Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυστηρή προειδοποίηση
  • [02] Eπίθεση για την εξωτερική πολιτική
  • [03] Χτύπημα στον διπολισμό
  • [04] Πριμ στις γυναικείες επιχειρήσεις
  • [05] Έως το τέλος του χρόνου οι αποζημιώσεις
  • [06] Νέα "πύλη" για τον Αγροτουρισμό
  • [07] Έσβησε η φωτιά στη Βραυρώνα
  • [08] Δίκη Αϊβαντζίδη
  • [09] Στην Αθήνα η Bασίλισσα της Δανίας
  • [10] Στους δρόμους για τις συντάξεις
  • [11] Χαμηλοί τόνοι από τον τουρκικό Τύπο
  • [12] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο "Ατατούρκ"
  • [13] Έκκληση Ανάν για Κυπριακό
  • [14] Νέα συνάντηση για το Ιράν
  • [15] Νέο μήνυμα Οσάμα Μπιν Λάντεν
  • [16] Τα αποτελέσματα της Συνόδου
  • [17] Αυξήσεις ζητά η ΔΕΗ
  • [18] Συνάντηση Αλαβάνου-Γκαργκάνα
  • [19] Ανέβηκε στη Β' Εθνική ο Μεσσηνιακός
  • [20] "Σκληρό καρύδι" το Μαρούσι
  • [21] Συνεχίζεται ή τελειώνει;
  • [22] ΝΒΑ: Πρώτο βήμα για τους Χιτ
  • [23] Ρεχάγκελ: "Καλή εμφάνιση και νίκη"
  • [24] Μουντιάλ: Πρόβλημα με Σαλγκάδο στην Ισπανία
  • [25] Μουντιάλ: Αλλαγή επιθετικού στην Ελβετία
  • [26] Μουντιάλ: Δύσκολα να προλάβει ο Σμίτσερ
  • [27] Στην Αθήνα οι Pearl Jam!
  • [28] "Απεριτίφ αλά γαλλικά"

    [01] Πολιτική

    Διάβημα στην Άγκυρα

    Αυστηρή προειδοποίηση

    24/5/2006 9:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/5/2006 11:32:11 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατά την διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του Βασιλικού ζεύγους της Δανίας. Αναφερόμενος στη σύγκρουση των F-16, ο κ Παπούλιας επεσήμανε, ότι δείχνει ξεκάθαρα την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τόσο κατά τον τύπο όσο και κατά την ουσία το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις και να αντιληφθεί, ότι απαράδεκτες συμπεριφορές, όπως οι αδιευκρίνιστες χθεσινές πτήσεις, θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα σε μια ευαίσθητη περιοχή. Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και αντιμετωπίζει την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως αποτέλεσμα μιας συνεπούς και επιθυμητής πορείας προσαρμογής της στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Ακόμη πρόσθεσε, ότι η Ελλάδα εργάζεται υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας ανάμεσα στις δύο χώρες και τόνισε, ότι "οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν είναι ρητορικό σχήμα ούτε δήλωση προθέσεων, είναι πράξη". Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής από το Παρίσι απηύθυνε στην Άγκυρα έμμεση, αλλά σαφή προειδοποίηση, με την επισήμανση, ότι συνυπολογίζονται και συνεκτιμώνται στην ευρωπαϊκή της πορεία τακτικές που οδηγούν σε τραγικά συμβάντα, όπως η σύγκρουση των F-16 στην Κάρπαθο. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε για το συμβάν τον Γάλλο ομόλογο του, κατά τη συνάντησή τους το πρωί της Τετάρτης στο Παρίσι, ενώ ήδη έχει υποβληθεί από ελληνικής πλευράς διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία και ενημερώθηκαν ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι έρευνες για τον αγνοούμενο πιλότο συνεχίζονται αλλά με ελάχιστες ελπίδες να βρεθεί ζωντανός. Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ ζητούν από την κυβέρνηση ενημέρωση για τους χειρισμούς της μετά το τραγικό περιστατικό.

    "Ψυχραιμία και υπευθυνότητα"

    "Το χθεσινό συμβάν οφείλει να προβληματίσει σοβαρά τη γείτονα χώρα ώστε να αναθεωρήσει οριστικά τη στάση της. Να εγκαταλείψει μία για πάντα πρακτικές και συμπεριφορές που δεν συνάδουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και βεβαίως συνυπολογίζονται και συνεκτιμώνται στην ευρωπαϊκή της πορεία", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός από το Παρίσι.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα προασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα " και συμπλήρωσε λέγοντας ότι "ο χειρισμός της όλης υπόθεσης και σε όλα τα επίπεδα ανέδειξε την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα με την οποία η κυβέρνηση και οι αρμόδιες ελληνικές αρχές χειρίζονται ευαίσθητα ζητήματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής".

    Επίσης, ο Πρωθυπουργός δύο φορές έκανε λόγο για "συμβάν" και διεμήνυσε ότι "σε τέτοια θέματα απαιτείται από όλους που συμμετέχουν στο δημόσιο βίο και τη δημόσια σφαίρα γενικότερα, ψυχραιμία, νηφαλιότητα και υπευθυνότητα ".

    Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ότι "η Ελλάδα είχε τον απόλυτο έλεγχο στις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης" και ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε καμία υποχώρηση.

    Κριτική στους χειρισμούς

    Από το Ίλιον όπου παραβρέθηκε σε κομματική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου άσκησε κριτική υψηλών τόνων στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το επεισόδιο στο Αιγαίο.

    "Φάνηκε η γύμνια της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή πορεύεται χωρίς σχέδιο, χωρίς πρωτοβουλίες, χωρίς στρατηγική, χωρίς δράση και εγρήγορση.

    Η αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο θα πραγματοποιηθεί μόνο όταν οι δύο λαοί έρθουν πιο κοντά, είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα .

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, απέδωσε το συμβάν στην πολιτική κρίση στο εσωτερικό της Τουρκίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τα αποτελέσματα της Συνόδου

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    [02] Πολιτική

    Από τον Γιώργο Παπανδρέου

    Eπίθεση για την εξωτερική πολιτική

    24/5/2006 9:06:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8

    Έντονα επικριτικός απέναντι στον τρόπο, που η Κυβέρνηση χειρίστηκε το χθεσινό επεισόδιο στο Αιγαίο, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στα εγκαίνια των νέων γραφείων της Δημοτικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στο Ίλιον. Στην ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου είπε, ότι η Κυβέρνηση πίστεψε, ότι με δήθεν προσωπικές σχέσεις θα μπορούσε να κάνει υψηλή πολιτική στο Αιγαίο, αλλά διαψεύσθηκε με δραματικό τρόπο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: "φάνηκε η γύμνια της Kυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική" και την κατηγόρησε, ότι πορεύεται χωρίς σχέδιο, χωρίς πρωτοβουλίες, χωρίς στρατηγική, χωρίς δράση και εγρήγορση. Ο κ Παπανδρέου υποστήριξε, ότι η ασκούμενη πολιτική θα οδηγήσει σε μικρά και μεγάλα επεισόδια και μεγάλη ένταση και θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και την υποχώρηση της Ελλάδας σε βασικά ζητήματα και την χαρακτήρισε "πολιτική χωρίς μέλλον".

    Αναφερόμενος στον αγνοούμενο πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε, ότι κινήθηκε με ηρωισμό και αυτοθυσία και πρόσθεσε, ότι "χρωστάμε, να διαμορφώσουμε μια πολιτική η οποία θα αποτρέπει την ένταση στην περιοχή και θα διαμορφώνει μόνιμη σταθερότητα και ειρήνη".

    Στο μεταξύ, μιλώντας ειδικότερα για τις δημοτικές εκλογές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τους πολίτες να στείλουν μήνυμα στην Κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε για υποσχέσεις τις οποίες δεν τήρησε και για τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας.

