Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-09-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανέβηκαν οι τόνοι για τον ΟΤΕ
  • [02] Κριτική ΠΑΣΟΚ ενόψει ΔΕΘ
  • [03] Σε ρυθμούς ΔΕΘ
  • [04] Σταθερό προβάδισμα της ΝΔ
  • [05] Τις διεκδικήσεις του κατέθεσε το ΠΑΜΕ
  • [06] "Αρμόδια η Δικαιοσύνη"
  • [07] Συνάντηση Μπακογιάννη-Ολλανδού ΥΠΕΞ
  • [08] Στόχος η ενίσχυση του τουρισμού στην ύπαιθρο
  • [09] Οι δραστηριότητες των υποψηφίων
  • [10] Ζήτημα εγκυρότητας σε συμβόλαια
  • [11] Εφέτης ανακριτής για τον Άλεξ
  • [12] Στον εισαγγελέα το ΙΝΚΑ
  • [13] Ολομέλεια εφετών για τον Άλεξ
  • [14] Πυρκαγιά σε ρωσικό υποβρύχιο
  • [15] Έλυσε τη σιωπή της
  • [16] Ρουμανία: Σφοδρή σύγκρουση λεωφορείων
  • [17] Έκρηξη σε ορυχείο στην Ινδία
  • [18] "Ναι υπήρξαν μυστικές φυλακές"
  • [19] Ανελέητα 'χτυπήματα' στη Βαγδάτη
  • [20] Άρση του αεροπορικού αποκλεισμού
  • [21] Διεύρυνση ωραρίου στο ΧΑΑ
  • [22] Σε 4 δόσεις το επίδομα
  • [23] Αποκλείστηκαν οι Ελπίδες
  • [24] Δικαστικά θα κινηθεί ο Ζήσης
  • [25] Ντέρμπι από την πρεμιέρα
  • [26] Αρνητικό το β' δείγμα της Μ. Τζόουνς
  • [27] Χάνει την πρεμιέρα ο Αλμπέλδα
  • [28] Ξέσπασε στον Άγιο Μαρίνο
  • [29] Χειρουργήθηκε ο Όουεν
  • [30] Δεν... ιδρώνει τ' αυτί του Αραγονιές
  • [31] Η νέα ντίβα του fado στο Φεστιβάλ Παπάγου
  • [32] Επιστρέφεται κομμάτι από το Ερεχθείο
  • [33] Νέοι διασώστες στο ΕΚΑΒ

    [01] Πολιτική

    Αιχμή η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού

    Ανέβηκαν οι τόνοι για τον ΟΤΕ

    7/9/2006 4:07:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ

    Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τον ΟΤΕ κυριαρχεί στην πολιτική και οικονομική επικαιρότητα, δύο 24ωρα πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Το Δημόσιο θα διατηρήσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών ενώ θα έχει κυρίαρχο ρόλο σε θέματα εθνικής σημασίας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούν στην απόφαση της Κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι η πώληση του ΟΤΕ έχει αποκλειστικά εισπρακτικό χαρακτήρα, υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και αποτελεί ακραία επίθεση κατά των εθνικών μας συμφερόντων. Η ΟΜΕ-ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 8 έως τις 19 Σεπτεμβρίου.

    Πραγματοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων

    Ο δρόμος για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ άνοιξε και τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την πρόσληψη συμβούλου αποκρατικοποίησης και νομοθετική ρύθμιση για μείωση του ποσοστού που κατέχει το δημόσιο.

    Η Κυβέρνηση, με την απόφασή της κινείται στην κατεύθυνση εφαρμογής του Κυβερνητικού Προγράμματός, δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς υπενθυμίζοντας ότι η μεταβίβαση ποσοστού της συμμετοχής του κράτους στον ΟΤΕ προβλεπόταν εξαρχής στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, "ώστε η εταιρία να λειτουργήσει στη νέα απελευθερωμένη αγορά με στρατηγική συμμαχία, αλλά και το κατάλληλο μάνατζμεντ, το οποίο θα την οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της".

    Και ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8 τόνισε ότι η Κυβέρνηση εκτιμά πως είναι η κατάλληλη περίοδος για να πραγματοποιήσει την προγραμματική της δέσμευση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί ώστε ο ΟΤΕ να προσφέρει ακόμη καλύτερες υπηρεσίες σε χαμηλότερο κόστος.

    "Ο κόσμος το ενέκρινε, ο κόσμος μας ψήφισε προκειμένου να κάνουμε το πρόγραμμά μας πράξη και πάνω σ αυτή τη βάση κινούμαστε" δήλωσε ο Γραμματέας της Κ. Ε. της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης, προσθέτοντας πως γίνεται μελέτη για το ποια θα είναι η πιο συμφέρουσα λύση για την επιχείρηση, για τους εργαζομένους και για την οικονομία και πως είναι πολύ πρόωρο να μιλήσει κανείς για ποσοστά. Ενδιαφέρον για τον ΟΤΕ με έμμεσο ή άμεσο τρόπο έχουν εκδηλώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ισπανική Telefonica, η γερμανική Deutsche Telecom και η γαλλική France Telecom.

    Μετά την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, το κράτος θα μπορεί να μπλοκάρει αποφάσεις και διαδικασίες αντίθετες στο δημόσιο συμφέρον. Από τις 490,5 εκ. μετοχές του ΟΤΕ, το Ελληνικό Δημόσιο αυτή τη στιγμή κατέχει το 38,7% . Οι ξένοι θεσμικοί το 40,1%, οι Έλληνες θεσμικοί 12,1% και 9,1% ιδιώτες επενδύτες. Η αρχή της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ έγινε το 1996 με πώληση του 8% των μετοχών και πωλήθηκε επιπλέον 49% μέχρι το 2002. Άλλο ένα 10% πωλήθηκε το 2005.

    'Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας'

    Επικριτικός ήταν σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε χθεσινοβραδινό δείπνο με βουλευτές του κόμματός του. "Τέλος ο μύθος του μεταρρυθμιστή. Ο ΟΤΕ είναι το κλασικό παράδειγμα ξεπουλήματος" φέρεται να τους είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της υπεύθυνης Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος Βάσως Παπανδρέου. Σε σημερινή συνέντευξη τύπου έκανε λόγο για εκποίηση της δημόσιας περιουσίας προκειμένου να καλυφθούν ελλείμματα, τονίζοντας ότι καμιά Κυβέρνηση δεν μπορεί, για εισπρακτικές σκοπιμότητες, να προχωρεί σε ξεπούλημα του ΟΤΕ που έχει στρατηγικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας και σε θέματα εθνικής ασφάλειας. Η κ. Παπανδρέου επισήμανε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της παραμονής του μάνατζμεντ του Οργανισμού στο ελληνικό δημόσιο, το οποίο πρέπει να διατηρήσει το 33%.

    Το ΚΚΕ υποστήριξε ότι η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ θα είναι σε βάρος και των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

    Για εκποίηση του μέλλοντος της χώρας έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος. "Η παράδοση του ΟΤΕ σε πολυεθνική εταιρεία αφαιρεί από τη χώρα το πλέον ισχυρό εργαλείο τεχνολογικών εφαρμογών και έρευνας τον πλέον χρήσιμο τομέα για καινοτομίες και πρόοδο και ένα κρίσιμο κλειδί από το κράτος για διάχυση των νέων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας" είπε και πρόσθεσε ότι ο ισχυρισμός της Κυβέρνησης ότι θα διατηρήσει το δικαίωμα μειοψηφίας για να προστατέψει τα συμφέροντα της χώρας αποτελεί παραπλανητικό ελιγμό.

    Από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, έκανε λόγο για "εθνικό έγκλημα" και τόνισε πως το διακύβευμα είναι το μάνατζμεντ. Ουσιαστικά με 1 δισ. ευρώ επί της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΟΤΕ (που ανέρχεται σε 12-13 δισ. ευρώ), ο Οργανισμός θα περάσει στα χέρια ενός ξένου, ο οποίος θα καθορίζει στο μέλλον την τεχνολογική ανάπτυξη στην Ελλάδα, είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και πρόσθεσε ότι η Συνομοσπονδία είναι στο πλευρό των εργαζομένων. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ και γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, κ. Πουπάκης, τόνισε ότι η παράταξή του είναι υπέρ των πολιτικών εκσυγχρονισμού στις πρώην ΔΕΚΟ και της προώθησης στρατηγικών συμμαχιών, αρκεί να λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα της πολιτείας και ότι ο έλεγχος του μάνατζμεντ θα παραμείνει στο κράτος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διυπουργική για τον ΟΤΕ

    [02] Πολιτική

    Κριτική ΠΑΣΟΚ ενόψει ΔΕΘ

    7/9/2006 4:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/9/2006 7:06:40 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Κριτική στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης άσκησε σήμερα το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας παράλληλα να παρέμβει η Δικαιοσύνη, σε συνέντευξη Τύπου της υπεύθυνης Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος Βάσως Παπανδρέου, του Συντονιστή της ΚΟ Οικονομίας Πέτρου Ευθυμίου και του εισηγητή ΚΤΕ Οικονομίας & Οικονομικών Ανδρέα Μακρυπίδη. Η κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την Κυβέρνηση για ωραιοποίηση στοιχείων της Οικονομίας ενόψει της ΔΕΘ και για απόκρυψη των πραγματικών οικονομικών δεδομένων, ενώ επανέλαβε την κριτική του ΠΑΣΟΚ για άνιση κατανομή φορολογικών βαρών σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων και για ενίσχυση της αδιαφάνειας. "Η Κυβέρνηση έχει προεισπράξει από τους εργαζόμενους και συνταξιούχους μέσω της φορολογίας οτιδήποτε δώσει στην Θεσσαλονίκη μέσω των εξαγγελιών του πρωθυπουργού", τόνισε η Παπανδρέου, ενώ επισήμανε επίσης ότι με λογιστικά τεχνάσματα θα παρουσιάσει αύξηση της απορροφητικότητας του Γ ΚΠΣ. "Για τον ΟΤΕ επισήμανε ότι πρόκειται για εκποίηση της δημόσιας περιουσίας προκειμένου να καλυφθούν ελλείμματα, τονίζοντας ότι καμιά Κυβέρνηση δεν μπορεί, για εισπρακτικές σκοπιμότητες, να προχωρεί σε ξεπούλημα του ΟΤΕ που έχει στρατηγικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας και σε θέματα εθνικής ασφάλειας". Επανέλαβε εξάλλου ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι το μάνατζμεντ του Οργανισμού πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό δημόσιο και να μην περάσει σε ξένους και το δημόσιο να κρατήσει το 33%. Η κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για διαδικασίες ξεπουλήματος από την Κυβέρνηση για την οποία τόνισε ότι το μόνο συμφέρον που εξυπηρετεί είναι τα συμφέροντα των ξένων και ορισμένων άλλων επιχειρηματιών. Η κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν πλέον να συγκρίνουν, και ότι έχει τελειώσει το άλλοθι της Κυβέρνησης περί κακού ΠΑΣΟΚ ενώ επισήμανε ότι η λέξη που χαρακτηρίζει την κυβερνητική πολιτική σε όλα τα επίπεδα είναι η ανισότητα που μεταφέρει τα βάρη από τους λίγους στους πολλούς.

