Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα σχολεία ξανά
  • [02] Τραγικό φινάλε
  • [03] Εγκρίθηκε το Σύνταγμα στη Σερβία
  • [04] Ένας νεκρός στις συγκρούσεις στο Μεξικό
  • [05] Τρεις νεκροί από το Σιμαρόν
  • [06] Επανεξελέγη ο Λούλα στη Βραζιλία
  • [07] Συγκλονιστικό φινάλε στο ΣΕΦ
  • [08] Φόρουμ διαλόγου για το Διαδίκτυο

    [01] Κοινωνία

    Οι χαμένες διδακτικές ώρες το ζητούμενο

    Στα σχολεία ξανά

    30/10/2006 10:33:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Επέστρεψαν σήμερα στις σχολικές αίθουσες δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές την ίδια ώρα που εκατοντάδες γυμνάσια και λύκεια συνεχίζουν να βρίσκονται υπό κατάληψη. Στο μεταξύ οι δάσκαλοι έχουν εξαγγείλει νέες 24ωρες απεργίες στις 3 και 9 Νοεμβρίου. Οι καθηγητές θα συμμετάσχουν μόνον στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια τις ίδιες ημέρες. Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Ανδρέας Καραμάνος σημείωσε ότι και οι μαθητές πρέπει να αντιληφθούν ότι έχουν μπροστά τους μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά. Ο κ. Καραμάνος σημείωσε ότι το Υπουργείο δεν πρόκειται να κάνει καμία κίνηση για διακοπή των καταλήψεων. Για τα δημοτικά σχολεία είπε ότι θα επιμηκυνθεί το εβδομαδιαίο ωράριο κατά μια ώρα και αν χρειαστεί θα γίνουν μαθήματα και τα Σαββατοκύριακα. Η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου μιλώντας χθες στη ΝΕΤ, διαβεβαίωσε ότι θα αναπληρωθούν όλες οι χαμένες ώρες διδασκαλίας, ενώ και οι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι θα καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πίσω στα θρανία

    [02] Κοινωνία

    Τραγικό φινάλε

    30/10/2006 10:53:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/10/2006 11:43:59 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Θλίψη και συγκίνηση επικρατούσε το πρωί στην Αγγλικανική Εκκλησία της Κέρκυρας όπου τελέστηκε δέηση στη μνήμη των δύο παιδιών από τη Βρετανία, του Ρόμπερτ και της Κριστιάν, που βρήκαν το θάνατο σε ξενοδοχείο του νησιού. Στο μεταξύ με την προκαταρκτική εξέταση άλλα και την δικογραφία να έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί φτάνει η ώρα των διώξεων προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για το τραγικό συμβάν. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελέας της Κέρκυρας αναμένεται να ασκήσει ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή εναντίον των εκπροσώπων της ιδιοκτησίας, του διευθυντή του ξενοδοχείου, του τεχνικού διευθυντή της επιχείρησης καθώς και στον κατασκευαστή αλλά και στο συντηρητή της εγκατάστασης της κλιματιστικής μονάδας. Καθώς ο θάνατος των παιδιών αποδίδεται σε εισπνοή μονοξείδιου του άνθρακα που πιθανότατα εισήλθε στο δωμάτιο από τρύπα στον τοίχο, ή από το στόμιο του εξαερισμού, ειδικοί εξετάζουν τις εγκαταστάσεις στο ξενοδοχείο ενώ οι υπεύθυνοι της μονάδας αφού εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους ανακοινώνουν ότι ο καυστήρας είχε αντικατασταθεί πριν από 2 χρόνια καθώς και ότι είχε γίνει έλεγχος πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου. Κυρώσεις εφόσον διαπιστωθούν ευθύνες προανήγγειλε και η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη Πετραλιά, προσθέτοντας ότι ο ελληνικός τουρισμός δεν μπορεί να στιγματιστεί από ένα τέτοιο γεγονός. Εξάλλου σταθερή κρίνεται η κατάσταση της υγείας του πατέρα των παιδιών, που νοσηλεύεται ακόμα στην Εντατική, και της συντρόφου του. Η μητέρα Σάρον Γουντ αναμένεται να μεταφέρει σήμερα τις σωρούς των παιδιών της πίσω στη Βρετανία. Με αμείωτο ενδιαφέρον εξακολουθούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο νησί τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    The Sun: Kids' mum weeps over coffins

