Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο συλλαλητήριο
  • [02] Ζημιές από την κακοκαιρία
  • [03] Πολιτικό κίνημα ιδρύει ο Γιουνούς
  • [04] Συνέχιζεται η ένταση
  • [05] Στις 20 μονάδες η διαφορά για το Λούλα
  • [06] Κλιμακώνεται η βία

    [01] Κοινωνία

    Στους δρόμους στις 12 μ.μ. δάσκαλοι και καθηγητές

    Νέο συλλαλητήριο

    18/10/2006 9:33:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο διοργανώνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Συντάγματος οι εκπαιδευτικοί, με τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ, που έχει κηρύξει 24ωρη απεργία ενώ μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν χθες τα προεδρεία της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ με την Υπουργό Παιδείας, οι εκπαιδευτικοί προσανατολίζονται και σε νέες κινητοποιήσεις. Μετά από πολύωρη συνεδρίαση, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κατέληξε, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, να προτείνει προς τις κατά τόπους ενώσεις των καθηγητών τριήμερη απεργία στις 24, 25 και 26 Οκτωβρίου, πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στις 23 Οκτωβρίου, ημέρα που συζητείται στην Βουλή η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και νέες γενικές συνελεύσεις των καθηγητών στις 26 Οκτωβρίου ενώ οριστική απόφαση για την απεργία θα ληφθεί την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου κατά την γενική συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων των καθηγητών. Κατά τη χθεσινή συνάντηση η κα Γιαννάκου απηύθυνε έκκληση να ανοίξουν τα σχολεία, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομία δεν αντέχει άλλες παροχές. Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συνεχίζουν τις απεργειακές κινητοποιήσεις τους για 5η εβδομάδα ενώ της δευτεροβάθμιας απεργούν έως την Πέμπτη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αδιέξοδο στη Παιδεία

    [02] Κοινωνία

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Λέρος και Αστυπάλαια

    Ζημιές από την κακοκαιρία

    18/10/2006 10:06:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2006 11:28:40 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πλημμυρισμένα σπίτια, κατολισθήσεις και προβλήματα στις μετακινήσεις, προκαλεί το κύμα κακοκαιρίας, που πλήττει τη νότια νησιωτική Ελλάδα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν χθες το βράδυ η Λέρος, η Αστυπάλαια και 4 δήμοι στο νομό Χανίων, των Άρμενων, της Γεωργιούπολης, της Βάμου και της Κρυονερίδας. Στη Λέρο πλημμύρισαν αρκετά σπίτια και καταστήματα, ενώ σημειώθηκαν και εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο του νησιού. Στο νησί μεταβαίνει αυτή την ώρα ο νομάρχης Δωδεκανήσου, Γιάννης Μαχαιρίδης, συνοδευόμενος από τεχνικούς για να εκτιμήσουν το μέγεθος των καταστροφών καθώς επίσης και ο υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλης Παυλίδης. Ζημιές επίσης σημειώθηκαν στο νησί της Αστυπάλαιας όπου εκτός από τις πλημμύρες υπήρξαν και καταρρεύσεις παλιών σπιτιών. Μικρότερης έκτασης ζημιές σημειώθηκαν στην Κάλυμνο και στη Σύμη. Σε όλα τα νησιά σε συνεργασία με τους δήμους η νομαρχία Δωδεκανήσου προχωρεί στην καταγραφή των ζημιών. Κατολισθήσεις έγιναν στο οδικό δίκτυο, σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν στην πόλη των Χανίων ενώ οι δρόμοι μετατράπηκαν σε λίμνες. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων ενώ μηχανήματα της Νομαρχίας επενέβησαν για να απομακρύνουν πέτρες και φερτά υλικά από το οδόστρωμα στην εθνική οδό Χανίων Ρεθύμνου στο ύψος της Γεωργιούπολης. Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν μαθητές από σχολικά λεωφορεία ενώ ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε τροχαίο που προκλήθηκε εξ αιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η σφοδρή καταιγίδα έπληξε και το Ρέθυμνο με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι και σπίτια στην παλιά πόλη ενώ και στο Ηράκλειο το αεροδρόμιο έκλεισε λόγω των θυελλωδών ανέμων. Οι πολύ ισχυροί άνεμοι έχουν κρατήσει δεμένα τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά και του Βόλου. Στη Ραφήνα εκτελούνται τα δρομολόγια μόνο μέχρι το Μαρμάρι, στον Αργοσαρωνικό ταξιδεύουν μόνο τα πλοία κλειστού τύπου ενώ τα δελφίνια φτάνουν μέχρι την Αίγινα. Εξάλλου δεν εκτελούνται τα δρομολόγια Πρίνου Καβάλας ενώ ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή Λιμένας Θάσου.

