Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-08-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο η Οικονομία
  • [02] Σκληρή απάντηση Σουφλιά
  • [03] "Πράσινο φως" για δύο νομοσχέδια
  • [04] Έξι πυρκαγιές σ' όλη τη χώρα
  • [05] Οι κενές θέσεις επί τάπητος
  • [06] Θανατηφόρο τροχαίο στον Μαλιακό
  • [07] Τραγικός θάνατος στο λιμάνι
  • [08] Σεισμός στην Κεφαλονιά
  • [09] Εκρηκτικός μηχανισμός σε εργοστάσιο
  • [10] Συλλήψεις μετά τις επιθέσεις
  • [11] Κατολισθήσεις στο Νεπάλ
  • [12] Νέο αεροπορικό στο Κεντάκι
  • [13] Φονική έκρηξη σε πετρελαιαγωγό
  • [14] Άρση του αποκλεισμού ζητά ο Ανάν
  • [15] Επιχειρήσεων συνέχεια σε Γάζα και Δ. Όχθη
  • [16] Ανακοινώθηκε ο κοινωνικός προϋπολογισμός
  • [17] Εκμισθώθηκε το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης
  • [18] Δεκαήμερο προσφορών
  • [19] Συγκεντρώνονται οι Ελπίδες
  • [20] Ρεκόρ στο ρεκόρ από την Τζόουνς
  • [21] Κράτησαν στο Χίθροου το... πόδι της
  • [22] Έχασε στα σημεία η Εθνική Σόφτμπολ
  • [23] Νίκη με το... καλημέρα για Παγδατή
  • [24] Στη Μαγιόρκα ο Ιμπαγάσα
  • [25] Μεθυστικό ταξίδι στο κόκκινο
  • [26] Ο μικρότερος άνθρωπος του κόσμου
  • [27] Στον πάγκο ο Ζήσης
  • [28] Με "ένδυμα περιπάτου" οι "γκαούτσος"
  • [29] Σαν "ταύροι εν υαλοπωλείο" στην 4άδα
  • [30] Ο Έλφινστον νέος πρόεδρος της FIBA

    [01] Πολιτική

    Συνεδρίασαν οι Συντονιστές του ΠΑΣΟΚ

    Στο επίκεντρο η Οικονομία

    29/8/2006 4:12:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και οι επιπτώσεις της στο εισόδημα των πολιτών και στην οικονομική πορεία της χώρας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης των Συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου. "Το ΠΑΣΟΚ ασκεί σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση, αναδεικνύει την κακή πορεία της χώρας, λόγω της κυβερνητικής πολιτικής, αναδεικνύει την αναξιοπιστία και την ανικανότητα της Κυβέρνησης και, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να αντιπαραθέσει στην πολιτική της ΝΔ την πολιτική των δικών του Κυβερνήσεων", τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι με την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, με την οποία οδηγούνται σε φτώχεια οι πολίτες, τα αποτελέσματα δεν είναι μόνο οικονομικά, αλλά δημιουργούνται με αυτό τον τρόπο και πολίτες, που είναι όμηροι. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το κόμμα του έχει σταθερή πολιτική, ενώ σε ό,τι αφορά στη συναίνεση μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, είπε πως όταν η Κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσκολίες, τότε θυμάται τη συναίνεση.

    Ο τομέας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ εκτιμά επίσης ότι "ο τομέας που δέχθηκε κατά κύριο λόγο τις οδυνηρές συνέπειες των βασικών επιλογών της Κυβέρνησης ήταν ο δημοσιονομικός και ότι το 2004 ήταν έτος πλήρους δημοσιονομικής αδράνειας και το έλλειμμα έφθασε το 6,9% του ΑΕΠ με αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ". Σε σχέση με τη φορολογία αναφέρεται ότι η Κυβέρνηση από τη μία προχώρησε σε φοροαφαίμαξη μισθωτών, συνταξιούχων και μικρομεσαίων και από την άλλη ελάφρυνε φορολογικά τους μεγαλοκεφαλαιούχους, επιβράβευσε τους φοροφυγάδες και "εξόφλησε προεκλογικά γραμμάτια, χαρίζοντας με νομοθετικές ρυθμίσεις εκατομμύρια ευρώ από φόρους σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις".

    Επιπλέον το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι η Κυβέρνηση με τις επιλογές της ενίσχυσε την αδιαφάνεια και ευνόησε τη φοροδιαφυγή αντί της δημιουργίας σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος και ότι κατέστησε το φορολογικό σύστημα πιο άδικο, πιο άνισο και πιο αναποτελεσματικό.

    Σ ό,τι αφορά στην αναπτυξιακή πολιτική, το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ήταν "το εύκολο θύμα που θυσιάστηκε στο βωμό της περιστολής των δημοσιονομικών ελλειμμάτων" και υπογραμμίζει ότι "το ΚΠΣ αναδεικνύεται σε ένα από τα μεγάλα βατερλό της ΝΔ, με θύμα την ανάπτυξη της χώρας συνολικά και της ελληνικής περιφέρειας ειδικότερα".

    Αναφορικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι αυτές ήταν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα για να ξεφύγει από την κριτική που δεχόταν για έλλειψη στρατηγικής και υπογραμμίζει ότι η ΝΔ "βάφτισε μεταρρυθμίσεις, σημειακές παρεμβάσεις που προώθησε με προχειρότητα, χωρίς στοιχειώδη διάλογο, όπως το ασφαλιστικό των Τραπεζών, την εθελουσία έξοδο στον ΟΤΕ, το ωράριο των καταστημάτων, τη ρύθμιση για τις υπερωρίες και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ".

    Ο τομέας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι από την επεξεργασία των στοιχείων του οικονομικού έτους 2005 προκύπτει πως το μεγάλο όφελος από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών συγκεντρώνεται σε ένα μικρό αριθμό επιχειρήσεων, ενώ σε ό,τι αφορά στις εξαγγελίες για τη φορολογία των φυσικών προσώπων, δεν προκύπτει κανένα όφελος για το 70% περίπου των φορολογουμένων, που έχει εισοδήματα μέχρι 11 χιλιάδες ευρώ.

    Ακόμη ο τομέας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος δεν έχει καμία προοδευτικότητα, "αφού φορολογείται με τον ίδιο συντελεστή το εισόδημα των 12 χιλιάδων ευρώ με το εισόδημα των 50 χιλιάδων ευρώ" και τέλος θεωρεί πως παραμένουν ασαφείς οι προθέσεις της κυβέρνησης για τις απαλλαγές που ισχύουν έως τώρα, δηλαδή για τις εκπτώσεις είτε από το εισόδημα είτε από το φόρο για τις συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών.

    [02] Πολιτική

    Σκληρή απάντηση Σουφλιά

    29/8/2006 3:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/8/2006 7:20:51 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Οργισμένα αντέδρασε ο Γιώργος Σουφλιάς στις αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου περί αλλαγών στο σύστημα δημοπράτησης των μεγάλων έργων, ότι θα πρέπει δηλαδή ν αλλάξει το μειοδοτικό σύστημα για να μην πηγαίνουν τα έργα στους "μεγάλους", κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε χτες με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων. Μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, δήλωσε πως δεν έχει δει τέτοια δήλωση αλλά "εάν ελέχθη είναι ανόητο". "Αυτό που είπε ο κ. Παπανδρέου είναι ανόητο. Το ζήτημα είναι να διασφαλίζεται απο το σύστημα η διαφάνεια και η αποδοτικότητα ενός έργου. Απο τη στιγμή που υπάρχει διαφάνεια, δεν νοείται να λες ότι θα τα πάρουν τα έργα οι μεγάλοι ή οι μικροί. Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει το μητρώο κατασκευαστών και τα έργα κατανέμονται ανάλογα με τον προϋπολογισμό τους. Οι εργοληπτικές εταιρείες βάσει του μητρώου τους κατατάσσονται σε επτά κατηγορίες και αναλόγως του προϋπολογισμού του κάθε έργου συμμετέχουν στους διαγωνισμούς. Δηλαδή σε ένα έργο 20 εκατ. ευρώ συμμετέχουν μόνο οι εταιρείες της 5ης τάξης, ενώ σε ένα έργο 100 εκατ. ευρώ, δεν μπορεί να το κατασκευάσει μία μικρή εταιρεία, γι αυτό προβλέπεται να συμμετέχουν εταιρείες της 7ης τάξης, δηλαδή της ανώτερης. Το ίδιο ισχύει και για τις μικρότερες κατηγορίες και επομένως δεν έχει νόημα να συζητάμε τέτοιο θέμα", τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Σουφλιάς. "Ο κ. Γ. Σουφλιάς απαντά με χαρακτηρισμούς γιατί γνωρίζει ότι δεν έχει δίκιο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης αναφερόμενος στις δηλώσεις του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Ο κ. Αθανασάκης εξήγησε ότι "πρώτον διότι απαντά σε κάτι που δεν ειπώθηκε, με αυτόν τον τρόπο και δεύτερον διότι γνωρίζει πολύ καλά ο ίδιος ότι το μειοδοτικό σύστημα, όπως εφαρμόζεται, χωρίς βελτιώσεις και προσαρμογές, θα συνεχίσει να οδηγεί σε υπερβολικές εκπτώσεις (και) σε ανολοκλήρωτα έργα, με πρώτα θύματα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σε ό,τι αφορά στον κλάδο των κατασκευών".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Πράσινο φως" για δύο νομοσχέδια

