Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-11-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Όχι υπερβολικές αξιώσεις"
  • [02] Μέτρα για το γάλα
  • [03] Ανάκληση παρτίδας γιαουρτιών Junior
  • [04] Διαμαρτυρίες συμβασιούχων
  • [05] Προφυλακιστέοι οι έμποροι παιδιών
  • [06] Μέτρα για την επέτειο του Πολυτεχνείου
  • [07] Κινητοποιήσεις από τους κτηνοτρόφους
  • [08] ΕΔΕ για τη συμπεριφορά λιμενικού
  • [09] 24ωρη απεργία στο ΕΚΑΒ
  • [10] Κατάληψη στο κτίριο του ΟΤΕ
  • [11] Γκαζάκια στην Οικονομική Επιθεώρηση
  • [12] Ισχυρός σεισμός στην Αργεντινή
  • [13] Πολύνεκρες επιθέσεις
  • [14] Στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2007
  • [15] Ολυμπιακός, ΑΕΚ πέντε αστέρων
  • [16] Φωτοβολίδα Μπόβιο
  • [17] Άνετες νίκες για ΠΑΟ και Ολυμπιακό
  • [18] Piet de Jong: Η τέχνη της Αρχαιότητας
  • [19] "Διαδρομές στο φως και το χρώμα"
  • [20] Άλλο ένα θύμα της γρίπης των πουλερικών

    [01] Πολιτική

    Συνταγματική λύση για το Μισθοδικείο

    "Όχι υπερβολικές αξιώσεις"

    13/11/2006 12:19:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Να μην προβάλλουν υπερβολικές αξιώσεις σε μια περίοδο δύσκολη για την οικονομία κάλεσε τους δικαστικούς ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό κατά την οποία εξετάστηκε η πρόσφατη απόφαση του Μισθοδικείου. Ο κ. Αναστάσης Παπαληγούρας πρόσθεσε ότι η λύση θα δοθεί από την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, με την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση θα τεθούν περιορισμοί στη διεκδίκηση αναδρομικών από κοινωνικές ομάδες και οι αποδοχές των δικαστών θα αποσυνδεθούν από αυτές των Προέδρων Ανεξάρτητων Αρχών. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας χθες στη ΝΕΤ τόνισε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτραπούν οι εξωφρενικές - όπως τις χαρακτήρισε - αποφάσεις του Μισθοδικείου.

    Συνάντηση Καραμανλή-Παπαληγούρα

    "Το σύνολο των πολιτών πρέπει να αντιμετωπίσει, με ομοψυχία και με δικαιοσύνη, τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει συνολικά ένα κράτος. Το κρίσιμο είναι να διασφαλίσουμε ότι, πράγματι, θα αντιμετωπίσουμε με επάρκεια, και μάλιστα με μεγάλο χρονικό ορίζοντα τα οικονομικά προβλήματα που έχει η χώρα" είπε ο κ. Παπαληγούρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα κατανοήσουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

    Ο κ. Παπαληγούρας ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους και για τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε σχέση με τους συμβασιούχους, απάντησε ότι συζήτησε με τον Πρωθυπουργό για θέματα αμιγώς της αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Επίσης, επιβεβαίωσε επικοινωνία του με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Ρωμύλος Κεδίκογλου χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Ο κ. Κεδίκογλου σε σημερινές δηλώσεις του διευκρινίζει ότι δεν διεκδικεί, ούτε διεκδίκησε αναπροσαρμογή του μισθού του, καθώς έχει παραιτηθεί του δικαιώματός του, μέσω της αγωγής. Επαναλαμβάνει ότι οι αυξήσεις που αποφάσισε το Μισθοδικείο δεν υπερβαίνουν το ποσοστό του 15-25% και ότι η καταβολή του ποσού αυτού θα επέλθει μετά πάροδο αρκετών ετών, οπότε δεν θα επιβαρυνθεί άμεσα ο προϋπολογισμός του κράτους.

    Σε δήλωση για το θέμα προέβη και ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Σωτήρης Μπάγιας ο οποίος σημείωσε ότι "οι εισαγγελείς δεν ζητούν την εκπλήρωση μεγάλων απαιτήσεων, αλλά την εκπλήρωση δίκαιων απαιτήσεων, σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή".

    Μιλώντας στην εκπομπή Press ο υπουργός Οικονομίας πρότεινε την εισαγωγή διάταξης στο Σύνταγμα η οποία δεν θα επιτρέπει σε κανέναν την ανατροπή του δημοσιονομικού προγραμματισμού της χώρας.

    Την "εκπεφρασμένη και καταγεγραμμένη πρόταση της κυβέρνησης" να προτείνει συνταγματική ρύθμιση που να αφορά τον περιορισμό της δυνατότητας των δικαστηρίων να ορίζουν το ύψος αυξήσεων, επιδομάτων και αναδρομικών αμοιβών για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ευάγγελος Αντώναρος. .

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, αναφερόμενος στην απόφαση του μισθοδικείου τόνισε ότι η απόφαση αυτή έχει ξεπεράσει τα όρια ηθικής και πολιτικής ανοχής και αντοχής της κοινωνίας.

    "Δεν μπορεί την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ανάμεσα στους άλλους, να αποφασίζει για ακραίες αυξήσεις στους μισθούς των δικαστών και την ίδια στιγμή να είναι ένας απηνής διώκτης των δικαιωμάτων των συμβασιούχων" τόνισε.

