Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το μήνυμα της κάλπης
  • [02] Οι πρώτες εκτιμήσεις
  • [03] Στον "αστερισμό" των δημοσκοπήσεων
  • [04] Η μάχη της Θεσσαλονίκης
  • [05] Συνάντηση Καραμανλή - Μπακογιάννη
  • [06] Στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης
  • [07] Το τελικό exit poll
  • [08] Τα πρώτα σχόλια
  • [09] Νίκη με την πρώτη
  • [10] Προβάδισμα 2,3 % της ΝΔ
  • [11] Εβδομάδα εξελίξεων
  • [12] Πρόστιμα για αυξημένα δίδακτρα
  • [13] Συνάντηση Βαρθολομαίου - Χριστόδουλου
  • [14] Αμερικανικό βραβείο στη Μύκονο
  • [15] Κρίσιμη εβδομάδα για την Παιδεία
  • [16] Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα
  • [17] Φάρσα για βόμβα στον ΗΣΑΠ
  • [18] Πέθανε ο Ανδρέας Ιωσήφ
  • [19] Κυνηγώντας τρομοκράτες
  • [20] Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας
  • [21] Κατηγορίες κατά Κατσάβ
  • [22] Νικήτρια στο β'γύρο η Σεγκολέν
  • [23] 6,6 Ρίχτερ στη Χαβάη
  • [24] Ινδία: Διαρροή αερίου σε εργοστάσιο
  • [25] Αφγανιστάν: Απαγωγή Ιταλού φωτογράφου
  • [26] Έκρηξη αντιαρματικής ρουκέτας
  • [27] Αιματηρές επιθέσεις
  • [28] Η ώρα της κρίσης για το Σαντάμ
  • [29] Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου
  • [30] Νέα μελέτη για το Ασφαλιστικό
  • [31] Ακαδημία Μπαλέτου Μπολσόι
  • [32] Milonga στο Μουσείο Μπενάκη
  • [33] Τα βραβεία του Ιδρύματος Ωνάση
  • [34] Σημαντική διάκριση για την Ευ. Ρεμπούτσικα
  • [35] "Βηματοδότης" για νευρολογικές παθήσεις
  • [36] "Θερίζει" ο ιός Η5Ν1 στην Ινδονησία

    [01] Πολιτική

    Νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές

    Το μήνυμα της κάλπης

    16/10/2006 9:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2006 10:08:30 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μπορεί οι εκλογές να κρίθηκαν σε αρκετούς δήμους και νομαρχίες, σε πολλές άλλες περιπτώσεις όμως η μάχη θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα για να κριθεί την ερχόμενη Κυριακή, καθώς κανένας υποψήφιος δεν συγκέντρωσε το απαιτούμενο 42%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών, 43 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, συμπεριλαμβανομένων των τριών υπερνομαρχιών, έκλεισαν από την πρώτη Κυριακή, καθώς οι υποψήφιοι συγκέντρωσαν ποσοστό άνω του 42%. Από αυτές, 26 κέρδισε η Ν.Δ, 15 το ΠΑΣΟΚ και δύο το ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΝ. Οκτώ νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις άλλαξαν χέρια, εκ των οποίων οι 6 πέρασαν από το ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ και οι 2 από τη ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ. Σε 790 δήμους, εξελέγησαν δήμαρχοι από την πρώτη Κυριακή. Σε 7 νομαρχίες και 247 δήμους θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές. Η Ν.Δ παίρνει από το ΠΑΣΟΚ τους δήμους Χαλκίδας, Ζακύνθου, Γρεβενών, Πολυγύρου Χαλκιδικής και το δήμο Κατερίνης από τον κοινό υποψήφιο ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ. Η αξιωματική αντιπολίτευση αποσπά από τη ΝΔ τους δήμους Ρεθύμνου, Βόλου, Βέροιας και Τρίπολης και σε συνεργασία με τον ΣΥΝ του δήμους Άμφισσας, Βαθέως και Πύργου. Από τον πρώτο γύρο εκλέγονται η Φώφη Γεννηματά στην Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, ο Νικήτας Κακλαμάνης στην Αθήνα και ο Παναγιώτης Φασούλας στον Πειραιά. Στο μεταξύ το ποσοστό της συμμετοχής κυμάνθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα με τις εκλογές του 2002 και ανήλθε σε 72,28% στις δημοτικές και σε 72,66% στις νομαρχιακές. Στο μεταξύ στο Πρωτοδικείο της Αθήνας μεταφέρονται οι σάκοι με τα ψηφοδέλτια, από το σύνολο των 5750 εκλογικών τμημάτων της Αττικής. Η μεταφορά αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ ή αύριο το πρωί. Εκεί, θα ξεκινήσει και η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων των δημοτικών και νομαρχιακών συνδυασμών που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας και στη συνέχεια θα αρχίσει η καταμέτρηση των σταυρών που έλαβαν οι υποψήφιοι σύμβουλοι.

    Συγκριτικά αποτελέσματα

    Από τις 50 νομαρχίες εξελέγησαν νικητές από τον πρώτο γύρο στις 43. Μόνο σε 7 νομαρχίες θα γίνουν εκλογές την επόμενη Κυριακή 22 Οκτωβρίου. Αυτές είναι η Αρκαδία, η Καρδίτσα, η Κεφαλληνία, η Λευκάδα, η Μαγνησία, οι Σέρρες και τα Χανιά.

    Από τις 43 νομαρχίες που κρίθηκαν από τον πρώτο γύρο, 26 νομάρχες εκλέχθηκαν με την υποστήριξη της ΝΔ, 15 νομάρχες εκλέχθηκαν με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και δύο νομάρχες εκλέχθηκαν με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού.

    Η ΝΔ κέρδισε τις παρακάτω Νομαρχίες: Ανατολικής Αττικής, Αργολίδος, Άρτας, Γρεβενών, Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λάρισας, Λέσβου, Μεσσηνίας, Πιερίας, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας και Χαλκιδικής.

    Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις παρακάτω νομαρχίες: Αθηνών-Πειραιώς, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Δυτικής Αττικής, Δωδεκανήσου, Έβρου-Ροδόπης, Εύβοιας, Ηλείας, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Πέλλας, Ρεθύμνης και Χίου. Επίσης οι νομάρχες Πρέβεζας και Σάμου εκλέχθηκαν με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού.

    Δύο νομάρχες συγκέντρωσαν τα υψηλότερα ποσοστά σε ολόκληρη την Ελλάδα, ο Κωνσταντίνος Φούρκας που εκλέχθηκε στη Λακωνία με 67,4% και η Ευαγγελία Σχοιναράκη - Ηλιάκη που εκλέχθηκε στο Ηράκλειο με 62,2%.

    Τρεις νομάρχες εκλέχθηκαν με το χαμηλότερο ποσοστό: Ο Αθανάσιος Μπουραντάς με 42,7% στην Εύβοια, ο Κωνσταντίνος Καραπαναγιωτίδης με 42,5% στην Ημαθία και ο Πενηντάρχου-Πουλημένος με 42,4% στην Κέρκυρα.

    Όσον αφορά στους δήμους , σε 247 θα πραγματοποιηθεί επαναληπτική ψηφοφορία, μεταξύ των οποίων και δύο από τους μεγάλους δήμους της χώρας.

    Στο δήμο Θεσσαλονίκης, ο απερχόμενος δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος δεν κατάφερε να εκλεγεί αν και έφθασε πολύ κοντά στο όριο του 42%, αγγίζοντας το 41,5% και θα "μονομαχήσει" με την υποψήφια του ΠΑΣΟΚ Χ. Αράπογλου, που συγκέντρωσε 21,6%.

    Στην Πάτρα, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Α. Φούρας συγκέντρωσε 34,7% έναντι του υποψηφίου της ΝΔ Ε. Φλωράτου που υπερψηφίστηκε από το 34,1%.

    Επίσης, από τους μεγάλους δήμους αλλάζει "χέρια" ο δήμος Βόλου, όπου εκλέγεται ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Α. Βούλγαρης, κερδίζοντας τον απερχόμενο της ΝΔ Κυρ. Μήτρου, αλλά και ο δήμος Πειραιά, όπου εκλέγεται ο Παναγιώτης Φασούλας, με ποσοστό πάνω από 45%.

    Σε τρεις δήμους, δήμαρχος εκλέγεται με διαφορά μόλις μίας ψήφου. Είναι οι δήμαρχοι Αντιπάρου, Ακριτών Καστοριάς, Ερισού Κεφαλλονιάς και Ιωλκού Μαγνησίας. Στο δήμο Δαύλειας του νομού Βοιωτίας και οι τρεις υποψήφιοι πάνε στο β' γύρο, καθώς υπήρξε ισοψηφία στη δεύτερη θέση.

    Στα ίδια επίπεδα με τις εκλογές του 2002 η συμμετοχή

    Στα ίδια επίπεδα με τις εκλογές του 2002 κυμάνθηκε η συμμετοχή στη χθεσινή πρώτη εκλογική αναμέτρηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος παράλληλα επανέλαβε ότι η εκλογική διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά και δίχως προβλήματα.

    Οπως ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος, η συμμετοχή έφτασε στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές το 72,43% έναντι 72,62% το 2002, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς που ακούστηκαν για μεγάλη αποχή.

    Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε και στη συγκέντρωση, καταμέτρηση και μετάδοση των αποτελεσμάτων, λέγοντας ότι φέτος η μετάδοσή τους ήταν κατά 40% ταχύτερη τόσο στις δημοτικές όσο και στις νομαρχιακές εκλογές.

    Συγκεκριμένα, στις 2.40 το πρωί το 2002 είχαν δοθεί τα αποτελέσματα σε 10.142 εκλογικά τμήματα από 24.393 και 912 δήμους, ενώ για τις εκλογές του 2006, την ίδια ώρα δόθηκαν 14.600 τμήματα από 24.747 και 964 δήμους, δηλαδή 40% ταχύτερη καταμέτρηση τη συγκεκριμένη στιγμή. Επίσης, αντίστοιχα ποσοστά ισχύουν και για τις νομαρχιακές εκλογές.

    Ανέφερε, επίσης, ότι σήμερα στις 13.30 το μεσημέρι έχει καταμετρηθεί, για τις νομαρχιακές εκλογές το 98,6% των ψήφων και για τις δημοτικές εκλογές το 98%, ενώ η εκλογή ολοκληρώνεται από την πρώτη Κυριακή σε 43 Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και οδηγούμαστε σε επαναληπτική εκλογή σε 7 Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Επίσης, η εκλογή ολοκληρώνεται από την πρώτη Κυριακή σε 787 δήμους και κοινότητες, ενώ οδηγούμαστε σε επαναληπτική εκλογή σε 247 δήμους και κοινότητες.

    Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Πρωθυπουργός συνεχάρη θερμά σήμερα τον υπουργό Εσωτερικών για την "άψογη διεξαγωγή" των δημαρχιακών και νομαρχιακών εκλογών.

    Νέα πρόσωπα

    Νέα πρόσωπα αναμένονται στο Κοινοβούλιο μετά την εκλογή του βουλευτή Α Αθηνών της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη στο αξίωμα του δημάρχου Αθηναίων και της βουλευτού Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελίας Σχοιναράκη-Ηλιάκη στο αξίωμα της Νομάρχου Ηρακλείου. Μέχρι την ημερομηνία ανάληψης των νέων καθηκόντων τους, την 1 Ιανουαρίου 2007, οι κκ Κακλαμάνης και Σχοιναράκη αναμένεται να παραχωρήσουν τις θέσεις τους στους πρώτους αναπληρωματικούς των ψηφοδελτίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή στην κ. Μάρω Κοντού και στον κ. Ιωάννη Σκουλά αντίστοιχα.

    Στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών διεκδικούν την εκλογή τους τρεις ακόμα βουλευτές. Ο κ. Ανδρέας Φούρας (Αχαΐας, ΠΑΣΟΚ) που αντιμετωπίζει τον κ. Ευ. Φλωράτο για το αξίωμα του δημάρχου Πατρέων, η κ. Χρύσα Αράπογλου (Α Θεσσαλονίκης), που αντιμετωπίζει τον κ. Β. Παπαγεωργόπουλο για το αξίωμα του δημάρχου Θεσσαλονικέων και η κ. Νόρα Κατσέλη (Β Αθηνών), που αντιμετωπίζει τον κ. Γ. Κουτελάκη για το αξίωμα του δημάρχου Νέας Σμύρνης.