    [03] Πολιτική

    Σκληρή κριτική από ΚΚΕ

    Χτύπημα στον διπολισμό

    24/5/2006 4:22:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Για "ύπουλο πολιτικό παιχνίδι" σε βάρος του λαού και του Κομμουνιστικού κόμματος Ελλάδας κατηγόρησε τη ΝΔ η Γ.Γ. της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, με αφορμή την στήριξη από το κυβερνών κόμμα υποψηφίων για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που πρόσκεινται στο ΚΚΕ. Επίσης, επιτέθηκε κατά του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο απέδωσε ρόλο συκοφάντη της πολιτικής του ΚΚΕ, αλλά και κατά του Συνασπισμού. Το κόμμα μας, είπε η κ. Παπαρήγα, επιδιώκει να αυξήσει τις θέσεις του με την ψήφο των λαϊκών στρωμάτων που συνειδητοποιούν ότι πρέπει να χτυπηθεί ο διπολισμός και τα δύο κόμματα εξουσίας να υποστούν πλήγμα στις τοπικές εκλογές.

    "Καθαρή πολιτική"

    "Η ΝΔ επιδιώκει πάση θυσία να χρησιμοποιήσει τις τοπικές εκλογές για να διασκεδάσει και κυρίως να νομιμοποιήσει το αντιλαϊκό της έργο για να ξανακερδίσει την κυβερνητική εξουσία. Χρησιμοποιεί ανοιχτά αλλά και πλάγια μέσα που αγγίζουν τα όρια της πολιτικής προβοκάτσιας, με επιλεκτικές υποστηρίξεις υποψηφίων των ψηφοδελτίων συνεργασίας που στηρίζει το ΚΚΕ. Στόχος είναι να υποκλέψει λαϊκές ψήφους από τον πρώτο γύρο και κυρίως στον δεύτερο γύρο παντού", δήλωσε η κ. Παπαρήγα.

    Ξεκαθαρίζουμε, τόνισε η Γ.Γ. του ΚΚΕ, ότι εμείς δεν θέλουμε καρέκλες που τα χέρια μας θα είναι δεμένα πισθάγκωνα. Ολοκληρωμένος στόχος μας, πρόσθεσε, είναι να χάσει θέσεις η ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ ή η συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.

    Σύμφωνα με την ίδια, αυτό που ενοχλεί το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ είναι ότι δεν μπορούμε να τους σιγοντάρουμε στα κεντροαριστερά σχέδια διακυβέρνησης.

    Το ΚΚΕ, κατέληξε η κ. Παπαρήγα, έχει καθαρή πολιτική και έχει επιλογές που δεν προκαλούν σύγχυση.

    [04] Κοινωνία

    Πριμ στις γυναικείες επιχειρήσεις

    24/5/2006 9:15:00 μμ

    Πηγή: NET

    Ακόμα και με ποσοστό 75% θα χρηματοδοτούνται επιχειρήσεις που θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Με τη στήριξη του υπουργείου Εσωτερικών και με κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, θα ενισχύονται επιχειρήσεις που προωθούν προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης, περιλαμβάνουν βρεφονηπιακούς σταθμούς, χρησιμοποιούν την τηλεργασία και προσφέρουν κίνητρα για την πρόσληψη γυναικών σε θέσεις ευθύνης. Οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα πρέπει να απασχολούν τουλάχιστον 25 γυναίκες, ενώ η προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων λήγει στις 10 Ιουλίου.

    Καλύτεροι όροι

    Με καλύτερους όρους θα μπορούν να διεκδικήσουν την επαγγελματική τους εξέλιξη, χιλιάδες γυναίκες, εργαζόμενες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν από τη Γενική Γραματεία Ισότητας, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος και η Γ.Γ. Ισότητας, Ευγενία Τσουμάνη.

    Τα κίνητρα που παρέχονται αφορούν:

    Συνεχή επιμόρφωση και κατάρτιση των γυναικών. Κάλυψη εξόδων για λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών. Ενίσχυση της τηλεργασίας, καθώς και ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των εργαζομένων για την ισότητα.

    Ο προϋπολογισμός του έργου ξεπερνάει τα 14 εκατ. ευρώ, είναι δηλαδή υπερπενταπλάσιος σε σχέση με την πρώτη φάση, όπου διατέθηκαν 2,5 εκατ. ευρώ σε 20 επιχειρήσεις. Σε αυτή τη φάση, αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερες απο 100 επιχειρήσεις.

    [05] Κοινωνία

    Εγκρίθηκε σε χρόνο ρεκόρ το πρόγραμμα ΖΕΥΣ

    Έως το τέλος του χρόνου οι αποζημιώσεις

    24/5/2006 7:08:00 μμ

    Μέσα σε χρόνο ρεκόρ πέντε μηνών εγκρίθηκε από την αρμόδια κοινοτική επιτροπή, το πρόγραμμα με την ονομασία ΖΕΥΣ, που υπέβαλαν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ για τις ζημιές, που υπέστησαν οι καλλιεργητές του Έβρου και της Λακωνίας από πλημμύρες, ξηρασία και χιονοπτώσεις στο χρονικό διάστημα από το Μάρτιο 2004 μέχρι και το Δεκέμβριο του 2005, ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ. Η έγκριση αυτή, που δόθηκε γρηγορότερα από κάθε προηγούμενη φορά οφείλεται τόσο στην πληρότητα του φάκελου, που υποβλήθηκε όσο και την άμεση ανταπόκριση του ΕΛΓΑ σε συμπληρωματικά στοιχεία, που ζητήθηκαν από την κοινοτική επιτροπή.

    Οι παραγωγοί θα κληθούν να υποβάλουν δήλωση ζημιών, μετά την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Κατόπιν οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ θα κάνουν τις εκτιμήσεις τους και αφού οριστικοποιηθούν τα πορίσματα θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Στόχος του υπουργείου και του ΕΛΓΑ είναι όλα τα ανάλογα προγράμματα να εγκρίνονται το αργότερο σε ένα χρόνο από την υποβολή τους.

    [06] Κοινωνία

    Νέα "πύλη" για τον Αγροτουρισμό

    24/5/2006 5:19:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Για εκείνους που αναζητούν ένα διαφορετικό τρόπο διακοπών πέρα από την απρόσωπη πολυτέλεια των ξενοδοχείων 5 αστέρων, τότε ο Αγροτουρισμός, ο τουρισμός δηλαδή κοντά στην φύση σε παραδοσιακούς ξενώνες ή κτήματα της ελληνικής υπαίθρου αποτελεί την ιδανική λύση. Στο πλαίσιο στήριξης αυτού του εναλλακτικού τρόπου διακοπών, η αρμόδια υπουργός Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, παρουσίασε την διαδικτυακή πύλη www.agrotravel.gr, από την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παίρνουν πληροφορίες για τα καταλύματα. Στην ομιλία της, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα ακόμα καθοριστικό βήμα στην ανάπτυξη του τουρισμού της υπαίθρου και στάθηκε ιδιαίτερα στην επικείμενη κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον Αγροτουρισμό και τις διατάξεις που αυτό εμπεριέχει.

    Προσέλκυση τουριστών και προβολή επαγγελματιών

    Ενδεικτική της έμφασης που αποδίδει το υπουργείο είναι η προγραμματιζόμενη σύσταση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού/Υπαίθρου, ο οποίος θα προτείνει δράσεις με επίκεντρο τον Αγροτουρισμό, θα ελέγχει και θα πιστοποιεί αυτές, ενώ θα αποτελεί μια πολύ σημαντική πηγή πληροφόρησης γύρω από τα αγροτουριστικά δρώμενα.

    Όσον αφορά τη διαδικτυακή πύλη, η πρόεδρος της Αγροτουριστικής, Μπριγκίτα Παπασταύρου, επεσήμανε ότι έγινε με στόχο να προσελκύσει υψηλού επιπέδου τουρίστες Έλληνες και ξένους, να αναδείξει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία των διαφόρων περιοχών της Ελλάδας, να προβάλει τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και να υποστηρίξει όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον τομέα των υπηρεσιών.

    Η Πύλη περιλαμβάνει τρία διαφορετικά Sites:

    Το επενδυτικό www.ruralinvest.gr το οποίο αποτελεί έναν εφαρμοσμένο οδηγό επενδύσεων στο χώρο της υπαίθρου. Το ταξιδιωτικό www.agrotravel.gr το οποίο παρέχει πάνω απο 800 αγροτουριστικά καταλύματα, παραδοσιακούς ξενώνες. Το εταιρικό www.agrotour.gr το οποίο παρουσιάζει δραστηριότητες της εταιρίας, μελέτες που αναλαμβάνει κλπ.

