Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-07-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην περιφέρεια το Δ' ΚΠΣ
  • [02] Παρέμβαση για ελεύθερες παραλίες
  • [03] Πυρκαγιές σε Δερβενοχώρια - Πετρούπολη
  • [04] "Κουνήθηκε" και πάλι η Ινδονησία
  • [05] Καταρρακτώδεις βροχές στην Ιαπωνία
  • [06] Στο νοσοκομείο ο Χουσεΐν
  • [07] Αιματηρή επίθεση στο Κιρκούκ
  • [08] Βομβαρδίστηκαν πρόσφυγες
  • [09] Η οδύσσεια των προσφύγων
  • [10] Διπλωματικές κινήσεις
  • [11] Καταιγισμός ρουκετών
  • [12] Έπιασε "λιμάνι" ο Σέζαρ
  • [13] Όγδοη η Εθνική νέων
  • [14] Άνετη "φιλική" νίκη η Εθνική
  • [15] Δύο στα δύο για την Εθνική
  • [16] "Ανθρακωρύχος" ο Νταφ
  • [17] "Έδειξαν το δρόμο" του UEFA

    [01] Πολιτική

    "Όχι στην πολιτική παραπληροφόρησης"

    Στην περιφέρεια το Δ' ΚΠΣ

    23/7/2006 4:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/7/2006 5:29:05 μμ)

    Πηγή: NET

    Η παραπληροφόρηση δεν πρέπει να κυριαρχεί στην πολιτική, τόνισε την Κυριακή από το Αντίρριο, ο υπουργός Εσωτερικών, με αφορμή τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου, για την απορροφητικότητα των κονδυλίων του Γ Κοινοτικού Πακέτου Στήριξης. Ο Προκόπης Παυλόπουλος που βρέθηκε στο Αντίρριο, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου ιδιόκτητου δημαρχείου, επισήμανε ότι τα περισσότερα κονδύλια του Δ ΚΠΣ αφορούν χρηματοδοτήσεις στην περιφέρεια.

    Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση τιμά την τοπική αυτοδιοίκηση ενισχύοντας συνεχώς τη χρηματοδότησή της, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στο Γιώργο Παπανδρέου για τις δηλώσεις του περί χαμηλής απορροφητικότητας στο Γ ΚΠΣ.

    Στα εγκαίνια του νέου δημαρχείου Αντιρρίου παρευρέθηκαν οι γενικοί γραμματείς του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Περιφέρειας, καθώς και εκπρόσωποι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής.

    Το καινούριο δημαρχείο Αντιρρίου θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, ενώ ο παρακείμενος πεζόδρομος θα ενώνει τον οικισμό με τη νέα πλατεία.

    [02] Πολιτική

    Παρέμβαση για ελεύθερες παραλίες

    23/7/2006 6:48:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Δωρεάν είσοδο στους Αθηναίους και τους τουρίστες, που επέλεξαν τις παραλίες της Βουλιαγμένης και του Αλίμου, για να κάνουν το μπάνιο τους, εξασφάλισαν την Κυριακή με δυναμική παρέμβαση οι δημοτικοί συνδυασμοί "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" και "Ανοιχτή πόλη", που πρόσκεινται στο ΚΚΕ και τον Συνασπισμό αντίστοιχα. Στη διάρκεια των συμβολικών καταλήψεων, που έκαναν το πρωί, δεν έλειψαν η ένταση και τα μικροεπεισόδια.

    Με κεντρικό σύνθημα "Ακτές ανοικτές για το λαό", κατέλαβαν συμβολικά την πλαζ της Βουλιαγμένης δεκάδες μέλη του συνδυασμού "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία".

    Οι πύλες της πλαζ έμειναν για ώρες ανοιχτές και έτσι δόθηκε η δυνατότητα σε πολλούς Αθηναίους να κάνουν το μπάνιο τους χωρίς να πληρώσουν είσοδο.

    Ανάλογη εκδήλωση έγινε και στην πλαζ του Αλίμου, όπου σημειώθηκαν μικροεπεισόδια μεταξύ των μελών του δημοτικού συνδυασμού "Ανοιχτή πόλη" και των υπαλλήλων της πλαζ.

    Οι συνδυασμοί των κομμάτων δεσμεύτηκαν αν εκλεγούν, να κρατούν κάθε καλοκαίρι τις παραλίες ανοιχτές.

