Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-09-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νόμος για τη διαφθορά
  • [02] Συνεδρίαση στον ΟΗΕ με ελληνική πρωτοβουλία
  • [03] "Καμία παρατυπία"
  • [04] Επαφών συνέχεια στη Γερμανία
  • [05] Επισκέψεις και επαφές
  • [06] Επεισόδια στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
  • [07] Παραβάσεις εναέριας κυκλοφορίας
  • [08] Άστατος καιρός
  • [09] Νέα σύλληψη για παιδική πορνογραφία
  • [10] Ανοιχτές την Κυριακή ορισμένες ΔΟΥ
  • [11] Συζήτηση για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα
  • [12] Έπεσε πολεμικό Α-7
  • [13] Στο δρόμο 6 "έξυπνες" στάσεις τρόλεϊ
  • [14] Σύγκρουση τρένου με φορτηγό
  • [15] Πολύνεκρο δυστύχημα σε ορυχείο στο Καζακστάν
  • [16] Τους 5.000 άνδρες έφτασε η δύναμη της UNIFIL
  • [17] Μάχη με τα καρτέλ στην αγορά
  • [18] Την ίδρυση Χρηματιστηρίου της Ε.Ε. προτείνει η Ιταλία
  • [19] ΠΑΟ: "Τζίγγερ" εφ' όλης της ύλης
  • [20] ΠΑΟΚ: Νίκη στο θέμα Σικαμπάλα
  • [21] ΑΕΚ: Πρόβλημα με Τζιωρτζιόπουλο
  • [22] Η Β' φάση του Κυπέλλου Ελλάδας
  • [23] Ηρακλής: Γλίτωσε τα χειρότερα ο Πρίττας
  • [24] ΟΦΗ: Αμφίβολος ο Ντρούλιτς
  • [25] Επεισόδια στο φιλικό Άρη-ΠΑΟΚ
  • [26] Τα αστέρια του χορού λάμπουν στο Ηρώδειο
  • [27] Στόχος η προστασία από το έμφραγμα
  • [28] Οι γκαντέμηδες του γηπέδου
  • [29] Το πανκ "τριαντάρησε" και το γιορτάζει
  • [30] Πρώτη καταδίκη για Βαβύλη

    [01] Πολιτική

    Νέο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο

    Νόμος για τη διαφθορά

    20/9/2006 11:39:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/9/2006 9:09:35 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και στον ιδιωτικό τομέα που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο θα κατατεθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες στη Βουλή, συζήτησε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο Αναστάσης Παπαληγούρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι με το νομοσχέδιο για πρώτη φορά τιμωρείται ποινικά το αδίκημα της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα, ενώ έως σήμερα αυτό προβλεπόταν από τη νομοθεσία μόνο για το δημόσιο τομέα. Επίσης, όπως είπε περιλαμβάνει και αυστηρότερες ποινές για βουλευτές και μέλη δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων. Στο μεταξύ με αφορμή το σκάνδαλο ΜΕΒΓΑΛ 19 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο υπογράφοντα το βουλευτή Αττικής Θόδωρο Πάγκαλο, ζήτησαν τη σύγκλιση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής προκειμένου να συζητηθούν τα πρόσφατα γεγονότα παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Σπύρος Ζησιμόπουλος.

    Για τη διαφθορά στον ιδιωτικό τομέα

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τη διαφθορά, όπως είπε ο Υπουργός, θεμελιώνεται για πρώτη φορά ως ποινικό αδίκημα η "προσφορά για άσκηση επιρροής", ενώ προβλέπονται ευθύνες και για τα νομικά πρόσωπα που διαπράττουν αδικήματα δωροδοκίας, προσφορά για άσκηση επιρροής ή ξέπλυμα χρήματος. Ακόμη τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματική ποινή λογιστικά αδικήματα. Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές και τα μέλη νομαρχιακών και δημοτικών συμβουλίων τιμωρείται αυστηρότερα ενεργητική και παθητική δωροδοκία τους, δηλαδή με φυλάκιση από ένα έως πέντε έτη και χρηματική ποινή, αντί της υφιστάμενης ποινής της φυλάκισης μέχρι δύο έτη που προβλέπεται σήμερα.

    Ο κ. Παπαληγούρας είπε ότι ουσιαστικά πρόκειται για αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχουν ληφθεί το 1998 και σημείωσε ότι για την κατάρτιση του νομοσχεδίου είχε συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό την προεδρία του Αρεοπαγίτη Μαργαρίτη, ο οποίος ήταν και πρόεδρος στη δίκη της "17Ν".

    Απαντώντας σε ερώτηση ότι υπήρξε καθυστέρηση στην προώθηση τέτοιων μέτρων, ο κ. Παπαληγούρας είπε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών και εκκρεμούν ακόμη προς συζήτηση στη Βουλή αρκετά νομοσχέδια. Ανέφερε ακόμη πως το νομοσχέδιο για την επιθεώρηση των δικαστών ενδεχομένως αντιμετωπίζει και αυτό θέματα διαφθοράς.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης απέκρουσε τις επικρίσεις για την εμφάνιση των κατηγορουμένων για την υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ με χειροπέδες, σημειώνοντας πως αυτά προβλέπονται από τους κανονισμούς του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και εφαρμόζονται και σημείωσε πως "η ουσία της υπόθεσης είναι ότι υπήρχε ένα πρόβλημα ανταγωνισμού, ένα πρόβλημα ηθικής τάξης και η αντίδραση ήταν άμεση".

    Οι 19 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των οποίων είναι, εκτός από το Θόδωρο Πάγκαλο, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Χρήστος Πρωτόπαπας αναφέρουν ότι "το σκάνδαλο που ξέσπασε με επίκεντρο την Επιτροπή Ανταγωνισμού και βασικά στελέχη της, δημιούργησε και μεγάλα, κρίσιμα ερωτηματικά που αφορούν την όλη λειτουργία της Επιτροπής". Σημειώνουν επίσης ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν ανταποκρίθηκε στο ρόλο της και αδυνατεί να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της Αγοράς, καθώς και ότι η Κυβέρνηση "εμμένει να ποδηγετεί και να ελέγχει ασφυκτικά την Επιτροπή".

    Στο μεταξύ, στο πειθαρχικό του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών παραπέμπεται ο μέχρι πρότινος νομικός σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ, Κρίτων Μεταξόπουλος μετά την αναφορά που κατέθεσε εις βάρος του η γαλακτοβιομηχανία.

    Επίσης, την ερχόμενη Τετάρτη θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Σπύρος Ζησιμόπουλος σχετικά με την υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ.

    Αντιδράσεις

    "Η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αντί να απολογηθούν στον ελληνικό λαό για την πολιτική τους, συνεχίζουν την επιχείρηση εμπαιγμού και αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται τόσο το νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς που κατέθεσε η κυβέρνηση, όσο και οι 9 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μπαλώματα, που έχουν μάλιστα και προεκλογικό χαρακτήρα, λόγω της πίεσης. Η διαφθορά και τα σκάνδαλα υποθάλπονται από την ίδια τη νομοθεσία της ΕΕ και την ελληνική, που προβλέπουν συμπράξεις επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι καθορίζουν τις συνθήκες της 'ελεύθερης αγοράς'. Η ελεύθερη αγορά και η ανταγωνιστικότητα, που υπηρετούν από κοινού η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, γεννάει και αναπαράγει τη διαφθορά σε όλες της τις μορφές. Αγκαλιάζει με επιταχυνόμενους ρυθμούς όλα τα επίπεδα λειτουργίας του συστήματος, καθώς προάγει την κερδοφορία και την ισχυροποίηση των μονοπωλιακών επιχειρήσεων. Κάθε μέτρο σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι παρά φύλλο συκής της διαφθοράς, πρώτα από όλα στα κέντρα εξουσίας. Δεν φτάνει οι εργαζόμενοι μόνο να αγανακτούν για τα πεπραγμένα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η διαφθορά είναι πολιτικό ζήτημα. Μόνη απάντηση αποτελεί η οργανωμένη παρέμβαση του εργατικού- λαϊκού κινήματος που αντιπαλεύει τη δράση των μονοπωλίων και συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική, που διεκδικεί τα σύγχρονα δικαιώματα, το δίκιο των και την προοπτική των εργαζομένων", αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ για τη διαφθορά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    [02] Πολιτική

    Σε επίπεδο ΥΠΕΞ, για την ειρήνη και την ασφάλεια

    Συνεδρίαση στον ΟΗΕ με ελληνική πρωτοβουλία

    20/9/2006 7:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/9/2006 8:55:06 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Ανοιχτή συνεδρίαση, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Θέμα της συνεδρίασης, που έγινε κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας, ήταν η συνεργασία του ΟΗΕ με τους περιφερειακούς οργανισμούς για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας. Στην ομιλία της, ο υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, αφού ευχαρίστησε τον απερχόμενο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, για τις προσπάθειές του για συνεργασία του ΟΗΕ με τους περιφερειακούς οργανισμούς, κάλεσε το διάδοχό του να συνεχίσει τις προσπάθειες προς την ίδια κατεύθυνση, καθώς, όπως τόνισε, ένας παγκόσμιος μηχανισμός για την ειρήνη και την ασφάλεια "θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την αντιμετώπιση των μελλοντικών απειλών και προκλήσεων κατά της ασφάλειας του 21ου αιώνα.

