Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-09-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έντονη αντιπαράθεση
  • [02] Πρόταση ανοιχτού διαλόγου
  • [03] Στη Γερμανία ο Κ. Παπούλιας
  • [04] Στον Κορυδαλλό και οι τρεις
  • [05] Πενθήμερη απεργία
  • [06] Ξεκίνησαν οι δίκες για "Ρικομέξ" και "Φαράν"
  • [07] Αναβολή για την υπόθεση του ΟΛΠ
  • [08] Θανάσιμο ξεκαθάρισμα λογαριασμών
  • [09] Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης
  • [10] "Συγνώμη από την ελληνική κοινωνία"
  • [11] Στη Βουλή η τροπολογία
  • [12] Συμμορία δραπετών
  • [13] Συνελήφθη ο βοηθός προπονητή του ΠΑΟΚ
  • [14] Στους δρόμους για το Νταρφούρ
  • [15] Την κρατούσε όμηρο σε λάκκο 4 μέτρων
  • [16] Μεικτά τα αισθήματα για τη συγνώμη
  • [17] Νεκροί στρατιωτικοί σε δυστύχημα
  • [18] Αίτημα Πρόντι για άρση εμπάργκο
  • [19] Αλλαγή σκυτάλης στη Σουηδία
  • [20] Ισχυρός ο ρυθμός ανάπτυξης
  • [21] Τέσσερις μήνες εκτός ο "Μάτσε"
  • [22] Έδιωξε τον Πετρέσκου η Βίσλα
  • [23] Τουρίστρια… σε τροχιά
  • [24] "Έφυγε" ο Βαγγέλης Οικονομίδης
  • [25] Προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Κρήτη

    [01] Πολιτική

    Για το σκάνδαλο διαφθοράς

    Έντονη αντιπαράθεση

    18/9/2006 5:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/9/2006 6:35:07 μμ)

    Την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει κάθε φαινόμενο διαφθοράς όπου και αν εντοπίζεται, επανέλαβε το μεσημέρι ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απορρίπτοντας παράλληλα τα περί πολιτικών ευθυνών στην υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι πολιτική ευθύνη υπάρχει στη συγκάλυψη και όχι στην αποκάλυψη και υπογράμμισε πως όποιος υποκύπτει σε παρανομίες θα έχει απέναντί του το νόμο. Σε ερώτηση στην οποία γινόταν λόγος για "δημόσια διαπόμπευση των κατηγορουμένων στην υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ με την εμφάνισή τους με χειροπέδες", δήλωσε "η αστυνομία ακολούθησε τη συνήθη διαδικασία". Σε ερώτημα αν ο κ. Καραμανλής γνώριζε προσωπικά τον Π. Αναγνωστόπουλο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως "ο Πρωθυπουργός, ως βουλευτής, είχε σχέση με όλα τα κομματικά στελέχη της Θεσσαλονίκης, δηλαδή όποια σχέση έχουν οι βουλευτές". Εξάλλου σε ό,τι αφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι "ελεύθερος πολίτης και εκλεγμένος από τον λαό είναι ο κ. Ψωμιάδης, επικοινωνεί δε με τον λαό σε καθημερινή διαρκή επαφή". Σε άλλο ερώτημα περί του αν ο κ. Ψωμιάδης ακολουθεί ορισμένες οδηγίες του Πρωθυπουργού, παρατήρησε ότι το ερώτημα βασίζεται σε μια υπόθεση εργασίας που δεν είναι ορθή. Σε συναφές ερώτημα περί του αν ένα κόμμα έχει την ευθύνη των επιλογών του, ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι "πάντα ένα κόμμα έχει την ευθύνη των επιλογών του". Αναφορικά τέλος με το πρόβλημα των "πολυθεσιτών σε Δ.Σ οργανισμών", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι υπάρχει επί του θέματος "πάγια εντολή" του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς να αποφεύγεται αυτή η πρακτική.

    "Θέμα της δικαιοσύνης"

    "Το έμβλημα της κυβέρνησης είναι όλα στο φως και μηδενική ανοχή στη διαφθορά", υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Πρ. Παυλόπουλος, μετά από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό που είχε το πρωί της Δευτέρας, στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξάλλου, Ο κ. Παυλόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση εάν οι τρεις προφυλακισθέντες ήταν επικίνδυνοι και έπρεπε να εμφανιστούν με χειροπέδες, είπε ότι "αυτά είναι θέμα της δικαιοσύνης και της αστυνομίας και δεν καθορίζονται από την επικαιρότητα".

    Σε άλλη ερώτηση αν θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τη θωράκιση της πολιτείας, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι, πως οι πολίτες εμπιστεύονται το κράτος και τους θεσμούς όπως το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και κάνουν καταγγελίες, ενώ σημείωσε πως είναι σημαντική η συμβολή των πολιτών στο να καταγγέλλουν γεγονότα, όπως είναι και ευπρόσδεκτη η συμβολή του Τύπου στην αποκάλυψη τέτοιων φαινομένων.

    Η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αναπτύσσει ένα κλειστό σύστημα πελατειακών σχέσεων, διευθετήσεως συμφερόντων και εξυπηρέτησης ημετέρων. Αναγνώρισε ακόμη ότι και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπήρχε διαφθορά αλλά το ζήτημα είναι, όπως υπογράμμισε, τι κάνει μία υπεύθυνη πολιτική δύναμη για να βάλει κανόνες που να εφαρμόζονται.

    Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά την επίσκεψή της, το πρωί, στη ΛΑΡΚΟ συνέδεσε τη διαφθορά και τη διαπλοκή με το ίδιο το σύστημα, επισημαίνοντας ότι για το ΚΚΕ δεν προκαλεί εντύπωση η σύνδεση πολιτικών προσώπων με τους επιχειρηματίες.

    Εν τω μεταξύ, αναβλήθηκε η εξέταση της υπόθεσης που εκκρεμεί σε βάρος του ΟΛΠ στη Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η ολομέλεια της Επιτροπής που συνεδρίασε την Δευτέρα έκρινε ότι επειδή η εξέταση του συγκεκριμένου θέματος είχε οριστεί για σήμερα πριν από τα τελευταία γεγονότα και την προφυλάκιση του Παναγιώτη Αδαμόπουλου, ότι πρέπει να αναβληθεί η εξέτασή της, προκειμένου όπως έχει ήδη αποφασιστεί όλες οι υποθέσεις στις οποίες υπάρχουν εισηγήσεις του κ. Αδαμόπουλου να εξεταστούν από ειδική τριμελή επιτροπή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στον Κορυδαλλό και οι τρεις

    "Όποιος έφταιξε, να τιμωρηθεί"

    Σκληρή κριτική Παπανδρέου

    Προφυλακιστέος και ο Αδαμόπουλος

    Εθνικό ζήτημα η διαφθορά

    [02] Πολιτική

    Από τον Κώστα Σκαναδαλίδη

    Πρόταση ανοιχτού διαλόγου

    18/9/2006 7:22:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Λιγότερο από ένας μήνας απομένει μέχρι τις νομαρχιακές και τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και η προεκλογικές δραστηριότητες των υποψήφιων νομαρχών και δημάρχων εντείνονται. Ο υποψήφιος για το δήμο Αθηναίων με το ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης με επιστολή του προς τους συνυποψήφιους του (Ν.Κακλαμάνη, Σ.Χαλβατζή, Α.Τσίπρα) ζητά να διεξαχθεί ανοιχτός διάλογος μεταξύ τους για όλα τα ζητήματα αιχμής που απασχολούν τους Αθηναίους, ώστε οι πολίτες της Αθήνας να ενημερωθούν και να αξιολογήσουν θέσεις, προτάσεις και προγράμματα για την πόλη και τη ζωής τους. Ο κ. Σκανδαλίδης προτείνει τέσσερις συζητήσεις, μία στο καθένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα κανάλια με συγκεκριμένη θεματολογία, καθώς και δύο τουλάχιστον ανοιχτές συγκεντρώσεις σε πλατείες με συντονιστή δημοσιογράφο και με κοινό τους κατοίκους της περιοχής σε συμφωνημένες απ΄όλους γειτονιές της Αθήνας. Θετικά έκρινε την πρόταση ο υποψήφιος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας που σήμερα παρουσίασε το ψηφοδέλτιο με τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της "Ανοιχτής Πόλης".

