Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υποψήφιοι επί ποδός μάχης
  • [02] Χάνει την έδρα ο Α. Ανδριανόπουλος
  • [03] Το "Airbus Α380" προβληματίζει
  • [04] Στο ΣτΕ οι αυτόματες αντλίες βενζίνης
  • [05] Ασφαλιστικό "υψηλού κινδύνου"

    [01] Πολιτική

    Λίγα 24ωρα πριν την τελική αναμέτρηση

    Υποψήφιοι επί ποδός μάχης

    12/10/2006 11:23:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105.8

    Λίγα 24ωρα απέμειναν πριν από την ετυμηγορία της κάλπης και υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες εντείνουν τις δραστηριότητες τους.

    Επίσκεψη στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στο Γαλάτσι και στη λεωφ. Αλεξάνδρας πραγματοποίησαν η υπερνομάρχης Αθηνών Πειραιά Φώφη Γεννηματά και ο νομάρχης Γιάννης Σγουρός.

    Εξόρμηση στα σχολεία έκανε σήμερα η υποψήφια Νομάρχης Αθηνών Φωτεινή Πιπιλή, με αφορμή την 62η επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές, προκειμένου να μοιράσει στους μαθητές κατά το σχόλασμα, φυλλάδιο για το ανδραγάθημα των - νεαρών φοιτητών τότε - Μανώλη Γλέζου και Απόστολου Σάντα που σκαρφαλώνοντας στην Ακρόπολη, κατέβασαν από τον ιστό της τη χιτλερική σημαία. Η κ. Πιπιλή ενημέρωσε επίσης τον Υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο για τις προτάσεις του Συνδυασμού "Υπερνομαρχία Δράσης", ζητώντας την κατάργηση της διπλής αμοιβής σε όλους τους αιρετούς της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που παράλληλα διατηρούν θέσεις στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.

    Στο σύγχρονο μήνυμα της επετείου της απελευθέρωσης της Αθήνας αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας Σπύρος Χαλβατζής και ο υποψήφιος Υπερνομάρχης Γιώργος Μαυρίκος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων για την απελευθέρωση της Αθήνας, στην πλατεία Συντάγματος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Ηλίας Νικολόπουλος, υποψήφιος νομάρχης με τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασίας. Στο μεταξύ το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι στους δήμους Παπάγου, Π. Ψυχικού, Φιλοθέης, Π. Πεντέλης, Βουλιαγμένης και Εκάλης, δεν κατεβάζει ψηφοδέλτιο και κάλεσε "τους οπαδούς και φίλους του να ψηφίσουν άκυρο-λευκό για το Δήμο".

    Τη Στατιστική Υπηρεσία και τη Διεύθυνση Συγκοινωνιών της Νομαρχίας, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο υποψήφιος Νομάρχης Πειραιώς, Σπύρος Σπυρίδων με την "Υπερνομαρχία Δράσης".

    Ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών Πειραιά Γιάννης Πανούσης από τους "Ενεργούς Πολίτες" επισκέφθηκε τα γραφεία της ΓΣΕΕ και κατόπιν έδωσε κοινή Συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνο, εν όψει των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών. Ο κ. Πανούσης είπε ότι ο συνδυασμός του έχει πρόγραμμα, γνώση, πείρα και ότι στόχος του είναι να ξαναδυναμώσει την εμπιστοσύνη που πρέπει να συνδέει την πολιτική με τους πολίτες

    Στο ξενοδοχείο "Ολύμπικ Ρουαγιάλ" μίλησε ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών Πειραιά με το συνδυασμό του ΛΑΟΣ "Υπερ Λαού", Βαγγέλης Παπαδόπουλος, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα του και ζήτησε ρήξη και ανατροπή στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.