    "Οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο"

    Αναφερόμενη στην αγορά της εταιρίας Γερμανός από την Cosmote, επανέλαβε ότι πρόκειται για οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο, προσθέτοντας πως το τελευταίο χρονικό διάστημα η Δικαιοσύνη δεν έχει αντιδράσει σε τέτοια φαινόμενα (παρά την ψευδή ενημέρωση της Βουλής από διοικητές Τραπεζών και Υπουργούς), ενώ στο παρελθόν υπήρξαν αυτεπάγγελτες διώξεις που είχαν ασκηθεί από την Δικαιοσύνη.

    Σε αναφορά της στις μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης, η κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι κινούνται στο δόγμα που ακολουθεί η ΝΔ "αγοράζουμε ακριβά και πουλάμε σε τιμή ευκαιρίας εκποιώντας την δημόσια περιουσία".

    Ερωτηθείς σχετικά η κ.Παπανδρέου, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ προχωρεί σε χρηματοδότηση των Δήμων με βάση μικροκομματικά συμφέροντα, ενώ αντίθετα το ΠΑΣΟΚ εφάρμοζε αντικειμενικά κριτήρια με βάση και την σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΚΕ, κάτι που δεν κάνει σήμερα η Κυβέρνηση.

    "Το ΠΑΣΟΚ μελετά τις δημοσκοπήσεις", τόνισε η κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας πάντως το γεγονός ότι τα περισσότερα ποιοτικά στοιχεία είναι αρνητικά για την Κυβέρνηση, ωστόσο σημείωσε ότι και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ανανεώσει τον προγραμματικό του λόγο.

    Στο πλαίσιο αυτό η κ. Παπανδρέου επιχείρησε να διασκευάσει τις εντυπώσεις περί διαφορών μεταξύ των στελεχών στην διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ,ότι αυτές οι διαφορές είναι ανύπαρκτες και ότι στο ΠΑΣΟΚ όλοι μαζί διαμορφώνουν το πρόγραμμα στην κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης

    Αντιμεταρρύθμιση...

    Ο κ. Ευθυμίου χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης "αντιμεταρρύθμιση απέναντι στις μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ", που είχαν θετικά αποτελέσματα και που οδηγούν σε μια δίκαιη κοινωνία, ενώ αναφερόμενος στην απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς , σημείωσε ότι η Κυβέρνηση διέλυσε τους μηχανισμούς απορροφητικότητας, με αποτέλεσμα σε ορισμένους περιπτώσεις η απορροφητικότητα του Γ ΚΠΣ να κυμαίνονται στο 0% και έφερε ως παράδειγμα το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο).

    Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι "όλα τα καμπανάκια χτυπάνε για τη ΝΔ και όχι το ΠΑΣΟΚ" και ενσωματώνουν μια μεγάλη δυσαρέσκεια του κόσμου για την πολιτική που εφαρμόζεται, κάτι που θα φανεί σωρευτικά αργότερα.

    Ο κ. Μακρυπίδης χαρακτήρισε τον κ. Αλογοσκούφη ως "τον πλέον αναξιόπιστο Υπουργό της Κυβέρνησης", παραθέτοντας δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες είχε πει ότι δεν θα προχωρήσει σε αύξηση ΦΠΑ ή σε νέα εισπρακτικά μέτρα, κάτι που όμως πραγματοποίησε αργότερα.

    Σε ενημερωτικά σημειώματα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Τομέας της Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η αύξηση φορολογικού βάρους μισθωτών-συνταξιούχων για τα εισοδήματα του 2005 ανήλθε σε 700 εκατ. ευρώ και για το 2006 σε 1 δισ. ευρώ. Παρατίθενται επίσης αναλυτικά στοιχεία για την αναπτυξιακή πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ και γίνεται λόγος για "πρωτοφανή υποβάθμιση της αναπτυξιακής πολιτικής".

    Απάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών για τον ΟΤΕ

    "Η Κυβέρνηση είναι σταθερά προσηλωμένη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει χάσει τον προσανατολισμό της και πελαγοδρομεί μεταξύ του μηδενός και του τίποτα", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με αφορμή τις δηλώσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ.

    Στην ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται επίσης ότι "το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να αντιπολιτεύεται επιχειρήσεις, παραμένοντας στη στείρα άρνηση στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση. Τα στελέχη του απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι ούτε μνήμη διαθέτουν, ούτε συνειδητοποιούν σε ποια εποχή ζουν. Ξεχνούν ότι ως Κυβέρνηση είχαν επιχειρήσει να προχωρήσουν σε περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ με τη διάθεση του μάνατζμεντ. Το ότι απέτυχαν είναι άλλο ζήτημα. Τώρα επανέρχονται σε κρατικοδίαιτες συνταγές περασμένων δεκαετιών".

    [03] Πολιτική

    Αναχωρεί το απόγευμα ο Πρωθυπουργός

    Σε ρυθμούς ΔΕΘ

    7/9/2006 12:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/9/2006 1:35:23 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Για τη Θεσσαλονίκη αναχωρεί οδικώς το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, όπου την Παρασκευή στις 8 το βράδυ θα εγκαινιάσει την 71η Διεθνή Έκθεση στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης". Το βράδυ ο κ. Καραμανλής θα παραστεί σε εκδήλωση στο Ωδείο της Λάρισας και θα μοιράσει υπολογιστές σε αριστούχους μαθητές. Αύριο, ο κ. Καραμανλής θα επισκεφθεί δυο εργοτάξια του Μετρό στη Θεσσαλονίκη (νέος σιδηροδρομικός σταθμός - σταθμός Βενιζέλου) και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τα έργα επέκτασης του αεροδρομίου Μακεδονία. Στη 13:00, θα εγκαινιάσει το ανακαινισμένο αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Στις 10:30 το πρωί του Σαββάτου ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ, ενώ δύο ώρες αργότερα θα συναντηθεί με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης. Στις 20:00, θα μιλήσει στο επίσημο δείπνο. Η επίσκεψη του κ. Καραμανλή θα κλείσει την Κυριακή στη 13:00 με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Ακολούθως ο κ. Καραμανλής θα αναχωρήσει για το Ελσίνκι, για την Ευρωασιατική Σύνοδο και θα επιστρέψει στην Αθήνα τη Δευτέρα το βράδυ.

    Στη συμπρωτεύουσα κυβερνητικά στελέχη

    Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ήδη για επαφές με τους παραγωγικούς φορείς η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης.

    Ο υπουργός, Δημήτρης Σιούφας, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής για την οποία είπε ότι με τη δραστηριότητά της τιμά τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον αγροτικό κόσμο της χώρας και προέτρεψε το πρόεδρό της να συνεχίσει με το ίδιο πάθος το έργο του.

    Σε δηλώσεις, μετά την περιήγησή του στους χώρους της Σχολής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Γεωργική Σχολή μπορεί να αποτελέσει σημαντικό τμήμα του οράματος της κυβέρνησης να καταστεί η Θεσσαλονίκη μητρόπολη της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

    [04] Πολιτική

    Σε δημοσκόπηση της VPRC

    Σταθερό προβάδισμα της ΝΔ

    7/9/2006 8:09:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/9/2006 9:56:57 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΝΕΤ

    Εκλογικό προβάδισμα τεσσάρων μονάδων διατηρεί η Ν.Δ έναντι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το εκλογικό βαρόμετρο της VPRC, για λογαριασμό του ΣΚΑΙ. Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ συγκεντρώνει 42,5, έναντι 38,5 του το ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8%, ο ΣΥΝ με 4,5% και το ΛΑΟΣ με 4%. Ωστόσο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του Ιουλίου, στη παράσταση νίκης η Ν.Δ, κερδίζει επτά μονάδες περισσότερες σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που χάνει οκτώ μονάδες. Συγκεκριμένα στην παράσταση νίκης το πόσος είναι 63% για την Ν.Δ και 15% για το ΠΑΣΟΚ. Και σε αυτή τη δημοσκόπηση ο Κώστας Καραμανλής εμφανίζεται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, συγκεντρώνοντας ποσοστό 48% θετικών γνωμών, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 23%.

    Ικανοποίηση για τον αγωγό

    Ικανοποίηση από την κυβέρνηση εκφράζει το 31% των πολιτών και δυσαρέσκεια το 68%, ενώ στο αντίστοιχο ερώτημα για την αντιπολίτευση το 83% δηλώνει δυσαρέσκεια και το 15% ικανοποίηση.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για την οικονομική συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας, καθώς παραμονές της επίσκεψης Πούτιν στην Αθήνα και των συνομιλιών για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, το 66% συμφωνεί μ αυτήν, το 6% διαφωνεί ενώ ποσοστό 28% δεν δίνει σαφή απάντηση.

    Ενάμιση μήνα πριν από τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, αρκετό ή πολύ ενδιαφέρον γι αυτές εκφράζει το 56%, έναντι 44% που δηλώνει ότι ενδιαφέρεται λίγο ή σχεδόν καθόλου.

    Η πανελλαδική έρευνα πραγματοποιήθηκε το πρώτο διήμερο του Σεπτεμβρίου.

    [05] Πολιτική

    Από τη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ

    Τις διεκδικήσεις του κατέθεσε το ΠΑΜΕ

    7/9/2006 6:29:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το διεκδικητικό του πλαίσιο, για το έτος 2006-2007, παρουσίασε το μεσημέρι από τη Θεσσαλονίκη, σε συνέντευξη τύπου το ΠΑΜΕ, βάλλοντας κατά της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων, τις οποίες κατηγόρησε για "συνενοχή" και "στήριξη των μεγάλων εργοδοτικών συμφερόντων". Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ κατηγόρησαν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ -ΔΑΚΕ), ότι "υλοποιεί τη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου", προσερχόμενη στον κοινωνικό διάλογο, τονίζοντας ότι είναι συνυπεύθυνη, για την υπογραφή "της άθλιας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των αυξήσεων των 0,77 λεπτών του ευρώ". Ειδικά, σε ό,τι αφορά την έκκληση, της Διοίκησης της ΓΣΕΕ για τη συγκρότηση ισχυρού καταναλωτικού κινήματος, ο εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Γιώργος Μαυρίκος, απάντησε: "Εάν οι καταναλωτές - εργαζόμενοι αμείβονταν σωστά, δεν θα υπήρχε πρόβλημα". Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Παναγροτικού Μετώπου, Βαγγέλης Μπούτας επιτέθηκε στα δύο μεγάλα κόμματα, για την πολιτική τους, "που οδήγησε τις συνεργαζόμενες με τους αγρότες, επιχειρήσεις σε μαρασμό". Το ΠΑΜΕ ζητά κατώτατο μισθό στα 1300 ευρώ και κατώτατη σύνταξη στα 1050, αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 15.000 ευρώ, συνταξιοδότηση στα 30 χρόνια ασφάλισης, με όριο ηλικίας τα 55 έτη, για τους άντρες και τα 50 έτη για τις γυναίκες, δημόσια δωρεάν Παιδεία, πλήρη κάλυψη των αναγκών Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα διεκδικεί την κατάργηση των ιδιωτικοποιήσεων και των ΣΔΙΤ, όλων των ιδιωτικών φορέων εκπαίδευσης, καθώς και όλων των "αντεργατικών- αντιασφαλιστικών νόμων", ενώ εμμέσως καλεί τους πολίτες να καταψηφίσουν τα σχήματα, που στηρίζει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ , στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης.

