Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-09-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τολμηρές αλλαγές
  • [02] Έντονη κριτική από το ΠΑΣΟΚ
  • [03] Επεισόδια έξω από τη ΔΕΘ
  • [04] Κινητοποιήσεις για τα ΤΕΙ
  • [05] Απόφαση άρσης της ασυλίας Πινοσέτ
  • [06] Αυλαία στο δράμα
  • [07] Συνθήκη για "μη πυρηνικά" ανάβει φωτιές
  • [08] "Δεν είχε σχέσεις με την Αλ Κάιντα ο Σαντάμ"
  • [09] Προς τις ακτές του Λιβάνου πλέει ο "Κανάρης"
  • [10] Πασαρέλα με εμπάργκο

    [01] Πολιτική

    Για όλους με ευθύνη και χωρίς λαϊκισμούς

    Τολμηρές αλλαγές

    8/9/2006 9:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/9/2006 10:51:28 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Στο νέο γεωπολιτικό και στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή αλλά και τη διεθνή κοινότητα αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στα εγκαίνια της 71ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο Κώστας Καραμανλής μίλησε για τις δυνατότητες που ανοίγονται στη Μακεδονία και τη Θράκη, παρουσίασε τα μεγάλα έργα που ήδη άρχισαν να υλοποιούνται και τόνισε ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις με τολμηρές αλλαγές και ευθύνη μακριά από συντηρητικές νοοτροπίες και ανέξοδο λαϊκισμό. "Η Ελλάδα ξεχωρίζει ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή" τόνισε ο Πρωθυπουργός καλωσορίζοντας τους εκθέτες στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στην ελληνική προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις σχέσεις με την Τουρκία και υπογράμμισε την εξαιρετική πρόοδο που συντελείται στο πλαίσιο της νέας ελληνικής ενεργειακής πολιτικής που την καθιστά ακόμα πιο ισχυρή στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι ιδιαίτερο ρόλο στις νέες εξελίξεις που διαμορφώνονται έχει ολόκληρη η περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και της Θράκης και αναφέρθηκε στην πολιτική της Κυβέρνησης που εξασφαλίζει στη χώρα μία νέα τροχιά ανάπτυξης. Τέλος παρουσίασε τα μεγάλα έργα υποδομής και ανακοίνωσε τις επενδύσεις για τη Μακεδονία και τη Θράκη. Τα εγκαίνια της 71ης ΔΕΘ έγιναν στις 8 το βράδυ σε μια λαμπρή τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης, παρουσία Υπουργών, βουλευτών όλων των κομμάτων, εκπροσώπων παραγωγικών τάξεων, των τοπικών εκκλησιαστικών, στρατιωτικών και προξενικών αρχών, ενώ ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ανέγνωσε μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Μιλώντας νωρίτερα στην τελετή των εγκαινίων ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Καλαντζής, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, αλλά και στα μεγάλα έργα υποδομής που πραγματοποιούνται στην πόλη. Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ, Δημήτρης Μπακατσέλος, στην ομιλία του επισήμανε τις νέες προοπτικές ανάπτυξης που διανοίγονται για τη Βόρεια Ελλάδα, που όπως είπε, θα σηματοδοτήσει η επόμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    "Ευθύνη και όχι ανέξοδος λαϊκισμός..."