    "Ψηφοδέλτιο μάχης και αγώνα", χαρακτήρισε το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του ο Αλέξης Τσίπρας καλώντας τους Αθηναίους να γυρίσουν την πλάτη σε όσους θυμούνται να ασχοληθούν με τα προβλήματα της πόλης μόνο λίγες μέρες πριν τις εκλογές,

    "Αξίζει τον κόπο να μπούμε στο παιχνίδι για να υπερασπιστούμε την πόλη μας, για να πάρουμε πίσω την πόλη που μας στερούν, για να διεκδικήσουμε την Αθήνα που μας αξίζει" τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος.

    Την ίδια ώρα ο υποψήφιος με τη ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος επισκέφτηκε τον 8ο βρεφονηπιακό σταθμό του δήμου Αθηναίων, δήλωνε ότι προτεραιότητα του συνδυασμού του αν εκλεγεί θα είναι η φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων

    Ο κ. Κακλαμάνης δεσμεύτηκε ότι στόχος θα είναι η σταδιακή επίλυση πολλών προβλημάτων που αφορούν το προσωπικό ή τις υποδομές των χώρων κοινωνικής πρόνοιας του δήμου μέσα στην πρώτη τετραετία. Χώρους πρασίνου, αθλητισμού και αναψυχής που κόστισαν 610 χιλιάδες εύρο παραδόθηκαν σήμερα στους κάτοικους του Ιλίου η Υπερνομαρχία Αθηνών Πειραιώς.

    " Η Υπερνομαρχία, δεν πιστεύει σε έργα βιτρίνας", δήλωσε η Υπερνομάρχης Αθηνών- Πειραιώς Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας ότι η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να επεμβαίνει εκεί όπου ο πολίτης έχει ανάγκη.

    Το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας επισκέφθηκε σήμερα ο υποψήφιος νομάρχης Πειραιώς, Σπύρος Σπυρίδων, υπογραμμίζοντας ότι αν και δεν προβλέπεται από τις νομικά θεσμοθετημένες αρμοδιότητες της Νομαρχίας, αποτελεί προτεραιότητα για τον ίδιο και τους συνεργάτες του, η ανάπτυξη επικουρικών δράσεων για τη διαρκή βελτίωση των νοσοκομειακών υποδομών και αναβάθμιση του επιπέδου περίθαλψης των ασθενών.

    Στο μεταξύ, περιοδεία σε έργα που πραγματοποιούνται στην περιοχή των Καμινίων έκανε ο δήμαρχος Πειραιά Χρήστος Αγραπιδης και όπως δήλωσε αμέσως μετά, τα τελευταία χρόνια τα Καμίνια και η Παλιά Κοκκινιά έκαναν τεράστια βήματα μπροστά.

    [03] Πολιτική

    Την Τρίτη συναντάται με την Άγκελα Μέρκελ

    Στη Γερμανία ο Κ. Παπούλιας

    18/9/2006 4:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/9/2006 6:25:55 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και την αρμονική συνεργασία σε επίπεδο ευρωπαϊκής πολιτικής επιβεβαίωσαν οι πρόεδροι Ελλάδας και Γερμανίας, πρώτη ημέρα της πενθήμερης επίσημης επίσκεψης του Κάρολου Παπούλια στη Γερμανία, η οποία πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση του Γερμανού Προέδρου Χορστ Κέλερ.

    Οι δύο άνδρες είχαν το μεσημέρι συνάντηση στο Βερολίνο στο πλαίσιο της οποίας εξέφρασαν τον κοινό τους προβληματισμό για την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με την συγκυρία" θα κριθεί το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Γερμανός πρόεδρος Χορστ Κέλερ, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι θεωρεί την περαιτέρω διεύρυνση "εφικτή" και τάχθηκε υπέρ της λογικής "με υπομονή και επιμονή να θέτουμε αξιώσεις ως προς την ικανότητα για ένταξη και άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα των Δυτικών Βαλκανίων". Αναφερόμενος ειδικά στην προοπτική ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας ο Γερμανός πρόεδρος έκανε λόγο για χώρες οι οποίες "αποτελούν τμήμα της Ευρώπης και πρέπει να βρουν τη θέση τους μέσα στην Ένωση". Να σημειωθεί ότι η Γερμανία θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του επόμενου χρόνου.

    Μέσα στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων της, θα αναλάβει να ανακινήσει το θέμα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος διατηρώντας τη συνοχή των "25", αλλά και να αντιμετωπίσει τη σωρεία των πολιτικών "εκκρεμοτήτων" που συνδέονται με τον ρόλο και την ταυτότητα της ΕΕ στη διεθνή πολιτική σκηνή. Η ΕΕ πρέπει "να διαδραματίσει έναν ενεργότερο σταθεροποιητικό ρόλο στα μεγάλα διεθνή προβλήματα, όπως οι διαρκείς κρίσεις στη Μέση Ανατολή και στο Κόσοβο" σημείωσε ο κ. Παπούλιας, ενώ ο κ. Κέλερ συμπλήρωσε ότι είναι ευκταίο η Ένωση να αποκτήσει ενιαία φωνή στα μεγάλα διεθνή θέματα.

    Αμέσως μετά ο Κ. Παπούλιας κατέθεσε στεφάνι στο κεντρικό μνημείο της Ομοσπονδιακής Γερμανίας για τα θύματα πολέμου και καθεστώτος βίας, ενώ αργότερα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ και ξεναγήθηκε στο κτίριο. Αύριο ο Έλληνας Πρόεδρος θα συναντηθεί με την Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

    Ο κ. Παπούλιας πέρα από τις πολιτικές επαφές θα συναντηθεί και με τους βασικούς εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας που ξεπερνά τα 300.000 μέλη. Άλλωστε και ο ίδιος "μετρά" 14ετή παραμονή στη Γερμανία ως φοιτητής και εργαζόμενος την περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα. Επίσης αποτελεί μία χώρα την οποία έχει επισκεφθεί κατά τη διάρκεια της τριακονταετούς πολιτικής του θητείας και ως υπουργός Εξωτερικών και, κυρίως, λόγω του ότι η οικογένειά του ζούσε στην Κολωνία.

    [04] Κοινωνία

    Για την υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ

    Στον Κορυδαλλό και οι τρεις

    18/9/2006 1:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/9/2006 6:47:15 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Στον Κορυδαλλό οδηγήθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, εκτελωνιστής, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, έμπορος και ο μέχρι πρότινος, γενικός διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Παναγιώτης Αδαμόπουλος , οι τρεις κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο εκβίασης της ΜΕΒΓΑΛ. Την Κυριακή, απολογήθηκε στον 14ο τακτικό ανακριτή και ο Π. Αδαμόπουλος, ο οποίος, στο απολογητικό του υπόμνημα, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί. Τις επόμενες ημέρες ο ανακριτής θα αρχίσει να καλεί μάρτυρες και μέσα στους πρώτους -σύμφωνα με πληροφορίες- θα είναι ο πρώην νομικός σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ. Εν τω μεταξύ, η ΜΕΒΓΑΛ κατέθεσε τη Δευτέρα, στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών αναφορά πειθαρχικής δίωξης κατά του πρώην νομικού της συμβούλου, δικηγόρου Κρίτωνα Μεταξόπουλου. Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία κάνει λόγο για "απαράδεκτη και πρωτοφανή στα δικηγορικά χρονικά συμπεριφορά" του πρώην δικηγόρου της εταιρείας, τονίζοντας ότι παραβιάζει κάθε έννοια δεοντολογίας, διατυπώνοντας ανυπόστατες κατηγορίες και ψεύδη εναντίον της ΜΕΒΓΑΛ και των στελεχών της. Η ΜΕΒΓΑΛ αναφέρει ότι ο κ. Μεταξόπουλος, αφού συμμετείχε στην αποκάλυψη του εκβιασμού, την επόμενη ημέρα παραιτήθηκε επικαλούμενος προσωπικούς λόγους και λόγους υγείας και έκτοτε χυδαιολογεί εναντίον της ΜΕΒΓΑΛ διαψεύδοντας τον εαυτό του. "Δημιουργεί ερωτηματικά γιατί ο πρώην νομικός σύμβουλος προκαλεί σύγχυση στην κοινή γνώμη για τον εκβιασμό, συσκοτίζει τα πραγματικά περιστατικά, για τα οποία έχει ήδη επιληφθεί η Δικαιοσύνη και διευκολύνει έτσι τους ενόχους", καταλήγει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προφυλακιστέος και ο Αδαμόπουλος

    [05] Κοινωνία

    Με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα

    Πενθήμερη απεργία

    18/9/2006 12:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/9/2006 5:05:44 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Συνεχίζεται η πενθήμερη απεργία δασκάλων και νηπιαγωγών, οι οποίοι το μεσημέρι της Δευτέρας πραγματοποιησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας και συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Γιώργο Καλό, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο αντιμετωπίζει θετικά τα αιτήματά τους που έχουν στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας στην εκπαίδευση. Ακόμη, ο κ. Καλός επανέλαβε ότι το μηνιαίο επίδομα των 103 θα αρχίσει να καταβάλλεται τμηματικά από το 2007, ενώ τόνισε πως τα υπόλοιπα οικονομικά αιτήματα αφορούν στη γενικότερη εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης. Οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί μετά τη συνάντηση, δήλωσαν ότι τα αιτήματά τους παραμένουν ανικανοποίητα. Παράλληλα, την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Οι δάσκαλοι ζητούν αυξήσεις, καθώς όπως επισημαίνουν είναι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι εκπαιδευτικοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα τονίζουν, ότι ο μισθός τους αποτελεί το 40% του μισθού των Ευρωπαίων συναδέλφων τους.

