Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-04-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναγερμός στο αεροδρόμιο Βρυξελλών
  • [02] Συλλαμβάνεται ο πρόεδρος της Hyundai
  • [03] Συμφωνίες Νιγηρίας- Κίνας
  • [04] Δολοφόνησαν την αδελφή του Χασεμί
  • [05] Αναμένοντας τις αποφάσεις
  • [06] Απέτρεψαν αιματηρή επίθεση
  • [07] Έβγαλε εισιτήριο για Παρίσι η Μπάρτσα
  • [08] Κρούσμα γρίπης των πτηνών στη Βρετανία

    [01] Κόσμος

    Εκκενώθηκε από τις αρχές

    Συναγερμός στο αεροδρόμιο Βρυξελλών

    27/4/2006 10:30:00 πμ

    Εκκενώθηκε το πρωί, τερματικός σταθμός του διεθνούς αεροδρομίου των Βρυξελλών, όταν ένας επιβάτης προσπάθησε να ξεφύγει σε έλεγχο ρουτίνας. Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές του αεροδρομίου διεξάγεται πλήρης έλεγχος στο αεροδρόμιο, ενώ οι αρχές αναζητούν τον επιβάτη. Από τον τερματικό σταθμό Α, όπου σημειώθηκε το περιστατικό, εξυπηρετούνται οι πτήσεις προς και από χώρες του Σένγκεν. Σημειώνεται ότι ο τερματικός σταθμός Β λειτουργεί κανονικά.

    [02] Κόσμος

    Για πολιτική διαφθορά

    Συλλαμβάνεται ο πρόεδρος της Hyundai

    27/4/2006 8:30:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Τσουνγκ Μονγκ-κου, προέδρου της Hyundai Motor, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Νότιας Κορέας, εξέδωσαν την Τετάρτη οι δικαστικές αρχές, ο οποίος κατηγορείται ότι δωροδοκούσε επί σειρά ετών πολιτικούς και κρατικούς λειτουργούς. Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης για τον ίδιο λόγο βρίσκεται και ο γιος του Τσουνγκ και πιθανός διάδοχός του, Τσουνγκ Έουι-Σουν, πρόεδρος της θυγατρικής εταιρίας της Χιουντάι, Kia Motors.Η είδηση είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της τιμής της μετοχής της εταιρείας κατά 3,6%.

    [03] Κόσμος

    Πετρέλαιο με αντάλλαγμα οικονομική ενίσχυση

    Συμφωνίες Νιγηρίας- Κίνας

    27/4/2006 8:17:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Με το Ιράν να βρίσκεται στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας λόγω του πυρηνικού της προγράμματος και με ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής της χώρας σε πολεμική κρίση, η Κίνα στρέφει πλέον το ενδιαφέρον της και σε άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες ώστε να έχει επάρκεια καυσίμων, για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της όλο και διογκωμένης βιομηχανίας της. Ο πρόεδρος της χώρας Χου Ζιντάο με μια σειρά από διμερείς συμφωνίες, που υπέγραψε την Τετάρτη στη Νιγηρία, εξασφάλισε την τροφοδότηση της Κίνας σε πετρέλαιο με αντάλλαγμα την οικονομική ενίσχυση της αφρικανικής χώρας. Οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας στην πληροφορική, τον πετρελαϊκό τομέα και τις κινεζικές εξαγωγές, που προβλέπει την καταβολή 500 εκατ. δολαρίων στην Νιγηρία. Παράλληλα ξεχωρίζουν μια συμφωνία οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας, στο πλαίσιο της οποίας η Κίνα θα παρέχει στην Νιγηρία 700 εκατ. δολάρια, μια συμφωνία για την καταβολή κινεζικών δωρεών ύψους 90 εκατ. δολαρίων για την καταπολέμηση της ελονοσίας στη Νιγηρία και μια συμφωνία ύψους 20 εκατ. δολαρίων για την βελτίωση των επενδύσεων.

