Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-07-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσκύνημα στην Μονή Ιβήρων
  • [02] Γέφυρα βοήθειας
  • [03] Ύστατο χαίρε στον ποιμενάρχη της Κρήτης
  • [04] Τραυματίστηκε σοβαρά από ψαροντούφεκο
  • [05] Προσάραξε πλοίο κοντά στο Καστελόριζο
  • [06] Απόβαση στα νησιά
  • [07] Ένοπλος ανοίγει πυρ σε εβραϊκό κέντρο
  • [08] Χημική πυρκαγιά στην Κίνα
  • [09] Εκρήξεις σε δύο τουρκικές πόλεις
  • [10] Βομβαρδισμοί και διπλωματία
  • [11] Στον Πανιώνιο ο Χατζής
  • [12] Στην Ν. Αφρική ο Παρέιρα
  • [13] Ωραία η φούστα σου αγαπητέ...

    [01] Πολιτική

    Ολοκληρώθηκε η περιοδεία στο Αγιο Όρος

    Προσκύνημα στην Μονή Ιβήρων

    29/7/2006 1:47:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με προσκύνημα στην Ιερά Μονή Ιβήρων, ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στο Άγιο Όρος.

    Σε μια λαμπρή τελετή, όπως επιβάλλει το αγιορείτικο τυπικό, ο ηγούμενος και οι μοναχοί υποδέχθηκαν τον πρωθυπουργό και τη συνοδεία του στην είσοδο της μονής και τους οδήγησαν στο καθολικό, όπου τελέσθηκε δοξολογία. Αντιφωνώντας τον Ιερομόναχο Βασίλειο, ο οποίος μεταξύ άλλων, παρατήρησε ότι "εδώ στο Άγιον Όρος όλα θυσιάζονται για τον άνθρωπο", ο Πρωθυπουργός δήλωσε συγκινημένος για την υποδοχή και τα όσα, όπως είπε, είχε την τύχη να γνωρίσει σε πνευματικό επίπεδο και σε επίπεδο ιστορίας και περιβάλλοντος, κατά τη διήμερη παρουσία του στην Αθωνική πολιτεία. Επανέλαβε, με την ευκαιρία, ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι αρωγοί στις προσπάθειες των μοναχών για τη διαφύλαξη και ανάδειξη του σπάνιου πνευματικού και πολιτιστικού πλούτου του Άγιου Όρους.

    Ο κ. Καραμανλής προσκύνησε στην εικόνα της πασίγνωστης στον ορθόδοξο κόσμο εικόνας της Παναγίας Πορταϊτισας και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στους χώρους φύλαξης σπάνιων βυζαντινών κειμηλίων.

    Νωρίτερα, στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, όπου διανυκτέρευσε ο κ. Καραμανλής παρακολούθησε την θεία ακολουθία, που τελείται τα ξημερώματα, επισκέφθηκε τη βιβλιοθήκη, όπου του επιδείχθηκαν μοναδικά χειρόγραφα και πριν την αναχώρησή του από το μοναστήρι φύτεψε μια άγρια μουριά στον αυλόγυρο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αρωγός και συμπαραστάτης της Ι. Κοινότητας

    Στο Αγ. Όρος ο Πρωθυπουργός

    [02] Κοινωνία

    Μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στο Λίβανο

    Γέφυρα βοήθειας

    29/7/2006 4:04:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει η χώρα μας το ανθρωπιστικό έργο στο Λίβανο. Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 FM από την Κύπρο, ο υφυπουργός Άμυνας Βασίλης Μιχαλολιάκος, χαρακτήρισε δυνατή γέφυρα ανθρωπιάς το έργο που επιτελούν τα πληρώματα των πλοίων "Ρόδος" και "Θεμιστοκλής", επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη απομακρύνει 1.850 ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων από το Λίβανο. Αποδεικνύουμε ότι έχουμε ανθρωποκεντρικό πολιτισμό, τόνισε ο κ. Μιχαλολιάκος.