    [06] Πολιτική

    Για τις υποκλοπές, τόνισε ο Θ. Ρουσόπουλος

    "Αρμόδια η Δικαιοσύνη"

    7/9/2006 5:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/9/2006 6:09:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    "Η Δικαιοσύνη είναι αρμόδια για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών", τόνισε, την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, με αφορμή την αντιπαράθεση μεταξύ των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η ένταση προκλήθηκε όταν η Επιτροπή απέρριψε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για κλήση προς ακρόαση μελών της οικογένειας Τσαλικίδη και του υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Στέλιου Σύρου, καθώς οι εργασίες της για την υπόθεση έληξαν στις 26 Ιουλίου. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές, όπως πρότεινε η αντιπολίτευση, ο κ. Ρουσόπουλος υπενθύμισε ότι "πολύ πριν εγερθεί από την αντιπολίτευση" είχε αναφερθεί ο ίδιος στο θέμα αυτό, λέγοντας ότι όσο διαρκεί η διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη, δεν τίθεται θέμα σύστασης Εξεταστικής. Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο πρότασης μομφής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ένταση για τις υποκλοπές

    [07] Πολιτική

    Συνάντηση Μπακογιάννη-Ολλανδού ΥΠΕΞ

    7/9/2006 4:55:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Με τον Ολλανδό ομόλογό της, Μπέρναντ Μποτ, συναντήθηκε, την Πέμπτη, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, η πορεία επίλυσης του Κυπριακού καθώς και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. "Δεν εθελοτυφλούμε και γνωρίζουμε τα προβλήματα σχετικά με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ε.Ε.", δήλωσε κ. Μποτ και πρόσθεσε: "Αν και είναι νωρίς για εκτιμήσεις, καθώς αναμένεται τον Οκτώβριο η έκθεση της Κομισιόν, η Άγκυρα μέχρι στιγμής δεν πληροί τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρώπη". Από την πλευρά της, η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή και πρόσθεσε: "Η Άγκυρα έχει αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι στην Ε.Ε., που έχει υποχρέωση να τις εκπληρώσει, είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα, από τον κανονισμό εμπορίου και δε συνδέεται με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας".

    [08] Πολιτική

    Στόχος η ενίσχυση του τουρισμού στην ύπαιθρο

    7/9/2006 12:22:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης καταθέτει σύντομα νομοσχέδιο με το οποίο ιδρύεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία "Οργανισμός Ελληνικού Τουρισμού Υπαίθρου - Αγροτουρισμού", καθώς ο τουρισμός της υπαίθρου αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό ανέφερε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο για την παρουσίαση του προγράμματος "Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης Τουρισμού της Υπαίθρου: Δράσεις για την ολιστική οργάνωση και προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού στην Μαγνησία". Μία από τις τομές του νομοσχεδίου είναι η παραχώρηση εκτάσεων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στο πεδίο του Αγροτουρισμού. Με το νομοσχέδιο αυτό και με τον υπό ίδρυση Οργανισμό, τόνισε η κ. Πετραλιά, προωθείται μεταξύ άλλων:

    -Η εφαρμογή της εθνικής πολιτικής για τον τουρισμό της υπαίθρου και τις ήπιες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, βασισμένης στην αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία της τοπικής ταυτότητας.

    -Η ενίσχυση των πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη ήπιων εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

    -Η μελέτη και την υποβολή προτάσεων σε σχέση με τη θεσμική οριοθέτηση, λειτουργία, κατηγοριοποίηση αγροτουριστικών καταλυμάτων, δραστηριοτήτων και υπηρεσιών των ήπιων εναλλακτικών μορφών τουρισμού της υπαίθρου.

    Μετά από την εκδήλωση η υπουργός πραγματοποίησε σύσκεψη στην Νομαρχία Μαγνησίας με εκπροσώπους της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τουριστικών φορέων, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το Νομό.

    Επίσης η υπουργός επισκέφθηκε το αρχαίο λιμάνι των Παγασών όπου βρίσκεται ομοίωμα της "Αργώ", το οποίο πρόκειται τον ερχόμενο Ιούνιο να ταξιδέψει μέχρι το λιμάνι της Γεωργίας.

    [09] Πολιτική

    Οι δραστηριότητες των υποψηφίων

    6/9/2006 11:49:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Τα ζητήματα της ακρίβειας και της ανεργίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων και των ομιλιών των υποψηφίων για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, στην Αθήνα και στον Πειραιά. Την ανάγκη συνεργασίας της Υπερνομαρχίας με την ΓΣΕΕ για την αντιμετώπιση φαινομένων ακρίβειας στην Αγορά επεσήμανε η Φώφη Γεννηματά, η οποία συναντήθηκε με το προεδρείο της συνομοσπονδίας. "Τα νοικοκυριά δεν αντέχουν άλλο, η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να λύσει το θέμα και πρέπει να αναλάβουμε όλοι δράση. Συμφωνήσαμε ότι μπορούμε από κοινού να θίξουμε τα ζητήματα της παιδείας, της κατάρτισης και της προσβασιμότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και τα θέματα του πρασίνου και των τελευταίων ελευθέρων χώρων, που θα πρέπει μαζί εργαζόμενοι και αυτοδιοίκηση να υπερασπιστούμε σθεναρά" είπε η κα. Γεννηματά. "Εκείνο που συμφωνήσαμε είναι ότι μπορούν να υπάρχουν κοινές δράσεις των Συνδικάτων με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και κυρίως σε ζητήματα που αφορούν την ανεργία και την αντιμετώπιση του φαινομένου στο κοινωνικό πεδίο, στη διεύρυνση της απασχόλησης και των δυνατοτήτων κατάρτισης", τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

    Ο δήμαρχος Πειραιά, Χρήστος Αγραπίδης , παρουσίασε τα έργα παρέμβασης στον κεντρικό ιστό της πόλης, τονίζοντας πως κάθε μέρα ο Πειραιάς βελτιώνεται.

    Ο υποψήφιος Υπερνομάρχης Αθήνας Πειραιά, Αργύρης Ντινόπουλος , έκανε λόγο για παράγκες και μεσάζοντες στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, καλώντας την Υπερνομαρχία "να σταματήσει να εμφανίζεται έκπληκτη για τα φαινόμενα διαφθοράς", λέγοντας πως αν δεν απομακρυνθούν οι παράγκες και οι μεσάζοντες, τα φαινόμενα διαφθοράς θα συνεχίζονται.

    Την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των ανθρώπων του Δήμου θέτει ως πρώτη προτεραιότητα στον σχεδιασμό του ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών, Νικήτας Κακλαμάνης , ο οποίος συναντήθηκε με το σύλλογο των εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων. Μετά τη συνάντηση ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε πως "η καρδιά του Δήμου χτυπάει στην οδό Λιοσίων, όχι στη πλατεία Κοτζιά" και πρόσθεσε πως έχει αποφασίσει να έρχεται να εργάζεται τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα στο κτίριο της Λιοσίων.

    Τις κοινωνικές πρωτοβουλίες του σχεδιασμού του με την συμμετοχή της νεολαίας παρουσίασε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηνών Κώστας Σκανδαλίδης , ο οποίος συμμετείχε σε εθελοντική αιμοδοσία στο Μοναστηράκι. Ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι η συμμετοχή των νέων αποτελεί πρωταρχικό στόχο του συνδυασμού και δεσμεύτηκε για την οργάνωση και τη λειτουργία δημοτικού και διαμερισματικών συμβουλίων νεολαίας, ως παράλληλου και αυτοδιαχειριζόμενου θεσμού.

    Σε εκδήλωση για τους συμπολίτες μας με αναπηρίες παρευρέθη ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας και τόνισε, πως η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

    Για πολιτική λιτότητας τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από την ΝΔ, έκανε λόγο ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας Πειραιά Γιώργος Μαυρίκος , κατά τη διάρκεια περιοδείας στις βόρειες συνοικίες της Αθήνας. "Σαν Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία έχουμε στη πράξη αγωνιστεί ενάντια στη λιτότητα, έχουμε αγωνιστεί ενάντια στην ακρίβεια, έχουμε αγωνιστεί ενάντια στη πολιτική των κυβερνήσεων και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που είτε με μπλέ είτε με πράσινη λιτότητα στοχεύουν πάντα την τσέπη των λαϊκών στρωμάτων", είπε ο κ. Μαυρίκος.

    Τη στήριξή του στο έργο κοινωνικής προσφοράς των μη κυβερνητικών οργανώσεων εξέφρασε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών Αλέξης Τσίπρας επισκεπτόμενος τους χώρους φιλοξενίας της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΠΡΑΞΙΣ. O κ. Τσίπρας τόνισε, πως "οι άστεγοι, τα παιδιά των φαναριών, οι άποροι, τα θύματα σωματεμπορίας δεν είναι πρόσωπα μυθιστορηματικών διηγήσεων. Είναι υπαρκτά πρόσωπα της ζωής στην πόλη. Η κοινωνική φροντίδα και η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού δεν είναι ζήτημα φιλανθρωπίας, είναι κομμάτι της κοινωνικής ευθύνης που έχει η τοπική αυτοδιοίκηση και της αλληλεγγύης που οφείλει να παρέχει σε όλους τους κατοίκους της πόλης μας".

    Τις βασικές προτάσεις του συνδυασμού υπέρ του λαού παρουσίασε ο Υποψήφιος υπερνομάρχης Βαγγέλης Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε, πως στο πρόγραμμα του συνδυασμού υπάρχει ειδική μνεία για προώθηση και διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της κυκλοφορίας των ταξί στις λεωφορειολωρίδες, ενώ χαρακτήρισαν "φοροεισπρακτικά" τα μέτρα στάθμευσης του Δήμου Αθηναίων. Τέλος εξέφρασε την αντίθεσή του στη δημιουργία τζαμιού στο Βοτανικό.

    [10] Κοινωνία

    Για τα συμβόλαια αγοραπωλησιών από 2 έως 31/8

    Ζήτημα εγκυρότητας σε συμβόλαια

    7/9/2006 3:46:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Πρόβλημα εγκυρότητας προέκυψε για τα συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων, που υπογράφηκαν τον Αύγουστο, σε περιοχές που καλύπτονται από το Κτηματολόγιο. Η αιτία εντοπίζεται στο ότι τα συμβόλαια αυτά υπογράφηκαν χωρίς το τοπογραφικό διάγραμμα, που προβλέπει ο νέος νόμος. Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ διευκρινίζεται ότι το ζήτημα ανέκυψε λόγω της καθυστέρησης της δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του νέου νόμου για το Κτηματολόγιο. Ο νόμος κατατέθηκε στις 2 Αυγούστου για δημοσίευση, αλλά λόγω προβλημάτων στην εκτύπωση σχεδιαγραμμάτων καθυστέρησε και δημοσιεύθηκε στις 31 του μηνός. Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για όσους υπέγραψαν συμβόλαια το παραπάνω χρονικό διάστημα, διότι η εκκρεμότητα θα αντιμετωπιστεί σύντομα με νομοθετική ρύθμιση, που θα καταθέσει στη Βουλή και με την οποία θα διευκρινίζεται ότι οι δικαιοπραξίες που καταρτίσθηκαν στο επίμαχο διάστημα είναι έγκυρες.

