Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-08-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο νοσοκομείο στη Κω
  • [02] Δύσκολος ο δρόμος της ανακωχής
  • [03] Ο Δεκαπενταύγουστος των πολιτικών
  • [04] Λεφτά για τα ΚΕΠ
  • [05] Έρημη πόλη η Αθήνα
  • [06] Hi-tech ληστές
  • [07] Συνέλαβαν 17χρονο παραχαράκτη
  • [08] Νεκροί δύο βαρυποινίτες
  • [09] Μολότοφ σε γραφεία της ΝΔ
  • [10] Νέες φωτογραφίες του Κάστρο
  • [11] Έκρηξη με νεκρούς στη Σρι Λάνκα
  • [12] Σιγή όπλων αλλά...
  • [13] Εύθραυστη εκεχειρία
  • [14] Συνάντηση για τα φωσφορικά λιπάσματα
  • [15] Δύο καρπούζια σε μια μασχάλη
  • [16] Ο Γεωργέας στην Εθνική
  • [17] Ανακοίνωσε Ίβανσιτς ο Παναθηναϊκός

    [01] Πολιτική

    Ενίσχυση των ιατρικών υπηρεσιών

    Νέο νοσοκομείο στη Κω

    14/8/2006 4:39:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕτ 105,8

    Την ανέγερση νέου νοσοκομείου, ικανού να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες της Κω, προανήγγειλε ο υπουργός υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος που επισκέφτηκε την Δευτέρα το ακριτικό νησί, της Δωδεκανήσου. Όπως επισήμανε ο Υπουργός Υγείας, εντός των επόμενων 12 μηνών θα λειτουργήσει στην Κω και νέο Κέντρο Υγείας, για τη στέγαση του οποίου έχει αγοραστεί κτίριο, με κονδύλια του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στις ενέργειες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την ενίσχυση των ιατρικών υπηρεσιών της Κω, τόσο με την πρόσληψη προσωπικού όσο και με τη διάθεση δυο ασθενοφόρων, για την εξυπερέτηση των αναγκών του νησιού.

    [02] Πολιτική

    Δύσκολος ο δρόμος της ανακωχής

    14/8/2006 3:01:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Με τον πρέσβη του Λιβάνου στην Αθήνα, Γουίλιαμ Χαμπίμπ συναντήθηκε σήμερα, το μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΝ και υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική, Πάνος Τριγάζης. Στο επίκεντρο της συνάντησής τους βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην κρίση στη Μέση Ανατολή. Όπως τόνισε ο κ Τριγάζης "το κύριο είναι να τηρηθεί η ανακωχή, να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές και να σταματήσει η καταστροφή του Λιβάνου". Όπως πρόσθεσε, η ανακωχή είναι εύθραυστη και ο δρόμος για την ειρήνη θα είναι δύσκολος και μακρύς. Για να ανοίξει πραγματικά, εκτίμησε, ότι πρέπει να αποχωρήσει το Ισραήλ αμέσως από τον Λίβανο και να αποκατασταθεί η κυριαρχία και η ανεξαρτησία του Λιβάνου. Επίσης, ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ απηύθυνε έκκληση για γενναία ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό του Λιβάνου, αλλά και για βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας. "Οφείλει η διεθνής κοινότητα να ζητήσει από το Ισραήλ αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσε. Επίσης, μετά την ανακωχή, είναι δυνατή η συντονισμένη επέμβαση των υπηρεσιών του ΟΗΕ και της ΕΕ για την αποκατάσταση της οικολογικής καταστροφής από την πετρελαιοκηλίδα", δήλωσε χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας ο κ Τριγάζης, τόνισε, ότι τώρα είναι η ώρα για την προώθηση μιας συνολικής λύσης του Μεσανατολικού και πρόσθεσε, ότι στο προσκήνιο πρέπει να έρθει το Παλαιστινιακό, που, όπως είπε, αποτελεί το πρόβλημα-κλειδί για την ειρήνη στην περιοχή.