    Το απόγευμα θα μεταφερθούν στη Βηρυτό μέσω του πολεμικού ναυτικού 13,5 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας, που προωθήθηκαν στη Λάρνακα με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, με τον συντονισμό της Hellenic Aid του υπουργείου Εξωτερικών. Πρόκειται για φορτίο με τρόφιμα, σκηνές και 500 κλινοσκεπάσματα, προσφορά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, βάσει του αιτήματος που έχει υποβάλει η λιβανική κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Το ρόλο της χώρας μας στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, επεσήμανε χθες ο πρωθυπουργός σε μήνυμά του στην 1η παγκόσμια συνδιάσκεψη Ηπειρωτών, τονίζοντας πως η Ελλάδα πήρε από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρη θέση για την κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Άμεση κατάπαυση του πυρός

    [03] Κοινωνία

    Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εξόδιο ακολουθία

    Ύστατο χαίρε στον ποιμενάρχη της Κρήτης

    29/7/2006 6:21:00 μμ

    Σε βαθύ κλίμα συγκίνησης, η Κρήτη αποχαιρέτησε το πρωί τον επί 28 χρόνια προκαθήμενο της, Αρχιεπίσκοπο Τιμόθεο, ο οποίος εκοιμήθη σε ηλικία 91 ετών την Τετάρτη. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εξόδιο ακολουθία του μακαριστού ιεράρχη, κατά κόσμο Μιχαήλ Παπουτσάκη, που ήταν πολύ αγαπητός και έχαιρε μεγάλου σεβασμού για το έργο και την προσφορά του. Τον ποιμενάρχη της Κρήτης αποχαιρέτησαν επίσης εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων της Εκκλησίας της Ελλάδος, σύσσωμη η Εκκλησία της Κρήτης, ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Καλός, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι, ο γ.γ. της περιφέρειας Κρήτης Σ. Τσόκας.

    Υπόδειγμα πατρός και ποιμένος

    Η τελετή της εξοδίου Ακολουθίας τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά. Τον επικήδειο εκφώνησε ο τοποτηρητής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, Ειρηναίος, επισημαίνοντας την αξιοσύνη και την αγιότητα του χαρακτηρίζοντας τον ακάματο εργάτη του Ευαγγελίου.

    Εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αποχαιρέτησε τον ιεράρχη ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, που τον χαρακτήρισε υπόδειγμα πατρός και ποιμένος.

    Ο μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον χαρακτήρισε μεγάλο και τιμιότατο εκκλησιαστικό άνδρα και είπε πως η διακονία του ήταν πολύτιμη στην Εκκλησία, την Κρήτη και το Έθνος

    Εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο υφυπουργός Παιδείας, Γιώργος Καλός, χαρακτήρισε τον εκλιπόντα λαμπρό πνευματικό ηγέτη και πολυσέβαστο Πατέρα. Ο κ .Καλός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του και στάθηκε μεταξύ άλλων στην ίδρυση της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Σχολής και του Πνευματικού Κέντρου της Αρχιεπισκοπής, που προσέφερε και προσφέρει ανεκτίμητο εκκλησιαστικό έργο.

    Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, Σεραφείμ Τσόκας, τόνισε ότι ο εκλιπών καταξιώθηκε στις συνειδήσεις όλων με την πλούσια πνευματική, κοινωνική, φιλανθρωπική αλλά και συγγραφική του προσφορά.

    Ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, επεσήμανε ότι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος υπήρξε φωτισμένος ηγέτης που κράτησε επί 28 χρόνια το σκάφος της Εκκλησίας της Κρήτης σε ήρεμα νερά.

    Από την πλευρά της Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε δηλώσεις της μετά το πέρας της Ακολουθίας, είπε πως η απώλεια για την Κρήτη και όλη την Ελλάδα είναι μεγάλη.