    "Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις έναντι συντηρητικών νοοτροπιών, αλλαγές και όχι στατική διαχείριση, ευθύνη και όχι ανέξοδο λαϊκισμό" ,αντιτάσσει η Κυβέρνηση δια στόματος Κώστα Καραμανλή από την Θεσσαλονίκη σε μία ευθεία απάντηση του Πρωθυπουργού από τα εγκαίνια της 71 ης ΔΕΘ. Για μία ακόμη φορά η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης από την πρώτη επίσημη ομιλία του Πρωθυπουργού, αποτέλεσε βήμα πολιτικής αντιπαράθεσης αφού ο κ. Καραμανλής επέλεξε ουσιαστικά το βήμα της Έκθεσης για να αναφερθεί αναλυτικά τόσο στην οικονομική πολιτική που έχει ασκήσει η Κυβέρνηση στα 2,5 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, στα αποτελέσματα αυτής της οικονομικής πολιτικής αλλά και στην διαφορά αποτελεσματικότητας και πολιτικού πολιτισμού με τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Σαφές το μήνυμα του Πρωθυπουργού για μία ακόμη φορά προς την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας: "Επιδιώκουμε σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας με τη γειτονική Τουρκία και ενθαρρύνουμε την προσαρμογή της στο οικονομικό και πολιτικό κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης, σημείωσε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: "Η πλήρης συμμόρφωση στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της είναι απαραίτητη, όπως και για κάθε υποψήφια χώρα, σε κάθε βήμα της ενταξιακής πορείας της. Η πρόοδος της πορείας της εξαρτάται, επομένως, από την ίδια την Τουρκία".

    Ο Πρωθυπουργός στην σημερινή του ομιλία αναφέρθηκε αναλυτικά στα πεπραγμένα για την Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα την Θεσσαλονίκη, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως "το νερό έχει μπει στο αυλάκι και δεν γυρίζει πίσω".

    "Μετά από 15 χρόνια ανεκπλήρωτων υποσχέσεων, τα μεγάλα έργα υποδομής της πόλης και της ευρύτερης περιοχής βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη", ανέφερε ο Πρωθυπουργός μιλώντας αναλυτικά για τα έργα στο Μετρό Θεσσαλονίκης, την υποθαλάσσια αρτηρία, τον άξονα Μαλιακός Κλειδί ΠΑΘΕ, την επέκταση του αεροδιαδρόμου και τα έργα εκσυγχρονισμού του Αεροδρομίου Μακεδονία. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην αναβάθμιση ων σιδηροδρομικών συνδέσεων και του δικτύου, την δρομολόγηση δημιουργίας Διεθνούς Εμπορευματικού Κέντρου αλλά και το συνολικό σχέδιο Δράσεων και Πολιτικών Πρωτοβουλιών παράλληλα με το ήδη έτοιμο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Μακεδονίας - Θράκης για την περίοδο 2007-2013.

    Ιδιαίτερα για την Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην θέσπιση δύο θέσεων αναπληρωτή γενικού γραμματέα με έδρα την Θεσσαλονίκη στην Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ και στην Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, στην εντατικοποίηση των ρυθμών για τη δημιουργία Παιδιατρικού Νοσοκομείου 450 κλινών, αλλά και στην ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας μέσα στο 2007.

    Ειδική αναφορά έγινε από τον Πρωθυπουργό στη Βιομηχανία Λιπασμάτων λέγοντας ότι "η Κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλίες και εξάντλησε όλα τα περιθώρια που έχει, για την ορθολογική επαναλειτουργία της βιομηχανίας. Διασφαλίστηκαν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζόμενων. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, για τις αναγκαίες λύσεις προϋποθέτει ανάληψη ευθυνών από όλους"

    Όσον αφορά δε την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, διασφαλίστηκε "η παραγωγική λειτουργία όλων των μονάδων. Δύο από αυτές -της Ξάνθης και της Λάρισας- μετατρέπονται σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης. Ενισχύεται έτσι και η βιομηχανία και η Αγροτική Ανάπτυξη. Και βέβαια, διασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας".

    Μία ακόμη ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ Καραμανλής για τις επιπτώσεις από τις τελευταίες πυρκαγιές στη Χαλκιδική.

    "Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τις συνέπειες που έφεραν οι πυρκαγιές", είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως ήδη εξετάζονται οι αιτήσεις αποζημίωσης, αρχίζουν οι εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας, σχεδιάζεται οργανωμένη αναδάσωση ενώ υποβάλλεται άμεσα στην Ε.Ε., πρόγραμμα Πολιτικού Σχεδιασμού Έκτακτης Ανάγκης για την στήριξη των αγροτών της περιοχής.