    Σχετικά Links:

    ΥΠΕΧΩΔΕ

    Εθνικό Τυπογραφείο

    [11] Κοινωνία

    Με απόφαση της Ολομέλειας του συμβουλίου Εφετών

    Εφέτης ανακριτής για τον Άλεξ

    7/9/2006 3:12:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Εφέτης ανακριτής θα αναλάβει στο εξής την υπόθεση εξαφάνισης του 11χρονου Άλεξ, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, που ελήφθη, την Πέμπτη. Η Ολομέλεια, που συνεδρίασε κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, ανέθεσε στον εφέτη-ειδικό ανακριτή Μιχαλάκη Γεωργίου τη διενέργεια της κύριας ανάκρισης, καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, συντρέχουν λόγοι μεταφοράς της ανάκρισης από τη Βέροια στη Θεσσαλονίκη. Στην παραγγελία του, ο κ. Σανιδάς είχε επισημάνει την αναγκαιότητα της ανάθεσης της ανάκρισης σε ανώτερο δικαστικό, λόγω της σπουδαιότητας, της πολυπλοκότητας και του αντίκτυπου, που έχει η υπόθεση στην κοινή γνώμη. Ο κ. Γεωργίου θα αναλάβει το ανακριτικό έργο μόλις δημοσιευτεί και αναρτηθεί επίσημα η σχετική απόφαση στο δικαστικό μέγαρο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ολομέλεια εφετών για τον Άλεξ

    [12] Κοινωνία

    Για παραποίηση στοιχείων και παραπλάνηση

    Στον εισαγγελέα το ΙΝΚΑ

    7/9/2006 1:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/9/2006 6:24:41 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Στον εισαγγελέα, παραπέμπεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, η Ένωση Καταναλωτών Νέο ΙΝΚΑ με την κατηγορία παραποίησης στοιχείων τιμοληψίας και παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού. Αφορμή στάθηκε ένας κατάλογος, που δημοσιοποίησε το ΙΝΚΑ πριν λίγες ημέρες, με τιμές σχολικών ειδών, από τον οποίο προκύπτει ότι φέτος σημειώθηκε αύξηση έως και 80% στα σχολικά. Από τη σύγκριση των τιμών του 2005, που έκανε το Υπουργείο, προέκυψε ότι το ΙΝΚΑ σε 12 από τα 29 σχολικά είδη, έδωσε φέτος άλλες τιμές από αυτές, που είχε δώσει πέρσι, για το ίδιο έτος. Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο επισημαίνει ότι οι τιμές του ΙΝΚΑ έχουν μεγάλη απόκλιση από τις τιμές, που δημοσιοποίησε η καταναλωτική οργάνωση ΚΕΠΚΑ. Το Υπουργείο Ανάπτυξης διακόπτει αμέσως κάθε κρατική επιχορήγηση προς το ΙΝΚΑ και ζητά την παραίτηση του εκπροσώπου του από το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών, σημειώνοντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα προχωρήσει σε αποπομπή του Ινστιτούτου από το εθνικό συμβούλιο και σε διαγραφή του από το μητρώο καταναλωτικών οργανώσεων.

    Μετά τη συνάντησή του με την οργάνωση καταναλωτών ΚΕΠΚΑ, στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι ρόλος των οργανώσεων αυτών είναι η σωστή ενημέρωση των καταναλωτών και διευκρίνισε ότι όποια οργάνωση παραποιεί στοιχεία θα πρέπει να υφίσταται και τις σχετικές συνέπειες.

    Παράλληλα, το Υπουργείο Ανάπτυξης προανήγγειλε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του καταναλωτή, με στόχο την αξιόπιστη λειτουργία των φορέων.

    Στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο διευκρινίζει ότι ζήτησε στοιχεία από το ΙΝΚΑ και το ΚΕΠΚΑ, επειδή "το ΠΑΣΟΚ δια του κ. Πρωτόπαπα έτρεξε να υιοθετήσει άκριτα τις τιμοληψίες των καταναλωτικών οργανώσεων, μολονότι μεταξύ τους παρουσίαζαν τεράστια απόκλιση και αμφισβήτησαν ότι έγιναν τιμοληψίες από το Υπουργείο Ανάπτυξης" αλλά και επειδή πρέπει οι καταναλωτές να ενημερώνονται για το πού μπορούν να βρουν τις χαμηλότερες τιμές και "να τιμωρούν στην πράξη όλους αυτούς που πωλούν ακριβότερα".

    "Με μια τσαρικής αντίληψης ανακοίνωση, ο υφυπουργός Ανάπτυξης επιχειρεί να τρομοκρατήσει της αυτόνομες καταναλωτικές οργανώσεις και να στείλει το μήνυμα ότι "όποιος διαφωνεί μαζί μου τόσο το χειρότερο γι αυτόν ", απάντησε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Κώστας Τσέκερης, υποστηρίζει ότι η κατηγορία της παραποίησης στοιχείων είναι αβάσιμη.

    Διευκρινίσεις για την υπόθεση

    Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της, η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας-ΙΝΚΑ διευκρινίζει ότι "η Ένωση Καταναλωτών Νέο ΙΝΚΑ με πρόεδρο τον κ. Κώστα Τσέκερη και με ψευδεπίγραφο όνομα του σωματείου, ως ΙΝΚΑ Ινστιτούτο Καταναλωτών, ουδεμία σχέση έχει με το πρωτογενές αρχικό ΙΝΚΑ Ινστιτούτο Καταναλωτών Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος".

    Όπως τονίζεται, το ΔΣ της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος-ΙΝΚΑ θα συνεδριάσει για να λάβει αποφάσεις σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει προκειμένου "να διαφυλάξει την 36χρονη καλή φήμη του φορέα" και ζητά από το γ.γ. Καταναλωτή, Αθανάσιο Σκορδά, να παρέμβει προκειμένου να διωχθεί αρμοδίως το Νέο ΙΝΚΑ για πλαστή καταχώρηση στο διαδίκτυο, καθώς στην ιστοσελίδα του αυτοπροσδιορίζεται ως ΙΝΚΑ Ινστιτούτο Καταναλωτών αντί για "Ένωση Καταναλωτών Νέο ΙΝΚΑ", όπως αναφέρει το καταστατικό του στο μητρώο του Υπουργείου Ανάπτυξης.

    Σχετικά Links:

    Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας-ΙΝΚΑ

    Ένωση Καταναλωτών Νέο ΙΝΚΑ

    [13] Κοινωνία

    Για τον ορισμό ειδικού εφέτη ανακριτή

    Ολομέλεια εφετών για τον Άλεξ

    7/9/2006 8:35:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/9/2006 3:20:56 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Για τον ορισμό ειδικού εφέτη ανακριτή, ο οποίος θα αναλάβει την υπόθεση της εξαφάνισης του 11χρονου Aλεξ από τη Βέροια, συνεδριάζει το μεσημέρι της Πέμπτης η Ολομέλεια Εφετών Θεσσαλονίκης. Τη σύγκληση της Ολομέλειας παρήγγειλε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς. Να σημειωθεί ότι στο διάστημα των τελευταίων τουλάχιστον 15 ετών, σε άλλες δυο υποθέσεις συνεδρίασε η Ολομέλεια Εφετών Θεσσαλονίκης για τον ορισμό ειδικού εφέτη ανακριτή. Οι υποθέσεις αυτές αφορούσαν τις παράνομες μετεγγραφές φοιτητών και την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Θεσσαλονίκης. Εν τω μεταξύ προσωρινή παύση έξι μηνών επέβαλε το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο στον δικηγόρο Σταύρο Γεωργίου, ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση ενός εκ των ανηλίκων που εμπλέκονται στην υπόθεση. Την απόφαση έλαβε το συμβούλιο, εξαιτίας της αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς του δικηγόρου, η οποία αφορά στη συνεχή παρουσία του στα τηλεοπτικά κανάλια και τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης.

    [14] Κόσμος

    Με δυο νεκρούς

    Πυρκαγιά σε ρωσικό υποβρύχιο

    7/9/2006 10:06:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/9/2006 5:15:47 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, Γαλλικό πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένας υπαξιωματικός και ένας ναύτης έχασαν τη ζωή τους, από πυρκαγιά που ξέσπασε στο ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο "Άγιος Δανιήλ" της Μόσχας, που βρισκόταν ανοικτά της χερσονήσου Ριμπατσίι, κοντά στη Νορβηγία. "Η φωτιά, που οφείλεται σε βραχυκύκλωμα στο μπροστινό τμήμα του υποβρυχίου, έσβησε, δεν υπάρχει κίνδυνος έκρηξης. Το σύστημα ασφαλείας του πυρηνικού αντιδραστήρα του υποβρυχίου λειτούργησε. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ραδιενέργειας", τόνισε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ιντερφαξ", επικαλούμενο πηγές του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού το υποβρύχιο κατευθύνεται τώρα στη βάση υποβρυχίων του Βεντιάγεβο στο Μούρμανσκ.

    [15] Κόσμος

    Η Νατάσα Κάμπους για την απαγωγή της

    Έλυσε τη σιωπή της

    7/9/2006 8:57:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕT-www.orf.at

    Δυο εβδομάδες μετά την απόδρασή της από το σπίτι που την κρατούσε ο απαγωγέας της Βόλφγκανγκ Πρίκλοπιλ, η 18χρονη Νατάσα Κάμπους, έλυσε τη σιωπή της και μίλησε για το γεγονός που συντάραξε την κοινή γνώμη στην Αυστρία. Σε τηλεοπτικής της συνέντευξη στο κρατικό κανάλι ORF, η νεαρή κοπέλα εμφανίζεται μπροστά στις κάμερες, χωρίς να κρύβει το πρόσωπό της, με ένα μαντήλι στα μαλλιά και μιλάει με ηρεμία για την περιπέτεια της. Όπως εξομολογείται η μοναδική της σκέψη σε αυτά τα οχτώ χρόνια της κράτησής της, ήταν το πώς θα δραπετεύσει από το υπόγειο κελί της χωρίς να την καταλάβει ο απαγωγέας της, ενώ δεν διστάζει ότι σκεφτόταν ακόμα και τη δολοφονία του Πρίκλοπιλ, ως μοναδικό μέσο για να ξαναβρεί την ελευθερία της.

    "Γιατί συνέβη σε εμένα;"

    "Υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα μεγάλωνα, θα γινόμουν πιο δυνατή και πιο αποφασισμένη για να μπορέσω να ξεφύγω μια μέρα. Έκανα μια συμφωνία με τον εαυτό μου, ότι η μελλοντική Νατάσα θα επιστρέψει για να απελευθερώσει το μικρό 12χρονο κορίτσι" ", ανέφερε.

    Δείχνοντας εύθραυστη, μα ήρεμη και σίγουρη για όσα έλεγε, επανέφερε στη μνήμη τον τρόμο που ένοιωσε όταν ο Πρικλοπιλ την υποχρέωσε για πρώτη φορά να μπει στο υπόγειο κελί, που θα ήταν το σπίτι της για πολλά χρόνια.

    "Ένοιωθα κλειστοφοβία σε αυτό το μικρό δωμάτιο. Πετούσα μπουκάλια νερού στους τοίχους, τους χτυπούσα με τις γροθιές, μήπως με άκουγε κάποιος. Ήμουν τρομοκρατημένη και εάν δεν με είχε πάρει στο σπίτι του, κάποια στιγμή, όπου είχα κάπως περισσότερο χώρο για να κινηθώ, νομίζω ότι μπορεί να είχα τρελαθεί", ανέφερε.