    Σήμα κινδύνου εξέπεμψε τα ξημερώματα φορτηγό πλοίο με πενταμελές πλήρωμα, το οποίο έπλεε εν μέσω σφοδρής θαλασσοταραχής ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης, μεταξύ Κάβο Μαλιά και Κυθήρων. Επί τόπου έσπευσαν δυνάμεις του Λιμενικού και ένα σούπερ πούμα.

    Κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες οι διασώστες περισυνέλλεξαν τους άνδρες του πληρώματος του πλοίου M/V "PASHA" σημαίας Καμπότζης, και τους μετέφεραν στην Καλαμάτα για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

    Ιδιαίτερα αισθητή είναι σε όλη τη χώρα και η πτώση της θερμοκρασίας. Μαζί με τσουχτερό κρύο ήρθαν και τα πρώτα χιόνια στις βουνοκορφές της Μακεδονίας αλλά και στον Παρνασσό, το Χελμό την Πίνδο και το Πήλιο. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους τα έντονα φαινόμενα εξασθενούν από το βράδυ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τσουχτερό κρύο και χιόνια

    [03] Κόσμος

    Πολιτικό κίνημα ιδρύει ο Γιουνούς

    18/10/2006 9:42:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πολιτικό κίνημα σχεδιάζει να ιδρύσει ο βραβευθείς με το Νόμπελ Ειρήνης 2006, οικονομολόγος και "τραπεζίτης των φτωχών", Μουχαμάντ Γιουνούς, για να μετάσχει στις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στο Μπαγκλαντές τον Ιανουάριο και για τον λόγο αυτό αναζητά έντιμους και ικανούς υποψηφίους. "Σχεδιάζω να ιδρύσω ένα κίνημα και θέλω να βρω έντιμους και ικανούς ανθρώπους για να πάρουμε μέρος στις εκλογές", δήλωσε ο Γιουνούς, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την αναχώρηση του για τη Νότια Κορέα. Ο Γιουνούς και η "Τράπεζα των Φτωχών" που ο ίδιος ίδρυσε το 1976 τιμήθηκαν με το Βραβείο Νόμπελ ειρήνης για την προσπάθεια εξάλειψης της φτώχειας. Ο Γιουνούς απέρριψε μάλιστα πρόταση της απερχόμενης Κυβέρνησης του Μπαγκλαντές να επιβλέψει τη διεξαγωγή των εκλογών του Ιανουαρίου. "Ο Γιουνούς είναι η καλύτερη, ανεξάρτητη προσωπικότητα στη χώρα και σύμβολο ενότητας", δήλωσε ο Μοχπαμάντ Αταούρ Ραχμάν, επικεφαλής της Ένωσης Πολιτικών Επιστημών της χώρας.