    [03] Κοινωνία

    Πυρκαγιές σε Δερβενοχώρια - Πετρούπολη

    23/7/2006 5:22:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στα Δερβενοχώρια στην θέση Ζυγουράτι-Μαζαρέικα, το μεσημέρι της Κυριακής. Επί τόπου επιχειρούν εναέρια και επίγεια μέσα για την κατάσβεσή της, και συγκεκριμένα, 30 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Αντίθετα, υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο αργότερα, στην Πετρούπολη, λίγο πιο πάνω από το θέατρο Πέτρας. Στην περιοχή έσπευσαν 30 πυροσβέστες με δέκα οχήματα και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε αυξημένη ετοιμότητα

    [04] Κόσμος

    Φόβοι για τσουνάμι

    "Κουνήθηκε" και πάλι η Ινδονησία

    23/7/2006 1:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/7/2006 2:09:30 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε την Κυριακή στο νησί Σουλαουέζι της ανατολικής Ινδονησίας προκαλώντας πανικό στους κατοίκους. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης για τσουνάμι του Ειρηνικού και η Υπηρεσία Μετεωρολογίας και Γεωφυσικής της Ινδονησίας προειδοποίησαν για ενδεχόμενο τσουνάμι στο νησί Σουλαουέζι. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην επαρχία Γκοροντάλο του κεντρικού Σουλαουέζι. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε βάθος 33 χιλιομέτρων κάτω από το βυθό της θάλασσας στον Κόλπο Τομίνι της χερσονήσου Μιναχάζα, περίπου 1.300 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Τζακάρτας. Την περασμένη Δευτέρα, 700 άτομα έχασαν τη ζωή τους, 1.000 τραυματίστηκαν και 287 αγνοούνται από το καταστροφικό τσουνάμι που σάρωσε τις ακτές της ινδονησιακής νήσου Ιάβα μετά από σεισμική δόνηση 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός, διάρκειας περίπου ενός λεπτού, έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα και στις δυτικές περιοχές της Ιάβας. Φόβοι για εξάπλωση ασθενειών μεταξύ των αστέγων στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμικό κύμα.

    [05] Κόσμος

    Τέσσερις νεκροί

    Καταρρακτώδεις βροχές στην Ιαπωνία

    23/7/2006 12:44:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους και ένα αγνοείται μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις στο νησί Κιούσου, στα νότια της Ιαπωνίας. Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε πως οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν, με το ύψος του νερού πιθανώς να φθάσει τα 25 εκατοστά. Περίπου 60.000 ντόπιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ τα δημοτικά συμβούλια ζήτησαν την άμεση επέμβαση του στρατού προκειμένου να διασωθούν κάποιοι εγκλωβισθέντες.

    [06] Ιράκ

    Στο νοσοκομείο ο Χουσεΐν

    23/7/2006 7:18:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters

    Σε νοσοκομείο μεταφέρθηκε ο Σαντάμ Χουσεΐν, λόγω της απεργίας πείνας που πραγματοποιεί από τις 8 Ιουλίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, ο έκπτωτος ηγέτης του Ιράκ δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί αύριο στην επανάληψη της δίκης γιατί χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

    Ωστόσο, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι ο Χουσεΐν είναι σε κατάσταση τέτοια που του επιτρέπει να είναι παρών στην επανάληψη της δίκης.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας των συνηγόρων του, Χαλίλ Ντουλάιμι, υποστήριξε ότι ο αμερικανικός στρατός προχώρησε σε υποχρεωτική σίτιση του ανατραπέντος ηγέτη για να σταματήσει την απεργία πείνας που πραγματοποιεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νομιμότητα της δίκης του.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Saddam Hussein taken to hospital

    [07] Ιράκ

    Αιματηρή επίθεση στο Κιρκούκ

    23/7/2006 7:04:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίσθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου το μεσημέρι της Κυριακής, μπροστά από το δικαστήριο του Κιρκούκ, λίγες ώρες μετά από παρόμοια επίθεση στη σιιτική συνοικία Τζαμίλα, της Βαγδάτης. Το αυτοκίνητο ήταν παγιδευμένο με περίπου ένα τόνο εκρηκτικά, με αποτέλεσμα η έκρηξη να είναι σφοδρότατη. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι, μεταξύ των θυμάτων, είναι πολλοί δικηγόροι και αστυνομικοί που πήγαιναν στο δικαστήριο.