    Μετά το πέρας της ακολουθίας έγινε η εκφορά του σκηνώματος στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, που είχαν κατακλυσθεί από κόσμο, συνοδεία της φιλαρμονικής μπάντας του Δήμου Ηρακλείου, στρατιωτικών αγημάτων, ιεραρχών, κλήρου και λαού. Στη συνέχεια, το σκήνωμα, μέσω αυτοκινητοπομπής, οδηγήθηκε στο Ησυχαστήριο της Αγίας Φωτεινής στα Ελληνοπεράμματα, όπου έγινε ο ενταφιασμός- σύμφωνα με την έγγραφη επιθυμία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης Τιμοθέου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Εκοιμήθη" ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης

    [04] Κοινωνία

    Μεταφέρθηκε στην Αθήνα με C 130

    Τραυματίστηκε σοβαρά από ψαροντούφεκο

    29/7/2006 4:32:00 μμ

    Πηγή: NET, AΠΕ

    Σε νοσοκομείο της Αθήνας νοσηλεύεται από χθες το βράδυ ένας 14χρονος που τραυματίστηκε από καμάκι ψαροτούφεκου, χθες το απόγευμα στο χωριό Κτίσματα Ιωαννίνων. Το αγόρι διακομίστηκε στην Αθήνα με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας σε σοβαρή κατάσταση. Αρχικά είχε διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, αλλά η περίπτωσή του δεν μπορούσε να αντιμετωπισθεί και κλήθηκε αεροπλάνο για τη μεταφορά του στην Αθήνα. Ο 14χρονος ήταν στην αυλή του σπιτιού του και περιεργάζονταν το ψαροντούφεκο όταν κατά λάθος πίεσε τη σκανδάλη και το καμάκι διαπέρασε το κρανίο του.

    [05] Κοινωνία

    Στη βραχονησίδα Στρογγυλή

    Προσάραξε πλοίο κοντά στο Καστελόριζο

    29/7/2006 2:10:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Προσάραξε χθες στη βραχονησίδα Στρογγυλή στο Καστελόριζο το με σημαία Παναμά δεξαμενόπλοιο "Θεόδωρος", το οποίο με 8μελές πλήρωμα -7 αλλοδαπούς και έναν Έλληνα- και με φορτίο ελαιολάδου, κατευθυνόταν στην Ιταλία. Σύμφωνα με το ΥΕΝ, κατά την προσάραξή του, προκλήθηκε ρήγμα με αποτέλεσμα να προκύψει ρύπανση αγνώστου εκτάσεως μέχρι στιγμής, ενώ το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι του νησιού όπου και επιθεωρείται. Από το υπουργείο έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα αντιρρυπαντικά μέτρα.

    [06] Κοινωνία

    Χιλιάδες επιβάτες αναχωρούν από Πειραιά-Ραφήνα

    Απόβαση στα νησιά

    29/7/2006 1:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/7/2006 1:37:09 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105.8

    Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πραγματοποιείται ο απόπλους όλων των επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Ήδη έχουν αποπλεύσει 10 πλοία, ενώ μέχρι αργά το βράδυ θα εκτελεστούν 50 δρομολόγια που θα μεταφέρουν στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα περισσότερους από 60.000 επιβάτες. Από τη Ραφήνας θα εκτελεστούν άλλα 18 δρομολόγια.

    Στο λιμάνι του Πειραιά βρέθηκε νωρίς το πρωί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιάννης Τζοάννος, που ευχήθηκε στους ταξιδιώτες καλό ταξίδι, ενώ επεσήμανε ότι η κατάσταση στην ακτοπλοΐα εξομαλύνεται σταδιακά. Μάλιστα, σήμερα το πρωί ανέλαβε ξανά "καθήκοντα" και το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο "Αίολος Κεντέρης", το οποίο απέπλευσε νωρίς το πρωί από τον Πειραιά με 1.700 επιβάτες. Χθες αναχώρησαν από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, συνολικά, 91.456 επιβάτες και περί τα 18.000 οχήματα και δίκυκλα με 225 δρομολόγια πλοίων.

    Ο ΟΣΕ ενημερώνει ότι υπάρχουν αλλαγές στα δρομολόγιά του γι αυτό όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν με τρένο να επικοινωνούν με τον τετραψήφιο αριθμό 11 10. Αλλαγές υπάρχουν και στα δρομολόγια του Προαστιακού. Οι επιβάτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 210- 5272000.