    [04] Ιράκ

    Δολοφόνησαν την αδελφή του Χασεμί

    27/4/2006 8:48:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/4/2006 8:56:58 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Θύμα δολοφονικής έπεσε σήμερα στη Βαγδάτη η αδελφή του ιρακινού αντιπροέδρου Ταρέκ αλ-Χασέμι. Η Μεϊσούν αλ-Χασέμι δέχτηκε τα πυρά των αγνώστων στη συνοικία Χάι αλ-Ιλάαμ της ιρακινής πρωτεύουσας την ώρα που βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο της. Θύμα της επίθεσης και ο οδηγό της. Στις 13 Απριλίου άγνωστοι σκότωσαν τον Μαχμούντ αλ-Χασέμι, αδελφό του αντιπροέδρου στη συνοικία Σανάκ της Βαγδάτης. Ο σουνίτης Ταρέκ αλ-Χασέμι εξελέγη το Σάββατο από το ιρακινό κοινοβούλιο αντιπρόεδρος της χώρας.

    [05] Μ. Ανατολή

    Για την κρίση του Ιράν

    Αναμένοντας τις αποφάσεις

    27/4/2006 11:15:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ-Reuters-BBC

    Εντείνεται η ανησυχία της παγκόσμιας κοινότητας για την κρίση του Ιράν. Την Παρασκευή 28 Απριλίου, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, θα παρουσιάσει ενώπιον των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας την έκθεσή του για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ωστόσο οριστικές αποφάσεις, για το τι θα πράξει η διεθνής κοινότητα δεν θα παρθούν αύριο. Αυτό αναμένεται να γίνει στη Σύνοδο του Παρισιού στις 2 Μαΐου, όπου θα συναντηθούν τα πέντε μόνιμα μέλη και η Γερμανία, για να καθαρίσουν τη στάση τους. Η Ουάσιγκτον εκεί θα επιδιώξει μια απόφαση που θα στηρίζεται στο άρθρο επτά του καταστατικού χάρτη, όπου προβλέπεται επιβολή κυρώσεων, αλλά και η ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Όμως Μόσχα και το Πεκίνο αντιτίθενται στο ενδεχόμενο αυτό, προτείνοντας την εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης. Το θέμα θα συζητηθεί και στη διήμερη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που αρχίζει σήμερα στη Σόφια.

    Επιστολή για ειρηνική λύση

    Την ίδια ώρα έξι πρώην υπουργοί Εξωτερικών, η Μαντλίν Ολμπράιτ (ΗΠΑ), ο Γιόσκα Φίσερ (Γερμανία), ο Ιμπέρ Βεντρίν (Γαλλία), ο Βαν Ααρτσεν (Ολλανδία), ο Μπρόνισλαβ Γκέρεμεκ (Πολωνία) και η Λίντιε Πόλφερ (Λουξεμβούργο), καλούν με ανοικτή επιστολή τους τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους να επιλέξει την οδό της νηφαλιότητας και του απευθείας διαλόγου με το Ιράν.

    Στην επιστολή με τίτλο "Μιλήστε με το Ιράν, κ. Μπους" που δημοσιεύει η International Herald Tribune, οι έξι πρώην ΥΠΕΞ εκφράζουν ανησυχία για τις δυσοίωνες εξελίξεις και κάνουν δραματική έκκληση για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης.

    "Δεχόμαστε το νόμιμο δικαίωμα του Ιράν να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, με τις κατάλληλες διεθνείς ασφαλιστικές δικλίδες. Oι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καταβάλει εντατικές προσπάθειες να διαπραγματευτούν μια λύση. Δυστυχώς, η Τεχεράνη εξακολουθεί να μην αποδέχεται περιορισμούς στο πυρηνικό της πρόγραμμα. Μία μονομερής χρήση βίας από τις ΗΠΑ, ωστόσο, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας. Μια χειρουργική αεροπορική επίθεση πολύ δύσκολα θα κατόρθωνε να καταστρέψει όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ενώ μια εισβολή μεγάλης κλίμακας και μια στρατιωτική κατοχή της χώρας θεωρείται ευρέως ως αδύνατη.

    Oι εν δυνάμει κίνδυνοι της χρήσης βίας είναι αρκούντως σοβαροί, ώστε να ζητήσουμε από τις ΗΠΑ να επιλέξουν πρώτα μια θαρραλέα, μη στρατιωτική οδό", αναφέρουν στην επιστολή.

