Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-08-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Μυτιλήνη παραμένει το "Σαμοθράκη"
  • [02] Δε δείχνουν ευθέως Αλ Κάιντα
  • [03] "Όχι" Μπους στη διχοτόμηση του Ιράκ
  • [04] Συνεχίζεται η επιστροφή

    [01] Κοινωνία

    Στη Μυτιλήνη παραμένει το "Σαμοθράκη"

    16/8/2006 9:53:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στο λιμάνι της Μυτιλήνης προσέκρουσε στη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσης το επιβατηγό οχηματαγωγό ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ με αποτέλεσμα να παρουσιάσει βαθούλωμα περίπου 40 εκατοστών. Το πλοίο αναμένεται να επιθεωρηθεί και να συνεχίσει το ταξίδι του για Χίο, Σάμο, Κάλυμνο, Κω, Ρόδο, αφού διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Οι 193 επιβάτες του Σαμοθράκη έχουν αποβιβαστεί και παραμένουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

    [02] Κόσμος

    Λόγω έλλειψης αποδείξεων

    Δε δείχνουν ευθέως Αλ Κάιντα

    16/8/2006 9:07:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Απέφυγε να κατηγορήσει ευθέως την Αλ Κάιντα για εμπλοκή της στο σχέδιο ανατίναξης αεροσκαφών, που θα πραγματοποιούσαν πτήσεις από τη Βρετανία στις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος, λόγω έλλειψης αποδείξεων. "Οι πληροφορίες που έχουμε δεν μας επιτρέπουν σε αυτό το στάδιο να πούμε με βεβαιότητα, ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο" δήλωσε ο χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνι Σνόου, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, στο Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας στο Μακλίν της Βιρτζίνιας. Νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε δηλώσει, ότι η υπόθεση αυτή "μοιάζει" με έργο της Αλ Κάιντα, προσθέτοντας, όμως, ότι η ευθύνη θα αποδοθεί στην οργάνωση, όταν θα υπάρχουν αποδείξεις.

    [03] Ιράκ

    "Όχι" Μπους στη διχοτόμηση του Ιράκ

    16/8/2006 9:21:00 πμ

    Απορρίπτει o Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, την ιδέα της διχοτόμησης του Ιράκ ως λύση για να τερματιστεί η βία, που συγκλονίζει τη χώρα. "Δεν συμφωνεί σ αυτό (...) δεν είναι εφικτό", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνι Σνόου. Σύμφωνα με τον ίδιο τη διχοτόμηση δεν επιθυμεί ούτε "η πλειοψηφία των Ιρακινών". "Οι Ιρακινοί δεν θεωρούν τους εαυτούς τους σουνίτες, σιίτες ή Κούρδους αλλά Ιρακινούς, καταγόμενους από τον πολιτισμό της Μεσοποταμίας", υποστήριξε ο Σνόου.

    [04] Μ. Ανατολή

    Τηρείται η εκεχειρία

    Συνεχίζεται η επιστροφή

    16/8/2006 8:12:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/8/2006 11:05:06 πμ)

    Πηγή: ΒΒC- ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Συνεχίζεται μαζικά η επιστροφή των προσφύγων στο νότιο Λίβανο, καθώς για τρίτη ημέρα τηρείται και από τις δύο πλευρές η εύθραυστη εκεχειρία. Ωστόσο, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν φυλλάδια με τα οποία προειδοποιούν τους πρόσφυγες να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους μέχρι την ανάπτυξη του λιβανέζικου στρατού και των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ. Την ίδια ώρα από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών ο Χέντι Άναμπι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού, αρμόδιος για τις ειρηνευτικές αποστολές δήλωσε, ότι ο ΟΗΕ ευελπιστεί στην ταχεία ανάπτυξη, μέσα σε 10 έως 15 ημέρες, 3.000-3.5000 ανδρών στο νότιο Λίβανο. "Θα ήταν ιδανικό για να βοηθήσουμε στην παγίωση της εκεχειρίας και να ξεκινήσει η αποχώρηση -των ισραηλινών δυνάμεων- και η ανάπτυξη των δυνάμεων του Λιβάνου. Τα πρώτα στάδια της διαδικασίας αυτής μπορούν να γίνουν τόσο γρήγορα, αν υπάρχει πολιτική βούληση", ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημειώνουμε, ότι το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας προβλέπει την ανάπτυξη μιας Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (Finul), ενισχυμένης κατά 15.000 άνδρες (έναντι 2.000 που είναι σήμερα στην περιοχή) παράλληλα με την ανάπτυξη 15.000 ανδρών του λιβανέζικου στρατού και την αποχώρηση των Ισραηλινών στρατιωτών.

    Με επικεφαλής τη Γαλλία

    Tη ραχοκοκαλιά της νέας δύναμης αναμένεται να αποτελέσει η Γαλλία Αν και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να μετάσχουν στην υπό συγκρότηση διεθνή ειρηνευτική δύναμη, καμία δεν έχει δεσμευτεί τόσο κατηγορηματικά όσο η Γαλλία.

    Εκτός από τους Ευρωπαίους, έχουν δείξει ενδιαφέρον να στείλουν στρατό στον Λίβανο η Τουρκία, η Ινδονησία και η Μαλαισία.

    Εξάλλου, στη Βηρυττό συναντώνται οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Τουρκίας, Πακιστάν για διαβουλεύσεις με τη λιβανέζικη Κυβέρνηση, για την ανάπτυξη της πολυεθνικής δύναμης.

    "Οι Γάλλοι θα ήθελαν να ξέρουν τι ετοιμάζονται να κάνουν οι υπόλοιπες χώρες ,όπως και αυτές θέλουν να ξέρουν τα σχέδια της Γαλλίας" τόνισε αξιωματούχος του ΟΗΕ.

    Μάλιστα, η Γαλλία αναμένεται να αναλάβει επικεφαλής της νέας δύναμης με δεδομένο, ότι μπορεί να αναπτύξει γρήγορα τους στρατιώτες και το κυριότερο, ότι διατηρεί σχετική αξιοπιστία στον αραβικό κόσμο, λόγω της αντίθεσής της στην αμερικανο-βρετανική επέμβαση στο Ιράκ.

    "Θα είμαστε πολύ ευτυχείς αν η Γαλλία συμφωνήσει να συμβάλει σημαντικά στην νέα ειρηνευτική δύναμη ώστε να αποτελέσει την ραχοκοκαλιά της" τόνισε ο Χέντι Άναμπι.

    Σκότωσαν κορυφαίο στέλεχος της Χεζμπολάχ

    Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, ότι στρατιώτες σκότωσαν κορυφαίο στέλεχος της Χεζμπολάχ, λίγες ώρες πριν τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία τη Δευτέρα.

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, στρατιώτες σκότωσαν τον Σατζίντ Νταγουαγιέρ, επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων της Χεζμπολάχ, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες και δεν διευκρίνισε, γιατί ο στρατός καθυστέρησε να αποκαλύψει αυτήν την πληροφορία.

    Ωστόσο, η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από τη λιβανέζικη πλευρά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τηρείται η εκεχειρία


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 16 August 2006 - 8:51:23 UTC