    Τέλος, αρκετοί είναι εκείνοι που προτίμησαν ηπειρωτικούς προορισμούς και ταξιδεύουν μέσω του εθνικού οδικού δικτύου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τροποποιήσεις δρομολογίων του ΟΣΕ

    [07] Κόσμος

    Μία νεκρή, πέντε τραυματίες

    Ένοπλος ανοίγει πυρ σε εβραϊκό κέντρο

    29/7/2006 7:13:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC, CNN, ΑΠΕ

    Το μίσος φαίνεται πως όπλισε το χέρι ενός άνδρα στο Σιάτλ των ΗΠΑ, ο οποίος εισέβαλλε την Παρασκευή στα γραφεία της Εβραϊκής Ένωσης και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, με συνέπεια μια γυναίκα να σκοτωθεί κι ακόμα πέντε να τραυματιστούν. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως ο δράστης συνελήφθη μέσα στην Εβραϊκή Ένωση χωρίς να προβάλλει αντίσταση. Πριν ανοίξει πυρ ο δράστης, φώναξε ότι είναι Αμερικανός μουσουλμάνος, εξοργισμένος από το Ισραήλ. Στο μεταξύ, στο Σιάτλ, έχουν ενισχυθεί προληπτικά τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα εβραϊκά κέντρα και τις συναγωγές. Στην έρευνα της υπόθεσης συμμετέχει εκτός από τις τοπικές αρχές και το FBI.

    Μιλούν για επίθεση μίσους

    Ο δράστης, που ονομάζεται Ναβίντ Αφτζάλ Χακ, είναι 31 ετών, πακιστανικής καταγωγής και εναντίον του απαγγέλθηκαν μία κατηγορία για φόνο και πέντε για απόπειρα δολοφονίας.

    Η εκπρόσωπος της Ένωσης, Άμι Γουάσερ-Σίμπσον, δήλωσε πως άνδρας πέρασε από την ασφάλεια του κτηρίου, λίγο πριν τις τέσσερις το απόγευμα (ώρα ΗΠΑ) κραδαίνοντας το όπλο του.

    Όλα τα θύματα ήταν γυναίκες. Από τις πέντε γυναίκες που τραυματίστηκαν, οι τρεις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Μέσα στις τραυματίες είναι και μία 37χρονη που είναι 20 εβδομάδων έγκυος. Η κατάστασή της κρίνεται ικανοποιητική.

    Η Εβραϊκή Ένωση ήταν ένας από τους σπόνσορες μίας διαδήλωσης, που έγινε την περασμένη εβδομάδα, υπέρ των ισραηλινών επιθέσεων στο Λίβανο.

    Ο Δήμαρχος του Σιάτλ, Γκρεγκ Νίκελς, είπε πως από όσο γνωρίζουν, πρόκειται για μία σχεδιασμένη επίθεση μίσους.

    Σε γραπτή ανακοίνωση, το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων καταδίκασε την επίθεση, λέγοντας πως η εβραϊκή και η μουσουλμανική κοινότητα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε να μη μεταφερθεί στις ΗΠΑ η κρίση που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Gunman kills one at Jewish centre

    CNN: Seattle protects temples, mosques after 'hate' killing

    Reuters: Muslim charged in Seattle Jewish slaying

    Σχετικά Links:

    Jewish Federation of Greater Seattle

    [08] Κόσμος

    22 νεκροί από έκρηξη σε χημικό αντιδραστήρα

    Χημική πυρκαγιά στην Κίνα

    29/7/2006 12:42:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε σε χημικό εργοστάσιο στην ανατολική Κίνα. Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλα 28 -μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής της εταιρίας- τραυματίστηκαν από έκρηξη, που σημειώθηκε χθες το πρωί σε χημικό αντιδραστήρα κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής λειτουργίας του.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε ότι οι πρώτες ενδείξεις για αίτια της τραγωδίας οδηγούν στην εκδοχή του ανθρώπινου λάθους και στους ακατάλληλους χειρισμούς των εργαζομένων στη μονάδα.