    Ο κ. Καραμανλής μιλώντας δε για την θέση της Ελλάδας διεθνώς και ειδικότερα στη ΝΑ Ευρώπη ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, σημείωσε πως "η Ελλάδα ξεχωρίζει, ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας, στην ευρύτερη περιοχή, προωθεί αποφασιστικά τα συμφέροντά της, προβάλλει, υπεύθυνα και με σοβαρότητα, τις θέσεις και τις προτάσεις της και αναδεικνύει, με τις πρωτοβουλίες της, τη γεωπολιτική σπουδαιότητά της".

    Καταλήγοντας ο κ. Καραμανλής στην ομιλία των εγκαινίων της ΔΕΘ έκανε λόγο για σημαντικά παραδοσιακά πλεονεκτήματα της χώρας μας: "τον φυσικό και πολιτισμικό πλούτο, την πολυσήμαντη γεωπολιτική θέση, την ισότιμη παρουσία στην Ε.Ε. και τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς αλλά και το ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό. Πλεονεκτήματα τα οποία διασφαλίζουν του όρους και τις προϋποθέσεις για μια διαρκή και ισόρροπη, δυναμική και ανθρωποκεντρική ανάπτυξη Μιας οικονομία ευκαιριών, που εγγυάται προσωπικό όφελος για κάθε πολίτη".

    Επίθεση από την αντιπολίτευση

    "Κάθε ομιλία του κ. Καραμανλή είναι μια προσπάθεια, μια επιχείρηση εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Η σελίδα που λέει ότι γύρισε ο κ. Καραμανλής, είναι μια σελίδα προς τα πίσω, προς την συντήρηση και την οπισθοδρόμηση, προς την πελατειακή λογική και την βίαιη ανακατανομή του εισοδήματος υπέρ των λίγων και σε βάρος των πολλών", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης αναφερόμενος στην ομιλία του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη.

    "Οι δήθεν μεταρρυθμίσεις του είναι ένας μύθος και όταν σήμερα αναγκάζεται να τις βαφτίσει δήθεν προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, δείχνει ακριβώς την ανάγκη να κρύψει την πραγματική πολιτική του. Μια πολιτική υπέρ των λίγων και ημετέρων, μια πολιτική σε βάρος των πολλών, μια πολιτική κοινωνικής αδικίας, ανισότητας και υπονόμευσης της κοινωνικής συνοχής", είπε ο κ. Αθανασάκης, προσθέτοντας ότι "το όραμα και ο στόχος του ΠΑΣΟΚ για μια δίκαιη κοινωνία είναι σήμερα απαίτηση για την χώρα και τον λαό της".

    Απαντώντας στις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε: "Η Θεσσαλονίκη στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ άκουγε μόνο μεγάλα λόγια. Επί Νέας Δημοκρατίας βλέπει επιτέλους να πραγματοποιούνται τα μεγάλα έργα".

    Σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΚΚΕ χαρακτηρίζει επιθετική και επικίνδυνη τη συμμετοχή της χώρας μας σε στρατιωτικές αποστολές όπως στο Λίβανο και αλλού ενώ στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι: "Το κριτήριο για τα έργα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, ακόμη και για τα αναγκαία που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια, δεν είναι οι λαϊκές ανάγκες, αλλά τα κέρδη του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν για να γίνουν, θα πληρώνουν και για να τα χρησιμοποιούν".

    Από τον Συνασπισμό, το μέλος της πολιτικής γραμματείας του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι: "Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ επιδόθηκε σε μια άτεχνη προσπάθεια παραπλάνησης, απόκρυψης και εξωραϊσμού μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης πορείας που στηρίζει τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος της κοινωνίας". Στην ίδια δήλωση, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κάνει λόγο για απραγματοποίητες ή ημιτελείς υποσχέσεις που παραπέμπουν στο αόριστο μέλλον.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έντονη κριτική από το ΠΑΣΟΚ

    "Να γυρίσουμε την πλάτη σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ" λέει το ΚΚΕ