    Παπανδρέου με παραγωγικούς φορείς

    [03] Πολιτική

    Από τα Υπ. Ανάπτυξης και Εσωτερικών

    "Πράσινο φως" για δύο νομοσχέδια

    29/8/2006 2:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/8/2006 2:30:37 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Με αντικείμενο δύο σχέδια νόμου, το ένα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και το άλλο από το Υπουργείο Εσωτερικών, συνεδρίασε, την Τρίτη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία και τα ενέκρινε. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, που κατατίθεται την ίδια ημέρα στη Βουλή, αφορά τη σύσταση και λειτουργία της ζώνης καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, που προβλέπει την ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων δράσεων από οργανισμούς, φορείς και επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. "Υλοποιούμε αυτό που είχε πει πριν από δύο χρόνια στη ΔΕΘ ο Κ. Καραμανλής προκειμένου η Θεσσαλονίκη να γίνει καινοτομικό και ερευνητικό κέντρο της ΝΑ Ευρώπης", τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας. Όσον αφορά το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που κατατίθεται την Τετάρτη, στη Βουλή, για το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, προβλέπει την αποκέντρωση των υπηρεσιών επιμόρφωσης, την εναρμόνιση της ελληνικής με την κοινοτική νομοθεσία στις εξετάσεις των υποψηφίων και τη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής Ισότητας των δύο φύλων για την είσοδο και την εξέλιξη των υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα.

    Στο επίκεντρο η διαφάνεια

    Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, ολοκληρώθηκε η δομή του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και μέχρι το τέλος του έτους θα λειτουργούν 12 περιφερειακά ινστιτούτα για την εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων.

    Τέλος, μία από τις βασικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου αφορά τη δυνατότητα, που θα έχει πλέον ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, να ελέγχει τα Πόθεν Έσχες των προϊσταμένων των οικονομικών υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας και των Πολεοδομιών. Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι είναι σημαντική η ρύθμιση για τη διαφάνεια και σημείωσε πως ο γενικός επιθεωρητής θα ενισχυθεί και σε επίπεδο υποδομής.

    [04] Κοινωνία

    Σε Μάνη, Χαλκιδική, Εύβοια και Ευρυτανία

    Έξι πυρκαγιές σ' όλη τη χώρα

    29/8/2006 6:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/8/2006 6:37:58 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έξι δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν μετά το μεσημέρι σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η σοβαρότερη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη Μάνη, σε δασική περιοχή στη θέση Άνω Τομπρά Γυθείου. Η πυρκαγιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων, που σύμφωνα με την Πυροσβεστική πνέουν με ένταση έως και 10 μποφόρ και μέχρι αργά το απόγευμα βρισκόταν πολύ κοντά στα χωριά Κονάκια, Μυρσίνη, Λιγερέας και Πιλάλα. Επί τόπου βρίσκονται ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα με επικεφαλής τον υπαρχηγό του Σώματος αντιστράτηγο κ. Καρδάρα που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. Μία ακόμα πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην Αγία Τριάδα Ψαχνών Ευβοίας στις 4.30 μμ, αλλά λίγο πριν τις έξι το απόγευμα τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος δεκαπέντε πυροσβέστες με πέντε οχήματα, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επιχειρούν για την κατάσβεση των τριών πυρκαγιών που ξέσπασαν το απόγευμα στα τρία "πόδια" της Χαλκιδικής. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που είχε εκδηλωθεί στις 16.45 σε δύσβατη περιοχή στο Κασσανδρινό. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 21 άντρες με επτά οχήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ σε εξέλιξη είναι ακόμα οι πυρκαγιές στη θέση Δραγουτέλη, μεταξύ του Αρμενιστή και του Ζωγράφου, στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής, όπου επιχειρούν 21 πυροσβέστες με επτά οχήματα και στο ακρωτήρι Αράπης στο Άγιο Όρος, όπου βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ ένα ελικόπτερο πραγματοποιεί ρίψεις νερού. Τέλος, μία ακόμα πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στον Προυσό Ευρυτανίας, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν φαίνεται προς το παρόν να παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος έξι πυροσβέστες με δύο οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα δέκα ατόμων και ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος.

    [05] Κοινωνία

    Οι κενές θέσεις επί τάπητος

    29/8/2006 4:33:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Κανονικά θα λειτουργήσουν όλα τα τμήματα των ΤΕΙ αυτό το έτος και οι όποιες αλλαγές θα γίνουν από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Σπύρος Ταλιαδούρος, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της επιτροπής στρατηγικού σχεδιασμού των ΤΕΙ, την Τρίτη, όπου συζητήθηκε το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις χιλιάδες κενές θέσεις στα ιδρύματα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των διδασκόντων στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, Γιάννης Τσάκνης, δήλωσε ότι το πρόβλημα των κενών θέσεων είναι μεγαλύτερο από όσο φαίνεται, επισημαίνοντας ότι οι πραγματικές διαστάσεις του θα φανούν μετά την ολοκλήρωση των μεταγραφών οι οποίες - όπως ανέφερε - ανέρχονται περίπου στις 4.000. Το θέμα αναμένεται να εξεταστεί σε αυριανή συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ, η οποία έχει ζητήσει σχετικά συνάντηση με την υπουργό Παιδείας.

    Η μελλοντική πορεία των ΤΕΙ

    Όπως δήλωσε ο υφυπουργός, η δημιουργία εκπαίδευσης με ποιότητα αποτελεί δέσμευση, σημειώνοντας ότι στα ΤΕΙ "αυξήσαμε τη χρηματοδότηση, προχωρήσαμε στην έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων, ενώ προχωρούμε σε αυτόνομα μεταπτυχιακά προγράμματα".

    Ο κ. Ταλιαδούρος πρόσθεσε ότι συζητήθηκε η μελλοντική πορεία των ΤΕΙ με μετεξέλιξη ή συγχώνευση τμημάτων, ώστε να ανταποκρίνονται τα πτυχία στις ανάγκες της αγοράς.

    Εξάλλου, οι πρόεδροι των ΤΕΙ δήλωσαν ότι θα λειτουργήσουν τα τμήματα ακόμη και τα προβληματικά, καθώς υπάρχουν σπουδαστές από τα άλλα έτη που χρωστούν μαθήματα.

    Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Πάρις Κουκουλόπουλος, πρότεινε μέσω της ΝΕΤ 105.8, τη συρρίκνωση των τριών μεγάλων ΤΕΙ της χώρας και προανήγγειλε κινητοποιήσεις την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, σε 42 πόλεις, όπου υπάρχει πρόβλημα με τα εκπαιδευτικά αυτά ιδρύματα.

    [06] Κοινωνία

    Θανατηφόρο τροχαίο στον Μαλιακό

    29/8/2006 3:42:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Δύο νεκροί και δύο τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός τροχαίου, που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης στο πέταλο του Μαλιακού. Ένα Ι.Χ. που κατευθυνόταν προς Θεσσαλονίκη ξέφυγε από την πορεία του και μπήκε στο αντίθετο ρεύμα, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί πλαγιομετωπικά με διερχόμενο όχημα. Νεκρό ανασύρθηκε το ζευγάρι που επέβαινε στο πρώτο αυτοκίνητο, ενώ ελαφρά τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο οι επιβάτες του δεύτερου οχήματος.

