Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επί τάπητος η Αναθεώρηση
  • [02] Άρση απορρήτου ζητά η ΑΔΑΕ
  • [03] Νέες δηλώσεις για την Καρά Χασάν
  • [04] Αλλαγές στα ΤΕΕ
  • [05] Μύνημα συμφιλίωσης
  • [06] Ασθενής δόνηση στη Ζάκυνθο
  • [07] Ένοπλη ληστεία στο ΙΚΑ Αγ. Αναργύρων
  • [08] Διεθνές Αντιπυρηνικό Φεστιβάλ
  • [09] Σε κινητοποιήσεις οι δικαστικοί υπάλληλοι
  • [10] Αναβλήθηκε η δίκη του Στάθη
  • [11] Κρίσιμη συνάντηση για το Ιράν
  • [12] Σοκ στη Λιβερία
  • [13] Αρνήθηκε να παραιτηθεί
  • [14] Αυξάνει τους φόρους ο Τσάβες
  • [15] Νέο υποψήφιο Πρόεδρο προτείνει ο Πρόντι
  • [16] Ξανά στις κάλπες οι Ταϊλανδοί
  • [17] Σεισμός στη Σουμάτρα
  • [18] Πυρκαγιά σε κλαμπ της Ταϊλάνδης
  • [19] Σε δύσκολη θέση ο Μπλερ
  • [20] Προϋποθέσεις για διάλογο
  • [21] Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα
  • [22] Τουρκική τράπεζα εξαγόρασε η Eurobank
  • [23] Σήμα έναρξης διαλόγου
  • [24] Επίδομα αλληλεγγύης
  • [25] Με διαφορετικό πλοίο
  • [26] Με "Λύμπε" στον τελικό
  • [27] Νίκη για Διαγόρα
  • [28] Επιστράτευση δέκα "λεγεωνάριων"
  • [29] ΠΑΟΚ: Συλλαλητήριο από οπαδούς
  • [30] Στη Β’ Εθνική ο Αστέρας Τρίπολης
  • [31] 1-0 για τον Άρη
  • [32] Στον Πρόεδρο οι Ολυμπιονίκες
  • [33] Έκτα στον κόσμο τα "πανιά" μας
  • [34] Με Μπαρτέζ οι "τρικολόρ"
  • [35] Ούτε... λίρα στους ταραξίες
  • [36] Πρωτάθλημα ξανά για τη Μπόκα
  • [37] Κυπελλούχος Ολλανδίας ο Άγιαξ
  • [38] Η Άρσεναλ το εισιτήριο του Τσάμπιονς Λιγκ

    [01] Πολιτική

    Στο Μέγαρο Μαξίμου

    Επί τάπητος η Αναθεώρηση

    8/5/2006 11:53:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/5/2006 2:35:56 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Εντός των ημερών αναμένεται η συνολική πρόταση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Την οριστικοποίηση του σχεδίου συζήτησαν το πρωί επί δύο ώρες, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος. Μετά το πέρας της συνάντησης ο υπουργός κ. Παυλόπουλος δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες επί των προτάσεων και παρέπεμψε στη σχετική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, οπότε θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του κ. Καραμανλή την ερχόμενη Πέμπτη. Βασικοί άξονες της αναθεώρησης η σύγχρονη παιδεία, η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, η προστασία του περιβάλλοντος, η διαφάνεια παντού και η αποτελεσματική προστασία της ιδιοκτησίας.

    Σχετικά Links:

    Αφιέρωμα της ΝΕΤ 105.8 στη Συνταγματική Αναθεώρηση

    [02] Πολιτική

    Άρση απορρήτου ζητά η ΑΔΑΕ

    8/5/2006 7:16:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την άρση απορρήτου σταθερών τηλεφώνων του ΟΤΕ που επικοινωνούσαν με τα 14 καρτοκινητά σκιές της Vodafone θα ζητήσει τις επόμενες ημέρες η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών. Η άρση απορρήτου θα ζητηθεί για ορισμένα μόνο από τα σταθερά τηλέφωνα που φέρεται να παρουσιάζουν ενδιαφέρον στην υπόθεση των υποκλοπών. Την οριστική απόφαση για το ποιοι θα είναι αυτοί οι αριθμοί θα λάβει η ανεξάρτητη αρχή την ερχόμενη Τετάρτη. Παράλληλα, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και η εξέταση των υπόλοιπων 'νταμπς' της Ericsson. Μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί περίπου 55 από τα 134 'νταμπς', δηλαδή τα αρχεία που αποτυπώνουν την κίνηση όλων των τηλεπικοινωνιακών κόμβων της Vodafone. Στο μεταξύ, ο Μιλτιάδης Έβερτ ζήτησε τη Δευτέρα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να καλέσει για ακρόαση τους επικεφαλείς του τεχνικούς τμήματος της Vodafone Νίκο Μαστοράκη και Νίκο Πλεύρη, καθώς και τον προϊστάμενο του τμήματος απορρήτου, Νίκο Μπάμπαλη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Και νέα καρτοκινητά - κοριοί

    Σχετικά Links:

    ΑΔΑΕ

    [03] Πολιτική

    "Είμαι ελληνίδα" δηλώνει η ίδια

    Νέες δηλώσεις για την Καρά Χασάν

    8/5/2006 4:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/5/2006 6:33:29 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-Ελευθεροτυπία

    Συνεχίστηκε και σήμερα το μπαράζ δηλώσεων για την υποψηφιότητα της Γκιουλ-Μπεγιάζ Καρά Χασάν, στην υπερνομαρχία Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης, με την ίδια σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" να δηλώνει: ."Είμαι Ελληνίδα και είμαι μουσουλμάνα στο θρήσκευμα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλάδα και σπούδασα σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Πιστεύω σε μια σύγχρονη κοινωνία που δεν ανέχεται διαχωρισμούς φύλου ή θρησκείας. Μια κοινωνία που εκτιμά και σέβεται τις απόψεις των άλλων". "Ολοι οι έλληνες πολίτες έχουν το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Αυτό είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης και μόνον κακόπιστος μπορεί να αμφισβητήσει το τι λέω", σημείωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, από την πλευρά του όταν ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα. Παράλληλα χαρακτήρισε εκ του πονηρού, τις αναφορές περί ακροδεξιάς που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου, σχολιάζοντας δηλώσεις στελεχών της ΝΔ.

    "Δεν αμφισβήτησα την ελληνικότητά της"

    Με νέες του δηλώσεις ο υπουργός Μακεδονίας -Θράκης Γιώργος Καλαντζής, τόνισε ότι ουδέποτε αμφισβήτησε την ελληνικότητά της κ. Καρά Χασάν, ενώ διευκρίνισε πως ο ίδιος είναι βέβαιος ότι η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ θα είναι μαζί του στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου αν εκλεγεί.

    Προέβλεψε, πάντως, ότι το ψηφοδέλτιο που θα υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ θα χάσει τις εκλογές και η επικεφαλής του θα είναι παρούσα με την ιδιότητα του αρχηγού της αντιπολίτευσης.

    Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Μιχάλης Αγγελόπουλος, διέψευσε ότι υπήρξαν αντιδράσεις στη Θράκη στον ορισμό της κ.Καρά Χασάν, ενώ τόνισε ότι η συμβίωση των δύο θρησκευτικών στοιχείων στη Θράκη είναι αρμονική.

    "Όλοι οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι", τόνισε επίσης ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, κληθείς να σχολιάσει την επιλογή της Μουσουλμάνας δικηγόρου.

    Δεν υπάρχει θέμα διακρίσεων, τόνισε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου ενώ η Μιλένα Αποστολάκη μίλησε στη ΝΕΤ για τον πολιτικό συμβολισμό της κίνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

    Για το ίδιο θέμα ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, δήλωσε ότι "το αποτέλεσμα θα δείξει αν είναι σωστή η επιλογή ή όχι".

    [04] Κοινωνία

    Μετατρέπονται σε Επαγγελματικά Λύκεια

    Αλλαγές στα ΤΕΕ

    8/5/2006 7:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/5/2006 7:29:14 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Στην κατάργηση των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων και τη σταδιακή μετατροπή τους σε Επαγγελματικά Λύκεια από το ερχόμενο σχολικό έτος, προχωρά η κυβέρνηση σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που παρουσίασε σήμερα η υπουργός Παιδείας, Μαριέτα Γιαννάκου. Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά στην πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων θα έχουν τη δυνατότητα δίνοντας Πανελλήνιες να εισάγονται σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Παράλληλα το απολυτήριο τους θα είναι ισότιμο με αυτό του Γενικού Λυκείου και θα επιλέγουν στην Γ τάξη και όχι από την αρχή του Λυκείου την επαγγελματική ειδικότητα. Για τους απόφοιτους της Α λυκείου που επιθυμούν να ενταχθούν άμεσα στην αγορά εργασίας ιδρύονται οι επαγγελματικές σχολές , διετούς φοίτησης που παρέχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος ή δυνατότητα εγγραφής στα ΙΕΚ.

    Νομοσχέδιο - ευχολόγιο που απλώς περιορίζεται σε γενικόλογες διακηρύξεις, χαρακτήρισε το νέο νόμο η υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη, προσθέτοντας ότι δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες της εκπαίδευσης.

    "Στο όνομα της αναβάθμισης της Τ.Ε.Ε. διαιωνίζεται η υποβάθμισή της" τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ συμπληρώνοντας ότι η προσπάθεια ωραιοποίησης της τεχνικής εκπαίδευσης θα πέσει στο κενό.

    [05] Κοινωνία

    Του Οικουμενικού Πατριάρχη από Πέργαμο

    Μύνημα συμφιλίωσης

    8/5/2006 6:13:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απαντώντας στις νέες προκλήσεις ομάδων διαδηλωτών, έξω από το χώρο της ιστορικής βασιλικής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πέργαμο όπου τελέστηκε θεία λειτουργία. Μέλη του κόμματος εθνικιστικής δράσης και της τουρκικής εθνικιστικής οργάνωσης Γκρίζοι Λύκοι, αλλά και μέλη του εργατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, σε δεύτερη συγκέντρωση, φώναζαν -ανενόχλητοι, παρά την εμφανή αστυνομική παρουσία- εμπρηστικά συνθήματα κατά του Πατριάρχη, διαμαρτυρόμενοι για την τέλεση της θείας λειτουργίας. Την απαγόρευση της λειτουργίας, που τέλεσε ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης παρουσία εκατοντάδων προσκυνητών σε κλίμα συγκίνησης, είχαν ζητήσει με κοινό αίτημα έξι κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης.

    [06] Κοινωνία

    Ζημιές δεν αναφέρθηκαν

    Ασθενής δόνηση στη Ζάκυνθο

    8/5/2006 2:17:00 μμ

    Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι αναφορικά με την ασθενή σεισμική δόνηση των 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 10:34 το πρωί, 245 χιλιόμετρα νοτίως της Ζακύνθου. Ζημιές δεν αναφέρθηκαν στην αστυνομία. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο εντοπίζεται στον ίδιο εστιακό χώρο από τον οποίο προήλθαν και οι προηγούμενοι σεισμοί. Οι επιστήμονες εντάσσουν τη δόνηση στη φυσιολογική εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας. Επισημαίνουν πως είναι ενδεικτική της εκτόνωσης του φαινομένου και τονίζουν προς τους κατοίκους της περιοχής πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και πως θα υπάρξουν κι άλλες τέτοιες δονήσεις μέσα στους προσεχείς μήνες.

