Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-12-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψήφος στους μετανάστες
  • [02] Νέα απολογία για Μαντούβαλο
  • [03] Θέματα Οικονομίας
  • [04] Σφραγίστηκε αποθήκη με ληγμένα
  • [05] Προθεσμία για μελέτη
  • [06] Δολοφονήθηκε Ελληνας φοιτητής στη Βουλγαρία
  • [07] Ισότιμα τα άτομα με αναπηρία
  • [08] Ανοιγμα για αλλαγές στον ΚΟΚ
  • [09] Αθώος για την δολοφονία της 15χρονης
  • [10] Ίχνη ραδιενέργειας στη βρετανική πρεσβεία
  • [11] Διπλωματία αντί για κατοχή
  • [12] Κροίσοι οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ
  • [13] Βιετνάμ: Δεκάδες νεκροί από τον "φονικό" Ντούριαν
  • [14] Κίνα: Βαριές ποινές σε ασυνείδητους
  • [15] Ο Μπλέρ στο Λευκό Οίκο
  • [16] Εγκρίθηκε ο διορισμός Γκέιτς
  • [17] Σε δύο χρόνια εκλογές στα Φίτζι
  • [18] Νέα άνοδος στα επιτόκια του ευρώ
  • [19] Συνάντηση κορυφής για το γήπεδο του ΠΑΟ
  • [20] Αρθροσκόπηση ο Σορεντίνο
  • [21] Πέρασε και δεν…ακούμπησε ο Ουαντού
  • [22] Ξυπνούν οι μνήμες
  • [23] Παίζει για την πρωτιά του ομίλου
  • [24] Επιβλήθηκε και της Κολωνίας
  • [25] Σκοτώθηκε αναβάτης ιππασίας
  • [26] Πέντε χρυσά ο Ταϊγανίδης
  • [27] Ισόπαλο το ντέρμπι
  • [28] Θρύλοι στον καμβά και στη πέτρα
  • [29] Αυστραλία :Ναι στη θεραπευτική κλωνοποίηση
  • [30] Νερό στην επιφάνεια του Άρη
  • [31] Έγκυος η κόρη του Ντικ Τσέινι

    [01] Πολιτική

    Ομιλία Πρωθυπουργού στην Κ.Ο της ΝΔ

    Ψήφος στους μετανάστες

    7/12/2006 2:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/12/2006 5:21:17 μμ)

    Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες μετανάστες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι το δικαίωμα ψήφου θα αποκτήσουν οι μετανάστες από τις μεθεπόμενες εκλογές και ζήτησε τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη ρύθμιση αυτή. Ο κ. Καραμανλής επέμεινε και πάλι στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων και μετά τις εκλογές του 2008, καθώς όπως τόνισε θα είναι προς όφελος της κοινωνίας. "Οφείλουμε να τολμούμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η μεταρρυθμιστική στρατηγική δεν είναι για τους λίγους, υπηρετεί το συλλογικό συμφέρον, οι μεταρρυθμίσεις δεν στηρίζονται σε ιδεοληψίες και προκαταλήψεις, απευθύνονται σε ολόκληρη την κοινωνία", είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

    Έτος εντατικής και στοχευμένης δουλειάς το 2007

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι τα αποτελέσματα της προσπάθειας που έχει κάνει μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση δείχνουν ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

    Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στο διάστημα της Κυβέρνησης και έπεσε κάτω από το 3%. Ο ρυθμός ανάπτυξης κινείται στο 4,4%, το εννεάμηνο του 2006 σημειώθηκε αύξηση των εξαγωγών κατά 20%. Παράλληλα οι ξένες επενδύσεις πολλαπλασιάστηκαν. Η αύξηση της ανεργίας ανακόπηκε και αντίθετα μειώθηκε από το 11,3% στο 8,8%. Το 2007, είπε ο κ. Καραμανλής, είναι έτος εντατικής και στοχευμένης δουλειάς για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και για προετοιμασία άλλων.

    Ο προϋπολογισμός του 2007 υπηρετεί ισόρροπα τους στόχους της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, είπε ο κ. Καραμανλής, και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με την οποία αυξάνεται το αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων στα 12.000 ευρώ, με αποτέλεσμα περισσότερα από τρία εκατομμύρια πολιτών να μην πληρώνουν καθόλου φόρο. Ακολούθως μίλησε για την αναπροσαρμογή του αναπτυξιακού νόμου με τον οποίο παρέχεται μεγαλύτερη στήριξη στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στην ολοκλήρωση του χάρτη για τις χρήσεις γης. Επιπλέον αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα, στη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής στρατηγικής που αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη, στην εφαρμογή σχεδίου ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, στην πλήρη ενεργοποίηση του νέου πλαισίου για τις ΔΕΚΟ, στην προώθηση στοχευμένων μεταρρυθμίσεων στο σύστημα υγείας.

    Ο κ. Καραμανλής έδωσε έμφαση στην προώθηση των νέων αποκρατικοποιήσεων και έκανε ειδική αναφορά στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή στον ΟΤΕ και στις αλλαγές στον τραπεζικό χώρο. Προτεραιότητα, όπως είπε, θα δώσει στον απεγκλωβισμό των πανεπιστημίων από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και στον κοινωνικό διάλογο για το ασφαλιστικό, όπου σημείωσε ότι επιδιώκεται ένα συγκροτημένο πλαίσιο προτάσεων για αλλαγές που θα εφαρμοστούν μετά τις επόμενες εκλογές.

    Επίσης υπογράμμισε τη μεταρρύθμιση της διοικητικής δομής του κράτους καθώς επίσης και τη συνταγματική μεταρρύθμιση που μεταξύ άλλων θα απελευθερώσει την παιδεία από τα δεσμά της. "Ανάπτυξη, ευημερία, πρόοδος της ζωής των πολιτών είναι ο στόχος της κυβέρνησης", είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ισχυρή οικονομία και η διάχυση της ανάπτυξης σε όλους.

    Η Ελλάδα έχει ξεφύγει από την εποχή του εφησυχασμού, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι "απορρίπτουμε την τακτική της πόλωσης και της πολιτικής οξύτητας, δεν κάνουμε εκπτώσεις, δεν υποχωρούμε σε σκοπιμότητες, δεν υποκύπτουμε στις σειρήνες του λαϊκισμού, δεν υποθηκεύουμε το μέλλον των επόμενων γενεών".

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός ανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα θεσμοθετηθεί η δυνατότητα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στις εκλογές. Διευκρίνησε ότι το μέτρο θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές γιατί όπως εξήγησε δεν θέλει να αιφνιδιάσει κανέναν.

    Η παροχή της δυνατότητας ψήφου στους Ελληνες που εργάζονται στο εξωτερικό είναι υποχρέωση της Πολιτείας και παράλληλα είναι ένα μεγάλο εγχείρημα που χρειάζεται καλή προετοιμασία, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Ομιλίες Αλογοσκούφη και Σιούφα

    Στα θετικά αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ για τον προϋπολογισμό. Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,6% του ΑΕΠ, στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στο 4,4% το τρίτο τρίμηνο του 2006, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των συνολικών επενδύσεων κατά 9,5% στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, στην αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,3%, στην αύξηση των εξαγωγών, στην επιτάχυνση της περιφερειακής σύγκλισης.

    Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι η σημαντική πρόοδος που έχει συντελεστεί δημιουργεί αισιοδοξία για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο πολλά από τα προβλήματα παραμένουν, γι' αυτό όπως είπε, η κυβέρνηση συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.

    Για το 2007, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, υπάρχουν περιθώρια για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας. Ωστόσο, τους επόμενους μήνες βασική προτεραιότητα είναι η αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ και η αναζήτηση στρατηγικού εταίρου για τον Οργανισμό.

    Στην ομιλία του, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας έδωσε έμφαση στην ενεργειακή πολιτική, τονίζοντας τη δημιουργία του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, καθώς και του υποθαλάσσιου αγωγού που θα ενώνει την Ελλάδα με την Ιταλία. Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική, ο κ. Σιούφας είπε ότι επιδιώχθηκε η δημοσιονομική εξυγίανση και η βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς επίσης ότι η κυβέρνηση θεμελίωσε νέο αναπτυξιακό πρότυπο και δημιούργησε νέο πλαίσιο αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Με τις θεσμικές αλλαγές της κυβέρνησης, είπε ο κ. Σιούφας, μειώθηκε το έλλειμμα, αυξήθηκαν οι επενδύσεις, ενισχύθηκε ο τουρισμός, συγκρατήθηκε ο πληθωρισμός. Τα προβλήματα και οι παθογένειες του χθες αντιμετωπίζονται, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, σημείωσε ωστόσο ότι τα προβλήματα δεν δημιουργήθηκαν σήμερα και ότι είναι τόσο βαθιά που δεν λύνονται από τη μία μέρα στην άλλη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θέματα Οικονομίας

    [02] Πολιτική

    Στους εφέτες-ειδικούς ανακριτές

    Νέα απολογία για Μαντούβαλο

    7/12/2006 7:02:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Ελεύθερος αφέθηκε μετά τη απολογία του στους εφέτες-ειδικούς ανακριτές, ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Μαντούβαλος, για εμπλοκή του στο παραδικαστικό κύκλωμα. Ωστόσο, προέκυψε διαφωνία ανακριτή εισαγγελέα για το αν έπρεπε να του επιβληθούν περιοριστικοί όροι. Το συμβούλιο Εφετών είναι αυτό που θα αποφασίσει τελικώς. Ο κ. Μαντούβαλος αρνείται όλες τις κατηγορίες και αποδίδει την εμπλοκή του σε πολιτικές σκοπιμότητες.

    [03] Πολιτική

    Ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κ.Ο. της ΝΔ

    Θέματα Οικονομίας

    7/12/2006 9:20:00 πμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή συνεδριάζει αυτή την ώρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, με θέμα "Η οικονομία στο δρόμο του μέλλοντος". Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί να αναπτύξουν τις θέσεις και τις προτάσεις των φορέων που εκπροσωπούν, οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας. Εισηγήσεις θα κάνουν ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, και ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας. Οι εργασίες της συνεδρίασης θα κλείσουν με ομιλία του Πρωθυπουργού.

