Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τομή στην Υγεία
  • [02] Στη Γενεύη ο Γ. Παπανδρέου
  • [03] Διαμαρτυρία για τον Τζίμη Πανούση
  • [04] Αεροπορική τραγωδία στη Νιγηρία
  • [05] Εκλογές στη Λ.Δ. του Κονγκό
  • [06] Στις κάλπες η Βουλγαρία
  • [07] "Επέστρεψε" ο Κάστρο
  • [08] Αίτημα για προσωρινή αποχή
  • [09] "Έφυγε" η Μαρία Καλουτά
  • [10] Λαχανικά κατά Αλτσχάιμερ

    [01] Πολιτική

    Νομοσχέδιο για τις προμήθειες

    Τομή στην Υγεία

    29/10/2006 6:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/10/2006 7:09:11 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Το καθεστώς προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία επιχειρεί να εξυγιάνει το υπουργείο Υγείας, με νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ", η ηγεσία του Υπουργείου επιχειρεί τον εξορθολογισμό των δαπανών για τις προμήθειες του ΕΣΥ, που υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Βασικός στόχος του νέου θεσμικού πλαισίου είναι ο περιορισμός της σπατάλης και ταυτόχρονα η διασφάλιση της ποιότητας του υγειονομικού υλικού.

    Δραστικές αλλαγές

    Το σχέδιο νόμου προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύσταση Κεντρικής Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, η οποία θα εποπτεύει το σύστημα εφοδιασμού των νοσοκομείων.

    Ειδικότερα, το σχέδιο αναδιοργάνωσης περιλαμβάνει την ενοποίηση 9.000 διαγωνισμών, που διενεργούνται κάθε χρόνο από 289 φορείς του ΕΣΥ.

    Οι δραστικές αλλαγές που επιχειρούνται έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν τις δυσλειτουργίες που εμφανίζει το υπάρχον σύστημα, όπως είναι:

    -Η αδιαφάνεια και η παραοικονομία, -Η χαοτική προμήθεια των υλικών, -Οι στρεβλώσεις της αγοράς, -Η απουσία πληροφορικού δικτύου, -Η έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών, -Και οι χρονοβόρες διαδικασίες.

    Το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των προμηθειών του ΕΣΥ αναμένεται να εγκριθεί τις επόμενες ημέρες από την κυβερνητική επιτροπή, και κατόπιν να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

    [02] Πολιτική

    Στη Γενεύη ο Γ. Παπανδρέου

    29/10/2006 5:05:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στη Γενεύη μεταβαίνει την Δευτέρα, ο Γιώργος Παπανδρέου, με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, προκειμένου να συναντηθεί με τον Γ.Γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας, Χουάν Σομάβια. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που έχουν στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και της φτώχειας, αλλά και την αξιοπρεπή εργασία για όλους τους πολίτες του κόσμου. Το βράδυ, ο κ. Παπανδρέου θα βραβευθεί από την Παγκόσμια Γυμναστική Ομοσπονδία, ως εμπνευστής της αναβίωσης της ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

    [03] Κοινωνία

    Διαμαρτυρία για τον Τζίμη Πανούση

    29/10/2006 5:49:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Παράσταση διαμαρτυρίας έξω απο το νυκτερινό κέντρο που εμφανίζεται ο καλλιτέχνης Τζίμης Πανούσης, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν το Σάββατο το βράδυ μέλη θρησκευτικών οργανώσεων. Οι συγκεντρωθέντες εξέφρασαν τον "αποτροπιασμό" τους για τις θρησκευτικές αναφορές του καλλιτέχνη στο πρόγραμμά του, καθώς και για το περιεχόμενο της αφίσας, που έχει αναρτηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης, μέσω της οποίας, όπως λένε, "προσβάλλεται το σύμβολο της ελληνικής πίστης". Στη διαφημιστική αφίσα, ο Τζίμης Πανούσης εμφανίζεται ντυμένος με ράσα, στο λαιμό του κρέμεται μενταγιόν, όπου απεικονίζεται η Παναγία με τη μορφή πτηνού, ενώ γύρω από το κεφάλι του υπάρχει φωτοστέφανο.

