Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-11-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παιδεία και Πολιτισμός
  • [02] Στην Αθήνα ο αρχηγός των τουρκικών Ε.Δ.
  • [03] Άρση ασυλίας Μαντούβαλου - Κούρκουλα
  • [04] Ελεύθερος ο Γεωργιάδης
  • [05] Πυρκαγιά στην κλινική "Αγία Ειρήνη"
  • [06] Ανθρωποκυνηγητό στη Λ. Ποσειδώνος
  • [07] Ρυθμίσεις για τους εποχικούς πυροσβέστες
  • [08] Κάθειρξη 10 ετών στις ΗΠΑ για κλειτοριδεκτομή
  • [09] Εκτελέστηκε ο 50ος για φέτος θανατοποινίτης
  • [10] Είκοσι εννιά νεκροί στην Κολομβία
  • [11] Αποσύρονται υπέρ του Παναμά
  • [12] Αυξάνονται οι νεκροί Αμερικανοί στο Ιράκ
  • [13] Αιματηρή επιχείρηση στη Γάζα
  • [14] Δέκα νεκροί Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας
  • [15] Στόχος η ισόρροπη ανάπτυξη

    [01] Πολιτική

    Ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικούς χώρους

    Παιδεία και Πολιτισμός

    2/11/2006

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στόχος της κυβέρνησης είναι η εισαγωγή του Πολιτισμού σε όλες τις δομές της Παιδείας και, ταυτόχρονα, η προώθηση της ελληνικής γλώσσας, δήλωσε την Τετάρτη η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής υπό τον Πρωθυπουργό, για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού. Η υπουργός πρόσθεσε οτι το πλαίσιο είναι καλυμμένο και οικονομικά με 22 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2007 - 2008 και 168 εκατ. ευρώ μέχρι το 2013. Οι δράσεις αυτές, τόνισε, θα αρχίσουν με την ειδική κάρτα για ελεύθερη πρόσβαση μαθητών και εκπαιδευτικών σε πολιτιστικούς χώρους, και θα καταλήγουν σε ένα παγκόσμιο συνέδριο για την ελληνική γλώσσα. Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης, είπε οτι για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται συστηματικά το θέμα της σύνδεσης Πολιτισμού - Εκπαίδευσης, με στόχο την διάχυση του πολιτισμού σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

    Δράσεις και παροχές

    Στο πλαίσιο του Προγράμματος εισάγονται δύο νέοι θεσμοί:

    Ο θεσμός των Θεωρικών, που καλύπτει το σύνολο των μαθητών, των σπουδαστών, των φοιτητών και των εκπαιδευτικών. Με την Κάρτα Θεωρικών και με διευρυνόμενες παροχές, κάθε νέος και κάθε εκπαιδευτικός θα αποκτήσει δωρεάν πρόσβαση σε επιλεγμένους χώρους Πολιτισμού και σε επιλεγμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο θεσμός της Μικρής Μαθητικής Βιβλιοθήκης, δια του οποίου όλοι οι τελειόφοιτοι κάθε τύπου Λυκείου θα αποκτούν δωρεάν αριθμό βιβλίων της επιλογής τους, μέσα από έναν ευρύ εγκεκριμένο κατάλογο.

    Στο πλαίσιο του Προγράμματος -που περιλαμβάνει εικαστικές παρεμβάσεις, θέατρο, κινηματογράφο, βιβλίο, μουσική, χορό, αρχιτεκτονική, γλώσσα, νέες τεχνολογίες, επιμορφωτικά σεμινάρια και συνέδρια- διακεκριμένοι εκπρόσωποι των Τεχνών και του Πνεύματος θα επισκέπτονται εκπαιδευτικούς χώρους. Θα χρηματοδοτηθούν επίσης η νεανική καλλιτεχνική έκφραση, ποιοτικές εκδηλώσεις για νέους, καθώς και πολιτιστικές υποδομές σε επιλεγμένους εκπαιδευτικούς χώρους. Ποιοτικό ψηφιακό υλικό που ήδη υπάρχει, αλλά και νέες παραγωγές, με εκφράσεις όλων των τεχνών θα ενταχθεί στην ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

    Επίσης, τον Ιανουάριο του 2007 θα διεξαχθεί στην Αθήνα ειδική Ημερίδα για τη διασύνδεση Παιδείας και Πολιτισμού.

