Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ηρεμούν τα πνεύματα στο ΠΑΣΟΚ
  • [02] Σύνταξη από την πρώτη θητεία
  • [03] Συνάντηση Καραμανλή - Παυλόπουλου
  • [04] Σε κλίμα αναμονής
  • [05] Άκαρπες οι έρευνες για Άλεξ
  • [06] Αλλάζει η ώρα
  • [07] Δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι
  • [08] Συμβόλαιο θανάτου στην Κρήτη
  • [09] Συνεχίζεται η ομίχλη
  • [10] Ικανοποιημένοι οι συγγενείς
  • [11] Έγκλημα στα Γιαννιτσά
  • [12] Στο "σκαμνί" δύο γιατροί
  • [13] Αποσύρεται επιτραπέζιο φωτιστικό
  • [14] Σε "ελεύθερη πτώση" το κόμμα του Μπλερ
  • [15] Κατασχέθηκαν οκτώ τόνοι κοκαΐνης!
  • [16] Για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [17] Σε σημείο "καμπής"
  • [18] Τριάντα οχτώ Ταλιμπάν νεκροί
  • [19] Ελεύθερος ο Ισπανός φωτογράφος
  • [20] Συνάντηση Τσιτουρίδη - ΓΣΕΕ
  • [21] Διάθεση τελών κυκλοφορίας
  • [22] Απέρριψαν τον Μποτέρο ...λόγω Άμπου Γκράιμπ
  • [23] Διαγωνισμός "Δημήτρης Μητρόπουλος"
  • [24] Πτώση ΙΧ αυτοκινήτου στο λιμάνι Πειραιά

    [01] Πολιτική

    Βενιζέλος: Δεν υπήρξε πάγος με το Γ. Παπανδρέου

    Ηρεμούν τα πνεύματα στο ΠΑΣΟΚ

    25/10/2006 4:05:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι πραγματοποιείται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, χθες, κατά την οποία υπήρξε αντιπαράθεση του κ. Βενιζέλου τόσο με τον κ. Παπανδρέου, όσο και άλλα μέλη του Οργάνου. Σήμερα το πρωί υπήρξε συζήτηση για την περαιτέρω επεξεργασία των προγραμματικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου, στην οποία έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος και η κ. Διαμαντοπούλου.

    Εξερχόμενος από τη σύσκεψη ο κ. Βενιζέλος ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν "έσπασε ο πάγος" με τον κ. Παπανδρέου δήλωσε πως "δεν υπήρξε ποτέ πάγος". Ερωτηθείς για το εάν έθεσε θέμα διαρροών για τη χθεσινή συνεδρίαση απάντησε πως "το αντικείμενο της συζήτησης ήταν ουσιαστικό και όχι παραπολιτικό", ενώ για το κατά πόσο χρειάζονται αλλαγές προσώπων στο ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως ο ίδιος δεν ασχολείται με κάτι τέτοιο.

    Σχετικό σχόλιο έγινε και από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκο Αθανασάκης, ο οποίος χαρακτήρισε ψευδείς ειδήσεις τα όσα λέγονται και γράφονται περί αμφισβήτησης του Γιώργου Παπανδρέου, από στελέχη του κόμματος.

    "Προχωράμε με πολύ γρήγορο ρυθμό"

    "Το ΠΑΣΟΚ προχωρά με πολύ γρήγορο ρυθμό στο πιο σημαντικό πράγμα που είναι το πρόγραμμά του, το οποίο θα είναι πλήρες και θα απαντά στα σημαντικά προβλήματα του Έλληνα πολίτη, δηλαδή την δουλειά και την ασφάλειά του", δήλωσε η κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

    "Το κλίμα είναι πάρα πολύ καλό, εργαζόμαστε για να διαμορφώσουμε τις τελικές μας προτάσεις για την επόμενη τετραετία που θα είμαστε κυβέρνηση", ανέφερε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι "η ανταλλαγή απόψεων και διαφορετικών θέσεων, στο βαθμό που οδηγούν σε σύνθεση, είναι προϋπόθεση λειτουργίας των κομμάτων όπου γης και όχι μόνο στην Ελλάδα".

    "Ο,τι γίνεται εντός των πλαισίων του κόμματος το θεωρώ υγιές και δεν μπαίνω σε λογικές παραπολιτικής", είπε επίσης ο κ. Παπαϊωάννου, τονίζοντας ότι εργαστήκαμε δημιουργικά και διευκρινίζοντας - με αφορμή άλλη ερώτηση- ότι δεν υπήρξε κανένα κλίμα αμηχανίας στη σημερινή συνεδρίαση.

    Αργότερα σήμερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει σε εκδήλωση για την Αυτοδιοίκηση, στην οποία θα συμμετέχουν οι υποψήφιοι εκλεγέντες και μη, νομάρχες και δήμαρχοι πρωτευουσών νομών καθώς και άλλων μεγάλων πόλεων από όλη την Ελλάδα, τους οποίους υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές.

    [02] Πολιτική

    Σύνταξη από την πρώτη θητεία

    25/10/2006 3:59:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με την πρώτη κοινοβουλευτική θητεία τους, οι βουλευτές μπορούν πλέον να βγούν στη σύνταξη, συνυπολογίζοντας και άλλα χρόνια προϋπηρεσίας τους σε θέσεις όπως για παράδειγμα γενικών γραμματέων σε υπουργεία. Την ρύθμιση αυτή προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο "Συμπλήρωση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας στο Δημόσιο" των υπουργείων Οικονομίας και Απασχόλησης, που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή. "Πρόκειται για μια ρύθμιση που αναφέρεται σε πολύ συγκεκριμένα θέματα, στην οποία θα τοποθετηθούν οι συναρμόδιοι υπουργοί, όταν έρθει το νομοσχέδιο προς συζήτηση στη Βουλή", απάντησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος. Την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ στις διατάξεις νομοσχεδίου σχετικά με τις βουλευτικές συντάξεις, εξέφρασε η υπεύθυνη κοινωνικών υποθέσεων του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαρία Δαμανάκη και ζήτησε από την κυβέρνηση να τις αποσύρει.