    Εν τω μεταξύ, υπέρ της θεσμοθέτησης ενός ανεξάρτητου οργάνου, τάσσονται αρκετοί δικαστικοί, ενώ πολλοί βουλευτές προτείνουν την ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνέντευξη Αλογοσκούφη

    Θετικές αντιδράσεις

    [02] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή-Μπασιάκου

    Μέτρα για το γάλα

    13/11/2006 2:20:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105.8

    Συνεργασία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Μπασιάκο είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Μπασιάκος δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για την εξέλιξη της διαδικασίας καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων σε ποσό, που, όπως είπε, θα είναι υψηλότερο από τα προηγούμενα χρόνια. Σε χρόνο ρεκόρ, είπε ο Υπουργός, διασταυρώθηκαν τα στοιχεία για 300.000 δικαιούχους και ανέφερε ότι οι αποζημιώσεις καταβάλλονται ομαλά. Επίσης, συζητήθηκαν, όπως είπε, θέματα του υπουργείου του για το Γ΄ΚΠΣ.

    Ο κ. Μπασιάκος, υπογράμμισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους γαλακτοπαραγωγούς, ότι το υπουργείο σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους έλαβε μέτρα επ ωφελεία του εισοδήματός τους, με κορυφαίο την αποτροπή εισαγωγών ποσοτήτων γάλακτος από άλλες χώρες, το οποίο (γάλα) ενδεχομένως νοθεύεται και γίνεται φέτα. Η απόφαση αυτή, είπε, βρίσκει σύμφωνους τους κτηνοτρόφους.

    [03] Κοινωνία

    Από την εταιρεία ΦΑΓΕ

    Ανάκληση παρτίδας γιαουρτιών Junior

    13/11/2006 2:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/11/2006 6:59:26 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Την ανάκληση των επιδόρπιων γιαουρτιών Junior που απευθύνονται σε παιδιά με γεύσεις μπανάνα, καραμέλα, κεράσι, πορτοκάλι και φράουλα και τα οποία έχουν ημερομηνίες λήξης 4, 5, 6 και 7 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε η γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ. Τα συγκεκριμένα επιδόρπια αποσύρονται λόγω ύπαρξης θραύσματος κρυστάλλου καθώς, όπως ανέφερε η εταιρεία, σε μια από τις τρεις μηχανές συσκευασίας τους είχε σπάσει γυάλινο εξάρτημα. Οι παρτίδες αυτές κυκλοφορούν από την προηγούμενη εβδομάδα στην αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου και αφορούν 300.000 κύπελλα γιαουρτιού. Η εταιρεία καλεί τους καταναλωτές που έχουν τα συγκεκριμένα προϊόντα να μην τα καταναλώσουν και να επικοινωνήσουν με το κέντρο ενημέρωσης της εταιρείας για αντικατάσταση του προϊόντος στο τηλέφωνο 800 11 28000. Η ΦΑΓΕ ενημέρωσε εξάλλου και τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ο οποίος με τη σειρά του ζήτησε αμέσως την ανάκληση των συγκεκριμένων προϊόντων και κάλεσε όλους τους εμπόρους λιανικής πώλησής τους να αποσύρουν άμεσα από τα ράφια τους τα εν λόγω προϊόντα. Ήδη έχουν δρομολογηθεί οι σχετικοί έλεγχοι, καθώς και ενημέρωση του Συνδέσμου Ελληνικών Σουπερμάρκετ Ελλάδος.

    [04] Κοινωνία

    Μετά την απόφαση-σοκ του Ελεγκτικού Συνεδρίου

    Διαμαρτυρίες συμβασιούχων

    13/11/2006 10:59:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/11/2006 4:46:58 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Με κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι αντιδρούν στην πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και διεκδικούν τα δεδουλευμένα καθώς και την πρόσληψή τους με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Υπό κατάληψη τελούν για πέμπτη μέρα τα δημαρχεία Ρεθύμνου και Αρκαδίου, από συμβασιούχους του Δήμου που παραμένουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι για 7 μήνες. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών, συμβασιούχοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως ανακοίνωσαν, στις 23 Νοεμβρίου, θα προσφύγουν στο Συμβούλιο Επικρατείας για τη διεύρυνση του Π.Δ. Παυλόπουλου και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με καταλήψεις δημαρχιακών μεγάρων στην Περιφέρεια. Την ίδια ώρα, στην πλατεία Συντάγματος, συμβασιούχοι πυροσβέστες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας την μονιμοποίησή τους. Για πολύπλοκο νομικό θέμα έκανε λόγο ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι κυβέρνηση αναζητεί λύση. Ερώτηση κατέθεσε για το θέμα προς τον πρωθυπουργό η Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Αναζητείται λύση

    Για πολύπλοκο νομικό θέμα έκανε λόγο ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, τονίζοντας ότι κυβέρνηση αναζητεί λύση.

    Ο κ. Αντώναρος εξήγησε ότι "υπάρχει η πτυχή των δεδουλευμένων, ως προς την οποία καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να καταβληθούν από τους εργοδότες στους εργαζομένους", ωστόσο εξέφρασαν πως οι προσλήψεις των συγκεκριμένων εργαζομένων έγιναν εκτός ΑΣΕΠ και δεν είναι εφικτό να μετατρέψουν τις συμβάσεις τους σε μονιμότητα

    Για την περίπτωση των υποθέσεων που έχουν κριθεί τελεσίδικα και αμετάκλητα, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι "η κυβέρνηση σέβεται απολύτως τη λειτουργία και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης" και συμπλήρωσε ότι "η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ελήφθη εν Ολομέλεια".

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Απασχόλησης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, τόνισε ότι "το Ελεγκτικό Συνέδριο βγάζει απόφαση που πρέπει να εφαρμοστεί, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ψάχνει να βρει λύση για τα δεδουλευμένα".

    Για το θέμα ρωτήθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρας κατά την έξοδο του από το Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για το θέμα του Μισθοδικείου.

    Ο κ. Παπαληγούρας είπε ότι συζήτησε μόνο θέματα της αρμοδιότητας του, όμως επιβεβαίωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Ρωμύλο Κεδίκογλου, αλλά δεν αποκάλυψε το περιεχόμενό της.