    Εξάλλου, το Φθινόπωρο του 2007 θα διεξαχθεί, στην Αθήνα, Παγκόσμιο Συνέδριο με θέμα την ελληνική γλώσσα, την ενίσχυση και τις προοπτικές της, με τη συμμετοχή καθηγητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπροσώπων των Θετικών Επιστημών, εκπροσώπων της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και άλλων ειδικών.

    Νέα απεργία και καταλήψεις

    Η κα Γιαννάκου απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις καταλήψεις στα σχολεία, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προβληματίζεται με την κατάσταση, αλλά δεν πρόκειται να παρέμβει σε καμία κατάσταση με βίαια μέτρα.

    Στο μεταξύ, νέα 24ωρη απεργία για την Παρασκευή έχουν εξαγγείλει οι δάσκαλοι, οπότε θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

    Τέλος, μειώνοντας τα σχολεία, τα οποία τελούν υπό κατάληψη, ενώ στο τέλος της εβδομάδας θα συνεδριάσει το συντονιστικό των μαθητών των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη, προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναζητούν λύση

    [02] Πολιτική

    Στην Αθήνα ο αρχηγός των τουρκικών Ε.Δ.

    2/11/2006 12:02:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, είχε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενόψει της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, την Πέμπτη στη Βουλή, για τα εθνικά μας θέματα, τις εξελίξεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και της επίσκεψης του αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, στην Αθήνα. Ο Γιασάρ Μπουγιούκανιτ έφθασε το απόγευμα της Τετάρτης στην Αθήνα με ειδική πτήση, για τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, κατόπιν προσκλήσεως του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ναυάρχου Παναγιώτη Χηνοφώτη, και σε ανταπόδοση αντίστοιχης επίσκεψής του στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2006. Τον στρατηγό Γιασάρ Μπουγιούκανιτ υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο κ. Χηνοφώτης, ο οποίος παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του. Εξάλλου, την Τετάρτη ανακοινώθηκε από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, η διεξαγωγή ελληνοτουρκικής άσκησης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Η άσκηση θα διεξαχθεί στην Τουρκία, από 6 έως 10 Νοεμβρίου 2006.

    Ελληνοτουρκική άσκηση

    Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, σεισμός χτυπά τη γειτονική χώρα με αποτέλεσμα η τουρκική κυβέρνηση, βασισμένη σε διμερείς συμφωνίες και μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των δύο φίλιων χωρών, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, εκπέμπει διεθνές κάλεσμα για βοήθεια.

    Η Ελλάδα ανταποκρίνεται θετικά στο τουρκικό αίτημα και αποστέλλει στην Άγκυρα 15μελές κλιμάκιο της Κινητής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ) της Πολεμικής Αεροπορίας. Το κλιμάκιο θα μεταβεί στην Άγκυρα, με αεροσκάφος C-130, στις 6 Νοεμβρίου, για να συνεργαστεί με τις αντίστοιχες τουρκικές δυνάμεις στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

    Σκοπός της ασκήσεως είναι η μέσω τής συνεκπαίδευσης, ανταλλαγή εμπειριών επί θεμάτων αντιμετώπισης των συνεπειών που προέρχονται από φυσικές καταστροφές, η βελτίωση και τυποποίηση των σχετικών Διαδικασιών και Τεχνικών, καθώς και η επαύξηση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας, στο πλαίσιο της κοινής δράσης των ομάδων αντιμετώπισης καταστροφών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