    [07] Κοινωνία

    Τραγικός θάνατος στο λιμάνι

    29/8/2006 3:33:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: NET - ΑΠΕ

    Θανάσιμα τραυματίστηκε 58χρονος ναυτικός του πλοίου "Ρομίλντα", το πρωί της Τρίτης. Το θανατηφόρο ατύχημα συνέβη, κατά την αποβίβαση στο λιμάνι του Πειραιά, όταν ο άτυχος ναυτικός παρασύρθηκε από συρόμενο τράκτορα, ο οποίος επιχειρούσε όπισθεν χειρισμούς, και ο 58χρονος έπεσε πάνω στον καταπέλτη του πλοίου. Δυστυχώς, οι συνάδελφοί του δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν.

    [08] Κοινωνία

    Μεγέθους 4,8 Ρίχτερ

    Σεισμός στην Κεφαλονιά

    29/8/2006 7:35:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τη δόνηση των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 01:50 μετά τα μεσάνυχτα, με επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κεφαλονιάς, απόσταση 300 χιλιομέτρων δυτικά της Αθήνας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

    [09] Κοινωνία

    Δεν προκλήθηκαν ζημιές

    Εκρηκτικός μηχανισμός σε εργοστάσιο

    29/8/2006 7:27:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/8/2006 7:44:37 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105.8

    Έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σημειώθηκε στις 10:04 χθες το βράδυ σε κάδο απορριμμάτων έξω από το εργοστάσιο Sexform στη διασταύρωση των οδών Κερκύρας και Φλέβας στο Ίλιον. Επί τόπου έσπευσαν πυροτεχνουργοί της Ασφάλειας οι οποίοι έκαναν αυτοψία στο χώρο της έκρηξης. Ο μηχανισμός ήταν μικρής ισχύος και γι αυτό δεν προκλήθηκαν ζημιές. Ούτε τραυματισμοί σημειώθηκαν καθώς οι δράστες είχαν πραγματοποιήσει προειδοποιητικό τηλεφώνημα σε εφημερίδα. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση "Επαναστατική Ταξιαρχία", σε ενδειξη συμπαράστασης προς του απολυμένους της επιχείρησης.

    [10] Κόσμος

    Αναζητούνται ακόμη δύο ύποπτοι

    Συλλήψεις μετά τις επιθέσεις

    29/8/2006 9:05:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/8/2006 2:44:16 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: AΠΕ, Reuters, BBC

    Τη σύλληψη ενός Κούρδου, μέλους του ΡΚΚ, και των συνεργών του έχει, μέχρι στιγμής, ως αποτέλεσμα το ανθρωποκυνηγητό, που έχουν εξαπολύσει οι τουρκικές Αρχές για τον εντοπισμό των δραστών των πέντε βομβιστικών επιθέσεων, που συγκλόνισαν το περασμένο 24ωρο, την Τουρκία, και στοίχισαν τη ζωή σε τρία άτομα. Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ανατολή", οι συλληφθέντες σχεδίαζαν βομβιστική επίθεση στη Σμύρνη, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλαστικές εκρηκτικές ύλες. Την ίδια ώρα, η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ακόμη δύο υπόπτων για τη φονική έκρηξη στην Αττάλεια. Συνολικά, την Κυριακή και τη Δευτέρα, σημειώθηκαν πέντε εκρήξεις σε Κωνσταντινούπολη, Μαρμαρίδα και Αττάλεια, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να σκοτωθούν και 87 να τραυματιστούν. Μεταξύ των τραυματιών είναι Βρετανοί, Ισραηλινοί και Γερμανοί. Στόχος των επιθέσεων, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η οργάνωση "Γεράκια της Απελευθέρωσης του Κουρδιστάν" (TAK), είναι η υπονόμευση του τουρισμού, ενώ με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι οι επιθέσεις έγιναν σε αντίποινα για τη φυλάκιση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που από το 1999, εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

    Αναστάτωση στον τουρισμό

    Διάχυτη είναι η ανησυχία σε τουρίστες, ταξιδιωτικά πρακτορεία αλλά και τους καταστηματάρχες και ξενοδόχους των τουριστικών περιοχών, που χτυπήθηκαν. Αν και μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ακυρώσεις, τα δύο μεγαλύτερα γερμανικά τουριστικά πρακτορεία TUI και Thomas Cook ενημέρωσαν τους πελάτες τους ότι μπορούν να προχωρήσουν σε αλλαγή του προορισμού , χωρίς επιβάρυνση, για τις κρατήσεις που έγιναν για την Τουρκία.

    Στο μεταξύ, το φινλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση προς τους Σκανδιναβούς που επισκέπτονται την Τουρκία, συστήνοντάς τους να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να αποφεύγουν τους χώρους μαζικών συγκεντρώσεων, όπως τα παζάρια. Λίγες ώρες αργότερα, το παράδειγμα της Φινλανδίας ακολούθησε η Γαλλία, η οποία κάλεσε τους πολίτες της, που ταξιδεύουν στην Τουρκία, να βρίσκονται σε επιφυλακή, ιδιαίτερα στα τουριστικά θέρετρα και την Κωνσταντινούπολη, και να αποφεύγουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις και τους πολυσύχναστους χώρους καθώς, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών: "Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων".

    Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωνε την τοποθέτηση του πτέραρχου ε.α., Τζόζεφ Ράλστον, στη θέση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του ΡΚΚ. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στα καθήκοντα του Ράλστον περιλαμβάνεται ο συντονισμός των κυβερνήσεων ΗΠΑ, Τουρκίας και Ιράκ για την εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής του ΡΚΚ και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, που δρουν στην τουρκοϊρακινή μεθόριο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μπαράζ εκρήξεων

    [11] Κόσμος

    Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν

    Κατολισθήσεις στο Νεπάλ

    29/8/2006 8:41:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτορείο

    Τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 63 αγνοούνται από τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν στο δυτικό Νεπάλ μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που συνοδεύουν την περίοδο των μουσώνων.

    Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι από μεγάλη κατολίσθηση στην περιοχή Μάστανγκ, 375 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κατμαντού σκοτώθηκαν τουλάχιστον 9 άτομα. Η εφημερίδα Κατμαντού Ποστ γράφει επίσης ότι τουλάχιστον 22 άνθρωποι καταπλακώθηκαν από τις κατολισθήσεις και έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή Μπαρντίγια στο δυτικό Νεπάλ το τελευταίο 24ωρο, ενώ 10.000 υποχρεώθηκαν από τις αρχές να εγκαταλείψουν τις εστίες που κινδύνευαν από τα ορμητικά νερά.

    Εκπρόσωπος των αρχών επιβεβαίωσε ότι 63 άνθρωποι αγνοούνται και χιλιάδες άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων.

    [12] Κόσμος

    Συνετρίβη μονοκινητήριο με επτά επιβαίνοντες

    Νέο αεροπορικό στο Κεντάκι

    29/8/2006 8:02:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Ένα μικρό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν επτά άτομα συνετρίβη τη Δευτέρα στο νοτιοανατολικό Κεντάκι, σε περίπου 160 χιλιομέτρων από το σημείο όπου την Κυριακή σημειώθηκε η τραγωδία του Λέξινγκτον.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί αν υπάρχουν επιζώντες από τη συντριβή του δικινητήριου Τσέσνα 401, το οποίο είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Κικαπού του Γουίτσιτα Φολς στο Τέξας. Ο προορισμός του αεροπλάνου είναι άγνωστος, αφού ο πιλότος του δεν είχε υποβάλει σχέδιο πτήσης στις αρχές.