    [07] Κοινωνία

    "Σήκωσαν" περίπου 170.000 ευρώ

    Ένοπλη ληστεία στο ΙΚΑ Αγ. Αναργύρων

    8/5/2006 2:08:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Περίπου 170 χιλιάδες ευρώ είναι -σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της αστυνομίας- η λεία της ένοπλης ληστείας που έγινε στις 10.30 το πρωί, στο ΙΚΑ Αγ. Αναργύρων, στην οδό Μπίμπιζα 18. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, δύο άτομα ακολούθησαν τον υπάλληλο χρηματαποστολής, ο οποίος πήγαινε να παραδώσει ένα σάκο με χρήματα στο ταμείο του ΙΚΑ, που βρίσκεται στο δεύτερο όροφο του κτιρίου. Την ώρα που ο υπάλληλος παρέδιδε στον ταμία τον σάκο, οι δράστες ακινητοποίησαν όλους τους παρευρισκόμενους με την απειλή πιστολιών και μιας χειροβομβίδας, άρπαξαν το σάκο με τα χρήματα και διέταξαν τον ταμία να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο. Από μέσα πήραν επίσης ένα ποσό και κατέβηκαν στο ισόγειο για να διαφύγουν. Τους ληστές ακολούθησε ο ένοπλος φρουρός του ΙΚΑ και όταν βγήκαν στο δρόμο πυροβόλησε μία φορά για εκφοβισμό και τους ζήτησε να σταματήσουν. Οι δράστες προσπάθησαν αρχικά να διαφύγουν με μία κλεμμένη μοτοσικλέτα που είχαν στο σημείο, αλλά δεν τα κατάφεραν και απομακρύνθηκαν πεζοί. Από την αστυνομία έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

    [08] Κοινωνία

    Από 8 έως 14 Μαΐου

    Διεθνές Αντιπυρηνικό Φεστιβάλ

    8/5/2006 12:46:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105.8

    Το 1ο Διεθνές Αντιπυρηνικό Φεστιβάλ διοργανώνεται στη Ρόδο από 8 έως 14 Μαΐου -είκοσι χρόνια μετά την έκρηξη του αντιδραστήρα στο Τσερνομπίλ- με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης ως προς το ζήτημα των πυρηνικών, αλλά και τη συγκρότηση ενός "παγκοσμιοποιημένου" αντιπυρηνικού κινήματος. Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης ανήκει στο Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου, το οποίο ιδρύθηκε πριν ένα χρόνο από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) με έδρα τη Ρόδο και με αποστολή να παρακολουθεί την πυρηνική βιομηχανική δραστηριότητα, να ενημερώνει την κοινή γνώμη για τους κινδύνους της πυρηνικής απειλής και να προωθεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις, συζητήσεις, προβολές ταινιών, συναυλίες, παραστάσεις, δρώμενα, μεγάλη ειρηνική διαδήλωση, (13 Μαΐου) από το αρχαίο Στάδιο μέχρι την πλατεία Δημαρχείου, και διεθνές συμπόσιο (12-13 Μαΐου) με θέμα "έχουμε δικαίωμα να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά" με συντονιστές τον Στέλιο Κούλογλου και τον Γιάννη Διακογιάννη.

    Σχετικά Links:

    Mediterranean Anti Nuclear Watch

    [09] Κοινωνία

    Με στάσεις εργασίας καθημερινά

    Σε κινητοποιήσεις οι δικαστικοί υπάλληλοι

    8/5/2006 10:24:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε δίωρες στάσεις εργασίας από τη 1μ.μ. έως τις 3μ.μ. το μεσημέρι προχωρούν σήμερα, αύριο, την Πέμπτη και Παρασκευή οι δικαστικοί υπάλληλοι, προαναγγέλλοντας κορύφωση των κινητοποιήσεων στις 7, 8 και 9 Ιουνίου, οπότε θα πραγματοποιήσουν τριήμερη απεργία. Αιτήματα τους, μεταξύ άλλων, οι προσλήψεις για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η αναβάθμιση των αποδοχών και η μη αύξηση των ορίων συνταξιοδοτήσεως από το Ταμείο Νομικών.

    Εξάλλου, οι δικηγόροι θα πραγματοποιήσουν πανελλαδική 24ωρη προειδοποιητική αποχή στις 22 Μαΐου, διαμαρτυρόμενοι για την αυστηροποίηση των ποινών που επιβάλλονται από τους δικαστές, ενώ μετά τις 15 Μαΐου 2006 θα απέχουν από τα Πλημμελειοδικεία στις περιπτώσεις διακοπής των δικών. Η ανακοίνωση της Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αναφέρεται στην ύπαρξη "κλίματος φόβου και ανασφάλειας που κυριαρχεί μεταξύ των δικαστών, το οποίο εισπράττεται καθημερινά από τους πολίτες, με τις επιβαλλόμενες, σε αρκετές περιπτώσεις, εξοντωτικές, μεσαιωνικές ποινές, χωρίς να υφίστανται κανένα απολύτως πειθαρχικό έλεγχο".

    [10] Κοινωνία

    Καθώς είχε κώλυμα ο συνήγορός του

    Αναβλήθηκε η δίκη του Στάθη

    8/5/2006 9:21:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/5/2006 12:49:56 μμ)

    Για τις 5 Ιουνίου αναβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη του πρώην Πρωτοδίκη Λεωνίδα Στάθη και 10 δικηγόρων που κατηγορούνται για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε μετά από σχετικό αίτημα του προφυλακισμένου πρώην δικαστή, καθώς είχε κώλυμα ο συνήγορός του. Σύμφωνα με την δικογραφία ο Στάθης στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2001 έως και τα τέλη του 2004 δωροδοκήθηκε με ποσά που φθάνουν τις 161 χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να εκδώσει 18 ευνοϊκές αποφάσεις. Οι δικηγόροι κατηγορούνται ότι κατέθεσαν τα ποσά αυτά σε πέντε λογαριασμούς που τηρούσε ο πρώην δικαστής. Το δικαστήριο απέρριψε αίτημα αντικατάστασης της προσωρινής κράτησής του που υπέβαλε ο Στάθης και αποφάσισε την παράταση της προσωρινής του κράτησης για άλλους έξι μήνες. Στο μεταξύ με ανακοίνωση του ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ) κάλεσε τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς που έχουν την θεσμική αρμοδιότητα να φέρουν σε πέρας την υπόθεση αυτή να ασκήσουν το έργο τους ανεπηρέαστοι από πολιτικές σκοπιμότητες και τηλεδικεία, τονίζοντας ότι ο δικηγορικός σύλλογος θα αντισταθεί στη σηματοποίηση αθώων.

    [11] Κόσμος

    Προσπάθειες να συμφωνηθεί ένα σχέδιο απόφασης

    Κρίσιμη συνάντηση για το Ιράν

    8/5/2006 10:27:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/5/2006 6:10:47 μμ)

    Με αποχώρηση από τη Συνθήκη Μη Διασποράς των Πυρηνικών απειλεί η Τεχεράνη, εάν η Ουάσιγκτον συνεχίσει τις πιέσεις για τη διακοπή του ιρανικού προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου. Στο μεταξύ επιστολή προς τον Πρόεδρο Μπους για να του προτείνει "νέους τρόπους" για την έξοδο από την κρίση που συνδέεται με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην ιρανική πρωτεύουσα. Την επιστολή αμφισβήτησε ο Λευκός Οίκος, ενώ με νέες διευκρινίσεις που έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, επισημάνθηκε ότι αυτή επιδόθηκε από τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί στον ελβετό πρεσβευτή Φιλίπ Βελτί. Εξάλλου σήμερα συναντώνται στη Νέα Υόρκη οι Υπουργοί Εξωτερικών των πέντε μονίμων κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας, καθώς και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, σε μία προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας επί ενός κειμένου απόφασης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Συμφώνησαν Γαλλία και Γερμανία

    Στο μεταξύ υπέρ της υιοθέτησης απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας που θα υποχρεώνει το Ιράν να σταματήσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου τάχθηκαν τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες το βράδυ ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη.

    Σιράκ και Μέρκελ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί "μία απόφαση η οποία θα καθιστά υποχρεωτικές τις αξιώσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και ιδιαίτερα εκείνη που αναφέρεται στην ανάγκη διακοπής των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου από την Τεχεράνη", όπως δήλωσε εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Μπιλντ αμ Ζόνταγκ επανέλαβε ότι όλες οι επιλογές για να εμποδιστεί το Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα είναι στο τραπέζι, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια διπλωματική λύση είναι εφικτή εάν η διεθνής κοινότητα εργασθεί σκληρά και παραμείνει ενωμένη.

    "Το Ιράν αποτελεί πρόκληση. Και θέλω, οι αναγνώστες σας να γνωρίζουν ότι επιθυμώ και πιστεύω ότι μπορούμε να επιλύσουμε το ζήτημα αυτό με διπλωματικά μέσα", τόνισε ο Μπους. Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για την αντιμετώπιση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν αλλά Ρωσία και Κίνα αρνούνται κατηγορηματικά να χρησιμοποιηθεί το άρθρο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ που ανοίγει το δρόμο για την επιβολή κυρώσεων.

    Η διεθνής κοινότητα πάντως μόνο ανακουφισμένη μπορεί να νιώθει από τη δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ ότι η σκέψη και μόνο χρήσης πυρηνικών εναντίον της Τεχεράνης είναι παραλογισμός.

    Εμμένει στις θέσεις της η Ρωσία

    Από τη μεριά της η Ρωσία αναμένεται να αξιώσει απόψε να απαλειφθεί από το προτεινόμενο σχέδιο απόφασης για το Ιράν κάθε αναφορά στο άρθρο 7 ,εκφράζοντας τον φόβο ότι κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον δρόμο για την προσφυγή σε στρατιωτική δράση προκειμένου να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο , Γιούρι Φεντότοφ. Ο Ρώσος διπλωμάτης σημείωσε ότι η Μόσχα είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε αναφορά στο άρθρο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ καθώς θα "ξυπνούσε μνήμες" από τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ που οδήγησαν σε στρατιωτικές επεμβάσεις με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    "Στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας για παράδειγμα, είχαμε ενημερωθεί στην αρχή ότι η αναφορά στο άρθρο 7 ήταν αναγκαία για να σταλούν πολιτικά μηνύματα στο Βελιγράδι, αλλά τελικά οδηγηθήκαμε στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς" τόνισε ο Φεντότωφ. Ο Ρώσος πρεσβευτής εξέφρασε τη λύπη του επειδή οι εισηγητές του σχεδίου απόφασης το κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας χωρίς να έχουν πραγματοποιήσει περαιτέρω διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη.

    Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές ότι ο "πυρήνας" του σχεδίου απόφασης είναι η αναφορά στο άρθρο 7. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον τόνισε μάλιστα ότι "το θεμελιώδες θέμα είναι να συμφωνήσουν Ρωσία και Κίνα ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια με βάση το άρθρο 7".

