Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανάγκη σεβασμού του κοινοτικού κεκτημένου
  • [02] Συνεχίζουν οι δάσκαλοι
  • [03] Σύγκρουση σχολικού με ΙΧ
  • [04] Ημέρα της Αστυνομίας
  • [05] Ζητά διάλογο υπό όρους
  • [06] Καταγγελία-σοκ
  • [07] Λογοκρισία στον … Ντελακρουά
  • [08] Ανακωχή μεταξύ Φατάχ και Χαμάς
  • [09] Αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασία
  • [10] Παντρεύεται η Τζίνα Λολομπριτζίτα
  • [11] Το ακριβότερο πούρο στον κόσμο
  • [12] Σύνοδος Κορυφής στο Λάχτι
  • [13] Φινλανδική πρόταση για Τουρκία

    [01] Πολιτική

    Ανάγκη σεβασμού του κοινοτικού κεκτημένου

    20/10/2006 6:04:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Την ανάγκη σεβασμού του κοινοτικού κεκτημένου και της Κυπριακής Δημοκρατίας επισήμανε Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Έρκι Τουομιόγια. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει το κύκλο επαφών με τη φινλανδική προεδρεία, την Κυπριακή πλευρά και την Τουρκία με στόχο, όπως επισήμανε, την υπεράσπιση των συμφερόντων της Κύπρου και της Ελλάδος, ενόψει και των προτάσεων της Φινλανδίας για την επανένωση της Κύπρου.

    "Μήνυμα προς όλους"

    "Θέλω να τονίσω ότι η δική μας θέση είναι υπέρ της πορείας αυτής, πάντα, όμως, τονίζοντας επίσης τις υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στους γείτονες της και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οι όποιες διαπραγματεύσεις γίνονται, δεν θα πρέπει να δημιουργήσουν επιπτώσεις στις αρχές μας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι "αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους και είναι ένα μήνυμα και προς την ελληνική κυβέρνηση".

    "Θα συνεχίσω αυτές τις προσπάθειες με στόχο να σεβαστεί η Τουρκία τις υποχρεώσεις της, απέναντι σε ένα κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κυπριακή Δημοκρατία", επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σύνοδος Κορυφής στο Λάχτι

    [02] Κοινωνία

    Ένταση στη Θεσσαλονίκη

    Συνεχίζουν οι δάσκαλοι

    20/10/2006 4:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/10/2006 6:58:28 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8 - ΑΠΕ

    Πενθήμερη απεργία για όσα σχολεία δεν λειτουργούν ως εκλογικά κέντρα και τετραήμερη για τα υπόλοιπα, αποφάσισε το απόγευμα της Παρασκευής η Ολομέλεια των προέδρων των τοπικών συλλόγων της ΔΟΕ. Εξάλλου, νέα απεργία για τις 24, 25 και 26 Οκτωβρίου αποφάσισαν την Πέμπτη και οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ 24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν και οι πανεπιστημιακοί, την ερχόμενη Τετάρτη, ημέρα διοργάνωσης πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων σε πολλές πόλεις της χώρας. Στο μεταξύ, ένταση σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη, όταν ομάδα δασκάλων επιχείρησε να προσεγγίσει το ξενοδοχείο που διαμένει η υπουργός Παιδείας, η οποία συνοδεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Την ίδια ώρα, στο χορό των καταλήψεων μετά τα γυμνάσια και λύκεια, μπαίνουν και πανεπιστημιακές σχολές.

    "Άκρως επιστημονική η πολιτική της Παιδείας"

    Παρότι οι καθηγητές αποφάσισαν νέα τριήμερη απεργία, η κόπωση τόσο στους ίδιους όσο και το χώρο των δασκάλων είναι εμφανής .

    Μιλώντας στη Σύνοδο των προέδρων και αντιπροέδρων των ΤΕΙ της χώρας, που άρχισε χθες και ολοκληρώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι "η πολιτική της Παιδείας δεν είναι αμιγώς κομματική ή πολιτική υπόθεση, αλλά είναι άκρως επιστημονική" και πρόσθεσε πως "ό,τι πάει κόντρα στην επιστήμη και στις νέες εξελίξεις, κάποτε καταρρέει".