    Στο ζήτημα αναφέρθηκε, σήμερα, με δήλωσή του από τη Θεσσαλονίκη, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, χαρακτηρίζοντας καταδικαστέο οτιδήποτε ειρωνεύεται τα ιερά και τα όσια.

    Επίσης, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, υποστήριξε ότι "δεν μπορούμε ό,τι είναι ιερό να το θίξουμε κατά τρόπο που θέλουμε να το προσβάλλουμε και να το καταργήσουμε".

    Στο θέμα παρενέβη και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, που ανέφερε πως "σε μία δημοκρατία τα πάντα είναι επιτρεπτά, μέχρι όμως το σημείο εκείνο που δε θα προσβάλλεις την προσωπικότητα του άλλου και ιδιαίτερα να ξεπερνάς τα όρια της προσβολής των ιερών και όσιων της φυλής μας".

    [04] Κόσμος

    Πολιτικό αεροσκάφος κατέπεσε με 114 επιβαίνοντες

    Αεροπορική τραγωδία στη Νιγηρία

    29/10/2006 4:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/10/2006 7:20:19 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠε-Reuters-Associated

    Αεροσκάφος της νιγηριανής εταιρείας ADC που εκτελούσε εσωτερική πτήση στη Νιγηρία, μεταφέροντας περισσότερους από 100 επιβάτες και μέλη πληρώματος, συνετρίβη την Κυριακή. Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί το πρωί από το Λάγκος με προορισμό το Σοκότο, στα βορειοδυτικά της Νιγηρίας, μέσω Αμπούζα. Αφού αποβίβασε ορισμένους επιβάτες στο αεροδρόμιο Νάμντι Αζικίβε της Αμπούζα, απογειώθηκε και πάλι, αλλά λίγο αργότερα κατέπεσε και τυλίχθηκε στις φλόγες. Από την πτώση του αεροσκάφους σκοτώθηκαν οι περισσότεροι επιβάτες, μεταξύ των οποίων ο σουλτάνος του Σοκότο, Μοχαμάντου Μαξίντο, η ανώτερη μουσουλμανική αρχή στη Νιγηρία, ο γερουσιαστής γιος του, ο αναπληρωτής κυβερνήτης και ο υπουργός Παιδείας του κρατιδίου, καθώς και άλλος ένας γερουσιαστής. Σύμφωνα με αντικρουόμενες πληροφορίες τρεις ή τέσσερις επιβάτες πρέπει να επέζησαν.

    Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρία, το αεροσκάφος κατά τη συντριβή του το έσπασε στα δυο, ενώ έπεσε περίπου 30 δευτερόλεπτα μετά την απογείωση του, σε απόσταση περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο,.

    Εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (NEMA), δήλωσε από την πλευρά του ότι το αεροπλάνο τυλίχθηκε στις φλόγες στο έδαφος.

    Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Ολουσεγκούν Ομπασάνιο εξέφρασε "το βαθύτατο συγκλονισμό και τη λύπη του" για το γεγονός και διέταξε αμέσως να διεξαχθεί έρευνα για την καταστροφή.

    Πρόκειται για την τέταρτη αεροπορική τραγωδία που σημειώνεται στη Νιγηρία τους τελευταίους μήνες.

    Στις 18 Σεπτεμβρίου 14 στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων και δύο στρατηγοί, σκοτώθηκαν όταν ένα Ντορνιά 228-221 των ενόπλων δυνάμεων συνετρίβη στο κέντρο της χώρας.

    Τον Δεκέμβριο του 2005 αεροσκάφος της ιδιωτικής εταιρείας Sosoliso συνετρίβη κατά την προσγείωσή του στο Πορτ Χάρκορτ, στο Δέλτα του Νίγηρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 117 άνθρωποι.

    Δύο μήνες νωρίτερα αεροσκάφος άλλης εταιρείας, της Bellview, κατέπεσε στη Λίσα, κοντά στο Λάγκος με αποτέλεσμα οι 100 επιβαινοντες να σκοτωθούν.

