Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-04-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προθεσμία για την Ολυμπιακή
  • [02] Δυσαρέσκεια για επιστολές
  • [03] "Κουνήθηκε" η Δυτική Ελλάδα
  • [04] Φοιτητικές εκλογές
  • [05] Επί τάπητος το Πρώτο Συμβόλαιο
  • [06] Βάζει πλώρη για την αντιπροεδρία η Μουσολίνι
  • [07] Λιμός απειλεί τη Σομαλία
  • [08] Συνεχίζονται οι έρευνες για την 7η Ιουλίου
  • [09] Θέλουν να βοηθήσουν οι ΗΠΑ, αλλά...
  • [10] Φονικές πλημμύρες στην Υεμένη
  • [11] Ενδοκομματική κρίση των Σιιτών στο Ιράκ
  • [12] Αυτή είναι… πρωτάρα!
  • [13] Ένας πλασματικός θρίαμβος

    [01] Πολιτική

    Συνεδριάζει η Διυπουργική Επιτροπή

    Προθεσμία για την Ολυμπιακή

    5/4/2006 9:56:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ

    Συνεδριάζει από το πρωί αυτή την ώρα η Διυπουργική Επιτροπή για τις ΔΕΚΟ, με τη συμμετοχή και των διοικητών των πλέον υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, του ΟΣΕ, του ΟΑΣΑ και της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας. Την ένταξη της Ολυμπιακής στον νέο νόμο για τις ΔΕΚΟ, προανήγγειλε, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, λέγοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στη διυπουργική επιτροπή. Εν τω μεταξύ, προθεσμία δύο μηνών έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να επιστραφούν από την εταιρεία στο ελληνικό δημόσιο οι παράνομες κρατικές ενισχύσεις της περιόδου 1998-2002. Η Κομισιόν προειδοποίησε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προτείνοντας την επιβολή προστίμου.

    [02] Πολιτική

    Δυσαρέσκεια για επιστολές

    4/4/2006 11:58:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Δυσφορία έχουν προκαλέσει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιστολές στελεχών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αναφέρονται στην υπόθεση με τους ελέγχους στο αίμα, καθώς ο υπουργός Υγείας φέρεται να μην είχε ενημερωθεί για αυτές. Στο μεταξύ, υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τους βουλευτές της ΝΔ στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Φαρμακευτικής Περίθαλψης. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο υπουργός Υγείας, ανταποκρίθηκε στο αίτημα της απόσυρσης του άρθρου 12 του νομοσχεδίου για κυκλοφορία στην αγορά, κατόπιν άδειας του ΕΟΦ, ελληνικών φαρμάκων προοριζόμενων για χώρες του εξωτερικού, απόσυρση που είχε ζητήσει και ο εισηγητής της ΝΔ, Δ. Χριστοφιλογιάννης, ενώ την είχε χαρακτηρίσει ως "σκανδαλώδη" ο Ε. Βενιζέλος.

    Σημειώνεται ότι, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αποφάσισε:

    να αποσταλεί εγκύκλιος για εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για τον έλεγχο του αίματος, ο εργαστηριακός έλεγχος του αίματος να γίνεται μόνο με την μέθοδο ΝΑΤ, να υποβληθούν προτάσεις για το ποια κέντρα αιμοδοσίας θα διαπιστευτούν και μέσα στο επόμενο τετράμηνο να έχουν ολοκληρωθεί και πιστοποιηθεί τα κέντρα αίματος που θα ελέγχουν με μοριακό τρόπο το αίμα πριν μεταγγιστεί.