    Υπενθυμίζεται ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας θα προχωρήσουν σε 24ωρη προειδοποιητική αποχή από τις δίκες στον Άρειο Πάγο, στις 20 Νοεμβρίου διαμαρτυρόμενοι για την εγκύκλιό του κ. Κεδίκογλου, με την οποία περιορίζει την έκδοση προσωρινών διαταγών για την παραμονή των συμβασιούχων στις θέσεις τους.

    Αυτή την ώρα συνεδριάζει και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ με αντικείμενο τον προϋπολογισμό, το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τους συμβασιούχους και το νόμο για τις ΔΕΚΟ.

    Από το ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 έκανε λόγο για πολιτικό εμπαιγμό και πρόσθεσε οτι δεν μπορεί η κυβέρνηση να λέει οτι θα τους διορίσει όλους και στη συνέχεια να αρνείται τη μονιμοποίηση 250.000 ανθρώπων.

    Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Νίκος Ελευθερογλου απάντησε ότι "η κυβέρνηση είχε πει προεκλογικά ότι όσοι πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες θα μονιμοποιηθούν. Από τους 250.000 συμβασιούχους, αίτηση υπέβαλαν 60.000 και από αυτούς περίπου 40.0000 μονιμοποιήθηκαν. Θα υπάρξει μέριμνα για όσους χάνουν τη δουλειά τους. Δεν θα τους αφήσουμε στο δρόμο".

    Μέτρα για τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ζητεί με επίκαιρη ερώτηση που απευθύνει στον πρωθυπουργό η γγ του ΚΚΕ Αλεκα Παπαρήγα.

    Παράλληλα η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καλύπτεται πίσω από τις αποφάσεις του Α.Σ.Ε.Π. και των δικαστικών οργάνων και ζήτησε την άμεση λύση του προβλήματος.

    Tην παραπομπή του προέδρου του Αρείου Πάγου για πειθαρχικό αδίκημα, όσον αφορά τις συστάσεις του στα δικαστήρια για τον τρόπο αντιμετώπισης των προσφυγών των συμβασιούχων, ζήτησε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος.

    Τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 μέχρι τη λήξη της βάρδιας κήρυξε για την προσεχή Πέμπτη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για το θέμα των συμβασιούχων.

    Το ίδιο αποφάσισε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.), ενώ στις 12.00 το μεσημέρι θα πραγματοποι΄σει συγκέντρωση στα γραφεία της Ομοσπονδίας και πορεία διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνέντευξη Αλογοσκούφη

    [05] Κοινωνία

    Για την αγοραπωλησία ενός αγοριού

    Προφυλακιστέοι οι έμποροι παιδιών

    13/11/2006 4:53:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι πέντε αθίγγανοι από την Αλβανία, που την περασμένη Πέμπτη αποπειράθηκαν να πουλήσουν έναντι 3.000 ευρώ ένα αγοράκι από την Αλβανία 3,5 χρόνων, σε ζευγάρι αστυνομικών που εμφανίσθηκαν ως ενδιαφερόμενοι να το υιοθετήσουν.

    Σήμερα οι πέντε αθίγγανοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και τον ανακριτή, όπου τους απαγγέλθηκε κατηγορία για παράνομη υιοθεσία κατ επάγγελμα, με σκοπό την κερδοσκοπία και κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

    Στο μεταξύ, η δικογραφία θα συμπληρωθεί με στοιχεία που ζητήθηκαν από το παράρτημα της "Ιντερπόλ" στην Αλβανία καθώς και την Αλβανική Αστυνομία, που ερευνούν την υπόθεση και ήδη προχώρησαν σε συλλήψεις μελών της σπείρας, μεταξύ των οποίων είναι και η μητέρα του παιδιού, που για την πώληση εισέπραξε 1000 ευρώ.

    [06] Κοινωνία

    Συσκέψεις στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης

    Μέτρα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

    13/11/2006 3:44:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Τον τρόπο εισόδου των αστυνομικών δυνάμεων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα σε περίπτωση παραβίασης του Πανεπιστημιακού ασύλου, σε συνεννόηση με πρυτανικές αρχές και εισαγγελέα, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που έγινε σήμερα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, υπό την προεδρία του υπουργού Βύρωνα Πολύδωρα. Εκτός από τον υπουργό συμμετείχαν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ της Αττικής, καθώς και η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Στη σύσκεψη έγιναν διατυπώσεις και προτάσεις για την εξεύρεση τρόπων και μεθόδων για την ακώλυτη και ειρηνική διεξαγωγή των εκδηλώσεων της 33ης επετείου του Πολυτεχνείου.

    [07] Κοινωνία

    Συγκέντρωση σε Λάρισα και Τρίκαλα

    Κινητοποιήσεις από τους κτηνοτρόφους

    13/11/2006 2:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/11/2006 5:09:53 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συγκέντρωση στη Λάρισα και στα Τρίκαλα πραγματοποίησαν σήμερα κτηνοτρόφοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ο οποίος οδηγείται σε οικονομικό αδιέξοδο, όπως υποστηρίζουν.

    Στη Λάρισα, οι κτηνοτρόφοι απέκλεισαν συμβολικά επί λίγη ώρα το δρόμο έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου έριξαν μεγάλες ποσότητες γάλακτος, καθώς το βασικό τους αίτημα είναι να αυξηθεί η τιμή του από 85 λεπτά που είναι σήμερα και διατίθεται σε γαλακτοβιομηχανίες, στα 90 λεπτά.

    Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κωφεύει στα προβλήματά τους, προειδοποίησαν ότι εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα που θέτουν, θα προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

    Στα Τρίκαλα, οι δεκάδες κτηνοτρόφοι του νομού συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με το σύνθημα "Όχι στις παράνομες εισαγωγές κρέατος και γάλακτος" και επέδωσαν σχετικό ψήφισμα στον αντινομάρχη τονίζοντας την οικονομική και κοινωνική σημασία της κτηνοτροφίας για τη Θεσσαλική ύπαιθρο.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπασιάκος ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα των κτηνοτρόφων κατά την έξοδο του από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι το υπουργείο σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους έλαβε μέτρα επ ωφελεία του εισοδήματός των κτηνοτρόφων, με κορυφαίο την αποτροπή εισαγωγών ποσοτήτων γάλακτος από άλλες χώρες, το οποίο (γάλα) ενδεχομένως νοθεύεται και γίνεται φέτα. Η απόφαση αυτή, είπε, βρίσκει σύμφωνους τους κτηνοτρόφους.

    Οι κτηνοτρόφοι, μεταξύ άλλων, ζητούν:

    Ταυτότητα προϊόντος, για να γνωρίζει ο καταναλωτής ποιο είναι το ελληνικό και ποιο το εισαγόμενο, ενώ διερωτώνται πώς γίνεται ενώ υπάρχει έλλειψη από ελληνικό κρέας να τρώμε όλοι ελληνικό. Αυστηρό έλεγχο της ποσότητας και της ποιότητας των εισαγόμενων γαλακτοκομικών προϊόντων και κρεάτων. Μείωση του κόστους παραγωγής, που έχει ανέβει κατά 30% Επιτάχυνση προγραμμάτων ένταξης στο καθεστώς νέων αγροτών και των σχεδίων βελτίωσης. Παράταση προθεσμίας για την έκδοση αδειών λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων, με ταυτόχρονη νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων. Αύξηση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος κατά πέντε τουλάχιστον λεπτά σε σχέση με την περσινή τιμή. Άμεση καταγραφή από το Υπουργείο των ποσοτήτων φέτας, που υπάρχουν σήμερα στους ψυκτικούς χώρους. Άμεση και υποχρεωτική τήρηση ισοζυγίου γάλακτος - τυριών από όλα τα τυροκομεία σε μηνιαία βάση. Αυστηρό έλεγχο της αγοράς για να εντοπισθούν τα τυριά και ειδικά η φέτα, καθώς και τα κρέατα, που δεν τηρούν τις σχετικές προδιαγραφές ποιότητας.

    [08] Κοινωνία

    Για χρήση σπρέι χημικών κατά λιμενεργατών

    ΕΔΕ για τη συμπεριφορά λιμενικού

    13/11/2006 2:42:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένορκη Διοικητική Εξέταση για να διαπιστωθεί αν ο Λιμενικός των Ειδικών Δυνάμεων - ΚΕΑ- έριξε τα χημικά εναντίον εργαζομένων των ΟΛΘ με εντολή ανωτέρου του ή όχι, διέταξε ο Α Υπαρχηγός της Ελληνικής Ακτοφυλακής, υποναύαρχος Θόδωρος Ρεντζεπέρης, ο οποίος μάλιστα επεσήμανε στο Λιμενάρχη Θεσσαλονίκης πλοίαρχο Γ. Καλαφάτη, ότι η διαδικασία της έρευνας να είναι κατεπείγουσα.

    Πάντως σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς του Λμενικού Σώματος η χρήση χημικών ουσιών δεν θεσπίζεται με κανένα νόμο, ενώ και υπηρεσιακώς δεν είχαν διατεθεί στους άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων, παρά ορισμένες ποσότητες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίες και αποσύρθηκαν με τη λήξη της Ολυμπιάδας.

    Την διεξαγωγή της ΕΔΕ, θα πραγματοποιήσει ο Λιμενάρχης Θεσσαλονίκης, ενώ το πόρισμα θα σταλεί άμεσα στο Αρχηγείο του Λιμενικού, προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις- αν ο Λιμενικός έδρασε αυτοβούλως - ή είχε λάβει εντολή ανωτέρου, οπότε και θα επαναληφθεί νέα έρευνα.

    [09] Κοινωνία

    Με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα

    24ωρη απεργία στο ΕΚΑΒ

    13/11/2006 12:51:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν οι εργαζομενοι του ΕΚΑΒ σε όλη τη χωρα, με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την καταβολή επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και την άμεση πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων που υπάρχουν. Το πρωί της Δευτέρας, ομάδα απεργών απέκλεισε συμβολικά, για περίπου μισή ώρα, τμήμα της Λ. Μεσογείων, έξω από το νοσοκομείο "Γεώργιος Γεννηματάς". Μόνο τα επείγοντα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται την Δευτέρα από το ΕΚΑΒ.

    [10] Κοινωνία

    Κατάληψη στο κτίριο του ΟΤΕ

    13/11/2006 10:46:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/11/2006 6:31:26 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στο Μέγαρο του ΟΤΕ βρίσκονται από το πρωί συνδικαλιστές της ΟΜΕ-ΟΤΕ, οι οποίοι απέκλεισαν την κεντρική είσοδο του Μεγάρου εμποδίζοντας την είσοδο των εργαζομένων στο κτίριο, ενώ ανάρτησαν πανώ που έγραφε "Πωλείται, Γιατί;;;". Η ΟΜΕ ΟΤΕ αντιδρά στην πρόθεση του Υπουργείου Οικονομίας να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για αλλαγές στο γενικό κανονισμό προσωπικού στον ΟΤΕ, καθώς δεν εχει επιτευχθεί συμφωνία στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις εργαζόμενων-διοίκησης.

    Η διοίκηση του ΟΤΕ, προκειμένου να απαντήσει στην ενέργεια των συνδικαλιστών χρησιμοποίησε ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα. Σε ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΤΕ χαρακτηρίζεται η κατάληψη και η παρακώλυση του προσωπικού να εργαστεί, ως "φασιστική ενέργεια", η οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οργανώθηκε "από ολιγάριθμη, κομματικά υποκινούμενη, ομάδα". Η διοίκηση του ΟΤΕ προσθέτει στην ανακοίνωσή της ότι "σε μια Δημοκρατία η διαφορά απόψεων είναι πάντα σεβαστή. Όταν όμως κάποιοι προσπαθούν να επιβάλουν την θέλησή τους χρησιμοποιώντας βία, τότε καταλύουν την Δημοκρατία και το Νόμο".