    Από την έκρηξη στο εργοστάσιο που βρίσκεται στην περιοχή Σεϊγιάνγκ της επαρχίας Τζιανγκσού προκλήθηκε τοξικό νέφος χλωρίου και τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν προληπτικά από τις α\εστίες τους. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, ο τοξικός καπνός διαλύθηκε προκαλώντας ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής.

    [09] Κόσμος

    Εντεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν

    Εκρήξεις σε δύο τουρκικές πόλεις

    29/7/2006 11:41:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Έξι τραυματίες είναι ο απολογισμός της έκρηξης που σημειώθηκε σε στρατώνα στην πόλη Βαν της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Οι αρχές απέδωσαν το συμβάν σε διαρροή αερίου. Σημειωτέον ότι οι στρατώνες ανήκουν στη δύναμη της χωροφυλακής, οι οποίες μαζί με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας που είναι εγκατεστημένες στην περιοχή γίνονται συχνά στόχος των ανταρτών του ΡΚΚ.

    Έκρηξη σημειώθηκε και στην παραλιακή πόλη της Σμύρνης. Σύμφωνα με τον αστυνομικό διοικητή της περιοχής επρόκειτο για βόμβα που είχε τοποθετηθεί δίπλα σε τράπεζα της ιστορικής περιοχής Κεμέραλτι, από την έκρηξη της οποίας πέντε άτομα τραυματίσθηκαν, το ένα σοβαρά. Το τριώροφο κτίριο στο οποίο στεγάζεται η τράπεζα και τα οχήματα που ήταν σταθμευμένα μπροστά του καταστράφηκαν από την έκρηξη. Μέχρι στιγμής καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της έκρηξης.

    [10] Μ. Ανατολή

    Σε Ισραήλ-Λίβανο η Ράις

    Βομβαρδισμοί και διπλωματία

    29/7/2006 2:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/7/2006 4:03:39 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ-Reuters-BBC

    Καθοδόν από τη Μαλαισία για τα εδάφη της Μέσης Ανατολής βρίσκεται η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κοντολίζα Ράις, μετά την εντολή που έλαβε χθες από τον Αμερικανό πρόεδρο για νέα διαμεσολαβητική προσπάθεια με στόχο την εκτόνωση της κρίσης στην περιοχή. Πρώτος της σταθμός θα είναι το Ισραήλ, όπου θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Εχουντ Ολμερτ και μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα. Στο μεταξύ, οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται για 18η ημέρα. Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε 60 αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, προκαλώντας απώλειες στους αντάρτες. Παράλληλα, η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ απέρριψε αίτημα του ΟΗΕ για 72ωρη κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να απομακρυνθούν ηλικιωμένοι, παιδιά και τραυματίες από το νότιο Λίβανο, με το αιτιολογικό ότι "το ίδιο το Ισραήλ έχει ανοίξει διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας από και προς το Λίβανο", όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Αβι Παζνέρ.

    Νέα διαμεσολαβητική προσπάθεια

    Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους ταξιδεύοντας προς την Ιερουσαλήμ, χαρακτήρισε "θετικό βήμα" τη συγκατάνευση των κυβερνητικών μελών της Χεζμπολάχ στο σχέδιο επτά σημείων του πρωθυπουργό του Λιβάνου, που προτείνει άμεση εκεχειρία με το Ισραήλ, αλλά και ρήτρα για τον αφοπλισμό των πολιτοφυλακών της οργάνωσης. Υπενθυμίζεται ότι και η ΕΕ έχει εκφράσει την υποστήριξη στη στο εν λόγω σχέδιο, που προβλέπει επίσης την επέκταση του ελέγχου της κυβέρνησης στο σύνολο της χώρας και την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στη μεθόριο με το Ισραήλ.

