Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-06-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με τους όρους της Ευρώπης
  • [02] Αποχωρεί ο Πολυζωγόπουλος
  • [03] Δολοφονήθηκε στρατηγός στη Σρι Λάνκα
  • [04] Παραίτηση του πρωθυπουργού στο Ανατ. Τιμόρ
  • [05] Στο έλεος των πλημμυρών
  • [06] Αυξήσεις άνω του 3% στο Δημόσιο

    [01] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή-Βανχάνεν

    Με τους όρους της Ευρώπης

    26/6/2006 6:26:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τάσσονται Ελλάδα και Φινλανδία, εφόσον βεβαίως η Άγκυρα υλοποιήσει πλήρως τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και εφαρμόσει πρωτίστως το πρωτόκολλο σύνδεσης με την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό δήλωσαν ο Κώστας Καραμανλής και ο ομόλογός του Μάτι Βανχάνεν, κατά τη συνάντησή τους στο Ελσίνκι όπου μετέβη ο Πρωθυπουργός για συνομιλίες λιγο πρίν αρχίσει η Φινλανδική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αύριο ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον.

    [02] Πολιτική

    Απο πρόεδρος της ΓΣΣΕ

    Αποχωρεί ο Πολυζωγόπουλος

    26/6/2006 2:00:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Την απόφασή του να αποχωρήσει από την ηγεσία της ΓΣΕΕ ανακοίνωσε ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, μετά τη συνεδρίαση της ΠΑΣΚΕ. Βασικός λόγος τα νέα του καθήκοντα ως υπεύθυνος του Τμήματος Κινητοποίησης του ΠΑΣΟΚ, που του ανέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο νέος πρόεδρος θα οριστεί στις 5 Ιουλίου και, σύμφωνα με απόφαση της ΠΑΣΚΕ, θα είναι ο μέχρι τώρα γραμματέας Οργανωτικού της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

    [03] Κόσμος

    Πιθανολογείται έργο των αυτονομιστών Ταμίλ

    Δολοφονήθηκε στρατηγός στη Σρι Λάνκα

    26/6/2006 2:00:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Reuters-BBC-ΑΠΕ

    Χτύπημα στα ανώτατα κλιμάκια του στρατού της Σρι Λάνκα κατάφερε σήμερα καμικάζι-αντάρτης, πιθανότατα από τις τάξεις των Ταμίλ. Νεκρός, από την επίθεση που σημειώθηκε εναντίον στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής που κινούταν σε απόσταση 20χλμ από την πρωτεύουσα Κολόμπο, στην πόλη Πανιπιτίγια, είναι ο στρατηγός Παράμι Κουλαθούνγκα, όπως και δυο στρατιώτες και ένας πολίτης. Το αυτοκίνητο του στρατηγού κατευθυνόταν στο αρχηγείο του, σε παρακείμενη μεγάλη στρατιωτική βάση, όταν ένας μοτοσικλετιστής ζωσμένος με εκρηκτικά "εμβόλισε" το όχημα του και ένα συνοδευτικό στρατιωτικό μικρό φορτηγό. Τα οχήματα μετατράπηκαν σε άμορφες μάζες σιδερικών, ενώ αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως από την έκρηξη σείσθηκε όλη η πόλη κι είδαν πυκνούς καπνούς από το σημείο της επίθεσης.

    Οι αντάρτες των Τίγρεων των Ταμίλ δεν έχουν αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας, όμως τα χτυπήματα του είδους περιλαμβάνονται στη συνήθη στρατιωτική τακτική των Ταμίλ. Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα χαρακτήρισε την επίθεση τρομοκρατική, αλλά δεν τοποθετήθηκε επισήμως για το εάν θα υπάρξουν αντίποινα από αέρος στα εδάφη των ανταρτών. Η σημερινή βομβιστική ενέδρα έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά βίαιων περιστατικών που έχουν στοιχίσει τις ζωές 700 ανθρώπων (οι μισοί εξ αυτών άμαχοι πολίτες) από τις αρχές του έτους. Πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται αναζωπύρωση του αιματηρού εμφυλίου, που επί δύο δεκαετίες στοίχισε τις ζωές 65.000 ανθρώπων.