    Παράλληλα, μιλά για την καθημερινή της ζωή: "Κάθε μέρα έκανα δουλειές του σπιτιού, αλλά στο τέλος γύριζα στο υπόγειο. Τα πράγματα ήταν δύσκολα τα Σαββατοκύριακα όταν ερχόταν η μητέρα του."

    Σχετικά με τον απαγωγέα της λέει: "Έκανα κακές σκέψεις. Μερικές φορές σκεφτόμουν ακόμα και να του κόψω το κεφάλι, αν είχα τσεκούρι."

    Η Νατάσα Κάμπους, που συχνά στη διάρκεια της συνέντευξης έκλεινε τα μάτια δείχνοντας πως δεν μπορούσε να αντέξει τους προβολείς, είπε πως κάποια στιγμή είχε προειδοποιήσει τον απαγωγέα της ότι θα δραπέτευε, όμως όπως εξήγησε φοβόταν ότι για την τύχη των δικών της αν το έκανε.

    "Αναρωτιόμουν ξανά και ξανά - γιατί ανάμεσα σε τόσα εκατομμύρια ανθρώους αυτό συνέβη σε μένα; Ένοιωθα σαν κοτόπουλο παγιδευμένο. Δεν φοβόμουν για μένα- αγαπώ την ελευθερία και για μένα ο θάνατος είναι η απόλυτη ελευθερία. Όμως μου έλεγε ότι θα σκότωνε τους γείτονες, μετά εμένα και στο τέλος θα αυτοκτονούσε", εξηγεί.

    Όταν τελικά δραπέτευσε και ζήτησε βοήθεια από τους πρώτους ανθρώπους που συνάντησε, η Νατάσα είπε πως την αντιμετώπισαν με αδιαφορία και επιφυλακτικότητα.

    Για το μέλλον, είπε πως θέλει να ταξιδέψει με την οικογένειά της και να τελειώσει το σχολείο ώστε να μπορέσει να σπουδάσει σε πανεπιστήμιο. Όπως είπε θέλει να δουλέψει για τις γυναίκες του Μεξικού που έχουν πέσει θύματα απαγωγής και για τα πεινασμένα παιδιά της Αφρικής.

    Η 18χρονη έδωσε συνέντευξη και στην εφημερίδα Kronen - Zeitung στην οποία σημειώνει για τον τρόπο που δραπέτευσε: "Έμοιαζε με αιωνιότητα, αλλά πήρε 10-12 λεπτά. Έτρεξα στον κήπο, πήδηξα τους φράχτες, έτρεξα, χτύπησα κουδούνια παντού."

    Σε άλλη ερώτηση για το αν είχε προσπαθήσει και παλαιότερα να δραπετεύσει, είπε: "Ναι. Μια φορά προσπάθησα να πηδήξω έξω από το αυτοκίνητο, αλλά δεν τα κατάφερα γιατί με κράτησε."

    Σημειώνεται ότι τα έσοδα από τις συνεντεύξεις της θα διατεθούν για την επαγγελματική της αποκατάσταση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

    Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε ο σύμβουλός της Ντίτμαρ Έκερ.

    Στην συνέντευξη εμφανίστηκε έχοντας τα ξανθά μαλλιά της δεμένα με ένα μαντήλι. Οι σύμβουλοι που έχει δίπλα του το κορίτσι, της είπαν πως έχοντας τώρα καλυμμένα τα μαλλιά, μπορεί πιο εύκολα στο μέλλον να αλλάξει την εμφάνισή της αν θέλει να αποφεύγει τη δημοσιότητα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μίλησε η Νατάσα Κάμπους

    [16] Κόσμος

    Ρουμανία: Σφοδρή σύγκρουση λεωφορείων

    7/9/2006 1:16:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν σε τροχαίο δυστύχημα, που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στη Ρουμανία, όταν το μίνι - μπας, στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με τουριστικό λεωφορείο προερχόμενο από τη Μολδαβία με τελικό προορισμό την Ιταλία. Το δυστύχημα προκλήθηκε έξω από την πόλη Μπάρλαντ, στην επαρχία Βάσλουι στην ανατολική Ρουμανία, επειδή ο οδηγός του μίνι - μπας δεν παραχώρησε προτεραιότητα στον οδηγό του λεωφορείου. Από τους 29 επιβαίνοντες στο λεωφορείο δεν τραυματίστηκε κανείς.

    [17] Κόσμος

    Εκφράζονται φόβοι για 54 νεκρούς

    Έκρηξη σε ορυχείο στην Ινδία

    7/9/2006 10:49:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/9/2006 12:20:18 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κατέρρευσε οροφή ορυχείου μετά από έκρηξη που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης κοντά στη συνοικία Ντανμπάντ, στο ανατολικό ομόσπονδο Ινδικό κρατίδιο Τζαρκάντ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της επιχείρησης τουλάχιστον 54 ανθρακωρύχοι εκφράζονται φόβοι ότι βρήκαν το θάνατο. "Πρόκειται για μια κατάσταση δίχως προηγούμενο οι πιθανότητες επιβίωσής τους είναι κοντά στο μηδέν", δήλωσε ο Πάρθα Μπατατσάργια, πρόεδρος της εταιρίας Bharat Coking Coal Limited, στην οποία ανήκει το ορυχείο.

    [18] Κόσμος

    Παραδοχή Μπους για πρώτη φορά

    "Ναι υπήρξαν μυστικές φυλακές"

    7/9/2006 7:12:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/9/2006 12:22:14 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ-CNN

    Την ύπαρξη μυστικών φυλακών που λειτουργούσαν υπό την αιγίδα της CIA "εκτός αμερικανικού εδάφους" παραδέχθηκε για πρώτη φορά ο Τζορτζ Ο Μπους. Στη διάρκεια ομιλίας του, παρουσία συγγενών θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι δεκατέσσερις ύποπτοι για τρομοκρατία, μεταξύ των οποίων ο Χαλίντ Μοχάμεντ, που θεωρείται ένας από τους εγκεφάλους των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και δύο άλλα άτομα, που θεωρούνται υψηλόβαθμα μέλη της Αλ Κάιντα, ο Ραμζί Μπιναλσίμπ και ο Αμπού Ζουμπάιντα, που κρατούντο σε μυστικές φυλακές της CIA μεταφέρθηκαν την Δευτέρα στο Γκουαντάναμο. Παράλληλα υπήρξε κατηγορηματικός όσον αφορά τις συνθήκες κράτησης, δηλώνοντας, πως οι ύποπτοι τυγχάνουν ανθρώπινης συμπεριφοράς και δεν βασανίζονται. Ωστόσο αυτές οι διαβεβαιώσεις έγιναν δεκτές με σκεπτικισμό από τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Η σύλληψη του Μπιν Λάντεν έχει σημασία

    Ο Μπους αιφνιδίασε καθώς παραδέχτηκε την διενέργεια ανακρίσεων σε μυστικές φυλακές στο εξωτερικό, την ώρα που προσπαθεί να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει τη νέα νομοθεσία με βάση την οποία θα λειτουργούν οι στρατιωτικές επιτροπές που αναλαμβάνουν να δικάσουν αυτούς τους συλληφθέντες.

    "Η ανάγκη γι΄ αυτή τη νομοθεσία είναι επείγουσα. Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι αυτοί που ανακρίνουν τρομοκράτες θα μπορέσουν να συνεχίσουν να ενεργούν στο πλαίσιο του νόμου για να εξασφαλίσουν τις πληροφορίες που θα σώσουν τις ζωές Αμερικανών", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζορτζ Μπους.

    Για να πείσει για τα οφέλη από το μυστικό πρόγραμμα των ανακρίσεων, ο Μπους είπε ότι οι πληροφορίες που έδωσε ο Ζουμπάιντα, τον οποίον χαρακτήρισε στενό συνεργάτη του Οσάμα μπιν Λάντεν, βοήθησαν τις αρχές να αποτρέψουν επίθεση που σχεδιαζόταν μέσα στις ΗΠΑ.

    Όσον αφορά την σύλληψη του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, ο κ. Μπους σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News, δήλωσε ότι εξακολουθεί να έχει σημασία.

    "Φυσικά και έχει σημασία. Κρύβεται. Και τον κυνηγάμε. Και αυτό τον έχει αναγκάσει να μην μετακινείται όπως στο παρελθόν και να μην έχει την ίδια ευχέρεια επικοινωνίας όπως παλαιοέτερα".

    Ταυτόχρονα, όπως δήλωσε ο Τζορτζ Μπους, συνεχίζεται και η καταδίωξη του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι και άλλων στελεχών της αλ Κάιντα, δηλώνοντας πως είναι ζήτημα χρόνου. Η σύλληψή του.

    Τέλος διαβεβαίωσε ότι η ασφάλεια των αερομεταφορών "έχει βελτιωθεί πολύ", τονίζοντας πάντως πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για περαιτέρω βελτίωση.

    [19] Ιράκ

    Με νεκρούς πολίτες

    Ανελέητα 'χτυπήματα' στη Βαγδάτη

    7/9/2006 9:21:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, Γαλλικό πρακτορείο

    Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τριάντατρεις τραυματίστηκαν σε συνεχόμενες επιθέσεις στην ιρακινή πρωτεύουσα. Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στη βορειοανατολική Βαγδάτη, όταν εξερράγη βόμβα κοντά σε τέμενος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις και να τραυματιστούν 20. Η επίθεση είχε στόχο περιπολικό της αστυνομία κοντά στο τέμενος αλ-Νίντα στη συνοικία αλ-Καχίρα. "Όλα τα θύματα ήταν πολίτες", διευκρίνισαν πηγές των δυνάμεων ασφαλείας. Η δεύτερη επίθεση σημειώθηκε στη συνοικία Καράντα στο κέντρο της Βαγδάτης, όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε αστυνομικό φυλάκιο. Εν τω μεταξύ, οι ιρακινές αρχές εκτέλεσαν την Τετάρτη 27 "τρομοκράτες" που είχαν καταδικαστεί για φόνους και βιασμούς στη Βαγδάτη. Οι καταδικασθέντες προέρχονταν από 18 επαρχίες του Ιράκ, επισημαίνεται σε σύντομη ανακοίνωση της κυβέρνησης. "Η θανατική ποινή επιβλήθηκε σε 27 τρομοκράτες στη Βαγδάτη. Εκτελέστηκαν αφού κρίθηκαν ένοχοι από τα ιρακινά δικαστήρια για ανθρωποκτονίες από πρόθεση και βιασμούς", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [20] Μ. Ανατολή

    Του Λιβάνου, από το Ισραήλ

    Άρση του αεροπορικού αποκλεισμού

    7/9/2006 6:55:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ, Reuters, Associated Press