    Εξάλλου του βουλευτικού αξιώματος είχε παραιτηθεί και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Σκανδαλίδης, τη θέση του οποίου στην Α Αθηνών (ΠΑΣΟΚ) κατέλαβε ο κ. Γεράσιμος Αρσένης.

    Δηλώσεις

    "Το μήνυμα των εκλογών είναι να συνεχίσουμε την ίδια στρατηγική των μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2008", δηλώνει ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Όσο πιο σύντομα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο για τη χώρα τονίζει ο Γ.Παπανδρέου.

    Σαφή άνοδο των ψηφοδελτίων που υποστηρίχθηκαν από το ΚΚΕ διαπιστώνει η Αλ. Παπαρήγα.

    Από την μεριά του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος τόνισε ότι "στόχος είναι να μείνουμε όλοι μας Ενεργοί Πολίτες".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Οι πρώτες εκτιμήσεις

    Το τελικό exit poll

    Τα πρώτα σχόλια

    Νίκη με την πρώτη

    Προβάδισμα 2,3 % της ΝΔ

    [02] Πολιτική

    Των κομμάτων για το εκλογικό αποτέλεσμα

    Οι πρώτες εκτιμήσεις

    16/10/2006 4:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2006 10:31:30 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Με γνωστά πλέον τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, τα επιτελεία των κομμάτων επιδίδονται πλέον στην ανάλυση και την αποτίμηση τους. Η ΝΔ συγκαλεί την Τρίτη το πρωί, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος με κεντρικό θέμα την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, της Κυριακής. Τις δικές τους εκτιμήσεις έδωσαν ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ εξετάσανε και την πολιτική γραμμή που θα ακολουθήσουν σε όσες νομαρχίες και δήμους θα υπάρξει δεύτερος γύρος εκλογών. Σε μια πρώτη εκτίμηση πάντως όλοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.

    Σταθερή στη στρατηγική της η Κυβέρνηση

    Ερωτώμενος σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, επισήμανε: "Δεν πρέπει να κομματικοποιηθούν αυτές οι εκλογές, αν ήθελε, όμως, κάποιος να τις κομματικοποιήσει, θα έπρεπε να μιλήσει για μια μεγάλη πληθώρα νομαρχιών που εξέλεξαν υποψηφίους που στηρίχθηκαν από το κυβερνών κόμμα. Δεν θέλω ωστόσο να προβώ σε περαιτέρω σχόλια".

    Ο κ. Ρουσόπουλος, τόνισε επίσης ότι η Κυβέρνηση παραμένει υπεύθυνα σταθερή σε μια στρατηγική που είναι μακριά από την πόλωση και την οξύτητα, τονίζοντας ότι οι πολίτες ψηφίζουν με αυτοδιοικητικά κριτήρια και άρα, οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης δεν προσφέρονται για παιχνίδι εντυπώσεων.

    Ως προς τα "λάθη" που αναγνώρισε χθες ο Πρωθυπουργός πως έγιναν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι η Κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής δεν διεκδικεί το αλάθητο, αλλά το καλύτερο.

    Παράλληλα πρόσθεσε ότι η συνολική πολιτική της Κυβέρνησης είναι ορθή, αποφέρει απτά αποτελέσματα και πως ο βασικός της άξονας που είναι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.

    "Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές δεν δίνουν αποτελέσματα εθνικών εκλογών, αλλά βγάζουν πολιτικά μηνύματα. Το μήνυμα - αν δείτε πραγματικά τα αποτελέσματα- όλοι το έχουν πάρει" τόνισε σχετικά ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.

    Την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα των εκλογών, εξέφρασε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό και η Υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι δικαιώνονται οι επιλογές της ΝΔ.

    Ισχυρό μήνυμα

    Στην εκτίμηση ότι τα αποτελέσματα των εκλογών της στέλνουν ένα ισχυρό και καταλυτικό πολιτικό μήνυμα ,που σηματοδοτεί αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και μια νέα αφετηρία για το ΠΑΣΟΚ, προέβη η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα γραφεία του κόμματος στην Χαριλάου Τρικούπη, μαζί με το εκπρόσωπο Τύπου Νίκο Αθανασάκη.

    Παράλληλα επισήμανε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα ξεκινούν πλέον από μηδενική εκλογική βάση και δεν υπάρχει πλέον ηγεμονία της ΝΔ, καθώς σύμφωνα με μια πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων από το εκλογικό επιτελείο, η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 41,7 % το ΠΑΣΟΚ 41,6% ,το ΚΚΕ 7,5% ,ο ΣΥΝ το 4,9% και το ΛΑΟΣ με 3,3%.

    Η κ. Ξενογιαννακοπούλου εξέφρασε την ικανοποίηση του ΠΑΣΟΚ για τη μεγάλη νίκη στην υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς και για τη μεγάλη και καθαρή νίκη του Παναγιώτη Φασούλα στο δήμο του Πειραιά, ενώ αναφερόμενη ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη είπε ότι "για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια ανοίγει ξανά η δυνατότητα να αλλάξει σελίδα η Θεσσαλονίκη.

    Όσον αφορά τις νομαρχίες σημείωσε το γεγονός ότι η Χαλκιδική, η Κοζάνη, η Ζάκυνθος, η Ημαθία και η Κέρκυρα κερδήθηκαν από τη Ν.Δ. στο νήμα με συνολική διαφορά από το ΠΑΣΟΚ 1.000 ψήφων και πρόσθεσε ότι στο δεύτερο γύρο υπάρχει υποψήφιος του κόμματος και στις 7 που θα γίνει επανάληψη της εκλογής.

    Η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε και τον προβληματισμό του κόμματος για τη μεγάλη αποχή, αν και -όπως είπε- και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις για την αυτοδιοίκηση τα ποσοστά αποχής ήταν υψηλά .

    Ε όψει του β΄ γύρου εξέφρασε την αισιοδοξία του ΠΑΣΟΚ ότι μπορεί και πρέπει να υπάρξουν ευρύτερες προοδευτικές συνεργασίες .

    "Καταδίκη του δικομματισμού"

    Το ΚΚΕ σε μια πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, κάνει λόγο για τη σημαντική δυναμική που περικλείει η σαφής άνοδος των ψηφοδελτίων συνεργασίας που στήριξε το κόμμα και παραπέμπει μετά το τέλος των εκλογών του δευτέρου γύρου, οπότε θα εξαχθούν τα τελικά συμπεράσματα.

    Παράλληλα, απευθύνει έκκληση στους πολίτες να δυναμώσουν "το ρεύμα καταδίκης του δικομματισμού στο β γύρο" και δεσμεύεται να συνεχίσει τη μάχη των τοπικών εκλογών μέχρι το τέλος και να δράσει μαχητικά στις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, των φοιτητών και των μαθητών για το μεγάλο πρόβλημα της Παιδείας.

    Ικανοποίηση σε Συνασπισμό

    Την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα των εκλογών, εξέφρασε μετά τη σημερινή συνεδρίασή της η πολιτική γραμματεία του Συνασπισμού, εκτιμώντας ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα υπάρχει σαφής άνοδος των δυνάμεών του, αλλά και διεύρυνση της αυτοδιοικητικής του παρουσίας.

    Παράλληλα επισήμανε ότι όλοι στον Συνασπισμό βρίσκονται σε εγρήγορση καθώς για την στήριξη των υποψηφίων του κόμματος τη δεύτερη Κυριακή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το μήνυμα της κάλπης

    Το τελικό exit poll

    Τα πρώτα σχόλια

    [03] Πολιτική

    Στο "μικροσκόπιο" των κομματικών επιτελείων

    Στον "αστερισμό" των δημοσκοπήσεων

    16/10/2006 9:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2006 10:05:55 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ

    Εκτός απο τα αποτελέσματα των εκλογών τα κόμματα μελετούν και τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας αμέσως μετά την αναμέτρηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε γκάλοπ της Κάπα Research με πρόθεση ψήφου το οποίο παρουσιάστηκε αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης και εμφανίζει τη ΝΔ να προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 2,3 ποσοστιαίες μονάδες. Άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC για λογαριασμό του "Σκάϊ" δείχνει να προηγείται η ΝΔ με 4 μονάδες του ΠΑΣΟΚ. Σημαντική απόκλιση εμφανίζουν τα στοιχεία των κομματικών επιτελείων για την εκλογική τους δύναμη με βάση τις διαφορές τους στις νομαρχίες.

    Ποικίλα σχόλια και αντικρουόμενες ερμηνείες

    Στη μηνιαία πανελλαδική μέτρηση της VPRC για λογαριασμό του "Σκάϊ" - που έγινε πριν απο τις εκλογές και σε δείγμα 961 πολιτών, η ΝΔ προηγείται σταθερά του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνοντας ποσοστό 43, 7%, έναντι 40,9% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,2% ο Συνασπισμός με 4,5% και ο Λαός με 2%.

    Ισχυρό χαρτί για την κυβέρνηση παραμένει ο Κώστας Καραμανλής. Το 54% τον θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό, έναντι ποσοστού 24% που συγκεντρώνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Κανένας απο τους δυο, απαντά το 17% των ερωτηθέντων. Και οι δυο αρχηγοί έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Σεπτεμβρίου. Ο κ. Καραμανλής κατά 6 μονάδες και ο κ. Παπανδρέου κατά μία.

    Πάντως, φωτιές άναψε το βράδυ των εκλογών στα κομματικά επιτελεία η δημοσκόπηση της Κάπα Ρισέρτς για λογαριασμό του ΑΝΤ1 που έγινε παράλληλα με τα exit polls σε δείγμα 30.000 ψηφοφόρων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της, η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει ποσοστό 42,4%, το ΠΑΣΟΚ 40,1%, το ΚΚΕ 7,6%, ο Συνασπισμός 3,8% και ο Λαός 3,4%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων εμφανίζεται στο 0,8%.

    Αμφισβητώντας τα αποτελέσματα αυτά ο Γιώργος Παπανδρέου στο πρώτο του σχόλιο μίλησε για αμφίβολες δημοσκοπήσεις. "Κρύβουν ότι έχουν αποτύχει" δήλωσε ο χθες πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Σήμερα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκαν στοιχεία που επεξεργάστηκαν απο όλη την επικράτεια. Όπως είπε η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σύμφωνα με την ανάλυση των αποτελεσμάτων των τωρινών εκλογών η αναγωγή σε ποσοστά φέρνει την ΝΔ στο 41,77%, το ΠΑΣΟΚ στο 41,63%, το ΚΚΕ στο 7,54%, το ΣΥΝ στο 4.96% και το ΛΑΟΣ στο 3,35%.

    Διαφορετικά είναι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ρηγίλλης. Η αναγωγή απο την αναμέτρηση των νομαρχιών, επιβεβαιώνει τη διαφορά λένε κομματικά στελέχη, με τα ποσοστά να είναι στο 43,7% για τη ΝΔ και στο 40,4% για το ΠΑΣΟΚ.

    Την Τρίτη συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ με θέμα την αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

    [04] Πολιτική

    Εκλογή στο δεύτερο γύρο

    Η μάχη της Θεσσαλονίκης

    16/10/2006 8:47:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Νέα εκλογική μάχη θα δοθεί την επόμενη Κυριακή, στη Θεσσαλονίκη για την ανάδειξη του νέου δημάρχου της συμπρωτεύουσας. Αν και ο νυν δήμαρχος της πόλης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος άγγιξε το 42%, δεν κατάφερε να επανεκλεγεί από τον πρώτο γύρο και θα αναμετρηθεί με την δεύτερη στις προτιμήσεις των πολιτών και υποψήφια του ΠΑΣΟΚ, Χρύσα Αράπογλου. Ο τρίτος της αναμέτρησης ανεξάρτητος, Γιάννης Μπουτάρης, που άγγιξε το 16% των ψήφων και το ποσοστό του θα παίξει ρόλο στην εκλογή του νέου δημάρχου με δήλωση του σήμερα, δεν ξεκαθάρισε την στάση που θα κρατήσει στο δεύτερο γύρο, στρέφοντας τα πυρά του εναντίον του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

    Δεν πήρε θέση ο Μπουτάρης

    Την επόμενη των εκλογών και ενόψει του δεύτερου γύρου ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ζήτησε την ψήφο των Θεσσαλονικέων, για να μην ανακοπεί το έργο της σημερινής διοίκησης του Δήμου.

    "Ο λαός αποφάσισε να στείλει ένα μήνυμα και εν συνεχεία να το ξανασκεφθεί. Αποφάσισε να πάρει τις τελικές του αποφάσεις την επόμενη Κυριακή. Αυτό είναι πολύ καλό και για μένα. Δεν θα ήθελα να είμαι δήμαρχος με 42, 43 ή 44%. Θέλω να έχω την υποστήριξη της πλειοψηφίας του λαού της Θεσσαλονίκης", δήλωσε σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ καταφέρθηκε εναντίον της Χρύσας Αράπογλου.