    [03] Πολιτική

    Άρση ασυλίας Μαντούβαλου - Κούρκουλα

    2/11/2006 12:01:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την άρση ασυλίας του ανεξάρτητου βουλευτή, Πέτρου Μαντούβαλου, την οποία ζήτησε ο εισαγγελέας για δύο υποθέσεις που αφορούν, η μεν πρώτη ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και η δε δεύτερη παραβίαση του νόμου περί μεσαζόντων, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία. Επίσης, δεκτό έκανε η Ολομέλεια και το εισαγγελικό αίτημα για την άρση της ασυλίας της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Ελένης Κούρκουλα που κατηγορείται για πολεοδομικές παραβάσεις. Ο κ .Μαντούβαλος, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, δήλωσε οτι δεν φοβάται τίποτα, και να υπήρχε παραγραφή δεν θα την ήθελε, έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και για τον λόγο αυτό, ζήτησε ο ίδιος να αρθεί η βουλευτική του ασυλία. Εξάλλου, επέμεινε πολλές φορές στην αθωότητα του και στο αστήρικτο των κατηγοριών, ενώ άφησε αιχμές εναντίον συναδέλφων του, κάνοντας λόγο για κατασκευασμένη επίθεση με στόχο, όπως είπε, την πολιτική του εξόντωση. Αντίθετη άποψη είχε η Ολομέλεια, απορρίπτοντας το αίτημα για άρση ασυλίας επτά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κατηγορούνται για συκοφαντική δυσφήμιση.

    Σχετικά με την άρση της ασυλίας του κ. Μαντούβαλου, για την υπόθεση που αφορά σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, υπέρ της άρσης ψήφισαν 198 βουλευτές, κατά 15, ενώ 26 δήλωσαν παρών και δύο λευκό. Για την υπόθεση που αφορά σε παραβίαση του νόμου περί μεσαζόντων, υπέρ ψήφισαν 197 βουλευτές, κατά 15, 26 παρών και τρία λευκό.

    Δεκτό έκανε η Ολομέλεια και το εισαγγελικό αίτημα για την άρση της ασυλίας της καςς Κούρκουλα που κατηγορείται για πολεοδομικές παραβάσεις. Υπέρ της άρσης ασυλίας της βουλευτού τάχθηκαν 185 βουλευτές, κατά 40, ενώ 15 δήλωσαν παρών και ένας ψήφισε λευκό.

    [04] Κοινωνία

    Ελεύθερος ο Γεωργιάδης

    2/11/2006 11:20:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ελεύθερος είναι από το απόγευμα της Τετάρτης ο νεώτερος της "17 Νοέμβρη", Διονύσης Γεωργιάδης, ο οποίος είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 9 χρόνων, καθώς είχε κριθεί ένοχος για συγκρότηση και ένταξη ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης και για έκρηξη σε τράπεζα της οδού Αχαρνών. Με βούλευμα του, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά έκρινε ότι ο κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού έχει εκτίσει τα 3/5 της συνολικής ποινής του και πως η διαγωγή καθ όλη την διάρκεια της κράτησής του ήταν καλή έως και άριστη. Σημειώνεται ότι ο Γεωργιάδης, που είχε κριθεί από το δικαστήριο αθώος για την προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών και διακεκριμένη οπλοκατοχή, θα πρέπει σύμφωνα με το αποφυλακιστήριο βούλευμα να παρουσιάζεται κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα του μόνιμου τόπου διαμονής του, που είναι η Θεσσαλονίκη.

    [05] Κοινωνία

    Στα Εξάρχεια

    Πυρκαγιά στην κλινική "Αγία Ειρήνη"

    2/11/2006 10:20:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 4.20 τα ξημερώματα στην κλινική "Αγία Ειρήνη" στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 104, στα Εξάρχεια δημιουργώντας πρόβλημα στους ασθενείς. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στον ηλεκτρικό πίνακα στο ισόγειο και δεν πρόλαβε να πάρει διαστάσεις αλλά οι καπνοί ανάγκασαν τους ασθενείς να καταφύγουν στους πιο πάνω ορόφους ενώ οκτώ ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια πυροσβεστών και μεταφέρθηκαν με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομεία. Στον τόπο της πυρκαγιάς έσπευσαν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, οι οποίοι έσβησαν αμέσως τις φλόγες. Πιθανολογείται η φωτιά οφείλεται σε βραχυκύκλωμα αλλά αυτό θα εξακριβωθεί από την προανάκριση που διενεργεί το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