    Κάτοικοι του Τζάκσον στο Κεντάκι ανέφεραν ότι άκουσαν έναν αεροπλάνο και κατόπιν τον ήχο μιας έκρηξης. "Η περιοχή είναι απομονωμένη και το έδαφος πολύ απότομο" δήλωσε ο Μπάντι Ρότζερς από την υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών της πολιτείας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τραγωδία στον αέρα

    [13] Ιράκ

    Στα νότια της ιρακινής πρωτεύουσας

    Φονική έκρηξη σε πετρελαιαγωγό

    29/8/2006 1:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/8/2006 7:01:08 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters, BBC

    Τραγική κατάληξη είχε η προσπάθεια Ιρακινών να κλέψουν πετρέλαιο από πετρελαιαγωγό, κοντά στην πόλη Ντιουανίγια, 130 χλμ νότια της Βαγδάτης, καθώς κατά της διάρκεια της άντλησης σημειώθηκε έκρηξη με αποτέλεσμα τουλάχιστον 74 άτομα να σκοτωθούν και 94 να τραυματιστούν σοβαρά. Μετά την έκρηξη προκλήθηκε μεγάλης έκτασης πυρκαγιά γεγονός το οποίο δυσχεραίνει τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων. Στη Ντιουανίγια, 25 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, τη Δευτέρα, σε συγκρούσεις με ένοπλους Σιίτες μέλη του Στρατού του Μέχντι. Στο μεταξύ, η ιρακινή αστυνομία βρήκε, την Τρίτη, σε αυλή σχολείου στη νοτιοδυτική Βαγδάτη, τις σορούς δέκα ανδρών, που είχαν δολοφονηθεί, έφεραν σημάδια βασανισμού, ενώ τα χέρια τους ήταν δεμένα και τα μάτια τους καλυμμένα. Στην Μπακούμπα, δύο Σιίτες πολιτοφύλακες σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι επιτέθηκαν κατά των γραφείων του ριζοσπάστη Σιίτη ηγέτη, Μοκτάντα Σαντρ. Οι δράστες εκτόξευσαν αντιαρματικές ρουκέτες εναντίον του κτηρίου, ενώ την ίδια ώρα εξερράγη βόμβα, που είχε τοποθετηθεί στην είσοδο των γραφείων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Χωρίς τέλος οι επιθέσεις

    Αιματηρές επιθέσεις

    [14] Μ. Ανατολή

    Άρση του αποκλεισμού ζητά ο Ανάν

    29/8/2006 6:15:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC - ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Πάνω από τον νότιο Λίβανο πέταξε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, την Τρίτη, για να δει τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της σύρραξης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, αφότου επισκέφθηκε στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών, στο λιμάνι της Νακούρα. "Ταπεινωτικός" χαρακτήρισε τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ και συνιστά "επίθεση στην εθνική κυριαρχία" του Λιβάνου, δήλωσε ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, προτού αναχωρήσει από τη Βηρυτό για το Ισραήλ, δεύτερο σταθμό της περιοδείας που πραγματοποιεί στη Μ. Ανατολή. Παράλληλα, ζήτησε και από τις δύο πλευρές να σεβαστούν την εκεχειρία. Από την πλευρά της, ικανοποιημένη είναι η Ουάσιγκτον για τις αυτοκριτικές δηλώσεις του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Νασράλα, σχετικά με τα οδυνηρά επακόλουθα που είχε για τον Λίβανο η αιχμαλωσία των δύο Ισραηλινών στρατιωτών από τη σιιτική οργάνωση.

    "Μέτρα για ασφαλείς διόδους"

    "Οφείλουμε να ασχοληθούμε με την άρση του αποκλεισμού από ξηράς, θαλάσσης και αέρος που συνιστά για τους Λιβανέζους ταπείνωση και επίθεση ενάντια στην εθνική τους κυριαρχία", δήλωσε ο Άναν κατά την επίσκεψή του στο επιτελείο της προσωρινής δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο (Finul).

    Ωστόσο, πρόσθεσε ο ίδιος, "θα πρέπει βεβαίως η (λιβανική) κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι όλες οι δίοδοι προς τη χώρα, θαλάσσιες, χερσαίες και εναέριες είναι ασφαλείς", χαρακτηρίζοντας παράλληλα συγκλονιστικές τις καταστροφές που είδε στο νότιο Λίβανο και στα νότια προάστια της Βηρυτού.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    CNN: Annan tours devastated south Lebanon

    BBC: Annan views Lebanon devastation

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Ευκαιρία" βλέπει ο Ανάν στη Μ.Ανατολή

    [15] Μ. Ανατολή

    Τουλάχιστον 9 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

    Επιχειρήσεων συνέχεια σε Γάζα και Δ. Όχθη

    29/8/2006 10:42:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/8/2006 11:39:26 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Τρεις νεκροί Παλαιστίνιοι είναι ο απολογισμός των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στα Παλαιστινιακά Εδάφη, την Τρίτη. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν όταν η αεροπορία έπληξε την περιοχή Σιζάια, στην πόλη της Γάζας, που θεωρείται προπύργιο ένοπλων οργανώσεων, ενώ, νωρίτερα, σε ανταλλαγή πυρών, που σημειώθηκε, στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, κοντά στη Ναμπλούς, έχασαν τη ζωή τους δύο τοπικοί ηγέτες της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Άκσα, που αποτελεί την ένοπλη πτέρυγα της Φατάχ, και άλλα τρία άτομα τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μονάδα του ισραηλινού στρατού περικύκλωσε την κατοικία των δύο Παλαιστινίων και όταν αυτοί αρνήθηκαν να παραδοθούν ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών. Τη Δευτέρα, άλλοι έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Οι Ισραηλινοί αποχώρησαν από τη Λωρίδα της Γάζας πριν από ένα χρόνο, ωστόσο, εισέβαλαν εκ νέου στην περιοχή τον περασμένο Ιούνιο με αφορμή την απαγωγή ενός Ισραηλινού στρατιώτη και τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων με ρουκέτες. Μέχρι σήμερα, πάνω από 180 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι μισοί άμαχοι πολίτες, έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιχειρήσεις των τελευταίων δύο μηνών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ψάχνουν τη Φατάχ στα ερείπια

    Δύο επιθέσεις Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας

    Ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα

    [16] Οικονομία

    Αυξημένος κατα 9,13 % σε σχέση με το 2005

    Ανακοινώθηκε ο κοινωνικός προϋπολογισμός

    29/8/2006 3:50:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την ικανοποίησή του για την εικόνα που δίνει ο κοινωνικός προϋπολογισμός που φέτος δόθηκε αρκετά νωρίτερα στη δημοσιότητα, εξέφρασε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης. Ωστόσο την ηγεσία του Υπουργείου Απασχόλησης προβληματίζει η αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων σε σχέση με τους ασφαλισμένους, γεγονός που κάνει απαραίτητη την ανάγκη για αλλαγές στο ασφαλιστικό. Οι συνολικές δαπάνες κοινωνικής προστασίας ανέρχονται για το έτος 2006 σε 43.325.494 χιλιάδες ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε ποσοστό 9,13% σε σχέση με το 2005. Σημειώνεται επίσης ότι οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας για το 2006 αντιστοιχούν στο 22,28% του ΑΕΠ της χώρας έναντι 21,92% του ΑΕΠ κατά το έτος 2005. Το ύψος των δαπανών για τις συντάξεις ανέρχεται συνολικά σε 24.501.020 χιλιάδες ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση σε ποσοστό 8,19% από το σχετικό κονδύλι του 2005. Το ύψος των δαπανών για υγεία, πρόνοια και γενικές δαπάνες ανέρχεται συνολικά σε 18.824.474 χιλιάδες ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 10,37% ως προς το 2005. Επίσης, ο αριθμός των ασφαλισμένων ανέρχεται σε 3.931.891 άτομα στην κύρια ασφάλιση, σε 2.749.498 στην επικουρική ασφάλιση και σε 5.923.338 άτομα για ασθένεια, ενώ 1.162.112 είναι οι δικαιούχοι πρόνοιας. Ωστόσο το έτος 2006 η σχέση μεταξύ ασφαλισμένων ως προς τους συνταξιούχους της κύριας ασφάλισης ανέρχεται σε 1,77, ενώ στην επικουρική ανέρχεται σε 2,99. Τα αντίστοιχα νούμερα του 2005 ήταν 1,79 για την κύρια και 3,02 για την επικουρική ασφάλιση, παρουσιάζοντας δηλαδή ποσοστό μείωσης 1,12% και 0,99%, αντίστοιχα. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι κατά το έτος 2006 όπως άλλωστε και σε όλη την τελευταία δεκαετία, το συνολικό ύψος των εσόδων και των εξόδων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (δηλαδή των ταμείων) παρουσιάζει πλεονασματική λειτουργία.

    Ειδικότερα, το σύνολο των εσόδων κατά το 2006 ανέρχεται σε 29.296.355 χιλιάδες ευρώ, ενώ το σύνολο όλων των εξόδων είναι 27.961.171 χιλιάδες ευρώ.

    Κληθείς να σχολιάσει την εικόνα αυτή ο κ. Τσιτουρίδης σημείωσε ότι την ακριβή εικόνα για τα ταμεία μπορούν να δώσουν μόνο αναλογιστικές μελέτες και ισολογισμοί. Υπογράμμισε ότι στον τομέα των ισολογισμών η κατάσταση είναι δραματική και δήλωσε ότι από την προσεχή χρονιά οι διοικήσεις των ταμείων θα οφείλουν να εκπονούν αναλογιστικές μελέτες ανά τριετία και ισολογισμούς ανά έτος. Σε περίπτωση παράβασης αυτής της υποχρέωσης θα εκπίπτει η διοίκηση του ταμείου. Ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη συγκρότηση του προϋπολογισμού νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, σημείωσε την αύξηση των δαπανών κοινωνικής προστασίας και έκανε λόγο για αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας, που, όπως είπε, αντανακλάται στα στοιχεία του προϋπολογισμού.