    [03] Κοινωνία

    Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές

    "Κουνήθηκε" η Δυτική Ελλάδα

    5/4/2006 7:20:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2006 8:01:19 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τα ξημερώματα της Τετάρτης στη Δυτική Ελλάδα, που είχε επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Ο σεισμός αναστάτωσε τους κατοίκους της Αχαΐας, της Ηλείας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Ζακύνθου, καθώς και άλλων περιοχών. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας πραγματοποιούν έρευνες για την καταγραφή τυχόν ζημιών. Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας ως προς την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στον υποθαλάσσιο χώρο ανατολικά της Ζακύνθου απ΄όπου προήλθε ο πρωινός σεισμός (στη 01.05 μετά τα μεσάνυχτα) 5,7 Ρίχτερ, αλλά και ο προχθεσινός μεγέθους 4,7 Ρίχτερ. Από την πλευρά του, ο Νομάρχης Ζακύνθου Διονύσης Γάσπαρος εξέφρασε την ανησυχία του για τους δύο συνεχείς σεισμούς από τον ίδιο εστιακό χώρο.

    [04] Κοινωνία

    Άνοιξαν οι κάλπες

    Φοιτητικές εκλογές

    5/4/2006 9:13:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Ψηφίζουν από το πρωί της Τετάρτης, οι φοιτητές και οι σπουδαστές όλης της χώρας, προκειμένου να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων. Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν με τη δύση του ήλιου. Η συμμετοχή δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα περυσινά επίπεδα (περίπου 30-40%), ενώ ούτε φέτος θα καταστεί δυνατόν να ανακοινωθούν κοινά αποτελέσματα. Η "εκκίνηση" για τη σημερινή κούρσα των φοιτητικών εκλογών δόθηκε στη Θεσσαλονίκη. Την Τρίτη, Παπανδρέου και Βουλγαράκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους μιλώντας σε φοιτητές της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο υπουργός Πολιτισμού είναι "βαρύτατα εκτεθειμένος" διότι δεν αντέδρασε στα υβριστικά συνθήματα κατά του Γιώργου Παπανδρέου. Αργότερα, ο υπουργός καταδίκασε τα συνθήματα, τα οποία όπως είπε δεν εκφράζουν ούτε τον ίδιο ούτε τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών της ΔΑΠ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κόντρα με φόντο τις φοιτητικές εκλογές

    [05] Κόσμος

    Συναντήσεις για να αρθεί το αδιέξοδο

    Επί τάπητος το Πρώτο Συμβόλαιο

    5/4/2006 9:07:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2006 10:36:37 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πρόσκληση προς τους ηγέτες των εργατικών συνδικάτων για την έναρξη διαλόγου προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η Γαλλία λόγω του νόμου για το Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης (CPE), απηύθυνε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος UMP, Μπερνάρ Ακογιέ, μετά τη χθεσινή γιγαντιαία κινητοποίηση που συγκέντρωσε πάνω από τρία εκατομμύρια διαδηλωτές σε όλη τη χώρα, με κεντρικό αίτημα την άμεση απόσυρσή του, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οργανωτών. Με την επιστολή του προς τα συνδικάτα, την οποία συνυπογράφει και ο Ζοσλέν ντε Ροάν, ανώτατο στέλεχος του UMP, ο Ακογιέ ζητά να συζητηθεί "χωρίς προκαταλήψεις" ένα νέο νομοσχέδιο που θα τροποποιεί το CPE. "Θα δεχτούμε εκείνους που θέλουν να ανταποκριθούν στην πρόσκλησή μας" τόνισε ο Ακογιέ, προσθέτοντας ότι η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της Γερουσίας. Οι Ακογιέ και Ροάν θα συναντηθούν επίσης με φοιτητικές οργανώσεις και εργοδοτικές ενώσεις. Η ανάδειξη του UMP ως διαμεσολαβητή ανάμεσα στην κυβέρνηση και την γαλλική κοινωνία αποτελεί πλεονέκτημα για τον υπουργό Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, αντίζηλο του Ντε Βιλπέν όσον αφορά το χρίσμα της συντηρητικής παράταξης για τις προεδρικές εκλογές.

