Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-04-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Είκοσι χρόνια μετά...
  • [02] Νέες αιματηρές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα
  • [03] Ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία
  • [04] Στο Ιράκ ο Ράμσφελντ
  • [05] Προειδοποιεί το Ιράν
  • [06] Υποψία... στέψης στο Μαρκοπουλο
  • [07] Με στόχο το 2-0 Ηρακλής, Παναθηναϊκός
  • [08] Προβάρει τα "γαλανόλευκα" ο Αλβάρο
  • [09] "Κανονιοβολισμοί" τελικού

    [01] Κόσμος

    Είκοσι χρόνια μετά...

    26/4/2006 10:41:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο - ΑΠΕ

    Θλιβερή η σημερινή επέτειος στην Ουκρανία, καθώς 20 χρόνια πριν, σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία. Εκατοντάδες άνθρωποι κρατώντας κεριά και γαρύφαλλα συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης στην κεντρική πλατεία της πόλης Σλαβούτιτς, κοντά στο Τσερνόμπιλ. Θλιμμένοι και σιωπηλοί, σταμάτησαν μπροστά στο μνημείο που έχει ανεγερθεί στη μνήμη των 30 ανθρώπων, οι οποίοι πέθαναν τη χρονιά που ακολούθησε την καταστροφή. Στις 01:23, την ώρα ακριβώς που στις 26 Απριλίου 1986 ένας από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ εξερράγη προκαλώντας ένα τεράστιο ραδιενεργό σύννεφο, στην πόλη ήχησαν σειρήνες. Στο Κίεβο, περίπου 300 άνθρωποι - ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιούσενκο - παραβρέθηκαν σε δέηση στην εκκλησία που βρίσκεται κοντά στο μνημείο. Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, η τραγωδία επηρέασε 5.000.000 συμπατριώτες τους, ενώ, ο ΟΗΕ, σε έκθεσή του το 2005, εκτιμά πως 4.000 άνθρωποι έχασαν ή θα χάσουν τη ζωή τους στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, εξαιτίας των διάφορων μορφών καρκίνου που προκλήθηκαν από το δυστύχημα. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός αμφισβητείται από πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η Greenpeace κάνει λόγο για εκστρατεία παραπληροφόρησης που προσβάλει τα θύματα και εκτιμά πως οι θάνατοι από τον καρκίνο μπορεί να φτάσουν ακόμα και τις 93.000.

    Το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα

    Οι εκδηλώσεις για την 20η επέτειο άρχισαν το βράδυ της Τρίτης στο εργοστάσιο, με ένα θέαμα που παρουσίασαν Γάλλοι ηθοποιοί σε δημοσιογράφους. Με τίτλο "Η προσευχή του Τσερνόμπιλ", η παράσταση αυτή βασίζεται στο βιβλίο "Η Δέηση" της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς από την Λευκορωσία, και αναφέρεται σε όλους εκείνους που είδαν τις ζωές του να ανατρέπονται μετά το πυρηνικό δυστύχημα.

    Είκοσι χρόνια μετά, το δυστύχημα εξακολουθεί να επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. "Το σοκ του Τσερνόμπιλ θα διαρκέσει ακόμα πολύ και θα συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση για όλον τον κόσμο", δήλωσε ο Γιούσενκο την παραμονή της επετείου.

    Ο ίδιος κάλεσε τις πλούσιες χώρες να προσφέρουν οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του δυστυχήματος.

    Στη Μόσχα, ο πρόεδρος Πούτιν παρασημοφόρησε όσους Ρώσους έσπευσαν στο Τσερνόμπιλ για να βοηθήσουν.

    Στη Λευκορωσία, που επλήγη από το ραδιενεργό σύννεφο, η αντιπολίτευση οργανώνει σήμερα, όπως κάθε χρόνο, διαδήλωση εναντίον της πολιτικής των αρχών που θέλουν να κατοικηθεί και πάλι την ζώνη της καταστροφής.