    [03] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή - Παυλόπουλου

    25/10/2006 2:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2006 3:49:52 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τις προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών μέχρι το τέλος του χρόνου παρουσίασε στον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντηση που είχαν το πρωί της Τετάρτης, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα νομοσχέδια που αφορούν το νομαρχιακό και το νέο δημοσιουπαλληλικό κώδικα, καθώς και τις αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική. "Ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο και η ψήφιση του θα γίνει μέσα στο Νοέμβριο. Σε ότι αφορά τον κώδικα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης θα έχει γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Για δέκα ολόκληρα χρόνια, η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση έζησε χωρίς κώδικα", δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών. Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική, θα ψηφιστεί εντός του Νοεμβρίου.

    [04] Κοινωνία

    Για το μέλλον των κινητοποιήσεων

    Σε κλίμα αναμονής

    25/10/2006 9:51:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2006 5:18:33 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Έως το τέλος της εβδομάδας θα αποφασίσουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές για τη συνέχιση ή όχι της απεργίας τους ενώ σήμερα θα διαμορφωθούν οι εισηγήσεις από τα Διοικητικά Συμβούλια της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ προς τα προεδρεία μετά την πρόταση, που παρουσίασε χθες στους εκπαιδευτικούς ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν νέα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στο οποίο συμμετείχε και η ΑΔΕΔΥ με τρίωρη στάση εργασίας μεταξύ 11.30-14.30. Στη στάση συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ. Την ίδια ώρα συνεδριάζουν τα Δ.Σ. για τις εισηγήσεις τους. "Όλοι προσδοκούν ομαλοποίηση της κατάστασης στην Παιδεία", δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος. Επανέλαβε πως η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει πάρα πολλά για την εκπαίδευση, ωστόσο, η προσπάθεια είναι διαρκής και χρειάζεται να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, σημείωσε. Εξάλλου, συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων γονέα μαθήτριας της Γ λυκείου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εκπαιδευτικών. Ο γονέας προσέφυγε στη Δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι από τη συνεχιζόμενη απεργία βλάπτονται τα συμφέροντα των μαθητών. Η απόφαση θα εκδοθεί την Πέμπτη.

    Ο κ. Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης πρότεινε να δοθεί το επίδομα των 105 ευρώ σε τέσσερις αντί έξι δόσεις, αλλά με τον ίδιο χρονικό ορίζοντα, υποσχέθηκε αυξήσεις μισθών μέσα στην επόμενη πενταετία, αναλόγως των δημοσιονομικών μεγεθών, και ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς να επιστρέψουν στα σχολεία.

    Ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Δημήτρης Μπράτης έκρινε ότι δεν υπήρξε ουσιαστική διαφοροποίηση των προτάσεων, ενώ ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Δημήτρης Γιώργου εκτίμησε ότι η συνάντηση συνέβαλε στη βελτίωση του κλίματος.

    Επικοινωνιακό ελιγμό με μηδενική ουσία χαρακτήρισε τη συνάντηση η αξιωματική αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ μίας συμμαχίας γονέων και δασκάλων, κοινωνίας και εκπαιδευτικών για να αλλάξει η κατάσταση στην παιδεία δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Αναφερόμενος, δε, στο σημερινό συλλαλητήριο σημείωσε ότι αυτή η δύναμη διαμαρτυρίας πρέπει να γίνει δύναμη αλλαγής. Ως προς τη χθεσινή συνάντηση των εκπαιδευτικών με τον πρωθυπουργό επισήμανε ότι η κυβέρνηση ζητεί θυσίες από τους πολλούς και διασφαλίζει κέρδη για τους λίγους, ενώ έκανε λόγο για τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες, επίδειξη πυγμής και έλλειψη θέσεων και προτάσεων.

    Για αδιαλλαξία κατηγόρησε την κυβέρνηση το ΚΚΕ.

    Η χθεσινή απάντηση της κυβέρνησης προς τους απεργούς εκπαιδευτικούς , ήταν εξευτελιστική, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού.

    "Ό,τι είχαμε να πούμε επί του θέματος, το είπαμε. Ο Πρωθυπουργός υπήρξε απολύτως σαφής", δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Αντώναρος.

    Το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τη ΔΟΕ και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο θα βρει τον καλύτερο τρόπο για την αναπλήρωση των χαμένων μαθημάτων που σε καμία περίπτωση, πάντως, δε μπορούν να καλυφθούν πλήρως, δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105.8 , ο γ.γ. του υπουργείου Κωνσταντίνος Ράμας.

    Πανεκπαιδευτικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    Mαθητές, φοιτητές, δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στην πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην πρωτεύουσα και στη συμπρωτεύουσα.

    Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε πορεία με την συμμετοχή εργατικών συνδικάτων, μέχρι την πλατεία Συντάγματος, όπου έγινε συναυλία συμπαράστασης προς τους απεργούς εκπαιδευτικούς. Ξυλοδαρμούς μαθητών μετά το τέλος της πορείας, κατήγγειλαν δυο μαθητές της τρίτης Λυκείου. Όπως ανέφεραν, έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, τους σταμάτησαν διμοιρίες των ΜΑΤ για σωματική έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας τους χτύπησαν στην κοιλιά και στο κεφάλι.

    Στη Θεσσαλονίκη η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Τις κινητοποιήσεις στήριξαν και πανεπιστημιακοί καθηγητές που συμμετείχαν στο κάλεσμα της ΠΟΣΔΕΠ για 24ωρη απεργία σήμερα, ενώ εννέα σχολές στο ΑΠΘ αποφάσισαν μέσω των γενικών τους συνελεύσεων να πραγματοποιήσουν μονοήμερες καταλήψεις

    Στο μεταξύ, περίπου 900 σχολεία τελούν υπό κατάληψη, σύμφωνα με τη συντονιστική επιτροπή κινητοποιήσεων, ενώ το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι ο αριθμός τους είναι μικρότερος.

