέσα στα δένδρα στους λόφους της Βούδας, εγκαινιάστηκε ως μουσείο πλέον στις 25 Μαρτίου, ημέρα γέννησης του συνθέτη, από τον αντιδήμαρχο της Βουδαπέστης και από τον κληρονόμο του Μπάρτοκ. "Αποφασίσαμε να ανακαινίσουμε την έπαυλη πριν από δύο χρόνια, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να βλέπουν πώς ο Μπέλα Μπάρτοκ έζησε εκεί, τα έπιπλα, τα αντικείμενα του σπιτιού του.

    Η ανακαίνιση στοίχισε 120 εκατομμύρια φιορίνια, δηλαδή σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ. Χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την οικογένεια Μπάρτοκ η οποία εισπράττει τα έσοδα για τα πνευματικά δικαιώματα του έργου του συνθέτη (1881-1945). Το σπίτι αγοράστηκε από τις δημοτικές αρχές της Βουδαπέστης το 1981, με την ευκαιρία της 100ης επετείου από τη γέννηση του συνθέτη. Μετατράπηκε έτσι ώστε να επιτρέψει τη δημιουργία μιας αίθουσας συναυλιών. Τρεις αίθουσες παραμένουν επιπλωμένες όπως τότε που ζούσε ο Μπάρτοκ.

    Το πιάνο του συνθέτη, ένα Bosendorfer, επισκευάστηκε και μεγάλοι πιανίστες θα παίξουν σε αυτό για τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ. Ο Μπάρτοκ έζησε στο σπίτι αυτό από το 1932 έως το 1940, χρονιά που αναχώρησε για τις ΗΠΑ όπου διέμενε έως το θάνατό του το 1945. Είναι ίσως ο μεγαλύτερος εθνικός συνθέτης και από τους σημαντικότερους μουσικούς που χρησιμοποίησε τις τονικές φόρμες και το λαϊκό και παραδοσιακό υλικό σε πείσμα των μοντέρνων τεχνικών σύνθεσης. Μελέτησε σε βάθος τη λαϊκή μουσική της πατρίδας του, της Ουγγαρίας, αλλά και των γειτονικών χωρών της ανατολικής Ευρώπης σε όσο το δυνατόν πιο "αυθεντική" μορφή.

    [25] Τεχνολογία

    "Η Βαγδάτη καίγεται"

    Blog υποψήφιο για λογοτεχνικό βραβείο

    27/3/2006 3:43:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    "Η Βαγδάτη καίγεται", το blog μίας 24χρονης Ιρακινής για τα τεκταινόμενα στο Ιράκ, θα είναι φέτος, ένα από τα 18 υποψήφια έργα, για το βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο Samuel Johnson Prize-BBC Four. Το www.riverbendblog.blogspot.com ανέβηκε στον αέρα του Internet, πέντε μήνες μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, από μία νεαρή Ιρακινή που θέλησε να πει στον κόσμο, τη δική της αλήθεια για τον πόλεμο και την αμερικανοβρετανική εισβολή.Μέσα από τα χρονογραφήματα της, τα οποία δημοσιεύει στα αγγλικά, η Riverbend, απηχεί τους φόβους και την οργή της για το "νέο" Ιράκ, απευθύνοντας ταυτόχρονα εκκλήσεις για απελευθέρωση.

    Η αλήθεια της Riverbend

    Στο ηλεκτρονικό ημερολόγιο, η κοπέλα, δεν λέει το όνομά της.

    "Είμαι γυναίκα, Ιρακινή, 24 ετών. Επέζησα του πολέμου. Αυτά είναι όλα όσα έχετε ανάγκη να γνωρίζετε» αναφέρει.

    Η κοπέλα, είναι απόφοιτος πανεπιστημίου. Ως παιδί, έζησε για πολλά χρόνια με τους γονείς της στο εξωτερικό, γεγονός που εξηγεί την ευκολία που έχει στην έκφραση στα αγγλικά.

    Πριν από την εισβολή, εργαζόταν ως προγραμματίστρια. Έχασε όμως τη δουλειά της, γιατί, όπως εξηγεί η ίδια, είναι πλέον πολύ επικίνδυνο να μετακινείται μόνη μέχρι την εργασία της, σε μία χώρα, κυριολεκτικά εκτός νόμου.