    [05] Κόσμος

    Εκλογές στη Λ.Δ. του Κονγκό

    29/10/2006 2:09:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - ΑΠΕ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στον οποίο είναι αντιμέτωποι ο απερχόμενος πρόεδρος Ζοζέφ Καμπίλα και ο αντιπρόεδρος Ζαν-Πιέρ Μπεμπά. Η εκλογική διαδικασία πραγματοποιείται ομαλά, παρά τις καταρρακτώδεις βροχές στις δυτικές περιοχές της χώρας. Οι εκλογές αυτές θεωρούνται από τις πιο σημαντικές των τελευταίων ετών στην αφρικανική ήπειρο, καθώς οι ψηφοφόροι ελπίζουν ότι θα φέρουν τέλος στις πολύχρονες συγκρούσεις και την κατάχρηση της εξουσίας στη χώρα. Επιπλέον, πρόκειται για τις πρώτες αμιγώς δημοκρατικές εκλογές από την ανεξαρτησία της χώρας, το 1960.

    "Η ημέρα άρχισε καλά. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν κανονικά σε όλες σχεδόν τις περιοχές και δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα", δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

    "Μόνο στην Κινσάσα και στις γύρω περιοχές σημειώθηκαν καθυστερήσεις εξαιτίας των βροχοπτώσεων", διευκρίνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοιχτά όλη τη νύχτα, αν χρειαστεί, για να ψηφίσει ο κόσμος.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: DR Congo votes in landmark poll

    [06] Κόσμος

    Στις κάλπες η Βουλγαρία

    29/10/2006 12:59:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο - ΑΠΕ

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περίπου 6,4 εκατ. Βούλγαροι για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, από τις οποίες αναμένεται σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις - να αναδειχτεί νικητής ο νυν πρόεδρος, Γκεόργκι Παρβάνοφ. Αντίθετα, ο υπερεθνικιστής Βόλεν Σιντέροφ, ο οποίος αντιτάχθηκε στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμάται ότι θα χάσει τη μάχη για την προεδρία. Στον πρώτο γύρο, ο Παρβάνοφ συγκέντρωσε ποσοστό 64% έναντι 21,5% του αντιπάλου του, όμως οι δυο υποψήφιοι αναμετρόνται εκ νέου, καθώς το ποσοστό συμμετοχής ήταν μικρότερο του 50%, όπως ορίζει ο νόμος. Αν ο Παρβάνοφ κερδίσει, θα είναι εκείνος που θα οδηγήσει τη Βουλγαρία στην ένταξή της στην Ε.Ε., τον Ιανουάριο του 2007. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19.00, τοπική ώρα.

    Δύσκολη η πορεία των μεταρρυθμίσεων

    Ο Σιντέροφ, ηγέτης του ριζοσπαστικού κόμματος "Επίθεση", έκανε προεκλογική εκστρατεία με συνθήματα που, σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες, είναι ξενοφοβικά, αντιδημοκρατικά και αμφισβητούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

    Ωστόσο, τα σχετικά υψηλά ποσοστά του Σιντέροφ ανέδειξαν το πρόβλημα που υπάρχει με την πορεία των μεταρρυθμίσεων, καθώς ο Παρβάνοφ χρεώνεται με το ότι οι κυβερνήσεις δεν έλαβαν μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας, της εγκληματικότητας και της διαφθοράς.

    "Δεν ψηφίζουμε για τον δρόμο που έχουμε ήδη διανύσει, αλλά για το μονοπάτι που θα περάσουμε", δήλωσε ο Παρβάνοφ, προειδοποιώντας ότι "θα ήταν μία ριψοκίνδυνη περιπέτεια να αρχίσουμε τώρα από την αρχή".

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Bulgarians choose new president

    [07] Κόσμος

    "Επέστρεψε" ο Κάστρο

    29/10/2006 12:18:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters

    "Οι εχθροί μας έσπευσαν να πουν πως πεθαίνω ή ότι είχα πεθάνει, αλλά τώρα είμαι ευτυχής που μπορώ να στείλω στους συμπατριώτες και στους φίλους σε όλο τον κόσμο αυτές τις εικόνες. Τώρα (οι εχθροί μου) είναι υποχρεωμένοι να με αναστήσουν", είπε ο φανερά ευδιάθετος ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση μετά από έξι εβδομάδες. Η κουβανική τηλεόραση έδειξε το Σάββατο βίντεο του Κάστρο να περπατάει, να μιλάει στο τηλέφωνο και να διαβάζει τις εφημερίδες της ημέρας, καθώς ο Κουβανός ηγέτης, που αναρρώνει με αργούς ρυθμούς ύστερα από επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε στο τέλος Ιουλίου, δήλωνε ότι παρακολουθεί τις συνεδριάσεις για την χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής.