    Συναντήσεις υπουργών λίγο πριν τη ΔΕΘ

    Συνάντηση Αλαβάνου με συνταξιούχους

    Ανοίγει τις πύλες η 71η ΔΕΘ

    [02] Πολιτική

    Με αφορμή τις επισκέψεις στα έργα της Θεσσαλονίκης

    Έντονη κριτική από το ΠΑΣΟΚ

    8/9/2006 7:52:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Κριτική στον Πρωθυπουργό με αφορμή τις επισκέψεις του στα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης, άσκησε η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστερήσεις που οφείλονται σε εκπτώσεις και μειωμένες χρηματοδοτήσεις. Επίσης, τόνισε, πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας "παρέλαβε σχεδιασμένα, ώριμα, δημοπρατημένα έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση", προσθέτοντας ότι "παρά την τρεχάλα των τελευταίων ημερών για να στηθούν τα κενά εργοτάξια που επισκέφθηκε ο κ. Καραμανλής, αυτή η πραγματικότητα δεν αλλάζει". Ο κ. Αθανασάκης, ανέφερε, πως "στο Μετρό διπλασιάζεται ο χρόνος κατασκευής λόγω αργής χρηματοδότησης", "για την υποθαλάσσια δεν έχει υπογραφεί ακόμα η σύμβαση". Όσον αφορά στην επέκταση του αεροδρομίου, είπε, πως "η προσφορά της ΝΔ στις αεροπορικές μεταφορές της Θεσσαλονίκης είναι η ουσιαστική διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων της Θεσσαλονίκης με βασικά κέντρα του εξωτερικού, όπως αντιστοίχως στην ακτοπλοΐα είναι ο ναυτικός αποκλεισμός της Θεσσαλονίκης αυτό το καλοκαίρι".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανοίγει τις πύλες η 71η ΔΕΘ

    [03] Κοινωνία

    Έντεκα προσαγωγές υπόπτων

    Επεισόδια έξω από τη ΔΕΘ

    8/9/2006 9:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/9/2006 10:46:24 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 8 μ.μ. έξω από το Βελίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων της 71ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδες οπαδών του ΠΑΟΚ, που είχαν συγκεντρωθεί στην Καμάρα σε προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ζητώντας την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ομάδας τους έφθασαν στη δυτική πύλη της ΔΕΘ και επιχείρησαν να εισέλθουν στο χώρο της Έκθεσης, με σκοπό αντιπροσωπεία τους να επιδώσει ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον Πρωθυπουργό. Εκεί παρεμποδίστηκαν από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και προσπαθώντας να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, προκάλεσαν την παρέμβαση των δυνάμεων των ΜΑΤ. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων κατέστρεψαν την πύλη της ΔΕΘ και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς που ανταπέδωσαν με δακρυγόνα. Οι διαδηλωτές ανταπέδωσαν με μπουκάλια, καδρόνια και κροτίδες εναντίον των αστυνομικών. Στην περιοχή γύρω από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ δημιουργήθηκε ένταση, καθώς ομάδες νεαρών έβαλαν φωτιές σε κάδους και προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα και αυτοκίνητα Ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό στους γύρω δρόμους ενώ η Αστυνομία προχώρησε σε 11 προσαγωγές υπόπτων για τη συμμετοχή τους στα επεισόδια. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας ερωτηθείς για τα επεισόδια και την αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας απάντησε: "Υπήρχε καλό σχέδιο. Θα τα δω όλα". Από τη μεριά του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος σημείωσε ότι "οι πολίτες μπορούν να διαδηλώνουν και να εκφράζονται ελεύθερα". Τέλος ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός υπογράμμισε ότι "πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα με τη διοίκηση του ΠΑΟΚ, η οποία δεν εκφράζει τίποτα".

    Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχουν προγραμματίσει για αύριο η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και άλλοι κοινωνικοί φορείς και οργανώσεις, ενώ η Αστυνομία θα κλείσει τους δρόμους γύρω από το Συνεδριακό Κέντρο.

