Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-07-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκάθαρα υπέρ της κατάπαυσης πυρός
  • [02] Στην Αθήνα ο Γάλλος υπ. Εσωτερικών
  • [03] Επαφές Παπανδρέου για τη Μ.Ανατολή
  • [04] "Δε δικαιολογείται ο πόλεμος"
  • [05] Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές
  • [06] Συνάντηση Γιαννάκου-ΓΣΕΕ
  • [07] Αλλαγές στα δρομολόγια πλοίων
  • [08] Νέες έρευνες στον Τριπόταμο
  • [09] Πέθανε ο "Χασάπης" των Ερυθρών Χμερ
  • [10] Προς την τελική μάχη;
  • [11] Πρωτοβουλία Ράις για Μ. Ανατολή
  • [12] Γιγαντιαία ανθρωπιστική επιχείρηση
  • [13] Σφοδρές μάχες
  • [14] Να δώσει περισσότερα η "Credit Agricole"
  • [15] Νέα επέκταση για το φυσικό αέριο
  • [16] Ανησυχία για την απώλεια πόρων
  • [17] Διπλή κίνηση ο Πανιώνιος
  • [18] Θα συνεδριάσει η ΕΠΟ για Ακράτητο
  • [19] Άρης: Και τυπικά Γιαννούλης
  • [20] Ήττα στην πρεμιέρα οι Νεανίδες
  • [21] "Ποδαρικό" της Εθνικής στο Ευρωπαϊκό Λίγκ
  • [22] "Ρεβάνς" για το Μουντιάλ θέλει η Γαλλία
  • [23] Στο Αμπου Ντάμπι ο Καλπακτσόγλου
  • [24] Μόνο οι Καραντάσιου/Αρβανίτη συνεχίζουν
  • [25] Με στόχο την πρόκριση η Λάρισα
  • [26] Παραχωρεί Σορίν η Βιγιαρεάλ
  • [27] Επιμένει για Κακά η Ρεάλ
  • [28] Στον πάγκο της Ιαπωνίας ο Όσιμ

    [01] Πολιτική

    Στην κρίση του Λιβάνου

    Ξεκάθαρα υπέρ της κατάπαυσης πυρός

    21/7/2006 3:43:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    "Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη θέση. Τάσσεται υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στη Μέση Ανατολή, η οποία πρέπει να υποστηριχθεί, χωρίς καθυστερήσεις, από τη διεθνή κοινότητα" δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντησή της, με τον πρέσβη του Λιβάνου Ουίλιαμ Χαμπίμπ. Η κα Μπακογιάννη τάχθηκε επίσης υπέρ της δέσμης των ιδεών που παρουσίασε την Πέμπτη, ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας, ως θεματοφύλακα της σταθερότητας και της ειρήνης, να αξιοποιήσει το ρόλο και τις δυνατότητές του για να βγούμε από το αδιέξοδο. Ο κ. Χαμπίμπ, από την πλευρά του εξήρε τη στάση της χώρας μας ενώ εξέφρασε εκ μέρους την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησης του Λιβάνου, για την άμεση και αποτελεσματική παρουσία της Ελλάδας στον επαναπατρισμό και τη ανθρωπιστική βοήθεια των θυμάτων του πολέμου.

    Ο κ. Χαμπίμπ μιλώντας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα του μετά τις συνεχόμενες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού, έκανε λόγο για σχέδιο μαζικής καταστροφής του Λιβάνου, ενώ ιδιαίτερα απαισιόδοξος δήλωσε ότι "η κατάσταση αυτή δεν θα τελειώσει σύντομα".

    Ο πρέσβης, εξέφρασε επίσης την υπερηφάνεια της χώρας του και του ιδίου για τη φιλία και την αλληλεγγύη που έδειξε η Ελλάδα και είπε ότι ο Λίβανος θα παραμείνει ενωμένος και θα βρούμε λύση εφόσον δεν υπάρξει έξωθεν παρέμβαση.

    Στο ανθρωπιστικό επίπεδο, η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση και τη δυνατότητα να παίξει σοβαρό ρόλο και το πράττει, ενώ ευχαρίστησε την κυπριακή κυβέρνηση για τη φιλοξενία που παρείχε στους ξένους υπηκόους, αλλά και την Πολεμική αεροπορία και το Ναυτικό, για την συμβολή τους.

    [02] Πολιτική

    Σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία

    Στην Αθήνα ο Γάλλος υπ. Εσωτερικών

    21/7/2006 11:46:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/7/2006 6:39:37 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Η κρίση στον Λίβανο και η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε το πρωί ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί με τον Πρωθυπουργό. Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης και θέματα που αφορούν στην περαιτέρω ανάπτυξη της πολιτικής συνεργασίας των δύο χωρών και της λαθρομετανάστευσης. Ο Κώστας Καραμανλής έθεσε -σύμφωνα με πληροφορίες- και το θέμα της ίδρυσης ευρωπαϊκής ακτοφυλακής. Στη συνέχεια ο κ. Σαρκοζί μετέβη στο Υπουργείο Εσωτερικών όπου είχε συνομιλίες με τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας και κυρίως στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία εξέφρασε ο κ. Σαρκοζί, ενώ ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της πρωτοβουλίας, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι χώρες της Μεσογείου, καθώς οι κίνδυνοι είναι κοινοί και το μέλλον όπως αναμένεται θα είναι δύσκολο, πάνω σε αυτό το θέμα. Επίσης, ανέφερε ότι ξεκινά συνεργασία και στον τομέα της μετανάστευσης, όπου ήδη αρχίζουν να διαμορφώνονται οι κοινοί κανόνες στο πλαίσιο της ΕΕ. Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος η πρωτοβουλία αυτή πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα, γεγονός που εξαρτάται από τα κράτη-μέλη, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι το φαινόμενο της μετανάστευσης θα αντιμετωπιστεί με όλους τους όρους που ταιριάζουν στον πολιτισμό της Ευρώπης. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών είχε επίσης συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Βύρωνα Πολύδωρα, με τον οποίο υπέγραψαν κοινή δήλωση για ενισχυμένη αστυνομική συνεργασία στο τομέα εσωτερικής ασφάλειας.

    Στη συνέχεια ο Νικολά Σαρκοζί συναντήθηκε με την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του, ενώ αργότερα ο κ. Σαρκοζί ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο της Ακρόπολης.

    Με την κα. Μπακογιάννη, ο Γάλλος υπουργός συζήτησε τα μεγάλα θέματα της διεθνούς επικαιρότητας και όπως είπε ο κ. Σαρκοζί "διαπιστώσαμε μεγάλη σύγκλιση απόψεων, στο ευρύ φάσμα θεμάτων διεθνούς επικαιρότητας που συζητήσαμε". Ακόμα, ο κ. Σαρκοζί τόνισε ότι η κα. Μπακογιάννη "γνωρίζει πολύ καλά τα διεθνή θέματα", ενώ η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι ο κ. Σαρκοζί είναι πολύ καλός φίλος της Ελλάδας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ξεκάθαρα υπέρ της κατάπαυσης πυρός

    [03] Πολιτική

    Επαφές Παπανδρέου για τη Μ.Ανατολή

    21/7/2006 6:11:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Παράθυρο μερικής εκτόνωσης στη γενικότερη κρίση της Μέσης Ανατολής, αποτελεί η πρόθεση του Ιράν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα, όπως γνωστοποίησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργο Παπανδρέου ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτακί. Όπως είπε σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, την Τετάρτη, αργά το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, , επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον ευχαρίστησε "για τη δυνατότητα που του έδωσε, με την πρόσκλησή του να επισκεφθεί την Ελλάδα και να έχει μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων με τα μέλη του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς". Ο κ. Μοτακί επανέλαβε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι το Ιράν θεωρεί την πρόταση "5+1" ως θετική και μετέφερε στον κ. Παπανδρέου το μήνυμα ότι το Ιράν είναι έτοιμο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μήνυμα, που του ζήτησε να μεταφέρει αυτό το μήνυμα σε όλους τους συνομιλητές του στη διεθνή κοινότητα.

    Παράλληλα, χθες και σήμερα ο Γ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, το Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμετ, Ελ Μπαραντέι, τον ύπατο αρμοστή για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, το Φιλανδό υπουργό Εξωτερικών και Προεδρεύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Έρκι Τουομιόγια και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ρομάνο Πρόντι. Στις τηλεφωνικές επαφές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ μετέφερε και το μήνυμα του κ. Μοτακί.

    [04] Πολιτική

    Συνέντευξη Τύπου Αλέκου Αλαβάνου

    "Δε δικαιολογείται ο πόλεμος"

    21/7/2006 2:17:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Την εγκατάσταση ειρηνευτικής δύναμης στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου και τη Γάζα ζήτησε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου άσκησε δριμεία κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, για τη στάση τους στο θέμα της Μέσης Ανατολής. Τις ισραηλινές επιθέσεις τις χαρακτήρισε ως επιθετικές ενέργειες, που "παραβιάζουν βάναυσα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ", τονίζοντας, πως δεν πρόκειται για πράξεις αυτοάμυνας. Ο κ. Αλαβάνος, επεσήμανε πως "είναι εντελώς απαράδεκτη και απάνθρωπη η συλλογική τιμωρία που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Ισραήλ σε βάρος των λαών του Λιβάνου και της Παλαιστίνης" και πως "σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογείται ως απάντηση στην αιχμαλωσία Ισραηλινών στρατιωτών από ένοπλες ομάδες". Ακόμα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μεγαλώνει καθημερινά ο κίνδυνος μιας γενικευμένης σύγκρουσης, τονίζοντας πως από το φαύλο κύκλο της βίας πλήττονται και περιοχές του Ισραήλ από τον φαύλο κύκλο της βίας, με τη Χάιφα στην πρώτη γραμμή.

    "Ώρα για πολύμορφη δράση"

    Παράλληλα, ο κ. Αλαβάνος κατήγγειλε την κυβέρνηση Μπους, "που μπλοκάρει τη λήψη απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός και στηρίζει ανοιχτά τις πολεμικές ενέργειες του Ισραήλ", υπογραμμίζοντας, πως "ο πόλεμος δε νομιμοποιείται με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας". Ακόμα, όπως είπε, ο ΣΥΝ θεωρεί συνυπεύθυνες και τις ηγεσίες των G8 και της ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "το Συμβούλιο των Υπουργών της των Εξωτερικών υιοθέτησε την τακτική Πόντιου Πιλάτου".

    Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι δεν ανέλαβε πρωτοβουλίες, ενώ για τη Σοσιαλιστική Διεθνής, είπε ότι κινήθηκε με θέσεις ουδετερότητας.

    Ο κ. Αλαβάνος, υπογράμμισε, ότι "είναι η ώρα της πολύμορφης δράσης για την ειρήνη, στο εθνικό και στο ευρωπαϊκό επίπεδο", τονίζοντας, πως ο ΣΥΝ έχει ζητήσει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών, ενώ απαιτεί, μεταξύ άλλων, την άμεση κατάπαυση του πυρός και την τοποθέτηση διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του ΟΕΗ στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ και στη Γάζα. Ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, ο ΣΥΝ προτείνει μία νέα διεθνή διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο το Παλαιστινιακό.

    [05] Κοινωνία

    Σε όλη τη χώρα

    Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές

    21/7/2006 7:55:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/7/2006 5:56:49 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ούτε φέτος γλύτωσαν τα ελληνικά δάση από την καταστροφική μανία της φωτιάς, τη δράση της οποίας ενίσχυσαν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν τις τελευταίες ημέρες σε πολλά σημεία της χώρας. Έπειτα από μεγάλες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στα Λουτρά της Μυτιλήνης, αφού ωστόσο αποτέφρωσε μεγάλη δασική έκταση και προξένησε ζημιές σε κατοικίες. Υπό έλεγχο και μερικό έλεγχο έχουν τεθεί αντίστοιχα και οι πυρκαγιές στο Δίστομο και τη Ζάκυνθο. Πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί και στη θέση Παλάτι στον Άγιο Θωμά Κορωπίου, χωρίς να απειληθούν κατοικημένες περιοχές. Συνολικά σε όλη τη χώρα ξέσπασαν 125 πυρκαγιές και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς στις περιοχές Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Αθηνών - Πειραιώς, Ευβοίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας, Λέσβου, Ικάριας και Χίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε γενική επιφυλακή

    [06] Κοινωνία

    Συνάντηση Γιαννάκου-ΓΣΕΕ

    21/7/2006 2:49:00 μμ

    Την πρότασή της για αλλαγή του ορισμού της βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανάλογα με τον εθνικό μέσο όρο και με την κατεύθυνση, υπέβαλε σήμερα η ΓΣΕΕ στην υπουργό Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος , η Υπουργός έχει ενημερωθεί για την πρόταση και της ζητήθηκε να τη μελετήσει. Από την πλευρά της, η κυρία Γιαννάκου τόνισε ότι ισχύουν όλα όσα έχει πει το Υπουργείο για το θέμα αυτό. "Όλες οι αποφάσεις είναι υπέρ των νέων", πρόσθεσε. Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν επίσης η δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση.

    [07] Κοινωνία

    Αλλαγές στα δρομολόγια πλοίων

    21/7/2006 12:38:00 μμ

    Πηγή: NET

    Αλλαγές, τροποποιήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων πλοίων, θα σημειωθούν και αυτό το τριήμερο, καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι ήλθαν να προστεθούν στις μηχανικές βλάβες, αλλά και τις αλλαγές σε δρομολόγια, λόγω του πολέμου στον Λίβανο.

    Σήμερα το πρωί τα πλοία "Sea Jet 2" και "Παναγιά Θαλασσινή" δεν εκτέλεσαν λόγω καιρού τα δρομολόγια τους από Ραφήνα και Λαύριο αντίστοιχα.

    Επίσης, το πλοίο "Speed Runner 1" εκτελεί εξαιτίας μηχανικής βλάβης μόνο το πρωινό του δρομολόγιο, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας στις 23 του μήνα θα αποσυρθεί προσωρινά για επισκευή.

    Τροποποιείται ακόμη το δρομολόγιο του Express Santorini, που επίσης είναι ακινητοποιημένο με μηχανική βλάβη.

    Για τα πλοία "Κρήτη 2" και" Ιεράπετρα", που συμμετάσχουν στην επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από την Κόλαση του Λιβάνου υπάρχουν οι εξής τροποποιήσεις στα δρομολόγια τους: τα δρομολόγια του "Κρήτη" 2 θα εκτελεστούν από το πλοίο Πρέβελη, ενώ εκείνα του "Ιεράπετρα" θα συνδυαστούν με του "Βιτσέντζιος Κορνάρος" και δε θα εκτελεστούν τα προγραμματισμένα στις 23 και 24 του μηνός.

    Ωστόσο, από αύριο το βράδυ, τα όποια προβλήματα αναμένεται να τακτοποιηθούν, καθώς προβλέπεται εξασθένηση των ανέμων.

    [08] Κοινωνία

    Για τον 11χρονο Άλεξ

    Νέες έρευνες στον Τριπόταμο

    21/7/2006 9:31:00 πμ

    Νέες έρευνες ξεκινούν στον ποταμό Τριπόταμο μετά από αίτημα της οικογένειας ενός από τους πέντε ανηλίκους, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Η έρευνα άρχισε στις 9 το πρωί από άνδρες της ΕΜΑΚ, άνδρες της Αστυνομίας και ιδιωτικούς φορείς έρευνας και διάσωσης, αφού πρώτα εγκρίθηκε από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας. Το 13μελές κλιμάκιο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης σε συνεργασία με τη Λέσχη Εφέδρων Καταδρομέων και τις αστυνομικές αρχές ανέπτυξαν εκ νέου σχέδιο έρευνας του ρέματος της Μπαρμπούτας, ενώ για τη διευκόλυνση των ερευνών, θα γίνει προσπάθεια μείωσης του όγκου του νερού του ποταμού για χρονικό διάστημα 10 ωρών. Μάλιστα, το κλιμάκιο της ΕΟΔ φέρει και δύο ειδικές κάμερες έρευνας, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε σημεία του ποταμού που είναι ιδιαίτερα δύσκολα. Από την Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας επισημαίνεται πάντως, σε ανακοίνωση ότι, στην ίδια περιοχή, πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, από άνδρες της υπηρεσίας και της ΕΜΑΚ, με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, έρευνες αρχικά, στις 5 Φεβρουαρίου 2006 οι οποίες διακόπηκαν λόγω χιονοπτώσεων και επαναλήφθηκαν 15 μέρες αργότερα. Μετά από νεότερα στοιχεία που προέκυψαν έγιναν και πάλι έρευνες στις 5 Ιουλίου και συνεχόμενα από 13 μέχρι και 19 Ιουλίου με τη συμμετοχή και δυτών της ΕΜΑΚ, χωρίς θετικό αποτέλεσμα.

    [09] Κόσμος

    Νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση

    Πέθανε ο "Χασάπης" των Ερυθρών Χμερ

    21/7/2006 7:23:00 πμ

    Ο Τα Μοκ, ένα από τα ηγετικά στελέχη του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ, γνωστός και με το παρατσούκλι "ο Χασάπης", πέθανε το πρωί της Παρασκευής σε νοσοκομείο της Πνομ Πενχ, προτού παρουσιαστεί ενώπιον της δικαιοσύνης στην Καμπότζη για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία, ανακοίνωσε ο συνήγορός του. Οπως διευκρίνισε ο Μπένσον Σάμεϊ, ο πρώην στρατιωτικός διοικητής του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ (1975-1979) είχε πέσει σε κώμα και δεν έκανε καμία δήλωση πριν πεθάνει.

    Επρόκειτο να δικαστεί σε ειδικό δικαστήριο αρχές Ιουλίου

    Ο 82χρονος Τα Μοκ, ένας από τους πιο αδίστακτους συνεργάτες του ηγέτη των Ερυθρών Χμερ Πολ Ποτ, κρατούνταν σε στρατιωτική φυλακή από το 1999 και είχε διακομισθεί σε νοσοκομείο στα τέλη Ιουνίου λόγω αναπνευστικών και καρδιολογικών προβλημάτων.

    Ο γνωστός και ως "Ο Χασάπης" για τις ωμότητες που κατηγορείτο ότι είχε διαπράξει ήταν ένα από τα δύο μοναδικά στελέχη των Ερυθρών Χμερ που κρατούνται και θα δικαζόταν για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από ειδικό δικαστήριο που ιδρύθηκε επισήμως υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στις αρχές Ιουλίου στην Καμπότζη.

    Σχεδόν δύο εκατομμύρια Καμποτζιανοί εκτελέστηκαν, πέθαναν από τα βασανιστήρια, ή από την πείνα, ή την εξαντλητική εργασία την περίοδο 1975-1979, όταν οι μαοϊστές Ερυθροί Χμερ, υπό την ηγεσία του Πολ Ποτ, αποφάσισαν να καταργήσουν κάθε έννοια ιδιοκτησίας και ιεραρχίας και να εγκαθιδρύσουν ένα αυστηρό καθεστώς κολεκτιβοποίησης, εξοντώνοντας όσους τόλμησαν να αμφισβητήσουν το πρόγραμμά τους. Κανένας από τους ηγέτες των Ερυθρών Χμερ δεν έχει οδηγηθεί μέχρι σήμερα ενώπιον της δικαιοσύνης για τα εγκλήματα αυτά που σφράγισαν ένα από τα μελανότερα κεφάλαια του 20ου αιώνα.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC News: Khmer Rouge 'butcher' dies at 80

    [10] Μ. Ανατολή

    Ετοιμασίες για ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις

    Προς την τελική μάχη;

    21/7/2006 4:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/7/2006 7:47:28 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-Associated

    Στην κορύφωση της αναμένεται να οδηγηθεί τις επόμενες ημέρες η σύγκρουση στο Λίβανο, καθώς Χεζμπολάχ και Ισραήλ, προετοιμάζονται όπως όλα δείχνουν για την τελική μάχη. Η ισλαμική οργάνωση, απέρριψε την Παρασκευή το σχέδιο του Γ. Γ. του ΟΗΕ Κόφι Άναν για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και την απελευθέρωση των δύο ισραηλινών στρατιωτών, ενώ ο ισραηλινός στρατός, καλεί στα όπλα 3000 εφέδρους. Την ίδια ώρα το Ισραήλ συγκεντρώνει μεγάλες δυνάμεις στρατού στα σύνορα με τον Λίβανο, και με φυλλάδια καλεί τους πολίτες του των νότιων περιοχών να αποχωρήσουν, ετοιμάζοντας ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση. Ταυτόχρονα με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις ομάδων της Χεζμπολάχ, με ισραηλινές δυνάμεις στην ισραηλινολιβανική μεθόριο. Οι αντάρτες της ισλαμικής οργάνωσης έπληξαν εκ νέου με ρουκέτες Κατιούσα τη Χάιφα, προκαλώντας τον τραυματισμό 19 ατόμων. Από την έναρξη των εχθροπραξιών, η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει πάνω από 900 ρουκέτες προκαλώντας το θάνατο 15 ισραηλινών πολιτών, ενώ κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων έχουν σκοτωθεί και 19 ισραηλινοί στρατιώτες. Πάνω από 300 τα θύματα του πολέμου στο Λίβανο στην πλειοψηφία τους άμαχοι πολίτες.