    Ο Φεντότωφ τόνισε πάντως ότι "η θέση της Ρωσίας δεν είναι διαμετρικά αντίθετη με εκείνη της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Θέλουμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν να περιοριστεί σε ένα ειρηνικό πλαίσιο, αλλά στο θέμα της τακτικής έχουμε τις δικές μας απόψεις ,με βάση την εμπειρία του παρελθόντος αναφορικά με το Ιράκ και τη Γιουγκοσλαβία. Διατηρούμε σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα είναι αποτελεσματικές οι κυρώσεις. Μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για στρατιωτική επέμβαση .Η στρατιωτική δράση είναι μια ανοησία. Είναι μια περιπέτεια που θα μπορούσε να απειλήσει τη διεθνή ασφάλεια στην περιοχή και όχι μόνο".

    Η γραμμή που θα ακολουθήσει πάντως η διεθνής κοινότητα στο ιρανικό πρόβλημα αναμένεται να φανεί κατά το δείπνο που θα έχουν απόψε στο ξενοδοχείο Waldorf οι Υουργοί Εξωτερικών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας.

    Για πρώτη φορά θα παραστεί επίσης και η νέα Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μάργκαρετ Μπέκετ που διαδέχτηκε τον Τζακ Στρό.

    Συνάντηση Λαριτζανί με Μπακογιάννη

    Στο μεταξύ ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα Αλί Λαριτζανί απηύθυνε σήμερα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να μην περιθωριοποιήσει τη Διεθνή Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας (IAEA) για να αναθέσει τον φάκελο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    "Επιθυμούμε μια πολιτική επίλυση των πυρηνικών θεμάτων", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ιρανός αξιωματούχος κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ. "Θεωρούμε ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας αποτελεί φόρουμ για τη διευθέτηση του θέματος και δεν θέλουμε να περιθωριοποιηθεί υπέρ του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    "Εμμένουμε στη διαφάνεια", είπε , ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν το Ιράν θα εγκαταλείψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων (NPT) ο Αλί Λαριτζανί δήλωσε ότι η χώρα του δεν αντιμετωπίζει αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο πρόσθεσε: "Εάν δεχθούμε απειλή, θα λάβουμε μια απόφαση σχετικά".

    Αύριο το πρωί ο Αλί Λαριτζανί θα βρίσκεται στην Αθήνα και θα έχει συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διπλωματικός μαραθώνιος

    [12] Κόσμος

    Σοκ στη Λιβερία

    8/5/2006 6:16:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σοκ έχει προκαλέσει στη διεθνή κοινότητα η αποκάλυψη πως μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης που υποτίθεται πως βρίσκονται στην Λιβερία για να βοηθούν τον δοκιμαζόμενο λαό, κακοποιούν σεξουαλικά νεαρά κορίτσια ακόμη και οχτώ ετών, με αντάλλαγμα λίγα τρόφιμα. Αυτό που σοκάρει ακόμη περισσότερο είναι πως οι πρώτες καταγγελίες είχαν γίνει πριν από τέσσερα χρόνια, δεν έγινε όμως απολύτως τίποτα για να σταματήσει το κακό. Την καταγγελία έκανε η βρετανική οργάνωση "Save the Children", η οποία τονίζει ότι οι κακοποιήσεις συνεχίζονται. Στην υπόθεση μάλιστα εμπλέκονται ακόμα και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, καθώς και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα παιδιά που δεν μπορούν να πληρώσουν δίδακτρα. Η περιφρούρηση των καταυλισμών, μετά από απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, δε στάθηκε αρκετή για να σταματήσει τις κακοποιήσεις. Τώρα, το τμήμα του Οργανισμού στη Λιβερία, αποφασίζει να διερευνήσει εκ νέου την υπόθεση.

    [13] Κόσμος

    Ο Τόνι Μπλερ από πρωθυπουργός της Βρετανίας

    Αρνήθηκε να παραιτηθεί

    8/5/2006 5:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/5/2006 6:03:37 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-Reuters-BBC

    Παρά τις έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από την ήττα του Εργατικού κόμματος στις πρόσφατες τοπικές εκλογές, ο Τόνι Μπλερ αρνήθηκε σήμερα να ορίσει ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή του, καθώς κάτι τέτοιο, όπως είπε, θα παρέλυε την κυβέρνηση. Την Κυριακή πενήντα Εργατικοί βουλευτές είχαν κυκλοφορήσει προσχέδιο επιστολής στο Κοινοβούλιο με το οποίο ζητούσαν από τον Βρετανό πρωθυπουργό να ορίσει ημερομηνία αποχώρησης, αναλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο τις ευθύνες του για την βαριά ήττα. Όπως υποστηρίχθηκε πίσω από αυτή τη κίνηση "κρυβόταν" ο "δελφίνος" Γκόρντον Μπράουν και η κίνηση είχε χαρακτηριστεί "συνωμοσία" και "συνταγή καταστροφή" από ανώτατα στελέχη των Εργατικών. Ο Γκόρντον Μπράουν με παρέμβασή του αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του στο θέμα. Με την συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα ο κ. Μπλερ, ουσιαστικά ξεκαθάρισε τη στάση του απέναντι στους επικριτές του. Την ίδια στιγμή πέρασε και στην αντεπίθεση, δηλώνοντας έτοιμος να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι θα τηρήσει την υπόσχεσή του να μην είναι υποψήφιος για μια τέταρτη θητεία.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, αναφέρθηκε και στην αποπομπή του Τζακ Στρο από την θέση του υπουργού Εξωτερικών, τονίζοντας ότι είχε συζητήσει μαζί του "μετά τις τελευταίες εκλογές" και είχαν συμφωνήσει ότι "θα εγκατέλειπε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών στο προσεχές μέλλον".

    Ο Μπλερ διευκρίνισε ότι ο Στρο του είχε τότε προτείνει να τον τοποθετήσει στη θέση του υπουργού που είναι υπεύθυνος για τις σχέσεις με τη Βουλή των Κοινοτήτων, το οποίο και έκανε στον ανασχηματισμό της Παρασκευής.

    Ο Στρο είναι ένας "εξαιρετικός πολιτικός", ο οποίος θα αναλάβει να "περάσει στο Κοινοβούλιο ένα δύσκολο πρόγραμμα", πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Μάργκαρετ Μπέκετ που αντικατέστησε τον Στρο είναι επίσης μία εξαιρετική πολιτικός και ότι "δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η εξωτερική πολιτική που διαμορφώθηκε από τον Τζακ δεν θα αλλάξει στο ελάχιστο υπό την Μάργκαρετ".

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Blair resists calls to step down

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε δύσκολη θέση ο Μπλερ

    [14] Κόσμος

    Για τις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες

    Αυξάνει τους φόρους ο Τσάβες

    8/5/2006 1:10:00 μμ

    Αύξηση των φόρων από το 34% στο 50% στα κέρδη των ξένων πετρελαϊκών εταιριών που εκμεταλλεύονται την πετρελαιοπαραγωγική περιοχή στον Ορενόκο, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλα Ούγο Τσάβες. "Οι ξένες εταιρίες που εκμεταλλεύονται το πετρέλαιο της Βενεζουέλα κερδίζουν πάρα πολλά χρήματα", τόνισε ο Τσάβες στην εβδομαδιαία ραδιοτηλεοπτική του εκπομπή "Allo president". Ο Πρόεδρος της Βενεζουάλα ανακοίνωσε επίσης τη θέσπιση ενός νέου "φόρου εξόρυξης" πετρελαίου, χωρίς να διευκρινίσει το ύψος του. Οι νέες προτάσεις του Τσάβες, που εξετάζονταν εδώ και μήνες από την Κυβέρνηση του Καράκας, θα τεθούν σε ισχύ μετά την έγκριση από την Βουλή του νέου νόμου για τους υδρογονάνθρακες. Με τους νέους φόρους "θα ενισχυθούν τα δημόσια ταμεία με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια αυτόν τον χρόνο και με πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια τον επόμενο", τόνισε ο Τσάβες

    Η ημερήσια παραγωγή στην πετρελαιοπαραγωγική περιοχή του Ορενόκου ανέρχεται σε 600.000 βαρέλια. Εκτός της δημόσιας επιχείρησης Πετρελαίων της Βενεζουέλα, δραστηριοποιούνται αρκετές ξένες εταιρίες, όπως η Sincor (Total, PDVSA, Statoil), η Hamaca (ConocoPhillips, Chevron, PDVSA), η Cerro Negro (ExxonMobil, PDVSA, BP) και η Petrozuata.

    [15] Κόσμος

    Μετά την απόρριψη Ντ' Αλέμα από τον Μπερλουσκόνι

    Νέο υποψήφιο Πρόεδρο προτείνει ο Πρόντι

    8/5/2006 10:46:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Νέο υποψήφιο για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας πρότεινε η κυβερνητική συμμαχία στην Ιταλία, μετά την απόρριψη της πρώτης επιλογής του Ρομάνο Πρόντι από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η κεντροαριστερή συμμαχία του Ρομάντο Πρόντι πρότεινε ως υποψήφιο για την προεδρία της χώρας τον 80χρονο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Πρόντι αναφέρεται πως η πρόταση για τον Ναπολιτάνο έγινε κατόπιν συνεννόησης με τον Μάσιμο Ντ΄Αλέμα, που ήταν η πρώτη επιλογή του Πρόντι, αλλά απορρίφθηκε από τον Μπερλουσκόνι. Οι βουλευτές και οι περιφερειακοί εκπρόσωποι συνεδριάζουν αύριο για να αρχίσουν τη διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Ιταλίας.

    [16] Κόσμος

    Αντισυνταγματικές οι εκλογές της 2ας Απριλίου

    Ξανά στις κάλπες οι Ταϊλανδοί

    8/5/2006 10:15:00 πμ

    Αντισυνταγματικές έκρινε σήμερα τις γενικές εκλογές της 2ας Απριλίου στην Ταϊλάνδη το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας και αποφάσισε, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ένας από τους 14 δικαστές, πως πρέπει να επαναληφθεί η εκλογική διαδικασία. "Το Συνταγματικό Δικαστήριο με ψήφους 8 προς 6 αποφάσισε πως οι εκλογές ήταν αντισυνταγματικές και με ψήφους 9 προς 5 πως πρέπει να επαναληφθούν", διευκρίνισε ο δικαστής Ούρα Ουανγκομκλάνγκ. Επίσημη ανακοίνωση του δικαστηρίου αναμένεται αργότερα σήμερα.

    [17] Κόσμος

    Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές

    Σεισμός στη Σουμάτρα

    8/5/2006 10:06:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/5/2006 2:14:49 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Associated Press

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σε περιοχή επαρχίας της βόρειας Σουμάτρας στην Ινδονησία, χωρίς όμως να υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε προηγηθεί άλλος ένας σεισμός μικρότερου μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο των δονήσεων εντοπίστηκε στον Ινδικό Ωκεανό, σε βάθος 33 χιλιομέτρων, περίπου 30 χιλιόμετρα νότια της πόλης Ταπακτουάν στη δυτική ακτή της επαρχίας, όπως ανακοινώθηκε από την Υπηρεσία Μετεωρολογίας και Γεωφυσικής της Τζακάρτας. Η Σουμάτρα τον Δεκέμβρη του 2004 είχε πληγεί από το ολέθριο τσουνάμι, αποτέλεσμα του ισχυρότατου σεισμού, πού άφησε πίσω του 131.000 θύματα, μόνο στις περιοχές της Ινδονησίας.