    Μόλις πριν από λίγες ημέρες, οι Ταμίλ που ζητούν αυτονόμηση των περιοχών τους στα βόρεια και ανατολικά της χώρας, απέρριψαν την προσπάθεια του προέδρου της χώρας να έρθει μέσω ανεπίσημων καναλιών σε απευθείας συνομιλίες μαζί τους, κατηγορώντας για απόπειρα παραγκωνισμού των Νορβηγών επίσημων διαμεσολαβητών.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC-Sri Lanka general killed in blast

    [04] Κόσμος

    Με στόχο την εκτόνωση της πολιτικής κρίσης

    Παραίτηση του πρωθυπουργού στο Ανατ. Τιμόρ

    26/6/2006 12:26:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Ανατολικού Τιμόρ Μάρι Αλκατίρι, λέγοντας πως αναλαμβάνει μερίδιο της ευθύνης για την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει εδώ και δύο μήνες στη χώρα.

    Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ποιος θα τον αντικαταστήσει, αλλά η είδηση της παραίτησής του έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους διαδηλωτές που ζητούσαν την παραίτησή του, επειδή των θεωρούν υπεύθυνο για τις βιαιότητες των τελευταίων εβδομάδων. Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο πρόσφατο κύμα αναταραχών στην πρωτεύουσα Ντιλι, έπειτα από την απόφαση του να προχωρήσει στην απόλυση 600 στρατιωτών.

    Ο Αλκατίρι δήλωσε πως παραιτείται για να παραμείνει στη θέση του ο ιδιαίτερα δημοφιλής πρόεδρος Ζανάνα Γκουσμάο, ο οποίος έχει απειλήσει πως θα παραιτηθεί αν δεν φύγει ο πρωθυπουργός.

    Ο ίδιος επισήμανε πως "σκέφτηκε πολύ την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα και αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί". Επίσης πρόσθεσε πως είναι αποφασισμένος να συνεισφέρει ώστε να μην επιδεινωθεί η κρίση.

    Σχετικά Links:

    BBC-East Timor's PM 'ready to resign'

    [05] Κόσμος

    21 νεκροί στην Ινδονησία

    Στο έλεος των πλημμυρών

    26/6/2006 11:17:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 20 αγνοούνται από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που σάρωσαν τρία χωριά στο νότιο Καλιμαντάν, στην ινδονησιακή πλευρά της νήσου Βόρνεο. Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις προκλήθηκαν μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών που οδήγησαν στην υπερχείλιση των ποταμών σε τρεις διαφορετικές περιοχές, με αποτέλεσμα να παρασυρθούν ή να πλημμυρίσουν από τα νερά πολλά σπίτια. Εκπρόσωπος των αρχών επιβεβαίωσε τον θάνατο 21 ανθρώπων και πρόσθεσε ότι οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι 20 αγνοούμενοι είναι ελάχιστες. Οι αρχές της Ινδονησίας στέλνουν στην πληγείσα περιοχή πολεμικά σκάφη για να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς.

    [06] Οικονομία

    Συνάντηση Αλογοσκούφη-ΑΔΕΔΥ

    Αυξήσεις άνω του 3% στο Δημόσιο

    26/6/2006 12:20:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Ο κ. Αλογοσκούφης, προανήγγειλε αυξήσεις άνω του 3% για τους δημόσιους υπαλλήλους το 2007, ενώ τόνισε ότι δεν δικαιολογείται καμία τάση φυγής από το δημόσιο, ενόψει ενδεχόμενων αλλαγών στο ασφαλιστικό. Ο διάλογος με την ΑΔΕΔΥ για το θέμα, θα ξεκινήσει μετά τις 15 Αυγούστου. Πάντως επεσήμανε, ότι είναι σαφής η θέση της Κυβέρνησης να μη γίνουν αλλαγές στο ασφαλιστικό μέχρι τις εκλογές.

    Ο υπουργός Οικονομίας και το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, μεταξύ άλλων συζήτησαν θέματα σχετικά με την πορεία προς το ενιαίο μισθολόγιο, τον τρόπο καταβολής του επιδόματος των 176 ευρώ, τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και θέματα σχετικά με τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων στην Εργατική Εστία.

    Ακόμα, συμφωνήθηκε να υπάρξει συνέχεια των συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο και μετά τις 15 Αυγούστου να επαναληφθεί συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, είπε ότι κεντρικό θέμα των συζητήσεων είναι η ενσωμάτωση των επιδομάτων και η ενίσχυση των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων. "Θα εκτιμήσουμε τις ορατές λύσεις και θα επανέλθουμε μετά τις 15 Αυγούστου", πρόσθεσε ο κ. Παπασπύρος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 26 June 2006 - 16:50:48 UTC