Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-11-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ
  • [02] Απάντηση Πολύδωρα
  • [03] Ενημέρωση για την ενεργειακή πολιτική
  • [04] Αναπτυξιακό πρόγραμμα
  • [05] Καταδίκασαν τα επεισόδια στην Ξάνθη
  • [06] Συνάντηση Κωνσταντόπουλου με ΠΟΕΣΥ
  • [07] Πολιτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ
  • [08] Στην Ιορδανία η Μπακογιάννη
  • [09] Ένοχος κατά πλειοψηφία
  • [10] Ουρές στο λιμάνι Ικονίου
  • [11] Νέα προθεσμία για τους δύο κατηγορούμενους
  • [12] Επίσπευση διαδικασιών για τη "ΡΙΚΟΜΕΞ"
  • [13] Κοινή Διακήρυξη
  • [14] Ίχνη ραδιενεργού ουσίας σε αεροσκάφη
  • [15] Η Σεγκολέν στη Μέση Ανατολή
  • [16] Δύσκολες ώρες για τον Μπράουν
  • [17] "Σαρώνει" ο τυφώνας Ντούριαν
  • [18] Στο νοσοκομείο ο Σέσελι
  • [19] Συνάντηση Μπους-Μαλίκι
  • [20] Βαρειές "καμπάνες" σε λατομεία
  • [21] Ανηφορίζουν οι τιμές του πετρελαίου
  • [22] Κανένας κίνδυνος για το εφάπαξ
  • [23] Στο 4,4% η ανάπτυξη τρίτου τριμήνου
  • [24] Το ροζ φύλλο αγώνα ο στόχος Ολυμπιακού και Άρη
  • [25] 6Χ6 για τον Παναθηναϊκό στην Ευρωλίγκα
  • [26] Δύο χρόνια αποκλεισμό
  • [27] Έχασε ο Πανιώνιος
  • [28] Παναθηναϊκός: Ώρα πρόκρισης
  • [29] Συμπληρώνεται το παζλ στο ΟΥΕΦΑ
  • [30] Ο Καναβάρο απάντησε στους επικριτές
  • [31] Στα ύψη το ενδιαφέρον
  • [32] Προηγμένης τεχνολογίας ο μηχανισμός Αντικυθήρων
  • [33] Στο "σφυρί" το παλαιότερο ουίσκι
  • [34] Εκθρόνισε τη Γουίδερσπουν

    [01] Πολιτική

    Νέος γραμματέας ο Νίκος Αθανασάκης

    Αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ

    30/11/2006 6:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/11/2006 6:54:27 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Αλλαγές στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος σε μια συνεδρίαση που δεν κράτησε περισσότερο από μισή ώρα. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του οργάνου, ως νέος γραμματέας θα προταθεί ο εκπρόσωπος Τύπου, Νίκος Αθανασάκης. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναλαμβάνει την οργάνωση του Προγραμματικού Συνεδρίου. Εντός των ημερών θα οριστεί και ο αντικαταστάτης του κ. Αθανασάκη. Επίσης αποφασίστηκε να υπάρξει πιο σφιχτό σχήμα αιχμής στο συντονιστικό όργανο του κόμματος. Τις τελικές αποφάσεις θα πάρει την Παρασκευή το Εθνικό Συμβούλιο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πολιτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ

    [02] Πολιτική

    Ενοχλημένος ο Υπουργός από δημοσίευμα

    Απάντηση Πολύδωρα

    30/11/2006 5:47:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/11/2006 6:02:31 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Την ενόχληση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Βύρωνα Πολύδωρα, προκάλεσε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας, για τάγμα συλλήψεων και κρυφό σχέδιο της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Το ζήτημα δημιούργησε αντιπαράθεση και στη Βουλή, ενώ στο θέμα αναφέρθηκαν και τα κόμματα της αριστεράς. Στη Θεσσαλονίκη ο Κύπριος φοιτητής έδωσε μαραθώνια κατάθεση στον εισαγγελέα εφετών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η ένορκη διοικητική εξέταση με αφορμή νέες καταγγελίες οτι διαδηλωτής το βράδυ της περασμένης Τρίτης δέχτηκε κλωτσιά από αστυνομικό.

    Κόντρα στη Βουλή

    Επιστολή στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" απέστειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης με αφορμή ρεπορτάζ για κρυφό σχέδιο κατά διαδηλωτών και τάγμα συλλήψεων.

    Ο Βύρων Πολύδωρας φανερά ενοχλημένος αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του: "Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εμφανίζεται η αστυνομία σε πρωτοσέλιδα που την ενοχοποιούν αδίκως".

    Το θέμα σχολίασε από την Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για ανησυχητικά φαινόμενα αυταρχισμού και επέρριψε ευθύνες προσωπικά στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης.

    "Αυτές οι ομάδες σύλληψης θα είναι χωρίς διακριτικά; Πάλι θα δέρνουν τον συλληφθέντα; Ο κ Πολύδωρας μιλάει για περίεργα φαινόμενα στη Θεσσαλονίκη σαν να βρίσκεται σε άλλο κράτος. Κάνει αντιπολίτευση στον εαυτό του σαν να μην είναι ο ίδιος Υπουργός. Δικό σας όμως είναι το παρακράτος, εσείς έχετε την ευθύνη. Αυτή η συμπεριφορά δεν έχει σχέση με την κοινωνική συνοχή αλλά με την αντίληψη του εκφοβισμού και εκμαυλισμού της ελληνικής κοινωνίας", τόνισε.

    Στον κ. Παπανδρέου απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τασσούλας, λέγοντας χαρακτηριστικά:

    "Μπορεί αυτές οι θέσεις περί δεξιάς και αυταρχισμού να έχουν υπέρβαρη αξία, δεν έχει όμως ούτε ο ίδιος ούτε το ΠΑΣΟΚ αξιοπιστία για να απευθύνουν κατηγορίες σε άλλους.

    Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στο δημοσίευμα δήλωσε ότι "Η κατάσταση στο χώρο της αστυνομίας είναι πλέον ανεξέλεγκτη με άμεση πολιτική ευθύνη του αρμοδίου Υπουργού, που παλινδρομεί ανάμεσα στο συνδικαλιστικό λαϊκισμό και την πιο αυταρχική αντίληψη για την αστυνόμευση".

    Το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σε ανακοίνωσή του τονίζει; "Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει καταδείξει και καταγγείλει την ύπαρξη πολύμορφων αστυνομικών μηχανισμών που δρουν κατά των λαϊκών κινητοποιήσεων. Αποτελούν, και σήμερα, με κυβέρνηση της ΝΔ, και χθες, με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναπόσπαστο τμήμα των ΜΑΤ που επιστρατεύονται κατά των εργαζομένων και γενικά του λαού".

    Κατέθεσε ο Κύπριος φοιτητής

    Στη Θεσσαλονίκη, ο Κύπριος φοιτητής μετά το εξιτήριο που πήρε από το νοσοκομείο πήγε στο γραφείο του εισαγγελέα Εφετών όπου έδωσε μαραθώνια κατάθεση.

    Την ίδια ώρα, στο αυτόφωρο έγινε η δίκη των συλληφθέντων για τα επεισόδια στην Θεσσαλονίκη μετά την πορεία για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η ΕΔΕ με αφορμή καταγγελίες ότι 18χρονος διαδηλωτής δέχτηκε κλωτσιά απο αστυνομικό κατά την διάρκεια πορείας συμπαράστασης στον Κύπριο φοιτητή.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος καταδίκασε το συμβάν τονίζοντας: "Η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία απ΄όπου και αν προέρχεται προς όπου και αν κατευθύνεται. Η ανοχή μας στην άσκηση βίας είναι μηδενική".

    Σκληρούς χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, αναφερόμενος στο δεύτερο κρούσμα αστυνομικής βίας στη Θεσσαλονίκη: "Δυστυχώς η Θεσσαλονίκη θυμίζει όλο και περισσότερο μέρες της Οργάνωσης «Καρφίτσα» και της λειτουργίας του παρακράτους, που είχε οδηγήσει στη δολοφονία Λαμπράκη. Γι αυτό ευθύνες έχει η κυβέρνηση, οι Νεοδημοκρατικές αρχές στη Νομαρχία και το Δήμο που έχουν μετατρέψει τη συμπρωτεύουσα σε εστία της ακροδεξιάς".

    Το περιστατικό, που έγινε το βράδυ της Τρίτης στην πλατεία Αριστοτέλους, προκάλεσε την άμεση αντίδραση και ενόχληση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, ο οποίος διέταξε ΕΔΕ και με ανακοίνωσή του κατέκρινε την συμπεριφορά των συγκεκριμένων αστυνομικών οργάνων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παρέμβαση Πολύδωρα

    [03] Πολιτική

    Κατά τη συνάντηση Καραμανλή-Σιούφα

    Ενημέρωση για την ενεργειακή πολιτική

    30/11/2006 1:34:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Για όλα τα τρέχοντα ζητήματα του υπουργείου Ανάπτυξης ενημέρωσε ο υπουργός Δημήτρης Σιούφας τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Σιούφας δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση, ότι ενήμερωσε τον κ. Καραμανλή για τη χθεσινή παράδοση από το διεθνή οργανισμό ενέργειας της έκθεσης για την ενεργειακή κατάσταση το διάστημα 2002-2006. Η έκθεση περιλαμβάνει, είπε ο κ. Σιούφας, αναφορά των αρμόδιων διευθυντών ότι ''η Κυβέρνηση έκανε πάρα πολλά τα τελευταία δύο χρόνια και αλλάζει προς το καλύτερο, το ενεργειακό τοπίο της χώρας''. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Σιούφας αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό λέγοντας ότι η μεταρρύθμιση που έκανε ο ίδιος το 1990-1993, μαζί με τον κ. Σουφλιά και την κ. Γιαννάκου είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους το ασφαλιστικό σύστημα στηρίχθηκε και δεν έχει προβλήματα τα τελευταία 13 χρόνια. ''Έδωσε ζωή στο ασφαλιστικό σύστημα και δεν υπήρξε μέχρι τώρα κίνδυνος να δοθούν συντάξεις με δανεικά'', είπε ο κ. Σιούφας.

    [04] Πολιτική

    Σε ημερίδα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

    Αναπτυξιακό πρόγραμμα

    30/11/2006 12:45:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Περισσότερα κονδύλια από κοινοτικούς πόρους, διεκδικεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κυρίως για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στρατευσίμων και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα 2007-2013, παρουσιάστηκε σε ημερίδα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, ο οποίος προανήγγειλε ουσιαστικά νεο μισθολόγιο για τους στρατιωτικούς, μέσα στο 2007. Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε "πως όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στο τομέα της Άμυνας και για το μισθολόγιο θα υλοποιηθούν". Από την μεριά του, ο υπουργός Άμυνας επεσήμανε ότι μέσα από την αξιοποίηση των πόρων του Δ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, που για την άμυνα είναι περίπου 860 εκατομμύρια ευρώ, θα αναδειχθεί ο ανθρωποκεντρικός ρόλος των ενόπλων δυνάμεων που εστιάζεται, σε προγράμματα προστασίας περιβάλλοντος, υγιεινής και ασφάλειας ,ψηφιακής υποστήριξης, εξυπηρέτησης πολιτών και άλλα. Τέλος, σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης ότι κατά την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο το υπουργείο είχε απορροφήσει μονό 52 εκ ευρώ.

