Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-08-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποινές για φακελάκι και σε ιδιώτες
  • [02] Μαζική έξοδος
  • [03] Έκρηξη σε ΙΧ στην Εκάλη
  • [04] Καλύτερα ο Κάστρο
  • [05] Σαρωτικός ο "Θεός της βροχής"
  • [06] Κλιμακώνει τις επιχειρήσεις
  • [07] Ελπίδα ειρήνης από τον ΟΗΕ
  • [08] Δεινοπαθεί και η Γάζα

    [01] Πολιτική

    Από ένα έως πέντε χρόνια

    Ποινές για φακελάκι και σε ιδιώτες

    5/8/2006 4:52:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Νέο νομοθετικό καθεστώς για την πάταξη της διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου προωθεί η Κυβέρνηση. Σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, προβλέπεται η λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της άσκησης επιρροής, το ξέπλυμα εσόδων από αδικήματα διαφθοράς και τα λογιστικά αδικήματα προς τέλεση ή συγκάλυψη άλλων παράνομων πράξεων. Πλέον όσα στελέχη τραπεζών, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, στελέχη πρώην ΔΕΚΟ, μεγάλων πολυεθνικών και επιχειρήσεων, επιχειρούν να χρηματιστούν, θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης απο ένα έως πέντε χρόνια και χρηματική ποινή.

    [02] Κοινωνία

    Όπου φύγει... φύγει

    Μαζική έξοδος

    5/8/2006 4:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/8/2006 4:41:15 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Άδεια πόλη θυμίζει η Αθήνα καθώς η αφόρητη ζέστη αλλά και η έναρξη για αρκετούς εργαζόμενους της καλοκαιρινής άδειας, οδήγησαν τους κατοίκους της πρωτεύουσας σε μαζική έξοδο. Φαινόμενα φυγής και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, αφού οι θερμοκρασίες που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες οδηγούν τους κατοίκους σε αναζήτηση δροσιάς. Αυξημένη αλλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η κίνηση των οχημάτων στα δύο εθνικά δίκτυα, αλλά και οδικά δίκτυα της Θεσσαλονίκης. Ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και με με πληρότητα εκατό τοις εκατό, διεξάγονται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, και της Ραφήνας.

    Πτώση της θερμοκρασίας από την Κυριακή

    Με το θερμόμετρο να ανεβαίνει στους 39 βαθμούς Κελσίου η ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας για τους περισσότερους είναι αποπνικτική.

    Οι ειδικοί συμβουλεύουν να αποφεύγονται οι μετακινήσεις όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, κυρίως από τις 12 το μεσημέρι ως τις τέσσερις το απόγευμα. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει

    -να φοράμε καπέλο, γυαλιά ηλίου και ανοιχτόχρωμα ρούχα -να πίνουμε πολλά υγρά και να τρώμε ελαφριά γεύματα -να αποφύγουμε το αλκοόλ και τα αναψυκτικά -να κάνουμε συχνά ντους με δροσερό νερό και -να αποφύγουμε τη σωματική καταπόνηση

    Ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και να προφυλαχθούν από τις υψηλές θερμοκρασίες.

    Σε επιφυλακή βρίσκεται το ΕΚΑΒ. Τα ασθενοφόρα έχουν εφοδιαστεί με πάγο για την άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών θερμοπληξίας.

    Σύμφωνα πάντως με τους μετερεωλόγους από την Κυριακή η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση καθώς αναμένονται βροχές, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μια ανάσα από τους 40οC

    [03] Κοινωνία

    Τα ξημερώματα του Σαββάτου

    Έκρηξη σε ΙΧ στην Εκάλη

    5/8/2006 12:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/8/2006 12:20:19 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Μόνο υλικές ζημιές προκάλεσε η μικρής ισχύος έκρηξη, που σημειώθηκε στις 2 π.μ. του Σαββάτου, σε αυτοκίνητο έξω από μονοκατοικία στην οδό Λόφου 5, στην Εκάλη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, η έκρηξη προκλήθηκε από χειροβομβίδα, που πέταξαν δύο άγνωστοι διερχόμενοι με μοτοσικλέτα, και την αποδίδουν σε προσωπικές διαφορές. Το αυτοκίνητο ανήκει σε υπάλληλο εταιρείας security, που εκείνη την ώρα βρισκόταν σε υπηρεσία, έξω από το σπίτι επιχειρηματία, που απουσιάζει σε διακοπές.