    Στις 18:11, την Πέμπτη, ακριβώς 11 λεπτά μετά την ώρα, που είχε οριστεί να αρθεί ο αποκλεισμός του Λιβάνου από το Ισραήλ, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, αεροσκάφος της εταιρείας Middle East Airlines με 150 επιβάτες, προερχόμενο από το Παρίσι. "Αυτή είναι η πρώτη ένδειξη ότι οι Λιβανέζοι ανακτούν την ελευθερία τους", δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Μοχάμεντ Σαφάντι. Αν και το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι θα ήρε και τον αεροπορικό και το ναυτικό αποκλεισμό της χώρας, δεν το έπραξε, καθώς, λίγα λεπτά μετά τις 18:00, έκανε γνωστό ότι θα προχωρήσει στην άρση του και του από θαλάσσης αποκλεισμού, μόνο όταν αναπτυχθεί στα ανοιχτά των ακτών η διεθνής ειρηνευτική δύναμη. "Ο αεροπορικός αποκλεισμός ήρθη. Σε συντονισμό με τα Ηνωμένα Έθνη, ο ναυτικός αποκλεισμός θα συνεχιστεί έως ότου αναπτυχθεί στην περιοχή η διεθνής ναυτική δύναμη", δήλωσε εκπρόσωπος του Ισραηλινού Πρωθυπουργού. Από την πλευρά του, ο Λιβανέζος υπουργός Οικονομικών, Τζιχάντ Αζούρ, είπε ότι η άμεση επίπτωση του αποκλεισμού στο εμπόριο, στοιχίζει στο Λίβανο περίπου 45 εκατ. δολάρια ημερησίως. Ο αποκλεισμός επιβλήθηκε από το Ισραήλ στις 13 Ιουλίου, και παρέμεινε σε ισχύ παρά τη διακοπή του πολέμου, στις 14 Αυγούστου, και παρά τη σαφή αναφορά της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας για την άμεση άρση του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αίρει τον αποκλεισμό το Ισραήλ

    [21] Οικονομία

    Κατά μία ώρα, από τις 2 Οκτωβρίου

    Διεύρυνση ωραρίου στο ΧΑΑ

    7/9/2006 6:33:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την επέκταση του ωραρίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά μία ώρα, με έναρξη συνεδρίασης στις 10.30 αντί για τις 11.30, προτείνει ο Πρόεδρος του ΧΑ κ. Σπύρος Καπράλος. Σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, ο κ. Καπράλος τόνισε ότι τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο ωράριο των συναλλαγών στη Σοφοκλέους.

    Από τις 10.30 το πρωί θα διαπραγματεύεται και η κατηγορία των μετοχών της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, η διαπραγμάτευση των οποίων θα σταματά στις 12.00 και θα ξεκινάει εκ νέου από τις 14.00-16.30. Επίσης στις 18 Σεπτεμβρίου ξεκινά η διαχείριση του Επικουρικού από το Αποθετήριο, ενώ ένα μήνα αργότερα, στις 18 Οκτωβρίου, περίπου 53 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στους χρηματιστές.

    Επίσης, την ερχόμενη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνονται οι γενικές δοκιμές για την κοινή χρηματιστηριακή πλατφόρμα ΧΑ - ΧΑΚ και πλέον η επίσημη λειτουργία θα γίνει στο αμέσως προσεχές διάστημα.

    [22] Οικονομία

    Στους συνταξιούχους του Δημοσίου

    Σε 4 δόσεις το επίδομα

    7/9/2006 5:38:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Από την 1η Ιουλίου 2007 και σε τέσσερις δόσεις θα ενσωματωθεί στη σύνταξη των συνταξιούχων του Δημοσίου το ποσό των 140,8 ευρώ που αποτελεί το υπόλοιπο που δεν έχει ενσωματωθεί κατά το παρελθόν από το επίδομα των 176 ευρώ χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια ή αίτηση από τη μεριά των ενδιαφερομένων. Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο, οι ρυθμίσεις του οποίου θα εφαρμοστούν αναδρομικά και θα καλύπτουν και τους ήδη συνταξιούχους δημοσίους πολιτικούς υπαλλήλους. Οι συνταξιούχοι είχαν κατοχυρώσει, κατά το παρελθόν, το δικαίωμα ενσωμάτωσης ποσού 176 ευρώ στο συντάξιμο μισθό τους. Κατεβλήθη όμως για ένα έτος το ένα πέμπτο του ποσού αυτού (δηλαδή 35,2 ευρώ) και στη συνέχεια καταργήθηκε. Με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται σταδιακά και το υπόλοιπο ποσό των 140,8 ευρώ. Από το μέτρο θα ωφεληθούν 200.000 συνταξιούχοι και σταδιακά το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων που θα εξέρχονται από την υπηρεσία την 1 Ιουλίου 2007 και εφεξής. Όπως σημειώνει σε δήλωσή του ο υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας, "οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου εφαρμόζονται αναδρομικά και καλύπτουν και τους ήδη συνταξιούχους δημοσίους πολιτικούς υπαλλήλους. Η αύξηση της σύνταξης αυτών θα γίνει, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, οίκοθεν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η αύξηση που θα προκύψει θα καταβληθεί σταδιακά κατά ένα τέταρτο ετησίως, με ημερομηνία έναρξης την 1 Ιουλίου 2007".

    [23] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αποκλείστηκαν οι Ελπίδες

    7/9/2006 2:10:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΕΠΟ

    Η χθεσινή ήττα των Ελπίδων με 2-1 από το Βέλγιο οδήγησε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στον αποκλεισμό από την επόμενη φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Παρά το δύσκολοΝ της ελληνικής αποστολής, που ήθελε πάση θυσία νίκη με τρία γκολ για να προκριθεί αντί των "κόκκινων διαβόλων", οι διεθνείς μας είχαν τον έλεγχο του παιχνιδιού στο πρώτο ημίχρονο και δημιούργησαν πολλές ευκαιρίες για να ανοίξουν το σκορ. Στις κυριότερες από αυτές ο Παπαδόπουλος στο 6΄ δεν πρόλαβε την μπάλα από σέντρα του Κοιλιάρα και στο 42΄ από σουτ του τελευταίου η μπάλα κόντραρε στον Βάουτενς. Τελικά οι Ελπίδες κατάφεραν να προηγηθούν 1-0 στο 66 όταν ο Πλιάγκας σέντραρε και ο Βαντελανόιντ με προβολή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Πριν καλά καλά κοπάσουν οι ελληνικοί πανηγυρισμοί στο 69΄ ο Αρούν με σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή ισοφάρισε σε 1-1 για το Βέλγιο, ενώ ο ίδιος ποδοσφαιριστής με πανομοιότυπο τρόπο σημείωσε στο 88΄και το νικητήριο γκολ των γηπεδούχων

    Οι συνθέσεις των ομάδων

    Ο Γερμανός δαιτητής Πέτερ Σίπελ παρατήρησε με κίτρινη κάρτα τους Ηλιάδη, Παπαδόπουλο, Κυριακίδη, Βάουτενς. ΒΕΛΓΙΟ: Κορντιέ, Βαναουντενάρτε, Βαντελανόιντ, Βάουτενς, Μουλεμό, Οβερμέιρε, Ντε Μουλ (85΄ Φελιάνι), Αρούν, Βαν Τόρνουτ (46΄ Μισούντι), Μάρτενς, Γιουλού-Ματόντο (76΄ Μιράλας). ΕΛΛΑΔΑ: Ανδιόλας, Κοτίτσας, Παγώνης, Παπαζαχαρίας, Παπαδόπουλος, Τζιόλης (63΄ Κυριακίδης), Αραβίδης (77΄ Μενδρινός), Ηλιάδης, Πετρόπουλος, Κοιλιάρας (56΄ Πλιάγκας), Μάκος.

    Αποσπόρης: "Μας αδικεί το αποτέλσμα"

    "Συγχαρητήρια στο Βέλγιο για την πρόκριση και καλή τύχη στους αγώνες μπαράζ. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα αδικεί την ομάδα μου. Παίξαμε καλά και θέλαμε να πετύχουμε πρώτοι γκολ για να προβληματίσουμε τον αντίπαλο. Ωστόσο, η γρήγορη ισοφάριση ήταν καθοριστική για την εξέλιξη του παιχνιδιού. Προς το τέλος ρισκάραμε και η έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης ήταν η κυριότερη αιτία της ήττας μας» δήλωσεμετά την ήττα-αποκλεισμόο ομοσπονδιακός τεχνικός των Ελπίδων Στέλιος Αποσπόρης.

    [24] Μπάσκετ

    Δικαστικά θα κινηθεί ο Ζήσης

    7/9/2006 7:17:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Αποφασισμένος να κινηθεί δικαστικά κατά του Βαρεχάο δήλωσε ο Νίκος Ζήσης. Μιλώντας σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης ο διεθνής γκαρντ μία ημέρα μετά την επέμβαση ανάτασης του ζυγωματικού, ο Ζήσης τόνισε: «Πάνω από όλα είναι η υγεία. Αφού όλα πήγαν καλά με την επέμβαση έχω αποφασίσει να κινηθώ δικαστικά κατά του Βαρεχάο γιατί το χτύπημά του ήταν δολοφονικό. Θα μπορούσα να είχα πάθει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά. Βρίσκομαι σε συνεννόηση με τους δικηγόρους μου και θα δούμε τι θα κάνουμε», είπε ο «ασημένιος» Παγκόσμιος Πρωταθλητής, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην κλινική «Άγιος Λουκάς» της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια είπε: «Ούτε να τον βλέπω δεν μπορώ. Αυτό που θέλω είναι πρώτα από όλα να βγω από το νοσοκομείο. Έχω περάσει πολύ καιρό στο νοσοκομείο και στην Ιαπωνία και τώρα και εδώ. Θα χρειαστεί να περάσει περίπου ένας μήνας για να επιστρέψω στην αγωνιστική δράση. Δεν με νοιάζει που δεν θα κάνω διακοπές. Είμαι μικρός ακόμα. Θα κάνω στο μέλλον. Αυτό που θέλω είναι να είμαι καλά για να μπορώ να κάνω αυτό που αγαπώ, δηλαδή να παίζω μπάσκετ.»

    Ο Ζήσης απουσίασε χθες από τις εκδηλώσεις προς τιμή της Εθνικής ανδρών στο προεδρικό μέγαρο και στο μέγαρο Μαξίμου: «Αν και ήμουν λίγο ζαλισμένος από την νάρκωση, το βράδυ όταν συνήλθα κάπως παρακολούθησα όλα τα δελτία ειδήσεων. Είναι σημαντικό να σε τιμούν αυτοί οι άνθρωποι. Το έζησα πέρυσι μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Φέτος δεν τα κατάφερα, αλλά πιστεύω ότι με τις επιτυχίες που θα φέρουμε στο μέλλον θα έχω την ευκαιρία να ξαναζήσω κάτι ανάλογο». Στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης επισκέφτηκαν σήμερα τον Νίκο Ζήση τόσο ο Ομοσπονδιακός προπονητής, Παναγιώτης Γιαννάκης, όσο και ο συνεργάτης του στο τεχνικό τιμ της Εθνικής Λευτέρης Κακιούσης.

    Ο Νίκος Ζήσης θα πάρει αύριο εξιτήριο, ενώ την Δευτέρα θα επιστρέψει στην κλινική για να του αφαιρεθούν τα ράμματα. Από εκεί και πέρα, θα είναι σε θέση να ακολουθήσει ένα ειδικό χαλαρό πρόγραμμα προετοιμασίας με μπάλα, ενώ θα είναι έτοιμος 100% να ενσωματωθεί στην Μπενετόν σε τέσσερις εβδομάδες.