    "Κατέβασε το επίπεδο πολύ χαμηλά. Οι ύβρεις, οι προσωπικές επιθέσεις, οι συκοφαντίες, ο μηδενισμός των πάντων ήταν η καθημερινή πρακτική της. Βέβαια αυτό την καθήλωσε στο 21,6%, που ασφαλώς δεν ανταποκρίνεται στη δύναμη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν αρκετό όμως για να τη φέρει στη δεύτερη Κυριακή", τόνισε.

    Από την πλευρά της η Χρύσα Αράπογλου, απηύθυνε έκκληση ενότητας και συνεργασίας, προς τους Θεσσαλονικείς προκειμένου την ερχόμενη Κυριακή να ολοκληρωθεί η ανατροπή της διοίκησης του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

    "Το 60% των Θεσσαλονικέων αποδοκίμασε τον κ. Παπαγεωργόπουλο όχι γιατί ανήκει στη Νέα Δημοκρατία, αλλά επειδή υπήρξε ένας δήμαρχος αναντίστοιχος των απαιτήσεων της πόλης", είπε η κ. Αράπογλου.

    Ο νυν δήμαρχος και οι συνεργάτες του έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, προσφέροντας ότι μπορούσαν να δώσουν" τόνισε για να προσθέσει, στόχος της είναι να μπει τέλος στη φαυλοκρατία.

    Πάντως ο τρίτος της αναμέτρησης, Γιάννης Μπουτάρης, αποδέσμευσε τους ψηφοφόρους του σχετικά με τη στάση που θα τηρήσουν στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών,.

    "Ο καθένας ας κάνει αυτό που νομίζει", απάντησε σε σχετική ερώτηση και στη συνέχεια έστειλε μήνυμα στον κ. Παπαγεωργόπουλο τονίζοντας: "Από σήμερα αρχίζει η αντιπολίτευση στο Δήμο. Το καθεστώς της διοίκησης και της παραδιοίκησης και των ενοχικών συμπεριφορών τελείωσε".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Οι πρώτες εκτιμήσεις

    Το μήνυμα της κάλπης

    [05] Πολιτική

    Για τα εθνικά θέματα

    Συνάντηση Καραμανλή - Μπακογιάννη

    16/10/2006 11:16:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2006 7:54:51 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Οι τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα βρέθηκαν τη Δευτέρα, στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μεταβαίνει την Τρίτη στο Λουξεμβούργο, για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που συνέρχεται για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, και απαντώντας σε ερώτηση για το ΠΑΣΟΚ και αν υπάρχει πρόβλημα, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει τις δικές του αναλύσεις για το πώς υποστηρίχθηκαν οι επιλογές του από τους πολίτες. Οι επιλογές της ΝΔ, πρόσθεσε η υπουργός, δικαιώθηκαν και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι εκλογές αυτές είναι αυτοδιοικητικές και τα πρόσωπα παίζουν μεγάλη σημασία. Εξάλλου, τη Δευτέρα συνεδριάζει η ευρωπαϊκή τρόικα για την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας και την πρωτοβουλία της φινλανδικής προεδρίας στο Κυπριακό. Στη συνεδρίαση συμμετέχει και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    [06] Πολιτική

    Τετραήμερη επίσκεψη

    Στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης

    15/10/2006 11:52:00 μμ

    Λίγο μετά τις εννέα το βράδυ, έφθασε στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όπου τον υποδέχτηκαν η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, κατά την τετραήμερη επίσκεψή του, θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ενώ θα έχει και συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Τη Δευτέρα θα μιλήσει σε συνέδριο, με θέμα "το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η οικονομία του Γένους", ενώ την Πέμπτη το απόγευμα, θα μιλήσει στο Μέγαρο Μουσικής για το ζήτημα της ειρήνης και τον ρόλο που καλούνται να παίξουν, οι θρησκείες για την προάσπισή της.

    [07] Πολιτική

    Tο 100% από τη Marc-Rass

    Το τελικό exit poll

    15/10/2006 10:38:00 μμ

    Ισχυρό προβάδισμα σε Νικήτα Κακλαμάνη (44,8-47,8%), Παναγιώτη Φασούλα (44,2-47,2%), Βασίλη Παπαγεωργόπουλο (41,3%-44,3%) και Ιωάννη Κουράκη (75,8%-78,8%) για τους δήμους Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου αντίστοιχα δίνει το exit poll της εταιρείας Marc-Rass για την ΕΡΤ, με βάση το 100% του δείγματος. Στους δήμους Λάρισας και Πάτρας οι βασικοί αντίπαλοι εμφανίζονται να δίνουν μάχη μέχρι "εσχάτων". Στην Υπερνομαρχία Αθήνας Πειραιά η Φώφη Γεννηματά φαίνεται να εξασφαλίζει την εκλογή της από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 44.1%-47,1 όπως και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης (48,6%-51,6%) στη Θεσσαλονίκη καθώς και ο Κ. Τάτσης (48,3-51,3%) στην Υπερνομαρχία Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα exit polls για τους πέντε μεγάλους δήμους, τις δύο Υπερνομαρχίες και τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης στο ειδικό site της ΕΡΤ. Εξάλλου καθ όλη τη διάρκεια της βραδιάς το site της ΕΡΤ, η τηλεόραση της ΝΕΤ και το ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 θα έχουν συνεχή ροή των αποτελεσμάτων από το σύνολο της περιφέρειας της χώρας. Επίσης μπορείτε να ενημερώνεστε για τα αποτελέσματα σ όλους τους Δήμους και τις Νομαρχίες από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών(www.ypes.gr).

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα

    Σύμφωνα με το exit poll της εταιρίας Marc-Rass για την ΕΡΤ, στην Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς η κ. Φώφη Γεννηματά εμφανίζει ποσοστό από 44,1-47,1%, ο Αργύρης Ντινόπουλος από 31,1-34,1%, ο Γιώργος Μαυρίκος 8,6-11,6%, ο Ιωάννης Πανούσης 4,3-6,3% και ο Ευάγγελος Παπαδόπουλος 2,6-4,6%.

    Στο δήμο Αθηναίων ο Νικήτας Κακλαμάνης εμφανίζει ποσοστό από 44,8-47,8%, ο Κώστας Σκανδαλίδης από 28,3-31,3%, ο Σπύρος Χαλβατζής από 6,2-8,2%, ο Αλέξης Τσίπρας από 11,2-14,2%.

    Στο δήμο Πειραιά ο Χρήστος Αγραπίδης εμφανίζει ποσοστό από 33,3-36,3%, ο Παναγιώτης Φασούλας από 44,2-47,2%, η Ε. Παντελάκη από 4,4-6,4%, ο Θ. Δρίτσας από 4,5-6,5% , ο Π. Μελάς από 4,3-6,3% και ο κ. Λεγάκης 1,8-3,8%.

    Στη νομαρχία Θεσσαλονίκης ο Παναγιώτης Ψωμιάδης εμφανίζει ποσοστό από 48,6-51,6%, η Βούλα Πατουλίδου από 30,5-33,5%, ο Γιάννης Ζιώγας από 2,9-3,9%, ο Σταύρος Πλωμαρίτης από 1,5-2,5%, ο Δημήτρης Τσιπίδης από 0,1-1,1% και ο κ. Τρεμόπουλος από 5,5-6,5%.

    Στο δήμο Θεσσαλονίκης ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος εμφανίζει ποσοστό από 41,3-44,3%, η Χρύσα Αράπογλου από 22,6-25,6%, ο Αγάπιος Σαχίνης 4,9-6,9%, ο Τάσος Κουράκης από 3,5-5,5%, ο Γιάννης Μπουτάρης από 12,7-15,7% και ο Γιώργος Καρατζαφέρης από 6,1-8,1%.

    Στο δήμο Πατρέων ο Ευάγγελος Φλωράτος εμφανίζει ποσοστό από 30,6-33,6%, ο Ανδρέας Φούρας από 35,3-38,3%, ο Κ. Πελετίδης από 8,7-10,7%, και ο Γιάννης Δημαράς από 18,1-21,1%.

    Στο δήμο Ηρακλείου ο Γιάννης Κουράκης εμφανίζει ποσοστό από 75,8-78,8%, ο Εμ. Βελγάκης από 13,7-16,7%, ο Στ. Ορφανός από 3,4-5,4% και ο Θ. Τρουλινός από 2,2-4,2%.

    Στο δήμο Λάρισας ο Κ. Τζανακούλης εμφανίζει ποσοστό από 42,3-45,3%, ο Ι. Σάπκας από 39,6-42,6%, ο Αγ. Παπαστεργίου από 7,6-9,6% και ο Απ. Καλογιάννης από 5,6-7,6%.

    Στην υπερνομαρχία Δράμας -Καβάλας- Ξάνθης ο Κ. Τάτσης από 48,3-51,3%, η Γκ. Καραχασάν από 35-38%, ο Δ. Φωτιάδης από 4,2-6,2%, ο Δ. Προέδρου από 2,1-4,1% και ο Δ. Κολλάτος από 4,5-6,5%.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προβάδισμα 2,3 % της ΝΔ

    Τo πρώτo exit poll

    [08] Πολιτική

    Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

    Τα πρώτα σχόλια

    15/10/2006 10:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2006 4:47:20 μμ)

    Πηγή: ΝΕτ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Τις πρώτες τους εκτιμήσεις και σχόλια για τα εκλογικά αποτελέσματα έκαναν ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων. Ο κ. Καραμανλής, τόνισε ότι το σημερινό αποτέλεσμα υπαγορεύει στην Κυβέρνηση να συνεχίσει με ευθύνη την στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, για να κερδηθεί η πρόοδος του τόπου. Παράλληλα αναφερόμενος στο πολιτικό κλίμα των τελευταίων ημερών, τόνισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα, δείχνει πως οι εποχές της πόλωσης και της στείρας αντιπαράθεσης πέρασαν, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του έκανε λόγο για μήνυμα σαφές και ισχυρό που ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση κάνουν ότι δεν ακούνε. Θετικά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα το ΚΚΕ και αισιόδοξα ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος.

    Με υπευθυνότητα για το μέλλον

    Η στρατηγική μας, είπε ο κ. Καραμανλής, οδηγεί τη χώρα έξω από την κρίση που της κληροδότησε το παρελθόν και με αυτή θα πορευθούμε, μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2008.

    "Στο δρόμο αυτό η επιλογή μας είναι δεδομένη: Η υπευθυνότητα. Μένουμε μακριά από πολιτικές πόλωσης και οξύτητας. Μακριά από ανέξοδους λαϊκισμούς" επισήμανε ο Πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας για ακόμα μια φορά ότι "δεν θα υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας με το να γίνει πρόσκαιρα ευχάριστος".

    "Ο φαύλος κύκλος των παροχών προεκλογικά και των θυσιών μετεκλογικά θα σπάσει οριστικά, όποιο και αν είναι το κομματικό κόστος", τόνισε ο Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για απτά αποτελέσματα στην οικονομία, τα οποία, όπως σημείωσε, αναγνωρίζονται από την Ευρωπαίκή Ενωση και τους διεθνείς Οργανισμούς, ενώ αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της περιφέρειας και στην αύξηση του κοινωνικού μερίσματος στα οποία αποσκοπεί η πολιτική του.

    Ισχυρό και ηχηρό μήνυμα

    Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, αποτελεί ξεκάθαρο και ηχηρό πολιτικό μήνυμα προς την Κυβέρνηση δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    "Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό της χώρας", εκτίμησε ο Γιώργος Παπανδρέου και επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση λέγοντας, ότι "Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής κάνουν πως δεν ακούνε και συνεχίζουν να κρύβονται πίσω από μεγαλόστομες διακηρύξεις.

    "Σήμερα, μόνο δυόμισι χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία, δεν έχουμε δημοσκοπήσεις, έχουμε την ψήφο του ελληνικού λαού. Και αυτή αποτελεί ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα προς την κυβέρνηση", πρόσθεσε.

    Ο κατήφορος της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν θα παρασύρει και την Ελλάδα και επανέλαβε τη γνωστή του θέση ότι όσο πιο σύντομα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα.