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε μήνυμα με το οποίο αποτίει φόρο τιμής στα θύματα του Τσερνόμπιλ.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Ukraine remembers Chernobyl blast

    CBC: Chernobyl: 20 years later

    [02] Κόσμος

    Δώδεκα νεκροί

    Νέες αιματηρές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα

    26/4/2006 8:17:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/4/2006 9:32:48 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΒΒC, AΠΕ

    Τουλάχιστον 12 πολίτες σκοτώθηκαν σε νέες αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις ενόπλων δυνάμεων της Σρι Λάνκα εναντίον θέσεων των Τίγρεων των Ταμίλ στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Μεταξύ των νεκρών είναι αρκετά γυναικόπαιδα. Ο στρατός της Σρι Λάνκα επιτέθηκε με βομβαρδιστικά αεροσκάφη και πυροβολικό σε αντίποινα για τις επιθέσεις των Τίγρεων, από τις οποίες σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι και τραυματίσθηκε σοβαρά ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Οι Τίγρεις διέψευσαν ότι ενέχονται στην επίθεση. Οι μάχες εγείρουν πολλά ερωτήματα για το μέλλον της εκεχειρίας που κήρυξαν το 2002 η Κυβέρνηση της Σρι Λάνκα και η οργάνωση Τίγρεις για την Απελεθέρωση των Ταμίλ Εελάμ. Έντονη ανησυχία επικρατεί καθώς ο εμφύλιος στην χώρα που διήρκεσε δύο δεκαετίες και κόστισε 64.000 ζωές ίσως ξαναρχίσει.

    [03] Κόσμος

    Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή σοβαρές ζημιές

    Ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία

    26/4/2006 7:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/4/2006 8:15:54 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, στη νήσο Νιάς της Ινδονησίας, στις δυτικές ακτές της Σουμάτρας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Όπως δήλωσε ο Άριεφ Άτσιρ, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Μετεωρολογίας και Γεωφυσικής στην Τζακάρτα, ο σεισμός σημειώθηκε στις 01:26 τοπική ώρα (20:26 την Τρίτη, ώρα Ελλάδος) και είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή στον Ινδικό Ωκεανό, περίπου 60 χλμ. ανοικτά της Νιάς. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο του Χονγκ Κονγκ το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρό περίπου 420 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της Μπάντα Ατσέχ, της πρωτεύουσας της επαρχίας Ατσέχ στο βόρειο άκρο της Σουμάτρας.

    [04] Ιράκ

    Στο Ιράκ ο Ράμσφελντ

    26/4/2006 7:45:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/4/2006 8:29:28 πμ)

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ πραγματοποιεί την Τετάρτη μια απροσδόκητη επίσκεψη στην Βαγδάτη, σε μια προσπάθεια να καταδείξει την στήριξη της Ουάσινγκτον στη νέα κυβέρνηση του Ιράκ υπό τον σιίτη πολιτικό Τζαουάντ αλ Μαλίκι. Ο Ράμσφελντ έφθασε στην πρωτεύουσα του Ιράκ με ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος, κάνοντας την πρώτη του επίσκεψη στην χώρα το 2006. Στην επίσκεψη Ράμσφελντ αναμένεται να εξετασθεί το θέμα της ενδεχόμενης μείωσης των στρατευμάτων των ΗΠΑ στο Ιράκ τους επόμενους μήνες. Ο Ράμσφελντ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το Πεντάγωνο εμμένει στο σχέδιο μείωσης του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ· ωστόσο, δεν έδωσε σχετικές λεπτομέρειες ή κάποιο χρονοδιάγραμμα.

    Δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ καταδεικνύουν ότι η στήριξη των αμερικανικών πολιτών προς την κυβέρνηση όσον αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ μειώνεται ραγδαία, γεγονός που συμβάλλει στην πτώση της δημοτικότητας του προέδρου Τζορτζ Μπους.

    Επίσης, ο Ράμσφελντ αντιμετώπισε τα βέλη της κριτικής έξι στρατηγών εν αποστρατεία που εξέφρασαν την θέση ότι πρέπει να απομακρυνθεί από τον θώκο του πολιτικού προϊσταμένου των ενόπλων δυνάμεων, κατηγορώντας τον ότι δεν λαμβάνει υπ'όψιν του τις εισηγήσεις των στρατιωτικών, διοικεί ταπεινώνοντας τους υφισταμένους του και διαπράττει στρατηγικά σφάλματα.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: Rumsfeld makes surprise Baghdad visit

    [05] Μ. Ανατολή

    Για άνοδο του μαύρου χρυσού

    Προειδοποιεί το Ιράν

    26/4/2006 10:07:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/4/2006 11:00:32 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