    [04] Κοινωνία

    Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά

    Σφραγίστηκε αποθήκη με ληγμένα

    7/12/2006 11:58:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Εντείνονται καθημερινά οι έλεγχοι στην αγορά ενόψει και των εορτών, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας καθώς και η τροφοδοσία της αγοράς με ακατάλληλα προϊόντα. Το τελευταίο δίμηνο, σε ελέγχους της Νομαρχίας Αθηνών και του ΕΦΕΤ, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν εννέα τόνοι ακατάλληλων τροφίμων και διαπιστώθηκαν παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγομένων κρεάτων σε έξι κρεοπωλεία της Αττικής. Στο μεταξύ σφραγίστηκε σήμερα αποθήκη με ληγμένα προϊόντα ζαχαροπλαστικής στη Νίκαια. Η αποθήκη που ανακύκλωνε ληγμένα προϊόντα ζαχαροπλαστικής, επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, αποκαλύφθηκε χθες μετά από ελέγχους της Νομαρχίας Πειραιά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ακατάλληλα προϊόντα

    [05] Κοινωνία

    Την άλλη εβδομάδα η συνάντηση στον ΟΛΠ

    Προθεσμία για μελέτη

    7/12/2006 11:19:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/12/2006 6:44:18 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Για την επόμενη εβδομάδα μετατίθεται το ραντεβού της ηγεσίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με τους λιμενεργάτες, καθώς και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι χρειάζονται χρόνο για το διάλογο. Η Ομοσπονδία των λιμενεργατών δεσμεύθηκε ότι θα μελετήσει την πρόταση του υπουργού Εμπορικός Μανόλη Κεφαλογιάννη για αναστολή της υπουργικής απόφασης που αφόρα στην ιδιωτικοποίηση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του Ικονίου για ικανό χρονικό διάστημα, αλλά και μέτρα, όπως η εθελουσία έξοδος και η παραχώρηση μέτοχων στους εργαζόμενους. Ωστόσο η Κυβέρνηση επεσήμανε χθες ότι ο διάλογος δεν μπορεί αν συνεχισθεί επ αόριστον και επανέλαβε πως δεν υπάρχουν προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς, καθώς από τα λιμάνια διακινείται μόνο το 17% των προϊόντων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Λύση για το λιμάνι

    [06] Κοινωνία

    Στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας

    Δολοφονήθηκε Ελληνας φοιτητής στη Βουλγαρία

    7/12/2006 9:50:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/12/2006 7:14:15 μμ)

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Ένας Έλληνας φοιτητής δολοφονήθηκε σήμερα στο κέντρο του Πλόβντιφ (Φιλιππούπολη) στη Βουλγαρία. Ο 21χρονος φοιτητής δέχθηκε μαχαιριές από 20χρονο Βούλγαρο σε συμπλοκή έξω από νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, όπου βρισκόταν με τα δύο αδέλφια του στις τέσσερις τα ξημερώματα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αστυνομικής διεύθυνσης του Πλόβντιφ, Μπριγκίτα Ντέκαλο. Ο νεαρός υπέκυψε επί τόπου στα τραύματά του, ενώ ο δράστης από την πόλη Αϊτός συνελήφθη επ αυτοφώρω. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, αφορμή για τη συμπλοκή στάθηκε το ενδιαφέρον των δύο νέων για μια κοπέλα. Αμέσως ενημερώθηκε το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας που με τη σειρά του ενημέρωσε το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Στη συνέχεια στάλθηκε σήμα στο σύνδεσμο της ΕΛΑΣ στη Σόφια προκειμένου να μεταβεί κλιμάκιο στη Φιλιππούπολη για να ερευνήσει το τραγικό περιστατικό. Σύμφωνα με δηλώσεις στη ΝΕΤ του Ελληνα Πρόξενου στο Πλόβντιβ, οι δύο από τους τρεις Βούλγαρους φοιτητές -αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας- κατέθεσαν ήδη εναντίον του δράστη, ο οποίος φέρεται να ήταν σε κατάσταση μέθης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της περιφερειακής εισαγγελίας της Φιλιππούπολης ο φερόμενος ως δράστης κατάφερε επτά μαχαιριές στον Έλληνα και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Ο δράστης συνελήφθη και ανακρίνεται.

    Η παρέα των Ελλήνων φοιτητών διασκέδαζε χθες τη νύχτα σε κέντρο διασκέδασης στη Φιλιππούπολη. Στις 4 το πρωί δύο αδέρφια από την παρέα πήγαν να αγοράσουν ένα σάντουιτς όταν για άγνωστους λόγους τους επιτέθηκαν τρεις Βούλγαροι και τραυμάτισαν θανάσιμα με μαχαιριές τον Ελληνα φοιτητή.

    Ο 21 ετών φοιτητής από την Αθήνα, σπούδαζε Νομική και ζούσε στη Βουλγαρία μαζί με τα 2 αδέρφια του επίσης φοιτητές.

    [07] Κοινωνία

    Συνάντηση Παπανδρέου με εκπροσώπους ΑΜΕΑ

    Ισότιμα τα άτομα με αναπηρία

    7/12/2006 6:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Τη δέσμευση για ισότιμη θέση και πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική κοινωνία και ειδικότερα στους χώρους της Υγείας, της Παιδείας και της εργασίας επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία κατά τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι. Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ μέσα και από το κυβερνητικό του πρόγραμμα θα σταθεί στο πλευρό των ατόμων με αναπηρία, ενώ επεσήμανε ότι η συμμετοχή των ΑΜΕΑ είναι βασικό δημοκρατικό δικαίωμα, είναι δείγμα της ευαισθησίας και της Δημοκρατίας της χώρας μας. Και επέκρινε την κυβέρνηση για έλλειψη ευαισθησίας, λέγοντας ότι δεν ικανοποιεί το αίτημα για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στα άτομα με αναπηρία. Παράλληλα, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι στο πλευρό των ΑΜΕΑ, καθώς θέλει τα άτομα με αναπηρία να είναι ενεργοί πολίτες της ελληνικής κοινωνίας και να συμμετέχουν στη συνδιαμόρφωση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΑΜΕΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης τόνισε ότι "ζούμε σε μια εποχή που απαιτείται μία άλλη δημόσια πολιτική για την αναπηρία. Οι πολιτικές της μεταπολίτευσης έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Ο χώρος των ΑΜΕΑ βιώνει διακρίσεις και αποκλεισμούς σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους".

    [08] Κοινωνία

    Ο Υπουργός Μεταφορών δέχεται προτάσεις

    Ανοιγμα για αλλαγές στον ΚΟΚ

    7/12/2006 1:07:00 μμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Ανοικτός σε κάθε πρόταση για την βελτίωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας εμφανίσθηκε το πρωί ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης, υπογραμίζοντας ότι το Υπουργείο επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο θέμα. "Διαφεύγει σε μερικούς το γεγονός, ότι η εκτελεστική εξουσία, δηλαδή η Κυβέρνηση, προτείνει, αλλά νομοθετεί η Βουλή. Και εγώ, αυτόν τον Κανόνα της Δημοκρατίας, της διάκρισης των εξουσιών, τον σέβομαι" είπε ο κ. Λιάπης και συνέχισε λέγοντας ότι είναι ανοικτός σε κάθε πρόταση που θα βελτιώνει το νομοσχέδιο και θα επιβεβαιώνει την κοινωνική μας ευαισθησία. "Εκείνοι όμως που θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους, ας ρωτήσουν πρώτα τις χιλιάδες των ελληνικών οικογενειών που έχουν θρηνήσει θύματα από τα τροχαία και έχουν και πολλούς αναπήρους, για να καταλήξουν στα καλύτερα συμπεράσματα. Αυτό το νομοσχέδιο έχει κοινωνική διάσταση. Και γι αυτό επιδιώκω, την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Είναι ένα εθνικό θέμα, γιατί χάνουμε συνανθρώπους μας κάθε μέρα.Kαι έχουμε το θλιβερό προνόμιο να έχουμε την πρωτιά σε θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα σε όλη την Ευρώπη" κατέληξε ο Υπουργός. Ερωτηθείς για την πρόταση του κ. Αλογοσκούφη για "μπόνους" στους αστυνομικούς ο κ. Λιάπης επανέλαβε ότι θα συζητήσει τα πάντα στην Βουλή.

    Ο Υπουργός Μεταφορων και Επικοινωνιών κηρύσσοντας το πρωί την έναρξη των εργασιώνν της ημερίδας της ΥΠΑ με θέμα την ασφάλεια των πτήσεων και των αεροδρομίων τόνισε πως στην Ελλάδα έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    ΚΟΚ με πρόστιμα μαμούθ

    [09] Κοινωνία

    Κρίθηκε ο 33χρονος κατηγορούμενος

    Αθώος για την δολοφονία της 15χρονης

    7/12/2006 11:04:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/12/2006 12:26:41 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αθώος κρίθηκε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καστοριάς, ο 33χρονος ο οποίος κατηγορούνταν για τη δολοφονία της 15χρονης μαθήτριας Τριανταφυλλιάς Αντωνιάδου, τον Ιούλιο του 2004, στη Βλάστη Κοζάνης. Έπειτα από ακροαματική διαδικασία δύο ημερών, που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, το δικαστήριο με τις τέσσερις ψήφους των ενόρκων εναντίον των τριών των τακτικών δικαστών αποφάσισε την αθώωση του κατηγορουμένου, ενώ νωρίτερα και ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την καταδίκη του. Απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου, ο 33χρονος δήλωσε αθώος, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με το θάνατο της άτυχης μαθήτριας. Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης προκλήθηκε ένταση στην αίθουσα του δικαστηρίου, καθώς οι συγγενείς της άτυχης κοπέλας επιτέθηκαν φραστικά στους ενόρκους. Η 15χρονη είχε βρεθεί νεκρή από κτηνοτρόφο σε αγροτική περιοχή έξω από το χωριό Αναρράχη της Κοζάνης, στις 7 Ιουλίου 2004.

    [10] Κόσμος

    Στη Μόσχα αποκάλυψαν οι έρευνες

    Ίχνη ραδιενέργειας στη βρετανική πρεσβεία

    7/12/2006 10:30:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ως "ανάκριση για δολοφονία" αντιμετωπίζεται πλέον η ανάκριση της "υπόθεσης Λιτβινιένκο" από το όνομα του Ρώσου πρώην πράκτορα και σφοδρού επικριτή του Προέδρου Πούτιν και του Κρεμλίνου, που κατέληξε σε νοσοκομείο του Λονδίνου στις 23 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιάρντ. Ο Λιτβινιένκο απεβίωσε δηλητηριασμένος από ικανή ποσότητα του ραδιενεργού ισότοπου πλουτώνιο-210. Ο εκπρόσωπος Σκότλαντ Γιάρντ τόνισε ότι στο στάδιο αυτό "είναι σπουδαίο να δηλώσουμε ότι ούτε γνωρίζουμε πώς δηλητηριάστηκε με το ραδιενεργό ισότοπο ο Λιτβινιένκο, ούτε τα κίνητρα της δολοφονίας, ούτε τίποτε σχετικό με τον ή τους δράστες της δολοφονίας". Την ίδια ώρα εντοπίστηκαν και στην πρεσβεία της Βρετανίας στη Μόσχα λίγα ίχνη ραδιενέργειας, όπως έγινε γνωστό από Ρώσους πράκτορες που επικαλούνται διπλωμάτες, τη στιγμή που ειδικοί ερευνητές της Σκότλαντ Γιάρντ βρίσκονται από την Τρίτη στη ρωσική πρωτεύουσα στο πλαίσιο της έρευνας που γίνεται για τη μυστηριώδη δηλητηρίαση του Λιτβινιένκο. Από το Λονδίνο πάντως ανακοινώθηκε ότι τα ίχνη αυτά είναι τόσο λίγα που δεν συνιστούν καμία απολύτως απειλή για την δημόσια υγεία και ότι οι διπλωμάτες εργάζονται κανονικά μέσα στο κτίριο της πρεσβείας. Στην ανακοίνωση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών προστίθεται ότι τα ίχνη της ραδιενέργειας εντοπίστηκαν από τους ειδικούς της Σκότλαντ Γιάρντ που βρίσκονται στη Μόσχα, αλλά δεν ανακοινώθηκε τι είδους είναι ακριβώς. Στο μεταξύ εξιτήριο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λονδίνου όπου είχε εισαχθεί προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει επίσης δηλητηριασθεί πήρε την Τετάρτη ο Μάριο Σκαραμέλα, ο Ιταλός που ήταν σύνδεσμος του Αλεξάντερ Λιτβινιένκο.

