Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Παπανδρέου - Βαρθολομαίου
  • [02] Σταθερά στις μεταρυθμίσεις
  • [03] Διαδοχικές συναντήσεις Μπακογιάννη
  • [04] Ποια σχολεία είναι κλειστά
  • [05] Μετρούν τις ζημιές
  • [06] Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά
  • [07] Έγκλημα στην Ηγουμενίτσα
  • [08] Αεροπορικό δυστύχημα στη Γαλλία
  • [09] Απορρίπτουν τα βασανιστήρια
  • [10] Επίθεση καμικάζι στο Αφγανιστάν
  • [11] Επίσκεψη Αλογοσκούφη στην Κίνα
  • [12] Τσιτουρίδης για κλιμάκια ΕΚΑΣ
  • [13] "Λουκέτο" σε ασφαλιστική
  • [14] Ελπίδες για την παχυσαρκία
  • [15] Φάρμακα από κάνναβη

    [01] Πολιτική

    Συνάντηση Παπανδρέου - Βαρθολομαίου

    19/10/2006 5:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2006 5:46:57 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου τη συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το μεσημέρι της Πέμπτης στην Αθήνα. "Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα, που είναι ενταγμένα στις υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στις τουρκικές μειονότητες και στις αλλαγές που χρειάζονται για τις θρησκευτικές ελευθερίες", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου εξηγώντας ότι απαιτείται "εμπέδωση από την τουρκική κυβέρνηση του σεβασμού του ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Χάλκης, των ιδιοκτησιών που ανήκουν στο Πατριαρχείο". Ακόμη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι τα θέματα αυτά είχε την ευκαιρία να τα θέσει προ ολίγων ημερών στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα και υποσχέθηκε στον κ. Βαρθολομαίο ότι θα δώσει τη μάχη αυτή και στο πλαίσιο της Ε.Ε και της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της. Στη συνέχεια, ο Βαρθολομαίος παρακάθισε σε επίσημο γεύμα που του παρέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Παράλληλα, την έκθεση "Η Αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του '22", που διοργανώνει το ίδρυμα της Βουλής επισκέφθηκε ο Πατριάρχης, συνοδευόμενος από την πρόεδρο του κοινοβουλίου, Αννα Ψαρούδα Μπενάκη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επαφές Βαρθολομαίου

    [02] Πολιτική

    Ομιλία Καραμανλή στο ετήσιο συνέδριο της ΕΤΕΠ

    Σταθερά στις μεταρυθμίσεις

    19/10/2006 4:19:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105.8

    Την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει με σταθερά βήματα τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν και των οποίων τα πρώτα αποτελέσματα εμπνέουν αισιοδοξία για τα χρόνια που έρχονται, τόνισε ο Πρωθυπουργός απευθύνοντας χαιρετισμό στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕΠ), που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε πως η κυβερνητική πολιτική επιδιώκει την ανάπτυξη νέων συνεργασιών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με την αξιοποίηση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη χρηματοδότηση έργων σε τομείς όπως η υγεία και η παιδεία. Στο Συνέδριο παρίστανται ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, ο Επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση Ολι Ρεν, υπουργοί από χώρες της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και περισσότεροι από 550 σύνεδροι. Ο Πρωθυπουργός το απόγευμα μεταβαίνει στο Λάχτι της Φινλανδίας, προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που συνεδριάζει για θέματα απασχόλησης.

    Ενίσχυση της ανάπτυξης στη ΝΑ Ευρώπη

    "Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και οφείλει να συμμετέχει πιο ενεργά στη προώθηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτόσυμβάλλει στην εδραίωση της ασφάλειας, της δημοκρατίας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, ταυτόχρονα με την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος όλων των χωρών και της περιοχής γενικότερα" σημείωσε ο κ. Καραμανλής κατά την ομιλία του.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε ακόμα στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα στο πλαίσιο της ΕΕ για τη δημιουργία ενός ενιαίου οικονομικού και ενεργειακού χώρου, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία της επικείμενης ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, που θα έχει ως αποτέλεσμα και τη γεωγραφική ενοποίηση της χώρας μας με την ΕΕ.

    Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χορήγησε το 2005 895 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στην Ελλάδα, κυρίως για τον ιδιωτικό τομέα και τους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας. Το ποσό το 2006 (μέχρι 1/10/2006) ανήλθε σε 245 εκατ. ευρώ, ενώ όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τράπεζας, θα προχωρήσει η υπογραφή νέων χρηματοδοτικών συμβάσεων για έργα στην Ελλάδα, το ύψος των οποίων αναμένεται να ανέλθει σε 390 εκατ. ευρώ.

    Λεπτομέρειες σχετικά με τις τελευταίες αυτές χρηματοδοτήσεις, οι οποίες αφορούν τόσο το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, θα δοθούν κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου της ΕΤΕΠ, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Αθήνα το συνέδριο της ΕΤΕπ

    [03] Πολιτική

    Με τον Αλί Μπαμπατσάν και τον Όλι Ρεν

    Διαδοχικές συναντήσεις Μπακογιάννη

    19/10/2006 3:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2006 5:54:10 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Το μήνυμα ότι η υποχρέωση της Τουρκία για άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων δεν συνδέεται με αλλά θέματα, έστειλε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε την Πέμπτη, με τον Τούρκο διαπραγματευτή Αλί Μπαμπατσάν και τον επίτροπο αρμόδιο για την διεύρυνση Όλι Ρεν. Ως "το μόνο χαρτί στο τραπέζι" χαρακτήρισε την φινλανδική φόρμουλα για τον Κανονισμό του Απευθείας Εμπορίου με τα κατεχόμενα, ο Φιλανδός επίτροπος. Ακόμη, ο κ. Ρεν χαιρέτισε την στήριξη της Ελλάδας στην πρόταση της Φινλανδίας και κάλεσε όλα τα κράτη - μέλη να προσπαθήσουν για την επιτυχία της προσπάθειας της Προεδρίας. Παράλληλα, ο κ. Ρεν αφού έκανε ειδική αναφορά στην άριστη συνεργασία με την Ελλάδα για τα θέματα των δυτικών Βαλκανίων και επεσήμανε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι "δίκαιη και αυστηρή" με την Τουρκία. Από την μεριά της, η κα Μπακογιάννη μετά τη συνάντηση της με τον κ. Ρεν επανέλαβε την ελληνική υποστήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εφόσον εκπληρωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. "Οι δεσμεύσεις αυτές, με κύρια εκείνη του ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων προς όλα τα κράτη - μέλη, δεν συνδέονται με άλλα ζητήματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως για παράδειγμα το ζήτημα του Κανονισμού Εμπορίου με την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Για το τελευταίο, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την φινλανδική προεδρία, συμμεριζόμενοι επί του θέματος την προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ελπίζουμε ότι η προσπάθεια αυτή,που αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών προηγούμενων Προεδριών, με αφετηρία την Προεδρία του Λουξεμβούργου, θα έχει αίσια έκβαση", είπε χαρακτηριστικά η κα Μπακογιάννη. Νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό επικρατείας και διαπραγματευτή με την Ε.Ε., Αλί Μπαμπατσάν. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ενημέρωσε η Υπουργός Εξωτερικών, για τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αρχίζει την Παρασκευή στη Φινλανδία. Εν τω μεταξύ, οι κ. Ρεν και Μπαμπατσαν συναντήθηκαν και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

    Συνολική αποτίμηση των εξελίξεων

    Στην συνάντηση έγινε αποτίμηση της κατάσταση ενόψει της έκθεσης της Κομισιον και η κ. Μπακογιάννη μετέφερε στον Τούρκο αξιωματούχο τις γνωστές και δημόσια διακηρυγμένες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

    Απο σήμερα το διπλωματικό παρασκήνιο μεταφέρεται στο Ελσίνκι όπου οι εκπρόσωποι του Προέδρου Παπαδόπουλου και του κ. Ταλατ θα έχουν άτυπες επαφές με την φιλανδική προεδρία.

    Την Παρασκευή, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος θα κάνουν μια συνολική αποτίμηση των εξελίξεων ώστε να καταστρωθούν οι επόμενες τακτικές κινήσεις μέχρι και μετά την 8η Νοεμβρίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι "έγινε αποτίμηση της παρούσας κατάστασης ενόψει της κατάθεσης και της παρουσίασης της Έκθεσης Προόδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο" και πρόσθεσε: "η συζήτηση κάλυψε όλες τις περιοχές των υποχρεώσεων και προαπαιτουμένων που έχουν καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναληφθεί από την υποψήφια προς ένταξη Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος των θρησκευτικών ελευθεριών". Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι "η ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις γνωστές και δημόσια διακηρυγμένες θέσεις της ελληνικής πλευράς".