    [03] Πολιτική

    Στη Μυτιλήνη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Ο Δεκαπενταύγουστος των πολιτικών

    14/8/2006 1:22:00 μμ

    Με λαμπρότητα και κατάνυξη θα εορτασθεί αύριο σε όλη τη χώρα η Κοίμηση της Θεοτόκου. Στην Αγιάσσο στη Μυτιλήνη θα παραστεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ενώ θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Τήνο θα παραστεί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τη σύζυγό του Νατάσσα και τα δύο τους παιδιά και θα παρακολουθήσει τη δοξολογία στο ναό της Ευαγγελίστριας. Εκεί θα βρεθεί και ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, καλεσμένος του Πρωθυπουργού. Στην Πάρο βρίσκεται ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μαζί με τη Μαρία Δαμανάκη και τον Ντίνο Ρόβλια. Στο κυκλαδίτικο νησί βρίσκονται επίσης, οι υπουργοί Οικονομίας και Πολιτισμού Γιώργος Αλογοσκούφης και Γιώργος Βουλγαράκης ενώ στο νησί θα μεταβεί και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μειϊμαράκης. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη θα αναζητήσει μια μικρή ανάσα ξεκούρασης στα Χανιά. Ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, θα βρεθεί στο Βέρμιο όπου θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά.

    [04] Πολιτική

    Εγκρίθηκε το ποσό της μισθοδοσίας

    Λεφτά για τα ΚΕΠ

    14/8/2006 4:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/8/2006 4:30:26 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Το χρηματικό ποσό των 4.294.000 ευρώ για τις πληρωμές των συμβασιούχων των ΚΕΠ, αποφάσισε να διαθέσει το Υπουργείο Εσωτερικών, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τη σχετική απόφαση υπέγραψε και κοινοποίησε στους ΟΤΑ την Δευτέρα ο υφυπουργός Εσωτερικών, Απόστολος Ανδρεουλάκος, ενώ με άλλη απόφαση του Υφυπουργού ενισχύονται με το ποσό των 430.000 ευρώ 32 δήμοι, προκειμένου να καλύψουν δαπάνες ενοικίασης, εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, καθώς και αγορά εξοπλισμού χώρων στέγασης των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

    [05] Κοινωνία

    Έφυγαν και οι τελευταίοι εκδρομείς

    Έρημη πόλη η Αθήνα

    14/8/2006 3:55:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Έρημη πόλη θυμίζει η Αθήνα, καθώς και οι τελευταίοι εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου έφυγαν με κάθε μέσο για να γιορτάσουν εκτός πρωτεύουσας τη Κοίμηση της Θεοτόκου. Επί ποδός βρίσκεται η δύναμη της τροχαίας εν όψει της εξόδου αλλά και της σταδιακής επιστροφής από την Τρίτη, το απόγευμα. Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο εθνικό οδικό δίκτυο. Την Τρίτη 15 Αυγούστου, από τις 15.00 το μεσημέρι ως τις 23.00 το βράδυ , θα ισχύει σε τμήματα των εθνικών οδών στο ρεύμα εισόδου η απαγόρευση κίνησης φορτηγών άνω του ενάμιση τόνου. Στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας η κίνηση είναι περιορισμένη και τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά χωρίς προβλήματα. Εξαίρεση το επιβατηγό-οχηματαγωγό "Θεόφιλος" που καθυστέρησε τον κατάπλου του κατά 5 ολόκληρες ώρες. Οι υπεύθυνοι της πλοιοκτήτριας κλήθηκαν από το ΥΕΝ σε απολογία, προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

    Από την Κυριακή και από τα τρία λιμάνια της Αττικής, Πειραιά, Ραφήνας και Λαύριου , διακινήθηκαν πραγματοποιήθηκαν 234 δρομολόγια πλοίων και διακινήθηκαν 98.000 χιλιάδες επιβάτες..

    Αρκετοί ήταν και εκδρομείς που προτίμησαν για την έξοδο τους σταθμούς των λεωφορείων και των τρένων.

    Μικρή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες με το θερμόμετρο να αγγίζει ακόμα και τους 38 βαθμούς Κελσίου.

    Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εξέδωσε ανακοίνωση προειδοποιώντας για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και των βόρειων ανέμων έχουν οι νομοί Σάμου, Ικαρίας, Κω, Ρόδου, Καρπάθου και Λασιθίου.