    Σχετικά Links:

    www.agrotravel.gr

    [07] Κοινωνία

    Ερευνώνται τα αίτια

    Έσβησε η φωτιά στη Βραυρώνα

    24/5/2006 3:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/5/2006 10:59:47 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης σε δασική έκταση στην περιοχή Χαμολιά Βραυρώνας. Από την πρώτη στιγμή στην περιοχή έσπευσαν 10 πυροσβεστικά οχήματα με 30 πυροσβέστες, 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και ένα πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ που αποτελούταν από 17 άτομα. Στην περιοχή παραμένουν όλες οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες σβήνουν και τις τελευταίες εστίες και είναι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις. Από τη φωτιά εκτιμάται, ότι κάηκαν 300 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης. Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για δύο εστίες, που εμφανίστηκαν ταυτόχρονα, κάτι που παραπέμπει σε εμπρησμό, ωστόσο, η εκτίμηση αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.

    [08] Κοινωνία

    Στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο

    Δίκη Αϊβαντζίδη

    24/5/2006 2:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/5/2006 6:10:39 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Oμόφωνα αθώο ως προς την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση έκρινε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, τον Δημήτρη Αϊβαντζίδη, ο οποίος στις 8 Ιουνίου του 2002, πυροβόλησε έξω από την κατοικία του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, αλλά και μέσα στο κτήριο του ΟΚΑΝΑ, από όπου και έκλεψε μικρή ποσότητα μεθαδόνης. Το Δικαστήριο έκρινε ότι ο κατηγορούμενος πυροβολούσε χωρίς δόλο και σκοπό να σκοτώσει άνθρωπο, ενώ του αναγνωρίσθηκε μειωμένος καταλογισμός, καθώς, όπως επιβεβαίωσαν και οι μάρτυρες, είχε έντονα τα σημάδια του στερητικού συνδρόμου και ήταν σε απόγνωση, καθώς τον είχαν αποβάλλει από το πρόγραμμα μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες, πλημμεληματικού χαρακτήρα, που αντιμετώπιζε του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 38 μηνών με αναστολή. Ο κ. Σημίτης, με επιστολή του προς το Δικαστήριο, είχε ζητήσει να μη διωχθεί ποινικά ο Αιβατζίδης. Τις ενέργειές του, τις απέδωσε ο ίδιος στην απόγνωσή του, γιατί τον είχαν διώξει από το πρόγραμμα μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ.

    [09] Κοινωνία

    Στην Αθήνα η Bασίλισσα της Δανίας

    24/5/2006 2:12:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Επίσημη επίσκεψη στη Ελλάδα πραγματοποιεί από την Τετάρτη, η Βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα και ο πρίγκιπας Χένρι. Το πρωί έφτασε στη μαρίνα Φαλήρου με θαλαμηγό και στη συνέχεια μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε η επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η Βασίλισσα της Δανίας επιθεώρησε το άγημα που της απέδωσε τιμές και στη συνέχεια συζήτησε με τον κ. Παπούλια για διμερή θέματα. Αμέσως μετά, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και συναντήθηκε στη Βουλή με την πρόεδρο του Σώματος, Άννα Ψαρούδα Μπενάκη και αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου. Αυτή την ώρα το βασιλικό ζεύγος επισκέπτεται την έκθεση "Ριγκάρντινγκ Ντένμαρκ" που γίνεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης "Ιλεάνα Τούντα", στους Αμπελοκήπους.

    [10] Κοινωνία

    Στους δρόμους για τις συντάξεις

    24/5/2006 2:25:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Με αίτημά τους την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, συνταξιούχοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών. Εκπρόσωποι των συνταξιούχων παρέδωσαν ψήφισμα στον υφυπουργό, Χρήστο Φώλια. Ο υπουργός Απασχόλησης, Γεράσιμος Γιακουμάτος τους διαβεβαίωσε ότι μέχρι τις αρχές του 2008 -και σε δυο δόσεις- το ΕΚΑΣ θα φθάσει τα 230 ευρώ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην τελική ευθεία η αύξηση του ΕΚΑΣ

    [11] Κόσμος

    "Καυγάς στον αέρα και λογική στη στεριά"

    Χαμηλοί τόνοι από τον τουρκικό Τύπο

    24/5/2006 12:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/5/2006 12:30:59 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ευθυγραμμίζεται με την προσπάθεια της Άγκυρας να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης και κρατά χαμηλούς τόνους για τη σύγκρουση πάνω από το Αιγαίο ο τουρκικός Τύπος. Ακόμα, οι τουρκικές εφημερίδες μιλούν για "άχρηστο πείσμα" της Άγκυρας και της Αθήνας, οι οποίες δεν ενεργοποίησαν μια ειδική γραμμή επικοινωνίας που θα είχε αποτρέψει τη σύγκρουση των δύο F-16, ενώ εκφράζουν ικανοποίηση για το γεγονός ότι δεν προκάλεσε ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες. "Καυγάς στον αέρα και λογική στη στεριά", γράφει σήμερα η "Hurriyet", για τη χθεσινή σύγκρουση των μαχητικών F16 νοτίως της Ρόδου και προσθέτει, πως "το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζεται: Η λύπη για τον θάνατο του Έλληνα πιλότου". Ο συντάκτης του κύριου άρθρου της εφημερίδας θεωρεί ότι η τραγωδία μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν οι δύο χώρες είχαν ενεργοποιήσει μια "κόκκινη" γραμμή ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας, ώστε να αποφύγουν τις κρίσεις στο Αιγαίο και να συντονίσουν τα μέσα που οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας επιβεβαίωσαν πρόσφατα ότι θέλουν να θέσουν σε εφαρμογή.

    "Με τραγωδία έληξε χθες η αερομαχία που διεξάγεται χρόνια στο Αιγαίο", σχολιάζει η "Milliyet" που περιγράφει τα χθεσινά γεγονότα με τον τίτλο "Πρώτα σύγκρουση, μετά σιωπή". Επίσης, η εφημερίδα θεωρεί ότι η καλή θέληση των δύο πλευρών αποκλιμάκωσε την ένταση.

    "Τελικά, συνέβη αυτό που φοβόμασταν, από τη διαμάχη στους ουρανούς του Αιγαίο", είναι ο τίτλος της "Radikal". "Σε τραγωδία κατέληξε, αυτή τη φορά, η αερομαχία στο Αιγαίο. Ελληνικά μαχητικά επιχείρησαν να εμποδίσουν Τουρκικό F-16, την ώρα που έκανε εκπαιδευτική πτήση ρουτίνας" αναφέρει η "T&#252;kiye".

    "Δεν επιθυμούμε τις συγκρούσεις ανάμεσα σε δύο γειτονικές και σύμμαχες χώρες. Θέλουμε το Αιγαίο να μεταβληθεί σε μία θάλασσα ειρήνης και φιλίας", γράφει στο κύριο άρθρο της η αγγλόφωνη "The New Anatolian" και ο συντάκτης του κύριου άρθρου καλεί τα μετριοπαθή στοιχεία κάθε πλευράς να επιστρατεύσουν τη λογική για να αποφευχθεί η "μόλυνση" των διμερών σχέσεων από το δυστύχημα αυτό.

