Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-06-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να τηρήσει τις δεσμεύσεις"
  • [02] "Δε γίνεται διάλογος με τον Κ. Λαλιώτη"
  • [03] Έκκληση να κλείσει το Γκουαντάναμο
  • [04] Απόρθητο φρούριο η Βαγδάτη
  • [05] Συμφωνία εκτόνωσης
  • [06] Ο "Αυτοκρατόρας" στα μεγάλα σαλόνια

    [01] Πολιτική

    Μετά τις ασκήσεις το μορατόριουμ

    "Να τηρήσει τις δεσμεύσεις"

    14/6/2006 9:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/6/2006 10:42:14 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με την Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε το μεσημέρι η τουρκική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Γιασάρ Γιακίς. Η υπουργός Εξωτερικών μιλώντας απόψε στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, υπενθύμισε στην Άγκυρα τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της και τις αρχές καλής γειτονίας. Την Πέμπτη, η τούρκικη αντιπροσωπεία θα κάνει περιοδεία στη Θράκη, επίσκεψη, που όπως χαρακτηρίζει η Κυβέρνηση, θα εκτιμηθεί μετά την ολοκλήρωσή της. Στο μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για αποζημίωση για το μαχητικό της Καρπάθου και ανακοίνωνε ότι το μορατόριουμ στις πτήσεις στο Αιγαίο θα τεθεί τελικά σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και όχι από αύριο, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του, που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου NTV, επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν τα τουρκικά λιμάνια στην Κύπρο αν δεν αρθούν οι περιορισμοί σε βάρος των Τουρκοκυπρίων.

    "Ενθαρρύνουμε την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος"

    Η κα. Μπακογιάννη και ο επικεφαλής της Επιτροπής Εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιασάρ Γιακίς, συζήτησαν για την ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας και τα ελληνοτουρκικά.

    Μιλώντας σε εκδήλωση της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς με θέμα "Η σημασία της Ελληνικής Ναυτιλίας στην Εξωτερική Πολιτική της Ελλάδος", η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην πολιτική της Αθήνας απέναντι στην Άγκυρα..

    "Στρατηγική μας επιλογή αποτελεί η υποστήριξή μας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας", τόνισε η κ. Μπακογιάννη για να προσθέσει ωστόσο ότι: "επιλογή μας είναι η συνεχής βελτίωση των σχέσεών μας στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας. Με αυτό το πνεύμα ενθαρρύνουμε την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος".

    "Η εκ μέρους της εκπλήρωση των ευρωπαϊκών κριτηρίων και προϋποθέσεων, καθώς και η προσαρμογή της στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα πρέπει να οδηγήσουν στο τέλος της προσπάθειάς της, κατά την άποψη της Ελλάδος, στην πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση", επισήμανε επίσης.

    "Δεν ανοίγουν τα λιμάνια αν δεν αρθούν οι περιορισμοί"

    Την Πέμπτη ξεκινά στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και η πορεία των υποψηφίων για ένταξη χωρών, μεταξύ των οποίων και της Τουρκίας. Ενώ πάντως αυξάνονται οι πιέσεις των Ευρωπαίων προς την Τουρκία, ο Τούρκος πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου NTV, επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν τα τουρκικά λιμάνια την Κύπρο αν δεν αρθούν οι περιορισμοί σε βάρος των Τουρκοκυπρίων.

    Ακόμα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ναμίκ Ταν, δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ζητήσει αποζημίωση για τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους της κατά την πρόσφατη σύγκρουση του ελληνικού και τουρκικού F-16 στο Αιγαίο. Για το Κυπριακό ο κ. Ταν είπε, πως το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί μόνο με τις προσπάθειες της Τουρκίας, ενώ για το αν μέχρι το τέλος του έτους, η Τουρκία θα ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της, επεσήμανε ότι "πρόκειται για διαδικασία στην οποία, ευθύνη έχουν και οι δύο πλευρές", προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι μέσω συμβιβαστικών προτάσεων να αρθούν, το συντομότερο δυνατόν, τα εμπόδια που έχουν τεθεί.

    Παράλληλα, η εφαρμογή του μορατόριουμ σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές πτήσεις στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του μνημονίου "Παπούλια Γιλμάζ", θα αρχίσει με καθυστέρηση 15 ημερών, την 1η Ιουλίου, εξαιτίας προγραμματισμένων Τουρκικών ασκήσεων.

