Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Υπουργικό το Δ'ΚΠΣ
  • [02] Αντιπαράθεση για τα αγροτικά
  • [03] Όλα έτοιμα για τις εκλογές
  • [04] Συλλαλητήρια για την Παιδεία
  • [05] Αποσύρεται βρεφικό γάλα
  • [06] Σιδηροδρομική τραγωδία
  • [07] "Η πολιτική των μεταρρυθμίσεων"
  • [08] Από την Παρασκευή το πετρέλαιο θέρμανσης

    [01] Πολιτική

    Αποφασίστηκε η κατανομή των κονδυλίων

    Στο Υπουργικό το Δ'ΚΠΣ

    11/10/2006 3:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2006 6:13:09 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η κατανομή των κονδυλίων του Δ' ΚΠΣ για την περίοδο 2007-2013 βρέθηκε στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Το 82% του Δ' ΚΠΣ θα πάει στην περιφέρεια, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής και το υπόλοιπο 18% στην Αττική. "Μετά από μακρά και σκληρή διαπραγμάτευση, τόνισε ο Πρωθυπουργός εξασφαλίσαμε από τα τρία Διαρθρωτικά Ταμεία πόρους 20,4 δισ. ευρώ. Μαζί με τους πόρους για την αγροτική ανάπτυξη και την αλιεία η συνολική κοινοτική συμμετοχή διαμορφώνεται στα 24,4 δισ. ευρώ και στο τέλος μαζί με την εθνική συμμετοχή, το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 36,4 δισ. Ευρώ". Αναλύοντας τις επιμέρους δράσεις ο κ. Καραμανλής είπε ότι το 42% θα απορροφήσουν οι υποδομές, το 21% η καινοτομία, η ψηφιακή σύγκλιση και η ανταγωνιστικότητα, το 12% η απασχόληση, 14% η Παιδεία και 4% η Υγεία. Ειδικότερα για την Παιδεία το ποσό σε απόλυτους αριθμούς θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ, ενώ στο Γ ΚΠΣ προβλέπονταν 2,7 δις ευρώ. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η αξιοποίηση των πόρων εγγυάται την ανταγωνιστικότητα και τη δυναμική ανάπτυξη, ενώ υπογράμμισε ότι η διαχείριση θα γίνει με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή βασικός στόχος ήταν και παραμένει η ισχυρή, διατηρήσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση, αποδίδει αποτελέσματα και δείχνει ότι "βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο". Δεν εφησυχάζουμε, συμπλήρωσε ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι με σταθερά βήματα προχωρούμε στη συνεχή αύξηση του παραγόμενου εθνικού προϊόντος και στην κοινωνική συνοχή. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "η Κυβέρνηση έχει επιλέξει απαρέγκλιτα το δρόμο της ευθύνης, πως απευθύνεται σε ώριμους πολίτες, τους οποίους εμπιστεύεται με στόχο μια ισχυρή, ανταγωνιστική, κοινωνικά δίκαιη, με εθνική αυτοπεποίθηση, Ελλάδα. Μακριά από νοοτροπίες και λογικές που αποδεδειγμένα βλάπτουν τον τόπο".

    Ανακοίνωση του ΚΚΕ

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, αποτελούν επανάληψη προηγούμενων εξαγγελιών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους να σκεφτούν ποιοι ωφελήθηκαν από τα προηγούμενα κοινοτικά προγράμματα και ζητά από τα λαϊκά στρώματα να δώσουν την κατάλληλη απάντηση στις εκλογές της Κυριακής.

    [02] Πολιτική

    Αντιπαράθεση για τα αγροτικά

    11/10/2006 6:45:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Για παλαιοκομματικού τύπου προεκλογική δραστηριότητα κατηγόρησε, ο Θεοδωρος Πάγκαλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, τον υπουργό Ευάγγελο Μπασιάκο. Όπως είπε ο κ. Πάγκαλος εν όψει δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών η κυβέρνηση επιχειρεί και πάλι να παραπλανήσει τους αγρότες με δήθεν παροχές. Υποστήριξε δε ότι οι Έλληνες αγρότες τα δύο τελευταία χρόνια έχουν χάσει το 11,2% του εισοδήματός τους. Ο κ. Πάγκαλος ενοχλημένος από αποφάσεις, μέτρα και δράσεις της κυβέρνησης υπέρ των αγροτών αναλίσκεται σε αβάσιμες τοποθετήσεις, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, απαντώντας στις δηλώσεις του Κ. Πάγκαλου.