    [06] Κοινωνία

    Κατέληξε ένοπλη ληστεία

    Ανθρωποκυνηγητό στη Λ. Ποσειδώνος

    2/11/2006 10:13:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Περιπετειώδης ένοπλη ληστεία έγινε στις 2.30 τα ξημερώματα στη Βούλα και κατέληξε σε άγριο ανθρωποκυνηγητό εξαιτίας του οποίου έκλεισε για μία ώρα η παραλιακή Λ. Ποσειδώνος. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία τέσσερις άγνωστοι παραβίασαν το παράθυρο μονοκατοικίας στην οδό Αφροδίτης 31 και άρχισαν να αρπάζουν διάφορα αντικείμενα. Έγιναν όμως αντιληπτοί από τον 53χρονο ιδιοκτήτη, ο οποίος συνεπλάκη μαζί τους. Οι δράστες τράπηκαν σε φυγή και διέφυγαν με ένα ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας "Σκόντα". Ένα αυτοκίνητο "Σκόντα" που πιθανολογείται ότι ήταν το ίδιο, εντοπίστηκε στις 03.15 από αστυνομικούς και άρχισε καταδίωξη με αποτέλεσμα οι επιβάτες του να το εγκαταλείψουν έξω από το παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό. Το διάστημα μεταξύ 3.30 - 4.20 το πρωί διακόπηκε η κυκλοφορία στην παραλιακή λεωφόρο και στα δύο ρεύματα στο σημείο εκείνο, όπου διεξάγονταν οι αναζητήσεις και προσήχθη ένα άτομο στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής, που ανακρίνεται ως ύποπτο για τη ληστεία. Στο αυτοκίνητο βρέθηκαν χρυσαφικά, διαρρηκτικά εργαλεία και άλλα αντικείμενα, ενώ όπως διαπιστώθηκε και αυτό είχε κλαπεί στις 22 Οκτωβρίου από την Πετρούπολη.

    [07] Κοινωνία

    Ρυθμίσεις για τους εποχικούς πυροσβέστες

    2/11/2006 11:40:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η απασχόληση των εποχικών πυροσβεστών θα επιμηκυνθεί από πέντε σε οκτώ μήνες, ενώ θα ρυθμιστεί και το θέμα του ορίου της πενταετούς θητείας τους, που λήγει τον Οκτώβριο του 2007, δεσμεύτηκε στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας. Ο κ. Πολύδωρας δεσμεύτηκε για τη σύνταξη Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα ξεπεραστεί, όπως είπε, ο "Ρουβίκωνας" του ορίου της πενταετούς θητείας των εποχικών πυροσβεστών - που λήγει τον Οκτώβριο του 2007, για το πεντάμηνο της εποχικής απασχόλησης να γίνει οκτάμηνο καθώς και για να περιληφθεί το σύνολο των 5.500 εποχικών πυροσβεστών στο Προεδρικό Διάταγμα που θα συνταχθεί. Την Τετάρτη, οι δασοπυροσβέστες πραγματοποίησαν πορεία κατά την οποία σημειώθηκαν επεισόδια έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