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναμένονται διώξεις

    Μονοξείδιο του άνθρακα στο αίμα των παιδιών

    [03] Κόσμος

    Εγκρίθηκε το Σύνταγμα στη Σερβία

    30/10/2006 10:17:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το πρώτο Σύνταγμα της μετά-Μιλόσεβιτς εποχής ενέκρινε η πλειοψηφία του σερβικού λαού στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες και προχθές. Σύμφωνα με τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα που έδωσε στην δημοσιότητα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή υπέρ του νέου Συντάγματος ψήφισε το 51,46% του εκλογικού σώματος, ενώ η συμμετοχή ανήλθε στο 53,66%.Τα ίδια σχεδόν ποσοστά έδωσε και η μη κυβερνητική οργάνωση Κέντρο για τις Ελεύθερες Εκλογές και την Δημοκρατία (CESID) που είχε παρατηρητές σε 600 αντιπροσωπευτικά εκλογικά τμήματα. Η επικύρωση του Συντάγματος επετεύχθη, στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή, αφού, 2 ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, το ποσοστό συμμέτοχής ήταν κάτω του ορίου του 50% που απαιτείται για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα. Οι εκκλήσεις προς τους πολίτες, να βγουν για να ψηφίσουν, που έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπόρις Τάντιτς, τον πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα αλλά και τον Πατριάρχη της σερβικής ορθόδοξης Εκκλησίας Παύλο φαίνεται ότι βρήκαν ανταπόκριση και έτσι το δημοψήφισμα ήταν επιτυχές. Στο Κόσσοβο το ποσοστό προσέλευσης των Σέρβων ήταν αρκετά υψηλό και κυμάνθηκε γύρω στο 90%. Οι Αλβανοί αντιμετώπισαν με αδιαφορία το δημοψήφισμα το ίδιο και ο αλβανικός πληθυσμός στην νότια Σερβία που απείχε μαζικά από την ψηφοφορία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μπόρις Τάντιτς συνεχάρη τους πολίτες για το νέο Σύνταγμα και τόνισε ότι "με την ψήφο τους υποστήριξαν την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας". Ο πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα επίσης συνεχάρη τους πολίτες και επισήμανε ότι με την επικύρωση του Συντάγματος "η Σερβία με σαφήνεια διακηρύττει ότι υπερασπίζεται την ακεραιότητα της και προσανατολίζεται στην δημιουργία ενός δημοκρατικού κράτους δικαίου με το Κόσοβο στην σύνθεσή του".

    Ο Κοστούνιτσα μιλώντας στην ρωσική τηλεόραση προειδοποίησε τις χώρες που σκέπτονται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, ότι μία τέτοια ενέργεια θα έπληττε τις σχέσεις τους με το Βελιγράδι. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας ανέφερε χαρακτηριστικά: "προειδοποιώ τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, οι οποίοι σε ανεπίσημες συνομιλίες μιλούν ήδη για την πιθανότητα αναγνώρισης, ότι ένα τέτοιο βήμα δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες. Το νέο Σύνταγμα της Σερβίας θα κηρυχτεί ισχύον την ερχόμενη Κυριακή σε πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής.