    [08] Μ. Ανατολή

    Μπαράζ από ρουκέτες

    Βομβαρδίστηκαν πρόσφυγες

    23/7/2006 6:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/7/2006 6:32:18 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC - ΝΕΤ

    Για δωδέκατη ημέρα και με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μάχες και οι βομβαρδισμοί στον Λίβανο. Το απόγευμα της Κυριακής, οι αντάρτες της Χεζμπολάχ πραγματοποίησαν επίθεση με ρουκέτες σε πυκνοκατοικημένη περιοχή της Χάιφα, όπου βρίσκονται ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και ένα νοσοκομείο. Από την επίθεση, τραυματίστηκαν έξι άτομα. Εξάλλου, το μεσημέρι της Κυριακής, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν και λεωφορείο με Λιβανέζους πρόσφυγες, κοντά στην Τύρο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις και να τραυματιστούν άλλοι 13. Τη ζωή της έχασε και η 23χρονη Λιβανέζα φωτογράφος, Λαγιάλ Νατζίμπ. Αυτή την ώρα, σφοδρότατους βομβαρδισμούς δέχεται και η Βηρυτός, ενώ, σφοδρές μάχες σημειώνονται κατά μήκος των συνόρων, με σοβαρές απώλειες και από τις δύο πλευρές. Στην περιοχή βρίσκονται παραταγμένοι εκατοντάδες Ισραηλινοί στρατιώτες και άρματα, περιμένοντας εντολή για εντατικοποίηση των χερσαίων επιχειρήσεων, με στόχο τη δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" στο βάθος του Λιβάνου, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχουν καταφέρει.

    "Στόχος η αλλαγή του status quo"

    Το πρωί της Κυριακής, σημειώθηκαν αεροπορικές επιδρομές στις περιοχές Μπααλμπέκ και Σαΐντα, στα ανατολικά και νότια της χώρας, ενώ αργά το βράδυ της Κυριακής, επλήγησαν η νότια Βηρυτός, η Σιδώνα και η κοιλάδα Μπεκάα .

    Όπως εκτιμούν οι τοπικές αρχές, το 1/3 του πληθυσμού του νοτίου Λιβάνου έχει εγκαταλείψει την περιοχή.

    Συνολικά, περισσότεροι από 365 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Λίβανο από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στις 12 Ιουλίου. Οι απώλειες του Ισραήλ ανέρχονται σε 37 , μεταξύ των οποίων 17 πολίτες και 20 στρατιωτικοί.

    Όπως εκτιμούν αναλυτές, μετά τη λήξη της εμπόλεμης κατάστασης, πολλά θα αλλάξουν στην ευρύτερη περιοχή. Οι εκτιμήσεις αναφέρονται στη δημιουργία μιας νέας Μέσης Ανατολής.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    International Herald Tribune: Missiles hit cities in Israel and Lebanon

    CNN: Israeli bombs, Hezbollah rockets keep coming

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η οδύσσεια των προσφύγων

    Διπλωματικές κινήσεις

    Καταιγισμός ρουκετών

    [09] Μ. Ανατολή

    Έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια

    Η οδύσσεια των προσφύγων

    23/7/2006 2:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/7/2006 2:57:08 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το δρόμο της προσφυγιάς περνούν εκαντοντάδες εξαθλιωμένοι άνθρωποι αφήνοντας πίσω τους πόλεις φαντάσματα στο Νότιο Λίβανο. Τελικός προορισμός η Συρία όπου ήδη έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι απο 150 χιλιάδες, οι μισοί από αυτούς παιδιά. Η ανθρωπιστική βοήθεια φθάνει γι αυτούς που θέλησαν να μείνουν, μόνο που μέχρι στιγμής δε μπορεί να τους δωθεί. Σε λιμάνια της Κύπρου καταπλέουν την Κυριακή άλλα 14 πλοία, τα οποία μεταφέρουν περισσότερους από 10.000 ξένους υπηκόους από το Λίβανο. Την ίδια ώρα, ρωσικό αεροσκάφος που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για τον Λίβανο, θα αναχωρήσει την Δευτέρα από τη Μόσχα, ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές. Το αεροσκάφος θα απογειωθεί με προορισμό την Κύπρο και το φορτίο της ανθρωπιστικής βοήθειας θα παραδοθεί στους υπευθύνους του ΟΗΕ στη νήσο, οι οποίοι θα αναλάβουν να το προωθήσουν στον Λίβανο διά της θαλασσίας οδού. Το φορτίο περιλαμβάνει σκηνές και αντικείμενα πρώτης ανάγκης, ενώ εντός των ημερών θα ακολουθήσουν κι άλλα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας-τρόφιμα, νερό και γεννήτριες-πάντοτε μέσω Κύπρου. Παράλληλα, στο λιμάνι της Βηρυτού, έφθασε το βράδυ του Σαββάτου το αρματαγωγό "Ρόδος", με το δεύτερο πακέτο της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας. Πρωταγωνιστικός ήταν ο ρόλος της Ελλάδας, στην απομάκρυνση περισσότερων απο 2.200 Ελλήνων και ξένων υπηκόων, από τη γραμμή του πυρός. Τέλος, τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διπλωματικές κινήσεις