    Μάλιστα, ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Δημήτρης Μπράτης, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ότι οι δάσκαλοι διεκδικούν ένα ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης και ζητούν από την κυβέρνηση αντιπρόταση. Στον πρόεδρο της ΔΟΕ απάντησε μέσω του σταθμού μας ο γενικός γραμματέας του υπουργείου παιδείας, Ανδρέας Καραμάνος, σημειώνοντας ότι στα αιτήματα των δασκάλων το υπουργείο έχει ανακοινώσει πως θα τους δοθεί ενίσχυση 103 ευρώ, πόσο που θα αρχίσει να καταβάλλεται απο το 2007. Επίσης, διεκδικούν ουσιαστική επιμόρφωση στα νέα βιβλία και κάλυψη των κενών στα σχολεία.

    Σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, τα ποσοστά της απεργία κινούνται πανελλαδικά άνω του 80% και στο λεκανοπέδιο της Αττικής στο 95%.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απεργία δασκάλων και νηπιαγωγών

    [06] Κοινωνία

    Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο

    Ξεκίνησαν οι δίκες για "Ρικομέξ" και "Φαράν"

    18/9/2006 7:11:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Αρχισε τη Δευτέρα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο η δίκη -σε δεύτερο βαθμό- για την κατάρρευση της "Ρικομέξ" στο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999 με 39 νεκρούς και η δίκη -σε δεύτερο βαθμό- των υπευθύνων της φαρμακοβιομηχανίας "Φαράν" που κατηγορούνται για το θάνατο οκτώ εργαζομένων από την κατάρρευση του κτιρίου το 1999. Οι οικογένειες των θυμάτων δεν αποζημιώθηκαν ποτέ, καθώς οι κατηγορίες μετατράπηκαν σε πλημμελήματα που παρεγράφησαν. Όσον αφορά τη δίκη για τη "Ρικομέξ" στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται οι πολιτικοί μηχανικοί Νίκος Σχολίδης και Κωνσταντίνος Δόβας, οι οποίοι πρωτόδικα καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών ο καθένας, με αναστολή. Η ακροαματική διαδικασία περιορίστηκε σήμερα στην ανάγνωση του κατηγορητηρίου.

    Για την υπόθεση της "Φαράν" δικάζονται οι δύο ιδιοκτήτες της εταιρείας Μάριος - Παναγιώτης Κάτσικας και Νίκος Κάτσικας, οι οποίοι πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης 3 ετών και 8 μηνών ο πρώτος και 2 ετών και 2 μηνών ο δεύτερος, κατά μετατροπή της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από κακούργημα σε πλημμέλημα. Στο δικαστήριο, που δεν παρουσιάστηκε η πολιτική αγωγή, κατέθεσε ο διευθυντής παραγωγής της φαρμακοβιομηχανίας Κ. Μεταξάς, ο οποίος ανέφερε ότι οι ιδιοκτήτες δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν αυτό που συνέβη, καθώς κανένας δεν φανταζόταν ότι υπήρχαν κατασκευαστικές ατέλειες.

    [07] Κοινωνία

    Ο Π. Αδαμόπουλος είχε χειριστεί την υπόθεση

    Αναβολή για την υπόθεση του ΟΛΠ

    18/9/2006 7:07:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ

    Την αναβολή της εξέτασης της υπόθεσης που αφορά στη λειτουργία του λιμανιού του Πειραιά, για την οποία υπάρχει η καταδικαστική σε βάρος του ΟΛΠ εισήγηση από τον αναπεμφθέντα γενικό διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Παναγιώτη Αδαμόπουλο, αποφάσισε η ολομέλεια της Επιτροπής που συνήλθε σήμερα. Η σημερινή συνεδρίαση ήταν από καιρό προγραμματισμένη, πριν την αποκάλυψη του σκανδάλου με τη "Μεβγαλ". Ως εκ τούτου η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στην ειδική τριμελή επιτροπή που έχει οριστεί με αποστολή την αναψηλάφηση όλων των υποθέσεων που χειρίστηκε κατά τη θητεία του ο Π. Αδαμόπουλος.

    Το όλο θέμα προέκυψε μετά από καταγγελία που έκαναν τον περασμένο Μάρτιο οι εταιρίες "Σαρλης Κοντέινερ" και "Αγγελόπουλος", για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού από τον ΟΛΠ και τη ναυτιλιακή εταιρία "Mediterranean Shipping Company". Η εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού προς την ολομέλεια προβλέπει την επιβολή προστίμου 4,5 εκ. ευρώ στον ΟΛΠ για τη σύναψη 10ετούς προνομιακής σύμβασης με την "Mediterranean Shipping Company" για έργο εξυπηρέτησης πλοιων στο λιμάνι. Επίσης, στην εισήγηση προβλέπεται ότι ο ΟΛΠ θα πρέπει να αναθεωρήσει τη σύμβαση με την εταιρία και σε περίπτωση που δεν προσαρμοστεί με τις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

    Εν τω μεταξύ, Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ ο Δ. Παπαδημούλης ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει όλους τους φακέλους που έχει χειριστεί ο Π. Αδαμόπουλος την περίοδο που ήταν υπάλληλος στην Κομισιόν, να αξιολογήσει την μέχρι σήμερα δραστηριότητα της ελληνικής Επιτροπής ανταγωνισμού και να σκεφτεί την ενεργοποίηση της OLAF (κοινοτικής υπηρεσίας για την καταπολέμηση της απάτης) για την αντιμετώπιση της όλης υπόθεσης

    Εξάλλου, η ΠΑΣΕΓΕΣ με ανακοίνωσή της εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τον αποκλεισμό της από τη σύνθεση της 11μελούς Επιτροπής Ανταγωνισμού. Με τον αποκλεισμό αυτό, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Ανάπτυξης παραβλέπει όχι μόνο το αναγνωρισμένο κύρος και την εμπειρία της ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά ολόκληρο τον αγροτικό τομέα, πάνω σε θέματα δημοσίου και κοινοτικού οικονομικού δικαίου, καθώς και ζητήματα πολιτικής ανταγωνισμού. Η κορυφαία αγροτική οργάνωση σημειώνει ότι η μη συμμετοχή της θα οξύνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό στο εμπόριο και στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στον Κορυδαλλό και οι τρεις

    [08] Κοινωνία

    Μεταξύ νονών της νύχτας με ένα νεκρό

    Θανάσιμο ξεκαθάρισμα λογαριασμών

    18/9/2006 6:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/9/2006 7:15:08 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: NET

    Μαίνεται ο "πόλεμος" των νονών της νύχτας. Μετά τη διπλή δολοφονία στο Περιστέρι και την έκρηξη σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στη Δυτική Αττική, ένας 36χρονος έχασε τη ζωή του, το μεσημέρι της Δευτέρας, στο Μοσχάτο. Το θύμα, γνωστό στις αστυνομικές Αρχές για εμπλοκή σε υποθέσεις εκβιασμών και προστασίας, δέχθηκε έξι σφαίρες από δύο αγνώστους, που επέβαιναν σε μηχανή μεγάλου κυβισμού και του είχαν στήσει ενέδρα. Η Αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό στην περιοχή για τη σύλληψη των δραστών, ενώ ο 36χρονος μεταφέρθηκε στο Τζάνειο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του. Το όνομα του θύματος βρισκόταν στη λίστα με τους 44 νονούς της νύχτας, σε βάρος των οποίων είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή σε απόπειρες ανθρωποκτονιών, εκβιασμούς, εκρήξεις και άλλα σοβαρά αδικήματα.