    Αύριο, αναμένεται η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου σχετικά με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων γονέα γιά να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των δασκάλων.

    Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Δημήτρης Μπράτης σημείωσε μιλώντας στη ΝΕΤ, ότι η σχετική αίτηση επιβαρύνει την κατάσταση.

    Να σημειωθεί ότι για τον Ιανουάριο, αναβλήθηκε η συζήτηση στη βουλή του επίμαχου άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΝ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αναβολή της συζήτησης, που αποφασίστηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θετικό το κλίμα

    [05] Κοινωνία

    Άκαρπες οι έρευνες για Άλεξ

    25/10/2006 6:50:00 μμ

    Πηγή: ΝΕτ-ΝΕΤ 105,8

    Ξανάρχισαν από το μεσημέρι στη Βέροια οι έρευνες για τον 11χρονο Αλεξ Μεσχισβίλι, παρουσία του ειδικού εφέτη ανακριτή Μιχάλη Γεωργίου. Ο τελευταίος διέταξε την έρευνα, ύστερα από υπόδειξη νεαρής γυναίκας μάρτυρα, ότι το παιδί μεταφέρθηκε στη γέφυρα της "Τάφρου 66" στην περιοχή Κουλούρα, 12 χλμ έξω από τη Βέροια. Ωστόσο, μετά από δυόμισι ώρες έρευνας τα ειδικών συνεργείων που ερεύνησαν σε βάθος 2 μέτρων, κανένα νέο στοιχείο δεν προέκυψε. Οι έρευνες για την υπόθεση θα συνεχιστούν με την κατάθεση μαρτύρων.

    [06] Κοινωνία

    Τα ξημερώματα της Κυριακής 29 Οκτωβρίου

    Αλλάζει η ώρα

    25/10/2006 1:14:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τα ξημερώματα της Κυριακής 29 Οκτωβρίου 2006, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας και επανέρχεται η κανονική. Έτσι, στις 04.00 το πρωί της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή στις 03.00. Το μέτρο της θερινής ώρας εφαρμόζεται με την οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10/1/2001.

    [07] Κοινωνία

    Νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος του Δ. Αχαρνών

    Δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι

    25/10/2006 12:59:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Επίθεση αγνώστου με μαχαίρι δέχθηκε το βράδυ της Τρίτης, ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αχαρνών, Ματθαίος Θεοδωρίδης, 58 ετών. Ο Θεοδωρίδης μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται με τραύματα στην κοιλιακή χώρα και στην πλάτη στο νοσοκομείο "Αγία Ολγα". Όπως δήλωσε ο ίδιος στους αστυνομικούς, είχε μεταβεί στον Αγιο Διονύσιο, στο Μενίδι, για να δει τι είχε συμβεί σε τροχαίο δυστύχημα, στο οποίο ενεπλάκη και φίλη του. Την ώρα που έφθασε στο σημείο, άγνωστος του επιτέθηκε χωρίς λόγο, τον τραυμάτισε με μαχαίρι και τράπηκε σε φυγή. Για την υπόθεση διενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφαλείας Αχαρνών.

    [08] Κοινωνία

    Δράστες δύο νεαροί 18 και 22 ετών

    Συμβόλαιο θανάτου στην Κρήτη

    25/10/2006 12:31:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Συμβόλαιο θανάτου εκτελέστηκε στη Σητεία Κρήτης, με θύμα έναν 38χρονο Αλβανό, που βρέθηκε νεκρός έξω από το σπίτι του, έχοντας δεχτεί επτά χτυπήματα με τσεκούρι. Δράστες είναι δύο ομοεθνείς του, 18 και 22 ετών, που μετέβησαν στην Κρήτη από την Αθήνα και οι οποίοι θα έπαιρναν πέντε χιλιάδες ευρώ για να τη δολοφονία του. Οι δολοφόνοι έγιναν αντιληπτοί από τους γείτονες καθώς το θύμα λίγο πριν εκπνεύσει κάλεσε σε βοήθεια. Οι περιγραφές των μαρτύρων και τα αστυνομικά μπλόκα που στήθηκαν στην περιοχή οδήγησαν στη σύλληψη των δολοφόνων, οι οποίοι είχαν λάβει ως προκαταβολή 500 ευρώ και θα έπαιρναν μετά την επιστροφή τους στην Αθήνα τα υπόλοιπα 4.500. Το θύμα είχε κατηγορηθεί για το φόνο της συζύγου του, είχε προφυλακιστεί αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους λόγω έλλειψη στοιχείων. Στενός συγγενής της νεκρής συζύγου συνελήφθη ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του 38χρονου άντρα.

    [09] Κοινωνία

    Συνεχίζεται η ομίχλη

    25/10/2006 12:17:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πυκνή ομίχλη είχε περιορίσει στο ελάχιστο, περίπου στα 50 μέτρα, το πρωί την ορατότητα στην Αττική, ενώ και αργότερα η ορατότητα με δυσκολία ξεπερνούσε τα 100 μέτρα σε ορισμένες περιοχές. Εξάλλου ομίχλη είχε σκεπάσει τα πάντα σε ολόκληρο το ανατολικό τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας, στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου. Το ίδιο σκηνικό αναμένεται τις πρωινές ώρες αύριο και την Παρασκευή ενώ η ομίχλη θα ενισχυθεί και από υψηλές θερμοκρασίες. Όπως επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν έχουμε παρατεταμένα διαλείμματα καλοκαιρίας συγκεντρώνονται υψηλά ποσοστά υγρασίας, οι οποίες σε συνδυασμό με τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και τους ασθενείς ανέμους δημιουργούν την ομίχλη. Στην Αττική το φαινόμενο το οποίο δεν εμφανίζεται συχνά. Η επιστημονική εξήγηση του φαινομένου στο ανατολικό τμήμα του λεκανοπεδίου αφορά στο γεγονός πως πρόκειται για την περιοχή του νομού με αρκετές ακόμα καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Σε αυτές τις εκτάσεις η υγρασία είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με τον υπόλοιπο νομό.