    Δηλώσεις Κουμουτσάκου-Παπουτσή

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ναμίκ Ταν, για το ενδεχόμενο αιτήματος αποζημίωσης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, είπε τα εξής: "είμαι ενήμερος για τις δηλώσεις του κ. Ταν χωρίς να γνωρίζω εάν έχουν αποδοθεί ορθώς. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική θέση για το τραγικό γεγονός της 23ης Μαΐου 2006, ως αποτέλεσμα του οποίου η χώρα μας θρήνησε την απώλεια της ζωής ενός πιλότου, ενός νέου ανθρώπου, είναι σε όλους γνωστή".

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, τόνισε, πως "η Τουρκία όχι μόνο διατηρεί τις αμφισβητήσεις της εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά ταυτόχρονα ενδέχεται να ζητήσει και αποζημίωση για τα αποτελέσματα της έντασης που η ίδια δημιουργεί στον εναέριο χώρο του Αιγαίου με τα τραγικά επακόλουθα που ζήσαμε". Ακόμα τόνισε, πως "είναι απαράδεκτο ο κ. Ερντογάν να επιχειρεί να συνδέσει τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με την de facto αναγνώριση των κατεχόμενων στην Κύπρο".

    [02] Πολιτική

    "Δε γίνεται διάλογος με τον Κ. Λαλιώτη"

    14/6/2006 9:10:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    "Δεν μπορεί να γίνει πολιτικός διάλογος με τον κ. Λαλιώτη" επισημαίνει με νέες δηλώσεις του ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, επανερχόμενος στην απόφαση του Εφετείου Αθηνών που τον δικαιώνει για τη δικαστική του διαμάχη με τον Κώστα Λαλιώτη, σχετικά με την υπόθεση της MAYO Investments. Αναφερόμενος σε προηγούμενη δήλωση του κ. Λαλιώτη, στην οποία έλεγε τα εξής: "νιώθω απολύτως πολιτικά και ηθικά δικαιωμένος γιατί μετά τον επίμονο και διαχρονικό αγώνα μου για τη διαφάνεια, η τότε ηγεσία της ΝΔ αναγκάστηκε επιτέλους να ομολογήσει την ύπαρξη της ΜAYO και τη χρηματοδότηση της ΝΔ από αυτή", ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε, πως ο κ. Λαλιώτης "είναι ο πρώτος πολιτικός που καταδικάστηκε με αμετάκλητη απόφαση για συκοφαντική δυσφήμιση πολιτικού του αντιπάλου, παραταύτα δηλώνει δικαιωμένος".

    Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, ο οποίος είπε, πως "όπως προκύπτει από τη δικαστική απόφαση, αποδείχθηκε και επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη της λιβεριανής εταιρείας, η οποία συγκέντρωνε χρήματα από άγνωστους καταθέτες για λογαριασμό της ΝΔ".

    [03] Κόσμος

    Μετά τις αυτοκτονίες τριών κρατουμένων

    Έκκληση να κλείσει το Γκουαντάναμο

    14/6/2006 9:59:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ

    Έκκληση για το επείγον κλείσιμο της στρατιωτικής φυλακής των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο, απευθύνουν πέντε ειδικοί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, μετά τις αυτοκτονίες τριών κρατουμένων στις 10 Ιουνίου. Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ δηλώνουν ότι οι αυτοκτονίες των κρατουμένων αυξάνουν τις ανησυχίες για τη διανοητική υγεία των φυλακισμένων, πολλοί από τους οποίους συνεχίζουν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους. Σε ανακοίνωσή που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα στη Γενεύη η ομάδα των πέντε εμπειρογνωμόνων δηλώνει ότι "σε κάποιο βαθμό ήταν ένα αναμενόμενο γεγονός δεδομένων των σκληρών συνθηκών και της παρατεταμένης κράτησης και ενισχύει την ανάγκη για το επείγον κλείσιμο του κέντρου κράτησης". Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη επεσήμανε ότι επιθυμεί να κλείσει την αμερικανική στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο στην Κούβα, αλλά πρώτα χρειάζεται να εκπονηθεί ένα σχέδιο σχετικά με τους "πολύ επικίνδυνους" φυλακισμένους που κρατούνται εκεί.