    Την ίδια ώρα, το Ισραήλ απέρριπτε αίτημα του αναπληρωτή ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Γιαν Έγκελαντ για 72ωρη εκεχειρία προκειμένου να μεταφερθούν άμαχοι σε ασφαλείς τοποθεσίες και να εφοδιαστούν οι πολύπαθες περιοχές με νερό, φάρμακα, και χειρουργικό υλικό πρώτης ανάγκης. Ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως δεν υπάρχει ανάγκη για κατάπαυση του πυρός διότι ήδη υπάρχει "διάδρομος" για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ για παρεμπόδιση της άφιξης της βοήθειας. Τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων αντιτείνουν ότι ναι μεν ο διάδρομος υπάρχει, όμως οι Ισραηλινοί αδυνατούν να εγγυηθούν ότι τα παιδιά που θα τον διασχίσουν δεν θα πληγούν από τις βόμβες που στοχεύουν τη Χεζμπολάχ. Οι διεθνείς ανταποκριτές αναμεταδίδουν ότι το όχι στην τριήμερη εκεχειρία πηγάζει από τις ανησυχούν των Ισραηλινών ότι η λιβανέζικη οργάνωση θα εκμεταλλευόταν την ευκαιρία για να ανανεώσει το οπλοστάσιο της. Η Γαλλία εξέφρασε την έντονη απογοήτευσή της για την άρνηση του Ισραήλ.

    Όμως άμαχοι και κυρίως τα παιδιά (που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ αποτελούν το 1/3 των 600 θυμάτων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα) υποφέρουν από τις συνέπειες του πολέμου.

    Ο ΟΗΕ από την ευρωπαϊκή έδρα του στη Γενεύη έχει ήδη στείλει -μέσω Συρίας- στους πολίτες του Λιβάνου ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης, τα όποια όμως όπως λένε οι αξιωματούχοι του Οργανισμού τελειώνουν με ταχύτατους ρυθμούς, εξαιτίας τηε συνεχιζόμενης δοκιμασίας του πληυυσμού.

    Αργά χθες, αιγυπτιακό μεταγωγικό αεροπλάνο με ένα φορτίο 14 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, ενώ την Τετάρτη τρία ιορδανικά στρατιωτικά αεροπλάνα μετέφεραν ιατροφαρμακευτικό υλικό. Στο αεροδρόμιο της Βηρυτού εξαιτίας κρατήρων από βόμβες στους αεροδιαδρόμους, μπορούν να το χρησιμοποιούν μόνον στρατιωτικά αεροπλάνα.

    Στο μεταξύ, η απώλεια τεσσάρων παρατηρητών του ΟΗΕ από ισραηλινούς βομβαρδισμούς εξακολουθεί να ρίχνει βαριά τη σκιά του στις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του ΟΗΕ πολλές χώρες είναι ιδιαίτερα διστακτικές να συμβάλλουν στη μελλοντική διαμόρφωση της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή. Το Ισραήλ έκανε λόγο για ατύχημα και εξέφρασε τη λύπη του για τους θανάτους, όμως ο ΟΗΕ από την πλευρά του δηλώνει ότι διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις.

    Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συζητηθούν λεπτομέρειες για το σχηματισμό της πολυεθνικής δύναμης. Για την Τρίτη η φιλανδική προεδρία συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κυρίαρχο θέμα τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, ενώ η σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

    Συνεχίζονται οι πολεμικές επιχειρήσεις

    Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε 60 αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Λίβανο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού κατά τη διάρκεια επίθεσης στο Μπιντ Τζμπέιλ, που αποτελεί προπύργιο της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, 6 Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν και 26 αντάρτες έχασαν τη ζωή τους. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι στόχοι που επλήγησαν από την αεροπορία, είναι 37 κτίρια και χώροι που χρησιμοποιούν οι αντάρτες της Χεζμπολάχ

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ρίψη ρουκετών σήμερα από τη Χεζμπολάχ εναντίον ισραηλινών στόχων. Χθες όμως η οργάνωση έριξε τουλάχιστον 100 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ , εκ των οποίων η μία έπεσε στην Αφούλα τη νοτιότερη πόλη του Ισραήλ που πλήττεται από ρουκέτα από την έναρξη των συγκρούσεων στις 12 Ιουλίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διεθνή δύναμη, το ταχύτερο