    Στο μεταξύ, ορισμένες εφημερίδες χαρακτηρίζουν "συκοφαντικές" τις πληροφορίες ότι ο Τούρκος πιλότος "τράβηξε πιστόλι", όταν προσπάθησαν να τον προσεγγίσουν οι Έλληνες διασώστες. "Οι Έλληνες δημοσιογράφοι ισχυρίζονται ότι ο Τούρκος πιλότος που διασώθηκε από το εμπορικό πλοίο Gas Century αρνήθηκε να παραδοθεί στους Έλληνες διασώστες που έσπευσαν να τον βοηθήσουν. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί έφτασαν στο σημείο να συκοφαντήσουν τον Τούρκο πιλότο λέγοντας ότι τράβηξε το όπλο του να χτυπήσει τους Έλληνες διασώστες", γράφει χαρακτηριστικά η "Gazete".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    [12] Κόσμος

    Στην Κωνσταντινούπολη

    Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο "Ατατούρκ"

    24/5/2006 4:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/5/2006 6:37:20 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ

    Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στο τμήμα εμπορευμάτων του διεθνούς αεροδρομίου της Κωνσταντινουπολης "Ατατούρκ". Όπως δήλωσε στο δίκτυο NTV, ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Φικρέτ Κασάπογλου, υπάρχουν τρεις τραυματίες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Μεταφορών η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. Η φωτιά εκδηλώθηκε στο τερματικό σταθμό C που χρησιμοποιούν μικτότερα αεροπλάνα. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan μετέδωσε ότι η φωτιά μπορεί να οφείλεται σε βραχυκύκλωμα. Ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα -αεροπλάνα έσπευσαν αμέσως στο σημείο της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικα κανάλια NTV και CNN-Turk, πυκνοί καπνοί σκέπασαν το αεροδρόμιο. Φόβοι εκφράζονται για εξάπλωση της πυρκαγιάς, τόσο σε αεροσκάφη, όσο και ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται κοντά στην περιοχή. Ο διευθυντής του αεροδρομίου Ιρφάν Μπαλτά δήλωσε στο CNN Turk ότι "δεν υπάρχουν καθυστερήσεις και οι προσγειώσεις και απογειώσεις των αεροσκαφών συνεχίζονται κανονικά".

    Κανονικά οι πτήσεις

    Αξιωματούχος του αεροδρομίου δήλωσε ότι δεν ανεστάλησαν οι πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο που βρίσκεται στο ευρωπαϊκό τμήμα της Κωνσταντινούπολης.

    Οι Τουρκικές Αερογραμμές ανακοίνωσαν ότι μέχρι τώρα δεν έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις στις πτήσεις τους.

    Στο κτήριο εργάζονταν 200 με 250 άτομα, αλλά πιστεύεται ότι πρόλαβαν να το εκκενώσουν έγκαιρα. Το αεροδρόμιο Ατατούρκ είναι το μεγαλύτερο της Τουρκίας.

    [13] Κόσμος

    Αναγκαία η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ

    Έκκληση Ανάν για Κυπριακό

    24/5/2006 1:04:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Την επανάληψη των επαφών για συνεχιστεί η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό με στόχο την επανένωση του νησιού ζήτησε από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους ηγέτες ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. "Σε αυτή τη φάση, είναι σημαντικό για τις δύο πλευρές να επαναλάβουν τις επαφές τους και να αρχίσουν να σκέφτονται πως θα επαναλάβουν την προσπάθεια για μία συνολική λύση στο Κυπριακό "τονίζει ο Κόφι Ανάν στην αναφορά του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και δήλωσε μάλιστα, ότι σχεδιάζει να στείλει τον ειδικό απεσταλμένο του, Μάικλ Μόλερ σε Λευκωσία, Αθήνα και Άγκυρα, για να εξετάσει τις προοπτικές επανάληψης των υποστηριζόμενων από τον ΟΗΕ προσπαθειών για την επανένωση του νησιού. Ακόμα, ο κ. Ανάν, τονίζει ότι λόγω της απουσίας ενός αποδεκτού και από τις δύο πλευρές σχεδίου, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο "εξακολουθεί να είναι αναγκαία".

    [14] Κόσμος

    Δικαίωμα της Τεχεράνης η πυρηνική τεχνολογία

    Νέα συνάντηση για το Ιράν

    24/5/2006 11:21:00 πμ

    Συναντώνται σήμερα στο Λονδίνο τα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και η Γερμανία, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε πακέτο κινήτρων προς την Τεχεράνη για τη διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου. Οι προτάσεις θα οριστικοποιηθούν και θα υποβληθούν προς έγκριση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και την Κίνα. Στο μεταξύ, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι η Τεχεράνη έχει το δικαίωμα να αποκτήσει πυρηνική τεχνολογία. "Η αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας είναι δικαίωμα του Ιράν", υποστήριξε ο Αχμαντινετζάντ μιλώντας σε συγκέντρωση στο Χοραμσάρ, στις νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας. Μάλιστα, κατηγόρησε τη Δύση ότι απεργάζεται συνωμοτικά σχέδια εναντίον του Ιράν.

    Απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ ζητά το Ιράν

    Η κυβέρνηση του Ιράν απευθύνει συνεχώς αιτήματα για άμεσες συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα προς τις ΗΠΑ, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο, η εφημερίδα The Washington Post, επικαλούμενη αξιωματούχους των ΗΠΑ, Ιρανούς αναλυτές και ξένους διπλωμάτες. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, Ιρανοί αξιωματούχοι διατύπωσαν σχετικά αιτήματα, για να αρχίσουν άμεσες διμερείς συνομιλίες, διαμέσου της Ινδονησίας, του Κουβέιτ, του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Άναν και του επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι καταστήσουν σαφές στην κυβέρνηση Μπους ότι προτίθενται να αρχίσουν άμεσες διμερείς συνομιλίες. "Αυτή είναι ένδειξη μιας μεταβαλλόμενης στρατηγικής. Η κυβέρνηση του Ιράν συνειδητοποιεί ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη και ότι δεν πρέπει να χάσει χρόνο", επισημαίνει στην εφημερίδα, ο Σαΐντ Λεϊλάζ, αναλυτής στην Τεχεράνη και πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νάνσυ Μπεκ είπε ότι δεν έχει κανένα σχόλιο προς το παρόν σχετικά με το δημοσίευμα της Ποστ. Ο Λευκός Οίκος έχει έως σήμερα απορρίψει τις εκκλήσεις για άμεσες συνομιλίες με την κυβέρνηση του Ιράν προκειμένου να επιλυθεί η κρίση σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

    Αυστηρές κυρώσεις

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει την απεμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας εφόσον το Ιράν συμφωνήσει στην αναστολή του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου, προειδοποιεί όμως ταυτόχρονα πως η Τεχεράνη θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις εάν αρνηθεί να συμβιβαστεί και δεν άρει την απαγόρευση στις αιφνίδιες επιθεωρήσεις της ΙΑΕΑ.

    Παράλληλα, υπάρχει δέσμευση για διεθνή συμβολή στην κατασκευή νέων αντιδραστήρων ελαφρού ύδατος και διαβεβαιώσεις για την παροχή από το εξωτερικό πυρηνικών καυσίμων για πολιτικούς σκοπούς για διάστημα πενταετίας. Η Τεχεράνη καλείται σε αντάλλαγμα να συμφωνήσει στη μεταφορά του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου στη Ρωσία.

    Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές συμμαχικές χώρες έχουν επιδιώξει σκληρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με απειλή χρήσης βίας σε περίπτωση που το Ιράν εμμείνει σε αδιάλλακτη στάση. Ωστόσο, Μόσχα και Πεκίνο έχουν κατ επανάληψη διαμηνύσει πως θα αντισταθούν σε όποια κίνηση περιέχει έστω και έμμεση απειλή χρήσης βίας ως μέσο επιβολής των αξιώσεων της διεθνούς κοινότητας.

    Την ίδια ώρα, πηγές των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας υποστηρίζουν ότι το Ιράν προέβη στη δοκιμή εκτόξευσης πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς. Το ακριβές βεληνεκές του πυραύλου δεν έγινε γνωστό, ωστόσο σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή η δοκιμή δεν φαίνεται να είχε στοιχεία κάποιας τεχνολογικής καινοτομίας. Η τελευταία δοκιμή από το Ιράν πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο. Ιρανοί αξιωματούχοι δεν σχολίασαν την πληροφορία ούτε υπήρξε άλλη ανεξάρτητη επιβεβαίωση της είδησης.

    Σχετικά Links:

    The Washington Post: "Iran Requests Direct Talks on Nuclear Program"

    [15] Ιράκ

    Προϊόν πιέσεων η ομολογία Μουσάουϊ

    Νέο μήνυμα Οσάμα Μπιν Λάντεν

    24/5/2006 2:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/5/2006 9:13:08 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν σε νέο μαγνητοφωνημένο μήνυμα που μεταδόθηκε το βράδυ της Τρίτης, μέσω διαδικτύου, χαρακτηρίζει την ομολογία Μουσάουϊ περί συμμετοχής του στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου προϊόν πιέσεων. "Είναι το μοναδικό άτομο που καταδικάσθηκε από αμερικανικό δικαστήριο για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ δεν είχε καμιά ανάμειξη στις επιχειρήσεις. Εγώ προσδιόρισα τους στόχους στους 19 αεροπειρατές που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών πόλεων στις 11 Σεπτεμβρίου", αναφέρει στο μήνυμα του ο Σαουδάραβας τρομοκράτης. Ήταν το τρίτο ηχογραφημένο μήνυμα του αρχηγού της Αλ Κάιντα μέσα στο 2006.

