Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-09-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη ΓΑΔΑ ο Νίκος Παλαιοκώστας
  • [02] Πυρκαγιά στη Σάμο
  • [03] Συνέχεια διαδηλώσεων
  • [04] Ανέλαβαν επίσημα οι πραξικοπηματίες
  • [05] Ισχυρός σεισμός στη Αργεντινή
  • [06] Στη Μέση Ανατολή η Ράις
  • [07] Τριμερής συνάντηση κορυφής
  • [08] Αναστάτωσαν τη Φιλαδέλφεια

    [01] Κοινωνία

    Πήρε εξιτήριο από το Λαϊκό

    Στη ΓΑΔΑ ο Νίκος Παλαιοκώστας

    22/9/2006 8:54:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/9/2006 10:23:24 πμ)

    Λίγο πριν τις 9 το πρωί, ο Νίκος Παλαιοκώστας μεταφέρθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, καθώς πήρε σήμερα εξιτήριο από το Λαϊκό Νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν για περίπου μία εβδομάδα. Ο Παλαιοκώστας στη συνέχεια θα μεταχθεί στην Εισαγγελία Εφετών και από εκεί στις φυλακές Κορυδαλλού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνελήφθη ο Ν. Παλαιοκώστας

    [02] Κοινωνία

    Δεν απειλούνται κατοικίες

    Πυρκαγιά στη Σάμο

    22/9/2006 8:53:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή Βουρλιωτών της Σάμου, στην περιοχή Λάζαρος. Η φωτιά ξεκίνησε σε δασική έκταση και κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή πήρε διαστάσεις. Στην περιοχή βρίσκονται επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες. Αναμένεται να πάρουν μέρος στην πυρόσβεση και τα εναέρια μέσα που βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Σάμου. Μέχρι στιγμής καίγονται δασικές εκτάσεις, αλλά και περιοχές που είχαν ξανακαεί στο παρελθόν. Δεν απειλήθηκαν κατοικίες και η φωτιά είναι σε μια δύσβατη, απόκρημνη δασική έκταση.

    [03] Κόσμος

    Στην Ουγγαρία

    Συνέχεια διαδηλώσεων

    22/9/2006 9:48:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Για πέμπτη συνεχή νύχτα συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις στην Ουγγαρία, καθώς 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώνονται έξω από το κοινοβούλιο, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Φέρετς Γκουρτσανι. Ωστόσο, αναβάλλεται η προγραμματιζόμενη για το Σάββατο μεγάλη διαδήλωση, γεγονός που καθησυχάζει τους φόβους εκείνων που ανέμεναν την κλιμάκωση της έντασης, ανακοίνωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Φίντεζ. Εξάλλου, το κόμμα Φίντεζ αρνείται να πάρει μέρος σε συνομιλίες με την κυβέρνηση για την αναζήτηση διεξόδου από την πολιτική κρίση. Το κόμμα ΜΙΕΡ της άκρας δεξιάς, το οποίο δεν εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο, ανακοίνωσε ότι το απόγευμα της Παρασκευής διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διαδήλωση στη Βουδαπέστη. Σχεδόν σε όλη τη χώρα σημειώθηκαν ειρηνικές διαδηλώσεις το τελευταίο 24ωρο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στη Βουδαπέστη, αντίθετα με τις τρεις προηγούμενες νύχτες, δεν έγιναν επεισόδια με την Αστυνομία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχίζεται η ένταση στην Ουγγαρία

    [04] Κόσμος

    Στην Ταϊλάνδη

    Ανέλαβαν επίσημα οι πραξικοπηματίες

    22/9/2006 9:34:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/9/2006 10:32:37 πμ)

    Οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος στην Ταϊλάνδη ανέλαβαν και επισήμως σήμερα τα καθήκοντά τους στην ηγεσία της χώρας, με βάση βασιλικό διάταγμα, σε ειδική τελετή που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Φορώντας την επίσημη λευκή στολή του, ο επικεφαλής της χούντας, στρατηγός Σόντι Μπουνιγιαρατγκλίν γονάτισε σε ένδειξη σεβασμού μπροστά στο πορτρέτο του βασιλιά Μπουμιμπόλ, που ήταν τοποθετημένο σε ένα βάθρο με άνθη. Λίγο νωρίτερα, ένας αξιωματικός διάβασε το βασιλικό διάταγμα με το οποίο ονομάστηκε ο στρατηγός Σόντι επικεφαλής του προσωρινού "Συμβουλίου για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση υπό τη συνταγματική μοναρχία". Παράλληλα, επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ αυτών είναι η απαγόρευση των παρεμβάσεων ακροατών στο ραδιόφωνο καθώς και περιορισμοί στις ιστοσελίδες και τα SMS. Τα μέτρα αυτά περιορίζουν τις δυνατότητες του κόσμου να εκφράζεται μέσω των οπτικοακουστικών μέσων και του διαδικτύου, αλλά δεν ισχύουν για τις εφημερίδες και τα άλλα έντυπα.