    Στην πλατεία Κοτζιά, μπροστά από το δημαρχείο, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Σκανδαλίδης πραγματοποίησε την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του για το δήμο της Αθήνας Κώστα Σκανδαλίδη, με το συνδυασμό "Η Αθήνα αλλά-ζει". Ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε πίστη για τη νίκη και την ανατροπή και κάλεσε άπαντες τους πολίτες να στηρίξουν τον συνδυασμό, ενώ ζήτησε εξηγήσεις από τον ανθυποψήφιο του Νικήτα Κακλαμάνη να λύσει τη σιωπή του για την υπόθεση με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

    Από την πλευρά του, ο Νικήτας Κακλαμάνης, έδωσε σήμερα στους υποψήφιους δημοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους του συνδυασμού "Αθήνα, πόλη της Ζωής μας", για το υψηλό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού. Σε μικρή εκδήλωση σήμερα το μεσημέρι, έδωσε τις τελευταίες οδηγίες, μία μέρα πριν από τη μεγάλη συγκέντρωση του στην πλατεία Συντάγματος, στις 7 το απόγευμα και επισήμανε ότι ο Συνδυασμός, του είναι ο μόνος που τήρησε στο 100% το νόμο του κ. Σκανδαλίδη και δεν ρύπανε την Αθήνα.

    Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων της "Ανοιχτής Πόλης" Αλέξης Τσίπρας μίλησε σε συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη, όπου προέτρεψε τους πολίτες να στηρίξουν με την ψήφο τους γυναίκες υποψήφιες δημοτικούς συμβούλους.

    Η συνταγματική αναθεώρηση και ιδιαίτερα το άρθρο που αφορά τα δάση συζητήθηκαν στη συνάντηση του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων Τάσου Κρομμύδα, με τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Βιωσιμότητας.

    Ο δήμαρχος Πειραιά Χρήστος Αγραπίδης, περιόδευσε το μεσημέρι στα Μανιάτικα μαζί με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα. Στη συνέχεια παρευρέθη σε εκδήλωση στα ΚΑΠΗ, και ακολούθως σε εκδήλωση νέων σε κατάστημα, στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

    Στην κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στο Πασαλιμάνι μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος Παναγιώτης Φασούλας και η συνυποψήφιά του Ελπίδα Παντελάκη στην πλατεία Κοραή, μαζί με τον υποψήφιο νομάρχη Γιαννη Μανουσογιαννάκη.

    Ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας μίλησε σε εκδήλωση στο περίπτερο του συνδυασμού του.

    Στη Θεσσαλονίκη, ο υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος θεμελίωσε τα έργα ανάπλασης της νέας παραλίας, ενώ η υποψήφια δήμαρχος Χρύσα Αραπογλου και το βράδυ μίλησε στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του συνδυασμού της, στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης.

    [02] Πολιτική

    Λόγω επαγγελματικού ασυμβίβαστου

    Χάνει την έδρα ο Α. Ανδριανόπουλος

    12/10/2006 9:54:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα του ανεξάρτητου βουλευτή Ανδρέα Ανδριανόπουλου (είχε εκλεγεί βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ) με ψήφους 10 υπέρ και 1 κατά, αποφάσισε απόψε το ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνοντας ότι κατά παράβαση των επιταγών του αναθεωρημένου Συντάγματος έχει ασυμβίβαστη επαγγελματική δραστηριότητα.

    Μάλιστα, ο εισηγητής της υπόθεσης αρεοπαγίτης Γ. Φώσκολος είχε επισημάνει στο Εκλογοδικείο ότι ο κ. Ανδριανόπουλος, ασκεί αμειβόμενη επαγγελματική δραστηριότητα που εξυπηρετεί επιχειρηματικούς στόχους.

    Τη βουλευτική έδρα του κ. Ανδριανόπουλου καταλαμβάνει η Ρόζα Βρεττού, πρώτη αναπληρωματική στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, η οποία είχε υποβάλει την ένσταση.

    Η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.

