Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-07-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χωρίς παρενέργειες η εκτροπή του Αχελώου
  • [02] Έντονη κριτική από Παπανδρέου
  • [03] Διαδήλωσαν κατά του πολέμου
  • [04] Σειρήνες πολέμου
  • [05] Αυξημένες ενισχύσεις για τη σταφίδα
  • [06] Ολα έτοιμα για την κλήρωση του πρωταθλήματος

    [01] Πολιτική

    Χωρίς παρενέργειες η εκτροπή του Αχελώου

    18/7/2006 10:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/7/2006 10:33:02 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Πνοή ζωής στη Θεσσαλία, χωρίς να δημιουργείται το οποιοδήποτε πρόβλημα στην Αιτωλοακαρνανία, θα δώσει η εκτροπή του Αχελώου, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σουφλιάς, μιλώντας με τα μέλη της επιτροπής αγώνα. Το έργο, με το οποίο θα διοχετεύεται περίπου το 20% των υδάτων του Αχελώου στη Θεσσαλία, περιλαμβάνει τη σήραγγα εκτροπής και την παροχέτευση του νερού προς τους ποταμούς Πάμισο και Πηνειό, συνολικού κόστους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Οι πρώτες ποσότητες των νερών του Αχελώου μπορούν να φτάσουν στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, σε τρία με τριάμισι χρόνια, αν δεν υπάρξουν άλλα προβλήματα.

    Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του το υπουργείο, με αφορμή το έργο της εκτροπής του Αχελώου, τονίζει, πως "είναι αναφαίρετο δικαίωμα η διαφωνία αρκεί να γίνεται καλόπιστα και με επιχειρήματα. Ορισμένοι, όμως, πολέμιοι της μερικής εκτροπής του Αχελώου, στην προσπάθειά τους να καλύψουν την φτώχεια επιχειρημάτων που έχουν επιδίδονται, πλέον, στην κατασυκοφάντηση του έργου". "Αφού, λοιπόν, επιχείρησαν να διαστρεβλώσουν την αποστολή του έργου που είναι κατ εξοχήν περιβαλλοντικό και αφού προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, τώρα διαδίδουν απολύτως ψευδή στοιχεία για το κόστος του έργου της μερικής εκτροπής του Αχελώου".

    Την Τετάρτη θα ψηφιστεί από τη Βουλή η τροπολογία για την εκτροπή του Αχελώου και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Με την τροπολογία συμφωνούν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ που τη χαρακτηρίζουν διακομματικό έργο και έργο ζωής για τη Θεσσαλία, ενώ επιφυλάξεις εκφράζει ο ΣΥΝ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κόντρα για τον Αχελώο

    [02] Πολιτική

    Η Ελλάδα πρέπει να λειτουργεί ως ηθική υπερδύναμη

    Έντονη κριτική από Παπανδρέου

    18/7/2006 9:45:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Κριτική στους χειρισμούς τής κυβέρνησης για την κρίση στη Μέση Ανατολή έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου από τη Σάμο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επέκρινε την κυβέρνηση διότι όπως είπε δεν μπόρεσε να χειριστεί με ικανοποιητικό τρόπο την επιστροφή των Ελλήνων από το Λίβανο και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες λειτουργώντας ως "ηθική " υπερδύναμη. Ο κ. Παπανδρέου, χαρακτήρισε την κυβέρνηση "απούσα" από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. "Η κυβέρνηση δυόμισι χρόνια, που βρίσκεται στην εξουσία, έχει καταφέρει η Ελλάδα να είναι απούσα αντί να έχει φωνή. Αν δεν αποκτήσει φωνή, οι εξελίξεις θα την αφήσουν πίσω" είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, άσκησε έντονη κριτική στη Νέα Δημοκρατία, γιατί, όπως είπε "η Ελλάδα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία".

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε, πως είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ρομάνο Πρόντι, προκειμένου να συνεχίσουν να κινούνται συντονισμένα για την προώθηση ειρηνευτικών πρωτοβουλιών στη Μέση Ανατολή.

    Ακόμα, απηύθυνε έκκληση για άμεση εκεχειρία και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αφήσει τα χαλαρά λόγια και να αναλάβει άμεση δράση.

    Τέλος, επέκρινε την κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στα εσωτερικά ζητήματα, υποστηρίζοντας ότι όλα πάνε καλά, κατηγορώντας τη ότι "κατεβάζει τον πήχη".

