Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπέρ της διπλωματίας
  • [02] Αξιοποίηση ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων
  • [03] Χριστόδουλος για παγκοσμιοποίηση
  • [04] Διέκοψαν την απεργία οι γεωτεχνικοί
  • [05] "Στο τραπέζι" ο ΚΟΚ
  • [06] Ισόβια για τον "κανίβαλο του Ρότενμπουργκ"
  • [07] Υπερχρεωμένα τα ελληνικά νοικοκυριά
  • [08] Νέοι δρόμοι συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου
  • [09] Αντίο Σάντος από το Ηράκλειο
  • [10] Προπονήθηκε στο Παγκρήτιο η ΑΕΚ
  • [11] Πέταξε για Ηράκλειο ο Ολυμπιακός
  • [12] Στην παγκόσμια ελίτ ο Γκιώνης
  • [13] Ο Βενγκέρ ελπίζει…
  • [14] "Κεραμικά της Μεσογείου"
  • [15] Φιλοσοφικό Καφενείο
  • [16] Έκθεση της Candice Breitz
  • [17] Θερίζει η χολέρα στην Ανγκόλα
  • [18] Εκρηκτικά ...εσώρουχα

    [01] Πολιτική

    Συνάντηση Μπακογιάννη-Λαριτζανί

    Υπέρ της διπλωματίας

    9/5/2006 12:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/5/2006 12:49:38 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Την κοινή πεποίθηση ότι υπάρχουν περιθώρια για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης εξέφρασαν αμέσως μετά τη συνάντησή τους, η υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν και επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, Αλί Λαριτζανί, ο οποίος θεωρείται το νούμερο 3 στην κυβερνητική ιεραρχία του Ιράν. Ο κύριος Λαριτζανί, τόνισε πως το Ιράν δεν σκοπεύει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και επισήμανε ότι υπάρχει περιθώριο για διάλογο μέσω όμως του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Η κ. Μπακογιάννη από την πλευρά της ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας αλλά και υπέρ της μη διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής.

    Σε κρίσιμη καμπή

    Ο κ. Λαριτζανί επανέλαβε την πάγια θέση της Τεχεράνης για μη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, υπεραμύνθηκε όμως του δικαιώματος της χώρας του για ανάπτυξη πυρηνικής τεχνολογίας.

    Χαρακτήρισε λάθος την παραπομπή του φακέλου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τονίζοντας ότι και ο καταλληλότερος φορέας για να χειριστεί το θέμα είναι η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

    Η κ. Μπακογιάννη, από την πλευρά της ανέφερε ότι "βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο αναζήτησης μιας διπλωματικής διευθέτησης", τονίζοντας ότι η Ελλάδα, επιθυμεί έναν ασφαλή κόσμο, και ότι με την κατάλληλη πολιτική βούληση θα εξευρεθεί μία ειρηνική λύση στο πρόβλημα.

    Παράλληλα κάλεσε, τις ιρανικές αρχές να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα προς το συμφέρον όλων των λαών και χαιρέτισε την πρόταση της Ρωσίας για την υλοποίηση του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου σε ρωσικό έδαφος.

    Ο κ. Λαριτζανί αναφερόμενος στη ρωσική πρόταση- για απάλειψη της αναφοράς στο κεφάλαιο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ και την τροποποίηση της διατύπωσης ότι το Ιράν αποτελεί απειλή για τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη- είπε ότι το Ιράν θα ήθελε να έχει λίγο περισσότερο χρόνο ώστε να αναπτυχθεί ένας διάλογος με τη Ρωσία για το θέμα αυτό.

    Κατέληξε ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί χωρίς πίεση και μέσω εποικοδομητικού διαλόγου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διπλωματικός πυρετός

    [02] Πολιτική

    Παρουσίαση σχεδίου νόμου στην Κυβερνητική Επιτροπή

    Αξιοποίηση ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων

    9/5/2006 3:33:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ -ΝΕΤ 105.8- ΑΠΕ

    Τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας με σκοπό την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας φορέων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προβλέπει σχέδιο νόμου που παρουσίασε στην Κυβερνητική Επιτροπή ο υπουργός Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Μάλιστα προβλέπεται η μεταβίβαση ακινήτων της εταιρείας στον οικοδομικό οργανισμό των αξιωματικών με τίμημα στο 60% της αντικειμενικής αξίας, για τη στέγαση των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων. Οπως επεσήμανε ο κ. Μεϊμαράκης η επίλυση των στεγαστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί δέσμευση για την Κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα δοθεί στα κόμματα σε μία εβδομάδα και θα ακολουθηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία.