    [05] Πολιτική

    Καταδίκασαν τα επεισόδια στην Ξάνθη

    30/11/2006 5:03:00 μμ

    Τα επεισόδια στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ξάνθης, καταδίκασαν την Πέμπτη η Υπουργός Παιδείας και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος. Την Τετάρτη ομάδα φοιτητών έβγαλε με την βία τον αντιπρύτανη από το γραφείο του, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την μήνυση που έχει καταθέσει αυτός εναντίον φοιτητή ο οποίος τον κατηγόρησε για κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Τόσο η κυβέρνηση όσο και το υπουργείο Παιδείας, επεσήμαναν για άλλη μία φορά οτι το πανεπιστημιακό άσυλο θεσμοθετήθηκε για να διασφαλίσει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την Ακαδημαϊκή Έρευνα.

    [06] Πολιτική

    Συνάντηση Κωνσταντόπουλου με ΠΟΕΣΥ

    30/11/2006 4:59:00 μμ

    Με το Προεδρείο της ΠΟΕΣΥ συναντήθηκε ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, στο πλαίσιο των επαφών του με αφορμή τις επιθέσεις που δέχεται από τον δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο. Ο κ. Κωνσταντόπουλος, διατήρησε τους υψηλούς τόνους χαρακτηρίζοντας αναξιόπιστο τον κ. Τριανταφυλλόπουλο, ο οποίος όπως είπε εχει προ πολλού πάψει να χαρακτηρίζεται μόνο ως δημοσιογράφος, αφού οι δραστηριότητες του επεκτείνονται στο επιχειρηματικό και εκδοτικό τομέα.

    [07] Πολιτική

    Πολιτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ

    30/11/2006 4:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/11/2006 7:43:14 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Με αντικείμενο τον προγραμματισμό και την πορεία του ΠΑΣΟΚ με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές συνεδριάζει την Πέμπτη το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καλέσει τα κορυφαία στελέχη σε συστράτευση, με σκοπό τη νίκη στις εκλογές ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινώσει και αλλαγές στην οργανωτική δομή του κόμματος. Το πρωί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την ανεργία, την αποβιομηχάνιση και το ασφαλιστικό, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ, για την ανασυγκρότηση περιοχών που αντιμετωπίζουν βιομηχανική κρίση. Απαντώντας ο υφυπουργός Οικονομίας, Χρήστος Φώλιας, ανέφερε ότι ο διάλογος όταν δεν γίνεται καλόπιστα αλλά μόνο για αντιπολιτευτικούς λόγους, αποτελεί διάλογο κωφών.

    [08] Πολιτική

    Στην Ιορδανία η Μπακογιάννη

    30/11/2006 3:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/11/2006 6:12:52 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στο Αμάν της Ιορδανίας έφθασε το μεσημέρι η Υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, προκειμένου να συμμετάσχει στην τρίτη υπουργική συνάντηση του Φόρουμ για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής. Οι εργασίες της Συνόδου ξεκινούν την Παρασκευή το πρωί. Στη Σύνοδο η οποία έχει ως βασικό θέμα την πολιτική και οικονομική ενδυνάμωση της Μέσης Ανατολής συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της .Βρετανίας, της Γερμανίας, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέρ Σολάνα και ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.

    Επόσκεψη στο "Ελ Χουσεΐν"

    Νωρίτερα σήμερα η κ. Μπακογιάννη, επισκέφθηκε το ίδρυμα "Ελ Χουσεΐν" το οποίο φιλοξενεί συνολικά σε όλο το Αμάν 1.550 παιδιά με ειδικές ανάγκες συνομίλησε με το προσωπικό και ξεναγήθηκε στους χώρους του ιδρύματος.

    Η κ. Μπακογιάννη εξήρε το έργο του προσωπικού του ιδρύματος, το οποίο βοηθά τα παιδιά να ενταχθούν φυσιολογικά στην κοινωνία και προσέφερε από το υπουργείο Εξωτερικών μια επιταγή 16.000 δολαρίων για την αγορά ειδικού οχήματος για τις μετακινήσεις παιδιών.

    [09] Κοινωνία

    Ένοχος κατά πλειοψηφία

    30/11/2006 2:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/11/2006 3:02:12 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Σε ποινή φυλάκισης 10 χρόνων και τριών μηνών γι΄ ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, καταδικάστηκε κατά πλειοψηφία 5 με 2, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ο απότακτος αστυνομικός Γιώργος Τηλιανάκης, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2001, σκότωσε τον 20χρονο Μάριο Χριστόπουλο στο Ζεφύρι Αττικής. Σύμφωνα με τη δικογραφία ο νεαρός τσιγγάνος δεν σταμάτησε σε σήμα για έλεγχο που είχε κάνει ο αστυνομικός, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να τον πυροβολήσει.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης ο αστυνομικός δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τον Χριστόπουλο, ωστόσο οι δικαστές έκριναν ότι η βολή που έριξε ήταν πολύ επικίνδυνη καθώς ήταν ευθεία και από κοντινή απόσταση.

    Δύο από τους ενόρκους πάντως είχαν την γνώμη ότι η ποινή θα έπρεπε να είναι για ανθρωποκτονία από αμέλεια, όπως είχε προτείνει και ο εισαγγελέας της έδρας.

    Σε δηλώσεις τους, οι συνήγοροι της οικογένειας του θύματος χαρακτήρισαν καινοφανή την απόφαση, καθώς όπως είπαν είναι η πρώτη φορά που καταδικάζεται αστυνομικός για ανθρωποκτονία και ευχήθηκαν αυτή να αποτελέσει μήνυμα για κάθε "επίδοξο ράμπο της αστυνομίας".

    Ο Τυλιανάκης που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 13 ετών, μετά την απόφαση του δικαστηρίου οδηγήθηκε στη φυλακή.

    [10] Κοινωνία

    Συνεχίζεται η κόντρα με τους λιμενεργάτες

    Ουρές στο λιμάνι Ικονίου

    30/11/2006 2:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/11/2006 3:59:28 μμ)

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Μεγάλα προβλήματα στην αγορά προκαλεί η συσσώρευση εμπορευμάτων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, καθώς οι λιμενεργάτες συνεχίζουν να απέχουν από την υπερωριακή απασχόληση μετά το ναυάγιο στο οποίο κατέληξε η χθεσινοβραδινή συνάντηση με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη. Σήμερα θα συναντηθούν εκ νέου με τη διοίκηση του ΟΛΠ, σε μια νέα προσπάθεια να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Στο μεταξύ, τα οκτώ χιλιόμετρα έχει φτάσει η ουρά των φορτηγών, που περιμένουν στο Ικόνιο να φορτώσουν εμπορεύματα, λόγω των κινητοποιήσεων. Την ίδια ώρα 50 τουλάχιστον επιχειρήσεις βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τον εμπορικό σύλλογο Πειραιά, καθώς παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις σε μια σειρά από προϊόντα. Απαντώντας, πάντως, σε ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης δήλωσε "ανοιχτός σε διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα", τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν μιλάει για "ιδιωτικοποίηση" των λιμανιών αλλά απλώς για "παραχώρηση".

    Η κόντρα μεταφέρθηκε στη Βουλή ανάμεσα στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και τα κόμματα της αριστεράς. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο οποίος τόνισε ότι «μέσω της συγκροτημένης και καλά οργανωμένης προσπάθειας αναβάθμισης των μεγάλων λιμανιών της χώρας και νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και νέες υπεραξίες γής θα υπάρξουν», ενώ ενδεικτικά ανέφερε πως «στόχος είναι να τριπλασιαστεί η χωρητικότητα σε κοντέινερ του λιμανιού του Πειραιά και να πενταπλασιαστεί η αντίστοιχη χωρητικότητα της Θεσσαλονίκης»

    Κόντρα στη Βουλή

    "Θέλουμε σύμμαχους τους εργαζόμενους στην προσπάθειά μας για αναπτυξιακή προοπτική του ΟΛΠ. Γι΄αυτό τους έχει γίνει πρόταση, να διερευνήσουμε τις προοπτικές παραχώρησης μετοχών στους εργαζομένους με προνομιακούς όρους, με φορολογικές απαλλαγές και χρηματοδοτικά κίνητρα. Ξεκινούμε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα. Είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε τα όποια νέα δεδομένα".

    Αυτό δήλωσε στη Βουλή, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ Ελπίδας Παντελάκη και του ΣΥΝ Ασημίνας Ξηροτύρη, σχετικά με την εκχώρηση υπηρεσιών των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, σε ιδιώτες. Ο κ. Κεφαλογιάννης διαβεβαίωσε ότι δεν διακυβεύονται τα εργασιακά δικαιώματα και ότι δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, αλλά για παραχώρηση υπηρεσιών, βάσει της νομοθεσίας του 1999 του ΠΑΣΟΚ, ενώ πρόσθεσε ότι το 75% των μετοχών παραμένει στο Δημόσιο.

    "Όραμά μας είναι να γίνουν οι λιμένες μας πύλες εισόδου από όλο τον κόσμο, να είναι το κέντρο μεταφόρτωσης στη Μεσόγειο η Ελλάδα ώστε να τριπλασιαστεί ο όγκος των μεταφορών με επενδύσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ζητούμε συναίνεση από τα κόμματα και τη Βουλή ώστε να προσεγγίσουμε μια λύση που θα οδηγήσει σε ένα αναπτυξιακό όραμα με τεράστιες επενδύσεις. Διαφορετικά θα αδικήσουμε τα λιμάνια μας αν δεν κάνουμε την Ελλάδα διαμετακομιστικό κέντρο και πάνε τα πλοία στην Τουρκία", είπε ο κ. Κεφαλογιάννης.

    «Το όραμά σας για ποιον είναι; Ποιος θα κερδίσει από αυτό; Πάντως, όχι ο εργαζόμενος που δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ. Με τζάμπα χρήματα θα κάνουν τις επενδύσεις οι επιχειρηματίες που παίρνουν δανεικά λεφτά με προνομιακούς όρους», αντέτεινε η κ. Παντελάκη. Παράλληλα, ζήτησε να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών λιμανιών, η οποία, όπως είπε, "δεν θα περάσει, αν και το ΠΑΣΟΚ εννοεί αυτά που λέει και δεν κοροϊδεύει".