    [03] Κοινωνία

    Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    Διαδήλωσαν κατά του πολέμου

    18/7/2006 10:49:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Δυο ξεχωριστές αντιπολεμικές πορείες έγιναν το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας. Την πρώτη οργάνωσε το Κομμουνιστικό κόμμα και το ΠΑΜΕ στο Πολεμικό Μουσείο, ενώ τη δεύτερη οργάνωσε το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και ο ΣΥΝ, στο Πάρκο Ελευθερίας και συμμετείχαν οργανώσεις Παλαιστινίων και Λιβανέζων. Και οι δύο συγκεντρώσεις πέρασαν από την πρεσβεία των ΗΠΑ και κατέληξαν στην Ισραηλινή πρεσβεία, ενώ η κίνηση είχε διακοπεί στη λεωφόρο Κηφισίας, για περίπου τρεις ώρες. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία, δήλωσε: "Αυτοί που πίστεψαν ότι μετά το 90 θα πάψει η λαϊκή αντίσταση έπεσαν έξω. Πρέπει να αντισταθούμε, πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι, εκεί που οι λαοί ανθίστανται στον ιμπεριαλισμό. Καταδικάζουμε τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, γιατί πέρα από ανθρωπιστικές κορώνες συνεργούν στη δράση των ιμπεριαλιστών".

    Ολιγόλεπτη ένταση ανάμεσα στους διαδηλωτές και στην αστυνομία, σημειώθηκε όταν ομάδα νεαρών πέταξε πέτρες και κόκκινη μπογιά στα λεωφορεία της αστυνομίας και τους αστυνομικούς που είχαν παραταχθεί μπροστά από το κτήριο της πρεσβείας. Ωστόσο το επεισόδιο έληξε αμέσως, χωρίς να επέμβουν οι αστυνομικές δυνάμεις.

    Άλλες δύο πορείες έγιναν και στη Θεσσαλονίκη. Την πρώτη πορεία διοργάνωσαν το ΠΑΜΕ, η ΕΔΥΕΘ και η Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης και τη δεύτερη η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Οι δύο πορείες πέρασαν από το προξενείο των ΗΠΑ και κατέληξαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σειρήνες πολέμου

    "Να ελεγχθεί η κρίση"

    [04] Μ. Ανατολή

    55.000 Λιβανέζοι έφυγαν από τις εστίες τους

    Σειρήνες πολέμου

    18/7/2006 8:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/7/2006 11:13:54 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, BBC, ΑΠΕ

    Τα όπλα εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο λόγο στη Μέση Ανατολή και οι φόβοι ότι τα χειρότερα έρχονται αυξάνονται. Την ώρα που οι ξένοι υπήκοοι εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα, οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν μετριαστεί, αλλά δεν έχουν σταματήσει. Το Ισραήλ διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση, ότι εξετάζεται κάθε απαραίτητο μέτρο, ακόμη και η πιθανότητα χερσαίας επέμβασης, ενώ η Χεζμπολάχ απαντά με ρουκέτες κατιούσα. Η Χάιφα και άλλες περιοχές του βορείου Ισραήλ, όπως η Ναχαρίγια, η Σαφέντ και άλλες πόλεις κοντά στην Τιβεριάδα, δέχονται βροχή ρουκετών. Οι ισραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 230 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 30 ήταν άμαχοι. Εικοσιπέντε είναι οι νεκροί στο Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, τονίζει ότι το Ισραήλ "ανοίγει τις πύλες της κόλασης και της τρέλας" στη χώρα του, ενώ παράλληλα, σε συνέντευξή του στο BBC, καλεί τη Χεζμπολάχ να αφήσει ελεύθερους τους δύο στρατιώτες.

    Καλούν τους πολίτες να φύγουν από το Ν. Λίβανο

    Στο μεταξύ, οι Ισραηλινοί έριξαν φυλλάδια, με τα οποία καλούν τους κατοίκους του νότιου Λιβάνου να εγκαταλείψουν την περιοχή τις επόμενες δύο ημέρες. Ο στόχος των ισραηλινών επιθέσεων είναι τριπλός, η καταστροφή της Χεζμπολάχ, η εξόντωση του ηγέτη της, σεΐχη Νασράλα και η ανάκτηση του ελέγχουν από τη λιβανική κυβέρνηση.