    [08] Κόσμος

    Κάθειρξη 10 ετών στις ΗΠΑ για κλειτοριδεκτομή

    2/11/2006 9:28:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε κάθειρξη 10 ετών καταδικάστηκε από δικαστήριο της Τζόρτζια των ΗΠΑ ένας Αμερικανός, αιθιοπικής καταγωγής, για την κλειτοριδεκτομή της 2χρονης κόρης του, που πιστεύεται ότι είναι το πρώτο περιστατικό του είδους αυτού στη χώρα. Ο δικαστής Ρίτσαρντ Γουάινγκαρντεν καταδίκασε τον Χάλιντ Άντεμ, 31 ετών, για ειδεχθή επίθεση και απάνθρωπη συμπεριφορά σε βάρος ανηλίκου, σύμφωνα με την έκδοση της εφημερίδας The Atlanta Journal-Constitution στο Διαδίκτυο, επειδή το 2001 υπέβαλε σε κλειτοριδεκτομή την κόρη του με ένα ψαλίδι, στο σπίτι τους στο Ντάλουθ της Τζόρτζια, με μια διαδικασία που είναι κοινή σε διάφορα μέρη της Αφρικής. Η κατηγορία επέσυρε ποινή έως και 40 ετών κάθειρξης. Το κοριτσάκι που είναι σήμερα επτά ετών κατέθεσε στο δικαστήριο του Λόρενσβιλ της Τζόρτζια μέσω προβολής βίντεο και κατηγόρησε τον πατέρα της για την πράξη του, αν και οι δικηγόροι του δράστη προσπάθησαν να μην ληφθεί υπόψη των ενόρκων η μαρτυρία της καθώς όταν υποβλήθηκε στην κλειτοριδεκτομή ήταν δύο ετών. Στην διάρκεια της δίκης ο κατηγορούμενος και η σύζυγός του και μητέρα του κοριτσιού, Φόρτσουνεϊτ Άντεμ, αλληλοκατηγορήθηκαν για την κλειτοριδεκτομή του κοριτσιού, σύμφωνα με την έκδοση της εφημερίδας Gwinnett Daily Post στο Διαδίκτυο. Η κλειτοριδεκτομή που είναι ευρέως διαδεδομένη στην Αφρική στα κορίτσια κάτω των 10 ετών, απαγορεύεται διά νόμου στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1997. "Ελπίζουμε ότι η δικαστική αυτή απόφαση θα αφυπνίσει την κοινή γνώμη στις Ηνωμένες Πολιτείες γιατί δεν πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό", τόνισε η Τάινα Μπιεν -Αιμέ, υπεύθυνη της ανθρωπιστικής οργάνωσης "Ισότητα Τώρα".

    [09] Κόσμος

    Εκτελέστηκε ο 50ος για φέτος θανατοποινίτης

    2/11/2006 10:01:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ένας 33χρονος άνδρας, ο Ντόνελ Τζάκσον, ο οποίος είχε καταδικασθεί σε θάνατο για φόνο, εκτελέσθηκε χθες Τετάρτη με θανάσιμη ένεση σε φυλακή του Χάντσβιλ του Τέξας, ανέφεραν οι αρχές της Πολιτείας. Ο Τζάκσον έγινε ο 50ός κρατούμενος που εκτελείται φέτος στις ΗΠΑ, όπου εκκρεμούν ακόμη οι εκτελέσεις άλλων 3.300 ανθρώπων, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για την Θανατική Ποινή (DPIC). Ο Τζάκσον είχε καταδικασθεί για το φόνο, την 31η Αυγούστου του 1993, του Μάριο Στάμπλφιλντ, ενός νεαρού ο οποίος είχε εμπλακεί σε διένεξη με ένα φίλο του. Ο Τζάκσον είχε καταθέσει ότι ο φίλος του τον κάλεσε να σκοτώσει το νεαρό υποσχόμενος να τον πληρώσει 200 δολάρια και εξήγησε ότι δεν είχε την πρόθεση να το κάνει, αλλά να τον ξυλοκοπήσει.

