Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην τελική ευθεία
  • [02] Συνάντηση Παπανδρέου-Λιλλήκα
  • [03] Λήστευαν ταχυμεταφορές
  • [04] Ανακάλυψη εργαστηρίου σπείρας ναρκωτικών
  • [05] "Συντονισμένες" εκκλήσεις
  • [06] Έρευνες για το Γκουαντάναμο
  • [07] Εξελέγη νέος γγ του ΟΗΕ
  • [08] Επιδημία δάγκειου πυρετού στο Πακιστάν
  • [09] Αναβολή λόγω επιφυλάξων Ρωσίας-Κίνας
  • [10] Συνέχεια επιθέσεων

    [01] Πολιτική

    Για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

    Στην τελική ευθεία

    14/10/2006 2:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2006 7:02:27 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Όλα είναι έτοιμα για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, με την πλειονότητα των δικαστικών αντιπροσώπων να βρίσκονται ήδη στις θέσεις τους. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις επτά το πρωί έως τις επτά το απόγευμα, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για την επαναληπτική ψηφοφορία στις 22 Οκτωβρίου 2006. Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι απαραίτητη η αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο. Το υπουργείο Εσωτερικών καλεί όλους τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες, με το σύνθημα "Μην παίρνεις την ψήφο σου αψήφιστα". Ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Προκόπης Παυλόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία και προεργασία για τη διενέργεια των εκλογών, επισημαίνοντας ότι η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική. Στην Θεσσαλονίκη έφθασε το απόγευμα του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μαζί με τη σύζυγό του Νατάσα για να ασκήσουν την Κυριακή το εκλογικό τους δικαίωμα. Από την υποχρέωση της ψηφοφορίας εξαιρούνται οι εκλογείς άνω των 70 ετών, όσοι δεν θα μπορέσουν να μεταβούν στον τόπο εγγραφής τους εφόσον αυτός απέχει πάνω από 200 χιλιόμετρα και όσοι την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκονται στο εξωτερικό. Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τα εκλογικά τμήματα που ψηφίζουν απο τους τηλεφωνικούς αριθμούς 1564, για όλη τη χώρα και 1539 για το νομό Αττικής, καθώς και από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών. Ανοικτά θα είναι σήμερα, έως τις 8 το βράδυ και αύριο από τις 8 το πρωί έως τις τρεις το απόγευμα, τα γραφεία ταυτοτήτων των αστυνομικών τμημάτων, για έκδοση ή αντικατάσταση δελτίων ταυτότητας.

    Αυξημένη η έξοδος των ετεροδημοτών

    Αυξημένη και με όλα τα μεταφορικά μεσα, είναι η έξοδος των ετεροδημοτών για τις εκλογές, χωρίς όμως να έχουν σημειωθεί ιδιαίτερα προβλήματα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας τα διόδια της Κορίνθου πέρασαν την Παρασκευή 68.000 αυτοκίνητα και 52.000 προς Λαμία. Τα μέτρα της Τροχαίας για την ασφαλή έξοδο και επιστροφή των ετεροδημοτών θα είναι αυξημένα μέχρι και την Δευτέρα που αναμένεται να επιστρέψουν οι περισσότεροι.

    Έκτακτα δρομολόγια έχουν προγραμματιστεί στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ψηφοφόροι. Από τα ΚΤΕΛ Κηφισού η αναχώρηση λεωφορείων γίνεται κάθε 3 λεπτά, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι οι επιβάτες. Υπολογίζεται ότι την Παρασκευή έφυγαν περίπου 50.000 ετεροδημότες. Να θυμίσουμε ότι όσοι επιλέξουν τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ για να μετακινηθούν έχουν έκπτωση 25% στην τιμή του εισιτηρίου.

    Αλλά και στον ΟΣΕ η πληρότητα των θέσεων αγγίζει το 95%. Με 20% ενίσχυση στις θέσεις στον άξονα Αθηνών - Θεσσαλονίκης και 15% στο δίκτυο της Πελοποννήσου αντιμετωπίζει ο ΟΣΕ την αυξημένη ζήτηση των εισιτηρίων στα τρένα. Μάλιστα, οι συρμοί στο δίκτυο Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος έχουν γίνουν διπλοί. Όσοι επιβάτες δηλώσουν ότι μετακινούνται για να ψηφίσουν, δικαιούνται έκπτωση 30%.