    [03] Κόσμος

    Συνάντηση Σιράκ-Μέρκελ

    Το "Airbus Α380" προβληματίζει

    12/10/2006 8:32:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Το μείζον πρόβλημα της ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής κοινοπραξίας ΕΑDS που έχει υπό την ευθύνη της παραγωγής του "Airbus", βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης κορυφής μεταξύ του Προέδρου της Γαλλίας Σιράκ και της γερμανίδας Καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ στα Ηλύσια Πεδία. Ο ευρωπαϊκός αεροναυπηγικός κολοσσός βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση λόγω της αδυναμίας παράδοσης των γιγαντιαίων " Α380", γεγονός που ήδη οδήγησε στην παραίτηση του γενικού διευθυντή του ομίλου. Ο διάδοχος του εκπόνησε σχέδιο εξόδου από την κρίση το οποίο προβλέπει την πώληση σε ιδιώτες μονάδων παραγωγής επί γερμανικού εδάφους. Η Γερμανία ζητά οι περικοπές περίπου 6000 θέσεων εργασίας που σημαίνει η πώληση των μονάδων να επιμεριστούν και στις δύο χώρες. Σήμερα, υπενθυμίζεται, η γερμανο-αμερικανική "Ντέμλερ Κράϊσλερ" συμμετέχει στην EADS με 22,5%, ενώ ο γαλλικός όμιλος Λαγκαρντέρ με 7,5% και το γαλλικό δημόσιο με 15% . Όμως, η "Ντέμλερ Κράϊσλερ" δήλωσε ότι θα ήθελε μελλοντικά να μειώσει τη δική της συμμετοχή στο 15%, σε ημερομηνία που δεν προσδιορίζει εντούτοις.

    [04] Οικονομία

    Θα ανοίξει ο δρόμος για ελεύθερο ωράριο

    Στο ΣτΕ οι αυτόματες αντλίες βενζίνης

    12/10/2006 9:08:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    O δρόμος για την απελευθέρωση του ωραρίου στα πρατήρια καυσίμων, ανοίγει έπειτα από την εισήγηση Σύμβουλου Επικρατείας προς το 4ο τμήμα του, που δικαιώνει το αίτημα ιδιοκτητών πρατηρίων υγρών καυσίμων της Ρόδου, που ζητούν να ακυρωθεί η από 7.6.2005 απόφαση του αντινομάρχη Δωδεκανήσου, με την οποία απαγορεύει τη λειτουργία αντλιών με αυτόματους πωλητές, μετά τη λήξη του κανονικού ωραρίου λειτουργίας των βενζινάδικων.

    Η Σύμβουλος Επικρατείας υποστηρίζει ότι η απόφαση του αντινομάρχη εκδόθηκε "καθ υπέρβαση εξουσιοδοτήσεως" και κατά συνέπεια είναι άκυρη, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι η θέσπιση ωραρίου λειτουργίας αφορά στα πρατήρια που διαθέτουν προσωπικό και όχι τα αυτόματα μηχανήματα πωλήσεως υγρών καυσίμων. Εάν η εισήγηση γίνει δεκτή και υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, θα έχει εφαρμογή μόνο στη Ρόδο. Θα δημιουργήσει όμως δεδικασμένο προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης του ωραρίου στα βενζινάδικα.

    Επί του παρόντος ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένο ωράριο για τα βενζινάδικα. Λειτουργούν Δευτέρα με Σάββατο, το καλοκαίρι μεταξύ 6.00 π.μ. και 10.30 μ.μ. και τον χειμώνα 6.00 π.μ. με 9.00 μ.μ., ενώ τις αργίες μένουν ανοιχτά εκ περιτροπής, το 10 - 20% των πρατηρίων. Όσα πρατήρια διανυκτερεύουν δεν υποχρεώνονται απο το νόμο να μένουν ανοιχτά μετά τα μεσάνυχτα.

    Όμως, το κόστος της εγκατάστασης των αυτόματων αντλιών που θα μπορούν να λειτουργούν ολόκληρο το 24ωρο, είναι υψηλό και η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών αντιδρά στο ενδεχόμενο, κάνοντας λόγο για νόθευση του ανταγωνισμού. "Δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Εμείς είμαστε υπέρ του ωραρίου", δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Μακρυβέλιος.

    Αντιθέτως υπέρ των αυτόματων πωλητών και του ελεύθερου ωραρίου τάσσεται ο Σύνδεσμος των Εταιριών Πετρελαίου. "Θεωρούμε ότι βελτιώνει τον ανταγωνισμό, κάτι που επισήμανε και η Επιτροπή Ανταγωνισμού" είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σ.Ε.Ε.Π Νίκος Μαμιδάκης.

    Σε πόρισμα της η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπίστωνε μεταξύ άλλων ότι όσα πρατήρια διανυκτερεύουν κρατούν υψηλές τιμές ενώ ο καταναλωτής τα βράδια και τις αργίες δεν έχει ουσιαστικά δυνατότητα επιλογής.