    Την Τρίτη, οι επικεφαλής του πραξικοπήματος διέκοψαν για μια ημέρα την εκπομπή στην Ταϊλάνδη διεθνών τηλεοπτικών δικτύων ενημέρωσης, όπως το CNN και το BBC και απείλησαν όλα τα εθνικά μέσα ενημέρωσης ότι θα σταματήσουν τη λειτουργίας τους αν μεταδίδουν πληροφορίες επιζήμιες για τη νέα ηγεσία της χώρας. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να μεταδίδουν παρεμβάσεις ακροατών, ακόμα και αν έχουν να κάνουν με την κίνηση στους δρόμους και οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν θα μπορούν να μεταδίδουν SMS τηλεθεατών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Με τα sms τα ...έβαλαν οι πραξικοπηματίες

    [05] Κόσμος

    Ισχυρός σεισμός στη Αργεντινή

    22/9/2006 8:35:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε την Πέμπτη το βράδυ τη βόρεια Αργεντινή, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής των ΗΠΑ (USGS). Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 165 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Σαντιάγο ντελ Εστέρο, σε βάθος 577 χιλιομέτρων, διευκρινίζει το Ινστιτούτο.

    [06] Κόσμος

    Προσεχώς

    Στη Μέση Ανατολή η Ράις

    22/9/2006 8:16:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    'Προσεχώς' θα μεταβώ στη Μέση Ανατολή, δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη. "Σκέφτομαι να πάω στην περιοχή προσεχώς, αλλά δεν έχω να σας ανακοινώσω κάποια ημερομηνία. Όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος Μπους μου έχει αναθέσει να εργαστώ με τους μετριοπαθείς Άραβες ηγέτες της περιοχής και να προσφέρω τη βοήθειά μας, στο μέτρο του δυνατού, για τη διευθέτηση των διαφορών", τόνισε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Παράλληλα, όπως ανέφερε η κα Ράις θα προσπαθήσει να "επιταχύνει την πρόοδο" αναφορικά με τον λεγόμενο οδικό χάρτη για τη Μέση Ανατολή και την εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ επανέλαβε ότι πρέπει να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί στρατιώτες που κρατούνται στη Γάζα και στο Λίβανο, ώστε να βελτιωθεί και η "ατμόσφαιρα" για την προώθηση του διαλόγου.

    [07] Κόσμος

    Τριμερής συνάντηση κορυφής

    22/9/2006 7:32:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/9/2006 9:10:34 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τριμερής συνάντηση κορυφής θα έχουν στο Παρίσι οι Ευρωπαίοι ηγέτες με κύρια θέματα η ενεργειακή πολιτική, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και οι φιλοδοξίες της Μόσχας να ενταχθεί στον ευρωπαϊκό όμιλο αεροδιαστημικής EADS. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται την ώρα που η Δύση δεν κρύβει την ανησυχία της για την επίδειξη οικονομικής ισχύος που κάνει η Μόσχα το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα, στόχος των Ευρωπαίων είναι επιπλέον να εξασφαλίσουν δεσμεύσεις από τη ρωσική πλευρά ότι δεν θα επαναληφθεί η κρίση του περασμένου χειμώνα, όταν διακόπηκε η ροή φυσικού αερίου στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν φτάνει στο Παρίσι αρχίζοντας μία επίσκεψη που θα δοκιμάσει τις απαντήσεις της Δύσης στην προσπάθεια της Μόσχας να χρησιμοποιήσει τα ενεργειακά της αποθέματα για να αποκτήσει πρόσβαση σε ορισμένες από τις στρατηγικής σημασίας βιομηχανίες της Ευρώπης. Ο Πούτιν θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ και στη συνέχεια, το Σάββατο, οι δύο ηγέτες θα έχουν κοινή συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ. Ενδεικτική της επίδειξης ισχύος που κάνουν οι Ρώσοι είναι η αντιπαράθεση με τις πετρελαϊκές εταιρίες Royal Dutch Shell και Exxon Mobil, για τα επενδυτικά προγράμματα στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην περιοχή της Σαχαλίνης.