    Ο Σκαραμέλα εισήχθη στο νοσοκομείο University College του Λονδίνου την περασμένη Παρασκευή, όταν εντοπίστηκε στο σώμα του πολώνιο-210, η ίδια ραδιενεργός ουσία που σκότωσε τον Λιτβινιένκο. Όπως δήλωσαν ωστόσο οι γιατροί, ο Σκαραμέλα δέχθηκε πολύ μικρότερη δόση του δηλητηρίου απ ό,τι ο Λιτβινιένκο και δεν παρουσιάζει συμπτώματα δηλητηρίασης από ραδιενέργεια. Ο Σκαραμέλα είχε δειπνήσει με το Λιτβινιένκο σε σούσι μπαρ του Λονδίνου την 1η Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ο Ρώσος πράκτορας παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα από τη δηλητηρίαση. Η υπόθεση Λιτβινιένκο έχει προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις του Λονδίνου με τη Μόσχα, η οποία αρνείται ότι έχει σχέση με τον θάνατό του, όπως την κατηγόρησε ο Ρώσος πράκτορας λίγο πριν πεθάνει.

    Εξάλλου και ο Ρώσος πρώην πρωθυπουργός Γεγκόρ Γκαϊντάρ πιστεύει ότι δηλητηριάστηκε και σε άρθρο του στους "Financial Times" που δημοσιεύεται σήμερα κατηγορεί "γνωστούς ή άγνωστους αντιπάλους" της ρωσικής Κυβέρνησης.

    Ο Γκαϊντάρ ο οποίος εμφάνισε συμπτώματα μιας μυστηριώδους ασθένειας στη διάρκεια ταξιδιού του στην Ιρλανδία πήρε εξιτήριο από νοσοκομείο της Μόσχας τη Δευτέρα, όπου μεταφέρθηκε επειγόντως. Ο Ρώσος πρώην Πρωθυπουργός και αυστηρός επικριτής του Κρεμλίνου αρρώστησε στις 24 Νοεμβρίου, μια ημέρα μετά το θάνατο στο Λονδίνο του Λιτβινιένκο.

    "Όταν, στις 25 Νοεμβρίου, πέρασε από το μυαλό μου ότι αυτό που μου συμβαίνει είναι αποτέλεσμα των πράξεων κάποιου, άρχισα να αναρωτιέμαι ποιος θα μπορούσε να οργανώσει κάτι τέτοιο. Ποιος θα κέρδιζε...", επισημαίνει ο Γκαϊντάρ αναφερόμενος στο χρονικό της ασθένειας του.

    "Απέρριψα σχεδόν αμέσως την ιδέα να εμπλέκεται στην υπόθεση η ρωσική ηγεσία. Μετά το θάνατο του Λιτβινιένκο, ένας ακόμα θάνατος γνωστού Ρώσου την επομένη κιόλας ήταν το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν οι ρωσικές αρχές", τονίζει.

    "Το πιθανότερο είναι πως πίσω από τα γεγονότα αυτά κρύβονται γνωστοί ή άγνωστοι εχθροί των ρωσικών αρχών που επιθυμούν την επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας-Δύσης", καταλήγει.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Radiation find in British embassy

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Δε θα εκδοθεί Ρώσος στη Βρετανία"

    [11] Κόσμος

    Προτείνει η Έκθεση της Ομάδας Μελετών για το Ιράκ

    Διπλωματία αντί για κατοχή

    7/12/2006 8:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/12/2006 1:33:39 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δεν εισηγείται κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ και δεν απειλεί την ιρακινή Κυβέρνηση με μια τέτοια αποχώρηση η δικομματική Επιτροπή Μελετών για το Ιράκ στην Έκθεσή της ενώ συστήνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να δεσμευτούν για τη διατήρηση χωρίς χρονικούς περιορισμούς μιας ευρείας αμερικανικής δύναμης στη χώρα. Αυτό υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Σνόου. Ωστόσο η δεκαμελής Επιτροπή, της οποίας προΐσταται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ, στην Έκθεση της, που περιλαμβάνει 79 προτάσεις, συστήνει ο αμερικανικός στρατός να αρχίσει μία ταχεία προσπάθεια εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων για την υπεράσπιση της χώρας τους, πρόσθεσε ο Σνόου. Επίσης εισηγείται τη διεξαγωγή άμεσων συνομιλιών με το Ιράν και τη Συρία με στόχο να δεσμευτούν αυτές οι δύο χώρες για μια εποικοδομητική πολιτική απέναντι στο Ιράκ και στα άλλα περιφερειακά θέματα, συμπλήρωσε. Στην 142 σελίδων Έκθεσή της που υποβλήθηκε την Τετάρτη στον Αμερικανό Πρόεδρο, η επιτροπή Μπέικερ χαρακτηρίζει την κατάσταση στο Ιράκ "σοβαρή και επιδεινούμενη" και καλεί τις ΗΠΑ να αρχίσουν να απομακρύνουν τις μάχιμες δυνάμεις τους από το Ιράκ. "Οι πιο σημαντικές μας συστάσεις αφορούν το αίτημα για νέες και προωθημένες διπλωματικές και πολιτικές προσπάθειες στο Ιράκ και στην περιοχή και για μια αλλαγή στην αρχική αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ που θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να αρχίσουν να απομακρύνουν τις μάχιμες δυνάμεις τους από το Ιράκ υπευθύνως", επισημαίνεται στην Έκθεση.

    Η Επιτροπή προειδοποιεί επίσης ότι το Ιράκ μπορεί να "διολισθήσει στο χάος" αν συνεχιστεί η επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα. "Οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές. Μια διολίσθηση στο χάος θα μπορούσε να προκαλέσει την πτώση της ιρακινής κυβέρνησης και μια ανθρωπιστική καταστροφή. Οι γειτονικές χώρες θα μπορούσαν να επέμβουν [...] η Αλ Κάιντα να κερδίσει μια νίκη προπαγάνδας", επισημαίνεται στην Έκθεση. Η Επιτροπή Μελετών για το Ιράκ ζητεί επίσης να δοθεί μια νέα ώθηση προς μια "συνολική αραβο-ισραηλινή ειρήνη" και σημειώνει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εμπλέξουν σε αυτήν εποικοδομητικά τη Συρία και το Λίβανο.

    Επίσης συστήνει να υπάρξουν άμεσες συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία στο πλαίσιο της αναβίωσης της αμερικανικής δέσμευσης για μια συνολική αραβο-ισραηλινή ειρήνη "σε όλα τα μέτωπα". "Η δέσμευση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει άμεσες συνομιλίες με, από και μεταξύ, του Ισραήλ, του Λιβάνου, των Παλαιστινίων (αυτών που αποδέχονται το δικαίωμα ύπαρξης του ισραηλινού κράτους) και της Συρίας", επισημαίνουν οι συντάκτες της Έκθεσης.

    Διάλογο με τους σιίτες ηγέτες προτείνει η Έκθεση

    Η έκθεση για το Ιράκ της Επιτροπής Μπέικερ προτείνει το διάλογο με τους ριζοσπάστες σιίτες ηγέτες στο Ιράκ, ανάμεσα σε αυτούς και με τον Μοκτάντα Σαντρ. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να καταβάλουν ουσιαστική προσπάθεια για να έχουν διάλογο με όλες τις πλευρές στο Ιράκ, εκτός από την Αλ Κάιντα", επισημαίνεται στην Έκθεση και συμπληρώνουν οι συγγραφείς της: "Οι ΗΠΑ πρέπει να βρουν έναν τρόπο για να μιλήσουν με το αγιατολάχ Αλί Σιστανί (ανώτατη σιιτική αρχή στο Ιράκ) με τον Μοκτάντα Σαντρ και τους ηγέτες των άλλων οργανώσεων".

    Η Κυβέρνηση του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι Αλ Μαλίκι πρέπει να δείξει στο λαό της, όπως και στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο, ότι "αξίζει τη συνέχιση της υποστήριξης", επισημαίνεται στην Έκθεση, όπου υπογραμμίζεται ότι η ιρακινή Κυβέρνηση πρέπει να σημειώσει ουσιαστική πρόοδο όσον αφορά την ασφάλεια και την εθνική συμφιλίωση, ειδάλλως κινδυνεύει να χάσει την "πολιτική, στρατιωτική και οικονομική" υποστήριξη των ΗΠΑ.

    "Αν η ιρακινή Κυβέρνηση δεν σημειώσει σημαντική πρόοδο προς τους στόχους της εθνικής συμφιλίωσης, της ασφάλειας και της διαχείρισης, οι ΗΠΑ θα πρέπει να μειώσουν την πολιτική, στρατιωτική και οικονομική υποστήριξή τους προς αυτήν", επισημαίνεται στην Έκθεση.

    Η Έκθεση θέτει ως στόχο το πρώτο τρίμηνο του 2008 για την αποχώρηση σημαντικού μέρους των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. "Από σήμερα και έως το πρώτο τρίμηνο του 2008, και σε σχέση με την κατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή, όλες οι ταξιαρχίες μάχης που δεν θα είναι αναγκαίες μπορούν να αποσυρθούν από το Ιράκ. Η βασική αποστολή των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ θα πρέπει να εξελιχθεί προς μια υποστήριξη προς τον ιρακινό στρατό, ο οποίος θα πρέπει να αναλάβει τις πολεμικές επιχειρήσεις", αναφέρεται στην Έκθεση.

    Από τη μεριά τους οι ιρακινοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν άδικη την αμερικάνικη έκθεση για τη χώρα τους. "Η έκθεση για το Ιράκ που επιδόθηκε σήμερα (σ.σ. χθες) στον Ππρόεδρο Μπους και η οποία ζητά από την ιρακινή Κυβέρνηση να κάνει προόδους στον τομέα της ασφάλειας και της εθνικής συμφιλίωσης, είναι "άδικη", εκτίμησαν Ιρακινοί αξιωματούχοι. "Οι ΗΠΑ είναι στο Ιράκ μια δύναμη κατοχής και ως τέτοια η Συνθήκη της Γενεύης προβλέπει ότι είναι υπεύθυνη για τη χώρα", δήλωσε ο Κούρδος βουλευτής Μαχμούντ Οτμάν. "Δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν κάτι τέτοιο (να ανακοινώνουν μια τέτοια έκθεση). Είναι άδικο", πρόσθεσε.

    Για τον Μπασάρ Ρίντχα, σύμβουλο του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει την ιρακινή Κυβέρνηση "μέχρι το τέλος"."Εάν δεν θα μας υποστηρίζουν, τότε είναι σαφές ότι δεν θα πρέπει να θεωρούν ότι τα λόγια τους θα λαμβάνονται υπόψη", επισήμανε ο κ. Ρίντχα. "Δεν πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν την στρατιωτική υποστήριξη αφού η αποστολή τους εδώ δεν έχει τελειώσει. Έχουμε ανάγκη από τη βοήθειά τους για να προοδεύσουμε. Έχουμε ανάγκη από τη βοήθειά τους μέχρι το τέλος", τόνισε ο σύμβουλος του Ιρακινού Πρωθυπουργού.