    Θα επιστρέψουν στη χώρα τους 96 Αφγανοί

    Δύο Σαουδάραβες και ένας πολίτης από την Υεμένη αυτοκτόνησαν το Σάββατο χρησιμοποιώντας σαν σκοινί για να κρεμαστούν τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματά τους μέσα στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο, όπου κρατούνται ξένοι ύποπτοι για τρομοκρατικές πράξεις.

    Είναι οι τρεις πρώτοι κρατούμενοι που αυτοκτονούν στη φυλακή αυτή αφότου οι ΗΠΑ το 2002 άρχισαν να στέλνουν εκεί όσους ύποπτους θεωρούσαν ότι σχετίζονταν με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα.

    Ενενήντα έξι Αφγανοί που κρατούνται στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα "πολύ σύντομα" θα επιστρέψουν στο Αφγανιστάν και οι περισσότεροι από αυτούς θα αφεθούν ελεύθεροι, ανακοίνωσε σύμβουλος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών. Οι πρόεδροι του Αφγανιστάν και των ΗΠΑ Χαμίντ Καρζάι και Τζορτζ Μπους συμφώνησαν τον Μάιο του 2005 ότι οι Αφγανοί κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο πρέπει να επαναπατριστούν. Στο Γκουαντάναμο βρίσκονται 460 κρατούμενοι που συνελήφθησαν στη πλειοψηφία τους το φθινόπωρο του 2001 στο Αφγανιστάν. Μέχρι τώρα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες μόνον σε 10 από αυτούς, αλλά δεν έχουν παραπεμφθεί σε δίκη.

    [04] Ιράκ

    Νέο σχέδιο ασφαλείας από την Κυβέρνηση Μάλικι

    Απόρθητο φρούριο η Βαγδάτη

    14/6/2006 7:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/6/2006 8:25:10 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, REUTERS, AΠΕ

    Χιλιάδες Ιρακινοί και Αμερικανοί στρατιώτες αναπτύχθηκαν, την Τετάρτη, στο πλαίσιο ενός νέου σχεδίου ασφαλείας που αποσκοπεί στην καταστολή της βίας στην ιρακινή πρωτεύουσα. Πρόκειται για την επιχείρηση με την κωδική ονομασία "Μαζί Μπροστά", η οποία χαρακτηρίζεται σημαντική από την εισβολή στο Ιράκ το 2003. Στο πλαίσιο του σχεδίου έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας στην ιρακινή πρωτεύουσα. Την ίδια ώρα, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι χαρακτήριζε πιθανό ένα διάλογο με τους αντάρτες, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους όσοι μετέχουν στην πολιτική διαδικασία να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο σχέδιο αυτό. "Ο μόνος στόχος των μέτρων αυτών είναι η προστασία της ζωής των ανθρώπων", κατέληξε ο Μάλικι. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς δήλωσε αποφασισμένος να υποστηρίξει το νέο σχέδιο ασφαλείας.

    Μείωση της βίας

    "Περισσότεροι από 56.000 άνδρες, ανάμεσα τους 26.000 Ιρακινοί στρατιώτες, 23.000 Ιρακινοί αστυνομικοί και 7.200 στρατιώτες της συμμαχίας, συμμετέχουν στα νέα οδοφράγματα ελέγχου και τα άλλα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στην Βαγδάτη για τη μείωση της βίας", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Αμερικανός Πρόεδρος, δίνοντας λεπτομέρειες για το νέο σχέδιο ασφαλείας στη Βαγδάτη.

    Από τους κήπους του Λευκού Οίκου, ο Τζορτζ Μπους επεσήμανε ότι οι ιρακινές δυνάμεις επιβάλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας και θέτουν σε εφαρμογή μια αυστηρή απαγόρευση της οπλοφορίας στους δρόμους της ιρακινής πρωτεύουσας.

    "Η Βαγδάτη είναι μια πόλη περισσοτέρων από 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων και θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτές οι επιχειρήσεις ελέγχου στην πόλη απαιτούν χρόνο για να είναι αποτελεσματικές", υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

    Οι επιχειρήσεις ασφαλείας άρχισαν και στο Ραμάντι, πρωτεύουσα της εξεγερμένης δυτικής επαρχίας Αλ Ανμπάρ.