    "Θέλουν να δεσμεύσουν τη Ρωσία έτσι ώστε να είναι δύσκολο για τη Μόσχα να κάνει πολιτικό ζήτημα την ενεργειακή πολιτική", δήλωσε ο Γιόζεφ Τζάνινγκ, του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann.

    Ωστόσο η Ρωσία, που είναι δεύτερη πετρελαιοεξαγωγική δύναμη στον κόσμο και έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου, εμφανίζεται αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει αυτή την ισχύ για να επανέλθει στο διεθνές προσκήνιο ως κυρίαρχη οικονομική δύναμη.

    "Η Ρωσία σήμερα θεωρεί εαυτόν ως οικονομική δύναμη ικανή να κάνει πολύ σημαντικές αγορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα", δήλωσε ο Τόμας Γκόμαρτ, επικεφαλής του ρωσικού προγράμματος στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

    Ο γίγαντας στον τομέα του φυσικού αερίου, η εταιρία Gazprom, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, έχει ήδη καταστήσει σαφείς τις φιλοδοξίες του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ, αλλά οι στόχοι της Μόσχας ξεπερνούν τον ενεργειακό τομέα. Ενδεικτική η απόπειρα που έκανε στην αρχή του χρόνου ο ρωσικός όμιλος αλουμινίου, Severstal, να εξαγοράσει την ευρωπαϊκή εταιρία Arcelor, η οποία όμως εξαγοράστηκε από την αντίπαλη εταιρία Mittal Steel.

    Ακολούθησε η εξαγορά από τους Ρώσους του 5% των μετοχών της ευρωπαϊκής εταιρίας αεροδιαστημικής EADS. Οι Ρώσοι δήλωσαν αποφασισμένοι να αυξήσουν το μερίδιό τους, ώστε να έχουν πακέτο μετοχών που θα τους επιτρέπει να μπλοκάρουν τη λήψη αποφάσεων. Αξιωματούχος κυβέρνησης χώρας της ΕΕ, που θέλησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του λόγω της λεπτότητας του θέματος, δήλωσε ότι "η προσπάθεια της Ρωσίας να μπει στην EADS και να αποκτήσει ισχυρό λόγο στη λήψη αποφάσεων, αποτελεί λόγο "μεγάλης ανησυχίας". Και τούτο διότι εάν αυξηθεί η ρωσική επιρροή στον όμιλο, μπορεί να τορπιλιστούν οι προσπάθειες της ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής εταιρίας να μπει στην αμερικανική αγορά όπλων".

    Η σημασία των θεμάτων που θα συζητηθούν επισκιάζει το ζήτημα του Ιράν, ενώ η Καγκελάριος της Γερμανίας αναμένεται ότι θα προσπαθήσει να δώσει διαβεβαιώσεις στην Ουάσινγκτον ότι Ρώσοι και Ευρωπαίοι δεν διαφωνούν ουσιαστικά με τους Αμερικανούς για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης.

    [08] Κόσμος

    Από εκρήξεις σε υπόγειο πολυώροφου κτηρίου

    Αναστάτωσαν τη Φιλαδέλφεια

    21/9/2006 11:57:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τρεις ισχυρές εκρήξεις, που πιθανότατα οφείλονταν σε ηλεκτρολογικό πρόβλημα, σημειώθηκαν στο υπόγειο πολυώροφου κτηρίου γραφείων στο κέντρο της Φιλαδέλφειας, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός, όχι όμως και τραυματισμοί μεταξύ των εργαζομένων. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι ABC μόνο ένα άτομο μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, επειδή υπέστη σοκ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας της Φιλαδέλφειας, Μαλ Βέιρο, οι εκρήξεις σημειώθηκαν τη στιγμή, που τρεις μηχανικοί της τοπικής εταιρείας ηλεκτρισμού PECO εργάζονταν στο υπόγειο του κτηρίου. Οι αστυνομικοί απομάκρυναν 5.000 άτομα από δύο ουρανοξύστες και απέκλεισαν τους γύρω δρόμους επειδή στην ατμόσφαιρα ήταν έντονη η οσμή αερίου. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της εταιρείας PECO δήλωσε, ότι εντοπίστηκε φωτιά σε ένα υπόγειο καλώδιο, τα αίτια της οποίας δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο την ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) μετέδωσε, ότι οι εκρήξεις αυτές δεν φαίνεται να σχετίζονται με τρομοκρατικές ενέργειες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 22 September 2006 - 8:50:52 UTC