    Μείωση εισοδήματος

    Επίθεση εφ όλης της ύλης για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης, εξαπέλυσε σε συνέντευξη Τύπου, ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Ο επικεφαλής του αρμόδιου τομέα του ΠΑΣΟΚ, συνέδεσε τις τελευταίες εξαγγελίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, αναφέροντας ότι τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες παρατηρείται έντονη δραστηριότητα του κ. Μπασιάκου, προκειμένου να παραπλανήσει και πάλι τους αγρότες, με δήθεν παροχές, οικειοποιούμενος το έργο και τα επιτεύγματα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

    Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, συνέχισε ο κ. Πάγκαλος, βρίσκεται εδώ και καιρό στο προσκήνιο της επικαιρότητας, κυρίως με θέματα που αφορούν σκάνδαλα και σημαντικές παραλείψεις που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα και στην ποιότητα και τις τιμές των προϊόντων αγροτικής προέλευσης, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το καρτέλ του γάλακτος και το κατεψυγμένο κρέας των 7,5 ετών.

    Ο κ. Πάγκαλος καταλήγοντας επισήμανε ότι στα δύο πρώτα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. οι Έλληνες αγρότες έχουν χάσει το 11,2% του εισοδήματος τους, όταν την τριετία 2000-2003, το γεωργικό εισόδημα αυξανόταν με ρυθμό 4-4,9%.

    "Θα ήταν πολύ χρήσιμο για όλους τους Έλληνες, αν τόσο ο κ. Πάγκαλος όσο και ο κ. Χρυσοχοϊδης, συνεισέφεραν με την εμπειρία της κυβερνητικής θητείας τους στο υπουργείο Ανάπτυξης με προτάσεις για την αντιμετώπιση των καρτέλ και του ελέγχου των τιμών ή έστω αν μας εξηγούσαν πως αντιμετώπισαν εκείνοι το πρόβλημα", απάντησε ο κ. Μπασιάκος

    Παράλληλα εξήγησε ότι με βάση τις ισχύουσες κοινοτικές ρυθμίσεις το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαμορφώνει τιμές αγροτικών προϊόντων, ωστόσο σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων έχει λάβει 26 συγκεκριμένα μέτρα για την στήριξη και ενίσχυσή τους.

    [03] Πολιτική

    Στις 15 και 22 Οκτωβρίου

    Όλα έτοιμα για τις εκλογές

    11/10/2006 3:20:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Έτοιμος είναι ο κρατικός μηχανισμός για τη διεξαγωγή των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών στις 15 και 22 Οκτωβρίου, ενώ στις εκλογές αυτές θα υπάρχουν 24.744 εκλογικά τμήματα, 350 παραπάνω από αυτά που υπήρχαν στις δημοτικές εκλογές του 2002, καθώς σημειώθηκε αύξηση του εκλογικού σώματος. Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους που θα καλύψουν τις εκλογές από το υπουργείο Εσωτερικών μέσω του ηλεκτρονικού προγράμματος SINGULAR LOGISTIC έδωσε τους τηλεφωνικούς αριθμούς, τους οποίους μπορούν να καλούν οι πολίτες για να ενημερώνονται τις ημέρες των εκλογικών αναμετρήσεων. Για το δήμο Αθηναίων ο αριθμός είναι 1539, ενώ για ολόκληρη τη χώρα ο 1564. Επίσης, από σήμερα το πρωί λειτουργούν στο υπουργείο Εσωτερικών από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, τηλεφωνικές γραμμές, στις οποίες μπορεί να καλέσει ο κάθε ενδιαφερόμενος για να μάθει που ψηφίζει. Τα τηλέφωνα αυτά είναι 3223391, 3231824, 3235344, 3220308, 3220281, 3230398. Επίσης, οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και από τις Νομαρχίες, τους Δήμους, Κοινότητες και τα ΚΕΠ. Όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της SINGULAR LOGISTIC για όλη την Ελλάδα καλώντας τον αριθμό 9001234900 μπορεί να έχει οποιεσδήποτε πληροφορίες για οποιονδήποτε δήμο ή νομαρχία. Για το βράδυ των εκλογών εκτιμάται πως ικανοποιητικά αποτελέσματα για να σχηματισθεί μία πρώτη εικόνα θα έχουμε στις 9 το βράδυ, ενώ μέχρι τις 12 θα υπάρχουν τα αποτελέσματα από τους περισσότερους δήμους και νομαρχίες.