    Εν τω μεταξύ, η Ιταλία αποσύρει σταδιακά τα στρατεύματα από το Ιράκ. Όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Ιταλίας, ως τα τέλη Ιουνίου θα βρίσκονται μόνο 1.600 Ιταλοί στρατιώτες στη χώρα, από τους 3.200 που είχαν αναπτυχθεί στη Νασιρίγια, στο νότιο Ιράκ μετά την εισβολή του 2003. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι έχει ανακοινώσει την απόσυρση όλων των ιταλικών στρατευμάτων από το Ιράκ ως την άνοιξη του ερχόμενου έτους.

    Πυρπόλησαν φυλάκιο ιρανικού προξενείου

    Υποστηρικτές ιρακινού σιίτη κληρικού πυρπόλησαν, την Τετάρτη, φυλάκιο του ιρανικού προξενείου στη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ, διαμαρτυρόμενοι για τη μετάδοση από την ιρανική τηλεόραση προσβλητικού, όπως υποστηρίζουν, προγράμματος για τον κληρικό.

    Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο προξενείο, φωνάζοντας συνθήματα κατά του ιρανικού δορυφορικού δικτύου, το οποίο προέβαλε το δυσφημιστικό, σύμφωνα με τους ίδιους, πρόγραμμα για τον σιίτη κληρικό Μαχμούντ αλ Χασάνι, ο οποίος έχει πολλούς υποστηρικτές στη Βασόρα.

    Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά και έσπασαν τζάμια σε φυλάκιο έξω από το προξενείο και στη συνέχεια κατέβασαν την ιρανική σημαία και την αντικατέστησαν με την ιρακινή.

    Κληρικός που απευθύνθηκε στο πλήθος αξίωσε από την ιρανική κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη για την προβολή του προγράμματος. "Αν το αίτημά μας δεν γίνει δεκτό δεν θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε αυτά τα οργισμένα πλήθη", είπε προς τους διαδηλωτές ο βοηθός του Χασάνι Άχμεντ αλ Μπουντάιρι.

    Αξιωματούχος της ιρανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη επιβεβαίωσε την είδηση για την επίθεση, διευκρινίζοντας ότι περίπου 20 διαδηλωτές μπήκαν στο κτιριακό συγκρότημα του προξενείου και ότι το πλήθος έβαλε φωτιά σε φυλάκιο, έσπασε τα τζάμια αυτοκινήτου και προκάλεσε κι άλλες ζημιές.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 5 μέλη του διπλωματικού προσωπικού βρίσκονταν μέσα στο προξενείο την ώρα της επίθεσης, αλλά κανένας δεν τραυματίστηκε. Ο ιρανός αξιωματούχος κατηγόρησε την ιρακινή αστυνομία ότι δεν εμπόδισε τις ταραχές. Η ιρανική τηλεόραση δεν έχει σχολιάσει το γεγονός.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο Ιράκ ο Μπους

    [05] Μ. Ανατολή

    Στα Παλαιστινιακά Εδάφη

    Συμφωνία εκτόνωσης

    14/6/2006 8:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/6/2006 9:18:23 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ

    Μια δύναμη 3.000 ενόπλων της Χαμάς θα αποσυρθεί από τους δρόμους της Γάζας και να ενταχθεί στην τακτική αστυνομία. Αυτό συμφωνήθηκε μετά την συνάντηση που είχε την Τετάρτη ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια με τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Η δύναμη αυτή είχε αποσυρθεί από τους δρόμους, αλλά αναπτύχθηκε και πάλι, αυξάνοντας τις εντάσεις με το κίνημα Φάταχ του Αμπάς. Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε, ο Χανίγια δήλωσε "πως μέλη της δύναμης της Χαμάς θα αρχίσουν να ενσωματώνονται στην αστυνομία ώστε να αποτελέσουν μέρος του οργανισμού ασφαλείας". Παράλληλα, ο Μοχάμαντ Νταχλάν, σύμμαχος του Αμπάς επεσήμανε ότι επιτεύχθηκε μια συμφωνία για την απόσυρση της δύναμης από τους δρόμους. Μόνο δυνάμεις ασφαλείας θα βρίσκονται στους δρόμους. Την ίδια ώρα, σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όταν απλήρωτοι δημόσιοι υπάλληλοι εισέβαλαν στο κοινοβούλιο, ζητώντας να τους καταβληθούν οι μισθοί.