    Την Κυβερνητική ενημέρωσε επίσης και ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς για τα δύο έργα της Ιονίας οδού και της οδού Τρίπολης - Καλαμάτας- Σπάρτης, συνολικού μήκους 574 χλμ και προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ, στα οποία αναδείχθηκαν οι προσωρινοί ανάδοχοι. Ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι πρόκειται για στρατηγικής σημασίας έργα, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι οι παραχωρησιούχοι θα κατασκευάσουν τα έργα και έχουν το δικαίωμα εκμετάλλευσης για 30 χρόνια. Σημείωσε, όμως, ότι για την κατασκευή των έργων συμβάλει και το Δημόσιο και ανέφερε για παράδειγμα την Ιόνια οδό - συνολικού κόστους 1,390 δισ. ευρώ - όπου το ελληνικό δημόσιο θα καταβάλει 330 εκατ. ευρώ. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο κ. Σουφλιάς δήλωσε ότι το θέμα είναι λήξαν.

    Για τις συνομιλίες που είχε το πρωί με τον Γενικό Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν Αλί Λαριτζανί ενημέρωσε και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη την Κυβερνητική Επιτροπή.

    [03] Κοινωνία

    Χριστόδουλος για παγκοσμιοποίηση

    9/5/2006 6:40:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Για εξαμερικανισμό των εθνών έκανε λόγο ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, σχολιάζοντας το μοντέλο ζωής που, όπως είπε, μας επιβάλλεται ως συνέπεια της παγκοσμιοποίησης. Ο αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του στο 3ο Ιερατικό Συνέδριο που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, καταδίκασε και τον εθνικισμό, τονίζοντας χαρακτηριστικά "Ναι στο έθνος, όχι στον κακό εθνικισμό" .

    "Μάλλον, έχουμε μπροστά μας, την εξαγωγή ενός μοντέλου ζωής και την επιβολή του σε όλα τα έθνη. Όποιος, λοιπόν, δεν θέλει να παίζει με τις λέξεις και την πραγματικότητα που αυτές εικονίζουν, θα ομιλούσε μάλλον για εξαμερικανισμό των εθνών, αντί για παγκοσμιοποίηση", είπε ο κ. Χριστόδουλος και υπογράμμισε ότι η αντίδραση της Εκκλησίας στην παγκοσμιοποίηση, δεν μπορεί να εκφρασθεί με τη βία, ούτε με την εξουσία.

    Κατόπιν επέκρινε τον εθνικισμό. "Να λέμε "ναι" στην οικουμενικότητα και "όχι" στην κακή παγκοσμιοποίηση. Ως χριστιανοί ανήκουμε στην οικουμένη, αλλά και ως Έλληνες ανήκουμε και στο έθνος μας, στην παράδοσή μας. Έχουμε ταυτότητα και παράδοση. Και οφείλουμε να τα τιμήσουμε και τα δύο" είπε ο αρχιεπίσκοπος.

    Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν το απόγευμα.

    [04] Κοινωνία

    Συμφώνησαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

    Διέκοψαν την απεργία οι γεωτεχνικοί

    9/5/2006 4:27:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την απόφαση για αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων τους απέφερε η συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελου Μπασιάκο με τους εκπροσώπων Ομοσπονδίας των γεωτεχνικών δημοσίων υπαλλήλων. Όπως ανακοίνωσαν οι συνδικαλιστές υπήρξε δέσμευση από πλευράς του κ. Μπασιάκου για την ικανοποίηση των βασικότερων αιτημάτων κλάδου, όπως η θεσμοθέτηση λογαριασμού "Δικαιωμάτων Γεωτεχνικών" και η ένταξη του επαγγέλματος των Κτηνιάτρων στα βαρέα και ανθυγιεινά. Εάν μέχρι τις 28 Μαΐου δεν υπάρξει τήρηση των υπεσχημένων, οι εργαζόμενοι προειδοποιούν με συνέχιση της απεργίας από τις 29 Μαΐου.

    [05] Κοινωνία

    Συνάντηση με τους δικυκλιστές

    "Στο τραπέζι" ο ΚΟΚ

    9/5/2006 3:43:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Πρεμιέρα της διαδικασίας του διαλόγου μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και εκπροσώπων φορέων για τις αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ήταν η σημερινή. Σήμερα ο κ. Λιάπης συναντήθηκε με εκπροσώπους των δικυκλιστών, στους οποίους διατύπωσε τις θέσεις της κυβέρνησης και άκουσε τις προτάσεις τους. Όπως τόνισε ο ίδιος στόχος της αναθεώρησης είναι η αποποινικοποίηση των κυρώσεων και η αύξηση των προστίμων για τις επικίνδυνες παραβάσεις, κάτι που σημαίνει τσουχτερά πρόστιμα για τη χρήση αλκοόλ, την υπερβολική ταχύτητα και τη μη χρήση κράνους.

    Μεταξύ των θεμάτων που έπεσαν στο τραπέζι ήταν το θέμα των ποινών για επικίνδυνα εξαρτήματα ΙΧ (κοτσαδόροι, πρόσθετοι μεταλλικοί προφυλακτήρες κλπ), o εξορθολογισμός των προστίμων για την παράνομη στάθμευση των δικύκλων, η εκπαίδευση των δικυκλιστών με τη δημιουργία των ειδικών χώρων για τα πρακτικά μαθήματα, οι ειδικές θέσεις στάθμευσης και τα επικίνδυνα σαμαράκια στους δρόμους κ.α., ενώ οι εκπρόσωποι των δικυκλιστών διατύπωσαν το πάγιο αίτημα για μείωση των φόρων για τα κράνη.