    [16] Οικονομία

    Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΟΟΣΑ

    Τα αποτελέσματα της Συνόδου

    24/5/2006 3:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/5/2006 9:06:08 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Η αναγκαιότητα προώθησης μεταρρυθμίσεων με στόχο τον περιορισμό των ανισοτήτων διεθνώς ήταν το κεντρικό συμπέρασμα των διήμερων εργασιών της ετήσιας συνόδου του ΟΟΣΑ, που ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης, στο Παρίσι. Αυτό ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας Πρωθυπουργός και προεδρεύων της Συνόδου παρουσιάζοντας τα αποτελέσματά της. Κατά τη σύνοδο εξετάστηκε, εκτενώς το ενεργειακό ζήτημα σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών των καυσιμων, για το οποίο ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι δεν επηρεάζει άμεσα την ανπτυξιακή διάσταση αλλά απαιτείται αυξημένη προσοχή ώστε να αποφευχθεί η παράταση του φαινομένου. Νωρίτερα, συνάντηση με το Γάλλο ομόλογό του Ντομινίκ ντε Βιλπέν στο Μέγαρο Ματινιόν είχε το μεσημέρι ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε τον κ. Ντε Βιλπέν για το χθεσινό συμβάν με τα δύο πολεμικά αεροσκάφη, στη βάση και της ανακοίνωσης που έχει εκδοθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ κατά τη συζήτηση που έγινε για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος εξαρτάται από την υλοποίηση των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και την τήρηση στάσης καλής γειτονίας.

    Συνάντηση Καραμανλή-Ντε Βιλπέν

    Στη συνάντηση Καραμανλή - Ντε Βιλπέν συζητήθηκε η πορεία της ΕΕ και ο προβληματισμός που υπάρχει για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, καθώς θα αποτελέσει και αντικείμενο συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

    Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Βαλκανίων, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις υπέρ της ευρωπαϊκής τους προοπτικής και ο Γάλλος πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος Σιράκ έχει ταχθεί υπέρ αυτής της προοπτικής.

    Επίσης, συζήτηση έγινε και για το Κόσοβο, όπου δόθηκε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει σταθερότητα, ενώ σε ό,τι αφορά το Ιράν επαναλήφθηκαν οι απόψεις διπλωματικής επίλυσης του ζητήματος και έγινε συζήτηση για τις προτάσεις της ΕΕ και της Ρωσίας.

    Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις για επίλυση του προβλήματος στο πλαίσιο των προτάσεων των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας ότι κάθε κίνηση πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη για να υπάρξει αποτέλεσμα.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ντε Βιλπέν έθιξε το ζήτημα της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών τέταρτης γενιάς από την Ελλάδα και ο πρωθυπουργός απάντησε ότι γνωρίζει το θέμα, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι μελέτες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και ως εκ τούτου δεν έχει να προσθέσει τίποτα περισσότερο. Τέλος, ο Γάλλος Πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη βοήθειά της στις δραστηριότητες της γαλλοφωνίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Χαμόγελα από τον ΟΟΣΑ

    Η Σύνοδος του ΟΟΣΑ

    [17] Οικονομία

    Αυξήσεις ζητά η ΔΕΗ

    24/5/2006 3:52:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μείωση κερδών κατά 53,6% καταγράφει η ΔΕΗ και ζητά να αυξηθούν τα τιμολόγια της. Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων της επιχείρησης τονίσθηκε ότι η κούρσα των πετρελαϊκών τιμών έχει τεράστιες επιπτώσεις στο κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Υπολογίζεται ότι για κάθε 1 δολάριο αύξησης της τιμής του πετρελαίου, η ΔΕΗ επιβαρύνεται με 15 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Πάντως, το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την απόφαση του για το ζήτημα αυτό. Η αύξηση των εσόδων και η μείωση του κόστους λειτουργίας αποτελούν προτεραιότητα της ΔΕΗ μέχρι το 2010, ενώ, έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων εκσυγχρονισμού στην ηλεκτροπαραγωγή και το δίκτυο διανομής. Η τελευταία αύξηση που πήρε η ΔΕΗ ήταν κατά 3,4% πέρυσι το Σεπτέμβριο.

    Κόντρα για τη συλλογική σύμβαση

    Μέσα σε ένα χρόνο, τα κέρδη της μειώθηκαν κατά 53,6%. Το 2004, τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ ήταν 293 εκατ. ευρώ και το 2005, 136 εκατ. ευρώ.

    Την τελευταία διετία, το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ ανατιμήθηκε κατά 4%, ενώ την ίδια περίοδο, στη Βρετανία σημειώθηκε ανατίμηση ύψους 73%, στη Σουηδία 33% και στην Ολλανδία 32%.

    Τα νοικοκυριά στην Ελλάδα πληρώνουν το ρεύμα 52% φθηνότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μανιατάκη, στην Πορτογαλία οι τιμές είναι διπλάσιες από αυτές της Ελλάδας και θα πρέπει "να προχωρήσει ο εξορθολογισμός και η διαφοροποίηση της δομής των τιμολογίων".

    Η ΔΕΗ αναμένεται να καταθέσει αίτημα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για ρήτρα καυσίμων, ώστε να αντισταθμίσει την υψηλότερη τιμή πετρελαίου. Τον τελικό λόγο, πάντως, έχει το Υπουργείο Ανάπτυξης, που ακόμη δεν έχει ανακοινώσει την απόφασή του για ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό.

    Κύριος στόχος της ηγεσίας του είναι να υπάρχει μια ισχυρή ΔΕΗ στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρισμού. Όπως σημειώνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αναστάσιος Νεράντζης, θα πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί ενεργειακό πυλώνα της χώρας.

    Στο μεταξύ, κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων για τη συλλογική σύμβαση. Ζητούν 12,3% για 2 χρόνια και προειδοποιούν με 48ωρη απεργία. Το τελεσίγραφο που έδωσαν λήγει την ερχόμενη Παρασκευή.

    [18] Οικονομία

    Συνάντηση Αλαβάνου-Γκαργκάνα

    24/5/2006 3:12:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο συναντήθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Νίκο Γκαργκάνα, ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Αλαβάνο για θέματα που αφορούν κυρίως την λειτουργία του πιστωτικού συστήματος στη χώρα μας. Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε, ότι έθεσε στον κ. Γκαργκάνα το θέμα των πολλαπλών επιβαρύνσεων που επιβάλλουν οι τράπεζες στους πελάτες τους. Ανέφερε ενδεικτικά τις χρεώσεις που επιβαρύνουν τους συναλλασσόμενους για την έκδοση αντίγραφου λογαριασμού, για αδρανή λογαριασμό, για μικρό υπόλοιπο, για έκδοση μπλοκ επιταγών και για κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου. "Πιστεύουμε ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει και να μπει μια τάξη" τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Το δεύτερο θέμα που έθεσε ο κ. Αλαβάνος είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει η μεγαλύτερη ψαλίδα, στην ευρωζώνη, ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, πράγμα το οποίο πάλι επιβαρύνει τον πολίτη και τον καταναλωτή των τραπεζικών υπηρεσιών.

    Προβληματισμός για τον Τειρεσία

    Ακόμα ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε, πως η Ελλάδα ανήκει στις χώρες εκείνες που έχουν το μεγαλύτερο κόστος επιβάρυνσης των πολιτών που χρησιμοποιούν τις πιστωτικές κάρτες, ενώ αναφέρθηκε ακόμα στο θέμα του Τραπεζικού Διαμεσολαβητή, επισημαίνοντας ότι αντί να στηρίζει τους πελάτες των τραπεζών, λειτουργεί ως υπάλληλος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και επομένως δεσμευμένος από τα συμφέροντα της Ένωσης Τραπεζών και όχι του πολίτη.