    Δύσκολες ώρες για τον Ντε Βιλπέν

    Οι ηγέτες των συνδικάτων CGT και CFDT, Μπερνάρ Τιμπό και Φρανσουά Σερέκ, δήλωσαν πρόθυμοι να ανταποκριθούν θετικά στην πρόταση διαλόγου, με την προϋπόθεση ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί απλώς η τροποποίηση του νόμου καθώς μπορεί η κυβερνητική παράταξη να δηλώνει ανοικτή σε ένα διάλογο "χωρίς όρους", ωστόσο στην πράξη δεν μοιάζει να προτίθεται να αποσύρει το νόμο που υπέγραψε ο Σιράκ, προσφερόμενος να τον τροποποιήσει εκ των υστέρων.

    Από τη μεριά τους τα συνδικάτα θεωρούν ότι ο νόμος πρέπει να αποσυρθεί στο σύνολό του. Παρά το ότι οι περισσότερες διαδηλώσεις εξελίχθηκαν ειρηνικά, αναφέρθηκαν 383 συλλήψεις σε ταραχές μετά την πορεία στο Παρίσι. Συλλήψεις αναφέρθηκαν και στην Ρεν. Την ίδια στιγμή η πρόεδρος της γαλλικής ένωσης εργοδοτών MEDEF Λοράνς Παριζό μίλησε για "κίνδυνο για την Οικονομία" από τις κινητοποιήσεις και κάλεσε να επιλυθεί η κρίση το συντομότερο δυνατό. Την Παρασκευή, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Τιερί Μπρετόν δήλωνε ότι η σημερινή κρίση, όπως και η κρίση στα γαλλικά προάστια το χειμώνα, δεν έχουν βλάψει την Οικονομία.

    Ο ηγέτης της φιλοκομμουνιστικής CGT ,Μπερνάρ Τιμπό υποστήριξε μάλιστα ότι η χθεσινή κινητοποίηση "κατάφερε θανατηφόρο πλήγμα στον νόμο CPE".

    Το κυβερνών κόμμα στη Γαλλία και ο πρόεδρός του, και Υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί αναδεικνύονται πλέον σε βασικούς μεσολαβητές για την εκτόνωση της κρίσης, καθώς ο πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν έχει απολέσει σημαντικό μέρος της αξιοπιστίας του, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις.

    Ο Ντε Βιλπέν, ο οποίος πρότεινε το νόμο για το CPE προβάλλοντάς τον ως ένα μέσο για την μείωση της ανεργίας μεταξύ των νέων, η οποία υπολογίζεται σε 22% -αν και αναλυτές την θεωρούν μικρότερη επί του πραγματικά ενεργού πληθυσμού- είδε την δημοτικότητά του να κατακρημνίζεται κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, στο 28%, τους τελευταίους δύο μήνες, από τις οποίες οι 14% μόλις τον τελευταίο μήνα. Η κρίση ψαλίδισε αρκετά τις ελπίδες του να καταστεί ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος UMP στις προεδρικές εκλογές, ένα χρόνο πριν αυτές διεξαχθούν. Το 64% των ερωτηθέντων μάλιστα δηλώνει ότι έχει κακή γνώμη για τον Πρωθυπουργό.

    Πτώση της δημοτικότητάς του κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες εμφανίζει και ο Πρόεδρος Ζακ Σιράκ έχοντας 36% θετικές γνώμες και 56% αρνητικές, κυρίως λόγω της στήριξης που παρείχε στον πρωθυπουργό Ντε Βιλπέν τον οποίο επεδίωκε να αναδείξει σε διάδοχό του για την Προεδρία. Ωστόσο ο Σιράκ έχει σχεδόν παραμερίσει τον τελευταίο καιρό τον Ντε Βιλπέν και παίζει έναν ιδιότυπο ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα UMP και τα συνδικάτα.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: French unions to discuss job law

    The New York Times: French Premier Refuses to Bow to Protests by Angry Youths

    Le Monde: Apres le succes du 4 avril, l'UMP engage de nouvelles negociations avec les syndicats