    Εκτιμήσεις ΚΚΕ-Συνασπισμού

    Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει σαφής άνοδος των ψηφοδελτίων που υποστηριχτήκαν από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών εκτίμησε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε ότι η σαφής άνοδος καταγράφεται σε επίπεδο νομαρχιακών εκλογών, αλλά και δήμων και πρόσθεσε ότι αλλού είναι μικρότερη και αλλού μεγαλύτερη.

    Τόνισε επίσης ότι ο δικομματισμός παραμένει ισχυρός και το κόμμα της θα συνεχίσει την προσπάθεια απεγκλωβισμού των λαϊκών μαζών από τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία, όπως είπε, δεν έχουν διαφορές.

    Αισιόδοξο χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών ο Συνασπισμός.

    "Μελετάμε τα αποτελέσματα. Μας δίνουν πολύ αισιοδοξία. Και όσον αφορά τα ποσοστά τα οποία λαμβάνονται και όσον αφορά τις θέσεις στην Αυτοδιοίκηση, που είτε κερδίζονται από τον πρώτο γύρο, είτε από τον δεύτερο. Μελετάμε ακόμα και τα αποτελέσματα και σε εκείνες τις περιοχές στις οποίες δεν πήγαμε τόσο καλά όσο θα θέλαμε. Θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Ένα συμπέρασμα, όμως, ήδη το έχουμε βγάλει.", τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέκος Αλαβάνος, χαρακτηρίζοντας ως πολύ σημαντικό το αποτέλεσμα του Αλέξη τσίπρα στην Αθήνα.

    "Οι στόχοι που είχε θέσει ο ΛΑ.Ο.Σ. επιτεύχθηκαν. Ιδιαίτερα για την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας το κόμμα διπλασίασε τα ποσοστά του και είναι η τρίτη πολιτική δύναμη" δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιώργος Καρατζαφέρης

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το τελικό exit poll

    Νίκη με την πρώτη

    Προβάδισμα 2,3 % της ΝΔ

    Τo πρώτo exit poll

    Σχετικά Links:

    http://news.ert.gr/ekloges2006/

    [09] Πολιτική

    Η λαϊκή ετυμηγορία

    Νίκη με την πρώτη

    15/10/2006 10:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2006 10:26:27 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Ο κύβος ερίφθη από την πρώτη Κυριακή, για τους τρεις μεγάλους δήμους και τις νομαρχίες τής χώρας. Στην υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, παραμένει στο τιμόνι της, η Φώφη Γεννηματά, με νομάρχες τον Γιάννη Σγουρό και τον Γιάννη Μίχα. Στο δήμο Αθηναίων, ο Νικήτας Κακλαμάνης, επιβεβαίωσε τις προβλέψεις και εξελέγη δήμαρχος της πρωτεύουσας, για την ερχόμενη τετραετία. Αλλαγή φρουράς στον Πειραιά, όπου ο Παναγιώτης Φασούλας θα είναι από την 1η Ιανουαρίου 2007 ο νέος δήμαρχος της πόλης. Στη Θεσσαλονίκη, επανεξελέγησαν στη δημαρχία, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και στη Νομαρχία ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Δηλώσεις υποψηφίων

    "Η νίκη είναι μεγάλη. Ευχαριστώ όσους μας τίμησαν. Είναι πολίτες απ' όλους τους πολιτικούς χώρους. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ποιότητα ζωής στο λεκανοπέδιο", δήλωσε μεταξύ άλλων, πολύ συγκινημένη για την επανεκλογή της η Υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιάς Φώφη Γεννηματά. Η κα Γεννηματά είπε ότι η νίκη είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και πρόσθεσε ότι δυναμώνει την πίστη του συνδυασμού να διεκδικήσει από την κεντρική εξουσία. Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "δεν θα κάτσουμε ήσυχα". Λίγο αργότερα επισκέφθηκε τα εκλογικά κέντρα της κας Γεννηματά και του κ. Κ. Σκανδαλίδη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε μεταξύ άλλων ότι το μήνυμα των εκλογών είναι πολιτικό και ότι το καλύτερο γκάλοπ είναι η ψήφος των πολιτών.

    Ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς Αργύρης Ντινόπουλος έφθασε στο εκλογικό του κέντρο στις 10.15, όπου και έκανε δηλώσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών. Δώσαμε, με συνέπεια και σοβαρότητα μια σκληρή και δύσκολη μάχη, είπε ο κ. Ντινόπουλος και συνέχισε "θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους απλούς ψηφοφόρους της γειτονιάς της Αθήνας και του Πειραιά που στήριξαν τις προσπάθειές μας. Και να τους διαβεβαιώσω ότι θα είμαι πάντα δίπλα τους". Ο κ. Ντινόπουλος συνεχάρη δημοσίως την κα Γεννηματά, τον κ. Μίχα και τον κ. Σγουρό και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία. Εμείς, είπε, θα ασκήσουμε το ρόλο μας ως αντιπολίτευση στην Υπερνομαρχία, στηρίζοντας κάθε εποικοδομητική προσπάθεια και όπου χρειάζεται θα ασκήσουμε εποικοδομητική κριτική. Το οφείλουμε στους πολίτες της Αθήνας και τον Πειραιά. Με την Φωτεινή Πιπιλή και τον Σπύρο Σπυρίδωνα παραμένουμε ομάδα και θα είμαστε κοντά στους πολίτες, είπε. Σε ερώτηση εάν νιώθει κάποια πικρία για κάποια κορυφαία στελέχη της ΝΔ που δεν τον στήριξαν, ο κ. Ντινόπουλος απάντησε ότι από την πρώτη στιγμή μας στήριξαν οι ψηφοφόροι της ΝΔ και όλοι οι πολίτες. Και δεν είναι στο χαρακτήρα ούτε το δικό μου, ούτε της κας Πιπιλή ούτε του κ. Σπυρίδωνα να έχουμε καμία πικρία, είπε. Έχουμε μπροστά μας σκληρό και δύσκολο αγώνα, συμπλήρωσε.

    Ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά Γιάννης Πανούσης σε ανακοίνωσή του ευχαρίστησε όλους όσοι ψήφισαν το συνδυασμό "Ενεργοί πολίτες" για την Υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά και όλους τους υποψήφιους του ψηφοδελτίου του, "αυτούς που ονειρεύτηκαν μια ακηδεμόνευτη τοπική αυτοδιοίκηση". Επίσης, δήλωσε ότι αναλαμβάνει "ακέραια την ευθύνη όποιου αποτελέσματος δεν αντιστοιχεί στη δυναμική της αριστεράς, η οποία πάντα στέκει πλάι στα προβλήματα όλων των πολιτών και αγωνίζεται για αυτά". Παράλληλα ανέφερε οτι "το μήνυμα σήμερα δεν είναι τόσο δυνατό, όσο του Μανόλη Γλέζου στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2002 και όσο αξίζει σε αυτούς που πίστεψαν και στήριξαν τις προσπάθειες των "Ενεργών Πολιτών". Και εξέφρασε την ελπίδα "πολύ σύντομα, μέσα από τη δράση τους στα νομαρχιακά συμβούλια οι "Ενεργοί Πολίτες" να είναι παρόντες στη δημοκρατική διαδικασία συμμετοχής και ευθύνης, συμβάλλοντας στην ανασύνθεση και αναδιάταξη των δημοκρατικών, προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων σε Αθήνα και Πειραιά".

    "Θέλω να ευχαριστήσω τους Αθηναίους για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο συνδυασμό μας. Από αύριο ξεκινάμε τη μεγάλη αλλαγή και τη δουλειά για να γίνει η Αθήνα η πόλη της Ζωής μας", δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης από το εκλογικό του κέντρο, στο οποίο έφθασε λίγο πριν τις 9 το βράδυ. Ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τους Αθηναίους και τις Αθηναίες να σταθούν δίπλα του γιατί, όπως τόνισε, τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Επίσης ευχαρίστησε τους συναποψηφίους του για το επίπεδο του προεκλογικού αγώνα και υπογράμμισε ότι θα προσπαθήσει με όλους τους δημοτικούς συμβούλους και μέσα από τις αντιθέσεις να γίνει σύμμαχος για το καλό της πόλης. Ερωτηθείς για το πώς εκτιμά το πολιτικό μήνυμα των εκλογών, απάντησε ότι πρέπει πρώτα να βγουν τα αποτελέσματα από όλες τις περιοχές της χώρας για να υπάρξουν συμπεράσματα. Λίγο πριν τις 10.30 το βράδυ ο Πρωθυπουργός μετέβη στο εκλογικό κέντρο του Νικήτα για να τον συνεχάρη για την εκλογή του στο Δήμο Αθηναίων.

    Ο Κώστας Σκανδαλίδης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στον Νικήτα Κακλαμάνη για την εκλογή του ως δημάρχου Αθηναίων και του ευχήθηκε να έχει καλή θητεία για την πόλη. Επίσης, ευχαρίστησε τις Αθηναίες και του Αθηναίους που εμπιστεύτηκαν αυτόν και τους συνεργάτες του και πρόσθεσε ότι "το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό, το θεωρώ νίκη κάτω από τις αντίξοες και δύσκολες συνθήκες που έγινε ο αγώνας". Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι "η μεγάλη υπόθεση που ζήσαμε απόψε είναι η μεγάλη αποχή των πολιτών της Αθήνας από τις δημοτικές εκλογές, γεγονός που δικαιώνει την επιλογή μου να αφοσιωθώ στην πόλη και να υπηρετήσω την αναγέννηση της πολιτικής από τα κάτω".Ακόμη υπογράμμισε ότι θα είναι παρών παντού "μάχιμος σε κάθε γωνιά της πόλης, μαζί εκεί που συμφωνούμε απέναντι εκεί που διαφωνούμε". Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι το αποτέλεσμα είναι νικηφόρο, υψηλό για τα δεδομένα του ΠΑΣΟΚ και των δημοτικών εκλογών και υπογράμμισε ότι πέρα από το αποτέλεσμα σημασία έχει η νέα πρόταση, το νέο όραμα και η νέα σκέψη για την πόλη, που παράχθηκαν στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

    Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Σπύρος Χαλβατζής με δήλωσή του υπογράμμισε ότι η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" έδωσε μία σκληρή εκλογική μάχη, για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Όπως επεσήμανε ο κ. Χαλβατζής η αύξηση του ποσοστού του συνδυασμού του κατά περίπου 50% "μας κάνει πιο ικανούς, ώστε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να συνεχίσουμε τον αγώνα μας από αύριο, γιατί τα λαϊκά προβλήματα παραμένουν οξυμένα και μας καλούν να δράσουμε".

    Ο υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθήνας Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του τόνισε "εάν επαληθευτούν τα προγνωστικά τότε πρόκειται για μια σημαντική νίκη των Αθηναίων που διεκδικούν, μια νίκη που ανήκει σε όλους, σε όλο το φάσμα της αριστεράς. Παράλληλα όμως μας επιφορτίζει με ένα βαρύ φορτίο την επόμενη 4ετία να μην αφήσουμε ανεξέλεγκτη να διοικεί τη συντηρητική παράταξη". Τέλος ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε όλους όσους τον ψήφισαν και τους κάλεσε να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις προσπάθειες και τον αγώνα.

    "Μετά τη Σταύρωση ήρθε η Ανάσταση" και με έντονα συναισθηματικές και προσωπικές αναφορές στα όσα συνέβησαν κατά την προεκλογική περίοδο, υποδέχτηκε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης το εκλογικό αποτέλεσμα που τον φέρει νικητή των νομαρχιακών εκλογών στη Θεσσαλονίκη από την πρώτη Κυριακή. Ο κ. Ψωμιάδης σημείωσε ότι "οι Θεσσαλονικείς δικαιώθηκαν, είπαν "όχι" στους υβριστές, στους λασπολόγους, στη φαυλότητα και στην πόλωση". Τέλος ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων που, όπως σημείωσε, "δεν παρασύρθηκαν από ψέματα και αναλήθειες".