    Αυξάνονται οι ενδείξεις

    Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι ο ισραηλινός στρατός μπορεί να προετοιμάζεται για μια ευρείας κλίμακας χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο, έπειτα και από την επιστράτευση την Παρασκευή 3000 εφέδρων.

    Οι ενδείξεις αυτές ενισχύονται και από το γεγονός ότι ισραηλινά αεροπλάνα έριξαν σήμερα προκηρύξεις στο νότιο Λίβανο καλώντας τους αμάχους των μεθοριακών πόλεων και των χωριών, να κατευθυνθούν βόρεια του ποταμού Λιτάνι για να διαφύγουν των ισραηλινών επιθέσεων εναντίον των ανταρτών της Χεζμπολάχ.

    Εξάλλου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Μααρίβ" προειδοποίησε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, θα κρατήσουν "μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που να μην αξίζει το τίμημα να συνεχιστούν".

    Ταυτόχρονα ο Υπουργός Άμυνας Αμιρ Πέρετζ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ευρείας κλίμακας επιχειρήσεων κατά της Χεζμοπολάχ αν αυτό κριθεί επιχειρησιακά απαραίτητο. "Δεν είναι στις προθέσεις μας η κατάκτηση εδαφών του Λιβάνου αλλά αν χρειαστεί δεν θα το σκεφτούμε δεύτερη φορά".

    Έχοντας συγκεντρώσει ισχυρές δυνάμεις στρατού, αρμάτων μάχης και πυροβολικού κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, το Ισραήλ δείχνει να ετοιμάζεται για την τελική αναμέτρηση με την Χεζμπολάχ.

    Ωστόσο άγνωστο παραμένει το πότε θα αποφασισθεί μια γενικευμένη επίθεση, καθώς η επιστράτευση των εφέδρων είναι πιθανό να απαιτήσει μερικές ημέρες, ενώ σθεναρή είναι και η αντίσταση των ανταρτών.

    Ως εκείνη την ώρα, οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, επιλέγουν τη λύση των μικρής κλίμακας χερσαίων επιθέσεων σε θέσεις της Χεζμπολάχ, στο νότιο Λίβανο. Παράλληλα με σφοδρούς βομβαρδισμούς η ισραηλινή αεροπορία χτυπά τα οχυρά της οργάνωσης με στόχο την αποδυνάμωση ή και την εξόντωση των προκεχωρημένων θυλάκων των ανταρτών της ισλαμικής οργάνωσης

    Σε μια από αυτές στην Μπααλμπέ, που αυτόπτες μάρτυρες χαρακτήρισαν ως μια από τις σφοδρότερες που έχει πραγματοποιήσει η ισραηλινή αεροπορία από την έναρξη των επιθέσεων, τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 12 τραυματίσθηκαν.

    Η Χεζμπολάχ, προς το παρόν απαντά με ρουκέτες πλήττοντας, πόλεις στις βόρειες περιοχές.

    Σε μια από τις τελευταίες και σφοδρότερες επιθέσεις στο λιμάνι της Χάιφα, 19 ισραηλινοί πολίτες τραυματίστηκαν.

    Την ίδια ώρα ο υπουργός Άμυνας του Λιβάνου Ελίας αλ-Μουρ δήλωνε πως ο στρατός του Λιβάνου είναι έτοιμος να υπερασπίσει τη χώρα από οποιαδήποτε ισραηλινή χερσαία εισβολή, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν αυτό θα γίνει σε συμπόρευση με τη Χεζμπολάχ.

    Επιχειρήσεις γίνονται και στη Γάζα, με πέντε νεκρούς Παλαιστίνιους, ενώ στη Δυτική Οχθη σκοτώθηκε Παλαιστίνιος γιατρός καθώς προσπαθούσε να βοηθήσει τραυματίες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ξεκάθαρα υπέρ της κατάπαυσης πυρός

    Γιγαντιαία ανθρωπιστική επιχείρηση

    Σφοδρές μάχες

    [11] Μ. Ανατολή

    Την Κυριακή μεταβαίνει στην περιοχή

    Πρωτοβουλία Ράις για Μ. Ανατολή

    21/7/2006 6:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/7/2006 6:51:44 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-ΝΕΤ

    Πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή αναλαμβάνει έστω και μετά από δυο εβδομάδες σχεδόν εχθροπραξιών, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις. Όπως ανακοίνωσε το Στειτ Ντιπάρτμεντ, η κ. Ράις θα μεταβεί την Κυριακή στην περιοχή κομίζοντας πλάνο διπλωματικής επίλυσης της κρίσης. Η επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας θα έχει σειρά επαφών, σε μία προσπάθεια να ελαττωθούν οι συγκρούσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και στους αντάρτες της Χεζμπολάχ. Νωρίτερα, και έπειτα από τη συνάντησή της στη Νέα Υόρκη με την μεσολαβητική αντιπροσωπεία του ΟΗΕ η οποία μετέβη στην περιοχή, η κ. Ράις εξέφρασε την ανησυχία της για την εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως ευελπιστούν ότι το ταξίδι της Ράις θα θέσει τις βάσεις για μία μακράς διαρκείας λύση της σύγκρουσης. Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος, ανακοίνωνε ότι την Παρασκευή 28 Ιουλίου, Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ, θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον για να εξετάσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και να συζητήσουν το ενδεχόμενο της σύστασης και αποστολής πολυεθνούς δύναμης στον Λίβανο.

    Κραυγή αγωνίας

    Από το Λίβανο και την Βηρυτό όπου βρίσκεται ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί δήλωνε ότι η κατάσταση στην περιοχή έχει επιδεινωθεί σημαντικά στο Λίβανο και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που δεν ανοίξουν διάδρομοι για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας, τότε ο κύκλος της βίας δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε ανθρωπιστική καταστροφή.

    Στο μεταξύ, από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε στο Βερολίνο πως ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σχεδιάζει ένα ταξίδι στη Μέση Ανατολή την επόμενη εβδομάδα, όπου σκοπεύει να συναντηθεί με ανώτερους ισραηλινούς, παλαιστίνιους και αιγύπτιους αξιωματούχους.

    Συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το ταξίδι του δεν δόθηκαν ακόμη στη δημοσιότητα. Αξιωματούχοι υπογράμμισαν πως το ταξίδι του γερμανού υπουργού βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του προκαταρκτικού σχεδιασμού.

    Την ίδια ώρα ξεχειλίζει το ποτήρι της λαϊκής οργής για τον αιματοβαμμένο Λίβανο.

    Κραυγή αγωνίας στη Μαδρίτη για να ξυπνήσει η υπνωτισμένη διπλωματία.

    Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Θαπατέρο καταδίκασε την ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο και φωτογραφήθηκε σε φοιτητική εκδήλωση με την παλαιστινιακή καφίγια προκαλώντας κρίση στο άξονα Μαδρίτη- Τελ Αβίβ.

    Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην Ισπανία είπε μάλιστα ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν ήταν ποτέ τόσο άσχημες.

    Αλλά και ο μουσουλμανικός κόσμος βράζει.

    Από το Αμάν της Ιορδανίας έως την Τεχεράνη, από τη Δαμασκό της Συρίας και τα παλαιστινιακά εδάφη, έως την Ιερουσαλήμ δεκάδες χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους. Ζητούν τον τερματισμό της αιματοχυσίας την κατάπαυση του πυρός και τον επαναπατρισμό των προσφύγων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προς την τελική μάχη;

    Ξεκάθαρα υπέρ της κατάπαυσης πυρός

    Γιγαντιαία ανθρωπιστική επιχείρηση

    [12] Μ. Ανατολή

    Συνεχίζεται η αποχώρηση ξένων υπηκόων

    Γιγαντιαία ανθρωπιστική επιχείρηση

    21/7/2006 11:01:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/7/2006 7:09:56 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8- ΑΠΕ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η γιγαντιαία επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας ανακούφιση των αμάχων στο Λίβανο, ενώ συνεχίζεται μαζική αποχώρηση ξένων υπηκόων από τη φλεγόμενη περιοχή. Στις επιχειρήσεις μεταφοράς άμαχων, συμμετέχουν οι φρεγάτες "Ψαρά" και "Θεμιστοκλής", το αρματαγωγό "Ικαρία" και τρία ελληνικά επιβατικά πλοία ναυλωμένα από άλλες χώρες. Έφθασε στο λιμάνι της Βηρυτού, το "Ικαρία", που μεταφέρει ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια, την πρώτη, που φτάνει στην περιοχή. Εντός της ημέρας αναμένεται να αναχωρήσει για τη Λάρνακα και άλλο C- 130 με ανθρωπιστική βοήθεια και στη συνεχεία με αρματαγωγό για το Λίβανο. Από το λιμάνι της Βηρυτού αναχώρησαν και τα πολεμικά πλοία με τους τελευταίους 27 Έλληνες, που είχαν εκφράσει τη επιθυμία να επαναπατριστούν. Επίσης το βράδυ της Πέμπτης επέστρεψε ένα C- 130 με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Κασσίμη και 66 Έλληνες.Σ τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην ανθρωπιστική δράση της διεθνούς κοινότητας στην κρίση της Μέσης Ανατολής αναφέρθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη. Η υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε θερμά την Κυπριακή Δημοκρατία για την ανταπόκρισή της, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Χηνοφώτη για το συντονισμό της αποστολής πλοίων και όλο το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων.