    Έντονη κριτική άσκησε από την πλευρά της και η κ Ξηροτύρη που τόνισε χαρακτηριστικά: "Είναι δυνατό να λέτε ότι θα πουλήσουμε κερδοφόρες επιχειρήσεις; Εσείς κατηγορούσατε το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση, ότι πουλάει τα ``ασημικά`` και έρχεστε σήμερα και πουλάτε περισσότερα. Προχωράτε σε προκηρύξεις διαγωνισμών που δεν στηρίζονται σε αναλογιστικές μελέτες με ένα σύστημα προεπιλογής που δεν έχει στοιχεία διαφάνειας". Απαντώντας, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, επανέλαβε "ότι ο διάλογος που έχει ξεκινήσει είναι ανοιχτός, δεν υπάρχουν όροι, προϋποθέσεις ή χρονικά περιθώρια, στόχος είναι να καλυφθούν τα αναπτυξιακά ελλείμματα του ΟΛΠ και να δοθεί προοπτική ανάπτυξης".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ναυάγιο στο διάλογο για τα λιμάνια

    [11] Κοινωνία

    Για το πενταπλό φονικό στο Αγρίνιο

    Νέα προθεσμία για τους δύο κατηγορούμενους

    30/11/2006 12:08:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Νέα 24ωρη προθεσμία, για να απολογηθούν αύριο Παρασκευή, πήραν ο 37χρονος κτηνοτρόφος και ο 73χρονος πατέρας του που κατηγορούνται για το πενταπλό φονικό στα Καλύβια Αγρινίου. Ο 37χρονος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, ενώ ο πατέρας του διώκεται για συνέργια. Οι δύο κατηγορούμενοι, φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οδηγήθηκαν, νωρίς το πρωί, ενώπιον της ανακρίτριας Αγρινίου. Ο 37χρονος, σύμφωνα με το δικηγόρο του Κώστα Καρατσάλο, αποδέχεται τις πράξεις του και εμφανίζεται μετανιωμένος. Από την άλλη, ο 73χρονος πατέρας του δράστη δήλωσε ότι δεν μπορούσε να φανταστεί πως ο γιος του θα έφτανε σε αυτό το σημείο και ότι δεν μπόρεσε να αντιδράσει ώστε να τον αποτρέψει.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μετανιωμένος ο δράστης

    [12] Κοινωνία

    Ζήτησε ο Αλέκος Αλαβάνος

    Επίσπευση διαδικασιών για τη "ΡΙΚΟΜΕΞ"

    30/11/2006 4:52:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Να ξαναρχίσει η δίκη των υπευθύνων της "ΡΙΚΟΜΕΞ" καθώς υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος του Συνασπισμού, μετά τη συνάντηση που είχε εκπροσώπους των συγγενών που βρήκαν τραγικό θάνατο όταν το εργοστάσιο κατέρρευσε στο σεισμό του 1999. Ο Αλέκος Αλαβάνος ζήτησε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, επειδή όπως είπε πρόκειται για ένα μείζον θέμα, μια τραγική απώλεια δεκάδων ζωών, να παρέμβει με βάση τα δικαιώματα που του δίνει η νομοθεσία, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Εκ μέρους των συγγενών των θυμάτων, η κ. Ζωή Χατζηδημητρίου δήλωσε ότι έχει απογοητευθεί από τα υπόλοιπα κόμματα και εξέφρασε την ικανοποίησή της γιατί ο κ. Αλαβάνος κατανόησε το πρόβλημα και θα παρέμβει για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

    [13] Κόσμος

    Για ενότητα των δυο εκκλησιών

    Κοινή Διακήρυξη

    30/11/2006 11:07:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/11/2006 4:16:02 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ , ΝΕΤ 105,8

    Μήνυμα για το σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών και των θρησκευτικών μειονοτήτων έστειλαν ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στην κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν στο Φανάρι οι δύο προκαθήμενοι, τάσσονται υπέρ της συνέχισης του διαλόγου, μεταξύ των δύο εκκλησιών, με σκοπό την αποκατάσταση της ενότητας και της πλήρους κοινωνίας. Στην επίσημη ομιλία του, ο Πάπας Βενέδικτος ευχήθηκε κάποτε να μπορέσουν να συλλειτουργήσουν. Στη συνέχεια, ο Πάπας και η αντιπροσωπεία του Βατικανού θα παρακαθίσουν σε γεύμα που παραθέτει ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τιμήν τους. Αργότερα, ο Ποντίφικας θα επισκεφθεί την Αγία Σοφία, το Μπλε Τζαμί και θα συνεχίσει τις ποιμαντικές δραστηριότητές του σε συναντήσεις με το μικρό καθολικό ποίμνιο της Κωνσταντινούπολης. Νωρίτερα, σε ατμόσφαιρα βαθειάς κατάνυξης τελέστηκε την Πέμπτη στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στην Κωνσταντινούπολη, η Πατριαρχική και Συνοδική θεία λειτουργία με αφορμή τη Θρονική γιορτή του Αγίου Ανδρέα, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, την οποία παρακολούθησε ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος μαζί με την ακολουθία του, που τον συνοδεύει στην επίσκεψή του στην Τουρκία. Οι προκαθήμενοι της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, μετά τη θεία λειτουργία αντάλλαξαν μηνύματα αγάπης και ειρήνης και ευλόγισαν το εκκλησίασμα από τον εξώστη της Αρχιγραμματείας του Πατριαρχείου.

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

    Τη σημασία της θρησκευτικής ελευθερίας "απόδειξις και εγγύησις του σεβασμού πάσης άλλης ελευθερίας" και την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επεσήμαναν οι προκαθήμενοι της ανατολικής Ορθοδόξου και της δυτικής Καθολικής Εκκλησίας σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν την Πέμπτης στο Φανάρι μετά το πέρας της πανηγυρικής θείας λειτουργίας για την εορτή του Αγίου Ανδρέου. Το κοινό ανακοινωθέν καλεί ρωμαιοκαθολικούς και ορθοδόξους να "αναλάβουν από κοινού δράσιν υπέρ του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παντός ανθρώπου πλασθέντος κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν Θεού, ως και υπέρ της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής αναπτύξεως". Το ανακοινωθέν αναφέρεται εκτεταμένα στην πορεία της διαμόρφωσης της Ε..Ε.

    Ώστόσο, ο Ποντίφικας έφτασε στο Φανάρι, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, συνοδευόμενος από τον μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη για να παραστεί στην λειτουργία, σύμφωνα με την παράδοση που δημιουργήθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν ο Πάπας Παύλος ο 6ος και ο πατριάρχης Αθηναγόρας στα Ιεροσόλυμα το 1964.

    Στην είσοδο του Πατριαρχικού Οίκου στο Φανάρι, τον Ποντίφικα υποδέχθηκε ο μητροπολίτης Δέρκων, Κωνσταντίνος και ο μητροπολίτης Ιταλίας, Γενάδιος. Ο Ποντίφικας κατευθύνθηκε στο ναό για να λάβει τη θέση στα "ηγεμονικά" στασίδια, δηλαδή στα στασίδια,που βρίσκονται απέναντι από τον πατριαρχικό θρόνο.

    Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος παρακολούθησε τη θεία λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, από ειδική έκδοση που έχει μαζί του. Πριν την άφιξή του εψάλη ο όρθρος παρουσία του Oικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των μελών της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Στο εκκλησίασμα βρίσκονται μέλη του διπλωματικού σώματος στην Τουρκία, ο πρέσβης της Ελλάδος Γεώργιος Γεννηματάς, οι πρέσβεις των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και πολλοί Αμερικανοί με επικεφαλής τον πρέσβη των ΗΠΑ, εκπρόσωποι άλλων εκκλησιών στην Κωνσταντινούπολη και πολλά μέλη της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης.

    Ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος άρχισε από την Τετάρτη επίσημη επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    Ο Πάπας με την εκκλησιαστική του ταυτότητα είναι και αρχηγός του κράτους του Βατικανού, επισκέφθηκε με την ιδιότητα αυτή, επισήμως την Άγκυρα, στις 28 Νοεμβρίου, όπου συναντήθηκε με την τουρκική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Επισκέφθηκε το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ και προέβη σε εκδηλώσεις φιλίας προς τον τουρκικό λαό.

    Ελάχιστοι διαδηλωτές κατά του Πάπα

    Μερικές δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη κατά της επίσκεψης του Πάπα Βενέδικτου του 16ου στην πόλη.

    Δεκαπέντε άνθρωποι διαδήλωσαν στη νότια όχθη του Κερατίου, κοντά στην έδρα του Πατριαρχείου, όσο ο Ποντίφικας συμμετείχε σε λειτουργία και συνομιλούσε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Άλλα πενήντα μέλη ενός μικρού ισλαμο-εθνικιστικού σχηματισμού διαδήλωσαν στην ιστορική πλατεία Μπεγιαζίτ.

    Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, η αστυνομία συνέλαβε χθες το βράδυ 18 άτομα ως ύποπτα για σχέσεις με την αλ-Κάιντα. Ωστόσο, ο αρχηγός της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης δήλωσε πως οι συλλήψεις δεν συνδέονται με την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Τουρκία.

    Tουρκικός Tύπος

    Οι φωτογραφίες του Βενέδικτου XVI που κρατά μια τουρκική σημαία καταλαμβάνει την πρώτη σελίδα των σημερινών τουρκικών εφημερίδων που εμφανίζονται καταγοητευμένες από τον πάπα.

    "Αγαπώ τους Τούρκους", γράφει στην πρώτη σελίδα η Ηurriyet που επισημαίνει το γεγονός ότι ο πάπας άρχισε στην τουρκική γλώσσα τη χθεσινή λειτουργία στον Οίκο της Μαρίας, στην Έφεσσο.

    "Ο πάπας κερδίζει τις καρδιές των Τούρκων", γράφει η Posta, ενώ αρθρογράφος της φιλο-ισλαμικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ πηγαίνει ακόμη πιο μακριά: "Τον λάτρεψα αυτόν τον πάπα και τον καλωσορίζω με όλη μου την καρδιά: καλώς ήλθες αδελφέ, Herlitz Willkommen, Bruder".

    Σύμφωνα με τη Radikal, "ο πάπας, που εξόργισε τον κόσμο εμφανιζόμενος ως 'εχθρός των Τούρκων', αποδεικνύεται ερωτευμένος με την Τουρκία".

    "Η επίσκεψη του πάπα που οργανώθηκε για να επικυρώσει τον διάλογο ανάμεσα στους χριστιανούς, αλλά με έναν τελείως απροσδόκητο τρόπο, εξελίσσεται σε μια προσπάθεια ισλαμο-χριστιανικής συμφιλίωσης", γράφει ο συντάκτης του κύριου άρθρου της Radikal.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο Φανάρι ο Πάπας

    Συνάντηση Πατριάρχη - Πάπα

    [14] Κόσμος

    Eκτός λειτουργίας

    Ίχνη ραδιενεργού ουσίας σε αεροσκάφη

    30/11/2006 10:10:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/11/2006 3:23:43 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του περίεργου θανάτου του ρώσου πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο, από το θανατηφόρο στοιχείο πολώνιο 210, μετά την ανακάλυψη ιχνών ραδιενεργού ουσίας σε δύο Μπόινγκ 767 της British Airways. Η βρετανική αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε πως σε δύο αεροσκάφη της που εξετάστηκαν από την αστυνομία που ερευνά την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου, πρώην κατασκόπου, βρέθηκαν "πολύ λίγα ίχνη" ραδιενεργού ουσίας. Τρία αεροσκάφη της εταιρείας τύπου Μπόινγκ 767, τέθηκαν εκτός υπηρεσίας για να εξεταστούν διεξοδικά από την αστυνομία και σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων "σε δύο από τα τρία αυτά αεροσκάφη βρέθηκαν πολύ λίγα ίχνη ραδιενεργού ουσίας. Ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών επίσης αναφέρει ότι "τα δύο αεροσκάφη που εξετάστηκαν στο αεροδρόμιο Χίθροου θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας και το τρίτο θα εξεταστεί συντόμως". Δεν γίνεται καμία αναφορά σχετικά με το που βρίσκεται το τρίτο αεροσκάφος, ωστόσο πληροφορίες του BBC λένε ότι βρίσκεται στη Μόσχα. Υπενθυμίζεται ότι ο 43χρονος πρώην πράκτορας και πολέμιος του προέδρου Πούτιν, κατέληξε από δηλητηρίασή του με την εξαιρετικά ραδιενεργό ουσία Πολώνιο 210, ίχνη -σε πολύ χαμηλή ποσότητα- της οποίας βρέθηκαν και στο εστιατόριο όπου δείπνησε καθώς και στο ξενοδοχείο του.