    Σημειώνεται ότι η Μαριέττα Γιαννάκου δήλωσε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε καλό δρόμο συνεργασίας με την επιστημονική κοινότητα των ΤΕΙ για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν σήμερα, με στόχο την ουσιαστική ενσωμάτωση των τεχνολογικών ιδρυμάτων στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και την ενίσχυση της αυτοδιοίκησής τους.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος , μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 εκτίμησε ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η υπευθυνότητα από τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία θα ανοίξουν.

    Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Παιδεία και οι εκπαιδευτικοί, και εξέφρασε την ελπίδα την επόμενη χρονιά η κυβέρνηση να είναι σε θέση να ικανοποιήσει μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών αιτημάτων δασκάλων και καθηγητών.

    Καταλήψεις και σε ανώτατες σχολές

    Ένταση προκλήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου δάσκαλοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το χώρο που διεξάγεται η Σύνοδος των Προέδρων ΤΕΙ, παρουσία της υπουργού Παιδείας.

    Κατά την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που ήταν προσκαλεσμένος της Συνόδου, οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να τον πλησιάσουν και να εισέλθουν στο κτήριο και απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

    Ανήσυχοι είναι οι γονείς από τις καταλήψεις των μαθητών στα σχολεία, αφού τα πράγματα δείχνουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο, καθώς είχαμε και επιθέσεις με μολότοφ και πέτρες. Στόχος των αγνώστων ήταν τα σχολεία του Υμηττού και της Γκράβας, χωρίς ευτυχώς τραυματισμούς.

    Εξάλλου, ενόψει της συζήτησης την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή του άρθρου 16 που αφορά στα δημόσια Πανεπιστήμια, οι κινητοποιήσεις επεκτείνονται στην Γβάθμια εκπαίδευση.

    Υπό κατάληψη βρίσκονται η Νομική, το Φυσικό, το Γεωλογικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

    Όχι στις καταλήψεις από τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων του Παντείου, του Μαθηματικού, Βιολογικού, Θεολογικού, και της Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Άγνωστοι πέταξαν μολότοφ σε σχολεία

    Συνεχίζουν οι καθηγητές

    [03] Κοινωνία

    Στη Γλυφάδα

    Σύγκρουση σχολικού με ΙΧ

    20/10/2006 1:46:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Δεκατρείς μικροί μαθητές νηπιαγωγείου μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ελαφριά τραύματα έπειτα από σύγκρουση του σχολικού λεωφορείου τους με ΙΧ ημιφορτηγό.

    Το περιστατικό σημειώθηκε, στις 10 το πρωί, στη διασταύρωση των οδών 25ης Μαρτίου και Αγ. Βαρβάρας, στην Αργυρούπολη. Αμέσως τα παιδάκια μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα, προληπτικά, στο νοσοκομείο "Παίδων - Αγλ. Κυριακού", όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και διαπιστώθηκε ότι η υγεία τους δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο και επέστρεψαν στα σπίτια τους.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Τροχαίας το ατύχημα συνέβη πιθανότατα λόγω του ότι το ΙΧ φορτηγό παραβίασε στοπ.

    [04] Κοινωνία

    Τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων

    Ημέρα της Αστυνομίας

    20/10/2006 12:39:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Με τη μεγάλη δεξίωση στις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής, στην οποία θα παραστεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ολοκληρώνεται το τριήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων για την Ημέρα της Αστυνομίας. Η ημέρα αυτή συμπίπτει με τον εορτασμό του Πολιούχου της Αστυνομίας μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, την Πέμπτη και την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκαν εθελοντικές αιμοδοσίες, επιδείξεις στις σχολές της Αστυνομίας και θεατρική παράσταση το βράδυ της Πέμπτης από τη θεατρική ομάδα της Αστυνομίας. Το πρωί της Παρασκευής έγινε δοξολογία στον ναό των Αγίων Ταξιαρχών, παρουσία του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα, στην οποία χοροστάστησε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    [05] Κόσμος