    [17] Οικονομία

    Θα μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο

    Εκμισθώθηκε το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης

    29/8/2006 5:15:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Υπογράφηκε σήμερα η σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (ΙBC) μεταξύ της Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ και της LAMDA Development. Η σύμβαση υπεγράφη από τους κ.κ. Χρήστο Χατζηεμμανουήλ Πρόεδρο της Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, Απόστολο Ταμβακάκη Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο και Γιώργο Παπαγεωργίου Γενικό Διευθυντή της LAMDA Development. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με την υπογραφή της ανωτέρω σύμβασης ολοκληρώθηκε και τυπικά η διαδικασία του διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού της Ολυμπιακά Ακίνητα για το IBC με τη LAMDA Development να αποκτά δικαίωμα χρήσης 53.853 τ.μ. του ακινήτου. Η διάρκεια παραχώρησης ορίστηκε σε 40 χρόνια και δύναται να ανανεωθεί κατόπιν έγγραφης συμφωνίας των μερών για χρονικό διάστημα έως και έξι χρόνια. Το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρίας αφορά στην ανάπτυξη και λειτουργία ενός σύγχρονου εμπορικού κέντρου με διαθέσιμο προς χρήση χώρο (GLA) περίπου 40.000 τ.μ. σε τρία επίπεδα. Το κέντρο θα διαθέτει υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων 1.400 περίπου θέσεων σε δύο επίπεδα ενώ θα υπάρχει προς αξιοποίηση και χώρος γραφείων 4.500 τ.μ. περίπου. Στο υπόλοιπο τμήμα του κτιρίου, το Υπουργείο Πολιτισμού πρόκειται να δημιουργήσει το Μουσείο Ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων και το Διεθνές Μουσείο Κλασσικού Αθλητισμού διαμορφώνοντας έτσι το IBC σε ένα δυναμικό σύνολο πολιτισμού, εμπορίου και ψυχαγωγία ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 1.500 με 2.000 νέες θέσεις εργασίας. Το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (ΙBC) είναι η τρίτη εγκατάσταση από τα Ολυμπιακά Ακίνητα που μισθώνεται σε ιδιώτες επενδυτές μετά το Κέντρο Μπάντμιγκτον στο Γουδί και το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου.

    Η LAMDA Development στοχεύει, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου εμπορικού κέντρου μοναδικής αισθητικής και αρχιτεκτονικής που θα αναδεικνύει την εμπορική χρήση του κτιρίου με σεβασμό, όπως υποστήριζει, στην ευρύτερη περιοχή, στη γειτνίαση με το Ολυμπιακό Στάδιο και στον πολεοδομικό ιστό της περιοχής του Αμαρουσίου. Το ελληνικό κράτος θα εισπράττει 7,2 εκατ. ευρώ αρχικά το χρόνο, ποσό που σταδιακά θα φτάσει τα 9,5 εκατ. ευρώ και θα γλιτώνει επιπλέον 2,5 εκατ. ευρώ το χρόνο από το κόστος συντήρησης.

    Με τη λειτουργία του IBC, οι επισκέπτες θα έχουν στη διάθεσή τους μια ακόμα υψηλού επιπέδου επιλογή για την κάλυψη των αναγκών τους σε αγαθά και υπηρεσίες. Η επένδυση αυτή αναμένεται να συμβάλλει θετικά τόσο στα κέρδη, όσο και στην καθαρή αξία του ενεργητικού (NAV) του Ομίλου της LAMDA Development.

    "Με τις 3 συμβάσεις που έχουμε υπογράψει ήδη έχει καλυφθεί το 30% του συνολικού κόστους των Ολυμπιακών ακινήτων και είμαστε βέβαιοι ότι ο Έλληνας πολίτης θα έχει τη χαρά να δει ότι οι κόποι του ανταμείβονται", δήλωσε ο Χρήστος Χατζηεμμανουήλ πρόεδρος της Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ. Από τη μεριά του ο πρόεδρος της LAMDA Development Γιώργος Ταμβακάκης υποστήριξε: "Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλό τόσο για την περιοχή όσο και για τους πελάτες που θα χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του εμπορικού κέντρου".

    [18] Οικονομία

    Εκπτώσεις έως και 60%

    Δεκαήμερο προσφορών

    29/8/2006 8:28:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105.8

    Τελείωσε το Σάββατο η περίοδος των εκπτώσεων και από χθες τα εμπορικά καταστήματα άρχισαν δεκαήμερο προσφορών, προκειμένου να διαθέσουν όσα καλοκαιρινά είδη τους έμειναν και να εφοδιαστούν με εμπορεύματα για τη χειμερινή περίοδο. Όσοι λοιπόν δεν πρόλαβαν να κάνουν τις αγορές τους θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία κατά τη διάρκεια του δεκαήμερου. Οι έμποροι, οι οποίοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από την απόδοση των θερινών εκπτώσεων, προαναγγέλλουν ότι ορισμένα είδη μπορούν οι καταναλωτές να τα βρουν έως και 60% φθηνότερα.

    Εν τω μεταξύ, στη 1.30 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων σχολικών ειδών για τη συγκράτηση των τιμών ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Συγκεντρώνονται οι Ελπίδες

    29/8/2006 2:23:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ελπίδων, Στέλιος Αποσπόρης ανακοίνωσε τα ονόματα των διεθνών ποδοσφαιριστών, που θα συμμετάσχουν στην αποστολή του αντιπροσωπυετικού μας συγκροτήματος για την αναμέτρηση με το Βέλγιο, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ελπίδων 2006-2007. Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:30 (τοπική) στο KFC Germinal Beerschot της πόλης Αντβέρπ. Η Εθνική θα συγκεντρωθεί στις 2/9 και ώρα 12:00 στο ξενοδοχείο Athens Imperial, ενώ έχουν προγραμματιστεί οι εξής προπονήσεις: 2/9 και 3/9 (19:00) στον Αγιο Κοσμά, 4/9 (10:00) στον Αγιο Κοσμά, 5/9 (19:00 τοπική) στο γήπεδο του αγώνα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας η γαλανόλευκη αποστολή θα αναχωρήσει θα αναχωρήσει για τη βελγική έδρα και θα επιστρέψει την Πέμπτη 7/9.

    Οι εκλεκτοί του Αποσπόρη

    Οι παίκτες που κλήθηκαν είναι οι Κώστας Ανδριόλας (Ατρόμητος), Ορέστης Καρνέζης (ΟΦΗ), Ευθύμης Κοτίτσας (Ιωνικός), Βασίλης Τοροσίδης (Ξάνθη), Αβραάμ Παπαδόπουλος (Αρης), Κώστας Παγώνης (Ατρόμητος), Γρηγόρης Μάκος (Πανιώνιος), Αλέξης Τζιόλης (Παναθηναϊκός), Στέλιος Ηλιάδης (ΠΑΟΚ), Δημήτρης Κοιλιάρας (Εργοτέλης), Αντώνης Πετρόπουλος (Αιγάλεω), Δημήτρης Πλιάγκας (Λεβαδειακός), Χρήστος Αραβίδης (Πανιώνιος), Γιώργος Γκαλίτσιος (Λάρισα), Σωτήρης Μπαλάφας (ΠΑΟΚ), Ηλίας Κυριακίδης (ΑΕΚ), Γρηγόρης Παπαζαχαρίας (Ηρακλής), Κώστας Μενδρινός (Ολυμπιακός), Λεωνίδας Παναγόπουλος (Ολυμπιακός).