    "Ανόητες οι φήμες περί θανάτου μου"

    Ο Κάστρο χαρακτήρισε τις φήμες περί του θανάτου του "ανόητες", και πρόσθεσε ότι τον εξωθούν να συνεχίσει να "εργάζεται και να μάχεται". Ολοκλήρωσε το μήνυμά του με την επωδό του, "Patria o muerte, venceremos!" ("Πατρίδα ή θάνατος, ως τη νίκη").

    Κουβανοί αξιωματούχοι αρνούνται ότι ο Φιδέλ Κάστρο έχει προσβληθεί από καρκίνο του στομάχου, αλλά δεν ανακοινώνουν και λεπτομέρειες της ασθένειάς του.

    Ο αδελφός του, Ραούλ Κάστρο, που τον αντικαθιστά στη διάρκεια της ανάρρωσής του, δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Cuba TV shows pictures of Castro

    The New York Times: Though Frail, Castro Denies Hes Dead

    [08] Μ. Ανατολή

    Αίτημα για προσωρινή αποχή

    29/10/2006 11:52:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters

    Την προσωρινή αποχή από τα καθήκοντά του, ζήτησε ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ, Μεναχέμ Μαζούζ, από τον πρόεδρο Μοσέ Κατσάβ, μετά από αίτημα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Στις 15 Οκτωβρίου, το υπουργείο Δικαιοσύνης και η αστυνομία ανακοίνωσαν πως έχουν συγκεντρώσει στοιχεία εναντίον του Ισραηλινού προέδρου ότι διέπραξε τα σεξουαλικά εγκλήματα του βιασμού και της παρενόχλησης διά της βίας εναντίον γυναικών που εργάζονταν κοντά του. Ο Κατσάβ, του οποίου το αξίωμα είναι κυρίως τυπικό, αλλά θεωρείται προσωπικότητα που μπορεί να παίξει ρόλο γεφυροποιού μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, αρνείται ότι έχει διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα και θεωρεί τον εαυτό του θύμα "δημοσίου λιντσαρίσματος χωρίς δίκη".

    Να διευκολυνθεί το έργο της δικαιοσύνης

    Πάντως, έγκειται στη δικαιοδοσία του Μαζούζ να αποφασίσει αν θα απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του Ισραηλινού προέδρου.

    Σύμφωνα με την απόφαση του γενικού εισαγγελέα, ο Κατσάβ πρέπει να απέχει των καθηκόντων του, τουλάχιστον προσωρινά, για να μην εμποδίζει το έργο της κατηγορούσας αρχής, αφού οι μάρτυρες διστάζουν να καταθέσουν εναντίον του, όσο παραμένει πρόεδρος.

    [09] Πολιτισμός

    "Έφυγε" η Μαρία Καλουτά

    29/10/2006 1:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/10/2006 7:08:09 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μία από τις μεγαλύτερες δόξες του ελληνικού μουσικού θεάτρου, η Μαρία Καλουτά, άφησε το πρωί της Κυριακής την τελευταία της πνοή στο Αττικό Θεραπευτήριο, σε ηλικία 85 ετών. Η Μαρία Καλουτά ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της σε παιδική ηλικία, αποτελώντας μαζί με την αδελφή της Άννα το περίφημο δίδυμο "Τα Καλουτάκια". Έπαιξε σε πολλές ταινίες και σε τηλεοπτικές παραγωγές και πήρε μέρος σε περιοδείες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Μαρία Καλουτά τα τελευταία χρόνια νοσηλευόταν κατάκοιτη. Τα συλλυπητήρια τους στους οικείους της εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης. Η κηδεία της θα γίνει δημοσία δαπάνη αύριο, Δευτέρα στις 14:00, στο Α Νεκροταφείο Αθηνών.