    [04] Κοινωνία

    Κινητοποιήσεις για τα ΤΕΙ

    8/9/2006 9:04:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Κλειστά παρέμειναν την Παρασκευή με πρωτοβουλία της ΚΕΔΚΕ σε πολλές πόλεις τα δημοτικά καταστήματα. Οι διοικήσεις περιφερειακών ΤΕΙ και οι δημοτικές αρχές των πόλεων, ζητούν να μην ισχύσει για φέτος η βαθμολογική βάση του δέκα, που είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρηθούν πολλές κενές θέσεις σε τμήματα της επαρχίας. Ωστόσο, το υπουργείο παιδείας ήδη έχει ξεκινήσει διάλογο με τις διοικήσεις των ΤΕΙ προκειμένου μέσω των συγχωνεύσεων αλλά και την δημιουργία νέων τμημάτων με ελκυστικό αντικείμενο σπουδών να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ήδη η διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου, αποφάσισε να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων, που παρατηρούνται πολλές κενές θέσεις, αλλά και τη δημιουργία νέων τμημάτων.

    [05] Κόσμος

    Απόφαση άρσης της ασυλίας Πινοσέτ

    8/9/2006 9:45:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ- Reuters

    Την απόφαση για άρση της ασυλίας του πρώην δικτάτορα της Χίλης, Αουγκούστο Πινοτσέτ, πήρε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, προκειμένου να του απαγγελθούν κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αφορμή βασανισμούς χιλιάδων κρατουμένων στη φυλακή Βίλα Γκριμάλντι. "Του αφαιρέθηκε η ασυλία" ανέφερε δικαστική πηγή μετά τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο Σαντιάγκο. Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για να ασκηθεί δίωξη στον Πινοτσέτ για δολοφονίες, βασανισμούς και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [06] Κόσμος

    Που συγκλονισε την Αυστρία

    Αυλαία στο δράμα

    8/9/2006 7:56:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τάφηκε σήμερα σε ένα κοιμητήριο στο νότιο τμήμα της Βιέννης, ο απαγωγέας της νεαρής Αυστριακής, Νατάσα Κάμπους, την οποία επί οκτώ χρόνια κρατούσε έγκλειστη στο υπόγειο του σπιτιού του σε κεντρικό προάστιο της αυστριακής πρωτεύουσας, όπως ανακοινώθηκε από το εγκληματολογικό της τοπικής αστυνομίας. "Ο Βόλφγκανγκ Πρίκλοπιλ τάφηκε σήμερα με ψεύτικο όνομα σε ένα μυστικό τάφο, για σεβασμό προς τη μητέρα του", ανέφερε ο εκπρόσωπος του εγκληματολογικού τμήματος της αυστριακής Αστυνομίας, Χέλμουτ Γκρέινερ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η απόφαση ταφής του αυτόχειρα -αυτοκτόνησε μόλις αντιλήφθηκε ότι η κρατούμενή του κατάφερε να δραπετεύσει- με ψεύτικο όνομα ελήφθη μετά από επιθυμία της μητέρας του, αλλά και για να αποτραπεί ο βανδαλισμός του τάφου του. Ο 44χρονος αυτόχειρας που απήγαγε τη Νατάσα όταν αυτή ήταν δέκα χρόνων το 1988, έπεσε στις γραμμές του τρένου, στις 23 Αυγούστου την ημέρα που διαπίστωσε ότι δεν θα ξανάβλεπε την κρατούμενή του, όταν αυτή του ξέφυγε και εξαφανίστηκε από την υπόγεια φυλακή της. Μόνο η μητέρα του και η αδελφή του στενού φίλου και συνεργάτη του, Ερνστ Χόλζαπφελ, παρέστησαν στην ταφή του που διήρκεσε μόλις λίγα λεπτά , χωρίς να ψαλεί καμία επιμνημόσυνη δέηση. Η Νατάσα Κάμπους δεν παρέστη στη σύντομη τελετή της ταφής του απαγωγέα της αλλά όπως αναφέρθηκε από την αστυνομία "είπε αντίο στον Πρίκλοπιλ χθες στο νεκροτομείο, όπου ήταν μόνη της και άναψε ένα κεράκι στη μνήμη του".