    [04] Πολιτική

    Ενόψει του Β΄γύρου των εκλογών

    Ποια σχολεία είναι κλειστά

    19/10/2006 12:43:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έτοιμος είναι ο κρατικός μηχανισμός για τη διεξαγωγή του Β΄γύρου των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε 7 Νομούς και 245 Δήμους της χώρας. Συγκεκριμένα, στο Νομό Αττικής, οι εκλογές θα διεξαχθούν σε 45 πόλεις γι αυτό και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου και τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου σε 21 δήμους της νομαρχίας Αθηνών, σε 8 δήμους του Πειραιά, σε 12 δήμους της Ανατολικής Αττικής και σε 4 δήμους της Δυτικής Αττικής.

    Αναλυτικά, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Νομαρχίας Αθηνών, τα σχολεία δε θα λειτουργήσουν στους ακόλουθους Δήμους:

    Α. Δήμους Νομαρχίας Αθηνών

    Αγίας Παρασκευής 12. Καματερού Αγίου Δημητρίου 13. Νέας Ερυθραίας Αγίων Αναργύρων 14. Νέας Σμύρνης Αλίμου 15. Νέας Φιλαδέλφειας Αμαρουσίου 16. Νέας Χαλκηδόνας Γλυφάδας 17. Νέου Ψυχικού Ελληνικού 18. Παπάγου Ηλιούπολης 19. Ταύρου Ηρακλείου 20. Υμηττού Ιλίου 21. Χαϊδαρίου Καισαριανής

    Β. Δήμους Νομαρχίας Πειραιά

    Αίγινας Δραπετσώνας Κερατσινίου Κορυδαλλού Κυθήρων Νίκαιας Περάματος Σαλαμίνας

    Γ. Δήμους Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής

    Αγίου Στεφάνου Αρτέμιδας Αχαρνών Βάρης Βούλας Γέρακα Γλυκών Νερών Διονύσου Θρακομακεδόνων Κερατέας Μαρκόπουλου Μεσογαίας Ωρωπίων

    Δ. Δήμους Νομαρχίας Δυτικής Αττικής

    Άνω Λιοσίων Ερυθρών Μαγούλας Μεγαρέων

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην τελική ευθεία

    [05] Κοινωνία

    Μετρούν τις ζημιές

    19/10/2006 11:42:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Κατά 5 έως 7 βαθμούς Κελσίου ανεβαίνει τις επόμενες ημέρες το θερμόμετρο και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η θερμοκρασία επανέρχεται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Ωστόσο το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στη νοτιοανατολική νησιωτική χώρα. Στην Κρήτη, την Αστυπάλαια και τη Λέρο οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές, που άφησε η κακοκαιρία, ενώ μικτά συνεργεία των δήμων και των νομαρχιών προχωρούν σήμερα στην καταγραφή των ζημιών. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σταδιακά υποχωρούν στοίχησαν τη ζωή τριών ανθρώπων και άφησαν πίσω τους εκτεταμένες καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα ενώ τα Χανιά, η Λέρος και η Αστυπάλαια παραμένουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μικρότερης έκτασης ζημιές σημειώθηκαν στην Κάλυμνο και στη Σύμη. Στη Ρόδο, δύο Βρετανοί τουρίστες πνίγηκαν, ενώ κολυμπούσαν παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες ενώ στα Χανιά εξακολουθεί να αγνοείται, παρά τις έρευνες από Αστυνομία, Πυροσβεστική και ΕΜΑΚ, ο 54χρονος Βρετανός τουρίστας που χάθηκε στην περιοχή της Αλμυρίδας. Το αυτοκίνητο του 54χρονου, εντοπίστηκε σε ρέμα στο Γαβαλοχώρι.