    "Πιστεύουμε ότι ένας μεγαλύτερος ρόλος από περιφερειακούς οργανισμούς σε θέματα ειρήνης και ασφάλειας δε θα μείωνε το φορτίο του Συμβουλίου Ασφαλείας στον τομέα αυτό, αλλά θα ενίσχυε τη νομιμότητά του, μέσω μιας πιο ισορροπημένης συμβολής στις αποφάσεις και διαβουλεύσεις, προερχόμενης από διαφορετικές περιοχές με διαφορετικές πολιτιστικές, θρησκευτικές και ιστορικές καταβολές", σημείωσε η κ. Μπακογιάννη εκφράζοντας την υποστήριξη της χώρας μας, "σε κάθε προσπάθεια που σκοπό έχει την ενίσχυση των δυνατοτήτων των περιφερειακών και άλλων οργανισμών".

    Παράλληλα, η Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων με τους ομολόγους της προκειμένου να τους ενημερώσει για την ελληνική πρωτοβουλία για την προσπάθεια σύγκλισης του Συμβουλίου Ασφαλείας σε επίπεδο Υπουργών, για το Μεσανατολικό.

    Στο πλαίσιο των επαφών της, έχει συναντηθεί με τους Υπουργούς Εξωτερικών κρατών-μελών της Ε.Ε., της Ρωσίας, της Αιγύπτου, της Συρίας και του Ιράν, ενώ συνομίλησε και με τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, που τόνισε ότι έχει εμπιστοσύνη και υποστηρίζει την ελληνική πρωτοβουλία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επαφές Μπακογιάννη στον ΟΗΕ

    Για κατάχρηση του ΟΗΕ κατηγορεί τη Δύση

    Νέες προειδοποιήσεις προς το Ιράν

    Συνάντηση Μπακογιάννη-Γκιούλ

    Στην έδρα του ΟΗΕ η Μπακογιάννη

    [03] Πολιτική

    Από τις δύο θέσεις του Γ. Κατσικάρη

    "Καμία παρατυπία"

    20/9/2006 8:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/9/2006 9:28:39 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει κάτι παράτυπο, όσον αφορά το διορισμό του Γιώργου Κατσικάρη στο γραφείο του υπουργού Απασχόλησης, Σάββα Τσιτουρίδη, εξέφρασε, την Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Μετά το θόρυβο, που προκλήθηκε σχετικά με τον κ. Κατσικάρη όταν έγινε γνωστό ότι εργάζεται και στην Εφορία, το Υπουργείο Απασχόλησης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζεται ότι ο κ. Κατσικάρης με βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης περιοριζόταν "στην υπογραφή μόνο εσωτερικών εγγράφων και ουδέποτε προέβη στην υπογραφή εκτελεστών πράξεων διοικήσεως στις οποίες προβαίνουν μόνο τα αρμόδια διοικητικά όργανα". Από την πλευρά τους, στενοί συνεργάτες του Υπουργού Απασχόλησης χαρακτηρίζουν σύννομες τις δύο θέσεις του κ. Κατσικάρη και εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την "πρωτοφανή και αναίτια επίθεση", εναντίον του κ. Τσιτουρίδη την οποία χαρακτηρίζουν "πολιτικό, προσωπικό και οικογενειακό κανιβαλισμό". Ωστόσο, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης ζητώντας παραιτήσεις Υπουργών, ενώ κατέθεσαν και επερώτηση προς τον κ. Τσιτουρίδη.

    [04] Πολιτική

    Για τον Κ. Παπούλια

    Επαφών συνέχεια στη Γερμανία

    20/9/2006 5:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/9/2006 7:25:54 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την πόλη Πότσνταμ και το ιστορικό κτήριο, όπου υπογράφηκε η ομώνυμη συνθήκη, επισκέφθηκε, την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, που συνεχίζει την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία. Ο κ. Παπούλιας και η ελληνική αντιπροσωπεία ολοκλήρωσαν των κύκλο των επαφών τους με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, στο Βερολίνο, και αναχώρησαν για το Ντίσελντορφ, όπου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με την Ομογένεια και τους εκπροσώπους των φορέων της.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνάντηση Παπούλια-Μέρκελ

    [05] Πολιτική

    Ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών

    Επισκέψεις και επαφές

    20/9/2006 5:16:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Επί ποδός βρίσκονται οι υποψήφιοι για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, που συνεχίζουν με επισκέψεις και παρουσιάσεις συνδυασμών την προεκλογική τους δραστηριότητα. Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο είχαν ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών, Αργύρης Ντινόπουλος και οι υποψήφιοι νομάρχες, Φωτεινή Πιπιλή και Σπύρος Σπυρίδωνος. Ο υποψήφιος υπερνομάρχης υπογράμμισε, ότι η Εκκλησία και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μπορούν να συναντηθούν στην προσπάθεια αντιμετώπισης πολύ σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολίτες στην υπερνομαρχία. Στις επτά το απόγευμα η υπερνομάρχης, Φώφη Γεννηματά και οι νομάρχες, Γιάννης Σγουρός και Γιάννης Μίχας θα παρουσιάσουν στο Μέγαρο Μουσικής τις προγραμματικές θέσεις και το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού. Την Τεχνική Βάση της Ολυμπιακής Αεροπορίας επισκέφθηκε ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών, Γιώργος Μαυρίκος, ο οποίος κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα, ότι κατασκευάζουν μέσω των δημοσκοπήσεων εκλογικά ποσοστά για να εγκλωβίσουν τους ψηφοφόρους.

    Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Σπύρος Χαλβατζής συναντήθηκε με τους εργαζόμενους στον πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου και επισήμανε την ανάγκη να δημιουργηθούν δημοτικές δανειστικές βιβλιοθήκες σε όλα τα διαμερίσματα της Αθήνας.

    Από την πλευρά του, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή με το σύλλογο εργαζομένων στο Δήμο, έκανε λόγο για ιδιότυπο εργασιακό καθεστώς με εργαζόμενους πολλούς ταχυτήτων, καθώς και για κακή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

    Επίσκεψη στα γραφεία του ΟΤΕ στον Πειραιά πραγματοποίησε ο δήμαρχος της πόλης, Χρήστος Αγραπίδης

    Στο μεταξύ, επικράτηση του Νικήτα Κακλαμάνη στο δήμο της Αθήνας από τον πρώτο γύρο καταγράφει δημοσκόπηση της VPRC για το ΣΚΑΙ. Προηγείται με ποσοστό 45%, έναντι 21% του Κώστα Σκανδαλίδη. Ακολουθούν ο Σπύρος Χαλβατζής, με 5,5% και ο Αλέξης Τσίπρας με 5%.

    [06] Κοινωνία

    Επεισόδια στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

    20/9/2006 3:47:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105, 8- ΑΠΕ

    Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, καθηγητές Γυμνασίων-Λυκείων, πανεπιστημιακοί, μαθητές και φοιτητές στο κέντρο της Αθήνας. Οι εκπαιδευτικoί έχουν οικονομικά και θεσμικά αιτήματα, ενώ ζητούν επίσης την αύξηση των δαπανών για τη Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ. Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου σημειώθηκαν επεισόδια έξω από τη Βουλή, όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και οι Αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα για να τους απωθήσουν. Μετά το τέλος των επεισοδίων επτά άτομα οδηγήθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Για αναίτια, βίαιη και αυταρχική συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων, που εφάρμοσαν σχέδιο καταστολής, ρίψης επικίνδυνων χημικών και συλλήψεων σε μαζική κλίμακα, έκανε λόγο ο Συνασπισμός σε ανακοίνωσή του σχετικά με τα επεισόδια.

    Βλέπουν συνέχιση των κινητοποιήσεων

    Όπως είπε στο συλλαλητήριο, ο πρόεδρός της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Μπράτης, πρόθεση των δασκάλων είναι να συνεχίσουν τις απεργίες. Ωστόσο, την τελική απόφαση θα πάρουν το Σάββατο στις γενικές συνελεύσεις τους, οι τοπικοί σύλλογοι των δασκάλων.

    Σύμφωνα με το Θέμη Κοτσιφάκη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ, και οι καθηγητές Γυμνασίων και Λυκείων, προσανατολίζονται σε νέες στάσεις εργασίας την ερχόμενη εβδομάδα.

    Επίσης, οι Ομοσπονδίες Δασκάλων και Καθηγητών αναμένεται να διοργανώσουν νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για την ερχόμενη εβδομάδα.

    Συνάντηση Καραμανλή-Γιαννάκου για την Παιδεία

    Αναφερόμενος στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος σημείωσε, πως είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε εργαζομένου να διαδηλώνει. Ο ίδιος επεσήμανε, ότι η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ρητά για την ικανοποίηση του βασικού αιτήματος για την καταβολή του επιδόματος των 103 ευρώ.

    Επίσης, ο κ Ρουσόπουλος επανέλαβε, ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση των ελληνικών Πανεπιστημίων.