    [04] Κοινωνία

    Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    Συλλαλητήρια για την Παιδεία

    11/10/2006 2:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2006 5:42:05 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Νέα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, που είχε κηρύξει τετράωρη στάση εργασίας, και της ΑΔΕΔΥ, η οποία πραγματοποιεί 24ωρη απεργία στο Δημόσιο, ενώ 24ωρη απεργία κήρυξαν και οι πανεπιστημιακοί καθηγητές. Επίσης, στάσεις εργασίας πραγματοποιήθηκαν στον προαστιακό σιδηρόδρομο, το Μετρό και τον ΗΣΑΠ, με αποτέλεσμα οι μετακινήσεις στο κέντρο να γίνονται με μεγάλη δυσκολία. Την ίδια ώρα, αρκετά γυμνάσια και λύκεια τελούν υπό κατάληψη. Στο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας συμμετείχαν δάσκαλοι, καθηγητές, πανεπιστημιακοί, μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι. Στο θέμα των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας, η οποία επανέλαβε ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει. Από τη μεριά τους, οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους εμμένοντας στα αιτήματά τους. Το Δ.Σ. της ΔΟΕ προτείνει στην Ολομέλεια των προέδρων τριήμερη απεργία για τις 17, 18 και 19 Οκτωβρίου, η οποία θα αποφασίσει αύριο. Κινητοποιήσεις για τις ίδιες ημέρες προτείνει και το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. Εξάλλου την ερχόμενη Τρίτη, η ΟΛΜΕ θα έχει συνάντηση με την υπουργό Παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη εξαγγείλει πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για την ερχόμενη Τετάρτη. Στο μεταξύ, περισσότερα από 200 σχολεία σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη. Οι μαθητές εκδηλώνουν τη συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και υποστηρίζουν ότι ο αγώνας τους υποκινείται από τα προβλήματα και τις ανάγκες τους.

    Συγκεντρώσεις και πορείες

    Στη Θεσσαλονίκη, δάσκαλοι και καθηγητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, όπου φώναξαν συνθήματα και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους, στους συναδέλφους τους, στην Αθήνα.

    Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε και το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν η Επιτροπή Αγώνα Εκπαιδευτικών Αβαθμιας εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τους καθηγητές που απεργούν και τους μαθητές Λυκείου και Γυμνασίων, που από χθες βρίσκονται σε κατάληψη των σχολείων τους, και στη Σάμο.

    Αντιδράσεις

    Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους με αφορμή την κρίση στον χώρο της Παιδείας.

    Η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία θα πρέπει να συνοδεύεται με μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν πρέπει να είναι απότομες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, σε ομιλία του σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών με θέμα "Η πολιτική των μεταρρυθμίσεων", που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής".

    Η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει, τόνισε την Τετάρτη η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προσθέτοντας ότι το ποσοστό των υπό κατάληψη σχολείων δεν υπερβαίνει το 5%, αν και αυτό, όπως είπε, δημιουργεί πρόβλημα.

    Επιπλεόν, σε συνομιλία που είχε η υπουργός με δημοσιογράφους στη Βουλή, φέρεται να έκανε λόγο για "πολιτική επίθεση την οποία δέχεται η Κυβέρνηση", αφήνοντας αιχμές για "συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν αναταραχή", και τονίζοντας ότι "η Κυβέρνηση δεν κάνει πίσω".

    "Η υπουργός με τις δηλώσεις της ρίχνει λάδι στη φωτιά", είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Δημήτρης Μπράτης, καλώντας τους δασκάλους να απεργήσουν και την επόμενη εβδομάδα.