    Τέλος, ο ΣΥΝ εξέφρασε στον κ. Γκαργκάνα τον προβληματισμό του για τον τρόπο που λειτουργεί ο λεγόμενος Τειρεσίας. Ειδικότερα ο κ. Αλαβάνος υποστήριξε ότι πολλοί πολίτες δέχονται πίεση από το σύστημα "Τειρεσίας", όπου γίνεται μια καταγραφή προσωπικών δεδομένων χωρίς οι ίδιοι καν να έχουν γνώση, χωρίς να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος.

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ανέβηκε στη Β' Εθνική ο Μεσσηνιακός

    24/5/2006 9:18:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ο Μεσσηνιακός με 1-0 ήταν ο μεγάλος κερδισμένος του αγώνα μπαράζ ανάμεσα στις τρίτες ομάδες της βαθμολογίας των δύο ομίλων της Γ Εθνικής με τον Πανθρακικό , που διεξήχθη στο ουδέτερο γήπεδο της Λάρισας "Αλκαζάρ". Αυτή τη φορά η ομάδα της Μεσσηνίας, που στον πρόσφατο αγώνα με τον Εθνικό, έχασε στο 94 το τρένο της ανόδου, κατάφερε με κεφαλιά-ψαράκι του Τριχιά από σέντρα του Ανδρεάδη στο 70 να φτάσει στη νίκη, που της εξασφάλισε το δικαίωμα να ακολουθήσει τους Αστέρα Τρίπολης, Εθνικό, Αγροτικό Αστέρα και ΠΑΣ Γιάννινα στη Β Εθνική.

    [20] Μπάσκετ

    "Σκληρό καρύδι" το Μαρούσι

    24/5/2006 8:59:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Σε 5ο και τελευταία παιχνίδι το Σάββατο (27/05, 19.00 ΕΤ1) στο ΣΕΦ θα λύσουν οριστικά τις διαφορές τους Μαρούσι και Ολυμπιακός. Για μια ακόμη φορά η ομάδα των βορείων προαστίων αποδείχθηκε "σκληρό καρύδι", καθώς στον 4ο ημιτελικό των πλεϊ οφς της Α1 Ανδρών επικράτησε στο κλειστό του Άγιου Θωμά με 70-66 των "ερυθρολεύκων" και ισοφάρισε έτσι τις νίκες σε 2-2. Οι παίκτες της φιλοξενούμενης ομάδας, αν και σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα είχαν ελαφρύ προβάδισμα των αντιπάλων τους, τα παιδιά του Παναγιώτη Γιαννάκη με μία ηρωική αντεπίθεση στα τελευταία λεπτά κατάφεραν να πάρουν τη νίκη, που διατηρεί άσβεστες τις ελπίδες για πρόκριση στον τελικό.

    "Μίλησε" η "ψυχή" των γηπεδούχων

    Μια νίκη απέχει πλέον το Μαρούσι από την πρόκρισή του στον τελικό, καθώς για δεύτερη φορά στο κλειστό του Αγίου Θωμά, οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη, επικράτησαν του Ολυμπιακού. Για μια ακόμη φορά το πάθος και η θέληση για τη νίκη ήταν αυτά που χάρισαν στους γηπεδούχους τη νίκη, μολονότι οι ερυθρόλευκοι έδειχναν σχεδόν βέβαιοι για τη νίκη- πρόκριση.

    Με καλή άμυνα και αιφνιδιασμούς οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να πάρουν από την αρχή του αγώνα προβάδισμα στο σκορ, κάτι που κατάφεραν μετά το 6ο λεπτό όταν το Μαρούσι βρέθηκε μπροστά με 12-8. Κάποιες λύσεις που έδωσε ο Βασιλόπουλος και τα κερδισμένα ριμπάουντ έβαλαν στο τέλος του α δεκαλέπτου τους Πειραιώτες "στη θέση του οδηγού" με βραχεία κεφαλή,18-17.

    Στη συνέχεια ο Καζλάουσκας σε μία κίνηση τακτικής γύρισε την άμυνα σε ζώνη, γεγονός που αποσυντόνισε την ομάδα των βορείων Προαστίων. Η ευστοχία των φιλοξενούμενων έδωσε στον Ολυμπιακό αέρα πέντε πόντων 37-32 για να πάνε τελικά στο ημίχρονο οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια, με τους "ερυθρόλευκους" να προηγούνται 37-34.

    Μετά την ανάπαυλα του ημιχρόνου ο Ολυμπιακός "ανέβασε ταχύτητα" και με τρίποντο του Βασιλόπουλου ξέφυγε 42-34, αλλά οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη, δεν το έβαλαν κάτω. Προς στιγμήν με ένα σερί 9-2 μείωσαν σε 45-43, αλλά και πάλι οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν με την ευστοχία του Παπαμακάριου και τη δύναμη του Σχορτσιανίτη να αυξήσουν τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της, στο 55-45. Ούτε όμως και σε αυτό το σημείο τα παράτησαν οι γηπεδούχοι, αφού με τη λήξη του γ δεκαλέπτου μείωσαν 56-50.

    Το τελευταίο δεκάλεπτο το ματς έγινε ντέρμπι. Σε αυτό βέβαια βοήθησαν και οι παίκτες του Καζλάουσκας, οι οποίοι χωρίς λόγο άρχισαν να "πυροβολούν αδιακρίτως" από τη γραμμή των 6.25μ. χωρίς όμως να βρίσκουν στόχο. Έτσι, όσο οι ερυθρόλευκοι σε πέντε σουτ έβλεπαν το καλάθι σα δαχτυλήθρα, οι γηπεδούχοι κατάφεραν να ψαλιδίσουν τη διαφορά και με τρίποντα των Καϊμακόγλου, Μπουντούρη να φέρουν ξανά το ματς στα ίσα δίνοντας "άγρια ομορφιά" στον δ ημιτελικό. Σε μία ύστατη προσπάθεια να ανακτήσει τα ηνία του αγώνα, ο Ολυμπιακός, πέρασε μπροστά με 63-59, αλλά στο 38 ο Μπλάκνεϊ με έμμεσο τρίποντο (γκολ-φάουλ) έδωσε ξανά το προβάδισμα στο Μαρούσι με 66-65. Ο Καζλάουσκας, που δεν περίμενε ασφαλώς τέτοια εξέλιξη, έβαλε ξανά στον αγώνα τον, μέχρι τότε ξεχασμένο με τρία φάουλ στον πάγκο, Αμερικανό Έντνι, αλλά πλόεν ήταν πολύ αργά. Ο αρχηγός του Αμαρουσίου Καράγκουτης, με το μοναδικό του εύστοχο σουτ στο ματς έκανε το 68-66 για να διαμορφώσει τελικά με δύο βολές το σκορ 70-66 μετά από φάουλ του Λιούις, ο Κυρίτσης.

    Οι δύο ομάδες θα διασταυρώσουν ξανά τα αγωνιστικά τους "ξίφη" το Σάββατο στο ΣΕΦ (19:00, ΕΤ1) σε 5ο ημιτελικό με τον νικητή να κατακτά την πρόκριση στον τελικό του πρωταθλήματος, όπου ήδη εδώ και λίγες μέρες περιμένει ο πρώτος φιναλίστ, Παναθηναϊκός.

    Διαιτητές: Χριστοδούλου, Πηλοϊδης, Φούφης.

    Δεκάλεπτα: 17-18, 34-37, 50-56, 70-66.

    ΜΑΡΟΥΣΙ (17/19β, 16/42δ, 7/14τρ, 39ρ, 11ασ, 11λ, 5κλ, 1κοψ): Μπλάκνεϊ 14 (5/5β, 3/7δ, 1/3τρ, 1ρ, 2ασ), Μπουντούρης 3 (1), Κυρίτσης 11 (2/7δ, 1/2τρ), Σέκουλιτς 9 (3/6δ, 9ρ), Χόμαν 4, Στεφανίδης 4 (1), Καϊμακόγλου 12 (1/5δ, 2/3τρ), Νοέας 4, Καράγκουτης 2.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (16/25δ, 16/31δ, 6/22τρ, 29ρ, 10λ, 11ασ, 7κλ, 3κοψ): Έντνι 11 (7/9δ, 2/3δ, 0/2τρ, 5ασ), Παπαμακάριος 7 (2/4τρ), Ζίζιτς 8 (5ρ), Λιούις 10 (5/8δ, 6ρ), Χατζής 9 (2/3τρ), Σεϊμπούτις, Κόλιεβιτς, Μπάρλος, Βασιλόπουλος 8 (2/6τρ, 5ρ, 2κλ), Σχορτσιανίτης 13 (5/6δ, 3/8β, 4ρ).