    Στο μεταξύ, το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής θα έχει συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, Μαριέτα Γιαννάκου για τις εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

    [07] Κοινωνία

    26 τουρκικά αεροσκάφη διείσδυσαν στο Αιγαίο

    Παραβάσεις εναέριας κυκλοφορίας

    20/9/2006 9:56:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΓΕΕΘΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είκοσι έξι τουρκικά αεροσκάφη διείσδυσαν την Τετάρτη στο Αιγαίο χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως (καταγράφηκαν 7 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών) και σε 12 περιπτώσεις παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο στην περιοχή του βορείου και κεντρικού Αιγαίου, ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν άμεσα από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε μία περίπτωση η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Όπως έγινε γνωστό δέκα από τα 26 τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

    [08] Κοινωνία

    Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

    Άστατος καιρός

    20/9/2006 6:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/9/2006 7:22:07 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΕΜΥ

    Φθινοπωρινός καιρός επικρατεί, τις τελευταίες ώρες, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με κύριο χαρακτηριστικό τις βροχές και τις κατά τόπους καταιγίδες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής υπηρεσίας, ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, ενώ αναμένεται πρόσκαιρη βελτίωση από την Κυριακή. Στο κέντρο της Αθήνας, προκλήθηκαν προβλήματα, από την ξαφνική νεροποντή, την Τετάρτη, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε κλήσεις για άντληση υδάτων, κυρίως από υπόγεια. Κλειστή παρέμεινε για αρκετή ώρα η υπόγεια διάβαση στην Καλλιρρόης, ενώ προκλήθηκε συσσώρευση υδάτων στη δεξιά λωρίδα στην Κατεχάκη, στο ύψος του στρατοπέδου Σακέτα, χωρίς να διακοπεί η κυκλοφορία. Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε την αποκόλληση μαρμάρου, από κτήριο, στην οδό Πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό μιας γυναίκας, που μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό, όπου και νοσηλεύεται.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φθινοπωρινό σκηνικό

    [09] Κοινωνία

    Ο δράστης διακινούσε το υλικό μέσω Internet

    Νέα σύλληψη για παιδική πορνογραφία

    20/9/2006 5:37:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Πληθαίνουν καθημερινά οι αποκαλύψεις υποθέσεων διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω Internet. Αυτή τη φορά, οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη ενός 25χρονου, που κατόπιν ηλεκτρονικής έρευνας και έκδοσης εισαγγελικής διάταξης περί άρσεως του απορρήτου επικοινωνιών, συνελήφθη. Όλα ξεκίνησαν όταν η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε χρήστες του Internet να διακινούν υλικό παιδικής πορνογραφίας με σκοπό την κερδοσκοπία και, μετά από έρευνες, κατέληξαν στον 25χρονο. Στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή με 15.000 αρχεία, που περιέχουν υλικό παιδικής πορνογραφίας, στο οποίο εμφανίζονται ακόμη και βρέφη δύο ετών να κακοποιούνται σεξουαλικά. Επίσης, βρέθηκαν παραγγελίες εγγραφής ψηφιακών δίσκων, 103 CD ROM με υλικό παιδικής πορνογραφίας, μία βιντεοκάμερα, πέντε κασέτες, μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, δύο κινητά τηλέφωνα, δύο βιβλιάρια τραπέζης και μία πιστωτική κάρτα. Οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται για τον εντοπισμό των θυμάτων καθώς και τυχόν συνεργών του συλληφθέντα, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία και θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

    [10] Κοινωνία

    Για την υποβολή δηλώσεων υποψηφίων

    Ανοιχτές την Κυριακή ορισμένες ΔΟΥ

    20/9/2006 4:34:00 μμ

    Ανοιχτές θα παραμείνουν την Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου μέχρι τα μεσάνυχτα για την υποβολή δηλώσεων των υποψηφίων στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Όπως αναφέρει έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών, οι δηλώσεις κατάρτισης συνδυασμού υποβάλλονται τουλάχιστον 20 ημέρες από την ημέρα της ψηφοφορίας. Στη δήλωση του συνδυασμού των υποψηφίων επισυνάπτονται μεταξύ άλλων δικαιολογητικών και τα γραμμάτια του δημοσίου για την κατάρτιση του σχετικού παράβολου υπέρ του δημοσίου. Γι' αυτό το λόγο, όπως προστίθεται στο έγγραφο, καθίσταται αναγκαίο ορισμένες ΔΟΥ να παραμείνουν ανοικτές Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2006 και μέχρι την 24η ώρα για τον εφοδιασμό των υποψηφίων με τα σχετικά παράβολα. Επομένως, για την εξυπηρέτηση των υποψηφίων θα παραμείνουν ανοιχτές την Κυριακή, όλες οι ΔΟΥ στην περιοχή των οποίων εδρεύει Πρωτοδικείο ή Ειρηνοδικείο, καθώς και οι ΙΘ' ΔΟΥ Αθηνών, η Γ' ΔΟΥ Πειραιά και η Β' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης.

    [11] Κοινωνία

    Στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος

    Συζήτηση για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα

    20/9/2006 2:48:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ξεκινούν την ερχόμενη Τετάρτη οι εργασίες της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος με τη συζήτηση της πρώτης ενότητας των υπό αναθεώρηση διατάξεων, 5, 14, 17, 20, 21 και 22, οι οποίες αφορούν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Αυτό αποφάσισαν ομόφωνα τα μέλη της Αναθεωρητικής Επιτροπής που συνεδρίασαν την Τετάρτη, για να καταλήξουν επί της διαδικασίας των εργασιών της Επιτροπής, ενόψει της 31ης Ιανουαρίου του 2007 οπότε και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το έργο της. Η Επιτροπή συμφώνησε, επίσης, ομόφωνα, να εξαιρεθούν από την πρώτη ενότητα, ώστε να συζητηθούν ξεχωριστά λόγω της πολιτικής τους κρισιμότητας, οι συνταγματικές διατάξεις 3 και 13, που αφορούν στις σχέσεις κράτους - εκκλησίας, το άρθρο 16 για την Ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και το άρθρο 24 που αναφέρεται στα δάση και στις δασικές εκτάσεις.

    [12] Κοινωνία

    Σώος ο πιλότος

    Έπεσε πολεμικό Α-7

    20/9/2006 2:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/9/2006 4:32:57 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος της πολεμικής μας αεροπορίας, Α7 ΚΟΡΣΕΡ, εγκαταλείφθηκε με επιτυχία από τον πιλότο του, αφού πρώτα είχε διαπιστώσει μηχανική βλάβη. Το ατύχημα έγινε λίγο μετά τη μία και μισή το μεσημέρι, κατά τη φάση της απογείωσης του αεροσκάφους, από το αεροδρόμιο Αράξου. Σε ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αναφέρει ότι συστάθηκε Επιτροπή Διερεύνησης του ατυχήματος.

    [13] Κοινωνία

    Εκαινιάστηκε η πρώτη από τον Υπουργό Μεταφορών

    Στο δρόμο 6 "έξυπνες" στάσεις τρόλεϊ

    20/9/2006 1:48:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μια από τις έξι πιλοτικές "έξυπνες" στάσεις τρόλεϊ εγκαινίασε σήμερα, στην πλατεία Κλαυθμώνος, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης-Εγκαινιάστηκε από τον υπουργό Μεταφορών Μ. Λιάπη μια από τις "έξυπνες" στάσεις των τρόλεϊ. Η εγκατάσταση των "έξυπνων" στάσεων αποτελεί τη συνέχεια της προσπάθειας για την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών με κύριο γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση και κυρίως την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό. Συνολικά τοποθετούνται έξι έξυπνες στάσεις στην περιοχή Αθηνών και Πειραιώς με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Από σήμερα βρίσκονται κανονικά σε λειτουργία οι στάσεις στην Άνω Κυψέλη και στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ενώ από τις αρχές Οκτωβρίου θα λειτουργούν και οι υπόλοιπες τέσσερις στην πλατεία Πλαστήρα, στο Σύνταγμα, στην Αγία Τριάδα (Πειραιά) και στον ΗΣΑΠ (Πειραιά). Εξάλλου ο κ. Λιάπης αναφέρθηκε και στην υπόθεση των προσλήψεων στην ΕΘΕΛ για τις οποίες διετάχθη προκαταρτική εξέταση.

    Για "εξυπνες" μετακινήσεις

    Οι "έξυπνες" στάσεις ανοίγουν το δρόμο για έξυπνες μετακινήσεις, καθώς οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται άμεσα με τα στοιχεία που εμφανίζονται σε αυτές. Συγκεκριμένα, σε κάθε στάση αναγράφονται:

    -Ο αριθμός γραμμής του οχήματος.

    -Η επωνυμία της γραμμής (ελληνικά και αγγλικά).

    -Ο χρόνος προσέγγισης σε λεπτά (με ακρίβεια ενός λεπτού).

    -Ταυτόχρονα, θα μπορούν να εμφανίζονται ενημερωτικά μηνύματα, που αποστέλλει το Κέντρο Διαχείρισης Οχημάτων των ΗΛΠΑΠ.

    Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των "έξυπνων" στάσεων επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία τους, καθώς:

    -Οι ηλεκτρονικές πινακίδες έχουν πλήρη ορατότητα σε ηλιοφάνεια.

    -Μέσω ειδικού αισθητήρα εξασφαλίζονται διάφορα επίπεδα φωτεινότητας σύμφωνα με τις συνθήκες εξωτερικού φωτισμού.

    -Η οπτική γωνία είναι 120 μοίρες οριζόντια και 60 μοίρες κάθετα.

    -Οι πινακίδες εμφανίζουν τουλάχιστον 20 χαρακτήρες.

    -Ανάλογα με το είδος της στάσης, υπάρχει δυνατότητα πίνακα διπλής όψης (μπροστά και πίσω από τη στάση) ή μονής (μπροστά από τη στάση).

    -Οι πίνακες παρουσιάζουν τα στοιχεία ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους από 1 έως 4 σειρές.

    -Η ανάγνωση των περιεχομένων είναι δυνατή από απόσταση 35 μέτρων.

    Παράλληλα, από αύριο, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΣΑ, τίθεται σε λειτουργία η νέα λεωφορειακή γραμμή 245 Πολυτεχνειούπολη - Νέος Κόσμος (κυκλική). Με την γραμμή αυτή ο ΟΑΣΑ προσφέρει μια νέα περιφερειακή εξυπηρέτηση συνδέοντας τον συγκοινωνιακό κόμβο του Νέου Κόσμου -σταθμοί ΜΕΤΡΟ και Τραμ) και το Παγκράτι, με την Πανεπιστημιούπολη, κεντρικά Νοσοκομεία και την Πολυτεχνειούπολη. Η αφετηρία και το τέρμα της νέας λεωφορειακής γραμμής θα βρίσκεται στο Κτήριο Ναυπηγών στην Πολυτεχνειούπολη. Η νέα λεωφορειακή γραμμή θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από 07:45 έως 22:30 με συχνότητα δρομολογίων ανά 30΄ λεπτά. Το επιβατικό κοινό για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να επικοινωνεί με το Τηλεφωνικό Κέντρο 185 του ΟΑΣΑ και μέσω Internet στη διεύθυνση www.oasa.gr.

    [14] Κόσμος

    Στην περιοχή της Πάρμας

    Σύγκρουση τρένου με φορτηγό

    20/9/2006 9:30:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Γαλλικό πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δεκάδες τραυματίστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης, όταν συγκρούστηκε τρένο με φορτηγό στην περιοχή της Πάρμας στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας. Ισχυρές δυνάμεις σωστικών συνεργείων βρίσκονται στην περιοχή για τον απεγκλωβισμό επιβατών του τρένου. Το δυστύχημα έγινε όταν ένα τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Μπάρι-Μιλάνο προσέκρουσε σε φορτηγό που για άγνωστους λόγους είχε ακινητοποιηθεί πάνω στις ράγες κοντά στην περιοχή Καστελγκουέφο, λίγα χιλιόμετρα από την Πάρμα.

    [15] Κόσμος

    Σαράντα τρεις άνθρωποι αγνοούνται

    Πολύνεκρο δυστύχημα σε ορυχείο στο Καζακστάν

    20/9/2006 1:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/9/2006 1:39:45 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 25 αγνοούνται από την έκρηξη μεθανίου στο ορυχείο της Mittal Steel στο Καζακστάν, έγινε γνωστό από πηγές της εταιρείας. Ο επικεφαλής της εταιρείας στο Καζακστάν ανακοίνωσε ότι 43 άνθρωποι αγνοούνται έπειτα από την έκρηξη στο ορυχείο Λένιν στην περιοχή Καραγκάντα, 200 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Αστάνα. Άλλη πηγή της εταιρείας δήλωσε ότι έχουν ανασυρθεί 18 πτώματα. Η έκρηξη σημειώθηκε σε βάθος 500 μέτρων ενώ η φωτιά που ακολούθησε συνεχίζει να καίει.

    [16] Μ. Ανατολή

    Τους 5.000 άνδρες έφτασε η δύναμη της UNIFIL

    20/9/2006 1:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/9/2006 5:53:25 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πέντε χιλιάδες άνδρες αριθμεί η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ (UNIFIL) στο Λίβανο, που θα επιβάλλει την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και το Λίβανο, όριο που απαιτεί το Ισραήλ για να αποσύρει τα στρατεύματά του από το νότιο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΟΗΕ. "Η δύναμή μας έφθασε τους 5.000 άνδρες. Η πρώτη φάση της ανάπτυξης της UNIFIL ολοκληρώθηκε", δήλωσε ο Αλεξάντερ Ιβάνκο, εκπρόσωπος της προσωρινής δύναμης του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο. Σύμφωνα με τον Ιβάνκο, η προοδευτική άφιξη στρατευμάτων από την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, επέτρεψε στη FINUL να αυξήσει στους 5.000 άνδρες τη δύναμή της, η οποία πριν από τις συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ αριθμούσε 2.000 άνδρες. Η δύναμη της UNIFIL αναμένεται να φθάσει κάποια στιγμή τους 15.000 άνδρες.

    Στο μεταξύ η Κάτω Βουλή του γερμανικού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα το σχέδιο της Κυβέρνησης να στείλει ως 2.400 στρατιώτες στο Λίβανο Με την ψηφοφορία αυτή ήρθη και το τελευταίο εμπόδιο για την ανάπτυξη των Γερμανών στρατιωτών, γύρω από την οποία έγιναν έντονες συζητήσεις στη Γερμανία λόγω του ναζιστικού παρελθόντος της χώρας και της κληρονομιάς του Ολοκαυτώματος. Θέλοντας να αποφύγει το ενδεχόμενο να υπάρξουν συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες, η γερμανική Κυβέρνηση αρνήθηκε να στείλει χερσαίες δυνάμεις. Οι δυνάμεις που στέλνει θα περιπολούν στη λιβανική ακτή για να εμποδίσουν τη διακίνηση όπλων προς του αντάρτες της Χεζμπολάχ. Συνολικά 442 βουλευτές της Μπούντεσταγκ υποστήριξαν την ανάπτυξη των Γερμανών στρατιωτών και 152 ψήφισαν κατά, ενώ 5 απείχαν. Οι φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) και το Αριστερό Κόμμα αντιτάχθηκαν στην αποστολή.

    [17] Οικονομία

    Συνέντευξη Τύπου για την Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου

    Μάχη με τα καρτέλ στην αγορά

    20/9/2006 1:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/9/2006 4:54:28 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Αποφασισμένος να σπάσει και να εξουδετερώσει τις παθογένειες και αγκυλώσεις που υπάρχουν στην αγορά και οι οποίες οδηγούν στη διαμόρφωση καρτέλ από τις επιχειρήσεις, εμφανίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ενόψει του εορτασμού της ημέρας Ελληνικού Εμπορίου στις 22 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Σιούφας τόνισε ότι σκοπός είναι να επικρατήσει η άποψη "χαμηλές τιμές- υψηλότερη ποιότητα", διότι με αυτό τον τρόπο η επιχειρηματικότητα μπορεί να επιτύχει τους στόχους της. Γνωστοποίησε τις ενέργειες που έχουν γίνει από το υπουργείο Εξωτερικών προς τα διεθνή φόρα, με την προτροπή του υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε η Ημέρα Εμπορίου να καθιερωθεί διεθνώς. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της ένταξης των εμπορικών επιχειρήσεων στα προγράμματα του κοινοτικού πλαισίου στήριξης. Ο υπουργός είπε ακόμα ότι το προσεχές διάστημα θα γίνουν βελτιώσεις σε πρόγραμμα για αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους που ήδη "τρέχει" από τον ΟΑΕΔ προκειμένου να ενταχθούν στις ευεργετικές ρυθμίσεις του περισσότεροι ενδιαφερόμενοι δεδομένου ότι το πρόγραμμα αφορά 10.000 άτομα και έχουν ενταχθεί μόνο 4.000. Αναφέρθηκε δε και στα προγράμματα που θα ξεκινήσουν τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου, στη σημασία προώθησης του Εμπορικού Μητρώου και στην προώθηση του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών για το Εμπόριο, για το οποίο ολοκληρώνεται η μελέτη το αμέσως προσεχές διάστημα.

    Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τα υπερκαταστήματα

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες για να εξαλειφθούν απαρχαιωμένες διατάξεις στο νομοθετικό πλαίσιο, ενώ διατηρούνται σταθερά εντατικοί οι έλεγχοι στην αγορά. Σχετικά με την πρωτοβουλία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την εξεύρεση λύσης σε ότι αφορά στις μικρές πορείες και διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, επανέλαβε την άποψη του υπουργείου ότι συμφωνεί με την πρωτοβουλία να υπάρξει διάλογος για το θέμα.

    Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο σε ότι αφορά στους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας υπερκαταστημάτων, υπεραγορών και πολυκαταστημάτων "προκειμένου να ρυθμιστεί η αδειοδότηση και όσα πωλούνται να πωλούνται νόμιμα και όχι νομότυπα". Ανέφερε επίσης ότι σύντομα θα δοθεί στη δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον καταναλωτή, ενώ έχει παραταθεί η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία ΑΕ.