    [07] Κόσμος

    Συνθήκη για "μη πυρηνικά" ανάβει φωτιές

    8/9/2006 7:35:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Συνθήκη με την οποία διακηρύσσουν εαυτές "ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά όπλα" υπέγραψαν σήμερα πέντε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, παρά την πολεμική που ξέσπασε ανάμεσα στις χώρες που υπογράφουν τη συμφωνία και τρεις πυρηνικές δυνάμεις της Δύσης, όσον αφορά τη συνθήκη αυτή. Για να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ μία συνθήκη για "ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά όπλα" χρειάζεται οι πέντε επίσημα αναγνωρισμένες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου -ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα και Ρωσία- να υπογράψουν συνοδευτικό "πρωτόκολλο" με το οποίο να δεσμεύονται να σεβαστούν τη συνθήκη. Η συνθήκη που υπεγράφη σήμερα από το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν δεν συνοδεύεται από το "πρωτόκολλο" αυτό, λόγω της αντίθεσης σε αυτή τριών δυτικών πυρηνικών δυνάμεων - ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία.

    Η αντίθεσή τους επικεντρώνεται σε ένα "παραθυράκι" στη συνθήκη, το οποίο μπορεί, υποθετικά, να επιτρέπει στη Ρωσία να μεταφέρει ή ακόμη και να αναπτύξει πυρηνικά όπλα κατά μήκος της περιοχής αυτής βάσει των προβλέψεων παλαιότερης συμφωνίας για την ασφάλεια, υπονομεύοντας μία από τις βασικές προβλέψεις της νέας συνθήκης.

    Σε ανακοίνωσή του, που ανέγνωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της συνθήκης στην πόλη Σεμιπαλατίνσκ, στο βόρειο Καζακστάν, ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Άναν κάλεσε τις χώρες της Κεντρικής Ασίας και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταλήξουν σε συμφωνία. "Επισημαίνω ότι ορισμένες πυρηνικές δυνάμεις συνεχίζουν να ανησυχούν για ορισμένες πτυχές της συνθήκης (...) Γι αυτό καλώ τις πέντε χώρες της Κεντρικής Ασίας να δεσμευτούν, μαζί με τις χώρες που έχουν πυρηνικό όπλο, να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή της συνθήκης", ανέφερε ο Ανάν στην ανακοίνωσή του.

    Η Κίνα και η Ρωσία έστειλαν τους πρεσβευτές τους στην τελετή υπογραφή της συνθήκης, από την οποία απείχαν ωστόσο εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Βρετανία και της Γαλλίας.

    [08] Ιράκ

    Λέει έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας

    "Δεν είχε σχέσεις με την Αλ Κάιντα ο Σαντάμ"

    8/9/2006 11:30:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ο πρώην Πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν δεν είχε σχέσεις με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα και δυσπιστούσε απέναντι του όπως και προς τα ισλαμιστικά δίκτυα, σύμφωνα με μια έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας, η οποία έρχεται σε αντίθεση με πολλές δηλώσεις της Κυβέρνησης Μπούς. "Ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν είχε εμπιστοσύνη στην Αλ Κάιντα και θεωρούσε τους ισλαμιστές εξτρεμιστές ως απειλές κατά του καθεστώτος του, αρνούμενος όλα τα αιτήματα της Αλ Κάιντα για μια υλική ή επιχειρησιακή βοήθεια", αναφέρεται σε έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών. Η Κυβέρνηση Μπούς έχει πολλές φορές δηλώσει ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν διατηρούσε σχέσεις με το τρομοκρατικό δίκτυο που είναι υπεύθυνο για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου του 2001, αναφέροντας τις σχέσεις αυτές ως μια από τις δικαιολογίες για τον πόλεμο που εξαπολύθηκε εναντίον του Ιράκ το Μάρτιο του 2003.