    "Κάναμε έναν αξιοπρεπή αγώνα με ήθος, με ύφος, που ίσως ο τόπος αυτός δεν έχει ξαναδεί", τόνισε από την πλευρά της η κα Βούλα Πατουλίδου, η οποία ευχαρίστησε τον Γιώργο Παπανδρέου που την επέλεξε ως υποψήφια του ΠΑΣΟΚ για τη νομαρχία Θεσσαλονίκης.Η κα Πατουλίδου σημείωσε ότι δεν λασπολόγησε και τόνισε ότι ο αγώνας της αρχίζει τώρα μέσα από τη Νομαρχία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το τελικό exit poll

    Προβάδισμα 2,3 % της ΝΔ

    Τo πρώτo exit poll

    Σχετικά Links:

    Το site της ΕΡΤ για τις εκλογές

    [10] Πολιτική

    Σε δημοσκόπηση του ΑΝΤ1

    Προβάδισμα 2,3 % της ΝΔ

    15/10/2006 8:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2006 4:49:21 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΝΕΤ-ΑΝΤ1

    Προβάδισμα 2,3% της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, δίνει δημοσκόπηση της Kapa Research για τον τηλεοπτικό σταθμό ANT1. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε 30.000 πολίτες, οι οποίοι ρωτήθηκαν κατά την έξοδό τους από τα εκλογικά κέντρα, στα οποία άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα για τις δημοτικές και νομαρχιακές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 42,4%, το ΠΑΣΟΚ 40,1%, το ΚΚΕ 7,6%, ο Συνασπισμός 3,8% και το ΛΑΟΣ, 3,4%, ενώ χαρακτηριστικό της δημοσκόπησης είναι ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων φθάνει μόλις το 0,8%.

    [11] Κοινωνία

    Εβδομάδα εξελίξεων

    16/10/2006 4:22:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Για την Τρίτη, στις 14.00, ορίστηκε τελικά η συνάντηση τής υπουργού Παιδείας με την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ. Η συνάντηση χαρακτηρίζεται κρίσιμη, καθώς το αποτέλεσμά της ενδέχεται να οδηγήσει σε εκτόνωση της κρίσης στην Παιδεία, καθώς οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί συνεχίζουν για 5η εβδομάδα την απεργία τους και οι καθηγητές γυμνασίων και λυκείων πραγματοποιούν τριήμερη απεργία. Εξάλλου, νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, με συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ, που έχει κηρύξει 24ωρη απεργία στον δημόσιο τομέα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε εκ νέου τους εκπαιδευτικούς να επιστρέψουν στα σχολεία, τονίζοντας πως δεν μπορούν να χαθούν άλλα μαθήματα. Επανέλαβε, ωστόσο, πως σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση δεν μπορεί να ακολουθήσει άλλη οικονομική πολιτική.

    Αναμένουν δεσμεύσεις

    Τα βλέμματα της εκπαιδευτικής κοινότητας άλλα και της κοινωνίας είναι στραμμένα στη συνάντηση της υπουργού Παιδείας με τα προεδρεία δασκάλων και καθηγητών.

    Οι εκπαιδευτικοί αναμένουν προτάσεις για βελτίωση των οικονομικών τους αλλά και δεσμεύσεις για ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων που προϋποθέτουν αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.

    Κύκλοι του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν πάντως ότι "η κυβέρνηση συζητά και τα οικονομικά και τα θεσμικά αιτήματα των εκπαιδευτικών, εφόσον ανοίξουν τα σχολεία".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κρίσιμη εβδομάδα για την Παιδεία

    [12] Κοινωνία

    Πρόστιμα για αυξημένα δίδακτρα

    16/10/2006 5:37:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Πρόστιμα συνολικού ύψους 159.000 ευρώ επέβαλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, σε εκπαιδευτήρια της πρωτεύουσας, τα οποία είχαν εισπράξει αυξήσεις διδάκτρων μεγαλύτερες απο 3,21%, που όριζε η σχετική υπουργική απόφαση. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, πρόστιμο 144.000 ευρώ επιβλήθηκε στην Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλίνων, επειδή εισέπραξε από 41 έως 206 ευρώ παραπάνω ανά μαθητή. Επίσης, υπέρβαση στα δίδακτρα έως 47 ευρώ ανά μαθητή της Β' τάξης του Δημοτικού διαπιστώθηκε στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κολλέγιο Αθηνών Κολλέγιο Ψυχικού. Σε άλλα τρία ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, τα οποία επέστρεψαν στους δικαιούχους τις υπερβάσεις που διαπιστώθηκαν, δεν επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα.

    Επιστροφή χρημάτων

    Σημειώνεται ότι το Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα δεσμεύτηκε να επιστρέψει μέσω της διαδικασίας του συμψηφισμού τα επιπλέον ποσά που εισέπραξε εντός του Νοεμβρίου. Θα γίνει έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν πράγματι έγινε η επιστροφή. Εντούτοις, στο εκπαιδευτήριο επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ.

    Ο έλεγχος έγινε από ελεγκτές της Γ.Γ. Εμπορίου σε 80 ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στην περιοχή Αθηνών- Πειραιώς. Υπενθυμίζεται ότι η υπουργική απόφαση όριζε το ποσοστό της αύξησης των διδάκτρων και όλων των λοιπών παροχών για το σχολικό έτος 2005-2006 σε 3,21%.

    [13] Κοινωνία

    Συνάντηση Βαρθολομαίου - Χριστόδουλου

    16/10/2006 11:42:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2006 5:49:36 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Ηθική και υλική υποστήριξη προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εξέφρασε για μια ακόμη φορά ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν το πρωί στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο. Από την πλευρά του ο κ. Βαρθολομαίος, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, ευχαρίστησε τον Χριστόδουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της ημίωρης και πλέον συνάντησης δεν συζητήθηκαν τα εκκρεμή θέματα που αφορούν στη σχέση των δυο Εκκλησιών. Αμέσως μετά ο κ. Χριστόδουλος συνόδευε τον Πατριάρχη στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας όπου ο κ. Βαρθολομαίος όπου κήρυξε την έναρξη των εργασιών διημερίδας με θέμα "Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Οικονομία του Γένους" η οποία διοργανώνεται από την Αδελφότητα των Οφικιάλιων του Οικουμενικού Πατριαρχείου "Παναγία Παμμακάριστος". Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στην κεντρική τράπεζα της χώρας.

    Η οικονομία του γένους

    Στην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέγγισε το θέμα των σχέσεων της οικονομίας με την εκκλησία και την θέση που υπέχει σ΄αυτές το Γένος των Ελλήνων.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις κοινωνίας - οικονομίας, ο κ. Βαρθολομαίος επισήμανε ότι η οικονομία θα έπρεπε να υπηρετεί την κοινωνία και την "οικονομία των σχέσεων που παράγουν πολιτισμό", φέρνοντας ως παράδειγμα τα μεγάλα μνημεία, τα οποία έχουν κληροδοτήσει ευεργέτες του Γένους, που επιβεβαιώνουν όπως είπε την αντίληψη ότι στο παρελθόν η οικονομία δεν λειτούργησε αυτόνομα αποσκοπώντας στην συσσώρευση πλούτου.

    Αντιθέτως, όπως υπογράμμισε, σήμερα παρατηρείται η αυτονόμηση της οικονομίας έναντι των κοινωνικών αγαθών, οδηγώντας έτσι στην "απανθρωπιά της παγκόσμιας οικονομίας."

    Στην προσφώνησή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νικος Γκαργκάνας υπογράμμισε ότι η εκκλησία αποτελούσε το κατεξοχήν προστατευτικό κέλυφος εντός του οποίου αναπτύσσονταν οι παραγωγικές και πνευματικές δυνάμεις του Γένους.

    Μέσα στο πλαίσιο αυτό, είπε ο διοικητής της ΤτΕ, δημιουργήθηκαν οι μεγάλοι ελληνικοί εμπορικοί και χρηματοοικονομικοί οίκοι της Ανατολής και θεμελιώθηκαν οι πρώτες μορφές τραπεζών από επιχειρηματίες και μεταφέρθηκαν επιχειρήσεις αλλά και ανθρώπινο δυναμικό στο νεοσύστατο τότε Ελληνικό Κράτος, διαμορφώνοντας έτσι την βάση για την οικονομική του ανάπτυξη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης

    [14] Κοινωνία

    Νο 1 στις προτιμήσεις των Αμερικανών τουριστών

    Αμερικανικό βραβείο στη Μύκονο

    16/10/2006 10:36:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), Δημήτρης Λαμπαδάριος, θα παραστεί απόψε στην εκδήλωση απονομής των βραβείων "Readers Choice Awards", στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης, για να παραλάβει το 1ο βραβείο για το δημοφιλέστερο ελληνικό νησί για τους Αμερικανούς τουρίστες που είναι η Μύκονος.

    Η επιλογή έγινε κατόπιν ψηφοφορίας του περιοδικού "Conde Nast Traveler", ενός από τα εγκυρότερα ταξιδιωτικά περιοδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, για την ανάδειξη των καλύτερων και διασημότερων νησιών σε όλο τον κόσμο.

    O κ. Λαμπαδάριος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, επίσημος προσκεκλημένος του «Conde Nast Traveler», και χθες συμμετείχε σε ημερίδα που διοργάνωσε το περιοδικό σε ξενοδοχείο στο Μανχάταν. Στην ημερίδα έλαβαν μέρος Αμερικανοί δημοσιογράφοι που καλύπτουν τουριστικά θέματα, στελέχη των μεγαλύτερων ταξιδιωτικών πρακτόρων της Αμερικής και παράγοντες του διεθνούς επιχειρηματικού και επενδυτικού τουριστικού κόσμου.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος του ΕΟΤ θα έχει σειρά επαφών με αντιπροσώπους του τουριστικού και ταξιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ, καθώς και με εκπροσώπους ομογενειακών φορέων.

    [15] Κοινωνία

    Νέα παράταση απεργίας

    Κρίσιμη εβδομάδα για την Παιδεία

    16/10/2006 10:40:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2006 4:29:49 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Εντός της εβδομάδας η συνάντηση της Υπουργού Παιδείας με τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ. "Οι πόρτες του Υπουργείου είναι ανοιχτές για διάλογο και η χρηματοδότηση της Παιδείας συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις", δήλωσε η Μαριέττα Γιαννάκου. Εν τω μεταξύ, οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί αποφάσισαν την παράταση της απεργίας τους για πέμπτη εβδομάδα, ενώ οι καθηγητές εξήγγειλαν νέα απεργία Τρίτη με Πέμπτη. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με την συμμετοχή και της ΑΔΕΔΥ, που κήρυξε 24ωρη απεργία στο δημόσιο τομέα για εκείνη την ημέρα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φως εκτόνωσης

    [16] Κοινωνία

    Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα

    15/10/2006 1:33:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ομάδα περίπου 80 νεαρών ατόμων, προξένησε τα ξημερώματα της Κυριακής, φθορές σε τζάμια του αστυνομικού τμήματος του Ζωγράφου και σε πέντε ΙΧ αυτοκίνητα, καθώς επιτέθηκαν με πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, τα άτομα αυτά συμμετείχαν σε συναυλία ηλεκτρονικής μουσικής, της ομάδας "Κενό Δίκτυο" που πραγματοποιούνταν στο χώρο της Πολυτεχνειούπολης. Το αστυνομικό τμήμα Ζωγράφου επιθεώρησαν το πρωί ανώτατοι αξιωματικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, προκειμένου να διαπιστώσουν το μέγεθος των ζημιών και για να αποφασίσουν μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν, λόγω του ότι οι επιθέσεις είναι πολύ συχνές στο συγκεκριμένο χώρο. Οι δράστες, μετά την επίθεση, κατέφυγαν και πάλι στο χώρο της Πολυτεχνειούπολης και δεν έχει συλληφθεί κανείς.

    [17] Κοινωνία

    Στους σταθμούς Νερατζιώτισας και Κηφισιάς

    Φάρσα για βόμβα στον ΗΣΑΠ

    15/10/2006 1:13:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Για δέκα περίπου λεπτά διακόπηκαν τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ, ύστερα από τηλεφώνημα άγνωστης γυναίκας, γύρω στις 6 το πρωί, στα κέντρα της Αμεσης Δράσης και της Πυροσβεστικής, η οποία είπε ότι στους σταθμούς Νερατζιώτισας και Κηφισιάς θα εκραγούν βόμβες στο διάστημα μεταξύ 9 και 10 το πρωί. Οι σταθμοί ελέγχθηκαν απο συνεργεία του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών και δεν βρέθηκε τίποτε, γι' αυτό η κυκλοφορία των συρμών αποκαταστάθηκε στις 7.30 το πρωί.