    Μαζική φυγή

    Στο μεταξύ, βοήθεια από την ΕΕ για το κύμα προσφύγων ζητά η Λευκωσία, που έχει αναδεχθεί σε κομβικό σημείο μετακίνησης των ξένων, καθώς, ήδη, 11.500 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στην Κύπρο.

    Ειδικότερα, από το Λίβανο μέχρι στιγμής μεταξύ άλλουν έχουν αναχωρήσει 2.500 Βρετανοί υπήκοοι, όπως δήλωσε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο, Πίτερ Μίλετ, ο οποίος μετέβη στο λιμάνι Λεμεσού, όπου έφθασε το πρωί το πλοίο του βρετανικού ναυτικού HMS Bulwark.

    Ο κ Μίλετ είπε πως το πλοίο μετέφερε 1300 άτομα στην πλειοψηφία τους Βρετανούς και πως δεν υπάρχουν τραυματίες ανάμεσά τους. Επίσης, ευχαρίστησε την κυπριακή Κυβέρνηση και τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη βοήθειά τους προς τη Βρετανία και γενικότερα στη διεθνή προσπάθεια μεταφοράς των ξένων υπηκόων από το Λίβανο.

    Παράλληλα, 400 πολίτες, που εγκατέλειψαν το Λίβανο, ανάμεσά τους 265 Ιταλοί, έφτασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Ρώμη από τη Λάρνακα με τρία αεροσκάφη που είχαν ναυλωθεί ειδικά για το λόγο αυτό. Η εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόνικα Μπελόνι δήλωσε πως στο Λίβανο βρίσκονται πλέον μόνο 300 Ιταλοί, που αποφάσισαν να παραμείνουν εκεί. "Περίπου δέκα συμπατριώτες μας βρίσκονται σε πολύ επικίνδυνες περιοχές", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Στη Λισαβόνα, μέσω Κύπρου, έφτασαν 13 Πορτογάλοι και 24 Ισπανοί που εγκατέλειψαν το Λίβανο με ένα C-130, όπως ανακοίνωσε στρατιωτική πηγή, που πρόσθεσε πως άλλοι επτά αναμένονται μέσα στην ημέρα.

    Μεγάλη ανησυχία για την τύχη των πληγέντων

    Την ίδια ώρα ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου προειδοποιεί, ότι μεταξύ των εγκλωβισμένων βρίσκονται και σοβαρά τραυματισμένοι, οι οποίοι χρειάζονται άμεσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση΄, που επικρατεί στο νότιο τμήμα της χώρας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εκεί τα μέλη της ανθρωπιστικής οργάνωσης και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού που βρίσκεται στο Λίβανο, Χισάμ Χασάν.

    "Η ανησυχία μας για την ανθρωπιστική κατάσταση είναι βαθιά, όχι μόνο για το νότιο Λίβανο, αλλά για ολόκληρη τη χώρα. Η Επιτροπή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στηρίζει μ όλες της τις δυνάμεις τον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου. Τα νότια τμήματα είναι ως επί το πλείστον αποκομμένα από την υπόλοιπη χώρα. Ακόμα, πολλές κωμοπόλεις και χωριά δεν έχουν πια επαφή μεταξύ τους. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου η μεταφορά τραυματιών σ ένα ιατρικό κέντρο διαρκεί 4 ή και 5 ώρες, ενώ υπό κανονικές συνθήκες δε θα χρειάζονταν περισσότερα από 20 με 30 λεπτά", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χασάν.

    Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού αναφέρθηκε και στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα του Λιβάνου, σημειώνοντας: "τα νοσοκομεία απευθύνουν έκκληση για ανεφοδιασμό με φάρμακα. Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι το εάν επαρκούν ή όχι τα φάρμακα για την περίθαλψη τραυματιών και ασθενών, αλλά αν οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη νοσηλείας καταφέρουν να φθάσουν στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Η μεταφορά προς τα νοσοκομεία έχει γίνει τις τελευταίες μέρες δύσκολη και πολύ επικίνδυνη".

    Επίσης, τόνισε, ότι ο ανεφοδιασμός με φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης γίνεται με μεγάλες δυσκολίες μέσω συριακού εδάφους. Δίνοντας ένα παράδειγμα ανέφερε, ότι "στα σύνορα με τη Συρία περιμένουν από χθες δυο φορτηγά με 24 τόνους φάρμακα και τρόφιμα που προορίζονται για περίπου 4.000 ανθρώπους. Δεν τους επιτρέπεται η διέλευση των συνόρων για λόγους ασφαλείας".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σφοδρές μάχες

    Φυγή με κάθε μέσο

    [13] Μ. Ανατολή

    Στα σύνορα του Λιβάνου

    Σφοδρές μάχες

    21/7/2006 8:16:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/7/2006 4:38:23 μμ)

    Συνεχίζονται για δέκατη μέρα οι συγκρούσεις Ισραηλινών με άνδρες της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο, με εκατέρωθεν απώλειες. Το μεσημέρι η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε δριμεία επίθεση εναντίον της Χάιφα, με τρεις ρουκέτες. Πρόκειται για μία από τις ισχυρότερες επιθέσεις εναντίον της πόλης από την έναρξη των εχθροπραξιών. Μέχρι στιγμής από τις επιθέσεις αναφέρθηκαν 10 τραυματισμοί. Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι σήμερα τα ξημερώματα σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και μελών της Χεζμπολάχ στη κοντά στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα. Την ίδια ώρα, ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν και άλλες επιδρομές, πλήττοντας περισσότερους από 40 στόχους, μεταξύ αυτών διοικητικές θέσεις της Χεζμπολάχ, αποθήκες με πυραύλους, φορτηγά όπλων, εκτοξευτές ρουκετών και δεκάδες δρόμους και γέφυρες στο νότιο Λίβανο. Παράλληλα, σύμφωνα με αναφορές από κατοίκους, που ζουν σε πόλεις στα σύνορα Λιβάνου και Ισραήλ ισραηλινά αεροσκάφη ρίχνουν φυλλάδια, με τα οποία καλούν τον κόσμο να εγκαταλείψει τις περιοχές. Στο μεταξύ, η ισραηλινή ειδησεογραφική ιστοσελίδα YNET, ανέφερε, ότι ο ισραηλινός στρατός διέταξε να παρουσιαστούν για υπηρεσία αρκετά τάγματα εφέδρων. Στρατιωτική πηγή επιβεβαίωσε την πληροφορία. Ωστόσο, δε διευκρίνισε πόσοι έφεδροι επιστρατεύθηκαν, αλλά σημείωσε, ότι η συνολική δύναμη είναι μικρότερη μιας μεραρχίας.

    Ολμέρτ: "Θα συνεχιστεί ο πόλεμος"

    Επίσης, η λιβανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα νότια προάστια της Βηρυτού επλήγησαν ξανά αργά χθες το βράδυ. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε σήμερα πως τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν σε σφοδρές συγκρούσεις με αντάρτες της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, πολύ κοντά στα ισραηλινά σύνορα. Χθες το βράδυ ένας Ισραηλινός έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από τη σύγκρουση δύο ισραηλινών στρατιωτικών ελικοπτέρων Απάτσι κοντά στο Ραμάτ Ναφτάλι, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τον Λίβανο.

    Στο μεταξύ, το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει μια ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο. Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας του Λιβάνου Ελίας Μιρ απαντά πως ο λιβανικός στρατός θα αντισταθεί σε ενδεχόμενη ισραηλινή εισβολή.

    Εξάλλου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε σήμερα πως ο πόλεμος εναντίον των ανταρτών της Χεζμπολάχ στο Λίβανο θα συνεχιστεί μέχρι να "μην αξίζει το τίμημα". Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Μααρίβ" απαντώντας σε ερώτηση πόσο θα διαρκέσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, ο Ολμέρτ είπε "μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που να μην αξίζει το τίμημα να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις". Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα αυτό και δεν έγινε σαφές από την εφημερίδα το πότε έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις. Στο μεταξύ, σε δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην ίδια εφημερίδα ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των Ισραηλινών δηλώνουν πως υποστηρίζουν τις επιθέσεις εναντίον της Χεζμπολάχ και θέλουν να συνεχιστούν μέχρι να φύγουν οι αντάρτες από την περιοχή. Το 95% πιστεύει πως οι επιθέσεις εναντίον της Χεζμπολάχ είναι δικαιολογημένες. Το αντίστοιχο ποσοστό την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 86%. Μόνο το 8% θεωρεί πως το Ισραήλ πρέπει αν σταματήσει τον πόλεμο και να αρχίσει διαπραγματεύσεις. Επίσης το 78% των ερωτηθέντων δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις ενέργειες του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός

    Μάχες σώμα με σώμα

    [14] Οικονομία

    Ζλητησε ο Γιώργος ΑΛογοσκούφης

    Να δώσει περισσότερα η "Credit Agricole"

    21/7/2006 7:03:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Να αυξήσει την προσφορά της για την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας, κάλεσε την "Credit Agricole" με συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Alpha ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος πρόσθεσε ότι καθοριστικό ρόλο για την πώληση της θα παίξει η αξιολόγηση της αγοράς και των μελλοντικών τάσεων από τους συμβούλους αποκρατικοποίησης. Εν τω μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, απέρριψε την αίτηση του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση ποσοστού 40% έως 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας Ελλάδος. Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών λήγει την ερχόμενη Τρίτη και μέχρι στιγμής ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει μόνο η γαλλική τράπεζα. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας επισημαίνουν ότι, έως και την τελευταία ημέρα της προθεσμίας, θα συνεχίζονται οι επαφές με πιθανούς ενδιαφερόμενους. Παράλληλα προειδοποιούν ότι δεν θα γίνουν ανεκτά κερδοσκοπικά παιχνίδια με τη μετοχή της Τράπεζας. Πάντως η κυβέρνηση θα λάβει την απόφασή της έως τις αρχές Αυγούστου.