    [04] Κόσμος

    Συνέχιζεται η ένταση

    18/10/2006 9:11:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την πυρηνική δοκιμή της περασμένης εβδομάδας έκανε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ιλ, παρακολουθώντας ένα διαγωνισμό τραγουδιού και χορού, μετέδωσε σήμερα Τετάρτη το επίσημο βορειοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA. Ο Κιμ είχε κάνει ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις μετά τις επτά πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας τον Ιούλιο, εξωθώντας αναλυτές διεθνώς να εκτιμήσουν ότι η σκληρή στάση του θέτει την ηγεσία του υπό αμφισβήτηση. Ο Κιμ, συνοδευόμενος από πολλούς κορυφαίους Βορειοκορεάτες αξιωματούχους παρακολούθησε ερμηνευτές να τραγουδούν ύμνους στην ηγεσία του και στο κομμουνιστικό κράτος, όπως τα "Η αγάπη των συντρόφων" και "Κοιτώντας πάντα τον Ηγέτη", σύμφωνα με το KCNA. Ο Κιμ "χαιρέτισε με ενθουσιασμό τους καλλιτέχνες και το κοινό και τους συνεχάρη για την επιτυχημένη τους ερμηνεία", πρόσθεσε το πρακτορείο. Στο μεταξύ αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ο στρατός της Βόρειας Κορέας πληροφόρησε την Κυβέρνηση της Κίνας ότι προτίθεται να προβεί σε μια σειρά υπόγειων πυρηνικών δοκιμών, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News. Το κανάλι δεν έδωσε λεπτομέρειες. Πηγές της αμερικανικής Κυβέρνησης ανέφεραν ότι η Βόρεια Κορέα μετέφερε εξοπλισμό στην περιοχή όπου είχε πραγματοποιήσει την πρώτη της πυρηνική δοκιμή την 9η Οκτωβρίου, παρά την διεθνή κατακραυγή που επέσυρε. Νωρίτερα, το κανάλι είχε μεταδώσει ότι Αμερικανικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι κατέγραψαν ανθρώπινη δραστηριότητα και κινήσεις οχημάτων κοντά στην τοποθεσία όπου έγινε η πρώτη δοκιμή, επικαλούμενο αξιωματούχο που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

    [05] Κόσμος

    Στις 20 μονάδες η διαφορά για το Λούλα

    18/10/2006 8:25:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Διεύρυνε το προβάδισμά του στις 20 ποσοστιαίες μονάδες ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα κάτι λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν τον δεύτερο γύρο της 29ης Οκτωβρίου, καθώς ο σάλος που προκάλεσε ένα πολιτικό σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκησαν κορυφαία στελέχη του Εργατικού Κόμματος (PT) μοιάζει να υποβαθμίζεται. Η αποκάλυψη περί ενός φακέλου με δυσφημιστικό υλικό σε βάρος των υποψηφίων της αντιπολίτευσης που επιχειρούσαν να εκμεταλλευθούν στελέχη του PT θεωρείται ως ο καθοριστικότερος παράγοντας που απέτρεψε τη νίκη του Λούλα από τον πρώτο γύρο, και ο αντίπαλός του, Ζεράλδου Αλκμίν, κλιμάκωσε τις επιθέσεις του εναντίον του προέδρου για το ζήτημα αυτό, αλλά με πενιχρά αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Δημοσκόπηση της εταιρίας δημοσκοπήσεων Datafolha κατέδειξε ότι ο Λούλα, ο πρώτος Πρόεδρος της Βραζιλίας που προέρχεται από την εργατική τάξη και διαθέτει ευρεία υποστήριξη μεταξύ των φτωχότερων πολιτών, οδεύει προς το να συγκεντρώσει το 60% των εγκύρων ψήφων, από 56% που συγκέντρωνε την περασμένη Τετάρτη. Ο κεντρώος Αλκμίν, πρώην κυβερνήτης του Σάου Πάουλου, ο οποίος διαθέτει την υποστήριξη εξεχόντων επιχειρηματιών, συγκεντρώνει 40%, έναντι 44% την προηγούμενη εβδομάδα.

    Η δημοσκόπηση έγινε την Δευτέρα και την Τρίτη σε δείγμα 7.130 πολιτών και έχει ποσοστό σφάλματος ±2%.

    Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, την 1η Οκτωβρίου, ο Λούλα είχε καταλάβει το 48,6% των ψήφων και ο Αλκμίν 41,6%.