    [04] Κόσμος

    Και δύο τραυματίες

    Ένας νεκρός στις συγκρούσεις στο Μεξικό

    30/10/2006 9:51:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ένας διαδηλωτής βρήκε τον θάνατο από πυρά χθες στην Οαχάκα, στο νότιο Μεξικό, και δύο άλλοι τραυματίσθηκαν, κατά την επιχείρηση της ομοσπονδιακής αστυνομίας να άρει τον αποκλεισμό της πόλης, σύμφωνα με στέλεχος της Λαϊκής Συνέλευσης των Λαών της Οαχάκα (ΑΡΡΟ). Νωρίτερα, αναφορές τόνιζαν πως τα μέλη της ΑΡΡΟ, της αριστερής οργάνωσης που ηγείται των κινητοποιήσεων, με κύριο αίτημα της βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης κι εργασίας, όπως και την παραίτηση του σκληροπυρηνικού κυβερνήτη Ουλίσες Ρούις, κι οι οποίες έχουν παραλύσει επί μήνες την ιστορική μεξικανική πόλη, είχαν αρχίσει να εγκαταλείπουν σταδιακά τα οδοφράγματα στο κέντρο της. Μολονότι πολλά από τα οδοφράγματα είχαν αρχίσει να διαλύονται, το απόγευμα πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές στο κέντρο της πόλης συγκρούσθηκαν με τους αστυνομικούς. Οι διαδηλωτές εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ κι οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα. Αντίσταση κατά των αστυνομικών δυνάμεων προβλήθηκε και σε άλλα μέρη της πόλεως. Ηγετικά στελέχη της ΑΡΡΟ, μέσω των τηλεοπτικών δικτύων, κάλεσαν τους οπαδούς τους να αποφύγουν την αιματοχυσία.

    Χιλιάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, με την υποστήριξη ελικοπτέρων και θωρακισμένων οχημάτων πήραν μέρος στη διάσπαση των οδοφραγμάτων χρησιμοποιώντας αντλίες νερού υπό πίεση για να εκδιώξουν τους αριστερούς διαδηλωτές που είχαν καταλάβει κεντρικά σημεία της πόλης.

    Εκατοντάδες διαδηλωτές με ξύλα στα χέρια ετοιμάστηκαν να αντιμετωπίσουν τους άνδρες της αστυνομίας που συγκεντρώνονται στους γύρω δρόμους, με πλήξη εξάρτηση μάχης. Σε άλλο σημείο της πόλης, εκατοντάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν έξι λεωφορεία της αστυνομίας, υποχρέωσαν τους αστυνομικούς να τα εγκαταλείψουν και τα παρέδωσαν στις φλόγες. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έστειλε άνδρες των ειδικών δυνάμεων για να αποκαταστήσουν την τάξη στην Οαχάκα, όπου απεργούν από τον Μάιο οι εκπαιδευτικοί.

    Οι απεργοί έχουν στο πλευρό τους τους αριστερούς διαδηλωτές, που αξιώνουν την παραίτηση του Κυβερνήτη της Πολιτείας μετά το θάνατο ενός Αμερικανού δημοσιογράφου και δύο πολιτών από πυρά αστυνομικών, την περασμένη εβδομάδα. Παρόλο που η κρίση έχει τοπικό χαρακτήρα, εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να προκαλέσει ένταση και σε άλλες πολιτείες του Μεξικού, όπου μόλις τον περασμένο Ιούλιο είχαν γίνει ογκώδεις διαδηλώσεις με αφορμή το αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νεκρός δημοσιογράφος στο Μεξικό