    [06] Κοινωνία

    Απέσπασαν 42.000 ευρώ από ΑΤΜ

    Hi-tech ληστές

    14/8/2006 4:13:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Συνελήφθησαν από την Αστυνομία τέσσερις Ρουμάνοι, που έφτασαν στην Κρήτη με πρόφαση τις διακοπές, αλλά ουσιαστικά με μικροκάμερες, που είχαν τοποθετήσει σε μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών, ΑΤΜ, αποσπούσαν μετρητά από ανυποψίαστους πολίτες και τουρίστες. Η σπείρα, που δρούσε τους τελευταίους μήνες στους νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου, συνολικά κατάφερε να αποσπάσει από διάφορα ATM 42.000 ευρώ. Τα μηχανήματα, που χρησιμοποιούσαν ήταν υψηλής τεχνολογίας και μπορούσαν να αντιγράφουν τους αριθμούς PIN σε νέες κάρτες και στη συνέχεια να πραγματοποιούν συνεχείς αναλήψεις εν' αγνοία των νόμιμων κατόχων των αριθμών. Για τη δράση των τεσσάρων Ρουμάνων είχε ενημερωθεί και η Interpol για τυχόν διασυνδέσεις τους με άλλες χώρες.

    [07] Κοινωνία

    Τύπωνε χαρτονομίσματα μέσω υπολιογιστή

    Συνέλαβαν 17χρονο παραχαράκτη

    14/8/2006 1:49:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Έναν 17χρονο, που προσπάθησε να αγοράσει διάφορα αντικείμενα από περίπτερο με ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 50 ευρώ συνέλαβε η Αστυνομία στην Καλαμάτα. Συγκεκριμένα ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου αντιλήφθηκε, ότι το χαρτονόμισμα ήταν πλαστό και κάλεσε την Αστυνομία. Στην έρευνα, που πραγματοποίησαν οι Αστυνομικοί στο σπίτι του νεαρού εντόπισαν και άλλα χαρτονομίσματα τα οποία και κατέσχεσαν. Όπως προέκυψε, ο 17χρονος μέσω ενός υπολογιστή είχε τυπώσει χαρτονομίσματα των 50 και των 20 ευρώ. Οι αστυνομικοί, κατέσχεσαν τον υπολογιστή, ενώ ο 17χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ανηλίκων.

    [08] Κοινωνία

    Νεκροί δύο βαρυποινίτες

    14/8/2006 1:25:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Σε ημικωματώδη κατάσταση βρέθηκαν δύο βαρυποινίτες από σωφρονιστικό υπάλληλο στα κελιά τους, στις φυλακές της Κέρκυρας, μετά τα μεσάνυχτα. Οι δύο άνδρες μεταφέρθηκαν αμέσως στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός τους. Η ασφάλεια της Κέρκυρας διενεργεί προανάκριση για τις συνθήκες θανάτου τους. Σύμφωνα, με τις πρώτες πληροφορίες από την αυτοψία, που διενεργήθηκε στα κελιά τους, ο θάνατός τους πιθανόν οφείλεται σε υπερβολική δόση ναρκωτικών.

    [09] Κοινωνία

    Επίθεση με γκαζάκια στο Περιστέρι

    Μολότοφ σε γραφεία της ΝΔ

    14/8/2006 12:56:00 μμ

    Επίθεση με βόμβες μολότοφ στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ Λαμπρινής και Ριζούπολης, στην οδό Στιβόρων 15, στα Κάτω Πατήσια πραγματοποίησαν άγνωστοι στις 3.50 τα ξημερώματα. Οι δράστες πέταξαν δύο βόμβες μολότοφ, από τις οποίες ανεφλέγη η μία, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στη τζαμαρία και στο εσωτερικό των γραφείων. Μία ώρα αργότερα, εξερράγη αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός από τέσσερα γκαζάκια, κάτω από ΙΧ αυτοκίνητο, στην οδό Ερατοσθένους 35, στο Περιστέρι. Από τα γκαζάκια εξερράγησαν τα δύο με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές στο όχημα.