    [18] Κόσμος

    Οκτώ άνθρωποι απανθρακώθηκαν

    Πυρκαγιά σε κλαμπ της Ταϊλάνδης

    8/5/2006 9:41:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/5/2006 12:38:01 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι 54 τραυματίσθηκαν από πυρκαγιά, που ξέσπασε σε δημοφιλές κέντρο διασκέδασης στην παραλία Πατάγια της Ταϊλάνδης. Όλα τα θύματα ήταν μέλη του προσωπικού του κέντρου, καθώς η φωτιά εκδηλώθηκε σχετικά νωρίς, προτού καταφθάσουν πελάτες. Σύμφωνα με την αστυνομία η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες βράδυ στις 21.00, τοπική ώρα, στο συγκρότημα κέντρων διασκέδασης Route 999, που περιλαμβάνει ντίσκο, παμπ και στριπτίζ κλαμπ. Τα αίτια του τραγικού περιστατικού διερευνώνται, ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν στην εκδοχή του βραχυκυκλώματος στη σκεπή πάνω από το κέντρο, απ όπου οι φλόγες εξαπλώθηκαν γρήγορα στον μονωτικό αφρό του ταβανιού.

    [19] Κόσμος

    Δίνει το απόγευμα συνέντευξη Τύπου

    Σε δύσκολη θέση ο Μπλερ

    8/5/2006 1:22:00 μμ

    Στη Βρετανία είναι στραμμένα σήμερα όλα τα βλέμματα καθώς σε λίγες ώρες θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο ο Βρετανός πρωθυπουργός ο Τόνι Μπλερ. Πενήντα εργατικοί βουλευτές ζήτησαν την αποχώρησή του Βρετανού Πρωθυπουργού, μετά την ήττα του στις τοπικές εκλογές της Παρασκευής και τον εσπευσμένο ανασχηματισμό, που δεν κατάφερε να κατευνάσει τα πνεύματα στο κόμμα.

    [20] Οικονομία

    Από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό

    Προϋποθέσεις για διάλογο

    8/5/2006 3:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/5/2006 7:37:27 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Κριτική στην κυβέρνηση για τη διαδικασία διαλόγου για το ασφαλιστικό που αρχίζει την Τετάρτη στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Βουλής άσκησαν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που για την ίδια ημέρα έχουν εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες. Τα προεδρεία ζητούν να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις που έχουν καταθέσει για την ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης με ιδιαίτερη βαρύτητα στην οικονομική στήριξη του συστήματος.

    Επικριτικές ως προς τη διαδικασία διαλόγου για το ασφαλιστικό που αρχίζει την Πέμπτη, στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Βουλής, εμφανίζονται ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και θέτουν προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τους.

    Στη συνέντευξη Τύπου της ΓΣΣΕ, ο πρόεδρος Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ζήτησε πριν την έναρξη του διαλόγου την διενέργεια αναλογιστικών μελετών για τον καθορισμό της έκτασης του προβλήματος, αλλά και συγκεκριμένη ατζέντα, θεμάτων προς συζήτηση.

    Συγκεκριμένα ζητά την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους προς το ΙΚΑ, την ενίσχυση της χρηματοδότησης των ταμείων, την άρση επιστράτευσης των ναυτεργατών και την στήριξη των ελεύθερων διαπραγματεύσεων σε τράπεζες και ΔΕΚΟ.

    Οι συνδικαλιστές άσκησαν κριτική και στις προηγούμενες κυβερνήσεις που όπως είπαν απέτυχαν να ενισχύσουν οικονομικά το σύστημα ενώ επανέφεραν το θέμα της εισφοράς των οικονομικά εύρωστων επιχειρήσεων υπέρ του συστήματος.

    Επιπρόσθετα ο κ. Πολυζωγόπουλος χαρακτήρισε τον διάλογο που προωθείται, " προπέτασμα καπνού που στοχεύει στην απόκρυψη της βεβαιωμένης, πλέον, αδυναμίας της κυβέρνησης να καταθέσει συγκεκριμένο ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των κοινωνικο-ασφαλιστικών προβλημάτων της χώρας σε μακροχρόνια βάση και κυρίως την οικονομική υποστήριξή του".

    Με παρέμβασή του ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ και Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ κ. Κ. Πουπάκης τάχθηκε μεν υπέρ της συμμετοχής της ΓΣΕΕ στο διάλογο αλλά επέκρινε συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές που αφορούν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (Νάουσα, "ακριβοπληρωμένες" εθελούσιες εξόδους σε ΟΤΕ και Εθνική Τράπεζα κλπ).

    Σχετικά με τα μέτρα της Νάουσας, μίλησε για παραίτηση από πολιτικές απασχόλησης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, αντί να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, δημιουργεί νέες θέσεις συνταξιούχων.

    Στο θέμα του διαλόγου αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης ο οποίος τόνισε ότι αναμένει από όλους τους φορείς να επιδείξουν το αίσθημα ευθύνης που χρειάζεται για να προχωρήσει η συζήτηση για το ασφαλιστικό, αφήνοντας "στο πλάι" τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ανοίγει ευκαιριακά το διάλογο για το ασφαλιστικό, χωρίς να είναι συνεπής στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις απέναντι στα Ταμεία.

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού χαρακτήρισε το διάλογο προσχηματικό και επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συρρίκνωση των ασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων.

    Αύριο, στη ΝΕΤ 105,8,εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, των κοινωνικών φορέων και ειδικοί αναλυτές, θα καταθέσουν τις απόψεις τους για το ασφαλιστικό και θα απαντήσουν στα ερωτήματα των ακροατών.

    Μέσω της ιστοσελίδας της ΕΡΤ, http://www.ert.gr/votes/debate1/vote.asp , οι ακροατές μπορούν να συμμετάσχουν στην ηλεκτρονική έρευνα που διεξάγει ο σταθμός μας.

    Την Τετάρτη 10 Μαΐου, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες.

    Το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την απεργία επεσήμαναν ότι απορρίπτουν την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών μετά τις 15:00 και προτείνουν να θεσμοθετηθεί κατάλογος Βαρέων & Ανθυγιεινών (ΒΑΕ) στο Δημόσιο.

    Παράλληλα προτείνεται κατώτερος εισαγωγικός μισθός 1.200 ευρώ και διορθωτικό ποσό, προκειμένου να καλυφθούν απώλειες στο εισόδημα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σήμα έναρξης διαλόγου

    Επίδομα αλληλεγγύης

    [21] Οικονομία

    Συνέντευξη Τύπου Γ. Αλογοσκούφη

    Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα

    8/5/2006 2:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/5/2006 5:32:23 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Τη διαβεβαίωση ότι θα εφαρμοστεί απόλυτα το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα έδωσε το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης τόνισε ότι έχει επιτευχθεί τεράστια πρόοδος στην οικονομία τα τελευταία χρόνια και ότι θα συνεχιστεί η πολιτική της ήπιας δημοσιονομικής πολιτικής με ακόμα με πιο ήπιο τρόπο, καθώς θα δοθεί περισσότερο βάρος στον περιορισμό της σπατάλης του Δημοσίου, ενώ θα συνεχιστεί παράλληλα η προσπάθεια πρόληψης και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, πρόσθεσε με έμφαση ότι "τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στο να επιτευχθούν οι στόχοι του 2006", υπογραμμίζοντας ότι το τρέχον έτος θα νομοθετηθεί και η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα, ρύθμιση η οποία θα ισχύσει από το 2007. Σχολιάζοντας τα στοιχεία της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα θα είναι υψηλότερο από τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης και ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας χαμηλότερος, είπε ότι οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πιο συντηρητικές για την ανάπτυξη και τα ελλείμματα. Επίσης, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει υπόψη της τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το 2007 και ο οποίος θα γίνει γνωστός για το επόμενο έτος το Νοέμβριο. Ο κ. Αλογοσκούφης στη συνέντευξη μίλησε και για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την κατάρτιση ειδικού προγράμματος για τους ανέργους σε περιοχές που μαστίζονται από υψηλή ανεργία.

    "Συντηρητικές οι προβλέψεις της Κομισιόν"

    Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Κυβέρνηση παραμένει σταθερή στο στόχο της για μείωση του ελλείμματος στο 2,6% φέτος. "Δεν θα επιτρέψουμε το έλλειμμα να είναι πάνω από το 3% τα επόμενα χρόνια. Η προσπάθεια πρέπει να είναι διατηρήσιμη, ωστόσο, θα περάσουν χρόνια, ώστε η Ελλάδα να έχει ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επεσήμανε ακόμα ότι δεν απαιτείται η λήψη πρόσθετων μέτρων για το έλλειμμα και ότι δεν έχει αλλάξει ο σχεδιασμός για μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα από το 2007 και σε βάθος τριετίας και εφάπαξ αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 12.000 ευρώ.

    Επίσης, αναφέρθηκε στο ειδικό πρόγραμμα που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση και αφορά στη στήριξη των ανέργων σε περιοχές με πολύ υψηλή ανεργία. "Χρειάζεται αποτελεσματική κοινωνική στήριξη για άνεργους μεγάλης ηλικίας, το ίδιο κάνουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης", είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις δεν μπορεί να είναι ο κανόνας, αλλά το έσχατο μέτρο όταν δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, σε νομούς με πολύ μεγάλη ανεργία. Παράλληλα, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τη μείωση της ανεργίας, όπως η προώθηση προγραμμάτων κατάρτισης της εργαζομένων, προγράμματα μέσω του επενδυτικού νόμου ή των προγραμμάτων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    Σχολιάζοντας την εαρινή έκθεση της Κομισιόν χαρακτήρισε συντηρητικές τις προβλέψεις της για έλλειμμα και ανάπτυξη, τονίζοντας ότι όλα συνηγορούν για έλλειμμα 2,6% το 2006, ενώ προέβλεψε ότι την άνοιξη του 2007 η Ελλάδα θα έχει εξέλθει από τη διαδικασία επιτήρησης.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επιβεβαίωσε ότι έχει υποβληθεί επιστολή προθέσεων από Ελληνες επιχειρηματίες για την κατασκευή δύο κρουαζιερόπλοιων στο Νεώριο, ενώ είπε ότι δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία. Επίσης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει φόβος για εκτεταμένη κρίση πετρελαίου και πως δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας.

    Όσον αφορά στο διάλογο για το ασφαλιστικό, ο κ. Αλογοσκούφης είπε πως περιμένει να επιδείξουν όλοι αίσθημα ευθύνης και να αφήσουν στο πλάι μικροπολιτικές και προσπάθειες επικοινωνιακών αντιπερισπασμών.

    Ενώ σχετικά με τις 10 προτάσεις που διατύπωσε το ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε θετικό ότι υπήρξαν κάποιες θέσεις, ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν περιλαμβάνεται καμία πρόταση για την εξεύρεση πόρων στήριξης του συστήματος.