    Την άρση του εμπάργκο ζητά η Β. Κορέα

    Ζητά διάλογο υπό όρους

    20/10/2006 10:59:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-ΒΒC

    Την άρση του οικονομικού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα, ζήτησε ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ-ιλ , προκειμένου να επιστρέψει στο τραπέζι των εξαμερών διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα ."Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν κάποια υποχώρηση και εμείς θα κάνουμε την ανάλογη, είτε πρόκειται για διμερείς, είτε για τις εξαμερείς διαπραγματεύσεις", δήλωσε ο Κιμ σε υψηλόβαθμη κινεζική αντιπροσωπεία, με την οποία συναντήθηκε, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται νοτιοκορεάτικη εφημερίδα.

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, που βρίσκεται σήμερα στο Πεκίνο για συνομιλίες με την κινεζική ηγεσία με αίτημα την ένταση των πιέσεων κατά της Πιονγιανγκ και την πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων του ΟΗΕ, χαρακτήρισε την πυρηνική δοκιμή της 9ης Οκτωβρίου ως "μια σοβαρή πρόκληση και μια μεγάλη απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια". Η Κοντολίζα Ράις κάλεσε επίσης τη Βόρεια Κορέα να επιστρέψει αμέσως στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις, χωρίς όρους. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Λι Ζάοζινγκ από την πλευρά του κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν ψυχραιμία απέναντι στην κρίση. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πηγή της αμερικανικής αντικατασκοπίας, οι ΗΠΑ παρακολουθούν ένα βορειοκορεατικό πλοίο που θεωρείται ύποπτο για μεταφορά στρατιωτικού υλικού.

    Ψυχραιμία συνιστά η Κίνα

    Η επίσκεψη της Ράις στο Πεκίνο πραγματοποιείται ένα 24ωρο μετά την αποστολή υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας Κινέζων στη Βόρεια Κορέα, οι οποίοι ανέλαβαν να στείλουν "ένα πολύ ισχυρό" μήνυμα στην Πιονγιανγκ για το πυρηνικό της πρόγραμμα, και υπό το καθεστώς φημολογίας που θέλει την Πιονγιανγκ να ετοιμάζεται για νέα πυρηνική δοκιμή.

    Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Λι Ζαοζίνγκ ενημέρωσε την Αμερικανίδα ομόλογό του για τα αποτελέσματα της διπλωματικής προσπάθειας. Χαρακτήρισε "ευτυχώς όχι μάταιη" την κινεζική αποστολή στη Β. Κορέα και σημείωσε ο Κινέζος ειδικός απεσταλμένος βοήθησε στο να διευρυνθεί η αμοιβαία κατανόηση και συζήτησε τους τρόπους άρσης του αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων. Σε κοινή συνέντευξη τους αμέσως μετά τις συνομιλίες η Ράις τόνισε ότι βασικό αντικείμενο τους ήταν πλήρης εφαρμογή του ψηφίσματος 1718 του ΟΗΕ "ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει μεταφορά και εμπόριο παράνομων ή επικίνδυνων υλικών, που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα της". Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε οικονομικές κυρώσεις και επέβαλε παράλληλα εμπάργκο όπλων στη Βόρεια Κορέα με αφορμή την πυρηνική δοκιμή.

    Ο Κινέζος υπουργός, με τη σειρά του είπε πως θα συνεχιστούν οι "έλεγχοι που σχετίζονται με τις διεθνείς υποχρεώσεις" του Πεκίνου (η Κίνα αποτελεί το βασικό εμπορικό εταίρο της Β. Κορέας) και απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για επανέναρξη του διαλόγου.

    Κατά τις συνομιλίες των δύο υπουργών τέθηκε και το ζήτημα με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, για το οποίο η Κοντολίζα Ράις έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η Κίνα θα αναλάβει εποικοδομητικό ρόλο.