    Στην καταγραφή των ζημιών, αλλά και την αναζήτηση πόρων για την επούλωση των πληγών που άφησαν πίσω τους οι κακές καιρικές συνθήκες επικεντρώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Κρήτη. Οι ζημιές που σημειώθηκαν, εντοπίζονται κυρίως στο επαρχιακό και αγροτικό δίκτυο, καθώς και σε καλλιέργειες, ενώ 186, είναι τα άτομα σε όλο το νησί, που ζήτησαν τη συνδρομή των δυνάμενων της Πυροσβεστικής για άντληση υδάτων από ξενοδοχεία, καταστήματα και σπίτια.

    Σε προβλήτα του λιμανιού του Ηρακλείου προσέκρουσε χθες το πρωί λόγω των ισχυρών ανέμων το κρουαζιερόπλοιο Άλμπαρτος. Στο πλοίο δεν προκλήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα ωστόσο κρίθηκε αναγκαίο να γίνει έλεγχος πριν του επιτραπεί ο απόπλους.

    Άκαρπες οι έρευνες για το Βρετανό

    Άκαρπες ήταν και οι πρωινές έρευνες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό του 54 χρόνου Βρετανού, που αγνοείται από χθες. Οι έρευνες εστιάζονται στο ρέμα που διασχίζει την περιοχή μεταξύ της Αλυρίδας και του Γαβαλοχωριου, το όποιο προσπάθησε να διασχίσει ο Βρετανός και από ότι φαίνεται παρασύρθηκε από τα νερά του, λόγω της νεροποντής που έπληξε την περιοχή.

    Τα σωστικά συνεργεία, διέσχισαν δύο φορές από το πρωί την κοίτη του ρέματος χωρίς αποτέλεσμα, ενώ ομάδα δυτών έκανε έρευνα και στην θαλάσσια περιοχή και ακτή της Αλμυρίδας, που επίσης ήταν χωρίς αποτέλεσμα, καθώς η ορατότητα ήταν περιορισμένη λόγω του μεγάλου όγκου των χωμάτων που έχουν καταλήξει στη θάλασσα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αλλάζει ο καιρός

    [06] Κοινωνία

    Στον Ασπρόπυργο

    Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά

    19/10/2006 1:28:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Υπό μερικό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης σε εργοστάσιο χρωμάτων της εταιρίας Ντρουγκφάρμπεν στην οδό Μεγαρίδος 100, στον Ασπρόπυργο. Η φωτιά επεκτάθηκε στο χώρο του εργοστασίου, όπου βρίσκονται 4 μεγάλες δεξαμενές 60 τόνων με χρώματα, διαλύτες και άλλα πτητικά και εύφλεκτα υλικά, ενώ κοντά βρίσκονται και άλλα εργοστάσια. Στον τόπο της πυρκαγιάς βρίσκονται 75 πυροσβέστες με 25 υδροφόρα οχήματα καθώς και οχήματα με ειδικό αφρό για την ψύξη των δεξαμενών, με επικεφαλής τον αρχηγό του Σώματος, Αντιστράτηγο Ανδρέα Κόη.

    [07] Κοινωνία

    Βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της 33χρονη Κινέζα

    Έγκλημα στην Ηγουμενίτσα

    19/10/2006 12:09:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δολοφονημένη βρέθηκε σήμερα στις 4 τα ξημερώματα στην κουζίνα του σπιτιού της στην Ηγουμενίτσα μία 33χρονη Κινέζα, που διατηρούσε στην Ηγουμενίτσα κατάστημα ρούχων. Το πτώμα της εντόπισε μέσα σε μαύρη σακούλα σκουπιδιών η αδελφή της που είχε επιστρέψει από την Αθήνα. Η 33χρονη φέρει χτυπήματα στο κεφάλι και από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η αστυνομία μέχρι τώρα, προηγήθηκε πάλη στο σπίτι πριν τη δολοφονία της. Ήδη έχουν προσαχθεί και ανακρίνονται στο αστυνομικό τμήμα ύποπτα άτομα μεταξύ των οποίων και από το περιβάλλον του θύματος. Επί τόπου βρίσκεται και ο ιατροδικαστής καθηγητής Θεόδωρος Βουγιουκλάκης που εξετάζει για στοιχεία, το πτώμα και το χώρο του σπιτιού.