    [09] Κοινωνία

    Από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου

    Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης

    18/9/2006 5:22:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Με μια σειρά εκδηλώσεων γιορτάζει το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης, από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου, η οποία κορυφώνεται την Παρασκευή με την "Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο". Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου η Lion Ελλάς Α.Ε. και ο Δήμος Βούλας Αττικής, διοργάνωσαν τον "Ποδηλατικό Γύρο Βούλας", με σκοπό την ενημέρωση του κοινού και την προώθηση εναλλακτικών μορφών μετακίνησης. Στην κεντρική πλατεία της Βούλας και για όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος των ποδηλάτων Peugeot, όπου υπάρχει όλη η γκάμα των ποδηλάτων και όλοι μπορούν να διαλέξουν το μοντέλο της αρεσκείας τους και να κάνουν μια δοκιμή. Τα ποδήλατα Peugeot συμμετέχουν ενεργά σε αυτές τις εκδηλώσεις, θέλοντας να φέρουν τους πολίτες πιο κοντά στην έννοια της μετακίνησης με ποδήλατο.

    Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης (16 έως 22 Σεπτεμβρίου) διαμορφώθηκε το 2002, με σκοπό να αφιερωθεί μία εβδομάδα στην προώθηση τρόπων μετακίνησης πιο φιλικών προς το περιβάλλον και πιο αποδοτικών όσον αφορά την ποιότητα ζωής του πολίτη. Από τότε καθιερώθηκε ετησίως και ο αριθμός των συμμετεχόντων ολοένα αυξάνεται, με αποτέλεσμα το 2005 οι συμμετέχουσες πόλεις να φθάσουν τις 964.

    Στις 22 Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί με το όνομα Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο και έχει στόχο την εύρεση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, που να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.

    [10] Κοινωνία

    Ζήτησε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας

    "Συγνώμη από την ελληνική κοινωνία"

    18/9/2006 2:51:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στη σύλληψη του Νίκου Παλαιοκώστα και του Αλκέτ Ριζάι βράβευσε την Δευτέρα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. "Η διπλή επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν αποτέλεσμα κεντρικού σχεδιασμού, ενώ έπεται και συνέχεια", δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας. Από την πλευρά του, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αναστάσιος Δημοσχάκης ζήτησε "συγνώμη" από την ελληνική κοινωνία γιατί καθυστέρησε 16 ολόκληρα χρόνια να συλλάβει τον Νίκο Παλαιοκώστα. Ως το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να βγει από το Λαϊκό Νοσοκομείο ο Νίκος Παλαιοκώστας, ο οποίος θα υποβληθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη σε επέμβαση στο αριστερό του χέρι και στη συνέχεια να οδηγηθεί στην Ασφάλεια Αττικής για κατάθεση. Οι αστυνομικές αρχές προσπαθούν να βρουν δίαυλο επικοινωνίας με τον δραπέτη Βασίλη Παλαιοκώστα ώστε να παραδοθεί, κάτι που του ζήτησε και ο πατέρας του.

    [11] Κοινωνία

    Στη Βουλή η τροπολογία

    18/9/2006 1:54:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τροπολογία με την οποία εφαρμόζονται και στους συμβασιούχους της ΕΡΤ οι ρυθμίσεις του νόμου 3320/2005, με τις οποίες ρυθμίζονται τα θέματα κατάταξης των συμβασιούχων του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο "Ρυθμίσεις θεμάτων Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης". Συγκεκριμένα, το προσωπικό της ΕΡΤ Α.Ε, του οποίου οι συμβάσεις εκρίθησαν από το ΑΣΕΠ ότι συνιστούν συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 11 του ΠΔ 164/2004, υπάγεται στις ρυθμίσεις της παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 του ν. 3320/2005, όσον αφορά στην κατάταξη του σε υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις ή σε συνιστώμενες οργανικές θέσεις, εάν αυτό απαιτείται. Η μισθολογική και βαθμολογική κατάταξη, καθώς και η ένταξη σε κλάδους και ειδικότητες του προσωπικού της ΕΡΤ Α.Ε στις θέσεις αυτές γίνεται κατά τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού της. Με άλλη τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο, τροποποιούνται οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 51 του ν. 3463/2006 και επανακαθορίζονται οι έδρες των κοινοτικών συμβούλων (από 5 και 4 σε 6 και 3, αντίστοιχα), όσον αφορά στα 9μελή κοινοτικά συμβούλια. Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας. "Σύμφωνα με την υφιστάμενη πρόβλεψη του άρθρου 51 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (ν.3463/2006), από εσφαλμένο υπολογισμό, οι έδρες που αναλογούν στα 3/5 και στα 2/5 των εννεαμελών Κοινοτικών Συμβουλίων έχουν καθοριστεί σε 5 και 4, αντιστοίχως. Με την προτεινόμενη ρύθμιση αποκαθίσταται η σωστή αναλογία με τον καθορισμό των εδρών σε 6 για τα 3/5 και 3 για τα 2/5".

    [12] Κοινωνία

    Συμμορία δραπετών

    18/9/2006 11:43:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8 - ΑΠΕ

    Δράστες της αιματηρής ληστείας στην Εθνική Τράπεζα της Λάρισας την περασμένη Παρασκευή, είναι σύμφωνα με την Αστυνομία, ο επικίνδυνος δραπέτης Μιχάλης Μακρυγιάννης και άλλοι δύο κατάδικοι για σωρεία αδικημάτων. Ο Μακρυγιάννης, ο οποίος θεωρείται φίλος των αδερφών Παλαιοκώστα και έχει καταδικαστεί σε ισόβια για πέντε φόνους, τρεις απόπειρες ανθρωποκτονιών και πολλές ένοπλες ληστείες, κατάφερε να διαφύγει, ενώ οι δύο συνεργοί του, που είχαν πάρει άδεια από τις φυλακές, συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη.

    Στο μεταξύ, σοκ υπέστη 75χρονη όταν τα ξημερώματα της Δευτέρας, τρεις άγνωστοι εισέβαλαν στη μονοκατοικία της στην οδό Πυρακάνθων 5 στη Βαρυμπόμπη. Αφού την έδεσαν και την φίμωσαν, έκλεψαν 200 ευρώ και χρυσαφικά και διέφυγαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Αστυνομικοί της σήμανσης ερευνούν από το πρωί το χώρο για τυχόν αποτυπώματα και προσπαθούν να εντοπίσουν τους δράστες.

    [13] Κοινωνία

    Συνελήφθη ο βοηθός προπονητή του ΠΑΟΚ

    18/9/2006 10:43:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, κρατείται ο 46χρονος Ερνεστ Ράντσαν, Σέρβος της Κροατίας, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορίας συμμετοχής, σε εγκλήματα πολέμου. Η σύλληψη του, έγινε μετά από σήμα της Ιντερπόλ. Ο Ερνεστ Ράντσαν, ο οποίος είναι βοηθός προπονητή στην ομάδα Μπάσκετ του ΠΑΟΚ, φέρεται αναμεμιγμένος σε εγκλήματα πολέμου σε βάρος Κροατών, το 1991, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

    [14] Κόσμος

    Στους δρόμους για το Νταρφούρ

    18/9/2006 10:46:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC - ΑΠΕ

    Περισσότεροι από 20.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, ζητώντας τον τερματισμό των συγκρούσεων στο δυτικό Σουδάν. Αλλά και στο Λονδίνο, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία του Σουδάν και κινήθηκαν προς την οικία του πρωθυπουργού, όπου μουσουλμάνοι, χριστιανοί και εβραίοι ηγέτες προσευχήθηκαν για λύση στην κρίση. Από το 2003 μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις μεταξύ της σουδανικής κυβέρνησης και των ανταρτών, ενώ περισσότεροι από 2 εκατ. έχουν μείνει άστεγοι. Για "ακόμα περισσότερο θάνατο και πόνο, ίσως σε καταστροφική κλίμακα", προειδοποίησε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σε περίπτωση που το Χαρτούμ δεν αποδεχθεί την προτεινόμενη δύναμη των 20.000 ανδρών.

    "Δεν θέλουμε δυνάμεις του ΟΗΕ"

    Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, έστειλε επιστολή την Κυριακή σε Ευρωπαίους ηγέτες, χαρακτηρίζοντας "απαράδεκτη" την κατάσταση στο Σουδάν και ζητώντας τη διαμόρφωση κοινής στάσης.