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σείστηκε η Γαλλία

    [06] Κόσμος

    Σε περίπτωση νίκης του Μπερλουσκόνι

    Βάζει πλώρη για την αντιπροεδρία η Μουσολίνι

    5/4/2006 11:26:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την αντιπροεδρία της ιταλικής Κυβέρνησης, σε περίπτωση που θα επανεκλεγεί ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θα διεκδικήσει η Αλεσάντρα Μουσολίνι, εγγονή του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, που χρίστηκε μόνη της υποψήφια. "Το λέμε σε όλους: Η κεντροδεξιά θα κερδίσει στις εκλογές και εγώ θα διαδεχθώ τον Τζιανφράνκο Φίνι στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης", τόνισε η Αλεσάντρα Μουσολίνι. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε στο δεύτερο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον ηγέτη της κεντροαριστεράς, Ρομάνο Πρόντι, ότι αν η κεντροδεξιά νικήσει στις εκλογές θα διορίσει στην αντιπροεδρία της Κυβέρνησης γυναίκα. Ο Μπερλουσκόνι απέφυγε να ανακοινώσει κάποιο άνομα, αλλά σύμφωνα με τον εθνικό συντονιστή της Φόρτσα Ιτάλια, Σάντρο Μπόντι, ο "Καβαλιέρε" σχεδιάζει να προτείνει ως αντιπρόεδρο την υπουργό Ίσων Ευκαιριών, Στεφανία Πρεστιτζιάκομο.

    [07] Κόσμος

    Χρειάζεται άμεσα οικονομική ενίσχυση πολλών εκατ.

    Λιμός απειλεί τη Σομαλία

    5/4/2006 8:58:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μία χρηματική "ένεση" ύψους 326 εκατ. δολαρίων έχει ανάγκη η Σομαλία προκειμένου να αποσοβήσει τη σιτοδεία και τον λιμό, που επαπειλεί την νέα Κυβέρνηση της χώρας. Όπως ανακοίνωσε χθες ο συντονιστής των ανθρωπιστικών ενεργειών του ΟΗΕ στη χώρα Κρίστιαν Μπάλσλεβ-Όλεσεν η ξηρασία που μαστίζει τη βορειοανατολική Αφρική είναι ιδιαίτερα έντονη στη Σομαλία, στην οποία η νέα Κυβέρνηση ελέγχει μόλις ένα μικρό τμήμα της χώρας ενώ περίπου τα μισά από τα ζώα έχουν ψοφήσει. Ο ίδιος τόνισε σε συνέντευξη Τύπου πως πάνω από 2 εκατ. από τα 9 εκατ. κατοίκων της Σομαλία ήδη έχουν ανάγκη από βοήθεια σε τρόφιμα και πως άνω των 10.000 θανάτων από πείνα αναμένονται κάθε μήνα σε περίπτωση που δεν σταλεί βοήθεια. Οι τοπικοί πολέμαρχοι έχουν κυριαρχήσει στη χώρα έπειτα από την ανατροπή του δικτάτορα Μοχάμεντ Σιάντ Μπάρε το 1991. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η νέα Κυβέρνηση επέστρεψε στη χώρα από την Κένυα. "Εάν δεν συμβάλλουμε στην ανθρωπιστική κατάσταση, αυτό πρόκειται να έχει αντίκτυπο στην πολιτική διαδικασία", προειδοποίησε ο Μπάλσελβ-Όλσεν τονίζοντας πως "η Σομαλία ανέκαθεν αντιμετώπιζε κάποια ανθρωπιστική κατάσταση", όμως η παρούσα ξηρασία έχει δημιουργήσει "την πιο δύσκολη, την πλέον έντονη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την τελευταία 10ετία".