    [21] Μπάσκετ

    Συνεχίζεται ή τελειώνει;

    24/5/2006 1:50:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με μόνο στόχο και των δύο τη νίκη, Μαρούσι και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο κλειστό του Αγόυ Θωμά την Τετάρτη στις 19:00, στο τέταρτο παιχνίδι της ημιτελικής σειράς των πλέι οφ. Οι "ερυθρόλευκοι" προηγούνται με 2-1 στις νίκες και έχουν στόχο τη νίκη, όπου αν έρθει θα πάρει το εισιτήριο για τα τελικά, εκεί όπου βρίσκεται ήδη ο Παναθηναϊκός. Ειδάλλως θα χρειαστεί και 5ο παιχνίδι. Αυτό θα προσπαθήσει να κάνει βέβαια η ομάδα του Αμαρουσίου, που θέλει μόνο νίκη για να παραμείνει "στο κόλπο". Αν χρειαστεί 5ο παιχνίδι, θα είναι το Σάββατο στο ΣΕΦ. Να σημειωθεί ότι πρώτη, και τελευταία, φορά που το Μαρούσι είχε συμμετάσχει σε τελικούς πρωταθλήματος, ήταν τη σεζόν 2003-2004, όταν είχε αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό και είχε ηττηθεί με 3-0. Αγωνιστικά, ετοιμοπόλεμος είναι ο Ολυμπιακός για την αναμέτρηση. Ο Γιόνας Καζλάουσκας θα έχει στη διάθεση του τους Κουίνσι Λιούις και Σοφοκλή Σχοτσιανίτη. Από την άλλη ο Παναγιώτης Γιαννάκης θα έχει όλους τους παίκτες στη διάθεση του, αφού Κώστας Καϊμακόγλου είναι πολύ πιθανόν να δώσει το παρών στην αναμέτρηση.

    [22] Μπάσκετ

    ΝΒΑ: Πρώτο βήμα για τους Χιτ

    24/5/2006 12:01:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σημαντικό ξεκίνημα για τους Χιτ, στον πρώτο τελικό της ανατολική περιφέρειας. Το Μαϊάμι επικράτησε των Πίστονς μέσα στο Όμπορν Χιλ του Μίσιγκαν με 91-86 και έκαναν το 1-0 και το πρώτο βήμα για την κατάκτηση του τίτλου στην ανατολική περιφέρεια. Σημαντική συμβολή για την σπουδαία νίκη των Χιτ, υπήρχε από τους συνήθεις ύποπτους Ντουέιν Γουέιν 25 πόντους και Σακίλ Ο Νιλ με 14 πόντους, αλλά είχε και πολύ μεγάλη βοήθεια από τους Άντονι Γούκερ με 17 πόντους και Γκάρι Πέιτον με 14 πόντους.

    Ντιτρόιτ-Μαϊάμι 86-91

    (Το Μαϊάμι προηγείται στη σειρά των τελικών με σκορ 1-0)

    [23] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ρεχάγκελ: "Καλή εμφάνιση και νίκη"

    24/5/2006 2:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/5/2006 2:59:35 μμ)

    Να γίνει ένα καλό παιχνίδι και να νικήσει η Ελλάδα, είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ότο Ρεχάγκελ, για τον φιλικό αγώνα της Εθνικής Ελλάδας με την αντίστοιχη της Αυστραλίας (Πέμπτη 12:30 ΝΕΤ). Ο Γερμανός ομοσπονδιακός προπονητής του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος είπε μεταξύ άλλων πως η ομάδα του θέλει να δείξει ένα καλό πρόσωπο στους Έλληνας φιλάθλους που θα γεμίσουν το στάδιο, ενώ τόνισε πως θα πραγματοποιήσει πολλές αλλαγές στο παιχνίδι και να δώσει ευκαιρίες σε όλους τους παίκτες. Εν συνεχεία τόνισε πως η Εθνική μας θέλει τη νίκη, προκειμένου να ικανοποιήσει τους Έλληνες ομογενείς που θα βρεθούν στο γήπεδο.

    Γεμάτο γήπεδο

    Όπως είπε και Ότο Ρεχάγκελ, τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί και το γεμάτο, προκειμένου να δουν από κοντά τους Πρωταθλητές Ευρώπης.

    Στις δηλώσεις του, ο Ότο Ρεχάγκελ είπε: "Είναι ένα φιλικό παιχνίδι μεταξύ δύο ομάδων που θέλουν να παίξουν καλά. Για εμάς είναι το τελευταίο ματς πριν από τις διακοπές και για την Αυστραλία το τελευταίο τεστ στη χώρα της. Θέλουμε ν΄ αφήσουμε καλές εντυπώσεις στους Έλληνες φιλάθλους, που θα έρθουν στο γήπεδο. Θα κάνω δοκιμές, αλλά ταυτόχρονα θέλω να νικήσει η Ελλάδα. Θα γίνουν αρκετές αλλαγές στον αγώνα και θα δοθούν ευκαιρίες στους ποδοσφαιριστές. Εχω δει αγώνες της Αυστραλίας στο βίντεο. Διαθέτει μια πολύ καλή ομάδα, με δυνατούς παίκτες".

    Για την παρουσία των ομογενών είπε: "Είναι καλό που το γήπεδο θα έχει πολλούς Ελληνες. Θα είναι σαν να παίζουμε εντός έδρας. Έμαθα ότι εξαντλήθηκαν όλα τα εισιτήρια του αγώνα και αυτό είναι κάτι που γίνεται μόνο αν έχεις αντίπαλο την Βραζιλία. Το πάθος των ομογενών είναι μια μοναδική αίσθηση για μας. Επισημαίνω συνέχεια στους παίκτες μου την αγάπη που δείχνουν στην ομάδα οι ομογενείς και ασφαλώς πρέπει να τους ανταμείψουμε στον αγώνα της Πέμπτης".

    Τέλος, ο Ρεχάγκελ έπλεξε και το εγκώμιο του προπονητή της Εθνικής Αυστραλίας, Γκούους Χίντινκ: "Ο Χίντινκ είναι καλός προπονητής. Εχει κάνει αξιόλογη πορεία με την Αϊντχόφεν στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Μουντιάλ με Ολλανδία και Νότια Κορέα. Τώρα κατάφερε να οδηγήσει την Αυστραλία στο Μουντιάλ της Γερμανίας".

    [24] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μουντιάλ: Πρόβλημα με Σαλγκάδο στην Ισπανία

    24/5/2006 4:05:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Λεπτομερείς εξετάσεις θα κάνει ο Μίτσελ Σαλγκάδο, προκειμένου να διαπιστωθεί το αν και πόσο είναι σοβαρός ο τραυματισμός του στην προπόνηση και αν θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή του με την Εθνική Ισπανίας στο επερχόμενο Μουντιάλ. Ο γιατρός των "φούριας ρόχας" Χενάρο Μπόρας, είπε συγκεκριμένα: "Ο Μίτσελ έχει πρόβλημα στον δεξιό μηρό. Έως αύριο (σ.σ. Πέμπτη) θα ξέρουμε την πλήρη έκταση του τραυματισμού του". Εκτιμήσεις δεν μπορούν να γίνουν, αλλά αν ο διεθνής αμυντικός της Ρεάλ Μαδρίτης έχει τράβηγμα, τότε απλά θα χάσει το φιλικό αγώνα με τη Ρωσία, αλλά θα παραμείνει στην αποστολή για το Μουντιάλ. Αν όμως τελικά αποδειχθεί πως ο 29 φορές διεθνής έχει υποστεί βαριάς μορφής θλάση, τότε θα μείνει εκτός αποστολής και τη θέση του θα πάρει ο Χάβι Βέντα της Βιγιαρεάλ, ο οποίος θα κάνει ντεμπούτο στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Μεγάλη ατυχία θα είναι για τον αμυντικό της Ρεάλ Μαδρίτης αν δεν μπορέσει να πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο 30χρονος αμυντικός είχε υποστεί τον ίδιο τραυματισμό πριν από το EURO 2004 και αυτός του κόστισε τη συμμετοχή στη διοργάνωση. Ο Σαλγκάδο αποκλείστηκε από την αποστολή μια εβδομάδα πριν από την τελική φάση του Ευρωπαϊκού και αντικαταστάθηκε από τον Ζοάν Καπντεβίγια, ενώ είχε χάσει και το Μουντιάλ της Άπω Ανατολής το 2002.

