Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-11-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταγγέλλει το "Πρώτο Θέμα"
  • [02] Ανασφάλεια και ευελιξία
  • [03] Πολιτισμός και στις φυλακές
  • [04] Νέες μορφές τουρισμού και επενδύσεις
  • [05] Τα προβλήματα των μικρομεσαίων
  • [06] Έκθεση μνήμης

    [01] Πολιτική

    Καταγγέλλει το "Πρώτο Θέμα"

    6/11/2006 11:46:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" καταγγέλλει ο υπουργός Επικρατείας, για την απόπειρα δύο συνεργατών της να πάρουν συνέντευξη από τον 80χρονο πατέρα του. Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Ρουσόπουλος τονίζει ότι οι συνεργάτες της εφημερίδας προσπάθησαν να εισέλθουν στο πατρικό του σπίτι στην Καισαριανή και παρά την παράκληση της 68χρονης μητέρας του να αποχωρήσουν, εκείνοι παρέσυραν -όπως αναφέρει τον υπερήλικα πατέρα του σε μία σειρά διαλόγων για τις πολιτικές απόψεις και την οικονομική κατάσταση της οικογένειας.

    "Η εμμονή με την οποία κινείται πλέον αυτή η εφημερίδα και οι εκδότες της ως προς εμέ και την οικογένειά μου διαρκώς επί ενάμισι χρόνο πια, είναι πρωτοφανής και ξεπερνά κάθε έννοια δεοντολογίας", σημείωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Η μητέρα και ο αδελφός του κ. Ρουσόπουλου, με εξώδικό τους στην εφημερίδα και στους εκδότες της, ζητούν να μη δημοσιοποιήσουν το διάλογο από τις προαναφερθείσες συνομιλίες.

    Σε ανακοίνωσή της η εφημερίδα, υποστηρίζει πως ο υπουργός Επικρατείας συνεχίζει την τακτική της συστηματικής διασποράς ψευδών ισχυρισμών και συκοφαντιών εις βάρος της - τακτική ασύμβατή, όπως αναφέρει, με τη θέση που κατέχει.

    [02] Κοινωνία

    Ανασφάλεια και ευελιξία

    6/11/2006 8:59:00 μμ

    Πηγή: NET - ΑΠΕ

    Ανασφαλείς σχετικά με το εάν θα διατηρήσουν τη θέση εργασίας που έχουν εμφανίζονται οι Έλληνες και τάσσονται με υψηλό ποσοστό υπέρ των ευέλικτων συμβάσεων εργασίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανεργία, με τη συντριπτική πλειονότητα να θεωρεί οτι η μονιμότητα είναι παρελθόν. Πρόκειται για δύο από τις διαπιστώσεις του Ευρωβαρόμετρου, που δόθηκε στη δημοσιότητα και αφορά την απασχόληση και την κοινωνική πολιτική στις 25 χώρες-μέλη. Η δημοσιοποίησή του έρχεται μια ημέρα πριν το έκτακτο συμβούλιο υπουργών Απασχόλησης της Ε.Ε., όπου θα συζητηθεί η διευθέτηση του χρόνου απασχόλησης, με επίκεντρο την βρετανική πρόταση για 65ωρο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας χωρίς υπερωρίες, στο πλαίσιο ατομικών συμβάσεων. Ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, θα διαπραγματευτεί την πρόταση αυτή έχοντας συμμάχους τον Γάλλο, τον Ιταλό και τον Ισπανό συνάδελφο του. Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε το διάστημα 5 Μαΐου έως 11 Ιουνίου και στη χώρα μας συμμετείχαν 1.000 πολίτες.

    "Παρελθόν η μόνιμη θέση"

    Στο ερώτημα αν πρέπει οι συμβάσεις εργασίας να καταστούν πιο ευέλικτες προκειμένου να ενθαρρυνθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας, το 75% των Ελλήνων άπαντα ναι, ενώ θετικές απαντήσεις δίνει το 72% των πολιτών στη Ευρώπη των 25%. Την ευελιξία στην αγορά εργασίας υποστηρίζει το 89% των Σλοβένων, το 85% των Πολωνών και Λιθουανών και το 58% των Τσέχων.