    [15] Οικονομία

    Στη Δυτική Θεσσαλία

    Νέα επέκταση για το φυσικό αέριο

    21/7/2006 4:18:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Το έργο επέκτασης του αγωγού και του δικτύου φυσικού αερίου στη δυτική Θεσσαλία εγκαινίασε η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, στην ιδιαίτερη πατρίδα του υπουργού, την Καρδίτσα. Ο υπουργός υπογράμμισε πως "η επένδυση αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες, είναι ίσως η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ από εταιρία στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας". Ακόμα προσέθεσε, πως οι εργασίες ξεκινούν στις αρχές του 2007, με στόχο να ολοκληρωθούν το 2008. Όσον αφορά στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Σιούφας, είπε ότι αναπτύσσεται σε δύο βασικούς άξονες: "α) την προώθηση διεθνών έργων που καθιστούν τη χώρα μας διεθνή ενεργειακό δίαυλο και β) την προώθηση αλλαγών, μεταρρυθμίσεων, παρεμβάσεων και έργων, που εξασφαλίζουν επαρκή και ασφαλή ενεργειακή τροφοδοσία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, στις χαμηλότερες τιμές". Αναφερόμενος στην κρίση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, είπε πως οι άμεσες συνέπειες έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στη χώρα μας, για αυτό, όπως τόνισε, λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα, για να αποτραπούν φαινόμενα κερδοσκοπίας.

    Για κορυφαία επιλογή της νέας ενεργειακής πολιτικής, που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια, έκανε λόγο και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Τάσος Νεράντζης.

    Στη σπουδαιότητα του έργου αναφέρθηκε και ο γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης, Νίκος Στεφάνου, τονίζοντας παράλληλα, ότι "το έργο αυτό δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, νέες εξειδικεύσεις και νέα επαγγέλματα".

    Τα χαρακτηριστικά του έργου

    Ο Αγωγός Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης θα ξεκινά από τη θέση Αμπελιά Λαρίσης και θα συνδέσει την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Θα είναι μήκους περίπου 72 χιλιομέτρων και θα συνδέσει τον Κεντρικό Αγωγό Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης που έρχεται από την Β. Ελλάδα με τη Δυτική Θεσσαλία και κυρίως τις πόλεις της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Ο αγωγός θα έχει δυο μετρητικούς σταθμούς και σταθμούς ρύθμισης πίεσης στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

    Από τον αγωγό θα τροφοδοτηθούν επίσης η πόλη των Φαρσάλων, η ΒΙΠΕ (Βιομηχανική Περιοχή) Καρδίτσας και το ΒΙΟΠΑ (Βιομηχανικό Πάρκο) Φαρκαδόνας.

    Το έργο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρακαμφθούν όσο είναι δυνατόν τόσο οι αστικές περιοχές, όσο και οι περιοχές με ασταθές υπέδαφος. Έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ προβλέπεται η παρουσία ειδικού αρχαιολόγου κατά τη διάρκεια εκσκαφών για την προστασία τυχόν αρχαιολογικών ευρημάτων.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 28 εκατομμύρια ευρώ. Οι επενδύσεις στη Θεσσαλία απο τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου και την Εταιρία Παροχής Αερίου υπολογίζονται σε 53 εκατομμύρια ευρω.

    Στη Λάρισα και το Βόλο καταναλώνεται ήδη φυσικό αέριο σε 32.500 σπίτια, 65 μεταποιητικές επιχειρησεις, 120 σχολεία, 75 δημόσια κτήρια, τέσσερα νοσοκομεία και σύντομα θα συνδεθούν 2.900 εργατικές κατοικίες.

    [16] Οικονομία

    "Η κυβέρνηση πρέπει να δουλέψει σκληρά"

    Ανησυχία για την απώλεια πόρων

    21/7/2006 3:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/7/2006 6:48:02 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Την ανησυχία του, για τον κίνδυνο να χαθούν σημαντικά ποσά, ιδίως στην περιφέρεια, εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου, ύστερα από τη συνάντηση που είχε στη Σάμο, με την αρμόδια επίτροπο, Ντανούτα Χούμπνερ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε την κυβέρνηση, ότι με την πολιτική της υπονομεύει και το Δ ΚΠΣ. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, "η ευθύνη της κυβέρνησης αφορά την έλλειψη προγραμματισμού, την καθυστέρηση υποβολής προτάσεων και την πελατειακή αντίληψη, που έχει για την ανάπτυξη της χώρας". Επίσης, είπε, ότι το ΠΑΣΟΚ "είχε καταφέρει πολλά με τα κοινοτικά πλαίσια και εκτελέστηκαν πολύ μεγάλα έργα με την αξιοποίηση των κονδυλίων". Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε και είχε τη διαβεβαίωση της κ. Χούμπνερ ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα στην απορρόφηση όσο γίνεται μεγαλύτερων κονδυλίων, αλλά τόνισε ότι θα πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία και ζήτησε απο την κυβέρνηση να δουλέψει σκληρά για να μη χαθούν πολύτιμα κονδύλια.

    Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με την κα. Χούμπνερ στη Σάμο, στο περιθώριο των εργασιών του 9ου Συμποσίου της Σύμης.

    Απάντηση Ρουσόπουλου

    "Όπως επανειλημμένως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός και μετά την τελευταία συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόσο, η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων, ώστε να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ" απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Επικρατείας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Για αυτό, όπως είπε, "στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να συσταθεί η Διυπουργική Επιτροπή από τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Στην Επιτροπή θα μετέχει ακόμη ως εισηγητής, χωρίς δικαίωμα ψήφου ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Φώλιας".

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Διπλή κίνηση ο Πανιώνιος

    21/7/2006 4:53:00 μμ

    Ενίσχυση στο τέρμα και την επίθεση για τον Πανιώνιο. Οι "κυανέρυθροι" που προετοιμάζονται για τη νέα περίοδο πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α Εθνικής, καθώς ανακοίνωσε την απόκτηση του Κροάτη τερματοφύλακα, Ντάριο Κρέσιτς, και του Σλοβένου επιθετικού, Ντράζεν Ζέζελι. Ο Κρέσιτς είναι 22 ετών (11/01/1984) και από το 2003 αγωνιζόταν στην Τρίερ (Β` Γερμανίας), ενώ ο 30χρονος (06/02/1976) Ζέζελι προέρχεται από την Πριμόριε, ενώ έχει παίξει στην Ολίμπια, τη Μούρα και τη Λιουμπλιάνα. Μάλιστα, πέρυσι είχε 26 συμμετοχές και πέτυχε 14 γκολ.

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Θα συνεδριάσει η ΕΠΟ για Ακράτητο

    21/7/2006 2:49:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΕΠΟ

    Μετά το αίτημα της ΠΑΕ Ακράτητος να αποσυρθεί από το νέο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής, η ΕΠΟ εξέδωσε σήμερα σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με αυτή, θα συνεδριάσει την επόμενη Τετάρτη η αρμόδια επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, προκειμένου να αποφασίσει ποια ομάδα θα πάρει τη θέση των "πρασίνων" στη διοργάνωση. Η ανακοίνωση της ΕΠΟ αναφέρει τα εξής: "Από την Ε.Π.Ο. ανακοινώνεται ότι, με αφορμή το έγγραφο της ΠΑΕ Α.Π.Ο. Ακράτητος προς την Ομοσπονδία, με το οποίο δηλώνεται η απόσυρση της ομάδας από το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής κατηγορίας περιόδου 2006-2007, θα συνεδριάσει την Τετάρτη 26/7/2006 και ώρα 12.00 η Εκτελεστική Γραμματεία της ΕΠΟ για τα περαιτέρω".

    [19] Μπάσκετ

    Άρης: Και τυπικά Γιαννούλης

    21/7/2006 7:28:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Παίκτης του Άρη και επίσημα είναι ο Γιάννης Γιαννούλης. Ο Έλληνας σέντερ, ο οποίος από εχτές είχε έρθει σε προφορική συμφωνία με τους "κιτρινόμαυρους", έφτασε στα γραφεία την ΚΑΕ και υπέγραψε "κλειστό" συμβόλαιο συνεργασίας διετούς διάρκειας. Λίγο πριν την "δέσμευση" του με τον Άρη, ο Γιαννούλης δήλωσε πως είναι χαρούμενος που επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και πως θέλει πολύ να παίξει και πάλι σε υψηλό επίπεδο. Μεγάλο δέλεαρ στην απόφαση του ήταν η Ευρωλίγκα, ενώ τόνισε πως σε αυτή βοήθησε πολύ και ο Γιώργος Σιγάλας, τον οποίο γνωρίζει καλά, ενώ υπήρξαν και συμπαίκτες στην Εθνική.

    Οι δηλώσεις

    "Χαίρομαι που επιστρέφω στη Θεσσαλονίκη. Θέλω πολύ να παίξω πάλι σε υψηλό επίπεδο αγώνων. Αποτέλεσε μεγάλο δέλεαρ η Ευρωλίγκα για τη συμφωνία μου με τον Άρη. Στην απόφαση μου βοήθησε ο Γιώργος Σιγάλας, τον οποίο ξέρω καλά και έχουμε παίξει μαζί στην Εθνική. Πρέπει να φτιάξουμε μια καλή ομάδα, για να υπάρχει και την επόμενη χρονιά αυτή στην Ευρωλίγκα. Χρειάζεται δουλειά. Είναι σημαντικό οι ελληνικές ομάδες να στηρίζονται σε Έλληνες, για να βρίσκεται το ελληνικό μπάσκετ ψηλά", είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας σέντερ.

    "Πιστεύω ότι ο Γιαννούλης είναι η μεγαλύτερη μεταγραφή Ελληνα παίκτη για φέτος από ομάδα στη χώρα. Χαίρομαι για την απόκτηση του, διότι ήταν βασικός στο σχεδιασμό του προπονητή και είναι πολύ καλός αθλητής. Με την άφιξη του μεγαλώνει η λίστα των ελληνικών ονομάτων στο ρόστερ μας. Ο Άρης δεν μπορεί να παίζει μόνο με ξένους" είπε με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΚΑΕ Αρης, Θανάσης Τζεβελέκης, και συνέχισε: "Δουλεύουμε με υπομονή και μεθοδικότητα. Μας ενδιαφέρει η ουσία και όχι το πυροτέχνημα. Όλοι με το αποτέλεσμα θα κριθούμε στο τέλος".