    [04] Κόσμος

    Σύντομα θα επιστρέψει στα καθήκοντά του

    Καλύτερα ο Κάστρο

    5/8/2006 6:18:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μεγάλη βελτίωση παρουσιάζει τα τελευταία εικοσιτετράωρα η υγεία του Φιντέλ Κάστρο, μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε στην αρχή της εβδομάδας. Όπως τόνισε ο υπουργός υγείας της Κούβας, ο επί σχεδόν πενήντα χρόνια πρόεδρος της χώρας, σύντομα θα επιστέψει στα καθήκοντά του, αφού πρώτα ξεκουραστεί για μερικές εβδομάδες. Την ίδια ώρα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα της, τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν από πολύ κοντά τα όσα συμβαίνουν στη χώρα και πως η Αμερική εξακολουθεί να υποστηρίζει μια ελεύθερη Κούβα. Παράλληλα, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενθαρρύνει τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη χώρα. Την εξουσία στη Κούβα μέχρι να αναρρώσει ο Κάστρο ασκεί ο αδελφός του Ραούλ.

    [05] Κόσμος

    Πάνω από 41 νεκροί από τον τυφώνα Πραπιρούν

    Σαρωτικός ο "Θεός της βροχής"

    5/8/2006 11:33:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/8/2006 11:57:32 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Σαράντα ένας νεκροί, 15 αγνοούμενοι, 6 εκατ. πληγέντες πολίτες, χιλιάδες κατεστραμμένες κατοικίες και ζημίες ύψους 300 εκατ. δολαρίων είναι ο απολογισμός από το σαρωτικό πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Πραπιρούν, που έπληξε τις Φιλιππίνες και τη νότια Κίνα. Ο τυφώνας Πραπιρούν, που στα ταϊλανδέζικα σημαίνει "Θεός της βροχής", πέρασε πρώτα από τις Φιλιππίνες και αφού χτύπησε τις επαρχίες Γκουανγκντόνγκ, Γκουανγκσί, Φουτζιάν και Χουνάν, υποβιβάστηκε σε τροπική καταιγίδα. Τουλάχιστον 530.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας του Παπιρούν, που προκάλεσε κατολισθήσεις αλλά και μεγάλα προβλήματα στις συγκοινωνίες. Ενδεικτικό είναι ότι στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, μόνο την Πέμπτη, ακυρώθηκαν πάνω από 800 πτήσεις και χιλιάδες επιβάτες παρέμειναν αποκλεισμένοι επί ώρες. Επίσης, διακόπηκαν οι θαλάσσιες και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Η νότια Κίνα έχει χτυπηθεί με σφοδρότητα από τους τυφώνες αυτής της περιόδου, ενώ τον περασμένο μήνα πάνω από 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το πέρασμα του τυφώνα Μπίλις.

    [06] Μ. Ανατολή

    Το Ισραήλ στο Λίβανο

    Κλιμακώνει τις επιχειρήσεις

    5/8/2006 7:29:00 μμ

    Πηγή: NET-AΠE

    Σε αναμονή μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα προβλέπει τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιχειρήσεις του, στο Λίβανο. Με άμεσο στόχο την δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας εντός του Ν. Λιβάνου, που δεν θα επιτρέπει στους αντάρτες της Χεζμπολάχ, να επιχειρούν κατά στόχων στο βόρειο Ισραήλ, ο ισραηλινός στρατός, τα ξημερώματα του Σαββάτου, βομβάρδισε στόχους της ισλαμικής οργάνωσης στη Τύρο, ενώ επίλεκτες μονάδες κομάντο πραγματοποίησαν επιχείρηση αστραπή στη βορινή είσοδο της πόλης. Η ισραηλινή αεροπορία επέδραμε και στη βόρεια Βηρυτό καταστρέφοντας πολύτιμες για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας γέφυρες.