    Στο έδαφος τα αεροσκάφη

    Σε ανακοίνωσή της η British Airways τονίζει ότι και τα τρία αεροσκάφη θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας μέχρι νεωτέρας αστυνομικής εντολής , δεν αναφέρεται στο όνομα της ραδιενεργού ουσίας που ανακαλύφθηκε και συστήνει . σε όλους τους επιβάτες που ταξίδευσαν τον τελευταίο μήνα με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη να συμβουλευτούν, προληπτικά, τις υπηρεσίες. Επίσης έχει θέσει σε λειτουργία ειδικό τηλεφωνικό αριθμό για την ενημέρωση των επιβατών της που ταξίδεψαν σε κάποια από τις πτήσεις της που ερευνώνται για την ύπαρξη ραδιενεργών ιχνών.

    Όπως έγινε γνωστό και ένα τέταρτο αεροσκάφος ενδέχεται να έχει μολυνθεί με ραδιενεργό στοιχείο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών της Βρετανίας στη Βουλή, πρόκειται για ένα αεροσκάφος της Ρωσικής ιδιωτικής εταιρίας Τρανσαέρο, το οποίο προσγειώθηκε νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου. Ο κ. Ρέιντ πρόσθεσε ότι 12 ακόμη τοποθεσίες στο Λονδίνο εξετάζονται για πιθανή μόλυνση από το ραδιενεργό πολώνιο 210.

    Συνολικά 33.000 επιβάτες είχαν ταξιδεύσει με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, τα οποία πραγματοποίησαν 221 πτήσεις από την 1η Νοεμβρίου και για το χρονικό διάστημα από τις 25 Οκτωβρίου ως τις 29 Νοεμβρίου με προορισμό αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα.

    Ο Έλληνας υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης αναφερόμενος στα αεροσκάφη της British Airways, με τα οποία ταξίδεψαν και έλληνες, δήλωσε: "Έχουμε ζητήσει από την Βritish Airways να μας δώσει τα στοιχεία, να δούμε και μείς πού εντοπίζονται αυτά τα ραδιενεργά χαρακτηριστικά , να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το συμβάν. Είμαστε σε μία φάση διερεύνησης". Σε ερώτηση για τον ακριβή αριθμό των ελλήνων επιβατών, ο υπουργός απάντησε: "Αν το Υπουργείο Μεταφορών δεν σας δώσει ακριβή νούμερα, δεν μπορούμε να κάνουμε ρεπορτάζ από αυτά που λένε διάφορα ΜΜΕ. Είναι μια σοβαρή υπόθεση, ενσκήπτουμε στο πρόβλημα, θα το αντιμετωπίσουμε σοβαρά και υπεύθυνα και θα σας ενημερώσουμε".

    Για την υπόθεση αυτή πρόκειται να μιλήσει σήμερα Βουλή ο βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Τζον Ρέιντ .

    [15] Κόσμος

    Παρθενικό ταξίδι της υποψήφιας των Σοσιαλιστών

    Η Σεγκολέν στη Μέση Ανατολή

    30/11/2006 12:17:00 μμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Τη Μέση Ανατολή επέλεξε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ για το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό λίγες μέρες μετά την εκλογή της, ως υποψήφια του Σοσιαλιστικού κόμματος για το χρίσμα της προεδρίας. Πρώτος σταθμός, σήμερα, ο Λίβανος όπου θα παραμείνει έως το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια και έως τις 4 Δεκεμβρίου θα επισκεφθεί την Ιορδανία, τα Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη. Με δελτίο τύπου πριν από την αναχώρηση η Σεγκολέν Ρουαγιάλ δηλώνει ότι στόχος της επίσκεψής της στο Λίβανο είναι "να επιβεβαιώσει την καταδίκη κάθε πολιτικής δολοφονίας, την πίστη στη δημοκρατία" και να εκδηλώσει "τη φιλία της προς το λαό του Λίβανου με μία πραγματική επιθυμία ν ανοιχθεί και ν ακούσει όλους τους πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής του Λίβανου". Επίσης επιθυμεί να έχει "μία από πρώτο χέρι γνώση της πραγματικότητας στο Λίβανο" και να διερευνήσει "το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Γαλλία ώστε να βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση". Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ θα συναντήσει μεταξύ άλλων τον πρωθυπουργό κ. Φουάντ Σινιόρα, το πρόεδρο του Κοινοβουλίου κ. Ναμπίχ Μπερί και την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού κόμματος κ. Ουαλίντ Τζουμπλάτ και τον πατέρα του δολοφονηθέντος υπουργού Αμίν Τζεμάγιελ. Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ θα επισκεφθεί επίσης τους γάλλους στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης FINUL στο Νότιο Λίβανο.

    Στη συνέχεια των επισκέψεών της η Σεγκολέν Ρουαγιάλ θα συναντήσει τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Μαχμούντ Αμπάς. Στο Ισραήλ έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Εχούντ Ολμερτ, την υπουργό εξωτερικών Τζίπι Λίβνι και το κόμμα των Εργατικών.

    [16] Κόσμος

    Σοβαρά άρρωστο το μικρό τους αγόρι

    Δύσκολες ώρες για τον Μπράουν

    30/11/2006 11:53:00 πμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΝΕΤ

    Δύσκολες ώρες περνά, για άλλη μια φορά, η οικογένεια του Γκόρντον Μπράουν, του Βρετανού υπουργού οικονομικών και φερόμενου ως πιθανότερου διαδόχου του Τόνι Μπλερ στο τιμόνι του εργατικού κόμματος. Πριν από τέσσερα χρόνια, η οικογένεια Μπράουν είχε χάσει την πρωτότοκη κόρη της, σε ηλικία μόλις δέκα ημερών. Τώρα ανακοινώθηκε πως, το λίγων μηνών, αγοράκι της πάσχει από κυστική ίνωση, μια ασθένεια που απειλεί τη ζωή του. Εκπρόσωπος της οικογένειας ανέφερε πως το μωρό είναι σε απόλυτη φόρμα, υγιές και αναπτύσσεται όπως κάθε άλλο παιδί της ηλικίας του. Ο Φρέϊζερ είναι ένα χαριτωμένο παιδί, υγιές, που μεγαλώνει καλά και γι΄αυτό η Σάρα και ο Γκόρντον είναι αισιόδοξοι. Περισσότερα από 7.500 μωρά, παιδιά και νέοι ενήλικες έχουν προσβληθεί από την κυστική ίνωση στη Βρετανία. Στα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνονται η χαμηλή αύξηση βάρους, ο προβληματικός βήχας, οι αναπνευστικές μολύνσεις και ο αλμυρός ιδρώτας. Το μέγιστο προσδόκημο ζωής για ένα μωρό που έχει διαγνωσθεί πως πάσχει από τη νόσο είναι τα σαράντα χρόνια.

    Ο Γκόρντον Μπράουν και η σύζυγός του έχουν την αμέριστη συμπαράσταση του ηγέτη των συντηρητικών Ντέϊβιντ Κάμερον, καθώς ο τετράχρονος γιος του Ιβαν, πάσχει από εγκεφαλική παράλυση και επιληψία.

    [17] Κόσμος

    Στο μεγαλύτερο μέρος των Φιλιππίνων

    "Σαρώνει" ο τυφώνας Ντούριαν

    30/11/2006 10:54:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ισχυρός τυφώνας σαρώνει το μεγάλο μέρος των Φιλιππίνων, με αποτέλεσμα να προκληθούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, να ακινητοποιηθούν αεροπλάνα και πλοία και να κλείσουν σχολεία, δήλωσαν αξιωματούχοι στη Μανίλα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα από τον τυφώνα Ντούριαν, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν με ταχύτητα 190 χιλιομέτρων την ώρα. Περισσότεροι από 3.300 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα λιμάνια στις ανατολικές επαρχίες Αλμπεί, Καταντουάνες, Σόρσογκον, Κάμαριν Σουρ και Κεζόν, καθώς και στα νησιά Μιντόρο και Μπατάνγκας. Οι εσωτερικές πτήσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας έχουν διακοπεί εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, αλλά και των σφοδρών καταιγίδων και χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Ο τυφώνας Ντούριαν αναμένεται να πλήξει την Παρασκευή τη Μανίλα. Ο Ντούριαν είναι ο τέταρτος ισχυρός τυφώνας που πλήττει τις Φιλιππίνες από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους τρεις προηγούμενους τυφώνες.

    [18] Κόσμος

    Στις φυλακές Σεβενίνγκεν στη Χάγη

    Στο νοσοκομείο ο Σέσελι

    30/11/2006 9:06:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/11/2006 11:33:19 πμ)

    Στο νοσοκομείο των φυλακών Σεβενίνγκεν του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) διακομίστηκε το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι, καθώς πραγματοποιεί απεργία πείνας από τις 10 Νοεμβρίου. Ο Σέσελι, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, ξεκίνησε την απεργία ζητώντας την άρση των περιοριστικών μέτρων που έχει επιβάλει το Διεθνές Δικαστήριο στις επισκέψεις της συζύγου του, την ακύρωση της απόφασης για τον διορισμό εφεδρικού νομικού συμβούλου και τη μετάφραση των εγγράφων που αφορούν τη δίκη στη σερβική γλώσσα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ICTY, Ρεφίκ Χότζιτς, συμφωνήθηκε η μεταφορά του Σέσελι στο νοσοκομείο των φυλακών, προκειμένου να παρακολουθείται καλύτερα η κατάστασή του και να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επέμβασης των γιατρών σε έκτακτη ανάγκη. Ο κ. Χότζιτς δήλωσε ότι ο πρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος έχει θέσει σε κίνδυνο την υγεία του, αρνούμενος να λάβει φαγητό και φάρμακα ή να δεχθεί ιατρική βοήθεια από τον γιατρό των φυλακών. Σε ερώτηση εάν υπήρξε αντίσταση από την πλευρά του κ. Σέσελι για τη μεταφορά του στο νοσοκομείο των φυλακών, ο κ. Χότζιτς απάντησε αρνητικά. Πάντως το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι η διακομιδή του Σέσελι στο νοσοκομείο έγινε παρά τη θέλησή του.