    Για νέα τρελή κούρσα της τιμής του πετρελαίου προειδοποιεί ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Καζέμ Βαζιρί-Χαμανέχ, σε περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίσει την επιβολή κυρώσεων κατά της χώρας του για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Όπως δήλωσε ο Ιρανός υπουργός, οι κυρώσεις θα εμποδίσουν το Ιράν να προχωρήσει στις αναγκαίες επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου. "Οι ενεργειακές ανάγκες του κόσμου αυξάνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό και αν το Ιράν αποσυρθεί, οι τιμές θα ανέβουν και οι αγορές ενέργειας θα αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρές δυσκολίες. Κατά την άποψή μου υπάρχουν λογικοί άνθρωποι στον ΟΗΕ και όταν εξετάσουν την κατάσταση και τις δραστηριότητές μας θα δείξουν σύνεση και λογική", τόνισε ο Καζέμ Βαζιρί-Χαμανέχ στην "Wall Street Journal".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δεν κάνει πίσω η Τεχεράνη

    [06] Βόλεϊ

    Υποψία... στέψης στο Μαρκοπουλο

    26/4/2006 11:35:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στο Μαρκόπουλο διεξάγεται απόψε (19:00, Supersport 4) η τέταρτη μονομαχία της σειράς των τελικών των πλεϊ οφ Α1 Γυναικών, που μέχρι στιγμής βρίσκει τις κοπέλες του Παναθηναϊκού να προηγούνται με τις δύο νίκες της Λεωφόρου 2-1 επί της ομάδας των Μεσογείων. Απόψε, όπως και στο δεύτερο τελικό, η ομάδα του Μαρκόπουλου θα προσπαθήσει με τη συμπαράσταση των φίλων του να ισοφαρίσει σε 2-2 και να τα παίξει "όλα για όλα" στο πέμπτο και τελευταίο ματς στον "Τάφο του Ινδού". Από την άλλη το "τριφύλλι" όλη την εβδομάδα προετοιμάζεται για να πετύχει την Τρίτη του νίκη και όπως και πέρυσι να σηκώσει την κούπα μακριά από το σπίτι του. Σήμερα πάντως στο κλειστό του Μαρκόπουλου θα βρεθούν περίπου 150 φίλοι των "πρασίνων", που θέλουν στο ίδιο γήπεδο που κατέκτησαν το Κύπελλο Ελλάδας να πανηγυρίσουν και το νταμπλ. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες τα αστυνομικά μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια και καλό θα είναι όποιοι φίλοι των δύο ομάδων δεν διαθέτουν εισιτήριο να μην επιχειρήσουν να μεταβούν στο γήπεδο.

    [07] Βόλεϊ

    Με στόχο το 2-0 Ηρακλής, Παναθηναϊκός

    26/4/2006 11:18:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τη δεύτερη νίκη τους που θα τους φέρει ένα βήμα πριν τον τελικό των πλεϊ οφ της Α1 Ανδρών αναζητούν απόψε σε Ρέντη και Πυλαία, Ηρακλής και Παναθηναϊκός αντίστοιχα, στους β ημιτελικούς με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Στην μονομαχία Ηρακλή-Ολυμπιακού που θα μεταδώσει απ ευθείας στις 18:00 η τηλεόραση της ΕΤ-1, οι "ερυθρόλευκοι" αναμένεται να αγωνιστούν με βασικό διαγώνιο τον νεοαποκτηθέντα Γερμανό, Κριστιάν Πάμπελ. Στο "PAOK Sports Arena" στις 19:00 το παρών με την ομάδα του "τριφυλλιού" θα δώσει κανονικά και ο αρχηγός Θοωδρής Μπάεφ, ενώ από τους Θεσσαλονικείς θα απουσιάσει ο νεοαποκτηθείς Σλοβάκος πασαδόρος, που βρίσκεται στην πατρίδα του, λόγω σοβαρού οικογενειακού προβλήματος και τη θέση του θα πάρει ο Βασίλης Πλίκας.

    Μάχες σε Λαμία, Ορεστιάδα

    Ενδιαφέρον όμως υπάρχει και στους αγώνες της β φάσης των πλεϊ οφ για τις θέσεις 5-8 που χαρίζουν το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο. Παγκράτι και ΕΑ Πατρών που προηγούνται στις νίκες 1-0 φιλοξενούνται σε Λαμία και Ορεστιάδα αντίστοιχα από τις τοπικές ομάδες, που θέλουν να ισοφαρίσουν τα παιχνίδια για να έχουν μία τελευταία ευκαιρία πρόκρισης.