    [05] Κόσμος

    Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους

    Τρεις νεκροί από το Σιμαρόν

    30/10/2006 9:08:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο και χιλιάδες αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από την επέλαση του τυφώνα Σιμαρόν από τις βόρειες Φιλιππίνες σήμερα το πρωί. Μία γυναίκα και το 6χρονο παιδί της θάφτηκαν κάτω από λαμαρίνες στην παράκτια κοινότητα Ντιμασεσέτ στην επαρχία Αουρόρα, όπου οι βίαιοι άνεμοι έντασης 175-210 χλμ/ώρα κατέστρεψαν τις λιγότερο ανθεκτικές κατασκευές. Ένας έφηβος πνίγηκε σε πλημμυρισμένο ποτάμι στην πόλη Καουαγιάν, στην επαρχία Ιζαμπέλα, όπου το μετεωρολογικό γραφείο αύξησε το επίπεδο συναγερμού στο επίπεδο πέντε. Ο έπαρχος τόνισε πως οι υπηρεσίες ακόμη συγκεντρώνουν στοιχεία για τις επιπτώσεις που είχε το πέρασμα του τυφώνα από την περιοχή. ο τυφώνας Σιμαρόν, ο ισχυρότερος που πλήττει την τελευταία οκταετία τη χώρα, αναγκάζοντας πολλά σχολεία και γραφεία να κλείσουν και οδηγώντας, λόγω των προειδοποιήσεων για πλημμύρες, στην ακύρωση πολλών εσωτερικών πτήσεων. Εντός της ημέρας αναμένεται να κινηθεί προς την Νότιο Σινική Θάλασσα με κατεύθυνση προς το Βιετνάμ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται να έχει υποβαθμισθεί πλέον σε τροπική καταιγίδα έως ότου πλησιάσει τα κεντρικά παράλια του Βιετνάμ, περίπου στις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας σήμερα.

    [06] Κόσμος

    Επανεξελέγη ο Λούλα στη Βραζιλία

    30/10/2006 8:17:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Θριαμβευτικά επανεξελέγη στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία ο Πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα που έγιναν χθες, αφήνοντας πίσω του τα σκάνδαλα στα οποία ενεπλάκησαν στελέχη του κόμματός του και εμφανιζόμενος ως ο αγωνιστής για τα δικαιώματα των φτωχών και των εργατών. Η εκλογική επιτροπή της Βραζιλίας ανακοίνωσε επίσημα ότι ο Λούλα είναι ο νικητής των επαναληπτικών εκλογών, λίγες ώρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες. Με καταμετρημένο το 91% των ψήφων, ο Λούλα εξασφαλίζει το 60,54% των ψήφων, έναντι 39,46% του Ζεράλδο Αλκμίν. Περίπου 125 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι ψήφισαν στις επαναληπτικές εκλογές- από τα χωριά στη ζούγκλα του Αμαζονίου, μέχρι τις σκληρές παραγκουπόλεις γύρω από τα αστικά κέντρα. Το αποτέλεσμα όμως ήταν περίπου αναμενόμενο. Ο Λούλα είχε εμφανιστεί ως νικητής από τη στιγμή που πήγε να ψηφίσει, στην κωμόπολη Σάο Μπερνάρντο ντο Κάμπο, μία πόλη εργατών, απ όπου ξεκίνησε την πορεία του στην πολιτική ως συνδικαλιστής. Η υποστήριξη που έχει εξάλλου από τους εργάτες και τους φτωχούς είναι ο βασικός παράγοντας για τον εκλογικό θρίαμβο του Λούλα. "Θα κάνουμε όλες τις συμμαχίες που είναι απαραίτητες ώστε να είναι ήρεμοι οι πολίτες και να εγκρίνουμε όλα τα προγράμματα που χρειάζεται η Βραζιλία", δήλωσε ο Λούλα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι είναι έτοιμος για διάλογο με την αντιπολίτευση. Ο αντίπαλός του, Ζεράλδο Αλκμίν αναγνώρισε τη νίκη του Προέδρου Λούλα, τον οποίο συνεχάρη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Προεδρίας, Αντρέ Σίνγκερ.

    [07] Μπάσκετ

    Συγκλονιστικό φινάλε στο ΣΕΦ

    30/10/2006 10:18:00 πμ

    Μετά από έναν συγκλονιστικό αγώνα ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Ολυμπιακού με 74-73 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο πλαίσιο της 4ης ημέρας του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 των ανδρών. Με αυτή τη νίκη οι "πράσινοι" έφτασαν τους 7 βαθμούς στο πρωτάθλημα ενώ οι "ερυθρόλευκοι" γνώρισαν την πρώτη ήττα τους και έχουν και αυτοί επτά βαθμούς.