    Η πλειοψηφία των συστάσεων που αναφέρονται στην έκθεση ήταν αναμενόμενες, αλλά όχι η απειλή της απόσυρσης της αμερικανικής υποστήριξης, εκτίμησε από την πλευρά του ο Χαιντάρ αλ-Ιμπάντι, βουλευτής του κόμματος Dawa του Ιρακινού Πρωθυπουργού. "Στο διάλογό μας με την αμερικανική Κυβέρνηση εκφράσαμε την επιθυμία μας να εργαστούμε από κοινού. Δεν πιστεύαμε ότι θα δεχτούμε τέτοια πίεση" πρόσθεσε ο κ. Αλ-Ιμπάντι. "Είμαστε όλοι στο ίδιο πλοίο. Δεν πολεμάμε μόνο τους εσωτερικούς εγκληματίες αλλά και τη διεθνή τρομοκρατία. Έχουμε γι αυτό ειδικά το λόγο ανάγκη από βοήθεια" κατέληξε. ΗΠΑ. Η έκθεση Μπέικερ προτείνει διάλογο με τη Συρία και το Ιράν για το θέμα του Ιράκ.

    Για Ιράν και Συρία

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες μεγάλες χώρες πρέπει να σχηματίσουν μια διεθνή ομάδα υποστήριξης που θα οδηγήσει το Ιράν και τη Συρία σε συνομιλίες με στόχο την επίλυση της κρίσης στο Ιράκ, προτείνει στην Έκθεσή της η Ομάδα Μελετών για το Ιράκ. Η Έκθεση παραδέχεται πάντως πως είναι αντιφατική η πρόταση για διάλογο με δύο από τους εχθρούς της Ουάσινγκτον, αλλά επιμένει πως "ένα έθνος μπορεί και πρέπει να δεσμεύει τους εχθρούς του σε μια προσπάθεια επίλυσης των διαφορών τους που να συνάδει με τα συμφέροντά του". Ο Πρόεδρος Μπους έχει δεχτεί απρόθυμα να αρχίσει διάλογο από κοινού με τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Κίνα με την Τεχεράνη αν διακόψει τις εργασίες εμπλουτισμού ουρανίου.

    Η Ομάδα Μελετών τονίζει πως η ομάδα υποστήριξης πρέπει να έχει συνομιλίες, χωρίς προϋποθέσεις, με βασικό θέμα το Ιράκ και να αφήσει τα πυρηνικά θέματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στην έκθεση διατυπώνονται κατηγορίες εναντίον του Ιράν και της Συρίας ότι εντείνουν την αστάθεια και τη βία στο Ιράκ. Αν η κατάσταση επιδεινωθεί, το Ιράν μπορεί να παρακινηθεί "να στείλει στρατεύματα στο νότιο Ιράκ για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα και ίσως πάρει τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών", επισημαίνεται στην έκθεση.

    Στην έκθεση αναφέρεται πως τα κίνητρα που θα φέρουν το Ιράν και τη Συρία σε διάλογο με τη διεθνή ομάδα υποστήριξης θα πρέπει να δίνουν έμφαση στο συμφέρον για ένα Ιράκ που δεν θα αποσταθεροποιεί την περιοχή και στη συνεχή προσπάθεια των ΗΠΑ για σταθερότητα στο Αφγανιστάν. Άλλα κίνητρα θα μπορούσαν να είναι η αποδοχή τους σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, αλλά και η προοπτική διπλωματικών σχέσεων με την Ουάσινγκτον. Για το Ιράν, ο Μπέικερ αμφιβάλλει αν θα είναι πρόθυμο να συμμετέχει σε συνομιλίες, αλλά επιμένει πως πρέπει να του προταθεί κάτι τέτοιο ώστε να δει ο κόσμος την τακτική απόρριψης που ακολουθεί. Όσο για τη Συρία, ο Αμερικανός πρώην υπουργός πιστεύει πως αν αρχίσει ένας εποικοδομητικός διάλογος μπορεί και ίσως να θελήσει να βοηθήσει.

    Καταπέλτης για τον Μπους η έκθεση λένε οι Δημοκρατικοί

    Ο Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ εκτίμησε σήμερα ότι "δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα" για την επίλυση της κρίσης στο Ιράκ, παρουσιάζοντας την Έκθεση της Ομάδας Μελετών. "Δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα που θα λύσει τα προβλήματα στο Ιράκ", δήλωσε ο Μπέικερ κατά τη διάρκεια παρουσίασης της Έκθεσης σε συνέντευξη Τύπου. "Για να δώσουμε στην ιρακινή Κυβέρνηση μιαν ευκαιρία να επιτύχει, η πολιτική των ΗΠΑ πρέπει να έχει ένα όραμα πολύ ευρύτερο από τη στρατιωτική στρατηγική μόνο ή το Ιράκ", πρόσθεσε ο Μπέικερ καλώντας τους αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον να "αναζητήσουν την εποικοδομητική και ενεργή δέσμευση όλων των κυβερνήσεων που έχουν συμφέρον να αποφύγουν το χάος στο Ιράκ - ανάμεσα τους και τις γειτονικές προς το Ιράκ χώρες".

    Από τη μεριά τους οι Δημοκρατικοί, που είναι πλέον επικεφαλής και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, υπογράμμισαν σήμερα ότι η έκθεση της Ομάδας Μελέτης για το Ιράκ επιβεβαιώνει την ανάλυσή τους για την αποτυχία της πολιτικής που ακολουθείται έως τώρα και απαιτήθηκε από τους Αμερικανούς ψηφοφόρους. "Ελπίζω ότι ο Πρόεδρος Μπους θα ακολουθήσει τις συστάσεις της Ομάδας Μελετών", δήλωσε ο Χάρι Ράιντ, μελλοντικός πρόεδρος της δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία. Ο Ράιντ υπογράμμισε ότι "η Έκθεση της Επιτροπής της οποίας ηγείται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Μπέικερ συμφωνεί με τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου", που σηματοδοτήθηκαν από τη μεγάλη ήττα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του κ. Μπους. "Πρόκειται για μια απόρριψη της πολιτικής της Κυβέρνησης Μπους", πρόσθεσε ο Ρέιντ αναφερόμενος στην έκθεση. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι Δημοκρατικοί θα "εποπτεύουν από πολύ κοντά" όλα τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση Μπους για να τεθεί σε ισχύ ο επαναπροσανατολισμός της πολιτικής που αναφέρεται στην έκθεση.

    Τι λέει ο Μπους

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους υποσχέθηκε σήμερα ότι θα μελετήσει "πολύ σοβαρά" την έκθεση της Επιτροπής Μπέικερ η οποία του υποβλήθηκε σήμερα και αφορά την αλλαγή στρατηγικής στο Ιράκ. Αυτή η έκθεση "περιέχει πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις και θα μελετήσουμε την κάθε μία από αυτές πολύ σοβαρά", είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος περιστοιχισμένος από τα μέλη της Επιτροπής Μελετών για το Ιράκ. "Ζητώ από το Κογκρέσο να τις μελετήσει εξίσου σοβαρά", πρόσθεσε ο Τζορτζ Μπους. Οι βουλευτές "δεν θα συμφωνήσουν με όλες τις προτάσεις, όπως και εμείς επίσης πιθανώς δεν θα είμαστε σύμφωνοι με κάθε μία ιδέα, που περιέχεται στην Έκθεση, πρόσθεσε. "Είναι όμως μία ευκαιρία να συνεργασθούμε", κατέληξε.

    Η Επιτροπή Μελετών για το Ιράκ υποστηρίζει τη σταδιακή αποχώρηση έως τις αρχές του 2008 του μεγαλύτερου μέρους των αμερικανικών στρατευμάτων, χωρίς να προτείνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Συνιστά επίσης στην Κυβέρνηση Μπους να ανοίξει διάλογο με τη Συρία και το Ιράν

    Βρετανικές και γερμανικές αντιδράσεις στην Έκθεση

    Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μάργκαρετ Μπέκετ, χαιρέτισε σήμερα την Έκθεση της Επιτροπής Μπέικερ για το μέλλον του Ιράκ, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις της συνάδουν "κατά πολύ" με την άποψη του Λονδίνου για το Ιράκ. "Η αποτελούμενη από 142 σελίδες έκθεση αντιπροσωπεύει μια εργασία "περίπλοκη και ουσιαστική", τόνισε η κ. Μπέκετ που πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είχε μετάσχει τον περασμένο μήνα στις διαβουλεύσεις που έγιναν πριν την ολοκλήρωση της έκθεσης. "Από τις συνομιλίες μας με την Επιτροπή έχουμε την αίσθηση ότι ο τρόπος σκέψης της συνάδει κατά πολύ με το δικό μας", ανέφερε η Βρετανίδα Υπουργός Εξωτερικών. Η κ. Μπέκετ πρόσθεσε ότι ο κ. Μπλερ, που βρίσκεται στις ΗΠΑ θα συζητήσει την Πέμπτη με τον Πρόεδρο Μπους σχετικά με την έκθεση, αλλά ζήτησε να μην επεκταθεί με το αιτιολογικό ότι το Λονδίνο επιθυμεί "να διαβάσει πρώτα την έκθεση και τις πολυάριθμες συστάσεις" που κάνει.

    Από τη μεριά της η γερμανική Κυβέρνηση αναμένει την υλοποίηση των συστάσεων της Επιτροπής Μπέικερ που έχει ως στόχο μια αποχώρηση από το Ιράκ του σημαντικότερου τμήματος των αμερικανικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε ο υπεύθυνος για τις γερμανο-αμερικανικές σχέσεις στην Κυβέρνηση, Κάρστεν Βόιτ. "Η επιτροπή συστήνει μια αλλαγή προσανατολισμού που είναι επειγόντως αναγκαία", υπογραμμίζει ο Βόιτ σε συνέντευξη του που θα δημοσιευτεί σήμερα Πέμπτη στην εφημερίδα "Handelsblatt". "Πιστεύω ότι μια ισχυρή πίεση θα έλθει από το αμερικανικό Κογκρέσο για την υλοποίηση των συστάσεων αυτών", πρόσθεσε, σύμφωνα με ένα απόσπασμα της συνέντευξης που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη το βράδυ. "Όμως για τον Πρόεδρο Τζόρτζ Μπούς, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κάνει άμεσο διάλογο με την Συρία και τον Ιράν, όπως συστήνεται στην έκθεση", σημείωσε ο Βόιτ.

    Αντιδράσεις από Σαουδική Αραβία και Ισραήλ

    Ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση στην αμερικανική Κυβέρνηση να μην αποσύρει αιφνιδίως τις δυνάμεις της από το Ιράκ, αλλά να εξακολουθήσει να στηρίζει την Κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι, ως την καλύτερη ελπίδα για να επικρατήσει σταθερότητα στο Ιράκ. "Αν απλά αποσυρθούν (σ.σ. οι αμερικανικές δυνάμεις) θα προκληθεί ένα τεράστιο κενό", δήλωσε ο πρίγκηπας Τούρκι αλ-Φαϊζάλ, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης. "Θα ήταν απολύτως μη φρόνιμο για τις ΗΠΑ να μαζέψουν τις δυνάμεις τους και να φύγουν", ανέφερε ο Σαουδάραβας διπλωμάτης στη διάρκεια ομιλίας του στο Συμβούλιο Διεθνών Θεμάτων, στη Φιλαδέλφεια. "Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να υπονομεύσουν την υποστήριξή τους προς την Κυβέρνηση Μαλίκι, γιατί δεν υπάρχει άλλο παιχνίδι στην περιοχή", πρόσθεσε ο Τούρκι.