    Για την πρόωρη συνταξιοδότηση, το 56% των Ελλήνων θεωρεί οτι ένας σημαντικός αριθμός στη χώρα μας συνταξιοδοτείται νωρίτερα. Μεγαλύτερο ποσοστό πρόωρης συνταξιοδότησης θωρεί ότι έχει στη χώρα του το 73% των Ούγγρων και χαμηλότερο οι Εσθονοί 17%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη των 25, εκτιμά οτι συνταξιοδοτείται πρόωρα το 45%.

    Ακόμη, το 78% των Ελλήνων και το 84% των ευρωπαίων πολιτών πιστεύει οτι θα διατηρήσει τη θέση εργασίας το επόμενο εξάμηνο, ενώ λιγότερο αισιόδοξοι εμφανίζονται για την επόμενη διετία. Το 37% των Ελλήνων πιστεύει οτι θα έχει την δουλειά του τα επόμενα χρόνια και το 46% οι ευρωπαίοι πολίτες.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η συμμετοχή σε επαγγελματικά προγράμματα κατάρτισης για την βελτίωση των επαγγελματικών προσόντων. Το χαμηλότερο ποσοστό το έχουν οι Έλληνες με μόνο 9%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη των 25 είναι 24% στη Σουηδία 54% και στην Ολλανδία 42%.

    Αλλά και η εκτίμηση από το 84% των Ελλήνων οτι η μόνιμη θέση είναι πλέον παρελθόν παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς το ποσοστό είναι μεγαλύτερο απο το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου οι θετικές απαντήσεις ανέρχονται σε 76%.

    [03] Κοινωνία

    Πολιτισμός και στις φυλακές

    6/11/2006 7:58:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Τον τέταρτο κύκλο πολιτισμού "Η ζωή είναι παντού" στις φυλακές όλης της χώρας, παρουσίασε τη Δευτέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας. Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν πολλοί καλλιτέχνες, όπως ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Τάσος Παλαντζίδης, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Χρήστος Σεφερλής, η Σαβίνα Γιανάτου, η Μαρίζα Κωχ, που θα συμμετέχουν στις 70 εκδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις φυλακές έως το τέλος Νοεμβρίου. Ο υπουργός σημείωσε ότι με τις εκδηλώσεις αυτές "θέλουμε να βοηθήσουμε τους κρατούμενους να βρουν ξανά μέσα από το αδυσώπητο σχολείο της φυλακής την απαραίτητη πίστη στον εαυτό τους και στο μέλλον τους".

    "Ένταξη στο κοινωνικό σύνολο"

    "Όλοι είναι εθελοντές, συμπαραστάτες και συνεργάτες μας σε μια ωραία προσπάθεια σε ένα ευγενικό σκοπό. Πριν από δύο χρόνια καθιερώσαμε το θεσμό των κύκλων εκδηλώσεων πολιτισμού και αθλητισμού στα καταστήματα κράτησης όλης της χώρας. Ένα θεσμό που έχει θέσει ως στόχο να ανοίξει τις πόρτες των φυλακών στη ζωή μέσα από την ανθρώπινη επικοινωνία και την απελευθερωτική συμμετοχή", τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

    Ο κ. Λαζόπουλος είπε ότι την ερχόμενη Τρίτη, το "Αλ Τσαντίρι Νιούζ" θα γυριστεί στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, ενώ ανέφερε ότι οι φυλακές δεν είναι αποθήκες σωμάτων και ψυχών. "Η ποινή - συνέχισε - δεν είναι τρόπος για να τελειώσει η πολιτεία μαζί τους (κρατούμενους) αλλά για να αρχίσει μαζί τους, δηλαδή πώς θα τους εντάξει στο κοινωνικό σύνολο".