    Καταιγισμός ρουκετών

    [10] Μ. Ανατολή

    Παραβίαση ανθρωπιστικών κανόνων

    Διπλωματικές κινήσεις

    23/7/2006 12:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/7/2006 12:42:01 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Πληθαίνουν διεθνώς οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και οι διπλωματικές κινήσεις για τις επιθέσεις του Ισραήλ. Ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ Γιαν Εγκελαντ δηλώνει ότι ο Λίβανος αντιμετωπίζει μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, ενώ θα απευθύνει έκκληση για επείγουσα διεθνή βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Το απόγευμα της Κυριακής αναχωρεί για Μέση Ανατολή η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, μία επίσκεψη που θεωρείται βαρύνουσας σημασίας. Απο την πλευρά της, η Συρία δηλώνει έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι θα συζητηθούν και άλλα προβλήματα της περιοχής, όπως αυτό των κατεχομένων από το Ισραήλ εδαφών.

    Άμεση εκεχειρία

    Η μεγαλύτερη μουσουλμανική οργάνωση της Αυστραλίας κάλεσε τον πρωθυπουργό Τζον Χάουαρντ να υποστηρίξει μία πρωτοβουλία στα Ηνωμένα Έθνη για την άμεση παύση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή και για τη σύσταση μίας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης για την περιοχή. Η Αυστραλιανή Ομοσπονδία Ισλαμικών Συμβουλίων (AFIC) προειδοποίησε πως η επίθεση του Ισραήλ κατά των ανταρτών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο ενδέχεται να αποτελέσει τη θρυαλλίδα, τόσο για μία ανθρωπιστική κρίση, όσο και για μία παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση.

    "Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει μία άμεση εκεχειρία. Είναι βασικό για την αυστραλιανή κυβέρνηση να υποστηρίξει μία τέτοια άμεση πρωτοβουλία στον ΟΗΕ. Είναι ζωτικής σημασίας να σταματήσουμε τον πόλεμο τώρα, ειδεμή ο κόσμος όπως τον γνωρίζουμε αντιμετωπίζει το φάσμα της καταστροφής", τονίζει σε ανακοινωθέν της η AFIC, που εκπροσωπεί τους 300.000 μουσουλμάνους της Αυστραλίας, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι λιβανικής καταγωγής.

    Έτοιμη να συνδράμει την Κύπρο, προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα των προσφύγων από το Λίβανο, δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η Μεγαλόνησος χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος σταθμός για τους επαναπατρισθέντες. Ήδη τις επόμενες ώρες, στους 30.000 ξένους υπηκόους που έχουν καταφύγει στην Κύπρο, θα προστεθούν ακόμη 10.000 άτομα, ενώ σε λίγες μέρες εκτιμάται ότι θα φτάσουν τις 70.000.

    Από την πλευρά του, ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως απαιτούνται περισσότερα μέσα και καλύτερος συντονισμός για τη μεταφορά τους από το νησί στις πατρίδες τους. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο μαζικής άφιξης και Λιβανέζων προσφύγων, σε περίπτωση κλιμάκωσης των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων.

    "Λέμε όχι σε ένα νέο Ιράκ"

    Σε δηλώσεις της στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", η Ελληνίδα ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη, επαναλαμβάνει ότι σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και τονίζει την ανάγκη εκπόνησης ενός συγκροτημένου σχεδίου ανθρωπιστικής δράσης.

    "Λέμε όχι σε ένα νέο Ιράκ", τονίζει σε δηλώσεις του στην ίδια εφημερίδα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι σιωπά. Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος επέρριψε ευθύνες στις ΗΠΑ και τις άλλες μεγάλες δυνάμεις για το γεγονός ότι το ΣΑ δεν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός.

    Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης σε δηλώσεις στη ΝΕΤ 105,8 είπε ότι "πρόκειται για ένα επιθετικό πόλεμο του Ισραήλ, που αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή και έχει υιοθετηθεί από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ".