    Χτυπήθηκαν πρόσφυγες

    [11] Μπάσκετ

    Στον Πανιώνιο ο Χατζής

    29/7/2006 6:17:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Πανιώνιος θα είναι ο επόμενος "σταθμός" στην καριέρα του Νίκου Χατζή, την απόκτηση του οποίου ανακοίνωσε σήμερα η "κυανέρυθρη" ΚΑΕ. Ο έμπειρος γκαρντ φόρεσε για 10 χρόνια τη φανέλα της ΑΕΚ, στην οποία διετέλεσε και αρχηγός, ενώ πέρυσι "μετακόμισε" στον Ολυμπιακό. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Νεοσμυρνιώτικη ΚΑΕ, αναφέρει ότι ο Χατζής "ήταν έναν από τους παίκτες, για τον οποίο ο νέος προπονητής της ομάδας, Λούκα Παβίτσεβιτς, είχε θέσει εξ αρχής ως προτεραιότητα την απόκτησή του". Ο Χατζής άρχισε την καριέρα του στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 στον Ποσειδώνα Καλαμάτας. Το 1993 ήταν μέλος της «χρυσής» ομάδας των εφήβων, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαικό πρωτάθλημα της Τουρκία, ενώ δύο χρόνια αργότερα κατέκτησε με την Εθνική εφήβων το τρόπαιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε στην Ελλάδα. Αμέσως μετά μεταπήδησε στην ΑΕΚ, με την οποία κατέκτησε ένα πρωτάθλημα (2002) και δύο κύπελλα (2000, 2001), ενώ το 2000 κατέκτησε και το Κύπελλο Σαπόρτα.

    Συνολικά στην καριέρα του στην Α1 τις 11 προηγούμενες σεζόν αγωνίσθηκε σε 358 αγώνες και σημείωσε 3.732 πόντους (μέσος όρος 10,4 πόντοι) και το όνομά του φιγουράρει στις λίστες των κορυφαίων σκόρερ και σουτέρ τριών πόντων της κατηγορίας. Διαθέτει τεράστια εμπειρία και από διεθνείς αγώνες, αφού έχει λάβει μέρος σε επτά διοργανώσεις της Ευρωλίγκα, δύο του Κυπέλλου Σαπόρτα και μία του Κυπέλλου Κόρατς.

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στην Ν. Αφρική ο Παρέιρα

    29/7/2006 6:49:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα είναι ο νέος προπονητής της Εθνικής ποδοσφαίρου της Νότιας Αφρικής, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της ομοσπονδίας της χώρας. Η συμφωνία «έκλεισε» στο Ρίο ντε Τζανέιρο, μετά τις συνομιλίες που είχε ο Βραζιλιάνος τεχνικός με αντιπροσωπεία της ομοσπονδίας της Νότιας Αφρικής, και ο Παρέιρα θα έχει την ευθύνη της τεχνικής καθοδήγησης των «μπαφάνα μπαφάνα» για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. «Ολα τα έγγραφα είναι υπογεγραμμένα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μολεφί Ολιφάν στο πρακτορείο Reuters και συνέχισε: «Είναι συγκλονιστικές στιγμές για το ποδόσφαιρο της Νότιας Αφρικής. Η ομοσπονδία έφερε τώρα έναν προπονητή παγκόσμιας κλάσης για την Εθνική. Τώρα εξαρτάται από εκείνον και τους παίκτες να μετατρέψουν την ομάδα μας σε μια μεγάλη δύναμη.»