    Ο Σέσελι παραδόθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία στις 23 Φεβρουαρίου του 2003. Η δίκη του ξεκίνησε στις 27 Νοεμβρίου απόντος του ιδίου, ο οποίος αρνείται να παραστεί μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων του.

    Το Ριζοσπαστικό κόμμα έχει προγραμματίσει για το ερχόμενο Σάββατο συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βελιγράδι.

    [19] Ιράκ

    Στο Αμάν

    Συνάντηση Μπους-Μαλίκι

    30/11/2006 11:34:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/11/2006 12:24:14 μμ)

    "Ισχυρό ηγέτη" χαρακτήρισε τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, αμέσως μετά το πέρας των συνομιλιών τους, στο Αμάν της Ιορδανίας. Οι συνομιλίες των δύο ηγετών επικεντρώθηκαν ανάμεσα σε άλλα, και στο θέμα της ενίσχυσης της εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο Τζορτζ Μπους ανέφερε πως ο Ιρακινός ηγέτης του επισήμανε ότι η διαίρεση του Ιράκ απλώς θα αυξήσει τη βία. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμα πως δεσμεύτηκε να ενισχύσει την κυβέρνηση του αλ-Μαλίκι και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο Ιράκ όσο η κυβέρνηση της χώρας χρειάζεται βοήθεια. Επίσης ο Μπους εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδείνωση της κατάσταση στο Ιράκ, αλλά συμπλήρωσε πως είναι σίγουρος για τη βούληση του Ιρακινού πρωθυπουργού να αποκαταστήσει τη σταθερότητα της χώρας.

    [20] Οικονομία

    Από τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Γ. Σουφλιά

    Βαρειές "καμπάνες" σε λατομεία

    30/11/2006 4:35:00 μμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς, μετά από έλεγχο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, επιβάλλει πρόστιμα συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ, σε δύο εταιρείες λατομείων εξόρυξης - επεξεργασίας αδρανών υλικών που βρίσκονται στην θέση Χωνί - Ντάγλα Μαρκοπούλου του Νομού Αττικής. Για το θέμα αυτό ο κ. Γιώργος Σουφλιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Επιβάλλω σήμερα τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για περιβαλλοντικές παραβάσεις, συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ, σε δύο λατομικές επιχειρήσεις που λειτουργούν παράνομα στο Μαρκόπουλο Αττικής. Οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση και παραβιάζουν απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η λατομική δραστηριότητα αυτών των εταιρειών προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής δεδομένου ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο των περιβαλλοντικών παραμέτρων και φυσικά στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα. Επίσης καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον και το γεωμορφολογικό ανάγλυφο. Επισημαίνω ότι στις ίδιες εταιρείες είχα επιβάλλει πρόστιμα συνολικού ύψους 700.000 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2004 και είμαι αποφασισμένος να εξαντλήσω κάθε περιθώριο αυστηρότητας προκειμένου να σταματήσει η παράνομη λατομική δραστηριότητά τους.

    Στα πλαίσια αυτά οι φάκελοι των δύο εταιρειών διαβιβάζονται άμεσα στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Επίσης διαβιβάζουμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής τον σχετικό φάκελο των ελέγχων διότι είναι αρμόδια όργανα για την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας των λατομείων».

    Αναλυτικότερα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ στην εταιρεία ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ Α.Ε. και πρόστιμο επίσης 1 εκατ. ευρώ στην εταιρεία ΑΦΟΙ Κ. ΣΤΑΥΡΟΥ - ΛΑΤΟΜΕΙΑ - ΕΤΟΙΜΟ ΜΠΕΤΟΝ Α.Ε.

    [21] Οικονομία

    Φόβοι από τα αμερικανικά αποθέματα

    Ανηφορίζουν οι τιμές του πετρελαίου

    30/11/2006 2:58:00 μμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε ανοδική τροχιά τέθηκαν και πάλι οι τιμές του αργού πετρελαίου, παρά την προσωρινή υποχώρησή τους στις Ασιατικές αγορές, στον απόηχο της απρόσμενης συνολικής μείωσης των αμερικανικών διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων καυσίμων που ανακοινώθηκε χθες. Το συμβόλαιο παράδοσης Ιανουαρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε το μεσημέρι 17 σεντς στο βαρέλι, με την τιμή του να ανέρχεται στα 62,63 δολάρια. Στο Λονδίνο, η τιμή του Μπρεντ άγγιξε προς στιγμή τα 63,40 δολάρια το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 28 Σεπτεμβρίου, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 63,32 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη 25 σεντς σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος". Η τιμή του Μπρεντ κέρδισε χθες 1,85 δολάρια στο βαρέλι μετά την αιφνίδια μείωση που σημείωσαν, την εβδομάδα που έληξε στις 24 Νοεμβρίου, τα αμερικανικά αποθέματα προϊόντων διύλισης και βενζίνης (η μείωση των αποθεμάτων αργού ήταν αναμενόμενη).

    Την ίδια ώρα η Αγκόλα, η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα της υποσαχάριας Αφρικής, σχεδιάζει να γίνει μέλος του ΟΠΕΚ στις αρχές του επόμενου χρόνου, προβαίνοντας σε κίνηση που θα αυξήσει το ειδικό βάρος του καρτέλ αλλά και τη θέση της ως μείζονος παίκτη στις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Πρόκειται για τη δεύτερη χώρα, η οποία αυτή την εβδομάδα είπε ότι θέλει να γίνει μέλος του διεθνούς οργανισμού. Την περασμένη Κυριακή, ο νέος πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα είπε ότι η λατινοαμερικανική χώρα ενδέχεται να επανέλθει στους κόλπους του ΟΠΕΚ από τον οποίο αποχώρησε το 1992.

    [22] Οικονομία

    Κανένας κίνδυνος για το εφάπαξ

    30/11/2006 2:48:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το εφάπαξ των συνταξιούχων που συνταξιοδοτήθηκαν κατά την περίοδο 1993-2003 από τράπεζες και ΔΕΚΟ όπως ΟΤΕ και ΔΕΗ, ξεκαθάρισε ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Στο θέμα που παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, έπειτα από τις αντικρουόμενες αποφάσεις Αρείου Πάγου και Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας.

    Κανένα ενδεχόμενο επιστροφής χρημάτων

    Με κατηγορηματικό τρόπο απέκλεισε ο υπουργός οικονομίας το ενδεχόμενο επιστροφής μέρους από το εφάπαξ που έλαβαν χιλιάδες συνταξιούχοι της περιόδου 1993-2003 από τράπεζες και ΔΕΚΟ.

    "Δεν νομίζω ότι κινδυνεύουν οι συνταξιούχοι", τόνισε μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση τους, όπως το νομοσχέδιο που κατατίθεται την Παρασκευή, στη Βουλή με το οποίο ρυθμίζονται τα θέματα του ΛΑΦΚΑ και των συντάξεων του ΟΓΑ.

    Βασικό πυλώνα πάνω στο οποίο στέκεται η κοινωνική ασφάλιση μέχρι σήμερα, χαρακτήρισε τη νομοθεσία του 1992 ο υπουργός ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

    "Η νομοθεσία της περιόδου εκείνης, η μεταρρύθμιση την οποία έκανε ο Γιώργος Σουφλιάς με τη Μαριέττα Γιαννάκου και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 1992 είναι οι πυλώνες χάρη στους οποίους το ασφαλιστικό σύστημα δεν έχει προβλήματα, εδώ και 13 χρόνια και στέκεται όρθια η κοινωνική ασφάλιση. Η μεταρρύθμιση εκείνη έδωσε ζωή στο ασφαλιστικό σύστημα και δεν αποτέλεσε, από την περίοδο εκείνη και μετά, καμία είδηση, ότι θα πληρωθούν οι συντάξεις στα Ταμεία με δανεικά", δήλωσε εξερχόμενος του Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό.

    Η υπόθεση οδηγήθηκε στο Ανώτατο ειδικό Δικαστήριο, λόγω των αντίθετων, αποφάσεων που έχουν ληφθεί από τις Ολομέλειες του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Κατά τον Άρειο Πάγο το πλαφόν είναι αντισυνταγματικό, ενώ κατά την κρίση του ΣτΕ συνταγματικό.

    [23] Οικονομία

    Στη δημοσιότητα τα στοιχεία από την ΕΣΥΕ

    Στο 4,4% η ανάπτυξη τρίτου τριμήνου

    30/11/2006 12:48:00 μμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Αύξηση 4,4% σημείωσε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) το τρίτο τρίμηνο του 2006 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Το δεύτερο και το πρώτο τρίμηνο του 2006 η αύξηση του ΑΕΠ είχε καταγραφεί σε 4,1% (και για τα δύο τρίμηνα). Εξάλλου, οι επενδύσεις σημείωσαν αύξηση 7,6% το τρίτο τρίμηνο του συμβάλλοντας κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση της τελικής ζήτησης. Τα δυο προηγούμενα τρίμηνα του 2006 (β και α) οι αυξήσεις ήταν 13,9% και 6,9% αντιστοίχως. Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές και τις εξαγωγές σημειώνονται τα εξής: -Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2006 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005. -Η αύξηση των εξαγωγών συνέβαλε κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας. -Οι εξαγωγές έφτασαν το τρίτο τρίμηνο του 2006 στο ποσό των 7.898 εκατ. ευρώ. -Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2006 οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005. -Οι εξαγωγές το τρίτο τρίμηνο του 2006 έφτασαν τα 11.273 εκατ. ευρώ. -Τέλος, η τελική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 3,3% το τρίτο τρίμηνο του 2006 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005.

    [24] Μπάσκετ

    Το ροζ φύλλο αγώνα ο στόχος Ολυμπιακού και Άρη

    30/11/2006 2:26:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Να επιστρέψει στις νίκες φιλοδοξεί ο Ολυμπιακός στην Ευρωλίγκα που υποδέχεται το βράδυ (20:45) στο ΣΕΦ την Δυναμό Μόσχας για την 6η αγωνιστική. Οι «ερυθρόλευκοι» αφήνουν πίσω την πρώτη και μοναδική ήττα στην Ευρωλίγκα από την Εφές Πίλσεν στην Πόλη, αλλά και αυτή που ακολούθησε από τον Άρη στο άδειο λόγω τιμωρίας ΣΕΦ για την 8η αγωνιστική της Α1 ανδρών. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά μετά από 21 ημέρες που ο Πίνι Γκέρσον και οι παίκτες του θα έχουν τη βοήθεια των φίλων της ομάδας στην προσπάθεια που κάνουν να διατηρηθούν στην κορυφή του Α ομίλου. Η επιστροφή του Ντούσαν Ιβκοβιτς στο ΣΕΦ δημιουργεί πάντα ευχάριστα συναισθήματα στους φιλάθλους του Ολυμπιακού που στο πρόσωπό του αναβιώνουν οι αναμνήσεις από την κορυφαία σεζόν της ομάδας του Πειραιά, όταν την αγωνιστική περίοδο 96-97 κατέκτησαν το "τριπλ κράουν" με οδηγό τον "Ντούντα". Ο Νίκος Μπάρλος θα είναι στη δωδεκάδα και πανέτοιμος ν αγωνιστεί απέναντι στους Ρώσους του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Η δυσάρεστη είδηση ακούει στο όνομα Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, ο οποίος δεν προπονήθηκε χθες, ακολούθησε μόνο θεραπεία στο γόνατο (τενοντίτιδα) και ο Πίνι Γκέρσον θα γνωρίζει λίγο πριν τον αγώνα αν μπορεί να τον υπολογίζει στα πλάνα του για την αντιμετώπιση της Δυναμό Μόσχας. Ο τεχνικός της ομάδας του Πειραιά, Πίνι Γκέρσον, δήλωσε: "Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις δυο ήττες και να αντιμετωπίσουμε το παιχνίδι εντελώς διαφορετικά. Είναι καλό που επιτέλους θα έχουμε τον κόσμο στο πλευρό μας κι αυτό θα είναι σίγουρα ένα μεγάλο συν για όλους μας".