    Ανησυχία προκαλεί πάντως η πληροφορία που έφερε σήμερα στο φως της δημοσιότητας, ο αρχηγός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ στρατηγός Αμος Γιαντλίν, ότι το Ιράν διαθέτει βαλλιστικούς πυραύλους βορειο-κορεατικής κατασκευής, με βεληνεκές 2.500 χιλιομέτρων, ικανούς να πλήξουν την Ευρώπη.

    Πρόκειται για πυραύλους BM-25, με βεληνεκές μεγαλύτερο του Chahab-3, τον οποίο έχει στην κατοχή του το Ιράν και μπορεί να πλήξει το Ισραήλ.

    Ο νέος πύραυλος, η κεφαλή του οποίου έχει βελτιωθεί, είναι ικανός να φέρει γόμωση μεγαλύτερη του Chahab-3 και είναι ακριβέστερος αυτού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βαθαίνει η ρήξη

    [06] Μ. Ανατολή

    Σύλληψη τριών εν δυνάμει καμικάζι

    Απέτρεψαν αιματηρή επίθεση

    27/4/2006 8:07:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Την αποτροπή μια αιματηρής επίθεσης αυτοκτονίας, κατάφερε την Τρίτη ο Ισραηλινός στρατός συλλαμβάνοντας τρία άτομα που προέρχονταν από τη βόρεια Δυτική Όχθη, ζωσμένα με εκρηκτικά. "Ένας τρομοκράτης που μετέφερε έξι κιλά εκρηκτικά συνελήφθη με τους δύο συνεργούς του ανατολικά της Ναμπλούς", διευκρίνισε εκπρόσωπος του στρατού, ο οποίος συμπλήρωσε ότι οι τρεις άντρες ανήκουν σε ένοπλη οργάνωση που συνδέεται με την Φατάχ.Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε επίσης πως οι συλλήψεις αυτές έγιναν μετά τις πληροφορίες που έλαβε από την υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας.

    [07] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Έβγαλε εισιτήριο για Παρίσι η Μπάρτσα

    26/4/2006 11:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/4/2006 12:17:38 πμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πιστή στο ραντεβού της Γαλλίας είναι η Μπαρτσελόνα, η οποία πήρε την πρόκριση για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ που θα γίνει στις 17 Μαΐου στο "Σταντ ντε Φρανς". Η "Μπάρτσα" έμεινε στο μηδέν στον δεύτερο ημιτελικό με τη Μίλαν στο "Καμπ Νου" και σε συνδυασμό με το εκτός έδρας 1-0 με το γκολ του Ζιουλί, πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο για τον τελικό όπου θα δώσει το και πάλι το παρών μετά από 13 χρόνια (το 1994 όταν και κατέκτησε το τρόπαιο). . Η Μίλαν προσπάθησε να κάνει την ανατροπή, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο και μάλιστα έφτασε πολύ κοντά όντα στο 69 πέτυχε καθαρό γκολ με τον Αντρέι Σεβτσένκο αλλά ο διαιτητής της αναμέτρησης, Μάρκους Μερκ το ακύρωσε λανθασμένα. Στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης η Μπάρτσα θα αντιμετωπίσει την Άρσεναλ.

    Έλειπε το γκολ

    Αν και η λογική έλεγε πως οι δύο ομάδες θα παίξουν πιο ήρεμα και θα ψάξουν με μεθοδικότητα το γκολ, το παιχνίδι ξεκίνησε με επιθετικές προοπτικές. Μόλις στο 2 υπήρξε η πρώτη καλή στιγμή με τη Μίλαν να χάνει την ευκαιρία να πάρει προβάδισμα στο σκορ. Ο Κακά κινήθηκε από τα δεξιά αλλά το «φαρμακερό σουτ» που έκανε έξω από την περιοχή πέρασε άουτ. Η απάντηση της Μπαρτσελόνα ήρθε μόλις ένα λεπτό αργότερα όταν ο Ντίντα πρόλαβε τον Ετό λίγο πριν στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Στο 17 η Μπάρτσα άγγιξε το γκολ όταν ο Καμερουνέζος επιθετικός βρέθηκε σε πολύ καλή θέση, αλλά ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας αρχικά και ο Κοστακούρτα στη συνέχεια αποσόβησαν τον κίνδυνο. Στο 23΄ ο Σεβτσένκο βρέθηκε μόνος του από δεξιά, αλλά το δυνατό σουτ που επιχείρησε κατέληξε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων. Ως το τέλος του ημιχρόνου η Μπαρτσελόνα είχε τον έλεγχο του αγώνα, αλλά δεν κατάφερε να πετύχει το γκολ που θα της έδινε σιγουριά για τη συνέχεια.