    [18] Κοινωνία

    Πέθανε ο Ανδρέας Ιωσήφ

    15/10/2006 11:44:00 μμ

    Πέθανε σήμερα σε βαθύ γήρας ο Ανδρέας Ιωσήφ, ο οποίος διετέλεσε υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ της κυβέρνησης του Νικολάου Πλαστήρα από τις 27/10/1951 μέχρι τις 10/04/1952. Ο εκλιπών γεννήθηκε στις 17/7/1915 και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αθηνών το 1950 με το ψηφοδέλτιο της ΕΠΕΚ. Εργάστηκε ως συντάκτης της εφημερίδας "Εστία", λίγο πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Υπήρξε επίσης, συντάκτης της εφημερίδας "Καθημερινά Νέα" του Λουκή Ακρίτα και της εφημερίδας "Ελληνικό Αίμα" μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, εργάστηκε στην ΕΙΡΤ από το 1946 έως το 1950. Ο Ανδρέας Ιωσήφ διετέλεσε πολιτικός αρθρογράφος της εφημερίδας "Σοσιαλιστική" και της εφημερίδας "Ακρόπολις" έως το 1968, ενώ εργάστηκε ως τηλεοπτικός σχολιαστής στην ΥΕΝΕΔ κατά την περίοδο 1971-1973. Τέλος το 1974 ήταν εκδότης της εφημερίδας "Ελεύθερη Φωνή".

    [19] Κόσμος

    "Κυνήγι μαγισσών" στη Βρετανία

    Κυνηγώντας τρομοκράτες

    16/10/2006 7:23:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο-Reuters

    Σε "κυνήγι μαγισσών" είναι έτοιμη να επιδοθεί η βρετανική κυβέρνηση εν ονόματι της προστασίας της εσωτερικής ασφάλειας και της μάχης κατά της τρομοκρατίας. Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας, Γκάρντιαν, αναφέρει ότι σύμφωνα με 18σελιδο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο αναμένεται, να αποσταλεί στα εκπαιδευτικά ιδρύματα πριν από το τέλος του έτους, θα ζητείται από τους καθηγητές των πανεπιστημίων και των λυκείων να αναφέρουν στην αστυνομία τους μουσουλμάνους φοιτητές και μαθητές τους οποίους υποψιάζονται για εξτρεμιστικές δραστηριότητες. Κριτήριο για την κατασκόπευση και καταγγελία των υπόπτων θεωρείται σύμφωνα με το άγραφο το "ασιατικό παρουσιαστικό" αλλά και η υποψία όσον αφορά τους μουσουλμάνους, ότι αυτοί μπορεί να εμπλέκονται σε ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις και ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατική βία. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα αιτία για τη σύνταξη του εγγράφου, αποτελεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση κρίνει ότι οι πανεπιστημιουπόλεις έχουν γίνει "γόνιμοι τόποι στρατολόγησης" εξτρεμιστών.

    Φόβοι για έντονες αντιδράσεις

    Την ίδια ώρα όμως στο κείμενο του Υπουργείου εκφράζεται ο φόβος, όπως σημειώνει η εφημερίδα, ότι η ιδέα της μεταβίβασης πληροφοριών στην αντιτρομοκρατική μονάδα της Σκότλαντ Γιάρντ, θα εγείρει έντονες αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αφού μπορεί να κατηγορηθούν για "συνεργασία με τη μυστική αστυνομία".

    Εξηγήσεις για το έγγραφο έδωσε η υπουργός Τοπικών Κοινοτήτων Ρουθ Κέλι, αντιτείνοντας πως δεν πρόκειται για "κατασκοπεία".

    Σύμφωνα με την Υπουργό, η κυβέρνηση με αυτή τη κίνηση επιθυμεί απλώς να συνεργαστεί με τους πανεπιστημιακούς για να τους βοηθήσει να προστατεύσουν τους φοιτητές τους από αυτούς που μπορεί να προσπαθήσουν να τους "παρασύρουν σε μονοπάτια προς τη βία και τον εξτρεμισμό".

    "Η κυβέρνηση περιφρονεί τις πολιτικές ελευθερίες με τις προτάσεις αυτές, οι οποίες θα δημιουργήσουν μία "μακαρθική" ατμόσφαιρα στα πανεπιστήμια", ανταπάντησε η Εθνική Ένωση Φοιτητών δηλώνοντας την αντίθεσή της σε μια τέτοια προοπτική.

    Νωρίτερα η Κέλι σε συνάντηση με αξιωματούχους τοπικών αρχών και της αστυνομίας είχε ζητήσει εντατικοποίηση των προσπαθειών για την εξάλειψη "εστιών ισλαμισμού" στη Βρετανία, στις οποίες φανατικοί ισλαμιστές ασκούν επιρροή και στρατολογούν νεαρούς μουσουλμάνους.

    Η συνάντηση έγινε την ώρα που οι ηγέτες των μουσουλμανικών κοινοτήτων κατηγορούν τη βρετανική κυβέρνηση ως ισλαμοφοβική.

    [20] Κόσμος

    Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας

    16/10/2006 2:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2006 5:03:24 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC

    Τουλάχιστον 92 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και πολίτες, και 100 τραυματίσθηκαν, κατά την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα αντάρτες Ταμίλ εναντίον φάλαγγας του ναυτικού, στη Σρι Λάνκα. Συγκεκριμένα, ένα φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά έπεσε πάνω σε φάλαγγα 15 λεωφορείων στην περιοχή Τρινκομάλι, 180 χλμ. ΒΑ του Κολόμπο.

    Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση και οι αντάρτες Ταμίλ συμφώνησαν να συναντηθούν στις 28 Οκτωβρίου στην Ελβετία, για ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα της Νορβηγίας, η χώρα αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα βίας.

    Ο Ιάπωνας απεσταλμένος, Γιαζούσι Ακάσι, βρίσκεται από την Κυριακή στη Σρι Λάνκα στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη διάσωση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Sri Lanka convoy blast 'kills 67'

    [21] Κόσμος

    Κατηγορίες κατά Κατσάβ

    16/10/2006 1:53:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - BBC

    Σε πολυετή κάθειρξη κινδυνεύει να καταδικαστεί ο πρόεδρος του Ισραήλ, Μοσέ Κατσάβ, ο οποίος κατηγορείται από την αστυνομία για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση, καθώς και για τηλεφωνικές υποκλοπές και απάτες. Μάλιστα, νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι ο Ισραηλινός πρόεδρος δεν θα παραστεί στην εναρκτήρια συνεδρίαση του κοινοβουλίου της χώρας, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα. Όπως δήλωσε ο αδελφός του, "ο αρχηγός του κράτους αποφάσισε να μην προσέλθει στο κοινοβούλιο σήμερα, για να προφυλαχθεί από τις διαμαρτυρίες των βουλευτών". Σύμφωνα με αυτόν, ο πρόεδρος είναι "θύμα συνωμοσίας και θα αποδείξει την αθωότητά του".

    Έρευνα τριών μηνών

    Στο πλαίσιο έρευνας τριών μηνών, οι ανακριτικές αρχές εισηγήθηκαν την Κυριακή, στο γενικό εισαγγελέα Μεναχέμ Μαζούζ, ο οποίος είναι και νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης, να απαγγελθούν κατηγορίες στον Κατσάβ για το βιασμό της πρώην γραμματέως του στην προεδρεία και μιας εργαζόμενης την εποχή που ήταν υπουργός Τουρισμού.

    Σύμφωνα με την εισήγηση της αστυνομίας, ο Κατσάβ αναμένεται επίσης να διωχθεί για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος πέντε γυναικών, άσεμνες πράξεις, τηλεφωνικές υποκλοπές, παρακώλυση στο έργο της δικαιοσύνης και κακοδιοίκηση.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC : Katsav avoids parliament opening

    [22] Κόσμος

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση

    Νικήτρια στο β'γύρο η Σεγκολέν

    16/10/2006 12:22:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, πιθανότερη υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2007 θα κέρδιζε το δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης ακόμα και αν αντίπαλοί της -υποψήφιοι της δεξιάς- ήταν ο Νικολά Σαρκοζί, ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν ή η Μισέλ Αλιό-Μαρί, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Από τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Sofres για την εφημερίδα "Λε Φιγκαρό", προκύπτει πως η κ. Ρουαγιάλ μπορεί να έχανε τον πρώτο γύρο από τον Σαρκοζί με ποσοστά 34% και 36% αντίστοιχα, όμως στο δεύτερο γύρο θα τον κέρδιζε με 51%. Στο δεύτερο γύρο απέναντι στον πρωθυπουργό Ντομινίκ ντε Βιλπέν, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ θα συγκέντρωνε ποσοστό 60% και απέναντι στην υπουργό Άμυνας Αλιό-Μαρί ποσοστό 63%, ενώ στον πρώτο γύρο, τα ποσοστά θα ήταν 39% και 40% για την Ρουαγιάλ και 18% και 17% για τον ντε Βιλπέν και την Αλιό-Μαρί. Τρεις είναι οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος: η κ.Ρουαγιάλ, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Ντομινίκ Στρος-Καν και ο πρώην πρωθυπουργός Λοράν Φαμπιούς. Το ποιός θα εκπροσωπήσει το κόμμα στις προεδρικές θα αποφασιστεί με ψηφοφορίες στα μέσα και στο τέλος Νοεμβρίου. Στο αντίπαλο στρατόπεδο του κόμματος UMP ο Σαρκοζί παραμένει το φαβορί, αλλά οι επικρίσεις στο πρόσωπό του αυξάνονται και πλέον δεν αποκλείεται μια υποψηφιότητα του Ντε Βιλπέν, αλλά ούτε και της Αλιό-Μαρί, που υποστηρίζεται από τους πιστούς στον Ζακ Σιράκ.

    [23] Κόσμος

    Δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι

    6,6 Ρίχτερ στη Χαβάη

    16/10/2006 8:13:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2006 9:13:20 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, Γαλλικό πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε την Κυριακή τη Χαβάη. Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία του νησιωτικού συμπλέγματος. "Δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς", δήλωσε η κυβερνήτης της Χαβάης, Λίντα Λίνγκλ. Από τους σεισμούς προκλήθηκαν ζημιές σε ορισμένα κτίρια και εκτεταμμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση των νησιών. Ο μεγάλος σεισμός κατεγράφη στις 20.07 (ώρα Ελλάδος), είχε εστιακό βάθος 38,9 χιλιομέτρων και το επίκεντρό του ήταν 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Πουάκο. Επτά λεπτά αργότερα σημειώθηκε μετασεισμός μεγέθους 5,8 Ρίχτερ με επίκεντρο 20 χιλιόμετρα δυτικά του Χάουι. Συνολικά, οι σεισμογράφοι της Αμερικανικής Γεωλογικής Εταιρίας κατέγραψαν 40 μετασεισμικές δονήσεις, εκ των εννιά είχαν μέγεθος μεγαλύτερο των 3,1 Ρίχτερ. Από τους σεισμούς δεν προκλήθηκε τσουνάμι ούτε υπήρξε προειδοποίηση από τις αρχές. Οι αρχές εκκένωσαν το νοσοκομείο Κόνα κοντά στη δυτική ακτή του Μεγάλου Νησιού καθώς από τον σεισμό των 6,6 Ρίχτερ προκλήθηκαν αρκετές ζημιές.

    [24] Κόσμος

    Ινδία: Διαρροή αερίου σε εργοστάσιο

    15/10/2006 12:51:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκαν περίπου 200 άτομα σε νοσοκομεία, μετά τη διαρροή αγνώστου αερίου από εργοστάσιο κοντά στην πόλη Μποπάλ της κεντρικής Ινδίας. Το ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή Ράιζεν, δίπλα στο Μποπάλ όπου το Δεκέμβριο του 1984 έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι από διαρροή τοξικού αερίου από εργοστάσιο της Union Carbide. Τα θύματα θα βγουν από τα νοσοκομεία σε λίγες ημέρες, δήλωσαν αξιωματούχοι, σύμφωνα με τους οποίους διεξάγονται έρευνες για να διαπιστωθεί ποιο εργοστάσιο ευθύνεται για τη διαρροή και για ποιο αέριο πρόκειται.

    [25] Κόσμος

    Αφγανιστάν: Απαγωγή Ιταλού φωτογράφου

    15/10/2006 12:41:00 μμ

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ο Ιταλός φωτογράφος Γκαμπριέλε Τορσέλο, ο οποίος έχει εξαφανιστεί στο νότιο Αφγανιστάν, έχει απαχθεί. "Ολα τα στοιχεία μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για απαγωγή και ως τέτοια χειριζόμαστε την υπόθεση", τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου. Για απαγωγή του Τορσέλο έχουν ήδη κάνει λόγο πολλά δημοσιεύματα και υπηρεσίες αρωγής στο Αφγανιστάν, αλλά οι ιταλικές αρχές δεν είχαν προβεί ως τώρα σε κάποιο σχόλιο. Το ανεξάρτητο αφγανικό πρακτορείο ειδήσεων Pajhwok, επικαλούμενο τον Γκολάμ Μουχάμαντ, συνταξιδιώτη του Τορσέλο, μετέδωσε ότι ο Ιταλός φωτογράφος απήχθη από πέντε ενόπλους στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί από την επαρχία Χελμάντ στη γειτονική επαρχία Κανταχάρ.