    [08] Κόσμος

    Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν

    Αεροπορικό δυστύχημα στη Γαλλία

    19/10/2006 1:14:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν το δικινητήριο αεροπλάνο, το οποίο μόλις είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Μπεζανσόν, στη Γαλλία, κατέπεσε για άγνωστο λόγο στο τέλος του διαδρόμου. Το αεροπορικό δυστύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης. Οι τέσσερις επιβαίνοντες, ο πιλότος, ο συγκυβερνήτης και δύο γιατροί σκοτώθηκαν. Προορισμός του αεροπλάνου ήταν η Αμιένη, όπου οι δύο γιατροί επρόκειτο να προβούν σε αφαίρεση οργάνου προς μεταμόσχευση.

    [09] Κόσμος

    Απορρίπτουν τα βασανιστήρια

    19/10/2006 12:59:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η πλειοψηφία των πολιτών σε όλον τον κόσμο απορρίπτει τη χρήση βασανιστηρίων για την απόσπαση πληροφοριών, ακόμη και αν πρόκειται να σωθούν οι ζωές αθώων ανθρώπων από τρομοκρατικές επιθέσεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε, για λογαριασμό του BBC, από το ινστιτούτο " Globescan". Η δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 27.407 πολίτες σε 25 χώρες από τον Μάιο ως τον Ιούλιο του 2006, έδειξε ότι το 59% των ερωτηθέντων δηλώνουν αντίθετοι στη χρήση βασανιστηρίων έναντι 29% που εκτιμά ότι οι Κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο πρέπει να έχουν κάποια ελευθερία δράσης για την απόσπαση πληροφοριών. "Η άποψη που κυριαρχεί σε όλον τον κόσμο είναι ότι η τρομοκρατία δεν αποτελεί δικαιολογία για την παράκαμψη του νόμου που απαγορεύει τα βασανιστήρια" δήλωσε ο διευθυντής του ινστιτούτου Στίβεν Κιουλ. Τη μεγαλύτερη αντίθεση στη χρήση βασανιστηρίων εκφράζουν οι Ιταλοί σε ποσοστό 81%, ακολουθούν οι Αυστραλοί και οι Γάλλοι με 75%, οι Καναδοί με 74%, οι Βρετανοί με 72% και οι Γερμανοί με 71%. Αντίθετα, οι Ισραηλινοί είναι αυτοί που φαίνεται να υποστηρίζουν περισσότερο τη διεύρυνση της εξουσίας για τη χρήση βασανιστηρίων 43%) έναντι 48% που την απορρίπτει. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο Πρόεδρος Μπους υπέγραψε την περασμένη Τρίτη το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τις μυστικές φυλακές της CIA στο εξωτερικό, τις βίαιες μεθόδους ανακρίσεων και τα στρατοδικεία ως "όπλα" αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, το 58% των ερωτηθέντων αντιτάχθηκε στη χρήση βασανιστηρίων. Συνολικά, σε 19 από τις 25 χώρες όπου διεξήχθη η έρευνα, η απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών αξιώνει τη διατήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας που απαγορεύει τα βασανιστήρια, ενώ στις υπόλοιπες πέντε χώρες υπάρχει σχετική πλειοψηφία. Μόνο στην Ινδία, υπάρχει μια σχετική πλειοψηφία (32%) που τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης των εξουσιών της Κυβέρνησης στο θέμα των βασανιστηρίων, έναντι 23% που δηλώνει αντίθετο.

    [10] Κόσμος

    Πολλοί νεκροί και τραυματίες

    Επίθεση καμικάζι στο Αφγανιστάν

    19/10/2006 12:28:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Καμικάζι ανατινάχθηκε κοντά σε στρατιώτες του ΝΑΤΟ στο νότιο Αφγανιστάν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους αρκετοί άνθρωποι, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Στρατιωτικό όχημα του ΝΑΤΟ τυλίχτηκε στις φλόγες στην κεντρική αγορά του Λασκάρ Γκαχ, της πρωτεύουσας της επαρχίας Χελμάντ, όπως διευκρινίστηκε. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν τα θύματα είναι στρατιώτες ή πολίτες. Από τη μεριά του ωστόσο το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κανένας Βρετανός στρατιώτης δε σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης ενώ μερικοί τραυματίσθηκαν. Νωρίτερα, αξιωματικός του βρετανικού στρατού είχε δηλώσει ότι δυο στρατιώτες του ΝΑΤΟ και πολλοί Αφγανοί σκοτώθηκαν.