    "Ύποπτο" πλοίο

    Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ εγείρουν ανησυχίες για "ύποπτο" βορειοκορεατικό πλοίο. Την είδηση μετέδωσε η εκπομπή "CBS Evening News" επικαλούμενη πηγές της αντικατασκοπείας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών το πλοίο που βρίσκεται υπό παρακολούθηση είναι πιθανό να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό που απαγορεύεται, με βάση την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το συγκεκριμένο σκάφος απέπλευσε από λιμάνι της Βόρειας Κορέας με άγνωστο προορισμό. Οι αμερικανικές υπηρεσίες παρακολουθούν προσεκτικά την πορεία του πλοίου και προσπαθούν να εξακριβώσουν το φορτίο του. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ο Μπους προειδοποιεί τη Β.Κόρεα

    [06] Κόσμος

    Από την Υ. Α του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

    Καταγγελία-σοκ

    20/10/2006 5:38:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) καταγγέλλει ότι 126 Αφρικανοί πνίγηκαν ή εξαφανίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην προσπάθειά τους να φτάσουν με πλοιάρια στην Υεμένη, ενώ ορισμένοι από αυτούς βρήκαν φριχτό θάνατο όταν οι δουλέμποροι τους έρριξαν στους καρχαρίες στον Κόλπο του Αντεν. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν οι καιρικές συνθήκες επέτρεπαν τον διάπλου των στενών, τα συνεργεία της UNHCR στην Υεμένη καταμέτρησαν 5.700 λαθρομετανάστες προερχόμενους από τη Σομαλία, την Αιθιοπία και το Σουδάν. Σύμφωνα με μαρτυρίες συνεπιβατών και των αρχών της Υεμένης, 64 από αυτούς πέθαναν και 62 εξαφανίστηκαν στη διάρκεια του ταξιδιού. Όπως δήλωσε στης διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της UNHCR στη Γενεύη Ρον Ρέντμοντ, στις 13 και 14 Οκτωβρίου στη διάρκεια ενός τέτοιου ταξιδιού με πλοιάριο, 5 Αιθίοπες ξυλοκοπήθηκαν από τους δουλεμπόρους, οι οποίοι τους πέταξαν στη θάλασσα, όπου οι άτυχοι άνθρωποι δέχθηκαν την επίθεση καρχαριών μπροστά στα μάτια των συνταξιδιωτών τους.

    [07] Κόσμος

    Ασεμνη "Ελευθερία"

    Λογοκρισία στον Ντελακρουά

    20/10/2006 2:07:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας εξοβέλισε από τα σχολικά εγχειρίδια τον γνωστό πίνακα του Ντελακρουά "Η Ελευθερία οδηγεί τον λαό", σύμβολο της Γαλλικής Επανάστασης, στον οποίο εμφανίζεται μια γυναίκα με γυμνό στήθος, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

    Ο εκδοτικός οίκος του εγχειριδίου της πολιτικής αγωγής, που διδάσκεται εδώ και πέντε χρόνια στους μαθητές 13 ετών, δήλωσαν ότι έλαβαν ειδοποίηση από το υπουργείο Παιδείας που τους ζητεί να "αποσύρουν" από τη "σελίδα 65" το έργο του Ντελακρουά (1798-1863), σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλιέτ.

    Ο πίνακας του 1830 εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. "Αυτός ο πίνακας είναι το σύμβολο της Γαλλικής Επανάστασης...και κατά συνέπεια δεν είναι σύμβολο μόνο της Γαλλίας, αλλά της δημοκρατίας", σχολιάζει ο συγγραφέας του κύριου άρθρου της εφημερίδας, ο οποίος προτείνει ειρωνικά να απαγορευθεί η είσοδος των μαθητών στα μουσεία για να προστατευθούν από τη θέα του γυμνού στήθους. "Τι πιστεύετε, πρέπει να απαγορεύσουμε τις πλαζ στα παιδιά;", γράφει.

    Ο Οζγκίρ Μποζντογκάν, ο πρόεδρος του συνδικάτου των εκπαιδευτικών, χαρακτηρίζει "απαράδεκτη" την απόφαση του υπουργείου Παιδιείας. "Αντανακλά τη θέση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης απέναντι στην εκπαίδευση και την τέχνη. Το κόμμα αυτό θέλει να επιβάλει τον δικό του τρόπο κατανόησης του κόσμου στα σχολικά εγχειρίδια", λέει.