    Για την εξαγορά της Τουρκικής Tekfebank από την Eurobank δήλωσε ότι είναι πολύ θετικό ότι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ισχυρή οικονομική ανάπτυξη

    [22] Οικονομία

    Ενώνουν τις δυνάμεις τους Eurobank-Tekfen Holding

    Τουρκική τράπεζα εξαγόρασε η Eurobank

    8/5/2006 12:50:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Την εξαγορά Τράπεζας στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα η Eurobank, λίγες μόνον εβδομάδες μετά την επέκταση της Εθνικής Τράπεζας στην αγορά την γειτονικής χώρας. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Eurobank Ergasias και η Tekfen Holding (Tekfen Group) συμφώνησαν σήμερα να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην τουρκική αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Όπως προβλέπει η συμφωνία, η Eurobank EFG θα αγοράσει από την εταιρεία συμμετοχών της Tekfen Group το 70% της Tekfenbank συμπεριλαμβανομένης της 100% θυγατρικής της, Tekfen Leasing Η Tekfen Group παραμένει στρατηγικός επενδυτής στην Tekfenbank κατέχοντας σχεδόν όλες τις υπόλοιπες μετοχές στην Τράπεζα. Το τίμημα της εξαγοράς αντιστοιχεί σε συνολική αξία της Tekfenbank της τάξεως των 260 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ εκτιμάται ότι η καθαρή θέση της Τράπεζας θα ανέρχεται σε 80 εκατομμύρια δολάρια κατά την ολοκλήρωση της πώλησης και μεταβίβασης των μετοχών.

    Η συμφωνία προβλέπει ότι η Tekfenbank θα εξαγοράσει το σύνολο της EFG Istanbul Securities, σημερινής θυγατρικής της Eurobank στην Τουρκία Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2006.

    Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση, η Tekfenbank είναι τράπεζα που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών στην Τουρκία. Η Τράπεζα διαθέτει ένα αποτελεσματικό και επιλεκτικό δίκτυο καταστημάτων που καλύπτει τις πλέον εύπορες περιοχές της χώρας και η πελατειακή βάση της αποτελείται κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις . Παράλληλα, η Tekfenbank διαθέτει και πελάτες λιανικής τραπεζικής οι οποίοι ως επί το πλείστον είναι υψηλής οικονομικής επιφάνειας. Το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας είναι καλής ποιότητας, αντικατοπτρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την συντηρητική προσέγγιση της διεύθυνσης της Τράπεζας στην πιστωτική της πολιτική καθώς και στην ανάληψη πιστωτικού κινδύνου.

    Στρατηγικός σχεδιασμός

    Η στρατηγική της Tekfenbank για το μέλλον, θα εστιαστεί στην ενδυνάμωση της παρουσίας της στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προσελκύοντας νέους πελάτες μέσω του δικτύου των 30 καταστημάτων που ήδη διαθέτει, επεκτείνοντας το δίκτυο διανομής τραπεζικών προϊόντων μέσω της δημιουργίας νέων καταστημάτων και δίνοντας έμφαση στις σταυροειδείς πωλήσεις ειδικότερα προς τους πιο εύπορους πελάτες της. Η Tekfenbank σκοπεύει επίσης να εισχωρήσει σε νέους, υπό ανάπτυξη τομείς της τραπεζικής αγοράς όπως η στεγαστική πίστη και η διαχείριση περιουσίας και κεφαλαίων. Επιπλέον, η τράπεζα μέσω της EFG Istanbul Securities, σκοπεύει να ενδυναμώσει τις δραστηριότητες της στις κεφαλαιαγορές.

    Η πωλητής, η Tekfen Group, η οποία γιορτάζει την 50η της επέτειο φέτος, είναι από τους πιο αναγνωρισμένους, ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους της Τουρκίας και δραστηριοποιείται σε τομείς όπως η ανάληψη κατασκευαστικών έργων, η παραγωγή αγροτικών προϊόντων (π.χ. λιπάσματα), η ανάπτυξη ακινήτων και η προσφορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Η Tekfen Group, με σύνολο ενεργητικού στα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, το 2005 πραγματοποίησε συνολικό κύκλο εργασιών ύψους 936 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Εκτιμήσεις από τη διοίκηση της Eurobank

    Η διοίκηση της Eurobank EFG θεωρεί ότι η Τουρκία θα σημειώσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια τόσο στο σύνολο της οικονομίας της όσο και ειδικότερα στο τραπεζικό της σύστημα. Η Eurobank πιστεύει ότι η Tekfenbank προσφέρει μία πολύ ισχυρή βάση για την είσοδο της στην Τουρκική αγορά καθώς η Tekfenbank λειτουργεί με μοντέρνες υποδομές τελευταίας τεχνολογίας και η προσεκτική πολιτική ανάπτυξης της Τράπεζας από την Tekfen Group μέσω της σημερινής διοίκησης της, έχουν συμβάλλει στη δημιουργία μίας τράπεζας με πολύ καλή ποιότητα δανειακού χαρτοφυλακίου ενώ η Tekfen Group θα παραμείνει στρατηγικός επενδυτής στην Tekfenbank μετά την εξαγορά του 70% από τη Eurobank EFG.

    Επιπλέον, η συγκεκριμένη συμφωνία συμβαδίζει με την πολιτική της Eurobank EFG να εισέρχεται σε νέες αγορές με επιλεγμένες επενδύσεις σκοπεύοντας στην προσθήκη αξίας στους μετόχους της μέσω οργανικής ανάπτυξης.

    [23] Οικονομία

    Κινητοποιήσεις από ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

    Σήμα έναρξης διαλόγου

    8/5/2006 10:56:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Την Πέμπτη αρχίζει στις αρμόδιες επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών, της Βουλής ο διάλογος για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Η ΓΣΕΕ διατυπώνει σειρά ζητημάτων και κυρίως το θέμα της ενίσχυσης των ταμείων και το σεβασμό των συλλογικών συμβάσεων. Στις 11:30 έδωσαν σε συνέντευξη τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο "Εξαγγελίες - Διακηρύξεις για το Ασφαλιστικό", ενώ στις 13:00 και η ΑΔΕΔΥ αποσαφήνισε τις θέσεις της. Για την Τετάρτη έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία στο Δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις τράπεζες, προειδοποιώντας την κυβέρνηση "να μην επιμείνει στην αδιέξοδη πολιτική" που έχει χαράξει για τις ΔΕΚΟ. Στο μεταξύ, σε πεδίο διαλόγου για το ασφαλιστικό μετατρέπεται αύριο Τρίτη η ΝΕΤ 105,8. Εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, των κοινωνικών φορέων και ειδικοί αναλυτές θα καταθέσουν τις απόψεις τους και θα απαντήσουν στα ερωτήματα των ακροατών. Μέσω της ΕΡΤ Οnline και της ειδικής ιστοσελίδας που έχει διαμορφωθεί, οι πολίτες μπορούν να συμμετάσχουν στην ηλεκτρονική έρευνα που διεξάγει ο σταθμός.

    Σχετικά Links:

    Ηλεκτρονική έρευνα της ΝΕΤ 105.8 για το Ασφαλιστικό

    [24] Οικονομία

    Για ανέργους πάνω από 50 χρονών

    Επίδομα αλληλεγγύης

    7/5/2006 7:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/5/2006 5:05:15 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Ένα δίχτυ προστασίας των άνεργων που προέρχονται από περιοχές που πλήττονται από αποβιομηχάνιση και κλάδους που φθίνουν μελετά η κυβέρνηση. Τα υπουργεία Οικονομίας και Απασχόλησης εξετάζουν το ενδεχόμενο καταβολής μόνιμου επιδόματος αλληλεγγύης σε άτομα που έχασαν την εργασία τους και είναι πάνω από 50 ετών, μέχρι να βρουν δουλειά η ακόμη και μέχρι τη συνταξιοδότησή τους. Το ποσό υπολογίζεται να φθάνει στο ύψος των συντάξιμων αποδοχών. Το μέτρο θα εφαρμόζονται αφού πρώτα έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες παρεμβάσεις όπως η κατάρτιση και επανακατάρτιση, των ανέργων. Οι τελικές προτάσεις αναμένεται να ληφθούν αφού ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς και τα κόμματα. Η τροπολογία για τους άνεργους της Νάουσας θα συζητηθεί τη Τρίτη στη Βουλή. Δική του τροπολογία για την ενίσχυση των περιοχών που πλήττονται από την ανεργία θα καταθέσει και το ΠΑΣΟΚ.

    Ανοίγει ο διάλογος για το ασφαλιστικό

    Εν τω μεταξύ την Τετάρτη η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Βουλής ανοίγει και επίσημα τη συζήτηση για το ασφαλιστικό προκείμενου να αποτυπωθεί το πρόβλημα για τη κατάσταση της κοινωνικής ασφάλισης και να τοποθετηθούν τα κόμματα και οι κοινωνικοί φορείς

    Σε συνέντευξή του στη "Βραδινή της Κυριακής" ο υπουργός Οικονομίας, αναφέρει ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τη συμμετοχή του επισημαίνοντας ότι όλοι πρέπει να εκφράσουν τις απόψεις τους επί τη βάσει των πραγματικών δεδομένων.

    Ειδικό αφιέρωμα για το ασφαλιστικό θα μεταδώσει η ΝΕΤ 105,8 την Τρίτη 9 Μαΐου.

    Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας μέσα από τις εκπομπές του σταθμού, εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων αλλά και ειδικοί, θα εκφράζουν τις απόψεις για την κατάσταση του ασφαλιστικού μας συστήματος και το τι πρέπει να γίνει.

    Επίσης οι ακροατές μπορούν να συμμετέχουν στο διάλογο από σήμερα απαντώντας στο ειδικό ερωτηματολόγιο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ http://www.ert.gr/votes/debate1/vote.asp.

    [25] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Με διαφορετικό πλοίο

    8/5/2006 5:57:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Τελικά, έστω και την τελευταία στιγμή απεφεύχθη το ενδεχόμενο να συνταξιδέψουν προς την Κρήτη οπαδοί του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ για τον τελικό κυπέλλου. Η ΠΑΕ ΑΕΚ πήρε την απόφαση να ναυλώσει πλοίο το οποίο θα φύγει από την Ραφήνα, προκειμένου να μεταφέρει τους οπαδούς της στο Ηράκλειο, έτσι πλέον δεν υπάρχει περίπτωση για επεισόδια τουλάχιστον μεσοπέλαγα! Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση της Ένωσης αναφέρεται μεταξύ άλλων: "Η AEK ΠΑΕ και η TUI Hellas διαθέτουν στους φίλους της ομάδας που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κρήτη για να παρακολουθήσουν τον τελικό αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδας, το πλοίο "Ιεράπετρα". Το πλοίο θα αναχωρήσει από το λιμάνι της Ραφήνας, την Τετάρτη 10/5, στις 05.00 π.μ. Όσοι φίλαθλοι έχουν ήδη αγοράσει εισιτήριο από άλλες εταιρείες, μπορούν να τα επιστρέψουν (στη συγκεκριμένη εταιρεία που το αγόρασαν) και να πάρουν πίσω τα χρήματα τους προκειμένου να ταξιδέψουν με το πλοίο "Ιεράπετρα".