    Ο πρόεδρος της Eθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Δημήτρης Αρμενάκης, δήλωσε ότι η Συνομοσπονδία είναι "100% αντίθετη σε φαινόμενα στρεβλώσεων στις αγορές και εκτιμά ότι τέτοιου είδους μέθοδοι υπονομεύουν την ανάπτυξη και δεν αποκλείεται να οδηγήσουν μέρος της κοινωνίας κάτω από το όριο της φτώχειας. Στην προσπάθεια πάταξης τέτοιων φαινομένων, οι έμποροι εκτιμούν ότι μπορεί να συμβάλει και ένα σωστά οργανωμένο καταναλωτικό κίνημα".

    Αναφορικά με τα θέματα του εμπορίου, ο κ. Αρμενάκης επανέλαβε ότι θα πρέπει το κράτος να σταματήσει να κάνει τον επιχειρηματία, θα πρέπει να προωθηθούν με ταχύτητα οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και να υπάρξει διάλογος με τη συμμετοχή όλων για το ασφαλιστικό. Επεσήμανε ότι η αύξηση της απασχόλησης και του τζίρου στο εμπόριο, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ενδεχομένως οφείλεται και στην διεύρυνση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων.

    Η πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η σύμπραξη όλων των κομμάτων για την καταπολέμηση κρουσμάτων διαφθοράς. Παράλληλα, 19 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν με ερώτησή τους τη σύγκλιση της Επιτροπής παραγωγής και εμπορίου προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    [18] Οικονομία

    Την ίδρυση Χρηματιστηρίου της Ε.Ε. προτείνει η Ιταλία

    20/9/2006 12:49:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στα σκαριά βρίσκεται η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Αξιών στο χώρο της Ε.Ε., βασικοί μέτοχοι του οποίου θα είναι το Euronext του Παρισιού, η Deutsche Boerse της Φρανκφούρτης και η Borsa Italiana του Μιλάνου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς από το Λονδίνο, επικαλούμενο σημερινό δημοσίευμα αγγλικής εφημερίδας. Πρόκειται για ιταλική πρόταση, την οποία θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της Borsa Italiana, Άντζελο Ταντάτζι, στο Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Φρανσουά Τεοντόρ, του Euronext, κατά τη συνάντηση που αναμένεται να έχουν μέσα στη βδομάδα στη Ρώμη. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ντέιλι Τέλεγκραφ, στην πρόταση των Ιταλών προβλέπεται και η ακριβής κατανομή του μετοχικού κεφαλαίου της νέας κεφαλαιαγοράς. Συγκεκριμένα, το χρηματιστήριο των "τεσσάρων χωρών" -αποκαλείται κι έτσι το Euronext, επειδή, εκτός από κείνη του Παρισιού, λειτουργεί και τις αγορές του Άμστερνταμ, των Βρυξελλών και της Λισσαβόνας αλλά και την αγορά παραγώγων του Λονδίνου Euronext.Liffe- θα κατέχει το 50% των μετοχών της εταιρίας Holding, που θα συσταθεί, ώστε να ιδρυθεί η νέα κεφαλαιαγορά. Το υπόλοιπο 50% θα μοιράζονται από κοινού Φρανκφούρτη και Μιλάνο. Η γερμανική Deutsche Boerse επιδιώκει τη συνένωσή της με την αγορά του Παρισιού, πλην όμως, το διοικητικό συμβούλιο της Euronext προτιμά να συνεργαστεί με τη Stock Exchange της Νέας Υόρκης (NYSE). Άλλωστε, τυχόν συγχώνευση Euronext - NYSE θα δημιουργήσει το μεγαλύτερο Χρηματιστήριο Αξιών ανά τον κόσμο, καθώς και την πρώτη υπερατλαντική αγορά.

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΠΑΟ: "Τζίγγερ" εφ' όλης της ύλης

    20/9/2006 6:11:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τα κρούσματα βίας στην Πάτρα και τη Νέα Σμύρνη με πρωταγωνιστές οπαδούς του Παναθηναϊκού, ήταν το αντικείμενο της έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ, Χρήστος Αθανασόπουλος. Από τη στιγμή, όμως, που το "παρών" έδωσε ο ισχυρός άνδρας του συλλόγου, Γιάννης Βαρδινογιάννης, οι εκπρόσωποι του Τύπου ρώτησαν για όλα τα θέματα που αυτή τη στιγμή "καίνε" τον Παναθηναϊκό και ο "Τζίγγερ" απάντησε σε όλα. Αρχικά μίλησε για το γηπεδικό και στη συνέχεια για το θέμα του προπονητή, ενώ αναφέρθηκε και στους δημοσιογράφους. Όσο για το... κυρίως θέμα της συνέντευξης Τύπου, τόσο ο Γ. Βαρδινογιάννης όσο και ο Χρ. Αθανασόπουλος συμφώνησαν ότι η ευθύνη για τα επεισόδια δεν βαραίνει το σύνολο των "πράσινων" οπαδών αλλά μεμονωμένα στοιχεία. "Υπάρχουν κάποιοι χούλιγκαν και αυτοί θα πρέπει να απομονωθούν. Αν δεν γίνει αυτό τότε θα πάρουμε μέτρα" δήλωσαν.

    Κατ αρχάς για το γηπεδικό, με τον Γ. Βαρδινογιάννη να υποστηρίζει ότι το έργο βρίσκεται πλέον οριακά στο χρονοδιάγραμμα και ότι "...αν δεν μπουν οι υπογραφές στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας θα υπάρξει πρόβλημα, γιατί έχουν προχωρήσει οι μελέτες. Θέλω να πιστεύω πως είναι θέμα διαδικαστικό. Μας είπαν ότι μέχρι την άλλη εβδομάδα θα έχουν μπει οι υπογραφές".

    Στη συνέχεια μίλησε για το θέμα του προπονητή και του ποιος θα διαδεχθεί το Χανς Μπάκε στην τεχνική ηγεσία. Ο μεγαλομέτοχος της "πράσινης" ΠΑΕ τόνισε: "Σκοπός είναι να πάρουμε έναν προπονητή που να ενταχθεί γρήγορα στη φιλοσοφία της ομάδας, θα δίνει τα εχέγγυα πως η ομάδα θα γίνει όπως θέλουμε και φυσικά θα είναι καλός προπονητής. Δεν υπάρχει θέμα παικτών και υλικού στην ομάδα, ειδικά τη φετινή περίοδο. Θέλουμε να έρθει ένας άνθρωπος που θα μας οδηγήσει εκεί που θέλουμε. Δεν θα μπούμε σε μια περιπέτεια άμεσης αναζήτησης. Θέλουμε να εξετάσουμε το θέμα σε βάθος. Το γιατί δεν πέτυχε ο κύριος Μπάκε, είναι πολλοί οι λόγοι. Δεν φταίει ποτέ ένας άνθρωπος. Είναι άδικο να λέμε πως φταίνει ένας άνθρωπος. Συμβαίνει να φταίει συχνά περισσότερο ένας προπονητής. Ο λόγος που δεν πέτυχε δεν είναι ένας". Στις πιέσεις για το ποιους σκέφτεται για τη διάδοχη κατάσταση στην τεχνική ηγεσία, ο "Τζίγγερ" δεν θέλησε να αναφερθεί σε ονόματα

    Επίσης, για ακόμη μία φορά, δεν απέφυγε να αναφερθεί στους δημοσιογράφους: "Έχω κάθε καλή διάθεση να δέχομαι κριτική όσο κακόπιστη και καλόπιστη και αν είναι. Συγκεκριμένη εφημερίδα προέτρεπε τους οπαδούς μας να κάνουν κάποια πράγματα σε περίπτωση που δεν παίξουν μπάλα οι παίκτες μας. Στο ποδόσφαιρο οι παράγοντες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και πάνε να κάνουν κάτι καινούριο. Πολλοί από εσάς το χλευάζουν αυτό. Μερικοί περίμεναν να γίνουμε από τη μια μέρα στην άλλη Αγγλία. Αυτό δεν γίνεται, θέλει χρόνο. Μαζέψτε κι εσείς τις σωστές ιδέες και ακολουθήστε τη σωστή ρότα. Υπάρχει στενή επαφή δημοσιογράφων με άλλα στοιχεία και περνάνε κάποια γεγονότα σαν διαμαρτυρίες. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς κάποιοι θεωρούν διαμαρτυρία να καις ένα γήπεδο".

    * Στην Ισπανία για να ρυθμίσει προσωπική του υπόθεση μετέβη ο Βίκτορ Σάντσεθ, όπως ανακοίνωσε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ο έμπειρος μεσοεπιθετικός, που δεν έχει αγωνιστεί ακόμη με τους "πράσινους", ακολουθούσε τις τελευταίες εβδομάδες ειδικό πρόγραμμα. Ωστόσο, η ξαφνική απουσία του σημαίνει ότι δεν θα συμπεριληφθεί στην αποστολή για το ματς με τον ΠΑΟΚ την Κυριακή, ενώ παράλληλα είναι πολύ δύσκολο να κάνει το ντεμπούτο του στη Ζαπορόζιε την επόμενη Πέμπτη. Άρα, οι φίλοι της ομάδας θα πρέπει να περιμένουν το ματς με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο την 1η Οκτωβρίου κι αν ο Βίκτορ δεν καταφέρει να αγωνιστεί ούτε σ΄αυτό το ματς, τότε η αναμονή τους θα παραταθεί για αρκετό καιρό, αφού μεσολαβεί διακοπή τριών εβδομάδων λόγω εκλογών και εθνικής ομάδας. Το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας ξεκινά ξανά στις 22 Οκτωβρίου με το μεγάλο ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΑΕΚ.