    [10] Κοινωνία

    Ικανοποιημένοι οι συγγενείς

    25/10/2006 11:35:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την ικανοποίηση τους εξέφρασαν οι συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της "Ήλιος" στο Γραμματικό για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος κατά παντός υπευθύνου από την Εισαγγελέα Αθηνών. Ο πρόεδρος της Επιτροπής των συγγενών Νικόλας Γιασουμής δήλωσε ότι η άσκηση ποινικής δίωξης είναι κάτι, που οι συγγενείς ζήτησαν από την πρώτη ημέρα και πρόσθεσε ότι τώρα οι συγγενείς περιμένουν να αρχίσουν και στην Κύπρο οι ποινικές διαδικασίες. Πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες οι δικηγόροι των συγγενών θα έλθουν σε επαφή με τον Γενικό Εισαγγελέα. Ο δικηγόρος Ευστάθιος Ευσταθίου πρόβλεψε ότι στην Αθήνα θα υπάρξουν καταδίκες και ανέφερε ότι οι συγγενείς των θυμάτων μπορούν να εκπροσωπηθούν στην ποινική διαδικασία ως πολιτική αγωγή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου

    [11] Κοινωνία

    Έγκλημα στα Γιαννιτσά

    25/10/2006 11:29:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Νεκρός, μέσα σε λίμνη αίματος, βρέθηκε μέσα στο σπίτι του, στα Γιαννιτσά Πέλλας, 54χρονος και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ο θάνατός του οφείλεται σε δολοφονία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 54χρονος διέμενε μόνος του στα Γιαννιτσά και επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τη σύζυγο και τα παιδιά του, που είναι μετανάστες στην Ολλανδία. Από την περασμένη Κυριακή δεν είχε δώσει σημεία ζωής και η σύζυγός του ανησύχησε και ζήτησε από τους γείτονες να τον αναζητήσουν. Έτσι, αργά χθες το βράδυ τον εντόπισαν μέσα σε δωμάτιο του σπιτιού, χτυπημένο στο κεφάλι, και ειδοποίησαν την Αστυνομία. Μέχρι στιγμής τα αίτια της δολοφονίας παραμένουν άγνωστα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Γιαννιτσών μεταξύ άλλων εξετάζουν και το ενδεχόμενο να έπεσε θύμα ληστρικής επίθεσης.

    [12] Κοινωνία

    Στο "σκαμνί" δύο γιατροί

    25/10/2006 11:05:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια παραπέμπονται δύο γιατροί ιδιωτικής κλινικής του Ηρακλείου Κρήτης. Διώκονται για το θάνατο του 9χρονου γιου της οικογένειας Μαρκάκη πριν από 13 μήνες, ο οποίος κατέληξε από εγκεφαλική ανοξία λόγω επιπλοκών σε επέμβαση για την αφαίρεση αμυγδαλών. Στο εδώλιο θα καθίσουν ο ωτορινολαρυγγολόγος και ο αναισθησιολόγος, που είχαν την ευθύνη. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο δεν προέβησαν στις ενδεδειγμένες ιατρικές ενέργειες, όταν κατά τη διάρκεια της επέμβασης εμφανίστηκε το πρόβλημα της ανακλαστικής βραδυκαρδίας στο αγοράκι και τα συμπτώματα ανακοπής της καρδιάς του.

    [13] Κοινωνία

    Αποσύρεται επιτραπέζιο φωτιστικό

    25/10/2006 3:15:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αποσύρεται από την αγορά επιτραπέζιο ηλεκτρικό φωτιστικό κινεζικής προέλευσης που διατίθεται από την εταιρεία Πλαίσιο ComputersΒΕΕ. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης (Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και Γενική Γραμματεία Καταναλωτή) η εταιρεία Πλαίσιο προέβη σε διαδικασία εθελοντικής ανάκλησης του προϊόντος (STORK-Huangslite τύπου Η-5000-1 με λαμπτήρα αλογόνου 50W τύπου G9) μετά από καταγγελία καταναλωτή σύμφωνα με την οποία το φωτιστικό κατά τη χρήση του παρουσίασε έκρηξη του λαμπτήρα αλογόνου τύπου G9 και εν συνεχεία βραχυκύκλωμα. Η εταιρία συνεργάστηκε άμεσα με τη γενική Γραμματεία Βιομηχανίας προσκομίζοντας δείγματα του φωτιστικού και παρότι το ίδιο πρόβλημα δεν παρουσιάστηκε στα δείγματα αποφάσισε την άμεση αναστολή των πωλήσεων και απόσυρση του προϊόντος από την αγορά.

    [14] Κόσμος

    Στο χαμηλότερο σημείο η δημοτικότητα από το 1987

    Σε "ελεύθερη πτώση" το κόμμα του Μπλερ

    25/10/2006 8:17:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2006 11:03:32 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στο χαμηλότερο σημείο της εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες βρίσκεται η υποστήριξη του εκλογικού σώματος προς το Εργατικό Κόμμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ICM, με δείγμα 1.019 ατόμων, η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Guardian. Μόλις το 29% των ψηφοφόρων τοποθετούνται υπέρ των Εργατικών που χάνουν δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ενώ το Συντηρητικό Κόμμα κερδίζει τρεις ποσοστιαίες μονάδες και εξασφαλίζει το 39% της πρόθεσης ψήφου. Το Φιλελεύθερο Κόμμα, το δεύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, βρίσκεται στο 22%. Η πολιτική συγκυρία της ανάδειξης του Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία των Τόρις και της αβεβαιότητας όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης του Μπλερ και το εάν θα τον αντικαταστήσει ο υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν πλήττει τους Εργατικούς. Η θητεία του Μπλερ, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές το 1997, δεν λήγει πριν το 2009, όμως έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από τον πρωθυπουργικό θώκο εντός του έτους. Το χαμηλότερο ποσοστό για τους Εργατικούς, που έχει καταγραφεί από την ICM και την Guardian ήταν τον Μάιο του 1987, ένα μήνα πριν η Μάργκαρετ Θάτσερ κερδίσει την τρίτη της πρωθυπουργική θητεία. Το Εργατικό Κόμμα επικρίνεται κυρίως για τη διαχείριση του συστήματος υγείας. Αν και οι δαπάνες για την υγεία διπλασιάσθηκαν, φθάνοντας τα 134 δισεκατομμύρια ευρώ, μόνο το 14% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι πόροι αυτοί δαπανήθηκαν με τον σωστό τρόπο. Μόνο το 25% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας βελτιώθηκε από την έλευση του Εργατικού Κόμματος στην εξουσία το 1997, το 30% θεωρεί ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε και το 39% ότι έμεινε στάσιμη.