    Εν τω μεταξύ, ως τις 17 Οκτωβρίου, δικαστικοί αντιπρόσωποι, έφοροι και ψηφοφόροι, που θα ταξιδέψουν από και προς τον τόπο όπου ψηφίζουν, δικαιούνται έκπτωση στα εισιτήρια του ΟΣΕ και του ΚΤΕΛ. Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα γίνεται η διακίνηση των ψηφοφόρων, με τα αεροσκάφη των αεροπορικών εταιριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, η κίνηση δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένη, όπως στις βουλευτικές εκλογές, ωστόσο, η πληρότητα των αεροσκαφών είναι σε μεγαλύτερα ποσοστά, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν το 90% με 95%. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν 133 αφίξεις στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και 130 αναχωρήσεις. Για σήμερα είναι προγραμματισμένες 114 αφίξεις και 117 αναχωρήσεις, για αύριο Κυριακή 119 αφίξεις και 117 αναχωρήσεις και για τη Δευτέρα, ημέρα επιστροφής των ψηφοφόρων είναι προγραμματισμένες 123 αφίξεις και 128 αναχωρήσεις. Εξάλλου, από την Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν 24 πτήσεις τσάρτερς.

    Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις των Αθηναίων, με ανακοίνωση του ΟΑΣΑ διευκρινίζεται ότι καθ' όλη τη διάρκεια της εκλογικής περιόδου θα υπάρχουν αποκλίσεις στην συχνότητα των προγραμματισμένων δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς θα είναι αρκετοί οι οδηγοί έχουν στον τόπο άσκησης των εκλογικών τους δικαιωμάτων για να ψηφίσουν. Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό θα μπορεί να επικοινωνεί με το τηλεφωνικό κέντρο 185 του ΟΑΣΑ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Όλα έτοιμα

    [02] Πολιτική

    Συζήτησαν Ευρωτουρκικά και Κυπριακό

    Συνάντηση Παπανδρέου-Λιλλήκα

    14/10/2006 12:24:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργο Λιλλήκα είχε το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε τον κ. Λιλλήκα για τις τελευταίες επαφές του στην Αγκυρα, ως πρόεδρος, της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την εναρμόνιση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωσης, όπου έθεσε ως προϋπόθεση την επίλυση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Σε δηλώσεις του, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε, για μία ακόμη φορά, ότι η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ επεσήμανε ότι στη διάρκεια των συνομιλιών ενημέρωσε τον κ. Λιλλήκα και για τις επαφές που είχε στην Τουρκία κατά την πρόσφατη επίσκεψη του εκεί. Από την πλευρά του, ο κ. Λιλλήκας ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει για την Κύπρο και χαρακτήρισε παραγωγικές τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, υπογράμμισε ότι η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ενώ ευχήθηκε να αποβεί καρποφόρα η πρωτοβουλία της Φινλανδικής προεδρίας.

    [03] Κοινωνία

    Στην περιοχή της Αττικής

    Λήστευαν ταχυμεταφορές

    14/10/2006 4:40:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής μία 38χρονη και ένας 28χρονος, οι οποίοι συνελήφθησαν την Πέμπτη από αστυνομικούς της Ασφάλειας ΝΑ Αττικής, ως μέλη οργανωμένης σπείρας η οποία διέπραττε διακεκριμένες κλοπές σε βάρος διανομέων εταιριών ταχυμεταφορών στην περιοχή της Αττικής. Οι δράστες παρακολουθούσαν τους ταχυμεταφορείς και την ώρα που εκείνοι πήγαιναν να παραδώσουν κάποια δέματα άνοιγαν τα αυτοκίνητά τους ή τα κουτιά των μοτοποδηλάτων παίρνοντας χρήματα, επιταγές και άλλα είδη αξίας. Στη συνέχεια πλαστογραφούσαν τις επιταγές και τις εξαργύρωναν στις τράπεζες αποκομίζοντας πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια από 46 κλοπές που έχουν διαπράξει και στη συνέχεια πλαστογραφώντας τις κλεμμένες επιταγές αποκόμισαν συνολικό όφελος περίπου 500.000 ευρώ. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν μεταξύ άλλων, ναρκωτικές ουσίες, συναλλαγματικές και μια σφραγίδα, με την οποία πλαστογραφούσαν τις επιταγές. Η έρευνα συνεχίζεται γιατί σύμφωνα με καταγγελίες εκπροσώπων των εταιριών ταχυμεταφορών στην περιοχή της Αττικής έχουν διαπραχθεί πάνω από 500 κλοπές σε βάρος υπαλλήλων τους. Παράλληλα γίνεται έρευνα για να διαπιστωθεί αν ενέχονται και άλλα άτομα στην συγκεκριμένη υπόθεση.