    [20] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΠΑΟΚ: Νίκη στο θέμα Σικαμπάλα

    20/9/2006 5:25:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στο δυναμικό του ΠΑΟΚ ανήκει ο Μαχμούντ Σικαμπάλα, μετά τη σημερινή απόφαση της FIFA. Αυτό σημαίνει πως ο αιγύπτιος ποδοσφαιριστής μπορεί να μετακινηθεί μόνο με την συγκατάθεση του συλλόγου της Θεσσαλονίκης, είτε με δανεισμό, είτε με ελεύθερη μεταγραφή. Στις τάξεις του ΠΑΟΚ δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν οπουδήποτε τον Σικαμπάλα και με κανένα αντάλλαγμα. Όπως είπε ο νομικός εκπρόσωπος της ΠΑΕ, Δημοσθένης Στάμος, "Δεν δίνεται για 100 ούτε για 200 χιλιάδες ευρώ, όταν ο ΠΑΟΚ έχει δαπανήσει 700 χιλιάδες ευρώ για να τον αποκτήσει. Είναι παίκτης που αξίζει μια περιουσία και ο ΠΑΟΚ δεν θα τον χάσει επειδή το θέλουν κάποιοι". Σε ερώτημα αν ταυτίζεται με την άποψη αυτή και ο Γιάννης Γούμενος, απάντησε: "Την ίδια άποψη έχει και ο κ. Γούμενος με τον οποίο συζητάω και νομίζω πως ο ΠΑΟΚ έχει καλά διασφαλισμένο τον παίκτη". Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται οι άνθρωποι του "δικεφάλου του Βορρά", ο παίκτης έχει να βρίσκεται τις επόμενες μέρες στην Θεσσαλονίκη και στην περίπτωση που δεν επιστρέψει ή δεν μπορεί να γυρίσει, τότε ο ΠΑΟΚ προσανατολίζεται για νέα τετράμηνη διακοπή συμβολαίου ώστε να έχει το περιθώριο επέκτασης της τετραετούς συμφωνίας μαζί του.

    [21] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΑΕΚ: Πρόβλημα με Τζιωρτζιόπουλο

    20/9/2006 4:46:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ένα πρόβλημα τραυματισμού του Σταύρου Τζιωρτζιόπουλου, ήρθε να διαταράξει την προετοιμασία της ΑΕΚ εν όψει του μεγάλου ντέρμπι του Σαββάτου κόντρα στον Ολυμπιακό για την 5η αγωνιστική τη Σούπερ Λίγκα. Ο αριστερός οπισθοφύλακας της "Ένωσης" αποχώρησε από την προπόνηση της ομάδας καθώς ένιωσε ενοχλήσεις στον τετρακέφαλο και πλέον η συμμετοχή του στον αγώνα με με τους "ερυθρόλευκους" είναι αμφίβολη. Αρχικά πάντως η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία, ωστόσο τα οριστικά συμπεράσματα θα βγουν την Πέμπτη, όταν και ο Τζιωρτζιόπουλος θα επιχειρήσει να βγάλει όλο το πρόγραμμα της προπόνησης. Αν τα καταφέρει χωρίς κάποιο πρόβλημα, τότε θα τεθεί στη διάθεση του Λορένσο Σέρα Φερέρ.

    Συνεχίζεται η προετοιμασία

    Από εκεί και πέρα συνεχίστηκε η προετοιμασία της ΑΕΚ εν όψει του μεγάλου αγώνα του Σαββάτου με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. Οι παίκτες που αγωνίστηκαν στον αγώνα της Δευτέρας με τον Ηρακλή ακολούθησαν για δεύτερη συνεχή ημέρα πιο χαλαρό πρόγραμμα, καθώς ο Λορένθο Σέρα Φερέρ επιθυμεί να έχει τους βασικούς πιο "φρέσκους" ενόψει του ντέρμπι και των δύσκολων αγώνων που ακολουθούν. Πιο εντατικά γυμνάστηκε ο Άκης Ζήκος, ο οποίος διεκδικεί θέση στο αρχικό σχήμα εναντίον του Ολυμπιακού. Ο 32χρονος αμυντικός μέσος δεν είναι ακόμα απόλυτα έτοιμος, αφού δεν βρίσκεται ακόμη στα επιθυμητά επίπεδα φυσικής κατάστασης, αλλά μπορεί να βοηθήσει για τουλάχιστον ένα ημίχρονο.

    [22] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Η Β' φάση του Κυπέλλου Ελλάδας

    20/9/2006 8:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/9/2006 9:30:29 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Έγιναν οι αγώνες της δεύτερης φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας. Στα πιο σημαντικά παιχνίδια, την πρόκριση πήρε ο Ολυμπιακός Βόλου που ξεπέρασε το εμπόδιο της Προοδευτικής στη διαδικασία των πέναλτι, ο Αγροτικός Αστέρας επικράτησε του Απόλλωνα Αθηνών εκτός έδρας και πήρε την πρόκριση, ο Πιερικός πέρασε στην επόμενη φάση καθώς νίκησε στη διαδικασία των πέναλτι την Καλαμάτα, ενώ το εισιτήριο πήρε και ο Παναιτωλικός που επικράτησε του Εθνικού στην παράταση,

    Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ στη 2η φάση του κυπέλλου Ελλάδας: Αιολικός-Μεσσηνιακός 3-1 (36΄ Καρύδης, 66΄ Χρόνης, +90΄ Μουρατίδης - 8΄ Χριστοφορίδης)

    Ιεράπετρα-Χαϊδάρι 0-5 (25΄ Κρεπιγκίδης, 36΄, 80΄ Σαμπούρης, 76΄ Λαμπρόπουλος, 82΄ Τουρνάς)

    Bύζας Μεγάρων-ΠΑΣ Γιάννινα 0-1 (61΄ Κοντογουλίδης)

    Ολυμπιακός Βόλου-Προοδευτική 0-0 (5-4 στα πέναλτι)

    Ατσαλένιος-Εθνικός Αστέρας 1-0 (55΄ Σουντζής)

    Αναγέννηση Άρτας-Καλλιθέα 0-1 (32΄ Αλεξανδρόπουλος)

    Απόλλων Αθηνών-Αγροτικός Αστέρας 1-3 (46΄ Σκοπελίτης - 12΄ Τσούκλης, 14΄,44΄ πεν. Κυζερίδης)

    Θήβα-Πανθρακικός 0-2 (50΄ Αθανασιάδης, 64΄ Μουρατίδης)

    Πιερικός-Καλαμάτα 1-1 (4-2 στα πέναλτι) (24΄ Παπαβασιλείου - 25΄ Σπυρόπουλος)

    Θύελλα Πατρών-Νίκη Βόλου 1-2 (παρ. κ.α. 1-1) (52΄ Πάβελα - 17΄ Μαρκομιχάλης, 103΄ Γκόμεζ)

    Αχαρναϊκός-Καστοριά 1-5 (36΄ Ντρένοβα - 18΄ Ντα Σίλβα, 26΄, 65΄ Γιόσιτς, 45΄ Κανελίνι, 63΄ Σολάκης)

    ΑΕ Γιάννενα-Θρασύβουλος 0-2 (39΄ Λεονάρντο, 81΄ Ουρούμοφ)

    ΠΑΟ Νέων Επιβατών-Λεβαδειακός 2-4 (20΄ Γούλης, 60΄ Χάγκαν - 23΄ Χρυσάφης, 48΄ Κιάσσος, 59΄ Αλεξ, 65΄ Ολιβέιρα)

    Παναιτωλικός-Εθνικός 1-0 (παράταση) (120΄ Χατζής)

    Θερμαϊκός-Αστέρας Τρίπολης 1-2 (παρ. κ.α. 0-0) (94΄ Μούσα - 108΄, 111΄ πεν. Κλοκίδης)

    Διαγόρας-Ηλυσιακός 1-2 (48΄ Στεργαλλάς - 23΄ Πέτκοφ, 58΄ Κοζανίδης)

    Πανηλειακός-Βέροια 2-0 (15΄ Μιχελίδης, 29΄ πεν. Λαμπρογιώργος)

    Γ` ΦΑΣΗ

    (1) Αιολικός-Καστοριά (2) Καλλιθέα-Ολυμπιακός Βόλου

    Δ` ΦΑΣΗ

    Πανσερραϊκός-ΠΑΟΚ Χαϊδάρι-ΑΕΚ ΠΑΣ Γιάννινα-Αιγάλεω Ατσαλένιος-Ολυμπιακός Αγροτικός Αστέρας-Ιωνικός Πανθρακικός-Λάρισα Πιερικός-Κέρκυρα Νίκη Βόλου-Αρης Θρασύβουλος-Παναθηναϊκός Λεβαδειακός-Απόλλων Καλαμαριάς Παναιτωλικός-ΟΦΗ Αστέρας Τρίπολης-Ξάνθη Ηλυσιακός-Ατρόμητος Πανηλειακός-Πανιώνιος Νικητής 1-Εργοτέλης Νικητής 2-Ηρακλής