    Ο Σαουδάραβας πρεσβευτής επισήμανε εξάλλου ότι η χώρα του δεν θέλει να διχαστεί το Ιράκ με βάση τις θρησκευτικές και τις εθνοτικές διαφορές και διαβεβαίωσε ότι η Σαουδική Αραβία, που ελέγχεται από τους σουνίτες, δεν έχει πρόθεση να υποστηρίξει τους σουνίτες του Ιράκ έναντι των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων.

    Ανώτατος Ισραηλινός αξιωματούχος έκρινε "ανησυχητική" την αμερικανική Έκθεση για το Ιράκ, η οποία συστήνει μια ανανεωμένη δέσμευση των ΗΠΑ υπέρ της επίλυσης της ισραηλο-παλαιστινιακής διένεξης. "Η έκθεση είναι ανησυχητική για το Ισραήλ, ιδιαιτέρως για το γεγονός ότι για πρώτη φορά αναφέρεται στο ζήτημα "του δικαιώματος επιστροφής" των Παλαιστίνιων προσφύγων του 1948", δήλωσε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία. Από την πλευρά της, η προεδρία του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου αρνήθηκε κάθε σχόλιο στο ζήτημα αυτό της έκθεσης. "Οι ΗΠΑ δεν μπορεί να αναμένουν εκπλήρωση των στόχων τους στη Μέση Ανατολή εάν δεν ασχοληθούν απ ευθείας με την ισραηλο-παλαιστινιακή διένεξη και την περιφερειακή αστάθεια", αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στην Έκθεση.

    Αντικειμενική κυρίως σε ό,τι αφορά το ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι γειτονικές με το Ιράκ χώρες για να εγγυηθούν την ασφάλεια στη χώρα αυτή χαρακτήρισε την Έκθεση Μπέικερ η Συρία. "Η Έκθεση είναι αντικειμενική κυρίως σε ό,τι αφορά το ρόλο των γειτονικών με το Ιράκ χωρών για να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα αυτή", ανακοίνωσε σήμερα το συριακό Υπουργείο Εξωτερικών. "Η Συρία εκτιμά εξάλλου ότι η έκθεση είναι "θετική" γιατί "λαμβάνει υπόψη την πηγή των προβλημάτων που οδηγούν στην ένταση και την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή", πρόσθεσε ο Σύρος εκπρόσωπος, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    CNN: Bush may announce 'new way forward' in Iraq

    BBC: Bush ponders Iraq study response

    Reuters: Bush may announce 'new way forward' in Iraq

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Δε θα κερδίσουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ"

    Αλλαγές στο Ιράκ, ζητά η ανεξάρτητη Έκθεση

    [12] Κόσμος

    Κροίσοι οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ

    7/12/2006 1:47:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ με καθαρά περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν τα 200.000 δολάρια κατά μέσο όρο. Αυτό προκύπτει από έρευνα του ΟΗΕ που δημοσιεύεται σήμερα. Σύμφωνα με την έρευνα, οι κάτοικοι της πρώην βρετανικής αποικίας έχουν περιουσία η οποία ανέρχεται σε 202.189 δολάρια, ενώ ακολουθούν οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου, με περιουσιακά στοιχεία 144.186. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Ελβετοί με μέση περιουσία 143.727 δολαρίων, ενώ ακολουθούν οι αμερικανοί με 143.727 δολάρια. Τα στοιχεία αφορούν το 2000 και συγκεντρώθηκαν από το Παγκόσμιο Ίδρυμα για την Έρευνα της Οικονομικής Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη της παγκόσμιας διανομής του πλούτου που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Τα στοιχεία αντανακλούν το μεγάλο ρυθμό αποταμίευσης και τη διάθεση για επενδύσεις σε περιουσία που έχουν οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε εκπρόσωπος . της HSBC Επενδύσεων, τονίζοντας ότι τα μέσα περιουσιακά στοιχεία της Κίνας στην κυριαρχία της οποίας πέρασε το Χονγκ Κονγκ το 1997 μετά από 156 χρόνια βρετανικής κυριαρχίας, είναι 11.267 δολάρια.

    [13] Κόσμος

    Βιετνάμ: Δεκάδες νεκροί από τον "φονικό" Ντούριαν

    7/12/2006 10:45:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Περίπου 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται από το πέρασμα του τυφώνα Ντούριαν από τις νότιες ακτές του Βιετνάμ, επισημαίνεται σε κυβερνητική ανακοίνωση στην οποία προστίθεται πως χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν. Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Πλημμυρών και Καταιγίδων ανακοίνωσε πως 67 άνθρωποι επιβεβαιώθηκε πως έχουν χάσει τη ζωή τους και 31 αγνοούνται. Ο πρωθυπουργός της χώρας Νγκουέν Ταν Ντουνγκ επισκέφτηκε σήμερα τις πληγείσες περιοχές στην επαρχία Μπα Ρία-Βουνγκ Τάου. Ο Ντούριαν είναι ο ένατος τυφώνας που πλήττει τη χώρα φέτος. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχει καταστρέψει 212.000 κατοικίες και 808 αλιευτικά σκάφη.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Storm-hit Vietnam seeks missing

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αυξάνονται τα θύματα του Ντούριαν

    [14] Κόσμος

    Χρησιμοποιούσαν καρκινογόνες ουσίες στα τρόφιμα

    Κίνα: Βαριές ποινές σε ασυνείδητους

    7/12/2006 10:43:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/12/2006 1:01:41 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δικαστήριο της Καντόνας, καταδίκασε σε ποινές κάθειρξης 10 και 15 ετών δύο διευθυντικά στελέχη βιομηχανίας τροφίμων στην Κίνα, γιατί πρόσθεταν καρκινογόνες χρωστικές ουσίες, στις σάλτσες που παρήγαγαν στην επιχείρησή τους, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα εφημερίδων του Πεκίνο. Ο Ταν Γουέιτανγκ, γενικός διευθυντής της εταιρίας Τιάνγιανγκ και ο αναπληρωτής του,Φενγκ Γιονγκχούα, στην επιχείρησή τους χρησιμοποιούσαν την απαγορευμένη στη βιομηχανία τροφίμων, κόκκινη χρωστική ουσία Σουντάν 1, στην παραγωγή καυτερής σάλτσας . Η σάλτσα αυτή διατίθετο όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και στο εξωτερικό. Η εταιρία των κατηγορουμένων παρήγαγε περίπου 240.000 τόνους σάλτσας που περιείχε το καρκινογόνο Σουντάν στο διάστημα 2002 -2005.

    [15] Κόσμος

    Το Ιράκ στην ατζέντα της συνάντησης με Μπους

    Ο Μπλέρ στο Λευκό Οίκο

    7/12/2006 9:03:00 πμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έφτασε πριν από λίγο στην Ουάσινγκτον όπου σήμερα θα συναντηθεί με τον αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους για να συζητήσουν το Μεσανατολικό, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η επίσκεψη του Μπλερ συμπίπτει με τη φάση της αναθεώρησης της αμερικανικής πολιτικής στο Ιράκ. Οι Μπλερ και Μπους θα συναντηθούν το πρωί στο Λευκό Οίκο, όπου θα έχουν πρωινό εργασίας, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της βρετανικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον Π. Τζ. Τζόνστον. "Οι δύο ηγέτες έχουν πολλά θέματα να συζητήσουν: το Ιράκ, γενικά τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, τη δέσμευση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, το Σουδάν, αλλά και τις ελεύθερες εμπορικές σχέσεις", δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Εμφαση θα δοθεί στην μελλοντική πορεία των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της έκθεσης Μπέικερ-Χάμιλτον που εκτιμά ότι η αμερικανική στρατιωτική και διπλωματική στρατηγική στο Ιράκ δεν αποδίδει. Η επίσκεψη Μπλερ στον Λευκό Οίκο γίνεται σε μια στιγμή που και ο ίδιος δέχεται έντονες επικρίσεις στη Βρετανία για την σθεναρή υποστήριξή του στην Ουάσινγκτον, αλλά και οι αμερικανοί πολίτες έχουν στρέψει την πλάτη στον Τζορτζ Μπους, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες εκλογές για την ανανέωση του Κογκρέσσου.

    Μετά τη συνάντηση με τον Μπους στον Λευκό Οίκο και την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Τόνι Μπλερ θα συναντηθεί με τον απερχόμενο, ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής, Ντένις Χάστερτ και την νέα πρόεδρο, δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, που αναλαμβάνει τα καθήκοντά της τον επόμενο μήνα.

    [16] Κόσμος

    Από την αμερικανική Γερουσία

    Εγκρίθηκε ο διορισμός Γκέιτς

    7/12/2006 9:00:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε η αμερικανική Γερουσία την τοποθέτηση του Ρόμπερτ Γκέιτς στο Υπουργείο Άμυνας, για να αντικαταστήσει τον Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος αποχώρησε ως αρχιτέκτονας του πολέμου στο Ιράκ, πολιτική με την οποία διαφωνούν οι περισσότεροι Αμερικανοί, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες εκλογές. Η Γερουσία ενέκρινε την πρόταση του Προέδρου Μπους για τον Ρόμπερτ Γκέιτς με ψήφους 95 έναντι 2, μόλις 24 ώρες αφότου η υποψηφιότητα Γκέιτς εξασφάλισε την ομόφωνη γνώμη των μελών της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων και την ημέρα που η δικομματική Επιτροπή Μελετών για το Ιράκ δημοσιοποίησε τη ανεξάρτητη Έκθεση της για περισσότερη διπλωματία και λιγότερους στρατιώτες στο Ιράκ. Μόνον οι Ρεπουμπλικανοί Ρικ Σαντόρουμ και Τζιμ Μπάνινγκ καταψήφισαν την πρόταση Μπους για τον διάδοχο του Ράμσφελντ. Οι γερουσιαστές απ όλες τις πτέρυγες εξέφρασαν την εκτίμησή τους για την ευθύτητα του Γκέιτς, ο οποίος τους είπε ευθέως ότι οι ΗΠΑ δεν κερδίζουν τον πόλεμο στο Ιράκ. "Ο δρ. Γκέιτς μίλησε με ευθύτητα, κάτι που είχε χαθεί από το Υπουργείο Άμυνας στη διάρκεια αυτής της διακυβέρνησης", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Έντουαρντ Κένεντι. Ο Γκέιτς θα ορκιστεί ως νέος υπουργός Άμυνας στις 18 Δεκεμβρίου. Από τη μεριά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, που επισκέπτεται από σήμερα τις ΗΠΑ, δήλωσε πως συμφωνεί με το Ρόμπερτ Γκέιτς.