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παρέιρα έχει την ευκαιρία να καθήσει για έκτη φορά (αριθμός ρεκόρ) στον πάγκο ομάδας, η οποία θα μετάσχει σε τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφού το Μουντιάλ του 2010 θα διεξαχθεί στη Νότια Αφρική. Ο 63χρονος προπονητής οδήγησε την Εθνική Βραζιλίας στην κατάκτηση του τροπαίου το 1994, ενώ έδωσε το «παρών» στο εφετινό Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας. Ακόμη έχει καθοδηγήσει τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα του Κουβέιτ στο Μουντιάλ του 1982, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη διοργάνωση του 1990 και το 1998 είδε την «πόρτα της εξόδου» ύστερα από τις πρώτες δύο ήττες της Σαουδικής Αραβίας στο τουρνουά της Γαλλίας.

    [13] Παράξενα

    Δεν περνά απαρατήρητος

    Ωραία η φούστα σου αγαπητέ...

    29/7/2006 5:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/7/2006 5:54:40 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ένα ωραίο μεσάτο πουκάμισο, μία φούστα μέχρι το γόνατο και ένα ζευγάρι κομψές ψηλοτάκουνες γόβες με ασορτί τσάντα είναι μία εμφάνιση κομψή και σοβαρή, δηλαδή η πλέον ενδεδειγμένη για να πάτε στο δικαστήριο, αν είστε λειτουργοί της Δικαιοσύνης. Οπότε ένα μπλε σκούρο ταγιέρ και ένα μπλε πουκάμισο με διακριτικά άσπρα σχέδια είναι ένα θέαμα που συναντά κανείς συχνά στις δικαστικές αίθουσες. Αυτό που δε συναντά συχνά, είναι το μπλε σκύρο ταγιέρ με αξεσουάρ ένα μουστάκι, εκτός και αν έχει πάει στα δικαστήρια της Νέας Ζηλανδίας. Βλέπετε, ο 67χρονος δικηγόρος Ρομπ Μούντι, γνωστός πλέον και ως κυρία Άλις, βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο για να διαμαρτυρηθεί για την ανδροκρατούμενη διαφθορά στο δικαστικό σύστημα της Νέας Ζηλανδίας: εμφανίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ουέλιγκτον με φούστα και γυναικεία τσάντα, χωρίς όμως τις ψηλοτάκουνες γόβες, θα είχε φαίνεται ορθοστασία και όπως και να το κάνουμε δεν είναι συνηθισμένος!

    Απλώς δεν τα πάει καλά με την ανδρική ηθική

    Ο κ. Μουντ είναι ετεροφυλόφιλος, παντρεμένος με τρία παιδιά. Στο παρελθόν έπαιζε ράγκμπι, ενώ ήταν γραμματέας της αστυνομικής ένωσης της Νέας Ζηλανδίας και όπως λέει εκ γενετής είχε το χάρισμα να καταλαβαίνει τις γυναίκες. Ο ίδιος δήλωσε πως από εδώ και πέρα θα φοράει γυναικεία ρούχα στην καθημερινή του ζωή. Ζήτησε μάλιστα από το δικαστήριο να τον φωνάζουν "κυρία Άλις". Επίσης, είπε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που φόρεσε γυναικεία ρούχα. Το είχε ξανακάνει και ως γραμματέας της αστυνομικής ένωσης.

    Όπως τόνισε, προτιμά και νιώθει ότι σχετίζεται περισσότερο με το γένος που δημιουργεί τη ζωή, ενώ πιστεύει και στην ισότητα. "Δεν έχω εμπιστοσύνη στην ανδρική ηθική. Η ανδρική κουλτούρα περιλαμβάνει τον εκφοβισμό, την εξουσία, τη δύναμη και την κυριαρχία" είπε ο 67χρονος δικηγόρος.

    Πάντως, σε αυτή του την προσπάθεια δεν είναι μόνος, καθώς έχει την πλήρη στήριξη της οικογένεια του.

    Για την ιστορία, ο κ. Μουντ, μπορεί να φόρεσε φούστα, αλλά το μουστάκι του δε σκοπεύει να το ξυρίσει.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    MSNBC: Practicing law here can be such a drag

    BBC: N Zealand lawyer in court in drag

    http://www.stuff.co.nz/: High profile lawyer protests through dress


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 29 July 2006 - 16:50:47 UTC