    [23] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ηρακλής: Γλίτωσε τα χειρότερα ο Πρίττας

    20/9/2006 7:54:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Καθαρό" είναι το αποτέλεσμα της μαγνητικής τομογραφίας στο οποίο υποβλήθηκε ο Θανάσης Πρίττας. Αυτό σημαίνει πως ο 28χρονος μέσος του Ηρακλή γλίτωσε τα χειρότερα αφού δεν θα χρειαστεί να υποβληθεί σε επέμβαση για τις έντονες ενοχλήσεις που νιώθει στο αριστερό γόνατο. Θα ακολουθήσει, βέβαια, τις επόμενες ημέρες πρόγραμμα θεραπείας και συντήρησης, για προληπτικούς λόγους, μέχρι αποκατάστασης του προβλήματος σε απόλυτο βαθμό, γιατί, λόγω ύπαρξης αντιδραστικού υγρού, κρίθηκε σκόπιμη η παρακολούθησή του. Όσον αφορά τη συμμετοχή του στο στον κυριακάτικο εκτός έδρας αγώνα του "Γηραιού" με τον Ατρόμητο παραμένει αμφίβολη. Το ίδιο ισχύει και για τον Ηλία Πουρσανίδη, ο οποίος ταλαιπωρείται από διάστρεμμα. Στη διάθεση του Σάββα Κωφίδη, αντίθετα, θα βρίσκονται οι Παναγιώτης Δρούγας, Αλέκος Αλέκου, οι οποίοι ξεπέρασαν τους τραυματισμούς τους.

    [24] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΟΦΗ: Αμφίβολος ο Ντρούλιτς

    20/9/2006 7:27:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με ένα πρόβλημα συνεχίστηκε η προπόνηση του ΟΦΗ, που προετοιμάζεται για την αναμέτρηση της Κρήτης με τον αντίπαλο τον Εργοτέλη. Αυτό είχε να κάνει με τον Γκόραν Ντρούλιτς, ο οποίος αποχώρησε από την προπόνηση, αφού αισθάνθηκε ενοχλήσεις στο δικέφαλο, πρόβλημα το οποίο είχε τις προηγούμενες μέρες. Πλέον η συμμετοχή του Σέρβου επιθετικού στο παιχνίδι του ΟΦΗ με τον Εργοτέλη θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι απίθανη, κάτι που πάντως θα φανεί στην αυριανή προπόνηση.

    [25] Μπάσκετ

    Επεισόδια στο φιλικό Άρη-ΠΑΟΚ

    20/9/2006 9:43:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σοβαρά επεισόδια έγιναν μεταξύ των οπαδών του Άρη και του ΠΑΟΚ στο Αλεξάνδρειο, λίγο πριν ξεκινήσει ο τελικός στο τουρνουά μπάσκετ "Μαυροσκούφεια", στο οποίο συμμετέχουν οι δύο ομάδες. Πεδίο μάχης έγινε ο χώρος κοντά στα Πανεπιστήμια επί της οδού Εγνατία, με τα δύο... στρατόπεδα να ρίχνουν πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν και στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Οι οπαδοί έκαναν και χρήση μολότοφ, ενώ υπήρξαν τραυματισμοί. Η αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία στην Εγνατία οδό, ενώ γερανοφόρα οχήματα της Τροχαίας απομάκρυναν τα σταθμευμένα γύρω από το Αλεξάνδρειο αυτοκίνητα. Συνέπεια ήταν να τραυματιστούν αρκετά άτομα. Δέκα διακομίστηκαν με θλαστικά τραύματα στο Νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος», χωρίς να κινδυνεύει η ζωή κανενός.

    [26] Πολιτισμός

    Στις 24 Σεπτεμβρίου 2006 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

    Τα αστέρια του χορού λάμπουν στο Ηρώδειο

    20/9/2006 3:57:00 μμ

    Ένα πολύτιμο χορευτικό πανόραμα του διεθνούς μπαλετικού τοπίου όπως πέρασε στη Ρωσία και εκφράζεται από τους Superstars των Mariinsky και Bolshoi μαζί με ένα δεκαμελές corps de ballet του Bolshoi, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου. Η ΕΛΒΑ παρουσιάζει τους δεκαέξι κορυφαίους σολίστες από τα δύο πιο διάσημα συγκροτήματα μπαλέτου της Ρωσίας.

    Τα αστέρια που θα λάμψουν κάτω από την Ακρόπολη είναι: ο Farukh Ruzimatov, o Sergei Philin, o Dmitrij Gudanov, o Eugene Ivanchenko, o Mark Peretokin, o Ajdar Akhmetov, o Dmitry Zababurin, o Gennadij Yanin, ο Andrey Evdokimov, η Diana Vishneva, η Ilze Liepa, η Tatiana Tchernobrovkina, η Lilia Mousavarova, η Nadezhda Gracheva, η Anna Antonicheva, η Ksenia Tsareva. Με το πηγαίο ταλέντο τους, την άρτια τεχνική και τη μοναδική δεξιοτεχνία τους, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα γοητευτικό και ποικίλο, που θα σας συναρπάσει καθώς η Ραϋμόντα θα συναντήσει την Κάρμεν, η Ζιζέλ την Σεχραζάντ, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέττα τον Κουρσάρο και την Μανόν. Τι συναρπαστικό να ακούς Τσαϊκόφσκι και Πιατσόλα, Προκόφιεφ και Μπιζέ, Σοστακόβιτς και Μάλερ!

    Οι περίτεχνες χορογραφίες των αθάνατων κλασικών Πετιπά, Περώ και Κοραλί εναλλάσσονται με τους νεοκλασικούς Φόκιν, Γκόρσκι και Λαβρόφσκι για να προχωρήσουν στους πολυεκτιμημένους σύγχρονους Γκριγκόροβιτς, Αλόνσο, ΜακΜίλλαν και Μπεζάρ. Από τη ρομαντική "Λίμνη των Κύκνων" και τον σπανιόλο "Δον Κιχώτη" θα περάσουμε στο μεσοπόλεμο με τη σκηνή του καμπαρέ από τον "Χρυσό Αιώνα" αλλά και σε ένα λικνιστικό "Τάνγκο" (του Πιατσόλα, βέβαια). Το υπέροχο "Αντατζέτο" του Μάλερ θα μας οδηγήσει στη "Θάλασσα" του δικού μας Δ. Αράπη και σε μια απόλυτη πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα : το ντουέτο από το μπαλέτο κολοσσός του 1862 "Η Κόρη του Φαραώ" που μόλις αναβίωσε στο Bolshoi από τον Λακότ. Και βέβαια δεν θα μπορούσαμε να σας στερήσουμε το . κερασάκι σε αυτή την υπέροχη μπαλετική .....τούρτα : τον περίφημο "Γερανό" των Ετό και Γιαμαγκούτσι.

    ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ : Διακεκριμένη ζώνη : 110 ευρώ Ζώνη Α : 90 ευρώ Ζώνη Β : 75 ευρώ Ζώνη Γ : 58 ευρώ Άνω διάζωμα : 40 ευρώ

    ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :

    Ταμεία Ελληνικού Φεστιβάλ Πανεπιστημίου 39, Τηλ. : 210 - 3272000 ΕΛΒΑ Τηλ.: 210 6728079, 210 6728080

    Οn Line Aγορά www.ticketservices.gr

    Τηλεφωνική Αγορά Τηλ. : 210 7234567

    Σχετικά Links:

    ΕΛΒΑ

    [27] Υγεία

    Μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών

    Στόχος η προστασία από το έμφραγμα

    20/9/2006 4:34:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για την Καρδιά, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, η πρώτη πανεπιστημιακή κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη, ανακοίνωσε τη μελέτη "Αττική", η οποία προσπαθεί μέσα από ένα τυχαίο και αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.042 ανδρών και γυναικών να αποδείξει ποιοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν όλο και πιο συχνά τους Έλληνες και τις Ελληνίδες στο έμφραγμα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα τελευταία χρόνια, το έμφραγμα παρατηρείται όλο και περισσότερο σε νέα άτομα ακόμη και ηλικίας κάτω των 30 ετών, ενώ εμφανίζεται πιο συχνά και στις γυναίκες από ό,τι παλαιότερα, γεγονός που αποδίδεται στον τρόπο διαβίωσής τους, το κάπνισμα, τον επαγγελματικό ανταγωνισμό, το άγχος και την καθιστική ζωή, στοιχεία που ήταν ηπιότερα ή δεν υπήρχαν στον παρελθόν.