    [15] Κόσμος

    Το μεγαλύτερο φορτίο στην Κεντρική Αμερική

    Κατασχέθηκαν οκτώ τόνοι κοκαΐνης!

    25/10/2006 8:41:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Οκτώ τόνους κοκαΐνης, το μεγαλύτερο φορτίο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Κεντρική Αμερική, κατέσχεσαν χθες οι υπηρεσίες καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών των ΗΠΑ, της Κόστα Ρίκα και της Κολομβία καταφέροντας ένα σημαντικό πλήγμα στα καρτέλ των ναρκωτικών. Οι διωκτικές αρχές ανακάλυψαν το φορτίο σε ένα πλοίο που έπλεε στον Ειρηνικό, κοντά στο αρχιπέλαγος Γκαλαπάγκος του Ισημερινού. Τρεις πολίτες της Κόστα Ρίκα που επέβαιναν στο πλοίο συνελήφθησαν, ανακοίνωσαν οι διωκτικές αρχές στο Σαν Χοσέ. Την 9η Οκτωβρίου Αμερικανοί πράκτορες είχαν συλλάβει τέσσερις αλιείς από την Κόστα Ρίκα που μετέφεραν 3,5 τόνους κοκαΐνης κοντά στα χωρικά ύδατα της Γουατεμάλας.

    [16] Κόσμος

    Για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας

    25/10/2006 8:36:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η Βενεζουέλα θα εγκαταλείψει την προσπάθεια της για μια έδρα μη-μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα προτείνει τη Βολιβία ως υποψήφια χώρα, ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες. "Ο Πρόεδρος Τσάβες μου τηλεφώνησε σήμερα το πρωί και δήλωσε ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων που χρειάζεται για το Συμβούλιο Ασφαλείας. " Ο Τσάβες είπε ακόμα ότι θα εγκαταλείψει την υποψηφιότητα της Βενεζουέλας προς χάριν της Βολιβίας. Είμαστε υποψήφιοι για το Συμβούλιο Ασφαλείας", δήλωσε ο Μοράλες αναφερόμενος στη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει την πληροφορία. Η Βενεζουέλα είχε συμβιβαστεί υπέρ της υποψηφιότητας της Γουατεμάλας για μια έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά η Γουατεμάλα, η οποία στηρίζεται από τις ΗΠΑ, δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων για να κερδίσει την έδρα στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας. Ωστόσο ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι η χώρα του ακόμα δεν έχει αποτιμήσει το πώς θα άρει το αδιέξοδο με την Γουατεμάλα για την υποψηφιότητα της για μια έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υποβαθμίζοντας τα σχόλια του Βολιβιανού Προέδρου Εβο Μοράλες, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα σενάριο που αποτελεί μία από τις λύσεις που εξετάζονται για την επίλυση της κρίσης Από τη μεριά της η Κυβέρνηση της Γουατεμάλας έκανε σαφές χθες ότι δεν θα υποχωρήσει ώστε να προωθηθεί η υποψηφιότητα της Βολιβίας στην αναζήτηση ενός ενδεχόμενου συμβιβασμού. "Δεν αποσυρθήκαμε και δεν έχουμε καμία πρόθεση να το κάνουμε", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γουατεμάλας Γκερτ Ρόζενταλ. Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες έχει χαρακτηρίσει την σύγκρουση ως εκδήλωση του ανταγωνισμού των ΗΠΑ με την Βενεζουέλα, λόγω της ανοικτής υποστήριξης της Ουάσινγκτον προς την υποψηφιότητα της Γουατεμάλας.

    [17] Κόσμος

    Σε σημείο "καμπής"

    25/10/2006 8:26:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε σημείο καμπής βρίσκεται η προσπάθεια καταστολής της "εξέγερσης" στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στρατηγό Τζέιμς Τζόουνς. Όπως προέβλεψε χθες από την Ουάσινγκτον σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα The Daily Telegraph, οι μαχητές των Ταλιμπάν δεν θα συνεχίσουν να μάχονται τις συμμαχικές δυνάμεις σε μάχες εκ του συστάδην, αλλά θα στραφούν στην τακτική της τοποθέτησης βομβών και των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας που αποδείχθηκε εξαιρετικά φονική στο Ιράκ. "Στρατιωτικά δεν θα ηττηθούμε", είπε. "Η στρατηγική τους έγκειται στο να υφιστάμεθα μία απώλεια από κάθε 1.000 αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς", είπε. Ο Τζόουνς είπε στην Ντέιλι Τέλεγκραφ ότι θεωρεί πως υπάρχει "σαφής σύνδεση" ανάμεσα στην εκτενέστατη παραγωγή ναρκωτικών και το αυξανόμενο επίπεδο της βίας στο Αφγανιστάν και τόνισε ότι η εκστρατεία κατά των ναρκωτικών στη χώρα πρέπει να γίνουν αποτελεσματικές για να αποτραπεί η συνέχιση των επιθέσεων. "Οι βρετανικές προσπάθειες για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, είπε, αποτυγχάνουν". Ακόμη, ο στρατηγός κάλεσε να αρθούν οι "50 διαφορετικοί περιορισμοί" στους κανόνες εμπλοκής που έχουν τεθεί στους στρατιώτες του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν από τις Κυβερνήσεις των χωρών τους. Ένας "σκεπτόμενος εχθρός", κατέληξε, θα θέσει ως στόχο ακριβώς αυτές τις δυνάμεις.