    Με εξίσου σκληρή γλώσσα απάντησε η ΟΜΕ-ΟΤΕ.

    Σε ανακοίνωσή της αποδίδει "φασιστική νοοτροπία" στη διοίκηση του Οργανισμού, η οποία όπως τονίζει, "καταπατώντας υφιστάμενους Νόμους, Κανονισμούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, προσπαθεί να μετατοπίσει τις ακριβοπληρωμένες ευθύνες της στο βασικό μέτοχο".

    Παράλληλα επαναλαμβάνει ότι "θα υπερασπιστεί όλα όσα οι εργαζόμενοι αλλά και οι ΄Ελληνες πολίτες πιστεύουν, δηλαδή έναν ΟΤΕ υπό δημόσιο έλεγχο στην υπηρεσία της κοινωνίας και της χώρας".

    [11] Κοινωνία

    Επίθεση κουκουλοφόρων

    Γκαζάκια στην Οικονομική Επιθεώρηση

    13/11/2006 4:33:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Στιγμές αγωνίας έζησε χθες το βράδυ ο φύλακας επταώροφου κτηρίου, στο κέντρο της Αθήνας, όταν ξέσπασε πυρκαγιά στους διαδρόμους του πρώτου και του δευτέρου ορόφου. Λίγο νωρίτερα, 15 κουκουλοφόροι σπάζοντας με βαριά την είσοδο του κτιρίου όπου στεγάζονται γραφεία της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης του Υπουργείου Οικονομικών, εισήλθαν στους χώρους και τοποθέτησαν εμπρηστικούς μηχανισμούς στον πρώτο και δεύτερο όροφο. Προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση, ενώ, στη συνέχεια, οι ταραξίες διέφυγαν ανενόχλητοι. Από τη φωτιά προκλήθηκαν ζημιές στους διαδρόμους και σε πόρτες των γραφείων, ενώ χρειάστηκε η συνδρομή των πυροσβεστών για προκειμένου να απεγκλωβιστεί ο φύλακας του κτιρίου από τον 7ο όροφο.

    [12] Κόσμος

    Μεγέθους 6,7 της κλίμακας Ρίχτερ

    Ισχυρός σεισμός στην Αργεντινή

    13/11/2006 10:17:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,7 της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τη βόρεια Αργεντινή, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού εθνικού ινστιτούτου γεωφυσικής (USGS). Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές από τον σεισμό. Η δόνηση σημειώθηκε στις 04.26 το πρωί, ώρα Ελλάδας, με επίκεντρο την επαρχία Σαντιάγο ντελ Εστέρο και σε βάθος 550 χιλιομέτρων. Για να μετρήσει την ισχύ ενός σεισμού, το USGS χρησιμοποιεί το "στιγμιαίο μέγεθος" (Mw) που συνδέεται άμεσα με τις παραμέτρους της δόνησης. Με βάση αυτή την κλίμακα, ένας σεισμός μεγέθους 6 θεωρείται ισχυρός, μεγέθους 7 θεωρείται μείζων και μεγέθους 8 πολύ σοβαρός.

    [13] Ιράκ

    Στην ιρακινή πρωτεύουσα

    Πολύνεκρες επιθέσεις

    13/11/2006 8:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/11/2006 2:55:39 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν, όταν καμικάζι ανατινάχθηκε την Δευτέρα κατά την επιβίβασή του σε λεωφορείο στη βόρεια Βαγδάτη. Η επίθεση αυτή σημειώνεται μια ημέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας σε στρατολογικό κέντρο της δυτικής Βαγδάτης κατά την οποία σκοτώθηκαν 35 άνθρωποι. Νωρίτερα, ένας άνθρωπος τραυματίστηκε όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη το πρωί της Δευτέρας κοντά στην αυστηρά φυλασσόμενη "πράσινη ζώνη" στη Βαγδάτη. Το αυτοκίνητο ανατινάχτηκε σε ένα πάρκινγκ που χρησιμοποιείται από ιρακινούς υπαλλήλους που εργάζονται στην "πράσινη ζώνη", όπου βρίσκονται τα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια. Από την έκρηξη καταστράφηκαν τουλάχιστον 13 σταθμευμένα οχήματα. Κοντά στο σημείο της έκρηξης βρίσκεται και η πρεσβεία του Ιράν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Λουτρό αίματος

    [14] Οικονομία

    Την Τρίτη

    Στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2007

    13/11/2006 1:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/11/2006 3:10:42 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, η διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας και η ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες του νέου προϋπολογισμού για το 2007, ο οποίος κατατίθεται την Τρίτη στη Βουλή. Η δημοσιονομική εξυγίανση θα επιτευχθεί με την είσπραξη επιπλέον φόρων ύψους 3,2 δις ευρώ, τη συγκράτηση των δημόσιων δαπανών, τις αποκρατικοποιήσεις, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο. Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο που είχε ήδη κατατεθεί στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία διατηρούνται ευνοϊκές και για το 2007. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα κυμανθεί στο 3,8% με βασικό ενισχυτικό παράγοντα τις επενδύσεις, ενώ αναμένεται αύξηση των αγαθών και υπηρεσιών κατά 6,5%, ενώ οι εισαγωγές θα αυξηθούν και αυτές κατά 7%, γεγονός όχι επιθυμητό. Αύριο στις 18.30, θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού το υπουργικό συμβούλιο με αντικείμενο τον προϋπολογισμό 2007.