    Ο κ. Λιάπης επιφυλάχθηκε να απαντήσει επί των προτάσεων τους, αφότου αυτές μελετηθούν, ωστόσο υπήρξε συμφωνία όσον αφορά στον υποχρεωτικό τεχνικός έλεγχο των μοτοσικλετών από τα ΚΤΕΟ, τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης.

    [06] Κόσμος

    Ισόβια για τον "κανίβαλο του Ρότενμπουργκ"

    9/5/2006 4:28:00 μμ

    Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Αρμιν Μάιβες, ο επονομαζόμενος και "κανίβαλος του Ρότενμπουργκ". Δικαστήριο της Φρανκφούρτης, ενώπιον του οποίου έγινε η δίκη του για δεύτερη φορά, έκρινε ότι ο 44χρονος Γερμανός είναι ένοχος φόνου από πρόθεση. Την πρώτη φορά, το 2004, είχε κριθεί ένοχος ακούσιας ανθρωποκτονίας και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 8,5 ετών. Ο Μάιβες κατέθεσε στο δικαστήριο ότι το θύμα του, ένας Βερολινέζος μηχανικός, τον παρακαλούσε να τον σκοτώσει σε μία αποκρουστική τελετή που καταγράφηκε σε βίντεο σε αγρόκτημα του Μάιβες τον Μάρτιο του 2001. Ο Μάιβες κατέψυξε τεμάχια του πτώματος και τμηματικά τα απόψυχε για να τα τρώει. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο κατηγορούμενος επεδίωκε με τον τρόπο αυτό τη σεξουαλική του ικανοποίηση. Ψυχίατροι ανέφεραν στο δικαστήριο ότι ο Μάιβες είναι διαταραγμένη προσωπικότητα, αλλά όχι τρελός, καθώς είχε επίγνωση των ενεργειών του.

    [07] Οικονομία

    Υπερχρεωμένα τα ελληνικά νοικοκυριά

    9/5/2006 6:20:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με ταχύτατο ρυθμό αυξήθηκε η πιστωτική επέκταση το Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το χρέος των νοικοκυριών προς τις τράπεζες στο πρώτο δίμηνο του έτους έφθασε τα 70,36 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 29,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2005. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση που παρατηρήθηκε στις χορηγήσεις των στεγαστικών δανείων, αλλά και σε αυτές που συνδέονται με την καταναλωτική πίστη.

    Πιο συγκεκριμένα, στη στεγαστική πίστη, παρά τα φορολογικά μέτρα που ισχύουν από την αρχή του έτους (ΦΠΑ στα ακίνητα) η ζήτηση των στεγαστικών δανείων παρέμεινε αμετάπτωτη. Συγκεκριμένα οι χορηγήσεις των στεγαστικών δανείων σημείωσαν τον Φεβρουάριο αύξηση κατά 33,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2005. Το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν τιτλοποιηθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, υπερέβη τα 47 δισ. ευρώ.

    Στην καταναλωτική πίστη το συνολικό υπόλοιπο των δανείων, των τιτλοποιηθέντων συμπεριλαμβανομένων, διαμορφώθηκαν σε 22,6 δισ. ευρώ. Σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι παρατηρήθηκε αύξηση των χορηγήσεων κατά 28,3%. Αξιοσημείωτος είναι ο αλματώδης ρυθμός με τον οποίον αυξήθηκαν οι χορηγήσεις των καταναλωτικών δανείων με δικαιολογητικά (47,4%) και των προσωπικών δανείων κατά 44,5%.

    [08] Οικονομία

    Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Σιούφα

    Νέοι δρόμοι συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου

    9/5/2006 5:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/5/2006 7:41:08 μμ)

    Η συνεργασία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αιγύπτου στα ενεργειακά θέματα και ειδικότερα στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, με την υπογραφή του σχετικού μνημονίου, θα δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Αυτό τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας μετά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψής του στην Αίγυπτο. Σε όλες τις επαφές που είχε ο κ. Σιούφας με τα μέλη της αιγυπτιακής κυβέρνησης, εκφράστηκε η αμοιβαία βούληση να διευρυνθεί η διμερής συνεργασία σε καίριους κλάδους της οικονομίας και του επιχειρείν. Ο Υπουργός Ανάπτυξης εκτός από τις επαφές και τις συναντήσεις, επισκέφθηκε επίσης και τη βιομηχανική περιοχή του Καΐρου, όπου δραστηριοποιούνται σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις, όπως τα τσιμέντα ΤΙΤΑΝ, η Εθνική και η Τράπεζα Πειραιώς, η χαρτοποιία Θράκης, η ΕΡΛΑΚ, η Chipita, τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο Όμιλος Βαρδινογιάννη και πολλές άλλες.