    Συμφωνεί με Γκέιτς ο Μπλερ

    Όταν ο αρχηγός της συντηρητικής αντιπολίτευσης Ντέιβιντ Κάμερον τον ρώτησε αν συμμερίζεται την άποψη του νέου Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, στη διάρκεια κοινοβουλευτικής συνεδρίασης αφιερωμένης σε ερωτήσεις, ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε: "Βεβαίως, τον Ιούλιο είπα και ο ίδιος πως η κατάσταση στη Βαγδάτη είναι φοβερή. Αλλά το σημαντικό είναι πως (σ.σ. ο Γκέιτς) είπε στη συνέχεια πως πρέπει να συνεχίσουμε για να πετύχουμε την αποστολή που έχουμε αναλάβει", πρόσθεσε.

    Ο Μπλερ έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί σήμερα Πέμπτη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

    Στη διάρκεια της σημερινής κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, ο Μπλερ επανέλαβε πως ο στόχος στο Ιράκ είναι να μεταβιβαστεί η ευθύνη των επιχειρήσεων ασφαλείας στις ιρακινές δυνάμεις, όταν αυτές θα μπορούν να την αναλάβουν, και να προστατευθούν αυτοί που επιθυμούν τη δημοκρατία.

    Ο Μπλερ επανέλαβε επίσης την πεποίθησή του πως το ιρακινό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο ευρύτερο πλαίσιο μιας στρατηγικής για "όλη τη Μέση Ανατολή", κυρίως με την εξεύρεση μιας λύσης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Είναι "απολύτως ουσιώδες αν θέλουμε να καταστήσουμε την περιοχή αυτή πιο σταθερή", δήλωσε.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    CNN: Senate approves Gates as defense secretary

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διπλωματία αντί για κατοχή

    "Δε θα κερδίσουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ"

    [17] Κόσμος

    Δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας

    Σε δύο χρόνια εκλογές στα Φίτζι

    7/12/2006 8:41:00 πμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Οι εκλογές που υποσχέθηκαν οι ηγέτες του πραξικοπήματος στα Νησιά Φίτζι θα διεξαχθούν μετά ένα ή δύο χρόνια, δήλωσε σήμερα ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας που διορίστηκε από το στρατό, ο οποίος παραδέχτηκε πως το πραξικόπημα ήταν παράνομο. "Δεν υπάρχει αμφιβολία. Η κατάληψη της εξουσίας ήταν παράνομη", τόνισε μιλώντας στο αυστραλιανό ραδιόφωνο ABC ο Τζόνα Σενιλαγκακάλι που διορίστηκε χθες από τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων αντιναύαρχο Βορέκε Μπαϊνιμαράμα. Αλλά αυτή η "παράνομη πράξη" είναι προτιμότερη από τη "διεφθαρμένη" προηγούμενη κυβέρνηση και δικαιολογείται από το γεγονός ότι έπρεπε να μπει ένα τέλος "στην μεγάλη και παράνομη αταξία" που επικρατούσε στη χώρα, επισήμανε ο 77χρονος πρωθυπουργός, ο οποίος είναι στρατιωτικός γιατρός χωρίς πολιτική πείρα. Ο ίδιος διευκρίνισε πως δημοκρατικές εκλογές δεν είναι δυνατόν να διεξαχθούν παρά μόνο αν περάσουν 12 μήνες ως δύο χρόνια, ο Σενιλαγκακάλι υπερασπίστηκε τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών επισημαίνοντας πως μια δημοκρατία δυτικού τύπου δεν ταιριάζει στα Φίτζι.

    [18] Οικονομία

    Κατά 0,25%

    Νέα άνοδος στα επιτόκια του ευρώ

    7/12/2006 10:43:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/12/2006 5:25:04 μμ)

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΝΕΤ

    Νέες επιβαρύνσεις στους δανειολήπτες επιφέρει η νέα αύξηση κατά 0,25% των επιτοκίων του ευρώ που αποφάσισε η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα διαμορφωθεί στο 3,5%. Η νέα αύξηση αυτή είναι η έκτη που γίνεται σε διάστημα ενός έτους. Εξάλλου, κατά 25 μονάδες βάσης αυξήθηκαν και τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, σε 4,5% και 2,5%, αντίστοιχα. Τα νέα επιτόκια θα τεθούν σε ισχύ με την πράξη που πρόκειται να διακανονιστεί στις 13 Δεκεμβρίου 2006. Μετά τη σημερινή απόφαση το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συνέντευξη του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ που θα γίνει το απόγευμα, όπου θα φανούν και οι προθέσεις για την επιτοκιακή πολιτική του επόμενου χρόνου. Οι ανησυχίες του προέδρου της ΕΚΤ, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, αφορούν περισσότερο τους πληθωριστικούς φόβους από τις μισθολογικές αυξήσεις, παρά τη δύναμη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Στην ομιλία του ο κ. Τρισέ αναμένεται να αναφερθεί επίσης στους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωζώνης και την πορεία του πληθωρισμού. Τέλος, οι προβλέψεις μιλούν για μεγάλη πιθανότητα νέας αύξησης των επιτοκίων του ευρώ στο 3,75% στις 8 Μαρτίου και στο 4% στο δ τρίμηνο 2007.

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Συνάντηση κορυφής για το γήπεδο του ΠΑΟ

    7/12/2006 3:12:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τα έργα, τα οποία απαιτούνται για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη ανέγερση του γηπέδου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στο Βοτανικό, συμφωνήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, ο δήμαρχος Αθηναίων, Θόδωρος Μπεχράκης, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, Νικήτας Κακλαμάνης, και ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Βαρδινογιάννης. Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν σε πρώτη φάση τα έργα ανάπλασης, τα οποία είναι απαραίτητα για το νέο γήπεδο, και στη συνέχεια να γίνουν όλα τα υπόλοιπα που αφορούν τη διπλή ανάπλαση των περιοχών του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο χρόνος, ο οποίος χρειάζεται για τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις των εκτάσεων που αφορούν το χώρο ανέγερσης του νέου γηπέδου. «Ηταν καθοριστική η συνάντηση μαζί με τον κ. Σουφλιά. Ημασταν και οι τρεις πλευρές, ΠΕΧΩΔΕ, Παναθηναϊκός και Δήμος, με σκοπό να διευκολυνθεί η ταχύτητα χρόνου στα έργα ανάπλασης που ορίζονται σε δύο φάσεις, ώστε να πέσουν μαζί με το τέλος των έργων του γηπέδου. Φορέας υλοποίησης θα είναι το ΠΕΧΩΔΕ και η χρηματοδότηση θα γίνει από τον κρατικό μηχανισμό, για τον οποίο θα ξέρουμε σε 15 ημέρες μετά τη συνάντηση Αλογοσκούφη-Σουφλιά. Είμαστε αισιόδοξοι» είπε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Βαρδινογιάννης τόνισε: «Προχωράμε σε σωστή κατεύθυνση. Προχωράμε όπως είχαμε πει στην αρχή. Μπορεί να έχουμε καθυστερήσει λίγο, αλλά είμαστε σε φάση υλοποίησης του έργου, περιμένουμε να λειτουργήσει σωστά η κρατική μηχανή, για να έχουμε καλό αποτέλεσμα.»

    [20] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αρθροσκόπηση ο Σορεντίνο

    7/12/2006 4:00:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Ιταλός γκολκίπερ της ΑΕΚ, Στέφανο Σορεντίνο, ο οποίος αντιμετωπίζει εδώ και καιρό πρόβλημα στο μηνίσκο, τελικά δεν θα αποφύγει το χειρουργείο και έτσι η ΑΕΚ θα στερηθεί των υπηρεσιών του από τους προσεχείς αγώνες της ομάδας του με Ξάνθη (εκτός) και Πανιώνιο (εντός). Η διακοπή του πρωταθλήματος στις γιορτές θα βοηθήσει τον Σορεντίνο ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα για τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ΑΕΚ την νέα χρονιά. Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, ο Σορεντίνο θα είναι στη διάθεση του Λορέντσο Σέρα Φερέρ στο ματς με τον ΠΑΟΚ, το οποίο θα διεξαχθεί στις 6 Ιανουαρίου στην Τούμπα στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής.

    [21] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πέρασε και δενακούμπησε ο Ουαντού

    7/12/2006 12:13:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: APE

    Λίγες ώρες μετά τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από τα ευρωπαϊκά κύπελλα, η επιχείρηση εκκαθάριση στο ποδοσφαιρικό τμήμα ξεκίνησε, με τον πρώτο να λέει αντίο στον Ολυμπιακό τον Αμπντεσλάμ Ουαντού. Ο 28χρονος Μαροκινός αμυντικός πήγε χθες στα γραφεία της ΠΑΕ, συναντήθηκε με τον Γιώργο Λούβαρη και συμφώνησαν να λύσουν το συμβόλαιο που υπέγραψαν οι δύο τους το καλοκαίρι και είχε διάρκεια μέχρι το 2009. Η λύση της συνεργασίας έγινε σήμερα και ακολούθησε και ανακοίνωση της ΠΑΕ: "Μετά από συνάντηση που είχε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ κ. Γ. Λούβαρης με τον Αμπντεσλάμ Ουαντού, λύθηκε κοινή συναινέσει η συνεργασία του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ με τον Μαροκινό ποδοσφαιριστή". Ωστόσο, η αποχώρηση του Μαροκινού ήταν επιθυμία του ίδιου λόγω οικογενειακών προβλημάτων, άσχετα αν αυτό "βόλεψε" τη διοίκηση των "ερυθρολεύκων", αφού απαλλάσσεται από το υψηλό και "κλειστό" τριετές συμβόλαιο ενός παίκτη, που μέχρι τώρα δεν είχε προσφέρει τα αναμενόμενα. Η παρουσία του Ουαντού με τον Ολυμπιακό, περιορίστηκε σε έξι ματς στο πρωτάθλημα με 420 λεπτά συμμετοχής, άλλο ένα ματς στο Τσάμπιονς Λιγκ κι ένα στο κύπελλο.