    [08] Μ. Ανατολή

    Συμφωνία για τον τερματισμό της βίας

    Ανακωχή μεταξύ Φατάχ και Χαμάς

    20/10/2006 12:30:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε συμφωνία για τον τερματισμό των αιματηρών εμφύλιων συγκρούσεων μεταξύ των οπαδών τους κατέληξαν η Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και η ισλαμική Χαμάς που ελέγχει την κυβέρνηση. "Συμφωνήσαμε να βάλουμε ένα τέλος σε όλες τις εκδηλώσεις ένοπλης βίας, στην ένταση, στις προκλήσεις και στις κατηγορίες στα μέσα ενημέρωσης και στην πολιτική σκηνή", τόνισε ο εκπρόσωπος της Φατάχ Μάχερ Μάκνταντ.

    Η συμφωνία αυτή επετεύχθη μετά τη μεσολάβηση Αιγυπτίων αξιωματούχων που συναντήθηκαν με τις δύο πλευρές χθες το βράδυ στη Γάζα. Σύμφωνα με τον Μάκνταντ, οι δύο οργανώσεις αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα συντονιστικό γραφείο "που θα παρακολουθεί όλα τα γεγονότα που θα αφορούν τη Χαμάς και τη Φατάχ. Το όργανο αυτό θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το Σάββατο.

    [09] Οικονομία

    Το ΔΝΤ για την οικονομία

    Αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασία

    20/10/2006 1:06:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Σε καλό δρόμο η δημοσιονομική εξυγίανση στην Ελλάδα, αλλά χρειάζονται τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας επεσήμανε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην Ελλάδα Ρόμπερτ Φορντ, παρουσιάζοντας τα βασικά συμπεράσματα της επίσκεψης των εμπειρογνωμόνων του οργανισμού, στην Αθήνα. Την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της Ελλάδας συζήτησε η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ με τα αρμόδια πρόσωπα υπουργείων, τραπεζών και κοινωνικών εταίρων. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ Ρομπερτ Φορντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη άμεσης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού μέχρι το 2015. Ωστόσο, ισορροπημένη χαρακτήρισε την έκθεση του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος δήλωσε ότι "σε εξέλιξη βρίσκεται ο διάλογος και η "Επιτροπή Αναλυτή" εν ευθέτω χρόνω θα κάνει τις εισηγήσεις της για το θέμα αυτό. Μέχρι το 2012 πρέπει να βρεθούμε σε ισοσκελισμένους ή ελαφρά πλεονασματικούς ισολογισμούς και ότι πρέπει η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να είναι ίση με 0,5% του ΑΕΠ ετησίως". Στην έκθεση του ΔΝΤ γίνεται αναφορά στη συγκράτηση σπατάλης του δημοσίου και όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης θα συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή και θα διευρυνθεί η φορολογική βάση.

    Το σχέδιο συμπερασμάτων

    Το ΔΝΤ επισημαίνει στο σχέδιο συμπερασμάτων για την ελληνική οικονομία μεταξύ άλλων ότι η οικονομία πάει πολύ καλά και ότι η ανάπτυξη είναι ισχυρή και θα είναι και το επόμενο έτος. Διαπιστώνονται όμως ταυτόχρονα, κάποιοι κίνδυνοι όπως είναι το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

    Οι μισθοί έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια σημαντικά και έχει επιβαρυνθεί κατ'αυτό τον τρόπο το κόστος για την ελληνική οικονομία. Το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αντιμετωπίζει πρόβλημα και θα πρέπει η ταχεία οικονομική ανάπτυξη να συνεχιστεί.

    Ακόμη, επισημαίνεται ότι έχουμε αύξηση της πιστωτικής επέκτασης η οποία βεβαίως δεν φθάνει στα επίπεδα των άλλων κρατών - μελών αλλά δεν παύει να υπάρχει και κίνδυνος αν η οικονομική ανάπτυξη δεν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς θα υπάρξουν επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα.

    Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ Ρίτσαρντ Φόρντ αναφέρθηκε στις επιτυχείς προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος και υπογράμμισε ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί. Το έλλειμμα πρέπει ως το 2012 να μετατραπεί σε πλεονασματικό.

    Ειδικά για το ασφαλιστικό , απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ είπε μεταξύ άλλων ότι οι δαπάνες θα αυξηθούν τα προσεχή χρόνια και ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις όπως και να προωθηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας για να εκτονωθεί η πίεση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

    Εξάλλου, τονίστηκε ότι μέχρι το 2012-2015 το ασφαλιστικό πρόβλημα θα επηρεάζει σοβαρά τα δημόσια οικονομικά και πρέπει να εφαρμοστούν οι όποιες αλλαγές πριν. Οι λύσεις που έχουν δοθεί σε άλλα κράτη-μέλη είναι πολλές. Αλλοτε αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ώστε ο εργαζόμενος να καταβάλλει εισφορές για περισσότερα χρόνια και άλλοτε συμφωνείται η αύξηση των συντάξεων για όσους παραμείνουν περισσότερο στην αγορά εργασίας.

    Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, η ηλικία συνταξιοδότησης συνδυάζεται με το προσδόκιμο όριο ζωής. Μια άλλη λύση είναι η μείωση των επιδομάτων και των παροχών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις λαμβάνεται ένα μίγμα πρωτοβουλιών.

    Στατιστική Υπηρεσία

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι θα ληφθούν θεσμικά μέτρα για την αξιοπιστία της ΕΣΥΕ, προσθέτοντας ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη σε αυτή. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ένα θεσμικό μέτρο που μπορεί να ληφθεί είναι η Γενική Γραμματεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος να καταστεί ανεξάρτητη υπηρεσία. Τέλος, απαντώντας στο ίδιο θέμα ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ Ρίτσαρντ Φόρντ, είπε ότι "οι αλλαγές για το ΑΕΠ θα πρέπει να γίνονται κάθε πέντε χρόνια, ενώ σε άλλες χώρες οι Στατιστικές Υπηρεσίες είναι ανεξάρτητες".

    [10] Ζωής ...σΤάσεις

    Παντρεύεται η Τζίνα Λολομπριτζίτα

    20/10/2006 2:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/10/2006 5:29:40 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: AFP, La stampa, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με τα ιερά δεσμά του γάμου θα ενωθεί εντός του Νοεμβρίου, η Ιταλίδα σταρ του κινηματογράφου Τζίνα Λολομπριτζίτα, σε ηλικία 79 χρόνων, με τον εκλεκτό της καρδιάς της Χαβιέρ Ριγκάου, ο οποίος είναι νεότερος της κατά 34 χρόνια. "Δεν πρόκειται για μια απόφαση επιπόλαια. Γνωριζόμαστε και είμαστε μαζί 22 χρόνια, πρόκειται για μια σταθερή σχέση. Είναι νέος, ευχάριστος και έξυπνος. Μεταξύ μας υπάρχει ένας αλληλοθαυμασμός, είμαστε καλά μαζί και σε καμιά περίπτωση δεν αισθανόμαστε τη διαφορά της ηλικίας, που παρατηρούν οι άλλοι, αλλά όχι εμείς", δήλωσε η Ιταλίδα ηθοποιός σε συνέντευξη της στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Canale 5. Ο Χαβιέρ Ριγκάου Ραφόλς, είναι 45 χρόνων, επιχειρηματίας στον τομέα των ακινήτων και γνωρίσθηκε με την Λολομπριτζίτα το 1984 στο Μόντε Κάρλο. Ο γάμος θα γίνει στις ΗΠΑ, γιατί όπως είπε η Ιταλίδα σταρ "εδώ κινδυνεύουμε να τρελαθούμε. Το τηλέφωνο δεν σταματά να χτυπά". Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa ο γάμος θα πραγματοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι η "Λολό" το 1955 είχε ανακηρυχθεί "Η ωραιότερη γυναίκα του κόσμου", όπως λεγόταν και η ομότιτλη ταινία στην οποία πρωταγωνιστούσε.