    [18] Κόσμος

    Στην επαρχία Κανταχάρ στο Αφγανιστάν

    Τριάντα οχτώ Ταλιμπάν νεκροί

    25/10/2006 11:42:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τριάντα οχτώ αντάρτες Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σήμερα στο νότιο Αφγανιστάν από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε δυο διαφορετικές επιχειρήσεις, δήλωσε εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Οι δυο επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές Ζάρι και Παντζουάγι της επαρχίας Κανταχάρ, στις οποίες "επιχείρησαν να εισέλθουν" ομάδες Ταλιμπάν, σύμφωνα με τον ταγματάρχη Λιουκ Νίτινγκ, εκπρόσωπος της Isaf. "Τους παρακολουθούσαμε, γνωρίζαμε τι προετοίμαζαν και ενεργήσαμε την κατάλληλη στιγμή", πρόσθεσε ο ταγματάρχης Νίτινγκ.

    [19] Μ. Ανατολή

    Είχε απαχθεί από ενόπλους Παλαιστίνιους

    Ελεύθερος ο Ισπανός φωτογράφος

    25/10/2006 8:09:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ελεύθερος αφέθηκε μετά από 15 ώρες, ο 37χρονος Ισπανός φωτογράφος Εμίλιο Μορενάτι, ο οποίος είχε απαχθεί από ενόπλους Παλαιστίνιους, όπως ανακοίνωσαν μέλος της οικογένειάς του και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, στο οποίο εργάζεται. Ο αδελφός του Μορενάτι, Μιγκέλ Άνχελ, δήλωσε ότι βρίσκεται ασφαλής σε ένα ξενοδοχείο. Σύμφωνα με το Associated Press, ο Μορενάτι μεταφέρθηκε καταρχάς στα γραφεία του Παλαιστινίου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς από αξιωματούχους της Φάταχ. Τον Αύγουστο, δύο εργαζόμενοι για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Fox News είχαν απαχθεί και απελευθερωθεί μετά από δύο εβδομάδες. Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης από καμία οργάνωση για την απαγωγή του Ισπανού. Ο Μορενάτι άφησε το ισπανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο EFE το 2003 και προσελήφθη από το AP. Εργάσθηκε για ένα χρόνο στο Αφγανιστάν, ενώ καλύπτει την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο. Η Κυβέρνηση της Χαμάς καταδίκασε την απαγωγή. Οι απαγωγές ξένων υπηκόων έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένας Αμερικανός εθελοντής δάσκαλος αγγλικών είχε απαχθεί στη Νάμπλους.

    [20] Οικονομία

    Για το ασφαλιστικό

    Συνάντηση Τσιτουρίδη - ΓΣΕΕ

    25/10/2006 4:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2006 6:33:07 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Να αποφύγουν την πρόωρη συνταξιοδότηση κάλεσαν τους εργαζόμενους ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, επισημαίνοντας ότι θα έχουν απώλειες στα εισοδήματά τους. Στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη, συμφώνησαν ο υπουργός Απασχόλησης και το προεδρείο της ΓΣΕΕ, ότι τα επικουρικά ταμεία θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑΜ ανά ταμείο, μετά από σύμφωνη γνώμη των ασφαλισμένων και ύστερα από την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών. Κατά τη συνάντηση, ο κ. Τσιτουρίδης, επανέλαβε ότι θέση της κυβέρνησης είναι πως δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας και δεν θα αυξηθούν οι εισφορές στις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Ακόμη, ο υπουργός Απασχόλησης τόνισε ότι "η ενοποίηση ή η ένταξη των ταμείων στο ΙΚΑ θα πραγματοποιηθεί μόνο μετά από διαπραγμάτευση και αναλογιστικές μελέτες", υπογραμμίζοντας ότι θα επιδιώξει τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ στο σχετικό διάλογο. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ανέφερε ότι τα συνδικάτα δεν θα συμμετάσχουν στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί για το ασφαλιστικό, αφού αυτή έχει τεχνικό χαρακτήρα, αλλά θα συμμετάσχουν ενεργά στον πολιτικό διάλογο για τις όποιες αλλαγές.

    Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων υπογράμμισαν στον κ. Τσιτουρίδη ότι οι βασικές προϋποθέσεις είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της απέναντι στα ταμεία, κάνοντας λόγο για χρέη του κράτους προς το ασφαλιστικό σύστημα που φθάνουν τα 22 δισ. ευρώ. Επίσης, υπογράμμισαν ότι στο ενδεχόμενο βίαιας ενοποίησης ταμείων ή βίαιας ένταξης στο ΙΚΑ, τα συνδικάτα θα αντιδράσουν.

    Από τη μεριά της, η τομεάρχης Απασχόλησης και Κοινωνικών υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη, έκανε λόγο για σοβαρές αρνητικές εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα εξαιτίας της αδιαφορίας και της αλλοπρόσαλης πολιτικής της κυβέρνησης.

    [21] Οικονομία

    Από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου

    Διάθεση τελών κυκλοφορίας

    25/10/2006 2:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2006 3:13:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου θα διατεθούν φέτος τα ειδικά σήματα για τα τέλη κυκλοφορίας 2007. Η διάθεση των σημάτων θα γίνεται από τις Τράπεζες, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και για πρώτη φορά από τις Συνεταιριστικές Τράπεζες, με την επίδειξη των ειδοποιητηρίων που αποστέλλονται ήδη από τις 10 Οκτωβρίου από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Η αξία των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας παραμένει στα περσινά επίπεδα. Η εκπρόθεσμη προμήθεια του ειδικού σήματος συνεπάγεται πρόστιμο ισόποσο του τέλους κυκλοφορίας που αναλογεί στο όχημα με βάση τον κυβισμό του. Σε περίπτωση που δεν έχει αποσταλεί ειδοποιητήριο, η προμήθεια του σήματος θα γίνεται μόνο από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) με την επίδειξη της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος.