    Ακόμα, ο κ. Λαζόπουλος ανέφερε ότι σε παλαιότερη επίσκεψή του στις φυλακές Κασσάνδρας ένας κρατούμενος του έδωσε σημείωμα που ανέφερε τον παρακάτω στίχο: "Της φυλακής τα σίδερα όλα θα τα ενώσω για να κάνω σιδηρόδρομο να έρθω να σε ανταμώσω". Και εξήγησε ότι ο κρατούμενος εννοούσε την επιστροφή του στο κοινωνικό σύνολο.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών Αντώνης Αντωνιάδης, ο οποίος παρευρέθη στην παρουσίαση, συνεχάρη τον υπουργό Δικαιοσύνης γιατί έδωσε το δικαίωμα να έρθουν οι ποδοσφαιριστές σε επαφή με ανθρώπους που στερήθηκαν την ελευθερία για κάποια παραβατική συμπεριφορά.

    Αναφερόμενος σε αγώνα που δόθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού μεταξύ κρατουμένων και απόμαχων ποδοσφαιριστών, επεσήμανε ότι "φορτίστηκαν συναισθηματικά όλοι οι αθλητές και έφυγαν κλαίγοντας - επισημαίνοντας - ότι αυτό το λέω και το εννοώ".

    [04] Κοινωνία

    Νέες μορφές τουρισμού και επενδύσεις

    6/11/2006 10:04:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Τη νέα διαφημιστική καμπάνια για την προβολή του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό το 2007, παρουσίασε τη Δευτέρα η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, εγκαινιάζοντας το περίπτερο του ΕΟΤ, στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Λονδίνου. Η υπουργός ανακοίνωσε την προσθήκη νέων μορφών τουρισμού στο ήδη υπάρχον μοντέλο ελληνικού τουρισμού, ώστε η Ελλάδα να γίνει ένας 12μηνος τουριστικός προορισμός. Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον το τραγικό συμβάν της Κέρκυρας μπορεί να έχει επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό, η υπουργός το χαρακτήρισε μεμονωμένο γεγονός, την ώρα που επενδύονται, όπως είπε, εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση του τουρισμού.

    Νέο σύστημα κατάταξης των ξενοδοχείων

    Η κα Πετραλιά επισήμανε παράλληλα ότι το κλειδί της μελλοντικής επιτυχίας είναι να επιταχύνουμε την υλοποίηση επενδύσεων που βασίζονται στη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, να διευκολύνουμε ιδιωτικές επενδύσεις και να λύνουμε ταχύτατα όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα. Επιπλέον, πρόσθεσε, πρόκειται να κατευθύνουμε ένα σημαντικό κομμάτι από τους ευρωπαϊκούς πόρους της επταετίας 2007-2013 προς την ενίσχυση του τουρισμού, των ταξιδιών και του ελεύθερου χρόνου.

    Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η υπυοργός, ανακοίνωσε και μία νέα διαδικασία, την οποία χαρακτήρισε εξαιρετικής σημασίας για τον ελληνικό τουρισμό και αφορά την κατάταξη των ξενοδοχείων. "Εντός των ημερών", δήλωσε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, "προκηρύσσουμε ένα διαγωνισμό με αντικείμενο τη δημιουργία προτύπου για την κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων της χώρας, περίπου 40.000 ξενοδοχείων και επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων, με το νέο σύστημα των αστέρων".

    Το σύστημα που ισχύει σήμερα, επισήμανε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, βασίζεται σε αστέρια για τα ξενοδοχεία και σε κατηγορίες για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η απόφαση για την εφαρμογή νέων συστημάτων ελήφθη κυρίως για δύο λόγους. Πρώτον, διότι σε λίγα χρόνια το ισχύον σύστημα θα είναι ξεπερασμένο από τις τάσεις της διεθνούς αγοράς και δεν θα μπορεί να παρέχει την αντιπροσωπευτική και ολοκληρωμένη εικόνα των υπηρεσιών που προσφέρουν τα ελληνικά ξενοδοχεία. Δεύτερον, επειδή αυξημένος ρυθμός επενδύσεων που υλοποιούνται στον ξενοδοχειακό τομέα στην Ελλάδα, υπαγορεύει αυτή τη μετάβαση σε ένα πιο ολοκληρωμένο και πιο σύγχρονο σύστημα.