    [11] Οικονομία

    Στο πλαίσιο επιχειρηματικής αποστολής

    Επίσκεψη Αλογοσκούφη στην Κίνα

    19/10/2006 6:10:00 μμ

    Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, στις πόλεις Πεκίνο και Σαγκάη, θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης την άλλη εβδομάδα, στο πλαίσιο επιχειρηματικής αποστολής που διοργανώνει ο Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) από τις 22 έως τις 28 Οκτωβρίου. Στην ατζέντα του υπουργού, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται συναντήσεις με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας κ. Shou Xiaochuan, τον υπουργό Οικονομικών κ. Jin Renqing, τον υπουργό Εμπορίου κ. Bo Xilai, με τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης και τον Δήμαρχο της Σαγκάης. Ο κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος θα συνοδεύεται από μεγάλη ελληνική επιχειρηματική αποστολή, θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους και τοπικά κανάλια.

    [12] Οικονομία

    Εξετάζει επέκταση τους η κυβέρνηση

    Τσιτουρίδης για κλιμάκια ΕΚΑΣ

    19/10/2006 5:46:00 μμ

    Στη διεύρυνση των κλιμακίων του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ώστε να δικαιούνται περισσότεροι συνταξιούχοι το βοήθημα, προχωρά η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Απασχόλησης, στην εκπομπή της ΝΕΤ "Πρώτη Γραμμή".

    Ο Σάββας Τσιτουρίδης αναφέρθηκε και στο διάλογο για το ασφαλιστικό και απέκλεισε το ενδεχόμενο εξίσωσης των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών, που έχουν δημιουργήσει κλίμα φυγής από το δημόσιο.

    [13] Οικονομία

    Ανακλήθηκε η άδεια της "Οικονομική Α.Ε.Γ.Α."

    "Λουκέτο" σε ασφαλιστική

    19/10/2006 4:54:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    "Λουκέτο" μπαίνει στην ασφαλιστική εταιρία "Οικονομική ΑΕΓΑ", με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Γιάννη Παπαθανασίου. Για τη συγκεκριμένη εταιρεία, στην οποία είναι ασφαλισμένα περίπου 70.000 οχήματα, υπήρχαν πολλές καταγγελίες καταναλωτών, ότι δεν αποζημίωνε τους δικαιούχους.

    Όπως προέκυψε από ελέγχους του Υπουργείου, η εταιρεία έπασχε, μεταξύ άλλων, από έλλειψη ρευστότητας με αποτέλεσμα να έχει διακόψει τις αποπληρωμές των οφειλών της προς το δημόσιο, να μην εξοφλεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και να εκδίδει ακάλυπτες επιταγές. Σημειώνεται ότι η εταιρεία τελούσε ήδη υπό καθεστώς παρακολούθησης από την Επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης, λόγω των προβληματικών οικονομικών της. "Η πολιτική των αυστηρών και καθολικών ελέγχων σε όλη την ασφαλιστική αγορά πρέπει να γίνει σαφές ότι θα συνεχισθεί και ότι δημιουργεί σημαντικό κοινωνικό όφελος" σχολίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Παπαθανασίου.

    Όσοι είναι ασφαλισμένοι στην "Οικονομική ΑΕΓΑ", θα έχουν για ένα μήνα κάλυψη, από το Επικουρικό Κεφάλαιο και στη συνέχεια, θα πρέπει να πληρώσουν και πάλι, για να ασφαλιστούν σε άλλη εταιρία.