    Ο πολιτικός αναλυτής Κάρλος Λόπες σχολίασε ότι ο Λούλα προσφέρει κάτι γνωστό και σίγουρο στους ψηφοφόρους. "Όσο για τον Αλκμίν φαίνεται σαν να χρειάζεται ένα νέο σκάνδαλο για να ανέβει ξανά στις δημοσκοπήσεις", πρόσθεσε.

    [06] Μ. Ανατολή

    Κλιμακώνεται η βία

    18/10/2006 8:46:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δύο μέλη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς σκοτώθηκαν σήμερα από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές. Οι δύο ένοπλοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών κοντά στον μεθοριακό σταθμό της Ράφα, όπου αναπτύχθηκαν το πρωί ισραηλινά θωρακισμένα οχήματα. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απέφυγε να σχολιάσει την πληροφορία. Από την αρχή της Ιντιφάντα το Σεπτέμβριο του 2000 έχουν σκοτωθεί 5.442 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Παλαιστίνιοι. Χθες το βράδυ, άλλοι δύο Παλαιστίνιοι -ένας εκ των οποίων μέλος της Χαμάς- σκοτώθηκαν στη διάρκεια ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στον τομέα της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γάζας. Ο Ζάχερ Αταμάνι, 21 χρόνων, μέλος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, σκοτώθηκε από αντιαρματική ρουκέτα και το δεύτερο θύμα ο Γάζι Αμπού Ντααρούζ, 25 χρόνων σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Εξάλλου δυνάμεις του ισραηλινού στρατού σκότωσαν επτά Παλαιστίνιους χθες Τρίτη σε διάφορες συγκρούσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές και αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας. Το βράδυ, δύο μέλη της ένοπλης πτέρυγας της κυβερνώσας Παλαιστινιακής παράταξης Χαμάς σκοτώθηκαν σε μάχη με Ισραηλινούς στρατιώτες στο ανατολικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με νοσοκόμους στο νοσοκομείο Σίφα της Γάζας. Πηγές ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι χερσαία δύναμη εισήλθε στο ανατολικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας το απόγευμα και συγκρούσθηκε με Παλαιστίνιους ενόπλους, σκοτώνοντας δύο και τραυματίζοντας άλλον έναν.

    Νωρίτερα χθες, μια επίλεκτη ομάδα δρώντας υπό προκάλυψη σκότωσε δύο αδέλφια, μέλη της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του Αλ Άκσα -της ένοπλης πτέρυγας της Φάταχ- που βρίσκονταν μέσα σε ένα αυτοκίνητο στη βόρεια πόλη Νάμπλους της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη.

    Μια εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι δυνάμεις του εισήλθαν στη Νάμπλους για να συλλάβουν Παλαιστίνιους μαχητές και, στην διάρκεια της επιχείρησης, συνάντησαν τυχαία τον Άντελ Άμπου Ρις -υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης-, ο οποίος μετακινούταν με ένα αυτοκίνητο και ήταν οπλισμένος με αυτόματο. Τρεις ακόμη Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην Καμπάτια, κοντά στην Τζενίν της βόρειας Δυτικής Όχθης. Τοπικές πηγές στην πόλη ανέφεραν ότι δύναμη του ισραηλινού στρατού εισήλθε στην πόλη και σκότωσε ένα ανώτερο στέλεχος του Ισλαμικού Τζιχάντ. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν, οι στρατιώτες σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους εφήβους.

    Η κλιμάκωση της ισραηλινοπαλαιστινιακής βίας στην Δυτική Όχθη και την Λωρίδα της Γάζας σημειώνεται ενώ ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και η Κυβέρνηση της Χαμάς καταβάλλουν προσπάθειες να βγουν από το συνεχιζόμενο πολιτικό αδιέξοδο και να σχηματίσουν μια Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, σε μια προσπάθεια να άρουν τον αποκλεισμό από μέρους των ΗΠΑ και της Ε.Ε. που επιβλήθηκε μετά την ανάληψη των καθηκόντων της Κυβέρνησης τον Μάρτιο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 18 October 2006 - 8:51:08 UTC