    Θεατρική πορεία 40 ετών

    Η Μαρία όπως και η Άννα Καλουτά πρωτοεμφανίστηκαν στο θέατρο το 1926 και συνέχισαν την καλλιτεχνική τους πορεία μαζί για 40 χρόνια.

    Ο Τύπος της εποχής γράφει: "Πηγαίνετε να δείτε δύο παιδάκια στο θέατρο, που παίζουν σαν μεγάλοι".

    Στη δεκαετία του 30, εμφανίζονται στο θίασο του Αττίκ, καταπλήσσοντας τη θεατρόφιλη Αθήνα της εποχής.

    Tο 1967, η Μαρία παντρεύεται το Νομικό Σύμβουλο του Δήμου Αθηναίων Δημήτρη Κωνσταντόπουλο και αποφασίζει να εγκαταλείψει για πάντα το θεατρικό σανίδι.

    "Εγώ ήμουνα πάντα ερωτευμένη με τη ζωή, ενώ η Άννα με το θέατρο", έλεγε η Μαρία.

    Δηλώσεις για την εκλιπόντα

    Για το θάνατο της Μαρίας Καλουτά, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής δήλωσε:

    "Έφυγε σήμερα από τη ζωή μια από τις λίγες καλλιτέχνιδες που σημάδεψαν με το ταλέντο τους την εξέλιξη ενός θεατρικού είδους. Η Μαρία Καλουτά μαζί με την αδερφή της Άννα, ταυτίστηκαν με τα χρυσά χρόνια της ελληνικής επιθεώρησης. Πολύ περισσότερο, χάρισαν σε ώρες δύσκολες, πολύτιμες στιγμές χαράς στους θαυμαστές τους στην Ελλάδα και στις εστίες του ελληνισμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην αδερφή της, Άννα Καλουτά, στην οικογένεια και τους οικείους της εκλιπούσας, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια".

    Τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο της ηθοποιού εξέφρασε ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Γιώργος Βουλγαράκης, επισημαίνοντας ότι η καλλιτεχνική σταδιοδρομία της Μαρίας Καλουτά είναι συνυφασμένη με ένα ξεχωριστό κεφάλαιο της ιστορίας του νεοελληνικού θεάτρου.

    [10] Υγεία

    Λαχανικά κατά Αλτσχάιμερ

    29/10/2006 9:55:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τα πράσινα λαχανικά μπορούν να συνεισφέρουν στη θωράκιση του ανθρώπινου οργανισμού και κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες. Όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί επιστήμονες, όποιος καταναλώνει καθημερινά περισσότερα από δύο πιάτα σαλάτα ή άλλα λαχανικά, πράσινα κατά προτίμηση, έχει εξασφαλισμένη μνήμη για πέντε χρόνια περισσότερο απο εκείνους που δεν υιοθετούν τη συγκεκριμένη διατροφική συνήθεια.

    Σύμφωνα με την έρευνα, τρία πιάτα λαχανικών την ημέρα αρκούν για να διατηρήσει κανείς γερή τη μνήμη του, ιδιαίτερα αν πρόκειται για σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως για παράδειγμα το μαρούλι και το σπανάκι.

    Στην έρευνα, που διήρκεσε 6 χρόνια, πήραν μέρος 3.700 ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών. Όσοι έτρωγαν καθημερινά τρία πιάτα λαχανικών, είχαν πιο αργό ρυθμό απώλειας της μνήμης και μάλιστα σε ποσοστό που αγγίζει το 40% σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν ούτε μια ολόκληρη σαλάτα την ημέρα.

    Τα πράσινα λαχανικά έχουν βιταμίνη Ε και άλλες αντιοξειδωτικέρς ουσίες, που προστατεύουν τη νοητική λειτουργία από τη φθορά.

    Για καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης Ε από τον οργανισμό, απαραίτητος είναι ο συνδυασμός των λαχανικών με το ελαιόλαδο.

    Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους ισχύουν και για τους νεώτερους ενήλικες. Μάλιστα, για πιο γερή μνήμη που αντέχει στο χρόνο, σημαντικό ρόλο, όπως επισημαίνουν, παίζει η υγιεινή διατροφή, η σωματική, αλλά και η νοητική άσκηση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 29 October 2006 - 17:51:02 UTC