    Με ανακοίνωσή τους, 51 κομμουνιστικά κόμματα από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού, καταδικάζουν τις επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα και το Λίβανο, όπως και την πολιτική των ΗΠΑ. Έκτακτη σύσκεψη για το Μεσανατολικό, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΣΥΝ, πραγματοποιεί την Δευτέρα στην Αθήνα το κόμμα της "Ευρωπαϊκής Αριστεράς", ενώ το βράδυ θα αναχωρήσει για τη Βηρυτό πολυμελής αντιπροσωπεία του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καταιγισμός ρουκετών

    Εμπλοκή Συρίας Ιράν

    [11] Μ. Ανατολή

    Σκληρές συγκρούσεις στο νότιο Λίβανο

    Καταιγισμός ρουκετών

    23/7/2006 11:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/7/2006 6:26:47 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, CNN, ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί στο Λίβανο, για 12η ημέρα καθώς το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιχειρήσεις στο νότιο τμήμα της χώρας, με στόχο τα μέλη της Χεζμπολάχ. Νωρίτερα, βροχή από ρουκέτες που εκτόξευσε η σιιτική οργάνωση από το έδαφος του νοτίου Λιβάνου δέχθηκε το πρωί της Κυριακής η πόλη Χάϊφα στο βόρειο Ισραήλ, με αποτέλεσμα δυο άνθρωποι να σκοτωθούν. Την ίδια ώρα, συναγερμός σήμανε και στην πόλη Ζιχρόν Γιαακόβ, σε απόσταση 60 χλμ από τα σύνορα με τον Λίβανο. Πάνω από δέκα εκρήξεις σημειώθηκαν στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ. Εν τω μεταξύ, οι δύο απαχθέντες ισραηλινοί στρατιώτες, που αποτέλεσαν την αφορμή για τις επιθέσεις του Ισραήλ, "χαίρουν άκρας υγείας και βρίσκονται σε ασφαλές σημείο", ανέφερε ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Φάουζι Σαλούχ. Ωστόσο, συνεχίζεται η επέλαση των ισραηλινών δυνάμεων στο νότιο Λίβανο προκειμένου να δημιουργήσουν ζώνη ασφαλείας. Το πρωί, νέο γύρο αεροπορικών βομβαρδισμών εξαπέλυσε το Ισραήλ στις περιοχές Μπααλμπέκ και Σαΐντα, στα ανατολικά και νότια της χώρας, ενώ το βράδυ του Σαββάτου επλήγησαν η νότια Βηρυτός, η Σιδώνα και η κοιλάδα Μπεκάα. Εντός της ημέρας, όπως ανακοίνωσε ο στρατιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός του Ισραήλ πρόκειται να προχωρήσουν στην προώθηση ισχυρότερων δυνάμεων εντός του νοτίου Λιβάνου. Τραγικός είναι ο μέχρι στιγμής φόρος του αίματος για το Λίβανο, καθώς έχουν σκοτωθεί 358 άνθρωποι, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι άμαχοι, ενώ για το Ισραήλ οι απώλειες αγγίζουν τους 35 στρατιώτες και αμάχους.

    Το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκαν σκληρές συγκρούσεις με εκατέρωθεν απώλειες, για πρώτη φορά στο λιβανικό έδαφος μεταξύ Ισραηλινών και μαχητών της Χεζμπολάχ, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από το χωριό Μαρούν αλ-Ρας.

    Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε ζητήσει την εκκένωση όλων των οικισμών σε βάθος 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διπλωματικές κινήσεις

    Χειρουργικά χτυπήματα

    Στο πλευρό των αμάχων

    Εμπλοκή Συρίας Ιράν

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Έπιασε "λιμάνι" ο Σέζαρ

    23/7/2006 5:09:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στον Ολυμπιακό και τυπικά θα συνεχίσει την καριέρα του ο Ζούλιο Σέζαρ. Η "ερυθρόλευκη" ΠΑΕ ανακοίνωσε την συμφωνία με τον Βραζιλιάνο αμυντικό για τα επόμενα τρία χρόνια με τις ετήσιες αποδοχές του παίκτη να κυμαίνονται περίπου στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Ο Σέζαρ αναμένεται να πάει τη Δευτέρα στην Αυστρία να ενσωματωθεί με την υπόλοιπη ομάδα που συνεχίζει την προετοιμασία της. Η ανακοίνωση του Ολυμπιακού αναφέρει τα εξής: "Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΦΠ ανακοινώνει τη συμφωνία της, για 3 χρόνια, με τον Βραζιλιάνο αμυντικό Ζούλιο Σέζαρ. Ο ποδοσφαιριστής θα ενσωματωθεί αύριο, στην αποστολή της ομάδας που βρίσκεται στην Αυστρία".