    Όμως, η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων του Λιβάνου, Νάιλα Μοαουάντ, τόνισε, ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ έχουν "στόχο να κάνουν τους Λιβανέζους να λιμοκτονήσουν", έχουν αποκόψει την χώρα από τον υπόλοιπο κόσμο, έχουν καταστρέψει τις υποδομές της κι έχουν προκαλέσει την απομάκρυνση άνω των 55.000 ανθρώπων από τις εστίες τους.

    Για "καταστροφική" και "ανησυχητική" ανθρωπιστική κατάσταση στο Λίβανο, κάνει λόγο η UNICEF.

    Στο μεταξύ, Ισραηλινοί στρατηγοί τονίζουν πως θα χρειασθούν αρκετές εβδομάδες ακόμη για να καταφέρουν τον στόχο τους, που είναι η καταρράκωση των ανταρτών της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, ενώ όπως δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ σε αντιπροσωπεία του ΟΗΕ, "το Ισραήλ θα συνεχίσει τη μάχη μέχρι την απελευθέρωση των δύο αιχμαλώτων στρατιωτών του και τον τερματισμό των επιθέσεων με ρουκέτες κατά του εδάφους του".

    Επίσης, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε, πως η Χεζμπολάχ εισάγει λαθραία όπλα από τη Συρία, προσθέτοντας, πως δεν αντιμετωπίζει τις συριακές δυνάμεις ως στόχο για πιθανή επίθεση.

    Ακόμα, ο Όλμερτ, δήλωσε πως την απαγωγή των δύο στρατιωτών οργάνωσε η Χεζμπολάχ μαζί με το Ιράν, παρέχοντας έτσι στην Τεχεράνη τη δυνατότητα να τραβήξει την προσοχή μακριά από το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Θα μιλήσει την Πέμπτη ο Ανάν

    Στο μεταξύ, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, θα μιλήσει την Πέμπτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την κρίση στη Μέση Ανατολή και την κατάσταση στο Λίβανο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει πραγματοποιήσει σύνοδο τρεις φορές από την περασμένη Παρασκευή για το συγκεκριμένο θέμα, δεν έχει όμως λάβει καμία απόφαση για μια έκκληση για εκεχειρία ή την ενδεχόμενη ανάπτυξη στη χώρα μιας σταθεροποιητικής δύναμης. Παράλληλα, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε πως ετοιμάζεται να αναχωρήσει και πάλι για τη Μέση Ανατολή.

    Στη Μέση Ανατολή σκοπεύει να μεταβεί και η Αμερικανίδα ΥΠ.ΕΞ, Κοντολίζα Ράις, σε μια προσπάθεια επίλυσης της κρίσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ.

    Η Αμερικανίδα υπουργός, θα περιμένει πάντως να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη, στο τέλος της εβδομάδας, η αντιπροσωπεία που έχει αποστείλει στο Λίβανο ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Άναν. "Θέλει να γνωρίζει το τι μπόρεσε να πετύχει η αποστολή του ΟΗΕ", είπε ο Μακόρμακ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Να ελεγχθεί η κρίση"

    Διπλωματικές δυσκολίες

    Με στόχο τον ασφαλή επαναπατρισμό

    Εκτός ελέγχου

    [05] Οικονομία

    Αυξημένες ενισχύσεις για τη σταφίδα

    18/7/2006 7:31:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Μεγαλύτερες ενισχύσεις θα πάρουν για την περίοδο 2006-2007 οι Έλληνες παραγωγοί σταφίδας, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις που έλαβε το συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Μετά από τους κατάλληλους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς στο συμβούλιο υπουργών γεωργίας στις Βρυξέλλες, η αρμόδια κοινοτική επιτροπή αποφάσισε να δοθεί μεγαλύτερη στρεμματική ενίσχυση, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξήσεις της καλλιέργειας σουλτανίνας με αποτέλεσμα να βελτιωθεί το εισόδημα των παραγωγών. Ο υπουργός Γεωργίας, Ευάγγελος Μπασιάκος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του συμβουλίου. Παράλληλα, αυξημένες θα είναι οι ενισχύσεις και για άλλα προϊόντα, όπως το βαμβάκι και το λάδι.

    Να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των οινικών προϊόντων

    Στην εισήγησή τους για την αναθεώρηση της αγοράς κρασιού στο συμβούλιο, ο κ. Μπασιάκος ζήτησε να ενισχυθεί το εισόδημα των παραγωγών, να διατηρηθεί η παραγωγή σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές, να αναβαθμιστεί ποιοτικά το αμπελουργικό δυναμικό και σε κάθε περίπτωση να διασφαλιστεί για τη χώρα μας η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των οινικών προϊόντων.