    [05] Οικονομία

    Προειδοποιήσεις από την Κομισιόν

    Ασφαλιστικό "υψηλού κινδύνου"

    12/10/2006 9:04:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    "Ωρολογιακή βόμβα" χαρακτηρίζει το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα, η Κομισιόν και θεωρεί ότι θέτει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά εάν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις που θα λάβουν υπόψη την γήρανση του πληθυσμού. Στην έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαπιστώνει ότι για κάθε συνταξιούχο στην Ελλάδα αναλογούν τέσσερις εργαζόμενοι, ενώ το 2040 η αναλογία θα είναι ένας προς δύο. Τα μέτρα που εισηγείται είναι μεταξύ άλλων η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, η επιμήκυνση του χρόνου εργασίας και η ένταξη των μεταναστών στην αγορά εργασίας.

    "Οξύ πρόβλημα" σε πέντε κράτη-μέλη

    Ειδικότερα, στην έκθεση της Επιτροπής για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών στην ΕΕ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα συγκαταλέγεται με άλλα πέντε κράτη-μέλη (Τσεχία, Κύπρος, Ουγγαρία, Πορτογαλία και Σλοβενία) στη ομάδα των χωρών μελών της ΕΕ που αντιμετωπίζουν "υψηλό κίνδυνο" σε ότι αφορά τις επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού, στη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού συστήματος.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, δέκα κράτη-μέλη (Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Σλοβακία και Μεγάλη Βρετανία) βρίσκονται σε μια ενδιάμεση κατάσταση και ανήκουν στην ομάδα "μέσου κινδύνου" ενώ εννέα κράτη μέλη (Δανία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Ολλανδία, Αυστρία, Πολωνία, Φιλανδία και Σουηδία) αντιμετωπίζουν "χαμηλό κίνδυνο" από τη γήρανση του πληθυσμού, σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών τους .

    Ειδικότερα για την Ελλάδα, η Επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη βελτίωσης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού.

    Η Επιτροπή σημειώνει συγκεκριμένα ότι το επίπεδο του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα, που έφτασε στο 107,5% του ΑΕΠ το 2005, είναι πάνω από την τιμή αναφοράς που προβλέπει η Συνθήκη της ΕΕ και επισημαίνει ότι για τη μείωσή του κάτω από το 60%, απαιτείται η εξασφάλιση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για μια μακρά περίοδο.

    Ακόμη, η Επιτροπή τονίζει ότι η Ελλάδα, η Τσεχία, η Κύπρος, η Ουγγαρία και η Πορτογαλία, αντιμετωπίζουν υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και για το λόγο αυτό, υποστηρίζει πως η δημοσιονομική σταθεροποίηση είναι αναγκαία και επείγουσα για τον περιορισμό των κινδύνων σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

    Η Επιτροπή επισημαίνει στην έκθεσή ότι ενώ σήμερα για κάθε συνταξιούχο στην Ελλάδα αναλογούν τέσσερις εργαζόμενοι, το 2040 για κάθε συνταξιούχο θα αναλογούν δύο εργαζόμενοι. Ακόμη, ο δυνάμει οικονομικά ενεργός πληθυσμός (ηλικίας 15-64 ετών) θα μειωθεί από 67,7% του πληθυσμού σήμερα σε 54,7% το 2050. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, αν δεν ληφθούν μέτρα για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, το δημόσιο χρέος κινδυνεύει να φτάσει στο 255% του ΑΕΠ το 2050, από 107, 5% σήμερα.

    Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι με βάση το σενάριο, ότι θα επιτευχθεί τελικά ο στόχος για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2010, τότε το δημόσιο χρέος θα μειωθεί από 107,5% σήμερα, σε 56% το 2050.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, από τη γήρανση του πληθυσμού θα επηρεαστεί και η οικονομική ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες με τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα να μειώνονται στο 2,9% την περίοδο 2004-2010, σε 1,6% την περίοδο 2011-2030 και σε 0,8% την περίοδο 2031-2050.

    Ως εκ τούτου, η Επιτροπή καταλήγει ότι η σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών, σε συνάρτηση με τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης, από τη γήρανση του πληθυσμού, αύξησης των δαπανών που προορίζονται για τις συντάξεις και την περίθαλψη αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τη μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 12 October 2006 - 20:50:35 UTC