    [04] Κοινωνία

    Συνελήφθη και ένας 32χρονος Έλληνας

    Ανακάλυψη εργαστηρίου σπείρας ναρκωτικών

    14/10/2006 12:53:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ

    Το πιο οργανωμένο εργαστήριο νόθευσης ηρωίνης που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας βρέθηκε από τη Δίωξη Ναρκωτικών σε δώμα πολυκατοικίας στην περιοχή Καισαριανής, μετά την εξάρθρωση της αλβανικής σπείρας προχθές, στην κατοχή της οποίας είχαν βρεθεί πάνω από 29 κιλά ακατέργαστης κάνναβης. Το εργαστήριο ήταν σε δώμα πολυκατοικίας στην Καισαριανή, ενώ στον Βύρωνα συνελήφθη ένας Έλληνας 32 ετών και αναζητείται ένας ακόμη Αλβανός μέλη της ίδιας ομάδας. Στην κατοχή του συλληφθέντα και στο δώμα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 14,5 κιλά ηρωίνης, μία άγνωστη σκόνη βάρους 8,5 κιλών, δύο ζυγαριές ακριβείας, δύο μίξερ, μία μηχανή με διάφορα εξαρτήματα για την κατασκευή δεμάτων με ηρωίνη και μία πρέσα τυποποίησης ηρωίνης, δυναμικότητας 10 τόνων και η οποία για πρώτη φορά κατάσχεται από τις ελληνικές αρχές. Ο 32χρονος Έλληνας οδηγήθηκε το πρωί στον εισαγγελέα, ενώ η αστυνομία αναζητά ακόμα έναν Αλβανό ως μέλος της σπείρας.

    [05] Κόσμος

    Στην Τουρκία

    "Συντονισμένες" εκκλήσεις

    14/10/2006 4:52:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, Γαλλικό πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η ψήφος των Γάλλων βουλευτών, υπέρ της ποινικοποίησης της δημόσιας άρνησης της "Γενοκτονίας των Αρμενίων" του 1915-1917, πυροδότησε στην Τουρκία "συντονισμένες" εκκλήσεις επιχειρηματικών στελεχών, εμπορικών ενώσεων και καταναλωτικών ενώσεων, να γίνει ένα συστηματικό και διαχρονικό μποϋκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, ενώ προς το παρόν "σιωπά" η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το CNN turk o Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε το Σάββατο με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, τονίζοντας ότι "θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να εμποδίσει την εφαρμογή του". Την ίδια ώρα, ένταση επικρατεί στις σχέσεις Τουρκίας - Αρμενίας μετά την ανακοίνωση του τουρκικού στρατού, ότι Αρμένιοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ μέσα στην τουρκική επικράτεια, στην μεθόριο των δύο χωρών, στις 11 Οκτωβρίου. Από την πλευρά του, το τουρκικό επιτελείο κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας να διερευνήσει το περιστατικό. Να σημειωθεί ότι στις 12 Οκτωβρίου ελήφθη η απόφαση της γαλλικής εθνοσυνέλευσης για ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των αρμενίων, απόφαση που χαρακτηρίστηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν ως μαύρη σελίδα στην ιστορία της Γαλλίας. Η απόφαση δεν έχει ακόμα ισχύ νόμου, ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν, επέκρινε τη Γαλλία πως με τη στάση της δεν βοηθά τις σχέσεις της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες.

    Για την "Γενοκτονία των Αρμενίων", η Άγκυρα επιμένει ότι εξαιτίας των μαζικών απελάσεων Αρμένιων και των συγκρούσεων μ αυτούς κατά την ανωτέρω τριετία (επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας), καταγράφηκαν πάρα πολλοί θάνατοι Αρμενίων.

    Στους Τούρκους καταναλωτές απευθύνεται η έκκληση, να μην εφοδιάζονται καύσιμα από τα πρατήρια της γαλλικής "Total" (περίπου 500 σε όλη την Τουρκία), επιπλέον δε καθεμία εβδομάδα να γίνεται το μποϊκοτάζ και ενός νέου γαλλικού προϊόντος.

    Ακόμη, φημολογείται ότι οι αντιπρόσωποι γαλλικών όπλων, ενεργειακών επενδύσεων και οίκων κατασκευής μεγάλων δημόσιων έργων θα αποκλείονται από τους κρατικούς διαγωνισμούς, που θα γίνουν στο άμεσο μέλλον.