    Βασικός στόχος του κρατικού προϋπολογισμού 2007 είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης και η προοδευτική μείωση του ελλείμματος. Προβλέπεται η ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής, η εμπέδωση του κλίματος δημοσιονομικής πειθαρχίας και σταθερότητας στην οικονομία, η αύξηση της εξωστρέφειας και η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής. Εξάλλου, προωθείται η μεταρρύθμιση της φορολογίας φυσικών προσώπων, ενώ θα συνεχιστεί και ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

    Έσοδα

    Εκτός της φορολογικής ελάφρυνσης των φυσικών προσώπων, προβλέπεται η βελτίωση του υφιστάμενου φορολογικού περιβάλλοντος των νομικών προσώπων με τη σταδιακή μείωση (ως το 2008) του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στα κέρδη των επιχειρήσεων και η πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της παραοικονομίας και του λαθρεμπορίου, όπως έχει ήδη επισημανθεί στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2007.

    Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού εσόδων βασίζονται στην εκτιμώμενη ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ και στην ελαστικότητα των φορολογικών εσόδων. Τα έσοδα (προ μείωσης επιστροφών) προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 51,37 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,9% έναντι του 2006. Επισημαίνεται ότι για το 2007 θα αυξηθούν οι φορολογικοί και τελωνειακοί έλεγχοι που διενεργούνται από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων με εντατικό ρυθμό, καθώς και η πλήρη δραστηριοποίηση και απόδοση των γραφείων είσπραξης ληξιπροθέσμων οφειλών των ΔΟΥ.

    Σε ότι αφορά τα έσοδα από την άμεση φορολογία προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 19,435 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με το 2006. Τα έσοδα από την έμμεση φορολογία θα ανέλθουν στα 28,515 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 8,8% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του 2006. Σημαντική επίσης αύξηση (9,8%) αναμένεται να παρουσιάσουν και τα έσοδα από το ΦΠΑ και να φθάσουν στα 17,445 δισ. ευρώ.

    Δαπάνες

    Οι πιστώσεις (πλην χρεολυσίων) του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται να περιοριστούν στο 25,6% του ΑΕΠ από το 25,8% που ήταν το 2006. Περίπου 1,2 δισ. ευρώ θα φθάσουν οι αυξημένες δαπάνες για τη βελτίωση του εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων (αύξηση συντάξεων ΟΓΑ, αύξηση του ΕΚΑΣ, βελτίωση των συντάξεων των στρατιωτικών, επιστροφή κρατήσεων υπέρ ΛΑΦΚΑ κλπ).

    Σημειώνεται ότι οι δαπάνες αποδοχών και συντάξεων θα καλύψουν το 47% των πρωτογενών δαπανών και θα είναι αυξημένες κατά 6,1% σε σχέση με το 2006.

    Υψηλά είναι και το κονδύλι για την κάλυψη των δαπανών ασφάλισης και περίθαλψης, αφού οι δαπάνες αυτές καλύπτουν το 20% του συνόλου των πρωτογενών δαπανών.

    Οι πιστώσεις για λειτουργικές και λοιπές δαπάνες είναι αυξημένες κατά 3,1% σε σχέση με το 2006. Σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2007 το συνολικό ύψος του ορίου πληρωμών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) θα φθάσει τα 8,750 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 6,350 δισ. ευρώ αφορούν έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το υπόλοιπο (2,4 δισ. ευρώ) για έργα που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.

    Τέλος, αναμένεται ότι η ισχυρή οικονομική δραστηριότητα θα ενισχύσει την απασχόληση και θα περιορίσει την ανεργία (στο 8,2%).

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ολυμπιακός, ΑΕΚ πέντε αστέρων

    13/11/2006 11:19:00 πμ

    Με πρωταγωνιστή τον Ριβάλντο, ο Ολυμπιακός "ξέσπασε" στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, καθώς τον νίκησε 5-0 στο γήπεδο Καραϊσκάκη, για τη 10η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας. Ο Βραζιλιάνος άσος σημείωσε τρία γκολ (40, 68, 82), ο Τζόρτζεβιτς (47) και ο Οκκάς (70) πέτυχαν τα άλλα δύο. Με πολλά νέα πρόσωπα στην ενδεκάδα του ο Ολυμπιακός (Νε, Ουαντού, Παππάς, αλλά και Καψής, Μπαμπανγκίντα στο β ημίχρονο), προσπάθησε να επιβάλει από την αρχή το ρυθμό του και μετά το πρώτο δεκάλεπτο δημιούργησε ευκαιρίες που πέρασαν ανεκμετάλλευτες. Στο 10 και σε σέντρα του Ριβάλντο, οι Κωνσταντίνου και Στολτίδης δεν μπόρεσαν από κοντά να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα, και στο 25 ο Τζόρτζεβιτς απέτυχε να πλασάρει τον τερματοφύλακα του Απόλλωνα, ο οποίος στο 33 εξουδετέρωσε το δυνατό σουτ του Στολτίδη. Τελικά, το γκολ ήρθε στο 40, όταν ο Ριβάλντο με σουτ στην κίνηση έκανε το 1-0. Με το ξεκίνημα του β ημιχρόνου και από μπαλιά του Ριβάλντο, ο Τζόρτζεβιτς έκανε το 2-0 και το ματς εξελίχθηκε πλέον σε μονόλογο των γηπεδούχων. Στο 68 ήρθε ο Βραζιλιάνος να κάνει από κοντά το 3-0. Στο 74 και σε σέντρα του Τζόρτζεβιτς, ο Οκκάς με κεφαλιά σημείωσε το 4-0, για να έρθει πάλι ο Ριβάλντο στο 82 και από νέα σέντρα του Τζόρτζεβιτς, να δώσει στη νίκη της ομάδας του διαστάσεις θριάμβου.