    Περιγραφή του αγώνα

    Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε δυνατά την αναμέτρηση και προηγήθηκε με 4-0 χάρη σε διαδοχικά καλάθια των Βασιλόπουλου και Ζίζιτς. Η αντίδραση του Παναθηναϊκού ήταν άμεση και με μπροστάρη τον Σισκάουσκας, που ήταν πολύ καλός, πήρε το προβάδισμα με 4-5. Οι "πράσινοι" με εξαιρετική απόδοση σε άμυνα και επίθεση κατάφεραν να κλείσουν το πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα στη θέση του "οδηγού", έχοντας αποκτήσει διαφορά 10 πόντων (22-12).Το δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε στους ρυθμούς του πρώτου, και οι πρωταθλητές Ελλάδας με έναν Διαμαντίδη να κάνει σπουδαίο ματς κατάφεραν να προηγηθούν με 14 πόντους διαφορά (32-18). Ο Ολυμπιακός με ένα σερί 7-0 μείωσε σε 32-25 για να αποκτήσει ο Παναθηναϊκός και πάλι διψήφια διαφορά (35-25) με το τρίτο εύστοχο τρίποντο του Διαμαντίδη. Στη συνέχεια μια βολή του Τομάσεβιτς και δύο καλάθια και φάουλ του Σκόνι Πεν, διαμόρφωσαν το σκορ του πρώτου ημιχρόνου, που βρήκε τους φιλοξενούμενους μπροστά στο σκορ με πέντε πόντους διαφορά (36-31). Το τρίτο δεκάλεπτο ξεκίνησε με τρίποντο του Μπετσίροβιτς (39-31) αλλά στη συνέχεια ένα καλάθι και φάουλ του Ζίζιτς και τρία συνεχόμενα τρίποντα του Ντόμερκαντ, έδωσαν το προβάδισμα στον Ολυμπιακό με 43-41 αφού είχε σκοράρει με δίποντο και ο Σισκάουσκας. Το τέταρτο δεκάλεπτο ξεκίνησε με τον Παναθηναϊκό να κάνει ένα μίνι σερί (5-0) και να ισοφαρίζει με το τέταρτο τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη. Όμως, το πέμπτο τρίποντο του Ντόμερκαντ έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στον Ολυμπιακό, ενώ οι "ερυθρόλευκοι" έφτασαν την διαφορά στους 8 πόντους (63-55). Το τέλος της αναμέτρησης ήταν συγκλονιστικό. Ο Άκερ με μια βολή έδωσε προβάδισμα τεσσάρων πόντων στους γηπεδούχους (73-69) για να μειώσει στους δύο πόντους ο Μπετσίροβιτς (73-71). Ένα τραγικό λάθος του Νταμίρ Μουλαομέροβιτς όμως, έδωσε την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να κλέψει την μπάλα και με καλάθι και φάουλ του Μπατίστ (το φάουλ έκανε ο Μουλαομέροβιτς) να πάρει προβάδισμα στο σκορ με 74-73. Ο Πεν έκανε λάθος στην τελευταία επίθεση του αγώνα και η ομάδα του Ομπράντοβιτς πήρε μια σπουδαία εκτός έδρας νίκη.