    Στα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ είχαν πέρυσι φθάσει οι διμερείς εμπορικές ανταλλαγές, από τα οποία περίπου 4,7 δισ.ευρώ ήταν απ' όλες τις γαλλικές εισαγωγές στην Τουρκία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μελετά μέτρα αντιποίνων

    [06] Κόσμος

    Μετά τις νέες καταγγελίες

    Έρευνες για το Γκουαντάναμο

    14/10/2006 2:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2006 3:38:55 μμ)

    Τη διεξαγωγή έρευνας για τις νέες καταγγελίες περί ξυλοδαρμών και κακομεταχείρισης κρατουμένων στη ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τόνι Σνόου. Στην καταγγελία προχώρησε η λοχίας Χέδερ Τσέρβνι, 23 ετών, η οποία πέρασε μία εβδομάδα στη βάση τον Σεπτέμβριο ως βοηθός ενός στρατιωτικού συνηγόρου. Όπως δήλωσε η Τσέρβνι στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, άκουσε ναύτες -φρουρούς να καυχώνται για το γεγονός ότι κακομεταχειρίζονταν και κτυπούσαν κρατουμένους στη φυλακή. Μάλιστα περιέγραφαν τα συμβάντα σε ένα μπαρ όπου είχαν πάει. "Ένας ναύτης περιέγραφε πως άρπαξε από το κεφάλι έναν κρατούμενο και τον χτυπούσε πάνω στην πόρτα του κελιού του, είπε συγκλονισμένη η Τσέρβι και πρόσθεσε πως "όλοι γέλαγαν με τις ιστορίες για τους ξυλοδαρμούς κρατουμένων. Κανείς τους δεν έμοιαζε να νοιάζεται. Κανείς τους δεν έδειχνε να σοκαρίζεται".

    [07] Κόσμος

    Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών Μπαν Κι Μουν

    Εξελέγη νέος γγ του ΟΗΕ

    14/10/2006 11:35:00 πμ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Μπαν Κι Μουν, είναι ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος εξελέγη ομόφωνα από τους 192 αντιπροσώπους των κρατών μελών της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ο 62χρονος Μπαν Κι Μουν θα είναι ο όγδοος Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, θα αντικαταστήσει τον Κόφι Ανάν, ο οποίος αποχωρεί στις 31 Δεκεμβρίου 2006. Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός προτάθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, μετά από πολύμηνη διαδικασία. Στην τελευταία μυστική ψηφοφορία του Σώματος, έλαβε 14 ψήφους "ενθάρρυνσης" και μία "χωρίς γνώμη", η οποία δεν προερχόταν από μόνιμο μέλος. "Θα έπρεπε να είναι στιγμή χαράς για εμένα, αλλά είμαι θλιμμένος, γιατί η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην πυρηνική δοκιμή", δήλωσε μετά την επιλογή του από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η φινλανδική προεδρία της ΕΕ χαιρέτισε την εκλογή του Νοτιοκορεάτη υπουργού και εκτίμησε ότι η μεταρρύθμιση του Οργανισμού αποτελεί προτεραιότητα της εντολής του.

    Ποιος είναι ο Μπαν Κι Μουν

    Ο Μπαν Κι Μουν είναι διπλωμάτης καριέρας. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του το 1970 με πτυχίο από το πανεπιστήμιο της Σεούλ, ενώ ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ. Από το 1978 έως το 1980 ήταν πρώτος γραμματέας της νοτιοκορεατικής αποστολής στον ΟΗΕ, ενώ στη συνέχεια έγινε διευθυντής του γραφείου του ΟΗΕ στο υπουργείο Εξωτερικών. Διετέλεσε ύπατος εκπρόσωπος της Νότιας Κορέας στον ΟΗΕ το διάστημα 2001-2003, ενώ υπηρέτησε επίσης δυο φορές στην πρεσβεία στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με το συγγενικό του περιβάλλον, όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ, από μικρός είχε όνειρο να γίνει υπουργός Εξωτερικών της πατρίδας του, ενώ κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικού ταξιδιού στις ΗΠΑ το 1962, μετά από διαγωνισμό στην αγγλική γλώσσα, είχε συναντηθεί με τον Τζον Κένεντι και με το νεαρό τότε Μπιλ Κλίντον. Στο βιογραφικό του σημείωμα ξεχωρίζει η διαμεσολάβησή του ώστε η Βόρεια Κορέα να συμφωνήσει σε κοινή δήλωση τον Σεπτέμβριο του 2005, όσο αφορά στις συνομιλίες για τα πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Οι προηγούμενοι Γενικοί Γραμματείς του διεθνούς Οργανισμού ήταν: Τρίκβε Λίε από τη Νορβηγία (1946-1952), Νταγκ Χάμαρσκιολδ, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, από τη Σουηδία, (1953-1961), Ου Θαντ από τη Βιρμανία (1962-1971), Κουρτ Βάλντχαϊμ από την Αυστρία (1972-1981), Χαβιέ Πέρεζ ντε Κουεγιάρ από το Περού (1982-1991), Μπούτρος - Μπούτρος Γκάλι από την Αίγυπτο (1992-1996) και Κόφι Ανάν, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, από την Γκάνα (1997-2006).