    [22] Μπάσκετ

    Ξυπνούν οι μνήμες

    7/12/2006 12:42:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: APE

    Στο ιστορικό «Παλάου Μπλαουγκράνα» δοκιμάζεται το βράδυ (21:45) ο Άρης για την 7η αγωνιστική του Γ΄ ομίλου της Ευρωλίγκα με τις μνήμες να ξυπνούν από τις παλιότερες αναμετρήσεις των δύο ομάδων. "Νομίζω πως ξυπνάνε μνήμες για όλους τους Έλληνες. Μεγαλώσαμε παρακολουθώντας τις μάχες του Γιαννάκη με τον Σιμπίλιο, του Γκάλη με τον Σαν Επιφάνιο, ψάχνοντας στο παρκέ τον... φημισμένο φακό επαφής του Φιλίππου και τώρα πια στη μία πλευρά του γηπέδου θα είμαι εγώ για να υπερασπιστώ το όνομα και την ιστορία της Μπαρτσελόνα. Ο Άρης θα είναι ο αντίπαλός μου μόνο για 40 λεπτά, διότι όλοι γνωρίζουν και θα είναι κουραστικό να επαναλάβω την εκτίμηση που τρέφω για τη συγκεκριμένη ομάδα και τον κόσμο της. Είμαι σίγουρος ότι εκείνοι δεν θα με παρεξηγήσουν επειδή θα τα δώσω όλα για να κερδίσει η ομάδα μου" είπε στην ιστοσελίδα του ο παίχτης της Μπαρτσελόνα Μιχάλης Κακιούζης. Ο Ιταλός τεχνικός του Άρη, Αντρέα Ματσόν, αναφέρθηκε στο διαφορετικό οικονομικό στάτους των δύο αντιπάλων ενόψει της δύσκολης αναμέτρησης με την Μπαρτσελόνα: "Η Μπαρτσελόνα είναι μία πολύ δυνατή και πλούσια ομάδα. Έχουν δημιουργήσει ένα απίστευτο ρόστερ με ιδιαίτερα ταλαντούχους παίκτες που έχουν ήδη αποδείξει τις ικανότητές τους στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκα. Χωρίς αμφιβολία, ο αυριανός μας αντίπαλος είναι φαβορί για το φάιναλ φορ. Παρά το οικονομικό χάσμα, έχουμε ιδιαίτερο κίνητρο να παίξουμε απέναντι σε μία από τις κορυφαίες ομάδες του ομίλου μας. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι να αποκτήσουμε περισσότερη ενέργεια και αυτοπεποίθηση για και να αποδείξουμε πως είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που ίσως μας παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του αγώνα και να πετύχουμε τη νίκη". Ο Γιώργος Σιγάλας δήλωσε από την πλευρά του: " Αν και μας θεωρούσαν αουτσάιντερ στον όμιλο έχουμε πετύχει τρεις εντός έδρας νίκες αποδεικνύοντας τις ικανότητές μας στο παρκέ. Τώρα, ήρθε η ώρα να υψώσουμε το ανάστημά μας και να συνεχίσουμε ν αγωνιζόμαστε για να πετύχουμε το όνειρό μας. Πρέπει να παλέψουμε σε ολόκληρο τον αγώνα για τη νίκη".

    [23] Μπάσκετ

    Παίζει για την πρωτιά του ομίλου

    7/12/2006 11:38:00 πμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με τον Παναθηναϊκό να υποδέχεται τη Μακάμπι, στο πλαίσιο της έβδομης αγωνιστικής της πρώτης φάσης της Ευρωλίγκα, συνεχίζεται η παρουσία των ελληνικών ομάδων στην διοργάνωση. Οι πράσινοι έχουν ως στόχο τη νίκη καθώς από το αποτέλεσμα της αναμέτρησης αυτής θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πρωτιά του ομίλου. Στο ΟΑΚΑ αναμένεται να βρεθούν πάνω από 10.000 φίλοι του Παναθηναικού. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς εξέφρασε με δηλώσεις του, στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωλίγκα, τον σεβασμό του στην Μακάμπι Τελ Αβίβ. Πιο συγκεκριμένα ο Σέρβος προπονητής είπε: "Αντιμετωπίζουμε μία ομάδα που σεβόμαστε πολύ. Η Μακάμπι είναι μία ομάδα με μεγάλη ιστορία και είναι πάντα ωραίο να παίζεις εναντίον της. Έχουν προχωρήσει σε αλλαγές στο ρόστερ, ενώ στην τεχνική ηγεσία βρίσκεται για πρώτη φορά εφέτος νέος προπονητής. Παρ όλα αυτά θεωρούνται και εφέτος φαβορί με τη δική μου σύμφωνη γνώμη. Προετοιμαστήκαμε, όπως κάνουμε για κάθε αγώνα και θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για τη νίκη. Παρά τις απουσίες λόγω τραυματισμών θα προσπαθήσουμε να πιάσουμε την καλύτερη δυνατή απόδοσή μας γνωρίζοντας πως με μία νίκη επί της Μακάμπι θα κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για την κατάληψη της πρώτης θέσης του Β΄ ομίλου με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης."

    [24] Μπάσκετ

    Επιβλήθηκε και της Κολωνίας

    7/12/2006 10:29:00 πμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την έκτη του νίκη στην Ευρωλίγκα πέτυχε ο Ολυμπιακός. Αυτή τη φορά θύμα των ερυθρολεύκων ήταν η ομάδα της Κολωνίας την οποία νίκησε με 88-81 για την 7η αγωνιστική. Με τη νίκη αυτή οι παίχτες του Πίνι Γκέρσον ολοκλήρωσαν με μόλις 1 ήττα τις υποχρεώσεις τους στον πρώτο γύρο του Α΄ ομίλου και σε συνδυασμό με τη νίκη της Ταού στο Λε Μαν της Γαλλίας, ισοβαθμούν με την ομάδα των Βάσκων στην κορυφή του ομίλου. Πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού ήταν ο Σκούνι Πεν με 22 πόντους, ενώ από 16 πόντους σημείωσαν οι Μπουρούσης, Ζίζιτς και Ακερ. Οι Γερμανοί που συμβιβάστηκαν με την 5η ήττα τους ευστόχησαν σε 10/21 τρίποντα, μάζεψαν 10 περισσότερα ριμπάουντ, αλλά ο Ολυμπιακός απάντησε με υψηλά ποσοστά ευστοχίας σε σουτ δύο πόντων και βολές, τους υποχρέωσε σε 20 λάθη και πήρε αυτό για το οποίο ταξίδεψε στο Ντίσελντορφ.

    Τα δεκάλεπτα: 29-32, 47-51, 63-72, 81-88

    ΚΟΛΩΝΙΑ: ΜακΕλρόι 6, Σιλιβαντσάνιν 15 (5), Νάντζφεϊ 7, Φέιζον 9 (2), Μπάρελ 13, Γκόρτατ 17, Στράσερ, Ταλτς 12, Γκρουνχάιντ, Μάλετ 9 (3)

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ζίζιτς 16, Μπάρλος 6, Παπαμακάριος, Ντόμερκαντ 7 (1), Ακερ 16, Βασιλόπουλος 3 (1), Στακ 2, Μπουρούσης 16 (1), Πεν 22

    Τα δεκάλεπτα: 29-32, 47-51, 63-72, 81-88

    ΚΟΛΩΝΙΑ: ΜακΕλρόι 6, Σιλιβαντσάνιν 15 (5), Νάντζφεϊ 7, Φέιζον 9 (2), Μπάρελ 13, Γκόρτατ 17, Στράσερ, Ταλτς 12, Γκρουνχάιντ, Μάλετ 9 (3)

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ζίζιτς 16, Μπάρλος 6, Παπαμακάριος, Ντόμερκαντ 7 (1), Ακερ 16, Βασιλόπουλος 3 (1), Στακ 2, Μπουρούσης 16 (1), Πεν 22

    [25] Σκοτώθηκε αναβάτης ιππασίας

    7/12/2006 4:46:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Ο Νοτιοκορεάτης ιππέας Κιμ Χιούνγκ Τσιλ έχασε σήμερα τη ζωή του σε τραγικό ατύχημα με το άλογό του, το οποίο έλαβε χώρα στη διάρκεια του ατομικού στο ιππικό τρίαθλο των Πανασιατικών Αγώνων, που διεξάγονται στην Ντόχα του Κατάρ. Ο Κιμ προσπάθησε να υπερπηδήσει το εμπόδιο Νο 8 υπό βροχή, όμως ο ίππος του Bundaberg Black έπεσε κάνοντας τούμπα, με αποτέλεσμα να καταπλακώσει τον άτυχο αναβάτη. Οι γιατροί έσπευσαν άμεσα να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στον 47χρονο, ο οποίος ήταν ο 11ος κατά σειρά αναβάτης που λάμβανε μέρος στο αγώνισμα, ωστόσο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής ιατρός των Αγώνων, Αμπντουλουαχάμπ Αλ-Μουσλχ, δεν είχε σφυγμό. Αμέσως διεκομίσθη στο νοσοκομείο, ωστόσο οι προσπάθειες των γιατρών να τον επαναφέρουν ήταν μάταιες, με αποτέλεσμα να καταγραφεί ο θάνατός του στις 9:50 το πρωί. Ο εκλιπών, ο οποίος λάμβανε για τέταρτη φορά μέρος σε Πανασιατικούς Αγώνες, είχε μεγάλη σχέση με την ιππασία, αφού ο πατέρας του, Κιμ Τσουλ-γκιού, έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 1964, ενώ σ΄ αυτόν οφείλεται κατά μεγάλο μέρος η δημοτικότητα του αθλήματος στη Νότια Κορέα. Στους προηγούμενους Πανασιατικούς, οι οποίοι διεξήχθησαν στην Πουσάν της Νότιας Κορέας, ο Κιμ κατέκτησε με το συγκεκριμένο άλογο το ασημένιο μετάλλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά την εξέλιξη αυτή, ο αρχηγός αποστολής της Νότιας Κορέας δήλωσε πως η απόφαση για το αν η ομάδα της χώρας θα συνεχίσει στην ιππασία θα ληφθεί ύστερα από συνάντηση των αθλητών με στελέχη της ομάδας.

    [26] Πέντε χρυσά ο Ταϊγανίδης

    7/12/2006 2:14:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ακόμη δύο χρυσά μετάλλια πρόσθεσε στη συγκομιδή του ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κολύμβησης για αθλητές με αναπηρία, το οποίο διεξάγεται στην πόλη Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής. Ο Ελληνας πρωταθλητής έφτασε τα πέντε χρυσά στη διοργάνωση, ύστερα από την επικράτησή του στα 50μ. ελεύθερο S13 (σημείωσε και νέο παγκόσμιο ρεκόρ με 24.51) και στα 100μ. πεταλούδα (πέτυχε κι εκεί ρεκόρ κόσμου με 59.06). Στο μεταξύ, χρυσό μετάλλιο κατέκτησε και ο Χρήστος Ταμπαξής στα 50μ. (S1) με επίδοση 1:25.29, ενώ στην ίδια κούρσα ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης κατετάγη τρίτος με 1:54.74. Ακόμη ένα μετάλλιο κατέκτησε η Μαρία Καλπακίδου στα 50μ. ύπτιο της κατηγορίας S2, καθώς κατέλαβε τη δεύτερη θέση με επίδοση 1:25.14, ενώ, τέλος, ο Γιώργος Καπελάκης ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στα 50μ. ύπτιο S2.