    [20] Ρεκόρ στο ρεκόρ από την Τζόουνς

    29/8/2006 11:33:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μία μέρα κράτησε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ πρόσθιο, σε μικρή πισίνα που πέτυχε χθες η πρωταθλήτρια της Αυστραλίας Λέιζελ Τζόουνς με χρόνο 1:04.12 στα ημιτελικά του αγωνίσματος στους Εθνικούς αγώνες της "Χώρας της Πράσινης Ηπείρου". Η 21χρονη χρυσή Ολυμπιονίκης της Αθήνας σήμερα ξεπέρασε για άλλη μια φορά τον εαυτό της και με επίδοση 1:03.86. πρόσθεσε ένα ακόμη παγκόσμιο ρεκόρ στο παλμαρέ της, που φυσικά της χάρισε και το χρυσό μετάλλιο στους αγώνες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παγκόσμιες επιδόσεις από Λέντον, Τζόουνς

    [21] Κράτησαν στο Χίθροου το... πόδι της

    29/8/2006 10:20:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Απαρηγόρητη είναι η ανάπηρη πρωταθλήτρια από τη Ν. Ζηλανδία, Κεϊτ Χόραν, η οποία βλέπει πλέον τους κόπους και τα όνειρα δύο χρόνων για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλο σε αγώνες δρόμου της κατηγορίας Ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), να σκοντάφτουν στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο βρετανικό αεροδρόμιο του Χίθροου. Η 30χρονη πρωταθλήτρια του τριάθλου, που είχε δώσει το παρών και στους παραολυμπιακούς αγώνες του 2004 στην Αθήνα, αναγκάστηκε να αφήσει το προσθετικό μέλος αξίας 6.300 δολαρίων μαζί με άλλα 20.000 αντικείμενα, που δεν επιτρέπεται να μεταφέρονται σε αεροπορικές πτήσεις σε αποθήκη του Λονδίνου.

    Ζήτησε να της φτιάξουν νέο μέλος

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του στην εφημερίδα "Ντομίνιον Ποστ" του Ουέλιγκτον η Χόραν συνήθως μεταφέρει την πολύτιμη ειδική πρόθεση για το τρέξιμο στις χειραποσκευές της, μολαταύτα τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας την ανάγκασαν να το αποχωρισθεί στο check-in όταν προ εβδομάδος ταξίδευσε από το Λονδίνο στο Άμστερνταμ, όπου την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί στο Άσεν το παγκόσμιο πρωτάθλημα ΑΜΕΑ.

    Και ενώ η πρωταθλήτρια από τη Ν.Ζηλανδία βρίσκεται ήδη στη "χώρα της τουλίπας" το πολύτιμο "πόδι της" έχει μείνει "αμανάτι" στις αποθήκες του βρετανικού αεροδρομίου. Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να συμμετάσχει στους αγώνες η Χόραν ζήτησε από έναν Ολλανδό κατασκευαστή προσθετικών μελών να της ετοιμάσει ένα νέο πόδι, όμως όπως αναφέρει και η ίδια απογοητυεμένη "αυτά τα πόδια απαιτούν πολλές εβδομάδες για να ταιριάξουν τέλεια-προς ώρας αυτή είναι η μόνη πιθανότητα που έχω" τόνισε φανερά απογοητευμένη η Χόραν στη "Ντομίνιον Ποστ".

    [22] Έχασε στα σημεία η Εθνική Σόφτμπολ

    29/8/2006 12:56:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τη δεύτερη ήττα στον τρίτο της αγώνα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Κίνας γνώρισε σήμερα τα ξημερώματα στο Πεκίνο η Εθνική Σόφτμπολ με 3-2 από την Ιαπωνία. Οι διεθνείς της Αμερικανίδας ομοσπονδιακής τεχνικού, Λίντα Γουέλς πραγματοποιώντας μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της στην ελληνική ιστορία του αθλήματος, άφησαν πολλές υποσχέσεις κόντρα στην χάλκινη Ολυμπιονίκη του 2004, την οποία "κοίταξαν στα μάτια". Οι Ελληνίδες αν και βρέθηκαν να χάνουν από τις γκέισες με 3-0 στο πρώτο inning (περίοδος), στη συνέχεια βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα και προσπάθησαν για την ανατροπή, κάτι που μόνο από τύχη δεν έγινε, αφού το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρέθηκε πολλές φορές κοντά στην επίτευξη ενός run (πόντος). Αύριο η Ελλάδα έχει ρεπό και βάσει προγράμματος την επομένη θα αντιμετώπιζε την Κολομβία. Η αντίπαλός μας όμως την τελευταία ώρα αποσύρθηκε από τους αγώνες κι έτσι την Πέμπτη θα αγωνιστεί εναντίον της τριταθλήτριας Ευρώπης, Ολλανδίας., την οποία σε παλιότερη αναμέτρηση είχε κερδίσει με 2-1.

    Γουέλς: "Με την πλάτη στον τοίχο"

    Απόλυτα ικανοποιημένη από την εμφαιση των διεθνών, όχι όμως καιαπό την εέλιξη του αγώνα κόντρα στην χάλκινη Ουμπιονίκη της Ιαπωνίας, δήλωσε η ομοσπονδιακή τεχνικός της Εθνικής, Λίντα Γουέλς, που θέλει πλέον μόνο νίκες για να πανηγυρίσει η ομάδα της την πρόκριση: "Είμαι πολύ ευχαριστημένη από την απόδοση, αλλά απογοητευμένη από το αποτέλεσμα. Τώρα βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο και πρέπει να κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια που ακολουθούν για να προκριθούμε στις οκτώ καλύτερες ομάδες του κόσμου".

    [23] Νίκη με το... καλημέρα για Παγδατή

    29/8/2006 11:10:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με στόχο μία ανάλογη πορεία με το Αustralian Open, όπου έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης ο Κύπριος πρωταθλητής Μάρκος Παγδατής, άνοιξε νικηφόρα σήμερα την αυλαία του τελευταίου φετινού Grand Slam, το US Open των ΗΠΑ. Το Νο 8 της παγκόσμιας κατάταξης στο ματς του α γύρου του απλού ανδρών στο "Billie Jean King National Tennis Center" της Νέας Υόρκης επικράτησε με 3-0 σετ (7-6, 7-6, 6-3) του 31χρονου Γερμανού πρωταθλητή, Αλεξάντερ Βάσκε. Επόμενος αντίπαλος του Παγδατή, θα είναι ο Αντρέ Αγκάσι, ο οποίος στον πρώτο γύρο επικράτησε με 3-1 σετ (6-7, 7-6, 7-6, 6-2) του Ρουμάνου Αντρέι Πάβελ, Στο αντίστοιχο τουρνουά των γυναικών η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, Ελένη Δανιηλίδου θα αντιμετωπίσει στην πρεμιέρα την "οικοδέσποινα" Πέρι.

    [24] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στη Μαγιόρκα ο Ιμπαγάσα

    29/8/2006 1:49:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μία μέρα μετά την πρεμιέρα του ισπανικού πρωταθλήματος Μαγιόρκα και Μπέτις, όπου η πρώτη αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 εκτός έδρας με την Ουέλβα και η δεύτερη ηττήθηκε με 2-1 από τη γηπεδούχο Βαλένθια, προχώρησαν σε δύο σημαντικές μετεγγραφές. Στην ομάδα του Αγγέλου Μπασίνα, επέστρεψε από την Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Αριέλ Ιμπαγάσα. Ο Αρεγντίνος άσος, που το φετινό καλοκαίρι πρωταγωνίστησε στο ελληνικό μετεγγραφικό παζάρι για λογαριασμό της ΑΕΚ, συμφώνησε σε όλα με την Μαγιόρκα, η οποία δαπάνησε τρία εκατομμύρια ευρώ για να πάρει τα δικαιώματα του από την Ατλέτικο Μαδρίτης και μετά το 1993 επέστρεψε στην ομάδα του "Νησιού των Μαργαριταριών".

    Με 6.000.000 ευρώ στη Μπέτις ο Οντονκόρ

    Οι πολύ καλές εμφανίσεις του στο πρόσφατο Μουντιάλ της χώρας του, "σφράγισαν" το διαβατήριο του διεθνή της Ντόρτμουντ, Νταβίντ Οντονκόρ για την συμμετοχή του στο ισπανικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Ρεάλ Μπέτις. Η διοίκηση του γερμανικού συλλόγου συμφώνησε με την ομάδα της Ισπανίας για την παραχώρηση του 22χρονου διεθνούς μεσοεπιθετικού. "Εχουμε έλθει σε συμφωνία με τον ισπανικό σύλλογο" δήλωσε χαρακτηριστικά ο αθλητικός διευθυντής της Μπορούσια, Μίκαελ Τσορκ, ο οποίος πρόσθεσε ότι το ύψος της μεταγραφής θα ξεπεράσει τα έξι εκατομμύρια ευρώ.