    Σε ότι αφορά τη συνέχεια των μεταγραφικών κινήσεων της ομάδας, ο κ. Τζεβελέκης τόνισε πως θα κινηθεί για τεις ακόμα παίκτες,. "Πάμε για δύο Αμερικανούς και υπό προϋποθέσεις για έναν Έλληνα. Θα εξαρτηθεί το τελευταίο ζήτημα από τους ξένους και το τι θα πει ο προπονητής".

    Αναφορικά με τη μεταγραφική ενίσχυση από το εξωτερικό, οι "κίτρινοι" φέρονται να βρίσκονται κοντά στην απόκτηση του 24χρονου Αμερικανού φόργουορντ, Τζερεμάι Μάσεϊ, ο οποίος πέρυσι αγωνίστηκε στον Γυμναστικό Λάρισας.

    [20] Μπάσκετ

    Ήττα στην πρεμιέρα οι Νεανίδες

    21/7/2006 7:03:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με το "αριστερό" ξεκίνησαν τις υποχρεώσεις της στο 8ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα η Εθνική Νεανίδων, αφού στην πρεμιέρα, γνώρισαν την ήττα με 57-45 από τη Λιθουανία. Τα κορίτσια του Λιζάρδου κατάφεραν στην αρχή να έχουν από κοντά τις αντιπάλους τους, αλλά οι Λιθουανές , μ ένα σερί 12-0 ξέφυγαν με 22-8. Η εθνική μας, που έμεινε άποντη για επτά ολόκληρα λεπτά, αντέδρασε όταν μπήκαν τα πρώτα τρίποντα (δύο από την Κανονίδου, ένα της Καλλέργη) και μείωσε σε 27-20 στο ημίχρονο. Στο δεύτερο ημίχρονο η Εθνική κατάφερε να μένει κοντά (48-43), όμως οι Λιθουανές, πέρασαν την μπάλα κοντά στο καλάθι, όπου έμοιαζαν ανίκητες, έχτισαν και πάλι μία διψήφια διαφορά (53-43) και έφτασαν σχετικά άνετα στη νίκη. Τα δεκάλεπτα: 13-8, 27-20, 40-33, 57-45.

    Μετά τη λήξη του αγώνα ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Νίκος Λιζάρδος, επεσήμανε: "Το παιχνίδι κρίθηκε καθαρά στην ικανότητα της Λιθουανίας στο iniside game. Εμείς προσπαθήσαμε να βγάλουμε ανοιχτά σουτ, αλλά δεν είχαμε τα ποσοστά που θα μας έδιναν τη δυνατότητα να ελπίζουμε για κάτι καλύτερο. Τα κορίτσια έπαιξαν πολύ καλά, κυρίως στην άμυνα, πάλεψαν, αλλά μέτρησαν τα αθλητικά προσόντα του αντιπάλου. Κανένα από τα κορίτσια δεν υστέρησε, όμως θεωρώ πως η εμφάνιση των Κανονίδου, Καλλέργη, Αντωνογιαννάκη αποτέλεσε αποκάλυψη".

    ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπαχάνσκι (Πολωνία), Φόρσμπεργκ (Σουηδία)

    ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Μπουντένας): Βασιουνάιτε 14 (2), Μορκουνάιτε 1, Πιβιλιονάιτε, Ρινκεβίσιουτε, Ντουντενάιτε, Παουγκάιτε, Σαραπάιτε 3 (1), Γιασιουνσκάιτε 8 (1), Κονταουτάιτε, Πετρονάιτε 13, Ρισκεβίσιουτε 13, Σίμκουτε 5

    ΕΛΛΑΔΑ: Τζίμου 4, Πάνου, Μανέ 4, Μουζούκη, Μπουσνάκη 11, Χαραλαμπάκη, Πολεντά, Σπυριδοπούλου 3 (1), Τσιαούση, Καλλέργη 8 (2), Κανονίδου 11 (3), Αντωνογιαννάκη 4

    [21] Βόλεϊ

    "Ποδαρικό" της Εθνικής στο Ευρωπαϊκό Λίγκ

    21/7/2006 11:50:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΕΟΠΕ

    Το βάπτισμά της στην "φρέσκια" διοργάνωση της CEV, το 3ο Ευρωπαϊκό Λίγκ, παίρνει σήμερα η Εθνική Ελλάδας στο κατάμεστο "Χάλκιοπούλειο" της Λαμίας, στην πρεμιέρα του 1ου τουρνουά κόντρα στη Σλοβακία (21:00, ΕΤ-1), που στοχεύει σε τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Στη φετινή διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί στα πρότυπα του Grand Prix γυναικών της FIVB, εκτός της "γαλανόλευκης" θα συμμετάσχουν άλλες επτά ομάδες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Κροατία, η Σλοβακία, η Τουρκία και η Εσθονία. Κάθε Σαββατοκύριακο, από τα τέλη Ιουλίου μέχρι και το τέλος Αυγούστου, όταν και θα γίνει το φάιναλ φορ στην Τουρκία, θα διεξάγονται δύο τουρνουά των τεσσάρων ομάδων σε δύο από τις οκτώ χώρες. Κάθε χώρα θα φιλοξενήσει τουλάχιστον ένα τουρνουά και οι αντίπαλοι θα εναλλάσσονται, έτσι ώστε η κάθε ομάδα να παίξει τουλάχιστον μία φορά με κάθε μία από τις επτά αντιπάλους. Η Ελλάδα θα διοργανώσει στη Λαμία το 2ο τουρνουά (το 1ο θα γίνει στην Τουρκία) στις 21, 22 και 23 Ιουλίου με αντιπάλους την Εσθονία, την Κροατία και τη Σλοβακία. Στην πρεμιέρα το αντιπροσωπευτικό μας σγκρότημα θα αντιμετωπίσει στις 21:00 (ΕΤ-1) τη Σλοβακία

    Στη 12άδα Λάππας, Κυριακίδης

    Για τον ομοσπονδιακό τεχνικό Κώστα Χαριτωνίδη οι "πονοκέφαλοι" που είχε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τους αγώνες, φαίνεται να υποχωρούν καθώς οι τραυματίες Ηλίας Λάππας και Γιάννης Κυρικαίδης, παρά τις ενοχλήσεις στον ώμο τους, δηλώθηκαν κανονικά στην 12άδα.

    Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις του εκλέκτορα και του ιατρικού επιτελείου του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος οι δύο παραπάνω άσοι θα αγωνιστούν σίγουρα στα δύο από τα τρία παιχνίδια της Λαμίας. Αναλυτικά η "γαλανόλευκη" 12άδα: Πασαδόροι: Κώστας Προύσαλης, Γιάννης Λιβαθηνός. Ακραίοι: Γιάννης Κυριακίδης, Ηλίας Λάππας, Πέτρος Πέτρογλου, Μένιος Ρουμελιώτης. Κεντρικοί: Νίκος Σμαραγδής, Ανδρέας Ανδρεάδης, Σωτήρης Πανταλέων. Διαγώνιοι: Νίκος Ρουμελιώτης, Στάθης Ντονάς. Λίμπερο: Γιώργος Στεφάνου.

    Στόχο της Εθνικής το "3Χ3"

    Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Λαμιέων, παρουσία του προέδρου της ΕΟΠΕ, Θανάση Μπελιγράτη, των διοργανωτών και μελών της ελληνικής αποστολής, ο κ. Χαριτωνίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι, παρά το δύσκολο έργο των διεθνών, η ομάδα μας θα πάρει τελικά την πρόκριση για το φαϊναλ φορ της Τουρκίας (19 -20 Αυγούστου): "Έχουμε νέα παιδιά στην ομάδα και θέλουμε να τα παντρέψουμε με τους πιο παλιούς, όπως ο Ρουμελιώτης, ο οποίος παρά τη μικρή του ηλικία έχει εμπειρίες από την Εθνική ομάδα και μεγάλη προσφορά. Θα αντιμετωπίσουμε φορμαρισμένες ομάδες και η διοργάνωση δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη. Καμία θέση στην Εθνική δεν χαρίζεται. Όλες διεκδικούνται. Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά καλώς μπήκε ο στόχος πρόκρισης και έχουμε τις δυνατότητες να προκριθούμε" επεσήμανε ο κ. Χαριτωνίδης.

    Από την πλευρά του ο νεαρός άσος του Ολυμπιακού, Νίκος Ρουμελιώτης, δεν έκρυψε την πεποίθησή του ότι η Εθνική στη "γούρικη" έδρα της Λαμίας θα πετύχει το "3 στα 3": "Έχω μόνο ευχάριστες αναμνήσεις από τη Λαμία και ελπίζω να συνεχιστούν και το επόμενο τριήμερο. Η πόλη σας είναι γούρικη. Όλα τα παιδιά χαρήκαμε όταν μάθαμε ότι θα έρθουμε στη Λαμία. Στην αρχή και εμείς πιστεύαμε ότι το Ευρωπαϊκό Λιγκ είναι υποβαθμισμένη διοργάνωση, όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Το πιο δύσκολο παιχνίδι θα είναι αυτό με την Κροατία, που είναι πιο έτοιμη. Είμαι αισιόδοξος όμως και δεν φοβάμαι να το πω ότι πάμε για τρεις νίκες" υπογράμμισε ο αρχηγός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

    "Πελάτες μας" οι Σλοβάκοι

    Κόντρα στην αποψινή μας αντίπαλο, τη Σλοβακία η Εθνική μας έχει "το πάνω χέρι" καθώς σε δέκα αναμετρήσεις, χωρίς να υπολογίζονται οι αναμετρήσεις στο κύπελλο Άνοιξης, οι διεθνείς μας μετράνε επτά νίκες έναντι τριών των Σλοβάκων. Μάλιστα η μία ελληνική ήττα ήταν στο μοναδικό επίσημο αγώνα (Ευρωπαϊκό 1997) που έχουμε δώσει με το αντίστοιχο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Σλοβακίας.