    [10] Κόσμος

    Σε μια από τις αιματηρότερες επιθέσεις

    Είκοσι εννιά νεκροί στην Κολομβία

    2/11/2006 9:48:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Συνολικά 29 άνθρωποι -17 αστυνομικοί, 11 αντάρτες και ένας πολίτης- σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίσθηκαν χθες Τετάρτη, σε μια από τις αιματηρότερες επιθέσεις που σημειώνονται στην Κολομβία τις τελευταίες εβδομάδες. Η αστυνομία απέδωσε την ενέργεια, που σημειώθηκε στην πόλη Τιεραδέντρο στα βόρεια της χώρας, σε αριστερούς αντάρτες. Σύμφωνα με τον Χόρχε Κάστρο, επικεφαλής της αστυνομίας της Κολομβίας, ανάμεσα στους τραυματίες είναι δύο αστυνομικοί και ένας πολίτης. Ο υπουργός Εσωτερικών της Κολομβίας Κάρλος Ολγκίν υποστήριξε ότι την επίθεση έκαναν περίπου 100 μέλη της μεγαλύτερης αριστερής ένοπλης οργάνωσης της Κολομβίας, των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC). Ο Ολγκίν είπε ότι η επίθεση βασίσθηκε στον απόλυτο αιφνιδιασμό και ότι υπάρχουν πολλοί αστυνομικοί τραυματίες και αγνοούμενοι. Οι αντάρτες, πρόσθεσε ο Υπουργός, οπισθοχώρησαν πάρα πολύ γρήγορα. Η ενέργεια αυτή είναι η αιματηρότερη μετά την απόφαση του Προέδρου της Κολομβίας Άλβαρο Ουρίμπε, προ δύο εβδομάδων, να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με την οργάνωση για την ανταλλαγή φυλακισμένων ανταρτών με ομήρους των FARC. Η οργάνωση, που συνεχίζει τον εμφύλιο που άρχισε στην Κολομβία εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες, δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει ότι έφερε σε πέρας την επίθεση. Οι αντάρτες είχαν αναφερθεί στο ενδεχόμενο να υπάρξουν ενέργειες από πλευράς ακροδεξιών στοιχείων και των μυστικών υπηρεσιών για να διακοπεί κάθε διμερής διαπραγμάτευση.

    [11] Κόσμος

    Γουατεμάλα και η Βενεζουέλα

    Αποσύρονται υπέρ του Παναμά

    2/11/2006 9:38:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η Γουατεμάλα και η Βενεζουέλα συμφώνησαν να αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους για την κατάληψη μίας θέσης μεταξύ των μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προς όφελος του Παναμά, όπως ανακοίνωσε ο πρεσβευτής του Ισημερινού, Ντιέγκο Κορδόβες. "Συμφώνησαν ότι ο Παναμάς θα είναι η χώρα που θα τις αντικαταστήσει ως υποψήφια για το Συμβούλιο Ασφαλείας", δήλωσε ο πρεσβευτής του Ισημερινού, που ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Γουατεμάλας και της Βενεζουέλας, όπου επιτεύχθηκε ο συμβιβασμός. Η Γουατεμάλα είχε προβάδισμα της Βενεζουέλας στις ψηφοφορίες που έγιναν μέχρι σήμερα για την κατάληψη μίας θέσης μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ωστόσο σε καμία ψηφοφορία δεν εξασφάλισε τα απαραίτητα δύο τρίτα των ψήφων. Η υποψηφιότητα του Παναμά πρέπει να διασφαλίσει τώρα την υποστήριξη των 35 λατινοαμερικανικών κρατών, αλλά και της πλειοψηφίας των μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    [12] Ιράκ

    Αυξάνονται οι νεκροί Αμερικανοί στο Ιράκ

    2/11/2006 10:06:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε χθες Τετάρτη από την έκρηξη μιας βόμβας δυτικά της Βαγδάτης, αναφέρει ανακοινωθέν των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα Πέμπτη. "Ένας στρατιώτης της πολυεθνικής ταξιαρχίας της Βαγδάτης σκοτώθηκε μετά το μεσημέρι την Τετάρτη από την έκρηξη βόμβας που είχαν τοποθετήσει αντάρτες και έπληξε το όχημά του ενώ αυτό περνούσε από σημείο δυτικά της Βαγδάτης", ανέφερε το ανακοινωθέν. Ο στρατιώτης των ΗΠΑ είναι ο πρώτος που βρίσκει το θάνατο στο Ιράκ το Νοέμβριο. Μόνον τον μήνα Οκτώβριο, 104 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ, απολογισμός που είναι ο χειρότερος από τον Ιανουάριο του 2005. Συνολικά, από το 2003, 2.817 Αμερικανοί στρατιώτες και πολιτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημα στοιχεία του αμερικανικού Πενταγώνου.