    Ξεπέρασε τον αποκλεισμό

    Τρεις ημέρες μετά τον αποκλεισμό-σοκ από το Χαϊδάρι στο Κύπελλο, η ΑΕΚ "συνήλθε" γρήγορα και με εξαιρετική εμφάνιση, κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο, συνέτριψε την πολύ κακή Λάρισα με 5-0. Η Ένωση κατάφερε να ξεπεράσει με τον καλύτερο τρόπο το "πατατράκ" της περασμένης Πέμπτης και να διατηρηθεί σε τροχιά τίτλου, άσχετα με το γεγονός ότι και οι άλλοι δύο διεκδικητές προχώρησαν με νίκες στα παιχνίδια που έδωσαν. Η ομάδα του Λορένθο Φερέρ έπαιξε κατά διαστήματα πολύ καλό ποδόσφαιρο, ήταν πολύ πιο ουσιαστική από την αντίπαλό της και διατήρησε τον έλεγχο του παιχνιδιού από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Η επικράτησή της ήταν απόλυτα δίκαιη, απέναντι σε μια Λάρισα που δεν απείλησε παρά μόνο σε μία φάση στο πρώτο ημίχρονο με τον Καλαντζή. Το θεσσαλικό συγκρότημα δεν έδειξε τίποτα το ιδιαίτερο. Σίγουρα αιφνιδιάστηκε από το γρήγορο γκολ που δέχτηκε, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για την τραγική εμφάνιση που πραγματοποίησε, κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Φωτοβολίδα Μπόβιο

    13/11/2006 10:41:00 πμ

    Μ΄ ένα σπάνιο γκολ από τον Ρικάρντο Μπόβιο, ο Παναθηναϊκός πήρε μεγάλη νίκη μέσα στο Παγκρήτιο επί του Εργοτέλη με 1-0. Το γκολ που έκρινε το ματς πέτυχε με βολίδα ο Βραζιλιάνος μέσος περίπου 40 μέτρα έξω από την περιοχή, 14 λεπτά πριν από τη λήξη του παιχνιδιού. Αυτή ήταν η τρίτη συνεχής νίκη για την ομάδα του Βίκτορ Μουνιόθ. Η νίκη των "πρασίνων" ήταν δίκαιη, άσχετα με το ότι δεν έπαιξαν καλό ποδόσφαιρο. Μετά από ένα απογοητευτικό πρώτο 45λεπτο, ο Παναθηναϊκός "ανέβασε στροφές" στην επανάληψη και πίεσε την άμυνα του Εργοτέλη, ο οποίος στάθηκε πάρα πολύ καλά και δικαιολόγησε την καλή πορεία που πραγματοποιεί στο πρωτάθλημα. Για να "ξεκλειδώσει" η άμυνα των Κρητικών, πάντως, χρειάστηκε ένα φοβερό γκολ από τον Μπόβιο στο 76΄, καθώς νωρίτερα ο Σαλπιγγίδης είχε χάσει 2-3 κλασικές ευκαιρίες για να σκοράρει. Στις καθυστερήσεις του αγώνα η τύχη "χαμογέλασε" στον Παναθηναϊκό, καθώς ο Χατζί έχασε μοναδική ευκαιρία να ισοφαρίσει.

    Αποτελέσματα - Βαθμολογία - 10η αγωνιστική Σούπερ Λίγκας

    Σε αναμετρήσεις για τη 10η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Αιγάλεω-ΠΑΟΚ 0-2 Ηρακλής-Αρης 0-0 Ιωνικός-Πανιώνιος 1-1 Κέρκυρα-ΟΦΗ 1-0 Εργοτέλης-Παναθηναϊκός 1-0 Ξάνθη-Ατρόμητος 1-0 Ολυμπιακός-Απόλλων Καλ. 5-0 ΑΕΚ-Λάρισα 5-0

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 10 αγώνες)

    1. Ολυμπιακός 24 2. Παναθηναϊκός 22 3. ΑΕΚ 21 4. ΠΑΟΚ 18 5. Αιγάλεω 16 6. Κέρκυρα 15 7. Λάρισα 13 . Ατρόμητος 13 9. Εργοτέλης 11 . ΟΦΗ 11 . Πανιώνιος 11 12. Αρης 10 13. Απόλλων Καλαμαριάς 9 . Ξάνθη 9 15. Ιωνικός 6 16. Ηρακλής 3

    [17] Μπάσκετ

    Άνετες νίκες για ΠΑΟ και Ολυμπιακό

    13/11/2006 11:06:00 πμ

    Επιβλητική νίκη πέτυχε ο Ολυμπιακός με 102-59 επί του Μακεδονικού, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής της Α1 ανδρών στο μπάσκετ. Στο άδειο ΣΕΦ, καθώς οι "ερυθρόλευκοι" αγωνίστηκαν κεκλεισμένων των θυρών λόγω τιμωρίας, ο Πίνι Γκέρσον έδραξε την ευκαιρία, δίνοντας χρόνο συμμετοχής σε όσους βρίσκονται πιο συχνά στον πάγκο στους επίσημους αγώνες. Την 5η νίκη του και δεύτερη εκτός έδρας πέτυχε ο Παναθηναϊκός, επικρατώντας άνετα 89-76 του ΠΑΟΚ στην Πυλαία, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ. Με πρώτο σκόρερ τον Τόνι Ντελκ (18π.), τον Νίκο Χατζηβρέττα να ακολουθεί σε απόδοση τον Αμερικανό με 16 πόντους και τους Σισκάουσκας, Τσαρτσαρή να σημειώνουν επίσης διψήφιο αριθμό, ο Παναθηναϊκός δυσαρέστησε τον πρώην "πράσινο" Βλάντιμιρ Στσεπάνοβιτς που σημείωσε 26 πόντους για τον ΠΑΟΚ.