    Σημαντικές επαφές και συνεργασίες

    Ο κ. Σιούφας συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο υπουργό Επενδύσεων Μόχι Ελ Ντιν, με τον οποίο συζήτησε για τη λειτουργία ακτοπλοϊκής γραμμής που θα συνδέει την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με την Κρήτη και τον Πειραιά. Ο κ. Σιούφας ανέφερε ότι πρόκειται σύντομα να δρομολογηθεί η γραμμή, προσθέτοντας ότι ήδη υπάρχει έντονο το ενδιαφέρον από εταιρεία που επιθυμεί να προχωρήσει στη δημιουργία της γραμμής αυτής, η οποία θα εξυπηρετεί οχήματα και επιβάτες. Η επίτευξη δρομολόγησης αυτής της νέας γραμμής αποτελεί κοινό στόχο μεταξύ των δύο κρατών.

    Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις μεταρρυθμίσεις - ιδιαίτερα σε θέματα φορολογίας επιχειρήσεων - που έχει πρόσφατα θεσμοθετήσει η Ελληνική κυβέρνηση, δημιουργώντας ένα πολύ καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον και προσελκύοντας νέες επενδύσεις. Ο κ. Μόχι Ελ Ντιν τόνισε ότι "οι παραδοσιακές σχέσεις των δύο χωρών, που βασίζονται στην συνύπαρξη δύο πανάρχαιων πολιτισμών, μπορούν τώρα να οδηγήσουν ακόμη περισσότερο σε μία από κοινού περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη των δύο κρατών".

    Ο κ. Σιούφας, θέλοντας να επισημάνει αυτήν την διμερή προσπάθεια, υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα έχουν ήδη εκπαιδευτεί στην Ελλάδα 250 στελέχη αιγυπτιακών επιχειρήσεων, ενώ η ελληνική τεχνογνωσία σε θέματα τυποποίησης, πιστοποίησης και μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι στη διάθεση των αιγυπτιακών αρμόδιων οργανισμών για την διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών. Και ευχήθηκε "τα βήματα που οικοδομούν οι δύο χώρες για συνεργασία να έχουν γρήγορα και αποδοτικά αποτελέσματα".

    Παράλληλα, ο κ. Σιούφας έθεσε στον Αιγύπτιο ομόλογό του το θέμα που αφορά την ανά εξάμηνο ανανέωση άδειας λειτουργίας της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στην Αίγυπτο, έτσι ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατία που παρατηρείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αιγύπτου, γεγονός για το οποίο ο κ. Μόχι Ελ Ντίν υποσχέθηκε να συμβάλει στην επίλυση του θέματος αυτού.

    Νωρίτερα, ο Υπουργός Ανάπτυξης επισκέφθηκε το λεγόμενο "Έξυπνο Χωριό" του Καΐρου ("Smart Village"), όπου εδρεύουν σε πρότυπες εγκαταστάσεις πολλές επιχειρήσεις -μεταξύ αυτών και ελληνικές- και εξέφρασε την άποψη ότι "ανάλογα σχέδια και προγράμματα προχωρούν και στην Ελλάδα", ενώ τόνισε πως υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια συνεργασίας των δύο υπουργείων.

    Στο "Έξυπνο Χωριό" βρίσκεται και το Υπουργείο Επικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφορικής, το οποίο και επισκέφτηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης, όπου συναντήθηκε με τον αρμόδιο Υπουργό Ταρέκ Κάμελ.

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης προσκάλεσε τον κ. Μόχι Ελ Ντιν όπως και τον κ. Τάρεκ Καμέλ να επισκεφθούν επίσημα την Ελλάδα. "Απευθύνω πρόσκληση για περαιτέρω κατακτήσεις σε πρόοδο και τεχνολογία, που μπορούμε από κοινού να πραγματοποιήσουμε", τόνισε ο κ. Σιούφας απευθυνόμενους στους ομολόγους του Υπουργούς της Αιγύπτου. "Άλλωστε, καθώς η θάλασσα μας ενώνει, και δεν μας χωρίζει, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μία πύλη εισόδου των αιγυπτιακών επιχειρήσεων προς την Ευρώπη και την ίδια στιγμή, η Αίγυπτος να γίνει εφαλτήριο ακόμη μεγαλύτερης ελληνικής επενδυτικής παρουσίας στην Χώρα του Νείλου", είπε ο κ. Σιούφας.

    Στο Κάιρο ο Δημήτρης Σιούφας συναντήθηκε επίσης, με Έλληνες επιχειρηματίες αλλά και με Αιγύπτιους επενδυτές, που ενδιαφέρονται για επενδυτικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Αιγύπτιος μεγαλοεπιχειρηματίας κ. Saviris, ο οποίος κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας TELLAS και θέλει να επεκτείνει τις δραστηριότητες του και σε άλλους σημαντικούς τομείς στη χώρα μας.