    [10] Κόσμος

    Νέες φωτογραφίες του Κάστρο

    14/8/2006 4:56:00 μμ

    Οκτώ νέες φωτογραφίες Κουβανού Προέδρου, Φιντέλ Κάστρο δημοσίευσε τη Δευτέρα η κυβερνητική εφημερίδα "Γκράνμα". Σε αυτές ο Κάστρο εμφανίζεται στο πλευρό του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες και του αδελφού του, Ραούλ Κάστρο, γιορτάζοντας τα 80α γενέθλιά του. Με γενικό τίτλο "Ένα αξέχαστο απόγευμα μεταξύ αδελφών" μία από τις φωτογραφίες δείχνει τον Κάστρο ξαπλωμένο στο κρεβάτι του νοσοκομείου, φορώντας ένα κόκκινο πουκάμισο, να δέχεται ένα δώρο από το φίλο του Ούγκο Τσάβες. "Επρόκειτο για ένα αξέχαστο απόγευμα που μοιράστηκαν φίλοι καρδιακοί που ασπάζονται τις ίδιες ιδέες, απόγευμα που έδωσε πολλές ελπίδες και κουράγιο στον κομμαντάντε, νικητή χιλίων μαχών που τώρα ετοιμάζεται για μια νέα νίκη ζωής" γράφει η εφημερίδα. Σημειώνουμε, ότι την Kυριακή ημέρα των γενεθλίων του Κάστρο, η καθημερινή εφημερίδα της Κούβας "Juventud Rebelde" δημοσίευσε τέσσερεις φωτογραφίες του Κάστρο για πρώτη φορά μετά από πρόσφατη εγχείριση στην οποία υποβλήθηκε. Σε όλες τις φωτογραφίες, σημερινές και χθεσινές, ο Κάστρο είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι του νοσοκομείου, χαμογελαστός.

    Σημειώνουμε, ότι ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, έφτασε την Κυριακή στην Αβάνα για να ευχηθεί στον Κάστρο για τα 80α του γενέθλια.

    Στο διεθνές αεροδρόμιο της κουβανικής πρωτεύουσας τον υποδέχτηκε ο Ραούλ Κάστρο, που έκανε έτσι και την πρώτη δημόσια εμφάνισή του, αφότου ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα διακυβέρνησης της χώρας λόγω της ασθένειας του αδελφού του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Καλύτερα" ο Κάστρο στα 80α του γενέθλια

    [11] Κόσμος

    Για βομβαρδισμό οικοτροφείου μιλούν οι αντάρτες

    Έκρηξη με νεκρούς στη Σρι Λάνκα

    14/8/2006 2:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/8/2006 4:49:58 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην πρωτεύουσα Κολόμπο της Σρι Λάνκα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν, όταν ένα όχημα των δυνάμεων ασφαλείας προσέκρουσε σε νάρκη. Το αστυνομικό όχημα συνόδευε αυτοκίνητο της πρεσβείας του Πακιστάν, το οποίο υπέστη μικρές ζημιές από την έκρηξη, δίχως να τραυματιστούν οι επιβαίνοντες. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ανταρτική οργάνωση Τίγρεις για την Απελευθέρωση των Ταμίλ (EELAM), 61 μαθήτριες σκοτώθηκαν σήμερα, όταν βομβαρδιστικά των ενόπλων δυνάμεων της Σρι Λάνκα έπληξαν ένα οικοτροφείο στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας, που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα των ανταρτών, Tamilnet, τα βομβαρδιστικά έπληξαν με 16 βόμβες το οικοτροφείο στην πόλη Μουλαϊτίβου, που είναι 360 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κολόμπο, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 61 μαθήτριες και να τραυματιστούν άλλες 100. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η πληροφορία δεν έχει επαληθευθεί από ανεξάρτητη πηγή. Από την πλευρά του, στρατός διέψευσε ότι βομβάρδισε οικοτροφείο, αν και παραδέχθηκε ότι επλήγησαν στόχοι στην περιοχή.

    [12] Μ. Ανατολή

    Κανείς δεν εγγυάται μια βιώσιμη ειρήνη

    Σιγή όπλων αλλά...