    Τέλος αδιάφορο ματς θα διεξαχθεί στην Αλεξανδρούπολη στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής μεταξύ του τοπικού Εθνικού και του Πανελληνίου, καθώς και οι δύο ομάδες έχουν εξασφαλίσει ήδη την παραμονή τους.

    Το πρόγραμμα των πλεϊ οφ

    Α1 ανδρών (2οι ημιτελικοί) Τετάρτη 26/4: ΠΑΟΚ 7μμ: ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός (Αντωνούλης, Αμασιάδης), Ρέντη 6μμ: Ολυμπιακός - Ηρακλής (Μιχελινάκης, Ρουσάκης)

    Α1 ανδρών (θέσεις 5-8, 2οι αγώνες) Τετάρτη 26/4: Λαμίας 7μμ: Λαμία - Παγκράτι (Γεωργουλέας, Θεμελής), Ορεστιάδας 7μμ: Ορεστιάδα - ΕΑ Πατρών (Ιωάννου, Σιμίδης)

    Α1 ανδρών (πλέι άουτ, 4η αγωνιστική) Τετάρτη 26/4: Αλεξανδρούπολης 7μμ: Εθνικός Αλεξανδρούπολης - Πανελλήνιος (Μιστιλιάδης, Μπαντιανίδης)

    [08] Προβάρει τα "γαλανόλευκα" ο Αλβάρο

    26/4/2006 10:49:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ξεκίνησαν χθες οι διαδικασίες ελληνοποίησης του Βραζιλιάνου Ολυμπιονίκη της ιππασίας και συζύγου της Αθηνάς Ωνάση, Αλβάρο Αλφόνσο ντε Μιράντα Νέτο. Ο φημισμένος ιππέας που απέκτησε μεγαλύτερο ειδικό βάρος μετά τον πρόσφατο λαμπερό γάμο του με την εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση, που έχει εκδηλώσει την επιθυμία του να αγωνιστεί στο Πεκίνο με τα ελληνικά χρώματα, βρέθηκε χθες μαζί με την Αθηνά, στα γραφεία της ομοσπονδίας ιππασίας στο Μαρκόπουλο, προκειμένου να συμπληρώσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που του χαρίσουν το ελληνικό διαβατήριο. Μάλιστα οριστικοποιήθηκε και η συμμετοχή της Αθηνάς Ωνάση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ιππασίας.

    Ε.Ι.Ο: "Μεγάλη επιτυχία για την ελληνική ιππασία"

    Λίγη ώρα μετά την έλευση του από τα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας ο Βραζιλιάνος Ολυμπιονίκης τόνισε: "Ελπίζω ότι τις επόμενες 15 ημέρες θα έχει τακτοποιηθεί το θέμα και θα είμαι σε θέση να αγωνίζομαι επισήμως με τα ελληνικά χρώματα. Θα είναι μεγάλη μου τιμή. Νιώθω πολύ περήφανος που θα αγωνιστώ για την Ελλάδα" υπογράμμισε ο Αλβάρο, ο οποίος έχει από πέρυσι δελτίο στον Ιππικό Όμιλο του Αυλώνα. Αντίθετα η εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση απέφυγε να κάνει δηλώσεις

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ιππικής Ομοσπονδίας, Ισίδωρος Κούβελος εξέφρασε την αισιόδοξία του ότι σύντομα θα τακτοποιηθεί η υπόθεση ελληνοποίησης του Αλβάρο επεσήμανε ότι "η ένταξη του κ. Ντε Μιράντα Νέτο στην ολυμπιακή ομάδα της χώρας θα αποτελέσει μεγάλη επιτυχία για την ελληνική ιππασία. Η σύζυγός του είναι Ελληνίδα και δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ένταξή του στην ελληνική ομάδα".