    Συνέχεια επιθέσεων

    Υπάλληλοι της Παλαιστινιακής Αρχής που διαδήλωσαν με αίτημα την καταβολή των αποδοχών τους, εισέβαλαν στο παλαιστινιακό Κοινοβούλιο στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Οι διαδηλωτές εισέβαλαν στην αίθουσα συνεδρίασης του Κοινοβουλίου, αναγκάζοντας τον πρόεδρο του σώματος Αζίζ Ντοουέικ να διακόψει τη συνεδρίαση. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές έσκισαν έγγραφα που υπήρχαν στα έδρανα των βουλευτών και άλλοι συνεπλάκησαν με μέλη του Κοινοβουλίου.

    Πολλοί βουλευτές πήραν το λόγο για να απευθύνουν έκκληση για ηρεμία και για να ζητήσουν από τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν από την αίθουσα.

    Ωστόσο, ένας μαχητής της Χαμάς σκοτώθηκε και ένα στέλεχος της παλαιστινιακής υπηρεσίας προληπτικής ασφαλείας τραυματίσθηκε την Τετάρτη στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και ιατρικές πηγές. Η Χαμάς και η Φατάχ επέρριψαν η μια στην άλλη την ευθύνη για την ανταλλαγή πυρών στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

    Την ίδια ώρα, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν ένοπλο Παλαιστίνιο στην διάρκεια επιχείρησης για την σύλληψη μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ στην βόρεια πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, δήλωσε μια εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ. Η εκπρόσωπος είπε ότι πολλοί ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον της δύναμης η οποία είχε εισβάλλει στην πόλη για να συλλάβει μέλη της οργάνωσης. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες ανταπέδωσαν πυρά και τραυμάτισαν θανάσιμα τον έναν εξ αυτών, που αποδείχθηκε ότι ήταν μέλος των Ταξιαρχιών του αλ Ακσά, της ένοπλης πτέρυγας του κινήματος Φάταχ. Οι Ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν συνολικά 13 Παλαιστινίους στην Δυτική Όχθη στην διάρκεια της νύκτας της Τρίτης προς Τετάρτη, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εγκληματική επιδρομή

    Δε βρήκαν τη χρυσή τομή

    [06] Μπάσκετ

    Ο "Αυτοκρατόρας" στα μεγάλα σαλόνια

    14/6/2006 9:41:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Άρης κατάφερε να υπερισχύσει της δύναμης της έδρας και να φτάσει στο τελικό 63-59 απέναντι στο Μαρούσι, στον πέμπτο και τελευταίο αγώνα της σειράς του μικρού τελικού. Οι παίκτες του Αντρέα Ματσόν, οι οποίοι συμπλήρωσαν τις απαιτούμενες τρεις νίκες, «άλωσαν» το κλειστό του Αγίου Θωμά και κατέλαβαν την τρίτη θέση στο εφετινό πρωτάθλημα. «Έπαθλο» της σημερινής υπέρβασης του Άρη είναι η έξοδος στην Ευρωλίγκα της νέας αγωνιστικής περιόδου. Ο Άρης επιστρέφει στο κορυφαίο διασυλλογικό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μετά από 15 χρόνια απουσίας.

    Η πίεση των φιλοξενουμένων στα πρώτα λεπτά του αγώνα γρήγορα «καταπολεμήθηκε» από τον επιθετικό πλουραλισμό των παικτών του Αμαρουσίου. Ο Άρης μπορεί να πέρασε μπροστά στο σκορ με 8-7 λίγο πριν την ολοκλήρωση του δεκαλέπτου, αλλά ένα γρήγορο σερί 5-0 των γηπεδούχων, που είχαν το απόλυτο από τα 6.25 (2/2, 1 από Μπλάκνεϊ και 1 από Κολώκα) και την κυριαρχία στον τομέα των ριμπάουντ, έθεσε το Μαρούσι και πάλι σε θέση ισχύος (12-8). Οι φιλοξενούμενοι δεν παρέδωσαν τα... όπλα, όπως είχε συμβεί στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι στον Άγιο Θωμά, και η ισοφάριση δεν άργησε να έρθει (14-14). Διατηρώντας την ψυχραιμία του, πάντως, και με προσεκτικές επιλογές στην επίθεση οι παίκτες του «δράκου» μπήκαν στην δεύτερη περίοδο στο +4 (18-14).