    Νύχτα τρόμου

    Νύχτα αγωνίας που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα έζησε η Τύρος με τις ισραηλινές δυνάμεις να επιχειρούν με σφοδρότητα και να βομβαρδίζουν εβδομήντα στόχους μεταξύ ατών θέσεις ανταρτών και ένα παλαιστινιακό καταυλισμό.

    Η επιδρομή σμήνους ελικοπτέρων εναντίον των βορείων προαστίων έπληξε και στρατόπεδο του στρατού του Λιβάνου, γεγονός που προκάλεσε μπαράζ αντιεροπορικών πυρών απο την πλευρά των Λιβανέζων.

    Οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις επιχείρησαν αποστολή- αστραπή στη βορινή είσοδο της πόλης. Ίσως υπήρχαν πληροφορίες ότι στην περιοχή βρίσκονταν σημαντικά στελέχη της Χεσμπολάχ. Η οργάνωση λέει ότι οι Ισραηλινοί έπεσαν σε ενέδρα των ανταρτών. Ο τραυματισμός 8 καταδρομέων καταμαρτυρεί ότι ούτε αυτή η επιχείρηση ήταν περίπατος.

    Σχεδόν ταυτόχρονα με την επιστροφή των Ισραηλινών στη βάση τους οι πύραυλοι της Χεζμπολάχ έπαιρναν τη συνήθη τους τροχιά προς τις βόρειες περιοχές του Ισραήλ, σκοτώνοντας τρεις πολίτες και τραυματίζοντας αρκετούς..

    Αυτή τη φορά έφτασαν 80 ολόκληρα χιλιόμετρα πέρα απο τα σύνορα, στη Χαντέρα.

    Το Ισραήλ δηλώνει πως με τους 10.000 στρατιώτες του εντός του λιβανικού εδάφους ελέγχει ζώνη 7 χιλιομέτρων απο τα σύνορα που περιλαμβάνει 20 χωριά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ελπίδα ειρήνης από τον ΟΗΕ

    Δεινοπαθεί και η Γάζα

    Oλονύχτιες επιθέσεις

    [07] Μ. Ανατολή

    Τα "βρήκαν" Γαλλία και ΗΠΑ

    Ελπίδα ειρήνης από τον ΟΗΕ

    5/8/2006 5:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/8/2006 7:48:30 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-Associated

    Σε συμφωνία για ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα καλεί τις αντιμαχόμενες πλευρές στο Λίβανο σε κατάπαυση του πυρός, και την επιβολή εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή, κατέληξαν το Σάββατο η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο στο κείμενο οι αντιμαχόμενες πλευρές καλούνται να προχωρήσουν σε άμεση λήξη των εχθροπραξιών, όπως και να δεσμευτούν ότι η κατάπαυση του πυρός θα έχει μόνιμο χαρακτήρα που θα ανοίξει το δρόμο για μια μακροχρόνια και σταθερή πολιτική λύση στη περιοχή. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει για εξετάσει το νέο κείμενο. Ωστόσο ενδεχόμενη έγκριση του σχετικού κειμένου δεν αναμένεται πριν από αύριο Κυριακή.

    Άμεση αλλά όχι πλήρη κατάπαυση

    Πλήρης παύση των εχθροπραξιών είναι η διατύπωση κλειδί στο τελικό σχέδιο ψηφίσματος στο οποίο συμφώνησαν Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία.