    [26] Κόσμος

    Δίπλα στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βηρυτό

    Έκρηξη αντιαρματικής ρουκέτας

    15/10/2006 11:23:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Γαλλικό πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έξι πολίτες τραυματίσθηκαν ελαφρά τη νύχτα από την έκρηξη αντιαρματικής ρουκέτας, που έπεσε σε κτίριο δίπλα σ΄ αυτό το οποίο στεγάζει τα γραφεία του ΟΗΕ στη Βηρυτό. Σύμφωνα με τη λιβανική αστυνομία, συνολικά ερρίφθησαν τρεις ρουκέτες. Οι άλλες δυο εξερράγησαν η μια στο έδαφος, περίπου 20 μέτρα από το κτίριο που στεγάζει τα γραφεία του ΟΗΕ και η άλλη στον αέρα.

    [27] Ιράκ

    Αιματηρές επιθέσεις

    16/10/2006 6:44:00 μμ

    Πηγή: Reuters

    Δύο νέες ταυτόχρονες εκρήξεις παγιδευμένων οχημάτων προκάλεσαν τη Δευτέρα το θάνατο 20 ανθρώπων και τον τραυματισμό 17, σε προάστιο κοντά στο βόρειο τμήμα της Βαγδάτης. Μάλιστα, η μία από τις βόμβες που εξερράγησαν στην περιοχή Ουρ είχε τοποθετηθεί κοντά σε αγορά, σύμφωνα με την αστυνομία. Οι αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι αιματηρές επιθέσεις και η βία στην πρωτεύουσα, αλλά η αιματοχυσία συνεχίζεται σχεδόν ανεξέλεγκτα.

    [28] Ιράκ

    Η ώρα της κρίσης για το Σαντάμ

    16/10/2006 2:48:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η 5η Νοεμβρίου θεωρείται η πιο πιθανή ημερομηνία για να εκδώσει την ετυμηγορία του το ανώτατο δικαστήριο που δικάζει τον Σαντάμ Χουσεΐν για τη σφαγή 148 σιιτών στη διάρκεια της δεκαετίας του 80. Η οριστική ημερομηνία έκδοσης της απόφασης επρόκειτο να ανακοινωθεί σήμερα για τον ίδιο και επτά από τους άλλοτε συνεργάτες του με την κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, κατηγορία που επισύρει έως και την ποινή του θανάτου δι απαγχονισμού. Ωστόσο το δικαστήριο δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εξετάσει τις καταθέσεις των μαρτύρων. Δικαστικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το ανώτατο δικαστήριο θα συνέλθει εκ νέου στις 5 Νοεμβρίου, αλλά δεν έχει γίνει σαφές εάν θα ανακοινωθεί η απόφαση την ημέρα εκείνη. "Ολοκληρώνουν τη μελέτη των μαρτυρικών καταθέσεων. Αν το δικαστήριο ολοκληρώσει την επανεξέταση των καταθέσεων έως τις 5 Νοεμβρίου, μπορεί να υπάρξει απόφαση. Το δικαστήριο θα πράξει ό,τι κρίνει πιο σωστό", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Ράεντ Τζούχι. Οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει την επιβολή της εσχάτης των ποινών στον Σαντάμ Χουσεΐν, εάν αυτός κριθεί ένοχος για τον θάνατο των 148 σιιτών μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του που εκδηλώθηκε στο χωριό Ντουτζάιλ το 1982.

    Ο Σαντάμ ομολόγησε στο δικαστήριο ότι διέταξε τη διεξαγωγή δικών οι οποίες οδήγησαν στην εκτέλεση δεκάδες σιίτες μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, υποστήριξε ωστόσο ότι ενήργησε εντός των πλαισίων του νόμου. Ο πρώην ισχυρός άνδρας του Ιράκ, 69 ετών σήμερα, έχει παραπεμφθεί σε χωριστή δίκη με την κατηγορία της γενοκτονίας για τη σφαγή δεκάδων χιλιάδων Κούρδων στη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στα τέλη της δεκαετίας του 80. Η ιρακινή νομοθεσία ορίζει ότι οι εκτελέσεις γίνονται δι απαγχονισμού. Ο Σαντάμ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι του αξίζει να εκτελεσθεί δια τυφεκισμού. Τυχόν καταδίκη του σε θάνατο θα μπορούσε πάντως να καθυστερήσει με χρονοβόρες εφέσεις αλλά και έως την εκδίκαση τουλάχιστον δώδεκα άλλων δικών που εκκρεμούν εις βάρος του πρώην δικτάτορα.

    [29] Ιράκ

    Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου

    16/10/2006 11:53:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, Γαλλικό πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίσθηκαν την Δευτέρα, όταν εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο μπροστά από τράπεζα στην περιοχή Σαουίρα, 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης. "Παγιδευμένο αυτοκίνητο το οποίο ήταν σταθμευμένο μπροστά από τράπεζα εξερράγη σκοτώνοντας δέκα ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκαπέντε", δήλωσε ο διοικητής της Αστυνομίας της Σαουίρα Μοχάμεντ Χάσαν σύμφωνα με τον οποίο ο απολογισμός των θυμάτων είναι προσωρινός. Η Σαουίρα είναι μια αγροτική περιοχή στην οποία κατοικούν σουνίτες και σιίτες. Εν τω μεταξύ, ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί από το αμερικανικό Κονγκρέσο με την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπους για το Ιράκ προτείνει σημαντικές μεταβολές στην αμερικανική στρατηγική στο Ιράκ προς εφαρμογήν μέχρι το τέλος του επομένου έτους, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Los Angeles Times. Επικαλούμενο πληροφορίες μελών της ειδικής επιτροπής χωρίς να τα κατονομάζει, η εφημερίδα αναφέρει ότι εξετάζονται δύο επιλογές για τη αλλαγή στην αμερικανική στρατηγική: η σταδιακή αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων και η συμμετοχή του Ιράν και της Συρίας στην προσπάθεια για τον τερματισμό της βίας. Η επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από δέκα μέλη με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Μπέηκερ, έχει φθάσει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής πολιτικής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αιματηρή έκρηξη στη Βαγδάτη

    [30] Οικονομία

    Από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας

    Νέα μελέτη για το Ασφαλιστικό

    16/10/2006 5:38:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας επελέγη από το υπουργείο Οικονομίας και την επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό, προκειμένου να καταρτίσει την καινούρια αναλογιστική μελέτη για τα Ταμεία. Η μελέτη θα αποτελέσει τη βάση για τις τελικές προτάσεις που θα κάνει η επιτροπή σε περίπου ένα χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτεινόμενες αλλαγές θα αφορούν στις γενιές που δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στην αγορά εργασίας.

    [31] Πολιτισμός

    Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    Ακαδημία Μπαλέτου Μπολσόι

    16/10/2006 11:22:00 μμ

    Τα νεαρά αστέρια του χορού της Ακαδημίας Μπαλέτου Μπολσόι, θα χορέψουν στο Μέγαρο Μουσικής, από τις 27 έως και 30 Οκτωβρίου. Στη διάσημη Ακαδημία Μπαλέτου Μπολσόι, γνωστή και ως "Κρατική Ακαδημία Χορογραφίας της Μόσχας", απ όπου έχουν αποφοιτήσει μεγάλοι χορευτές όπως Βλαντιμίρ Βασίλιεφ, Μάγια Πλισέτσκαγια, Εκατερίνα Μαξίμοβα, Βλαντιμίρ Μάλαχοφ και άλλοι λαμπροί χορευτές, φοιτούν παιδιά ηλικίας από 10 έως 18 ετών, μετά από αυστηρή επιλογή ακολουθώντας την πλούσια σε παράδοση ρωσική εκπαίδευση χορού.

    Οι νεαροί καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν το ταλεντο τους χορεύοντας τη Σουίτα από τον Καρυοθραύστη καθώς και αποσπάσματα από γνωστά έργα του κλασικού ρεπερτορίου (Λίμνη των Κύκνων, Εσμεράλντα, Μπαγιαντέρα κ.ά.). Οι παραστάσεις τους στο Μέγαρο Μουσικής πραγματοποιούνται υπέρ των στόχων του προγράμματος κατά του Στίγματος της Ψυχικής Ασθένειας, του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ) και με αφορμή τον πρόσφατο εορτασμό Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας.

    Σχετικά Links:

    Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    [32] Πολιτισμός

    Milonga στο Μουσείο Μπενάκη

    16/10/2006 11:13:00 μμ

    Tango σημαίνει πάθος, χορός, ένταση, ρυθμός, έρωτας, δύναμη, ελευθερία, επικοινωνία, δημιουργία, μουσική, χρώμα, επιθυμία, τέχνη Όσοι μυημένοι, αλλά και όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν τον χορό, που ξεκίνησε από τα σοκάκια του Μπουένος Άιρες για να κατακτήσει ολόκληρη την Ευρώπη, δεν έχουν παρά να βρεθούν στο caf&#233; του Μουσείου Μπενάκη, στο Κτήριο της Οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου) την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2006, για μια βραδιά αυθεντικού αργεντίνικου tango (Milonga). Έκπληξη της βραδιάς, ο καταξιωμένος χορευτής και δάσκαλος Silvio La Via από την Αργεντινή, σε ένα μοναδικό tango show. Μαζί του η Romina Tumini.

    Λίγα λόγια για το tango...

    Η Ευρώπη, η Αμερική και η Αφρική συναντήθηκαν στο Μπουένος Άιρες κι έτσι γεννήθηκε το tango.

    Στην αρχή ήταν απλώς ένας καινούριος τρόπος για να χορεύεις milonga (ρυθμικός χορός που μοιάζει με την αφρικανική habanera) ενσωματώνοντας υπερτονισμένες κινήσεις και απότομες υπαινικτικές παύσεις, με τους μουσικούς να προσαρμόζουν βαθμιαία τη μελωδία και το ρυθμό στα βήματα των χορευτών.

    Η πρώιμη δημοτικότητα των σκοπών του σε ολόκληρη τη μητρόπολη και η παρουσία του χορού σε ορισμένα κομψά κέντρα υποδεικνύουν ότι το tango ξεπερνούσε τα σύνορα της υποβαθμισμένης γειτονιάς και των οίκων ανοχής, όπου γεννήθηκε.

    Εκτός από χορός, το tango από το 1910 άρχισε να διαμορφώνεται και ως βασική λαϊκή μουσική του Μπουένος Άιρες και να κερδίζει ταχύτατα έδαφος, δημιουργώντας έτσι την ουσιαστικά αστική του παράδοση. Κανείς δεν γνωρίζει την ημερομηνία του πρώτου tango στο Παρίσι, από όπου και διαδόθηκε στο Λονδίνο, στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στη Νέα Υόρκη.

    Το tango, δημιούργημα των περιθωριακών του Μπουένος Άιρες, αποδείχθηκε τόσο δυναμική δημιουργία που κατάφερε να κατακτήσει την καρδιά του λαού.

    Ωστόσο, όπως και η αμερικάνικη τζαζ, οι απαρχές της οποίας ήταν κατά κάποιον τρόπο συγκρίσιμες, το tango δεν θα μπορούσε να φτάσει στη χρυσή εποχή του χωρίς κάτι άλλο, κάτι που δεν επιδέχεται ανάλυση: την εσωτερική του μαγεία. (απόσπασμα από άρθρο του Simon Collier)

    Η πρώτη ερώτηση είναι πάντα: "γιατί μια ομάδα νέων ανθρώπων να χορεύει tango, στην αρχή του 21ου αιώνα;"

    Το tango σήμερα έχει πάρει τη μορφή κινήματος. Έχει βρει φανατικούς υπέρμαχους στην Ευρώπη και στην Αμερική, ενώ στις σημαντικότερες Μilongas σημείο συνάντησης των ανθρώπων του tango συγκαταλέγονται αυτές της Κωνσταντινούπολης και του Παρισιού. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αξιόλογα βήματα, ενώ ολοένα και περισσότεροι Έλληνες έρχονται σε επαφή με την μαγεία του tango.