    [09] Μ. Ανατολή

    Θα εκτελεί αποστολή ελέγχου ύποπτων πλοίων

    Προς τις ακτές του Λιβάνου πλέει ο "Κανάρης"

    8/9/2006 10:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/9/2006 11:26:19 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Προς τις δυτικές ακτές του Λιβάνου, για την εκτέλεση της αποστολής ελέγχου ύποπτων πλοίων, κατευθύνεται ήδη από τη Λάρνακα όπου βρισκόταν, η ελληνική φρεγάτα "Κανάρης". Με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το ελληνικό πολεμικό πλοίο, με πλήρωμα 200 ατόμων, το οποίο είναι εξοπλισμένο και με ελικόπτερο, ενώ επιβαίνει σ αυτό και ομάδα κομάντος, θα κάνει ελέγχους και υποχρεωτικές νηοψίες, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ακόμα και με την απειλή ή χρήση πυρών αν χρειαστεί για λόγους αυτοάμυνας. Στην Κύπρο βρίσκεται και το αρματαγωγό Ρόδος το οποίο έχει διατεθεί από την Ελλάδα για τη μεταφορά στρατευμάτων και εφοδίων της ειρηνευτικής δύναμης από τη Λάρνακα στη Βηρυτό. Από τη μεριά του ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, χαιρέτισε σήμερα την ανάπτυξη της προσωρινής διεθνούς ναυτικής δύναμης στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου. Η δύναμη αυτή, στην οποία συμμετέχουν σκάφη, εκτός από την Ελλάδα, από τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Βρετανία, θα βοηθήσει στην "ασφάλεια των θαλασσίων συνόρων και των σημείων εισόδου στο Λίβανο", σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Ανάν. Η προσωρινή δύναμη θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι να συσταθεί και να αναπτυχθεί το ναυτικό της Διεθνούς Δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο (Unifil), τις ερχόμενες εβδομάδες. Ωστόσο το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό απαγόρευσε σήμερα σ ένα φορτηγό πλοίο, που βρισκόταν 60 μίλια από τις λιβανικές ακτές, να συνεχίσει τη διαδρομή του προς το λιμάνι της Βηρυτού, αναφέρει το ανακοινωθέν της διοίκησης του λιβανικού στρατού, χωρίς να διευκρινίζει την επωνυμία ή τη σημαία υπό την οποία ταξίδευε το πλοίο. Αυτό το μέτρο, υπογραμμίζεται στο κείμενο, "παραβιάζει το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την ανακοίνωση για την άρση του ναυτικού αποκλεισμού", την οποία επιβεβαίωσε σήμερα το Ισραήλ.

    Απαγωγές πολιτών

    Στο μεταξύ έξι πολίτες απήχθησαν σήμερα στο νότιο Λίβανο από τον ισραηλινό στρατό κοντά σε δύο χωριά στα σύνορα με το Ισραήλ, ανέφερε σε ανακοινωθέν της η διοίκηση του λιβανικού στρατού. Νωρίτερα η λιβανική αστυνομία είχε κάνει λόγο για απαγωγή τεσσάρων πολιτών στο χωριό Αϊτα ας-Σάαμπ. Ο Τάχερ Τεχίνι και ο Μοχάμαντ Σρουρ, που εργάζονται σε ένα σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες το οποίο βρίσκεται νότια του χωριού, κοντά στην "μπλε" γραμμή που αποτελεί το σύνορο ανάμεσα στο Λίβανο και το Ισραήλ, πήγαν εκεί λίγο μετά το μεσημέρι για να καταγράψουν την κατάσταση του κτιρίου και απήχθησαν από το Ισραήλ, δήλωσε η αστυνομία.

    Βλέποντας ότι καθυστερούσαν, άλλοι δύο κάτοικοι του χωριού, που βρίσκεται περίπου 20 χλμ νοτιονατολικά της Τύρου, ο Καμέλ Χαρίσι και ο Χάσαν Ντακντούκ -ο τελευταίος λειτουργός ασφαλείας-, τους ακολούθησαν τρεις ώρες αργότερα και απήχθησαν και αυτοί, διευκρίνισε η αστυνομία.