    Επιπλέον, η Βρετανίδα ΥΠΕΞ, Μάργκαρετ Μπέκετ, εκτίμησε πως η αποχώρηση των ειρηνευτικών δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης (UA) από το Νταρφούρ, χωρίς να αντικατασταθούν από άλλη παρόμοια δύναμη, θα ήταν "καταστροφική".

    Στο Χαρτούμ, πάντως, ο πρόεδρος Ομάρ Χασάν αλ-Μπασίρ επανέλαβε το Σάββατο ότι "δεν θέλουμε τον ΟΗΕ στο Σουδάν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες". Ο Σουδανός ηγέτης θεωρεί ότι οι κυανόκρανοι θα δρούσαν ως δύναμη εισβολής και θα οδηγούσαν τελικά σε ανατροπή της εξουσίας και στη δημιουργία κράτους τύπου Ιράκ.

    Οι 7.000 στρατιώτες της Αφρικανικής Ένωσης που βρίσκονται στο Σουδάν έχουν εντολή να παραμείνουν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και η αποστολή τους θα παραταθεί μόνο εφόσον παραμείνουν υπό τον έλεγχο της Ένωσης.

    Σε αντιδιαδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Χαρτούμ, περίπου 1.000 εθελοντές από την εθνοφρουρά διαμαρτυρήθηκαν έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ και προειδοποίησαν ότι θα σκοτώσουν κάθε απρόσκλητο επισκέπτη από τα Ηνωμένα Έθνη.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: World rallies for peace in Darfur

    [15] Κόσμος

    Την έσωσε το κινητό του δράστη

    Την κρατούσε όμηρο σε λάκκο 4 μέτρων

    18/9/2006 9:33:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/9/2006 2:49:59 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: CNN

    Μετά την απίστευτη ιστορία της δεκαετούς ομηρείας της Νατάσσας Κάμπους στην Αυστρία, άλλη μία απίστευτη ιστορία απαγωγής, ευτυχώς με αίσιο τέλος, έρχεται στο φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις ΗΠΑ. Θύμα ήταν ένα 14χρονο κορίτσι από το Λούγκοφ της Νότιας Καρολίνας και απαγωγέας ένας 36χρονος γείτονάς της. Ο Βίνσον Φίλιο κρατούσε για δέκα μέρες τη μικρή Λίζι Σοφ φυλακισμένη σε ένα λάκκο τεσσάρων μέτρων, που είχε σκάψει ο ίδιος. Το νεαρό κορίτσι κατάφερε να ξεφύγει από τον εφιάλτη χάρη στο κινητό τηλέφωνο του απαγωγέα της, ο οποίος βρίσκεται πλέον στα χέρια της αστυνομίας. Η Λίζι βρήκε την ευκαιρία, ενώ κοιμόταν ο Φίλιο, πήρε το τηλέφωνό του και έστειλε γραπτό μήνυμα στη μητέρα της, στο οποίο της περιέγραφε που βρισκόταν.

    Προσποιήθηκε τον αστυνομικό

    Ο απαγωγέας είχε διαπράξει και άλλα αδικήματα, ενώ πριν αποκαλυφθεί ότι κρατούσε τη Λίζι, τον αναζητούσε η αστυνομία, καθώς είχε επιτεθεί σε μία γυναίκα, η οποία κατάφερε να αναγνωρίσει ποιος ήταν.

    Ο Φίλιο είχε σκάψει τη φυλακή της Λίζι κοντά στο τροχόσπιτό του, σε απόσταση μικρότερη του 1,5 χιλιομέτρου από το σπίτι της κοπέλας. Ο απαγωγέας προσποιήθηκε τον αστυνομικό και την έπεισε να τον ακολουθήσει στο δάσος. Όπως είπαν οι γονείς της Λίζι, της φάνηκε ύποπτος, αλλά πήγε μαζί του γιατί της είπε πως αν δεν πήγαινε θα πάθαινε κακό ο αδερφός της.

    Η αστυνομία τον εντόπισε την Κυριακή να στέκεται πάνω από το λάκκο.

    Το αυτοσχέδιο καταφύγιο που είχε σκάψει, περιείχε τροφή, ρούχα, μία τουαλέτα, τσιγάρα, καθώς και περιοδικά πορνογραφικού περιεχομένου.

    Η Λίζι είπε ότι φοβόταν να εγκαταλείψει τη φυλακή της, γατί ο απαγωγέας της είχε πει ότι ήταν παγιδευμένη με εκρηκτικά. Μάλιστα, οι αστυνομικοί εντόπισαν αυτοσχέδιες χειροβομβίδες.

    Ο δράστης αντιμετωπίζει κατηγορίες για απαγωγή, σεξουαλική κακοποίηση, κατοχή εμπρηστικού μηχανισμού και πλαστοπροσωπία αστυνομικού. Κατηγορίες για συνέργια αντιμετωπίζει και η σύζυγός του, καθώς τον βοηθούσε να εφοδιάζει το καταφύγιο με φαγητό και καύσιμα.

    Σύμφωνα με τους γονείς της Λίζι, η κόρη τους προσπαθεί να ξεπεράσει την απίστευτη περιπέτειά της και για την ώρα τα πηγαίνει καλά, καθώς έχει πολύ δυνατή θέληση. Επίσης, είπαν πως το μόνο της σχόλιο μετά την απελευθέρωσή της, ήταν πως χαίρεται που γύρισε στο σπίτι της.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    CNN: Parents describe how girl escaped from captor's hole

    [16] Κόσμος

    Του Πάπα για το Ισλάμ

    Μεικτά τα αισθήματα για τη συγνώμη

    18/9/2006 6:28:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-BBC

    Με μεικτά αισθήματα υποδέχτηκαν, την συγνώμη του Πάπα Βενέδικτου, οι μουσουλμανικές κοινότητες. Την δήλωσή του καλωσόρισαν το Συμβούλιο Μουσουλμάνων της Γερμανίας, πατρίδα του Ποντίφικα και χώρα στην οποία έγιναν οι δηλώσεις, αλλά και το αντίστοιχο Συμβούλιο της Βρετανίας. Στην Τουρκία ο μουσουλμάνος ηγέτης Αλί Μπαρντάκογλου, ότι η θέση του Πάπα, αποτελεί ένδειξη πολιτισμού, και σεβασμού προς το Ισλάμ. Αντίθετη άποψη ωστόσο, εξέφρασε η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου η οποία ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι ο Πάπας Βενέδικτος δεν προέβη σε μια "σαφή συγνώμη". Έντονη ήταν η αντίδραση του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έκρινε ότι οι δηλώσεις του Πάπα, συνιστούν τον "τελευταίο κρίκο" της αλυσίδας στη σταυροφορία κατά του Ισλάμ που άρχισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

    "Τα προσβλητικά σκίτσα (κατά του προφήτη Μωάμεθ που είχαν δημοσιευτεί στον ευρωπαϊκό Τύπο), τα σχόλια ορισμένων (δυτικών) πολιτικών κατά του Ισλάμ ανήκουν σε μια αλυσίδα συνωμοσίας" και "τα σχόλια του Πάπα είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας στη σταυροφορία κατά του Ισλάμ που άρχισε ο Τζορτζ Μπους ", δήλωσε ο Χαμενεΐ.

    Οι δηλώσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο μιας συνωμοσίας που άρχισε με την εισβολή στο Ιράκ από τις ΗΠΑ, οι οποίες επιζητούν να δημιουργούν κρίσεις ανάμεσα στις θρησκείες για να "επιτυγχάνουν τους σατανικούς τους σκοπούς", πρόσθεσε και έκανε έκκληση οι αντιδράσεις κατά των δηλώσεων αυτών να στραφούν εναντίον του "Μεγάλου Σατανά", όπως αποκαλεί τις ΗΠΑ.

    Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως τα σχόλια του Πάπα για το Ισλάμ δεν πρέπει να εξετάζονται αποσπασματικά και πως η οργή που έχουν προκαλέσει δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο την ελευθερία του λόγου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Συγνώμη" ζήτησε ο Πάπας

    [17] Κόσμος

    Νεκροί στρατιωτικοί σε δυστύχημα

    18/9/2006 1:47:00 μμ

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο - BBC

    Δώδεκα Νιγηριανοί στρατιωτικοί, εκ των οποίων οι 10 στρατηγοί, σκοτώθηκαν την Κυριακή σε δυστύχημα στρατιωτικού αεροπλάνου , το οποίο συνετρίβη σε λόφο στην Πολιτεία Μπένουε, στο κέντρο της Νιγηρίας, ανακοίνωσε η προεδρία σε συνέντευξη Τύπου, με τον πρόεδρο της χώρας, Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο, να κάνει λόγο για τεράστια τραγωδία. Νωρίτερα, στρατιωτική πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, είχε κάνει γνωστό πως 18 ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί βρίσκονταν στο αεροπλάνο, ένα Dornier 228-221 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο κατευθυνόταν προς την Πολιτεία Κρος Ρίβερς, στα νότια της χώρας. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του δυστυχήματος.

    Το χθεσινό δυστύχημα είναι το σοβαρότερο που αφορά στρατιωτικούς στη Νιγηρία από το 1992, όταν ένα αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη στους κολπίσκους του Ετζίγκμπο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 192 αξιωματικοί και μέλη του πληρώματος.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Generals die in Nigeria air crash

    [18] Κόσμος

    Αίτημα Πρόντι για άρση εμπάργκο

    18/9/2006 9:36:00 πμ

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο - ΑΠΕ

    Την άρση του ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων στην Κίνα "το συντομότερο δυνατόν" ζήτησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι. "Η Ιταλία τάσσεται υπέρ της άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κίνα. Θα πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα αυτό το συντομότερο δυνατόν", τόνισε ο Πρόντι σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Πεκίνο με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουέν Τζιαμπάο. Τα 25 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν βρει προς το παρόν κοινή λύση για την άρση του εμπάργκο που ισχύει από το 1989, μετά την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης των Κινέζων φοιτητών στην πλατεία Τιενανμέν.

    [19] Κόσμος

    Νίκησε ο κεντροδεξιός συνασπισμός

    Αλλαγή σκυτάλης στη Σουηδία

    18/9/2006 7:27:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ, BBC

    Στο νήμα κρίθηκε η μάχη στις βουλευτικές εκλογές της Σουηδίας και μετά από 12 χρόνια συνεχόμενης διακυβέρνησης από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, τη σκυτάλη παίρνει ο κεντροδεξιός συνασπισμός. Ο μέχρι τώρα πρωθυπουργός της Σκανδιναβικής χώρας, Γκόραν Πέρσον, αναγνώρισε την ήττα του απέναντι στον κεντροδεξιό συνασπισμό και ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Από την πλευρά του ο Φρέντρικ Ράινφελντ, ηγέτης του κεντροδεξιού συνασπισμού ανακοίνωσε τη νίκη του ενώπιον πλήθους οπαδών του. Ο Φρέντρικ Ράινφελντ είναι 41 ετών και ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με τα exit polls, η κεντροδεξιά συγκεντρώνει το 48,6% έναντι 46,7%, που συγκεντρώνουν οι σοσιαλδημοκράτες, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που μετέδωσε η σουηδική τηλεόραση, το ποσοστό είναι 47,3% έναντι 47 %. Ο κ. Πέρσον ανακοίνωσε, πως θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος τον ερχόμενο Μάρτιο.

    Μεταρρυθμίσεις την ανεργία και στις ιδιωτικοποιήσεις

    Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, η νίκη του κεντρο-δεξιού συνασπισμού στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στη Σουηδία, εγκαινιάζει μια εποχή αλλαγών, με την εφαρμογή σειράς οικονομικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες ωστόσο δεν αναμένεται να κλονίσουν το σουηδικό μοντέλο.

    Η κεντροδεξιά Συμμαχία, αποτελούμενη από τέσσερα κόμματα και υπό την ηγεσία του Φρέντρικ Ράινφελντ του κόμματος των μετριοπαθών, έχει θέσει ως προτεραιότητά της την καταπολέμηση της ανεργίας, θέμα που κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία. Τον Αύγουστο το ποσοστό των ανέργων έφθασε στην Σουηδία το 5,7% και οι σοσιαλδημοκράτες είχαν δεσμευθεί να το περιορίσουν κάτω από το 4%.

    Ως προς το θέμα τα ανεργίας, ο Φρέντρικ Ράινφελντ υποσχέθηκε να μειώσει τις δημοσιονομικές πιέσεις και να ενισχύσει την απασχόληση υποστηρίζοντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς να κάνει λόγο για συγκεκριμένο ποσοστό.

    Η νέα κεντροδεξιά συμμαχία, ως μέτρο για την ενθάρρυνση της παραγωγικότητας, αναμένεται να μειώσει τα επιδόματα ανεργίας και ασθένειας.

    Η δεύτερη φάση των μεταρρυθμίσεων θα αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις και την κατάργηση ορισμένων κρατικών μονοπωλίων.

    Ο Φρέντρικ Ράινφελντ έχει αναφερθεί ειδικότερα στην αποχώρηση του κράτους από την αεροπορική εταιρεία SAS, την τράπεζα Nordea και την εταιρεία τηλεπικοινωνιών TeliaSonera. Ωστόσο, έχει δεσμευθεί ότι δε θα θίξει το σουηδικό μοντέλο, το οποίο στηρίζεται σε ένα συνδυασμό κράτους προνοίας και ενεργητικού καπιταλισμού, που συμβολίζουν εταιρείες διεθνούς εμβέλειας όπως η Ikea, η Volvo και η Ericsson.

    "Δε θέλουν να καταργήσουν το σύστημα, απλώς να το βελτιώσουν...υποσχέθηκαν να προστατεύσουν το σύστημα κοινωνικής προστασίας και ό,τι αυτό περιλαμβάνει: την επιδότηση της εκπαίδευσης, του συστήματος υγείας, την προστασία των μικρών παιδιών και της τρίτης ηλικίας", λέει ένας πολιτικός αναλυτής του κέντρου Timbro.

    Επίσης, η νέα κυβέρνηση δεν αναμένεται να θίξει επίσης τον δημόσιο τομέα ο οποίος απασχολεί το 30% των Σουηδών.

    Τέλος, στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής οι συντηρητικοί αναμένεται να συνεχίσουν την πολιτική που εφάρμοσαν οι σοσιαλδημοκράτες προκάτοχοί τους. Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στη ζώνη του ευρώ δε θα τεθεί μέχρι το 2010, όπως και το δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό σύνταγμα.

    Όσο για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η τετραετία δεν επαρκεί ώστε οι αλλαγές να γίνουν αισθητές.

    [20] Οικονομία

    Αισιόδοξος ο Υπουργός Οικονομίας

    Ισχυρός ο ρυθμός ανάπτυξης

    18/9/2006 5:03:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Την αισιοδοξία του ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ενδέχεται να υπερβεί φέτος το στόχο του 3,8% και σε κάθε περίπτωση θα παραμείνει ισχυρός και τα επόμενα χρόνια εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης μιλώντας στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιείται στη Σιγκαπούρη. Παράλληλα εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις πληθωριστικές πιέσεις που ασκούν οι υψηλές τιμές του πετρελαίου.

    Αιτία τα χαμηλά επιτόκια

    Την πρόβλεψη ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί και θα παραμείνει ισχυρή και τα επόμενα χρόνια έκανε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Από τη Σιγκαπούρη ο κ. Αλογοσκούφης, δήλωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας δεν αποκλείεται να αναθεωρηθεί σε επίπεδα πάνω από το 3,8% που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

    Την αισιοδοξία του ο Υπουργός την απέδωσε στο γεγονός ότι -παρά τις συνεχόμενες αυξήσεις του βασικού επιτοκίου στην ευρωζώνη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - τα επιτόκια στην Ελλάδα παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ όπως δήλωσε η Ελλάδα ωφελείται και από την ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Οικονομίας.

    Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό ο κ. Αλογοσκούφης μετέφερε την ανησυχία των υπουργών Οικονομικών των χωρών που συμμετέχουν στη Σύνοδο, για τις ανοδικές πιέσεις που προκαλούν σε αυτόν οι υψηλές τιμές του πετρελαίου.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι παραμένει ο στόχος για πληθωρισμό 3,2% στην Ελλάδα το 2006, που προβλέπει ο προϋπολογισμός και τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση θα εκτιμηθούν τα στοιχεία που θα προκύψουν τους επόμενους μήνες έως το τέλος του έτους.

    Για τις πληθωριστικές επιπτώσεις που δημιουργεί στις οικονομίες η υψηλή τιμή του πετρελαίου στη Σύνοδο του ΔΝΤ, εκφράστηκε η αποφασιστικότητα των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών για την αντιμετώπισή τους.