    Παράλληλα, απέρριψε τις προτάσεις της Επιτροπής για εισαγωγή γλευκών (μούστου) από τρίτες χώρες και την οινοποίηση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επίσης και τη χρήση μη αποδεκτών μέχρι σήμερα οινολογικών πρακτικών που θα υποβαθμίσουν το ελληνικό κρασί.

    [06] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ολα έτοιμα για την κλήρωση του πρωταθλήματος

    18/7/2006 11:14:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Mε τη ψήφιση του καταστατικού, oλοκληρώθηκε χθες , η τελευταία ολομέλεια της Σούπερ Λίγκα, πριν από την σημερινή κλήρωση του νέου πρωταθλήματος, σε αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής (13:00, ΝΕΤ). Η συνεδρίαση κράτησε περίπου τρεις ώρες και οι 15 από τους 16 (απουσίαζε ο Γιώργος Σπανός) πρόεδροι - ιδιοκτήτες των ΠΑΕ της Α΄ εθνικής ψήφισαν το καταστατικό του νέου φορέα, έστω κι αν χρειάστηκε να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα. Οι παρευρισκόμενοι, συζήτησαν τις τελευταίες λεπτομέρειες της κλήρωσης του πρωταθλήματος, η οποία σε αντίθεση με πέρυσι, όπου ήταν προσκεκλημένος ο Βραζιλιάνος άσος της Μπαρτσελόνα, Ροναλντίνιο, δεν θα έχει κάτι το ιδιαίτερο από οργανωτικής πλευράς. Κατά τη διάρκεια πάντως της τελετής θα παρουσιαστούν, το έμβλημα της Σούπερ Λίγκα, η νέα μπάλα, οι αρχές κι εν συνεχεία θα διενεργηθεί η διαδικασία της κλήρωσης.

    Πανόπουλος: "Να τα βρούν ΕΠΟ-Πολιτεία"

    Ο μεγαλομέτοχος της Ξάνθης, Χρήστος Πανόπουλος, αναφερόμενος στην τελευταία Ολομέλεια πριν από την κλήρωση, προέτρεψε από κοινού την ΕΠΟ και την Πολιτεία, να ξεχάσουν τις όποιες διαφορές υπάρχουν και να βρούνε μία χρυσή τομή για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου από την ΕΠΟ και την Πολιτεία να τα βρουν: "Έγιναν κάποιες διορθωτικές κινήσεις και στη συνέχεια υπογράψαμε το καταστατικό, προσδοκώντας σ ένα καλύτερο αύριο για το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Όλοι ψήφισαν το καταστατικό. Θέλω να πω, όμως, ότι εάν η ΕΠΟ και η Πολιτεία δεν συμβαδίσουν και δεν είναι ενωμένες δεν θα πάει μπροστά καμία Σούπερ Λίγκα, ούτε θα μπορέσει να κάνει κάτι καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν δεν έχουν κοινή γραμμή το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν έχει καμία τύχη να προοδεύσει".

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και όπως όλα δείχνουν πρόεδρος της Σούπερ Λίγκα, Πέτρος Κόκκαλης, τόνισε ότι υπήρχε συμφωνία από όλους: "Συζητήσαμε και ψηφίσαμε το καταστατικό. Υπήρξε ταύτιση απόψεων από τους παριστάμενους προέδρους κι όλα πήγαν καλά», ενώ σε ερώτηση για το τι πρέπει να περιμένει ο κόσμος του Ολυμπιακού από το νέο πρωτάθλημα, η απάντηση του κ. Κόκκαλη ήταν: "Τι άλλο, από την κατάκτηση του τίτλου, όπως πάντα, άλλωστε». Για την κλήρωση, είπε: "Θα είναι ένα απλό τελετουργικό, σύμφωνα με τα πρότυπα της UEFA".

    Αίσθηση πάντως προκάλεσε σε όλους τους παρευρισκομένους η παρουσία του Γιάννη Γούμενου, ως εκπροσώπου του ΠΑΟΚ, καθώς αυτή την περίοδο και έπειτα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει συνεχίζει να αναζητά νέο ιδιοκτήτη. Πάντως , ο κ. Γούμενος δεν έδειξε να γνωρίζει και πολλά επ αυτού αφού σε ερώτηση που του έγινε εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη στα διοικητικά, απάντησε λακωνικά: "Ό,τι ξέρετε, ξέρω".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 18 July 2006 - 20:50:20 UTC