    [27] Ισόπαλο το ντέρμπι

    7/12/2006 1:50:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: APE

    Δεν ανέδειξε νικητή το ντέρμπι της 7ης αγωνιστικής στο πόλο καθώς Πανιώνιος και Εθνικός έμειναν ισόπαλοι 10-10. Αυτή ήταν η πρώτη βαθμολογική απώλεια για τους πρωταθλητές Ελλάδας, που «έπεσαν» από την κορυφή της βαθμολογίας, ενώ οι "κυανέρυθροι" παραμένουν στην τρίτη θέση. Μόνος πρώτος έμεινε ο Ολυμπιακός που νίκησε άνετα τη Χίο με 13-8. Στην τέταρτη θέση βρίσκονται τα Χανιά που κέρδισαν άνετα τον Νηρέα με 16-6. Αποφασιστικό βήμα για την παραμονή του στην Α1 υδατοσφαίρισης των ανδρών έκανε ο Παναθηναϊκός, που επιβλήθηκε στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ με 10-9 του Παλαιού Φαλήρου. Χωρίς να αντιμετωπίσει προβλήματα, η Βουλιαγμένη έφτασε στην τρίτη νίκη της στο πρωτάθλημα της Α1 υδατοσφαίρισης των ανδρών. Η ομάδα του Δημήτρη Μαυρωτά επιβλήθηκε άνετα 12-6 του Ηρακλή στο κολυμβητήριο του Λαιμού. Τέλος, χωρίς νικητή έληξε η αναμέτρηση της Γλυφάδας με τον ΠΑΟΚ με τις δύο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες 9-9.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα: Ολυμπιακός-Χίος 13-8 Χανιά-Νηρέας Χαλανδρίου 16-6 Γλυφάδα-ΠΑΟΚ 9-9 Βουλιαγμένη-Ηρακλής 12-6 Πανιώνιος-Εθνικός 10-10 Παναθηναϊκός-Π.Φάληρο 10-9

    Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 7 αγώνες)

    1. Ολυμπιακός 14 2. Εθνικός 13 3. Πανιώνιος 11 4. Χανιά 10 5. Χίος 8 6. Βουλιαγμένη 7 7. ΠΑΟΚ 6 8. Παναθηναϊκός 6 9. Π. Φάληρο 4 10. Γλυφάδα 3 11. Ηρακλής 2 12. Νηρέας Χαλ. 0

    [28] Πολιτισμός

    Εικαστικός Μεσογειακός πολιτισμός

    Θρύλοι στον καμβά και στη πέτρα

    6/12/2006 11:29:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Η επίσημη παρουσίαση του πρώτου και μεγαλύτερου τμήματος της έκθεσης, που φιλοξενείται στο Βυζαντινό Μουσείο,έγινε στους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Ελλάδας, κ.κ. Romano Prodi και Κώστα Καραμανλή. Αργότερα την ίδια μέρα έγινε η παρουσίαση και του δεύτερου τμήματος της έκθεσης, που φιλοξενείται στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, στον Πρωθυπουργό της Ιταλίας και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Στο Βυζαντινό Μουσείο παρουσιάζονται πάνω από ενενήντα έργα και στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο περισσότερα από είκοσι. Πρόκειται για ζωγραφικούς πίνακες και γλυπτά πολύ σημαντικών, Ιταλών ως επί το πλείστον, καλλιτεχνών (de Chirico, Savinio, Sartorio, Kounellis, Levini κα) τα οποία, με θεματική αφορμή την θάλασσα της Μεσογείου, απεικονίζουν τους αρχαιοελληνικούς μύθους.

    Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση αναδεικνύουν την πολιτιστική συνέχεια, την διάρκεια στο χώρο και το χρόνο των μύθων που γαλούχησαν όλους σχεδόν τους λαούς της Μεσογείου. Η θάλασσα παρουσιάζεται αλληγορικά ως πηγή ζωής και πολιτισμού, ως το στοιχείο που επηρεάζει την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν δίπλα της, αλλά επίσης διαμορφώνει τη σκέψη και τη συνείδησή τους, με τρόπο καταλυτικό. Οι αρχαιοελληνικές θεότητες συνιστούν ακόμη και σήμερα σύμβολα σύγχρονων προβληματισμών.Τα έργα της έκθεσης προέρχονται από πολλά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της Ιταλίας.

    Το Βυζαντινό Μουσείο συμβάλλει ουσιαστικά στην έκθεση με πέντε έργα από τις συλλογές εικόνων και τοιχογραφιών.Την έκθεση επιμελείται και συντονίζει ο ιστορικός τέχνης Renato Miracco.Μελλοντικά η έκθεση θα ταξιδέψει σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου, σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη, το Κάιρο, η Τύνιδα, η Τρίπολη, το Αλγέρι, το Ραμπάτ και το Μοντεκάρλο.

    Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό από την 5η Δεκεμβρίου 2006 έως την 25η Φεβρουαρίου 2007

    [29] Υγεία

    Ψήφισαν "κατά συνείδηση"οι βουλευτές

    Αυστραλία :Ναι στη θεραπευτική κλωνοποίηση

    7/12/2006 11:44:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε άρση της απαγόρευσης της θεραπευτικής κλωνοποίησης προχώρησε το Κοινοβούλιο της Αυστραλίας, παρά την αντίθετη άποψη του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ και του νέου αρχηγού του Εργατικού κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κέβιν Ραντ. Στη σχετική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην αυστραλιανή Βουλή, οι βουλευτές των παρατάξεων κατόπιν προτροπής των δύο ηγετών, κλήθηκαν να ψηφίσουν "κατά συνείδηση", με αποτέλεσμα την απόφαση της άρσης της απαγόρευσης που είχε επιβληθεί για την πραγματοποίηση ερευνών στον τομέα της θεραπευτικής κλωνοποίησης. Συγκεκριμένα, στην κλωνοποίηση ανθρώπινων εμβρύων για την βλαστοκυτταρική έρευνα. Η σχετική πρόταση πάρθηκε με 82 ψήφους υπέρ και 62 κατά, παρά το γεγονός ότι εναντίον της άρσης είχαν ταχθεί εκτός του πρωθυπουργού, κι άλλα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης όπως, ο Θηασαυροφύλακας, Πίτερ Κοστέλο και ο Υπουργός Υγείας, Τόνι Άμποτ. Μεταξύ των υποστηρικτών της άρσης και ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, ο οποίος δήλωσε ότι η γενιά του είχε αποκομίσει τεράστια οφέλη από πρωτοπόρους επιστήμονες που αντιμετώπισαν δυσκολίες στην έρευνα τους από άποψη νομοθεσίας. Την ηθική πλευρά του ζητήματος έθιξε μιλώντας στη βουλή ο Πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ, τονίζοντας ότι "πρέπει να πάρουμε θέση απέναντι σε κάποιες σταθερές της κοινωνίας μας και το συγκεκριμένο θέμα άπτεται αυτών των σταθερών" .Κατά της σχετικής ψήφισης τάχτηκε και ο νέος Εργατικός ηγέτης Κέβιν Ραντ,ο οποίος θεωρεί ότι είναι πολύ δύσκολο να υποστηριχθεί ένα νομικό καθεστώς δημιουργίας ανθρώπινων εμβρύων με μοναδικό σκοπό την πραγματοποίηση πειραμάτων σε αυτά.

    [30] Τεχνολογία

    Προκλητικό εύρημα για τους επιστήμονες

    Νερό στην επιφάνεια του Άρη

    7/12/2006 10:15:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/12/2006 12:26:45 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Την παρουσία νερού και μάλιστα σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη, υποδηλώνουν οι πραγματικά εντυπωσιακές εικόνες που καταγράφηκαν από το διαστημικό όχημα της NASA, Mars Global Surveyor. Το εύρημα αυτό είναι προκλητικό για τους επιστήμονες, που έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο και δουλειά για να έχουν απαντήσεις στο ερώτημα εάν ο κόκκινος πλανήτης μπορεί να φιλοξενήσει ζωή. Σύμφωνα με ανακοίνωση των επιστημόνων που συμμετέχουν στην έρευνα, είχαν την δυνατότητα- λόγω του διαστημικού οχήματος που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη- να εντοπίσουν αλλαγές στα τοιχώματα δύο κρατήρων, στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη, που προφανώς προκλήθηκαν από ροή νερού τα τελευταία χρόνια . Τα συμπεράσματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science, στο οποίο αναφέρουν πως τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως υπήρξε ροή νερού σε δύο ρέματα, παρόλο που το νερό σε υγρή μορφή δεν μπορεί να παραμείνει για αρκετό χρόνο στην παγωμένη και σχεδόν χωρίς αέρα επιφάνεια του Άρη. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν συγκρίνοντας φωτογραφίες που ελήφθησαν με διαφορά επτά χρόνων από συγκεκριμένα σημεία της επιφάνειας του κόκκινου πλανήτη. Στις φωτογραφίες δεν καταγράφεται η παρουσία νερού σε υγρή μορφή, ωστόσο είναι σαφής η πορεία που ακολουθούσε το νερό πριν χυθεί στους κρατήρες. Η διαπίστωση αυτή εδραιώνει την εκτίμηση ότι το νερό που υπάρχει κάτω από την επιφάνεια του Άρη, μπορεί να βγαίνει στην επιφάνεια σε ορισμένες τοποθεσίες και περιοδικά να υπάρχει κάποια ροή. Αναφερόμενη στο νερό η Κένεθ Έντζετ, επιστήμονας του Malin Space Science Systems, που συμμετέχει στις έρευνες, δήλωσε ότι "μπορεί να είναι όξινο, ή υφάλμυρο, αλλά σίγουρα είναι νερό", εκτιμώντας ότι στα σημεία όπου εντοπίζονται κοίτες ρεμάτων πρέπει να έχει χυθεί τόσο νερό που θα χωρούσε σε 5 έως 10 πισίνες κολύμβησης. Αν επαληθευτεί πάντως αυτό, τότε εύλογα,το ερώτημα αν ο πλανήτης Άρης μπορεί να φιλοξενήσει ζωή, επανέρχεται δριμύτερο. Στο μεταξύ ο Μάικλ Μέγιερ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της NASA στις συγκεκριμένες έρευνες υπογράμμισε ότι οι παρατηρήσεις που έγιναν δίνουν τα πλέον ισχυρά στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα για την παρουσία νερού, έστω και κατά διαστήματα, στην επιφάνεια του Άρη. "Το μεγάλο ερώτημα είναι: πως συμβαίνει αυτό και αν οδηγεί σε συνθήκες για την ύπαρξη ζωής".

    [31] Ζωής ...σΤάσεις

    Θα γίνουν γονείς με...την σύντροφό της

    Έγκυος η κόρη του Ντικ Τσέινι

    7/12/2006 9:15:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/12/2006 12:57:17 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Tο πρώτο της παιδί, πρόκειται να φέρει στον κόσμο την άνοιξη, η κόρη του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντικ Τσέινι, Μαίρη, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ουάσινγκτον Ποστ". Η 37χρονη Μαίρη Τσέινι η οποία δεν έχει αποκρύψει την ομοφυλοφιλία της, το Μάιο δημοσίευσε βιβλίο με τίτλο: "Η σειρά μου: το χρονικό της πολιτικής ζωής, γραμμένο από την κόρη", όπου ευθέως τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου των ομοφυλοφίλων, χαρακτηρίζοντας γάμο την 15 ετή σχέση της με την ερωμένη της, Χίδερ Πο 45 ετών. "Ευτυχής" για την εξέλιξη αυτή δήλωσε η Πο, όμως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες η Μαίρη Τσέινι έμεινε έγκυος δεν είναι γνωστές .Πάντως οι ενώσεις των ομοφυλοφίλων επέκριναν το γεγονός ότι ο Ντικ Τσέινι στη διάρκεια της τελευταίας προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας, δεν υποστήριξε δημόσια την ομοφυλοφιλία ως ανθρώπινο δικαίωμα. Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους από την πλευρά του, αντιτίθεται με πείσμα σε κάθε νέα απόπειρα νομιμοποίησης της ένωσης ομοφυλοφίλων με τα δεσμά του γάμου στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς είναι υπέρμαχος των αμφιφιλοφυλικών σεξουαλικών σχέσεων. Ο Ντικ Τσέινι, βιώνοντας στο στενό συγγενικό του περιβάλλον του περίπτωση ομοφυλοφιλίας, περιορίζεται να δηλώνει: "οι άνθρωποι πρέπει να επιλέγουν ελεύθερα τον τύπο της ερωτικής σχέσης που επιθυμούν".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 7 December 2006 - 17:51:30 UTC