    Κυριακή 22 Οκτωβρίου Ώρα έναρξης: 18.30 Τιμή εισόδου: 10 ευρώ με ποτό Μουσείο Μπενάκη, Νέο Κτήριο: Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου

    [33] Πολιτισμός

    Τα βραβεία του Ιδρύματος Ωνάση

    16/10/2006 5:10:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕτ 105,8-ΑΠΕ

    Στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στο Εθνικό Κέντρο Ελληνικών Μελετών Μελβούρνης και τέλος στον ακαδημαϊκό, διακεκριμένο καθηγητή φυσικής Δημήτρη Νανόπουλο, θα απονεμηθούν τα Διεθνή Βραβεία Ωνάση που συμπληρώνει εφέτος 30 χρόνια από την ίδρυσή του . Όσο για τα τέσσερα Διεθνή Διαγωνιστικά Πολιτισμικά βραβεία, (θέατρο, χορός, μουσική και ζωγραφική) , το ΔΣ του Ιδρύματος αποφάσισε να μην τα απονείμει φέτος, καθώς έκρινε ότι "το συνολικό επίπεδο των συμμετοχών δεν ήταν επαρκές". Τα βραβεία θα απονείμει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, την Τετάρτη, σε τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    [34] Πολιτισμός

    Στον παγκόσμιο διαγωνισμό Σάουντρακ

    Σημαντική διάκριση για την Ευ. Ρεμπούτσικα

    15/10/2006 4:21:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα για την τουρκικής παραγωγής κινηματογραφική ταινία "Babam Ve Oglum" (Πατέρας και Γιός) κέρδισε χθες το βραβείο της καλύτερης μουσικής για κινηματογραφική ταινία του 2006, στον παγκόσμιο διαγωνισμό Σάουντρακ που πραγματοποιήθηκε στη Γάνδη του Βελγίου. Η Ευανθία Ρεμπούτσικα τιμήθηκε με το βραβείο "Παγκόσμια Ανακάλυψη Σάουντρακ 2006" το οποίο αφ ενός είναι ένα από τα σημαντικότερα διεθνή μουσικά βραβεία, αφ ετέρου θεωρείται "εξαιρετική σύσταση" για τη διεκδίκηση ενός βραβείου Όσκαρ. Λίγο μετά την απονομή των βραβείων, η Ευανθία Ρεμπούτσικα δήλωσε στο ΑΠΕ πως για την ταινία "Πατέρας και Γιός" το μυστικό της επιτυχίας μεταξύ σεναρίου και μουσικής οφείλεται στην άψογη συνεργασία ενός Τούρκου σκηνοθέτη και μιας Ελληνίδας συνθέτριας. Η διάκριση για την Ελληνίδα μουσικοσυνθέτρια είναι σημαντική, όχι μόνο επειδή έπρεπε να συναγωνιστεί τις μουσικές 3.000 ταινιών από όλο τον κόσμο, αλλά επειδή το βραβείο "Παγκόσμια Ανακάλυψη Σάουντρακ" απονέμεται σε ανερχόμενους συνθέτες στο χώρο του διεθνούς κινηματογράφου. Με το ίδιο βραβείο έχουν τιμηθεί παλαιότερα γνωστά ονόματα μουσικοσυνθετών όπως ο Αργεντινός Γκουστάβο Σανταολάλα για τη μουσική της ταινίας "Brokeback Mountain", για την οποία κέρδισε Όσκαρ, ο Αντόνιο Πίντο ("Κολάτεραλ"), ο Μάικλ Γκιατσίνο ("Επικίνδυνες Αποστολές ΙΙΙ", "Lοst"), ο Γκρεγκ Άρμστρονγκ ( World Trade, Love Actually, Ray) και o Kλάους Μπάντελτ (Οι Πειρατές της Καραϊβικής, Μαϊάμι Βάις).

    Κατά τη χθεσινή απονομή τιμήθηκε με το βραβείο Σάουντρακ "Συνθέτης της Χρονιάς", ο Αλμπέρτο Ιγκλέσιας για τη μουσική της ταινίας "Ο Επίμονος Κηπουρός" (The Constant Gardner), ενώ ο Γκουστάβο Σανταολάλλα τιμήθηκε και φέτος με το βραβείο Πρωτότυπο Σάουντρακ της Χρονιάς για τη μουσική της ταινίας "Brokeback Mountain".

    Τέλος, διπλή επιτυχία αποδείχτηκε για την Ελλάδα η χθεσινή βραδιά των Παγκόσμιων Βραβείων Σάουντρακ, καθώς το βραβείο για τον πρωτοεμφανιζόμενο μουσικοσυνθέτη σε βελγική ταινία μικρού μήκους, απονεμήθηκε στον ελληνικής καταγωγής μουσικοσυνθέτη, Αλέξη Κουστουλίδη για την ταινία "Η ζωντανή πολυθρόνα" (Le Fauteuil Vivant).

    [35] Υγεία

    Εξελίξεις στην τεχνολογία του ηλεκτρικού ερεθισμού

    "Βηματοδότης" για νευρολογικές παθήσεις

    16/10/2006 10:03:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συσκευές που εμφυτεύονται στον εγκέφαλο δίνουν ελπίδα για χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από ασθένειες, όπως η νόσος Πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η επιληψία, η σπαστικότητα, η δυστονία, αλλά και οι χρόνιες κινητικές διαταραχές, καθώς παρατηρείται θεαματική βελτίωση της κατάστασης των πασχόντων, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν θετικά στις μέχρι τώρα φαρμακευτικές ή άλλες θεραπείες. Οι εμφυτεύσιμες συσκευές έχουν χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα σε πάνω από 50 ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον, σκλήρυνση κατά πλάκας και δυστονίες. Η επέμβαση διαρκεί 5-6 ώρες, ο κίνδυνος επιπλοκής είναι πολύ μικρός, γιατί ο τρόπος που γίνεται η επέμβαση έχει πολλούς μηχανισμούς ασφάλειας σε κάθε στάδιο, ενώ, η βελτίωση στη βαρύτητα των συμπτωμάτων στους ασθενείς που επιλέγονται είναι της τάξης του 60%-70%, ποσοστό ιδιαίτερα σημαντικό για βαριές περιπτώσεις. Μάλιστα, χάρη στη χρήση των εξελιγμένων αυτών εμφυτεύσιμων συσκευών, ανοίγει πλέον ο δρόμος και για τη θεραπεία βαριών ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη.

    Πρωτοποριακή μέθοδος

    Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε ο καθηγητής Νευροχειρουργικής και επικεφαλής της ομάδας που πραγματοποιεί αυτές τις πρωτοποριακές επεμβάσεις στην Ελλάδα, στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", Δαμιανός Σακάς, κατά τη διάρκεια του 3ου διεθνούς συνεδρίου με θέμα "Ποιότητα στην Κλινική Πράξη", που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες στην Θεσσαλονίκη. "Υπάρχουν νεότερες εξελίξεις σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας του ηλεκτρικού ερεθισμού με εμφυτεύσιμες συσκευές στον εγκέφαλο, προκειμένου να θεραπευθούν βαριές και ψυχικές διαταραχές που είναι ανθεκτικές σε όλες τις άλλες θεραπείες. Η ψυχιατρική πάθηση που φαίνεται ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί σε ορισμένες περιπτώσεις μ αυτόν τον τρόπο είναι κυρίως η ιδεοψυχαναγκαστική νεύρωση και σε μικρότερο βαθμό η κατάθλιψη. Μιλάμε, όμως, πάντα για διαταραχές που δεν μπορούν να θεραπευτούν με φάρμακα ή ψυχοθεραπεία", τόνισε ο κ. Σακάς.

    Οι εμφυτεύσιμες συσκευές μοιάζουν με τον καρδιακό βηματοδότη και στην περίπτωση των ψυχικών παθήσεων πρέπει να εμφυτευτεί μία τέτοια συσκευή σε ένα συγκεκριμένο σημείο μέσα στον εγκέφαλο, το οποίο είναι κομβικό για την ομαλή συμπεριφορά, αλλά στην περίπτωση του πάσχοντος δυσλειτουργεί και έχει ως αποτέλεσμα τη ψυχική διαταραχή. "Η εφαρμογή των επεμβάσεων αυτών και στη χώρα μας εξαρτάται από τους Έλληνες ψυχιάτρους. Αυτοί σίγουρα αντιμετωπίζουν περιπτώσεις ασθενών, που δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα και τις άλλες θεραπείες, οπότε πρέπει να αποφασίσουν να τους παραπέμψουν στην αρμόδια επιτροπή που έχουμε συστήσει. Είναι μία πολυκλαδική επιτροπή με συμμετοχή ψυχιάτρων, νευρολόγων και νευροχειρουργών, η οποία πρέπει ομόφωνα να εγκρίνει κάποιον ασθενή ως κατάλληλο για να υποβληθεί στην επέμβαση. Στο βαθμό που η ελληνική ψυχιατρική κοινότητα θα παραπέμψει ασθενείς που είναι βαριά και δεν θεραπεύονται διαφορετικά, εμείς είμαστε έτοιμοι τεχνολογικά να αρχίσουμε τις επεμβάσεις αυτές", επισήμανε ο κ. Σακάς.

    Η ομάδα του καθηγητή Σακά είναι γνωστή παγκοσμίως για τις δύο πρωτοποριακές επεμβάσεις που έκανε σε δύο νέους που έπασχαν από δυστονία και επί χρόνια δεν μπορούσαν να κρατήσουν το σώμα τους σε όρθια στάση. "Πρόκειται για δύο περιπτώσεις καμπτοκορμίας, που είναι μια μορφή δυστονίας, στην οποία χάνεται ο φυσιολογικός συντονισμός των καμπτήρων και εκτεινόντων μυών του σώματος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διατηρηθεί στην όρθια στάση και να πέφτει προς τα εμπρός. Ξέρουμε ότι ένα σημείο του εγκεφάλου που λέγεται ωχρά σφαίρα είναι υπεύθυνο για την ομαλή έκφραση της κινητικότητας. Έτσι, τοποθετήσαμε βηματοδότη τέτοιου τύπου σ αυτό το σημείο, με αποτέλεσμα να αποκατασταθεί ο σωστός συντονισμός των κινήσεων των δύο ασθενών και να περπατήσουν φυσιολογικά", εξήγησε ο κ. Σακάς.

    "Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για οριστική θεραπεία, καθώς η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε είναι καινούργια. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι γι αυτούς τους πάσχοντες, οι οποίοι είναι νέα άτομα, αλλάζει η ζωή τους από τη μία στιγμή στην άλλη", είπε ο κ. Σακάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη αναμονή στον "Ευαγγελισμό" για τις συγκεκριμένες επεμβάσεις. Υπάρχουν οκτώ άτομα με δυστονία και πολλά με άλλες παθήσεις. Χρειάζεται, όμως, πρόσθετη ενίσχυση εκ μέρους της πολιτείας σε θέματα εξοπλισμού και διαθέσιμου χρόνου χειρουργείου, ώστε η ομάδα του κ. Σακά να μπορέσει να ανταποκριθεί στο αίτημα του κόσμου.

    [36] Υγεία

    Στους 54 οι νεκροί

    "Θερίζει" ο ιός Η5Ν1 στην Ινδονησία

    16/10/2006 7:43:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2006 9:07:27 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, Γαλλικό πρακτορείο

    Μια 67χρονη γυναίκα και ένα 11χρονο αγόρι έχασαν τη μάχη με τον θάνατο από τον ιό Η5Ν1, ανεβάζοντας στα 54 τα θύματα, στην Ινδονησία. Η πρώτη εξέπνευσε στις 22.00 (18.00, ώρα Ελλάδος), δήλωσε ο γιατρός, μέλος της ιατρικής ομάδος που είχε αναλάβει τη γυναίκα σε νοσοκομείο της Μπαντούνγκ, στη Δυτική Ιάβα. Οι αναλύσεις του εργαστηρίου έδειξαν πως η γυναίκα είχε προσβληθεί από τη νόσο των πτηνών. Ο δεύτερος από το προάστιο Ολουτζάμι στη νότιο Τζακάρτα, εξέπνευσε στις 09.10 το πρωΐ του Σαββάτου στο νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων Σουλιάντι Σαρόζο, το οποίο εξειδικεύεται στην καταπολέμηση της νόσου των πτηνών, ανακοίνωσε στέλεχος του κέντρου επιτήρησης της ασθένειας. Ιατρικές πηγές θεωρούν πως το παιδί μολύνθηκε από νεκρά κοτόπουλα κοντά στην κατοικία του και προηγουμένως είχε νοσηλευθεί επί 10ήμερο σε άλλο νοσοκομείο στη νότιο Τζακάρτα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέες εστίες του Η5Ν1


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 16 October 2006 - 20:51:43 UTC