    Να διατηρήσει το εντός έδρας αήττητο θέλει ο Άρης

    Στη δύναμη της έδρας ποντάρει ο Άρης στην αποψινή αναμέτρηση του με τν Ζαλγκίρις Κάουνας για την 6η αγωνιστική του Γ΄ ομίλου της Ευρωλίγκα. Ο Αντρέα Ματσόν μιλώντας για το παιχνίδι το χαρακτήρισε τελικό λέγοντας: "Κάθε εντός έδρας αγώνας μοιάζει σαν τελικός για τον Άρη. Έχουμε ήδη βρει τη χημεία μας ως ομάδα και προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε καθημερινά. Δυστυχώς, είχαμε ένα ατυχές παιχνίδι στο Τρεβίζο, όμως η Ευρωλίγκα φέρνει μια νέα πρόκληση κάθε εβδομάδα. Για να είμαι ειλικρινής, η Ζαλγκίρις είναι μια πολύ έμπειρη ομάδα, η οποία έχει κατακτήσει μια φορά το τρόπαιο στην Ευρωλίγκα. Ξέρουν πως να παίζουν σε τόσο δύσκολους αγώνες σαν κι αυτόν, αλλά είμαστε πραγματικά προετοιμασμένοι να νικήσουμε ξανά εντός έδρας. Ελπίζω ότι θα μπορέσω να δω το Αλεξάνδρειο εντελώς γεμάτο από τους φιλάθλους μας, των οποίων η υποστήριξη είναι απαραίτητη για την εμφάνισή μας. Μαζί θα παλέψουμε γι΄ αυτήν την πολύτιμη νίκη".

    [25] Μπάσκετ

    6Χ6 για τον Παναθηναϊκό στην Ευρωλίγκα

    30/11/2006 11:43:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    "Τρένο" είναι ο Παναθηναϊκός στην Ευρωλίγκα, καθώς δεν σταματάει πουθενά. Το εμπόδιο της Παρτιζάν αποδείχτηκε πολύ λίγο για να σταματήσει τους παίχτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς που πήραν την νίκη με 73-65 στην ιστορική «Χάλα Πιονίρ». Με 15 πόντους ο Μάικ Μπατίστ ήταν ο κορυφαίος παίκτης της ελληνικής ομάδας που σημείωσε και το πλέον καθοριστικό τρίποντο περίπου δύο λεπτά πριν τη λήξη, αλλά το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο Νίκος Χατζηβρέττας σημειώνοντας τους 6 τελευταίους πόντους της ελληνικής ομάδας. Η Παρτιζάν αποδείχτηκε πολύ σκληρή για να... πεθάνει και έχοντας ηγέτη τον Πρέντραγκ Ντρόμπνιακ με 17 πόντους διατηρούσε το προβάδισμα στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης. Ο Παναθηναϊκός στηρίχτηκε στην ευστοχία του στις βολές (23/32 έναντι 14/16 της Παρτιζάν), αλλά παρ ολίγον να πληρώσει την αστοχία του στα σουτ δύο πόντων (16/38 έναντι 21/41). Οι Σέρβοι πάντως τα «έσπασαν» έξω από τα 6.25 με 3/19 τρίποντα, την ώρα που ο Παναθηναϊκός ευστόχησε σε 6/14. Οι «πράσινοι» έκαναν 17 κλεψίματα έναντι 13 της Παρτιζάν, ενώ οι γηπεδούχοι μοίρασαν τέσσερις περισσότερες ασίστ (14 έναντι 10). Η ομάδα του Βελιγραδίου έκανε επίσης 7 κοψίματα, ενώ ο Παναθηναϊκός μόνο 3. Εκτός του Μπατίστ, Χατζηβρέττας, Διαμαντίδης και Μπετσίροβιτς σημείωσαν διψήφιο νούμερο πόντων, ενώ η Παρτιζάν είχε σε καλή μέρα και τον πολλά υποσχόμενο νεαρό Τρίπκοβιτς με 14 πόντους. Τα δεκάλεπτα: 16-19, 34-30, 49-51, 65-73

    Παρτιζάν (Ντούσκο Βουγιόσεβιτς): Τρίπκοβιτς 14 (1), Τέπιτς 7 (1), Πέκοβιτς 4, Βελίτσκοβιτς 5, Κάμινγκς 2, Κέτσμαν 4, Μπογκντάνοβιτς 4, Ντρόμπνιακ 17 (1), Πέροβιτς 8, Μπόζιτς

    Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Τομάσεβιτς, Μπετσίροβιτς 11, Ντικούδης 5, Διαμαντίδης 12 (2), Ντελκ 2, Σάκοτα, Χατζηβρέττας 12 (1), Τσαρτσαρής 9 (1), Μπατίστ 15 (1), Βούγιανιτς 5 (1), Γιαβτόκας 2

    [26] Δύο χρόνια αποκλεισμό

    30/11/2006 11:46:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με ποινή αποκλεισμού δύο χρόνων τιμωρήθηκε από την παγκόσμια ομοσπονδία στίβου η Φωτεινή Δαγκλή-Παγκότο για χρήση απαγορευμένων ουσιών. αθλήτρια Η αθλήτρια είχε βρεθεί θετική μετά από έλεγχο που υποβλήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2006 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Παιανία, καθώς και στις 3 Μαρτίου 2006 σε μίτινγκ στο Τσέμνιτς. Η ποινή της Δαγκλή ισχύει από 14 Μαρτίου 2006 μέχρι και 13 Μαρτίου 2008, ενώ παράλληλα ακυρώθηκαν όλα τα αποτελέσματα που έφερε στους αγώνες της από 18 Φεβρουαρίου 2006.

    [27] Έχασε ο Πανιώνιος

    30/11/2006 11:20:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεν τα κατάφερε ο Πανιώνιος να αποσπάσει θετικό αποτέλεσμα στη πρεμιέρα της φάσης των "16" στην Ευρωλίγκα του πόλο. Το εμπόδιο της Ποζίλιπο αποδείχτηκε ανυπέρβλητο για τους πολίστες του Γιάννη Γιαννουρή που ουσιαστικά βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο από το πρώτο οκτάλεπτο όταν έχαναν με 4-1. Οι "κυανέρυθροι" προσπάθησαν να ανατρέψουν την σε βάρος τους κατάσταση στο υπόλοιπο του αγώνα αλλά οι Ιταλοί δεν άφησαν πολλά περιθώρια αντίδρασης στην ελληνική ομάδα και νίκησαν με 14-9. Τα οκτάλεπτα: 4-1, 4-3, 3-3, 3-2 Ποσίλιπο (Ντε Κρεσέντζο): Ποστιλιόνε 3, Γκαλέτα 1, Γιάνοβιτς 1, Γκάλο 1, Ουντόβιτσις 3, Ζλόκοβιτς 3, Ντι Κοστάντζο 2. Πανιώνιος (Γιαννουρής): Αναστασιάδης 1, Μίραλης 3, Λούδης 1, Ζόκας 1, Γκέργκελι 2, Μουρίκης 1. Επόμενος αντίπαλος της ελληνικής ομάδας είναι η ουγγρική Χόνβεντ (Σάββατο, 16/12) στο κολυμβητήριο της Νέας Σμύρνης.

    Πρόκριση για τα Χανιά

    Τα Χανιά πήραν το όγδοο και τελευταίο εισιτήριο για τα προημιτελικά του κυπέλλου καθώς νίκησαν χθες στην έδρα τους την Χίο με 10-9 παίρνοντας την άτυπη ρεβάνς για την πρόσφατη εντός έδρας ήττα τους στο πρωτάθλημα. Ήδη το «εισιτήριο» της πρόκρισης έχουν πάρει οι ΝΟΒΑ, Ολυμπιακός, Βουλιαγμένη, Ηρακλής, Εθνικός, Πανιώνιος και Γλυφάδα. Η κλήρωση της προημιτελικής φάσης θα γίνει στις 21 Μαρτίου στα γραφεία της ΚΟΕ και οι αγώνες θα διεξαχθούν στις 25 Απριλίου 2007.

    [28] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Παναθηναϊκός: Ώρα πρόκρισης

    30/11/2006 1:02:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    «Υποχρέωση» για τον Παναθηναϊκό είναι η νίκη. Αυτό τόνισε ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Βίκτορ Μουνιόθ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ενόψει του αποψινού (21:45, ΝΕΤ) αγώνα με τη Ραπίντ Βουκουρεστίου για τον 7ο όμιλο του κυπέλλου UEFA. Μπορεί η ισοπαλία να «στέλνει» την ελληνική ομάδα στους «32» της διοργάνωσης, όμως η νίκη θα της εξασφαλίσει την πρώτη θέση του ομίλου και μαζί μια ευνοϊκή κλήρωση. «Για εμάς είναι ο τρίτος αγώνας στη διοργάνωση, αλλά οφείλουμε να τον αντιμετωπίσουμε ως πρώτο. Θέλουμε το θετικό αποτέλεσμα απέναντι σε μια καλή ομάδα με πολλούς ποιοτικούς παίκτες, αλλά και μερικούς έμπειρους. Η Ραπίντ συνδυάζει αυτά τα δύο στοιχεία κι αυτό την κάνει υπολογίσιμη δύναμη» είπε ο Μουνιόθ και πρόσθεσε: «Η νίκη είναι υποχρέωσή μας. Άλλωστε στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν είναι δυνατόν μια ομάδα να παίξει για την ισοπαλία». Επίσης, ο Ισπανός προπονητής διευκρίνισε ότι για τον Παναθηναϊκό δεν υπάρχει προτεραιότητα σε κάποια από τις διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχει: «Αυτή τη στιγμή θέλουμε τη διάκριση και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Πρέπει η ομάδα να είναι σε θέση να ανταποκριθεί και στους δύο στόχους της». Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να ξεκουράσει παίκτες ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης με τον Άρη: «Εναντίον της Ραπίντ θα παίξει η καλύτερη δυνατή ομάδα. Θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τον Άρη αμέσως μετά το ματς. Θέλω τη νίκη σε συνδυασμό, αν είναι δυνατόν, με καλή απόδοση. Γνώρισα στην καριέρα μου το ρουμανικό ποδόσφαιρο. Μου αρέσει. Υπάρχουν ομάδες που ξεχώρισαν». Η αποστολή των "πράσινων" αποτελείται από τους: Πιέρ Εμπέντε, Λουκά Βύντρα, Φίλιππο Δάρλα, Γιάννη Γκούμα, Νασίφ Μόρις, Ρικάρντο Μπόβιο, Αλέξανδρο Τζιόλη, Σεμπάστιαν Ρομέρο, Βίκτορ Σάντσεθ, Δημήτρη Σαλπιγγίδη, Δημήτρη Παπαδόπουλο, Αντρέας Ίβανσιτς, Μάριο Γκαλίνοβιτς, Μίκαελ Νίλσον, Ιγκόρ Μπίσκαν, Σρνταν Άντριτς, Γιώργο Θεοδωρίδη, Σωτήρη Λεοντίου και Βαγγέλη Μάντζιο.