    Η αξία των ειδικών σημάτων

    Τα τέλη του 2007 είναι διαμορφωμένα για τα επιβατικά αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες ως εξής:

    15 για οχήματα μέχρι 300 κυβικά 38 για 301 - 785 κυβικά 93 για 786 - 1.357 κυβικά 168 για 1.358 - 1.928 κυβικά 372 για 1.929 - 2.357 κυβικά 483 για 2.358 κυβικά και άνω 93 για τα τροχόσπιτα 15 για δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες μέχρι 50 κυβικά εκατοστά.

    Τα ειδοποιητήρια τελών κυκλοφορίας αποστέλλονται στους κατόχους οχημάτων με βάση τα στοιχεία της 30ης Σεπτεμβρίου, ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης της Γ.Γ.Π.Σ. από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    Για τις μεταβιβάσεις οχημάτων που πραγματοποιήθηκαν μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, οι παλαιοί κάτοχοι των οχημάτων θα πρέπει να αγνοήσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής τελών, οι δε νέοι κάτοχοι επειδή δεν θα λάβουν ειδοποιητήρια θα πρέπει με την άδεια του οχήματος να μεταβούν στις Δ.Ο.Υ. προκειμένου να προμηθευτούν το σήμα τελών κυκλοφορίας.

    [22] Πολιτισμός

    Απέρριψαν τον Μποτέρο ...λόγω Άμπου Γκράιμπ

    25/10/2006 9:46:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2006 2:22:58 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι πίνακες ζωγραφικής και τα γλυπτά του Κολομβιανού καλλιτέχνη Φερνάντο Μποτέρο κοσμούν μουσεία και δημόσιους εκθεσιακούς χώρους σε όλο τον κόσμο. Όμως ο πασίγνωστος καλλιτέχνης αντιμετώπισε σχεδόν καθολική απόρριψη όταν επιχείρησε να πραγματοποιήσει μια έκθεση στην Αμερική. Ο λόγος; Το θέμα της έκθεσης ήταν η φυλακή του Άμπου Γκράιμπ. Η σειρά πινάκων ζωγραφικής που απεικονίζουν τα βασανιστήρια Ιρακινών στην φυλακή του Άμπου Γκράιμπ από στρατιώτες των ΗΠΑ απορρίφθηκαν από όλα τα αμερικανικά μουσεία στα οποία προτάθηκε να εκτεθούν, πριν συμφωνήσει να τα δεχθεί η Γκαλερί Μάρλμπορο στο κεντρικό Μανχάταν, όπου παρουσιάσθηκαν για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα και θα παραμείνουν έως την 18η Νοεμβρίου. "Εδώ υπάρχει απόλυτη ελευθερία έκφρασης. Γι αυτό ήταν τόσο ανησυχητικό το ότι τα μουσεία δεν ήθελαν να εκθέσουν αυτά τα έργα", είπε ο Μποτέρο. Οι πίνακες, σχολίασε ο 74χρονος ζωγράφος, είναι εμπνευσμένοι από κείμενα που περιέγραφαν τα γεγονότα και δεν αποτελούν απομίμηση των διαβόητων φωτογραφιών των βασανιστηρίων. "Δεν αποκάλυπτα τίποτε που δεν ήταν ήδη γνωστό. Απογοητεύτηκα που το καλλιτεχνικό αυτό όραμα δεν μπορούσε να εκτεθεί", δήλωσε. "Μου είπαν ότι δέχθηκαν πολλές οργισμένες τηλεφωνικές κλήσεις στην γκαλερί", λέει ο Μποτέρο. Προσθέτει ότι δεν νοιάστηκε να ρωτήσει γιατί οι προτάσεις του προς τα μουσεία να εκθέσει τους συγκεκριμένους πίνακες απορρίπτονταν. Ο κριτικός τέχνης Ντέιβιντ Ντ Αρσί εκτιμά ότι τα μουσεία αποφεύγουν να προκαλούν την Κυβέρνηση. "Αν επρόκειτο για άλλα έργα του Μποτέρο, θα τα δέχονταν αμέσως. Είναι ίσως ο πιο αναγνωρίσιμος σύγχρονος καλλιτέχνης", εξηγεί ο Ντ Άρσί. Αλλά, προσθέτει, "το τελευταίο πράγμα που θέλουν τα μουσεία είναι να στιγματισθούν. Υπήρξε μια εποχή που τα μουσεία ήθελαν να σοκάρουν τον κόσμο. Αυτή η εποχή έχει παρέλθει". Ο Μποτέρο έχει φιλοτεχνήσει 42 πίνακες και 38 ελαιογραφίες για το θέμα. Ο ίδιος λέει ότι εργαζόταν "με μονομανία" επί 14 μήνες για να τους ολοκληρώσει. Άρχισε πέντε μήνες μετά την αποκάλυψη των γεγονότων από τον δημοσιογράφο Σέιμουρ Χερς στο περιοδικό New Yorker, τον Μάιο του 2004. Ο ζωγράφος δηλώνει ότι ελπίζει η έκθεσή του να βρει καταφύγιο σε ένα αμερικανικό ή ευρωπαϊκό μουσείο, όμως διευκρινίζει ότι δεν προτίθεται να πουλήσει τους πίνακες, παρά μόνο να τους δωρίσει. "Δεν πιστεύω στην αποκόμιση χρημάτων από την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου", εξηγεί.