    Ο βρετανικός εκδοτικός οίκος Marion Boyars δηλώνει ότι γνωρίζει την ταυτότητά της, αλλά σέβεται την επιθυμία της να παραμείνει ανώνυμη.

    Το λογοτεχνικό βραβείο Samuel Johnson Prize-BBC Four είναι ανοικτό σε όλους τους συγγραφείς , οποιασδήποτε εθνικότητας, υπό τον όρο ότι γράφουν στα αγγλικά.

    Θα απονεμηθεί στις 14 Ιουνίου και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 43.504 Ευρώ.

    Σχετικά Links:

    Riverbend

    [26] Παράξενα

    Πήρε Ινδός μουσουλμάνος

    Το διαζύγιο των ονείρων του

    27/3/2006 7:47:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Ένα ζευγάρι μουσουλμάνων στην Ινδία δέχτηκε την προτροπή των τοπικών θρησκευτικών ηγετών να χωρίσει, αφού ο σύζυγος "χώρισε" τη γυναίκα του στον ύπνό του. Η Σοχέλα Ανσάρι είπε στο φιλικό της περιβάλλον ότι ο σύζυγός της Αφτάμπ είπε τη λέξη "τάλακ" (διαζύγιο) τρεις φορές στον ύπνο του, μετέδωσε το Press Trust of India.

    Όταν οι τοπικοί θρησκευτικοί ηγέτες το έμαθαν, είπαν ότι τα λόγια του Αφτάμπ συνιστούν "διαζύγιο" σύμφωνα με μια ισλαμική διαδικασία γνωστή ως "τριπλό τάλακ". Η Σοχέλα και ο Αφτάμπ είναι 11 χρόνια παντρεμένοι και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά. Οι θρησκευτικοί ηγέτες της κοινότητας αποφάνθηκαν πως το ζευγάρι πρέπει να χωρίσει. Κι αν θέλει να ξαναπαντρευτεί, πρέπει να περιμένει να περάσουν τουλάχιστον 100 ημέρες. Η Σοχέλα θα πρέπει επίσης να περάσει μια νύχτα με κάποιον άλλον άνδρα και να χωρίσει από αυτόν, διαδοχικά.

    Το ζεύγος που ζει στο ανατολικό κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης, αρνήθηκε να υπακούσει στην εντολή και η έκβαση της υπόθεσης αναφέρθηκε στο τοπικό συμβουλευτικό κέντρο για οικογενειακές υποθέσεις. Ο μουσουλμανικός πληθυσμός που αποτελεί μειοψηφία στην Ινδία διοικείται από τους ισλαμικούς νόμους για προσωπικά ζητήματα όπως ο γάμος, το διαζύγιο, η κληρονομιά περιουσιακών στοιχείων.

    "Οι θρησκευτικοί ηγέτες της κοινότητας ή οποιοσδήποτε συνέστησε κάτι τέτοιο, αγνοεί πλήρως τον ισλαμικό νόμο. Ο νόμος αναφέρει σαφώς ότι οποιαδήποτε ενέργεια τελείται υπό καταναγκασμό ή σε κατάσταση μέθης δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Η περίπτωση κάποιου που λέει κάτι στον ύπνο του, εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία και δεν έχει κανένα αποτέλεσμα", είπε ο Ζαφαρούλ-Ισλάμ Χαν, ειδικός σε ισλαμικά θέματα και εκδότης της μουσουλμανικής εφημερίδας Τhe Milli Gazette.

    [27] Παράξενα

    Πληρώνουν φόρο για σκύλο που δεν έχουν

    Όπου υπάρχει καπνός

    27/3/2006 2:41:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Οι ιστορίες καθημερινής τρέλας σε συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες, δεν γνωρίζουν γεωγραφικά σύνορα. Και το μπέρδεμα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, όταν σε αυτές εμπλέκεται η εφορία αλλά και κάποιοι καλοθελητές. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει η απίστευτη περιπέτεια μίας οικογένειας στην Ολλανδία, που καλείται να πληρώσει φόρο κατοχής σκύλου, για σκύλο όμως, που δεν έχει. Όλα ξεκίνησαν πριν από δυο χρόνια, όταν η οικογένεια Μπρούιντζες έχασε το αγαπημένο της λυκόσκυλο. Σε ένδειξη αγάπης και αφοσίωσης, αποφάσισε στη μνήμη του τετράποδου, να βάλει το γαύγισμα του, για ήχο του κουδουνιού της εξώπορτας.