    [09] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αντίο Σάντος από το Ηράκλειο

    9/5/2006 7:00:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με κιτρινόμαυρες... βόμβες άρχισε η αυριανή "μάχη της Κρήτης" του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο Πορτογάλος τεχνικός της ΑΕΚ, Φερνάντο Σάντος, ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα στην κοινή καθιερωμένη συνέντευτευξη Τύπου με τον προπονητή του Ολυμπιακού, Τρόντ Σόλιντ, ότι από την επόμενη σεζόν δεν θα καθήσει ξανά στον πάγκο της "Ένωσης". Ο κ. Σάντος παραμονές του αγώνα με τον Ολυμπιακό άφησε άναυδο με τις δηλώσεις του το κοινό που παρακολουθούσε τη Συνέντευξη Τύπου, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ηράκλειο. "Πριν 20 λεπτά ανακοίνωσα στους παίκτες ότι ο τελικός και το παιχνίδι με την Ξάνθη θα είναι τα τελευταία μου παιχνίδια στον πάγκο της ΑΕΚ", τόνισε χαρακτηριστικά ο Πορτογάλος προπονητής.

    "Απόρθητο Φρούριο" το Παγκρήτιο

    Η αποστολή των ερυθρολεύκων έφτασε ήδη στην Κρήτη και αποθεώθηκε από τους φιλάθλους που περίμεναν στο Αεροδρόμιο. Τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη του Ηρακλείου είναι ιδιαίτερα αυστηρά για την αποφυγή επεισοδίων μεταξύ θερμόαιμων οπαδών. Βόμβες μολότοφ σε τοπικό σύνδεσμο φιλάθλων ανακάλυψε η αστυνομία, που θα διαθέσει 1.000 άνδρες για την τήρηση της τάξης, εντός και εκτός γηπέδου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προπονήθηκε στο Παγκρήτιο η ΑΕΚ

    Πέταξε για Ηράκλειο ο Ολυμπιακός

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Προπονήθηκε στο Παγκρήτιο η ΑΕΚ

    9/5/2006 5:26:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με το Νίκο Λυμπερόπουλο οριστικά στη βασική ενδεκάδα της ΑΕΚ, καταστρώνει τα πλάνα του ο Πορτογάλος τεχνικός της ομάδας, Φερνάντο Σάντος για τον αυριανό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας SINCO (18:30, ΝΕΤ) στο Παγκρήτιο με τον πρωταθλητή Ολυμπιακό. Ο Καλαματιανός άσος της "Ένωσης" συμμετείχε κανονικά στην σημερινή πρωινή δεύτερη προπόνηση στο Παγκρήτιο, χωρίς πρόβλημα και τέθηκε στη διάθεση του προπονητή του μαζί με του Σουηδό Λουέϊ Τσάνκο. Στις 18:30, ο τεχνικός της ομάδας Φερνάντο Σάντος και ο αρχηγός Κώστας Κατσουράνης, θα μιλήσουν στους εκπροσώπους του Τύπου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ομάδων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πέταξε για Ηράκλειο ο Ολυμπιακός

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πέταξε για Ηράκλειο ο Ολυμπιακός

    9/5/2006 5:03:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με τον Ριβάλντο να "λάμπει" δια της απουσίας του και χωρίς τους Πάντο, Καψή πέταξε πριν από λίγη ώρα με πτήση τσάρτερ για την Κρήτη η ομάδα του Ολυμπιακού. Ο Νορβηγός τεχνικός των ερυθρολέυκων, Τρόντ Σόλιντ, που αύριο στις 18:30 (ΝΕΤ) στο Παγκρήτιο, στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας SINCO κόντρα στην ΑΕΚ, θα προσπαθήσει να οδηγήσει τους παίκτες τους στην κατάκτηση του φετινού νταμπλ, θα έχει κανονικά στη διάθεσή του, τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Ο Σέρβος διεθνής, στην προπόνηση που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στο Ρέντη, ακολούθησε κανονικούς ρυθμούς, σε αντίθεση με τον Πάντο, που και σήμερα ακολούθησε πρόγραμμα που με θεραπεία και ασκήσεις σε γυμναστήριο και πισίνα και το Μιχάλη Καψή, που έκανε ατομική προπόνηση. Έτσι δεδομένης της απουσίας του Βραζιλιάνου σούπερσταρ, που συνεχίζει την αποθεραπεία του από τη λοίμωξη, που τον έχει κρατήσει εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων το τελευταίο διάστημα, στον αποστολή συμπεριελήφθησαν όλοι οι διαθέσιμοι ποδοσφαιριστές.