    [11] Ζωής ...σΤάσεις

    Από την Cohiba

    Το ακριβότερο πούρο στον κόσμο

    20/10/2006 1:42:00 μμ

    Πηγή: APE

    Είναι το ακριβότερο πούρο στον κόσμο -κοστίζει 440 δολάρια το ένα και διατίθεται μόνο σε κουτιά των 40- αλλά είναι και το καλύτερο; Κανείς δεν ξέρει, γιατί κανείς δεν έχει καπνίσει έστω κι ένα μέχρι τώρα.

    Το Cohiba "Behike" -το οποίο πήρε το όνομά του από τον αρχηγό μιας τοπικής φυλής που ζούσε στην Κούβα- παρουσιάστηκε χθες στη Μαδρίτη από την εταιρία Atladis, τη μοναδική εταιρία που εισάγει κουβανέζικα πούρα στην Ισπανία. Το "Behike" διατίθεται μόνο σε συσκευασία ειδικού υγραντήρα, ο οποίος περιέχει 40 πούρα και κοστίζει 18.860 δολάρια.

    Το εν λόγω πούρο της εταιρίας Cohiba είναι τόσο ακριβό που κανείς δεν έχει ανάψει ένα μέχρι τώρα, αν και το χαρμάνι του δοκιμάστηκε από μια ομάδα ειδικών του καπνού, πριν ξεκινήσει η χειροποίητη παραγωγή του, σύμφωνα με τη Νόρμα Φερνάντεζ, την "torcedora" ("αυτή που τυλίγει πούρα") από το εργοστάσιο "El Laguito" στην Αβάνα της Κούβας.

    Σύμφωνα με την εταιρία, όταν λένε χειροποίητο, το εννοούν, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν μόνο τα δύο χέρια της Νόρμα που συμμετείχαν στην παραγωγή, δηλαδή το τύλιγμα των 4.000 πούρων που αποτελούν την περιορισμένη έκδοση των 100 συσκευασιών του "Behike". Όπως αναφέρει η ίδια η Νόρμα, "τυλίγω πούρα εδώ και 39 χρόνια και ακόμα το αγαπώ", ενώ είναι και εκείνη που είχε την τιμή να επιλέξει το χαρμάνι που σχεδιάστηκε για να τιμηθεί η Cohiba, που κλείνει 40 χρόνια ζωής.

    [12] Διαβουλεύσεις για ευρωτουρκικά

    Σύνοδος Κορυφής στο Λάχτι

    20/10/2006 1:06:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Ενεργειακή πολιτική, απασχόληση, καινοτομία και λαθρομετανάστευση απασχολούν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται στο Λάχτι της Φινλανδίας, με τη συμμετοχή και του Έλληνα Πρωθυπουργού. Στο περιθώριο της συνόδου, κυριαρχεί η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ενώ το πρωί ο Κώστας Καραμανλής είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο. Οι δύο άνδρες εξέτασαν τη συμβιβαστική φόρμουλα για το Κυπριακό που έχει προτείνει η φινλανδική προεδρία και έκαναν αποτίμηση των μέχρι τώρα εξελίξεων και μίλησαν για τις επόμενες διπλωματικές κινήσεις. Μετά τη συνάντηση ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία και κατανόηση των δύο πλευρών.

    Αγαστή συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας

    Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και κυριάρχησε το θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, ενόψει της αναμενόμενης στις 8 Νοεμβρίου έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία.

    Ο κ. Καραμανλής μετά τη συνάντηση δεν έκανε δηλώσεις, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι ήταν "μια συνηθισμένη επαφή που έχω με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κάθε φορά που βρισκόμαστε στο ίδιο μέρος".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν υπήρξε κατανόηση από την ελληνική πλευρά, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε "ποτέ δεν έλειψε η κατανόηση από την ελληνική πλευρά".

    Όπως είναι γνωστό η φιλανδική προεδρία συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για την πρόταση που έχει καταθέσει ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να μην "εκτροχιαστεί το τουρκικό τρένο".