    [25] Μπάσκετ

    Ντέρμπι από την πρεμιέρα

    7/9/2006 12:01:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Γρήγορα «ζεσταίνεται» το εφετινό πρωτάθλημα της Α1. Από την πρώτη κι όλας αγωνιστική (11 Οκτωβρίου) οι απανταχού λάτρεις της πορτοκαλί μπάλας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία δυνατή... ευρωπαϊκή αναμέτρηση, μεταξύ των δύο εκπροσώπων μας στην Ευρωλίγκα, Παναθηναϊκού και Αρη. Οι «πράσινοι» θα φιλοξενήσουν στο κλειστό του ΟΑΚΑ (κεκλεισμένων των θυρών λόγω της τιμωρίας του ΠΑΟ) τους Θεσσαλονικείς (14η αγωνιστική στην έδρα του Αρη) ανεβάζοντας την αδρεναλίνη, ενώ στο «αχαϊκό ντέρμπι», ο Απόλλων Πατρών θα φιλοξενήσει τη νεοφώτιστη Ολυμπιάδα.

    Το ντέρμπι των «αιωνίων» θα διεξαχθεί στην 4η αγωνιστική, με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, ενώ στη 17η αγωνιστική ο Παναθηναϊκός θα φιλοξενήσει τους «ερυθρόλευκους» στο ΟΑΚΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ντέρμπι της 4ης αγωνιστικής ο Ολυμπιακός θα έχει τους φιλάθλους στο πλευρό του, καθώς το ΑΣΕΑΔ μείωσε την ποινή από τρεις αγωνιστικές σε μια (στον αγώνα με τον Πανελλήνιο, 2η αγωνιστική). Όσο για το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, ΠΑΟΚ και Αρης θα συναντηθούν στη 10η (και 23η) αγωνιστική με τον ΠΑΟΚ γηπεδούχο.

    Στα υπόλοιπα ντέρμπι, ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει στην 8η αγωνιστική στο ΣΕΦ (21η στη Θεσσαλονίκη) τον Αρη και στην 13η (26η στη Θεσσαλονίκη) πάλι στην έδρα τους τον ΠΑΟΚ, ενώ ο Παναθηναϊκός στην 6η αγωνιστική (19η στο ΟΑΚΑ) θα φιλοξενηθεί από τον ΠΑΟΚ.

    Τα ντέρμπι

    1η και 14η αγωνιστική: Παναθηναϊκός-Άρης, Απόλλων Πατρών-Ολυμπιάδα Πατρών 4η και 17η αγωνιστική: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 6η και 19η αγωνιστική: ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 8η και 21η αγωνιστική: Ολυμπιακός-Αρης 10η και 23η αγωνιστική: ΠΑΟΚ-Αρης 13η και 26η αγωνιστική: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

    Όλο το πρόγραμμα

    1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 14η 11/10 13/1 Μακεδονικός-Πανιώνιος Μαρούσι-Ολύμπια Λάρισας Παναθηναϊκός-Άρης Απόλλων Π.-Ολυμπιάδα Πατρών Πανελλήνιος-ΑΕΚ ΑΕΛ-Ολυμπιακός ΠΑΟΚ-Αιγάλεω

    2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 15η 18/10 20/1 Ολύμπια Λ.-Μακεδονικός Άρης-Μαρούσι Ολυμπιάδα Π.-Παναθηναϊκός ΑΕΚ-Απόλλων Π. Ολυμπιακός-Πανελλήνιος Αιγάλεω-ΑΕΛ Πανιώνιος-ΠΑΟΚ

    3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 16η 21/10 27/1 Μακεδονικός-Άρης Μαρούσι-Ολυμπιάδα Π. Παναθηναϊκός-ΑΕΚ Απόλλων Π.-Ολυμπιακός Πανελλήνιος-Αιγάλεω ΑΕΛ-ΠΑΟΚ Πανιώνιος-Ολύμπια Λ.

    4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 17η 28/10 10/2 Ολυμπιάδα Π.-Μακεδονικός ΑΕΚ-Μαρούσι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός Αιγάλεω-Απόλλων Π. ΠΑΟΚ-Πανελλήνιος ΑΕΛ-Πανιώνιος Άρης-Ολύμπια Λ.

    5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 18η 4/11 17/2 Μακεδονικός-ΑΕΚ Μαρούσι-Ολυμπιακός Παναθηναϊκός-Αιγάλεω Απόλλων Π.-ΠΑΟΚ Πανελλήνιος-ΑΕΛ Πανιώνιος-Άρης Ολύμπια Λ.-Ολυμπιάδα Π.

    6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 19η 11/11 24/2 Ολυμπιακός-Μακεδονικός Αιγάλεω-Μαρούσι ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός ΑΕΛ-Απόλλων Π. Πανελλήνιος-Πανιώνιος ΑΕΚ-Ολύμπια Λ. Ολυμπιάδα Π.-Άρης

    7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 20η 18/11 3/3 Μακεδονικός-Αιγάλεω Μαρούσι-ΠΑΟΚ Παναθηναϊκός-ΑΕΛ Απόλλων Π.-Πανελλήνιος Πανιώνιος-Ολυμπιάδα Π. Ολύμπια Λ.-Ολυμπιακός Άρης-ΑΕΚ

    8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 21η 25/11 10/3 ΠΑΟΚ-Μακεδονικός ΑΕΛ-Μαρούσι Πανελλήνιος-Παναθηναϊκός Απόλλων Π.-Πανιώνιος Αιγάλεω-Ολύμπια Λ. Ολυμπιακός-Άρης ΑΕΚ-Ολυμπιάδα Π.

    9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 22η 2/12 17/3 Μακεδονικός-ΑΕΛ Μαρούσι-Πανελλήνιος Παναθηναϊκός-Απόλλων Π. Πανιώνιος-ΑΕΚ Ολύμπια Λ.-ΠΑΟΚ Άρης-Αιγάλεω Ολυμπιάδα Π.-Ολυμπιακός

    10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 23η 9/12 28/3 Πανελλήνιος-Μακεδονικός Απόλλων Π.-Μαρούσι Παναθηναϊκός-Πανιώνιος ΑΕΛ-Ολύμπια Λ. ΠΑΟΚ-Άρης Αιγάλεω-Ολυμπιάδα Π. Ολυμπιακός-ΑΕΚ

    11η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 24η 16/11 31/3 Μακεδονικός-Απόλλων Π. Μαρούσι-Παναθηναϊκός Πανιώνιος-Ολυμπιακός Ολύμπια Λ.-Πανελλήνιος Άρης-ΑΕΛ Ολυμπιάδα Π.-ΠΑΟΚ ΑΕΚ-Αιγάλεω

    12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 25η 30/12 15/4 Παναθηναϊκός-Μακεδονικός Μαρούσι-Πανιώνιος Απόλλων Π.-Ολύμπια Λ. Πανελλήνιος-Άρης ΑΕΛ-Ολυμπιάδα Π. ΠΑΟΚ-ΑΕΚ Αιγάλεω-Ολυμπιακός

    13η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 26η 6/1 18/4 Μακεδονικός-Μαρούσι Πανιώνιος-Αιγάλεω Ολύμπια Λ.-Παναθηναϊκός Άρης-Απόλλων Π. Ολυμπιάδα Π.-Πανελλήνιος ΑΕΚ-ΑΕΛ Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

    [26] Αρνητικό το β' δείγμα της Μ. Τζόουνς

    7/9/2006 3:15:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Καθαρή" έβγαλε την Αμερικανίδα πρωταθλήτρια στίβου το β δείγμα του ντόπινγκ κοντρόλ που υπεβλήθη πρόσφατα η τρις Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ κατά τη διάρκεια του εθνικού πρωταθλήματος στις 23 του περασμένου Ιουνίου. Το νέο δείγμα ήταν αρνητικό και έδειξε ότι η Τζόουνς, για την οποία πρόσφατα είχε ξεσπάσει μία θύελλα φημών, δεν έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, μολονότι στον πρώτο έλεγχο είχε βρεθεί "θετική" σε χρήση ερυθροποιητίνης (EPO). Το γεγονός αυτό, όπως ήταν φυσικό ανακούφισε την σπρίντερ των ΗΠΑ η οποία μέσω του δικηγόρου της δήλωσε ότι αισθάνεται δικαιωμένη: "Ανέκαθεν υποστήριζα ότι δεν έχω κάνει χρήση ουσιών που βοηθούν την απόδοση ενός αθλητή. Είμαι πανευτυχής από την κατάληξη της υπόθεσης και ανυπομονώ να επιστρέψω στους αγωνιστικούς χώρους".

    [27] Χάνει την πρεμιέρα ο Αλμπέλδα

    7/9/2006 1:22:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μόνο με ένα μικρό θαύμα θα καταφέρει ο Νταβίντ Αλμπέλδα να προλάβει να συμμετάσχει στην πρεμιέρα των ομίλων του Τσάμπιονς Λίγκ με τη Βαλένθια. Ο 29χρονος Ισπανός διεθνής, τραυματίστηκε στην χθεσινή αναμέτρηση των "φούριος ρόχας" με τη Βόρειο Ιρλανδία, στο Μπέλφαστ. Σε μία φάση στο 32ο λεπτό του αγώνα, όπου οι γηπεδούχοι επιβλήθηκαν με 3-2, ο Αλμπέλδα συγκρούστηκε με αντίπαλο με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στο ζυγωματικό. Μετά από λίγα λεπτά ο άτυχος παίκτης αντικαταστάθηκε στο παιχνίδι από τον Τσεσκ Φάμπρεγκας. Ήδη πάντως ο Αλμπέλδα ξεκίνησε αγώνα δρόμου για να προλάβει την προσεχή αναμέτρηση (12/9) των "νυχτερίδων" με τον Ολυμπιακό στο "Γ. Καραϊσκάκης", αλλά η συμμετοχή του κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολη.

    [28] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ξέσπασε στον Άγιο Μαρίνο

    7/9/2006 12:43:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Τον Άγιο Μαρίνο, την υποδεέστερη ομάδα της Ηπείρου, βρήκε να ξεσπάσει η Γερμανία και την διέσυρε με το απίστευτο σκορ του 13-0. Οι Γερμανοί δεν έκαναν κράτει, ούτε στο ελάχιστο απέναντι στους αδύναμους να αντιδράσουν, παίκτες του ιταλικού κρατιδίου και πέτυχαν ρεκόρ σκόρ στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αφήνοντας ωστόσο διχασμένες αντιδράσεις για την εκτελεστική τους μανία, εναντίον μιας ομάδας, που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να αντισταθεί. Την ίδια στιγμή οι Ισπανοί οδηγούνταν σε εκ διαμέτρου αν΄τιθετα μονοπάτια, γνωρίζοντας την ήττα από την Βόρειο Ιρλανδία μέσα στο Μπέλφαστ με 3-2 . Η Ισπανία προηγήθηκε δύο φορές, όμως ο Χίλι είχε άγριες διαθέσεις απόψε και σημειώνοντας χατ τρικ, μετέτρεψε τον αγώνα σε προσωπική του υπόθεση δίνοντας την νίκη στην ομάδα του.

    Η εκδίκηση των Γάλλων

    Στο Σταντ ντε Φρανς η Γαλλία με την παλιά φουρνιά να έχει αποχωρήσει ανεπιστρεπτί, πήρε την εκδίκησή της για τον χαμένο τελικό του Βερολίνου, πριν δύο μήνες. Επικράτησε 3-1 της Ιταλίας μετατρέποντας την επανάληψη του μεγάλου τελικού σε μια τελικά, εύκολη υπόθεση. Για τον ίδιο όμιλο, τον δεύτερο, η ομάδα που έκοψε βαθμούς από την Ιταλία στην πρώτη αγωνιστική, η Λιθουανία, αυτή τη φορά δεν στάθηκε τόσο τυχερή. Γνώρισε την ήττα από την Σκοτία μέσα στην έδρα της, με 2-1, χωρίς όμως να δείξει πως μπορούσε να προβάλει αντιστάσεις.