    Τι το ήθελε όμως;

    Οι υπάλληλοι, δεν ήθελαν και πολύ, για να πιστέψουν ότι στο σπίτι όντως υπήρχε κατοικίδιο.

    "Όπου υπάρχει καπνός.υπάρχει και φωτιά" μάλλον θα έλεγαν, να όμως που αυτή τη φορά, δεν έπρεπε να πάρουν τοις μετρητοίς ότι ακούν.

    Τα πρώτα μπερδέματα για την οικογένεια Μπρούντζες ξεκίνησαν πέρσι.

    Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να πειστούν οι αρμόδιοι, ότι σκύλος δεν υπήρχε.

    Προσωρινά τα κατάφεραν.

    Πριν από λιγες μέρες όμως, ένας υπάλληλος του Δήμου, άφησε στο γραμματοκιβώτιο τους, νέα λυπητερή.

    Για καλή τους τύχη, τον πρόλαβαν και του ζήτησαν να διαπιστώσει με τα ίδια του τα αυτιά και τα μάτια για του λόγου τ αληθές.

    Και τα κατάφεραν.

    Τουλάχιστον μέχρι του χρόνου.

    [28] Παράξενα

    Γίγαντας ψάχνει γυναίκα της παντρειάς

    Γυναίκα στα μέτρα του!

    27/3/2006 1:07:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ο έρως χρόνια δεν κοιτά.αλλά ούτε και εκατοστά. Με τη φιλοσοφία αυτή κατά νου και την ελπίδα ότι το ύψος, δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ευτυχία του, ένας 55χρονος από την Κίνα, ψάχνει εναγωνίως να βρει γυναίκα στα μέτρα του! Που να τη βρει όμως, ο δύστυχος! Τα 2.36 μέτρα ύψος και τα 165 κιλά λειτουργούν αποτρεπτικά για πάσα ενδιαφερόμενη που διστάζει, λόγω όγκου να τον πλησιάσει.

    Στερείται την αγάπη

    Ο Μπο Σισούν από την Κίνα, είναι ο ψηλότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με τα ρεκόρ Γκίνες.

    Εξαιτίας όμως του ύψους του, έχει στερηθεί ένα από τα πιο βασικά δικαιώματα στη ζωή ενός ανθρώπου. Την αγάπη.

    Δεν μπορεί να βρει, όχι μόνο γυναίκα για παντρειά αλλά και για ραντεβού.

    Ο ευγενικός γίγαντας είναι μογγολικής καταγωγής και έχει άλλα πέντε αδέλφια, με φυσιολογικό ύψος.

    Μέχρι την ηλικία των 15 ετών, η ανάπτυξη του ήταν φυσιολογική. Από την ηλικία όμως αυτή και έπειτα, τα πράγματα πήραν την ανιούσα και σε ηλικία 20 ετών έφθασε τα 2.1 μέτρα.

    Σήμερα ζυγίζει 165 κιλά, το μήκος των ποδιών του είναι 1,5 μέτρα ενώ αυτό του πέλματος του φθάνει τα 36 εκατοστά!

    Για να βρει σύντροφο, έφθασε στο σημείο, να βάλει αγγελία στις εφημερίδες

    Μέχρι στιγμής, δίχως αποτέλεσμα.

    [29] Ζωής ...σΤάσεις

    Απαράδεκτος ο νόμος για την πρώτη εργασία

    Ο Manu Chao στο πλευρό των φοιτητών

    27/3/2006 4:20:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Στο πλευρό της εξεγερθείσας γαλλικής νεολαίας, που διαμαρτύρεται για τον νόμο CPE για την πρώτη εργασία των νέων βρέθηκε και ο Manu Chao. Σε δηλώσεις που έκανε από το Μεξικό όπου πραγματοποιεί περιοδεία, χαρακτήρισε απαράδεκτη την πρόταση της γαλλικής κυβέρνησης καταγγέλλοντας ότι η κατάσταση δεν πάει προς τη σωστή κατεύθυνση. "Αντί η Ευρώπη να δείχνει το δρόμο των δικαιωμάτων στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας, γίνεται ακριβώς το αντίθετο" τόνισε εκφράζοντας ικανοποίηση για τις κινητοποιήσεις που γίνονται στη Γαλλία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 27 March 2006 - 17:56:47 UTC