    [08] Κόσμος

    "Ακόμη υφίσταται η τρομοκρατική απειλή"

    Συνεχίζονται οι έρευνες για την 7η Ιουλίου

    5/4/2006 8:44:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Συνεχίζονται αμείωτες οι έρευνες για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο τον περασμένο Ιούλιο όμως η δαμόκλειος σπάθη της τρομοκρατίας συνεχίζει να αιωρείται πάνω από τη Βρετανία, προειδοποίησε χθες ο επικεφαλής των ερευνών Πιτερ Κλάρκ. Από τον Ιούλιο, ο ρυθμός των ερευνών αφ ενός, κι η κλίμακα της απειλής αφ ετέρου παραμένουν αμείωτες, σε οποιαδήποτε περίπτωση", τόνισε ο Βρετανός συντονιστής των ερευνών για την τρομοκρατία, μιλώντας σε συνέδριο για την ασφάλεια στη Γερμανία. Ο ίδιος πρόσθεσε: "δεν υπάρχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ζώνες απαλλαγμένες από την τρομοκρατία. Τα χνάρια από τη διεθνή τρομοκρατία βρίσκονται σε κάθε τμήμα της χώρας". Ο Κλαρκ αρνήθηκε να ενημερώσει για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις έρευνες για τις επιθέσεις στο Λονδίνο, αρκούμενος να δηλώσει πως έχει να αναμετρηθεί με 35.000 έγγραφα, 10.000 καταθέσεις μαρτύρων, 38.000 ευρήματα της Αστυνομίας και 90.000 στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τους υπολογιστές. Ερωτηθείς σχετικά με την έκταση της έξωθεν υποστήριξης και βοήθειας προς τους τέσσερις νεαρούς Μουσουλμάνους, που διέπραξαν τις επιθέσεις, ο Κλάρκ τόνισε πως "αυτό είναι κάτι το οποίο εξακολουθούμε να ερευνούμε".

    Τρεις από τους αυτουργούς είναι πακιστανικής καταγωγής, ενώ πολλοί άλλοι από τους οργανωτές των επιθέσεων είχαν ταξιδέψει στο Πακιστάν πριν τις εκρήξεις, όμως η Αστυνομία δεν έχει παραδεχθεί ανοικτά πως είχαν εκπαιδευθεί και λάβει οδηγίες και υποστήριξη από αυτήν τη χώρα.

    Ο Κλαρκ δήλωσε πως ο ίδιος μόλις επέστρεψε από το Πακιστάν, αλλά υπογράμμισε πως εκεί συζήτησε μόνο για θέματα ευρύτερης συνεργασίας, που δεν σχετίζονται με τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου.

    Σχολιάζοντας την ευρύτερη απειλή που συνιστούν οι ριζοσπάστες ισλαμιστές, ο Κλαρκ εξέφρασε την ανησυχία του για τις δυσκολίες να βρεθούν πηγές πληροφόρησης μέσα από την μουσουλμανική κοινότητα. Όπως τόνισε τα στοιχεία προέρχονται ως επί το πλείστον από το εξωτερικό.

    [09] Κόσμος

    Ανθρωπιστική βοήθεια για την εξάπλωση του Η5Ν1

    Θέλουν να βοηθήσουν οι ΗΠΑ, αλλά...