    [26] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Με "Λύμπε" στον τελικό

    8/5/2006 2:26:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Πάνοπλη" θα παρουσιαστεί στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας (10 Μαϊου, 18:30) με τον Ολυμπιακό η ΑΕΚ, καθώς εκτός του Μάλμπασα, που υποβλήθηκε σε αρθροσκόπηση, στη διάθεσή του Φερνάντο Σάντος τέθηκε κανονικά και ο διεθνής Νίκος Λυμπερόπουλος. Ο Καλαματιανός άσος της "Ένωσης" προπονήθηκε κανονικά σήμερα το πρωί, όπως και ο Σουηδός Τσάνκο. Η αποστολή της ΑΕΚθα αναχωρήσει σήμερα στις 19.30.για το Ηράκλειο της Κρήτης με ειδική πτήση τσάρτερ και αύριο στις 11.00 οι "κιτρινόμαυροι" θα ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους με προπόνηση που θα γίνει στο Παγκρήτιο στάδιο (κλειστή για τους φιλάθλους). Στις 18.30, στην αίθουσα Τύπου του Σταδίου ο προπονητής της ομάδας Φερνάντο Σάντος και ο αρχηγός Κώστας Κατσουράνης, θα μιλήσουν στους εκπροσώπους του Τύπου, στην κοινή Συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν οι εκπρόσωποι των δύο ομάδων.

    [27] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νίκη για Διαγόρα

    8/5/2006 5:37:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    "Αλώβητος" πέρασε από το Μπραχάμι ο Διαγόρας, ο οποίος, σε αγώνα για την 31η ημέρα του 1ου ομίλου της Γ` Εθνικής, επικράτησε 2-1 του Αγίου Δημητρίου. Στον άλλο σημερινό αγώνα, το Κερατσίνι πήρε το ντέρμπι ουραγών με την Ιωνία Χανίων με 2-1 και πλέον οι δύο ομάδες ισοβαθμούν στην 15η θέση του βαθμολογικού πίνακα με 21 βαθμούς. Τα αποτελέσματα:

    Τα αποτελέσματα

    Ρόδος-Απόλλων Αθ. 2-1 Παναιτωλικός-Ατσαλένιος 2-1 Αστέρας Τρίπολης-Αιολικός 1-0 Χαλκίδα/Λήλας-Εθνικός Π. 1-2 Θύελλα Πατρών-Αχαρναϊκός 1-1 Αχαϊκή-Μεσσηνιακός 0-2 (α.α.)* Αγιος Δημήτριος-Διαγόρας 1-2 Κερατσίνι-Ιωνία Χανίων 2-1 Ρεπό: Βύζας Μεγάρων * Η Αχαϊκή αποχώρησε από το πρωτάθλημα

    Η βαθμολογία

    1. Αστέρας Τρίπολης 30 67 2. Εθνικός 29 59 3. Μεσσηνιακός 29 58 4. Ατσαλένιος 29 45 5. Θύελλα Πατρών 29 44 6. Χαλκίδα/Λήλας 29 43 7. Παναιτωλικός 29 42 8. Αχαρναϊκός 29 41 - Διαγόρας 29 41 10. Ρόδος 29 38 11. Αιολικός 30 37 12. Αγιος Δημήτριος 30 36 13. Απόλλων Αθ. 29 31 14. Βύζας 29 29 15. Ιωνία Χανίων 29 21 - Κερατσίνι 29 21 17. Αχαϊκή 29 20

    [28] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Επιστράτευση δέκα "λεγεωνάριων"

    8/5/2006 2:08:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ο κ. Οτο Ρεχάγκελ απηύθυνε πρόσκληση σε δέκα ποδοσφαιριστές που ανήκουν σε συλλόγους του εξωτερικού, ενόψει του φιλικού αγώνα που θα δώσει η Εθνική με την Αυστραλία στην Μελβούρνη στις 25/5/2006. Οι παίκτες που επελέγησαν είναι οι εξής: Στέλιος Γιαννακόπουλος, Γιούρκας Σεϊταρίδης, Γιώργος Καραγκούνης, Αγγελος Χαριστέας, Αγγελος Μπασινάς, Σωτήρης Κυργιάκος, Τάκης Φύσσας, Γιώργος Σαμαράς, Γιάννης Αμανατίδης, Κώστας Χαλκιάς.

    [29] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΠΑΟΚ: Συλλαλητήριο από οπαδούς

    7/5/2006 8:23:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Για 3η μέρα συνεχίζεται η κατάληψη των γραφείων του ΠΑΟΚ από οπαδούς της ομάδας. που διαμαρτύρονται για την κατάσταση που έχει περιέλθει η ομάδα τους και το αδιέξοδο που υπάρχει. Μπροστά στα γραφεία της διοίκησης οργανώθηκε και νέο συλλαλητήριο, στο χώρο που γίνεται η κατάληψη. Τα συνθήματα των οπαδών της ομάδας έβαλλαν κατά του προέδρου και μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γιάννη Γούμενου, τον οποίο και προτρέπουν να να εγκαταλείψει αυτή τη θέση και τόνισαν δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες τους μέχρι να επιτευχθεί ο τελικός σκοπός τους, δηλαδή να αλλάξει ο ΠΑΟΚ ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η ομάδα Πρωτοβουλίας που προχώρησε στην "κατάληψη" έδωσε διαβεβαιώσεις πως δεν έγιναν και δεν θα γίνουν ζημίες στο χώρο της κατάληψης, γραφεία και γήπεδο και πως θα συνεχίσουν τις επαφές για πίεση στον μεγαλομέτοχο ώστε να ξεπεραστεί η διοικητική και οικονομική κρίση στην ομάδα.

    [30] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στη Β Εθνική ο Αστέρας Τρίπολης

    7/5/2006 8:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/5/2006 8:36:03 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στην Β Εθνική θα αγωνίζεται από τη νέα περίοδο ο Αστέρας Τρίπολης. Η ομάδα της Τρίπολης επικράτησε δύσκολα με 1-0 του Αιολικού, σε παιχνίδι για την 31η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Γ Εθνικής στον 1ο όμιλο και πανηγύρισε την άνοδο στη Β Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία του. Τρεις αγωνιστικές πριν από το φινάλε του πρωταθλήματος και έφτασε του 64 βαθμούς, εννέα περισσότερους από τον 3ο της βαθμολογίας Μεσσηνιακό, του οποίου υπερτερεί σε ισοβαθμία, αφού έχει μία νίκη και μία ισοπαλία στο μεταξύ τους παιχνίδι. Σημαντική νίκη ανόδου πέτυχε και ο Εθνικός που επικράτησε με 2-1 της Χαλκίδας. Ο Μεσσηνιακός παρέμεινε στο κυνήγι της ανόδου αφού πήρε στα χαρτιά τους τρεις πόντους, αφού η Αχαϊκή δεν κατέβηκε να αγωνιστεί.

    Τα αποτελέσματα

    Ρόδος-Απόλλων Αθ. 2-1

    Παναιτωλικός-Ατσαλένιος 2-1

    Αστέρας Τρίπολης-Αιολικός 1-0

    Χαλκίδα/Λήλας-Εθνικός Π. 1-2

    Θύελλα Πατρών-Αχαρναϊκός 1-1

    Αχαϊκή-Μεσσηνιακός 0-2 (α.α.)*

    Αγιος Δημήτριος-Διαγόρας 8/5

    Κερατσίνι-Ιωνία Χανίων 8/5

    Ρεπό: Βύζας

    * Η Αχαϊκή αποχώρησε από το πρωτάθλημα

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    1. Αστέρας Τρίπολης 30 67

    2. Εθνικός 29 59

    3. Μεσσηνιακός 29 58

    4. Ατσαλένιος 29 45

    5. Θύελλα Πατρών 29 44

    6. Χαλκίδα/Λήλας 29 43

    7. Παναιτωλικός 29 42

    8. Αχαρναϊκός 29 41

    9. Διαγόρας 28 38

    . Ρόδος 29 38

    11. Αιολικός 30 37

    12. Αγιος Δημήτριος 29 36

    13. Απόλλων Αθ. 29 31

    14. Βύζας 29 29

    15. Ιωνία Χανίων 28 21

    16. Αχαϊκή 29 20

    17. Κερατσίνι 28 18

    [31] Μπάσκετ

    1-0 για τον Άρη

    8/5/2006 7:01:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Άρης προηγείται με 1-0 του Πανελληνίου στη σειρά των αγώνων της α΄ φάσης (1-8) των πλέι οφ στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ. Εκμεταλλευόμενοι την απουσία των Μουλαομέροβιτς και Νάτζφεϊ, οι παίκτες του Αντρέα Ματσόν επιβλήθηκαν με 70-63 του συλλόγου των «Ολυμπιονικών» και με νίκη στην Κυψέλη την Τετάρτη (16:00) προκρίνονται στα ημιτελικά. Σε αντίθετη περίπτωση, ο Άρης θα υποδεχτεί τον Πανελλήνιο στη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο Σάββατο (16:30). Ο νικητής κρίθηκε στις ελεύθερες βολές και την υπεροχή των ριμπάουντ. Με 18 πόντους ο Νικολάι Πάντιους ήταν ο πρώτος σκόρερ των νικητών, ενώ σε μεγάλη ημέρα ήταν και ο Βλάντιμιρ Πέτροβιτς με 16 πόντους και 3 τρίποντα. Ο «καλός στρατιώτης» Ράιαν Στακ αγωνίστηκε μόλις 18 λεπτά και σημείωσε 7 πόντους, καθώς δεν είχε καλή απόδοση και οι συμπαίκτες του έπαιξαν και γι΄ αυτόν σήμερα. Μικρή ήταν και η συνεισφορά του Καστλ. Γκργκούρεβιτς και Ουίλκινσον «μάζεψαν» 8 ριμπάουντ έκαστος και έδωσαν δικαίωμα για περισσότερες επιθέσεις στην ομάδα τους. Δεν αγωνίστηκε ο Μπρούερ, αν και ήταν στη δωδεκάδα, αφού δεν έχει ξεπεράσει τη θλάση στους μηριαίους.

    Στον Πανελλήνιο, εκτός απ΄ τους Μουλαομέροβιτς, Νάτζφεϊ, έλειψαν και οι Μπούμτζε-Μπουμτζε, Κοπρίβιτσα και Τόμας, αφού, αν και αγωνίστηκαν, δεν προσέφεραν τ΄ αναμενόμενα. Πολύ καλό παιχνίδι έκανε ο Γιάννης Σακελλαρίου με 13 πόντους, ενώ πρώτος σκόρερ ήταν ο Μπρίτον Τζόνσεν με 19 πόντους και 9 ριμπάουντ.

    Τα δεκάλεπτα: 15-12, 37-23, 54-34, 70-63. Διαιτητές: Κορομηλάς, Γκόντας, Ηλιόπουλος

    ΑΡΗΣ (Αντρέα Ματσόν): Καστλ 7 (1), Σιγάλας, Ορφανός 3 (1), Καμπερίδης 4, Χαριτόπουλος 2, Ασημακόπουλος, Ουίλκινσον 9, Πάντιους 18 (2), Πέτροβιτς 16 (3), Στακ 7 (1), Γκργκούρεβιτς 4. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ (Αργύρης Πεδουλάκης): Μόρφης 7 (2), Κανταρτζής 10 (2), Τσαλδάρης 8 (2), Σακελλαρίου 13 (2), Τζόνζεν 19 (1), Τσόπης, Μπούμτζε-Μπούμτζε, Τόμας 1, Πασχάλης 5, Τσαμάτος.