    Οι εκλεκτοί του Τρόντ Σόλιν

    Οι ποδοσφαιριστές που συμπεριέλαβε ο Τρόντ Σόλιν στην αποστολή για το Ηράκλειο είναι οι εξής: Νικοπολίδης, Μαυρογενίδης, Μπουλούτ, Σούρερ, Ανατολάκης, Στολτίδης, Τουρέ, Καφές, Οκκάς, Κωνσταντίνου, Τζόρτζεβιτς που ενδέχεται να στελεχώσουν και τη βασική ενδεκάδα, αλλά και οι Γεωργάτος, Γιάννου, Λέμενς, Μπαμπαγκίντα, Καστίγιο, Ντάνι, Χοβανισιάν, Κυριάκος, Κωστούλας, Μάριτς, Πατσατζόγλου, Ταραλίδης, Βάλλας, Παναγόπουλος. Ωστόσο την ομάδα ακολούθησαν και οι τραυματίες Καψής, Πάντος, Βενετίδης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προπονήθηκε στο Παγκρήτιο η ΑΕΚ

    [12] Στην παγκόσμια ελίτ ο Γκιώνης

    9/5/2006 1:55:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Στην ελίτ του παγκοσμίου πινγκ πονγκ συμπεριλαμβάνεται πια ο Παναγιώτης Γκιώνης! Χάρη στις εξαιρετικές εμφανίσεις του στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βρέμης ο αθλητής της γαλλικής SMEC Μετς "σκαρφάλωσε" στο νούμερο 51 της παγκόσμιας κατάταξης για τον μήνα Μάιο. Αυτή η θέση είναι η καλύτερη που έχει εμφανίσει στην καριέρα του και μαρτυρά ότι ο Έλληνας πρωταθλητής γίνεται όλο και πιο δυνατός στο διεθνές στερέωμα. Στον νέο πίνακα αξιολόγησης, που ανακοίνωσε σήμερα η παγκόσμια ομοσπονδία (I.T.T.F.), είχαν πτώση οι υπόλοιποι τέσσερις αθλητές μας, οι οποίοι αγωνίστηκαν στη Γερμανία, ενώ είχαν άνοδο οι τέσσερις αθλήτριες μας. Ο Παναγιώτης Γκιώνης κέρδισε συνολικά 47 βαθμούς και ανέβηκε 11 θέσεις. Τον Απρίλιο ήταν στο νούμερο 62 του κόσμου με 1.675 βαθμούς και τώρα πήγε στο 51 με 1.722. «Για έναν βαθμό είμαι ακριβώς κάτω από την πρώτη 50άδα. Δεν πειράζει όμως, είμαι πολύ ευχαριστημένος γιατί δεν περίμενα να κερδίσω τόσες θέσεις. Είναι σημαντική αυτή η εξέλιξη για μένα, αλλά πρέπει να συνεχίσω την σκληρή δουλειά, ώστε να γίνω ακόμη πιο ανταγωνιστικός απέναντι στους κορυφαίους παίκτες», τόνισε ο 26χρονος «αμυντικός».

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ο Βενγκέρ ελπίζει

    9/5/2006 2:38:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ κατά νου και με βάση πάντα την επιθυμία του να παραμείνει ο Τιερί Ανρί στην Άρσεναλ, ο Αρσέν Βενγκέρ συνεχίζει να προσπαθεί να κρατήσει τον συμπατριώτη του στην Αγγλία. Ο Αλσατός τεχνικός των "κανονιέρηδων" τόνισε πως πλέον δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο για να σταματήσει την φημολογία γύρω από το όνομα του Ανρί, ενώ χαρακτηριτικά συμπλήρωσε, "Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Τιερί έχει συμβόλαιο μέχρι το 2007. Πιστεύω ότι οι επόμενες δύο χρονιές θα είναι οι καλύτερες του Ανρί και ελπίζω να είναι η Αρσεναλ η ομάδα που θα απολαμβάνει τις ικανότητες του".

    [14] Πολιτισμός

    "Κεραμικά της Μεσογείου"

    9/5/2006 7:19:00 μμ

    "Κεραμικά της Μεσογείου: Ανάλυση, Ανάκτηση, Αναβίωση" τιτλοφορείται η έκθεση διακοσμημένης κεραμεικής από χώρες της Μεσογείου που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 5 Μαΐου στο Λουτρό των Αέρηδων (Κυρρήστου 8, Πλάκα). Η αρχαία ελληνική κεραμική, τα ρωμαϊκά terra sigillata, η κεραμική των Ναβαταίων στην Ιορδανία, η παραδοσιακή κεραμική Iznik της Τουρκίας και η κεραμική Majolica από το Μαρόκο και την Ισπανία ξαναζωντανεύουν μέσα από την τεκμηρίωση των πρώτων υλών, των τεχνικών και την σύγχρονη παραγωγή συλλεκτικών, μουσειακής ποιότητας, αντιγράφων αρχαίων αντικειμένων.

    Η πολιτισμική αξία και συνεισφορά της σύγρονης παραγωγής υψηλής ποιότητας αντιγράφων αναδεικνύεται ιδιαίτερα σήμερα επειδή, παρόλες τις προσπάθειες ελέγχου από εθνικές αρχές και διεθνείς οργανισμούς οι λαθρανασκαφές, η αρχαιοκαπηλία και το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό πρόβλημα στην Μεσόγειο. Η σύγχρονη παραγωγή κεραμικών, πιστών όσον αφορά στα υλικά και τις τεχνικές, θα μπορούσε να μετριάσει τη ζήτηση των αυθεντικών, ενώ επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα αγορά για αντικείμενα μουσειακής-συλλεκτικής ποιότητας.