    [25] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μουντιάλ: Αλλαγή επιθετικού στην Ελβετία

    24/5/2006 1:03:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Εκτός Μουντιάλ θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο επιθετικός της Μπρέντα και της Εθνικής Ελβετίας, Γιόχαν Φονλάντεν. Ο 20χρονος φορ τραυματίστηκε σοβαρά στην χθεσινή προπόνηση και υποβάλλεται σε εξετάσεις, με τα πράγματα να είναι δυσοίωνα. Κάτι που φάνηκε άλλωστε και από τις δηλώσεις του ομοσπονδιακού τεχνικού της ομάδας, Κούμπι Κουν, που έδειξε απαισιόδοξος. "Είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρει. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί στο Μουντιάλ", δήλωσε σχετικά. Αντικαταστάτης του Φονλάντεν θα είναι ο Χακάν Γιακίμ. Η Ελβετία έχει κληρωθεί στον έβδομο όμιλο του Μουντιάλ μαζί με την Γαλλία, τη Νότια Κορέα και το Τόγκο.

    [26] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μουντιάλ: Δύσκολα να προλάβει ο Σμίτσερ

    24/5/2006 12:23:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η ατυχία χτύπησε και πάλι τον Βλλαντιμιρ Σμίτσερ, ο οποίος δύσκολα πλέον θα μπορέσει να δώσει το παρών στο Μουντιάλ της Γερμανίας, Ο Τσέχος διεθνής, που αγωνίζεται στην Μπορντό δεν έχει αγωνιστεί από τον Φεβρουάριο και έπειτα λόγω του τραυματισμού του στον μηρό. Ο Σμίτσερ στάθηκε και πάλι άτυχος, αφού υπέστη νέο τραυματισμό και σύμφωνα με το ιατρικό επιτελείο της ομάδας, οι πιθανότητες να πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ελάχιστες.

    [27] Πολιτισμός

    Στην Αθήνα οι Pearl Jam!

    24/5/2006 7:16:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Το συναυλιακό καλοκαίρι αναμένεται φέτος πιο καυτό από ποτέ, με ονόματα όπως Rolling Stones, Massive Attack, Depeche Mode, Sting, New Order, Franz Ferdinand, The Editors ("Rockwave Festival") κ.ά. Πραγματικότητα, όμως, θα γίνει και το απωθημένο πολλών Ελλήνων θαυμαστών των Pearl Jam, καθώς η μεγάλη ροκ μπάντα θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Αθήνα, στα πλαίσια της μεγάλης παγκόσμιας περιοδείας της. Οχτώ χρόνια από τις τελευταίες εμφανίσεις τους στη γηραιά ήπειρο, επιστρέφουν με νέο άλμπουμ στις αποσκευές τους, μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας από τη δισκογραφία. Ήδη, στην Αμερική, η περιοδεία σημειώνει μεγάλη επιτυχία, με τα εισιτήρια να γίνονται ανάρπαστα. Οι Έλληνες και όχι μόνο θαυμαστές των Pearl Jam θα έχουν, λοιπόν, την μοναδική ευκαιρία να τους απολαύσουν στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του ΟΑΚΑ, στις 30 Σεπτεμβρίου, όπου θα παρουσιάσουν το τελευταίο τους άλμπουμ "Pearl Jam", αλλά και αγαπημένα κομμάτια όπως τα "Alive", "Betterman", "Black", "Rearviewmirror", "Even Flow", "Given to fly" κ.ά.

    Παγκόσμια περιοδεία

    Οι μοναδικές ερμηνείες του Eddie Vedder, οι κιθαριστικές μονομαχίες των Stone Gossard - Mike McCready, το στιβαρό και δεμένο rhythm section του μπασίστα Jeff Ament και του ντράμερ Matt Cameron, ξεσηκώνουν τους πιστούς θαυμαστές τους, οι οποίοι περιμένουν πάντα με αγωνία τις εκρηκτικές συναυλίες τους, καθώς οι εμφανίσεις τους στον Τύπο αλλά και τα βίντεο-κλιπ τους μετριούνται στα δάχτυλα.

    Ενδεικτικό είναι ότι μόλις κυκλοφόρησε το video clip του "Life Wasted", του δεύτερου single από το ομότιτλό τους άλμπουμ και το πρώτο video τους εδώ και 8 χρόνια. Μάλιστα, το συγκρότημα διαθέτει το video για download, αντιγραφή και διανομή στο επίσημο site του.

    Παραμένοντας μακριά από την εμπορευματοποίηση που επιτάσσει η σύγχρονη μουσική βιομηχανία, οι Pearl Jam είναι επίσης γνωστοί για την κοινωνική ευαισθησία τους αλλά και για την πολιτική στάση τους.

    Και η τελευταία τους δουλειά είναι πολιτικά φορτισμένη, με πληθώρα αναφορών στον πόλεμο στο Ιράκ αλλά και κοινωνικά θέματα που προβληματίζουν τις ΗΠΑ, όπως η ανεργία και οι αλλαγές στη νομοθεσία περί μεταναστών.

    Μάλιστα, οι ρόκερς από το Σιάτλ κάλεσαν τους Αμερικανούς να καταψηφίσουν τον Τζορτζ Μπους στις εκλογές του Νοεμβρίου 2004, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση δεκάδων καλλιτεχνών "Ψήφος για την αλλαγή".

    Όσοι πιστοί, λοιπόν, σπεύσατε, καθώς η προπώληση των εισιτηρίων (52 ευρώ) για τη συναυλία του ΟΑΚΑ άρχισε από τις 23 Μαΐου, και μάλιστα με ιδιαίτερα δυναμική ανταπόκριση.

    Για περισσότερες πληροφορίες: ΤΙCKET HOUSE - Πανεπιστημίου 42 (Εντός Στοάς) τηλ: 210 3608366 , http://www.tickethouse.gr/

    Σχετικά Links:

    Το επίσημο site των Pearl Jam

    [28] Ζωής ...σΤάσεις

    Φεστιβάλ γεύσης γαλλικών προϊόντων

    "Απεριτίφ αλά γαλλικά"

    24/5/2006 6:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/5/2006 7:16:22 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την προώθηση των γαλλικών προϊόντων έχει αναλάβει για δεύτερη συνεχή χρονιά στη χώρα μας, η γαλλική πρεσβεία και η Sopexa Hellas. Τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθούν δράσεις επικοινωνίας με αφετηρία την επίσημη βραδιά έναρξης του εορτασμού του "Απεριτίφ αλά γαλλικά", που θα γίνει σε 21 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στην Αθήνα, η πρώτη εκδήλωση, υπό την αιγίδα του Γάλλου πρέσβη Μπρούνο Ντελαγέ, θα πραγματοποιηθεί στο "Tales", στην παραλία της Γλυφάδας, την Πέμπτη 1 Ιουνίου. Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 15 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο πάρτι "αλά γαλλικά" στην πλατεία του Ψυρρή. Οι εκδηλώσεις του "Απεριτίφ αλά γαλλικά" ξεκίνησαν το 2004 αρχικά σε 13 χώρες. Η επιτυχία που σημείωσαν οδήγησε τη Sopexa Hellas στην απόφασή της να επαναλάβει τη διοργάνωση το 2005 και τελικά να την επεκτείνει σε 21 χώρες φέτος. "Το "Απεριτίφ αλά γαλλικά" προσφέρει ενδιαφέρουσες προτάσεις όχι μόνο στην "υψηλή" μαγειρική, αλλά και στη μοντέρνα, απλή, καινοτομική και πρωτότυπη κουζίνα, βασισμένη όμως πάντα στην ισχυρή γαστρονομική γαλλική παράδοση", τόνισε η εκπρόσωπος της Sopexa Μ. Πουατιέ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 24 May 2006 - 20:50:51 UTC