    [32] Στον Πρόεδρο οι Ολυμπιονίκες

    8/5/2006 2:47:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια είχε πριν από λίγη ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο το προεδρείο του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, αποτελούμενο από τον πρόεδρο Στέλιο Μυγιάκη (χρυσός Ολυμπιονίκης Πάλης στη Μόσχα) και τα μέλη Τάσο Παπαναστασίου (πόλο), Βαγγέλη Πάτρα (πόλο), Παναγιώτης Ποικιλίδης (πάλη) και Γιώργος Τζελίλης (άρση βαρών). Ο Πρώτος πολίτης της χώρας, αφού ευχήθηκε αρχικά καλή επιτυχία στο νέο προεδρείο του ΣΕΟ τους ευχήθηκε επίσης καλή δύναμη και καλή δουλειά, καθώς μάλιστα, όπως σημείωσε, έχουν μπροστά τους πολλή δουλειά και με την προοπτική των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου "θα πρέπει να παίξετε ένα πολύ σημαντικό ρόλο".

    Μας κάνουν περήφανους οι αθλητές μας

    Από την πλευρά τους οι Ολυμπιονίκες, βεβαίωσαν τον κ. Παπούλια ότι "αυτό αποτελεί υποχρέωση και καθήκον απέναντι στους νέους και την πατρίδα και τόνισαν ότι τα μέλη του Συλλόγου από 94 που ήταν, έφτασαν σήμερα τα 196. Η συζήτηση κάποια στιγμή αναμενόμενα έφτασε στο χθεσινό θρίαμβο του Βλάση Μάρα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυμναστικής του Βόλου και στο νέο πανελλήνιο ρεκόρ του δρομέα Περικλή Ιακωβάκη στα 400 μέτρα, σε αγώνες στην Οζάκα. Ο κ. Παπούλιας σημείωσε ότι "ο Μάρας και τα άλλα παιδιά μας κάνουν υπερήφανους", ενώ ο Στέλιος Μυγιάκης παρατήρησε πως "για την εποχή αυτή είναι μεγάλο ρεκόρ" και τούτο διότι "οι περισσότεροι αθλητές ξεκινούν αργότερα". Παράλληλα υποστήριξε πως "ο αθλητισμός έχει μπει σε άλλη φάση, προς το καλύτερο". Οι Ολυμπιονίκες κατά την επίσκεψή τους προσέφεραν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το σήμα του συλλόγου και του υποσχέθηκαν ότι στην επόμενη συνάντησή τους θα έχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την προώθηση της νεολαίας στα στάδια.

    [33] Έκτα στον κόσμο τα "πανιά" μας

    8/5/2006 3:03:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Η πρώτη θέση του Ολυμπιονίκη του Ολυμπιακού, Αιμίλιου Παπαθανασίου στα FINN η 3η θέση της Φράι στα RSX γυναικών και στα καλά πλασαρίσματα των ιστιοπλόων μας στα RSX ανδρών, έφεραν την χώρα μας στην 6η θέση του κόσμου, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της ISAF για το ranking list όλων των Ολυμπιακών κατηγοριών. Συγκεκριμένα, για 4ο συνεχή μήνα ο Παπαθανασίου προηγείται στα Φιν με 4.755 βαθμούς, έναντι 4.699 του Δανού Κρίστενσεν και 4.531 του Σλοβένου Βίνσεκ. Στα RSX γυναικών πρώτη είναι η Ισπανίδα Αλαμπό με 1.646 βαθμούς, δεύτερη η Βρετανίδα Σόου με 1.451 και τρίτη η Φράι με 1.449. Πολύ καλά πάει και η Σκαρλάτου, η οποία είναι 8η με 978 βαθμούς. Στους άνδρες ο Κοκκαλάνης είναι 11ος με 1.455 βαθμούς και ο Χρυσοχού 13ος με 1.424. Προηγείται ο Ζεοζηλανδός Τόμπιν με 2.018 και ακολουθούν οι Πολωνοί Μίζκα με 1804 και Μιαρτσίνσκι με 1784. Εξάλλου Στην πρώτη 20αδα των Λέιζερ βρίσκεται ο Χειμώνας, ο οποίος είναι 17ος με 4.111 βαθμούς, ενώ στα Τορνέιντο οι Πασχαλίδης/Τριγκώνης είναι 16οι με 4.107 βαθμούς.

    [34] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Με Μπαρτέζ οι "τρικολόρ"

    8/5/2006 3:30:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Για τέταρτο συνεχόμενο Μουντιάλ ο ιδιόρρυθμος Γάλλος τερματοφύλακας Φαμπιάν Μπαρτέζ θα είναι όπως όλα δείχνουν το καλοκαίρι ο "φύλακας άγγελος" της εστίας των "τρικολόρ" στα γερμανικά γήπεδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Le Parisien" ο ομοσπονδιακός τεχνικός των "πετεινών" Ρεϊμόν Ντομενέκ, αποφάσισε να εμπιστευτεί την υπεράσπιση της εστίας των Γάλλων, στα χέρια του Μπαρτέζ. Σε αυτή του την απόφαση, φαίνεται ότι η εμπειρία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επιλογή του, σε σχέση με τον νεότερο τερματοφύλακα της πρωταθλήτριας Λιόν, Κουπέ. Και μπορεί ο Μπαρτέζ σύμφωνα με τον τίτλο της εφημερίδας να "είναι χαρούμενος, αφού έμαθε ότι είναι ο εκλεκτός", αλλά ερωτηματικό παραμένει ακόμη, αν οι φίλαθλοι θα αποδεχθούν αδιαμαρτύρητα την επιλογή του Ντομονέκ.

    [35] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ούτε... λίρα στους ταραξίες

    8/5/2006 1:53:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Να "κόψει" την κρατική επιχορήγηση στα ποδοσφαιρικά σωματεία που δε συνεργάζονται με τις αστυνομικές αρχές για την πάταξη της βίας, απείλησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσος Παπαδόπουλος, καταδικάζοντας τα χθεσινά επεισόδια στη Λεμεσό μεταξύ οπαδών του πρωταθλητή Απόλλωνα και της ΑΕΛ. Κατά τη συμπλοκή των οπαδών των δύο ομάδων, στις οποίες υπάρχει χρόνια αντιπαλότητα, τραυματίστηκαν 17 αστυνομικοί και 7 πολίτες, καθώς ρίφθηκαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και ξύλα ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε προθήκες καταστημάτων και αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στην περιοχή. Για την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων, στάλθηκαν από τη Λευκωσία άνδρες της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης, οι οποίοι χρειάστηκε να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους οπαδούς των δυο ομάδων.

    Υπάρχουν και φωτογραφίες των επεισοδίων

    Ο πρώτος πολίτης της Χώρας, σχολιάζοντας τα χθεσινά επεισόδια τόνισε ότι δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος, που να μην τα καταδικάζει και στην προσπάθεια της πάταξης της βίας, προειδοποίησε τις ομάδες να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις της Αστυνομίας και να κατονομάσουν αυτούς, που φαίνονται σε φωτογραφικό υλικό ότι διαπράττουν βιοπραγίες. Σε αντίθετη περίπτωση τα σωματεία δεν θα πάρουν καμία οικονομική βοήθεια από το κράτος, όπως τους αναλογεί.

    [36] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πρωτάθλημα ξανά για τη Μπόκα

    8/5/2006 12:17:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Μεθυσμένη πολιτεία" θυμίζει από χθες το Μπουένος Αϊρες, καθώς το ένα από τα δύο καμάρια της αργεντίνικης πρωτεύουσας, η Μπόκα Τζούνιορς μετά τον τίτλο της Απερτούρα κατέκτησε και αυτόν της Κλαουζούρα. Η αγαπημένη ομάδα του Ντιέγκο Μαραντόνα, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής επικράτησε με 2-0 της Ιντεπεντιέντε και μία αγωνιστική πριν το φινάλε του πρωταθλήματος εξασφάλισε και μαθηματικά με 40 β. τον 22ο τίτλο της ιστορίας της. Στο 36 ο Ροντρίγκο Παλάθιο άνοιξε το σκορ για την Μπόκα, ενώ με την έναρξη του β ημιχρόνου, στο 47 ο Μάρτιν Παλέρμο ζευγάρωσε τα τέρματα των φιλοξενούμενων, δίνοντας το έναυσμα στους οπαδούς της για ξέφρενο γλέντι στους δρόμους του Παρισιού της Νότιας Αμερικής.

    Τα αποτελέσματα της 18ης αγωνιστικής

    Μπάνφιλντ-Αρχεντίνος Τζούνιορς 3-1 Αρσεναλ Σαραντί-Ινστιτούτο Κόρντομπα 1-1 Νιουελς Ολντ Μπόις-Χιμνάσια Λα Πλάτα 2-3 Βελέζ Σάρσφιλντ-Λανούς 0-0 Ρίβερ Πλέιτ-Ρασίνγκ Κλουμπ 0-2 Ολίμπο Μπάχια Μπλάνκα-Χιμνάσια Χουχούι 2-0 Τίρο Φεντεράλ-Κιλμές 1-1 Ιντεπεντιέντε-Μπόκα Τζούνιορς 0-2 Εστουδιάντες Λα Πλάτα-Ροζάριο Σεντράλ 1-1 Κολόν Σάντα Φε-Σαν Λορέντσο 0-1

    Η βαθμολογία (σε 18 αγώνες)

    Μπόκα Τζούνιορς 40 Λανούς 34 Χιμνάσια Εσγκρίμα 32 Ρίβερ Πλέιτ 31 Νιούελς Ολντ Μπόις 30

    [37] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Κυπελλούχος Ολλανδίας ο Άγιαξ

    7/5/2006 9:26:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το τίτλο του Κυπελλούχου Ολλανδίας κατέκτησε ο Άγιαξ. Ο «Αίαντας» επικράτησε στον τελικό της διοργάνωσης που έγινε στο «Ντε Κουίπ» της Αϊντχόφεν με 2-1 και κατέκτησε το τρόπαιο μετά από τέσσερα χρόνια. Μεγάλος πρωταγωνιστής για το συγκρότημα του Ντάνι Μπλιντ ήταν ο Κλάας-Γιαν Χούντελαρ, ο οποίος σημείωσε και τα δύο γκολ του Αγιαξ, στο 48ο και το δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, ενώ η PSV ισοφάρισε προσωρινά με τον Λάμεϊ (53΄). Ο Αγιαξ ολοκλήρωσε τον αγώνα με 10 παίκτες, αφού αποβλήθηκε ο Γκάλασεκ στο 64΄ με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Ωστόσο, επτά λεπτά αργότερα η αριθμητική ισορροπία αποκαταστάθηκε, αφού την άγουσα για τα αποδυτήρια πήρε και ο Λάμεϊ, που αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Με τον Αγιαξ αγωνίστηκε για 65 λεπτά ο Αγγελος Χαριστέας, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Μαντούρο αμέσως μετά την αποβολή του Γκάλασεκ.

    Οι συνθέσεις:

    ΑΓΙΑΞ: Στεκέλενμπουργκ, Μποάκιε, Χέιτινγκα, Φερμέλεν, Εμάνουελσον, Γκάλασεκ, Σνέιντερ, Μπουκαρί, Χαριστέας (65΄ Μαντούρο), Χούντελαρ, Ρόζενμπεργκ (46΄ Μπάμπελ).