    Η διάθεση στην αγορά αναπαραγωγών μουσειακής ποιότητας ενθαρρύνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού στα πωλητήρια των μεγαλύτερων μουσείων της χώρας, όπως και στα πωλητήρια ιδιωτικών μουσείων όπως τα Μουσεία Μπενάκη και Κυκλαδικής Τέχνης.

    Η έκθεση διοργανώνεται από το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης του Υπουργείου Πολιτισμού, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και την εταιρεία ΘΕΤΙΣ authentics EΠΕ στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος CERAMED. Θα διαρκέσει έως τις 22 Μαΐου. Ξεναγήσεις στην έκθεση θα πραγματοποιηθούν στις 8, 10, 11, 12, 15, 17, 19 και 22 Μαΐου κατά τις ώρες 11.00- 13.00. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης διοργανώνονται δύο εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά 7-11 ετών, και ένα σεμινάριο για μεταπτυχιακούς και τελειόφοιτους φοιτητές αρχαιολογίας και συντήρησης αρχαιοτήτων στις 11 και 12 Μαϊου.

    "Λουτρό των Αέρηδων", Κυρρήστου 8, Πλάκα. Τηλ. 210-3244340. Ώρες λειτουργίας: 9:00 14:30 (εκτός Τρίτης) Διάρκεια Έκθεσης: 5 έως 22 Μαΐου

    Σχετικά Links:

    CERAMED

    [15] Πολιτισμός

    "Έρωτας, Αγάπη Φιλία" στο Μουσείο Μπενάκη

    Φιλοσοφικό Καφενείο

    9/5/2006 7:08:00 μμ

    Το Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών, συνεχίζουν και φέτος τον κύκλο συζητήσεων του "Φιλοσοφικού καφενείου". Οι συναντήσεις αυτές, οι οποίες θα πραγματοποιούνται στο Κυλικείο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1), στοχεύουν να συνδυάσουν την ψυχαγωγία με τον πνευματικό προβληματισμό και την επικοινωνία, αναδεικνύοντας κάτι από την ατμόσφαιρα του αρχαίου συμποσίου και του σύγχρονου ελληνικού καφενείου.

    Ο δεύτερος κύκλος που ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη και εκτείνεται έως τις 5 Ιουλίου, με γενικό θέμα: "Έρωτας, Αγάπη Φιλία", περιλαμβάνει δέκα συναντήσεις που αναφέρονται στις βασικότερες ιστορικές θεωρήσεις του έρωτα (πλατωνική θεωρία, ορθόδοξη, ψυχαναλυτική, φεμινιστική κλπ.) καθώς και στον τρόπο που αυτός βιώθηκε και συνειδητοποιήθηκε σε διάφορες εποχές. Οι συναντήσεις του κύκλου αυτού εγκαινιάστηκαν την Τρίτη, 2 Μαΐου, με την εισήγηση του Βασίλη Κάλφα "Ο Πλατωνικός Έρωτας".

    Πρόγραμμα ομιλιών

    Τρίτη 9 Μαΐου 2006, ώρα 2030 "Αγάπη και Έρωτας στο Χριστιανισμό" Χρήστος Γιανναράς, Καθηγητής Φιλοσοφίας και Πολιτιστικής Διπλωματίας Τετάρτη 17 Μαΐου 2006, ώρα 2030 "Ο Έρωτας στη Νεοελληνική Ποίηση" Ερατοσθένης Καψωμένος, Καθηγητής Νέας Ελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας Τρίτη 23 Μαΐου 2006, ώρα 2030 "Ο Άλλος Εαυτός: Φιλοσοφικά Αινίγματα της Φιλίας" Ηλίας Μαρκολέφας, Καθηγητής Φιλοσοφίας (Deree College) Τρίτη 30 Μαΐου 2006, ώρα 2030 "Φύλο, Σώμα και Σεξουαλικότητα στη Φεμινιστική Σκέψη" Έλενα Πατρικίου, Διδάκτωρ κλασικής Φιλολογίας Ιστορίας Τρίτη 6 Ιουνίου 2006, ώρα 2030 "Επιθυμία, Μετουσίωση και Αγάπη στη Ψυχανάλυση" Θάνος Λίποβατς, Καθηγητής Πολιτικής Ψυχολογίας Τετάρτη 14 Ιουνίου 2006, ώρα 2030 "Ο Έρωτας στη Νεωτερικότητα" Γεράσιμος Βώκος, Καθηγητής Ιστορίας της Φιλοσοφίας Τρίτη 20 Ιουνίου 2006, ώρα 2030 "Η Ερωτική Λιποψυχία στον Σύγχρονο Κόσμο" Βασίλης Καραποστόλης, Καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας, Συγγραφέας Τρίτη 27 Ιουνίου 2006, ώρα 2030 "Η Αποερωτικοποίηση της Σεξουαλικότητας στη Μετανεωτερικότητα" Γρηγόρης Λάζος, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας Τρίτη 5 Ιουλίου 2006, ώρα 2030 "Έρωτας, Φιλία, Αγάπη: Συμπεράσματα και Ερωτήματα" Διαμάντης Λεβεντάκος, Διευθυντής Κέντρου Πολιτιστικών Μελετών

    Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1, Tηλ. 210 3671 000

    [16] Πολιτισμός

    Από 17 Μαΐου έως και 29 Ιουλίου

    Έκθεση της Candice Breitz

    9/5/2006 5:40:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Το εικαστικό έργο της Νοτιοαφρικανής Candice Breitz παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Η καλλιτέχνιδα είναι περισσότερο γνωστή στο ελληνικό από τη δουλειά της στη φωτογραφία (Rainbow series, 1996) και τα project στο photomontage με τη χρήση καρτ-ποστάλ, εμπορικών διαφημίσεων και πορνογραφικής εικονογραφίας, ενώ έχει δώσει "δείγμα γραφής" και στο χώρο της video art. Τα έργα που θα φιλοξενηθούν από 17 Μαΐου έως και 29 Ιουλίου στους εκθεσιακούς χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης μετρούν ήδη επιτυχημένους σταθμούς στην πρόσφατη 51η Biennale της Βενετίας (Mother + Father, 2005) και στην 6η Biennale της Κωνσταντινούπολης (Babel Series, 1999). Την έκθεση επιμελείται η εικαστικός / επιμελήτρια, Άρτεμις Ποταμιάνου. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα Παρασκευή 12:00 21:00, Σάββατο 10:30 14:30, Κυριακή κλειστά.

    Σχετικά Links:

    Ελληνοαμερικανική Ένωση

    [17] Υγεία

    1.156 άνθρωποι έχουν πεθάνει

    Θερίζει η χολέρα στην Ανγκόλα

    9/5/2006 6:04:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί και 1.156 έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία χολέρας που πλήττει την Ανγκόλα εδώ και τρεις περίπου μήνες, ανακοινώθηκε σήμερα από το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Λουάντα. Οι εστίες σύμφωνα με τον ΠΟΥ εντοπίζονται σε 10 από τις 18 επαρχίες της χώρας. Η κεντροαφρικανική χώρα, που καταστράφηκε από τον εμφύλιο πόλεμο που διήρκεσε 27 χρόνια και τελείωσε το 2002, είχε δοκιμαστεί για τελευταία φορά από επιδημία χολέρας το 1987 και τότε είχαν χάσει την ζωή τους 1.460 άνθρωποι.

    [18] Παράξενα

    Εκρηκτικά ...εσώρουχα

    9/5/2006 4:52:00 μμ

    Πηγή: Ρόιτερ-ΑΠΕ

    Δύο κλειστές σακούλες με μια προειδοποιητική ετικέτα ότι θα εκραγούν εάν ανοιχθούν προκάλεσαν πανικό και την κινητοποίηση της αστυνομίας σε ιαπωνικό πανεπιστήμιο πριν οι ειδικοί πυροτεχνουργοί ανακαλύψουν ότι περιείχαν γυναικεία εσώρουχα και ένα κέικ σοκολάτας.

    Η αστυνομία εκκένωσε το τμήμα φαρμακολογίας του πανεπιστημίου Κιούσου στη νότιο Ιαπωνία νωρίς σήμερα και κάλεσε ομάδα πυροτεχνουργών, όταν μέλος του προσωπικού του πανεπιστημίου ανακάλυψε μια λευκή χάρτινη σακούλα με την ετικέτα "Για την Γιόκο, εάν την ανοίξεις θα εκραγεί" και μια πλαστική ροζ με το σημείωμα "Κι αυτή επίσης". Όταν τις άνοιξε, η αστυνομία ανακάλυψε ότι η ροζ σακούλα περιείχε εσώρουχα και η λευκή ένα κέικ σοκολάτας.

    Όπως προέκυψε από τις έρευνες, δυο φοιτήτριες του πανεπιστημίου είχαν ετοιμάσει τις σακούλες ως δώρο για μια συμφοιτήτρια τους που είχε γενέθλια και είχαν γράψει τα σημειώματα αυτά για να μην τις ανοίξει κάποιος άγνωστος. Άφησαν τις σακούλες έξω από την πόρτα του εργαστηρίου της φαρμακολογίας και έστειλαν e-mail στη φίλη τους να τις παραλάβει. Ωστόσο εκείνη ξέχασε τις δύο τσάντες. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι δύο φοιτήτριες ανακρίθηκαν σχετικά αλλά δεν έχει αποφασισθεί εάν να διωχτούν ή όχι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 9 May 2006 - 16:53:36 UTC