    11.09.97: Ντεν Μπος Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα: Ελλάδα Σλοβακία 1-3 (10-15, 11-15, 15-02, 13-15) 25.04.01: Λαμία φιλικό: Ελλάδα Σλοβακία 3-0 (25-17, 25-22, 25-18) 26.04.01: Λαμία φιλικό: Ελλάδα Σλοβακία 3-2 (25-17, 21-25, 28-26, 21-25, 15-10) 27.04.01: Λαμία φιλικό: Ελλάδα Σλοβακία 2-3 (25-18, 15-25, 25-15, 23-25, 12-15) 20.08.03: Παιανία φιλικό: Ελλάδα Σλοβακία 3-0 (25-20, 25-18, 25-23) 21.08.03: Παιανία φιλικό: Ελλάδα Σλοβακία 3-0 (25-23, 25-20, 25-21) 22.08.03: Παιανία φιλικό: Ελλάδα Σλοβακία 3-0 (25-21, 25-22, 25-22) 01.05.02: Σλοβακία φιλικό: Ελλάδα Σλοβακία 2-3 (20-25, 26-24, 25-22, 25-27, 12-15) 02.05.02: Σλοβακία φιλικό: Ελλάδα Σλοβακία 3-2 (21-25, 25-23, 19-25, 25-16, 17-15) 03.05.02: Σλοβακία φιλικό: Ελλάδα Σλοβακία 3-2 (24-26, 25-17, 23-25, 25-18, 15-13).

    Η Σλοβακία έχει λάβει μέρος και στις δύο διοργανώσεις του Ευρωπαϊκού Λιγκ που έχουν γίνει στο παρελθόν (2004: 8η, 2005: 6η). Η 18αδα που έχει δηλωθεί στη CEV για τη διοργάνωση είναι η εξής:

    ΣΛΟΒΑΚΙΑ Θ. Αθλητής Ε.Γ. Υψος Ομάδα 2005-06 1.Παβόλ Μπαρτίκ 1981 2.04 Τουλούζ (Γαλλία) 2.Μιχάλ Μάσνι 1979 1.82 Οπάβα (Τσεχία) 3.Εμάνουελ Κόχουτ 1982 2.06 Μπρατισλάβα (Σλοβακία) 4.Μάρτιν Πίπα 1974 1.86 Νόβε Μέστο (Σλοβακία) 5.Γιόσεφ Πιοβάρσι 1984 2.06 Οπάβα (Τσεχία) 6.Ρόμπερτ Χούπκα 1981 1.94 Φριντρισχάφεν (Γερμανία) 7.Φράντισεκ Ογκουρτσακ 1984 1.98 Κλάντνο (Τσεχία) 8.Μάρτιν Σόπκο 1982 1.96 Κιέντζιερτζιν (Πολωνία) 9.Μάρτιν Χόντι 1982 2.00 Μπρατισλάβα (Σλοβακία) 10.Μάρτιν Νέμετς 1984 1.98 Μπρατισλάβα (Σλοβακία) 11.Μάρτιν Βλκ 1984 1.90 Νίσα (Πολωνία) 12.Αντρέι Μπαρμπιέρικ 1978 1.98 Νόβε Μέστο (Σλοβακία) 13.Μίχαλ Σέρβεν 1977 2.04 Παραλίμνι (Κύπρος) 14.Τόμας Κμετ 1981 2.02 Κιέντζιερτζιν (Πολωνία) 15.Μίχαλ Σλάντετσεκ 1980 1.78 Ούστι (Τσεχία) 16.Ρόμπιν Πελούχα 1980 2.01 Μπρατισλάβα (Σλοβακία) 17.Μπράνισλαβ Σκλαντάνι 1984 1.84 Κλάντνο (Τσεχία) 18.Λούκας Ντίβιτς 1986 2.01 Μπρνο (Τσεχία) Προπονητής: Ντανιέλ Οραβετς (Σλοβακία)

    Παρούσα στο "Χαλκιοπούλειο" η ΕΤ1

    Από την τηλεόραση της ET1 θα μεταδοθούν και οι τρεις αγώνες της Εθνικής ανδρών για το Ευρωπαϊκό Λιγκ που θα διεξαχθούν στη Λαμία 21-23 Ιουλίου, ενώ ορίστηκαν και οι διαιτητές των αναμετρήσεων:

    21/7: 6.30μ.μ: Εσθονία Κροατία (Μαρίν, Νίτζιμ) 21/7: 9μ.μ.(EΤ1): Ελλάδα Σλοβακία (Λαβορέντι, Μαρκόφ) 22/7: 6.30μ.μ: Κροατία Σλοβακία (Μαρκόφ, Μαρίν) 22/7: 9μ.μ.(ΕΤ1): Ελλάδα Εσθονία (Νίτζιμ, Λαβορέντι) 23/7: 6.30μ.μ: Σλοβακία Εσθονία (Μαρίν, Νίτζιμ) 23/7: 9μ.μ.(ΕΤ1): Ελλάδα Κροατία (Λαβορέντι, Μαρκόφ)

    [22] Βόλεϊ

    "Ρεβάνς" για το Μουντιάλ θέλει η Γαλλία

    21/7/2006 3:06:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με τρεις αναμετρήσεις ανοίγει απόψε η αυλαία της 2ης αγωνιστικής εβδομάδας του 17ου World League, όπου φέτος μετά από πέντε χρόνια συνεχούς παρουσίας, δε μετέχει η Εθνική Ανδρών. Στο πλαίσιο του Α ομίλου η Σερβία υποδέχεται στο "Centar Millenium" του Βρσατς την ομάδα της αήττητης μέχρι σήμερα Πολωνίας. Για τον Γ όμιλο στο "PalaOlimpia" της Βερόνα, η Ιταλία υποδέχεται την Γαλλία, με στόχο να διατηρήσει το αήττητό της. Τέλος στην Αβάνα της Κούβας, οι "πάνθηρες" μετά τις δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες στην Κορέα επί της οικοδέσποινας ομάδας, αναμένεται στο "Ciudad Deportiva" να έχει εύκολο έργο κόντρα στην ομάδα της Αιγύπτου. Αύριο εξάλλου ξεκινάνε οι αγώνες και στο Β' όμιλο, όπου μετέχει η κάτοχος του τίτλου Βραζιλία.

    Το πρόγραμμα των ομίλων (2η αγωνιστική)

    Α ΟΜΙΛΟΣ 21 Ιουλίου 20:00 - Βρσατς: Σερβία - Πολωνία 22 Ιουλίου 13:00 -Χιροσίμα: ΙαπωνίαΗΠΑ 22 Ιουλίου 20:00 Βελιγράδι: Σερβία-Πολωνία 23 Ιουλίου 14:00 Χιροσίμα: Ιαπωνία Σερβία

    Β΄ ΟΜΙΛΟΣ 22 Ιουλίου 10:00 Μπέλο Οριζόντε: ΒραζιλίαΑργεντινή 22 Ιουλίου 16:00 Ματοσίνος: Πορτογαλία Φιλανδία 23 Ιουλίου 10:00 Μπέλο Οριζόντε: ΒραζιλίαΑργεντινή 23 Ιουλίου 16:00 Ματοσίνος: Πορτογαλία Φιλανδία

    Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ 21 Ιουλίου 20:30 Βερόνα: Ιταλία - Γαλλία 22 Ιουλίου 20:00 Τζενγκντού: Κίνα Ρωσία 23 Ιουλίου 15:30 Τζενγκντού: Κίνα - Ρωσία 23 Ιουλίου 18:30 Τρέντο: Ιταλία - Γαλλία

    Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ 21 Ιουλίου 20:40 Αβάνα: Κούβα - Αίγυπτος 22 Ιουλίου 14:00 Ζεονζού: Κορέα Βουλγαρία 22 Ιουλίου 20:040 Αβάνα: Κούβα - Αίγυπτος 23 Ιουλίου 14:00 Ζεονζού: Κορέα Βουλγαρία

    [23] Βόλεϊ

    Στο Αμπου Ντάμπι ο Καλπακτσόγλου

    21/7/2006 1:06:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μία ακόμη διάκριση για την Ελληνική διαιτησία του βόλεϊ. Το μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Βόλεϊ από το 2003, Θέμης Καλπακτσόγλου, ορίστηκε από την FIVB ως καθηγητής Διαιτησίας στο σεμινάριο Διεθνών Διαιτητών. Ο 57χρονος διαιτητής θα διδάξει στο σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από 25 μέχρι 30-7-2006, με την ευκαιρία των αγώνων των κρατών του κόλπου, που διεξάγονται την ίδια περίοδο. Ο πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Πειραιά, έχει διευθύνει περισσότερους από 1400 αγώνες (1120 στην Ελλάδα και 280 στο εξωτερικό), ενώ έχει συμμετοχή σε 15 παγκόσμια πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών.

    [24] Βόλεϊ

    Μόνο οι Καραντάσιου/Αρβανίτη συνεχίζουν

    21/7/2006 10:47:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την 17η θέση, όπως και στο τουρνουά του Μόντρεαλ, κατέλαβαν σήμερα οι διεθνείς Θάνος Μιχαλόπουλος και Μάνος Ξενάκης στο κυρίως ταμπλό του Όπεν τουρνουά μπιτς βόλεϊ του Παγκόσμιου σιρκουί στην Αγία Πετρούπολη. Στο αντίστοιχο τουρνουά των γυναικών οι διεθνείς Θάλεια Κουτρουμανίδου και Μαρία Τσιαρτσιάνη, τερμάτισαν 13ες στην τελική κατάταξη. Σήμερα εξάλλου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος αρχίζουν στο όπεν τουρνουά της Βαλένθια, την προσπάθεια διάκρισης οι πρωταθλήτριες Ευρώπης, Βάσω Καραντάσιου και Βίκυ Αρβανίτη. Στον μεσημεριανό αγώνα της πρεμιέρας τα "χρυσά κορίτσια της άμμου" θα αντιμετωπίσουν τις Γερμανίδες Γκόλερ / Λούντβιγκ. Αντίθετα πρόωρα αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση οι διεθνείς Κατερίνα Νικολαϊδου και Φένια Παπαγερωγίου που αποκλέιστηκαν από τον α γύρο των προκριματικών.

    Δέκατοι έβδομοι οι Μιχαλόπουλος/Ξενάκης

    Αυτή τη φορά η ομάδα της Σκανδιναβίας αποδείχθηκε αξεπέραστο εμπόδιο για τους διεθνείς Μιχαλόπουλο/Ξενάκη στο ματς του ταμπλό των ηττημένων του Όπεν τουρνουά της Αγίας Πετρούπολης, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου σιρκουί.