    Ασπίδα η άσκηση και η σωστή διατροφή

    Σύμφωνα με τη μελέτη "Αττική", το 38,2% των ανδρών και το 23,9% των γυναικών έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση. Το δυσάρεστο, όμως, είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς και συγκεκριμένα το 65% των ανδρών και το 40% των γυναικών δεν έκαναν καμία θεραπεία. Από το σύνολο των υπερτασικών ατόμων μόνο το 15% ρυθμίζει την πίεσή του στο φυσιολογικό επίπεδο. Όμως, εκτός από την υπέρταση υπάρχουν και άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες για τις καρδιοπάθειες. Το λεγόμενο "μεταβολικό σύνδρομο" που είναι ουσιαστικά ένα κοκτέιλ επικινδυνότητας για έμφραγμα και εγκεφαλικό και περιλαμβάνει παράγοντες όπως την παχυσαρκία, τις αυξημένες τιμές λιπιδίων, σακχάρου κ.α. ταλαιπωρεί το 25,2% των ανδρών και το 14,6% των γυναικών, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

    Το εντυπωσιακό και ταυτόχρονα δυσάρεστο στοιχείο είναι ότι το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται σε ποσοστό που αγγίζει το 10% ακόμη και σε άτομα ηλικίας κάτω των 35 ετών. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ασπίδα στο σύνδρομο αυτό είναι η μεσογειακή δίαιτα, η οποία εκτιμάται ότι μειώνει κατά 19% την πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου και η μέτρια φυσική άσκηση (μείωση κατά 25%).

    Όπως εξήγησε ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης, πλέον δε μιλούμε αφηρημένα για τη μεσογειακή δίαιτα καθώς έχουν βρεθεί πολύ σημαντικές ουσίες που περιέχονται στα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τα ψάρια και το ελαιόλαδο οι οποίες μας προστατεύουν. Όπως είπε, ορισμένες από αυτές είναι το σελήνιο, η γλουταθειόνη, τα Ω-6:Ω-3, οι πολυφαινόλες, οι βιταμίνες Ε και C και η ρεσβερατρόλη που υπάρχει στο κρασί.

    Όμως, όπως τονίζει ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, η διατροφή από μόνη της δε φθάνει για να προλάβουμε το έμφραγμα και επισημαίνει ότι αν οι άνθρωποι έκοβαν το κάπνισμα, άρχιζαν φυσική άσκηση και άλλαζαν τη διατροφή τους θα απέτρεπαν το 80% των καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Επίσης, εξηγεί, ότι η γήρανση της καρδιάς είναι μία διαδικασία η οποία είναι ευκολότερη στους παχύσαρκους, τους διαβητικούς και τους υπερτασικούς ασθενείς.

    Παράλληλα, επισημαίνει, ότι η φυσική άσκηση είναι απαραίτητη καθώς με κάθε καρδιακό χτύπο η καρδιά αντλεί ικανοποιητική ποσότητα αίματος, και αυτό συμβάλλει στο να καθυστερεί η στένωση των αρτηριών. Επίσης βελτιώνει το επίπεδο της "καλής" χοληστερόλης που προστατεύει τα αγγεία, μειώνει την αρτηριακή πίεση, διατηρεί τη γλυκόζη σε κανονικά επίπεδα και καίει το περιττό λίπος.

    Είναι ενδεικτικό ότι μία ώρα τρέξιμο την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 42%, ενώ το γρήγορο βάδισμα 30 λεπτών κατά 18%. Στη μάχη για την πρόληψη των καρδιοπαθειών πρέπει να βρίσκονται και οι ετήσιες εξετάσεις μας για χοληστερόλη.

    Πάντως, ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Λεκάκης τονίζει, πως αν δεν τα καταφέρουμε να προλάβουμε το έμφραγμα, μπορούμε σίγουρα να σώσουμε τη ζωή μας αν φθάσουμε έγκαιρα στο νοσοκομείο, επισημαίνοντας, πως οι ασθενείς με έμφραγμα που φθάνουν στο νοσοκομείο σε πολύ μικρό χρόνο, καταφέρνουν να επιβιώσουν σε ποσοστά που ξεπερνούν το 20%.

    [28] Παράξενα

    Όπου "φύγει-φύγει"

    Οι γκαντέμηδες του γηπέδου

    20/9/2006 2:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/9/2006 8:10:30 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τον τίτλο της πιο άτυχης ομάδας της Βρετανίας φιλοδοξεί να κατακτήσει μία ομάδα ποδοσφαίρου από το βόρειο Γιορκσάιρ και από ό,τι φαίνεται ως τώρα, τα καταφέρνει μια χαρά! Τουλάχιστον στον τομέα της γκαντεμιάς, έχουν την τύχη με το μέρος τους. Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, η ομάδα Wills Bar FC έπαιζε εναντίον της Dunnington και ως οικοδέσποινα ομάδα, έκλεισε για το παιχνίδι το γήπεδο όπου παίζουν συνήθως. Όμως, οι υπεύθυνοι είχαν διπλοκλείσει το γήπεδο και σε μία άλλη ομάδα, οπότε την τελευταία στιγμή άρχισαν να ψάχνουν νέο "σπίτι", όμως όλα τα γήπεδα της περιοχής ήταν κλεισμένα. Οπότε αναγκάστηκαν να παίξουν το εντός έδρας παιχνίδι τους στην έδρα των αντιπάλων, 33 χιλιόμετρα πιο μακριά. Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την ταλαιπωρία που πέρασαν, έχασαν με το βαρύ και ασήκωτο 8-0. Όπως είπε ο μάνατζερ της ομάδας, Στιβ Μπάξερ, οι παίκτες δεν ήταν και πολύ κεφάτοι μετά την ήττα τους, οπότε πήγαν στα αποδυτήρια με βαριά καρδιά. Όμως, μόλις μπήκαν στα αποδυτήρια συνειδητοποίησαν ότι τα πορτοφόλια και τα κινητά τους τηλέφωνα είχαν κάνει φτερά. Παράλληλα, λίγες μέρες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια ενός άλλου παιχνιδιού, άγνωστοι είχαν διαρρήξει τα αμάξια τεσσάρων παικτών. Ο κ. Μπάξτερ εκτίμησε ότι τα γεγονότα ήταν τυχαία και δεν πιστεύει πως είναι σχεδιασμένα από κάποιον που θέλει το κακό της ομάδας. Πάντως, μερικοί από τους παίκτες για καλό και για κακό, είπαν να πάρουν τα μέτρα τους και ζήτησαν να φύγουν από την ομάδα

    [29] Ζωής ...σΤάσεις

    Το πανκ "τριαντάρησε" και το γιορτάζει

    20/9/2006 3:42:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μια έκθεση προετοιμάζεται στο Λονδίνο για τα 30 χρόνια του πανκ, του μουσικού εικονοκλαστικού κινήματος που σάρωσε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1970, ανακοίνωσε σήμερα το πολιτιστικό κέντρο Barbican.

    H αναδρομική υπό τον τίτλο "Επίθεση Πανικού, η τέχνη στον καιρό του πανκ" θα λειτουργήσει από τις 7 έως τις 9 Σεπτεμβρίου του 2007. Η έκθεση θα σκιαγραφεί τη μεγάλη επίδραση του πανκ στην τέχνη και τη λαϊκή κουλτούρα στη Βρετανία και στις ΗΠΑ έως τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

    Το 1977 ήταν χρονιά ορόσημο, με την ανάδειξη του συγκροτήματος Sex Pistols ως πρωτοπόρο μεταξύ των συγκροτημάτων πανκ στην Αγγλία. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1976.

    "Συνδέουμε κυρίως το πανκ με τη μουσική και τη μόδα, αλλά μπορούμε να το συμπεριλάβουμε σε ένα πολιτιστικό κίνημα πολύ ευρύτερο που εκφράστηκε στον κινηματογράφο, στο ζωντανό θέαμα, στις γραφικές τέχνες", εξήγησε ο εκπρόσωπος του κέντρου Barbican.

    "Η νέα μόδα που σαρώνει την Αγγλία. Σκισμένα ρούχα, παραμάνες και όρθια μαλλιά" έγραφαν όλα τα περιοδικά της εποχής. Το πανκ ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 και έγινε δημοφιλές στην Αγγλία στα μέσα της δεκαετίας του 1970 από συγκροτήματα όπως οι Sex Pistols, οι Clash, οι Crass, ως είδος μουσικής και μέρος ενός κινήματος πολιτικής και κοινωνικής καταγγελίας καθώς και αμφισβήτησης του κατεστημένου.

    [30] Κοινωνία

    Από το Αεροδικείο Αθηνών, για ανυποταξία

    Πρώτη καταδίκη για Βαβύλη

    20/9/2006 7:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/9/2006 7:14:35 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σε φυλάκιση 1,5 έτους χωρίς αναστολή για ανυποταξία, καταδικάστηκε από το Αεροδικείο Αθηνών, την Τετάρτη, ο Απόστολος Βαβύλης, που κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού για σωρεία αδικημάτων, που φέρεται να διέπραξε τα τελευταία χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι, εκκρεμεί η κυρίως δίκη, όπου, μεταξύ άλλων, ο Βαβύλης κατηγορείται για παραβίαση μυστικών της Πολιτείας σε βαθμό κακουργήματος, υπεξαίρεση και πλαστογραφία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 20 September 2006 - 20:51:45 UTC