    Ένας πέμπτος κάτοικος του χωριού, ο Άχμαντ Αλ Κάσεμ και ένας κάτοικος του γειτονικού χωριού Μαρουαΐν, ο Άλι Ομπέιντ, επίσης "απήχθησαν από τις εχθρικές ισραηλινές δυνάμεις", αναφέρει το ανακοινωθέν του λιβανικού στρατού.

    Ο λιβανικός στρατός, που έχει ξεκινήσει την ανάπτυξή του στο νότιο Λίβανο, δεν ελέγχει ακόμη τα δύο χωριά, υπενθυμίζεται στο ανακοινωθέν.

    Συνήθως, οι απαχθέντες πολίτες αφήνονται ελεύθεροι εντός 48 ωρών, εκτός από έναν νεαρό άνδρα 20 ετών ο οποίος απήχθη πριν από δύο εβδομάδες από το Ισραήλ στο Μπέιτ-Λιφ, ένα άλλο χωριό στα σύνορα με το Ισραήλ, και παραμένει κρατούμενος. Λίγο νωρίτερα, εκπρόσωπος του στρατού στο Τελ Αβίβ ανακοίνωσε τη σύλληψη τεσσάρων ένοπλων ανδρών από περίπολο του ισραηλινού στρατού. "Οι τέσσερις ένοπλοι άνδρες κατευθύνονταν προς τα διεθνή σύνορα και συνελήφθησαν νότια της Αϊτα ελ-Σάαμπ από τις δυνάμεις μας που εκτελούσαν περιπολία ρουτίνας", δήλωσε η εκπρόσωπος, σύμφωνα με την οποία οι τέσσερις άνδρες ανακρίνονται.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έπεται και η άρση του ναυτικού αποκλεισμού

    [10] Ζωής ...σΤάσεις

    Στα πολύ αδύνατα μοντέλα

    Πασαρέλα με εμπάργκο

    8/9/2006 7:55:00 μμ

    Εκτός πασαρέλας θα μείνουν τα πολύ αδύνατα μανεκέν στη μεγαλύτερη εκδήλωση για την ισπανική μόδα, την Pasarela Cibeles που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη 18 έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Όπως αποφασίστηκε τα λιπόσαρκα μοντέλα αποτελούν εξαιρετικά αρνητικό παράδειγμα για τις νεαρές Ισπανίδες που έχουν αποκτήσει εμμονές με το βάρος τους και καταλήγουν να γίνονται ανορεξικές. Ειδικότερα, όπως μετέδωσαν τα ισπανικά Μέσα Ενημέρωσης, η περιφερειακή Κυβέρνηση της Μαδρίτης, που συγχρηματοδοτεί την εκδήλωση, απέκλεισε το 30% με 40% των φωτομοντέλων, που μετείχαν στην τελευταία εκδήλωση ως πάρα πολύ αδύνατα. Μάλιστα, σε συνεργασία με την Ισπανική Ενδοκρινολογική και Διατροφολογική Ένωση (SEEN) επέβαλε μία πολύ συγκεκριμένη προϋπόθεση συμμετοχής: ο δείκτης μάζας του σώματός των μανεκέν να είναι πάνω από 18, δηλαδή ύψος 1,75 και βάρος 56 κιλά.

    Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα ABC είναι η πρώτη φορά που επιβάλλονται τέτοιου είδους περιορισμοί σε διεθνή επίδειξη μόδας.

    Τα περισσότερα από τα μοντέλα, που έλαβαν μέρος στην τελευταία επίδειξη της Ρasarela Cibeles προκάλεσαν τεράστιες αντιδράσεις, καθώς ήταν τόσο πολύ αδύνατα που το νούμερο των ρούχων, που φορούσαν ήταν 34 και 36, όταν μια λεπτή γυναίκα στην Ισπανία φορά νούμερο 38.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 8 September 2006 - 20:50:37 UTC