    14/8/2006 5:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/8/2006 7:27:42 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: Reuters-Associated-ΑΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Μετά από 34 ημέρες εχθροπραξιών τα όπλα σίγησαν στη Μέση Ανατολή, καθώς από τις οχτώ το πρωί ισχύει και τηρείται και από τις δυο πλευρές η εκεχειρία που επιβλήθηκε με το ψήφισμα του ΟΗΕ και αποδέχτηκαν οι δυο εμπόλεμες πλευρές. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, καθώς αν και οι δυο πλευρές δεσμεύονται ότι θα τηρήσουν την εκεχειρία, ωστόσο παραμένουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη, επικαλούμενες το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. "Το Ισραήλ, κρατά το δικαίωμα να απαντήσει σε οποιοδήποτε χτύπημα της ισλαμικής οργάνωσης", δηλώνει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ, που προειδοποιεί ότι δεν θα διστάσει να σπάσει την ανακωχή και να κυνηγήσει τους ηγέτες της, οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή. Για περήφανη νίκη και έτοιμη για νέες μάχες αν χρειαστεί, κάνει λόγο η ισλαμική οργάνωση, με τους αντάρτες της, να κυματίζουν την κίτρινη σημαία της Χεζμπολάχ, στις νότιες περιοχές της Βηρυτού και σε άλλες σιιτικές περιοχές του Λιβάνου.

    Η εκεχειρία τηρείτε

    Με την παύση των εχθροπραξιών, άρχισε η αποχώρηση τμημάτων από τους 30.000 Ισραηλινούς στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο.

    Παράλληλα η υπάρχουσα ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο, που διαθέτει ελαφρά τεθωρακισμένα, άρχισε να παρεμβάλλεται ανάμεσα σε απομονωμένες μονάδες και του Ισραήλ και της Χεζμπολλάχ, που λίγο πριν από την ώρα ισχύος της εκεχειρίας είχαν εμπλακεί σε συγκρούσεις έχοντας λάβει πολύ "ακραίες" θέσεις στο μέτωπό τους.

    Η αποχώρηση δεν ήταν αναίμακτη, καθώς όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, υπήρξαν ανταλλαγές πυρών με αποτέλεσμα ένας τουλάχιστον μαχητής της Χεζμπολάχ να πέσει νεκρός.

    Παρά το μεμονωμένο γεγνός,και οι δύο πλευρές εφάρμοσαν το ψήφισμα που προβλέπει κατάπαυση του πυρός.

    Την κατάπαυση του πυρός επιβεβαίωσε και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος από τη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι η "εκεχειρία γενικώς ισχύει".

    Παράλληλα κάλεσε τις δυο πλευρές, να συνεχίσουν να την σέβονται.

    Ωστόσο η διπλωματία επιμένει ότι παρά την αποδοχή της εκεχειρίας η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, καθώς ακόμα η Χεζμπολάχ δεν έχει αφοπλιστεί, αλλά και γιατί ο ισραηλινός στρατός δεν έχει αποχωρήσει ακόμα από το Νότιο Λίβανο.

    Βολές κατά Ολμερτ

    Στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Ολμερτ, καλείται να πείσει τους πολιτικούς του αντιπάλους εντός και εκτός κόμματος, ότι η κατάπαυση του πυρός, ήταν η σωστή επιλογή.

    Μιλώντας στη Βουλή, ο Ολμερτ, υπερασπίστηκε την επιλογή του να αποδεχτεί το ψήφισμα δηλώνοντας ότι αυτό εμπεριέχει "σειρά υποχρεώσεων και για τις δυο πλευρές που μπορούν να αλλάξουν άρδην την κατάσταση στα νότια σύνορα της χώρας".

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, αναφερόταν στην ανάπτυξη των 15.000 στρατιωτών της διεθνούς δύναμης στο Νότιο Λίβανο, που θα αντικαταστήσουν τους ισραηλινούς στρατιώτες όταν αυτοί αποχωρήσουν.

    Παράλληλα υποστήριξε ότι σε μεγάλο βαθμό οι υποδομές της Χεζμπολάχ έχει καταστραφεί.

    Ο Ολμέρτ που έχει μαζί του την κοινή γνώμη, όμως αντιμετωπίζει τα πυρά της αντιπολίτευσης.