    ΑΪΝΤΧΟΦΕΝ: Γκόμες, Λάμεϊ, Οϊγερ, Αντο, Μπολ, Αφελάι (59΄ Κονέ), Σίμονς, Κοκού, Φαρφάν, Φένεγκορ οφ Χέσελινκ, Μπίσλεϊ.

    Οι τελικοί κυπέλλου Ολλανδίας από το 1957:

    1957 Φορτούνα ΄54 - Φέγενορντ 4-2

    1958 Σπάρτα Ρότερνταμ - Φόλενταμ 4-3

    1959 Φέλσεν - Ντεν Χάαγκ 4-1

    1960 Δεν διεξήχθη

    1961 Αγιαξ - Μπρέντα 3-0

    1962 Σπάρτα Ρότερνταμ - Ντελφτ 1-0

    1963 Βίλεμ Τίλμπουργκ - Ντεν Χάαγκ 3-0

    1964 Φορτούνα ΄54 - Ντεν Χάαγκ 0-0 (4-3 στα πέναλτι)

    1965 Φέγενορντ - Γκο Αχέντ Ιγκλς 1-0

    1966 Σπάρτα Ρότερνταμ - Ντεν Χάαγκ 1-0

    1967 Αγιαξ - Μπρέντα 2-1

    1968 Ντεν Χάαγκ - Αγιαξ 2-1

    1969 Φέγενορντ - P.S.V. Αϊντχόβεν 2-0

    1970 Αγιαξ - P.S.V. Αϊντχόβεν 2-0

    1971 Αγιαξ - Σπάρτα Ρότερνταμ 2-2

    Rep Αγιαξ - Σπάρτα Ρότερνταμ 2-1

    1972 Αγιαξ - F.C. Ντεν Χάαγκ 3-2

    1973 Μπρέντα - Ναϊμέγκεν 2-0

    1974 P.S.V. Αϊντχόβεν - Μπρέντα 6-0

    1975 F.C. Ντεν Χάαγκ - Τβέντε 1-0

    1976 P.S.V. Αϊντχόβεν - Ρόντα 1-0

    1977 Τβέντε - Τσβόλε 3-0

    1978 Αλκμααρ - Αγιαξ 1-0

    1979 Αγιαξ - Τβέντε 1-1

    Rep Αγιαξ - Τβέντε 3-0

    1980 Φέγενορντ - Αγιαξ 3-1

    1981 Αλκμααρ - Αγιαξ 3-1

    1982 Αλκμααρ - Ουτρέχτη 5-1 (Α΄ αγώνας 0-1)

    1983 Αγιαξ - Ναϊμέγκεν 3-1 (Α΄ αγώνας 3-1)

    1984 Φέγενορντ - Φορτούνα Σιτάρντ 1-0

    1985 Ουτρέχτη - Χέλμοντ Σπορτ 1-0

    1986 Αγιαξ - Ρούζεντααλ 3-0

    1987 Αγιαξ - F.C. Ντεν Χάαγκ 4-2

    1988 P.S.V. Αϊντχόβεν - Ρόντα 3-2

    1989 P.S.V. Αϊντχόβεν - Γκρόνινγκεν 4-1

    1990 P.S.V. Αϊντχόβεν - Φίτεσε 1-0

    1991 Φέγενορντ - Ντεν Μπος 1-0

    1992 Φέγενορντ - Ρόντα 3-0

    1993 Αγιαξ - Χέρενφεϊν 6-2

    1994 Φέγενορντ - Ναϊμέγκεν 2-1

    1995 Φέγενορντ - Φόλενταμ 2-1

    1996 P.S.V. Αϊντχόφεν - Σπάρτα Ρότ. 5-2

    1997 Ρόντα - Χέρενφεϊν 4-2

    1998 Αγιαξ - P.S.V. Αϊντχόβεν 5-0

    1999 Αγιαξ - Φορτούνα Σιτάρντ 2-0

    2000 Ρόντα - Ναϊμέγκεν 2-0

    2001 Τβέντε - P.S.V. Αϊντχόβεν 0-0 (4-3 στα πέναλτι)

    2002 Αγιαξ - Ουτρέχτη 3-2

    2003 Ουτρέχτη - Φέγενορντ 4-1

    2004 Ουτρέχτη - Τβέντε 1-0

    2005 P.S.V. Αϊντχόβεν-Βίλεμ 4-0

    2006 Αγιαξ-P.S.V. Αϊντχόβεν 2-1

    [38] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η Άρσεναλ το εισιτήριο του Τσάμπιονς Λιγκ

    7/5/2006 9:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στην 4η θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος της πρέμιερ λιγκ κατετάγη η Άρσεναλ και εξασφάλισε το τέταρτο εισιτήριο που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ της νέας περιόδου. Οι "κανονιέρηδες" στο τελευταίο παιχνίδι για το πρωτάθλημα αλλά και τελευταίο στο "Χάιμπουρι" (από τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στο νέο γήπεδο), κατάφερε να επικρατήσει με 4-2 της Γουίγκαν και εκμεταλλεύτηκε την ήττα της Τότεναμ από την Γουέστ Χαμ με 2-1, η οποία κατετάγη τελικά 5η και θα αγωνιστεί στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Μεγάλος πρωταγωνιστής για την ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ ο Τιερί Ανρί ο οποίος πέτυχε χατ-τρικ, παίρνοντας παράλληλα και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ. Από την άλλη η Τότεναμ έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να πάρει για πρώτη φορά στην ιστορία της να αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ, έστω και σε προκριματική φάση. Αξίζει να σημειωθεί πως το παιχνίδι των "Σπερς" κόντρα στα «σφυριά» παραλίγο να μην διεξαχθεί, λόγω της τροφικής δηλητηρίασης που υπέστησαν αρκετοί παίκτες της λίγες ώρες πριν την έναρξη. Στα υπόλοιπα, η ήδη πρωταθλήτρια Τσέλσι ηττήθηκε με 1-0 από την Νιούκαστλ, με τους "μπλε" να αγωνίζονται με πολλούς αναπληρωματικούς, ενώ όσον αφορά τη δεύτερη θέση και την απευθείας πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, την κατάκτησε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μετά την άνετη νίκη της με 4-0 επί της Τσάρλτον και άφησε στην 3η θέση και τα προκριματικά την Λίβερπουλ που νίκησε με 3-1 την Πόρτσμουθ. Εκτός από την Τότεναμ στο ΟΥΕΦΑ θα πάρει μέρος και η Μπλάκμπερν.

    Τα αποτελέσματα και η τελική βαθμολογία

    Αρσεναλ-Γουίγκαν 4-2 (8΄ Πιρές, 35΄, 57΄, 75΄πεν. Ανρί - 10΄ Σάρνερ, 33΄ Τόμπσον)

    Αστον Βίλα-Σάντερλαντ 2-1 (43΄ Μπάρι, 78΄ Ρίτζγουελ - 88΄ Κόλινς)

    Γουεστ Χαμ-Τότεναμ 2-1 (10΄ Φλέτσερ, 81΄ Μπεναγιούν - 35΄ Ντεφόου)

    Εβερτον-Γουεστ Μπρομ 2-2 (84΄ Ανικέμπε, 90΄ Φέργκιουσον - 14΄ Γκέρα, 47΄ Μαρτίνες)

    Μάντσεστερ Γ.-Τσάρλτον 4-0 (19΄ Σαχά, 23΄ Κ. Ρονάλντο, 35΄ αυτ. Γιούελ, 59΄ Ρίτσαρντσον)

    Μπλάκμπερν-Μάντσεστερ Σ. 2-0 (35΄ Χιζανισβίλι, 52΄ Κούκι)

    Μπόλτον-Μπέρμιγχαμ 1-0 (65΄ Βαζ Τε)

    Νιούκαστλ-Τσέλσι 1-0 (73΄ Μπραμπλ)

    Πόρτσμουθ-Λίβερπουλ 1-3 (85΄ Κορομάν - 52΄ Φάουλερ, 84΄ Κράουτς, 89΄ Σισέ)

    Φούλαμ-Μίντλεσμπρο 1-0 (84΄ πεν. Χέλγκιουσον)

    ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.

    1. Τσέλσι 38 29 4 5 72-22 91 -Πρωταθλήτρια-Τσάμπιονς Λιγκ

    2. Μάντσεστερ Γ. 38 25 8 5 72-34 83 -Τσάμπιονς Λιγκ

    3. Λίβερπουλ 38 25 7 6 57-25 82 -Τσάμπιονς Λιγκ

    4. Άρσεναλ 38 20 7 11 68-31 67 -Τσάμπιονς Λιγκ

    5. Τότεναμ 38 18 11 9 53-38 65 -Κύπελλο UEFA

    6. Μπλάκμπερν 38 19 6 13 51-42 63 -Κύπελλο UEFA

    7. Νιούκαστλ 38 17 7 14 47-42 58

    8. Μπόλτον 38 15 11 12 49-41 56

    9. Γουέστ Χαμ 38 16 7 15 52-55 55

    10.Γουίγκαν 38 15 6 17 45-52 51

    11.Έβερτον 38 14 8 16 34-49 50

    12.Φούλαμ 38 14 6 18 48-58 48

    13.Τσάρλτον 38 13 8 17 41-55 47

    14.Μίντλεσμπρο 38 12 9 17 48-58 45

    15.Μάντσεστερ Σ. 38 13 4 21 43-48 43

    16.Άστον Βίλα 38 10 12 16 42-55 42

    17.Πόρτσμουθ 38 10 8 20 37-62 38

    18.Μπέρμιγχαμ 38 8 10 20 28-50 34 -Υποβιβασμός

    19.Γουέστ Μπρομ 38 7 9 22 31-58 30 -Υποβιβασμός

    20.Σάντερλαντ 38 3 6 29 26-69 15 -Υποβιβασμός

    Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΡΕΡ

    27 γκολ: Τιερί Ανρί (Άρσεναλ)

    21 γκολ: Ρούουντ Φαν Νίστελροϊ (Μάντσεστερ Γ.)

    18 γκολ: Ντάρεν Μπεντ (Τσάρλτον)

    16 γκολ: Φρανκ Λάμπαρντ (Τσέλσι)

    : Γουέιν Ρούνι (Μάντσεστερ Γ.)

    : Ρόμπι Κιν (Τότεναμ)

    14 γκολ: Μάρλον Χέιργουντ (Γουέστ Χαμ)

    13 γκολ: Γιακούμπου Αγεγκμπένι (Μίντλεσμπρο)

    : Κρεγκ Μπέλαμι (Μπλάκμπερν)

    12 γκολ: Ανρί Καμαρά (Γουίγκαν)

    : Ντιντιέ Ντρογκμπά (Τσέλσι)

    11 γκολ: Κόλινς Τζον (Φούλαμ)

    : Αχμέντ Χοσάμ «Μίντο» (Τότεναμ)

    10 γκολ: Τζέιμς Μπίτι (Σαουθάμπτον)

    : Στίβεν Τζέραρντ (Λίβερπουλ)

    : Άλαν Σίρερ (Νιούκαστλ)

    : Ερνάν Κρέσπο (Τσέλσι)


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 8 May 2006 - 16:56:09 UTC