    Με το χέρι του διαιτητή

    Στην επανάληψη η Μίλαν ξεκίνησε πιο δυνατά. Μόλις στο 46 όταν η κεφαλιά του Σεβτσένκο, από το ύψος του πέναλτι, βρήκε τον Βαλντές σε θέση ετοιμότητας, ενώ τέσσερα λεπτά μετά αυτή τη φορά για την Μπαρτσελόνα, ο Σταμ πρόλαβε τον Μπελέτι, τη στιγμή που αυτός ετοιμαζόταν να σουτάρει σε ανυπεράσπιστη εστία. Η φάση που σημάδεψε την αναμέτρηση έγινε στο 69. Μετά από εκτέλεση φάουλ ο Σεβτσένκο με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, όμως ο Γερμανός διαιτητής Μάρκους Μερκ το ακύρωσε λανθασμένα για επιθετικό φάουλ στον Πουγιόλ. Στο 75 η Μπάρτσα παραλίγο να καθαρίσει την υπόθεση πρόκριση αλλά η κεφαλιά του Λάρσον βρήκε σε ετοιμότητα τον Ντίντα. Από εκεί και πέρα τίποτα δεν άλλαξε και Μπαρτσελόνα πήρε τν πρόκριση για τον τελικό.

    Διαιτητής: Μάρκους Μερκ (Γερμανία)

    Κίτρινες: Εντμίλσον - Κοστακούρτα

    Οι συνθέσεις:

    ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Βαλντές, Μπελέτι, Μαρκές, Πουγιόλ, Φαν Μπρόνκχορστ, Ινιέστα, Εντμίλσον, Ντέκο, Ζιουλί (68΄ Λάρσον), Ετό (89΄ Φαν Μπόμελ), Ροναλντίνιο

    ΜΙΛΑΝ: Ντίντα, Σταμ, Κοστακούρτα (64΄ Καφού), Καλάτζε, Σερζίνιο, Γκατούζο (68΄ Ρουί Κόστα), Πίρλο, Κακά, Ζέεντορφ, Σεβτσένκο, Ιντζάγκι (79΄ Τζιλαρντίνο)

    [08] Υγεία

    Σε πτηνοτροφική μονάδα

    Κρούσμα γρίπης των πτηνών στη Βρετανία

    27/4/2006 7:07:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/4/2006 8:35:01 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Πτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή Ντέρεχαμ στην ανατολική Αγγλία, "χτύπησε", ιός της γρίπης των πτηνών όπως ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Θεμάτων, οι πρώτες εξετάσεις που έγιναν σε νεκρά κοτόπουλα, δείχνουν ότι πρόκειται πιθανώς για το στέλεχος Η7 του ιού της γρίπης των πτηνών και όχι για το Η5Ν1. Ωστόσο τα οριστικά αποτελέσματα των εξετάσεων θα ανακοινωθούν σήμερα Πέμπτη. Το 2003, στην Ολλανδία, η έξαρση του στελέχους Η7Ν7 υποχρέωσε τις αρχές να σφαγιάσουν 30 εκατομμύρια πουλιά, περίπου το ένα τρίτο του συνόλου της παραγωγής της χώρας, γεγονός που κόστισε εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ. Μάλιστα ένας κτηνίατρος που εργαζόταν σε μία πτηνοτροφική μονάδα στην Ολλανδία, όπου είχε εντοπιστεί ο ιός της γρίπης των πτηνών, είχε προσβληθεί από τη νόσο και αργότερα πέθανε από πνευμονία. Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι όλα τα πτηνά στη μονάδα όπου εντοπίστηκε ο ιός θα σφαγιασθούν.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Chickens test for bird flu strain


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 27 April 2006 - 8:51:19 UTC