    [08] Τεχνολογία

    Στην Αθήνα

    Φόρουμ διαλόγου για το Διαδίκτυο

    30/10/2006 8:06:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Παγκόσμια αφετηρία ανταλλαγής απόψεων πάνω σε μερικά ζωτικής σημασίας ζητήματα που αφορούν το εγγύς μέλλον του διαδικτύου αποτελεί το 1ου Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου, υπό τον ΟΗΕ, τις εργασίες του οποίου κηρύσσει σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλης σε ξενοδοχείο στο Καβούρι. Κορυφαίοι ειδικοί, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επιχειρηματικά στελέχη και εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών θα κάτσουν γύρω από το τραπέζι προκειμένου να τοποθετηθούν, να καταθέσουν ανησυχίες και προβληματισμούς και πρωτίστως να προτείνουν πιθανές λύσεις σε ζητήματα αιχμής που σχετίζονται με την ελεύθερη ροή των πληροφοριών, την ασφάλεια, την πολυμορφία και την πρόσβαση του πολίτη στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Κατά την τελετή έναρξης θα μιλήσουν επίσης ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης, ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. ΟΗΕ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου και Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Ομάδας για την προετοιμασία του Φόρουμ Ntin Desai, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) Yoshio Utsumi, ο Αιγύπτιος υπουργός Τηλεπικοινωνιών Tarek Kamel, η Επίτροπος της Ε.Ε. για την Κοινωνία της Πληροφορίας κα Viviane Reding και οι αποκαλούμενοι ιδρυτές του διαδικτύου εφευρέτες του πρωτοκόλλου TCP/IP Vint Cerf και Robert Kahn και ο Guy Sebban, γενικός γραμματέας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.

    Σημαντικό βήμα

    Η σπουδαιότητα του IGF έγκειται στο ότι θα παίξει το ρόλο μιας πλατφόρμας παγκόσμιου διαλόγου απ όπου ναι μεν δεν αναμένονται δεσμευτικές αποφάσεις, όμως δεν παύει να είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη διεθνοποίηση του προβληματισμού για το ψηφιακό αύριο με τη συμμετοχή ολοένα και περισσότερων ενδιαφερομένων. Στο τέλος των εργασιών λοιπόν δεν θα ανακοινωθούν ψηφίσματα ή συστάσεις, όμως θα υπάρξει μια συγκέντρωση ιδεών και ενδεχομένως και η διαμόρφωση "συμμαχιών" π.χ. μεταξύ κυβερνήσεων και άλλων φορέων που θα μπορούσε να οδηγήσει στη λήψη περισσότερο συλλογικών αποφάσεων για το μέλλον του διαδικτύου και στην προώθηση σημαντικών πρωτοβουλιών.

    Τα θέματα στην ατζέντα είναι πολλά, από πολιτικά και κοινωνικά μέχρι οικονομικά και φυσικά τεχνικά. Την προσοχή αναμένεται να τραβήξει η συζήτηση για την κυβερνο-ασφάλεια και την αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων μηνυμάτων (spam). Σημεία τριβής όπως ο έλεγχος του διαδικτύου από τις ΗΠΑ μέσω της ICANN και η ελευθερία έκφρασης θα απασχολήσουν ομιλητές των επιμέρους workshops, ενώ θα υπάρξουν και τοποθετήσεις από τα αναπτυσσόμενα κράτη για το θέμα του κόστους και της διαθεσιμότητας του διαδικτύου για τους κατοίκους των φτωχών χωρών.

    Στο μεταξύ, η ICANN πριν από λίγες εβδομάδες προχώρησε στην αντικατάσταση του πολυσυζητημένου μνημονίου κατανόησης με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου με ένα νέο πιο χαλαρών όρων, με ισχύ μέχρι το 2009 οπότε και θα αποκτήσει πλήρη αυτονομία. Υπενθυμίζεται ότι η ICANN είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εδράζεται στην Καλιφόρνια με αρμοδιότητες ονοματοδοσίας των ηλεκτρονικών διευθύνσεων διεθνώς (το λεγόμενο domain name system που αφορά στις γνωστές καταλήξεις όπως .gr για την Ελλάδα ή .com), η οποία λογοδοτεί στην αμερικανική Κυβέρνηση. H E.E. έχει αντιδράσει έντονα απέναντι στο υφιστάμενο σύστημα και στις πολιτικές παρεμβάσεις που έχει κατά καιρούς υποστεί, σημειώνει ότι η λειτουργία του πλέον δεν αρμόζει στον κοινωνικό και οικονομικό ρόλο του διαδικτύου. Έτσι η Κομισιόν καλωσόρισε την απόφαση των ΗΠΑ, όμως ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί μέχρι να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή είναι μακρύς και δύσκολος. Αρκετές χώρες έχουν ζητήσει η διαχείριση αυτού του πολύτιμου εργαλείου να περάσει στα Ηνωμένα Έθνη ή σε κάποιο άλλο διακρατικό σώμα, όμως οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να παραχωρήσουν "ιστορικά κεκτημένα" προτάσσοντας άλλωστε ως επιχείρημα την αμερικανική "καταγωγή" του διαδικτύου.