    Στο άλλο παιχνίδι του εβδόμου ομίλου η Μλάντα Μπόλεσλαβ υποδέχεται την Παρί Σεν Ζερμέν στο ντέρμπι των ουραγών. Τόσο οι Τσέχοι όσο και οι Γάλλοι έχουν από ένα βαθμό στη συγκομιδή τους και θέλουν αμφότεροι το βαθμολογικό "τρίποντο", προκειμένου να διατηρήσουν τις ελπίδες τους για πρόκριση.

    Βαθμολογία Αγ. Τερμ. Β.

    1. Παναθηναϊκός 2 3-0 6 2. Χάποελ Τ.Α. 3 6-6 4 3. Ραπίντ Βουκ. 3 3-3 3 4. Μλάντα Μπολ. 2 1-2 1 5. Παρί Σ.Ζ. 2 2-4 1

    [29] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Συμπληρώνεται το παζλ στο ΟΥΕΦΑ

    30/11/2006 12:32:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πανηγυρική πρόκριση για τους "32" του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, πήρε χθες η κάτοχος του τροπαίου Σεβίλη, επικρατώντας με 4-0 στην Ελβετία της Γκρασχόπερς. Στην επόμενη φάση προκρίθηκαν ακόμα οι Πάρμα, Μακάμπι Χάιφα, Αλκμάαρ, Σεβίλλη και Δυναμό Βουκουρεστίου, ενώ τα εισιτήρια της πρόκρισης έχουν ήδη πάρει οι Τότεναμ, Μπλάκμπερν, Εσπανιόλ, Ζούλτε Βάρεγκεμ, Ρέιντζερς και Νιούκαστλ. Αναλυτικά: Στον πρώτο όμιλο: Η Μακάμπι Χάϊφα "τσίμπησε" στις καθυστερήσεις στην Ιταλία τον βαθμό που χρειάζονταν από την Λιβόρνο και με το ισόπαλο 1-1 προκρίθηκε στους "32". Στο άλλο παιχνίδι στο Βελιγράδι, η Οσέρ νίκησε την Παρτιζάν με 4-1 και παρέμεινε σε τροχιά πρόκρισης. Παρτιζάν Β. (Σερβία)-Οσέρ (Γαλλία) 1-4 (6΄ Μαρίνκοβιτς - 18΄ Σεϊρού, 25΄ Νικουλάε, 36΄ Ακαλέ, 83΄ Πιερόνι) Λιβόρνο (Ιταλία)-Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ) 1-1 (20΄ Λουκαρέλι - +90΄ Κολαούτι)

    Βαθμολογία Αγ. Τερμ. Β.

    1. Ρέιντζερς 3 7-4 7 2. Μακάμπι Χ. 4 5-4 7 3. Οσέρ 3 7-6 4 4. Λιβόρνο 3 4-5 2 5. Παρτιζάν Β. 3 2-6 1

    Επόμενη αγωνιστική (13-14 Δεκεμβρίου) Οσέρ (Γαλλία)-Λιβόρνο (Ιταλία), Ρέιντζερς (Σκοτία)-Παρτιζάν Β. (Σερβία) Ρεπό: Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ

    Με δύο γκολ του Νικουλέσκου η Δυναμό Βουκουρεστίου νίκησε στην έδρα της την Μπάγερ Λεβερκούζεν με 2-1 και προκρίθηκε στους "32" του θεσμού. Στο άλλο ματς, η Μπεσίκτας πέτυχε την πρώτη της νίκη (2-1 την Μπριζ) και αναπτέρωσε τις ελπίδες της για πρόκριση.

    Δυναμό Βουκ. (Ρουμανία)-Λεβερκούζεν (Γερμανία) 2-1 (37΄, 75΄ Νικουλέσκου - 21΄ Μπάρμπαρεζ) Μπεσίκτας (Τουρκία)-Μπριζ (Βέλγιο) 2-1 (32΄ Ακίν, 70΄ πεν. Ρικαρντίνιο - 14΄ πεν. Μπάλαμπαν)

    Βαθμολογία Αγ. Τερμ. Β.

    1. Τότεναμ 3 6-1 9 2. Δυναμό Βουκ. 3 5-3 7 3. Μπεσίκτας 3 3-5 3 4. Μπριζ 4 4-7 2 5. Λεβερκούζεν 3 2-4 1

    Επόμενη αγωνιστική: (13-14 Δεκεμβρίου) Λεβερκούζεν (Γερμανία)-Μπεσίκτας (Τουρκία), Τότεναμ (Αγγλία)-Δυναμό Βουκ. (Ρουμανία) Ρεπό: Μπριζ (Βέλγιο)

    Η Σεβίλλη θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον τίτλο που κατέκτησε πέρσι, καθώς με την νίκη της στην Ελβετία με 4-0 επί της Γκρασχόπερς, πήρε την πρόκριση για τους "32" του ΟΥΕΦΑ. Στο άλλο παιχνίδι του τρίτου ομίλου, η ισοπαλία της Άλκμααρ με την Σλόβαν Λίμπερετς (2-2) τις βόλεψε αφού οι Ολλανδοί προκρίθηκαν, ενώ οι Τσέχοι παραμένουν στο παιχνίδι της πρόκρισης.

    Γκρασχόπερς (Ελβετία)-Σεβίλη (Ισπανία) 0-4 (12΄, 53΄ Άλβες, 62΄ Σεβαντόν, 84΄ Κέπα) Αλκμαάρ (Ολλανδία)-Σλόβαν Λ. (Τσεχία) 2-2 (69΄ Στάινσον, 89΄ Γιένερ - 26΄ Ζαποτότσνι, 85΄ Πάπουσεκ)

    Βαθμολογία Αγ. Τερμ. Β.

    1. Αλκμαάρ 3 10-4 7 2. Σεβίλη 3 6-0 7 3. Σλόβαν Λ. 4 6-7 5 4. Μπράγκα 3 4-5 3 5. Γκρασχόπερς 3 3-13 0

    Επόμενη αγωνιστική: (13-14 Δεκεμβρίου) Σεβίλη (Ισπανία)-Αλκμαάρ (Ολλανδία), Μπράγκα (Πορτογαλία)-Γκρασχόπερς (Ελβετία) Ρεπό: Σλόβαν Λίμπερετς (Τσεχία)

    Η Πάρμα με την νίκη της στη Γαλλία με 2-1 επί της Λανς είναι η μοναδική ομάδα που εξασφάλισε το εισιτήριο της πρόκρισης από τον τέταρτο όμιλο. Αγκαλιά με την πρόκριση και η Οσασούνα που επιβλήθηκε της Οντένσε με 3-1 με τους Δανούς να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση από τους Ισπανούς και τους Γάλλους παρόλο που ισοβαθμούν καθώς δεν αγωνίζονται στην τελευταία αγωνιστική.

    Λανς (Γαλλία)-Πάρμα (Ιταλία) 1-2 (20΄ Κουζίν - 77΄ Ντέντιτς, +90΄ Παπόνι) Οσασούνα (Ισπανία)-Οντένσε (Δανία) 3-1 (28΄, 66΄ Πουνάλ, 86΄ Ρομέο - 73΄ Μπόρε)

    Βαθμολογία Αγ. Τερμ. Β. 1. Πάρμα 3 6-3 9 2. Λανς 3 5-4 4 3. Οσασούνα 3 4-4 4 4. Οντένσε 4 5-6 4 5. Χέρενφεν 3 1-4 1

    Επόμενη αγωνιστική: (13-14 Δεκεμβρίου) Πάρμα (Ιταλία)-Οσασούνα (Ισπανία), Χέρενφεν (Ολλανδία)-Λανς (Γαλλία) Ρεπό: Οντένσε (Δανία)

    [30] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ο Καναβάρο απάντησε στους επικριτές

    30/11/2006 3:47:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έλυσε τη σιωπή του ο Φάμπιο Καναβάρο και πέρασε στην αντεπίθεση απαντώντας στους επικριτές του για την Χρυσή μπάλα που του απονεμήθηκε ως του καλύτερου Ευρωπαίου ποδοσφαιριστή της χρονιάς." Δεν είναι δικό μου το πρόβλημα. Κάποιοι προφανώς έχουν πολύ μικρή μνήμη. Κέρδισα δύο τίτλους με τη Γιουβέντους (σ.σ. οι οποίοι αφαιρέθηκαν μετά το πρόσφατο σκάνδαλο) και στο Παγκόσμιο Κύπελλο όλοι είπαν ότι είμαι ο καλύτερος αμυντικός στον κόσμο. Όμως, μερικοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι το βραβείο δεν έπρεπε να το πάρει αμυντικός", είπε ο 33χρονος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης, δύο ημέρες μετά τη βράβευσή του από το γαλλικό περιοδικό France Football, που εδώ και 51 χρόνια έχει καθιερώσει το θεσμό. Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Γαλλίας, Ραϊμόν Ντομενέκ, οι προπονητές της Λιόν, Ζεράρ Ουγιέ και της Αρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ, αλλά και ο συμπατριώτης του Καναβάρο, Αρίγκο Σάκι, ήταν μερικοί από αυτούς που θεωρούν ότι το βραβείο θα έπρεπε να πάρει κάποιος άλλος ποδοσφαιριστής. "Ο Ουγιέ είπε ότι ήταν τρελό. Δεν πειράζει, αυτή είναι η γνώμη του. Όμως η Χρυσή Μπάλα βρίσκεται στο σπίτι μου", είπε το "Τείχος του Βερολίνου", όπως είναι το προσωνύμιο του έμπειρου αμυντικού. Και ο Ναπολιτάνος άσος κατέληξε: "Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο για έναν αμυντικό να πετύχει κάτι τέτοιο. Παίκτες της ποιότητας του Μαλντίνι, του Μπαρέζι, του Ντεσαγί, του Τιράμ, δεν κατέκτησαν ποτέ αυτό το βραβείο, αλλά το άξιζαν. Ο αμυντικός έχει ακριβώς την ίδια αξία με έναν επιθετικό. Οι ομάδες νικούν επειδή αμύνονται καλά".