    [09] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Κανονιοβολισμοί" τελικού

    25/4/2006 11:39:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το χθεσινό "παραμύθι" της "Σταχτοπούτας" δεν είχε δράκους, τα "κανόνια" του Βενγκέρ είχαν πάθει αφλογιστία, αλλά το χέρι του Λέμαν, ήταν τελικά αυτό που κράτησε στο 90 το 0-0 στον β ημιτελικό του Τσάμπιονς Λίγκ, Βιγιαρεάλ-Άρσεναλ, στο "Ελ Μαδριγάλ". Έτσι οι Λονδρέζοι με το 1-0 του πρώτου αγώνα στο Χαϊμπουρι προκρίθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία στον τελικό της διοργάνωσης. Η ομάδα του Βενγκέρ, που για άλλη μια φορά στηρίχθηκε στην πολυπρόσωπη άμυνά της, η οποία άντεξε στο ανηλεές "σφυροκόπημα" των καλύτερων Ισπανών θα περιμένει πλέον αύριο να μάθει ποια εκ των Μπαρτσελόνα-Μίλαν θα είναι η αντίπαλός της στο μεγάλο ραντεβού. Πρόσωπο της βραδιάς ο Γερμανός πορτιέρο των φιλοξενούμενων, που στο 89 έπιασε το πέναλτι του Ρικέλμε έστειλε τον Βενγκέρ και τους επτά Γάλλους ποδοσφαιριστές των "κανονιών" στο μεγάλο ποδοσφαιρικό πάρτι του παρισινού "Σταντ Ντε Φρανς". Αντίθετα μοιραίος παίκτης της Βιγιαρεάλ ο Φράνκο, που έχασε τρεις κλασσικές ευκαιρίες να χαρίσει τη νίκη στην ομάδα του. Από τον αγώνα δεν έλειψαν και τα ευτράπελα, όταν ένας φίλαθλος εισέβαλλε στον αγωνιστικό χώρο τρέχοντας, έβαλε μία φανέλα της Μπαρτσελόνα πάνω στον Ανρί και στη συνέχεια απομακρύνθηκε δια της βίας εκτός αγωνιστικού χώρου από άνδρες της ασφάλειας του "Ελ Μαδριγάλ".

    Βρήκε σε ξέρα το "υποβρύχιο"

    Στο πρώτο ημίχρονο η Βιγιαρέαλ κατάφερε να επιβάλλει το ρυθμό της και με κύριο οργανωτή τον Αργεντίνο "μαέστρο" Χουάν Ρομάν Ρικέλμε ανέπτυξε επιθετικές πρωτοβουλίες, στην προσπάθειά της να διασπάσει την "σφιχτοδεμένη" άμυνα των Άγγλων. Με πρωταγωνιστές τους Φράνκο και Σορίν, οι γηπεδούχοι πλησίασαν αρκετές φορές το γκολ, αλλά πότε η αστοχία, πότε οι επεμβάσεις του Λέμαν, με αποκορύφωμα τη φάση του 41, όπου με μία ενστικτώδη απόκρουση έκλεψε τη... μπουκιά από το στόμα του Φράνκο, στέρησαν από τους "ναύτες" του "κίτρινου υποβρυχίου" την ευκαιρία να βγούνε στον αφρό.

    Από την άλλη πλευρά το παιχνίδι δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την Άρσεναλ, καθώς μόλις στο 2 ο Αλσατός τεχνικός Αρσέν Βενγκέρ, αναγκάστηκε να τροποποιήσει τα πλάνα του, μετά τον τραυματισμό του Φλαμινί και την αντικατάσταση του από τον Κλισί, με συνέπεια να ρίξει περισσότερο βάρος στα μετόπισθεν, θυσιάζοντας το θέαμα στο βωμό της πρόκρισης.

    Ανίκητος και από την "άσπρη βούλα"

    Στην επανάληψη η Βιγιαρεάλ ξεκίνησε πολύ δυνατά και λίγο μετά τη σέντρα ο Φράνκο έφτασε δύο φορές (48, 54) μία ανάσα από το γκολ και στην τελευταία μάλιστα ο Μεξικανός σεντερ φορ ζήτησε, χωρίς να το πάρει, από το Ρώσο ρέφερι Ιβάνοφ πέναλτι σε σπρώξιμο του Κάμπελ. Οι Ισπανοί δεν το έβαλαν κάτω και συνέχισαν να αναζητούν κάποιους διαδρόμους στην καλοστημένη άμυνα της Άρσεναλ, προκειμένου να φτάσουν στην περιοχή του Λέμαν.