    Από την πλευρά του, ο Γ.Γ. της ΟΛΜΕ, Γρηγόρης Καλομοίρης, δήλωσε ότι οι καθηγητές δεν υποκινούν τις καταλήψεις των μαθητών, όπως τους κατηγορεί η κα Γιαννάκου, και κάλεσε την υπουργό να ανακαλέσει ή να παραιτηθεί.

    Από το Βύρωνα όπου περιόδευε, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τάχθηκε στο πλευρό των εκπαιδευτικών. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος κάλεσε την Κυβέρνηση να ανοίξει άμεσα διάλογο ουσίας για τα προβλήματα της Παιδείας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνέχεια των κινητοποιήσεων

    [05] Κοινωνία

    Από τον ΕΟΦ

    Αποσύρεται βρεφικό γάλα

    11/10/2006 5:41:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105.8

    Αποσύρθηκε από την αγορά συγκεκριμένη παρτίδα του βρεφικού γάλακτος SANILAC 1, καθώς εντοπίστηκε σε αυτό το εντεροβακτηρίδιο sakazakii. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) επισημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο προϊόν από το καταναλωτικό κοινό για προληπτικούς λόγους. Ο ΕΟΦ ενημερώθηκε μέσω του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών της FF (RASFF) ότι σε δείγμα της παρτίδας 9160000002, με ημερομηνία παραγωγής 2.01.2006 και λήξης 2.01.2008 του βρεφικού γάλακτος SANILAC 1, προσδιορίσθηκε το εντεροβακτηρίδιο sakazakii. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΦ, η ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ ως νόμιμος διακινητής του προϊόντος, προέβη στην απόσυρση της παραπάνω παρτίδας.

    [06] Κόσμος

    Σιδηροδρομική τραγωδία

    11/10/2006 4:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2006 4:28:19 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC

    Μετωπική σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορική σημειώθηκε την Τετάρτη στη ΒΑ Γαλλία, κοντά στα σύνορα με το Λουξεμβούργο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και οι δύο οδηγοί, και αρκετοί να τραυματισθούν. Όπως έγινε γνωστό, οι δύο αμαξοστοιχίες, που ταξίδευαν σε αντίθετη κατεύθυνση, συγκρούστηκαν στο Ζούφτγκεν, κοντά σε εργοτάξιο, όπου βρισκόταν σε λειτουργία μία μόνο γραμμή και η κυκλοφορία εναλλασσόταν για λόγους εργασιών. Στον τόπο του δυστυχήματος βρίσκονται 100 διασώστες, καθώς πολλοί από τους επιβάτες βρίσκονται παγιδευμένοι στα συντρίμμια.

    Επί τόπου σπεύδει ο Γάλλος πρωθυπουργός

    Στο σημείο μεταβαίνει ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, και ο υπουργός Μεταφορών, Ντομινίκ Περμπέν.

    Η αμαξοστοιχία εξπρές (TER), που πραγματοποιούσε δρομολόγιο από το Λουξεμβούργο στο Νανσί, και η εμπορική αμαξοστοιχία που κατευθυνόταν από την Τιονβίλ στο Λουξεμβούργο, συγκρούστηκαν στις 11.45 (τοπική ώρα).

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Le Monde: Au moins treize morts dans un accident ferroviaire dans le nord de la Moselle

    BBC: French train collision 'kills 12'

    [07] Οικονομία

    "Η πολιτική των μεταρρυθμίσεων"

    11/10/2006 6:49:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Για να είναι αποτελεσματική μία πολιτική μεταρρυθμίσεων πρέπει να έχει σαφή στόχευση και να λαμβάνει υπόψη τους οικονομικούς και κοινωνικούς περιορισμούς, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, την Τετάρτη, μιλώντας στην εκδήλωση "Η πολιτική των μεταρρυθμίσεων" που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Μετά από 25 χρόνια ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα κατατάσσεται στη μέση σε ό,τι αφορά το βιοτικό επίπεδο και πρέπει να συνηθίσουμε ότι μετά το 2013 η Ελλάδα θα πάψει να δέχεται τόσους πολλούς πόρους όσο σήμερα, σημείωσε ο υπουργός. Τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των ελληνο-βρετανικών εμπορικών σχέσεων ανέπτυξε σε ομιλία της, σε εκδήλωση του Ελληνο-Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ανταπόκριση στις μεταρρυθμίσεις