    [14] Υγεία

    Ελπίδες για την παχυσαρκία

    19/10/2006 12:33:00 μμ

    Ελπιδοφόρα μηνύματα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, της σύγχρονης μάστιγας από την οποία πάσχουν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, δίνουν οι δοκιμές ορμονικών παραγώγων με ανορεξιογόνο δράση. Οι δοκιμές αυτές έχουν θετικά αποτελέσματα, καθώς στόχος της ιατρικής επιστήμης είναι η παρέμβαση στις ορμόνες και τους υποδοχείς του, που σαν βασική τους δράση έχουν την ρύθμιση της πρόσληψης τροφής και της κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό τόνισαν οι ενδοκρινολόγοι κκ Σ. Τσαγκαράκης και Ν. Θαλασσινός, πρόεδροι της Οργανωτικής Επιτροπής του 12ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νευροενδοκρινολογίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής, από τις 21 μέχρι και 24 Οκτωβρίου. Ένα από τα ορμονικά συστήματα που θα συζητηθεί εκτενώς στο συνέδριο, σε σχέση με την παχυσαρκία και τον μεταβολισμό είναι αυτό το ενδοκανναβινοειδών. Το σύστημα αυτό αποκαλείται έτσι γιατί τα μόρια του που παράγονται στον οργανισμό μας μοιάζουν με αυτά που περιέχονται στην γνωστή μας κάνναβη - θεωρείται η μαριχουάνα του εγκεφάλου μας. Το σύστημα αυτό όταν έχει αυξημένη δραστηριότητα οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη τροφής καθώς και σε αυξημένη λιπογένεση.

    Πρόσφατα βρέθηκε ένα νέο φάρμακο, το rimonabant, που αναστέλλει τη δραστηριότητα του συστήματος των ενδοκανναβινοειδών με ευεργετικά αποτελέσματα στη μείωση του σωματικού βάρους και την κεντρική εναπόθεση λίπους. Το φάρμακο αυτό αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα και θα αποτελέσει ένα σημαντικό βοήθημα στην φαρμακευτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

    Επίσης ένα άλλο από τα ορμονικά συστήματα που θα συζητηθεί στο συνέδριο είναι το σύστημα της μελανοκορτίνης. Οι διαταραχές του συστήματος αυτού αποτελούν την συχνότερη μορφή γενετικής παχυσαρκίας, δηλαδή παχυσαρκίας που οφείλεται σε βλάβη γονιδίου

    Όγκοι της υπόφυσης

    Σημαντικό ρόλο στη κλινική Νευροενδοκρινολογία έχουν οι όγκοι που δημιουργούνται στον ενδοκρινή αδένα της υπόφυσης, ο οποίος βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου και έχει τεράστια σημασία για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

    Οι όγκοι της υπόφυσης αποτελούν το 10% των όγκων του εγκεφάλου και είναι από τους όγκους που σήμερα μπορούν να θεραπευθούν πλήρως . Μάλιστα αρκετοί από αυτούς χωρίς χειρουργείο, με φαρμακευτική αγωγή. Κι αυτό γιατί τα σύγχρονα φάρμακα δρουν πλέον αποτελεσματικά και συρρικνώσουν ένα σημαντικό ποσοστό τους.

    Ορισμένοι όγκοι της υπόφυσης προκαλούν συμπτώματα από αυξημένη παραγωγή ορμονών. Δυστυχώς λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης οι περιπτώσεις αυτές διαφεύγουν, ενώ αν διαγνωσθούν μπορεί να θεραπευθούν πλήρως. Για παράδειγμα ορισμένοι όγκοι της υπόφυσης παράγουν μία ορμόνη που οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης στον οργανισμό.

    Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη παχυσαρκίας και σε πολλές περιπτώσεις σακχαρώδη διαβήτη και υπέρτασης. Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας κάθε χρόνο πάνω από 100 ασθενείς θα αναπτύξουν την διαταραχή αυτή (νόσος Cushing). Για το λόγο αυτό απαιτείται ευαισθητοποίηση ώστε όταν υπάρχει υποψία ότι η παχυσαρκία, για παράδειγμα, μπορεί να μη είναι αποτέλεσμα μόνο της κακής διατροφής ,να διερευνώνται τα άτομα αυτά.

    Σήμερα διαθέτουμε ευαίσθητα διαγνωστικά μέσα που μπορούμε να τεκμηριώσουμε την τυχόν παρουσία της διαταραχής αυτής και να θεραπεύσουμε πλήρως τα άτομα αυτά, αρκεί ο έλεγχος να γίνεται σε εξειδικευμένα ενδοκρινολογικά κέντρα.

    Αυξητική ορμόνη

    Μια άλλη ορμόνη που παράγεται από τους όγκους της υπόφυσης είναι η αυξητική ορμόνη. Όταν συμβαίνει αυτό ο ασθενής αλλάζει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του -μεγαλώνει η μύτη, παρουσιάζει αυξημένη ρυτίδωση- μεγαλώνουν τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, για το λόγο αυτό η διαταραχή αυτή ονομάζεται μεγαλακρία.

    Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι στους ασθενείς αυτούς δημιουργούνται σοβαρές διαταραχές στο καρδιαγγειακό και το μεταβολικό σύστημα που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και το προσδόκιμο επιβίωσης.

    Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας πάνω από 1000 ασθενείς υποφέρουν από μεγαλακρία. Η μεγάλη πρόοδος είναι ότι οι ασθενείς αυτοί σήμερα θεραπεύονται κάνοντας μία ένεση το μήνα. Για το ποσοστό των ασθενών που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία αυτή η μεγάλη πρόοδος των τελευταίων χρόνων είναι ότι αναπτύχθηκε ένα καινούργιο φάρμακο που μπλοκάρει τη δράση της αυξητικής ορμόνης και έτσι θεραπεύει ασθενείς που πριν δεν μπορούσαν να αντιμετωπισθούν.

    Εκτός από τους ασθενείς που πάσχουν από υπερβολική αυξητική ορμόνη, είναι και αυτοί που πάσχουν από έλλειψη αυξητικής ορμόνης. Μέχρι σήμερα η αντιμετώπιση της έλλειψης αυξητικής ορμόνης γινόταν μόνο σε παιδιά προκειμένου να επιτύχουν όσο γίνεται πιο φυσιολογικό ανάστημα.

    Έρευνες όμως της τελευταίας δεκαετίας απέδειξαν πως η αυξητική ορμόνη δεν χρειάζεται μόνο για να ψηλώσουμε αλλά έχει χρήσιμες μεταβολικές δράσεις και στην υπόλοιπη ενήλικα ζωή μας. Έτσι όταν υπάρχει έλλειψη της ορμόνης αλλάζει σημαντικά η σύσταση του σώματος με αποτέλεσμα τη μείωση της μυϊκής μάζας, την επιζήμια αύξηση του λίπους, ενώ δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που παρουσιάζουν και οστεοπόρωση. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ασθενών με σοβαρή έλλειψη αυξητικής ορμόνης ξεπερνά τις 2.000 άτομα. Σημαντικό ποσοστό των ατόμων αυτών μπορεί να βοηθηθεί με τη χορήγηση αυξητικής ορμόνης.

    Η Νευροενδοκρινολογία αποτελεί ένα από τους σύγχρονους και ταχέως εξελισσόμενους κλάδους της Ιατρικής με μεγάλη συνεισφορά στην ανακάλυψη νέων ορμονών που ρυθμίζουν σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού όπως η ανάπτυξη, η αναπαραγωγή, η άμυνα του οργανισμού στο stress, η όρεξη, ο ύπνος, η ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος κλπ

    [15] Υγεία

    Εγκρίθηκε η χρήση τους στην Ιταλία

    Φάρμακα από κάνναβη

    19/10/2006 4:45:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι ενέκρινε σήμερα τη χρήση φαρμάκων με βάση την κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς. "Μιλάμε για θεραπεία ανακούφισης από τον πόνο. Δεν έχει σχέση με το να καπνίζει κάποιος τσιγαριλίκια", δήλωσε σε δημοσιογράφους η υπουργός Υγείας Λίβια Τούρκο έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Ρώμη.

    Οι νέοι κανονισμοί σημαίνουν ότι ασθενείς με AIDS και καρκίνο θα μπορούν να παίρνουν με συνταγή φάρμακα που έχουν ως βάση τη μαριχουάνα. "Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται ήδη στον Καναδά, την Ελβετία και την Ολλανδία", δήλωσε η Τούρκο.

    Νωρίτερα φέτος η κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε καταστήσει αυστηρότερες τις κυρώσεις για τη χρήση παράνομων ναρκωτικών, επιβάλλοντας μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης σε όσους συλλαμβάνονταν να έχουν στην κατοχή τους ακόμη και μικρές ποσότητες μαλακών ναρκωτικών, όπως η κάνναβη και το χασίς. Οι κεντροαριστεροί βουλευτές είχαν δηλώσει τότε πως θα μετρίαζαν τις κυρώσεις για τη χρήση ναρκωτικών όταν θα έρχονταν στην εξουσία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 19 October 2006 - 16:51:08 UTC