    Ειδικά ο αρχηγός της δεξιάς αντιπολίτευσης Μπένζαμιν Νετανιάχου, έκανε λόγο για διάλειμμα των εχθροπραξιών που θα δώσει την ευκαιρία στη Χεζμπολάχ, να ανακτήσει τις δυνάμεις της και να εξοπλιστεί εκ νέου.

    Για νίκη κάνει λόγο η Χεζμπολάχ

    Την ίδια ώρα οι αντάρτες της Χεζμπολάχ διακηρύσσουν ότι νίκησαν το Ισραήλ.

    Στην Μπάαλμπεκ, τη σιιτική πόλη της κοιλάδας Μπεκάα του ανατολικού Λιβάνου, τα αυτοκίνητα της Χεζμπολάχ κυκλοφορούν στους δρόμους μεταδίδοντας πατριωτικά άσματα, ενώ οι πολίτες πανηγυρίζουν τη νίκη.

    Ανάλογες σκηνές εκτυλίσσονται και στο χωριό Χαρούφ, κοντά στη Ναμπατίγιε του νοτίου Λιβάνου.

    Παράλληλα, εκατοντάδες αυτοκίνητα, γεμάτα Λιβανέζους που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους επιστρέφουν στις εστίες τους, κάτω από αντίξοες συνθήκες καθώς το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου είναι κατεστραμμένο.

    Δεκάδες άλλοι πρόσφυγες διασχίζουν το δρόμο πεζή, κουβαλώντας αποσκευές με τα λιγοστά προσωπικά είδη που είχαν προλάβει να πάρουν μαζί τους.

    Βέβαια, πολλοί είναι εκείνοι, που δήλωναν, ότι θα πήγαιναν στα χωριά τους απλώς για να δουν σε τι κατάσταση ήταν τα σπίτια τους και στη συνέχεια θα επέστρεφαν και πάλι στο Βορρά για ασφάλεια.

    Παρόλα αυτά όμως έχουν την ευκαιρία, να γυρίσουν με ασφάλεια στις εστίες τους.

    Τραγικός απολογισμός

    Μετά απο 34 ημέρες σφοδρών συγκρούσεων, βομβαρδισμών και επιθέσεων με ρουκέτες, ο απολογισμός είναι τραγικός.

    Ο Λίβανος θρηνεί 1.100 νεκρούς και περισσότερους απο 3.500 τραυματίες.

    Οι πρόσφυγες ξεπερνούν το 1.000.000, ενώ τεράστιες είναι οι καταστροφές στις υποδομές της χώρας αφού έχουν ισοπεδωθεί 7.000 κτίρια και έχουν καταστραφεί 630 δρόμοι και 73 γέφυρες

    Στο Ισραήλ τουλάχιστον 150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους- οι 112 εξ αυτών στρατιώτες- ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι απο 200..

    Το Βόρειο Ισραήλ έχει χτυπηθεί με περισσότερες απο 4.000 ρουκέτες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δύσκολος ο δρόμος της ανακωχής

    Εύθραυστη εκεχειρία

    Σε ισχύ η εκεχειρία

    [13] Μ. Ανατολή

    Επιστρέφουν οι πρόσφυγες στο νότιο Λίβανο

    Εύθραυστη εκεχειρία

    14/8/2006 12:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/8/2006 7:29:21 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8- BBC- Reuters