    [31] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στα ύψη το ενδιαφέρον

    30/11/2006 1:50:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αρκετές αμφίρροπες αναμετρήσεις γίνονται απόψε στους ομίλους 5-8 του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αφού το τοπίο στους περισσότερους ομίλους δεν έχει ξεκαθαρίσει για το ποιες ομάδες θα συνεχίσουν στη φάση των "32" της διοργάνωσης. Στον πέμπτο όμιλο, η Νανσί υποδέχεται την Φέγενορντ του Άγγελου Χαριστέα με τους Γάλλους να θέλουν τη νίκη για να σφραγίσουν την πρόκριση τους μαζί με την Μπλάκμπερν η οποία απολαμβάνει το ρεπό της. Επίσης η Βασιλεία θα προσπαθήσει για τη νίκη στη Πολωνία απέναντι στην Βίσλα Κρακοβίας που δεν έχει πάρει ακόμη πόντο. Νανσί (Γαλλία)-Φέγενορντ (Ολλανδία), Βίσλα Κρ. (Πολωνία)-Βασιλεία (Ελβετία) Ρεπό: Μπλάκμπερν (Αγγλία)

    Βαθμολογία Αγ. Τερμ. Β. Μπλάκμπερν 3 5-1 7 Νανσί 2 4-3 4 Φέγενορντ 2 1-1 2 Βασιλεία 3 3-6 2 Βίσλα Κρ. 2 2-4 0

    Στον έκτο όμιλο, η Εσπανιόλ αν φύγει με τον βαθμό της ισοπαλίας από τον Άγιαξ, θα πανηγυρίσει την πρόκριση της στους "32", ενώ οι Ολλανδοί από την πλευρά τους θέλουν τη νίκη για να βρεθούν και αυτοί στην επόμενη φάση. Στο άλλο ματς, η Αούστρια Βιέννης που δεν έχει βαθμό φιλοξενεί την Σπάρτα Πράγας με τους Τσέχους να θέλουν τη νίκη για να παραμείνουν σε τροχιά πρόκρισης. Άγιαξ (Ολλανδία)-Εσπανιόλ (Ισπανία), Αούστρια Β. (Αυστρία)-Σπάρτα Πρ. (Τσεχία) Ρεπό: Ζούλτε Βάρεγκεμ (Βέλγιο)

    Βαθμολογία Αγ. Τερμ. Β. Εσπανιόλ 2 8-2 6 Ζούλτε Βαρ. 3 9-8 6 Άγιαξ 2 3-0 4 Σπάρτα Πρ. 3 1-5 1 Αούστρια Β. 2 1-7 0

    Η νίκη είναι μονόδρομος για την Άϊντραχτ Φρανκφούρτης των Σωτήρη Κυργιάκου και Γιάννη Αμανατίδη κόντρα στην αδιάφορη βαθμολογικά Νιούκαστλ (έχει περάσει), προκειμένου οι Γερμανοί να παραμείνουν σε τροχιά πρόκρισης. Αμφίρροπο και το άλλο παιχνίδι του όγδοου ομίλου με την Θέλτα να υποδέχεται την Φενέρμπαχτσέ. Θέλτα Βίγκο (Ισπανία)-Φενερμπαχτσέ (Τουρκία), Αϊντραχτ Φρ. (Γερμανία)-Νιούκαστλ (Αγγλία) Ρεπό: Παλέρμο (Ιταλία)

    Βαθμολογία Αγ. Τερμ. Β. Νιούκαστλ 3 4-1 9 Φενέρμπαχτσέ 2 3-1 3 Παλέρμο 3 2-5 3 Αϊντραχτ Φρ. 2 2-3 1 Θέλτα 2 2-3 1

    [32] Τεχνολογία

    Αξιοθαύμαστη συσκευή

    Προηγμένης τεχνολογίας ο μηχανισμός Αντικυθήρων

    30/11/2006 1:20:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νέα εξέταση του μηχανισμού αστρολογικών υπολογισμών των Αντικυθήρων που έγινε με ακτίνες Χ, αποκαλύπτει ότι ο φημισμένος ελληνικός μηχανισμός αστρολογικών υπολογισμών των Αντικυθήρων, του 2ου π. Χ., είναι πολύ πιο προηγμένης τεχνολογίας απ ότι πιστευόταν μέχρι σήμερα. Τα αποτελέσματα της εξέτασης αυτής δημοσιεύονται σήμερα στο περιοδικό "Nature".

    Διεθνείς ερευνητές (Βρετανοί, Αμερικανοί, Έλληνες) προχώρησαν σε νέες εξαιρετικά προωθημένες αναλύσεις της συσκευής, οι οποίες επέτρεψαν να τοποθετηθεί ιστορικά η κατασκευή της ανάμεσα στο 150 και 100 π. Χ., λίγο νωρίτερα απ ό,τι πιστευόταν έως σήμερα. Η συσκευή αυτή, τμήματα της οποίας ανακαλύφτηκαν το 1900 στο ναυάγιο ενός ρωμαϊκού πλοίου κοντά στο νησί των Αντικυθήρων, παραμένει ένα αίνιγμα. Ο μηχανισμός της, ένα εργαλείο από χαλκό, ήταν πολύ πιο περίπλοκος από τις γνωστές συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν χίλια χρόνια μετά και αποτελείται από μια πολύπλοκη διευθέτηση τουλάχιστον 30 γραναζιών ακριβείας που ήταν τοποθετημένα μέσα σε ένα ξύλινο κουτί καλυμμένο με επιγραφές. Η συσκευή, σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Εντμουντς στο Γαλλικό Πρακτορείο, είχε τέσσερις λειτουργίες. Μπορούσε να υπολογίζει πολλά ουράνια φαινόμενα, όπως π.χ. να προβλέψει τις θέσεις της Σελήνης και του Ηλίου στον Ουρανό, τις φάσεις της Σελήνης, την πιθανότητα των ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων. Πρόκειται για μια αξιοθαύμαστη συσκευή, που αποκαλύπτει μια πολύ προηγμένη τεχνολογία, σημείωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι " η δυνατότητά της να υπολογίζει τη θέση της Σελήνης "με μια αξιοσημείωτη ακρίβεια ήταν μια από τις βασικές μας εκπλήξεις". Όσον αφορά το κείμενο που είναι γραμμένο στο κουτί της συσκευής, αφορά την αστρονομία και περιέχει πολλούς αριθμούς που θα μπορούσαν να συνδέονται με τις θέσεις των πλανητών. Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Έντμουντς, του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, μια εξαιρετικά προωθημένη παρατήρηση της επιφάνειας του προστατευτικού κουτιού της συσκευής και μια τομογραφία με ακτίνες Χ υψηλής ανάλυσης σε τρεις διαστάσεις, επέτρεψαν την αποκατάσταση των λειτουργιών των γραναζιών (της συσκευής), και διπλασίασαν τον αριθμό των επιγραφών που αποκωδικοποιήθηκαν.

    [33] Ζωής ...σΤάσεις

    Το παλιό είναι αλλιώς

    Στο "σφυρί" το παλαιότερο ουίσκι

    30/11/2006 2:56:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΑFP

    Ένα από τα παλαιότερα σκοτσέζικα ουίσκι στον κόσμο, που φυλασσόταν από μια οικογένεια Ιρλανδών γενιές ολόκληρες, δημοπρατήθηκε αντί 21.990 ευρώ αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού οίκου δημοπρασιών Bonhams. Πρόκειται ίσως για την παλαιότερη φιάλη, η οποία φέρεται να παρασκευάστηκε τη δεκαετία του 1850, πριν κλείσει το αποστακτήριο Glenavon το 1858. To αποστακτήριο αυτό λειτουργούσε υπό τον Τζον Σμιθ μεταξύ 1852 και 1858 και στη συνέχεια συγχωνεύτηκε με το γειτονικό Αποστακτήριο Glenlivet του Σμιθ. Η συγκεκριμένη φιάλη ελαφρώς μικρότερη από τη σημερινή συνήθη των 750 ml, έχει χρώμα λαδί. Η απόχρωσή του είναι χρυσίζουσα και γεμίζει πλήρως τη φιάλη, κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο για ένα αλκοολούχο ποτό τόσο παλιό. Σε αυτή τη φιάλη που η αξία της κυμαινόταν μεταξύ 5.000 και 10.000 στερλινών (7.459 και 14.919 ευρώ), φιγουράρει η αναφορά "Glenavon *** Σπέσιαλ Ουίσκι Εμφιαλωμένο από Αποστακτήρια". Όπως επισημαίνει ο σύμβουλος στον οίκο Μπόνχαμς, Τσαρλς Μακ Λιν, οι "αυθεντικές φιάλες του σκοτσέζικου ουίσκι της δεκαετίας του 1870 είναι εξαιρετικά σπάνιες". Όσον αφορά την εμφιάλωση, μπορεί ωστόσο να πιστοποιήσει ότι έγινε αργότερα.

    [34] Ζωής ...σΤάσεις

    Όλα τα λεφτάη Κίντμαν

    Εκθρόνισε τη Γουίδερσπουν

    30/11/2006 2:25:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η Νικόλ Κίντμαν είναι η πιο καλοπληρωμένη ηθοποιός του Χόλιγουντ το 2006, με αμοιβή 17 εκατομμυρίων δολαρίων για κάθε ταινία, σύμφωνα με τον ετήσιο κατάλογο του καλλιτεχνικού περιοδικού Hollywood Reporter που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του. Η διάσημη Αυστραλή ηθοποιός , εκθρόνισε τη Ρις Γουίδερσπουν, την πιο καλοπληρωμένη ηθοποιό το 2005, που φέτος έρχεται δεύτερη με αποδοχές 15 εκατομμύρια δολάρια την ταινία. Ωστόσο αν και πρώτη στον κατάλογο η βραβευμένη με Οσκαρ Κίντμαν για την ερμηνεία της στην ταινία "Οι Ώρες", ως συγγραφέας Βιρτζίνια Γουλφ, δεν κατάφερε να "ισοφαρίσει" την αμοιβή ρεκόρ των 20 εκατομμυρίων την ταινία της επίσης βραβευμένης με Οσκαρ Τζούλια Ρόμπερτς. Στην Τρίτη θέση βρίσκεται η σταρ του "Ημερολογίου της Μπρίτζετ Τζόουνς" , Ρενέ Ζελβέγκερ, με 15 εκατομμύρια δολάρια΄, ενώ την τέταρτη και Πέμπτη θέση καταλαμβάνουν αντίστοιχα με . 15 εκατομμύρια δολάρια την ταινία, οι Ντριου Μπάριμορ και Κάμερον Ντίαζ . Ακολουθούν με 14 εκατομμύρια , η τιμημένη με Όσκαρ ,Αμερικανίδα Χάλι Μπέρι και με 10 εκατομμύρια δολάρια η Νοτιοαφρικανή Σαρλίζ Θέρον, επίσης τιμημένη με Όσκαρ. Στην όγδοη θέση βρίσκεται η Αντζελίνα Ζολί με αποδοχές 10 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ακολουθούν οι Κίρστεν Ντανστ (μεταξύ οκτώ και 10 εκατομμυρίων) και η Τζένιφερ Ανιστον με οκτώ εκατομμύρια δολάρια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 30 November 2006 - 17:51:34 UTC