    Απαραίτητα στοιχεία για τις μεταρρυθμίσεις η ενημέρωση και ο διάλογος, τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, προσθέτοντας ότι η ελληνική οικονομία ανταποκρίνεται σε αυτές, παρά την αλματώδη άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

    Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνεται η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η εξυγίανση των ΔΕΚΟ, ο νόμος για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η εξυγίανση του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, η θωράκιση της κεφαλαιαγοράς και η αντιμετώπιση της μεγάλης φοροδιαφυγής.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Ε.Ε. και με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, λόγω της αύξησης του ΑΕΠ είπε, μεταξύ άλλων, ότι για πολλά χρόνια η Ελλάδα λειτουργούσε με μία παθητική, αμυντική λογική.

    Επίσης, ο υπουργός είπε ότι η εξυγίανση στα δημοσιονομικά και η αναθεώρηση στους εθνικούς λογαριασμούς ήταν απαραίτητη, καθώς το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα είναι υψηλότερο απ ό,τι φαινόταν στα στατιστικά στοιχεία, και κατέληξε πως πρέπει να φύγει πλέον από τη νοοτροπία μας η εξάρτηση από τους πόρους της Ένωσης.

    Τα Βαλκάνια απογειώνονται

    Στις δυνατότητες ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και βρετανικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, αναφέρθηκε από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, σε ομιλία της με θέμα "Οικονομικές σχέσεις Βρετανίας-Ελλάδας: Αναζωογονώντας μια ιστορική σχέση", σε εκδήλωση του Ελληνο-Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

    "Η περιοχή αυτή μόλις τώρα απογειώνεται", είπε η υπουργός, δίνοντας έμφαση στα τεράστια έργα που ξεκινούν στους τομείς παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας, στις υποδομές και στις μεταφορές, για την υλοποίηση των οποίων δίνονται σημαντικές χρηματοδοτήσεις από την Ένωση.

    Η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια γύρω στο 4%, από τους μεγαλύτερους στην Ευρωζώνη, ενώ οι ελληνικές τράπεζες είναι περιφερειακή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή με πάνω από 1.200 υποκαταστήματα .

    Ανέφερε, ακόμη, ότι το πρώτο οκτάμηνο του 2006 σημειώθηκε αύξηση 20% των ελληνικών εξαγωγών, ενώ ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Ελλάδος και Μ. Βρετανίας το 2005 ξεπέρασε τα 2,6 δις ευρώ.

    [08] Οικονομία

    Αρχίζει η διανομή του

    Από την Παρασκευή το πετρέλαιο θέρμανσης

    11/10/2006 6:47:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Φθηνότερα απο πέρυσι θα πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης, η διανομή του οποίου ξεκινά την Παρασκευή. Σ' αυτό συντελεί η πτώση των διεθνών τιμών αλλά και η πρόβλεψη για μειωμένη ζήτηση σε παγκόσμια κλίμακα. Όπως εκτιμούν οι παράγοντες της αγοράς, η τιμή του θα κυμανθεί στην αρχή γύρω στα 54 λεπτά το λίτρο, ενώ σε απομακρυσμένες περιοχές ή για μικρούς όγκους παραδόσεων η τιμή μπορεί να είναι 3-4 λεπτά πιο πάνω. Εν τω μεταξύ, μικτά συνεργείαυ πουργείων και Νομαρχιών ξεκινούν εντατικούς ελέγχους απο την Παρασκευή, σε βυτιοφόρα, πρατήρια καυσίμων και μεταπωλητές. Στο πλαίσιο των ελέγχων θα δραστηριοποιηθούν κινητές εργαστηριακές ομάδες που θα πραγματοποιούν δειγματοληψίες με στόχο τα κυκλώματα νόθευσης των καυσίμων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον τομέα διακίνησης και διάθεσης ναυτιλιακών καυσίμων με ελέγχους τόσο σε πλοία εφοδιασμού όσο και στα φορτηγά και επιβατηγά πλοία που βρίσκονται ελλιμενισμένα στη χώρα μας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 11 October 2006 - 16:50:50 UTC