    [08] Κόσμος

    Δεκαεπτά άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Καράτσι

    Επιδημία δάγκειου πυρετού στο Πακιστάν

    14/10/2006 1:45:00 μμ

    Δεκαεπτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Καράτσι του Πακιστάν από επιδημία δάγκειου πυρετού που έχει ξεσπάσει. Σύμφωνα με τις υγειονομικές τοπικές αρχές, η έξαρση της επιδημίας οφείλεται στην εμφάνιση δηλητηριωδών κουνουπιών, λόγω των μουσώνων. Αυτό τον μήνα έχουν προσβληθεί συνολικά 250 άνθρωποι. "Τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς να πανικοβαλλόμεθα, δηλώνουμε ότι υπάρχει μία έξαρση στην εκδήλωση της ασθένειας αυτής, σε βάση καθημερινή", δήλωσε εκπρόσωπος των υγειονομικών τοπικών αρχών. Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι αμέσως μετά τους μουσώνες δεν έλαβε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, για να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

    [09] Κόσμος

    Για κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα

    Αναβολή λόγω επιφυλάξων Ρωσίας-Κίνας

    14/10/2006 11:04:00 πμ

    Η Ρωσία και η Κίνα έθεσαν την τελευταία στιγμή επιφυλάξεις στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιβάλλει κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ελπίζουν ότι το ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία το Σάββατο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας επρόκειτο να συναντηθεί στις 10 π.μ. τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) για να ψηφίσει επί ενός κειμένου που τιμωρεί τη Βόρεια Κορέα για την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε τη Δευτέρα. Η συνάντηση ορίστηκε για αργότερα αφού η Ρωσία, όπως είπε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον, ήγειρε "τεχνικά προβλήματα" για τα απαγορευμένα όπλα. "Θα εργαστούμε για το τεχνικό θέμα του τι καλύπτεται και πώς ορίζουμε τα υλικά που σχετίζονται με πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα και βαλλιστικούς πυραύλους", δήλωσε ο Μπόλτον, έπειτα από μία συνάντηση των πέντε μονίμων μελών -των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Κίνας- και της Ιαπωνίας. Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Ουάνγκ Γκουανγκία δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση πως το Πεκίνο έχει ακόμη "δυσκολίες" σχετικά με έναν όρο που εξουσιοδοτεί τα κράτη να ερευνούν τα φορτία που πηγαίνουν προς και από τη Βόρεια Κορέα για πυρηνικά υλικά ή βαλλιστικούς πυραύλους. Η Κίνα επιθυμεί όπως ο όρος γίνει ηπιότερος ώστε η οποιαδήποτε απαγόρευση να μην είναι υποχρεωτική.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέο σχέδιο απόφασης για τη Β. Κορέα

    [10] Μ. Ανατολή

    6 νεκροί - 11τραυματίες

    Συνέχεια επιθέσεων

    14/10/2006 4:20:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και 11 τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με Παλαιστινιακές πηγές, οι τέσσερις από τους νεκρούς Παλαιστινίους ήταν μέλη της Χαμάς που σκοτώθηκαν όταν Ισραηλινή ρουκέτα έπληξε μια κατοικία. Μεταξύ των υπολοίπων θυμάτων είναι και άμαχοι. Νωρίτερα, 20 ισραηλινά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, υποστηριζόμενα από αεροπορικές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη Τζαμπάλια, όπου Παλαιστίνιοι ένοπλοι αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ με αντιαρματικά. Όπως μεταδίδει το ισραηλινό ραδιόφωνο, ο στόχος είναι να αποτραπούν νέες επιθέσεις κατά του Ισραήλ και να απελευθερωθεί ο δεκανέας Σαλίτ, που παραμένει όμηρος από τον περασμένο Ιούνιο. Από την Πέμπτη, έχουν σκοτωθεί 16 Παλαιστίνιοι σε ευρείες επιχειρήσεις του Ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. Οι νέοι θάνατοι αυξάνουν σε 5.433 τον αριθμό των νεκρών απο την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα τον Σεπτέμβριο του 2000.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εμμένει η Χαμάς


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 14 October 2006 - 16:51:00 UTC