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είχε καταρχήν κατ ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο και στη συνέχεια συνεχίστηκαν οι συνομιλίες με τις αντίστοιχες αντιπροσωπείες τους.

    Στο Ελσίνκι βρίσκεται σήμερα και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Έρκι Τουομιόγια, σχετικά με τις εξελίξεις και τα θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Ενεργειακή πολιτική

    Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής των "25" σκοπεύει να δώσει έμφαση στο φλέγον ζήτημα της επάρκειας των ενεργειακών πηγών. Στο σημερινό δείπνο της άτυπης συνόδου έχει προσκληθεί και θα συμμετάσχει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να δεχθεί πιέσεις για άνοιγμα της ρωσικής αγοράς ενέργειας στις ευρωπαϊκές εταιρίες. Βασικός στόχος είναι η προσπάθεια να εξασφαλιστούν πηγές ενέργειας σε μόνιμη βάση για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανάγκη σεβασμού του κοινοτικού κεκτημένου

    Φινλανδική πρόταση για Τουρκία

    [13] Στη Σύνοδο της ΕΕ στο Λάχτι της Φινλανδίας

    Φινλανδική πρόταση για Τουρκία

    19/10/2006 9:23:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Οι προτάσεις της φινλανδικής προεδρίας για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις ευρωτουρκικές σχέσεις θα βρεθούν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων που θα έχουν την Παρασκευή στο Λάχτι της Φινλανδίας οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάμεσα στους οποίους και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Το Ελσίνκι καταβάλλει προσπάθειες να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα που θα ικανοποιεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του για το τι περιλαμβάνει η προτεινόμενη λύση. Τα ευρωτουρκικά και οι προτάσεις της φινλανδικής προεδρίας συζητήθηκαν κατά τις συναντήσεις που είχε η Ντόρα Μπακογιάννη διαδοχικά με τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση Επίτροπο, Ολι Ρεν και τον Αλί Μπαμπατσάν ο οποίος είναι ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Ρουσόπουλο, η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του Ελσίνκι και ταυτόχρονα συμμερίζεται την προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας για το θέμα, η οποία επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί της φινλανδικής πρότασης όταν αυτή πάρει την τελική της μορφή.

    Διπλωματικές διαβουλεύσεις

    Από την Πέμπτη το διπλωματικό παρασκήνιο εξελίσσεται στο Ελσίνκι όπου οι εκπρόσωποι του Προέδρου Παπαδόπουλου και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Ταλατ έχουν άτυπες επαφές με την φιλανδική προεδρία με αντικείμενο την συμβιβαστική πρωτοβουλία.

    Το πρωί της Παρασκευής, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής και προτού αναχωρήσουν για το Λάχτι, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος θα κάνουν μια συνολική αποτίμηση των εξελίξεων ώστε να καταστρωθούν οι επόμενες τακτικές κινήσεις μέχρι και μετά την 8η Νοεμβρίου.

    Φτάνοντας απόψε στο Ελσίνκι ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι η φινλανδική πρωτοβουλία είναι αντικείμενο συνεχών διαβουλεύσεων, τόσο με την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και με άλλες χώρες. Επεσήμανε επίσης ότι απαράβατος όρος για την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι η επιστροφή της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου (Βαρώσια) στους νόμιμους κατοίκους της και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί η Τουρκία να επιλέγει ποια θέματα θα συζητηθούν τώρα και ποια στο τέλος της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού.

    Η Άγκυρα από την πλευρά της λέει πως διαπραγματεύεται με "εποικοδομητικό" τρόπο το φινλανδικό συμβιβαστικό σχέδιο, που έχει στόχο να μην περιέλθουν σε κρίση οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Πάντως, στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στο Λάχτι της Φινλανδίας θα συζητηθούν θέματα ενεργειακής πολιτικής, στα οποία θα δοθεί η περισσότερη έμφαση, καθώς και απασχόλησης, καινοτομίας και μεταναστευτικής πολιτικής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στήριξη με όρους


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 20 October 2006 - 16:51:02 UTC