    Αποτελέσματα - Βαθμολογια 6ης αγωνιστικής

    Στους αγώνες της 6ης αγωνιστικής στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    A1 Ανδρών - 6η Αγωνιστική

    Αιγάλεω-Μαρούσι 91-88 ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 76-89 Πανελλήνιος-Πανιώνιος 74-72 ΑΕΚ-Ολύμπια Λάρισας 89-74 Ολυμπιακός-Μακεδονικός 102-59 Ολυμπιάδα Πατρών- Άρης 71-82 ΑΕΛ-Απόλλων Πάτρας 90-88

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 6 αγώνες)

    Παναθηναϊκός 11 Ολυμπιακός 11 Αρης 11 Πανιώνιος 10 Ολύμπια Λάρισας 9 ΠΑΟΚ 9 Πανελλήνιος 9 Αιγάλεω 9 ΑΕΚ 9 ΑΕΛ 8 Ολυμπιάδα Πατρών 8 Απόλλων Πατρών 8 Μαρούσι 7 Μακεδονικός 7

    [18] Πολιτισμός

    Στο Μουσείο Μπενάκη

    Piet de Jong: Η τέχνη της Αρχαιότητας

    13/11/2006 5:11:00 μμ

    Υδατογραφίες και σχέδια του διάσημου εικονογράφου αρχαιολογικών ευρημάτων, Piet de Jong εκτίθενται από την Τετάρτη, 15 του μηνός, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, στην έκθεση με τίτλο "Piet de Jong, η Αρχαία Αγορά και η τέχνη της Αρχαιότητας".

    Οι υδατογραφίες απεικονίζουν την αρχαία Αγορά και εκτίθενται για πρώτη φορά. Προέρχονται από τα αρχεία των ανασκαφών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αγορά και δίνουν ένα πανόραμα του αθηναϊκού πολιτισμού από τη Νεολιθική Εποχή έως τη Μεταβυζαντινή.

    Την έκθεση συμπληρώνουν υδατογραφίες και σχέδια του de Jong από το παλάτι της Κνωσού, του Νέστορα στην Πύλο, από τις Μυκήνες και την Ελευσίνα, ιστορικές φωτογραφίες και καρικατούρες αρχαιολόγων, αλλά και ένας αντιπροσωπευτικός αριθμός χαρακτηριστικών ευρημάτων από το Μουσείο της Αγοράς των Αθηνών.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Μουσείο Μπενάκη

    [19] Πολιτισμός

    Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    "Διαδρομές στο φως και το χρώμα"

    13/11/2006 4:03:00 μμ

    Η έκθεση "Διαδρομές στο φως και στο χρώμα", με έργα της Όπυς Ζούνη ολοκληρώνει τις εκδηλώσεις εορτασμού για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Πρόκειται για μια ανάπτυξη των πιο πρόσφατων ιδεών της Όπυς Ζούνη, με μια διασύνδεση και αναφορά στις αμέσως προγενέστερες έρευνές της, των τελευταίων 25 χρόνων. Ο εκθεσιακός χώρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης της δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσει μια πραγματική "φαντασία του σήμερα".

    Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Καθηγητή κ. Νικόλαο Σταμπολίδη, η καλλιτέχνιδα στο έργο της μετουσιώνει το περιβάλλον που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος στους χώρους της απασχόλησής του, αλλά και σε εκείνους της φαντασίας του. Έργα όπου καταγράφεται αδρά το τοπίο των μεγαλουπόλεων σε μια ονειρική συνύπαρξη με τη φύση. Έργα κατασκευές με καθρέφτες, που συνομιλούν και ζωντανεύουν τον χώρο, καθώς και εγκαταστάσεις με παράλληλους καθρέφτες που δημιουργούν πολλαπλά είδωλα από επάλληλους αντικατοπτρισμούς. Ζωγραφική, γλυπτική, κατασκευές με θέματα τους κύβους, τα βέλη, τους δρόμους, τους καννάβους, τις κατοικίες απαρτίζουν την πλειονότητα της έκθεσης. Η πυκνότητά της συναρτάται από τη μελέτη της διαφοροποίησης των έργων. Μεγαλύτερη έκταση δίνεται στα έργα των τελευταίων ετών, καθώς και σε εκείνα που δεν έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα.

    Την έκθεση συμπληρώνει βίντεο, περίπου επτά λεπτών, δικής της δημιουργίας, με τίτλο "Περιπλάνηση στις μορφές", το οποίο διατρέχει τη θεματογραφία της, δομώντας και αποδομώντας τις συνθέσεις των έργων της.

    Για το σκεπτικό της έκθεσης, η καλλιτέχνης Όπυ Ζούνη σημείωσε σήμερα: "Στην έκθεση αυτή αποφάσισα να ανατρέξω πίσω μια εικοσιπενταετία, όχι για να επιβάλλω αυστηρά χρονικά περιθώρια, αλλά για να θέσω ένα περίγραμμα δειγματοληπτικής επιλογής που μερικές φορές το ξεπέρασα. Τελικά έδωσα μεγαλύτερη έμφαση σε έργα του σήμερα".

    Την έκθεση συνοδεύει βιβλίο - μονογραφία του Γιάννη Μπόλη, επιμελητή του Μουσείου Σύγχρονής Τέχνης Θεσσαλονίκης.

    Η έκθεση της Όπυς Ζούνη "Διαδρομές στο φως και στο χρώμα" θα ανοίξει τις πύλες της για το κοινό στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    [20] Υγεία

    Άλλο ένα θύμα της γρίπης των πουλερικών

    13/11/2006 8:34:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Απεβίωσε την Δευτέρα στην Ινδονησία ένα αγοράκι 2,5 ετών που έπασχε από τη νόσο των πουλερικών, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στην Τζακάρτα. Το άτυχο αγοράκι ζούσε στην επαρχία Καραγουάνγκ και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν είχε έρθει σε επαφή με άρρωστα πουλερικά. Τουλάχιστον 56 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα στην Ινδονησία από τη γρίπη των πουλερικών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 13 November 2006 - 17:51:13 UTC