    Τα όπλα σίγησαν σήμερα στο νότιο Λίβανο, καθώς από τις οχτώ το πρωί ώρα Ελλάδας τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, την οποία προβλέπει το ψήφισμα 1701, που ομόφωνα υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αποδέχτηκαν οι δύο εμπόλεμες πλευρές. Ωστόσο, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν, ότι Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν αντάρτη της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, αφού όπως αναφέρεται , εκείνος, άνοιξε πυρ εναντίον τους. Την είδηση μετέδωσε το ραδιόφωνου του στρατού και η εφημερίδα Χααρέζτ στην ηλεκτρονική της σελίδα, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση. Στο μεταξύ,με την κατάπαυση του πυρός μπαίνει τέλος σε ένα μήνα σφοδρών εχθροπραξιών, που είχαν ως αποτέλεσμα 1.300 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και μια χώρα να οδηγηθεί στην καταστροφή. Με την παύση των εχθροπραξιών, άρχισε η αποχώρηση τμημάτων από τους 30.000 Ισραηλινούς στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο, όπως, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού, ενώ παράλληλα άνοιξε και ο δρόμος της επιστροφής για πολλούς Λιβανέζους πρόσφυγες, που είχαν εγκαταλείψει τις κατοικίες τους στο Νότο. Στο δρόμο προς τον Νότο επικρατούσε κυκλοφοριακό χάος, καθώς εκατοντάδες αυτοκίνητα με τους πρόσφυγες είχαν σχηματίσει τεράστιες ουρές προσπαθώντας να περάσουν από βομβαρδισμένες γέφυρες και γειτονιές. Βέβαια, πολλοί είναι εκείνοι, που δήλωναν, ότι θα πήγαιναν στα χωριά τους απλώς για να δουν σε τι κατάσταση ήταν τα σπίτια τους και στη συνέχεια θα επέστρεφαν και πάλι στο Βορρά για ασφάλεια.

    Μάχες μέχρι την κατάπαυση πυρός

    Ωστόσο, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε, ότι εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων που είχαν επιβάλει οι Ισραηλινοί στη διάρκεια των εχθροπραξιών, παρά την έναρξη της εκεχειρίας.

    Ωστόσο, ακόμη και λίγα λεπτά πριν την κατάπαυση του πυρός, οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις δυνάμεις του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση. Ειδικότερα, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν περιοχές στον ανατολικό Λίβανο αλλά και κοντά στην Σιδώνα.

    Τουλάχιστον εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες από τις αεροπορικές επιδρομές στο χωριό Μπριτάλ, κοντά στα σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία. Επίσης, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής σε παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό.

    Τραγικός απολογισμός

    Τραγικός είναι ο απολογισμός του πολέμου, καθώς σύμφωνα με τα μέχρι στοιχεία τουλάχιστον 1.300 άμαχοι Λιβανέζοι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ σε 3.700 υπολογίζονται τραυματίες.

    Ο αριθμός των νεκρών ανταρτών της Χεζμπολάχ παραμένει άγνωστος, αν και οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν, ότι σκοτώθηκαν πάνω από 500 μαχητές της οργάνωσης. Όσο για το ύψος των καταστροφών, που προκλήθηκαν στον Λίβανο εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Μεγάλες είναι και οι απώλειες και στο Ισραήλ, καθώς τουλάχιστον 114 στρατιώτες και 30 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε ισχύ η εκεχειρία

    [14] Οικονομία

    Πρόταση για ενισχυμένη επιδότηση

    Συνάντηση για τα φωσφορικά λιπάσματα

    14/8/2006 3:36:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Πρόταση για ενισχυμένη επιδότηση ανεργίας προς τους 380 εργαζόμενους των φωσφορικών λιπασμάτων Θεσσαλονίκης προκειμένου να επαναλειτουργήσει η επιχείρηση κατέθεσε ο υφυπουργός Απασχόλησης, Γεράσιμος Γιακουμάτος που την Δευτέρα συναντήθηκε με επιτροπή των εργαζομένων. Η πρόταση στηρίζεται στο προηγούμενο των ναυπηγείων Σκαραμαγκά του 2001 και προβλέπει την επιδότηση των 260 από τους 380 εργαζόμενους με το 75% του μισθού τους. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων από την πλευρά τους ισχυρίστηκαν ότι το σχέδιο της διοίκησης, για λειτουργία της επιχείρησης με 120 άτομα δεν είναι βιώσιμο και θα οδηγήσει το εργοστάσιο σε κλείσιμο. Παράλληλα προειδοποίησαν ότι αν δεν έχει βρεθεί λύση μέχρι την έκθεση της Θεσσαλονίκης, θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Αποφάσεις θα ληφθούν σε νέα τριμερή συνάντηση την προσεχή Δευτέρα 21 Αυγούστου.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Δύο καρπούζια σε μια μασχάλη