    Παράλληλα ο κ Αλογοσκούφης προέτρεψε τις ελληνικές επιχειρήσεις να ενισχύσουν περαιτέρω την εξωστρέφειά τους, εκμεταλλευόμενες τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε έργα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών επεσήμανε, ότι στόχος είναι η αύξηση της συμμετοχής των ελληνικών εταιριών στα έργα της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ανέρχονται σε 20 δισ. δολάρια, σε ετήσια βάση.

    [21] Μπάσκετ

    Τέσσερις μήνες εκτός ο "Μάτσε"

    18/9/2006 5:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/9/2006 6:51:09 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τεράστια απουσία και απώλεια για τον Ολυμπιακό, καθώς ο Άρβιντας Ματσιγιάουσκας θα μείνει εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων για τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Η διάγνωση για τον τραυματισμό του Λιθουανού άσου στο φιλικό με την ιταλική Σκαφάτι έδειξε ολική ρήξη Αχίλλειου τένοντα. Ο Λιθουανός γκαρντ υποβλήθηκε χθες σε μαγνητική τομογραφία, ωστόσο οι άνθρωποι της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού περίμεναν τον γιατρό των "ερυθρολεύκων", Λάκη Νικολάου, ο οποίος επέστρεψε το πρωί από τη Ρόδο, όπου παρακολουθούσε ιατρικό συνέδριο, προκειμένου να αποφανθεί περί της σοβαρότητας του τραυματισμού. Η διάγνωση του έμπειρου ορθοπεδικού είναι ολική ρήξη στον Αχίλλειο του αριστερού ποδιού, με αποτέλεσμα ο διεθνής άσος να οδηγηθεί αύριο στο χειρουργικό τραπέζι και η απουσία του από τους αγωνιστικούς χώρους να εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον τέσσερις μήνες.

    Γκέρσον: "Θα καλύψουμε το κενό"

    Στην είδηση του σοβαρού τραυματισμού του Άρβιντας Ματσιγιάουσκας, επικράτησε μία αναστάτωση στο Λιμάνι. Από τη μεριά του όμως, ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Πίνι Γκέρσον έστειλε μήνυμα συσπείρωσης στους υπόλοιπους παίκτες εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Όπως τόνισε ο Ισραηλινός τεχνικός, πως η ομάδα του αποτελείται από δώδεκα πολύ καλούς παίκτες που μπορούν να καλύψουν το κενό του Λιθουανού γκαρντ και τόνισε πως οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι.

    "Ο Ματσιγιάουσκας είναι σπουδαίος παίκτης και η απώλειά του είναι σίγουρα σημαντική για μας," παραδέχεται ο Γκέρσον, αλλά ξεκαθαρίζει: "Δεν αποτελεί όμως δικαιολογία για το τι θα κάνουμε στη συνέχεια. Έχουμε στην ομάδα δώδεκα πολύ καλούς παίκτες που μπορούν να καλύψουν το κενό του σε μία μακρά σεζόν που έρχεται και οι στόχοι μας φυσικά παραμένουν οι ίδιοι. Αυτοί οι τραυματισμοί είναι μέσα στο παιχνίδι και όλοι πρέπει να είναι έτοιμοι να τους αντιμετωπίσουν. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Πιστεύω πολύ στους παίκτες μου και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Να ξέρουν οι φίλοι μας ότι θα είμαστε πολύ καλή ομάδα και χωρίς τον Ματσιγιάουσκας. Θα κάνουμε τα πάντα γι αυτό και τους περιμένουμε να μας στηρίξουν όσο ποτέ πριν," έκανε παράκληση στους φιλάθλους ο Γκέρσον και στη συνέχεια ανέλυσε τα επόμενα βήματα του Ολυμπιακού στο στάδιο της προετοιμασίας: "Δουλειά μας τώρα είναι να βρούμε τι είναι το σωστό για την ομάδα. Περιμένουμε τα δυο παιδιά (Στικ - Ντόμερκαντ) να δουλέψουν μαζί μας και σίγουρα αυτό είναι πολύ θετικό. Ο στόχος μας, τη δεδομένη στιγμή, είναι να βάλουμε αυτούς τους δυο στο κλίμα της ομάδας όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αν χρειαστεί να πάρουμε κάποιον παίκτη για αντικαταστήσουμε τον Ματσιγιάουσκας όσο είναι τραυματίας θα το δούμε κι εφ όσον βρούμε κάποιον ποιοτικό αθλητή που θα μπορεί να μας βοηθήσει σ αυτό που θέλουμε".

    Αύριο ο Άρβιντας Ματσιγιάουσκας θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο «Ιατρικό Κέντρο» μετά την ολική ρήξη που υπέστη στον Αχίλλειο τένοντα. Το διάστημα της απουσίας του από τους αγωνιστικούς χώρους υπολογίζεται σε τουλάχιστον τέσσερις μήνες, αλλά σαφής εικόνα θα υπάρξει μόνο μετά την επέμβαση.

    Όσον αφορά για το ποιος παίκτης θα μπορούσε να καλύψει το κενό που αφήνει ο διεθνής Λιθουανός γκαρντ, αυτή την εποχή είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος ίσης αξίας. Στον Ολυμπιακό ακούστηκε το όνομα του πολλά υποσχόμενου γκαρντ του Αμαρουσίου, Αλέξη Κυρίτση, με τους Πειραιώτες νε δείχνουν να τους απασχολεί η περίπτωση σε φιλολογική βάση χωρίς να έχει γίνει πάντως επίσημη πρόταση στους "κιτρινόμαυρους". Στην ομάδα των βορείων προαστίων της Αθήνας, φαίνονται διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν την πώληση του Αλέξη Κυρίτση, με δεδομένο πως ο ταλαντούχος γκαρντ έχει συμβόλαιο για έναν ακόμη χρόνο με την ομάδα.

    Με προορισμό τη Ρόγλα της Σλοβενίας ταξίδεψαν σήμερα οι «ερυθρόλευκοι» από την Ιταλία, όπου θα αντιμετωπίσουν την Τετάρτη (20/9) την Ολίμπια Λιουμπλιάνα με δυο νέα πρόσωπα στο ρόστερ τους, τους Ράιαν Στακ και Χένρι Ντόμερκαντ. Την Παρασκευή (22/9), ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει την Έλιος, ενώ την επομένη έχει προγραμματιστεί η επιστροφή στην Ελλάδα.

    [22] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Έδιωξε τον Πετρέσκου η Βίσλα

    18/9/2006 7:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε αναζήτηση προπονητή βρίσκεται πλέον η Βίσλα Κρακοβίας, αφού η διοίκηση της ομάδας απέλυσε από την τεχνική ηγεσία της ομάδας τον Νταν Πετρέσκου. Οι δύο σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι για τον Πολωνικό σύλλογο ήταν η ήττα της ομάδας από τον Ηρακλή για το Κύπελλο UEFA εντός έδρας με 1-0 και χθες Κυριακή η ισοπαλία (1-1) με την ουραγό Γκόρνικ Λέτσνα. Έτσι, στις 28 Σεπτεμβρίου η Βίσλα θα αγωνιστεί στο Καυτανζόγλειο στη ρεβάνς με τον Ηρακλή, με νέο προπονητή στον πάγκο της, το όνομα του οποίου ίσως ανακοινωθεί εντός των προσεχών 24 ωρών.

    Μπορεί να υπήρξε ένας από τους καλύτερους ακραίους μπακ στην ιστορία του ρουμανικού ποδοσφαίρου, όμως ως προπονητής οι αποτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη για τον Πετρέσκου, ο οποίος δεν κατάφερε να στεριώσει ούτε στη Ραπίντ Βουκουρεστίου, ούτε στη Σπορτούλ, την οποία εγκατέλειψε τον Δεκέμβριο του 2005 για να αναλάβει τη Βίσλα. Στην περσινή σεζόν έχασε το πρωτάθλημα από τη Λέγκια Βαρσοβίας, ενώ φέτος ξεκίνησε πολύ νωθρά. "Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να απολύσει άμεσα τον Νταν Πετρέσκου. Αφορμή στάθηκαν τα αρνητικά αποτελέσματα στο ξεκίνημα της περιόδου" είπε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Γέρζι Γιουρζίνσκι.