    Το who is who

    Ο Ζούλιο Σέζαρ Σάντος Κορέα (1,86 μ. - 77 κ.), όπως είναι το πλήρες όνομα του νέου μεταγραφικού αποκτήματος των Πειραιωτών, γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 1978 στο Σάο Λουίζ του Μαρανιάο και είναι κάτοχος κοινοτικού διαβατηρίου (πορτογαλικό). Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματά τα έκανε στην ομάδα της γενέτειράς του, με την οποία αγωνίστηκε για μια διετία, προτού «μετακομίσει» το 1994 στην Αμέρικα του Μεξικού. Διαθέτει προσωπική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο (www.j-cesar.com), ενώ η καριέρα του με αριθμούς, έχει ως εξής:

    1994-95 Αμέρικα

    1995-96 Μαρατόν

    1996-97 Βαγιαδολίδ 25 0 γκολ

    1997-98 Βαγιαδολίδ 16 2 γκολ

    1998-99 Βαγιαδολίδ 19 2 γκολ

    1999-00 Ρεάλ Μαδρίτης 21 0 γκολ

    2000-01 Μίλαν 4 0 γκολ

    Σοσιεδάδ 16 1 γκολ

    2001-02 Μπενφίκα 20 3 γκολ

    2002-03 Αούστρια 9 1 γκολ

    2003-04 Βαγιαδολίδ 28 1 γκολ

    2004-05 Μπόλτον 5 0 γκολ

    2005-06 Τίγκρες 33 6 γκολ

    [13] Μπάσκετ

    Όγδοη η Εθνική νέων

    23/7/2006 6:47:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την όγδοη θέση κατέλαβε τελικά η Εθνική μπάσκετ των νέων ανδρών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα στη Σμύρνη. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα το οποία αγωνίστηκε στον αγώνα κατάταξης 7-8, ηττήθηκε από το αντίστοιχο της Λιθουανίας με 82-78 και κατέλαβε την 8η θέση στη διοργάνωση. Τα δεκάλεπτα: 22-22, 40-49, 58-66, 78-82.

    ΕΛΛΑΔΑ: Γκουντής 7 (1), Βεργίνης 21 (5), Νοέας 4, Λόλας 10 (2), Καραδολάμης 4, Μάντζαρης 4, Κατιάκος 4, Τεβετζίδης 2, Σάκοτα 18 (3), Νεοφυτίδης 4.

    ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Αλεκσαντρόβας 4, Κέλις 2, Πότσιους 25 (1), Μπάρστις, Σιμοναβίτσιους 13 (4), Κουρτινάιτις 8 (1), Μπουτκεβίτσιους 12, Ντίλις 10 (2), Καλνιέτις 8 (1), Αμπραμαβίτσιους.

    [14] Μπάσκετ

    Άνετη "φιλική" νίκη η Εθνική

    23/7/2006 6:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με νίκη και μάλιστα εύκολη, συνέχισε τις υποχρεώσεις της η Εθνική Ελλάδας στο διεθνές τουρνουά του Μπόρμιο της Ιταλίας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, που προετοιμάζεται για το Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας, Γιαννάκη μετά την ήττα της πρεμιέρας από την Σερβία με 79-75, επικράτησαν άνετα στον δεύτερο αγώνα του Καναδά με 89-59. Οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη από την αρχή πήραν τα ηνία της αναμέτρησης παίρνοντας μεγάλη διαφορά και δεν άφησαν σε κανένα σημείο τους αντιπάλους τους να "αμφισβητήσουν την κυριαρχία τους". Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πρώτο δεκάλεπτο πήραν διαφορά 11 πόντων (23-12), ενώ ημίχρονο η εθνική μας προηγήθηκε 47-24 και 63-42 με τη λήξη της 3ης περιόδου.