    Αυτό όμως που δεν κατάφεραν επί 89' λεπτά οι Ισπανοί, να διασπάσουν δηλαδή τη "γραμμή Μαζινό" του Βενγκέρ, το πέτυχε ο διαιτητής Ιβάνοφ, καταλογίζοντας χωρίς δισταγμό την εσχάτη των ποινών σε ανατροπή του Ζοσέ Μάρι από τον Κλισί . Ο Γερμανός τερματοφύλακας όμως, Λέμαν με εκπληκτική προσπάθεια έπιασε το πέναλτι και κράτησε "ζωντανές" τις ελπίδες των Άγγλων, οι οποίοι στο φινάλε του αγώνα, λίγο έλειψε να πετύχουν το γκολ, που θα έδινε πανηγυρικές διαστάσεις στη βραδιά.. Στη μοναδική αποψινή καλή στιγμή των κανονιών, στο 90 ο Ανρί βγήκε στην κόντρα, μπήκε στην περιοχή της Βιγιαρεάλ, αλλά στο τετ α τετ με τον Μπαρμπόσα, ο Γάλλος επιθετικό, δεν κατάφερε να αλλάξει το τελικό 0-0.

    Διαιτητής: Βαλεντίν Ιβάνοφ (Ρωσία)

    ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ: Μπαρμπόζα, Χάβι Βέντα, Πένα, Κίκε Αλβάρεθ, Αρουαμπαρένα (82΄ Ρότζερ), Ρικέλμε, Χοσίκο (63΄ Χοσέ Μάρι), Σένα, Σορίν, Φορλάν, Φράνκο

    ΑΡΣΕΝΑΛ: Λέμαν, Έμπουε, Τουρέ, Κάμπελ, Φλαμινί (9΄ Κλισί), Χλεμπ, Φαμπρέγκας, Τζιλμπέρτο, Λιούνγκμπεργκ, Ρέγιες (69΄ Πιρές), Ανρί

    Λέμαν: "Δώρο του Ιβάνοφ το πέναλτι"

    Στο όνομα του ανθρώπου που κράτησε απαραβίαστη την εστία της Άρσεναλ για δέκατο συνεχόμενο αγώνα στο Τσάμπιονς Λίγκ και τελικά υπέγραψε το εισιτήριο της ιστορικής λονδρέζικης πρόκρισης στον τελικό της διοργάνωσης, το Γερμανό Γιανς Λέμαν, ήπιε νερό μετά τη λήξη του β ημιτελικού ο Ισπανός των "κανονιών" Τσεσκ Φαμπρέγκας: "Περίμενα ότι ο Γενς θα αποκρούσει το πέναλτι. Είναι καταπληκτικός τερματοφύλακας και το απέδειξε. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο άψογος επαγγελματίας είναι και πολύ δουλεύει στην προπόνηση" δήλωσε ο νεαρός άσος στις δηλώσεις του στη ΝΕΤ, στις οποίες μάλιστα δεν έκρυψε τον πόθο του για την "κούπα": "Είναι μία μοναδική στιγμή τόσο για εμάς, όσο και για το σύλλογο η πρόκριση στον τελικό. Αφού φθάσαμε ως εδώ, θέλουμε να πάρουμε το τρόπαιο" υπογράμμισε ο Καταλανός πάικτης, που σε ερώτηση αν προτιμάει του συμπατριώτες του από τους Ιταλούς για αντίπαλο στον τελικό της 17ης Μαϊου, απάντησε ότι δεν τον ενδιαφέρει με ποιόν θα βρεθεί αντιμέτωπος.

    Από την πλευρά του ο Γερμανός πορτιέρο, που απόψε απέδειξε ότι διανύει περίοδο εκπληκτικής φόρμας και ότι δίκαια στο Μουντιάλ της Γερμανίας θα είναι ο φύλακας άγγελος της εστίας των "πάντσερ", χαρακτήρισε το πέναλτι δώρο του Ιβάνοφ, που τελικά αποδείχθηκε άδωρο: " Ήμασταν λίγο κουρασμένοι σαν ομάδα και όλοι οι παίκτες έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό σ αυτό το ματς και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Το πέναλτι ήταν δώρο του διαιτητή. Δεν κατάλαβα τι έκανα. Απλά έπεσα από τα δεξιά, απέκρουσα και είμαστε στον τελικό " τόνισε ο Λέμαν, ενώ "έπλεε σε πελάγη ευτυχίας".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 26 April 2006 - 8:52:31 UTC