    [13] Μ. Ανατολή

    Αιματηρή επιχείρηση στη Γάζα

    2/11/2006 12:03:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - ΑΠΕ

    Επτά Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων πέντε ένοπλοι, έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 45 τραυματίστηκαν, την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια μίας από τις σφοδρότερες ισραηλινές επιδρομές των τελευταίων μηνών, στη Γάζα. Ισραηλινοί στρατιώτες εισήλθαν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και γρήγορα ξέσπασαν συγκρούσεις γύρω από την πόλη Μπέιτ Χανούν, ενώ ακολούθησαν βομβαρδισμοί από άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη, με στόχο τον έλεγχο της πόλης. Όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενο ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, σκοτώθηκε και ένας Ισραηλινός στρατιώτης. Όπως έγινε γνωστό, σε συνεδρίαση του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας δεν ελήφθη απόφαση για διεύρυνση της επιχείρησης.

    "Αποτρόπαιο έγκλημα"

    "Γενικευμένο πόλεμο" διεξάγει το Ισραήλ, δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, χαρακτηρίζοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις "αποτρόπαιο έγκλημα".

    Περίπου 280 Παλαιστίνιοι και τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στους τέσσερις μήνες των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα, οι μισοί από τους οποίους άμαχοι.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC : Israel launches major Gaza raid

    [14] Μ. Ανατολή

    Από την έναρξη της ισραηλινής επέμβασης

    Δέκα νεκροί Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας

    2/11/2006 10:28:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε 10 ανήλθαν οι νεκροί από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επέμβασης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας τη Γάζας, καθώς δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από ισραηλινά πυρά στο Μπέιτ Χανούν, όπως ανακοίνωσαν νοσοκομειακές πηγές. Ο 75χρονος Ντιάμπ Μπασιούνι δέχτηκε μια σφαίρα στο κεφάλι καθώς είχε βγει στο μπαλκόνι του σπιτιού του για να πάρει μέσα τον ανάπηρο γιό του. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν τον γηραιό Παλαιστίνιο από γειτονική στέγη. Από ισραηλινά πυρά σκοτώθηκε και ο 29χρονος Παλαιστίνιος μαχητής Ισάμ Αμπού Οντεχ στη διάρκεια συγκρούσεων στους δρόμους της πόλης. Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας τα ξημερώματα της Τετάρτης για να καταστρέψουν τις εστίες εκτόξευσης ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ, όπως δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος. Από την έναρξη της δεύτερης παλαιστινιακής Ιντιφάντα τον Σεπτέμβριο του 2000 έχουν σκοτωθεί 5.474 άνθρωποι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία Παλαιστίνιοι.

    [15] Οικονομία

    Στόχος η ισόρροπη ανάπτυξη

    2/11/2006 12:04:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ 105,8

    Στην ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας αποβλέπει το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), και για τον λόγο αυτό, θα διατεθεί το 82% των πόρων στην Περιφέρεια, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του αναπτυξιακού προγράμματος για την τέταρτη προγραμματική περίοδο 2007-2013. Στόχος μας, δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι να φύγουμε από ουραγοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ανήκουμε στους πρωτοπόρους της, καθώς με την επιτυχή εφαρμογή του ΕΣΠΑ θα ξεπεραστεί ο μέσος όρος του βιοτικού μας επιπέδου στην Ε.Ε. και η Ελλάδα σταδιακά θα αποσυνδεθεί από τους κοινοτικούς πόρους. Το ΕΣΠΑ είναι συμβατό με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων και εστιάζεται στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, τις βιώσιμες υποδομές και την αναβάθμιση του ανθρωπίνου κεφαλαίου. Επιπλέον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε: "Δεν θα φεισθούμε οποιουδήποτε μέτρου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής". Κριτική στον υπουργό ασκούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, με αφορμή τη συνέντευξη τύπου για το ΕΣΠΑ.

    Σωστή αναπτυξιακή στρατηγική για τη σύγκλιση

    Οι πόροι του ΕΣΠΑ θα ανέλθουν συνολικά στα 36,4 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της εθνικής συμμετοχής. Από το ποσό αυτό, το 42% θα διατεθεί για τις υποδομές, το 21% για την καινοτομία και την ψηφιακή σύγκλιση, το 14% για την Παιδεία, το 12% για την απασχόληση, το 4% για τις υποδομές υγείας και το υπόλοιπο σε διάφορες άλλες δράσεις.