    14/8/2006 7:09:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το τέλος των φιλικών αγώνων του Ολυμπιακού σήμανε και την οριοθέτηση των στόχων από τον αρχιτέκτονα της ομάδας, Τροντ Σόλιντ. Ο Νορβηγός τεχνικός των "ερυθρολεύκων" μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε πως πρωτίστως εκείνο που έχει σημασία για τον Ολυμπιακό είναι το πρωτάθλημα και παράλληλα ακολουθεί και η καλή πορεία στην Ευρώπη. "Η σημαντικότερη διοργάνωση για μας είναι το ελληνικό Πρωτάθλημα. Παίζουμε στην Ελλάδα και συμμετέχουμε στο ελληνικό Πρωτάθλημα. Αρα θα πρέπει να είμαστε καλοί πρώτα σ` αυτή τη διοργάνωση. Μέσω του ελληνικού Πρωταθλήματος συμμετέχουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αν δεν τα πάμε καλά εκεί, δεν θα παίξουμε τη νέα χρονιά στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτός είναι, λοιπόν, ο βασικός μας στόχος", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νορβηγός προπονητής και συνέχισε: "Πάντα στόχος του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι να πηγαίνει όσο πιο μακριά γίνεται στη διοργάνωση. Δεν τα καταφέραμε πέρυσι, αλλά ελπίζουμε να το κάνουμε φέτος. Στην Ευρώπη είναι πάντα πολύ δύσκολα τα πράγματα και για να τα καταφέρεις, χρειάζεται και τύχη. Εμείς όμως από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, για να πάμε όσο πιο μακριά γίνεται".

    Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό της προετοιμασίας, ο κ. Σόλιντ είπε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την προετοιμασία που έγινε στην ομάδα. Βέβαια, στην τελευταία μας εβδομάδα θα έχουμε κάποια προβλήματα, καθώς αρκετοί παίκτες θα φύγουν για να παίξουν με τις Εθνικές τους ομάδες. Σε γενικές γραμμές πήγαμε πολύ καλά όμως. Πάντα είναι σημαντική η αρχή σε μια διοργάνωση. Θέλουμε πάρα πολύ να κάνουμε μια καλή αρχή. Ένα καλό ξεκίνημα είναι το ζητούμενο. Αυτό, ωστόσο, που είναι σίγουρο, είναι ότι δεν μπορείς να κερδίσεις όλα τα ματς. Νομίζω πάντως ότι θα είμαστε πανέτοιμοι στην πρεμιέρα. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο σημείο που πρέπει. Συγκριτικά με πέρυσι, σαν ομάδα είμαστε πολύ πάνω. Έχουν έρθει πολλοί παίκτες και έχουν βοηθήσει την ομάδα να γίνει καλύτερη».

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ο Γεωργέας στην Εθνική

    14/8/2006 2:36:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Νίκος Γεωργέας συμπεριλήφθηκε στην αποστολή της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρών για το φιλικό αγώνα με την Αγγλία στο Μάντσεστερ. Αντιθέτως, αποκλείστηκε ο Γιούρκας Σεϊταρίδης λόγω τραυματισμού. Επ΄ ευκαιρία της κλήσης του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, ο άσος της ΑΕΚ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του. "Ομολογώ ότι ήταν κάτι απρόοπτο για εμένα. Δεν το περίμενα. Για οποιονδήποτε παίκτη είναι όνειρο ζωής η συμμετοχή του στην Εθνική Ελλάδας και ευχαριστώ τον κ. Ρεχάγκελ που μου δίνει τη δυνατότητα να το πραγματοποιήσω", ήταν η δήλωση του Γεωργέα.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ανακοίνωσε Ίβανσιτς ο Παναθηναϊκός

    14/8/2006 2:26:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε σήμερα το πρωί και επίσημα την απόκτηση του Αντρέας Ίβανσιτς ως δανεικό από τη Σαλτσμπουργκ. Οι Αυστριακοί είχαν επισημοποιήσει από χθες τη συμφωνία τους με το «τριφύλλι» στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου τους και το μόνο που απόμενε ήταν η ανακοίνωση των «πράσινων». Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός: «Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον Αντρέας Ίβανσιτς. Ο Αυστριακός διεθνής ποδοσφαιριστής αποκτήθηκε με την μορφή δανεισμού απο την Red Bull Σάλτσμπουργκ».


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 14 August 2006 - 16:50:34 UTC