    Τα αποτελέσματα

    1ος ΟΜΙΛΟΣ

    Αζερμπαϊτζάν-Καζακστάν 1-1 Σκόρερ: 16΄ Λαντάγκα - 36΄ Μπιάκοφ

    Φινλανδία-Πορτογαλία 1-1 Σκόρερ: 21΄ Γιόναταν Γιόχανσον - 41΄ Νούνο Γκόμες

    Πολωνία-Σερβία 1-1 Σκόρερ: 30΄ Μάτουσιακ - 71΄ Λάζοβιτς

    Αρμενία-Βέλγιο 0-1 Σκόρερ: 41΄ Βαν Μπούιτεν

    2ος ΟΜΙΛΟΣ

    Ουκρανία-Γεωργία 3-2 Σκόρερ: 31΄ Σεβτσένκο, 61΄ Ρόταν, 78΄ Ρούσολ - 37΄ Σ.Αρβελάτζε, 60΄ Ντεμετράτζε

    Λιθουανία-Σκοτία 1-2 Σκόρερ: 85΄ Μιτσέικα - 46΄ Ντέιλι, 62΄ Μίλερ

    Γαλλία-Ιταλία 3-1 Σκόρερ: 2΄, 55΄ Γκοβού, 18΄ Ανρί - 20΄ Τζιλαρντίνο

    4ος ΟΜΙΛΟΣ

    Σαν Μαρίνο-Γερμανία 0-13 Σκόρερ: 12΄, 43΄, 64΄, 71΄ Ποντόσλκι, 29, 47΄ Σβαϊνστάιγκερ, 30΄, 45΄+ Κλόζε, 35΄ Μπάλακ, 66΄, 73΄ Χίτζλσπεργκερ, 87΄ Μ.Φρίντριχ, 90΄(πεν) Σνάιντερ

    Σλοβακία-Τσεχία 0-3 Σκόρερ: 10΄, 21΄ Σιόνκο, 57΄ Κόλερ

    5ος ΟΜΙΛΟΣ

    Ρωσία-Κροατία 0-0

    ΠΓΔΜ-Αγγλία 0-1 Σκόρερ: 46΄ Κράουτς

    Ισραήλ-Ανδόρα 4-1 Σκόρερ: 9΄ Μπεναγιούν, 11΄ Μπεν Σουσάν, 43΄πεν. Γκέρσον, 69΄ Ταμούζ Τεμίλε - 84΄ Φερνάντεθ

    6ος ΟΜΙΛΟΣ

    Ισλανδία-Δανία 0-2 Σκόρερ: 5΄ Ρόμενταλ, 33΄ Τόμασον

    Σουηδία-Λιχτενστάιν 2-1 Σκόρερ: 2΄, 70΄ Αλμπακ - 27΄ Φρικ

    Β. Ιρλανδία-Ισπανία 3-2 Σκόρερ: 20΄, 64΄, 80΄ Χίλι - 14΄ Τσάβι, 52΄ Βίγια

    7ος ΟΜΙΛΟΣ

    Ολλανδία-Λευκορωσία 3-0 Σκόρερ: 33΄, 78΄ Φαν Πέρσι, 90΄+ Κούιτ

    Αλβανία-Ρουμανία 0-2 Σκόρερ: 65΄ Ντίκα, 75΄(πεν) Μούτου

    Βουλγαρία-Σλοβενία 3-0 Σκόρερ: 58΄ Μποζίνοφ, 72΄ Μάρτιν Πετρόφ, 80΄ Τελκίσκι

    [29] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Χειρουργήθηκε ο Όουεν

    7/9/2006 3:27:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Επιτυχής ήταν η χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε σήμερα στους χιαστούς συνδέσμους ο διεθνής Άγγλος άσος της Νιούαστλ, Μαϊκλ όουεν. Ο βραχύσωμος παίκτης , που στο πρόσφατα Μουντιάλ της Γερμανίας κέρδισε το Όσκαρ ατυχίας, καθώς στον αγώνα των "λιονταριών" με τη Σουηδία για την φάση των ομίλων της διοργάνωσης τραυματίστηκε σοβαρά, χειρουργήθηκε σε κλινική του Κολοράντο στις ΗΠΑ και πλέον βρίσκεται στο στάδιο της αποθεραπείας. Αναλογη όμως αγωνία με τον πάικτη έχεουν και οι ανθρακορύχοι, που σύμφωνα με τον προπονητή της ομάδας, Γκλεν Ρέντερ, άπαντες περιμένουν τον Όουεν να επιστρέψει στα αγωνιστικά του καθήκοντα:"Ο Μάικλ μπορεί τώρα να αφοσιωθεί στην αποθεραπεία του, έτσι ώστε να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατόν. Θα χρειασθεί να δώσει μάχη, όμως τον περιμένουμε με ανυπομονησία και όλοι θέλουμε να δούμε ξανά το όνομα του γραμμένο στο φύλλο αγώνα της ομάδας" επεσήμανε ο Άγγλος τεχνικός.

    [30] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Δεν... ιδρώνει τ' αυτί του Αραγονιές

    7/9/2006 1:47:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται από χθες ο Ισπανός τεχνικός των "φούριος ρόχας", Λουίς Αραγονιές, που στο πλαίσιο των προκριματικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2008, η ομάδα του ηττήθηκε στο Μπέλφαστ με 3-2 από το Εϊρε. Μετά την «βόμβα» που έσκασε, η πλειοψηφία του ισπανικού Τύπου ζητά επίμονα την κεφαλή του Αραγόνιες "επί πινάκι»". Από την πλευρά του ο ίδιος ο ίβηρας τεχνικός, έχοντας και τη στήριξη της ομοσπονδίας, ανέλαβε τις ευθύνες της ήττας, αλλά ούτε λόγος για παραίτηση.

    Παραδέχθηκε τα λάθη του

    "Κάναμε πολλά λάθη, αλλά το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης ανήκει στον προπονητή" παραδέχθηκε μετά τον αγώνα ο Λουίς Αραγονιές και συνέχισε: "Έκανα περισσότερα λάθη από τους παίκτες, οι οποίοι πάντως πάλεψαν μέχρι τέλους και όταν σφάλλω, το παραδέχομαι.

    Δεν εννοώ λάθη όσον αφορά στη σύνθεση της ομάδας, αφού δεν άλλαξα κάτι. Μιλώ για άλλα λάθη. Είμαι αυθεντικός και το ομολογώ. Αυτό δεν είναι ένδειξη αδυναμίας. Δεν έχω σκεφτεί να παραιτηθώ, αλλά θα το καταλάβαινα αν η ομοσπονδία σκεφτόταν να με αντικαταστήσει." συμπλήρωσε ο Ίβηρας προπονητής

    [31] Πολιτισμός

    Συμμετέχει ο κιθαρίστας Jorge Fernando

    Η νέα ντίβα του fado στο Φεστιβάλ Παπάγου

    7/9/2006 5:06:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Η Ana Moura, μία από τις σημαντικότερες φωνές της νέας γενιάς του fado, εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2006 στο Ανοιχτό Θέατρο Παπάγου. Η Ana Moura είναι μία από τις σημαντικότερες φωνές της νέας γενιάς του fado, της μαγευτικής μουσικής της Πορτογαλίας, που εκφράζει τον πόθο, τον πόνο, το χωρισμό, την ανεκπλήρωτη αγάπη και τη γλυκιά μελαγχολία. Η πρώτη της εμφάνιση στην Ελλάδα ήταν στις 18 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη. Aν και είναι μόλις 26 ετών, έχει καταξιωθεί ως μία από τις κορυφαίες εκπροσώπους του fado, ακριβώς την εποχή που το είδος γνωρίζει αναβίωση τόσο στην Πορτογαλία, όσο και σε όλο τον κόσμο. Όπως ήταν φυσικό, η βασική της επιρροή και έμπνευση ήταν η μεγάλη Amalia Rodrigues. Οι συγκρίσεις είναι περιττές και άδικες, υπάρχουν όμως ομοιότητες, όπως η ποιότητα της φωνής, η ικανότητα στον αυτοσχεδιασμό και προπάντων, η έμφαση στη συναισθηματική απόδοση. Ο μέντορας της και βασικός συνεργάτης της είναι ο κιθαρίστας και συνθέτης, Jorge Fernando, συνεργάτης και της Amalia. Πρόσφατα συμπλήρωσε 30 χρόνια καριέρας, όντας ένας από τους πιο πολυτραγουδισμένους συνθέτες της χώρας.

    [32] Πολιτισμός

    Από Μουσείο της Σουηδίας

    Επιστρέφεται κομμάτι από το Ερεχθείο

    7/9/2006 11:12:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Την απόφαση της Σουηδικής κυβέρνησης να επιστραφεί στην Ελλάδα ένα θραύσμα απο το διάκοσμο του Γείσου του Ερεχθείου της Ακρόπολης, ανακοίνωσε στον Γιώργο Παπανδρέου ο υπουργός Παιδείας της Σουηδίας Λέϊφ Παγκρότσκι. Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο Μεσογειακό μουσείο της Στοκχόλμης. Τον αρχαιολογικό αυτό θησαυρό είχε, μέχρι πριν απο λίγα χρόνια, στην κατοχή της, χωρίς να γνωρίζει την αξία του, η Σουηδή καθηγήτρια γυμναστικής Μπρίγκιτ Βίνγκερ Ανγκερ. Η γνησιότητα και η αυθεντικότητά του κομματιού του Ερεχθείου, επιβεβαιώθηκε από εμπειρογνώμονες καθώς και την διευθύντρια του Μεσογειακού Μουσείου της Στοκχόλμης, κα Σανέ Χούμπι- Νίλσεν, όταν η κάτοχος του παρατήρησε μια φωτογραφία του Παρθενώνα σε κάποια εφημερίδα, και αποφάσισε να αναζητήσει περισσότερα στοιχεία. Έκτοτε, φυλάσσεται στο Μεσογειακό Μουσείο της Στοκχόλμης, όπου μάλιστα διοργανώθηκε και ειδική Έκθεση. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την κίνηση της Σουηδικής κυβέρνησης μεγάλη χειρονομία και εξέφρασε τις ευχαριστίες του ελληνικού λαού.

    [33] Υγεία

    Νέοι διασώστες στο ΕΚΑΒ

    7/9/2006 12:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/9/2006 4:23:54 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ορκίστηκαν, το πρωί της Πέμπτης, 402 νέοι διασώστες οδηγοί ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, παρουσία του υπουργού Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου. Οι διασώστες, που είχαν περάσει στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2004, πήραν το φύλλο πορείας τους και τους κανόνες που οφείλουν να ακολουθούν πιστά για μια ασφαλή διάσωση. Όπως τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, το προσεχές διάστημα θα προκηρυχθούν 185 νέες θέσεις διασωστών, ενώ ο στόλος του ΕΚΑΒ αυξάνεται κατά 240 νέα ασθενοφόρα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 7 September 2006 - 16:51:51 UTC