    Τα αποτελέσματα της πρεμιέρας στην Ισπανία

    Βαλένθια-Μπέτις 2-1 Ρεάλ Μαδρίτης-Βιγιαρεάλ 0-0 Λα Κορούνια-Σαραγόσα 3-2 Εσπανιόλ-Ταραγόνα 0-1 Οσασούνα-Χετάφε 0-2 Ουέλβα-Μαγιόρκα 1-1 Σανταντέρ-Ατλέτικο Μαδρίτης 0-1 Αθλέτικ Μπιλμπάο-Σοσιεδάδ 1-1 Θέλτα-Μπαρτσελόνα 2-3 Σεβίλη-Λεβάντε 29/8

    [25] Πολιτισμός

    Μεγάλες Μέρες της Νεμέας 2006

    Μεθυστικό ταξίδι στο κόκκινο

    29/8/2006 10:08:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/8/2006 10:30:07 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να κάνετε... τουρισμό στους φημισμένους αμπελώνες της Νεμέας για να γνωρίσετε καλύτερα τα γευστικά κρασιά της και να διασκεδάσετε με σειρά πρωτότυπων εκδηλώσεων; Τα οινοποιεία της Νεμέας ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό, από την Παρασκευή 1η Σεπτέμβρη έως και την Κυριακή, δίνοντας την ευκαιρία σε όλο τον κόσμο να γνωρίσει τους οινοποιούς, να ξεναγηθεί στους αμπελώνες και να δοκιμάσει τα κρασιά τους. Σεμινάρια γευσιγνωσίας οίνου, εκδηλώσεις με ζωντανή μουσική, γεύματα σε οινοποιεία, πρωτότυπες εκθέσεις, διαγωνισμοί αλλά και... από αέρος ξενάγηση στους αμπελώνες της Νεμέας, περιλαμβάνονται στο τριήμερο εκδηλώσεων "Μεγάλες Μέρες της Νεμέας", που πραγματοποιείται από την Ένωση Οινοπαραγωγών και Αμπελουργών Νεμέας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site της Ένωσης ή επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 6974-642277 και 6947-044662 και καλή σας διασκέδαση!

    Σχετικά Links:

    http://www.pelopnet.gr

    [26] Παράξενα

    Έχει ύψος 50 εκατοστά και βάρος μόλις 4,5 κιλά

    Ο μικρότερος άνθρωπος του κόσμου

    29/8/2006 10:08:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ο 14χρονος Γκανέντρα Τάπα Μαγκάρ από το Νεπάλ μοιάζει σαν να ξεπήδησε μέσα από τα "Ταξίδια του Γκιούλιβερ". Κι αν ο ίδιος δεν έχει ακούσει ποτέ του για τον ήρωα του συγγραφέα Τζόναθαν Σουίφτ, το μέγεθος του σίγουρα φέρνει στου νου τους κατοίκους της Λιλιπούτης. Ο Γκανέντρα έχει ύψος 50 εκατοστά και βάρος μόλις 4,5 κιλά, χωρίς αυτό να τον εμποδίζει να παίζει, να αστειεύεται και να τραγουδά και να δείχνει την ενεργητικότητα που δείχνουν όλα τα παιδιά. Ζει σε ένα χωριό της επαρχίας Μπανγκλουνγκ, κάπου 400χλμ μακριά από την πρωτεύουσα Κατμαντού και μέχρι πρότινος οι συμπατριώτες του αγνοούσαν την ύπαρξη του. Όμως τους τελευταίους μήνες μετατράπηκε στο αγαπημένο πρόσωπο των τοπικών ΜΜΕ.

    Η οικογένεια του υποστήριξε ότι η κατάσταση της υγείας του υπήρξε ο λόγος που έδωσαν στο φως της δημοσιότητας την περίπτωση του. Τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι συνέρρευσαν στο εμπορικό κέντρο της πόλης Ποκχαρα προκειμένου να τον δουν από κοντά έναντι εισιτηρίου. Αρκετοί αντέδρασαν κάνοντας λόγο για μεσαιωνικές πρακτικές, όμως οι δικοί του είπαν πως τα λεφτά θα χρησιμοποιηθούν για ιατρικές εξετάσεις. "Είναι τόσο μικρός που χωρά σε μία σακούλα", λέει ο πατέρας του, δηλώνοντας πως ανησυχεί που η ελάχιστη ανάπτυξη του έχει σταματήσει εντελώς και έχει χάσει βάρος. Ο Γκανέντρα αναγκάστηκε να σταματήσει το σχολείο, διότι οι συμμαθητές του τον μεταχειρίζονταν σαν κούκλα.

    Οι συγχωριανοί του όμως έχουν διαφορετική γνώμη. Θεωρούν την ύπαρξη του "καλοτυχία" για το χωριό και σε αυτόν αποδίδουν την έλευση του ηλεκτρικού ρεύματος στην απομακρυσμένη περιοχή τους. Κάποιοι άλλοι Νεπαλέζοι το πάνε ακόμα πιο μακριά και τον ευχαριστούν για τη βροχή που διέκοψε την περίοδο ξηρασίας που ταλαιπωρούσε την επικράτεια. Τον θεωρούν μετενσάρκωση του Βισνού, της θεότητας που σύμφωνα με την ινδουιστική θρησκεία κατέβηκε στη γη ως Μπαμαν Αβαταρ, με τη μορφή νάνου, προκειμένου να ταπεινώσει έναν ισχυρό βασιλιά.

    [27] MundoBasket

    Στον πάγκο ο Ζήσης

    29/8/2006 7:37:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ευδιάθετος και κυρίως υγιής, αποχώρησε από το νοσοκομείο του Τόκιο, όπου νοσηλεύτηκε τις προηγούμενες έξι ημέρες, ο Νίκος Ζήσης. Ο Έλληνας περιφερειακός πήρε σήμερα εξιτήριο και σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν η αξονική τομογραφία, στην οποία υποβλήθηκε, έδειξε ότι η φυσαλίδα που είχε δημιουργηθεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού του έχει υποχωρήσει. Έτσι του επετράπη να μετακινείται, καθώς πλέον δεν διατρέχει άλλο κίνδυνο. Αύριο, στον προημιτελικό με τη Γαλλία, ο Νίκος Ζήσης θα κάθεται με πολιτικά στον πάγκο, για να παρακολουθήσει την προσπάθεια της Ελλάδας για πρόκριση στα ημιτελικά του Μουντομπάσκετ. Ο Ζήσης ήταν ο παίκτης που είχε δώσει την ασίστ στον Δημήτρη Διαμαντίδη πριν από το νικητήριο τρίποντο του τελευταίου -μετά από σπλιτ και πάσα- στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ της Σερβίας με τη Γαλλία. Αύριο όπως επεσήμανε και ο αρχηγός Μιχάλης Κακιούζης, όλοι οι παίκτες θέλουν να του αφιερώσουν την νίκη-πρόκριση γιατί η απώλειά του, είναι πολύ σημαντική για αυτή την τόσο στενά δεμένη ομάδα.

    [28] MundoBasket

    Με "ένδυμα περιπάτου" οι "γκαούτσος"

    29/8/2006 3:20:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μία καλή προπόνηση ενόψει του "λάτιν" ημιτελικού με την Ισπανία (1/9)πραγματοποίησε σήμερα η Αργεντινή στη Σαϊτάμα κόντρα στην Τουρκία, την οποία κέρδισε με 83-58 και "σφράγισε" έτσι την πρόκρισή της στις τέσσερις κορυφαίες ομάδες του κόσμου. Η χρυσή Ολυμπιονίκης της Αθήνας επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί κόντρα στους γείτονες μας, οι οποίοι απέναντι στην παρέα του Μανού Τζινόμπιλι δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση. Κορυφαίος με 21 πόντους για τη "μπιανκοσελέστε", που με πολύ καλή άμυνα εγκλώβισαν τους παίκτες του Τάνιεβιτς, ήταν ο Νοτσιόνι, ενώ ακολούθησε με 14π. ο Ντελφίνο. Από τους "γείτονες", που σε κανένα σημείο του αγώνα δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν το ρυθμό των αντιπάλων τους, ξεχώρισε ο Ακιόλ με 10π., καθώς οι υπόλοιποι συμπαίκτες του κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει τη Λιθουανία στους αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 5-8.