    Από την άλλη όμως ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη δυσκολεύεται να λειτουργήσει υπό αυτούς τους όρους, με επικεφαλής την Κίνα που ζητά λύση στο θέμα των αποκλειστικά λατινικών χαρακτήρων στις ονομασίες των ηλεκτρονικών διευθύνσεων. Ο ιλιγγιωδώς αναπτυσσόμενος ασιατικός γίγας, ο οποίος συμμετέχει δυναμικά στις εξελίξεις κάνοντας μας να περιμένουμε αριθμητική υπεροχή των κινεζικών ιστοσελίδων μέσα στα επόμενα χρόνια, δηλώνει πως ένα μεγάλο μέρος του ενός δισεκατομμυρίου των πολιτών του δεν έχει ιδέα από λατινικό αλφάβητο και υπογραμμίζει πως αν δεν δοθεί διέξοδος θα τη βρει κατά μόνας. Επ αυτού ο πρόεδρος του IGF Νιτίν Ντεσάι προειδοποίησε πρόσφατα για την επείγουσα φύση τέτοιων προβλημάτων, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και μέσα στην επόμενη πενταετία σε κατακερματισμό του διαδικτύου, σε άλλα ανεξάρτητα δίκτυα, τα οποία σύμφωνα με ειδικούς δεν θα διαφέρουν από απομονωμένες πληροφοριακές νησίδες.

    Η ελεύθερη ροή της πληροφορίας

    Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η ελεύθερη ροή της πληροφορίας σε αντιδιαστολή με τα φαινόμενα λογοκρισίας που έχουν οδηγήσει στη φυλακή ανθρώπους στο Ιράν, την Κίνα, την Τυνησία και το Βιετνάμ απλά και μόνο επειδή χρησιμοποίησαν το μέσο για να μοιραστούν τις απόψεις τους. Στην Παγκόσμια Διάσκεψη της Τύνιδας οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα είχαν κάνει μια εντυπωσιακή διαμαρτυρία ανακοινώνοντας τον παγκόσμιο άτλαντα της λογοκρισίας. Αυτή τη φορά είναι σειρά της Διεθνούς Αμνηστίας να αναδείξει το θέμα της καταστολής στο διαδίκτυο με την εκστρατεία που διεξάγει με τίτλο irrepressible.info ζητώντας online υπογραφές για την εξάλειψη της καταπίεσης της ελευθερίας του λόγου και για την απελευθέρωση φυλακισμένων χρηστών του διαδικτύου, τις οποίες σκοπεύει να παραδώσει στο Φόρουμ της Αθήνας.

    Αυτά και πολλά άλλα σημαντικά θέματα, όπως η ανάγκη για ουσιαστική μετάβαση σε μια Κοινωνία της Πληροφορίας αφού αυτή τη στιγμή μόλις το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο, θα απασχολήσουν πανελς και συζητήσεις, οι οποίες θα μεταδίδονται μέσα από το www.ifggreece2006.gr

    Σημειωτέον ότι θα υπάρχει και δυνατότητα τηλε-συμμετοχής μέσω διαδικτύου (είτε με instant messaging είτε με blog posts). Οι ομιλίες και τα συμπεράσματα των συναντήσεων στο πλαίσιο του Φόρουμ θα δημοσιοποιηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φόρουμ για το Διαδίκτυο


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 30 October 2006 - 9:50:58 UTC