    Το ελληνικό δίδυμο (Νο19) δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς του αγώνες του επί ρωσικού εδάφους, καθώς ηττήθηκε με 2-0 (23-21, 21-15) σετ από τους Κινέζους Γου / Ξου (Νο14), αλλά στη συνέχεια οι Έλληνες πρωταθλητές, πέτυχαν την πρώτη τους νίκη στη διοργάνωση, επικρατώντας με 2-0 (21-16, 21-19) των Φινλανδών Κανκάνπα / Σέπανεν (Νο30) και ανέβηκαν ψυχολογικά. Σήμερα το πρωί όμως οι διεθνείς μας στην αναμέτρηση του ταμπλό των ηττημένων, έγιναν εύκολη λεία για τους Νορβηγούς Χόρεμ/Πέτερσεν (Νο 13), οι οποίοι με 2-0 (21-8, 21-17), περιόρισαν τους διεθνείς μας στην 17η θέση του τουρνουά.

    Δέκατες τρίτες οι Κουτρουμανίδου/Τσιαρστιάνη

    "Μουδιασμένα" όμως ξεκίνησαν τους αγώνες τους στο κυρίως ταμπλό του ρωσικού τουρνουά και οι διεθνείς μας Θάλεια Κουτρουμανίδου και Μαρία Τσιαρτσιάνη (Νο15). Στον α γύρο, οι πρωταθλήτριές μας, δεν κατάφεραν να βρουν το ρυθμό τους και ηττήθηκαν φυσιολογικά με 2-0 (21-11, 21-14) από τις πρωταθλήτριες της Ιαπωνίας, Τανάκα / Κοϊζούμι (Νο18).

    Στο δεύτερο αγώνα τους στο ταμπλό των ηττημένων κόντρα στις "οικοδέσποινες" Ντεμίρτσεβα / Ιλίνα (Νο31) οι Κουτρουμανδίου/Τσιαρτσιάνη ανέβασαν την απόδοσή τους και με 2-1 (22-20, 25-27, 15-9) έκαναν "σεφτέ" στη διοργάνωση. Χθες το βράδυ όμως οι Ρωσίδες Ουριγιάντοβα / Σιριγιάεβα (Νο9) πήραν ρεβάνς για τιος συμπατριώτισσές τους και με τη νίκη τους 2-0 (21-18, 21-16) σετ, απέκλεισαν το ελληνικό δίδυμο, που κατέλαβε την 13η θέση.

    [25] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Με στόχο την πρόκριση η Λάρισα

    21/7/2006 6:15:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ετοιμάζεται η Λάρισα για τη ρεβάνς του γ γύρου του Κυπέλλου Ιντερτότο με αντίπαλο την Καϊσερίσπορ (18:00) στο "Ατατούρκ" της Καισάρειας. Το 0-0 του πρώτου παιχνιδιού στο "Πανθεσσαλικό Στάδιο" έχει αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς και για τις δύο ομάδες, και οι "βυσσινί" θα προσπαθήσουν στη δυνατή τουρκική έδρα να πάρουν το εισιτήριο για τον β προκριματικό γύρο του Κυπέλλου UEFA. Η ομάδα του Γιώργου Δώνη έχει πρωταρχικό στόχο να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα και παράλληλα να βρει τις εισόδους στην αντίπαλη άμυνα για να πετύχει το γκολ και παράλληλα την πρόκριση. Σε περίπτωση ισοπαλίας με γκολ η Λάρισα θα πανηγυρίσει την πρόκριση. Στην αποστολή των "βυσσινί", η οποία αναχώρησε σήμερα το πρωί από το Αλκαζάρ για το Βόλο και από εκεί με πτήση τσάρτερ για την Καισάρεια, δεν συμπεριλήφθηκε ο τραυματίας Θωμάς Κυπαρίσσης. Ο τεχνικός της ΑΕΛ συμπεριέλαβε στην αποστολή 20 ποδοσφαιριστές, οι οποίοι είναι οι Χριστόπουλος, Κηπουρός, Γκαλίτσιος, Στουρνάρας, Πούτας, Κατσιαρός, Γκίκας, Ζιάγκας, Διγκόζης, Αλεξάνδρου, Μπαχράμης, Μπαλής, Αλωνεύτης, Καλαντζής, Γαβριλόπουλος, Νταμπίζας, Φέρστερ, Βάλλας, Χατζηλιόντας και Χλωρός. Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Αυστριακός Τόμας Εινβάλερ.

    Οι 11 αγώνες ρεβάνς

    Στο μεταξύ, ο Εθνικός Αχνας υποδέχεται στην Κύπρο την ισραηλινή Μακάμπι Πετάχ Τίκβα, με στόχο να διαφυλάξει το υπέρ του 2-0 από το πρώτο παιχνίδι και να βρεθεί στην κλήρωση της 28ης Ιουνίου στη Νιόν για τον β προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Το πρόγραμμα των αγώνων ρεβάνς για τον γ γύρο του Κυπέλλου Ιντερτότο (σε παρένθεση τα αποτελέσματα των πρώτων αναμετρήσεων) έχει ως εξής:

    Φάρουλ Κονστάντσα (Ρουμανία)-Οσέρ (Γαλλία) 22/7 (1-4)

    Καϊσερίσπορ (Τουρκία)-Λάρισα (ΕΛΛΑΔΑ) 22/7 (0-0)

    Εθνικός Αχνας (Κύπρος)-Μακάμπι Πετάχ Τίκβα (Ισραήλ) 22/7 (2-0)

    Γάνδη (Βέλγιο)-Γκρασχόπερς (Ελβετία) 22/7 (1-2)

    Ντνίπρο (Ουκρανία)-Μαρσέιγ (Γαλλία) 22/7 (0-0)

    Τιρασπόλ (Μολδαβία)-Ριντ (Αυστρία) 22/7 (1-3)

    Λίλεστρομ (Νορβηγία)-Νιούκαστλ (Αγγλία) 22/7 (1-1)

    Τβέντε (Ολλανδία)-Κάλμαρ (Σουηδία) 22/7 (0-1)

    Χιμπέρνιαν (Σκωτία)-Οντένσε (Δανία) 22/7 (0-1)

    Μάριμπορ (Σλοβενία)-Βιγιαρεάλ (Ισπανία) 22/7 (2-1)

    FK Μόσχας (Ρωσία)-Χέρτα Βερολίνου (Γερμανία) 22/7 (0-0)

    [26] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Παραχωρεί Σορίν η Βιγιαρεάλ

    21/7/2006 5:36:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Στο σφυρί" βγάζει η διοίκηση της Βιγιαρεάλ τον Χουάν Πάμπλο Σορίν. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Βιγιαρεάλ, Φερνάντο Ρόιγκ, " Διαπραγματευόμαστε για την αποχώρηση του Σορίν αυτό το καλοκαίρι" και συμπλήρωσε: "Γι αρκετούς λόγους, η πώλησή του είναι σχεδόν σίγουρη και ήδη έχουμε αρκετές προτάσεις". Ο πρόεδρος του "κίτρινου υποβρυχίου" δεν ανέφερε ποιοι είναι οι σύλλογοι που ενδιαφέρονται για τον έμπειρο αριστερό οπισθοφύλακα, αλλά δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου αναφέρουν ότι στους "μνηστήρες" συμπεριλαμβάνονται η Στουτγκάρδη, η Μπόλτον και η Ιντερ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο 30χρονος διεθνής Αργεντινός αμυντικός έχει συμβόλαιο έως το 2008, όμως η διοίκηση του συλλόγου δείχνει πως περισσεύει στα πλάνα της για τη νέα περίοδο και για αυτό προχώρησε στην υπό παραχώρηση του.

    [27] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Επιμένει για Κακά η Ρεάλ

    21/7/2006 5:16:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η Ρεάλ Μαδρίτης κοιτάζει ακόμα ζεστά το θέμα απόκτησης του Κακά, παρά το γεγονός πως η πρόταση που είχε κάνει η "βασίλισσα" στη Μίλαν για την απόκτηση του, απερρίφθη άμεσα. Ο Βραζιλιάνος άσος, ήταν ένας από τους παίκτες που είχε υποσχεθεί να φέρει στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου" ο νέος πρόεδρος της ομάδας, Ραμόν Καλντερόν, κατά την προεκλογική του περίοδο. Και το τμήμα μάρκετινγκ των Μαδριλένων βλέπει με καλό μάτι την κίνηση αυτή, προκειμένου ο διεθνής μέσος να αποτελέσει τον "άμεσο κρίκο" της μεσαίας γραμμής της Ρεάλ Μαδρίτης, στη θέση του Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος έχει "φθίνουσα" πορεία. Συγκεκριμένα λοιπόν, ο Καλντερόν είναι διατεθειμένος να προσφέρει στον Κακά νέο επταετές συμβόλαιο, με ετήσιες απολαβές περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, η ισπανική εφημερίδα "AS" σε σημερινό της δημοσίευμα αναφέρει πως αναμένεται να κάνει επίσημη πρόταση στη Μίλαν ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ περίπου για την απόκτηση του Βραζιλιάνου διεθνή. Επίσης, ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης φαίνεται να επιθυμεί την απόκτηση των Ερίκ Αμπιντάλ -ειδικά αν φύγει ο Ρομπέρτο Κάρλος- και Μαχαμαντού Ντιαρά από τη Λιόν.

    [28] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στον πάγκο της Ιαπωνίας ο Όσιμ

    21/7/2006 1:44:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ο γνωστός στο ελληνικό κοινό από τη θητεία του στον Παναθηναϊκό (1992-1994), Ίβιτσα Όσιμ είναι από την Τετάρτη ο διάδοχος του Βραζιλιάνου Ζίκο, στον ομοσπονδιακό πάγκο της Ιαπωνίας, μετά την αποχώρηση του πρώην εκλέκτορα των "Σαμουραϊ" έπειτα από τον αποκλεισμό της "Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου" στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ της Γερμανίας. Ο Ο 65χρονος Βόσνιος τεχνικός, που από το 2002 ήταν προπονητή στην Ιαπωνική JEF United Chiba, θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στο "τιμόνι" της ασιατικής ομάδας στις 9 Αυγούστου, στο φιλικό που έχει προγραμματιστεί με την ομάδα των Τρίνιταντ και Τομπάγκο, στο Εθνικό Στάδιο του Τόκιο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 21 July 2006 - 16:50:59 UTC