    Από το "τσιφτετέλι" στο... τανγκό

    Μόνο ένα δεκάλεπτο αντιστάθηκε η Τουρκία στις "άγριες ορέξεις" της "σκληροτράχηλης" και έμπειρης ομάδας της Αργεντινής, που πλέον ετοιμάζεται για τη μετωπική σύγκρουση με την παρέα του Ισπανού Γκασόλ. Στο 6' 34'' του προημιτελικού ο τοπ σκόρερ των Τούρκων Ακιέλ με τρίποντο έδωσε για πρώτη φορά το προβάδισμα στην ομάδα του με 14-13, αλλά ως εκεί. Στην επόμενη φάση ο Σκόλα έγραψε το 15-14 και έδωσε το έναυσμα για την αντεπίθεση της "μπανκοσελέστε", που με πρωταγωνιστή το Ντελφίνο, βρήκε την ομάδα του Ερναντές να κλείνει το ημίχρονο με διαφορά 20 πόντων, 43-23.

    Στο δεύτερο ημίχρονο λοιπόν οι "γκαούτσος" έχοντας περάσει... χειροπέδες στους Τούρκους με την εκπληκτική τους αμυνα, πάτησαν γκάζι στην επίθεση και έφτασαν της διαφορά ένα λεπτό πριν τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου, στους 36 πόντους (75-39).

    Στην τελευταία περίοδο, ο τιμονιέρης της "μπιανκοσελέστε" βλέποντας το τελικό αποτέλεσμα να χορεύει ήδη σε ρυθμούς...τανγκό, αποφάσισε να κάνει συντήρηση δυνάμεων. Πέρασε λοιπόν στο παρκέ τους αναπληρωματικούς ,οι οποίοι παίζοντας με πάθος και ενθουσιασμό διατήρησαν τη μεγάλη διαφορά και υπό το βλέμμα των συμπαικτών τους, που είχαν αρχίσει το πάρτι στον πάγκο της ομάδας, διαμόρφωσαν το θριαμβευτικό 83-58.

    Τα δεκάλεπτα: 25-16, 43-23, 75-40, 83-58

    Αργεντινή (Σέρχιο Χερνάντες): Νοτσιόνι 21 (2), Ντελφίνο 14 (2), Σκόλα 13 (6ρ), Ομπέρτο 10, Χέρμαν 8 (2), Τζινόμπιλι 7 (1), Σάντσεζ 5 (6ασ), Φερνάντες 3, Βολκοβίσκι 2, Πριτζιόνι, Γκουτιέρες, Φαραμπέλο.

    Τουρκία (Μπόγκνταν Τάνιεβιτς): Ακιόλ 11 (3), Ερντογάν 10 (2), Πεκέρ 8, Ιλιασόβα 5, Κούγκο 5, Ερντέν 4, Ντεμιρέλ 4, Γκονλούμ 3, Ατσούρ 3, Αρσλάν 2, Κουτλουάι 2, Σολάκ 1.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σαν "ταύροι εν υαλοπωλείο" στην 4άδα

    [29] MundoBasket

    Σαν "ταύροι εν υαλοπωλείο" στην 4άδα

    29/8/2006 12:12:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ικανή για μεγάλα πράγματα έδειξε σήμερα στη Σαϊτάμα ότι είναι η Ισπανία, καθώς στον αγώνα της 8άδας του Μουντομπάσκετ η παρέα του Γκασόλ συνέτριψε με 89-67 την Λιθουανία. Οι Ίβηρες παίζοντας ολοκληρωτικό μπάσκετ σε άμυνα και επίθεση, δεν άφησαν κανένα περιθώριο αντίδρασης στην ομάδα των διεθνών των "αιωνιών" Ματσιγιάουσκας (Ολυμπιακός και Γιαβτόκας (Παναθηναϊκός) και με την έκτη νίκη τους σε ισάριθμες αναμετρήσεις επί ιαπωνικού εδάφους προκρίθηκαν πανηγυρικά στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Πρώτα "βιολιά" της ισπανικής ορχήστρας που στην επόμενη φάση θα αντιμετωπίσουν τη νικήτρια της αναμέτρησης Αργεντινή-Τουρκία (13:30, ΕΤ1), οι Γκασόλ (25π) και Ναβάρο (22π.)

    Παράσταση για έναν ρόλο

    Επηρεασμένοι από το παραδοσιακό encierro (αγώνα δρόμου με ταύρους) που γινόταν την ίδια ώρα στο Σαν Σεμπαστιάν, στη Μαδρίτη έμοιαζε σήμερα η Ισπανία στο παρκέ του "Saitama Super Arena", που απέναντι στην Λιθουανία, θύμισε "ταύρο σε υαλοπωλείο" και προκρίθηκε πανηγυρικά στις 4 καλύτερες ομάδες του κόσμου.

    Από την αρχή του αγώνα η ομάδα του Πέπε Ερνάντεθ έδωσε ιλιγγιώδη ρυθμό στο παιχνίδι με αποτέλεσμα να "ζαλίσει" τους παίκτες της "Λιέτουβα". Τα αλλεπάλληλα κλεψίματα, και η επίθεση φωτιά της ιβηρικής ομάδας, έστειλε στο ημίχρονο τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια με τους Ισπανούς να έχουν προβάδισμα με 17 πόντους, 32-16.

    Στο β ημίχρονο οι πρωταθλητές του 2003 προσπάθησαν να αντιδράσουν στην ισπανική λαίλαπα, αλλά οι επελάσεις του Γκασόλ και τα εύστοχα σουτ του Ναβάρο, έδωσαν πρόωρο τέλος στη σεμνή τελετή, καθώς η ευρωπαϊκή "Dream Team", όπως αποκαλούν τους "φούριος ρόχας" τα ΜΜΕ της χώρας τους πρόσφερε πλέον απλόχερα όμορφο θέαμα στους θεατές. Οι αήττητοι Ίβηρες πάντως μετά και τη σημερινή τους εμφάνιση κυριάρχησαν σε όλους τους τομείς των αντιπάλων τους και με το οπλοστάσιο που διαθέτουν έδειξαν ότι μόνο από... αυτοκτονία θα μείνουν φέτος εκτός βάθρου.

    Τα δεκάλεπτα: 28-11, 47-30, 65-42, 89-67

    ΙΣΠΑΝΙΑ (Χοσέ Βιθέντε Ερνάντεθ): Π.Γκασόλ 25, Φερνάντεζ 10, Καμπέθας, Ναβάρο 22 (4), Καλντερόν 4, Ρέγιες 4, Χιμένεθ 5 (1), Σ.Ροντρίγκεθ 2, Μπ.Ροντρίγκεθ 2, Μ.Γκασόλ 7, Μουμπρού 4, Γκαρμπαχόσα 4.

    ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Αντάνας Σιρέικα): Ντελινινκάιτις 4, Ζουκάουσκας 5 (1), Ματσιγιάουσκας, Λαβρίνοβιτς Ντ. 17 (1), Γκούστας 2, Σονγκάιλα 2, Καλνιέτις 14 (1), Κλέιζα 15 (1), Λαβρίνοβιτς Κ. 8 (2), Γιασάιτις, Γιαβτόκας.

    [30] MundoBasket

    Ο Έλφινστον νέος πρόεδρος της FIBA

    29/8/2006 2:47:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ο Μπομπ Έλφινστον είναι εδώ και λίγες ώρες ο νέος πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας μπάσκετ (FIBA), μετά το παγκόσμιο συνέδριο της FIBA, το οποίο διεξήχθη σήμερα στο Τόκιο, στο περιθώριο του 15ου Μουντομπάσκετ. Ο 64χρονος Αυστραλός, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια διατέλεσε πρόεδρος της FIBA Ωκεανίας, κατά την 4ετή θητεία του στον προεδρικό θώκο της Διενούς Ομοσπονδίας του αθλήματος, θα διαδεχθεί τον Κινέζο προκάτοχό του, Καρλ Μεν Κι Τσινγκ. "Είναι μεγάλη τιμή. Το μπάσκετ είναι το πιο δημοφιλές άθλημα μετά το ποδόσφαιρο και ο ρόλος μου θα είναι να εξελιχθεί το άθλημα ακόμα περισσότερο", δήλωσε αμέσως μετά το "χρίσμα" ο κ. Ελφινστον. Εκτός όμως από την εκλογή του νέου προέδρου το παγκόσμιο συνέδριο της FIBA, αναγνώρισε το Μαυροβούνιο ως το 213ο μέλος στην μπασκετική "οικογένεια" του πλανήτη. Η απόφαση του παγκοσμίου συνεδρίου θα τεθεί σε ισχύ στις 4 Σεπτεμβρίου, μετά την ολοκλήρωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Ιαπωνίας. Τέλος, η ομοσπονδία μπάσκετ της Σερβίας θα διατηρήσει τη θέση που κατείχε ως Σερβία/Μαυροβούνιο


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 29 August 2006 - 16:51:26 UTC