    Ο Παναγιώτης Γιαννάκης έδωσε την ευκαιρία να κάνουν το ντεμπούτο τους στην ομάδα οι Αλέξης Κυρίτσης και Λουκάς Μαυροκεφαλίδης που σημείωσαν 17 και 7 πόντους αντίστοιχα, ενώ γενικά όλοι όσοι χρησομοποίησε τα πήγαν πολύ καλά, κάτι που μαρτυρά και η τελική διαφορά των 30 πόντων στο σκορ. Ο Ελληνας τεχνικός άφησε εκτός αγώνα προκειμένου να τους ξεκουράσει, πέντε παίκτες, τους Ντικούδη, Κακιούζη, Χατζηβρέττα, Παπαμακάριο και Μπουρούση. Το επόμενο παιχνίδι της Εθνικής είναι την Κυριακή όπου στις 17.00 αντιμετωπίζει την Ιταλία, ολοκληρώνοντας τους αγώνες της στο τουρνουά του Μπόρμιο.

    [15] Βόλεϊ

    Δύο στα δύο για την Εθνική

    23/7/2006 5:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τη δεύτερη νίκη της σε ισάριθμα παιχνίδια στο Ευρωπαϊκό Λιγκ που γίνεται στη Λαμία πέτυχε η Εθνική μας ομάδα. Στα πλαίσια της δεύτερης μέρας, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε με 3-1 σετ της Εσθονίας (27-25, 23-25, 25-13, 25-23), και παρέμεινε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Στο πρώτο σετ η Εθνική μας δεν έπαιξε καλά, αλλά κατάφερε να το αποκτήσει, χάρις στη δύναμή και την εμπειρία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα συνέχισε να μην αποδίδει καλά και οι Εσθονοί κατάφεραν να ισοφαρίσουν. Στο 3ο σετ η Εθνική μας βρήκε τον καλό της εαυτό και κατάφερε να το αποκτήσει με μεγάλη άνεση. Στο 4ο σετ αγχώθηκε λίγο αλλά το κατέκτησε και πήρε τη νίκη.

    Ελλάδα (Κώστας Χαριτωνίδης): Προύσαλης 1, Ρουμελιώτης Μ. 7, Ρουμελιώτης Ν. 17, Σμαραγδής 7, Πανταλέων 8, Λάππας 16, Στεφάνου (λ, 83%), Ντονάς, Ανδρεάδης 7, Λιβαθηνός Εσθονία (Άβο Κιλ): Πούπαρτ 18, Ουεκάλας 9, Σικάστε 18, Ταμάρου 2, Ρόζενμπλατ 5, Κρικ 9, Ρίκμπεργκ (λ, 60%), Λέμπερ

    Στα παιχνίδια που γίνονται στην Άγκυρα, η οικοδέσποινα Τουρκία επιβλήθηκε της Ισπανίας με 3-2 σετ, ενώ η Ολλανδία νίκησε τη Γερμανία επίσης στο τάι μπρέικ (3-2). Τα σημερινά αποτελέσματα:

    Κροατία - Σλοβακία 3-1 (25-23, 25-19, 23-25, 25-21)

    Εσθονία - Ελλάδα 1-3 (25-27, 25-23, 13-25, 23-25)

    Γερμανία - Ολλανδία 2-3 (23-25, 25-27, 25-21, 25-22, 10-15)

    Τουρκία - Ισπανία 3-2 (19-25, 25-22, 21-25, 25-17, 15-12)

    Τα αποτελέσματα της 1ης ημέρας:

    Ισπανία - Γερμανία 3-1 (22-25, 25-20, 25-21, 25-22)

    Εσθονία - Κροατία 0-3 (16-25, 14-25, 19-25)

    Ολλανδία - Τουρκία 3-1 (21-25, 25-19, 28-26, 25-16)

    Ελλάδα - Σλοβακία 3-0 (25-16, 25-14, 25-22)

    Το πρόγραμμα της 3ης ημέρας (Κυριακή):

    18:30 Σλοβακία - Εσθονία

    21:00 Κροατία - Ελλάδα

    18:00 Ισπανία - Ολλανδία

    20:30 Τουρκία - Γερμανία

    Η βαθμολογία:

    1. Ελλάδα 4 (6-1)

    2. Κροατία 4 (6-1)

    3. Ολλανδία 4 (6-3)

    4. Ισπανία 3 (5-4)

    5. Τουρκία 3 (4-5)

    6. Γερμανία 2 (3-6)

    7. Σλοβακία 2 (1-6)

    8. Εσθονία 2 (2-6)