    [23] Τεχνολογία

    Όλα καλά στην εκτόξευση

    Τουρίστρια σε τροχιά

    18/9/2006 10:53:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Η 40χρονη αμερικανίδα ιρανικής καταγωγής επιχειρηματίας, Ανουσέχ Ανσαρί έγινε σήμερα η πρώτη τουρίστρια του διαστήματος. Η Ανσαρί εκτοξεύθηκε το πρωί από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ με το ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ, με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η εκτόξευση του Σογιούζ ΤΜΑ-9 έγινε στις 07.09 (ώρα Ελλάδος) μεταφέροντας εκτός από την Ανσαρί, το Ρώσο κομσοναύτη Μιχαήλ Τιούριν και τον Αμερικανό αστροναύτη, Μάικλ Λόπεζ-Αλέγκρια. "Η πτήση είναι φυσιολογική, το πλήρωμα αισθάνεται υπέροχα" δήλωσε εκπρόσωπος της ρωσικής επιτροπής ελέγχου της αποστολής, στο διαστημικό κέντρο που βρίσκεται κοντά στη Μόσχα. Το Σογιούζ θα προσδεθεί στον διαστημικό σταθμό τα ξημερώματα της Τετάρτης. Η 40χρονη διαστημική τουρίστρια θα επιστρέψει στη Γη μετά από 10 ημέρες ενώ ο Τιούριν και ο Λόπεζ-Αλέγκρια θα παραμείνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για έξι μήνες. Η Ανσαρί δεν έγινε απλώς η πρώτη γυναίκα διαστημική τουρίστρια αλλά και η πρώτη μουσουλμάνα και η πρώτη Ιρανή που ταξιδεύει στο διάστημα.

    Μήνυμα στους συμπατριώτες της

    Η 40χρονη επιχειρηματίας, που μένει στο Ντάλας και εργάζεται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, έφυγε από το Ιράν το 1984.

    Όπως τόνισε λίγο πριν επιβιβαστεί στο Σογιούζ, θα ήθελε να γίνει παράδειγμα για τους συμπατριώτες της. Μάλιστα, τόνισε, πως πιστεύει η πτήση της να είναι μια αχτίδα ελπίδας για τους νεαρούς συμπατριώτες της που ζουν στο Ιράν. "Θα τους βοηθήσει να κοιτάξουν προς τα εμπρός για να βρουν κάτι θετικό, καθώς ότι έχουν ακούσει μέχρι τώρα είναι πολύ καταπιεστικό, είναι λόγια για πολέμους και αιματοχυσίες" τόνισε η Ανσαρί.

    Πάντως, οι υπεύθυνοι της διαστημικής πτήσης ζήτησαν πάντως από την Ανσαρί να βγάλει από τη διαστημική στολή της τη σημαία του Ιράν και να αποφύγει να στείλει πολιτικά μηνύματα στη διάρκεια του ταξιδιού.

    Επίσης, είπε, πως από το διάστημα μπορείς να δεις πόσο μικρή και εύθραυστη είναι η Γη και αυτό είναι κάτι που δίνει στους ανθρώπους καλύτερη αίσθηση της ευθύνης.

    Στο Διαστημικό Σταθμό η Ανσαρί θα διεξάγει πειράματα για τους πόνους στην πλάτη, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, ενώ ο συνταξιδιώτης της, κομσοναύτης Μιχαήλ Τιούριν, δήλωσε, ότι η Ανσαρί ήταν άψογη επαγγελματίας, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής της.

    Η 40χρονη γυναίκα δεν έχει αποκαλύψει το κόστος του "εισιτηρίου" που κατέβαλε για το ταξίδι της, αλλά άλλοι διαστημικοί τουρίστες είχαν καταβάλει στις ρωσικές αρχές κάπου 20 εκατομμύρια δολάρια. Η Ανσαρί είναι ο τέταρτος άνθρωπος που ταξιδεύει στο διάστημα ως τουρίστας, ενώ αναπλήρωσε τη θέση του Ιάπωνα επιχειρηματία, Νταισούκε Ενομότο, που δεν μπόρεσε τελικά να ταξιδέψει για λόγους υγείας.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Lift-off for woman space tourist

    CNN: Female space tourist blasts off

    [24] Κοινωνία

    Σε ηλικία 75 χρόνων

    "Έφυγε" ο Βαγγέλης Οικονομίδης

    18/9/2006 6:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/9/2006 7:44:10 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πέθανε χθες σε ηλικία 75 ετών ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Οικονομίδης. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη, στις 14:30 από το Α Νεκροταφείο Αθηνών. Ο Βαγγέλης Οικονομίδης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1931. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και στη Σχολή Καλών Τεχνών. Η δημοσιογραφική του καριέρα ξεκινά από την εφημερίδα "ΝΕΟΛΟΓΟΣ" των Πατρών. Εργάστηκε στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της Αθήνας, στο δημοτικό ραδιόφωνο και τη δημόσια τηλεόραση. Το 1966 φεύγει στο Λονδίνο και εργάζεται στο BBC. Ένα χρόνο αργότερα εγκαθίσταται στην Κύπρο και παραμένει εκεί, μέχρι το 1973. Στο διάστημα αυτό συνεργάστηκε με το ΡΙΚ, αρθρογράφησε σε εφημερίδες και ήταν ανταποκριτής του BBC. Συνδέθηκε με δεσμούς φιλίας με τον Εθνάρχη Μακάριο και τον εκλιπόντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού, του οποίου υπήρξε και στενός σύμβουλος, καθώς επίσης με τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη. Στα χρόνια της παραμονής του στην Κύπρο, εξέδωσε την εφημερίδα του Σοσιαλιστικού Κόμματος "ΤΑ ΝΕΑ". Λόγω της αντιστασιακής δράσης του εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος της Αθήνας, η Χούντα του αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια. Στην Αθήνα επανήλθε με τη μεταπολίτευση. Τα πρώτα χρόνια εργάστηκε στην εφημερίδα "ΑΥΓΗ" αργότερα στο περιοδικό "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ" και στη συνέχεια ανέλαβε τις εκδόσεις "ΜΕΤΩΠΗ" του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Διετέλεσε εκδότης-διευθυντής δύο ιστορικών εντύπων, του "YEAR BOOK" και του περιοδικού "ΔΙΑΚΟΠΕΣ". Το 1982 ξαναγύρισε στην Κύπρο, αυτή τη φορά ως Σύμβουλος Τύπου στην ελληνική πρεσβεία. Με τη λήξη της θητείας του, το 1987, επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια της καριέρας του συνεργάστηκε με τον ραδιοφωνικό σταθμό "ΑΘΗΝΑ 9,84" και την τηλεόραση της ΕΡΤ. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ "συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά έναν ακόμη συνάδελφο, που κόσμησε την ελληνική δημοσιογραφία".

    Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια εκφράζει στους οικείους του Βαγγέλη Οικονομίδη ο υπουργός Επικρατείας. Ο Θ. Ρουσόπουλος σε ανακοίνωσή του τονίζει: Η απώλεια του Βαγγέλη Οικονομίδη θλίβει όλους, όσοι είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε προσωπικά και να συνεργαστούμε μαζί του. Ο εκλιπών τίμησε με τη ζωή και τη δράση του το δημοσιογραφικό επάγγελμα, το οποίο και αντιλαμβανόταν ως μια συνεχή και αδιαπραγμάτευτη προσφορά στην κοινωνία και τη δημοκρατία. Οι αγώνες που έδωσε σε περιόδους δύσκολες για τον ελληνισμό και η ποιότητα του έργου του συνιστούν μια πολύτιμη παρακαταθήκη παραδειγματισμού προς τις νέες γενιές των δημοσιογράφων".

    [25] Κοινωνία

    Από βλάβη σε δυο μονάδες

    Προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Κρήτη

    18/9/2006 5:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/9/2006 6:22:42 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παρουσιάστηκαν το μεσημέρι σε όλη την Κρήτη, εξαιτίας βλάβης που έθεσε εκτός λειτουργίας τις μονάδες στον Αθερινολάκο και τα Λινοπεράματα. Στους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου σημειώθηκε μπλάκ αουτ από τις δυόμισι έως τις τέσσερις το απόγευμα, ενώ εκτεταμένες διακοπές παρουσιάστηκαν και στους Νομούς Χανίων και Ρεθύμνου. Η ηλεκτροδότηση άρχισε να αποκαθίσταται σταδιακά από το απόγευμα, μετά από την άμεση παρέμβαση των συνεργείων της ΔΕΗ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 18 September 2006 - 16:51:47 UTC