    Ο Άρης, παρά τα διαδοχικά λάθη του σε άμυνα και επίθεση (8 στο ημίχρονο), μπόρεσε, αφού πρώτα ισορρόπησε τα ριμπάουντ, να μπει και πάλι στο παιχνίδι. Ένα -περίπου- τρίλεπτο αγωνιστικής απραξίας από το Μαρούσι έδωσε την ευκαιρία στον Αρη και πιο συγκεκριμένα στον Πάντιους να ηγηθεί ενός σερί 10-0 και να πάρει και πάλι το προβάδισμα (27-26). Ωστόσο, το Μαρούσι κατάφερε και πάλι να χαμογελάσει... τελευταίο και να πάρει το δρόμο προς τα αποδυτήρια στο +5 (37-32).

    Η άμυνα του Άρη είχε καταλυτικό ρόλο στην έκβαση της τρίτης περιόδου. Οι παίκτες του Αντρέα Ματσόν κατάφεραν να περιορίσουν τις επιθετικές αιχμές του Αμαρουσίου, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα οι παίκτες του «δράκου» να πετύχουν μόλις 9 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο, εν αντιθέσει με τους 17 του Άρη. Σημαντικό ρόλο στην κυριαρχία του Άρη στην τρίτη περίοδο, που έκλεισε με τους φιλοξενούμενους στο +3 (49-46), έπαιξε εκτός από την άμυνα και η αστοχία των παικτών του Αμαρουσίου από τα 6.25 (1/6) στην προσπάθεια τους να οικοδομήσουν μία διαφορά ασφαλείας.

    Η τελευταία περίοδος επεφύλασσε ένα συναρπαστικό ντέρμπι όπως προμηνυόταν. Στα πρώτα λεπτά του δεκαλέπτου η πρωτοπορία στο σκοράρισμα άλλαξε πολλές φορές χέρια και η αντεπίθεση του Αρη άρχισε ουσιαστικά στο 36ο λεπτό του αγώνα. Το Μαρούσι προηγήθηκε για πρότελευταία φορά στο 35' με 55-51. Τα πάντα ξεκίνησαν όταν στην επόμενη φάση ο κορυφαίους του Αρη, Νικολάι Πάντιους, ευστόχησε σε δίποντο, αποσπώντας παράλληλα και το 4ο φάουλ του Μπλάκνεϊ. Ωστόσο, ο Λευκορώσος δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την ελεύθερη βολή, αλλά ο Ουίλκινσον δήλωσε «παρών» και «μάζεψε» το υπερπολύτιμο ριμπάουντ για να ολοκληρώσει την επίθεση και να γράψει το 57-55, υπέρ του Αρη στο 38' (σερί 6-0). Στο 39ο λεπτό ακολούθησε και το κύκνειο άσμα του Αμαρουσίου. Ο Μπλάκνεϊ από τη γραμμή των ελευθέρων βολών ισοφάρισε για τελευταία φορά σε 57-57, ενώ στη συνέχεια ο Στεφανίδης έδωσε το προβάδισμα με 59-57. Ο Στακ, πάντως, ήταν ο άνθρωπος του αγώνα ή αμερικανιστί... «the man of the match», καθώς «σφράγισε» τη νίκη των φιλοξενουμένων από τα 6.25, διαμορφώνοντας το 60-59. Μετά και το 61-59 που έγραψε από τη γραμμή των ελευθέρων βολών ο Ουίλκινσον, ακολούθησε ασίστ του Μπλάκνεϊ στον Σέκουλιτς με τον τελευταίο να μην μπορεί να συγκρατήσει τη μπάλα και να μετατρέπεται σε «μοιραίου» παίκτη. Το τελικό 63-59 διαμορφώθηκε από το βολές του Σιγάλα.

    Τα δεκάλεπτα: 18-14, 37-32, 46-49, 59-63 Διαιτητές: Ζαβλανός, Μαστραφτσής, Αναστόπουλος

    ΜΑΡΟΥΣΙ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ): Μπλάκνεϊ 8 (2), Νικολαϊδης 3, Μπουντούρης 2, Κυρίτσης 8, Σέκουλιτς 14, Χόμαν 4, Στεφανίδης 3, Κολώκας 5 (1), Καϊμακόγλου 6, Νοέας, Καράγκουτης 6 (1). ΑΡΗΣ (ΑΝΤΡΕΑ ΜΑΤΣΟΝ): Καστλ 8 (2), Σιγάλας 7 (1), Μπρούερ 11, Χαριτόπουλος, Ουίλκινσον 11, Πάντιους 15 (1), Πέτροβιτς, Στακ 11 (2), Γκργκούρεβιτς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 14 June 2006 - 20:50:46 UTC