    5/4/2006 8:33:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Οι ΗΠΑ επιθυμούν να αυξήσουν την ανθρωπιστική συνδρομή τους προς τους Παλαιστινίους και να τους βοηθήσουν να ελέγξουν την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών, μολονότι δεν πρόκειται να χορηγήσει βοήθεια στην υπό τη Χαμάς Κυβέρνησή τους, δήλωσε χθες η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις. "Ένα από τα πράγματα που επανεξετάζουμε είναι πως μπορούμε να αυξήσουμε την ανθρωπιστική συνδρομή, διότι δεν επιθυμούμε να στείλουμε ένα αρνητικό μήνυμα στον παλαιστινιακό λαό για τις ανθρωπιστικές τους ανάγκες", τόνισε η Ράις σε ακρόασή της ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου για τον προϋπολογισμό. Οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει σε αξιωματούχους κι επιχειρηματίες να έχουν επαφές με παλαιστινιακά Υπουργεία έπειτα από την ορκωμοσία της Κυβέρνησης υπό τη Χαμάς, η οποία αντιμετωπίζει μία ακραία οικονομική κρίση. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές εάν η Ράις θα κάνει κάποια εξαίρεση ώστε να επιτρέψει κάποιου είδους αμερικανικό συντονισμό με Παλαιστινίους αξιωματούχους για την καταπολέμηση της γρίπης των πτηνών στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    "Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως κάνουμε ότι μπορούμε για να αποφύγουμε κάθε είδους βοήθεια στην υπό τη Χαμάς κυβέρνηση των Παλαιστινίων", δήλωσε η ίδια, εξηγώντας ότι η μόνη εξαίρεση είναι μία "κατάσταση εκτάκτου ανάγκης-όπως τώρα επί παραδείγματι έχουμε να αντιμετωπίσουμε την έξαρση της γρίπης των πτηνών στα Παλαιστινιακά Εδάφη".

    [10] Κόσμος

    12 νεκροί

    Φονικές πλημμύρες στην Υεμένη

    5/4/2006 8:17:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Υεμένη από κεραυνούς και πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν την χώρα. Οι πλημμύρες που σημειώθηκαν την Δευτέρα κόστισαν την ζωή τριών ανθρώπων στην Νταμάρ, 70 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Σαναά, σύμφωνα με τον απολογισμό των αρχών. Άλλοι τρεις άνθρωποι, περιλαμβανομένων δύο κοριτσιών, έχασαν την ζωή τους στην επαρχία Χοντέιντα, 270 χλμ. ανατολικά της Σαναά. Έξι ακόμη άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από κεραυνό την Δευτέρα στην Μανάχα, ανάμεσα στη Χοντέινα και τη Σαναά, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Saba. Άλλοι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι είχαν βρει το θάνατο από τις πλημμύρες που έπληξαν την Νταμάρ τον Φεβρουάριο, όταν άρχισε η περίοδος των βροχών στην Υεμένη.

    [11] Ιράκ

    Αρνείται να παραιτηθεί ο Τζααφάρι

    Ενδοκομματική κρίση των Σιιτών στο Ιράκ

    5/4/2006 10:57:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ηγετικό στέλεχος των Σιιτών στο Ιράκ, ο Αμπελ Αμπντέλ Μέχντι κάλεσε σήμερα τον απερχόμενο πρωθυπουργό Ιμπραχίμ Τζαφάρι να αποσύρει την υποψηφιότητά του για το αξίωμα του Πρωθυπουργού. "Δεν γίνεται αποδεκτή (σ.σ. η υποψηφιότητα του Τζααφάρι) ακόμα και μέσα στην Ενωμένη Ιρακινή Συμμαχία και πιστεύω πως πρέπει να παραιτηθεί", επισήμανε ο Μέχντι σε συνέντευξή του στην εκπομπή Hard Talk του BBC. Ο ίδιος δήλωσε πως θα μπορούσε εκείνος να είναι υποψήφιος της Συμμαχίας, αλλά στην εσωτερική ψηφοφορία που έγινε το Φεβρουάριο, επικράτησε ο Τζααφάρι με μια ψήφο διαφορά. "Μια από τις προϋποθέσεις για το αξίωμα αυτό είναι να είσαι αποδεκτός από τους άλλους", υπογράμμισε ο Μέχντι, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ακόμα και μέσα στη Συμμαχία η υποψηφιότητα του Τζααφάρι δεν είναι αποδεκτή, με αποτέλεσμα να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης στη χώρα.

    Ο Αμπντέλ Μέχντι είπε ακόμα πως ζήτησε προσωπικά από τον Τζααφάρι να μην είναι υποψήφιος, αλλά εκείνος του απάντησε πως προτιμά να αντιμετωπίσει το Κοινοβούλιο.

    Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα The Guardian, ο Τζααφάρι επαναλαμβάνει πως δεν παραιτηθεί παρά τις πιέσεις που δέχεται. "Είναι μια απόφαση που ελήφθη χάρη ενός δημοκρατικού μηχανισμού και θα την κρατήσω. Πρέπει να προστατεύσουμε τη δημοκρατία στο Ιράκ και είναι η δημοκρατία που θα αποφασίσει ποιος θα ηγηθεί της χώρας", επισήμανε.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Iraqi PM rejects calls to resign

    The Guardian: I will not be forced out by US and UK, says Iraqi PM

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Αυτή είναι πρωτάρα!

    5/4/2006 12:11:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Στην πρώτη της συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ η Βιγιαρεάλ φτάνει στους ημιτελικούς της διοργάνωσης και συνεχίζει την πορεία της προς το θαύμα! Απόψε επικράτησε της Ίντερ με 1-0 μέσα στο "Μαδριγάλ" και αυτή η νίκη σε συνδυασμό με την ήττα με 2-1 μέσα στο Μιλάνο, έστειλε τους Ισπανούς στον πρώτο ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Ίντερ και κυρίως οι φίλοι της, πλέον πρέπει να αντέξουν τους πανηγυρισμούς από την άλλη ομάδα της πόλης, χωρίς να έχουν να επιδείξουν παρά μόνο μια καλή εμφάνιση στον αγώνα του Μιλάνου. Το πρώτο μέρος του αγώνα ήταν μάλλον "κρυφτό" και για τους δύο αντιπάλους. Πολλή προσοχή στην άμυνα και μεγάλη σύνεση στην επιθετική δραστηριότητα, έφεραν ένα μάλλον κακό ημίχρονο, χωρίς σχεδόν καμία καλή στιγμή για αμφοτέρους.

    Το δεύτερο ημίχρονο πάντως μοιραία, αφού ήταν η τελευταία ευκαιρία και για τους δύο, ήταν καλύτερο. Πρώτη που έκανε αισθητή την απειλή της ήταν η Βιγιαρεάλ! Στο 47' ο Χοσέ Μαρί έκανε ένα δυνατό σουτ και ο Τόλντο απέκρουσε με μεγάλη δυσκολία, ενώ η απάντηση της Ίντερ ήταν ένα άστοχο σουτ του Στάνκοβιτς στο 51'. Τελικά το "χρυσό" γκολ της Βιγιαρεάλ ήρθε στο 58' όταν μετά από φάουλ του Ρικέλμε, ο Αρουαμπαρένα πρόλαβε τον Τόλντο και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Μέχρι το τέλος τίποτε δεν άλλαξε, παρά το γεγονός πως και οι δύο ομάδες είχαν ευκαιρίες. Ο Μάρι δύο φορές αστόχησε για τους γηπεδούχους και δεν έκανε το 2-0, ενώ για τους φιλοξενούμενους ο Καμπιάσο δεν κατάφερε να νικήσει τον Βιέρα στο 76', ούτε ο Μάρτινς στο 88' στην ύστατη προσπάθεια των ιταλών.

    Διαιτητής: Κύρος Βασσάρας Κίτρινες: Τακινάρντι, Βιέρα - Φίγκο, Μάρτινς

    ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ: Βιέρα, Χάβι Βέντα, Κίκε Αλβάρες, Πένα, Αρουαμπαρένα, Σένα, Τακινάρντι, Ρικέλμε, Σορίν (78΄ Χοσίκο), Φορλάν (+90΄ Καγιέχα), Χοσέ Μάρι (78΄ Φράνκο) ΙΝΤΕΡ: Τόλντο, Χ.Ζανέτι, Κόρντομπα, Σάμουελ, Ματεράτσι, Φίγκο (75΄ Μιχαϊλοβιτς), Βερόν (85΄ Κρουζ), Καμπιάσο, Στάνκοβιτς, Ρεκόμπα (56΄ Ρεκόμπα), Αντριάνο