    [16] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Ανθρακωρύχος" ο Νταφ

    23/7/2006 7:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Παίκτης της Νιούκαστλ είναι πλέον ο Ντάμιεν Νταφ. Ο Ιρλανδός μέσος, ο οποίος ήταν υπό παραχώρηση από την Τσέλσι, συμφώνησε με τους "ανθρακωρύχους" και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας διάρκειας πέντε χρόνων. Ο Νταφ θα παρουσιαστεί επίσημα τη Δευτέρα από τους "ασπρόμαυρους". Κερδισμένη από αυτή την κίνησ βγαίνει και η Τσέλσι, αφού οι πρωταθλητές Αγγλίας αναμένεται να βάλουν στα ταμεία τους ένα ποσό της τάξης των 10 εκ. Λιρών. Ο Ιρλανδός μέσος μετακόμισε στην Τσέλσι από την Μπλάκμπερν το 2003 έναντι 17 εκ. λιρών και κατέκτησε δύο πρωταθλήματα. Με τους "μπλε" του Λονδίνου αγωνίστηκε σε 125 ματς, ξεκινώντας τα 95 και σημειώνοντας 19 τέρματα. Στη Νιούκαστλ θα βρει δύο πρώην συμπαίκτες του από την ομάδα του Λονδίνου, τους Σκοτ Πάρκερ και Σελεστίν Μπαμπαγιάρο.

    [17] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Τα αποτελέσματα του Ιντερτότο

    "Έδειξαν το δρόμο" του UEFA

    23/7/2006 6:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/7/2006 6:16:34 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Γνωστές έγιναν οι ομάδες που πήραν την πρόκριση για τον β΄ προκριματικό γύρο του Κυπέλλου UEFA, μετά και τους αγώνες ρεβάνς του γ γύρου του Κυπέλλου Ιντερτότο. Στα πιο σημαντικά, η Χέρτα Βερολίνου επικράτησε στη Ρωσία της FK Μόσχας με 2-0 και πήρε την πρόκριση, η Μαρσέιγ απέσπασε 2-2 στην Ουκρανία με την Ντνίπρο με το πρώτο παιχνίδι στη Γαλλία να έχει λήξει ισόπαλο χωρίς τέρματα παίρνοντας με τα εκτός έδρας γκολ την πρόκριση, η Τβέντε που είχε ηττηθεί 1-0 στο πρώτο παιχνίδι από την Κάλμαρ, επικράτησε με 3-1 στην Ολλανδία και προκρίθηκε, η Νιούκαστλ που είχε φέρει στην έδρα της ισοπαλία με την Λίλεστρομ 1-1 επικράτησε με 3-0 στη Νορφηγία και πήρε την πρόκριση, ενώ εκτός UEFA έμεινε η Βιγιαρεάλ, η οποία αναδείχτηκε ισόπαλη 1-1 με τη Μάριμπορ, αλλά είχε ηττηθεί στο πρώτο παιχνίδι.

    Στους αγώνες ρεβάνς για τον γ΄ γύρο του Κυπέλλου Ιντερτότο, όπου οι νικητές των ζευγαριών πήραν το "εισιτήριο" για τον UEFA (σε παρένθεση τα αποτελέσματα των πρώτων αναμετρήσεων), σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Φάρουλ Κονστάντσα (Ρουμανία)-Οσέρ (Γαλλία) 1-0 (1-4)

    Καϊσερίσπορ (Τουρκία)-Λάρισα (ΕΛΛΑΔΑ) 2-0 (0-0)

    Εθνικός Αχνας (Κύπρος)-Μακάμπι Πετάχ Τίκβα (Ισραήλ) 2-3 (2-0)

    Γάνδη (Βέλγιο)-Γκρασχόπερς (Ελβετία) 1-1 (1-2)

    Ντνίπρο (Ουκρανία)-Μαρσέιγ (Γαλλία) 2-2 (0-0)

    Τιρασπόλ (Μολδαβία)-Ριντ (Αυστρία) 1-1 (1-3)

    Λίλεστρομ (Νορβηγία)-Νιούκαστλ (Αγγλία) 0-3 (1-1)

    Τβέντε (Ολλανδία)-Κάλμαρ (Σουηδία) 3-1 (0-1)

    Χιμπέρνιαν (Σκωτία)-Οντένσε (Δανία) 2-1 (0-1)

    Μάριμπορ (Σλοβενία)-Βιγιαρεάλ (Ισπανία) 1-1 (2-1)

    FK Μόσχας (Ρωσία)-Χέρτα Βερολίνου (Γερμανία) 0-2 (0-0)

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προσπάθησε αλλά δεν μπόρεσε η Λάρισα


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 23 July 2006 - 16:51:22 UTC