    Για την καλύτερη κατανομή των πόρων στην περιφέρεια, διαμορφώνονται πέντε χωρικές ενότητες: Μακεδονίας - Θράκης, Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου, Κρήτης-Νησιών του Αιγαίου (Βορείου και Νοτίου) και Αττικής.

    Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε αρχιτέκτονα της προσπάθειας κατάρτισης του ΕΣΠΑ τον υφυπουργό Οικονομίας, Χρήστο Φώλια, ο οποίος, όπως είπε, έκανε μεγάλη προσπάθεια για να συγκεράσει τις αντιτιθέμενες απόψεις χωρίς να υπάρξουν τριβές.

    Από την πλευρά του, ο κ. Φώλιας είπε ότι βρισκόμαστε στο τέλος μιας μακράς διαδικασίας, επίπονης, δύσκολης, προκλητικής αλλά και ευχάριστης, και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε μια σωστή αναπτυξιακή στρατηγική για την προώθηση της σύγκλισης. Αναφερόμενος στο Γ΄ΚΠΣ, είπε ότι οι πόροι ήσαν περισσότεροι από εκείνους που είχε την ικανότητα να απορροφήσει η χώρα μας. Η απορρόφηση πόρων από το Γ΄ΚΠΣ βρίσκεται στο 47,6%.

    Παράλληλα, ανακοινώθηκε η προκήρυξη νέου διαγωνισμού για τη συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες αστικές περιοχές. Για την ενίσχυσή τους θα διατεθούν 51 εκατ. ευρώ. Αργότερα, θα προκηρυχθεί και νέος διαγωνισμός για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμπορίου και παροχής υπηρεσιών.

    Κριτική από ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ

    Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί, μεταξύ άλλων, τον κ.Αλογοσκούφη πως "ξέχασε ότι υπολείπεται η απορρόφηση πάνω από το 52% των συνολικών διαθέσιμων πόρων του Γ ΚΠΣ στα επόμενα δύο χρόνια, αγνόησε ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2007 είναι τελείως ανεπαρκείς για την απορρόφηση του Γ ΚΠΣ και την έναρξη των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και αποσιώπησε ότι για να εμφανίσει καλύτερους ρυθμούς απορρόφησης, το 2005 ενέταξε στο Γ ΚΠΣ έργα ύψους πάνω από 700 εκατ. ευρώ που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και είχαν χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους".

    Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ακόμα πως "οι πραγματικές προθέσεις της ΝΔ για την ανάπτυξη της περιφέρειας αποκαλύπτονται από το γεγονός ότι στα Περιφερειακά Προγράμματα διατίθεται ποσοστό μικρότερο από το 40% των πόρων. Η βελτίωση αυτή, σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση (32% για τα ΠΕΠ), είναι τελείως ανεπαρκής και διαψεύδει τις διακηρύξεις της ΝΔ περί δήθεν προτεραιότητας στην ανάπτυξη της περιφέρειας. Το ΠΑΣΟΚ έχει επανειλημμένα προτείνει τουλάχιστον το 50% των πόρων του ΕΣΠΑ να διατεθεί απευθείας στα ΠΕΠ σε μια λογική ενίσχυσης της περιφερειακής ανάπτυξης".

    "(...) Όσον αφορά τα ωραία και παχιά λόγια του κ. Αλογοσκούφη για τις προοπτικές του Δ ΚΠΣ, τα οποία δεν στηρίζονται σε αξιόπιστη προεργασία, πολύ φοβούμαστε ότι μετά από λίγα χρόνια θα βρεθεί πάλι κάποιος κ. Φώλιας, ο οποίος θα ισχυριστεί, όπως έκανε προκλητικά σήμερα με το Γ ΚΠΣ, πως και οι πόροι του Δ ΚΠΣ ήταν περισσότεροι από εκείνους που μπορούσε να απορροφήσει η χώρα μας", αναφέρει σε δηλώσεις του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 2 November 2006 - 9:51:02 UTC