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ένας πλασματικός θρίαμβος

    5/4/2006

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η Μίλαν πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο για τους ημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ αφού επικράτησε της Λιόν, που ήταν καλύτερη, με 3-1, έναν θρίαμβο που διαμορφώθηκε στις καθυστερήσεις. Το σκορ άνοιξε ο Ινζάγκι με κεφαλιά στο 25 μετά από σέντρα του Ζέεντορφ, αφού όμως νωρίτερα οι Γάλλοι είχαν χάσει τουλάχιστον τρεις ευκαιρίες για να κάνουν το 0-1. Ο Ντίντα έδιωξε σε φάουλ του Ζουνίνιο και λίγο αργότερα έκανε δύο τραγικά λάθη, τα οποία όμως πέρασαν ανεκμετάλλευτα. Έτσι η Μίλαν τέθηκε επικεφαλής στο σκορ, όμως δεν το χάρηκε πολύ, αφού έξι λεπτά μετά το γκολ του "Πίπο", ο Ντιαρά εκμεταλλεύτηκε σύγχυση στην περιοχή του Ντίντα μετά από ένα ακόμη φάουλ του Βραζιλιάνου σταρ της Λιόν και με κεφαλιά ισοφάρισε.

    Από εκεί και μετά οι Γάλλοι ήταν πολύ καλύτεροι και στο 40' έχασαν μια ακόμη ευκαιρία με τον Φρεντ να στέλνει την μπάλα στο δοκάρι. Στην επανάληψη η Μίλαν προσπάθησε με αντεπιθέσεις να κυνηγήσει το γκολ που θα της έδινε την πρόκριση. Στο 75' η κεφαλιά του Κακά κόπηκε πάνω στην γραμμή, από τον Βιλτόρ, ενώ οι Ιταλοί διαμαρτυρήθηκαν κιόλας πως η μπάλα πέρασε άουτ και εκεί πολύ όλα έφερναν τους Γάλλους στους "4". Ήρθε μια αμυντική ολιγωρία τους να τους προδώσει και να τα καταστρέψει όλα. Στο 88' ο Σεβτσένκο βρέθηκε αμαρκάριστος μέσα στην περιοχή και έκανε το σουτ, από το οποίο η μπάλα χτύπησε και στα δύο κάθετα δοκάρια, πριν έρθει ο Ινζάγκι και την σπρώξει στα δίχτυα του Κουπέ, ξεσηκώνοντας τον "Μεάτσα". Κάπου εκεί τελέιωσαν όλα για την Λιόν, για μια ακόμη χρονιά, όμως όχι για την Μίλαν, αφού στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ουκρανός διαμόρφωσε το τελικό 3-1, οδηγώντας το άκρως αγχωτικό βράδυ σε μια νύχτα ξέφρενων πανηγυρισμών για το μισό Μιλάνο.

    Διαιτητής: Τέριε Χάουγκε (Νορβηγία) Κίτρινες: Γκατούζο, Ιντζάγκι, Σερζίνιο, Μαλντίνι

    ΜΙΛΑΝ: Ντίντα, Σταμ (24΄ Κοστακούρτα), Νέστα, Καλάτζε, Σερζίνιο, Γκατούζο (78΄ Μαλντίνι), Πίρλο (71΄ Αμπροζίνι), Κακά, Ζέεντορφ, Ιντζάγκι, Σεβτσένκο ΛΙΟΝ: Κουπέ, Κλερκ, Κρις, Κασάπα, Αμπιντάλ, Ζουνίνιο, Ντιαρά, Μαλουντά, Βιλτόρ, Φρεντ (71΄ Κάριου), Γκοβού (83΄ Ρεβεγιέρ)


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 5 April 2006 - 8:53:28 UTC