    Σχετικά Links:

    Οι "κομμένοι" πίνακες του Φερνάντο Μποτέρο

    [23] Πολιτισμός

    Ανακοίνωση των φιναλίστ στις 12 Νοεμβρίου

    Διαγωνισμός "Δημήτρης Μητρόπουλος"

    25/10/2006 5:38:00 μμ

    Μια σημαντική μουσική εκδήλωση φτάνει στο τελικό της στάδιο. Ο λόγος για το Διεθνή Διαγωνισμό "Δημήτρης Μητρόπουλος" για την ανάδειξη νέων μουσικών, που διεξάγεται κάθε χρόνο με ευθύνη της Ορχήστρας των Χρωμάτων σε συνεργασία με τον Οργανισμό του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με σημείο αναφοράς τα ιδεώδη του μεγάλου Έλληνα συνθέτη και μαέστρου. Η διεθνούς κύρους κριτική επιτροπή, με πρόεδρο Δρ. Elmar Weingarten, Έφορο του Ταμείου για τον Πολιτισμό της Γερμανικής Πρωτεύουσας, θα επιλέξει τους τρεις φιναλίστ οι οποίοι θα ανακοινωθούν την Κυριακή 12 Νοεμβρίου και θα διευθύνουν την Ορχήστρα των Χρωμάτων σε έργα των L.V.Beethoven, C.Debussy, J.Brahms, F.Schubert, S.Prokofiev και Ν.Σκαλκώτα, σε μια ανοιχτή για το κοινό συναυλία στην Αίθουσα Φίλων του Μεγάρου Μουσικής. Την απονομή των βραβείων θα κάνει ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Γιώργος Βουλγαράκης.

    Μια διοργάνωση διεθνούς εμβέλειας

    Ο Διεθνής Διαγωνισμός "Δημήτρης Μητρόπουλος" δημιουργήθηκε το 1996 με την ευκαιρία των εκατό χρόνων από την γέννηση του Δημήτρη Μητρόπουλου. Φέτος διεξάγεται για δέκατη φορά, κατέχοντας ήδη σημαντική θέση ανάμεσα στους διεθνείς μουσικούς διαγωνισμούς. Ο βασικός του στόχος, που είναι η παρακίνηση των νέων μουσικών να εμπνευστούν από την ανιδιοτελή αφοσίωση του Δημήτρη Μητρόπουλου στη μουσική, διασφαλίζεται από το ότι επικεφαλής της κριτικής επιτροπής είναι κάθε φορά προσωπικότητες όπως ο Luciano Berio, ο Sir Neville Marriner, ο George Crumb, ο Rudolph Barshai και ο Crist&#243;bal Halffter, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

    Σε ένδειξη εκτίμησης του υψηλού επιπέδου του διαγωνισμού, η Wiener Kammerorchester προσέφερε τη μόνιμη συνεργασία της, παρέχοντας τη δυνατότητα στους πρώτους νικητές να δώσουν μία συναυλία στο Konzerthaus Wien.

    Ο Διεθνής Διαγωνισμός "Δημήτρης Μητρόπουλος" διεξάγεται κάθε χρόνο στην Αθήνα, εναλλάξ για Διεύθυνση Ορχήστρας και Σύνθεση.

    Για το 2006 οι 16 τελικοί υποψήφιοι που επελέγησαν από την κριτική επιτροπή ανάμεσα σε 203 αιτήσεις απ όλο τον κόσμο είναι οι: Darrell Ang (Σιγκαπούρη), Harutyun Arzumanyan (Αρμενία), Anja Bihlmaier (Γερμανία), Shy-Luen Chen (Ταϊβάν), Σταματία Καραμπίνη (Ελλάδα), Philip Mann (ΗΠΑ), Γιώργος Μουτσιάρας (Ελλάδα), Yukihiro Notsu (Ιαπωνία), Μιχάλης Οικονόμου (Ελλάδα), Ludovic Perez (Γαλλία), Kristiina Poska (Εσθονία), Thomas Posth (Γερμανία), Naoki Sugihara (Ιαπωνία), Dian Tchobanov (Βουλγαρία), Guerguan Tsenov (Βουλγαρία) και Yang Yang (Κίνα).

    Τα μέλης της Κριτικής Επιτροπή του Διαγωνισμού για το 2006 είναι:

    Elmar Weingarten, (Πρόεδρος), Δρ. Έφορος του Ταμείου για τον Πολιτισμό της Γερμανικής Πρωτεύουσας Θεόδωρος Αντωνίου, συνθέτης, αρχιμουσικός και καθηγητής σύνθεσης, Πανεπιστήμιο της Βοστόνης Γιώργος Κουρουπός, Συνθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων Rudolf Buchmann, Διευθυντής του International Management K&#252;nstlersekretariat Buchmann, Βιέννη, Καθηγητής Μουσικής Βύρων Φιδετζής, Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Μίλτος Λογιάδης, αρχιμουσικός της Ορχήστρας των Χρωμάτων Jean-Claude Pennetier, πιανίστας, αρχιμουσικός και συνθέτης

    Πληροφορίες/Εισιτήρια: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 210-7282333 Τιμές Εισιτηρίων : 30 ευρώ, 22 ευρώ, 15 ευρώ, 9 ευρώ & φοιτ 5 ευρώ.

    [24] Κοινωνία

    Πτώση ΙΧ αυτοκινήτου στο λιμάνι Πειραιά

    25/10/2006 1:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2006 1:57:18 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νεκρός, είναι ο 60χρονος άνδρας, αγνώστων λοιπών στοιχείων, που λίγο μετά το μεσημέρι και ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του στην Ακτή Βασιλειάδου βρέθηκε στα νερά του λιμανιού, ανάμεσα στα δεμένα πλοία "Εξπρές Αφροδίτη" και "Blue Star 1". Σύμφωνα με το ΥΕΝ, το αυτοκίνητο του 60χρονου- το πτώμα του οποίου ανασύρθηκε από βατραχανθρώπους του ΛΣ- "γλίστρησε" από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ενώ εκινείτο στο "Ντοκ 3" με κατεύθυνση προς την άκρη του λιμανιού, όπου όμως δεν έφτασε ποτέ. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή όπου συνέβη το τραγικό περιστατικό υπάρχει πλήρης οδική σήμανση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 25 October 2006 - 16:51:20 UTC