    Το κείμενο δεν κάνει λόγο για άμεση κατάπαυση του πυρός, όπως επιδίωκε η Γαλλία, γεγονός που σύμφωνα το διεθνές πρακτορείο Αssociated Press, αποτελεί νίκη της Ουάσιγκτον των Ισραηλινών.

    Το κείμενο αναφέρει ότι σε περίπτωση που η Χεσμπολάχ εξαπολύσει νέες επιθέσεις κατά του Ισραήλ, το Εβραϊκό κράτος θα έχει δικαίωμα να απαντήσει.

    Ακόμη περιέχεται η δέσμευση του Συμβουλίου Ασφαλείας να εργαστεί στην κατεύθυνση της μόνιμης εκεχειρίας με τελικό στόχο την εξεύρεση μακροχρόνιας λύσης.

    Το αργότερο μέσα στις επόμενες 2 ημέρες το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να εγκρίνει το κείμενο.

    Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και αν ψηφισθεί ένα σχέδιο απόφασης, θα πρέπει να υιοθετηθεί και από τις δυο πλευρές το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.

    Οι ηγέτες της ισλαμικής οργάνωσης έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα σταματήσουν τις μάχες μέχρι οι ισραηλινές δυνάμεις αποσυρθούν από το Νότιο Λίβανο.

    Μπλερ: "Πρώτο βήμα"

    Τη συμφωνία ΗΠΑ και Γαλλίας χαιρέτησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, τονίζοντας ότι αποτελεί το πρώτο βήμα για τον τερματισμό της κρίσης.

    Κατά τον Βρετανό πρωθυπουργό, πρώτη προτεραιότητα πλέον αποτελεί η υιοθέτηση της απόφασης το συντομότερο δυνατόν, ώστε να υπάρξει μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και οι δυο χώρες να επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς ζωής.

    Ο Τονι Μπλερ προέβλεψε επίσης πως μετά την εξέλιξη αυτή η κατάπαυση του πυρός μπορεί να εφαρμοσθεί και άμεσα τις επόμενες δυο ημέρες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δεινοπαθεί και η Γάζα

    Oλονύχτιες επιθέσεις

    Διπλωματικός πυρετός

    [08] Μ. Ανατολή

    Συνεχίζονται τα αντίποινα για τον όμηρο δεκανέα

    Δεινοπαθεί και η Γάζα

    5/8/2006 12:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/8/2006 2:24:03 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Δεν προλαβαίνουν να αποχαιρετούν τους νεκρούς τους οι Παλαιστίνιοι, που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι ισραηλινές επιθέσεις αφήνουν πίσω τους νεκρούς σε καθημερινή βάση. Τις δύο τελευταίες ημέρες, άλλοι πέντε Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων δύο μαχητές, έχασαν τη ζωή τους από αεροπορικές επιδρομές, τη στιγμή, που χερσαίες δυνάμεις μετακινούνται προς καταυλισμό προσφύγων, στη Ράφα, στο πλαίσιο επιχειρήσεων κατά ένοπλων ομάδων, που ξεκίνησαν με την απαγωγή του Ισραηλινού δεκανέα, Γκιλάντ Σαλίτ, στις 25 Ιουνίου. Πύραυλος, που εκτοξεύτηκε από ισραηλινό αεροσκάφος, κοντά σε σπίτι στη Ράφα, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών Παλαιστινίων και τον τραυματισμό πολλών μελών της οικογένειας, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιών. Οι επιχειρήσεις του τελευταίου μήνα έχουν στοιχήσει τη ζωή τουλάχιστον 166 Παλαιστινίων, μισοί εκ των οποίων ήταν άμαχοι. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο Μοχάμεντ Νασάλ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα, υποστήριξε ότι επήλθε συμφωνία με Ισραήλ για την ανταλλαγή του Σαλίτ με Παλαιστίνιους μαχητές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ξανά στο στόχαστρο η Γάζα


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 5 August 2006 - 16:53:34 UTC