    Επίσης, η κα Πετραλιά ανέφερε συνοπτικά ορισμένα στοιχεία για τις τουριστικές επενδύσεις που γίνονται ή προγραμματίζονται αυτό το διάστημα στην Ελλάδα. Είπε συγκεκριμένα ότι, στο πλαίσιο του επενδυτικού νόμου, από τον Απρίλιο το 2005 μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 460 αιτήματα επενδύσεων συνολικού προϋπολογισμού 917 εκατομμυρίων ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά τα σχέδια αφορούν είτε σε εκσυγχρονισμό και επέκταση υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων, είτε στη δημιουργία νέων.

    [05] Οικονομία

    Τα προβλήματα των μικρομεσαίων

    6/11/2006 10:16:00 μμ

    Πολλά και σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, στην προσπάθειά τους να διεισδύσουν στις διεθνείς αγορές. Αυτή είναι η κοινή διαπίστωση των συνέδρων από 62 χώρες και 15 διεθνείς οργανισμούς, που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΟΣΑ, σε ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης. Η γραφειοκρατία και η ελλιπής χρηματοδότηση είναι δύο από τα ανυπέρβλητα, σε ορισμένες φορές, εμπόδια που συναντούν οι επιχειρήσεις. Την έναρξη των εργασιών της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΟΣΑ-ΟΣΑΕ με θέμα "Εξάλειψη των εμποδίων πρόσβασης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στις Διεθνείς Αγορές" κήρυξε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας.

    Πληροφόρηση και συνεργασία

    Η διεθνής μελέτη του ΟΟΣΑ, που παρουσιάζεται στην Παγκόσμια Διάσκεψη της Βουλιαγμένης, καταγράφει τα κυριότερα εμπόδια που συναντούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην προσπάθεια τους να επεκταθούν στις ξένες αγορές:

    έλλειψη χρηματοδότησης ανεπαρκής ενημέρωση για επιχειρηματικές ευκαιρίες πρόβλημα εκπροσώπησης εξωτερικού ανεπαρκές προσωπικό μη ανταγωνιστικές τιμές δυσκολία πρόσβασης σε προγράμματα έλλειψη κινήτρων για διεθνή δράση

    Στα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα για τη στήριξη των μικρομεσαίων, αναφέρθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών. Ο κ. Σιούφας ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει ήδη συγκροτημένες πολιτικές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Όπως επισήμανε, στο Νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα, που σχεδιάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης για την περίοδο 2007-2013, εξειδικεύεται η στρατηγική για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των ΜΜΕ, με έμφαση στην αξιοποίηση της καινοτομίας, της νέας τεχνολογίας και της κοινωνίας της γνώσης.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέλαβε πρωτοβουλία για τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο ΟΟΣΑ ενέκρινε την πρότασή του να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός πληροφόρησης και συνεργασίας μεταξύ πολυεθνικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Τα αποτελέσματα της διάσκεψης του ΟΟΣΑ θα ανακοινωθούν το απόγευμα της Τετάρτης και θα περιλαμβάνουν Σχέδιο Δράσης των Αθηνών για την εξάλειψη των εμποδίων διεθνοποίησης των μικρομεσαίων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΟΣΑ

    [06] Πολιτισμός

    Έκθεση μνήμης

    6/11/2006 9:41:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Το παιδί και τον άνθρωπο έχει ως θέμα η έκθεση ζωγραφικής 70 έργων της διακεκριμένης ζωγράφου Λούης Πασαλάρη, που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στο νέο Δημαρχείο Παλαιού Φαλήρου, παρουσία του Πρωθυπουργού, ένα χρόνο μετά το θάνατο της ζωγράφου. Ο σύζυγος της, δημοσιογράφος Χρήστος Πασαλάρης, έκανε γνωστό οτι τα έσοδα απο τις πωλήσεις θα διατεθούν για την ενίσχυση των σκοπών του συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο "ΕΛΠΙΔΑ". Η έκθεση θα φιλοξενείται στο νέο δημαρχείο του Π. Φαλήρου έως τις 21 Νοεμβρίου.

    Για ανεκτίμητο θησαυρό έκανε λόγο η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

    Αρωγός στην υλοποίηση της έκθεσης και ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου.

    Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν επίσης, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Π. Παναγιωτόπουλος, ο Νικήτας Κακλαμάνης καθώς και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 6 November 2006 - 21:50:39 UTC